Pencarian Resipi Gulai Tempoyak...
- 10 ketul ikan patin (saiz sederhana) asenye aku pakai ikan lain. hihii
- 3 ulas bawang merah (jgn byk,nanti xsedap) takde bawang putih ek. hermm..
- 1 cm kunyit hidup (xde, blh guna serbuk kunyit) checked!
- 5 cm lengkuas -aku taknak letak ni pahit..
- 3 kuntum bunga kantan (saiz sederhana) - ni pn pahit gk.
- 15 tangkai cili padi ( xnk pedas,kurangkan ) checked!
- 10 tangkai daun kesum checked!
- 3 keping asam gelugur @asam keping checked!
- 5 sudu tempoyak ( lagi byk, lg sedap dan kuahnya pekat ) checked!
- air secukupnya ( nk kuah byk, msk air byk ) -takyah letak santan ek..
- garam secukup rasa
- 3 batang serai -wah byknye serai, kalu ikan bese takyah byk2 kut..
Cara-cara
- Basuh ikan patin hingga bersih. (Basuh dan rendam dengan limau nipis, asam gelugur/asam keping dan tepung gandum selama sejam untuk menghilangkan hanyir. Buang duri/bisa ikan patin yg ada dekat insang semasa basuh ikan.)
- Tumbuk bawang merah, kunyit hidup, lengkuas dan cili api hingga lumat. serai diketuk.
- Masukkan air secukupnya di dalam periuk dan masukkan serai, bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi bersama dengan tempoyak serta asam gelugur. Biarkan mendidih.
- Masukkan ikan satu persatu. ( Hati2, tekstur isi ikan patin lembut)
- Selepas itu, masukkan bunga kantan, daun kesum dan masukkan garam secukup rasa.
- Biarkan mendidih di atas api yang sederhana. Bila kuah pekat, bolehlah diangkat dan dihidangkan.
- Enak dimakan ketika ikan patin gulai tempoyak ini masih panas.
1. Daun kesum
2. Tempoyak
3. Ikan
Tak saba nk test. Hihihi...
Comments