April 30, 2012

Allah S.W.T Di Kaca Mata Firdaus


Firdaus selalu tanya:

Mama Allah tu sape?
Allah tu tuhan...
Mana? Kenapa tak nampak?
Tapi Allah tu nampak kita........

Yeke?
Iyerrr....

Sikit2 mesti tanya pasal Syurga, Neraka, Dosa..

Kalau sendawa kena cakap Alhamdulillah..

Sebelum tidur kena baca doa kalau tidak nanti Syaitan kacau...

Sebenarnya dah smpai masa yang sesuai nak ajar dia semayang - Sebab dia dah boleh baca Al Fatihah dan Al Falaq sepenuhnya tanpa bantuan. Tinggal betul-2 kan sikit2 jela. Tapi mama belum ajar2 dia lagi...

If only mama can share this photo to him...... Boleh la share, tapi nanti banyak la tanya nya mama pening nk jwb... 

Tapi tgk gmbar ni memang la teringatkan Ustaz Firdaus kt rumah tu...

Moga diberkati Allah.. Amin....

April 27, 2012

Sebak..

Eceh... Itu pun nak sebak....

Skg ni dua2 anak aku dh pandai ckp. Siap ckp berdua lg borak2. Siap bleh bincang2 nk main apa mcm mana sume. Siap boleh pakat pakse2 aku bwk diorg pi pool la apala.. Siap bleh pakat adik badik tarik aku masuk kedai!!!! Yg bapak diorg lak marah aku bwk anak diorg pi kedai. Ase mcm nk bakar je kedai kt umah aku tuh. Kalu takde kedai tu settle masalah. Tensennnn hari2. Huuhuhuhuhuhuhu...

Smlm aku pose, so penat lebih skit dr bese la. Pstu plak LAPA NASIKKK. Huhuhuhuu. Tp en. shahrun kate nk bwk mkn Char Kuew Tiaw. So aku pn bli roti utk buat buka pose. Konon2 nk alas perut lah. Dh bli roti kompem la masuk kedai. Dh masuk kedai kompem lahh???? Apa kawan2.. Apa lg kene pow la. Kalu tak masuk pn dh kene paksa masuk. Ini dh masuk apa kawan2?

Dia nk air lah. Die nk coklat lah itu la ini laaaaa. Yg abang tu paham jgk la kdg2 aku ckp 1 brg je. Tapi kadang2 1 brg dia tu berharga lebih drpd RM5!!! Huhuhu. Aku bkn berkira sgt lah duit. Tp kira mcm tak good la utk diorg hari hari pegi kedai. Mcm dia igt mak bapak dia cop duit. Lgpn kebanyakkan yg dia bli tu JAJAN!!! Tu aku paham kenapa en. shahrun tak bg pegi kedai. Tapi aku tak larat nk mengejor nye. Nk dukung adik pn dh tak larat dh. Pakej kdg2 aku ada bli brg skit. Mmg tak larat..  Kalu aku pregnant pn aku tak larat. Inikan pulakkk.

So temperature aku memang naik lah smlm.....

Cm bese... Bila en. shahrun kate nk mkn luar. Kt otak dh set. Balik je rumah aku nk baringggggggg je. Br2 nak landing. Sorg mintak air. Ok pegi buatkan air. Buat kn skali utk lagi sorg tu. Air sarsi. Tetibe tgh minum air, si adik pasan. Jajan abg lain. Jajan dia lain. Dh die nangis2 pakse aku pi kedai lg skali. Aku mrh n cubit2 dia, pakse die pi toilet kencing - sebab remember adik kalu marah/tunjuk protes tetibe kencing dlm suar? Huhuhu. Lama2 pujuk dia diam. So aku pn baring balik. Br nk reda. Tetibe si abang plak nk air. Aku soh pi amik kt dapor, aku dh bancuhkan. Bleh dia buang air tu, sebab dia kate nk air kosong? Mau tak hangin. Dah abg plak kene marah kene cubit. Tp abang jenis tahan air mata tak nangis-tapi kalu die start nangis azabbbb. Hohoho...Dgn berat bdn pi jgk la bangun amik kn dia air....

Tgh2 tgk cite Cinta Utk Emelda, tetibe aku nangis. Scene mana ntah aku nangis. Yg psti sejak Aril jumpa Emel. Setiap episod tu ada je episod yg aku nangis. Tetibe gaduh ngn Abg lak soh tuka channel. Sebab die kate cite ni takot... Mama asek nangis je. Huwaaaaaaaa. Mama nangis, tapi mama gembira dan terhibur okekkkkkk.. Hohohohohooohohohohoho.........

Baru nak baring. Tetibe adik plak nk susu plakkkkk... Adehhhhhhhh.... Hangin nyeeee. Pakse2 plak tu nk minum susu... So buatkan susu plakkk... Dlm hati dh menangis penat ni. Bila emosi terganggu, badan penat, berat plak tu.. Apa lg... Bengkak plak kaki. Lg susah nk heret. Huwawawawa....

Dh siap minum susu. Tetibe dpt call. En. suami ckp dia takmo mkn luar, nk masak mee goreng plak. Soh kuarkan udang ngn ayam.... 

Dlm kecoh2 tu smbil mrh anak2. Sbb lepas tu gaduh berebutkan henpon plakkkk. Smbil tu kecoh2 nk prepare buke pose plak. Dan goreng telur utk diri sendiri si adik nak. Goreng utk dia si abg plak nak. Tp tgh2 goreng adik mkn telur mama... tsk tsk... Pstu mama nk buke pose, dia nakk plakk telur yg mama tgh mkn tuh. Pstu mama bg la telur yg abg tgh mkn half.. Sib baik abg bg... Sedih plak. NK buka pose pn tak tenang.. Lepas buke pose tgh mandi lah dpt call dr en. suami tuh. Punya la kalut. Tgh amik wudhu masa tu.. Huhuhuhuuuu....

Pstu dh la dpt brite sedey... Lepas amik wudhu tros pakai bj tros buat cili - cili boh takde so kene buat la.. potong cili bagai, kopek bwg. Ayam udang kuarkan.... Pstu smyg..Tgh2 smyg en. suami pn smpai umah.. 

Cm bese masa dia smpai sume org dh cool down. Anak2 pn dh dpt apa yg diorg nak. So nmpk mcm keadaan rumah tenang je. Padahal sblm tu mcm kucing beranak 8 dh. Huhuhuhuhuhuuuhuhuhu...

Tros baring... pstu tetibe.. Nangis...

Hahahahahahaha... Tu pn nk nangis... ;p...

Dh nama pompuan ngandung. Hormon Progesteron byk sgt kot? Ntah..........

Dh lama2 dh tenang tuh br pi dapo tolong en. suami masak. Sib baik en. suami pn tak byk songeh. Sib baik jgk pregnant. Kalu tak jgn harap die nk kesian. hohohoho. btol tak en. suami? Hehehehehehehe...

Sekian, laporan kesah mlm td yg sungguh sebak - sebak dr kaca mata aku sorg jek.

Zasss.. Bai. ;p



--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

April 26, 2012

Break...

Masa awal pregnant yg aku xtau tu. aku slalu sakit. Tu yg mndatngkn heran sb aku bkn minah ubat atau pun budak sakit. Selseme teruk, sakit kepala. Baring jer xleh bgn.

Aku igtkn aku ada penyakit kronik..

Upenye aku pregnant! Kekekekee...

So smlm aku dpt la penyakit tu.. Mkn ubt selseme pn xjln ni.. Wa ckp lu..

Aku xmo la mkn ubat sgt, kn x elok.. Nama pn pregnant.. Tp kalu xpregnqnt pn mmg aku jenis xsuka mkn ubt..

Lg menduga.. Aku x abis gnti puasa lg.. Dgn kementerian yg sgt mnduga iman ni lg la sukar nk puasa hehehe.

Tp dh last2 minit ni aku puasa jgk lah. Bau makanan toksah ckp la. Cekelet hudson yg aku dh puas mkn pn bole terliuq.. Ish ish..

Ngandung kali ni aku agak lemah skitlah.. Fatigue tu mcm melekat.. Aku loya gk tp xdelah smpai munth2.. Dan aku mcm suka memerap.. Whole wiken aku bole dok rumah je. Xbosan pon.. Aritu pi perhentian.. Member ajak jln kt pntai.. Kitorg jln dpn skit dr bilik otel, ada tgga nk turun ke pntai.. Tros bntai lepk situ bergosip psl laki memasing.. Hahaha.. Pemalas gile..

Anak pompuan kut? Ntah la xkisah pn. Janji selamat dilahirkn, sihat dan cukup sifat.. Amin....

Bosan gile ni.. Ada bengkel.. Smlm aku el.. Jnji ngn azren nk update gmbar.. Gmbar kt laptop en shahrun. Bleh lak die x bwk blk laptop dh 2 hari..

Aritu awal2 tahun, eksaited gile nk kur otstesen.. Siap mrh ank buah sebb xmo pi.. La ni aku ase mls nk pi..


Bole x anak buah jgn mrh aku?

Hehe sekian...

April 22, 2012

Bila aku perlu

Perghhh lama gile aku tak tulis apa2. Rindu tak? Rindu tak? Hehee

Aku ase anak dlm peyut ni xbrape nk bg aku bersosial.. Mama, simpan dlm hati jew.. Huhu..

Ok..

Like most of my fren know, aku br blk dari bercuti.. Aku tak war war secara personally.. Lately very dificult to be frank on my current situation.. I rather keep it to myself.. Tapi bila time aku nk citer tu non stop plak.. Hoho..

So i had a blast moment with my family and my dearest friend en. Shahrul. There was this funny moment where en. Shahrul introduce himself and my husband. "saya shahrul, dia shahrun. Kami 1 kelas di utm".. Mcm acara tahunan pulak. Tiap2 tahun ada program bercuti ngn en. Shahrul.. Ini semua penyakit budak2 Sahabat Rimba.. Kebykkan budak2 ini hobinya bercuti.. Dan semua hobi semasa bercuti adalah hobi kami seperti snorkelling, diving(aku xdpt pegi! Tsk tsk), cr tmpt mkn best dan etc.. Next time diorg plan nk candat lak! (aku mgkn xdpt pegi jgk! Peyut buncit maaa uhuk uhuk uhuk..

Bila kita tgk laut (saat ditinggalkan tika suami pi diving ~___~) kita pun mula berfikir about life- a lot! Anak2 pulak sibuk kutip pasir dr tgh laut (laut kt pulau perhentian xdalam) pdahal byk jer pasir tmpt kami duduk tu huhuhu... Kami pn berfikir sejenak...

Susah nk ckp tentang perempuan dan lelaki.. Zaman moden skg, xde 1 istilah common mengenai perempuan dan lelaki..susah nk ckp bila lelaki kdg2 xsensitif dgn kehendak perempuan... Tapi memang ada lelaki yg berubah sedikit demi sedikit demi perempuan yg dia sayang.. Tapi yg pasti ego lelaki bkn bole kita suruh2.. Dia akan fikir sendiri nampak sendiri dan ubah sendiri.. Kita xboleh tunjuk kt dia.. Kita xboleh ajar dia.. Jgn cabar keegoan dia!

Itu yg aku belajar sejak 10 tahun aku berkawan, bercouple dan berkahwin dgn seorang lelaki... Aku pun byk belajar dr hubungan ini.. Dan pembelajaran tu berterusan aku agak smpai kami mati! Aku nmpk en shahrun pn makin improve dr mula2 aku kenal dia.. Sejujurnya we don't know what is waiting in the future.. Kami cuba hadapi sebaik mgkn...InsyaAllah..

Tapi aku mmg pelik.. Lelaki ni, kawin nak tapi bila dh kawin nk timeout plak.. Padahal perempuan pegi mana2 pn nk bwk laki dia.. Laki dia pegi mana semua nk ikut (-______-).... Tp itu lumrah... Huhuhu lelaki cuba nk accomodate ngn kehendak perempuan perempuan pn cuba gk accomodate kehendak lelaki.. Bg menjamin perhubungan.. Sebab perempuan dan lelaki tu sayang menyayang.. Mereka bersama pun atas dasar sayang.. Aku tak pernah dgr lg dikalangan kwn2 aku kene kawin pakse huhuhu..

Enthlah.. Aku pun xtau mana aku tuju dalam entry ni.. Yg psti dalam sesebuah hubungan mesti ada kejujuran, KEPERCAYAAN... Give n take.. Bila one party marah one party cool down... Bila takde kejujuran.. Tiada kepercayaan dan mulalah perasaan curiga menghimpit..... Huhuhuhu...

Sekian...

April 12, 2012

Sesak

Tak tau napa.

Masih pagi lg ni...

Tapi aku dh rindu anak2...........

Hafiy Aus... mama asek tingat je dr tadi.... Uwaaa nak balik...

TAPI time diorg demand tu.. YA ALLAH tuhan jelah yg tau. KEKEKEKE..

Sekian...

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

April 09, 2012

29 Mac 2012 - When i receive the news. Huhu

1. Food cravings. 
- Not really. Tapi kalau aku nk makan sesuatu tu walaupun i ase tak larat. Aku akan usahakan jugak2....


2. Darkening of your areolas. 
- Yeap!

3. Implantation bleeding or cramping. 
- Yeap, a week ago ada mcm sedikit bleeding, but i thought that just because of...errr.. u noe....erkkk...u dun hv to noe. But eventually it stops.. So i practically thinks that it's nothing.. :D

4. Frequent urination. 
-Yeap. I think i did...lately.. Huhuhu..Siap bgn mlm2 utk itu...Memula aku pelik apsalll laaa kn.. Huhuhu...

5. Fatigue. -is penat
-So true! Huhuhuhu

6. Tender, swollen breasts. 
-Yeap. Even more sensitive than before!

7. Altered sense of taste. 
Practically, i think, i hv no sense of taste! I thought it was the new brand of salt we bought... omg i was so wrong!

8. Morning sickness. 
I dun actually ever feel this. My case is usually, evening. Huhuhu.....

Read more about treating nausea and vomiting in pregnancy. 

9. A missed period. 
I never care about this. Until, my dear husband came to me and said, i think u havent had ur period for a very long time.. I saw u on the praying mat all the time (it means, i never hd my 'leave' as usual!). Then, it hit me!

And finally... 

10. A positive home pregnancy test. 
YES! After within seconds... It shows 2 lines. And when i told dear husband i don't really trust it. He said, 2 times before it never disappoint us! And it hit me again!!