December 31, 2008

Semakin Kusut..

Tadi terbukak la ati aku nk bukak nuffnang.. Muahahahaa. Sj la nk tgk progress.. TAKDAK progress sbb nya apa? Of cos la sbbnya aku tak update. Hahahahahahhaaha.... Kesian kwn2 aku. Hari2 dok masuk jgk. Sori ek korg. Dlm 6 7 org visitor stiap hari. Tak lain kwn2 aku la tu. Sapa lg yg paling setia. Thanks korg. Hehehehehe......

Takda apa la nk update for new year ni. Herm.... Suppose at least ada la new year wish list ke apa ke kn. Tak dak laaaa.

Ada la a few gmbar + video my lovely son. Tp mls nya nk upload. Hehehehe.

Sbb nya byk kje tak settle n aku takde mood nk buat.

Sunggoh tak paham kenapa.

Ok la tu je. Nk sambung kusut kn diri. Hihihihi....

December 26, 2008

Kaabah Enggan Berganjak!

A Copy n Paste Only... Credits to Puan Hannan.

Untuk pedoman kita semua.....
Selasa lalu (26 Ogos) saya menaiki motosikal menuju ke Karak Setia untuk menyampaikan kuliah Maghrib di masjid kampong berkenaan. Kereta rosak dan bermalam di pusat servis. Sebab itu saya terpaksa naik motor walaupun
langit gelap.
Ketika melalui 'Karak Highway' hujan mula turun setitis demi setitis.Saya teruskan juga perjalanan. Makin lama hujan makin lebat. Baju dan seluar
saya basah. Akhirnya saya ambil keputusan untuk berpatah balik. Saya balik ke rumah dan mandi.
Walaupun tidak berjaya dalam misi dakwah pada malam itu, saya tidak mahu malam itu kosong tanpa pengisian. Saya lantas pergi ke surau berhampiran untuk mengikuti kuliah bulanan yang disampaikan oleh ulama' tersohor di
negeri ini iaitu Tuan Guru Haji Mohd Baqi Osman.
Ketika saya sampai di situ, tok guru dah mula kuliah. Beliau menceritakan tentang peristiwa yang bakal berlaku di akhirat kelak. Tentang syurga,
tentang neraka. Para jemaah masing-masing diam, tunduk dan insaf.
Salah satu cerita menarik yang disampaikan oleh tok guru iaitu berkaitan dengan titian As Sirat. Jambatan yang merentangi neraka menuju ke syurga itu bersifat fleksibel. Ia boleh membesar, mengecil, memendek dan
memanjang mengikut kumpulan yang akan melintasinya. Jika orang beriman,
pastilah ia akan melebar dan memendek. Manakala bagi orang kafir, ia akan mengecil dan memanjang.
Antara yang akan turut berarak menuju ke syurga ialah kaabah. Malaikat
datang membawa perintah Allah kepada kaabah yang dihias indah pada hari
itu supaya bergerak menuju ke syurga. Yang menghairankan, biarpun kaabah tahu itu perintah Allah, namun ia enggan bergerak. Lalu malaikat bertanya kenapa enggan bergerak ke syurga. Kaabah menjawab bahawa ia tidak akan
bergerak ke syurga melainkan jika diiringi oleh semua manusia yang pernah tawaf di sekelilingnya.
Lalu malaikat mengumpulkan semua yang pernah tawaf untuk mengiringi kaabah ke syurga. Kaabah terus mendiamkan diri tak mahu bergerak. Malaikat
bertanya lagi kenapa tak mahu bergerak.Kaabah menjawab, ada lagi beberapa orang yang tidak hadir..
Apabila diperiksa, rupa-rupanya orang-orang berkenaan telah dilempar ke
dalam neraka kerana kesalahan yang pernah mereka lakukan di dunia.Malaikat maklumkan bahawa orang berkenaan adalah orang-orang yang berdosa dan perlu disiksa di dalam neraka. Kaabah berkata, ia tidak peduli orang itu berdosa atau tidak. Yang penting ia tidak akan bergerak ke syurga melainkan
diiringi oleh semua orang yang pernah tawaf di sekelilingnya.
Malaikat mengadu kepada Allah tentang hal yang berlaku.... Allah yang Maha Pengampun dan Maha Mengasihani terus mengisytiharkan bahawa orang-orang
itu telah diampunkan dosa mereka.Mereka lantas di bawa keluar daripada
neraka dan mengiringi kaabah menuju ke syurga....

December 23, 2008

Group B Streptococcus Screening

This what they called GBS. Pregnant mom's should do this test/screening between 35 to 37th week of pregnancy. If they are tested positive, the doctor will simply treated them with an antibiotics as simple as penicillin. But some may have a severe alergics of the drugs, but doctors can always go for other medicine. If the mum is taking the medication, the risk of the bb is having problem after birth is 1:4000. But if the mum not aware of having the infections and didn't take any medication or treatment for GBS, her bb will be at 2:200 at risk. But still you need to do the screening if you want to be sure.

Studies show that 90 percent of babies who get early-onset GBS disease begin to show signs of sickness within the first 24 hours of life.These signs include difficulty breathing, unusual irritability, unusual limpness or extreme stiffness, feeding problems, lethargy (a baby who's hard to wake up), seizures, and an unstable temperature. If your baby's rooming in with you or you're already home, and you notice any of these problems, get help immediately.)

reference at : http://www.babycenter.com/0_group-b-streptococcus-screening_1647.bc?page=1

Tahun Baru...

Lambat lg kut utk wish tahun baru? Tp lg beberapa hari je nk tahun baru kn? Dlm sminggu la lebih kurang. Apa azam tahun baru aku? Hihihi............

Lately aku malas betul nk update, mahupun mengomen di mana2 blog yg aku bc. Masa sesuai ni utk terjah balik blog2 yg aku slalu terlebih update dlu. Wakakakaka......

1 sebab aku byk keje. Pening kepala. 2 sebab ade beberapa kerja yg aku tak smpt attend disebabkan aku tepaksa attend keje2 yg lebih urgent. 3 Aku ade masalah peribadi dalaman yg amat memeritkan tetapi seronok bila dapat MC byk hari. Hehehe...

Seronok2 jugak. Tp sadisnya tuhan jela yg tau kn... Risau2 jgk ni.....

Mcm ni, kn aritu aku ada coret kt sini aku BLEEDING mcm period? Well tu dh story sabtu lepas and i went fine after a few days. Aku igt kira mcm dh ok la kot kebleedingan aku tuh. So aku act normal. Aku amat bebesar hati jgk kt kengkwn opis aku yg concern. Agaknya dorg baca blog aku? Hehehehehe... Thanks esp Kak Oja. Hehehehehe... Thanks jgk tak terhingga kt ida yg ari2 tanya condition aku... Thanks kt sume la. Hubby pn yang terpaksa berpuasa wpn muke mcm gerammm je. Tak penah i tgk muka u segeram tu. Best. Ase mcm i ni SEKSI gile wpn sbenanya tuhan jela yg tau seksa dia cmne. Hahahahahah. Eh lawak ke? Tak bape kot. Hehehehe...

Kire dh sminggu jgk aku jaga mkn, well kalu tak nenas ke air gas ke aku sesak je kn. So aku tahan la skit. Pstu pose dr bersama suami. Pstu jarang2 kn dukung firdaus. Pstu byk2 kn baring. Tp byk tak byk. Tak ckp sgt la kot. Sbb still aku kene gi opis naik moto and balik jln kaki naik jejantas yg membukit tuh. Tensen btol. Ha tensen lagik. Pstu kekadang still ada meeting yg aku kene attend. Pastu sabtu aritu takdela lasak mana pn. Cuma bwk firdaus gi jenjalan skit jela. Tu pn siang je. Mlm dh kt umah dh. Kul 930 aku dh start baring. Hubby yg wt susu firdaus, pasang ubat nyamuk, tutup lampu suma. Nasib baik ada Hubby. Kalu tak die kene gi induksi. Tapi die tak pegi2 lg sbb asek busy je. Bagus jgk... Aku yg dh nk masuk kali kedua pegi outstation tinggalkan my beloved hubby and son nih. Cian my hubby... Huhuhuu. Eh kali kedua apa. Aritu gi BTN dh skali patu gi SMOKU dh 2 kali. So nih dh nk masuk kali ketiga la nih. For this year la. Last year aku tak kire lagikkk. Tu la bahana keje gomen yg aku paling tak suke. Byk outstation. Dlu2 masa aku kecik2 aku tau cmne ase mak tepaksa gi outstation. Aku kalu bole taknak buat gitu kt anak aku. Tp lg kejam kalu aku bwk anak aku gi ikot aku tanpa pengawasan sewajarnya. Well hubby cuti dh kene freeze cmne nk ikot kn. Lgpn klau die ikot sure die bosan gile. Lg kesian. So nk taknak, rela tak rela kene la tinggai. Huhuhuhuhuhuhu.......

Lepas tu hari ahad tu lepas aku mandi ptg asenye. Dlm kul 4 ptg cmtu. Mmg dh penat la nk kuar gi klinik ke mana. Aku discover ada kesan bleeding lg. Kali ni color die lebih pekat. Seriau aku tgk darah. Dlm pada aku panik attack tu. Hubby aku suruh mkn. Die yg msk dinner. Patu die suruh tdo sume. Aku ckp ngn dia. Esok kite gi hosp ek. Patu die kate ok. Pstu aku pn tdo. Bgn2 aku mandi takde lg dh la darah. Means darah tu tak byk mcm sblm ni. Tp still sbb kaler die pekat membuatkan aku cm ntah la. Sblm ni byk. Tp kaler cm darah nifas. Kaler oren2 pekat. Ni smpai nk kaler mcm ungu dh. Pstu mcm 1/2 inci persegi. BYK la tu kn? Pstu aku browse hosp. Nk gi gomen aku mmg elak la. Sbb Hubby aku bkn ada byk masa nk teman aku. Die pn dh ase besalah ngn opismate die. Opismate die slalu balik kul 1omlm -12mlm. Hubby aku balik kul 8mlm-10mlm. So mcm tak best aa kut? Tp mcm dorg ni keje apa la smpai mlm2. Tp reasonable gk. Hubby aku anta aku kul 745, smpai opis kul 8 cmtu. Opismate die kdg2 kul 930pg pn tak smpai2 lg. Tp kdg2 ada prob die dtg awal la. Tp still kalu bole Hubby taknak la dtg lmbt sgt. Dh la patutnya cuti dia kene freeze. Ptt kene ada opis sentiasa.

So aku search tawakal ngn ampang puteri. Tu je yg smpt pstu Firdaus dh bgn. Mak aku soh gi pusrawi. Takpela aku dh terpegi ampang puteri. Sbb ampang puteri je yg angkat call aku utk confirm. Bole ke walkin tanpa buat appointment. Patu die ckp boleh......

Patu aku dtg la ngn Hubby. Mcm bese, mcm best je. Die amik blood presure aku ngn timbang berat. For the record berat aku mmg berat = 68.8kg. Huhuhuhuuuhu. Biala. Aku gemuk pn hubby geram gk kn. Ekekekekeke. Nnti kite kurus ek. Hehehee... Patu blood presure aku normal. 70/120. Ke cemana terbalik. Ntah tak igt. Kire aku mmg area tu je pn masa pregnantkn Firdaus dlu. Mmg darah aku ok. Alhamdulillah. Apela kt klinik takde buat bende2 ni kn? Membuatkan aku nk buang duit gi ampang puteri je psni check up. Kekekekekeke...

Pstu masuk2 doktor tu bese jela. Hubby lak memula takde die gi toilet. Patu aku masuk skali doktor ni speaking london je la pulak. Ish ish. Aku ni wpn suke menunjuk2 terel BI. tp kalu org nk ckp 100% BI ngn aku. Tergigil2 jgk aku. Kekekekeke. Pstu doktor ni tanya2 la sejarah anak dlu. Sejarah penyakit keluarga bla bla bla. Pstu aku dh reaching 15weeks. Which suppose to be week yg slamat dh la. Mcm bese org abortion 10weeks and below. Mcm baby tak ckp strong la and so on........

Pstu aku pn break the news. Aku ckp aku bleeding start dr sabtu lepas. Tp it stops dlm hari slasa mcm tu. Then smlm which is ahad. Bleed tu dtg balik. Pstu doktor tu tros kate. I will check from your under to see where the bleeding comes from. Oh ye lupe nk ckp ngn ida td. Kalu bleeding disebabkan jangkitan. Bleeding tu bole nmpk dr anu kita la. So confirm la bleeding aku bkn sbb jangkitan. Tp doktor tak smpt check kt anu aku sbb die dh nmpk from uterus wall aku la inconsistency nya. Mgkin start from anu the go up ke?

Sbb aku baca kt internet jgk la after the check up. Mmg takde sbb nyata kenapa aku bleeds during 1st trimester. Kecuali aku kene jangkitan kt anu. Tp still sbenanye tak brape nk bahaya. Wpn timbul soalan, adakah bb aku akan slamat dilahirkan atau tidak. Tp sekiranya bleeding ni continius until next trimester, which it after i'm 4months and above, tu mmg bahaya. Mmg dh bole tau sbb2 nyata. Mgkin aku lasak sgt. Mgkin bb aku ada probs. Sbb skng ni nk kate aku lasak. Doktor tak tau aku tau. Ye aku mmg lasak. Nk kate bb ade probs. Doktor kate. He's to small for us to define anything. If you want we can take blood test? But i don't see the reason. We got to see the bb when he is a bit bigger than now. So kene la wait n see dlu. Progress aku n progress bb cmtu kata doktor.......

So masa doktor scan perut aku, tros die nmpk inconsistency kt dinding rahim aku. Mcm nmpk la bintik2 ke lubang2 ke. Tp ptt kt situ doktor kata smooth je. Tp ade mcm kesan darah tu gugur. So membuktikan kt dia. AKU TAK TIPU or sj2 nk MC. Hohoho. Well aku tak budget pn dpt MC sbenanye. To tell everybody the truth. Aku hanyalah nk kn kepastian yg lebih memuaskn hati. At least kalu b4 ni gi klinik. Aku tak tau blood presure aku. Aku tak tau kedudukan rahim aku. Even berat pn aku tak tau. Ni aku nmpk. BB aku besar.. Mean tumbesaran die ok la. Aku bru 15weeks. Tapi besar die dh mcm bb yg 16weeks. Kalu scanner kn die bole tau. Dlu abg die si Firdaus. Aku dh 18weeks. Besar die br dlm 16weeks cmtu. So kire ok la kn. Pstu aku nmpk sendiri inconsistency kt rahim aku. Yg bintik2 ke lubang2 tu. So insaf sikit aku. Hehehe...

So aku ckp la ngn doktor. Can i go for outstation. I had to go to cherating. Tros die ckp No no no. Mcm aku tgh mintak permision die plak. Aku sbenanye tak tau nk tanya cmne dlm BI. Actually aku nk tanya. Dlm condition aku yg skang ni, aku mampu ke gi outstation. Cmtu. Pstu kiranya tak bole. Pstu aku mintak doktor tu buat report skit sbb aku nk bg bos aku bc. Kang die kate aku ngengade plak kang. Oh skang ni aku tak kesah org nk kate pe. Tp at least aku ade proof. Puas ati kalu org nk kate ape2 pn kn.

Aku dpt MC 2 hari, smlm ngn harini. Esok aku kene gi jmpe doktor lagi nk tgk progress dinding aku after injection tuh ngn mkn ubat yg die kasi. Patu die ckp die akan kasi MC lg. At least aku kene rest for 2 weeks. = takleh main ye abg. Hehehehe.......... Aku smlm smpai termimpi2. Psl kecurangan. Tp bkn hubby aku yg curangla. Aku yg curang. Hohoho. Padahal aku yg takleh menjalang. Hubby aku boleh je kn. Ala nama pn mimpi mainan tdo. Sukati mimpi tu la kn. Kekekekekekeke.......

Aku ase besalah gk la tak dpt gi Retreat tuh. Tp tu la. aku nk jaga ati member ke. Nk jaga bb aku yg dlm kandungan nih? Kalu aku tak pegi aku tak threathen nyawa member aku kn? Kalu aku pegi. Aku threathen nyawa darah daging aku sendiri. Dh la aku meninggalkan hubby aku sorg2 jaga firdaus. Dh la aku meninggalkan firdaus suma. Byk pro nya utk aku tak pegi. So aku tak pergi...

Wpn aku tak dpt tolong byk dorg. Harap2 dorg ok la kt sana. I wish i could join you guys. Knapela nk buat jauh2. Buat kt KL je takleh ke. Huwwaaaaaaa la hai...........................

Hubby plak, time2 ni la die ase nk gi bercuti. Kekekkekeke. Takpe bang. Next year kite plan bercuti lg ye. Hehehhe. Buat2 la mengucap. Dh 3 kali gi bercuti tahun ni. Hihihihi.

Ok la tu je update dgn panjang lebar. Tu sume rangkuman cite aku slama aku tak update ni...

Sekian time kasih..

December 19, 2008

KMK

Bahagian Pengurusan Maklumat adalah JOHAN peringkat Kementerian.

Dengan ini dimaklumkan. Semoga terhibur dgn pesanan penaja yg tidak seberapa ini. Kekekekkeke....

Gmbar backwards sbb aku mls nk susun balik..ahahahahahha

Masa mkn dgn Menteri lepas dpt hadiah. Menteri nya jauh la tapi. Ada hati nk mkn sbelah menyebelah. Mimpi jelah timah ooiiii. Kekekekeke. Menteri Oja sbelah kiri n Menteri Gee sbelah kanan pn jadik la ye? Hehehe....

Manusia tu bediri sbelah Menteri beb. Tapi manusia tu paling2 org sume tak puas ati. Eh nama pn I ketua. Of cos la sbelah Menteri. Heheheh....
I kak limah n anika. Tudung sama tu masa KMK. jgn memain... Hehehe..

Ni kt lobby Bahagian. Sbelom gi berjuang. Tapi Yusry takde sbb die lagi busy dr Ketua. Sbb tu dia nk naik pentas No1. Die telah menunjukkan ketidakpuasatian die secara jelas dan nyata.. Hehehe. Takpela yus. KO nk jd ketua tu amik la. Aku mmg taknak pn.. hihihi...

Mintak mahap la yer. Aku ni mmg dilahirkan emo. AKu try buat post sebiasa yg mungkin pn turn out jd emo gk. Nasib le. Aku tak pandai hipokrit. Nk2 kt blog aku sendiri. Aku tulis pe yg aku betul2 ase..... Sekian dimaklumkan.

December 16, 2008

And On My Birthday...

Wish me a very happy and most prosperous 27th birthday. There's a lot on my mind lately but didn't get me to write anything. Because I've been busy with few projects need to be done ASAP. And there's lot of work yet to be done (but not done yet of course..).. Oh who cares. Hehe...

Those Birthday Wishes...

Thanks to all especially my beloved best friend for her wish. Thanks to friends who dearly wished me. Thanks to my pakwan who also wished me on my facebook wall (though i really hope he didn't read my blog. Hehehe.). I really2 appreciate it.

The Day Itself...

I'm not really welcome to the day itself when my hubby announced lastnight that he got to stayback until late night (most probably until next morning..) because he got projet to do. But we start our day ok when he agreed to accompany me to breakfast even though it is already late for us to go to work. Thank you dear. I was thinking, he would do anything for me on my birthday (including wishing me 'Selamat Hari Jadi' by force, Giving me present also by force, Have breakfast with me also by force) but only when i ask him to. ;p.... But when he sms me by later in the morning to have lunch together. I guess it was so very nice of him. Thanks really much hubby. But still i want my present! ;p....

I went to ISM Malaysia today to claim for the price that my KMK group won!! Congratulation to them! I don't want the credits because i think i don't deserve them. Since I've done only little, gave them a little input, came up to meetings a little, gave them idea but rejected. Lucky they rejected my ideas, because if they did accept we wouldn't be winning after all. So, my bad and their good! :D... I hope I'm not that materialistic to claim for the price (if they ever want to give me some)..It's ok i guess. It's ok as it is. But i'm interested to go to Sarawak! There will be another KMK's Convention for State level in Sarawak. But still not sure when. Because I never been to Sarawak, best jugak kn?

I'm just back from having lunch with hubby. And i'm still feeling VERY HAPPY. I hope this happiness can last long, at least until hubby went home next morning... :D....

The Bleeding..

I know not all trust me when i said, i am bleeding like period. (Except my mother, hubby and my dear bestfriend).. Because i didn't look like i am sick. I'm fresh as a newborn! Really, i am. Hubby also asked me a million times, until i show him the blood and he went terrified! Good for you dear. Hehehe. I didn't mean to scare you, but i'm scared myself to hell too!

I was on blood starting from last saturday. I went to toilet to pee and saw the blood. I washed and called hubby. He was at work. And after he said he's gonna came home, i went to check again. There you go the blood is still discharging. Oh yes, it does... Do you think i need to take pictures of my blood? Oh you don't be so silly!.....

So we went to clinic. As we wait. I can't simply describe how I'm feeling. My mum got abortion experience before. I thought i would too? Can i? I am simply vulnerable too. Am i? Of course everybody does. Don't they?

As the doc call me in. I explain my issues and he did an ultrasound on my tummy. The baby looks very fine. He is active and his heart beating as normal. Doctor said, it is still not normal discharging blood during pregnancy. It is a sign of an abortion. So he is going to medicate me with 'penguat rahim' pills for a week. If the issue still persist. I need to come again and he'll monitor the baby.

But hubby's thinking the other wise. Maybe i need to go to specialist. BUT ME AND HIM DON'T HAVE ANY FREE TIMES FOR THAT.. As clinic's doctor assurance. We think, we can believe him and not going to the specialist yet. Not just yet i guess!

Until yesterday, there were still blood discharging on my panties! But my panties are clear today. Cause I've been taking the medication in full disciplined since Saturday. I hope it's a sign that the medicine is working fine. :|....

The Present...

Still hoping for present from hubby. ;p.... What would you give your very wife dear??? And looking forward to go to the Zoo, since Firdaus is so excited to see animals, so i guess this Sunday is very suitable. (Hubby is away on Saturday for his very own Kursus Induksi! CIMB pn ada Induksi... 2 hari 1 mlm tuh! Starting from this Friday...) Hubby had promised me that. Ya anything on your birthday honey.... Muahahahaha....

KMK winning prize. Curious though, am i getting any? Hehehehehe....

Breakfast and Lunch treat from hubby. Thank you so much Sayangggg... :D.....

Dpt salam Ng Yen Yen. Ye wpn aku anti kerajaan. Aku still adores those Menteri. I still feel honored when i got to hand shake any one of them!

Dpt mkn tmpt VIP dgn Menteri

Remember on 2006, my birthday present is the news that i got pregnant!.. On 2007, my birthday present is i got to be a Goverment staff.. On 2008, i got news on another baby! Alhamdulillah, and of course the winning prize of KMK... hohohoho... Still curious, am i getting any? (I think i'm starting to become MATERIALISTIC. muahahahahahha)....

Finally...

As i woke up this morning. I was thinking about my life. What had i gained. What had i became. What and what. Why and why?

I know I'm not getting any younger. I can feel that I'm reaching the moment of my death someday. Time will not stop. Time will not wait for me. I'm touched by the thinking and feeling... I don't know if i could go through everything...

Life had been so very tough on me lately. I can barely feel i got someone in life for me. I mean. not that i don't have anyone at all. It's just i got to feel very lonely at some point. I don't know why. Pregnancy blues i guess? Hehehehe....

I know, a lot of friends out there, they didn't know me well. They don't even appreciate my existence. All they know is that, I'm an emotional freak! I burst out so easily. My words were just rubbish they don't even want to care. I'm just an emotional freak, they don't have to take regards any of my thoughts. Ya, they don't. Who am i to force them to know me well? Who am i to force them to trust me? I am not good enough for them i suppose.

But I'm so very lucky. Since i know about life, I have my closest and bestest friend of all. She know who she is! Even though she said I'm predictable and i told her no you don't know me very well. But she is very right. And only she, trust me and care for me. I am so lucky to still have her as a friend. Thank you. Thank you so very much..... ;')....

And I'm so very lucky to have a very understanding Hubby. I love him so dearly. Even though he is being pushy and hard sometimes. But still, he's the one who support me. When I'm being unreasonable at times, he will guide me. And on my birthday, he gave me a gift, that he will do anything that i ask for him to do. Of course if i don't cross the line. Hehehehe. I love you Hubby.

And of course my mother who always there when i need her. Who'll be the backup when hubby is not around. :D....

Last but not least, My lovely and charming prince, my son, Firdaus. He cannot see me crying as he will wiped my face. He will kissed me. And be an adorable son. That sooth my feeling so very much......

Those are words, i got to say, on my birthday.... Ya, I'm a bit emotional and down... But i need this writing. I'm writing everything for me. I'm sorry if anyone being annoyed by this. I'm really sorry.

That's all folks...

December 11, 2008

Suami Isteri...

Suami apakah? Hal isteri letak prioriti bawah skali. Nk selesai isu dia ngn org lain dlu. Kalu hal kerja tu lain ceritalah kn. Sbb laki aku pn cmtu. Ewah kalu laki die buat takpe. Laki org tak boleh. Masalah nya. Cuba korg marah laki korg over kerja. Apa dia ckp? Dia kerja ni utk isteri jugak. Apa korg nk jwb lepas tu? So tu lain cerita. Ni psl kene tangkap basah ngn org lain. Kalu bini ko mintak cerai, claim ko tak jaga dia apa semua. N ko ade isu kene tangkap basah. LOGIK nya ko settle bini ko dlu ke, kes tangkap basah. Ni bkn kite Fist In First Out, Last In First Out. Ni kira. PRIORITY. LOGIKnya mana yg penting? Pada aku of course la BINI. Sbb nama pn BINI. Yg ko berpeluh2 nk nikahkan tu. Yg ko berpeluh2 nk baya hantaran tuh. Yg ko berpeluh2 nk say WILL YOU MARRY ME? Or u didn't say it? Whatever!!!

Isteri apakah? Mintak cerai. Ckp bkn2 kt newspaper. Newspaper pn ckp bkn2. Ada pakwe baru lah. Mabuk minum araklah. Itu lah. Ini lah.

Kesimpulannya. 2 kali 5 10. 5 kali 2 pn 10. 10 bahagi 2 5. 10 bahagi 5 2. Pendek kata sama je korg laki bini.

Yang laki nya, ckp yakin gila padahal ckp sini lain. Ckp sana lain. Yang bini dia. Sy dh takde hati. Hei kalu nk merajuk pn berpada2 la wei. Ko tu menyeksa diri sendiri!! Aku ase susah nk ada pompuan dlm dunia ni tak sayang laki dia. At least do something wiser lah. Anak2 ko tu kecik2 lg sumanya. Penceraian is not the final decision.. AKu tau kalu aku tmpt dia. Mgkin aku akan buat perkara yg sama. TP still aku ase wajar kalu dia mintak mahkamah panggil laki dia bincang elok2. To be wise. LELAKI mmg kalu ko jerit2 bebel2. Hapak pn tak jalan. Mmg nk kene ade pendekatan berdedikasi. Kalu ko ase ko tu panas baran (sama mcm aku). Mintakla khidmat nasihat org lain. Kalu Pejabat Agama LEMBAB. Mintak la mak bapak ko. Mak bapak laki ko tolong. Btol ni aku ckp. Aku ngn laki aku mmg takleh face to face. Tp stakat ni alhamdulillah. Blom lg smpai aku pelu khidmat mak bapak aku. Mgkin aku ase abby ni terlalu drastik sgt. Kn aku dh sebut nama. Kekekekekke....

Aku sbg org luar. Mmg ase tak bebaloi la si Norman tuh. Penipu. Buaya darat. Jantan keparat. Jantan tak guna. TP to be logic. Aku ase, dia sayang anak2 dia. Bkn bg dia peluang. TP bg peluang kt diri ko tu sendiri Abby. KO pelukan pembelaan yg sewajarnya. Jeritan bebelan. Nk tunjuk kesingaan. Mmg tak jalan. LELAKI ni ada ego nya. Walau setak guna mana pn dia.

Kalu kene face kawin dua. Well face it... At least you must make him see. You are important tu. asenye kene guna pendekatan mak bapak tu dlu. Br mintak cerai kot. Jgn le dok cari jantan nk mengisi kekosongan. Karang elok2 kes ni kt pihak ko. Jd lain kang. Mcm sapa tu. Ha britney spears. Sekapir2 britney spears. Sedih merana gk dia anak die laki yg jaga.

Well.. think about it abby....

Update Terkini...

Hahahahahah.... ni intro. Akhirnya ko comment gk aku Yakub. Sengaja aku menunggu ko komen br aku nk update.... SENGAJA...... ehehehehe..

Takdelah. Yg sbenonya aku mmg takde bende nk update..... Skali bile dpt komen yakub td. Aku pn tergerak ati nk tulis sesuatu... As a record la...

Atas moto td aku tercipta sebuah sajak. Chewah sajak. Psl anak aku Firdaus. Hahaha. Ala 2 ayat je... Ntah malu plak nk tulis kt sini... Mmg poyo....... Takpela. Biala sajak tu belalu pergi.... Kikikiki.....

So as u all know, aku JADI gk bercuti. Lantak la cuti aku habis. Skali pg ni bukak email dpt email dr SUB HR, die ckp dpt pekeliling. Aku pn malas nk bc 1-1. Yg psti aku baca cuti gred aku nextyear dpt 25hari je. Adeh. 30 hari pn tak ckp. (TAMAK!)..........

Tp bagus gk aku cuti sbenanye. Dr minggu lepas sejak balik Cameron, aku ase bdn aku lain sgt.... Lain dr biasa. Biasanya aku kuat n very strong person. Chewah..... Haa puan bos aku puji aku dlm kete lastweek masa dlm kete. Suhaila, ko dgr. Ko saksi. Hahaha. Bangga beb. Wpn mcm mgkin Su tak pasan. Hehehehe. Dia ckp.... You have a very strong personality. Muahahahahahahahahahahahahah..... Bangga ko. Aku ni lemah sbenonya. TP tak tau pesal kekadang tu naik berani tu lain mcm. Aku panas baran sbenonya. Hehehehehe.......

Balik keje je aku baring je. Nk gi keje je ase mcm tak larat. Bila aku becuti. Aku dok umah mak aku. Firdaus adik2 aku bwk gi main ntah kemana-mana. Aku dpt rehat. Dpt tdo. Aku start dpt tdo lena skit mlm td. Alhamdulillah. Kalu tak tu mlm2 aku tersedar, susah sgt nk tdo balik. Padahal aku sgt penat nih. Even selasa malam. Esoknya rabu. Aku masih mcm tuh. Penat dr balik kg tak habis lak. Pstu mlm td. Br aku dpt mcm lena skit. Tau2 anak aku bgn mintak susu.....

Aku bleeding 1 2 kali gk sbenanye masa raya haji........ Keputihan aku agak teruk jgk. Aku dh mula risau. TP nk gi klinik mcm tak serius plak. Alhamdulillah. Things are progressing... I'm going to be ok.. Insya Allah.... Aku tak ckp rehat kemungkinannya.. ;)........

Firdaus plak... Mmg starting to be veryy veryy active. 2 3 menjak ni. Lepas ni nk tdo punyalah susah..... Slagi org tak tutup lampu... Tak baring sumanya. Jgn harap dia nk tdo. Pg2 dia mmg very the very the peka sgt.... Tau je dh ada org dh bgn...... Smpai siang tdo lamaaa gila... Sbb die penat sgt. Berlari lah. Melompat la. Org main badminton dia pn nk main. Pandai lak tu serve bulu tangkis tu. Aku tak rasa anak aku akan jd pemain badminton 1 hari nnti. Sbb aku ngn hubby aku 2-2 takde bakat. U jgn nk ngaku u ada bakat. Kalu u ada bakat u kt tmpt roslin / hafiz skang. Muahahahahahahahahahaha........

ok lah. aku nk sambung kerja. Thanks for the comments everybody...... Really appreciate it... :D

December 04, 2008

Takde Update...

Macam bosan plak 2 3 hari ni sbb takde pe nk update. Hehehe. Bese2 je idop aku. Same je. Takde yg berbeza. Ni aku tgh piki nk cuti raya haji ni ke tak. Kalu cuti best gk. Tp tu la. Hubby aku takleh cuti. So mcm tak best cuti sorg2. Ase mcm rugi je. Tp mcm kalu nk gi keje takde sapa sgt pn kt opis. Bosan plak asenye. Camano nihhhh. Nk cuti ke idakkk ek???????

Kalu cuti :

1. Aku bole la lepak2 umah mak aku pg - ptg.
2. Aku bole la lipat2 bj yg dr sblm aku cuti aritu tak belipat... dok punggah bj dlm bakul je
3. Bole main2 ngn firdaus. Ha bole bwk die gi KLCC kn? Ida ko beminat nk join? Hehehehe...
4. Bole gk tgk tv dr pg smpai ptg.
-5. tolak means yg aku taknak buat = kemas rumah, sbb hubby aku dh take over kerja tu sekian lama dh. Hohoho. Kekadang die bengkek br die pakse i buat. Kekadang... Hehehehe...
6. Haaa gosok bj hubby aku yg dh berbulan dok gantung je.. Nk pakai br aku gosok kn. Tp aku ni baik, lepas gosok aku gantung 1 sudut yg die bole nmpk siap sangkut spender lg. Kn bang kn? Hehehe...
-7. Mengait bj sejuk ntah utk apa. Aku pn tak tau sj je letak. :p
-8. Menjahit bj kurung ntah sbb apa.
9. Ooo kemas bj balik dr kg hubby.
10. Mcm2 la aku bole buat klau aku nk buat? Menarik gk kn?

Kalu aku tak cuti and aku kerja:
1. Jimat cuti bole letak kt Golden Hand Shake - kekonon la dh tua nnti kaya aku. Kekekeke..
2. Dok opis bosan calling2 mak aku tanya firdaus buat apa.
3. Time balik call hubby aku tanya hari ni balik kul bapa?
4. Oh bosan nya.
5. Bole gk kalu aku rajin aku gi tabung haji bukak buku - ni dh berzaman hari2 pn berazam tp tak pegi2 gk. Sbb aku ni baik, solehah, nk gk tunggu laki aku amik time-off. Muahahahaha...
6. Surf surf surf - takdenye aku nk serius buat kerja aku ase. Hihihi

Aku mcm dr td terpiki nk mkn maggi perasa ayam la. Pelik. Padahal tu la maggi paling aku avoid nk mkn sejak aku tau mkn pedas. Sbb bg aku tu maggi budak2 yg tak cukop umor je. Hihihi. Tp mcm sedap plak. Terasa2 kt lidah smpai anak tekak aku. Nyum nyum. Jap gi nk gi carik kt kedai runcit mamak ketiak busuk kt bawah. Alamak kene cari penutup idung plak ni....

Ase mcm berat ke aku nk cuti la ek? Ida? Wht you think. Esok br aku tau. Sbb ko kn tgh bengkel ni. Hehehehe. Hanan? Ko bc blog aku gk kn? Wht you think? Yakub? Ko hari2 masuk. Toksahla ko nk jadik silent reader. Aku silambam kang bisu takleh akad nikah. Hoho. Zue? Kak Risanur? Suhaila (Sue kwn opis aku tp kalu sue Australia nk bg cadangan pn ok...hehe). Cik min? Sesape jela yg menyinggah kalu sudi......Aku ase ari ni jgk aku decide. Ptg ni jgk aku apply cuti kot. Kekekekeke....

December 03, 2008

Amik Ko...

Typical macho man married typical good-looking lady and after the wedding,
laid down the following rules: "I'll be home when I want, if I want, and
at what time I want - and I don't expect any hassle from you. I expect a
great dinner to be on the table unless I tell you. I'll go hunting,
fishing, boozing and card-playing when I want with my old buddies and
don't you give me a hard time about it. Those are my rules. Any comments?"
(Pale otak die!!! @#$%^#$^&*$%)

His new bride said, "No, that's fine with me. Just understand that
there'll be sex here at ten o'clock every night ... whether you're here or
not
!"
(Ha ha ha... padan muka)

December 01, 2008

Maafkan bila ku tak sempurna...

Desir pasir dipadang tandus
segersang pemikiran hati
Terkisahku diantara cinta yang rumit

Bila keyakinan ku datang
Kasih bukan sekedar cinta
Pengorbanan cinta yang agung
Ku pertaruhkan

(chorus)
Maafkan bila ku tak sempurna
Cinta ini tak mungkinku cegah
Ayat-ayat cinta bercerita
Cinta ku padamu

Bila bahagia mulai menyentuh
Seakanku bisa hidup lebih lama
Namun harus ku tinggal kan cinta
Ketika ku bersujud... (Last x2)

-Rossa-
---------------------------------------------------------------------------------------

Perempuan.. Adeke dlm dunia ni perempuan yg sempurna? Mana ada.... Sapa ngaku diri die sempurna sgt? Takbur namanya. Hihihi...

Sedihkn lirik lagu ni.. Bila lirik ni dihambur oleh seorang insan yg terpaksa belajar erti kesengsaraan... Erti keseorangan.. Erti dihimpit dgn perasaan sayang tetapi benci.... Erti terpaksa meninggalkan onak dan duri dlm lipatan.... Membawa sebuah beban... Yg alhamdulillah, sekarang menjadi sebuah permata hati yg indah.. Tidak terungkap dgn kata2...... Seorang wanita, tanpa lelaki.... Sehebat mana pn... Akan sunyi..... lgkan sedih... Seorang lelaki yg dicintai, diharapkan, dicitakan.. Menjadi perampas kebahagian.. Menjadi manusia yg binatang........

Sedih... bila teringat dan terasakan.. Org yg kita syg sanggup buat mcm tu.............. Bkn senang nk sayang org... Bkn senang... Tp apakan daya.. Itu ketentuanNya... Hanya org2 yg terpilih aje yg dpt merasa sebegitu rupa dugaan dan cabaran......

Aku betul2 sedih.... betul2 terusik.. Bila aku masuk ruangan internet seorang teman.. Lagu Rossa ni terngiang2 kt telinga aku.......... Dia ni sgt kuat..... Sebyk kali aku jmpe dia.. Tak pernah lokek senyuman..... Tak pernah tunjuk rasa kecewa... Rasa putus asa.. Dia sgt kuat.. Aku tak sangka.. Rupa2 nya aku tak kenal die sejauh itu.. Tak sangka sgt aku... Dia sgt kuat... Sgt positive... Sy mempunyai jati diri yg tinggi.... Aku ase tak ramai org mcm dia.. Dgn begitu hebat skali dugaan yg diterima...

Kepercayaannya thdp seorang lelaki... Bergelar SUAMI.... Betopengkan MANUSIA... Berjiwa BINATANG..... Hanya kerana jelingan desiran lelaki lain..... Timbul syak curiga cemburu... Sang isteri yang jd mangsa... Lahaulawala quatailla billah......

Aku pn seorg isteri.. Aku tau mcm mana perasaan... Ada suami tp mcm takde...... Aku tau mcm mana aku bengang tensen... Bila aku tepaksa layan jaga anak aku sorg2...... Bila suami aku ckp.... Abg ni cari duit... Cari nafkah.. Mcm dia tak sedar.. Aku ni pn cari nafkah cari duit jgk..... Kalu aku tak keje kami tak mampu nk tampung kehidupan kota yg sarat dgn kepinginan Duit Duit Duit ni........ Tp sebenarnya aku jauh lebih beruntung... Jauh lebih beruntung... .Beruntung sgt.... Kalu nk dibandingkan dengan yg lain..... Aku amat beruntung.... Aku patut bersyukur...... Huhuhuhu....

Taktaula knape mlm ni aku tepikir nk tulis bende2 merapu ni... Tp apa pun. Aku sayang sgt Hubby aku... Aku sayang family aku... Aku syg anak aku..... Aku syg baby dlm perut aku... Aku syg mak ayah aku... Aku syg adik2 aku.... Aku syg kwn2 aku........

Takde kene mengene pn... Tp kesyahduan lagu tu membuatkan aku tergerak utk menulis..... Marilah kita bersama... MENGHARGAI INSAN YG KITA SAYANG.... SBB BUKAN SEMUA DPT MENGECAPI SEBUAH KEHIDUPAN YG BAHAGIA TULUS DAN SUCI BERSAMA-SAMA INSAN YG MEREKA SAYANG........ TIDAK SEKALI2, MENGUCAPKAN KATA PUTUS, BERPISAH, ATAU BOLEH HIDUP TANPA MEREKA.... KITA MUNGKIN TAK SEDAR APA YG KITA CKP TU SUATU DOA.. KITA MUNGKIN TIDAK RASA APA YG ORG LAIN RASA.... KESENGSARAAN HILANG ORG YG DI SAYANGI DALAM HIDUP... KESENGSARAAN BANGUN DARI DLM LUMPUR BERSEORANGAN..... KESENGSARAAN MENGINGATI DAN MERATAPI INSAN YG DICINTAI... INSAN YG KITE SERAHKAN SEGALA JIWA RAGA DAN BODY.... huhuhuhuhu....tetibe terlucah lak... ;p

Entry Penghabisan...

Sori ida.. Kekekeke.. Sori sume la sape yg bc.. Hehehe

Tak byk cite la.. Kekekekeke... Aku start cuti 26hb.... Patu gi anta pak metua aku gi check up.. Dh sepanjang hari pstu balik Sg Besar kg hubby....

Dr sana 27hb betolak ke cameron..... Smpai 28hb balik sg besar balik......

29 balik KL skali ngn antar Abg Ipar aku gi haji.. Kalu ade gmbar kt henpon Hubby nnti aku update lg yek....

Aku mintak maap bebanyak kt kengkawan opis suma... Kalu korg bc la... Aku tak smpt nk bli kn ole2 utk korg.. Huhuhuhuhu..... Mmg rush sgt dok sana. Mana nk layan perut aku yg cpt lapa lg.. Mana nk layan Firdaus lg... Sori sgt... Tp niat tu mmg dh ada.. ;p....

So percutian kali ni agak simple dh very the budget.. Yela tahun ni dh kali ke-3 kami bercuti... Byk abes wooo.. Aku tahun ni mmg tak byk menyimpan.. Sib baik ada bonus... Huhuhuhu...

Takpela sekali sekala..hik hik hik.....

On the way anta Pak Ngah Firdaus ke Kelana Jaya... Utk gi haji...

Firdaus dgn muke selenge.. Selenge2 anak aku..berak jamban dh skang... Alhamdulillah....

Abah pakse pakai topi pstu mama pakse amik gmbar.. Tidakkkkk

Last but not least.. Me and Firdaus.... :D

Cameron Highlang - 1st day - part 2

Ni gambaran dlm bilik.. Mahal woo bilik ni.... Huhuhu.. Tp ok la.. ada shower ngn bath tub skali...... Ade balconi... Berbaloi la kot ek? Ntah la.. ok la..ehehehe

Aksi Firdaus kene pakse amik gmbar... Heheheh

Firdaus dh start noti... Huhuhuhu

Cameron Highland - 1st Day

Aku tak igt gambar ni masa bila. Asenye masa nk antar pedaos gi nurseri 26hb tu kot. Ke sblm tu lg. Kekekeke. Asenye byk gmbar kt camera hubby. Esp kt Ladang Teh masa nk balik.......

Takpelah layan jela.. Hehehehehe...

Spek ni hubby bli masa smyg jumaat bila ntah. Kes nya firdaus pantang nmpk spek. Spek hubby pn dia pakai. Risau plak rosak mata dia. So bli la spek ni....
Ok ni kompem masa 1st day kt cameron. Masa br smpai. :D..... Masa ni br survey2 barang konon2 nk bli. Tp tak terbeli sbb ada org tu lancarkan mogok time nk balik. 2-2 mogok apa cite.. Firdaus sorg2 la yg hepi2.. Kekekeke...
Ni gmbar kt pasar Brinchang. Pasa Mlm ni mmg setiap hati ada. Tp takdela best sgt. Brg makan suma mahal. Strawberri kt bawah RM6.99 pn aku ase mahal. Kt sini RM12 tuh. Gila apa dorg ni...
Ni gmbar pokok strawberi. Nk petik kene bayar la. Amik gmbar secara haram FREE OF CHARGE...

November 30, 2008

Hu waa

Benci nyaaaaaaaaaaaaaaa dh taip pnjang2 ilangggggggggggggggg Huwaaaaaaaaaaaaaaaa

November 26, 2008

Going to be Away..

From today i'm going to be away until Saturday. Going to be at my hubby's kampung and after that going to panjat Cameron Highland.... I'm not really happy for that moment. It just another bribe medium from him to me. :p..... I don't like bribery.....

For those who care... Hehehe. Aku nangis dlm idop aku sepanjang aku kenal erti hidup ni.. Hanya utk 3 org ni.. Mak aku.. Hubby aku and Besfren aku........

So pepaham la ek...Ok got to go...

Nangis...

Tak malunya nangis dpn anak. Hehehe. Tp bila aku start nangis Firdaus tgk je aku. Bila aku peluk dia, dia mcm paham. Siap peluk aku balik. Siap tanya Ma Ma Ma Ma.. Lglah aku berjujuran, terharu plak anak aku buat gitu. Aku ckp, nanti Firdaus dh besar jgn buat mama nangis ek sayang. Hehehe. Tp malu plak nk ckp betul2. Ckp dlm hati jela... Heheheh...

Pstu lg terharu tu die siap lap2 air mata aku meleleh2. Pstu aku tros ajak tdo. Die dh tak nmpk dh aku nangis. Lgpn dia dh ngantok sgt. Die isap susu pastu cpt je tros tdo. Kekekeke..

Klaka la anak mama ni...

November 24, 2008

Firdaus First Potty Pot...

Aku tgh syok2 tgk tv skali aku dgr bunyi...Trot tot tot tot tot.....Lamaaaa panjang plak tu..Seiring ngn muka pelik Firdaus. Dia la tu yg melepas. Kekekekke..

Aku mmg tau tu mmg die nk buang air besar la tu.. Tros aku dpt idea. Apa kata aku ajar die berak dlm jamban? Jmbn kecik takde...Bantai jela berak jmbn org tua. Adik2 aku sume berak jmban org tua temasukla aku. Mak ayah aku tak suke bli2 bende2 guna sekejap cmtu... Tp ok je. Smpai skg berak je dlm jmban.. Kekeke. Tp dlm ati tingin gk la nk bli. Hhehehee..

Ckp psl berak dlm jmbn. Mlm td aku mimpi 3 4 kali gi toilet. Ase mcm dh kencing dh tp tak puas2. Upenye aku mimpi. Ptt la tak puas. Kekeke. Sib baik tak terkencing btol2....

Ok sambung psl Firdaus... Pstu aku angkat die bukak suar. Bukak huggies.. Aku angkat die dok atas jamban.... i just wanna record this... while meriba Firdaus. I don't to delay it. Because i'm very happy. Hehehehe....

Pstu aku pn buat aksi.. Erghhhhhh........ Pstu die mcm pelik. Die siap tunjuk2 kt muka aku. Eiii... Mama....Mama buat apa tu... Mama buat apa tu aku sambung.. hehehehe.. Pstu dlm 2 3 saat die pn start meneran jgk...Yela die mmg on the way terganggu td tu.. Kekekek. Pstu plup plup plup. Muahahahahahahahha... BERJAYA...Wpn hanya bejaya die meneran dekat jmbn. Blom lg berjaya die sendiri mintak nk berak atas jmban... Takpe...Sekali bkn beerti tak buat lg.. Nnti before berak Firdaus kentut dlu mcm td ek.. Kasik alarm sket... Muahahahahahaha.....

Perihal berak dlm jmban ni sbenanye responsibility..... Yela. kalu kita sendiri pn. Cuba kite berak atas meja musuh kita or org yg kite tak suke. Tu namanya kurang di ajar. Btol tak? Hehehehe..

Aku alami sendiri bende ni.. Aku tgk depan mata kepala aku.. Membuatkan aku berazam utk ajar anak aku berak sendiri kencing sendiri. Klau bole die pandai je ckp.. Mama nk berak.. Masa tu tros takyah pakai Huggies dh siang2..... Mlm2 je kene sbb aku mls nk atur. Kekeke..

Bnde ni jadik kt adik aku sendiri. Cm aku mak aku jaga... So mmg die pn dh di ajar oleh mak die utk ajar anak pandai berak kencing kt toilet....Tp adik aku nenek belah ayah aku yg jd.. Adik no2 aku... Bkn la kutuk adik sendiri.. Tp bende ni realiti yg sukar utk diubah... Adik aku smpai skang susah nk flush kencing... Kalu kncing kalu terkeluar2 tu pada die ala sikit je. Pada kite cmne? Geli kn? Well, kalau die baca ni, tau la malu sikit ye adik ku.. Aku bkn nk menghina. Tp aku tau tu peel yg sukar diubah. Mcm aku jgk. Peel aku aku kdg2 mls berkemas. Slagi aku blom ase rimas ngn kesepahan tu. Budak2 opis aku sure tau psl apa aku ckp ni..

Tp bab2 toilet aku particular. Sminggu skali tu kire paling less aku cuci toilet... Tu paling malas la tu. Kalu aku tak cuci hubby aku sure cuci kn.. Kalu gi toilet awam kalu kotor. Aku cuci kan dlu br aku kencing.. Kekekek. Serius... I can't stand the smell.... Tu la bayang kan aku dok satu umah ngn adik aku tu skang.... Aku takdela bising dh besar...

Tgk... Dh besar.. Org nk tegur pn susah... So elok la kecik2 ni kite ajar kalu bole... Susah mmg susah.... Tp once die dh pandai ckp.. Dh berotak la org kate... Bg aku jgn tangguhkan..

Cm Firdaus die blom pandai lg nk kencing berak ckp.. Kalu nk susu nk mkn nk tdo die nangis je la.. Slain sebut air air kalu nk susu... Kadang nk air pn sebut air gk.. Aku yg konpius.. Kekekeke.. Kalu nk tdo die baring pusing2 bdn.. Well. itu vocab dia setakat ni.. Kekadang tuh mmg tak paham gk..

Tp kalu takat mama2 abah2 nk2 eng2 ai2...Tu bese laaa.. hehehe..

Can't wait for his other progress..... Keep it up sayang.. Mama will try the best... Wpn kekadang mls sbenanye....;p

I Can't Go Further Than This..

They said :
“I love Malays and I love Malaysia,” says Gerakan central committee member Dr Asharuddin Ahmad. “But this country cannot survive without non-Malays. We are all Malaysians. The future of Malaysia lies with multiracial parties”
Yes, we can't live without them. But you can have your rights. Your job. Your home. But please don't touch on our religion. Don't ask why Islam is a must to all Malays. We had enough of murtadis today.

I just hope someone with strong words could say something about this. At least if you don't want to stand for your people (Malays), do stand for your religion. After all, there's Chinese/ Indians Muslims in Malaysia.

What about them? Do you think it's okay if your kids turn out to choose different religion when they grew up? Maybe they'll say, what about the parents of Chinese whose their kids converted to Islam? What do they feel? Ya i know Muslim's parents will feel the same. But Islamic is not about being Islamic just.. It is more than that.

That's why i refuse to give my words. I am not strong enough to talk about this. But i know, something is just not right to let the opponent cross the line. It is like, just because they want to rule Malaysia, they forgot about their roots and fields. They didn't care about the only thing they should thought about. RELIGION!

I'm not alim myself. I still feel scared thinking about death. But at least. Give me some assurance. If i were to choose you, what you'd do to save me and my next generations from being converted?

Spesifikasi Server..

Chewah mcm pandai je aku. Susah nk cari ni wei kt internet. Kalu tetibe bos mintak nk bukak Tender ke Sebut harga nk tunggu vendor keluarkan? Macam haram....

So sj la aku nk share. Kalu ko company swasta takde hal. Ni takleh letak branding la mak nenek. KO bli je server tu je tak leh ke. Takot bayes la apa la. Konon jerk. Nyampah aku.....




Atas permintaan sue aku dh buang la mana yg ko kate cm sbelah kaki masuk penjara tu. Kekeke..

Ni spek je bg aku. Harga takde. N takde kene mengene ngn memana kontrak kementerian. Lg 1, bende ni pn mmg akan dipublishkan utk vendor masuk line. Lg 1 jgk. Bende ni blom finalize lg.

Lg 1 jgk. Bkn server je kami nk bli. Ada beberapa lg..

Niat aku up kn, 1 je. Utk memudahkan kepada sesapa nk carik spek. Sbb kt internet mmg susah nk carik. Huhuhu. Kalu takde pengalaman mmg susah.. Huhuhuh

Dunia tersilap tidak ikut Malaysia

LIMA 23 Nov. – Krisis kewangan global yang berlaku sekarang menunjukkan komuniti ekonomi dunia telah tersilap langkah kerana tidak menerima cadangan Malaysia sejak 10 tahun lalu untuk membuat pembaharuan kepada struktur sistem kewangan yang dikawal selia oleh Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) dan institusi-institusi Bretton Woods lain.



Aku mls nk baca sume. Aku ase kenyataan tu merepek. Braninya die ckp DUNIA SILAP. Tak smpai setahun lg jd MENTERI KEWANGAN....... And bende ni dtg dr org yg takde backgroung ekonomi. Kalu Rafidah Aziz ok jgk, sbb dia Lecturer Ekonomi.

Aku harap biala org2 yg pandai Ekonomi yang bercakap psl Ekonomi ni. Aku sendiri tak layak. Tu aku mls baca. Tp aku ase tak wajar kita ckp DUNIA silap.

Mcm Kerajaan claim. Blogger silap bila persoalkan kerajaan. Sbb bkn Blogger yg memimpin negara. Sama gk mcm DUNIA.

It's too much too soon!

Animal Planet..

Firdaus now has switch to a planet which is full of Lembu. Anything that appear in front of him, he will whisper Lembu..... And if you say to him. Eh bkn Lembu la.... And he will whisper back, Ayam? Pun bukan.. And he will give up and making his curious look.. Itu Arnab laa. And then he will turn and smiles. That's my son.

And his father, Kita dah boleh bawak dia pegi zoo tak? I just nodded. And when his father switch on the APL Channel. Firdaus start mesmerizing animal names. Katak.. Buaya.... Singa... Lembu is a must..

When we brought him to Giant last night and passed him an Animal book. He was curios with the book. And flip through one by one pages and sometimes he was whispering Lembuuuu.. I know he likes books the first time he know how to grab with his hand. And until today, he'll be the 3rd person to read our newspapers. Tak rugi mama bli sokaba kn sayang. Hehehehe....But when he was looking so conscientious towards the book. I just can't wait to bring him to the zoo..

My hubby was whispering, Dia suka tgk binatang. I was in denial by saying, Takdelah die dh sampai masa die. Aritu dia suka tgk makanan. Skang dh sampai masa die suke tgk Binatang. Nnti die suka tgk pokok2 plak. Budak2 kn. Setiap masa die nk blaja bende baru. I think kids are laki that. Not because the likes animal at one point they are actually liking it. It just they're reaching one point of life. It just at this point, they realize about another creature beside human beings (their mother, father, grandmother, grandfather, aunties, uncles). :D. We'll see about that later. Whether, they're gonna like tress after this. ;p.....

At one point i was thinking, bagus jugak firdaus ada pakcik n paksu yg suka bela Binatang. So beside going to the zoo, we can always drop by at umi's house to look at Mr.Rabbit or Mr.Birdie which both called LEMBU by Firdaus.

He's soooo cute isn't he? :D

November 23, 2008

Tolong Saman Parents Saya...

Mereka ambil gambar bogel saya.. Tolong Tolong... Kekekeke...

Redha jela Firdaus... Kekekeke

Adengan Firdaus cube lari dr kami bile kami dapati die telah mengoyakkan kipas stroller yg br dibeli. Marah gilers abohnye. Muahahahaha....

video

Adengan mama pakse Firdaus amik gmbar bogel.. Muahahahahaha..Tapi mama takde dlm gmbar. Harap maklum. Hehehe

video

November 21, 2008

First Check Up..

Thanks hubby... hehehe..

Ptg td dlm meeting room tetibe dpt sms. I balik kul 530 arini. Aku tros reply. Yeyeyeyeyeye.... Sukenyeee. Means i dont have to walk. I dont have to wait. Yeyeyeyeyeye. THen suddenly i realise, msti ada sbb ni. Pstu serkap jrg aku sms ni plak. Ooo msti sabtu u kene keje kn. Huhuhu. Lantas die reply. Ya betullll. Huhuhuhu...

Pstu aku tepiki. Memandangkan die balik awal apa kata gi check up. Lgpn minggu dpn dh nk balik kg suma. Kang langgar due date yg aku set sendiri tuh. Pstu dia ckp Okkkk. Tp aku tak put full hope jgk la. Tp ala2 kalu tak gi aku mogok gk la kot. Kekekeke. Ala tp kalu aku mogok pn takde org nk layan.. ;p...

So kitorg gi td. Aku tak bwk naik atas gambar anak aku dlm perut. Ala tak clear pn yg capture td. Tp yg aku nmpk kt screen tu clear. Nmpk dh tangan dia. Kaki dia dh bole bengkok - tegak. Tgn dia pn sama. Mean hampir cukop sifat. Alhamdulillah. Pstu masa nk consult doktor lepas scan. Doktor ckp. Ok baby is inplace. And SINGLE. Pstu mcm tekankan bende tuh. Muahahaha. Mcm tau2 je aku ni kepingin twin. Takpe. Nnti tggu kwn aku gurlz aka Roshda. Die Ade keturunan kembar. Kekekekeke...........

Ok tu jela nk cite. Tenkiu lg skali syang... Heheheh

Haa lupe plak... Anak aku firdaus punya la eksited tgk adik die dlm perut gerak2. Mcm tgk cita katun. But anak aku kali ni tak selasak firdaus. Tp ntah2 kt luar die lasak. Kekeke. Firdaus tak benti gerak masa aku mula2 tgk die tu. Ni doktor soh aku batuk2 pn die wt dek je. Aku gegar2 badan br la nmpk tgn die gerak2. Kaki die gerak. Firdaus dlu takleh diam bah. Heheheheh

Suke suke suke. Alhamdulillah.....

My Eating Disorder...

Pg td aku carik kunci kete. Skali je ternampak sesuatu yg amat menakutkan. Huwaaa. Hubby bg aku kad kredit ngn bonus link kad die soh aku isi minyak. Sbb aku asek bebel asek aku je isik. Muahahaha. Skali time isi minyak aku tak jmpe pn kad dia. Last2 aku pakai kad aku jgk. ;p. Bising je lebih aku ni. Skali pg td jmpe, kemekkkkkk huwaaa.. Mula mcm nk bgtau ke tak. Nk bgtau ke tak. Skali mcm ish bgtau la. Tak sedap plak tak bgtau. Kad tu kemek sbb aku tak smpan dlm purse. Konon kalu tak simpan dlm purse senang la nk carik. Hihihi. Skali dh kemek better aku jgn simpan dh bg tros kt empunyanya. Hihihi... Hubby buat muka mcm nk mrh je masa tau tu. Huhuhu. Pstu aku tros blah anta firdaus gi nursery. Tak tau la Hubby marah ke tak marah sbenanye. Huhuhuhu...... Sori bang. I tak sngaje la.. Huhuhuhu....

Tgk... Tu gmbar perut aku yg dh puas aku sembunyikan. Tp nmpk sgt. Based on eating disorder aku yg makin menjadik2. Huhuhuhu. Aku kalu pregnant. Food is a compulsory. Like mcm aku bole mati kalu tak food. Mmg la kn. TP kalu 2 jam skali lapa apa cite beb. Aku dh nk lesson learned like 1st pregnancy dlu. Pg2 kul 8 mkn biskut ngn air, kul 10 mkn. Kul 12 mkn. Kul 3ptg mkn biskut lg. Kul 5 before msk mkn la buah2 ni ok sket. Tp kalu takde buah bli rojak / goreng pisang / laksa / kuih muih.. pstu mlm mkn lg. Huhuhuhu. So pregnancy kali ni aku igt nk control la sket. Takmo gemuk sgt. Bayangkan. Masa before pregnant. Berat aku 60kg. Masa kawin la. Aku kurus sbb stress. Masa br kawin pn stress sbb tetibe kene msk utk suami. Kui kui kui.. Pstu nk bersalin. Actually a week before bersalin, berat aku 84. someting2 aku tak igt. Bayangkan. 24 kg aku naik!!!!

Ni aku dh lama tak timbang. Tp aritu asenye dlm 60/62 cmtu.. Pstu aku kurus. Sbb apa ntah tu. hehehe. So around 60 la jgk berat aku(Boleh lak buat anggaran je bape. Kes kes kes kes...). Aku tak taula aku gi checkup ni bape berat aku.. Tp bese aku tak kene marah ngn nurse. Sbb still berat aku ok ngn jadual die. Tinggi mengikut bulan pregnant. So masih belum obesiti la kot? Tp checkup yg akhir2 tu aku kene tegur jgk. Byk naik ni dik. Tak turun kang susah. Muahahah. Org bese average naik dlm 1-2kg dlm 4minggu skali. Pstu ujung2 tu mmg naik mendadak. Sbb checkup makin cpt 2minggu skali. So 1-2kilo 2mggu. 4 mggu 2-4 kilo cmtu. Tp aku stiap kali check up pn. Average aku naik 2kilo keatas. Tak main bawah 2kilo. Tak tak igt. Penah ke 3kilo. Penah asenye. Muahahahaha. I'm like monster in the making. Huhuhuhuhu......

Tp still kali ni aku takleh ubah. Kalu aku tak mkn aku pening. Tp takdela asenk muntah. Cuma ase nk baringggg je. Aku takde uwek2 lg stakat ni. Cume berangin je. PStu aku cpt penat skit. Cpt takde mood. Kalu balik keje tu aku baring dlu tgk Sutera Maya br aku start buat apa yg ptt. Hubby aku tak paham. Huhuhu. Sampai ati. Tp die takdela mrh gila2. Sbb die tu jenis kalu marah diammm je. Kalu aku pakse2 dia tanya kenapa br die jd orang gila kuasa jap. Muahaha. Tp ko bole tahan ke laki ko diammm je taknak ckp apa2. Mana bole beb.

And waktu mkn aku. kul 730 brekpas ngn hubby. Ni kompem kene sbb kalu tak aku akan jd sedih giles. Yela ngn waktu keje die ntah hape2 skang. Sila paham kedudukan bini anda. ;p.... Lgpn die takde pe nk rush. Opis hour start 8:30. 7:30 tu kira sedang elok la kan. Pstu die balik lmbt tiap2 hari. Tak campo ngn ujung minggu lg. Wpn bos dia kata (Big Boss timb. CEO ke apa ntah), kalu balik kul 530 tu dia kira halfday. Kepala otak ko. Muahahaha. Ko jenis jmpe GRO lain la cite. Laki aku baik. Setia pada aku je. :p :p :p. TP amin kn apa salahnya kn. Amin... Hehehehe. So takleh la balik 530ptg. Huhuhu. Pstu lak opismate die dtg kul 9pg paling cpt. So takde hal la die teman bini dia mkn jap pg2. Memandangkan ptg kang balik lmbt. Even kekadang mcm tak smpt nk dinner sama2. Huhuhuhu..... Tp bini dia yg ngengada ni. Dh kul 10 pn sanggup tunggu. Kepala dh pening giler. Huhuhuhuhuhuhu..... Tp aritu aku smpai buat firdaus tunggu sklai. Smpai tetido2 anak aku kesian lapa. Ase besalah. Subuh2 anak aku bgn aku kasik die mkn nasik. Kekekeke. Takpe sayang lenkali mama suap Firdaus dlu ek. Huhuhuhu.........

Ha tak cite2 lg eating disorder aku kali ni....


Ha gmbar di atas adalah roti telur yg aku bli after aku breakpas. Ade skali aku bli kerepek 3 bungkus. Igt bole tahan la smpai 2 3 hari. Skali, sekali ngap je. Time tu gk abis. Muahahahaha. So aku mkn kul 730, kul 1030 lapa balik. Kul 11 aku dh pusing2 tanya sapa nk gi lunch. Kul 1230 - 1ptg lunch. Kul 230/330 mkn lg. Kalu ade meeting sib baik. kalu takde tik tik tik Aku turun carik mkn. Kul 6ptg gi umah mak aku minum ptg. Kekadang aku bli goreng pisang mkn kt umah ngn anak aku. Pstu lepas magreb dh msk tunggu laki aku ngonyel2 buah2 ke. Biskut2 ke. Pstu mlm mkn lg. Smpai 2 pinggan. Slalu laku aku aku cedok 4 senduk. Aku 2 senduk. Pstu aku dh ase kenyang. Skang sama 4 senduk. Pstu laki aku tambah sesenduk Aku tambah smpai 4 senduk lg. Muahahahahahahah. Alamatnya laki aku makin kurus aku plak makin apa? Lu piki la sendirik. Huhuhu.

Pelik ek. Ptt ruangan perut aku makin kecik la sbb ada bb. Ni mcm makin besar plak. Lmbt betul aku nk kenyang skang. Huhuhuhu

Tu je la nk cite. Tp stakat ni asam2 aku kalu tak sepinggan mmg toksah la. Mkn asam mcm mkn nasik. So baik aku rentikan la kot. Lgpn asam tu aku tibai org punye. Ptt laa sedappp je. Ekekekekek..

Huhuhu. Aku takleh control la. Cm ida ckp ko mkn la sikit2 tp byk kali. Masalahnya. Skali mkn tu aku mmg dh mkn byk. Pstu Lg 2 jam lapa balik. Huhuhuhuhu. Wht to do. Mgkin aku dh gi check up nnti aku insap skit kot.... Hihihii

November 20, 2008

Hemm..

Visitors blog aku dh menurun. Yeyyy. Suka plak. Yela that's means isu aritu dh reda kot. Hehehe..

Tp weird. Coz kekadang aku notice ada lg yg bukak post yg julung2 kalinya itu. Tp as far as dorg diam je. Takpela kot.

Tak da apa pn post tu kalu bc balik. Post selepas2 tu yg aku marah lg byk aku geram la maki la apa la suma ada. So kalu dorg nk claim apa2 mmg takda apa2. Bio jela. Bkn kene bayo pn kn. Muahahahahah....

Andd... Aku dh ada pendapatan kt nuffnang. Hahah. Ckp la skadar RM2. Ase nye takkan bertambah lg kot. Cos yelah. Isu dh reda. N aku takde carik psl lg ngn...... Sape2 lah.. Hihihihi...... Allah, bkn bole cash out pn. RM50 br bleh cash out. Nk carik pasal ngn sape plak ek. Ehehehehe.....

Ok lah, let bygones be bygones......So long so long.....

Mertua VS Menantu...

Smlm aku tahan ngantok tgk cite ni tp half of the story i'm not there in front the tv. I was somewhere between night n day. hehehehe...

Ckp psl mertua ni tingat plak masa kenduri abg Hubby aku. Aku dok baring2 dlm bilik. Skali Hubby aku ckp. Segan Abg mertua u nk salin bj u baring kt dlm. Apa dia? Abg Mertua? Wakakakaka. Dgn yakin nya die jwb. Ha ah ye Abg Mertua. Apsal pulak? :p....

Ok sambung cite psl yg aku nk cite sbenanye. Ade 1 scene yg tunjuk Rosyam (AKASHAH) sayang kt mak die sgt. Die just pegang tgn pompuan tu n senyum2. Pompuan tu pn mcm pegang tgn 'anak' die tu. Wpn pegang tgn tu pn dosa. Tp takyah la nk peluk2 mcm Rosyam Nor ngn Fauziah Nawi suke buat tuh. Siap tegakkan benang yg basah ckp. Kitrog peluk demi kerja bkn ada sebarang nafsu pn. Tp kalu tgk scene dorg peluk mmg geli. Kt mana tetek fauziah nawi lg. Kt mana tgn Rosyam lg. Aku tak nmpk mcm mak ngn anak pn. Nmpk mcm geli. Uwek... Pstu ustad kata, Nk peluk boleh, tapi kalu dah perbuatan tu dosa tetap dosa. Sesapa pun tak boleh dipersoalkan. Kalu aku sambung lg. Sy dh igtkan kalu awak tak bole terima, kerja sy dh selesai. Tp perbuatan tu mmg berdosa. Wpn sekadar lakonan. Sbb tu org dlu2. Before zaman p-romle lg. YG blakon sume lelaki. Sbb mmg sensitip sbenanye bersentuhan ni. Kalu tgk ada 1 cite arab dlu. Nk tunjuk hubungan ibu dan anak. Hanya dgn baris kata2. Siap anak dlm langsir (Sbb nabi, dorg kn takleh mimik muka nabi) ibu kt luar langsir. TP bila baca baris kata2 tu aku dpt rasa kasih sayang ibu dan anak tu.

Sebenarnya kalu sekadar lakonan pn. Kita jgnlah sampai melampaui batas. Menghalalkan yg haram. Haram tetap haram. Kalu kita lantang sgt nk ckp bende tu betul. Boleh mmg boleh. Tp dosa tanggung sendiri maa. Aku tak igt ustad tu ckp apa. TP something like. Kita jgn terlalu taksub nk kata. Kerja kita buat tu halal. Dan apa kita buat tu semata-mata kerana kerja kita. Padahal kita mengikut ckp dan seruan Syaitonnn nirajim.

Sekian terima kasih.

Hadiah Dari Langkawi...

Kita senyum dlu... :D :D :D...

Hehehehe...... Smlm ada 2 cerita. Tapi dua2 kene takleh cite. Kes kes kes... 1 sbb hubby aku. 2 pn sbb hubby aku gk. Hergh... Takpe. Ikot ckp suami dpt pahala. Tp igt. Bwk bini gi checkup pn ada pahala gak. :p

Aku ase lebih tenang hidup aku 2 3 hari ni. Alhamdulillah.. Ase nk tersenyummm je. Hehehe. Tp aku hepi mcm ni. Bagus la cmni. :D.........

Ni aku sbenanye nk share hadiah ida bg sempena Honeymoon trip die bersama baby kacang dia. Kekeke. Jeles aku jmpe die dh 3 bulan lebih. Tp perut leper lg. Aku dh 2bulan lebeh. Perut dh mcm 4 bulan. Ok la tu. Last pregnancy perut aku 3 bulan mcm 6 bulan. Muahahahahahahahaha. Aku kembung kuat last pregnancy. This pregnancy ok la sikit. Tp tak kembung boncet la plak. Hohohhoho........Dh tak sheksi dh i... ;p...... Alamak bahaya ckp seksi2 ni yakob baca. Muahahahaa. Malu aku yakob ko ckp ko peminat blog aku. Oooo dlu 1 opis ko tak minat.. Dh lain2 opis br nk jd peminat. Ekekekeke... Nnti ko bukak la blog gk lepas kawin. Cite pengalaman ko lak. Aku lak jd peminat. ;p........

Ok bebalik kepada Honeymoon Trip ida, berbeza ngn aku n hubby. So far die ngn hubby dia kt sana Alhamdulillah... Tenang je. Wpn 7 mlm tuh kt sana! Aku ngn hubby mmg klau gi bercuti, Maks 3 mlm la kitrog bole stand each other. Sbb after 3mlm tu hubby aku akan start bosan ngn makanan kt tmpt tuh. Die akan mula bosan ngn keadaan sekeliling. Die akan mula bosan dgn eksited die masa br2 smpai. Manja kn laki aku? Muahahaha. Die mmg cmtu aku dh paham dh. Tp lelama kekadang aku geram gk. Muahahahaha. Tp aku pn sama. Mcm ada 1 peel pelik. Tp of cos la aku taknak sebut. Kekurangan diri wtpe nk sebut kn. Muahahahah. (Sbenanye aku lupe tp mmg ada. ;p)...

Aku sbenanye tgh tunggu review ida tentang tmpt2 lawatan dia. Terutama cable car ngn island hopping! Aku tak pi island hopping masa kt Langkawi. Yela masa singkat. Besenye kt Langkawi masa lebih utk shopping2. Hehehehehe.... Tp aku dh serik bli minyak wangi kt Langkawi. Konon je murah. Padahal yg jenis EDC - Colonge punye. Hampeh btol. Pakai kejap dh ilang bau. Ptt bli yg EDP - Parfume.... Br la wangi bertahan lama. Ada kt sogo eh. Aku dh usha2. Tp hadiah beday hubby aku igt nk blikn jam. Sbb tu lebih penting. Wallet hubby dh bli sendiri. Minyak wangi tggu i punye habis ek. Nnti kite bli sama2 :D. Duit bonus is reserved for katil baru kitorg n katil pedaos. Yeyyy tak saba nk ada katil br... :D

Cite byk gmbar tak up2 lg. Muahahahahaha.. Ok2 aku up gmbar utk tontonan kalian semua.... SEKARANG!!.....

Toblerone : Aku tau mkn benda alah putih ni masa kenal ida la. Aku sbenanye tak suke White Chocolate sbb bg aku white coklat ni Artificial Chocolate. Hehehe. Tp toblerone punye mmg sedap. Coklat putih lain aku takleh masuk. Tp toblerone ni boleh...eheheheh.. Sory hubby. I tak bawak balik umah yg ni. I bwk opis. Sbb i tau u pn hantu coklat putih. Mcm u belasah Ferero Roche I. Huhuhu. Sib baik 1 layer je die mkn. Ada lg 1 layer. Huhuhu. Sib baik kelmarin die tak jmpe. Smlm dia tau pn sbb nmpk aku tgh mkn. Huhuhuhuu.... Ferero Roche tiada dlm gmbar sbb dekat dlm peti ais kt umah. Hihihihi...

Ni pencil. Betul ni ada mata. Tp aku tak bukak plastik tu. Takpela letak tepi bunge. Nnti tau la bunge tu dtg dr jauh. Dr LANGKAWI nyahhh.. Hehehe. Tenkiu ida...

Bunge ni aku dh bwk balik umah. Sbenanye masa mula2 bukak tak pasan dlm kotak tu ada coklat. ada pencil. Dh kuarkan br pasannn. Tp masa tu ngn pedaos. So pedaos dpt mkn coklat putih. Abah die je tak dpt. Nnti la kalu aku kesian aku bwk balik 1 utk hubby. kui kui kui...

Oklah. Nature dh calling2 nih. Dh ujung2. Kene pegi sekarang. Hehehehehehehehehehehehe...

November 19, 2008

Angin...

2 3 hari ni berangin btol perut ni. Rasengan bak kate ida. Hehehe. Slalu senang je nk berg2. Ni susah plak. Dh mkn byk pn tak berg2 lg. Tp minum air panas mmg berg2. Ooo aku byk sgt minum air sejuk ko. Hehehehe. Tak hilang dahagala minum air panas. Heheheh..

Nk cita psl mlm smlm. Tp ada org tu mcm badmood lg. Takpela. I simpan je la cita tu ek. Sian kt dia. Tiap2 mlm balik lmbt. Balik2 lak dapor tak berasap. Kekekek.

Tu je nk update arini. Takde bende nk update pn nk update gk. Hahaha. Yg psti arini byk baca kisah melodi plak kene terjah. Kesian Michelle. Hehehe.

November 18, 2008

Tapisan Keselamatan..

Aku rase aku fail tapisan keselamatan. Hehehe. Takpelah sejak fail induksi aku dh bole trime kalu aku fail tapisan gk. Tp dlm clause die ade sebut. Kalu aku fail siap bole diberhentikan. Ayoyoyo. Hahahaha. Aku bole gelak?

Yela sbb aku ni tu la. Kalu dh fokus jmpe kawan baik. Aku fokus kt die je la. Aku piki psl die jela. 2nd thing aku piki nk balik opis cpt. Ntah la. Aku ase mcm kt skolah. Kalu balik lmbt takot kene marah ngn bos. And mmg, aku balik2 je. Lepas dok 2 3 minit. Kene panggil ngn bos. Pheww. Sib baik bkn sbb nk marah. Sbb nk kerah soh buat Fail Meja. Hihihihi......

Sori ida. Aku mmg nk amik cuti. Tp memikir dh amik cuti byk nextweek. Aku ase mcm takpela. Takyah la cuti ek. Ehehehe. Tp mmg tak puas pn. Byk lg bende kite tak cite kn. Kekekekek....

Aku tgk ida dh makin berselera mkn. Wpn cm pelik skit. Ala tp takdela pelik cm freak tu ha. Cuma lain la dr cara mkn ko dlu. Tp takdela lain sgt. TP still dh ok dr aritu awal2 time aku jmpe ko. Mcm tgk mkanan tu mkn pn sebab terpakse. Ciann ko. Dh la mcm nk demam kene teman aku buat bende renyah ni. Bila la kite kan berjumpe lagi. Ei nextyear amik cuti nk. Patu aku nk blanje ko mkn. Heheheh. Tak kire. Haa tak pn aku teman ko bli brg baby kn. Kat sogo murah weih... Hehehe

Haaa td aku balik putrajaya. Aku bejaya jmpe jln yg sepatutnya. Tu la cpt skit aku smpai tu. Aku ikot signboard Kuala Lumpur kaler ijau. Br pasan ade 2 jenis signboard upenye. Kekekekeke. Igt2. Balik ikot sign board kaler ijau ek. ;p...

Okla aku nk mkn la. Lapaaa padahal dgn ko dh mkn bykkk td.. Kekek. ei nk tau tak aku lansung tak pening. Lansung tak lapa jmpe ko td. Padahal aku bese kul 730 dh mkn. Wa ckp lu. kekekeke. Magik2... ;p...

Sonok sgt jmpe ko. Ase nk tanya ade kosong tak kat putrajaya. Hehehe. Tp nnti kalu keje ngn ko aku ni suke nyusahkan org. Takot ko lak tak suke kt aku cm org kt opis aku skang ni. Hehehehe.... Takpela. We stay this way. ;p..

Merepek dh aku ni. Ok la babaiii....

p/s : patut tuka tajuk. A Post Dedicated to My Good Friend. Kekekeke...

November 17, 2008

Aku Malas...

Aku hidup ni bkn utk menghepi kn org lain. Bkn utk jaga hati org lain. Bia la apa korg nk kata lepas ni. NK ckp blakang. Nk buat muke. Wpn aku tak tgk. Tp aku bole rasa. Dgn jawapan2 sinis cmtu.

LANTAK. Aku tak heran lah. InsyaAllah. Allah tu maha adil. Hidup aku takkan kesunyian wlau tak disukai oleh korg.

Aku dh cube buat sehabis baik. Kalu still aku dianggap hanya menyusahkan org. Hanya utk korg buat pandangan sinis. This is it. This will be the last time i ever HOPE you guys will be my good friend.

Nampaknya aku kene contact balik kawan2 lama. Aku takleh adapt ngn environment mcm ni. Sorry. Ko bole pegi JALAN sana.

Update dr Henpon Abah...

Special request dr abah. Amboi rajin abah baca blog mama skang ek. kekekekek. (Mode Blagak tak kene tempat.. ;p)

Ni masa mama nk gi PD aritu. Aboh amik masa mama naik opis buat susu. Huhu

Ni masa mama kt PD. Mlm2 aboh msti gosok gigi die. Ni gaya konon2. Gaya sebenar ialah tgn kaki firdaus kene himpap. Pstu tgn abah sbelah pegang muke. Sbelah gosok. Itu adalah gaya paling kijam tp paling efektif.

Ni masa kt kg smlm.. Time pedaos main mainan abg atip. Kalu abg atip ada jgn harap. Heehehe

Aksi Pedaos Setahun 3 Bulan

Setelah 4 jam connect kan Henpon ke pc. Tetibe dia jadi sehat. So aku bole la up sesikit gmbar pedaos. Hehehe...
Mama n Abah dh ajo mkn eskrem... Huhuhu
Memula nk bg ase sikit je. Skali kene rampas. Huhuhu. Taknak pulang balik lak tu..

Bibir tebal tu ikot sapaaa la tu... :p

Firdaus suke gune kuasa veto. Dok ai ai tu. Maknanya Mai Mai Mai. Bak sini mai apa sj ditangan anda kalu tidak sy nanges. Huhuhuhu...
Lagi satu Mamat bergigi 8 ini suka menggeget. Tp hanya geget abohnya. Mama selamat. Muahhahaa

Nanti2 mama update lg ye syg. Tp ini je pn yg ada. Sbb wiken baru ni henpon abis bateri tak smpt nk charge. Tak smpt ke malas? Sama la tu. Ehehehehe...

Pencarian Resipi Gulai Tempoyak...

  • 10 ketul ikan patin (saiz sederhana) asenye aku pakai ikan lain. hihii
  • 3 ulas bawang merah (jgn byk,nanti xsedap) takde bawang putih ek. hermm..
  • 1 cm kunyit hidup (xde, blh guna serbuk kunyit) checked!
  • 5 cm lengkuas -aku taknak letak ni pahit..
  • 3 kuntum bunga kantan (saiz sederhana) - ni pn pahit gk.
  • 15 tangkai cili padi ( xnk pedas,kurangkan ) checked!
  • 10 tangkai daun kesum checked!
  • 3 keping asam gelugur @asam keping checked!
  • 5 sudu tempoyak ( lagi byk, lg sedap dan kuahnya pekat ) checked!
  • air secukupnya ( nk kuah byk, msk air byk ) -takyah letak santan ek..
  • garam secukup rasa
  • 3 batang serai -wah byknye serai, kalu ikan bese takyah byk2 kut..

Cara-cara

  1. Basuh ikan patin hingga bersih. (Basuh dan rendam dengan limau nipis, asam gelugur/asam keping dan tepung gandum selama sejam untuk menghilangkan hanyir. Buang duri/bisa ikan patin yg ada dekat insang semasa basuh ikan.)
  2. Tumbuk bawang merah, kunyit hidup, lengkuas dan cili api hingga lumat. serai diketuk.
  3. Masukkan air secukupnya di dalam periuk dan masukkan serai, bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi bersama dengan tempoyak serta asam gelugur. Biarkan mendidih.
  4. Masukkan ikan satu persatu. ( Hati2, tekstur isi ikan patin lembut)
  5. Selepas itu, masukkan bunga kantan, daun kesum dan masukkan garam secukup rasa.
  6. Biarkan mendidih di atas api yang sederhana. Bila kuah pekat, bolehlah diangkat dan dihidangkan.
  7. Enak dimakan ketika ikan patin gulai tempoyak ini masih panas.
Wah.. mcm best je. So bahan2 yg aku takde lg...

1. Daun kesum
2. Tempoyak
3. Ikan

Tak saba nk test. Hihihi...

Mak Tiri Suami Mimi Ranggi

Nafi ada hubungan istimewa dengan seorang artis wanita, tetapi apabila sepupu bau-bau bacang sebelah mak tiri suami Mimi Ranggi tanya, artis wanita itu mengaku memang dia ada ‘affair’ dengan artis lelaki terbabit.

Habis dimakinya artis lelaki itu. Dia kata artis lelaki itu datang kepadanya bercerita masalah rumah tangga dan menagih simpati sampai artis wanita itu jadi kasihan dan rapat dengannya. Memang pandai berlakon sungguh artis lelaki itu. Sebab kadangkala dia sampai menangis cerita masalah yang direkanya sendiri.

Kau nak jadi begitu ke wahai artis lelaki yang berkenaan? Buat penafian, tetapi tak lama selepas itu kena tangkap basah. Opsss... macam pernah ku dengar kisah ini.





Bukan aku yg tulis. Gayah Gebu yg tulis. Hihihi.

Tp btol la aku ase, mcm bkn fitnah. Takot jgk kalu fitnah kn kita yg berdosa. Tp tu la. Dpn wartawan siap nangis bagai. Konon sedih sgt lah. Tp bini dtg jauh2 ke lokasi. Dia bkn nk pujuk bini. Naik kete balik rumah. Bincang lek lok. Kalu betul die suami yg baik. Msti die buat gitu. Kt umah ko nk tonggang tebalik lantak la kn. Klau malu ngn anak2 sewa otel. At least bwk berbincang. Ni dia salahkan bini dia. Nasib baik bini dia dh tak malu ngn tu suma. Tp bini dia siap mintak maaf suma. Kalu btol die serik ngn apa terjadi dlu. Kesalahan tu tanggung bersama. Kekecohan tu sama2 salah. Sama2 betulkan. Apa2 berdiri di sisi bini kau.

Tu pasal bila aku baca paper. Dia blah gitu je ntah ke mana. Bini lak balik naik kete sendiri. Sedih aku. Sian kt bini dia...

Ego, ego jgk bang. Sapa tak ego. laki i pn ego. Tp lu pikir la sendirik. Muahahahaha

10th Weeks..

Aku takleh trime org pggl aku Mak Yong. Aku blom boncet lg la wei. Muahahahah. Wpn dh ada sbenanye kadar keboncetan hakiki. Tu mmg boncet azali. Aku blom bole accept lg keboncetan tu utk aku gdigelar Mak Yong. Muahahahahaha. Tunggu la aku dh 6 bulan. Time tu aku nk jln pn tak larat. Hehehehee..........

Well pengalaman pregnant ni mmg tak mengecewakan bg aku. Petama2 skali kalu time hubby ada. Apa je bentuk kemalasan aku. Die bole adapt n bole trime. Cuma bila dh 10kali asek die je. Mula la muke naik masam mencuka. Muahahahahah. Time tu jgn cobak2 aku buat lawak. Hai perang besar la gamak nye. Hihihihii....

Smlm siap kuar statement : U ni i tgk sejak ada tenet ni makin malas. I tarik tenet tu kang. Muahahaha. Sudahnya aku tak login tenet lansung 1 hari smlm. Lgpn byk bende tak settle weih. Btoi gk. Melobih2 la plak kn. Ekekekekek.

Pregnant kali ni mmg kow2 nye aku nk mengidam. 1. Gulai tempoyak. dh 2 kali mkn. Tp still bkn gulai yg tu yg aku nk. Aku nk yg lain. Pstu yg penting nk masam2. Hihihi. 2. Aku nk mkn kt Baskin n Robins. Sesudu pn jadilah. 3. Aku nk mkn kt Dome ke, Gloria Jeans ke. Coffee Beans ke. San Fran ke... Muahahahahaha. Lempang nak? Takdelah. Ni bkn mengidam kot. Sj je teringin. Lama gila tak gi mkn kt tmpt2 tuh. ;p.... Aku masa 1st pregnancy pn takde mengidam apa2 pn. Sbb aku bkn jenis cerewet psl mkn. Janji ada bende nk mkn. Aku mkn je. Tp skang aku mmg tak lalu lansung tgk nasi beriyani. Dh bape kenduri ni aku mkn nasi putih je. Naik muak aku mkn nasi beriyani sejak awal2 tahun aritu. Patu time raya sume open house pn ada nasi beriyani. erghhh. Tak lalu gue. Hubby igt die ok je. Tak ler tak lalu cm aku. Smlm kenduri umah abg die. Die pn amik nasi beriyani. Makan 2 suap pstu muak. Slalu nya kalu aku muak 1-1 jenis makanan tu. Die pn sama. Suke ikot aku. Contoh aku pakai bj oren ke itam ke. Die msti follow. Dr sbelom kawin time mula2 bercinta lg cmtu. Ala2 sehati sejiwa la konon. Igt lg time becinta dlu. Masa tu awal2 la couple. Pstu aku pakai bj oren. Tup2 die gi tuka bj. Dlm ati aku kot2 pn nk sedondon, pakai la bj lawa skit. Bj u tu buruk skit la. Muahahahaha. Tp of cos la aku tak ckp kn.. Hehehehe... Sbenanye sedondon ni perasaan aku je. Muahahaha. Smpai skang hubby aku tak ngaku. Lantak pi le. Aku tak kisah pn. Tp nextyear aku igt nk tuka peel. Aku nk bli bj raya sedondon, mcm setengah2 org tuh. Cm best plak ek. Hari raya petama die dh tau nk pakai bj apa. Nnti die bli sedondon laki die n anak2 dia. Aku pn nk buat la. Lgpn tu je cara aku sudi bli bj utk hubby or hubby rajin skit nk bli bj dia. Hehehe. Kesian hubby. Tahun ni selai je bj baru. Pentingkan anak2 n bini nya bj dlu.. Sbenanye bkn pentingkan anak bini penyebab utama. Sebabnya die takde time weekend bekerja. So tak smpt la nk shopping. Muahahaha. Dan kami bkn jenis mlm2 dh penat gila gi shopping. Baring2 tgk tv. Kul 930 dh masuk tdo. Mcm mlm td. Patu aku kul 5 dh ase mcm telebih tdo. Tp jeles hubby ngn pedaos tido lg. Kul 6 br bgn jgk. Muahaha. kalu kul 5 bgn dh mcm2 keje setel.. Hehehehe...

Haih tak tau la nnti anak 2 cmne. Aku igt nnti aku nk bli 1 katil la utk pedaos. Tak muatla die tdo ngn aku n hubby. Patu katil kami kn katil jenis kayu lembek tu. Dh roboh. Ceee salahkan kayu. Muahahahaha. Ala set bilik tdo jenis murah2 punye bli dlu. Igt nk bli katil baru utk kami gk.baby takpe die bleh pakai katil abg dia. waa pedaos dh jd abang. Nnti la ajak mk aku shopping msti die suke kn.. Hehehehe......so 1 bilik penuh ngn katil. Baju2 suma 1 bilik.

Aku pn dh taktau aku nk cita psl apa sbenanye. Tu jela nk cite arini2. Nnti2 kalu ade idea aku sambung lg. Daaaa. Mana la si ida comot ni tak mengonline kn diri lg.. Hik hik Hik....

November 15, 2008

Selamat Pengantin Baru Pn Roshda...

Roshda ni tergolong dlm kwn terbaik, gemilang, cemerlang dan tak terbilang aku. Hehehe. Memula kenal minah ni ase bengkek je. Yela aku br confirm ngn pakwe aku time tu tetibe die asekkk callll je. Upenye die call tanya psl org lain.. Kekekek. Tak sangka leman datang gk kenduri ko ek gurl...Hehehe..

Byk btol pancaroba minah ni ngn suami die skang. Wahhh dh suami dh... Tahniah. Mlm ni tros shoot je wei. Lepas post ni jgk aku akan sms ko soh ko bc blog aku. hahahaha. ;p....... Eh ape lak ko yg shoot kene soh matleh shoot....

Tak bestnye camera rosak. Phone rosak. So takde gmbar. Cun gila kwn aku sorg ni tadi. Pakai bj sedondon pink purple. Seksi lak tu. Hahahah. Tergoda matleh. Tp aku tgk dh takde daya mamat tu agaknya mlm ni. Hahaha.... Apa yg penat sgt tu matleh oiii... Kan ke ni br kenduri umah gurlz. Blom lg umah ko... poyo je nk penat... ;p... Ke buat2 penat...tau2 jeee.. Seranggg....... hehehehehe.....

Tahun lepas, aku igt lg. Aku pnah marah giler waktu gurlz ckp ngn aku die dh baik ngn matleh. Aku sbg kwn gurlz takleh trime gurlz trime dia balik. Kekekek. Tp aku tak sedar kekuatan cinta seorang kekasih. Cewah... Tula betapa sabarnya kwn aku sorg nih... Dan lama2 semua kwn2 baik die.. Dpt trime matleh semula Alhamdulillah.. Susah org ramai kwn baik ni.. Die dh ok kawan baik die yg emo terlebih... Hehehhe..

Aku dh penah cite apsal dorg bergolak 1 masa dlu.. .Mls nk ungkit la kn. Lgpn kn tak elok... Takpela ek gurlz. Kite sama2 try lupekan... Pandang ke depan...

Segala air mata, suka, duka, tangis sebelum2 ni, mgkin berbaloi dgn kebahagian yg akan ko kecapi nnti. Amin... Moga2 dikurniakan anak yg comel kiut miut... Dan dapat menyambung zuriat org2 islam semesia sekalian. Apa la aku merepek ni. Hehehehe.... Aku tgk ko btol2 penat tadi. Tp still make up ko cantik siot. Sape makeup. Mintak kontak wei..

Aku ni dh mcm tulis ucapan kad kawin plak kt ko. Hahahahha. Yela aku dtg bwk angpow je. Tak smpt nk bli hadiah. Hehehehe.... Nti bole la dtg melawat umah ko ek. Macam mak ko ckp, tahun dpn raya jgn cari umah makcik lg. Die dh ada umah sendiri. Pedas oo mak ko. Tp takpe aku paham. Org melaka mmg cmtu. Hahahahaha........

Kalu dpt aku mmg nak tangkap dh gmbar kt kenduri ko. Kalah Sure Heboh. Bape milion abis wei. hahahahaha... Dgn khemah smpai 10. tak campo lg khemah utk msk..... Sedap gilos aku mkn. Rugi amik sikit. Stiap kali nk mkn kene que panjang... Mcm kenduri artis lak. Kekekeke. Aku dh nk ke 2nd round td. Sib baik kuyu ajak balik.... Sbb terbau AJK JKKKKK Umah Flat ko goreng ayam lg.. Lazat... Lauk ayam msk merah coklat. Wpn coklat tetapi kelazatannya. Perghhhh. Pstu Lauk Pucuk Tempoyak ke apa nya yg pucuk2 campo2 masak lemak pstu letak tempoyak ngn petai. Marveles. Pstu sambal goreng... Kurma Daging.. Ape yg ade timun ngn carrot potong panjang2 tu.. Jelantah ek? Pstu Acar buah. Tp dh tinggal kuah je. Buah dh abis masa aku smpai. Huhuhuhu. Gila pirahna tetamu sume. Leman aa ni die yg rasmi. Kekekekek...

Ko busy kn td. Dok kt pelamin tak gerak2. Ntah sama2 aku tgk bergambar la. Cium2 la. Matleh nk gerak pn takleh. Hahahaha. Busy btol pengantin. So bia aku repot apa jd kt dewan khemah...

Aku sampai2 Perghh penuh seyyy ngn manusia. Pstu memusing carik member... Last2 jmpe Julie n Hubby, Ash n Hanim, Pstu duduk mkn. Azim n Ex-Pakwe julie smpai. Pstu siap ade mamat mana ntah ngorat julie. Siap buat2 nk terjatuh atas julie. Tros aku tgk hubby julie pelok dia. Hahaha. Kesian julie. Tu la sapa soh ko comel sgt. Hahahahahaha......

Pstu ayaq smpai ngn jeng jeng jeng dia.. Farah. Same upe minah tu ngn gambar dlm Friendster. Comel je. Kuit je. Tingat kt Linben. Huhuhuhuhu.Nk wat cmne takde jodoh ek.

Pstu cfoo, mr.tapi and juwe smpai. Ko tgk tak juwe nye rambut? Aku mcm geli plak die straighthen. hahaha. Tp nmpk la hensem sket dr dlu kot. hahahah.. Pstu kn anak aku nye beday sama ngn die. Die ckp bagusla nnti bole perangai cm aku. Tros trang dgn direct aku tros ckp. Taknak aku. Muahahahahahah. Kecik ati juwe aku ckp gitu...

Pstu Apit plak smpai ngn tentera2 die. Aku ase member opis die kot. Nk kate adik badik tak same lansung muke. Die tak bwk kali ni jeng jeng jeng dia. Tp ayaq kate asenye nnti die jalan dlu. Muahahahah. Aku ase tahun dpn ni geng2 lelaki lak nk berbini. InsyaAllah. Cfoo dh tunang. Kompom dh bulan 3 tahun dpn. Alhamdulillah. Siap cite td. Aku ngn minah ni dh lama. Dh lebih setahun dh. Muahaha. Poyo kalu lebih setahun makna ko serius la? Yg minah2 dolu2 tu. Apa cite weih. Muahahah. Takpela janji ko dh nk kawin pn kn. Hehehehe..

Tula member2 Aku. oooo lupe cite psl sorg mamat ni.. Zero n Ida pn sampai gk in between tapi n juwe td tu la... Serba biru dorg... Zero lambat wpn dekat sbb br balik keje. Die kene keje Alternate Saturday. Aku ckp kt ida. Sian Zero kene keje sabtu. Sambil aku lupa lak. Laki aku tiap2 sabtu (Jgn kn sabtu kadang2 ahad pn kene keje.. huhuhu)pn keje. Muahahahahahahah. Ckp org je lebih.....

Pstu kami pn pulang. Singgah tesco shah alam. Besar gilos smpai penat kaki berjalan. Bli beras dh abis. Bli berus gigi dh abis. Bli Sabun Mandi pedaos dh abis. Bli Ikan skit nk msk mlm ni. Karang sebut mkn luar Hubby parang aku lak. Muahahaha. Ada bini tp asek ajak mkn luar je. Die tak suke mkn luar... Wpn kene msk sendiri pn takpe.. Janji tak mkn luar slalu sgt.. Hehehehe. Tp skg weekdays mmg slalu mkn luar je. Sbb die balik lmbt. Aku susah skit nk msk kalu ngn pedaos je... Masak aku suke tp basuh pinggan n kemas dapo aku malas skit nk buat skang... hehehehe..

Lepas itu kami pn pulang. Lege smpai2 pedaos tros tdo. Smpat la aku kencing2 smyg and sidai kain yg basuh pg td. Sib baik tak masam. Muahahaha.