December 16, 2013

Firdaus n Hafiy's TPW's Konvo Day

Come what may, Both mama and abah love korg adik bradik hingga akhir hayat... InsyaAllah... :D



December 11, 2013

masterchef all starz

HAHAHAHAHAHHAAH...

Semalam punya episod penyingkiran. 

Azwan ali dpt mc so dia tak boleh byk bergerak.

Kaki dia sakit. Adoiai.... 

Micheal Ang plak, dok komplain kata Azwan berlakon jer. Hahahah..... Klaka la tgk diorg ting tong tah apa2. 

En. Shahrun yg biasanya susah nk tunjuk perasaan kalu tgk citer unless citer tu citer lawak boleh tergelak2. Mcm tgk maharaja lawak ok. Hahahah.....

Pstu Raja Azmi la dok tolong2 dia amik2 brg. Tp ada gk dia amik sendiri psl Raja Azmi pun nk settle masakan dia jgk kan. Mmg aku mcm respek la kt Raja Azmi, dia pn bukan nya muda sgt lg. Tp tak la pancit mcm Azwan tu kan. Aku ase aku pn kalu dh tua akan end up mcm Azwan. Eeee takmo laa... Hehehe...

Aku tak tgk sgt psl tgh mkn kt dapo tp dengar2 la. Masa nk buat penyingkiran tu. Last tinggal azwan ngn raja azmi. Basically Raja Azmi punya meal bkn tak sedap tp tak ckp msk. Azwan punya elok masak n ada rasala. So kt sni mmg nmpk mcm Azwan menang la. Btw diorg masak ikan rasanya smlm. Aku tgk jgk apa Kak Mi masak. Dia masak ikan grg tepung kot. Mcm sedap je aku tgk... Hehehe..

Then, masa penyingkiran tu. Mcm Kak Mi mulanya redha la. Si Azwan la  bese la drama la apa la. Si Micheal and dok kutuk. Siap bisik2 ngn Syariah. Hahahah. Mmg tak boleh blah aa. Masa ni bkn org sedih. Org gelak2 tgk perangai Azwan. I kenot explain tapi mmg klakaaa hahahahaha..

Eh, jap. Ada org minta ke aku explain nye pun? Hahahahahah....

Then, Chef bertiga tu soh Kak Mi bagi kata dua skit. Biasalahkan time penyingkiran mmg cmtu....

Skali Kak Mi ckp dia takmo kuar. Psl dia sihat. Yg sakit Azwan. Kalau dia kuar, then Azwan sakit balik, and terpaksa kuar. Mcm rugi je dia kuar. 

TROS SUMER ORG baik dekat dlm masterchef, dgn kt dpn tv (aku ngn en. shahrun la)... Hahahahahahahahahahaa... Adeh..

Micheal ang mula2 komen cmni.. "Mula2 dok kesian sedih, last2 ko pancung org tuh" Merujuk pd kak mi..

Pstu dia ckp cmni... "Terima kasih Kak Mi. Kita takkan jmpa benda ni dekat masterchef negara lain. Only in Malaysia! Patut episod ni tak keluar Astro Ria, tp Astro Warna"..

Bantai aku gelak laki bini mcm nk mati. Hahahaha...

Alaaaa... You didn't get it did u? Hehehehe....

So tu la nk citer klaka.. Huhuhuu...Tp mcm syok sendiri...Hehehe

Last skali, 2-2 pn tak keluar..... Hampeh je drama.. Tp puas ati la kot. Mmg enjoy.. Tak kisah la korg ni perangai mcm harem. Janji drama korg kitrog enjoy... Enjoy sgt gelakkan diorg dlm tu. Hehehe. No offense eh. Gud thing nya penat tensen kt opis release la.. And tak payah bayaran tambahan utk subcribe astro warna. 

Hiks :D....



--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

December 05, 2013

Ignorance

Aku benci dia
Aku salahkan dia

Aku benci orang yang tak betah bertanggungjawab!

Pernah tak terfikir
Andai itu terjadi pada zuriatnya sendiri?

Ignorance dan Membabi buta

Tandatangan yang mengundang mala petaka
Membabi buta
Tidak fikir kesan dan punca
Tidak fikir atau TIDAK MAHU FIKIR?

Kenapa tidak sekurang-kurangnya SIASAT?
Kenapa terlalu selesa duduk dan bersandar
Nah buat itu
Nah buat ini
Campak dan buang, ambil kemudian baling

Itukah resam pemimpin bila berada di atas?
Adilkah seorang pemimpin yang kononnya MEMIMPIN?
Sunnah Rasulullah kah begitu?
Amalan dan Pedoman Rasulullah kah begitu?

Tak guna tanda didahi kononnya kuat solat
Tak guna projek juta-juta berjaya dan dikenali
Tak guna tunjuk certification atau mana-mana Anugerah bertaraf tinggi
Tak gunalah keluar pagi balik malam kononnya BERTUGAS
Sangat sia-sialah semuanya!

Kalau semua diambil mudah
Isu sensitif ditolak tepi dan disimpan diceruk
Diperuk diperam ditolak tak mungkin berguna langsung
Lebih baik beruk dihutan
Diam batu mematung diri dibilik
Tak endah masalah diakar umbi
Tak mahu beri perhatian apatah mendengar untuk mengungkai

Pandang dan paling
Lebih baik tak payah

I have to say, but you just sucks as being a leader.
I hate you i really do!! 

Babi pun ada mata hati

Allahuakhbar....

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

November 28, 2013

Sorry Ammar

Smlm mama tak sihat.
 
Mama dpt rasa susu mama mcm kering.
 
Ammar nangis mlm td time nk tdo. Pujuk2 lama2 br dia ok. Mama dh tergerak nk bancuh kan susu dh mlm td.
 
Sorry ammar. Allah nk uji kita kot. Lately mama asek demam plak. Mama happy n content ngn kehidupan sekarang Alhamdulillah. Tak ada yg kurang.
 
Cuma masa always kill me... Asek tak ckp masa. Berkejar ke sana. Berkejar ke sini. Pace very the laju. Huhuhu....
 
Nnti kita bli cup. Ajar ammar minum air masak. Huhu.
 
Ok bai. I love u sayang. hehehe

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

November 26, 2013

Anda Byr Cukai Anda Tolong Negara

Anda patriotik.

Aku tak boleh blah dow.

Sekian.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

November 22, 2013

Kek Keju Meleleh

Bukan nama sebenar.. Eh memang nama dia laa.. Kikikiki
Kek Keju Meleleh
Bhn2 Utk Kek
*100g tepung hongkong/tepung kek
*60g tepung jagung
*1 sudu kecil baking powder
1 sudu besar ovalette
100g gula kastor
4 biji telur
2 biji kuning telur
50ml air sejuk/susu cair
75g mentega cair

Cara Membuat
1)Ayakkan dahulu bahan yang bertanda*
2)Mixkan semua bahan di atas kecuali mentega cair.
3)Pukul sampai gebu baru masukkan mentega cair.Sebatikan.
4)Bakar dalam oven pada suhu 160c-170c selama 45 minit @sehingga masak.

Untuk Cream
250g cream cheese
120g susu pekat manis
50ml Susu Cair/Susu Segar/UHT Whipping cream
*Mix semua bahan dia atas hingga sebati,adunan ini memang cair.(bagi yg nak cair lg,tmbh lg sedikit Susu Cair/susu Segar/UHT Whipping Cream ye)

Untuk Hiasan
1 buku (250g) cheddar cheese,diparut 

Cara penyediaan
1)Kek yang masak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi pada 2 keping,tuangkan cream cheese di atas kepingan pertama.
2)Lapiskan dengan kek,tuang semua baki cream cheese tadi.
3)Parutkan cheddar cheese di atas kek.Siap.

~Selamat Mencuba ^_^~
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

November 11, 2013

Education Anak

Sabtu lepas ada ujian diagnostik Muhd Firdaus. Alhamdulillah next year dah masuk darjah satu.
 
Tak risau pasal nak beli kelengkapan, walaupun bajet takde sbenanye. Almaklom lah bonus masuk bulan 1. Adoi ai. Bkn tak bersyukur. Tp kena korek2 la kn. So setelah bincang2. Ini la gunanya simpanan hari tua anak yang telah dibuat. Terpaksa korek situ la. So tu psl tak risau. Tp kesian la. Sepatutnya simpanan tu utk dia masuk U nnti kan. Huhuhu. Poyo sgt bape tahun lg pun nk masuk U nyer. Hahahaha.
 
Saba lah en. shahrun yer. Bini u ni memang poyo. Sblm u kawin ngn i u dh tau kn i mmg poyo. So redhokan aje ler. Adoiainyepunnn. Hehehe...
 
Lebih risau psl ability dia sbenanye. Tulehhh.. Masa dia 4 years. Langsung lantakkan situ jer. Actually, masuk anak 3. Mmg education anak2 aku agak mengabaikan ler. Huhuhu. Dlu slalu gk ler, ptg2 buat tusen itu la ini la.
 
Untung sgt Hafiy tu mcm cpt tangkap jugek and dia lebih berdikari dari abang dia.
 
Dpt mak cmni. Hazab uols nauzubillah. Huhuhu. Bkn ape. Ammar slalu ajak ai baring relek2 dpn tv. Wpn siaran katun doplohpatjam. Huhuhuhuhuhu......
 
Kira Hafiy kt sekolah cikgu ckp, masih Par la akademik dia. Dia dh boleh bc - ba ca da smpai za la.. Cuma biasalah budak2 4 tahun kan. What do you expect? Kejap nak kejap taknak. Huhuhuhuhuhu...
 
Tapi mmg terkilan balik kerja tu takleh atau takde nk buat tusen mcm dlu dh. Huhuhuhuh. Kerja rumah pn byk beno culas nye skg. Anak 3 je kowtt. Cmni pesen nk tambah anak lg?
 
So tu yg risaukan Firdaus. Yes, dia dh boleh bc, semakin laju la pronouncing and spelling. Dan sbenanye agak rugi tak tusen kan dia. Sbb memory dia very good.
 
Bayangkan, dia boleh hafal soalan Ujian yang dia buat sabtu haritu. Siap hafal skali ngn jawapan. Ujian dari kul 830 - 1030.
 
Dan bayangkan perasaan. Dia tulis balik semua soalan, dan apa dia jwb. Dan jawapan dia tu SALAH! Apa perasaan? Perasaannya. Yes, anak aku ni ada potensi. Tapi sadly, without knowledge. Salahkan siapa? Salahkan diri sendiri. Huhuhuhuhuhuhuuhuhu...
 
Masa Ujian tu ada sesi taklimat. En. Shahrun pun ckp dialog cmni kat aku... Kan skg suma dia dok uji tahap prestasi pakai band2 tu. Ayat en. shahrun cmni...
 
"Firdaus semua dok kt Band 1.."..Tapi nak sedapkan hati, dia bc2 kt page lain. Yg test band 2 3 tu. Ada la jgk yg Firdaus tau. Huhuhuhuhuhuhu.....Lepas tu tros kami tak lalu mkn... Seriously.. Mmg ase besalah kot. Huhuhu...
 
Rasa nk menangis kot. Tp takpayah nk menangis sgt. Salahkan diri sendiri.
 
Chee... Bila org tanya, ai mmg tak put high hopes sgt. Konon... Alaaaa, i know, uols ni sume msti paham perasaan i kalu uols pn cm i.
 
TP sekurang2 nya. I tak sedih sgt. Bkn anak i tak pandai. Tp i je yg malas, not to say push him.. TP at least support and bimbing dia la kn. I mean. Dh aku pn malas ajar dia baca, how do i expect him to know how to read. Nak harapkan cikgu? Bkn anak dia kot... Huhuhuhu...
 
Seriously, i blame myself. I feel bad and ase besalah sgt kt Firdaus. Huhuhuhuhu....
 
Then dlm sedih2 tu. Lg sedih tgk kegigihan Firdaus. Dia dok amik buku, tulis2 tu ni. Dia mmg rajin uols. Dia tulis balik apa yg dia igt masa ujian. Then soh kami test dia.
 
Yg klakarnya. Kalu let say 2 tambah 7. So boleh la dia tambah. Cuba 3 tambah 8. Tak ckp jari tangan, jari kaki pn dia pakai uols. Adoi terbahak skejap tgk peel anak sendiri. Kalu buat bentuk lazim tu uols. Jenuh la nk angkat tgn n kaki nk mengira. Adoiii.
 
Hafiy pn tgk abg dia, dia pun nk menyelit skali. So buat la yg senang. 2 tambah 1 berapa.
 
Slumber rilek member tulis balik 2 + 1 dekat sebelah simbol =.... Uwaaaaaa. Bunuh diri mama ko nakkk Hahahahahahahaha....
 
Sedih is tiada guna kalau tak buat apa2 kan. Dh2 la tu bercuti dari jadi ibu kn. Lama beno dh cuti sejak lepas bersalin anak no3 aritu. Hahahahaha....
 
Ok anak2. Mama akan bertindak sebagai guru tusen semula... Iyeke ni?
 
Huhuhu... Doa2kan la uols.. Hihihi..
 
Ok thanks bai. ;p

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Primevere Boutique


Salam semua,

Adik i ada buka online boutique. Sudi2 la singgah yer.

http://primevereboutique.blogspot.com/

Tq for your support. Hiks.

October 25, 2013

Salam Jumaat - Minggu Berdarah

Ini pendapat aku lah.. 

Astargfirullah al azeem....



Kejadian pertama - Pelajar 15 tahun yang mempertahankan maruahnya sehingga dibunuh, dimasukkan ke dalam beg dan di buang pulak. 

Kejadian kedua - pegawai bank ditembak semasa menjalankan tugas. 

Kejadian ketiga - Seorang penjual rokok yang siko, menikam ala rambo 4 mangsa. 2 parah dan 2 meninggal dunia
.

Kejadian lain yang juga melibatkan kematian - empangan di Cameron Highland. Pecah ke melimpah ek? Hehehe, tak fokus sgt time brite.

Kejadian sebelum minggu ni - motor yang eksiden di Putrajaya tu.

Aku terpanggil untuk menyeru sekalian rakan pembaca blog aku. Tak kisahlah korg memang kawan aku tau sekadar singgah nk baca. Sorry kalau aku agak poyo... Tp aku rasa, sudah masanya kita keluar dari kelompok pemikiran dunia ketiga. I'm not talking about politics here, cuma aku rasa wajar ada sedikit keterbukaan dalam pemikiran kita. Aku pun ada kekurangan juga sebab terlalu terbuka dalam pemikiran. Aku pun ada egois aku sendiri. Tapi sama2 lah kita saling mengingatkan yer. Insya Allah...

1. Mohon berhenti sebarkan gambar-gambar mangsa yang telah meninggal. Sayu hati keluarga, ibu bapa, suami/isteri, anak2 sekiranya keaiban mangsa dipertontonkan. Contoh kitalah mangsa tersebut dan gambar kita dipertontonkan. Apa perasaan kita? Aku dah lama perasan benda ni tak baik. Dlu ada org sebarkan gambar bayi yang dibuang dan bersemut. Tak boleh ke sekadar menggambarkan keadaan dengan perkataan? Tak perlu nak dipertontonkan. Yes, picture worth thousands of explanation rather than words.  But it just hurts me or aku ase ramai juga yg lain hurts to see it. Hurts kalau setakat sebab kesian ok lagi. Kalu hurts the mind?

2. Andai kata anda salah seorang manusia yg beruntung tetapi berakal yang mempunyai peluang menangkap penjenayah. Jgnlah dihukum penjenayah berkenaan sblm org itu di bawa ke muka pengadilan atau jatuh ke tgn penguat kuasa. Dari aku kesian dekat mangsa yang dibunuh dan dicederakan jadi aku kesian dekat penjenayah tu. Sebab percayalah, anda mungkin terover hukum OKT tersebut. Kalau ni memang sah2 kes bunuh ok lagi. Andai kata anak anda sendiri, org tersalah anggap dia penjenayah padahal dia tak buat mcm mana? Fikirlah sebelum bertindak. Fikir kesan dan fikirkan mungkin anak, adik, atau sesiapa sahaja ahli keluarga kita, rakan taulan yang kita sayang. Mungkin juga mereka pun boleh ditempat yang sama.

Tapi walau bagaimanapun. Bagi aku penyebaran tentang stories tu memang wajar. People may take precautions.. 

Apa-apa pun, kebenaran, yang terbaik hanya dari Allah swt. 

Chill people and peace. Wallahualam....

Sekian, tq. ;p

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

October 24, 2013

Life

Ok kali kedua dh tulis.

Nampak sgt aku boring benar harini kn? In fact, mulut aku pun tak berapa diam. Mcm2 aku ckp mcm2 otak aku fikir. 

Dun know why.

Tapi harini mmg mcm2 jadi pun. Mcm semua benda pun memerlukan aku fikir.

Aku mcm dh naik gila ke? Nauzubillah.. Huhuhu....

Benda2 yg jadi tu bkn lah ada kaitan ngn aku secara langsung atau tidak. Tp benda2 tu membuatkan aku berfikir, merasa simpati dan mcm2 lah perasaan.

Ok la aku nk pegi solat. Br nk solat zuhur. Huhuhu.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Ketenangan

Laut, Biru, Udara sepoi-sepoi, Pandang, Hadam...

Tenang....

Tarik napas lepas..

Bukak kerja, bukak blog, 

Bukak kerja, bukak fb,

Bukak kerja, salah buat kene buat balik. 

Tarik tapas lepas...

Laut, Biru, Udara sepoi-sepoi, Pandang, Hadam...

Bc balik kt atas smpai bawah..

Sabaq naa... Huhuhuuh

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

October 23, 2013

Poyo

EEeeeeeeeee geramnyer geram nyerrr...

Dekat suami sendiri.. Hahhahaa.....

Eh gelak plak....

Kita ajak pi jln2 takmo. Sombong byk kerja la apa la...

Pstu kita dh komit ngn tugas tetibe dia plak ajak pi jln. 

Pstu kata kita plak poyo...

Eeeeee geramnyerr...

Hehehe.. 

Saje je nk gedik... Release tensen jap. 

Eh nk buat mana 1 dlu nieh.... Huhuhuhuhu

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

October 21, 2013

Hujan

Hujan rahmat 2 3 hari ni kan? Alhamdulillah...

Bagai membasuh segala luka
Bagai membersih segala dosa...

Wallahualam....InsyaAllah...

Sejuk dan nyaman je dlm hati. :D

Skg ni pagi2, en. shahrun mcm otomatik bgn, solat turun dapo buat brekpes utk anak2. Hohohohoho. Bagus kn? Siap basuh pggn mlm td bagai. Huhuhuhuhu.............Aku mcm berterima kasih sgt sgt.... Harap aku buat sume mmg tak buat la.

Stail aku ngn en. shahrun dlu. Mana smpt buat buat. Mana tak terbuat biakan. Hohohoho....(Kain bj atas sofa melambak tak berlipat nih. Kain baju kerja en. shahrun melambak tak bergosok nih. Huhuhu)

Tu mata en. shahrun dh sakit sgt la tu. Last2 dia buat.... Mana yg aku smpt tolong aku buat kn la.... Tp skg dh jd mcm tugas utama dia. Sbb mmg dia je yg dok buat. Hihihi.

Aku uruskan anak2.. Dr mandi smpai siap. Beg2 anak2. Anta amik anak2. Layan anak2. Susukan anak2.  (cewah sj je nk bg nmpk byk kerja aku, hohoho)

Melegakan beban isteri tu sunnah Rasulullah saw kn? Itu memang perwatakan dan perbuatan Rasulullah pun. 

Contoh ada sahabat citer. Rasulullah balik rumah. Kira kt luar dh penat la buat mcm2. Balik2 rumah. Tgk2 takde apa kt dapo. Tros dia yg preparekan. Bersih2 kan rumah. Kemas2 apa yg patut. Then br dia duduk and bermesra plak ngn anak isteri. 

InsyaAllah, dpt pahala meneladani Rasulullah saw. Amin...Hehehe...

Ohye, wiken aritu aku buat 2 benda baru dlm idop aku...

1. Rainbow cake. Sonang baitu gilerrrrr. Janji ade mixer. Eee tak sabar nk bli mixer. Jd tu jadi tp ase kene bakar lebih lama skit ngn api perlahan.. Pstu kene bahagikan sama byk....Br lah nmpk cantik je kn... 

2. Kari Tulang Lembu.... Masa nk masak tu en. shahrun just ckp. Masak tulang ni. Aku pn prepare2 ler nk buat sup. Mmg selama ni dok masak sup jela. Pejam mata pun bleh sedap dh skg. Ehem2.. Hehehe. Skali en. shahrun kata nk buat kari.. What...... Kari ikan, daging, ayam tu besela buat. Kari tulang tak penah lak. Tp sebab tulang ni kena masak lama kan. So kari tu mmg betul2 masak. Ada beza tau kari yg masak ngn kari yg tak ckp masak... Bila kari yg overcooked. Rasa dia wallah nalek sapedek. Siyes wa ckp lu. Dh mcm kari kawah dh. Hehehe. So next time boleh masuk dlm list menu. :D....

Sekian, sj je nk melaporkan. 

Ok jom wt keje. bai. :D

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

October 11, 2013

Tuhan Aku Terbiasa

Tuhan aku dh terbiasa
 
Balik rumah tv ku menayang wajah-wajah merah kuning hijau
Kartun Kartun Kartun
 
Menayang tendangan-tendangan padu
Bola Bola Bola
 
Aku tak tahu lagi apa cerita terkini
Tak tahu lagi siapa hero terhebat
Heroin tercantik
 
Aku dah terbiasa
 
Tuhan aku dah terbiasa
 
Kadang-kadang hati pantas hendak berkongsi rasa
Tapi aku matikan niat
 
Kadang-kadang tangan pantas menari-nari kehendak hati
Tapi aku padamkan tarian
 
Aku tak betah lagi berkongsi hati nurani
Marah, Sedih, Kecewa atau apa-apa pun
 
Tuhan, aku dah terbiasa
 
Pergi ke pejabat, aku mahu disalami, diciumi dan disayangi
 
Balik dari pejabat aku mahu ditenungi, dicari dan dibutuhi
 
Aku dah terbiasa
 
Aku tak rasa ada yang kurang
 
Aku bersyukur
 
Lalu aku buntu
 
Andai aku pergi dulu, Aku belum betul betul bersedia berdepan dengan realiti aku seorang yang penuh dosa
 
Tapi kalau mereka meninggalkanku?
 
Bagaimana harus aku teruskan tanpa keterbiasaan ku?
 
Allahuakhbar
 
Buntu.....
 
Tuhan, sesungguhnya aku telah terlalu terbiasa....
 
~~ Bersambung - kalau ada masa laa. Hihihi

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

October 04, 2013

iPhone 5s - 50 juta tahun lagi.

Apple iPhone 5s (32GB, Gray, iPmart Warranty)




  • 30 Days Return
  • 1 to 1 Replacement
    within 7 days on manufacturer defects
  • Free Pickup
    within 14 days on manufacturer defects
*for malaysia customer only





Item ID : 
396701
Apple iPhone 5s (32GB, Gray, iPmart Warranty)
IPHONE 5S
 
 
Seller : IPMART
 
Condition: BRAND NEW
RM 3,249.00

October 01, 2013

Tolong Jgn Beritahu Anak Buah Saya

Few dah boleh bernapas. Alhamdulillah.
 
Dh pndai bwk diri dh kt tmpt br.
 
HAHAHAHAH dh dokek 3 bulan br nk menyesuaikan diri. PUIIIII sgt. ;p...
 
Anak2 buah masing2 dh ada tugas sendiri. Perghhh diorg mmg tak bernapas la kot.
 
Ada kerja aku buat. Ade kerja aku delegate. Tak semua aku delegate.
 
Tibe2 kerja yg aku buat dh settle kowtim.
 
Ada kerja lain ke? Ase mcm ada. Tp di mana ya? Oh emel lasweek tak abis check lg. Hohohoo..
 
Sgt poyo kn? Nk update blog?
 
Ammar dh boleh jalan 2 langkah - usia dia 10 bulan sminggu. Jatuh bgn jatuh bgn. Nnti dia dh fully walking aku update lg ek? Ada sesapa kesah? Hohohoho...
 
Ammar dh tumbuh gigi 4 batang. Last thursday tumbuh sebatang. Alih2 arini nmpk kuar 4 btg. Aku ckp ngn teacher as usual smlm lg dia dh nmpk. Hpmmphhh.. Takpelah. Redho la Ammar ada awek br ken. Hehehehe...
 
Firdaus dh boleh baca komik. Sikit2 aku bacakan english word. Ntah dia igt kt tak ntah. Ayat dia, Firdaus dh igt ada dalam otak Firdaus dh. Pstu abah dia tanya. Tau ke otak tu apa? Otak tu dlm kepala ni la. Hahahaha. Klaka aku ase... Heheeh..
 
Hafiy, ermm mamat tu kasanova semcm. KWN2 DIA YG BAIK SEMUA PEREMPUAN!!! YG LELAKI SEMUA JAHAT@. Awak tu kalau main ngn org lembut2 xpe jgk. Main pn boleh tahan ganas. TP kalu kawan dia ganas dia takmo kwn. Adabaika? Adoiai... Lantak ko la situ nak. Huhuhuu..
 
Dr 2 minggu lepas dok mimpi nk buat RAINBOW CAKE - Hati, teruskan bermimpi okeh. Hahahah.
 
Ok bai. :D

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

September 24, 2013

Greedy 2

Ok sambung.

Sori geng ingat kan haritu nak tulis sampai habis. Skali kene hijack henpon. Huhuhuhu....

Aku sambung kt sini - tempat kursus... This whole week im gonna be here.. Berkursus. :D....

So 2 option taxi. 1 limpahan kasih sayang. atau. 2 academic oriented - stagging place for kids. As in, anak2 la. Aku tak tau utk 7 yo and above pasal anak aku masih 6 yo n below. Tp hati aku kuat berkata. Tempat yg academic oriented sesuai utk budak 7 yo n above. Still too early utk my sons. Huhuhuhu. Esp Hafiy... Firdaus ok.. But still, dia mcm balas dendam kot masa ptg2 amik tu. Makin notty makin susah nk handle. Sbb one whole day they all tired of everything already. Bila balik mama n abah have to accomodate with their right n their needs plak. Adoiai....

Tp being mak bapak. Kalau anak2 kene buat jgk. Anak2 kne buat jgk. Nak2 plak diorg kecik lg. Bole la tekan..

Tp kesian la anak2 tu tekanan. Ye dak? Huhhuhu..

Itu la aku ckp greed mak bapak. Nak anak2 berjaya. Nak anak2 begitu. Nak anak2 begini.. Tapi press anak2. Tekanan dan stress anak2 masa kini hasil dari greed mak bapak. Sorry to say kepada diri sendiri... Huhuhuhu.....

Sebab tu... Kdg2 tu aku bwk diorg pi kedai. Siyes en. shahrun slalu marah aku. Terlalu menabur anak2 ngn mcm2.. Tu je aku termampu ok... Aku tak mampu nk bg kelonggaran lain contohnya. Ok balik sekolah takyah mandi. Takyah pi toilet kencing. Lepas balik dr sekolah pn life is still a routine for them... Dh la kt sekolah dok melayan rules n regulations. Kt rumah pn takde kelepasan. So itula. Kadang sminggu skali... Pi kedai. Bli apa diorg nak. Tu pn ada rules jgk. Boleh bli 1 je. Takleh bli byk2. etc...

And then, bwk diorg pi bercuti... Mcm kita gk, tensen kerja. Just the same as theirs. Tp yg tak adilnya. Kita ni org tua. Dh tua dh umur pn dh byk. Diorg tu budak lg. Tp stress melebihkan mak bapak..... Tu yg aku tgk anak2 aku tu mcm kesian plak. 

Tapi sebabkan greed aku. Aku takdela nk crk kn tadika lain - tapi tadika lain pun sebenarnya aku percaya - SAMA JUGAK! Hohoho. Bkn senang nk cr tadika mcm dlu tu. At least aku tak rasa bersalah sgt kalau tak bwk diorg pi kedai. At least hati aku tak seperti diranjau duri psl diorg happy je nk pi sekolah. Huhuhuhu..... Disebabkan aku nk tgk Firdaus pandai baca. Pndai buat maths. Pndai itu pandai ini. Pandai solat. Pandai qomat. Dan nak tgk yg sama jgk kt Hafiy. Malah lebih greed nak tgk jgk Hafiy lebih cpt pandai dr Firdaus. Sebab Firdaus start sekolah sekarang dia dh 6 yo kn. Hafiy since 4 yo lg dh hantar sekolah yg strict ni. Mula2 memang terfikir nk tukarkan diorg. Tak tahan tgk masih2 muka toye je nk pi sekolah. Lama2 dh terbiasa. And dah nmpk improvement. And GREEDY nk tgk kejayaan anak2. Tros tak jadi tukarkan..

Tapi adil ker untuk budak2 tu?

Aku cuma mampu berdoa diorg mampu hadapi semua. Control diorg dengan bawak pi bli jajan. Bwk pi jalan2. Hug diorg bagi mengurangkan stress diorg tu......

Bila tgk Ammar, adoiai... Lepas ni bertambah la greed mama sayang. Huhuhuhuhuhu...... 

Ammar ok la dok kt nursery skg. Cikgu dia jaga dia pun elok. Alhamdulillah... :D.... Dia takyah stress nk blaja rigid nk penuhi matlamat ke apa. Hehehehe. Dia just go with the flow. Ptg2 mama amik. .KIta balik dan layan abang2 yg tak leh dok diam. Saya pun sama dh tak boleh dok diam...

Tu jela kot nk cerita psl greed. If aku ada option,aku pun tak tau aku akan tukarkan sekolah anak2 ke tak.. Sebab kiranya tak dela teruk sgt... InsyaAllah... Boleh handle lg... Cuma aku mengaku memang aku greedy la. Huhuhuhuhu....

Sbenanye dlm dh greed2 dh pressure anak2. 1 lg benda yg kami laki bini tak buat!

Ajar2 anak2 mengaji / hantar anak2 belajar mengaji...

Uwaaaaaaaa.. .Insaf. Ok next entry citer psl insaf plak. Hehehhe...

Ok bai

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

September 20, 2013

Greedy?

Dan sewaktu dgn nya.

Penah dgr korean drama: the golden empire... Then u might knw wht i mean..:D..

Xde nk ckp byk. Kekdahnya, kalau kita nk ckp psl greedy.. Tak semestinya kita ckp psl bussiness man.. Tak semestinya psl empoyee yg tamak nak gaji byk, bonus and etc.. Tak smestinye psl anak yg berebutkan harga mak bapak..

Subjek tak semestinya fokus utama!

Itulah maksud aku.. Paham? Tak paham lagi?

Dlm xterkait, aku mengaitkan jgk dgn persoalan di bawah... Then maybe u'll get the clearer picture on what i mean..

Sbg mak bapak.. Utk kita stagging kn anak2 disebuah tmpt.. Mana 1 kita pilih? Tempat yg tumpahkan kasih sayang yang anak kita dun mind at all kita hantar kt situ.. Atau tmpt yg limpahkan dgn pelbagai aktiviti pembelajaran.. 1. Anak kita biasa2 je, tapi happy... 2. Nampak improvement dr segi knowledge tapi tak berapa happy.. My 6 year old son, mmg ok... He improves a lot! Compare dgn 2 tahun dia pi sekolah kt tmpt lama.. Tapi dia sgt happy.. Belajar mmg tak brapa pandai.. Tp dr segi emosi.. Aku satisfied!

Well aku bkn lah susah nk dipuaskan hati pun.. Tapi aku jenis yg memerhati.. Itemised everything.. Dan aku igt aku bolayan.. Rupanya dlm kepala otak aku ni dok take note je perkembangan anak2 aku.. Huhuhu...

Ok on sekolah baru.. Very disipline.. Academic oriented sgt... Blaja blaja blaja.. Jadual jadual jadual.. Rigid dan strict.. My four yo son.. Shocked with this.. He misses his old place very much.. Even dh masuk bln 8 ni ha.. Dia masih menangis pg sekolah.. Smpai aku ase dok menghantar dia dlm penjara.. Bkn nk kata sekolah dlu tu bagus sgt.. Tp cikgu dia penyayang.. Smpai skg dh nk dekat setahun sekolah baru.. Kalau ckp teacher mariam still kenal... In term of emotion needs.. Affections.. Cukup.. Aku dpt tgk anak2 bahagia happy.. Well groomed..

Bila blk kerja pn tak susah sgt nk melayan.. Well mmg diorg dh biasa pampered kt sekolah lama.. Sigh..

Sekolah baru?

Firdaus? Memula sakit gk.. Xleh nk fit in.. Tp being the eldest son.. Dia cpt menyesuaikan diri.. Dia improves a lot! Dlu kne tusyen kt rumah br la nk dpt satu2 perkara.. Now he did it on his own.. He's able to read by june.. Now he's able to read english.. He cant read even can pronounce a B on january! Smpai aku igt anak aku disleks..

August 29, 2013

Kesayanganku

Dear Iphone 4 tercinta...

Aku cinta padamu since pandangan pertama..

Tapi apakan daya..

Ko membuat onar...

Tapi aku akan merindui mu.. Seriously.. I will...

Hey Iphone 5..

Come to mama...

p/s: dalam mimpi yang tak pasti...

*Bunyik cengkerik* krik krik.....krik krik...

Uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

August 26, 2013

Ammar

Ahahaha tetibe sgt.

Ada meeting lg 1 minit.

Sedang pump n otak sedang blank. hohoho..

Just nk cite skit psl Ammar.

Siyes rindu kt mamat sorg ni..

Abis la.. Abah konon nk separate tdo style ammar ngn mama.

Sbb nenen susu cap gantung... Mmg kalu mama tak peluk jgn harap nk tdo..

Dh pandai pegang botol sendiri. Dgr suara mama otomatik tgn jd kebas. Mama kene pegang kn jgk botol tu... Dh 9 bulan OK..

Sgt pndai Auta tak kasi mama buat kerja. Kalu mama baring dia merantau2 kepelusuk rumah takpe plak. Hai budak ni...

Suka keluar rumah... Merantau le tu. Kalu pagar terrbukak tak mustahil dia merangkak ke jln. Huhu

Suka masuk bilik air dan main air.. Yer.. dia pndai main air pili yg terbukak...

Suka jgk panjat tangga. Stakat ni blom lg diluar pengawasan.... Tp kdg tu siap nk undur. .Adoi mak anakkkk...

Moga ammar tros membesar bagai johan..

Sihat sejahtera amin...

Mama love u ammar. Miss u.. MUahh!! ok nk pi meeting .bai

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

August 23, 2013

Rindu plak

Harini rindu macam2. Macam2 hal btol aku ni kan? Hehehe...

Rindu kawan2. Rindu fesbuk. Rindu opis lama (of cos rindu kwn2 opis lama) ;p... Rindu kerja lama (ok sila jgn igt aku rindu kt lebih kpd fesbuk..haha)...

Sebenarnya tetibe rindu nk update blog. Hohoho....

So tu yg update. Update psl rindu. Boleh? Boleh la. Sukati aku la kn blog aku. uwekkkk.......

Arini ekceli ada jamuan raya tadika Aus n Hafiy...

Ase besalah gila2. Aku tak cerita kt sini psl BAJU RAYA FAILURE utk tahun 2013 nan sebatang ni...

Faul nye ialah mcm ni. En Shahrun la punye pasal. Ha ah mmg salah dia. Dia kononnya dr 1st year kawin dlu, takde baju raya pn takpe. Tp being me, mak aku tak pernah ok miss blikan aku baju raya. So kalu aku ada bj raya dia pn kena ada bj raya la. Lgpn mengikut sunnah pakai bj baru di raya pertama. Bg meraikan kemenangan. Bkn tak mampu. So mula2 tu mmg igt tak mampu sgt la. Aku pn dh mula redho ler pakai bj recycle. Tp Alhamdulillah... 7 tahun kawin.. 7 kali raya.. Ada je rezki tu. Allah tu memang maha besar. Allahuakhbar!.......

So, masa raya baru ni. Aku dok la kemas bj melayu en. shahrun. Ni masa nk decide wether nk bli bj raya ke atau tidak la. Rimasssnya aku berterabur seluar bj melayu dia. Psl dia dok pakai baju je. Suar takmo. Ketat la longgar la. Mcm2 alasan dia. Semak tau tak. Nak je aku sedekah kt sesapa. Hohohohoho....

So kebetulan teman mak aku pi jackel. Lalu bli la kain. Kononnya kain yg aku pilih tu cantik la. Tetibe dpt idea. Bling.... Buat bj je. Takyah buat suar. En. Shahrun bkn pakai suar pn kn. Raya pertama je. Ye raya pertama je. Lepas tu raya haji ke, pi solat jemahat ke. MEMANG DIA AKAN PAKAI BJ JE. So suar2 baju raya tu mmg pakai SEKALI JEEEE.. eee geram tak? Hehehehe. ok2... balik pada story the mory asal k.. ehehe

Yg pelik nya idea aku tu - decide sorg2. En shahrun busy kerja masa tu. AKU DECIDE ANAK2 aku pn ikot bapak dia gk. Sedondon la katenye. Perghh tekad ni. Anto le kain tu pi tempah. Tempah kt makcik en. shahrun je. Murah pn murah...

Alih2 masa pi amik baju dh siap. Aku baru terfikir. Baju dh siap ni ok... Takkan anak2 aku pn pakai bj je? Takde seluar. Bapak dia takpela. Mmg jenis tak kisah. Lgpn sblm kitrog kawin dia mmg jenis koboi mcm tu pn mmg baju je suar tak seragam. So dia mmg tak kisah. En. Shahrun pn yela kan 6 kali dh raya pakai seragam. Tetibe kali ni. Eh mana seluar? HAHAHAHAHAHAHAHAHHAHA... teng teng teng......

Tp boleh cover lagi la kefailuran nya itew... En. Shahrun smpt bli suar dockers kaler ijo.. Dgn muka bolayan n slumber. Nampak ok je. Well, aku punya mata mmg sentiasa nampak dia ensem dan macho. Pakai spender ngn tie pn macho kot. Hahahaha... So dh ok la tu...

Skali raya pertama, Firdaus and Hafiy komplen. Yelah masa membeli kain waima menempah baju dan baju siap. Diorg apa ada hal kn. Masa pakai bj la br diorg nk perasan nye. Mama... mana seluar nyaaa? Siap kene pujuk2 plak pakai suar jeans. Suar ijo slack pn tak smpat bli. Huhu. Yela tahun ni mmg takde plan2 nk bli bj raya budak2 tu. Psl baju raya tahun lepas melambak tak berpakai pn lg. So bila nya nk kuar bli suar ijo. Ada kuar jgk, wiken2 tu.. Tp tak jmpe ijo yg sesuai. So ambik ko pakai suar apa ada. Hohohoho. Kesiannye anak2 aku...

Eh.. Aku terbecerita raya plak kan. Nanti la aku upload gmbo. Ade. 2 3 keping. Selebihnya mmg malasss nk amik. Hehehehe...

Eh.. Ada yg nk dengo ke cite raya aku? Aku tau Hannan is my most loyal reader. Setiap kali lepas bc msti komen..tak pn tros gtalk. Loyal gila ok. Aku tabik... :D

So..... smlm... aku blom kuarkan lg bj ijo tu.. Firdaus dh sound aku. Mama, firdaus takmo pakai bj ijo tu masa jamuan raya pasal xde seluar. Bijak n memilih ok budak tu. Tros ase besalah gila kt dia.. Ok tahun depan mama berjanji takkan sawan mcm tahun ni lg. Huhuhuhuhuhu...

Tros pilih2 bj raya tahun lepas. Aus nk baju sama kaler ngn Atip sepupu dia. Anak buah en. shahrun... Mana ada kaler oren nak. Huhuhuhu. So tahun dpn kene tanya kak lin dia tema kaler apa. Nak samekan ngn Aus ni. Huhuhuhu... Kaler coklat plak.. Raya 2 tahun lepas.. Aus dh tak muat pakai.. So raya 1 tahun lepas je 2012... Tu pn dh senteng2 dh. Sian anak mama. Nasib la hafiy mmg mama bli kan besarr gila... So hafiy ngam2 la...

Pstu pg td dok tanya mana songkok.. Mana sampin. Semua takde. Kasut raya pun takde...

Aduhhh tros ase besalah...

Gila tahun ni aku ngn en. shahrun zuhud n koboi...... Serba serbi kekurangan kot. Hohohohoohohohohohoho...

Sila dtg beraya umah aku.. Langsir pn takde... Hohohohohohohohoh...

Siyes aku tak tau nk gelak tawa ke nk nangis. Tp jauh sudut hati kelakar pn ada....

Bkn apa.. Serba kekurangan tp kami sekeluarga happy. Takde rase kurang pn. Cuma anak2 la.. Ase malu ngn kengkawan. Diorg ade aku takde. Dr segi keperluan tu mmg cukop je...... Pstu budak2.. Ada duit raya, ada bunga api.. Dh ok dh kn.

Tp kenapa ek? Mcm zuhud gila plak tahun ni? Kira cmni aku ase. Aku ase diri aku compang camping serba kekurangan. Tp ase berkilau2.... Gitu la. Hahahaha..cmne nk ckp tak tau nk intrepret..

Tp pagi td masa Aus mintak sampin n songkok tambah mlm td dok pilih2 baju dia nk pakai. Mmg tamparan lah utk aku. Zuhud2 jgk... tp jgn ler seksa anak2 kn.

Ok2 Aus, Hafiy, Ammar. Tahun depan mama akan pakse abah simpan duit byk2 and tumpu utk anak2 dan baju raya k. Insya Allah.......

Sekian tu je nk share. huhuhuhu

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

August 20, 2013

Rumah dan Office Baru

Alhamdulillah...

Atas limpah kurnia Dia, aku dan family dah selamat berpindah.....

Byk dugaan dan cabaran smpaikan aku n hubby dh tak larat nk layan dh. Begitu juga anak2. Smpaikan Firdaus confront aku and ckp: Mama boleh tak kita jangan pindah2 lagi? Hohoho....

Dan ada 1 bahaya. Bila kami masing2 ada menyimpan niat. 1 niat yang kami tak dpt nk gambarkan tahap bahaya tu. Hohoho...

Dlu dok umah sewa, pasang niat nk dok umah sendiri. Dh dok umah sendiri pasang niat nk bli rumah atas tanah. Dah dpt umah atas tanah pasang niat lg nk dok atas tanah besar plak. Hahaha. Itu la manusia kn? Hehehe..

Tp alhamdulillah. Aku ase, aku dh cukop content ngn keadaan rumah sekarang. (Sebenarnya masa umah villapark dlu pun aku ase yang sama jgk. Mcm dh sempurna dh bg aku. tu bahaya tuh kalu pasang niat2 sebegini... huhuhu)....

Org yg kemaruk pindah randah mcm kami ni, smpaikan kos pindah tu dh tak nmpk mahal dh. Allah... duit kn boleh dicari lagi? Hohohoho...

Rumah Pertama - lepas kawin dekat Taman Medan
Rumah Kedua - Firdaus baru lahir dalam usia 3/4 bulan macam tu pindah Keramat AU3
Rumah Ketiga - Hafiy dlm lingkungan usia setahun mcm tu nak masuk 2 tahun pindah Villapark Serdang Raya akhirnya rumah sendiri
Rumah Keempat - Since rumah Villapark dah 'ter'jual, jadi kami kena cari persinggahan lain. Puaslah en. shahrun cari rumah sewa tak jumpa2. Rezki kami, dpt kuarters, nasib apply kuarters tahun 2008 (masa pindah dr taman medan ke keramat dlu kononnya nk dok kuarters tp on-que tak sudah2 hohoho)- Dapat Kuarters Precint 11 A1 Putrajaya. Pindah masa baru2 lepas pantang bersalin kan Ammar.
Rumah Lima - Selepas lebih kurang 8 bulan lebih dok kt Putrajaya, akhirnya kami pindah ke rumah sendiri balik. Dengkil. Alhamdulillah safe n sound. Kami ada hasrat2 yang tak dpt kami penuhi lagi. Takpelah sikit2. :D... Dalam pada tu pasang gk niat yg bahaya tuh. Hohohoho... Takpelah tu dh tua nnti. ;p...

Kalu perasan setiap kali dapat baby kami pindah.... Tu risau aritu, nk pindah umah dengkil ni mau melekat lg 1 baby. Sib baik tak lekat... Kesian kt Ammar tak puas bermanja kn. Hehehe.

Ohye. Office baru? Hermmmmmmmm.... Masih terlalu awal utk give details on everything... Masih terlalu awal................................. But, aku tak nafikan, aku jumpa org2 yg best. Bos best, org yg aku nk ganti ni pn best..tp dia dh ketempat lain la plak... Bkn best ape la, bkn nk compare dlu tak best... Best tu sbb apa yg diorg nk share ngn aku tu la.. .Ilmu...Tu yg best.... In terms of kawan2 dlu, of cos aku akan rindu. Makan sama2. Pg tghari. Kadang mlm aku nk mkn apa pn Kak Limah kasik cadangan. Best kn Kak Limah? Hohoho. Tp Kak Limah pn nk pencen dh nextyear.... Kira tmpt aku dlu tu nanti akan dipenuhi oleh org2 baru je la dh lepas ni. Org2 lama sorg2 akan pergi. Ada 3 org plak tu tgh tunggu kenaikan pangkat.. All the best to you.. Heheheheh.... Org lain yg aku smpt bersama walau tak lama. Anda di hatiku jua. Kekekekeke...

I am suppose to have a meeting this morning.... TOT la kononnya. Adoi aku risau btol diorg putus asa ngn aku. Blur and bling bangat. Kire dh dekat sebulan aku kt sini... Huhuhu..

Okla gtg. babai.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

August 02, 2013

Tempat Baru

Back in 2007,

Aku dtg, org yg aku nak ganti tu tangguh, dan sempat couching aku utk jawat jawatan. High expectation from bosses sebab aku ada pengalaman kerja.

Aku juga di couching oleh seorang yg aku ase agak perfectionist in terms of work.

Bos yg pun agak perfectionist. Yg jumpa aku for the first time and ckp mcm2 isu displin masa, working attire, kerja kemas, bagus etc.....

Now in 2013,

Again aku dtg, dan org yg aku akan ganti tu tangguh.

Ok kali ni, org tu sendiri yg perfectionist. High expectation from bosses sebab aku ada pengalaman kerja.

Dan dia nmpk hebat pada mata kaca aku. Kalini seorg SA yg pandai buat programming. Malu aku SA yg dh lama tinggalkan programming...But still, kerja yg berbeza tp perfesionisto tu sama....

Again, Bos yg pun agak perfectionist. Yg jumpa aku for the first time and ckp mcm2 isu displin masa, working attire, kerja kemas, bagus etc.....

So sekarang atas aku nak ubah diri aku menjadi lebih baik....

Perasaan takot, eksaited, risau, interesting, bercampur baur.

MAMPU kah aku?

Dan mampu kah kali ni utk aku bertahan?

Hanya Allah swt yg mengetahui.

Kwn2... Doakan aku yer? Terima kasih byk utk doa-doa korang...


Bai

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

July 11, 2013

Puasa dan Solat

Tak mcm selalu. Kompom hari2 update nk mkn apa. Nk buka apa nak sahur apa.

Ni pn update sbb saje nk take note.

Ramadhan kalini ramadhan yg paling zuhud la aku ase bg keluarga ku. Hehehe.

Actually rezeki Allah swt tu mmg la murah tak pernah rasa kurang, rasa tak ckp walau zuhud mcm mana sekalipun. Allahuakhbar. :D....

Cuma kalini kalau boleh tak mo la membazir. Mana yg patut nye. InsyaAllah... 

Blom lagi jejak kaki kt Pasar Ramadhan... 

Menu Sahur 1: Asam pedas ikan tenggiri sepotong. Aku ngn en. shahrun je yg mkn. Tu pn kami mkn sikit je. Siyes tak lalu beb wpn sendiri masak. Yelah sebab smlm puasa first mana ada param pn nk bli lauk. Hohohoho. Minum pn sikit. Tp Alhamdulillah. Puasa smlm ok je. Tak de ase letih ke tak larat pn xde.... cuma ase hot temper je psl jem sana sini. nk kuar parking pn jem. hohoho

Menu Buka 1: En. Shahrun dh sound, panaskan lauk sahur td, ada lg separuh ikan. Punyala mkn sikit. Ikan sepotong pn mkn separuh je. Pstu goreng ikan siakap - separuh jgk, pasal kompem tak mkn byk pn. Pstu sblm tu soh aku singgah bli mee n taugeh nk buat meegoreng. Savoury la konon sampingan. Tak kuasa aku. Dgn jem2 ngn nk berkejar amik anak2. Aus n Hafiy kene amik sblm kul 530pm. Ammar sblm 6pm. Psl cikgu2 nk prepare utk berbuka jgk kn. Paham la. Tp aku takleh kalu dh ada pengumuman2 cmni. Tros jd nk meet target gk. Adoi matila. Igt ptg ni nk siggh jap memana bli susu ke apa ke. Susu dlm fridge dh habis tu. Pstu balik2. Tros la bersilat panas kan lauk, goreng ikan. Since takde mee/taugeh. Aku buat cekodok - cadangan en. shahrun gk. Malas nk kupas ikan bilis. Aku pakai je perasa ikan bilis knorr. Ada kau kesah? Hohoho. Then Ammar dh tak bole blah nangis nye nk nenen. So aku stop prepare makanan. En. shahrun kene sound aku awal2 kalu dia nk balik lmbt ni so aku bleh bli je makanan. Kalu cmni gaya cmne nk bg mkn diri aku sendiri dan anak2? Kalu dlu tak pose bleh la mkn lewat2kn lepas magreb. Ni pose sume pn nk kejar masa kn? huhuhuhu... Pstu en. shahrun take over dapor. Tgk2 by the time magreb. Siap ada sayo cmpo and sambal kical utk mkn ngn ikan goreng and siap ada tauhu goreng jgk... Cekodok pn siap cicah ngn sambal rojak smlm yg dipanaskan. Perghh zuhud tp puas hati kot. Alhamdulillah. As usual, firdaus mkn nasi ngn kicap, ikan dh siap racik2, kuah asam pedas sikit takmo sayo.. :(... hafiy mkn racik2 ikan je, xmo nasi. 

habis buka. SEMUA HABIS! Nasi jela tak habis mmg sj lebihkn masak utk sahur jgk. Rasa mcm zuhud sbb takde bazir. Hehehe. Kalu nk compare ngn org kt Syiria/Mesir/Palestin tak brape nk zuhud sgt lah kn. Huhuhuhu......

Mlm tu mskkan megi utk Firdaus. And masak sotong masak kicap utk sahur tros. So pg sahur panaskan jela.

Menu Sahur 2: Panaskan sotong, panaskan lebihan megi. Aku mkn nasi berselera skit pg ni. Wpn sambal sotong ku agak fail. Huhuhu. Asam pedas pn fail sebenarnya. Huhuhu. Sori en. shahrun. Slalu aku ok je tak fail. Kali ni fail plak. Huhuhuhu.... Buat air teh tarik utk en. shahrun n air nestum utk aku. Firdaus mkn megi yg lebih smlm je. Suap nasik takmo. Aduhai..... 

Tu je menu. Ptg ni tak sure lg apa menu. Ayam sambal ngn sup sayor sawi ok gks.

Sekian dimaklumkan. Esok kalu takde aral aku update lg. 

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

July 09, 2013

Salam Ramadhan..

Selamat menyambut bulan Ramadhan...

Semoga amalan kita diterima dan ibadah kita dilapangkan dan dipermudahkan. Amin....

Keberkatan Ya Ramadhan, kita sentiasa inginkan. Allahuakhbar!


‘La Haula Wala Quwwata Illa Billah’. Maksudnya tiada daya dan kekuatan (untuk menolak sesuatu kemudaratan dan mendatangkan suatu yang manfaat) selain Allah SWT.

Read more: http://www.ahmad-sanusi-husain.com/2011/06/fadhilat-hauqalah-la-hawla-wala-quwwata.html#ixzz2YXMTFKux


Wallahualam.

Progress Rumah Taman Emas Dengkil 2







Contractor: ZAAR Entreprise
Hiring since: 17th June 2013
Expected time to complete: Lepas raya - kami akan raya dlu la kirenye ;p

Works in progress by ZAAR Entreprise:
  • Porch tile - DONE
  • Plaster ceiling wiring - 80%
  • Toilet tile - 0%
  • Grill - Wought iron solid - 0%
  • Gate - Wrought iron solid grill (14ft) - 0%
  • Concrete top - 60%
  • Pecah bilik dapur - 80%
  • Kitchen tile - 0%
  • Tinted - 0%
  • Autogate - 0%
Our work in progress:
  • KC - PAID DEPOSIT
  • Lampu - n/a
  • Kipas - BOUGHT
  • Hood - BOUGHT
  • Water Heater - n/a
  • Oven - n/a
  • Air Cond - n/a
  • TV - n/a
  • Curtain Railings - n/a
p/s : n/a mean No Answer aka MUNGKIN TAK BLI KOT. kah kah kah kah... Bajet dh kurus.. nak raya lg ni.. Haih..... Bila tgk palster syilling dh almost done ni ase mcm tak saba plak nk pindah. But tgk la dlu ken.

Ok bai. :D

June 27, 2013

Progress Rumah Taman Emas Dengkil 1

Let pictures do the talking:










Contractor: ZAAR Entreprise
Hiring since: 17th June 2013
Expected time to complete: Lepas raya - kami akan raya dlu la kirenye ;p

Works in progress by ZAAR Entreprise:
  • Porch tile
  • Plaster ceiling wiring
  • Toilet tile
  • Grill - Wought iron solid
  • Gate - Wrought iron solid grill (14ft)
  • Concrete top
  • Pecah bilik dapur
  • Kitchen tile
  • Tinted
  • Autogate
Our work in progress:
  • KC
  • Lampu
  • Kipas
  • Water Heater
  • Oven
  • Air Cond
  • TV
  • Curtain Railings

June 25, 2013

Dialog..

Siri dialog Pengantin Lama... Hohohohoo... Tarikh dirahsiakan (memang kompom le dh lupe bila kn. ehehehe)...


Siri 1

Tv: Saya mula memasak umur 22 tahun
Laki: Muda2 lg dh mula masak. Agak2 umur dia skg dh brape ek. 
Bini: Cuba teka i mula masak umur brape?
Laki: Brape?
Bini: 25... eh 24 actually pasal blom birthday (mark tarikh laki-bini kahwin..kah kah kah)
Laki: *Buat muka*

Siri 2

Bini: Tingin la nk bli Mini Ipad ke, Ipad ke. Kita takde pn. Org lain ada je.
Laki: Pi la amik balik Note yg you SEDEKAH kt adik u tu.
Bini:*gelak guling-guling...... waaa sukati je dia ckp sedekah, igt bini dia ni pemurah sgt ke, well actually yg lawak tu, kalu aku pemurah pn, aku akan SEDEKAH kn brg2 dia. ahahahaha.. dh dia byk brg pstu tak pakai. I is rimas okeyyy...hihi*

Siri 3

Berkisar pasal ipad lg. hahahaha.. maklumlah, duit kutu dh nk dpt ni. Mulalah mcm2 ken. huhu
Laki: So, bila u nk dpt mini ipad u yg POYO tu??
Bini: *sukati je kan membranding kn kursus org? hohoho*
Bini: Kursus tu KSU tak lulus. hoho. Yela, dia pegi kursus pn free, bleh plak pegawai dia apply kursus yg kos 3k. kompem la tak lepas. hihi
Laki: Slamat duit tax payers hoho...

Siri 4

Laki: Railing langsir nk buat cmne?
Bini: Kalu kt bilik budak2 n tingkap2 kecik, buat mcm tadi tu ok. Tp masterbedroom n hall nk buat yg mcm hotel, tersorok skit railing dia tu.
Laki: Poyyyyoooooooooo
Bini: Eknen, br la ase tdo dlm hotel.. hohoho
Laki: eskusme, bilik atas pasang cornish sj hokey. so tak bolehla buat cm hotel sangat.. hohohho *smbil gelak jahat*

Siri 5

Bini: Duit kutu nnti i nk bli iphone5 la
Laki: Eh mana boleh, duit tu guna utk rumah la. Byk benda nk kene bli ni.
Bla bla bla...

Laki: Bln depan i bole claim bli phone baru, so i nk bli iphone5.
Bini: ohooooooo time i nk bli tak boleh u nk bli bole pulak?
Laki: Yela, u bli takleh claim, pakai duit sendiri. I boleh claim.
Bini: Eh eskusmi.... U bole claim Rm600 je ek. I phone5 brape dh. Duit gk tuu.. hoho
Laki: Ok la tu, dpt jgk..
Bini: Takde2... tak bole bli. I tak bole u pn tak boleh jgk.
Laki: Takde2. I nk bli jgk. Hohoho
Bini: U bli i bli jgk. Hohohohoho.. Ada aku kesah?

Anak2: mama abah jgn la gadoh2. 

HOHOHOHOHOHOHOHOHOHO

Siri 6

Suami soh isteri pi jumpa contractor rumah bg kunci...
Laki: Tanda kunci tu, pstu bg kunci sliding
Bini: Ok
Laki: U ckp la mintak kurang sikit, cakap dia hensem mcm abg juwe (teman sebilik dlu kt kolej. hoho).
Bini: Ohoooo i soh u yg mintak kurang u takmo, u suruh i plak.

Sekian sahaja sesi "SHARING IS CARING" hari ni. Tak larat mak encek nk korek2 balik emel2 dan sms... Hohoho...

Kitrog gadoh gk sekali sekala. Tp bila time2 mcm di atas ( yg nmpk mcm gadoh jgk sbenanye hehee) aku kompom tersenyum sorg2 kt opis. Heheheheh. Bg aku tu la sparkles dlm marriage aku. InsyaAllah.... Moga2 Allah swt lindungi kami sekeluarga, dan panjangkan jodoh kami hingga akhir hayat, insyaAllah smpai akhirat. Amin amin ya robbal alamin...

Wallahualam.. :D
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

June 18, 2013

Yuna – I Wanna Go Lyrics



He’s one in a million
I don’t know when I’ll be seeing him again
He wants to live in a city
Move there and he was just seventeen, just seventeen
But no I’m not prepared, no I’m not prepared
My heart’s beating really fast, really fast
But I wanna go there, but I wanna go there
Lets walk a little further, you know I wanna be there
I wanna go wherever, whenever you wanna go wherever you wanna
I wanna go with you
I wanna go wherever, whenever you wanna go wherever you wanna
Can I go with you
He stares so politely
I’m best behaving when he’s walking with me, walking with me
He likes taking photos in black and white
They’re upon his walls, on his walls
No I’m not prepared, no I’m not prepared
My heart’s beating really fast, really fast
But I wanna go there, but I wanna go there
Lets walk a little further, you know I wanna be there
I wanna go wherever, whenever you wanna go wherever you wanna
I wanna go with you
I wanna go wherever, whenever you wanna go wherever you wanna
Can I go with you
I wanna go wherever, whenever you wanna go wherever you wanna
I wanna go with you
I wanna go wherever, whenever you wanna go wherever you wanna
Can I go with you
p/s:adoi sejak bila plak aku jadik peminat yuna ni. sume lagu2 baru dia aku minat plak. adoi adoi adoiii... ehehehe

June 14, 2013

Paksaan

Biasanya kalau kita buat sesuatu kn kita sukakan pujian, gratituation dsb nya..

Kata pepatah: buat baik berpada2.. Buat jahat jgn sekali..

Tapi yg realitinya: buat baik ada maknak.. Buat jahat bila dh benci! 

Eh mcm takde kaitan. Tp tu bkn moto hidup eh.. Hehehe

Like aku suka jd kn mcm habit la. Kalau aku suka sesuatu tu, aku akan puji n ckp suka dekat en. Shahrun. Dia senyum, kompem la dia mmg suka kn.

But, vice versa. He's naturally not like that... Adoi susah btol nk puji or at least ckp terima kasih.. Huhu..

Sblm ni mcm sedih jgk la.. Well dh 7 tahun kawin kot... Hoho so aku dh faham sgt... If aku nk then, aku just bgtau.. Kalau aku mengada.. And majuk tak tentu hala..dia punya majuk.. Astarghfirullahalazim.. Dun let me start ok hahahaahaha

So this is what i usually do.. Dia pn dh paham dh..

Same goes kalu nak hadiah beday, hadiah anniversary bla bla bla.. 

Apa nak buat nasib...;)

Lg 1 psl kitorg.. Aku la terutamanya.. Aku  terdgr bait lagu 150juta like tu.. Siyes sama plak aku ase ngn diri aku..

Penulis lagu tu mcm org kata teruk la.. Tp org yg paling memahami dia tetap nk ngn dia.. And dia kata hanya org tu akan rasa manja dia despite org lain.. Org lain nk kata dia singa betina ka apa ka.. Lantak pi.. Hehehe

Ok bai

June 07, 2013

Jumaat yang barakah

Alhamdulillah.. Alhamdulillah... :D...

Wahai anakku,

Jikalau anda sering suka mengganggap orang-orang lain sebagai musuh, akhirnya mereka akan menjadi musuh kamu Segala tindak-tanduk mu akan mula mencurigai segala tindak-tanduk mereka kerana prasangka mu. Segala pertuturanmu akan bersifat menyindir menyebabkan mereka lebih cepat menjadi musuhmu. Maka elakkan sifat tersebut.

Wahai anakku,
Betapapun engkau benci pada seorang, tangguhlah dulu niatmu untuk memusuhinya. Engkau juga seorang manusia yang penuh dosa. Engkau bukan sekeping kertas putih. Orang yang dibenci mu bukannya sekeping kertas hitam. Kedua-duanya penuh tompok hitam atas putih. Jadi apakah layaknya engkau menganggap si dia lebih hitam dari kamu.

Wahai anakku,
Ingatlah, orang yang engkau benci itu juga pernah melakukan benda baik dan berkata-kata benda baik. Walaupun kata-kata baik dan benda baiknya tidak pada kamu, tapi ada orang lain yang mendapat kebaikan daripada sifat baiknya itu. Ia sebenarnya sama seperti engkau, seorang insan yang memerlukan keredhaan Allah, difahami orang sekelilingnya dan disayangi.

Wahai anakku,
Memang mudah untuk membenci seseorang daripada menyukai seseorang. Membenci seseorang cuma memerlukan satu perkara silap yang menyinggung perasaanmu. Untuk mendapat kasih sayang engkau pula memerlukan beratus perkara baik yang menyedapkan perasaanmu. Jadi amatlah tidak adil engkau terus menbenci dan mencemuhnya kerana satu perkara yang engkau tak suka sedangkan dia pernah melakukan banyak perkara yang baik yang kamu terlepas pandang memujinya sebelum ini.

Wahai anakku,
Ingatlah sentiasa engkau tak betul segalanya. Pihak yang dibencimu tidak salah segalanya. Jangan didorong hasutan iblis yang suka manusia bermusuhan. Ingatlah orang yang selalu teringat hantu, akan sentiasa nampak hantu di setiap penjuru minda mereka.

Ingatlah senyum di hari Jumaat - penghulu segala hari.


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

May 15, 2013

Kesedihan PRU 13

Melayu Cina India.
Bersatu

1998 - mana cina?
2013 - Melayu cina india bersatu.

Allahuakhbar.

Dia pejuang, dia pemimpin
Dia berdosa?
Kebumikan ibu tercinta dari penjara

Salahkah ibu mengandungkan mu nak?
Apa dosa mu sehingga sehina ini kamu dipijak?

Allahuakhbar..

Mata tertutup jika Allah swt tidak mahu membukakannya
Hati terkunci jika kunci masih tidak terlerai
Tangan berpeluk tubuh
Mulut memuncung
Tidak mahu berganjak

Smpai bila?
Tak terlihatkah lg?

Kesedihan, demi kesedihan
Tak mampu dibendung lg

Kesayuan, dalam kesyahduan
Siapa pun tak peduli

Tapi Allah maha mengetahui
Lebih memahami

Ini suratan Dia!
Biarlah Dia yg tentukan...

Wallahualam...
Allahuakhbar


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

May 08, 2013

Survey SMOKU

https://docs.google.com/forms/d/1jhUdBrgK6VTirMCQLNgXt0z0d3GV64cB17nyz1OlDaU/viewform

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

May 07, 2013

STOP! If u r one of the FROG IN A BOILING POT..

Simple. Just click on X button on your browser. I can't force u enough to handle with the truth but Allah s.w.t... 

U shud just think of urself insted of ur nation.. Basically, ignorance if ur best pall... :D

ALLAHUROBBI... ALLAHUAKHBAR!!! 

PRESS STATEMENT FOR RELEASE
6 MAY 2013


The recently concluded 13th General Election was marred with unprecedented electoral fraud. Dato' Seri Najib Tun Razak and the Election Commission have chosen to ignore the wishes of the rakyat at their own peril despite their earlier pronouncements towards free and fair elections. This was despite massive popular support for the cause of clean and fair election.

Pakatan Rakyat won the popular vote by a large margin (50.3%, compared to BN's 46.8%) confirming the mandate given to us. We won the election. This outcome also highlights that electoral fraud is the only way that BN and Dato' Seri Najib Tun Razak can claim victory in the 13th General Election. 

Therefore, the Election Commission shall be held responsible for being complicit in the worst electoral fraud in our nation's history. A fight for clean and fair election remains the single most important fight that any Malaysians should embrace. I will devote my time and utmost energy towards working with BERSIH and the people of Malaysia to ensure that a newly constituted and independent Election Commission shall be in place as soon as possible to rectify the electoral fraud that has taken place.

Our conscience does not allow us to accept election results conjured through fraud and cheating. My heart is with every Malaysian who does not accept these results. I will work towards a national consensus to question the legitimacy of the BN's government achieved through such electoral fraud.

The movement for change is unstoppable. The simple demand of the rakyat for a clean and fair election to ensure our elected government is accountable, transparent and incorruptible will continue to echo loudly in spite of the rigged 13th General Election.

I shall address the rakyat for the first time post the general election on Wednesday, 8 May 2013 at Kelana Jaya Stadium in Petaling Jaya, Selangor at 8:30 pm. Information about the event is here.

I call upon as many Malaysians to join hands and express our rejection and disgust at the unprecedented electoral frauds committed by Dato' Seri Najib Tun Razak and the Election Commission.

ANWAR IBRAHIM

Petaling Jaya, Malaysia 


PS: Information about the rally on May 8th is here:  https://www.facebook.com/events/194755630672711

Suara Rakat Suara Keramat
Pidato Anwar Ibrahim
Wednesday 8 May @ 8:30 PM
Kelana Jaya Stadium
near SS 7, Petaling Jaya, 47301 Damansara, Selangor


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

May 02, 2013

Down Time.

Aku tak sihat.

Start dr ahad lepas. Sakit kepala tetibe. Siyes tetibe je. Sblm tu ok je. Takde apa.

Dh le senin tu kena pi Kelantan. Pegi pg balik mlm. Gilos....

And then sakit tu mmg takberkurangan.

Tapi makan, tdo semua Alhamdulillah ok.Cuma tdo tu mmg tak lena sgt la kot, sbb bila time dia menarik2 tu aku akan terjaga. Hohhoo..

Then selasa tu, En. Shahrun yg baik hati telah bwk aku pi klinik. Hohohoho......

Ps jmpa doktor, doktor check Tekanan Darah aku rendah. 100/60. Rendah ke tu? I dun know. Tp aku penah pi check sblm ni, normal tekanan aku. Masa aku anak dara mmg tekanan drh aku rendah. Tp sejak beranak pinak ni dia naik ke normal la kot... I dun know.

Pstu doktor ckp aku kurang mkn. HAHAHAHAH...Gelak side line je kt doktor. Siyesli. Aku tak pernah kurang mkn kot. Alhamdulillah. Terlebih mkn smpai tahap membimbangkan adalah. Hahahah....

Pstu bila mkn ubat mlm rabu tu. Aku skip mkn ubat tahan sakit n ubat demam. Ubat pening je aku mkn. Sbb mmg gua pening. Ada skali ubat tahan muntah. Aku tak mkn. Hahaha. Mkn B Compleks ngn Ubat Pening je. Boleh? Boleh.. Apa lak tak boleh. Hehehe...

Mlm tu siyesli tdo sgt la lenanya smpai mimpi tah apa2 bkn2. Siang tu ase segar.

So pg ni aku search la apa yg B Compleks ni buat utk aku. Seperti di bawah ye.



Kita memerlukan vitamin dan mineral untuk mengekalkan kesihatan. Antara vitamin yang kita perlukan untuk kekal sihat adalah vitamin B Complex.

Vitamin B Complex adalah merupakan gabungan dari beberapa vitamin yang larut air. Komponen B Complex terdiri daripada:



1. B1 (thiamin)

2. B2 (riboflovin)

3. B3 (niacin)

4. B5

5. B6 (pyridoxine)

6. B12 (cobalamine)

7. Acid folic

8. Asid panthothenic

9. Biotin



Setiap komponen dalam vitamin B Complex memiliki fungsi khusus. Vitamin ini membantu dalam fungsi sistem pertahanan tubuh dan saraf yang sihat. Ia juga membantu dalam penghasilan sel darah merah dan mampu mencegah anemia.

Kekurangan vitamin B Complex boleh melemahkan sistem saraf dan mengganggu fungsi otak yang mana akan meningkatkan lagi risiko penyakit jantung. Kekurangannya juga boleh menyebabkan pembentukan sel abnormal dan boleh mengakibatkan anemia.

Selain itu, kekurangan vitamin B Complex juga dikaitkan dengan masalah seperti depresi dan kehilangan memori. Terdapat beberapa keadaan di mana kekurangan vitamin B Complex akan menimbulkan masalah kesihatan seperti keletihan, sesak nafas, insomnia, kurang konsentrasi dan mudah tersinggung

KELEBIHAN VITAMIN B KOMPLEKS

1. Menghasilkan tenaga dan berperanan dalam membantu kemampuan berfikir.

2. Mengelakkan penyakit beri-beri.

3. Merangsang pertumbuhan pada kanak-kanak.

4. Diperlukan untuk kesihatan mata, kulit, kuku dan rambut.

5. Penting untuk sirkulasi dan fungsi normal sistem saraf.

6. Mencegah stress.

7. Menguatkan antibodi tubuh.

8. Amat penting untuk aktiviti sel genetik.

9. Diperlukan dalam pembentukan protein asid amino.

10. Diperlukan untuk memproses dan perbaikan sel-sel darah merah.

11. Mencegah anemia.

KELEBIHAN VITAMIN B COMPLEX UNTUK KANAK-KANAK

1. Merangsang pertumbuhan.

2. Meningkatkan kemampuan berfikir.

3. Memberikan tambahan tenaga.


KELEBIHAN VITAMIN B COMPLEX UNTUK ORANG DEWASA

1. Menambah tenaga.

2. Mengurangkan stress.

3. Melambatkan proses uban di rambut.

4. Membantu meningkatkan konsentrasi.


KELEBIHAN VITAMIN B COMPLEX UNTUK IBU MENGANDUNG

1. Amat diperlukan untuk pembentukan dan aktiviti sel genetik.

2. Mencegah anemia (tekanan darah rendah).

So aku saspek aku ni kekurangan darah la kot. Tu pasal low blood pressure n pening2 tu. Ni sume mmg biasa la kalu - MENJADI IBU SUSUAN SEPENUH MASA.. kn? Sbb tu ibu yg menyusu, tak boleh menderma darah.....

So kompem aku akan habiskan mkn ler kot B Compleks tu insyaAllah.

Ok tu je nk share. Ada meeting. K bai.