December 30, 2009

...

Aku pn ada kehendak. Aku pun ada hati. Aku pun ada kegelisahan. Hari2 di ofis pun aku ada jerih. Bkn aku pergi. Lepas tu balik. Dan aku dlm keadaan fully energised di rumah. Aku struggle di rumah. Buat mcm2, sambil pekakkan telinga anak2 melolong di depan. Aku struggle. Tp aku redha. Sambil aku berdoa mereka ok. Sambil anak sulung minta susu lah. Minta air lah. Minta gula2 la. Aku struggle. Tapi aku happy. Sebab diorg tu bukan orang lain. Insan2 yang aku sayang, dan sangat looking forward untuk jumpa setiap hari, setiap malam.

Tapi aku jadi sedih. Seakan apa yang aku buat tu mcm, ala biasalah tu. Mmg aku kene buat semua tu. Itu tanggungjawab aku kan. Memang dh tertulis semuanya aku kene settlekan sendiri. Kalau aku lalai, jadi aku berhak kene marah! Semua orang buat takde komplen pun. Aku takpayah lah nk lebih2. Diam2 sudah dan buat jer.

Kadang2 smpai aku konpius. Kenapa aku dalam dunia ni? Takde kelebihan pada sesiapa. Takde kepentingan pada sesiapa. Takpelah. Nanti dia oklah tu nanti. Tak payah pujuk. Tak payah mintak maaf. Nanti dia ok sendiri. Lepas tu buat mcm biasa je.

Kan dia penat. Kan dia byk kerja kat opis. Dia hanya perlu bukak tv. Baring. Dan biarkan semuanya. Tutup pintu bilik biarkan diorg dalam bilik pung pang pung pang. Dia takpayah peduli kan. Yang penting dia dh tolong sikit. Takde orang lain tolong macam dia tolong. Sepatutnya aku bersyukur kan. Dan lupakan jer semuanya. Nanti akan ok sendiri.

Setiap kali pun macam ni. Dan perkara tu dilupakan macam ni.

Smpai aku tak percaya lagi pada perasaan perasaan. Smpai aku hilang yakin dah. Memang mcm ni jelah kot. Hidup atas dasar tanggungjawab jer. Tak perlu nk mengharap2. Diam dan duduk jer kat tepi mcm kain buruk yang tunggu nk dibuang. Kn? Bila nk guna amik. Bila tak nak guna, campak jer.


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

December 24, 2009

Sessi Mengabihkan Boreh.

Hehehe. This year, aku tak 2009, aku memang terlalu pentingkan diri sendiri asenye. Byk barang2 aku beli utk diri aku sendiri. Brg anak2 pn dh kurang. Hubby apatah lg. Hik hik.

Ok post ini hanya utk mengingatkan diri aku supaya. Udah udah la tu. Hehehehe.

I just bought 2 pair of shoes and a handbag. Habis tros Bantuan Kerajaan tuh. Gila betul. Tetibe dpt aura nk beli tu ini. Aku takde ase besalah pn, sbb katelah nk guna duit tu utk nursery/tadika anak aku. Still duit tu dpt oneshot. Bkn bulanan. Aku still perlu sedia duit utk month berikotnya. So yg tu mmg aku tolak dr pendapatan bulanan. No birthday present or anni present for hubby. Mgkin tahun dpn aku ubah sikitla. So there will be something for everyone of my love ones. InsyaAllah....

Sekian, untuk tahun yang memanjakan diri sendiri. Harap2 nextyear pengurusan kewangan aku lebih kemas dan teratur lg. Amin.

<Sessi menyedapkan hati setelah byk berbelanja untuk kepuasan diri. Tak menyesal. Tak menyesal. Huhuhuhu>

This wiken, esok, aku akan bertolak ke Kemamang. Untuk kenduri En. Wang Muhammad Hafiz Bing Wang Kamarudding.. Tak sure lg nk bertolak kul bape. Hubby is busy, aku call byk kali tak nak angkat.. ;p.. Dan sabtu mgkin akan patah balik KL. Ahad is the day to stay home and keep quiet. Ekekeke.

Ish apa lg nk story ek. Mcm takde cerita plak. Ada cerita best psl seseorg mengenai sesuatu. Tapi tunggu dia cerita sendri kt blog dia lah. Eheheh. Cuba teka siapa seseorg tu? Ntahlah. Kalu dgr cerita dia, mcm everyday is a quest. Seronok. Hehehe...

Hope to see those ****s tomorow so i could wear my new shoessssss on the weddinggg... Yezzaaaaaaaaaaaaaaaaa. Oh ya, and i hope bidding dekat eBay on the hangbag i posted earlier tu tak menang. Sbb i rasa mcm too much je. I shud spend the money on sumthing else kn? Hehehehe


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

December 23, 2009

Kadang Kala...

Mungkin tak penting. Tapi penting bagi diriku ini. Ehehehe.

Aku terpikir, dah lama sgt. Aku tak bising2. Pertahankan rights aku. Huha huha sana sini. Dh lama sgt dan entahlah ek. Nk kata rindu tu tidak, nk kata tak rindu tapi terpikir jgk la. Aku tau kenapa. Cuma still, bknla sesuatu dalam diri aku dah tiada. Tapi rasa lain lah pendek cerita.

Contohnya psl ibu menyusu, atau apa2 jelah. Yg berlaku depan mata aku, dan lain dari apa yg pd aku sepatutnya. Contoh, sepatutnya seorang ibu, bg susu ibu pada anak dia. Berusaha biar susah. Biar leceh. Dia tak sepatutnya menjadikan alasan. Sedangkan aku, guna susu ibu sebagai alasan untuk aku tidak terlalu komited dgn kerja. Maksudnya susu ibu aku jdkan alasan sebagai prioriti utama aku. Smpaikan org lain termasuk bos, immediate bos, hubby aku, mak mertua aku, mak aku sendiri, terpaksa mengalah dgn kehendak aku yg satu ini. Kira i got my own point, if i want to slam people when they say, breastfeeding is not on top of all priorities! Ini contohlah. Bkn aku btol2 nk slam people. Kiranya, aku tak nak dh slam people. They are raising their own child/baby. Let them decide what is best for them on their own. Aku pn tak suka kalau org come to my face and tell me what i shud and shud not do. Kn? Like my bestfriend are doing right now. I know, she's getting to learn something in herlife on her own. She got her point when saying, everyone have rights to do whatever, i rest my comment with me. Cheh bknlah dia kata exactly like that. Aku je yg ubah ayat dia. Kekekeke.

Kiranya bila aku bc mcm aku nk bgtau dia, kita dh banyak berubah mengikut masa kn? Byk benda yg kita keep to ourselves dh. Dan byk benda kita dh pndai handle secara sgt berhemah kn? Bg aku tu langsung tak membosankan. Bg aku itu sesuatu fakta baru yang sgt interesting. Bila mana each and everyone of us dah tunjuk belang sikit sebagai individu yang dh belajar sikit dari kesilapan atau keterlanjuran yang lalu. Ok aku bkn kata my fren to salah. My point is, both of us, dh more mature. Walaupun kami masih kebudak-budakkan. Tp on certain sensitive issue, kami telah cuba utk tidak slam sesiapa. Dan cuba untuk terima hakikat itu hak dia, as a person, biar dia yg buat keputusan apa yang dia rasakan dia mampu buat dan terbaik untuk dia lakukan untuk diri dia dan keluarga dia.

Aku admit, aku buat silap bila aku jd sgt outspoken! Aku malu. Malu bila org bg pandangan. U shud have not said something like that to that person! Ataupun, aku dpt this weird looks, atau akward scenes bila aku kutuk/slam that person esp on my blog. Bila i was trying to be nice (and yet, just recently someone had point out an issue about hypocritism... huhuhu), org tu takkan boleh act as normal. There will be something on his/her face. And i know, there will always be a distant between me and him/her. Masa tu aku akan rasa, aku ni tak easy goer. Aku ni tak pandai ckp. Rasa tak kena, kekwat etc...

Dan bila aku sedar tu, aku tau, aku dh buat salah. Siapa aku to make a point mcm tu? Kdg2 pn memang aku ni menegakkan benang yg basah je. Aku tak paham situasi org tu dan aku mulalah nak bla bla bla.

Contoh, aku pernah slam seorang kwn aku. Psl wedding photos aku. Pd aku, aku hanya nk make a point, he produced bad photos for weddings. I mean, i'm not trying to be mean to him. Pd aku, aku nk dia adjust and perbaiki. Lg aku rasa aku nk perbaiki, lg aku rasa dia tak boleh terima. (aku je yg rasa, dia tak mcm tu pun. huhuhu) Jd words aku jd nasty, tak berterima kasih (kawan tu dh berhempas pulas siap buat kerja free. huhu). Bila pikir balik aku memang sgt menyesal dgn tindakan aku tu. Tapi dia dh berjaya sekarang. And he got paid many times more than i paid him that time. Tapi aku tau, mesti dia berkecil hati dgn kata2 aku tuh. Dan smpai sekarang, aku dpt rasa distant tu dgn dia. Dan byk kali jgk, aku kene slam dgn hubby psl tuh. Dan kene slam jgk dgn beberapa kwn2 aku yg lain. I know, and i admit, i shud not do or said like that. Ada cara nk menegur. Dan cara yg aku buat, bukan lah yang sepatutnya. And things end up not as i want. TAPI, aku bernasib baik ada hubby aku. Sbbkan dia kawan baik hubby, jadi dia masih dtg melawat aku time aku dlm pantang, time anak aku buat akikah and raya pun ada. Hehehe. Cuma aku nk dtg rumah dia je tak berkesempatan lagi. Aku mintak maap pion. Nk ckp depan2 tak brani. Hik hik hik...

So smlm, aku terfikir. Kenapa aku buat kesilapan2 ni. Masa buat tu mmg tak sedar langsung. Bila dh sedar dh terlambat. And i've done a lot of damages.

Tapi kalau aku tak buat silap. Aku takkan belajar dari kesilapan betul tak? Kalau aku tak buat silap, jadi aku tak tau impact dia, mgkin aku tau, tp aku tak rasa sendiri jadi aku akan amik itu sambil lewa. Kira aku masih lucky kesilapan2 tu aku buat awal2 dlu (walaupun masa tu, aku dh sepatutnya tau dan sedar kira aku lmbt juga sedar lah nih. Hihi). Kalau dh tua2 ni br nk buat kesilapan2 tu. Bkn ker lg horror? Lg malu. Ha nk2 pulak time anak2 aku dh besar.. Errrk lg malu kn? Hehehe. Aku bkn ckp ni nk menyedapkan hati aku. Atau nk tutup buku lama dan lupakan. Nope. Aku akan igt semua salah yg aku dh buat. Ia akan sentiasa menghantui fikiran aku. Dh mcm parut dlm hati aku dh. Sbb ianya seperti mimpi buruk dalam hidup aku. Kira itulah pointnya, bila kita buat silap, someone was hurted. Kita akan igt. Dan kita learned from it. Jd ianya lebih baik, dr kita abaikan terus, satu nilai hidup yg sgt penting itu. Dan kalau kita bernasib baik, org sekeliling kita pn akan tumpang sekaki belajar dari kesilapan yang kita lakukan.

Nope, by reading my ramblings di sini, anda- anda dan anda, tidak akan belajar apa-apa. Sebabnya ianya terlalu umum. Tapi bagi kwn2 sy, suami sy. Mereka2 yang tau lebih detail. Mereka akan kata, eee apala situt ni buat mcm tu. Sebab mereka tau hujung pngkal. Dan mereka2lah yang kata pada muka saya. Padan muka kau, sapa suruh! Dan dalam hati mereka, aku tau, mereka pn sama2 belajar dgn aku. So guys, you have to thank me for this. Hahaha. Takdelah.

Oklah tu je kot. Utk hari ni. Adoi aii ngantok nyaa. Sorilah for this boring and dragging entry. Hihihi

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

December 21, 2009

Cun Tak?

Cun tak cun tak puan? Ok la yg ni? Ok tak? Huhuhuhu

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Dilemma

Aku sbenanye pasang niat utk hantar firdaus pergi TADIKA. Bkn apa, aku tau terlalu awal lagi utk dia. Tapi dia mmg suka pegang pensel, buku, dan selalu berebut pencil case dgn paksu dia. So biarlah aku hantar dia pergi sekolah. So dia boleh sama-sama ada buku sekolah, sama-sama buat kerja sekolah dgn paksu dia. Paksu dh mcm idola dia la kiranya. Wpn Firdaus belum pandai meminta2, tp bg aku lebih baik dia minta pensil, buku dan kaler daripada dia minta mainan. Mainan is essential too, but books is something yang not less important lah kan.
 
Aku tau, aku pn tak pernah mengenal TADIKA seumor hidup sebab masa tu tadika tak compulsory. Bende ni bkn utk paksaan, atau gesaan untuk anak aku cepat pandai. Tapi just nk jog mindset dia. Just nk dia berkenal2 dgn zaman persekolahan. Tp bkn into serious business sgt pn la. Kira suka2 main2. Aku tak pernah ada masa nk tunjuk dia ikot tulis abc. Atau kaler fish dgn kaler blue or green. Cuma secara tak langsung ajar la sikit2. Smpai dia bosan. At least kalu pegi tadika, someone mmg akan tunjur ajar dia betul2. Dan dia ada group of friends yang membuatkan dia lebih bersemangat. Itu yg aku mau dan yg aku pikirkan lah. Sedikit pn takdelah aku nk die score ke apa ke. Kira memang main2 btol la ni. Hik hik..
 
Lepas tu dlu paksu firdaus pn umor 3 tahun dh pergi sekolah. Since dia paling kecik. Dan takde sapa nk main kt rumah. Abang dia pn dh skolah masa tu. So tu mak aku hantar dia pergi tadika awal tu. Masa tu sebulan dlm rm80 je. Murah kn? Ok la berbaloi la utk main2. Dan aku plan utk bia mak aku je jaga firdaus. Lgpn tadika tu dekat sgt ngn umah mak aku. Boleh la pg2 nenek teman jln kaki and nenek amik jln kaki jgk. Lgpn boleh lah mak aku spend time ngn cucu sulung dia ni kn? Byk positive set and view di situ. So apalah adanya kn?
 
Then aku call la tadika tu td setelah berkali2 aku cuba nk ingatkan nombor talifonnya. Pergh. Kalu hantar setengah hari RM170. Which is murah lg la compared to kene hantar kt nursery whole day skang ni. But still MAHAL NYA? Kalau  nk hantar full day RM250. Lepas tu dh la aku kene hantar amik anak2 aku 2 tmpt. Leceh. Kalau umah mak sendiri aku tak berkira. Sbb kdg2 aku lepak tros. Ni. Dh la kene amik 2 tmpt. Lepas tu nnti nk kene biar hapiy dlm kete lg. Byk kete lg parking nk amik anak2. Leceh leceh. Lepas tu dh la takde uniform. Ermmm baik tak payah kn. Kalau ada uniform best la skit. Pg2 aku n hubby mandi nk gi kerja. Bolehla kejut firdaus mandi skali pakai bj skolah. Lepas tu takde ajar abc / 1-10.. Just main2 kaler2 books. Ermmm. Tak bestlah bayar mahal2 itu ajer yg dia buat. Might as well aku ajar firdaus sendiri. Skg ni pn kdg2 balik2 firdaus mmg ada blaja skit2. Sbb dia suka main ngn kakak2 n abang2 yg besar2 kt situ. So msti time kakak2 n abang2 tu buat kerja skolah. Die pn menyibuk skali. Sbb kalau gi umah nenek dia, mcm tu lah dia everytime paksu dia bukak buku.
 
Mgkin aku ptt consider plan B.
 
Which is, bli kan ajer buku dan beg skolah dan kaler maler. So each time sesapa bukak buku, biarkan dia pn bukak beg skolah dia tu n buat la kerja apa2 yg ptt? Tp nk ada org tgk apa dia buat and guide dia tu yg susah skit tu. Ehehehehe...
 
Jimat pn jimat. Adoiii tak tau la cemana nih.... If question is it the only tadika yg available? The thing is, aku dh tanya mak aku. Mak aku yg soh amik skolah tu sbb skolah tu paling dekat n menyenangkan dia. Ermm.. I dont know lah.
 
Money dh strictly out of the topic... Takleh lebih bajet sedia ada. Uuuhh cemana ni...

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

December 20, 2009

Bayangkan

Anda seorang perempuan yang berbudget kerdil - read: Bantuan Kewangan Kerajaan. Huhu. Tu pn bkn sumer, half je. Selebihnya is for something else.
 
Ok sambung.
 
Berada dalam sebuah gedung membeli belah terkemuka. Eh takdelah terkemuka sgt. Sogo jerk. Hahaha. Tapi tak jmpe. Jd anta pn browsing internet jerk. Tapi ada membayangkan anda berada dalam sebuah gedung membeli belah, again terkemuka. Dan anta duduk atas sebuah kerusi kulit bulat. Dengan high heel shoes, kaki yg gorjes. Mmg tak ah. tp takpe bayangkan jerk. ;p.... Kira lupakan bajet ciput anda sebentar td. Bj ketat. Oh anda seorang awek kepada Billionaire yang berkata kepada anda. I tgk u asek pakai henbeg yang lebih kurang sama. Pergilah go shopping dan beli design yang best sikit. Huhu. How i wish la kn? Hahaha. Kemudian anda tunggu sales assistant untuk membantu anda memilih handbag idaman kalbu billionaire tersebut. Eh tidaklah. idaman anda sbb my so-called billionaire tak kisah pn aku pakai henbeg apa. Huhu...
 
Kemudian anda duduk dan mengharapkan keajaiban....
 
Puan mau beg yg macam mana?
 
Kalu boleh i takmau yg besar sgt. Too bulky. Nk duduk mkn kt warung dgn pegang anak pn susah. Tapi i tau bdn i ni besar. SO kalu kecik sgt tak sesuai. But still hari tu i dh jmpe. I lupa jenama apa, but RM300 for a henbeg is just terlalu imposible for me! Eceh berangan awek billionaire konon. RM300 pn mahal
 
Ok jgn matikan angan2 anda disitu dlu...
 
Kemudian sales girl itu pn memperlihat kan 1 demi satu..
 
Oh mungkin puan maukn clutch!
 
Nopee.. I nak yg ada tali. Susah ok pegang beg takde tali!
 
YG ni.. ?
 
Noooo...
 
How bout this?
 
Nooo...
 
Then this one?
 
Ohh u tak tgk ke kaler die too striking for a 28 years old lady like me who has 2 kiddo?
 
Ok2, wht bout this one?
 
NooooooooooooOOOO!!! smbil geleng2 kepala......
 
 
Ok aku give up. Mgkin blom masanya aku tuka henbeg aku nih. Beli periok jelah senang. Huhuhuhu

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

December 16, 2009

I'm 28....

Huhuhu. Nanges sbb nombor tu is not and never getting smaller. Huh tak sedar2 diri lg ek.
 
I can't write much. I'm very tired to be at the Parliment all day today. I just hope i have a blackberry so i could update my blog there, but i don't have and i can't update. But there's soooo much in me to write about my feelings on my birthday...
 
But the most important things is, i am 28 not matter what i do to forget it. The number is now reaching 3 in 2 years. Oh god, how time went so fast. Huhuhu.....
 
I'm happy that i got frens and family to wish me (even my dad, excluding my hubby's because wishing happy birthday is just not his thing. Oh wht the hell)..Thanks so much..
 
But in my 28th years day, that i'm alive, hubby gave me the most unexpected present. He manage to took the kids from nursery. Brought them home safely. And fed them. Changed their diapers. And he manage to do it without any help. And then he went to parliament to fetch me. And fed me the most expensive dinner i've ever had. ehehe. poyo! takdelah. He just brought me to Sup Jln Dorai ke apa ntah yg dpn LRT Damai tuh. The sup was fine but 2 bowl of sup for RM21 is just too expensive for me! But it's ok, it's my birthday anyway. Why bother to loose some right?
 
Ok i'm signing off. Bye bye for now. Tomorow i will be officially 28! Still rocking and i noticed there's not much wrinkles on my face yet. Hahaha. Sorry SK-II maybe it's not my time yet. Will be there soon though. Warghahahaha....

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

December 15, 2009

They Are Going Home....

tak sabar rasanya. hehehehe. tak sabar nk pow duit byk2 dn mkn free yg sedap banyak2. ahahaha. ntah apa2 punye anak. ehehehe
 
this was last wiken asenye. aku tetibe ase nk call umi aku. tapi call pakai henpon hubby yg agak cikai tu dia tak dgr. so tu yg tertunduk2 tu. masa tepon tu tetibe umi aku cm jerit2 paggil ayah. katanya ayah br lepas snap gmbar dia mana tau aku nk ckp ngn ayah pulak. so this was the pic i guess. funny and mcm menarik kn. bila manusia berteknologi ni..
 
i'm just glad i'm part of it. ehehehe. aku tulis ni sbb aku nk rekod je. ehehehe.

Aku Perlu Menulis...

Mulanya aku tak tau. Adakah aku patut berdiam diri. Atau hanya orang kata, go with the flow. Whatever gonna happens, i will just be here and put a finger on everything. So every single word from me will remain silence. I don't know. My life just got very lame when i'm keeping quiet. Not that i don't have a life is i don't write. But my mind just keep babbling and i just could not decide whether to let it out or just let it inside and be quiet. I'm quite hurted when hubby was saying to me. Boleh tolong diam tak? But i don't have anybody else to talk to beside him and my blog. Of course i always have my good friends, but i always need to talk and let out everything. I need to cry sometimes. I need to let out my anger sometimes. It's not just me, but i guess everybody needs it! Don't you? Macamlah aku dh lama tak berblog. Baru sehari tak tulis apa2 dh poyo semacam kn. Ahahahaha.

Okeh tu je aku nk bebel. Basically takde apa2 pn. Cuma aku mcm hilang arah sekejap. Aku byk sgt tulis psl apa yg aku buat dan perlu buat. Sebetulnya aku nak tulis apa yang aku rasa. If aku marah ke tak puas ati ke. Kan aku slalu cmtu dlu? Hehehehe. Ntah mcm hilang pulak bende tu. Mgkin sebab aku dh semakin meningkat dewasa. Ewah dh meningkat TUA br nk ase dewasa. AHAHAHAHAHAHAH.

Takdelah. Aku ok. Aku blom lagi rasa nk strangle sesapa ke apa ke. So far kalau aku ase org nk strangle aku pn aku wat donno jerk. Wakakaka. Memang org DEWASA mcm ni ek? Hold their grudges then kutuk blakang jerk? Ek ek? Ooo ok.. Baru ku tau. Hehehehe....

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

December 13, 2009

Cerita Sedih Petang Tadi..

Aku dh pernah terbaca cerita sedih mcm tu actually. Tp bezanya, pelakon atau watak utamanya Lelaki instead of Perempuan. Pernah bc tak, psl sorg minah ni, ada penyakit, lepas tu dia bg duit utk mak abah dia aku tak igt utk apa. Last2 dia mati. Semua org sedih gila. Ntah aku tak igt cerita apa, tapi lebih kurang lah dgn cerita yang aku tgk ptg td.

Mungkin, kalau org lain tgk. Lain yang dia rasa. But this is just how i feel lakn. Basically, kalau ada cerita2 yang berkaitan keluarga, adik beradik, memang aku sedikit emosi. Sbb mcm ada kaitan dgn keluarga aku. Yg smpai sekarang aku tak rasa akan settle. Mcm cerita ni jgk. Takkan settle unless one of us dead!

Cerita dia berkisar tentang seorang ayah, bersama 3 orang anaknya. Abang, Kakak dan Adik Bongsu lelaki. Ayah dia Jalil Hamid, Abang dia Ijoi laki Sharifah Shaheerah tuh. Kakak dia Watie Elite dan adik dia Faizal ex-husband Siti Nurdiana. Bg aku semua nama di atas pandai berlakon. Kecuali Watie tuh, br2 ni jek aku nmpk dia pandai belakon. Si ijoi tu plak, sejak pegang watak mat rempit. Mcm sesuai lak. Mmg muka kaki perempuan. Wakakaka. So sejak tu aku nmpk ijoi tu pandai je blakon. So pointnya. Jd best la citer tuh bila dorg pandai bwk...

Si Ayah ni nk gi haji. Dlm pada nk gi haji tu mcm2 lah jd. Nk gi Kelana Jaya takde org nk anta lah. Apalah. Tp pelik gk la apsal smpai 2 3 4 kali nk gi Kelana Jaya. Tepon sudah. Wakakaka. Ok fine tu lain cita. Kira anak dia yg 1st ngn 2nd tuh kerja opis. Berjaya la kira. Anak dia yg Faizal tuh keja kilang jer sbb masa skolah dlu mls blaja ke apa tak tau. Jadi si Ayah ni slalu lah beza2 kan anak2 dia. Mmg sedih siut masa ni. Wpn masa ni tak tau lg anak bongsu dia ni sakit apa. Bkn sedih apa la. 1 sedih sbb dok kata anak dia tu tak mampu bli kete. Pstu dok bwk motor buruk. Mmg tak pandang langsung. 2 sdih anak dia ni baik la balik kg, masakkan utk ayah. Siap smpai 1 tahap ayah dia ni sakit kaki terpijak kaca, anak bongsu dia ni sanggup benti kerja. Sbb abang ngn kakak dia takmau gilir2 jaga ayah diorg. Pstu ayah dia taknak mkn apa dia msk. Hari2 ckp anak dia tuh tak berguna la apalah. Sedih masa dia dh tau dia sakit, lepas tu dia cubalah nk berbaik ngn ayah dia. Sbb dh tau dia takkan hidup lama. Dia masakkan pstu ayah dia taknak mkn ckp tak lalu. Aku phm perasaan penat cuba nk impress org. Skali org tak appreciate. Sedih aku.

Yang ketiga, sedih sbb anak dia ni nk kawin. Dia dh ckp, dia dh kumpul duit dh ckp. Dia takkan menyusahkan ayah dia la kn. Ayah die ckp. Ko pikir elok2. Ko tu dh la keje kilang je. Mana cukop nk besarkan anak org. Lepas dia dh tau die dh sakit. Dia pn ckp ngn ayah dia, dia tak jd kawin. Ayah dia ckp, sedar pun diri ko tu. Lenkali cermin diri tu dulu. Sedih siot aku dgr cmtu. Time dia nk putuskan hubungan ngn awek dia tuh lg la aku sedih. Awek dia ni baik. Siap slalu la kasi kata2 semangat. Tenangkan mamat ni tiap kali mamat ni sedih psl ayah dia. So masa dia dh putus, pstu ayah dia buat mcm2. Ckp mcm2. Dia takde tmpt nk mengadu. So masa dia mengadu kt Allah tuh. Aku pn ternangis skali. Itu aje yg dia ada.

Dia kena kanser. Sbb tu dia slalu pitam2. Kanser apa taktau. Tak ckp lak. Wakakak. Lepas dh tau dia ada kanser, dia kuarkan semua duit simpanan dia dan masukkan dlm tabung haji ayah dia. Lepas tu ayah die gi Tabung Haji dan uruskan daftar haji semua. Kira dh ready nk gi haji la nih. Dh naik nama semualah. Pstu dia guna duit dia belikan ayah dia ihram. Masa die blikan tu ayah die tak suka sgt pn. Still pandang slack kt dia lg. Siap ayah dia tak tau duit tu dia yg masukkan. Kira skeptikal la. Bila org tabung haji ckp duit pakcik dh ckp. Tros die ckp tu anak2 dia yg abang ngn kakak tuh la. Mamat kerja kilang tuh mana ada ckp duit. Huhuhu.

Tak lama selepas ayah dia tau dh nk gi haji, tiba2 die sakit yg amat sgt. Lepastu dia pn meninggal. Ayah dia balik tgk2 dh terbaring. Tak smpt tgk ayah dia gi haji.

Masa kenduri apa ntah, tak sure kenduri nk gi haji ke kenduri tahlil. Mgkin 2-2 skali la kot. Ayah dia ckp terima kasih kt kakak n abang sbb masukkan duit. Pstu abang ngn kakak ckp mana ada. Masa ayah die mintak tambah duit dlu, si abang kene marah ngn isteri ckp tak payah bg. Si kakak lak kononnya dh guna duit utk melabur. So ayah die pelik sapa yg masukkan. PStu adalah yg bersuara. Tu adik bongsu dorg yg masukkan. Duit tu pttnya nk buat kawin. Tp sbb dia tau yg dia dh nk mati, die pn bg ayah dia semua. Padahal ayah dia tak ckp lg 5k je. Kira lebih tu utk blanje la. Siap masa kenduri tu, awek dia pn ada. Sedih awek dia bila dgr. Lg sedih silap2 ayah mamat tu yg masuk minang. Tak dpt anak ayah pn boleh ke? Wakaka. Ok tu aku sj buat lawak bodo. Hehehe.

Simple la cita die. Tak berat. Ok la smbil2 pujuk hubby nk kuar jln2. Hehehe...

Naik2 kete nk kuar, aku ckp la. Yeye dpt kuar. Patu hubby sambung. Yeye kuar tp duit takdak. Huhuhu. Ampeh. Janji dpt hirup udara luar. Takleh lah wiken dok umah je. Dpt kuar naik kete kejap pn jd lah. Eh tp sabtu dh kuar. Kira hari2 mau lah. Wakakaka

Okeh aku dh merepek. Plak. Kira citer sedih tu citer sedih kt TV1. Bkn citer sedih aku. Alhamdulillah...... Moga Allah lindungi aku dan keluarga aku. Amin...

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

December 11, 2009

I'm Exhausted!


Sgt-sgt penat. Tapi hikmahnya, aku dpt bersama ngn suami dan anak2 byk2. :D tapi masih belum 100% recover.

 

Hari2 aku mesti tanya hubby, since smlm. Kencing dh kuar batu tak? Dan jwpn masih lg negative.

 

Mcm ni, sejak jumaat haritu hubby aku dh complain dia mcm tak sihat. Rasa2 mcm nk demam lah apa lah. Aku mcm, bkn taknak percaya. Tapi dia mmg dh berpuluh-puluh kali ckp mcm tu. Tapi the nextday dia ok. Tp mlm tu aku dh rasa dh lah badan dia panas2. And dia memang tak larat sgt.

 

Anak2 so far diorg sehat. Cuma start hubby panas2, Firdaus pn mcm tak lena tidur dh. Hafiy lg best, dh start nk jln2 waktu mlm. Hua hua hua. Ada skali tu hubby bangun kencing, skali boleh tak si hafiy ikot. Tau2 dh ada depan pintu toilet. Maknya dh tak larat nk layan dh. Igtkn die jln dpn skit je. Sib baik kami bkn tidur atas katil so takdela kejadian jatuh2 ke apa. Huhuhuhu....

 

Haa start dr dia panas2 tu die kencing tak benti. Kencing kerap kata omputih. Demam mmg panas. 39 darjah celcius. Dlu2 aku slalu baca2 kt internet ke dpt email ke kalu budak2 suhu setinggi tu kene mandi air sejuk. Kalau boleh mandi ais tros. Hubby lak asek soh aku masak air and dia mandi air panas. Masa dh 39 tuh aku soh dia mandi air sejuk tros.

 

Pstu hari sabtu tu kami gi Genting. Konon bwk adik2 aku bejalan. Masa tu hubby dh mcm tak larat sgt dh. Mlm tu balik dia mmg dh down. Aku lah tonggang tebalik buat sumanya. Huhuhu.

 

Anak2 dh start la skit jangkit2. Tp dorg ok lg. Aku dh risau tp nk buat cemana. Takkan nk dok umah lain lak.

 

Haa dlm pada tu mmg mencabar sungguh. Bolehlak rumah yg aku dok ni pihak pengurusan nk buat hal sbb suma org liat nk baya maintenance. Dia ckp nk potong air hari selasa arituh. Mulanya hubby ckp api skali. Aku dh risau cemana nk selamatkan EBM aku dh. Sib baik last2 die tutup air je api ada. Tapi skg dh ada balik air. Huhuhu....

 

Ahad tu tak kebah2 demam hubby. Pg2 aku bwk gi klinik. Doktor ckp mmg demam. Still 39 jgk. Pstu hubby citela die kerap kencing. Kdg2 tggu smpai stengah jam tp tak kuar. Pstu doctor check darah. Skali nk tau? Ada kencing manis. Bacaan 8.8. Ptt kne 7.8. Ke mcm mana ntah. Tp hubby mmg tak mkn pg la masa tu. Sbb tak larat tak lalu dan sebagainya. Pstu die soh aku msk bubur lambuk which is jd bubur apa ntah. Hahaha. Mcm2 dia mengidam sejak dia demam ni. Manja pn bertambah manja. Sib baik tak larat so takde adengan2 tutt ek. Hahaha. Ntah ape2. ;p.....

 

So doctor kata still cannot be accepted la nih. Sbb dia ada minum air manis gk. So dia kene puasa 10jam lepas tu br check. Tp dh kene jaga2 la ni. Mcm ada tanda2 gk ni.

 

So kami pulang. Balik tu start Firdaus Hapiy officially demam. Ha masa check hubby pagi tu doctor check Firdaus tak demam and tekak tak merah. Tp aku insist ubat jgk sebab dia batuk teruk jgk. Aku tak tahan dgr la. Tp aku tak terus bg. Smpai btol2 aku rasa mcm tak tahan nk dgr br aku....

 

Balik tu hubby mkn ubat. Firdaus masih tak mkn ubat. Tp mlm2 die bgn nangis2. Tak selesa. Hapiy pn cmtu. 2-2 dh start demam. Heart wrenching btol. Tp aku pi keje gk. Huhuhu....

 

Pstu isnin tu balik2 Hubby mcm ok je takde apa2. So tak buat apa2 la.

 

Mlm tu hubby start demam balik. Kencing kerap toksah ckp la. Mmg makin lama makin susah. Aku dh risau. Dh pikir mcm2 lah. Anak2 plak demam2. Tp demam yang diorg still active lari sana lari sini. Termasuk la sikecik tuh. Aku dapati hapiy ni lebih lasak dr Firdaus. Firdaus dlu jrg la jln2 sgt nih. Hapiy ni dia cm berani, wpn aku kt dpn tv, die berani je jln2 smpai dapor. Pstu die nangis sbb tak tau nk patah balik cemana. Haih....

 

So selasa tu hubby decide nk puasa 10jam dan pegi klinik utk pastikan betul ke dia kene kencing manis. Aku pn berangkut la anak2 gi klinik mlm tuh lepas balik kerja. Negative. Takde kencing manis. So buat test air kencing plak. Skali dlm kencing dia ada darah. Pergh. Doktor kata ni tanda2 ada batu karang. So kene pergi hospital utk further check. Masa tu hubby Tanya doctor, kalau saya demam kuat ni kene mandi air panas ke air sejuk. Sbb dia insist nk mandi air panas. Aku plak insist soh dia mandi air sejuk. Pstu doctor kata u kene mandi air panas. Sbb apa ntah. Mls aku nk terang. Kekekeke. Pstu balik2 rumah die ckp. Firdaus, mama suh abah mandi air sejuk Firdaus. Dia nk kasi abah mati ke apa. Pstu wt muka sedih. Adoiaii....

 

Hari rabu tu pg aku bwk hapiy injek. Hapiy cm releks2 je wpn demam takdela teruk sgt. Firdaus plak makin teruk mkn panas batuk2 selsema. Aku dh risau sgt dh. So lepas semua settle. Aku pi meeting kt Jln Dato Onn. Dlm hati mmg tak senang hati sgt ase nk balik je sbb Firdaus demam. Tu pn aku tak anta nursery. Aku mintak adik aku tolong jgkan. Hapiy je aku anta nursery. Tp nursery kata Hapiy ok je. Means dia tak demam la wpn br lepas injek. Injek 6 bulan mmg misi kata tak demam besenye. So ok la.

 

Pstu hubby called, dia ckp die kt Ampang Puteri. Doktor ckp u nk buang ke u nk biar. Of coursela nk buang kn. So kene admitted utk buat procedur buang. Aku pn mintak kebenaran bos utk balik awal. Sbb aku mmg kalu bole nk teman dia la. Kira aku bersalin mmg aku nk sgt dia teman. Aku anggap ni turn dia plak utk aku teman. Wpn dia tak mintak. Tp bila aku smpai aku Tanya u nk i balik ke. Dia ckptaknak. Tp bila dh tunggu smpai kul 6 doktor tak nmpk batang hidung lg. Aku balik la. Sbb Firdaus pn tak sihat kn. Aku balik. Amik hapiy skali.

 

Aku lepak umah mak aku. Siap soh adik aku msk2 sbb lapar sgt. Aku tak smpt lunch pn haritu. Mkn nasi lemak time meeting je. Smpai sakit2 kepala aku lapar. Aku pump jgk susu hapiy. Wpn kt spital aku pump jgk. Alhamdulillah susu aku dpt sikit tp still lebih 10oz. Alhamdulillah. Bg aku kalau dh lebih 10oz aku dh bersyukur sgt dh. Lgpn stok aku still ada lg. So aku tak risau.

 

Skali aku balik2. Firdaus mcm makin teruk. Sbenanye aku dh kalah la aku dh nk bg dia mkn ubat. Tp dia taknak. Badan dia panas tp taknak mkn ubat. Mandi pn taknak. Aku dh risau2.

 

Pstu aku pn paksa dia mkn ubat. Dia nangis2 teruk gila pstu die muntah2. Skali kt muntah dia ada darah!! Aku tak tau la darah ke, atau air sirap ke. Sbb sblm tu mmg die minum byk air sirap sbb dia takmau susu. Tak tau napa dia takmau susu. Pstu aku dh mengigil2 bdn sbb risau bkn2 aku pikir. Aku lek dlu tak call hubby kt spital. Tp hubby call je nk ckp doctor cancel schedule procedure buang btu tu. Tros aku cite. Hubby plak tros nk balik. Aku ckp u stay dlu. Bia i bwk pi klinik. Tanya doctor dlu bole ke balik.

 

Bawak pi klinik doctor ckp Firdaus ok. Paru2 ok. Tekak tak bengkak sgt lg. Takpe i bg antibiotic yg kuat. And ubat demam. So u takyah bg slalu mkn ubat. Skali mkn pn dh ckp.

 

I did as the doctor said.
 

The next day which is Khamis, aku EL. Tp aku dtg opis pass kerja. Which is due dh sbb harini seluruh opis ni nk gi retreat. Jgn tidak jela sib baik opis dekat. Pstu gi spital. For the procedure. Aku bawak Firdaus skali. Sbb tak smpai ati nk tinggal kt sesiapa. Biar aku jg sendiri. Aku tak tau la degil aku ni ikot sapa. Wakakaak.

 

Tp okla Firdaus dok spital wpn dia taknak mkn taknak mkn ubat. Taknak susu nk minum air kosong je sbb tekak dia dh mula sgt sakit. Tapi dok spital sbb sunyi ja dia tidur byk si Firdaus. Aku plak konon2 smngt nk teman hubby aku kn. Skali doctor sgt lmbt. Dr kul 1 cmtu br settle ubat. Tp akaun plak tak settle sbb GL dr CIMB tak kuar lg. So procedure tu dh dibuat. Skg ni tgh tunggu batu tu kuar la.

 

So balik tu aku menguruskan apa yg patut mandi2 kemas umah skit yg mcm tongkang pecah sbb start hubby demam mmg aku tak buat apa. Tak ckp tgn seyy sapa nk jg anak .Sapa nk jg hubby. Hehehehe...

 

So lepas siap semua, amik hapiy. Siap masak nasi impit, kuah kurma ayam cmpo daging. Sbb hubby aku ngidam. Jumaat lepas aku masakkan adik2 aku. Hubby aku ckp sedap gila tu dia mcm nk lg tu. Hehehe.  Tp mlm td bkn aku yg mskla. Hubby msk atas arahan aku la. Sbb Hapiy ngn Firdaus sgt cranky...

 

Lepas Berjaya paksa kedua-dua junior aku mkn ubat. Kami pn masuk tidur.

 

Tepat kul 1pg. Firdaus batuk2 tak benti. Pstu hubby aku dh panic, aku pn sama la. Pstu kitrog bwk die gi klinik mlm td jgk. Tak tahan tgk dia batuk2 cmtu. Pstu smpai klinik doctor bg ubat bontot. Aku tak puas ati btol la doctor swasta check ala kadar jek. Kalu Firdaus tak baik jgk aku nk bwk klinik kerajaan. Aku bwk swasta sbb malas nk tggu. Sbb masa itu emas. Lgpn hubby bole claim. Tp still aku ase klinik kerajaan lg tip top. Wpn lmbt tp check mmg amat bagus. Aku dh malu dh EL ke. Nk masuk lmbt ke. Mcm byk sgt alasan aku ni. Tu aku malu tu. Padahal aku ptt pikir anak kn? Takpela. Mggu dpn kalu still tak baik, mama akan EL lg utk anak mama tersayang ni ok. Huhuhuhu...

 

Lepas masuk ubat bontot, ngn mkn ubat batuk. Brla Firdaus bole tidur. Tp pg td die ckp die sakit peyut. Agaknya sbb tak mkn. Dia mkn, tp tak byk. Adoi hai. Dia ada jgk isap susu sebotol cmtu je. Risaunya. Mcm mana mama nk cuti sayang. Takpelah. Kejap lg mama balik awal sikit ye sayang.

 

Ha ko amik panjang gila cite aku... Huhuhuuhuhu....

 

Hubby aku tak dmm dh. Tapi tu la batu tu tak kuar2 lg. Doktor tu akan monitor for 1month. If tak kuar gk akan kene admitted lg skali kot. Aku pn tak sure. Tggu jelah bulan dpn cemana. Huhuhu. Harap2 ok la.....

 

Aku tepon nursery lepas meeting. Meeting lg. Ish ish ish. Pstu nursery ckp Firdaus muntah2 and lepas tu tros tdo. Adoh hai. Nk balik nk balik...

 

Ok tu jela cite. Aku igt jap lg mcm nk balik. Huhuhuhu....


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

December 07, 2009

Lagi Kisah Dr Makkah Al Mukaramah...


Siti Fatimah Khairiah M Amin to mac, Khalid
show details 10:22 PM (15 hours ago)


aritu makjang call, dia tanya ayah n umi takde pos apa2 brg ke. along ckp air zam zam je. tak tau la die nk apa. hihihi.
 
Firdaus hari2 tanya mana atok mana nenek. Aritu bila org tanya die ckp Atok n Nenek Mayam (Semayang) tak balik2. Sbb haritu masa hantar umi ngn ayah pakai ihram dia igt pegi smyg.
 
Patu td bila along try tanya dia, dh pandai ckp dh. Atok Nenek gi Mayam, Haji. Sbb aritu dh ckp. Atok ngn Nenek pegi haji. So dia dh pandai ckp.
 
Tapi tiap2 kali balik nursery dok Nenek mana. Atok bayekk? (Balik). Hehehe
 
Bila tunjuk gmbar yg ayah hantar. Terjerit2 ckp atok atok nenek nenek. Mayammmmm

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

---------- Forwarded message ----------
From: mac hitam <machitam@yahoo.com>
Date: 2009/12/7
Subject: Re:
To: Khalid Mohamad Amin <khalid_mohamadamin@yahoo.co.uk>, Siti Fatimah Khairiah M Amin <sitilemon2@gmail.com>


--- On Sun, 12/6/09, Siti Fatimah Khairiah M Amin <sitilemon2@gmail.com> wrote:
ayah n umi belum hantar barang lagi. sbb  nak tunggu makkah reda baru boleh beli barang harga murah sikit. sekarang nih jemaah yg dah nak balik shopping sakan pulak. jadi peniaga mula tarik harga. tapi umi sudah survey ada kedai yg murah tapi belum beli lagi.

semalam ayh n umi pergi ke Hudaibiyah, bandar sejarah tepi laut Merah di mana Rasulullah buat perjanjian dgn pihak kafir quresh untuk masuk Makkah buat Umrah. disana kami sempat buat niat umrah kerana hudaibiyah ialah salah satu dari Miqat untuk pasang niat umrah. lepas itu sebelum balik masuk makkah, kami melawat Muzium Achitectiure of the two holy mosques. banyak gambar yg ayah ambil disitu. dapt juga ayah ambil gmbr measjid Nabawi dan Makam Rasulullah. insyallah tidaklah kekok nanti bila ke madinah. kami teus buat umrah setiba di makkah bermula pukul 10.45 pm dan habis pukul 1 pagi tadi. rasa tak mengantuk pulak setelah baca celoteh firdause tuh. atok dan nenek suruh dia belajar solat. nanti atok beli jubah dia dan hafy.


Insyallah tarikh kami berangkat ke Madinah ialah 13 dec ini. sekarang ini peralihan cuaca dari panas kering ke musim sejuk. semalam hujan agak lebat di makkah. bukit2 pun dah mula tumbuh rumput2 yg kehijauan.
sememangnya Makkah apabila musim sejuk akan ada hujan sekali sekala. angin sejuk bertiub kearah Makkah senentiasa. jadi walaupun waktu zohor panas terik, tapi angin sejuk itu begitu menyegarkan macam natural air/cond.

wsalm


     



--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Ha Ha Ha...

Kisah lawak smlm.
 
Aku gi mkn2 umah sepupu hubby aku kt sg buloh mlm td. Kira hubby aku ni, sepupu dia Ipi, Ayan ngn Abg dia yg no3 dok dekat2 area Penjara Sg Buloh tu. Haa Desa Coalfields. Lepas ni kalu si Azren pindah, pn skali la. Sonang eden nk gi beraya. Sekali arung je. Hik hik hik....
 
Pstu masa tu dh lega, abg no3 dia tu tak dtg sbb outstation. Lega bkn psl apa la. Psl lastweek dorg buat mkn2 gk. And dorg ajak kami gk. Siap tepon. Tp masa tu hubby aku yg manja itu sedang mogok lapar ngn bini nya. Hahahaha. Die mmg cmtula. Kalu tak keje. Kalu tak dtg angin nk majuk. Dtg angin nk demam. Adeh. Sib baik peruntukkan kewangan negara pn tak bape nk mencukupi sgt. So tak kesah la. Kalu kuar jln2 pn mmg takleh bli apa2 pn kn Hohohoho........
 
So kami pn tak pegi la umah abg no3 dia tuh. Tp kami pegi yg sepupu nya IPI punya housewarming ni pasai, kami mls msk dinner. Nk bli pn malas Hohohoho. Sungguh tak tersusun ayat2 aku kn. Sila jgn pening ye. Sbb aku tgh pening nih. Br je nasihat girl soh bedrest sbb die nye susu cm kuar darah skit. Tp takda luka. So kemungkinan kene mastisis ke apa ntah penyakit tu. So aku kata ubatnya sonang je. kene bedrest. Sbb aku penah kena dlu. Bezanya susu aku jd pekat gila. Ada kekadang org kuar susu mcm lendir. Tu tandala tuh. Tp kemungkinan lain pn ada so kene tanya pakar. Tp die boleh try bedrest utk permulaan. Mana tau mmg dia tak ckp rest. Tp ni aku yg rasa tak ckp  rest wpn dh menggunung kain aku malas lipat. Dh Rumah yg mcm tongkak blom pecah lg. Br nk mula retak. Wakakaka.
 
Ok sambung. Kisah lawak td. Blom klaka lg kn? Ok ok. NK cita la ni. Hehehehehe.
 
Pstu kami pn lepak2. Dgn sangat lama. Tak tau kenapa. Ngn sepupu dia yg IPI ni dia mcm rapat skit. Ada jebenda nk borak. Tp bkn dgn IPI ni la. Dgn Mak IPI. Wakakaka. Mak IPI ni mcm mak mak sikit. Dh nama pn Mak kn. Hohohoho. So mcm best skit borak2. Siap gelak2 amik mkn karipap ulang alik sbb sedap. Aku sebetulnya agak kuciwa g la. Ada meehun ngn laksa je. Takde nasik. Wakakaka.
 
Ok fine. Kami lepak2 tanpa rasa bersalah. Tiba2. Ecehcehwah..
 
IPI laung dr jauh. Isam (nama panggilan hubby kt kampung), Adi dtg jgk isam (Adi tu abg no3 hubbyku la).
 
Aku dh. Ayamakkkk. (sebutan firdaus.)
 
Adeh kenapa die dtg lak ni abis la kita (bisik hubby)
 
Patu memasing mula bgn dr meja n menyorok2. Hahahaha. Tp tak dapekla kn. Tp sib baik la abg dia dtg sorg. Sbb abg dia tak sound sgt. Skali die ckp. Kak ita ada, on the way die dr rumah mak die. What!!!
 
Aku dh signal2 hubby ajak balik. Hohohoho. Skali cm line tak bape nk clear. Kene stay jgk. Adusss.
 
Lepas tu kak ita smpai. Muka lepen lg memula. Kak ita ni wife adi tu la. Merangkap biras aku l kn.
 
Smpai je kt aku salam tros jerit.
 
OOOOO KAT SINI KAU DATANG!!!!
 
Hoho sgt berisi terasa hati disitu. Tros aku n hubby gelak2 je.
 
Ok klaka tak? Tak klaka ke? Ptt la aku sorg2 gelak sorg2 smlm. Huhuhu. Tak klaka ke? Betul ke tak klaka? Huhuhu

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

December 04, 2009

Timing Salah..

Sbg pegawai. Uhuhuhuk *Batuk Batuk* aku kene mengsignature signature kan mcm2. Pengesahan sijil la surat la utk claim. Ya, dgr mcm remeh.
 
Tp setakat ini, dah 2 kali aku reject taknak sign. Aku buat perangai. Setelah selalunya aku. Ok meh sini. Takpe aku sign. Dengan senang hati.
 
Tapi hari ni dengan kwn yg agak baik jgk la gelak2. Aku ckp taknak. Dan aku rasa bersalah. Tapi takkan aku nk pergi kt dia. Aku mintak maap. Meh sini aku sign. Lgpn dia bkn mcm yang lain. Menipu aku dan suruh aku sign. Menipu, kata dtg kerja on merdeka day, tp sebenarnya pergi genting bersuka ria. Eh macam tau siapa kan? Separuh kaki aku dh dlm jail. Huhuhu. *sedih*. Itu periuk nasi dia, (dia yang baru mintak aku sign hari ni. Bkn periok nasi dia yang tipu aku tu. Itu haram.) Dan aku tau dia memang betul2 berkerja. (Lg sekali dia yang br mintak sign itu.)
 
Tak tau aku jd berkira. Kerana aku pegawai. Aku tak boleh itu. Tak boleh ini.
 
Tapi mereka boleh. Jadi aku mcm merajuk tak bertempat pulak.
 
Geram dengan diri sendiri.
 
Aku memang betul2 rasa bersalah. Takpelah. Bulan depan aku sign utk dia (kalau dia sudi lg dtg kat aku).
 
Untuk orang lain, sorry. Akan ada harapan aku taknak sign. Esp punch card. Lepas ni memang taknak sign dh. Sorry lg.
 
*Tapi memang betul2 sedih. Perkara ni remeh. Mgkin sbb aku P, Aku emo. Ntah aku tak tau...*
 
Perasaan iritated tu datang kembali. Aku nk berenti kerja. Uwaaaaaaaa.
 
Memang aku manja spoiled. So what?

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Absurd!

Aku dah lama nak tulis. Tapi tak tertulis2. Aku tak paham. Aku tak nampak rasionalnya. Aku taknak la mencucuh api kt minyak tanahkan. But seriously. Things are really getting more and more absurd (pelik, menjengkelkan dsb). Chewah mcm kalau aku ckp bhs inggelij org tak paham lak. Hahahahaha. 
 
Aku tak puas ati psl golongan yang katanya mereka lahir di badan yg salah. Yang lahir perempuan, katanya punya naluri lelaki. Yang lahir lelaki, katanya punya naluri perempuan. Aku guna perkataan katanya instead of 'kononnya' sebab aku br nk mula cerita. Nanti dh habis bc bolehlah buat kesimpulan sendiri mana satu yang sesuai. Anda tentukan. Wakakaka. ;p.
 
Pada aku takde beza dh sgt lelaki atau perempuan dalam zaman moden ini. Maksud aku dr segi kerja kt opis. Kerja kt rumah. Mmg la typical melayu, kononnya, okeh ni btol kononnya. Masak, basuh baju, sidai kain, kemas rumah, jaga anak -> kerja perempuan. Tapi ada je lelaki yang boleh buat semua semua tu dengan lebih baik. Malah lebih elok lebih kemas dr perempuan. Pokoknya lelaki itu sendiri dia nk buat ke tak. Bkn sebab dia lelaki, for sure kalau dia buat semua salah/semua terabur. Kira point aku, tak kira ko lelaki ke ko perempuan ke. Kerja-kerja tu semua bergantung kepada kau sendiri. Boleh ke tak boleh ke. Di sini aku bukan mempersoalkan psl suami isteri apa tanggungjawab masing2. I just making up a point that, tak banyak beza ability lelaki mahupun wanita dalam kerja2 sama ada dipejabat mahupun dirumah. 
 
Kira aku mempersoalkan, apakah naluri lelaki/perempuan yang diwar war kan sgt tuh? Naluri perempuan sebab dia nk pakai bj perempuan? Naluri lelaki sebab dia nk pakai bj lelaki? Adoi tak bebaloi langsung. Ko berdosa, nabi tak mengaku umat, mati ntah kemana. Syurga apatah lagi (aku bukan kata aku kompom masuk syurga okeh. Aku tau aku byk dosa. Tapi aku just nk ketengahkan, kita semua tau, jadi gay/lesbian itu dosa!). Pada aku, ok fine, ko suka pakai bj perempuan. Pakai jelah. Tak payah nk kata naluri ko lelaki or perempuan. Kalau kau dh lahir perempuan ke lelaki je. Ko terima jela. Semua tu Allah bagi lengkap Alhamdulillah. Tak payah ko nk persoalkan atau nk kata ko tu malang sebab lahir kt badan yang salah. Eh tetibaku lak emo ek. Ekekeke. Ok cool cool. Kira pada aku kalau dr segi baju je. Erm baik tak payah. Aku memang dr kecik, wpn dr lahir mak ayah aku dokla pakaikan aku skirt mekirt bagai. Aku tak pernah ok merasa pakai seluar smpai la aku darjah 6 kot br aku pandai demand nk pilih bj aku sendiri and br la mak ayah aku bg kebenaran. Aku smpai skg. Aku suka pakai seluar. Wpn dah dipupuk dr kecik pakai skirt. Tapi aku rasa aku takda masalah lahir di badan yang salah. Kalu dari segi baju lah. Ok mungkin golongan2 tu akan kata. Sebab naluri ko masih perempuan walaupun kau pakai baju lelaki. So aku still tak paham. Naluri macam mana lagi tuh? Ermm......
 
Ok kita dh smpai ke part yg lebih sensored dan lebih jauh. Hikhikhik. Bagi aku, ikot logik akal akulah. Perempuan dilahirkan cukop semua agent sex dan begitu jugak lelaki. Ni bagi yang normal dan tidak cacat la. Kalau kita tengok nyah / pengkid / gay guy, mereka sebenarnya cukup sifat. Hanya 1 kecacatan sahaja, mereka lahir dibadan yang salah. Itu je yang aku nampaklah. Tak tau lah kalau ada kecacatan yang lain. So to make up my point here, kalau dia lahir perempuan maka organ sex dia ckp sebagai seorang perempuan. Dan semua maklum macam mana perempuan nak diransangkan. Organ-organ ransangan seorang perempuan. Begitu juga lelaki. Kalau tak tau bole belajar. Muahahaha. Bknlah. I'm not talking about sex ni. I mean, semua tu dh sedia cantik disediakan Allah, kenapa perlu tukar? senget ke organ sex dia smpai die rasa die bkn lelaki/ bkn perempuan? Smpai die tak boleh menikmati hubungan kelamin yang normal? Smpai dia perlu jadi perempuan untuk bersama lelaki? Smpai dia perlu jd lelaki untuk bersama perempuan? Tak bosan ke? All the sex organ are the same? Kn? Ok dia kata, die tak teransang kalau adakan hubungan kelamin dgn pasangan normal. Maksudnya kalau die lelaki, dia tak ghairah kalau nampk perempuan. Ataupun sebaliknya. 
 
Terangsang atau tidak bukankah itu permainan minda kita sendiri? Bknkah kalau kita terikut, ikut sangat smpai tersampuk, maka kita pun memilih jalan sebegitu. Memilih seperti tak sepatutnya.
 
Aku berani kata, golongan-2 yang kidding with themself ini hanya mempunyai masalah otak. Sebab mereka cukup sifat. Semua ada, smpaikan nk tukar lagi. Smpaikan perlu makan pil hormon. Sbb mereka ada hormon yang bertentangan dengan kehendak mereka. Sebetulnya kehendak mereka itu yang perlu diperbaiki.
 
Aku terfikir, kehendak mereka itu sebenarnya datang dari minda mereka yang telah dirosakkan. Aku kasihan. Aku harap aku boleh membantu. Aku harap aku mampu yakinkan mereka, Anda silap. Anda terlalu ikotkan kata hati. Kata hati anda yang telah dirosakkan. Anda sepatutnya sujud dan menghadap Allah. Berdoa kepadanya. Minta bantuannya. Agar Allah tunjukkan anda jalan. Mungkin membetulkan sedikit kerosakkan minda yang telah anda alami itu. Wallauhualam. 
 
Lagi satu beza terbesar perempuan dan lelaki ialah, perempuan boleh mengandung. Sebenarnya paling besar adalah akal. Akal lelaki ni banyak. Tapi itu pemberian Allah. Lagipun banyak mana sekalipun akal yang ada, tapi kalu guna ke arah yang tak betul, atau tak gunakan langsng atau twisted tak guna jgk kan. Ok so, lets talk about pregnancy. Ok guys now talk to me. Kekekeke. Memang lelaki takleh mengandung sebab diorg takde rahim. Smpaikan part nk buat anak pun, Allah dah lakar cantik2 untuk kita. Sperma lelaki, Ovum perempuan. Simpan di Uterus. Betul kan Sue Aus / Miniace? Hehehehe. Mcm mana nk tukar tu? Takkan boleh kan?
 
Or so to say, bila lelaki nak jadi perempuan, mereka maukan naluri sebagai perempuan di mana perempuan boleh mengandung. Tapi, lelaki takkan boleh mengandung unless ada doktor yang sanggup researchkan dan buat lah apa2 yang patut untuk pindahkan ovari dan uterus ke dalam badan lelaki. Ovari dan Uterus yang seorang perempuan nak jadi lelaki taknak boleh sedekah dekat lelaki yang nak mengandung sebab nk jadi perempuan ni. Nak buat ayat pun bunyi berbelit2. Bila translate into real world. Tak ker 1 kerja tu. Blom tentu berjaya atau tak. Jadi untuk lelaki merasa untuk mengandung, memang tak boleh! Titik. Habis di situ.
 
So bila perkara ni too imposible, jadi mereka pn tarik nafas. Ok takpelah. Since pemindahan ovari terlalu berbahaya kepada kesihatan dan juga blom tau boleh berjaya. Transgendering pn bahaya, too riskfull.
 

Jadi takpelah. Kami still perempuan (tapi sebenanya lelaki!) dan akan bercinta dengan lelaki (yang kononnya straight tapi ditakdirkan bersama dengan perempuan yang sebenarnya lelaki).

 
Atau
 

kami still lelaki (tapi sebenarnya perempuan) dan akan bercinta dengan perempuan (yang kidding with themself yang kononnya putus cinta dengan lelaki sebenar tetapi lelaki sebenar tak memahami kehendak perempuan. Tapi lelaki yang sebenarnya perempuan ni tau apa perempuan nak. Hellooooooo... Tidakkah ini maksudnya anda memerlukan seorang kawan perempuan yang rapat?)

 
Ok aku dah babbling byk. Akhirnya otak aku ke satu arah yang kononnya jawapan. Perasan tak aku byk guna perkataan kononnya sekarang? Dh pasti apa jawapan utk persoalan kat perenggan atas tadi?
 
Ok so arah yang kononnya jawapan tadi? Ke satu arah iaitu sex! Maksudnya tak kisahlah apa jantina aku. Apa yang aku ada. Apa yang aku dpt tukar. Yg pasti aku suka org yang sama jantina dgn aku! Dan aku tau mcm mana nk puaskan dia, sebab aku sama jantina dengan dia. Dan dia pn samalah. Tau macam mana nk puaskan aku. Aku tak pernahlah search mcm mana pasangan sama jantina ni memuaskan diri masing2. Tapi aku for sure lah. Diorg akan ransangkan titik2 tertentu tu. Bende tu dah macam onani atau masturbate la pulak kan. Sebab mereka tiada alat lengkap. Ada alat yang berat sebelah. Tapi sebabkan interupted mind mereka tadi mereka kata mereka puas dan inilah yang mereka mahukan. Tu lah aku ckp, mereka ni bergurau dengan diri sendiri! Menipu diri sendiri. Ikotkan sangat kata hati tu.
 
Mereka seolah2 menganggap diri mereka ini malang, cacat sebab mereka lahir dibadan yang salah. Jadi AKU atau orang lain yang normal ni sepatutnya kasihan dengan mereka ini. Padahal mereka lengkap alat tubuh badan cuma minda sahaja tidak boleh menerima apa2 organ yang melekat dibadan sebab mereka ada kemahuan dan keinginan yang berbeza.
 
Aku tak faham sebab, bagi aku mereka tak perlu merasakan diri mereka cacat. Mereka mungkin boleh mendapatkan bantuan. Mungkin perlu belajar untuk mengawal nafsu mereka. Mungkin mereka perlu menghadap Allah lebih lama. Kerana ujian untuk mereka memang besar, sebab minda mereka telah dirosakkan. Dan memang sukar untuk kembali ke arah yang normal. Tapi boleh, bukan tidak boleh. Kalau mereka yakin dengan kewujudan dan balasan Allah S.W.T. Mereka pasti boleh menukar keinginan yang songsang itu!
 
Kerana hidup ini terlalu indah untuk disia-siakan. Terlalu singkat untuk dibiarkan dengan hinaan cacian. Bkn sahaja didunia, malahan diakhirat kelak!

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

December 02, 2009

As And When...

I was feeling really iritated to get my butt to the office this morning. I don't know why. I didn't try to cheer me up though. I was not even went to my colleagues and greet them as i did usually this morning. I wasn't even trying to get one of them in front of my face. I tried as much to be in my cubicle and do my own thing. Not even a smile for mr.boss i met on the lift. But when somebody, came up to me and give a SMILE. I just can't help it but smiled back. And all the iritating feeling flown away. If she reads my blog, i think she know who she is or she probably will read this nextmonth and wont remember it. But i will. I guess this is how i'm showing my gratitution. Hehehehe. But it really makes my day. :D

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

November 30, 2009

The Best Moment..

Hafiy sleeps after having his favourate milk of indulgence. Then his brother slowly find a place next to us (me  n hafiy on our very own couch) and sleep (with his butt touching mine, like a soothing mechanism to help him sleeping). I'm typing this while it still happens to me. I guess this is the best feeling of all time. I'm feeling that i'm the most preciouse person of their life. Alhamdulillah....
 
I guess this is one of the reason i insisted to have my 1st and 2nd child although i'd get tired and barely on my feet sometimes. but it pays. i sure pays all the pain.
 
Firdaus, Hafiy, mama love you guys very much.... 

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

News From Makkah

Reply to My Ayah:

Alhamdulillah. dh settle. yeyyy. ehehehe..

lepas ni boleh lah buat umrah byk2 atau spend time mcm honeymoon sepuas2nya. cantik la jubah umi pakai tu. ehehehehe.

ayah nmpk mcm berisi jek. umi ckp mkn sedap ek

tak tau plak psl reschedule tu. abis tu mcm mana. hotel kene tambah ke?

duit yg ayah transfer kt khalid tu asenye tak ckp kot. along ase khalid ada transfer lg. nnti dia buat akaun ayah tgk la. kesian adik2 dok terperap je kt umah. khalid spent tu pn on groceries je. blom masuk jln2. mkn pizza ke kfc ke. kfc adalah skali tu pn masa faidz demam aritu die merengek nk mkn mcm2. ni die merengek nk mkn pizza lak. ish ish ish.

kt kampung aritu die mkn udang 1 pinggan penuh die susun2. udang goreng je. tp sbb dh lama khalid tak msk mcm tu tu yg die mkn byk tuh. mak isam pn tak kisah sbb tau die takde umi n ayah kt sini. so layan jela die nk mkn apa. igtkan faidz ngn zayed yg nakal. upenye anak buah isam tu yg nakal. baling selipar dlm tali air suruh zayed terjun. nasib baik faidz ngn firdaus along dh suruh balik. tali air pn tgh tak dalam skg. sbb tak lama lg musim menuai. kalu tidak along pn tak tau la. paling kagum zayed siap memancing dpt ikan siap carik cacing sendiri takde sapa ajar dia pn.

asenye dpt bwk diorg jln balik kg jela kot. along tak jd ikot gi outstation kot sbb isam tak boleh cuti tarikh yg kene pergi tu. along tak cerai susu lg. so taknak la take risk tinggalkan hafiy / bwk kakak n budak2 tanpa observation. khalid tak nk ikot sbb die kate nnti die takot die dpt kerja. isam tak dpt cuti. so along tak jd pegi outstation kot. tp maybe nnti along plan gi genting je ke bwk diorg jln. tp guna duit ayah le ek. ehehhe. along tak ckp bajet.

khalid byk contribut dr segi msk2. jg diorg. so along contribut bwk diorg jln2 la. insyaAllah. kalu ayah punya kene reschedule kesian kt kakak la kot tak jmpe plak. takpe nnti along call tabung haji tanya cmne. hafiy still demam lg ni. so along amik cuti..

firdaus ok jek. makin nakal adalah. die suka paksu ngn pakcik ikot balik kg. berkelintau die merata kampung. sbb ada org bwk... ish ish...

ok lah tu je. jap gi nk masak mee bandung pakai daging kurban balik kg aritu. sini tahun ni tak dpt kupon lak. tak tau napa. ok la. bai.


Email from Makkah:

---------- Forwarded message ----------
From: mac hitam <machitam@yahoo.com>
Date: 2009/11/30
Subject: Re: Fw: sudah balik Nafar Awal
To: Siti Fatimah Khairiah M Amin <sitilemon2@gmail.com>, Khalid Mohamad Amin <khalid_mohamadamin@yahoo.co.uk>


Along, Khalid & adek2,
Ayah & Umi sudah kembali ke Makkah semalam ohor 29 Nov/12 Zulhijjah setelah melontar Jamrah hari Tasrik kedua i.e Nafar Awal. Jadi Ayah tidak perlu melontar hari ketiga.melontar jamrah sekarang sudah mudah. tidak sesak lagi macam setahun dulu. ketiga jamrah dibuatkan seperti bangunan 4 tingkit, macam elevated highway. kalau tingkat bawah penuh sesak, polis akan arahkan sebahagian jamaah supaya melontar ketingkat atas. melontar ketingkat atas akan mengambil masa sedikit kerana kena naik escalator...slow escalator mcm shopping komplex punye. Alhamdulillah ayah dan umi tidak ada masalah sesak. umi sampai dapat berdiri betul depan jamrah untuk melontar. terkena jugak batu kecil dari belakang yang dari lontaran pendek yang tak sampai. Nomally ayah akan ajak umi pergi melontar sendiri. tidak ikut group. ikut group susah keran mereka berjalan lambat....tersangkut sangkut. ayah tak boleh menerima keadaan bergitu sebab hilang "feeling" atau semangat....

Juga, Ayah dan Umi telah selesai buat Tawaf dan Sa'ie Haji semalam selepas zohor dan completed sebelum Magrib pukul 5 ptg. Alhamdulillah kami sempat selesaikan sebelum magrib kerana Mesjidil Haram di tutup untuk mengelakkan mesjid menjadi padat supaya jamaah yg sedia ada didalam didalam dapat meneruskan tawaf dan saie dengan selesa. ramai dikalangan group kami yang lambat pergi terpaksa menangguhkan tawaf dan saie sehingga pagi ini.

Sebilangan besar jemaah dan group kami masih berada di Mina untuk menyelesaikan Lontar Jamrah terakhir 13 Zulhijah. mereka berkemungkinan akan tiba disini sebelum magrib. Jalanraya sesak dari Mina ke Makkah kerana ramai yg berangkat balik keMakkah. Juga disebabkan polis arab tidak cekap mengendalikan traffic. VIP2 juga contribute pada "jam" itu kerana mereka dapt lauan untuk melaksana dan menyelesaikan haji mereka secara mudah....vvip treament....nasib badan

Ayah sudah bercukur(umi buatkan)....kerana ayah tanak orang buat.....luka2 banyak diaorang main hentam saja.

Adek2 macam mana? duit cukup tak? Ayah ada dengar berita pula, flight balik(untuk semua jamaah) sudah reschedule oleh tabung haji dan mungkin akan balik lambat. mula mereka reschedule the first flight home 10 hari lewat...sekarang mereka reschedule semua. entahler...ayah dengar dari mulut orang...ada apa2 berita ke dari sana?

sementara ini hotel tidak menyediakan apa2 kerana mmereka masih sibuk di Mina. oleh itu kami makan sendiri sendiri. tadi umi teringin sangat nak makan roti nan kacang Pol. jadi tadi umi puas ler lepas "kempunan" dia. sedap jugak...kacang pol/kacang kuda  itu direbus sehingga hancur macam bubur lambuk. disamping itu daun sadri, olive, cili pepper dan daun lain di cicang halus dan direndam dengan minyak zaitun. masa serving, kacang pol dimasukkan dalam mangkok, kemudian dimasukkan dua sudu besar minyak sapi ghee. campuran daun2 tadi di ceduk satu senduk dan diletak atas kacang pol tadi. setengah roti nan(besar) dihidangkan bersama...semuanya 5 rial. air botol satu rial. kekenyangan umi dibuatnya....

ok ayah nak sigh out. ayah attached satu dua gambar di mina dan arafah..


The previouse mail:



>
> --- On Tue, 24/11/09, mac hitam
> <machitam@yahoo.com> wrote:
>
> From: mac hitam <machitam@yahoo.com>
> Subject: Fw:
> To: "Khalid M.Amin"
> <khalid_mohamadamin@yahoo.co.uk>
> Cc: sitilemmon@gmail.com
> Date: Tuesday, 24 November, 2009, 15:03
>
> macamana...dah beli barang untuk
> raya? demem campak Faidz dah 100% ok ke? along masak apa
> hari sunday? abg selalu main bola ptg2?
> hari ini ayah tak sempat nak hantar gambar. gambar ada
> banyak dalam lap top.
> esok lebih kurang pukul sembilan(8 Zulhijah) kami akan
> bersiap sedia untuk berangkat je Arafah. mula pakai Ihram di
> hotel dan berniat dalam bas.
> di Arafah nanti kami akan tunggu sehingga esoknya
>  apabila masuk waktu wukuf lebih kurang pukul 12.30 am,
> Zohor 9 Zulhijjah.
> Dengan laungan azan kami akan bersolat zohor dan mendengar
> khutbah wukuf. Kami akan berzikir dan berwirid sehingga
> waktu asar dan akan berangkat ke Muzdalifah sebelum magrib.
> di Muzdalifah nanti kami akan bersolat magrib dan isya'
> jamak takhir dan menunggu sambil mengutip 7 biji
> batu(sunat). dengar khabar,pihak kerajaan Saudi telah
> menyediakan 1 juta uncang dan batu untuk kemudahan jemaah
> haji. ini untuk mengelakkan supaya jemaah haji tidak perlu
> "membahayakan" diri mencari dan mengorek batu.
>
> dijangka selepas 12.30 am(malam) 9 Zulhijah kami akan
> bertolak ke Mina dan akan terus melontar Jamratul
> Aqabah(Kubra). Di Miana nanti jemaah haji Andalusia dan
> Batuta akan duduk didalam group yg sama(15 orang per
> khemah.
>
> Ayah dan Umi telah register untuk terus balik ke mesjidil
> Haram untuk melakukan Twaf dan Saie haji(rukun).
>
> Ayah kena sign out dulu dan mungkin tidak
>  dapat guna lap top dan wifi apabila di mina nanti. 
>  
>
> --- On Mon, 11/23/09, mac hitam <machitam@yahoo.com> wrote:
>
> > From: mac hitam <machitam@yahoo.com>
> > Subject:
> > To: khalid_mohamadamin@yahoo.com
> > Cc: zayed_14amin@yahoo.com.my
> > Date: Monday, November 23, 2009, 12:40 PM
> > pesan umi,
> > 1. tolong tanya al Ikhwan untuk abg dan adek mengaji.
> > mungkin lepas raya haji.
> > 2. masak lodeh dan kurma ayam untuk raya. pergi rumah
> nenek
> > lepas sembahyang.
> > 3. kalau along tak sure receipe rendang,
>  tanya nenek.
> >
> > gambar2 itu didepan dan dari atas mesjidil Haram.
> depan
> > mesjid itu hotel Hilton. depan hilton ada toilet
> facilities.
> > jemaah dari afghanistan dan negara 3rd world yang
> tiada
> > tempat tinggal lepak kat situ sehingga nak ke Arafah
> nanti.
> > Diarafah semua makan minum dan khemah disediakan oleh
> > Ministry of Hajj, Saudi Arabia.


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

November 26, 2009

I Guess This is The Best!

Adeh. Kalau ku tau gini punye leceh nk tuko2 skin ni. Takde keje aku. Bio le ghupe blog aku sama je 10 tahun pn. Adeh.. .Bkn penat apa. Aku igt senang. Paling lama setengah jam siap. Hahahah. Terror giler. Kira aku nk buat bunga2 kt tepi la. Kalu bole nk nmpk mcm blog ida tu luqman pandang bawah. Tp takkan nk amik background ida lak kn. Hahahaha...

Skali smlm aku test dr kul 7 smpai kul 730. Yg ptt kt tepi jd kt atas. Ptt kat kanan jd kekiri. Aduss. Background tu toksah ckp la. Memang den tak pueh ati. Tp apakan daya. Hahahahaha

Pstu balik umah. Skin mmg dh takleh ubah. Tgh mkn dinner pn tingat nk betulkan blog je. Ps mandi smyg (tp isyak buat before tdo. Hahaha. Blog diutamakan tuh. ish ish). Pstu takleh2 gk. Mcm tu gk. Dh set mcm2. Lg set lg haru biru. Nk tuko skin, kt umah takde photoshop lak. Adehhh.

Pstu ni aku buat kt umah mak aku. Adik aku laptop dia pakai mozilla la plak. Explorer takde. So tak tau la kalu bukak explorer jd cmne. Huhuhuu.

So this is the best that i could came up with i suppose. Tu pn aku nk set tittle page tu transparent tak tau kt mana. Huarghhh. Katanya pakcik google kene set background pic .gif yg transparent. Yg tu kene la buat pakai photoshop kn. Huhuhu. Tgk le kalu aku rajin dan kalu sempat. Adehh.

Aku ni ase komplen jekn? Tula aku ni mmg kaki komplen takleh nk wt apa la. Aku nk komplen psl opis takleh. Pasai imediate bos, ex-big bos, ex-supervisor aku suma kdg2 bc blog aku ni. Wtnye time aku kutuk tu la dorg bc. Tak ke tak best. Muahahahaha. Nk komplen psl laki, nnti org kata aku ni melebih tak menghormati laki aku lak. Eh kenapa aku pentingkan sgt plak apa org kata nih? Nih blog aku aku punya suka lah kan. Kalu die ase salah takyah la bc kn kn kn? Yg die gi bc wtpe. Jaga la laki/bini die sendiri. Hua hua hua. Emo lak tetibe... ;p.... Takdela aku bkn apa. Aku mls la kalu org kata apa2. Ni pn laki aku kata aku memoyokan diri kt sini aku jd malas nk update. Tu lah yg ntah hapa2 tuh. Tp aku takkan set blog aku private. Aku yakin! Bia je suma org tu jaki ngn aku. Muahahahahaa.

Tak tak, aku tulis ni bkn sbb ada sapa2 approach aku pn. Mgkin ada. But dh lama la. Sj je aku up kn balik. Hehhehe.

Oklah tu je.



--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

November 25, 2009

Penat

Igt nk makeup. tp penat plak. terima la skin br blog i seadanya. huhuhuhuuhu

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Kikis Di Kikis

Hubby: U blanja apa smpai duit u tinggal byk tu je. Bia betik....
Aku: Kete, Nursery, Umi, PTPTPU, Duit Kutu, ASB Loan. Dh tolak2 mmg tinggal ni jek.
Hubby: U taknak suruh i baya nursery ke. U tak rasa beban ke.
Aku: Erm. Takyah la. Ni pn u dh sesak. Sminggu sblm gj dh kering. Lgpn mmg i kikis u dh kt toiletris sume. Kikikiki.
 
~Diam...


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

November 24, 2009

Ayah n Umi di Mekah.

Syahdu dan sedih plak tgk ayah dan umi sendiri di mekah. Wpn diorg pergi demi menunaikan rukun islam kelima. Eh btol kan kelima. Ni islam apa la ni boleh lak tak sure. ;p.

Alhamdulillah. Smoga dorg slamat menunaikan haji dan dapat haji mabrur. Amin...

November 20, 2009

Dr Blog Saifulislam.com

"Assalamualaikum," sang suami memberi salam tatkala menjengah di muka pintu usai pulang daripada kerja.

"Waalaikum al-salaam. Abang tolong petik suis kipas tu," jawab si isteri yang sedang membedakkan anaknya.

Wajah suami menjadi kelat.

Suis dipetik, tetapi cerianya di muka pintu tadi terbang melayang.

"Ina sakit kepalalah. Agaknya sebab kopi yang Ina minum petang tadi. Banyak kafien," adu sang isteri sambil memicit-micit kepalanya.

"Ayang ada nampak tak butang baju melayu abang? Rasanya semalam abang letak di atas almari ini," jawab si suami, dengan soalan yang bukan jawapan.

Si isteri bangun dengan air muka yang berubah, sambil teraba-raba mengeluarkan butang baju melayu suami daripada simpanan.

SEMUSIM TELAH BERLALU

Dialog seperti ini tidak melintas kehidupan pasangan yang masih berinai di jari. Tatkala itu, bicaranya panjang-panjang. Selang seminit ada sahaja gurau senda yang memecah tawa. Itu seni berbual di musim bulan madu.

Tetapi selepas masa berlalu, perbualan menjadi semakin ringkas dan isi-isinya lebih banyak bersangkutan dengan rutin harian berbanding butir-butir baru yang menambah warna hubungan antara suami dan isteri. Jika dahulu, had 160 karakter pada SMS itu menambah sulit untuk pesan-pesan dihantar  antara dua pasangan yang bercinta, kini 160 karakter itu sering sahaja berbaki. Bukan kerana banyak ringkasan ejaan, tetapi banyak ringkasan pesan.

Ada kalanya perkembangan seperti ini tidak disedari berlaku di antara suami dan isteri. Mereka membiarkan sahaja perbualan sesama mereka hilang kemanisan dan kemesraan. Sebaliknya berasa cukup selesa dengan tercapainya matlamat-matlamat harian, dan tercegah daripada pergaduhan yang kebetulannya sering mencelah hubungan mereka semasa beranak satu dahulu, berbanding sekarang.

Seorang isteri mahu pun suami harus bertanya, apakah isi kandungan kata-kata hariannya kepada pasangan?

Arahan?

Suruhan?

Permintaan?

Larangan?

Kritikan?

MINIT-MINIT PENENTU

Selepas berpisah separuh hari kerana komitmen kerja, memilih perkataan yang betul sebagai pemula bicara di minit-minit awal pertemuan amat penting. Tetapi setelah 12 jam tidak bertemu, dan kalimah yang menyambut pertemuan ialah 'arahan' biar pun arahan itu logik, perlu, dan tidak mempunyai apa-apa niat yang tidak baik, ia tetap tabiat yang mampu menghambarkan hubungan perkahwinan.

"Assalamualaikum," kata suami semasa isteri membuka pintu kereta.

"Waalaikum al-Salaam. Amboi cerianya muka abang. Ada berita baikkah?" jawab si isteri, beserta kenyataan yang memperlihatkan kepekaannya 'membaca' suami.

"Oh, tiada apa-apa. Projek abang dah siap. Berita baiknya, balik ke rumah hari ini dengan kepala kosong. Tenang" balas suami. Bijak mewujudkan 'berita baik' walaupun mungkin tidak terfikir mengenainya untuk dikongsi bersama isteri semasa terperangkap di kesesakan jalan raya tadi.

"Baguslah. Tidaklah nanti mengigau-ngigau di malam hari. Abang kalau runsingkan sesuatu sampai bercakap dalam tidur, tau" tambah si isteri.

Perbualan itu berterusan dan ia amat berkesan dalam menghilangkan rasa letih bekerja sepanjang hari kedua-duanya. Si suami biar pun sudah 10 tahun berumahtangga, sering mahu bersegera bertemu dengan isteri kerana yakin bakal terhibur dengan celoteh yang menenangkan diri setelah diasak bebanan tugas semenjak pagi. Isteri juga tersenyum-senyum berdiri di bawah redup bumbung pejabat kerana perbualan semalam bersama suami terasa bagai mahu disambung lagi.

DIALOG PEROSAK

Berbeza sekali kesan perbualan pasangan berikut ini:

"Assalamualaikum. Lama tunggu?" tanya suami kepada isteri setelah tiba lewat sedikit akibat traffic jam.

"Wa 'alaikum al-Salam. Biasa aje. Abang jom pergi kedai sekejap. Tadi bibik sms, katanya sabun mandi anak sudah habis," jawab isteri, beserta 'permintaan'.

"Ok," jawab suami, benar-benar ringkas.

"Letih betullah di tempat kerja tadi. Minggu depan ada pemeriksaan ISO. Habis semua orang dikerah bos supaya menyediakan laporan. Rasa bengkak tangan ini dibuatnya," kata isteri sambil menunjukkan tangannya.

Suami hanya menjeling di hujung mata.

"Jadi minggu depan, you balik kerja lewatlah ya?" tanya suami.

Soalannya langsung tidak mempunyai sebarang indikasi yang menunjukkan kepeduliannya terhadap bengkak tangan si isteri.

"Agaknya" balas isteri.

Suami terus memerhatikan trafik.

Isteri pula merenung jauh ke luar tingkap.

Hanya hilai tawa DJ radio sahaja yang memecah hening sepi di dalam kereta.

Kedua-duanya sedang membunuh kasih sayang mereka tanpa sedar, tatkala bicara masing-masing gersang dari sebarang emosi dan usaha yang bisa menyuburkan cinta. Mereka tidak bergaduh, tetapi menyediakan tapak untuk perang dingin yang membingungkan.

RAFAS DAN JANGAN RAFAS

Pernahkah kita terfikir mengapa di dalam suasana-suasana tertentu, kita dilarang daripada mengungkapkan kata-kata atau melakukan sebarang perbuatan yang dikategorikan sebagai rafas di dalam al-Quran dan al-Sunnah? Bagi mereka yang berada di dalam ihram, atau yang sedang berpuasa khususnya di bulan Ramadhan, larangan terhadap unsur rafas itu diulang berkali-kali.

Rafas ini adalah perkataan atau perbuatan yang bersangkut paut dengan seks, bermula daripada cakap-cakap dan tindak tanduk hinggalah membawa kepada menggauli pasangan.

Jika negatif ia bernama lucah.

Jika positif ia bermaksud intim.

Kedua-duanya harus dielak tatkala sedang berihram atau berpuasa kerana kondisi masing-masing yang sedang 'terbatas'.

Tetapi ketika suami dan isteri tidak berihram mahu pun berpuasa, 'berrafaslah' kamu antara satu sama lain!

Ia tidak sama sekali bermaksud melucahkan perkataan atau perbuatan. Tetapi apa yang diperlukan dalam hubungan suami isteri adalah kata-kata dan perbuatan yang intim serta menerbitkan rasa cinta.

HAMBAR DAN HILANG 'SENSE OF HUMOR'

Seandainya suami yang balik bekerja, mengajak isteri berbual tentang pandangannya berkaitan dengan perkembangan Papan Kedua Bursa Saham Kuala Lumpur, atau gosip ekonomi di saluran Bloomberg, di manakah saluran untuk terbitnya rasa cinta dan mesra antara pasangan berkenaan?

Mungkin pandangan ini lebih perlu ditegaskan kepada pasangan-pasangan yang bertemu jodoh di medan dakwah. Kita pasti, ramai daripada kalangan aktivis dakwah yang berkahwin adalah di atas faktor-faktor yang tinggi, dan bukan didorong oleh kecantikan isteri, atau ketampanan suami.

Tetapi, biar pun perkahwinan itu bukan kerana kecantikan, janganlah sampai sang suami langsung tidak pernah menghargai kecantikan isteri.

"Abang, cantik tak baju raya saya ni?" tanya si isteri yang baru membeli baju raya dengan warna sedondon baju raya suami yang telah ditempah lebih awal.

"Hmm…" jawab si suami, langsung tidak menampakkan sebarang emosi.

Lebih teruk lagi, jika usaha isteri untuk berhias, diperlekeh pula oleh si suami.

"Ok la, berbanding dengan nangka berbalut kain batik di pokok tu!" kata suami.

Aduh, hancur hati isteri mendengarnya.

Sama jugalah dengan sang isteri. Andaikata perkahwinan yang dibina tiada kena mengena dengan soal paras rupa sekali pun, berilah galakan kepada suami untuk berhias. Tidaklah sampai bersolek pula, tetapi cukuplah dengan memakai pakaian yang kemas, rambut bersikat, janggut dikemaskan, bulu ketiak dan kuku dipotong, serta tubuh badannya diberi galakan agar maintain dan tidak terlalu membesar.

TELADAN NABAWI

Pernah di suatu ketika, terdapat sebuah kisah yang disampaikan oleh 'Abbas al-'Aqad di dalam 'Abqariah al-Siddiq berkenaan dengan sebuah syair yang telah dihafal oleh 'Aisyah radhiyallaahu 'anha. Syair berkenaan dipelajari oleh 'Aisyah daripada bapanya Abu Bakr al-Siddiq radhiyalaahu 'anhu.

"Suatu hari ketika cuaca begitu panas terik, Rasulullah sallallaahu 'alayhi wa sallam memperbaiki kasut baginda. Di dahi baginda sallallaahu 'alayhi wa sallam mengalir peluh hingga ke pipi. Ketika itu 'Aisyah mampir dan memerhatikan baginda dari dekat, seolah-olah beliau teringatkan sesuatu.

Lalu Rasulullah sallallaahu 'alayhi wa sallam bertanya, "Apakah hal yang menyebabkan engkau tercengang?"

'Aisyah menjawab, "Diriku merenung wajahmu, dan keringat yang mengalir itu menerbitkan kilauan yang menakjubkan diriku. Sekiranya Abu Kabir al-Hazli melihatmu, pastilah dia tahu bahawa engkaulah orang yang paling berhak ke akan syairnya."

Baginda bertanya lagi, "apakah yang dia katakan?"

'Aisyah menjawab dengan lantunan syair:

syair-abu-kabir

Tidak berbekas padanya (kebudak-budakan) susuan ibu atau sakit yang melarat
Jika engkau memandang kepada wajahnya yang berseri-seri
Bercahaya bagaikan kilatan petir yang menyambar

Baginda Rasulullah sallallaahu tatkala mendengar syair itu melepaskan apa yang ada di tangan Baginda, bangun lalu mencium dahi 'Aisyah dan berkata, "kemanisan apa yang telah engkau ungkapkan, adalah lebih mengujakan berbanding pandangan peluhku berbekas kepada dirimu!" [Lihat juga Rahmat-ul-lil-Aalameen: jilid 2, ms. 153]

Catatan itu begitu indah pada menggambarkan keintiman hubungan di antara Uswah Hasanah kita dengan isterinya. Bagaimana 'Aisyah menggunakan kuasa kata-kata syair yang indah untuk memuji suaminya yang kepenatan bekerja, manakala suami pula menunjukkan penghargaan tertinggi kepada usaha itu lantas membalasnya dengan ciuman mesra di kening sang isteri.

Tidak hairanlah pada titis peluh pun boleh ada sinar cinta!

Keindahan Rumahtangga Nabawi itu bukan dicampakkan Allah daripada Syurga tanpa harga. Ia datang bersama usaha Rasulullah sallallaahu 'alayhi wa sallam dan isteri baginda pada menimbulkan perasaan cinta dan kasih sayang yang membawa ke Jannah.

Justeru bagi para suami dan isteri yang sudah masuk sedekad mengharung kehidupan, hitungkanlah kata-kata dan perbuatan seharianmu. Apakah ia baja menyubur cinta, atau bahang kemarau gersang.

Bertindak sebelum terlambat.

Mencegah lebih indah daripada mengubat.

Hambar kata mendingin rasa, perang tanpa berkasar suara, sebelum tiba malang dan petaka, beringat-ingatlah meniti usia.

ABU SAIF @ www.saifulislam.com
68000 AMPANG



--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

November 19, 2009

~IMAUS~

Bila kita ada satu
Adakah kita pasti kita hargai
Adakah kita pasti kita taati

Bila kita ada satu
Dan kita tahu kita sayang
Bila kita disakiti
Akankah hati kita sabar
Akankah diri kita tegar
Menerima semuanya
Seadanya

Bila kita ada satu
Dan hati kita merindu
Jiwa tak tenteram dengan ketiadaannya
Tak tenang bila berjauhan
Tapi adakah kita redha
Jika sudah ketentuannya
Jika jarak menjauhkan
Masa memisahkan
Bukan milik kita sepenuhnya

Bila kita ada satu
Sakit atau perit
Jerih atau payah
Penat atau lelah
Tapi bahagiakah kita?

Takkan pernah cukup
Walau hidup beribu tahunpun
Ada dia, disisi kita

Kerna dengan ada satu
Demi keimanan
Demi tuhan
Demi hati
Bahagia sentiasa meraja
Bangun disebelahnya
Walau bukan hari-hari atau selamanya
Tapi itu kemanisannya
Itu erti redha
Itu erti cinta
Itu erti pengorbanan yang harap berpanjangan

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

November 18, 2009

Review DKLKL

Sbenanye aku nk tdo td. Muahaha. Ada 20 minit before abis lunch time. Tp takpelah. Aku nk review cita ni.
 
Ok masa mula2 bc. Aku bc just for fun. Tp makin lama makin kemaruk lak. Slalu aku bc dr stesen Masjid Jamek Putra smpai Setiawangsa je. Tp smlm lain skit. Dh smpai setiawangsa pn kalu boleh aku taknak kuar train nk abih kn bc. Kira masa mula2 tu mmg cita agak statik. Tak rush andrenalin aku. Lgpn agak lame sbb Heroin tuh mcm saba gila. Tak melawan. Baik.
 
Penulis DKLKL ni aku tak kenal la. Just on the net jela. She's one of my follower though. Hik hik. Tu pn sbb apa ntah. Aku tak igt. Tp she got many other blogs la of course. And of course dia ni dh ramai peminat dari sehari ke sehari. Aku jmpa blog die ni pn secara tak sengaja. Sbb aku search2 blog2 yg bole dibaca. Mmg layan lah. Mula2 bc pn dh sangkut. Cerita pertama aku bc Kasih Aisha Najyha. Then Dan Sebenarnya / Kau Milikku. Then baru2 ni, aku bli novel dia, ada tandatangan lg. Hik hik. Dik nanti dh terkenal silalah beli pen mahal utk sign ek. Warghahaha. Diman tak hengat. Novel Dari KL ke Luxembourg. Best kn? nama novel pn dh best.
 
Citer ni berkisar pasal Seorang umat manusia bernama Qaseh. Dari kecil dia dh jd yatim piatu. Then dia dibela oleh Makngah dan Datuk dia.
 
Bila besar, dh habis blajar, Dia kerja. So semua ni mcm very very slow moving story line jekn. Mmg aku boleh sabar la bc sikit2. Smpai separuh buku aku bc mmg makin lama makin menarik. Klimaks tak sudah2.
 
Dia tau satu persatu hakikat sebenar diri dia. Dan keadaan jd kelam kabut. Bila ada kejadian pembunuhan. Acara maksiat la apala. Mmg best dan mmg takleh letak buku tu nk baca je. Even smlm lepas msk. Anak2 dh tidur. Aku on blogspot dia dan bc. Sbbnya novel aku tinggalkan dlm kete. Kononnya nk sambung bc mcm biasa dlm LRT. Oh tidak sungguh tak sabar... Tp dh ngantok sgt so tak abis bc.
 
Aku sgt terikat dgn novel tu bila Qaseh start kahwin. Mcm mana resistant nya suami dia taknak kawin dgn dia. Mmg dia cantik lawa, tp suami dia tak cintakan dia. Suami dia duda anak 1. Bayangkan muka Qaseh ni macam Diana Danielle. Tp tak gedik mcm tu. Perangai plak mcm. Ermm. Haa. Mcm Qaseh cita Qaseh Ramadhan ke hape TV3 tu. Hehehe. Aku tertarik sgt start dr situ sbb aku terpiki. Dulu kwn aku penah ckp ngn aku. Lelaki ni, kalau dh jmpe dgn perempuan yang dia nk buat bini, dia takkan tunggu lama. Sbb dia mcm ada instinct kuat tu bini dia n sesuai dgn dia. Sama mcm Qaseh bezanya dia perempuan la. Walau apa pun laki tu buat. Die tetap nk kawin ngn laki tu. Masa tu dia bg alasan sbb wasiat arwah mak bapak dia. Tp aku boleh rasa bkn, tu alasan jetu. Skali mmg btol. Dia teruskan jugak perkahwinan tu sbb kata hati dia. Sbb dia mmg dh suka kt lelaki tu.
 
Along the way aku bc cerita DKLKL ni mmg aku mengaitkan dgn diri aku. Well tu kelemahan aku kot.
 
So bila dh kawin laki tak layan. Pergi honeymoon tdo atas lantai. Aduh. Aku tak tau kalu aku kt tmpt Qaseh ni aku mampu ke nk hadapi semuatu? Qaseh ni sabar je. Lepas tu dia sorok dr semua org. Dia ckp kt semua org dia bahagia. Tapi mcm aku pn, sejak aku kawin, kalau aku gaduh ke apa. Aku cite kt blog sikit aku cover2 jgk lah. Tp byk aku cita kt kwn2 aku la. Dpn mak bapak aku mmg sorok. Kira Qaseh ni dia mampu sorok dr semua org. Tak kira la kwn baik ke blog ke apa. EKekeke. Tak tau plak Qaseh ada blog ke? So kiranya mmg sabar banget perempuan ni.
 
Dah la dia kawin, laki tak suka. Tp still dia sayang anak tiri dia. Siap bole tolerate gilir2 nk antar budak tu gi skolah. Kalu perempuan lain, laki layan mcm taik. Ada ke dia nk layan anak tiri die betul2? Jaranglah. Kesabaran dan kecekalan Qaseh tu la yang buat aku sangkut ngn buku tuh. Taknak lepas kalau boleh.  Tidur pn nk buat jd bantal busuk. Wakakaka.
 
A long the way, Fareez ni, laki si Qaseh ni ada prob plak ngn ex-wife dia. Psl hak penjagaan anak. So Fareez menang, ex-wife tak puas ati dan cuba nk meruntuhkan rumahtangga Fareez. Fareez ni plak dlm pada kata tak suka tak cinta, kalu bini dia kuar ngn lelaki lain. Tau pulak jeles membara2. Adoiai. Ase nk luku je kepala. Wakaka. Samala ngn hubbyaku. Kemain lg dlu aku tanya, tak jeles ke kalu cmni cmtu. Padahal kalu aku buat mulalah muncung sedepa. Ego ek lelaki ni. Hehehehe. Tu yg aku suka bc tu kot. Wakaka. Ada kaitan skit2 ngn aku. Cheh. Dan2. ;p..
 
Ex-Wife Fareez ni nama dia Shilea. Aku bayangkan Shilea ni muka mcm krisdayanty. Mmg ala2 playgirl la. Aku tak kata krisdayanti tu playgirl. I mean, Shilea ni watak penggoda, bernapsu tinggi. Mmg lawa. Menghairahkan. Shilea ni dh kawin lain, nama laki dia Fauzi. Fauzi ni plak gatal. Jantan hidung belang. wakakaka. So Fauzi ni plak aku bayangkan dia mcm Fauzi Nawawi. Kn Fauzi Nawawi tu mcm suka bwk watak2 mcm tu. Mmg Fauzi ni rampai Shilea ni la. Ada kes. Dh kawin pn dorg ni suami isteri yg pelik. Ish ish. Masing2 curang. Tp masing2 jeles. Pelik haku.
 
Tp Fareez aku nk bayangkan sape ek. Takdelah artis kt mesia ni yg sesuai. hik hik. Fareez ni lelaki tegas, tegap. Garang. Chengir. Ermm. Sapa ek. Mmg takde ciri2 kelembutan langsung. Fahrin ahmad takleh. Farid Kamil lg hancur. Remy Ishak takleh sbb dia muda. Fareez ni umo dh 30 lebih. So mcm dh nk2 senja skit. ahahaha. Takdela senja. Mcm matanglah. Kira mgkin Remy boleh. Tp kene buat muka dia tua, matang. Macho skit. Mcm remy ni aku tgk kekadang mcm gelojoh sgt. Nmpk beno ketidakmatangan die tu skit. Hihihi.
 
Then smpai la Qaseh termengandung, ada adengan paksa memaksa untuk buat anak. Kekeke. Tp Fareez tak sedar pn dia buat tu, smpai bole buat Qaseh mengandung. Ala lg pn halal kn. Smpai Qaseh lari ke Luxembourgh. Dan bersalin sorg2. Part bersalin tu aku mmg tak boleh blah. Jauh dr suami. Jauh dr Datuk dia, Makngah dia. Cuma ada seseorg yg related je yg menemani dia. Lepas tu dh la kene c-sect plak tu. Bersalin sorg2 pn aku dh sedih padahal laki aku kt luar je. Ni kan pulak. Mmg sorg2 Laki plak kt Mesia sana seberang laut. Jawooh. Huhuhuhu
 
Smpai anak tu dh besar br la dia balik KL. Part ni dh kendur skit la. Tp still, dia tak bersatu lg dengan Fareez. Dan bila pertama kali Fareez jmpa anak dia yg slama ini dia cuma tau Qaseh mengandung. Lepas tu dia carik Qaseh tak jmpe. Smpai bertahun2 tak jmpe tau2 anak tu dh besar. Dh boleh berlari. Masa tu aku sedih. Mcm nk menangis rasanya. Yela aku tros terbayang mcm suasana drama swasta ke. Slot Lagenda TV3 ke. Ehehehe. Cerita makin kendur sbb dh nk penyelesaian. Tp still ada scene2 yg touching2. Smpai bila bc tu tak sabar nk tau what's next what's next.
 
Wpn adalah beberapa part yg ada kelemahan dr segi bahasa. Terutamanya penggunaan bahasa inggeris. Tp aku ase this is gud enough utk Buku Sulung penulis. Well done ecah!
Tak sabar nk tunggu Dan Sebenarnya kuar plak! Hehehe. Nnti bgtau ye. Hehehehe. Oh ya, aku dh abis modal nk buat bc dlm LRT laa. Huwaaa. Kene cr novel lain nih. Heheheh
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

A Luncheon...

Hubby: Kat mana?
Aku: Kt opis la.
Hubby: Ada kt kerusi? Dpn meja? Dpn PC?
Aku: Aaaa (sebab pelik tetibe die tanya gitu), iyelah kt mana lg. (Padahal tgh layan mangga kt meja Kak Sariyah. Hihihi)
 
Lepas tu terus letak. Eh pelik. Pstu aku tgk die online tp status die oren = Away. Ish. Aphal plak nih. Aku tepon hubby aku balik.
 
Aku: Abg dekat mana?
Hubby: Dekat opis la. Eh jap jap. Nnti abg call balik. Ok
 
Erm. Pelik sungguh. Lepas tu dia tepon balik.
 
Hubby: Rupanya dekat tang ling ada kedai ikan bakar sedap eh?
Aku: Bkn yang u bwk i dlu tu yg ada goreng pisang tu. (Tetibe aku pun teringat, itu bukit aman. Tang Ling kn yg kt klinik tuh)..
Hubby: Bkn, tu bkn lah
Aku: Ooo yang tepi klinik ada bwh tu KTMB tu eh?
Hubby: Haaa...
Aku: Kenapa nk mkn situ ke?
Hubby: Arrrrr jap2 nnti i call balik....
 
Herm.... Ok takpa kita tunggu.
 
Hubby: Jom lah kita gi mkn sana.
Aku: Ok u nk kuar skg ke?
Hubby tak lg 10 minit tunggu kt LRT dpn opis u tu.
Aku: Ok.
 
Ok ni suatu cerita di suatu tengahari (Tengahari td, br je. Hehehe) Setelah sekian lama. Asenye before puasa aritu kot last mkn sama time lunch. Lepas tu takde dah. Hubby aku busy. Mmg dia hari2 pn busy. Tp hari ni dia senggang skit.
 
Ha aku ada cerita. Kelmarin kul 3 ke 4 cmtu hubby aku call. Hari isnin. Hubby aku ckp ada member dia, India meninggal. Tetibe collapse. Mamat tuh ada history Operation By Pass jantung, jadi tak hairan lah dia meninggal sebab jantung. Tp still kene post morterm jgk sbb baru umur 44.
 
Lepas tu smlm, masa on the way nk bli brg2 masak, hubby aku balik awal skit smlm. Aku pulak dtg melawat Faidz, dia kene chicken pox, berjangkit dengan anak2 sedara dia la (Firdaus dan Hafiy yang dah pulih dr Chicken Pox). So hubby aku kata masak kt situ jelah. Aku pn since apa yg dia suruh masak tu senang. Ok jelah. Kalu susah mau aku muncung jgk. Warghahahaha. :p. So dia kata, masa kt opis td (selasa) kwn2 pn story2 la psl india tu. Kesian dia kata. Masa diorg cuba nk call bini mamat tu, tak dpt. So diorang dh tunggu lama, so tepaksa tepon rumah. Yang ada cuma anak simati dan nenek. Nenek pulak tak reti ckp melayu/english. So tepaksa bgtau anak si mati yang bapak dia dh takda lg. So cm kesian la. Budak tu dlm darjah 5 kot. So bila keluarga si mati dtg hospital nk tuntut mayat, marah lah diorg dekat kawan ni yang talipon bgtau ckp bapak budak tu dh takda dekat budak kecik. Mmg la ikotkan kesianla budak tu kecik2 dh kene dgr the killing truth. Tp nk wt cemanakn. Tp tu la kengkawan office hubby ckp. Kalau ada benda2 emergency mcm tuh, jgn la sorg dua je yg dtg teman mayat/jenazah. Kene berkawan2. Sbb nk kene face family si mati kn. Buatnya diorg angin ke amuk ke. Tak ke terkulai sorg2.
 
Mamat tu tgh borak2 tetibe rebah. Dlm kete on the way gi hospital lg dh mcm sejuk2 biru2 dh. So smpai2 hosp mmg doktor tak boleh buat apa. Kesian, tapi dah ajal....
 
Takdela sbenanye aku tulis entry ni sbg ingatan kepada hubby aku. Dia tak romantik. Jauh skali menunjukkan sifat penyayang lebih2. Tp kadang2 aku lupa apa yang benda2 kecik yang dia buat untuk aku. Sepatutnya aku igt. Dan hayati. Ewah hayati pulak. Contohnya makan tengahari tadi, Terima kasih abang. It means a lot! Aku bkn nk buat cerita sedih ke apa. But dgn dh hampir sebulan lebih tak dpt gaji. Bayangkanlah bape je yg ada. Tp aku sanggup bayar duit mkn td. Wpn separuh jelah. Haha. Mahal woo mkn situ. 2 org mkn rm18. Sedap mmg sedap. Lenkali bang, kalu u nk bwk i kuar mkn. Kita mkn kt MARA jek. Ikan bakar nasi sayur sorg RM5. Air sorg RM1. Br RM12. Tmpt pn selesa. Sejuk. Sedap jgk. Wpn tak byk pilihan lauk. Hihihi...Eh tp beza RM6 jekn. Sbb td ada masak lemak perut lg. lepas tu sambal tumis petai....
 
Lepas tu masa hari ahad aritu. Br lepas berselisih paham skit. Wakaka. Takde apa la. Small matter. Lepas kejadian dpt mkn free tu. Kami nk seberang jln nk gi ke kereta. Aku tgk seberang tu ada kedai buah. Tak igt jual buah apa ntah. Salah satu nya buah rambutan. Aku tgkk je buah tu. Aku perasan hubby aku tgh tgk kete nk seberang. Lgpn br lepas perang. Sorg utara. Sorg selatan. Hik hik.
 
Lps balik hubby tros nk kuar. Nk gi pasar katanya. Aku pn oklah. Buat la kemas2 apa yg ptt sikit2. Lepas tu dia balik die bwk Rambutan! Aku tros tanya. Mcm mana u tau i nk mkn rambutan. Tp dia jwb. Murah. 2 kilo RM5. Tak tau la die nk sorok dia bli sbb dia nmpk aku teringin ke. Atau mmg btol2 dia bli sbb murah ke. Atau masa nk seberang jln tu mmg aku terckp, eh rambutan. But walau apa2 pun. I know he did that because of me.
 
Tak kira apa pun, i tau u sayang i. ;p... If only u read up until this point lah. ;p
 
Oklah tu je. Ingatan buat suami. :D

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin