July 29, 2011

Reminder

Ya Allah,

Aku kan tiap2 tahun mesti lupa. Apatah lg en. mohd hubby - tapi nama dia takde mohd. cmne tu? ;p

4 Ogos ni genap lah kami berkahwin selama 5 tahun. Aduiai. Mcm tak caye jerk. Tak saba nk tggu dh 10 tahun kawin. kenapa? Ntah la. Mcm susah je nk smpai kan 5 tahun ni. So bile dh 10 tahun boleh la bangga skit. Kot?

I want proper anniversary celebration for this year. Wpn mcm pokai je, sbb ehem2. 2-2 gatai pi amik ipon last month. Aku takpe, aku dpt duit kutu. Org tu la kn. Ehem2.

At least a candlelight dinner. Just the two of us. Mcm nk apply cuti. Mlm tu pi candlelight. Anta anak2 pi umah mak aku ataupun bwk dorg skali. Esok tu cuti, pastu pi bli bj raya anak2.

So incik suami. How is that sounds like? Kemon la, dr 1st year tak pernah celebrate... Kemon la kn.

;p

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Kisah PMS

Trok btol PMS kali nih. Amarah tu perasaan tu. Mmg tak terkawal asenye. Emosi membuak2.

Bdn dh la penat. Kepala otak berat.

Aku de 1 projek baru masuk. Lucky, projek sedia ada sume kt stage pemantauan jek.

Mmg aku proudly begins the new project all by myself. Panjang tangga eh lif kt MAMPU pn all by myself. Hebat kn? Hebat la sangat! Hahaha.

Skg aku tgh buat Tender. Der la aku delegate skit2 keje kt anak2 buah aku. Tp aku blom pollow up lg. Sbb part aku pun blom siap. Tu yg penat skit tu memerah otak. Tp my brain got limit, by 5 aku dh dok leh gi dh. Aku dh fikir anak2. Siyes. Lntak pi la org kata aku ontime person. Ontime bkn dtg cpt. Ontime as in balik on the dot 5pm sharp. Muahaha. Dtg nye lmbt. Yg pnting anak2 aku tak tggu aku lama2 kt nursery. Aku pn penah kene cmpak kt nursery tu. Aku tak suke perasaan tuh ok. So perut aku tak senang bila aku terfikir anak aku ase mcm tu.

Tapi bila aku balik rumah - siyes ase nk cekik sorg2. Mcm2 peel nye. Wakakaka. Aku cube betahan la. Namun aku cuma manusia biasa.

Everytime ada bisikan. Tampar je skali dak ni, ckp skali takmo dgr. Tp aku cube betahan dgn ckp. Ish, anugerah Allah tu. Jaga leklok la kn. Org lain susah nk dpt anak.

Tp kdg2 geram. Nyittt tercubit. huhuhuhu....

Pg smlm, nk pi keje. Kelam kabut la siap kn Firdaus. Hafiy takpe. Die takyah mandi tuka baju. Firdaus kn dh skolah. Kul 6 aku dh bgn. Pstu dh siap2. Firdaus buat perangai lak. Die ngantok lg. So die takmau bgn. Takmo gosok gigi. Wpn die good tak kencing dlm suar. Tp aku still pakaikan dia pampers. Sbb die still kencing kdg2. Cm 3 4 hari tu tak kencing. 1 mlm msti kencing. Cmtu. Takmo take risk tilam ku basah. Wpn tilam tu dh bertompok2 dh. Sbb kdg2 dh pakai pampers pn bocor la apala.. huhuhuhu. Mgkn aku kene alaskan tidur dia. So that die kene blaja tidur tak pakai pampers kn... Erm....

Pstu die nangis2 tuh. Aku dh pakaikan bj suar. Die pi bukak suar die. Pstu soh aku pakaikan. Aku sabar lg. Pstu aku suruh die masuk bilik. Sbb aku lupa amik tuala yg melepek kt atas tilam. Nnti kan tuala basah tu bertahi lalat plak. Pstu die nangis2 sbb yela ngade2. Pstu adik dia pn bangun. Slalu aku mmg takmo kejutkan hafiy. Bia die pi ngn hubby aku jek. Sbb aku ase seksa la aku nk kene dukung sorg. Sorg lg nk kene heret la pegang tgn la. Beg2 lg. Hafiy mmg takmo jln plak 2 3 menjak ni mcm manja sgt. So better aku reduce the stress n pass the job to hubby.

Tp aku akan make sure, aku siap2 buang smpah sume. Kire all job done. Nnti balik kerja takde la aku tensen smpah tak buang, rumah bersepah etc. At least half of the job done. I like it that way kot.

So bila hafiy dh bgn. Aku jd bertambah stress. Pstu aku jerit2 kt Firdaus suruh cpt. Eventually i got less of the time. Nk kejar parking kete kt bukit jalil lg. Nk kene hantar Firdaus dan Hafiy lg. Hafiy n Firdaus tmpt lain2, bwk kete tak la jauh mana. Tp still time consuming la kn. And then nk jln kaki dr rumah ke tmpt parking kete pn agak jauh gk. Hohoho. Let say aku kuar kul 655.. Aku smpai tmpt parking kul 705... Nk panaskan enjin lg. Itu kalu aku jln ngn firdaus je. Kalu aku dukung hafiy. Tambah lg 5 minit. Cmpo aku kene pow ngn firdaus tgh jln nk bli kn die brekpes lg. Dh brape?

So dgn PMS lg. Aku pn terlalu overwhelming and stressfull. Aku tolak kaki dokong hafiy. Aku tinggalkan firdaus. Aku dgr die laung nama aku nk aku gk. Tp aku keringkah hati dan berlalu pergi. 720, settle hantar Hafiy. Dlm kepala dok fikir. Aduhhh kesian plak kt Firdaus. Terngiang2 ayat yg aku post ptg sebelum tuh. Baju yg kotor dgn senang dicuci, hati anak yg rosak mcm mana nk diperbaiki? Huwarghhhh......

Smpai2 kt bawah bukit rumah aku, alamak, jem gila. Nmpk byk kete pusing. Rupanya ada pokok tumbang walauwei.

Amik ko. Smpai opis dekat kul 9pagi!

Bahana buat hati anak rosak kot? Huhuhuhu. Kt opis dr pg smpai ptg. Dok fikirkan Firdaus. Dok rindu kt dia. Ha kn menyesal buat anak cmtu. Pg td pn die siap, mama jgn tinggalkan Aus ye. Jgn tinggalkan Aus yer.

Aduhai anak, jgn la noti sgt sayang. Mama ni manusia biasa yg iman tu rendah. Mama mudah terasa n mudah stress. Tolong lah kurangkan skit aktiviti tantrums tuh ye. Hafiy pn ye sayang.... Kesian la kt mama. Mama syg korg berdua. Mama cuba takmo jd mama yg teruk. Mama cuba perbaiki. Tp korg pn sama keh. Kita kerjasama eh eh eh. Pleaseee.

Hehehe. Ok tu je.

Sekian.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Harimau Malaya Agregat 4-6

Adoi sedih plak aku tengok muka mamat bawah ni. Kalau aku jd awek dia, for sure aku maafkan kot segala salah silap dia. Hahahaha...

Wajah penjaga gol kebangsaan, Khairul Fahmi Che Mat menceritakan kesudahan perjuangan Harimau Malaya apabila seri 1-1 (agregat 4-6) dengan Singapura pada kelayakan Piala Dunia 2014 di Stadium Nasional Bukit Jalil, malam tadi.
Wajah penjaga gol kebangsaan, Khairul Fahmi Che Mat menceritakan kesudahan perjuangan Harimau Malaya apabila seri 1-1 (agregat 4-6) dengan Singapura pada kelayakan Piala Dunia 2014 di Stadium Nasional Bukit Jalil, malam tadi.


Smlm tgk la gk bola wpn kt rumah je. Bole kate 80% of the game aku tgk la. Aku kurang beremosi sgt pn tgk bola ni. Ntah. Jiwa kacau la katakan. Aku takdela mcm Misshannan siap post status sedeh kt fb bagai. Gile smngt. Smgt one malaysia aku takde la kirenye mlm td. Kadang2 ada. Kadang2 takde. Mmg tak brape nk konsisten la kt situ.

Tp sblm aku balik smlm aku dh bajek la. Harimau Malaya sukar nk menang pun. Dh kalah 5 -3. Jauh tu nk kejar 2-0. Aku tgk gagah2 sume pemain Singapore, wpn tiruan, import je sume. Susah nk lawan.

Pstu Khairul Fahmi buat keje sorg2. Safee Sali pn buat keje sorg2. Takde coordination la kt situ. Kalu ikotkan skill each player mmg agak power la. Bangga aku jd rakyat mesia.

Tp mgkn diorg nk dh dilatih. Safee die gu ngn Talaha pebende ntah nama tu. Khairul Fahmi ngn Shafik Rahim. Yeke? Ke aku terbalik. Ada aku kesah? Hahahaha.

So 2 org tu takde. Coordination mmg out. Aku menyampah. Agaknya Raja Gopal dh letak Safee kt pintu goal jek. Tak gerak2. So org lain tu patut bwk la bola bg safee. Nnti die tendang la masuk goal. Bwk tu bkn bawak mcm org bodoh. Tau la skill tackle ko power bagai. Tp for sure la Singaporean lg power. Hello la korg ni. Otak tak pakai. Sape ntah tu, siap nk bwk bola nk strike. Kepala otak ko. Match ni menentukan ko masuk Piala Dunia, yg ko tetibe nk jadik Star pahal. Bengong aa... Nnti kt Piala Dunia, ko bantai la sukati.

Team work mmg agak out la. Kesian aku kt org2 yg sgt2 mengharapkan coordination. Mcm khairul fahmi n Safee Sali. Diorg mcm main ada plan la. Last2 tu je. Ah aku belasah la. Aku tgk byk kali dr jauh, sib baik safee pakai kasut kuning so aku tau la tudia. Hohoho. Byk kali Safee geleng2 kepala. Kesian dia.

Khairul Fahmi siap ada org nk tendang bola. Die pegi tangkap bola tuh. Pedulik apa kaki org tu kene kt badan dia? Hohoho. Kagum aku bro. Aku ada 2 org manusia tu mmg layak la pi World Cup. Permainan diorg mmg ada class la. Safee skali tendang bola. Aku mmg tak tahan la tgk. Kemas je tendangan die!! Oh man. So sad la.

Team tak brape nk power. Walau bagaimanapun. Aku ase skil2 pemain mesia mmg dh makin mntap. Jauh la dr dlu masa awal2 aku tgk bola. Cume coordination tu je kene skill up lg. Aku ase Raja Gopal silap percaturan kot. Sbb die dok coordinatekn org yg sama. So bila org tu takde atau takleh main. Partner die nmpk mcm main sorg. Takleh nk gu ngn org lain. Takleh la cmtu Bai. Mana kite nk tau bile kite akan pergi. Tp mmg mantap la kalu 2 org manusia yg takde tu ada aku ase!

Jgn menyerah kalah Harimau Malaya. You can do it man.... Kekalahan sbg pengajaran. Aku tabik spring la kt Raja Gopal. Kepala otak bergeliga seyy. Cuma mantapkan skit kt isu coordination tu eh. Taktik tu dh bes tuh. Tp coordinate je ngn pemain lain yg main suka ti mak bapak dorg je.

Ada Raja Gopal Kesah? hohohohoho



--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

July 28, 2011

Testing

Mahal nl install blogpress. ;p. Saje nk set blogger emel as history. Hihik

Alamak, mano nk attach gambor ni? Aiceh tak best aaa cmni

;(

Sent from my iPhone

July 27, 2011

Sayangi Anak

Rasul terlihat ummu Fudahil sedang menggendong anaknya yang kecil, lalu Rasul mengambil bayi itu dan menggendongnya pula. Tiba-tiba bayi kecil itu kencing di baju Rasulullah, terkejut dengan kejadian itu, ummu Fudahil terus merampas bayi itu dengan agak kasar.
Rasulullah kelihatan tidak suka dengan kejadian itu dan berkata, "air kencing di bajuku boleh dengan senang dibersihkan dengan air, tapi perasaan anak yang rosak itu, bagaimanakah kamu nak memulihkannya.."


Seperti tidur atau bunyi yang bising boleh diganti di masa yang lain. Tetapi perasaan anak yang telah rosak bagaimana ingin diganti?

Wallahualam.... :D

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Frankly Speaking

Ok kite stop dlu mengimbau2 tuh. Dh mcm tak best dh. Sbb byk sgt citer merepek2. hahaha. Besela budak2 punye cite. Mana yg tak merepek. Buat keje pelik2.

Tp org tua pn ada yg pelik2 gk. Hehehe...

Kehidupan la kot?

Aku sgt kesian ngn sumbody. Dtg opis je tros berdengkur. Pagi2 tu. And bila mcm lama sikit takde sape tegur, takde meeting ke, dia akan tertidur di kerusi.. Siyes.... Dlm meeting pn slalu org spotted die tidur..... Even worse, kitrog ni kn IT, so slalu kene liase ngn users, so users yg slalu bgtau aku mcm, Eh bos kau tidor ke? OMG....Ase mcm he needs help. Tp mcm he neglected it. It cause of his work. Because he can never focus on something.

Kesian lah. Aku nk pggl ambulance je asenye....hahaha. smpai mcm tu skali...

The thing is. He is quite obese, gemuk la senang citer. So bese la org yg obese ni, byk penyakit n all. Mmg tgk dia nk jln pn susah. Nk bernafas pn susah. Kesian la...

Frankly speaking, aku dh tak marah kalau he can't get his work done. Aku dh jatuh kesian. I think he needs helps.

Help.. Cmne aku nk ckp ngn dia, he needs help?

Huhuhuhuh....

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

July 26, 2011

Sambungan Citer Dlu

Aku tak tau la cite ni aku akan buat dlm berapa episod. Sbenanyer byk cite2 antaranya yg aku skip pn. Hihihi. Mls la nk citer.

Tp seriously. Duduk Universiti adalah bahagian dalam hidup aku yg paling indah. Sebab dalam fasa tu aku berubah dari seorg budak hingusan, naive yg tak tau apa2. Sehingga aku menjadi dewasa. Eceh. Wpn aku masih blom btol2 matang, aku masih mempunyai banyak kekurangan. Tapi aku ase, wajar aku katekan kalau zaman kt universiti adalah titik tolak perkembangan diri aku. Sebab kt situ aku mula berkembang dr segi minda. Aku mula tau kadang2 org sekeliling ni ada pasang surut. Titik tolak yg buat aku fikir balik. Oooo ptt la dlu mcm tu. And semua tu aku guna balik dalam peredaran zaman aku yang skang ni plak. And bg aku, sebagai manusia, aku takkan pernah jadik matang 100%. Aku akan sentiasa belajar dan belajar. Sehinggalah aku jadi tua, di mana otak aku takleh trime sebarang pembelajaran baru lg. Aku harap time tu, kematangan yg aku bina ni cukop la utk aku harungi hidup2 masa dpn aku. Aku harap perhubungan demi perhubungan yg aku bina ni ckp la utk support aku time aku dh tua nnti. Yang mana, kebergantungan terhadap org lain akan lebih tinggi dr time aku 30an nih. Hohoho. Apa aku ckp ni? Aku pn tak paham. ehehehe. Aku phm, tp aku tak reti nk explain. Hihihi..

Banyak aku belajar masa ni sebenarnya. Byk benda seronok aku buat. Contohnya:
  • Belajar bercinta - hoho 1st skali aku letak.
  • Belajar buat bbq ngn kawan2 kt tepi tasik UTM - mimah, ko igt tak?
  • Belajar jadi Research Assistant.
  • Belajar kerja sambilan UTM - ni ngn hannan lak. hohoho
  • Belajar buat delegasi lawatan sana-sini tanpa ada duit yg byk seperti tanjung balau la. apa la. hohoho.
  • Belajar lepak kt lab, tdo kt lab siapkan esemen.
  • Belajar kt stesen minyak esso smbil minum coffee ngn lyn member baik aku. hohoho.
  • Belajar lepak ngn member2 malam2 - sumthing i never do masa ku skolah menengah. siyes. punye lah baik
  • Belajar naik moto ngn lelaki. adoiaiii. very the jahat ok. huhu
  • Belajar pi open house budak lelaki - ntah apa2 ntah. ala2 party la. tp party yg baik. sbb takde dangdut2. just mkn2 je. :D
Ada 1 time nih. Ada budak organize party buih. Bkn buih apa la. Majlis mkn2. Aku ni bole kate sosial gk dlu. Wakakak. Tp social lite2 lah. Kalu nk heavy pn ada dlu. Tp aku tak tergerak ati plak nk join. Hohoho. Aku buat pakwe aku jeles. Muahaha. Ntah cmne ntah aku tak igt. Aku dh ajak die pi skali, die yg tamau konon nk pi ngn kengkawan die. Ok fine! Pstu aku pi la ngn kengkawan aku. Ntah cmne, budak laki ajak aku lepak borak2. Budak laki as in kengkawan aku yg lelaki la. Kengkawan pakwe aku gk la. Hohoho. Kire masa aku borak2 gelak2. Pakwe aku diammmm je. Aphal ntah. Hohoho. Pstu tetibe  dia ajak aku dok tepi. Die cm nk slowtalk la ngn aku. Die bg aku gula2 yg aku suka mkn. Chupa chup. Muahahaha. Tp die diam je. Tu le cr die nk pujuk aku. Ntah apa2. Aku pn tak paham nape perlu aku nk mrh. N nape perlu die nk jeles. Borak je kot ngn kengkawan lelaki. And aku ni tak la cun. Takde sape nk ngorat or pandang2 pn. Ok. Muahahahahaha. Klako2. Tp itu la yg terjadi. :D....

Masa aku kuar praktikal (kejadian ini sblm party buih di atas. sblm aku kenal ngn pakwe aku tu lg la. hohoho). Aku join mimah. Konon nk jd 3D Designer lah kitrog ni. Last2 memasing pn tuka profesion skg ni. Mimah lecturer. AKu pegawai mkn gaji buta. opssss. Mana tak buta. Update blog manjang. ;p

So kt sini, ada la beberapa mamat yg masuk line. LAKI org pn ada. Last2 sorg je lah yg sangkut. Sangkut tu takdela declare ke apa. Stakat berbalas2 mesej jela. Smpai aku dh habis praktikal smpai aku dh balik blaja kt UTM balik smbung pembelajaran aku smpai Grad la kn.

Masa balik dr praktikal. Ida takde, dia lak turun utk praktikal. So aku lepak dok kolej. Kalu sorg2 dok kolej mmg senang la. Nk make sure dpt masuk kolej 1 group mmg susah. Lone ranger je aku masa tu. Aku ase aku dpt dok kolej tu ida yg tolong. Asenye la. Aku pn tak igt. Aku ngn bai masa tu. Last2 dpt gk dok kolej. Ntah mcm mana aku tak igt. Hohohohoo...

Masa ni bermula lah episod aku kene pilih antara 2 org. Har har har. Aku jd Research Assistant. Dlm masa yg sama gak option aku sgt open. Ada sorg lg aku berminat, dlm puak2 grafik gk. Har har har. Aku name kan mamat 1. Mamat 1 ni, ada 3 org peminat masa tu. Aku, mimah n Lyn. Aku ase mimah dh tau sape. Ha hahaah. Syhhhhhhhhhhh. Aku ngn lyn kwn baik. So kitorg tak kisah jd rival pn. Even kitrog pernah sgt berani ajak mamat ni pi minum ptg. N pstu jd mcm ala2 perempuan gedik tergedik2 kt mamat tuh. Hahaha. Gile punye ntah hape2. Last mimah dpt. Ok kitrog tak tau mimah dpt mamat tu. Nnti aku cite balik psl mamat 1 nih.

Dlm masa yg sama, aku bermesej2 ngn mamat 2. Mamat yg sangkut masa time praktikal. Tp mamat ni mcm geli jerk. Hohoho. Ntah aku mcm lama2 tak suka. Ujung2 sem tu, aku berkenalan ngn mamat 3. Slumber aku namakan laki sendiri mamat 3. HAHAHAHA. Ntah mcm mana aku add YM ID dia. N kitrog borak. Hari2 kitorg borak kt YM. Dia pn penah cite. Dlm masa yg sama die borak ngn aku, ngn org lain pn die borak gk.

Kes dia mcm ni, sblm aku naik sem tu, aku kuar ngn Kelah, Masa tu kelah br clash ngn hannan. Aku tak sure cmne aku terapat ngn kelah. Tp lepas praktikal, ada mcm sem break. So kelah ajak jmpe minum2. Since rumah aku kt KL. Kelah budak KL. And ada a few budak lelaki pn kt KL, sbb diorg dh start praktikal. Ramai lah geng2 budak lelaki sekelas aku yg turun praktikal time tu. Aku sem break lagi. Tp dh nk naik Skudai gk la utk semester baru lepas praktikal. So masa tu adalah Mamat 3 and the geng. And ntah macam mana. Mamat 3 ni pandai lak layan aku borak. Aku ase mcm best lak borak ngn die jerk. Muahahahaha. So masa aku naik sem tu, aku pn up la kt kelah, nk add mamat 3 ni. Last2 ujung2 aku abis sem tuh, diorg pn abis praktikal, aku jd sgt ngam ngn mamat 3 ni. Aku main2 je ngn mamat 1 tuh. Lgpn aku mls nk gado ngn mimah n lyn. (padahal awal2 dh kene rijek. hahahaha). Mamat 2 aku mmg takmo sbb aku geli. hahahaha.....

Abis sem tu, kitrog buat delegasi ke Pangkor. Apek aka Paktu yg handle. Masa ni aku mmg makin jauh dr paktue. Ntah mgkn sbb aku makin rapat ngn mamat 3. Dn aku perkenal kan mamat 3 tersebut adalah..... jeng jeng jeng. Pakwe merangkap suami aku skg. Alhamdulillah. Allah panjangkan jodoh kami.

Masa pegi pangkor. Aku mcm dh biasa bersosial. Tak biasa n tak pernah ada pakwe time pegi delegasi cmni. So aku dok ngn kwn aku. Mamat 3 tu mcm tensen je ngn aku. Smpai pangkor. AKu lepak ngn kwn2 perempuan aku jerk. N kwn2 perempuan aku plak lepak ngn lelaki2 lain. hahaha. Gile sosial kn kami. So mamat 3 pn jeles la. Hohohoho....

Tp dh ujung2, last2 aku ngn mamat 3 pn bersatu. Sbb ada skali, ktirog lepak kt pulau kecik tepi pangkor. Skali aku ngn kwn aku lemas. Pstu mamat 3 nk slamat kn aku, die pn lemas. Aku dh mcm. Ish aku dh nk mati ke nih? Last2 ada sorg lg kwn kami selamat kn kami. Sbenanye kwn aku yg lemas. So aku nk selamatkan dia, pstu aku pn naik lemas. Mamat 3 dtg die pn tak larat. Tp yg aku terharu tu. Die jatuh dlm air die angkat kitrog naik. Bdn kitrog mmg tak larat dh. Pstu sorg lg kwn kitrog dtg. n tarik kwn aku yg lemas. Tak sangka aku berjaya berenang sendiri ke tepian dlu. Skg ni jgn harap. Sb dh lama tak berenang. Hehehe. So sejak kejadian tu, aku makin rapat la ngn mamat 3. :D...

Balik dr pangkor, mamat 3 rikues nk dok sbelah aku. Kalu tgk gmbar2 kt pangkor. Mnjang nk dok sbelah aku. ek enen. Muahahahaa. Tp aku ase best masa tu.....................

Balik dr bercuti, kitrog naik sem baru. Masa tu nmpk la mimah tgh lepak ngn mamat 1. Cet. ko dpt gk dia upenye mimah. Har har har. Merana aku ngn lyn. ;p.

So itu la cite ABC aku. Utk kali ni. Tak larat aku nk mengimbau dh. Hohoho.

Esok aku cite psl peristiwa hair dryer. Anda mau? Hahahahaha



--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

July 21, 2011

Citer Dlu

Dlu2, masa aku dok luar kt UTM. Aku dok ngn IDA, MIRA EDORA bkn nama sebenar dan MARINA. Kitorg mmg room mate masa kt Kolej dlu. So kebetulan kitrog mmg ngam. Kitrog penah switch room mates. Akhirnya kitrog kembali kepada room mate sendiri. Hahaha. Biasalah, otak tak matang. Macam2 benda bodoh kitrog buat dlu. Ok tp tu bkn citernye, citernye tak best pun, aku tak suka nk citer. ;p

So kitrog duduk berdekatan dengan budak2 lelaki sekelas dgn kitrog. Ada 2 group budak lelaki. 1 group2 kelah, kuyu (laki aku), pion, juwe, sape lg ntah. Group2 ni aku tak rapat sgt. Wpn rumah kitrog lebih dekat ngn group ni. Aku panggil group A la. Masa ni aku tak rapat lg ngn laki aku tuh. Apatah lg kelah. Nnati kalu aku sambung cite aku bgtau cmne aku rapat ngn laki aku eh? Kalu aku igt lg laa. HOHOHOHO...

Pstu group lg 1 ni memula dorg dok rumah flat. Gile jauh kt Kangkar Pulai. Mcm dh ala2 pedalaman gk la rumah dorg. HOHOHO. Bapak jauh gila babeng. Kire kitrog ni duduk kawasan rumah yg murah skit la. N jauh skit dr UTM, Skudai. Kalu nk dekat skit, tapi mahal skit, dok kt Taman Universiti. Bas pn byk. Mudah nk pergi. Tp sebabkan kitrog cari rumah murah n selesa aman damai sunyi. Kitrog dok jauh. Nama tmpt aku ngn Group A lelaki tu - Sri Pulai. Tp over the top punya jauh Kangkar Pulai. Ntah pape ntah budak2 laki. Muahahahaha...

Umah aku tuh memang sedey gile. Lama gak aku dok situ. Dlm 2 sem gk kot. Kire tahun 2 aku memang dok situ la. Aku mula rapat ngn Group Kangkar Pulai. Ntah kenapa plak rapat. Sorg tu nama dia Sop, Sorg tu nama die Apek - aku pggl apek. Oh sebab sop n apek rapat ngn Marina. So dgn tak semena-mena. Aku, ida n marina pn rapat ngn Sop n Apek...

Segala info pasal kelas mlm ke ape ke exam ke. Kitrog akan update each other. Kadang2 kalu kelas jauh, kitrog akan tumpang sop n apek. Kenal n rapat tu masa kitorg sume dh setel down la. Bkn masa kelam kabut nk masuk rumah bagai.

Rumah kitrog tu, dekat ngn rumah pakwe Ida. Sberang jln je. Dh macam kolej aku ase. Hahaah. Sori ida, tp aku ase klaka bile kenang balik. Rumah kitrog tu sgt sedih ok. Kadang2 ada ulat bulu masuk umah. HUHUHU. N bilik air kitrog pn sgt horror. Cuci mcm mana tu die still akan nmpk sedih. Uh nk cite pn sedey. Tp sgt murah sewa dia. Kitrog share sewa berempat dlm 2 3 ratus sorg je kot utk 1 sem. Sgt jimat. 

Slalu gak la, Sop n Apek bwk kitrog, aku ngn marina la. Pi pasar malam taman u. Cm best je. hikks.. Sbb sebab.. erm tak nak bgtau lah. Hohohohoho...

Aku rapat ngn ida. Sebab die room mate aku. Tp bila ida kuar ngn pakwe, aku akan rapat ngn marina. Sebab marina pakwe die jauh. Aku sorg je takde pakwe. huhuhu. Mira edora pn ada pakwe gk. Hohohoho. marina ni die ramai kaki. And senang kwn ngn dia. marina rapat ngn sop n apek. Tu psl aku pun terjebak skali. Begitu jgk ida ngn mira edora.

So smpai 1 masa, aku kene pindah dr umah berulat bulu tu. Begitu jgk semua isi rumah tu. Kebetulan masa tu ayah aku outstation kt Johor. So ayah aku tolong aku pindah rumah. Aku pun ada kwn ngn sorg minah, Siti Zubaidah.Die tolong aku dpt bilik kt dlm Kolej. Bermula lah episod aku berseorangan di kolej. Aku ase mmg aku dok kolej smpai la aku kuar utk buat praktikal asenye. Masa aku dok kolej balik tu, slalu la kesepian n mcm kerinduan kt kwn2. Muahahaha... Psl pindah masuk kolej balik ni pn sebabnya masa dlu2 tak matang n buat keputusan tu terburu2... Huhuhu lg....

And masa ni apek la slalu approach aku, ajak stadi sama. Kitrg stadi kt Pusat Sumber Zahanariah. PSZ kitrog pggl. Hari2 lepas kelas, akan stadi kt sini. Mkn sama sume. Sbb nk balik kolej jauh. Bas lak malas nk tggu. So ptg je br balik. Apek ni lepak ngn aku, sebab aku slalu janji jmpe ngn ida. Apek sbenanye nk ngorat ida. tp die perguna kan aku. Hohohoho. Bengong kn?

Aku cite ni sebab smlm tu ada org perli aku. Psl lepak2 kt PSZ. Jeles la tuh. Hohohohoho.....

Heloo.. Aku lepak stadi ok, bukan jual minyak.. Hahahahahaha

So apek ni ntah macam mana, terjadik besfren aku lak. Lama2 wpn die dh sedar, yg die ngn ida takkan ada peluang. Sebab ida dh ada pakwe. Tapi die still lepak lg ngn aku. Mcm agak rapat la ngn aku. Kadang2 die buat sesi luahan perasaan plak kt aku. Ade skali tu sanggup berkejar nk jmpe aku. So kwn2 die mgkn ingat aku ngn apek ni ada apa2. Padahalnya takde.. Hehehe. Sbb mcm apek ni org tanya ko nk gi mana? Nk pi jmpe siti. Aku lak org tanya ko nk pi mana? Nk pi jmpe apek. Tapi memang aku akui, lama gk la aku rapat ngn apek ni. Huhuhu. Smpai la aku nk pi praktikal. Ada 2 org manusia yg sedeh sebab aku nk pi praktikal. Apek ni dan ida. Hohohohoo.....

Tapi kitrog takde apa2. Siyes...Aku de gk cm suka kt apek ni. Dia ala2 lelaki gentlement. Siap tarikkan kusi bagai. Tp die dh ckp ngn aku, die takde hati ngn aku. Die just kwn baik aku je. Aku bole percaya die utk mintak tolong apa2 ngn dia. Tp jgn harap die akan amik aku as awek ke apa. Die hormat aku seadanya sebagai kawan. And that's it. Aku tak sedey pn. Sebab aku tak tau makna cinta tu apa masa tu. And option aku sentiasa terbuka luas masa tu. And aku apek ni pn tau, aku ada minat pada seseorg. Kami besfren. We know anything about each other. Tp dengan bercerita kt korg psl apek. Buat aku teringat balik zaman2 aku rapat ngn apek.

Ade skali tu apek siap tanya aku. Apsal aku tak nmpk ko eh masa first year? Mana ko nk nampak aku. Ko sebuk tgk minah lain. Aduh. Apek. Siyes gua miss masa kite lepak PSZ gelak2 bincang2. Pi mkn sama. Setiap kali gua jmpe lu kt bilik kuliah. Kite sure senyum. Hanya kite berdua je tau apsal kite senyum. Siyes wa lindu sama lu apek.

Buat sidia yg jeles tu, u yg buat i igt balik kekasih gelap i sorg ni. HOHOHOHO....

Tu cite psl apek la. Siap masa die putus cinta sume. Die cari aku. Nk cite kt aku. Pstu aku masa tu busy pi jmpe lecturer. berlari aku dr bilik lecturer pi cari apek. Die manja. Die ckp die cari aku kt PSZ tmpt biasa tak jmpe. Die cr kt Fakulti aku takde. Pstu die call aku tak dpt. Aku tros gabra. Sori la aku kate. Aku pi jmpe lecturer jap. Kenapa ni? Pstu dgn nada tersekat2 die citer. Ada sorg minah ni bg die harapan. N skg minah tu dh come clean, minah tu ada pakwe lain. Die sedih sgt. Die dh buat mcm2 utk minah tu. Aku dgr je die cite.

Pstu kitrog pisah. Aku ajak mkn die takmo. Aku plak ada kelas lain masa tu kene rush. Tp makan tetap mkn. Die teman aku mkn. Aduh Sedih..Aku dpt ase kesedihan die tuh. Huhuh..

Pstu aku turun pi praktikal. masa praktikal tetibe saham aku naik menggila. Hahaha. Mimah, u were there too sila jgn gelakkan aku!

Pstu aku akan call apek utk selamatkan aku dr digoda oleh mamat2 yg gua tak rela youuuu. Hohohoho....

He was there then. And whenever i need him. Masa tu la. Bkn skg.

Masa praktikal. Sorg kwn aku putus cinta. Nama die MISS HANNAN. uwekkkk. Sorry u were in my stories today. ;p. KO nk stim sgt kn? Amik ko! hohoho..

So tak semena2. Aku bleh rapat lak ngn Balak die kelah. Budak group A td.

Ok takpe. Kt sini la titik tolak aku kenal sidia tuh. Hehehe. Nnti aku cite. Abiskan cite psl apek dlu. Wakakaka.

Tp balik dr praktikal. Aku still keep in touch ngn apek, tp dh tak serapat dlu. But whenever we set our eyes together we will smile to each other. Whenever he sees me somewhere, he will come to me. Die sgt gentlemen. Aku tak yah susah2 nk piki, aku nk senyum dlu ke nk tggu die senyum. Eventually he will smile back at me.

And dia mcm jauh diri dr aku sbb aku dh ada pakwe dr geng2 dia gk. So die takmo jd third wheel ke apa.

Siyes, aku takleh accept kejauhan die tuh. Tp itulah kenyataannya. And aku pn tak panggil dia apek dh. Aku pggl apa yg kwn2 die panggil dia.

PAKTUE.

The END.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

July 19, 2011

Why I Blog?

Tenkiu misshannan yg missy sokmo smpai tua. tak aci sungguh. yg aku lak. kusut sokmo smpai tua. ahahaha. padan la muke kan sape soh namakan diri sendiri kusut. kang aku namakan diri aku comel. pengsan sume org. AHAHAHHAHA.
 
aku suke tittle ni. aku suke jgk tajuk ni. hoho. maksudnya aku suke topik ni. Smpai aku sanggup baring2 tros ngadap laptop nk siapkan esemen misshannan nih. kt opis aku busy la 2 3 hari ni. ada projek br aku lulus. esok aku kene membusy kan diri siapkan tender. giler fastrek projek aku. mlm ni lulus. esok dpt kelulusan jpict. lusa dpt kelulusan jtict mampu. mggu dpn nk submit tender documen. bapak kelakau. ok tu cite tak best. aku tak bangga pn. sebab bese kalu fastrek ni kualiti kerje paham2 jelah. tp yg psti kuantiti mmg mantopp. ada korg kesah? hohoho
 
ok aku lampirkan skali my first entry:
 

December 16, 2004

Ai Yareba andele...ekekeke

Wah..aku tiru ida ngn hannan nk start buat blog utk kawan2 gak...hahahaha....cm klaka jerk....tak tau ape nk tulis....ekekekeke

Ermm..today is my birthday...I'm 23 now..huhuhuh..i feel old...ekekeke..whatever la...

However..if hannan browsing this blog...i'm wishing her a very good day forward as a wife.....and not so long..as a MOTHER...wow hannan.....heheheheheh......

To Ochie too...She told me she already got a new 'somebody' now...guess what i'm talking about? New baby laa....congrats2......i hope she'll find a happy life....:D

To my dearest bestfreind...IDA...thanks for always being there for me...ekekek..adiah beday mane ni?ekekekeke.....

Okla..tu je kot..ekekekekeke

---------
 
Ok that was my first entry. kalau compare masa mula2 aku buat blog ni. entry2 aku lebih menarik. ayat2 aku lg best la. makin lama aku berubah menjadi manusia yg lebih bosan. mgkn menandakan aku dh matang kot? Hohoho....
 
aku tak tau la nk ckp. aku blogging sbb aku ni emosi kot. itu yg semestinya. tp aku kenal blogging world ni dr hannan la. malas aku nk taip miss. hahahaha. And lepas tu ida follow. Ida nye gtalk pn smpai skg miss ida.. erghhh korg ni mmg kn bg aku jeles. Aku dh takleh turn back jd missct. lgpn tak best. sbb common sgt. ramai org nama ct. huh!
missfatimah? ohh kuno ok. ahahaha. Walaupun aku sukaaaa sgt nama aku. Tp aku tak sukaaaa nick aku pakai nama sendiri. Tak tau kenapa dr dlu lg.
 
Aku suka nama siti fatimah sbb melambangkan ciri2 wanita yg berjihad mcm anak nabi tu. And peribadi aku mmg cmtu. Aku ase aku pndai control dri utk fight sumthing yg aku nk. Contoh projek smoku aku nih. Aku tak bajet pn lulus. Tp dlm 6 projek yg di up kan dlm LaB MAMPU utk ETP NKEA CCI tuh, projek aku sorg lulus under Kementerian. Sori, tp mmg aku membangga diri skg. But u see, i have natural fighting power in me. And aku tak sewenang2 nya akan follow kehendak ketua aku. Aku bukan kaki bodek and i prove myself a lot. Sila tanya semua bosses aku. And you will say they dont like me. Hanya bos yg hormat aku will get my respect. Bos yg ckp, you la pandai buat ni. so please do this. iknow u can. So bos mcm tu je yg dpt penghargaan dr aku. And bese dgn ayat2 mcm tu je yg akan buat aku buat kerja;. Kalau bos mcm. Aku bos, ko kene dengar ckp aku. PEGI MAMPUS LU OK. LU MAMPUS PN WA TAKDE HAL. SILA MAMPUS CPT2. Kepada yg berkenaan yg masih menyibuk bc blog aku. AKu tak doakan ko mampus cpt. Aku ckp mcm tu just to show u my fighting elemen. Aku mmg tak dulik kt ko la. Siyes.....Sorri la sbb tuhan jdkan ko bos aku. MUAHAHAHAH. Gelak jahat.
 
Ok tu contoh. KEnapa aku suka nama tu.
 
So nama aku tu mmg panas kot. AKu yg panaskan la. Sbb ptt nya anak rasulullah s.a.w.  baik. Tp aku jht n hati busuk. Sgt kontra la. Fighting element tu ada. Tp good element tu takde.
 
So that's why la dtg nama KHAIRIAH. Maknanya kebaikan. So nama tu la murnikan nama aku yg penuh tuh. InsyaAllah....
 
Ok tu je psl nama. Blom lg psl blog. hehehe..
 
Ekceli ada kaitan. Nama aku begitu. Panasnya nama aku tuh. Fighting with Good deeds lah konon nya. Aku ase good. Org ase tak good. Itu bukan masalah aku kot? Hohoho. I mean. Really nama mmg reflects a person. Tp dgn nama Siti Fatimah. Aku asyik dok fighting ntah apa aku fighting kn ntah. Tp aku always fikir balik. Renung balik. Betul ke aku buat ni? So aku harap good deeds dlm nama Khairiah tuh dpt la bantu aku. Moga2 aku tak terlalu fighting melulu. Biarlah aku fighting demi Allah. Fisabilillah..... Amin.....
 
Bia lah segala yg buruk itu terpendam dan yg baik2 je kuar..... Tu harapan aku la. Tgk boring kn? Dlu aku tak fikir mcm ni sgt. Hohohoo....
 
Aku sbennaye kesah la jgk. Bila kene tegur. Bila kene pulau. Aku fikir la jgk.. Panas2 aku aku fikir jgk sbenanye...
 
And kalau perasan aku mmg dh jarang update blog. Bila aku mrh aku pendamkan. Sbb aku mmg takleh control. Bila dh luah tu dia kkuar sume.
 
Semua honestly dr dlm diri aku. AKu mmg takleh tipu. Tak pndai belok2. Siyes...
 
And mcm ada kelebihan, aku boleh detect plak kalu org nk tipu aku. Terutama vendor2 yg deal ngn aku. Herghhhhhhhhh.... AKu kalu boleh takmo mrh2. Tp diorg tipu aku bulat2. N kantoi dpn mata aku! Adoiai... Lntak korglah. Tua dr aku. Kene marah kaw2 dpn bosses2. Smpai bosses nmpk bodo je kalu dlm meeting. Siyes. Takpela aku ni mmg dilahirkan kuang jaq kot. Hohohoho..... Dh diorg tipu. Takmau tipu2 please!
 
Ok tu la basically tujuan blog ini. Semata2 curahan perasaan. Mulanya hanya meniru 2 org kwn baik sy. Kalu tgk initial blog writing diorg berdua, hannan n ida...dok sebut nama aku... Blog aku sebut nama dorg. Blog hannan sebut nama aku n ida. Blog ida sebut nama aku n hannan. Tu masa awal2 la. Sbb mmg kitorg bertiga je dok blogwalking blog masing2. Mmg rapat la masa tu best.... tp masa tu kitrog dh keje asenye.... N dh ade pakwe. Hohohohooho... Ida dh lama la ada pakwe... Hannan pn slps ida.. Aku slps tu..
 
Igt lg aku n ida pi majlis kawin hannan. Masa tu aku dh keje, ida masih kt utm.. Asenyela. Aku pn tak igt. Aku turun sbb pa ntah.. Turun utm lah. Pstu ida, wak pakwe dia bwk aku pi kenduri hannan kt batu pahat... Gila bespren kn kitrog? hehehe. tp still hannan tu mcm kecik ati sbb kitrog tak turun alor setaq.. Hohoho. Sori nan. Bajet nan ado la...
 
N kuyu dh start2 busy. Aku slalu jd anak terbuang, ida n wak akan bwk aku jln2. Kalo diorg cm gaduh, sbb ada aku diorg tepakse cover. See.. mcm anak diorg lak kn. Padahal beze umur bape bulan je. Dh jd mcm anak angkat. Tgk bdn kompom bkn anak la..ahahaha. ok aku merepek... I mean, i always become their third wheel. Sukee sgt. Alhamdulillah jmpe kwn mcm tu.. :D
 
Masa mula2 kehidupan kt utm, lepas 1st year.. Kitrog kene halau dok rumah sendiri. Hannan stay kt dlm kolej. Masa tu ida ni siap piki cmne nk angkut aku, sbb wak angkut dia pakai moto. Siap piki transpot utk aku. Aku cm. Tak yah la wei aku cr teksi ke apa ke. Tu dlm ati la. Luar hati aku follow je ida. Siyes mcm anak.. hohho..
 
Adoi ko la ni hannan. Buat aku igt kisah lama.
 
Aku takleh teruskan. Sebab aku rinduuuu korg sgt2... I miss u guys so much. I miss UTM so much. Jom kumpul wei. Gathering... pleaseeeee.... :D
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

July 15, 2011

The Queen's Dress for my PM

http://www.foxnews.com/images/246219/0_61_121306_malaysia.jpg

Oppsss..the wrong queen.

http://2.bp.blogspot.com/-t7CurPesLNk/Th-ULU3icFI/AAAAAAAACUk/AFooPvwUq6Y/s1600/queen.jpg

And this is another version of the dress. Must put in my wish dress list - like i have one. ahaha. ;p

http://images.suite101.com/1004415_com_wattlenati.jpg

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

PM Visits To Buckingham Palace

Jaws open while i read this. I know bout this since morning. But still Jaws open.. :0!

Sizzling yellow reception for Najib in UK



(Malaysiakini)
Prime Minister Najib Abdul Razak's visit to the United Kingdom was greeted by protesters in yellow condemning the high-handed crackdown on Bersih 2.0 rally last Saturday and demanded electoral reform.

Dozens of protesters, comprising both Malaysians and foreigners, gathered outside Mansion House at London an hour before Najib's arrivalfor a meeting with the London business community.

Yellow posters and banners, condemning the clampdown on Bersih 2.0 were unfurled, urging the Malaysian government to release six Parti Sosialis (PSM) activists dubbed "EO6" being held under the Emergency Ordinance which allows indefinite detention without trial.

According to the Sarawak Report portal, Najib in a big convoy gave a cheery wave as soon as he spotted the crowd.

It said the protest went off peacefully with the policing minimal and friendly.

According to a protester, PKR youth leader Ginie Lim the police deployed a truck to block the protesters fromhttp://3.bp.blogspot.com/-XMA1tRzMjto/Th_1s3zqoJI/AAAAAAAAF20/yJ1uJyLbmTU/s1600/1.jpg the view of the delegates attending the meeting.

Yellow begins to reign supreme

There was another peaceful protest at Downing Street, London, where the official residence of UK Prime Minister is located. Najib was there to meet his UK counterpart, David Cameron.

Both leaders signed a memorandum of understanding on enhancing strategic cooperation to combat trans-boundary crime and international terrorism.

Protesters in yellow clothes put up posters, in matching colour, that read "Shame on you, Malaysia PM, clean and fair election and free our leaders now".

Another protest will be called at the Inter Continental Hotel today in UK time 7pm where Najib is expected to attend a function.

Before the meeting with Cameron, both Najib and his wife, Rosmah Mansor, had an audience with Queen Elizabeth II yesterday in Buckingham Palace, who coincidently wore a bright yellow dress.
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Gambar Kt Iphone

Pertama skali hari ni aku dapati follower blog aku bertambah sorg. Hahaha. Itu pun nk kecow.. Bla la lu. Ok back to main topic. Lets sharing is caring. Sape tak suke boleh blah! ;p.

Sj nk share gmbar yg ada dlm iphone ku ini. Sj je. Tgh bosan2 buat tender kononnya. Pffffttttt!

Aus tgh smyg sunat muakad kot? hoho.. Hafiy jd makmum yg lari2 kt blakang.. Comel je.. Hafiy ni so cheeky kot aku ase... Dia la baby ku skg.. :D

Dlm ni Aus lak nmpk soo cheeky....

Kodai mkn.. :D

Hafiy yg lately tersangat la manjanya...

Busy memanjang.... Amik course apa korg?

Ni sessi perluasan smoku penutup itu hari...

Dpt la merasa jd org besau..wpn aku org kecik..

hehehe..



aku dpt cenderamata

mak bangga noks..


kt airport sarawak. otw back.. :D

gmbar xcmpoq2 so layan jela..

Airport KLIA solat..

Ni baju raya anak2. Aku bli kt Sarawak. Mcm takde bende lain nk bli kn. :D

Memang diorg tolong aku sidai kain.. Yg kt bawah tu suma diorg sidai. Tp aku sidai balik. Sobab bertindih2... Janji diorg ada inisiatif nk tolong kn?

Adoi gmbar bercmpor2..

Ok tu je. Sekian.... :D

July 12, 2011

Aku copy paste lg psl bersih

9hb Julai 2011.Adakah hari ini akan mengubah sejarah Malaysia?Tak tau lagi.Kesan Bersih 1 boleh nampak pada pilihanraya 2008.Kesan Bersih 2? Entah.Aku tak pandai nak meneka perjalanan politik sebab politik ini satu benda yang sangat unpredictable...

Seperti yang aku ada tulis,apa yang kau lalui akan membentuk perspektif kau.Dalam hidup aku...ada beberapa peristiwa yang bentuk pandangan politik aku.

1. Bersih yang first.
2. Rakyat vs Grand Saga dekat Bdr.Mahkota Cheras
3. Demo mansuhkan ISA dekat KLCC
4. Malam Anwar Ibrahim kena tangkap dekat Bukit Aman masa start kes liwat kedua

Kalau kau tak suka Bersih sekalipun dan kau menentang sehabis-habisnya,cuba tanya diri kau balik apasal kau tentang?Sebab kau dengar cakap-cakap orang yang sebut benda yang kau prefer dengar,membuatkan kau rasa perhimpunan Bersih itu suck dick motherfucker...



Tapi mana inisiatif kau nak pegi carik the truth?Setakat melalak bantah tapi duk kat rumah buat apa?Kau bentuk pemikiran kau menggunakan pandangan orang lain...macam mana orang nak respek kau punya view bila kau bantah?Kau bantah Bersih sebab ada orang post pasal biodata Ambiga dan apa yang Ambiga dah buat?Come on....grow up dan grow a brain la.



Pegi la tengok sendiri lepas ni kalau ada lagi.Kalau takut sangat nanti kau kena cop penyokong Bersih....pakai baju tshirt murahan kaler hijau (sebab hijau kontra kuning) dan tulis dekat baju besar2 SAYA SEBENARNYA ANTI BERSIH TAPI SAYA NAK TENGOK AJE APA DIORANG NAK BUAT!Kau takyah pun join Patriot ke Perkasa ke..gi la tengok atas nama kau sorang pun cukup.

Ramai orang Melayu yang macam tu.
Harap orang lain formkan opinion untuk dia.
Supaya dia ada opinion sendiri.

Pegi tengok sendiri dengan mata kau.Pegi tengok sendiri macam mana "riot" Bersih tu yang media duk kata huru-hara.Memang la nampak macam riot...kalau kena kejar dengan FRU konfem la nampak macam riot.Takkan kau nak berdiri tegak sambil bersiul2 macam tak ada apa-apa kalau FRU datang depan kau sambil hayun baton dengan riot shield?Takkan la kau nak duduk setempat dalam bulatan sambil buat stretching macam nak warming up bila kena spray dengan water cannon?Memang la orang ramai akan lari bertempiaran.

The thing is that fakta yang aku berani tulis kat anda bila aku pegi tengok sendiri kes Bandar Mahkota Cheras adalah the media always lie.

Lepas aku pegi dan balik sambil lepak kat McD makan Big Mac,terpasangnya Buletin Utama kat TV...dikatanya penduduk kat situ menimbulkan kekacauan dan huru-hara siap pasang gangster.Tapi apa yang aku nampak dengan mata aku sendiri adalah super kontra kepada apa yang Buletin Utama sedang laporkan.

Sama lah jugak macam kes Bersih first dulu,macam biasa..FRU akan open fire tanpa diprovoke. FRU akan pecah barisan untuk kejar mana-mana penyokong Bersih tanpa ada rasa ragu-ragu langsung.Tapi media kata penyokong Bersih buat riot "sehingga memaksa" FRU bertindak balas.Bullshit.Aku ada situ.FRU tak kena paksa..FRU volunteer nak tembak orang.Mungkin diorang memang suka tengok orang ramai tak boleh bernafas kot?Tapi memang la ada seorang dua penyokong yang panggil FRU anjing,hehehehe.

Kau nak aku buat sumpah dekat masjid ke nak pastikan aku tak tipu?

Kepada golongan-golongan yang membantah ni,cuba kaji balik diri anda dan tanya,"Kenapa aku tak suka perhimpunan Bersih tu?"

Sebab Ambiga?Sebab khutbah kata haram?Sebab Ulama' berwibawa Ustaz Hishamuddin Hussein kata haram?Sebab ada link dengan komunis? Sebab diorang kata nanti kedai semua habis kena pecah?  Sebab nanti peniaga kat situ diganggu? Sebab semua tu ada hidden agenda? Sebab polis jumpa senjata?

Semua tu,bukan apa yang kau alami sendiri kan?Itu adalah pandangan orang lain yang kau ambik sebagai pandangan kau.Grow some balls / breast.Pegi tengok sendiri kalau kau bantah sekalipun.Kemudian, kau nak membantah kau bantah la.At least bantahan kau tu purely datang daripada diri kau sendiri yang dibentuk oleh pengalaman kau sendiri..

Kita boleh hidup berdasarkan sejarah tapi sejarah boleh dimanipulasi,macam kata pepatah barat,history is written by the winner.Apa yang berlaku sekarang ni adalah satu benda yang akan jadi sejarah Malaysia di masa akan datang.Cuba kau bayangkan kalau anak cucu kau tanya kau nanti,"Tok,tok,dulu masa Bersih kedua,atuk sokong yang mana?" Lalu kau jawab,"Atuk tak suka Bersih! Itu semua kapir punya kerja nak pecah belahkan orang Melayu."Cucu kau pun tanya balik,"Atuk pegi tengok masa tu dan memang nampak ada orang kapir nak pecah belahkan orang Melayu masa perhimpunan tu?"

Kau pun jawab,"Tak,atuk tak pegi pun,,,buang masa,atuk baca paper Utusan Malaysia Cu.Dalam tu dia tulis macam tu."Lalu cucu kau pun bersorak kegembiraan."Ye ye atuk aku seorang patriot!Ye ye atuk aku tak sokong Bersih!Ye ye!"

Tapi adakah kau tau dan pasti apa yang kau baca dan dengar tu betul dan fakta?Adakah satu hari nanti kau nak cerita dekat anak cucu kau pengalaman kau yang kau kutip daripada paper yang kau baca aje?

Kita semua ada tanggungjawab untuk passkan kebenaran kepada anak cucu kita..dan kau takkan dapat kebenaran hanya dengan menggunakan pandangan yang kau cedok dari orang lain.Tak kiralah apa yang kau rasa pasal Bersih lepas kau tengok Bersih dengan mata kau sendiri...apa-apa point of view kau adalah the truth pada kau yang orang lain tak mampu nak gugat.

Dan tak kisahlah lepas kau pegi kau makin kuat benci Bersih sekalipun,the most important thing is itu opinion kau yang kau tak malu nak sampaikan dekat keturunan kau.Sebab kau tau,itu benda betul.Mana tau esok2..penyokong-penyokong Bersih tu balik,menyumpah2 Bersih sebab rupanya Bersih ni tujuan dia adalah nak jadikan Ambiga sebagai PM.

Memang akan ada two sides of truth sebab opinion kita akan differ.Tapi jangan jadi orang yang anggap dia dah dapat the truth....padahal dia sendiri tak tau hujung pangkalnya macam mana yang sebenarnya.Experience is the best teacher but you must have the guts to experience it.Gi la tengok sebagai pemerhati bebas lepas ni,tapi jangan la marah aku kalau kau kena kejar dengan FRU sekali dengan penyokong-penyokong Bersih. Itu satu risk yang kau perlu tanggung sebab nampak macam kerajaan is trying their hardest with their "power tools" to make sure orang ramai tak dapat nak berhimpun.



Carilah kebenaran.Kemudian nanti2,cerita dekat anak cucu kau.Biarkan dia pulak gunakan pengalaman kau sebagai guidance untuk dia cari kebenaran.Yang paling penting,bila kau dah jumpa the facts dan the hard truth..pastikan diri anda buat benda yang betul dengan knowledge yang anda dah ada.

Walaupun perhimpunan itu aman sekalipun,itu bukan alasan untuk FRU hold back the attack.
Kau bukak media mainstream kau akan dengar cerita-cerita yang diorang pastikan side pada diorang.Kau bukak blog penyokong Bersih kau akan baca mengenai betapa betulnya perhimpunan Bersih tu.

Agak kecewa aku baca alasan2 orang yang anti Bersih tu..semua pakai alasan yang TV keluarkan.Gi tengok sendiri kalau lepas ni ada lagi.

Apa yang aku nampak daripada video-video yang ada....Bersih kedua ni lagi ganas daripada Bersih pertama dulu.Kau takkan nampak benda-benda tu dengan hanya berpandukan Utusan Malaysia,TV3,RTM...Subscribe channel Al-Jazeera kalau kau tak percaya dengan penulisan blog-blog "sampah" macam blog aku.Tengok berita dalam tu..kaji dan bukak sket kepala hotak kau.Tapi macam biasa....alasan bangsa akan digunakan.Melayu..Melayu..Melayu...

Aku syorkan,kalau kau anti Bersih...pegi tengok sendiri lepas ni.Lepas tu kau nak datang sini dan kutuk perhimpunan tu,kutuk la.

At least kau ada pendirian sendiri.Bukannya pendirian yang dibentuk oleh mulut orang lain atau media massa Kerajaan.

Just know this...Dalam pilihanraya 2008, 55% undi pegi ke BN, 45% pegi ke Pakatan.Makin lama makin banyak benda tipu terjadi akan makin ramai orang yang sedar.Aku sure majoriti pekerja hospital Tung Shin dah sedar sekarang betapa craptastic nya kerajaan dan media Malaysia.

July 11, 2011

Demi mengelakkan bersih 3.0

Zoom in

Ada beberapa cadangan yang ingin saya kemukakan kepada kabinet Najib Razak agar BERSIH 3.0 dapat dielakkan.

Pertama, BN mesti menguasai Kementerian Pelajaran dan menambah usaha agar sistem pelajaran negara berorientasikan peperiksaan. Pastikan semua murid menjadikan koleksi A di dalam UPSR, PMR (sebelum dimansuhkan) dan SPM menjadi satu-satunya agenda murid sekolah kita. Pemikiran kreatif jangan diajar. Gam persatuan-persatuan dan galakkan kelab catur menjadi badan induk sekolah. Paling penting, lakukan ini di sekolah agama.

Kedua, tambah bajet dan sokongan lain kepada industri hiburan seni. Pastikan program-program realiti yang memberi jalan pintas kepada rakyat menjadi artis, tidak tergugat. Mungkin boleh pertimbangkan agar subjek seni vokal sebagai subjek wajib sekolah menggantikan subjek Sejarah, Tasawwur Islam dan Bahasa Melayu.

Ketiga, galakkan juga industri hiburan sukan sebagai tumpuan utama rakyat. Apabila sukan dan seni menjadi hiburan yang ‘the in thing’, rakyat akan sentiasa bahagia, menyanyi dan menari, tanpa menyedari apa-apa yang tidak kena di sekeliling mereka. Golongan ini akan menunjukkan sikap sentiasa sangat bersyukur dengan apa yang ada ‘a.k.a zuhud ke qanaah ke apa, entah!

Keempat, ramaikan lagi alim ulama Saudi Oriented menganggotai badan-badan agama. Ugut mereka bahawa mereka Wahabi dan pengganas, kemudian mereka akan mencari perlindungan dengan menyertai UMNO dan menyerang pembangkang dengan hujah-hujah al-Quran dan al-Sunnah yang sahihah. Bukan senang nak dapat tu.

Kelima, galakkan anak muda untuk lemah stamina dan mudah rungsing dengan politik semasa. Gambarkan kepada mereka politik akan mengganggu kelas, kafe dan katil mereka. Mungkin dengan kempen berstrategi dalam hal ini, akhirnya mereka malas hendak mengambil tahu malah berkemungkinan besar tidak mendaftar sebagai pengundi. Kuasa undi Melayu akan terhakis tetapi, so what?!

Keenam, banyakkan lagi klinik 1Malaysia, sarapan 1Malaysia yang menyediakan hidangan sarapan RM2. Kempen 1Malaysia mesti lebih hebat daripada kempen Filem Dua Alam tempoh hari. Pastikan rakyat jelas akan jasa satu lagi projek Barisan Nasional. Rakyat yang terhutang budi akan sangat berbudi.

Ketujuh, pastikan rakyat terus bodoh, tiada common sense, self centered dan seterusnya sentiasa percaya kepada media arus perdana. Ajar mereka menggunakan internet agar pornografi membantu Malaysia beradadi tempat ketiga dunia dalam carian Google. Tentu dengan corak seperti ini mereka akanmalas membaca blog politik dan sumber alternatif.

Kelapan, berdoalah kepada (Allah) (kalau berani la), agar strategi-strategi itu diberkati-Nya.

Semua itu memerlukan belanja yang besar serta strategi yang susah. Namun sudah tentu ia lebih mudah daripada Barisan Nasional berubah.

Fikir-fikirkan dan selamat beramal.

ABU SAIF @ www.saifulislam.com
68000 Ampang

Saifulislam.Com kini dihoskan di sebuah Dedicated Server. Sumbangan anda untuk membiayai kos operasinya amat dialu-alukan. Jazakumullahu khayr al-jazaa'

Related posts:

BERSIH 1.0: Agar Tanah Airku Terus Bermaruah
Manual Diet Demi Deen
Berpantang Demi Nafas Dakwah Yang Panjang

July 07, 2011

Encik Suami Berkursus

Diumumkan. Encik suami akan pergi berkursus selama 3 hari 2 malam bermula hari ini.

Jmpe last pg td saat masing2 tgh bersiap2 nk pi kerja.

Die lepak dekat je, Uniten Bangi jer. Tapi sebabkan klass smpai kul 11 mlm. Tak digalakkan untuk Encik Suami pulang ke rumah time mlm2. Lgpn nanti akan disuruh membuat susu tepat jam 5 pagi setiap hari - Susu utk Hafiy la. Takkan aku buang tebiat nk minum susu plaks. Hoho.

Aku br je pulang dari Sarawak mlm tadi.

Encik Suami jadi bapa tunggal selama 3 hari 2 mlm.

No aku plak. Jadi mama tunggal selama 3 hari 2 mlm..

Nk mkn apa yerk mlm ni?

McD? Hohohohoho...

P/s : nota dr org demam.

P/s: Aku sedih pg td, kwn aku ckp. Ada org ckp ngn dia, org tu terpaksa tinggalkan dia sbb kwn aku ni baik sgt, and org tu tak layak utk org tu. Kwn aku ckp ngn aku dgn nada sedih, Ada org ckp aku ni baik, tp tinggalkan aku? Hohoho. Tak bole blah ok ayat tu. Aku harap mereka dpt berdamai. Org baik2 adalah utk org yg baik2 jgk. Kn Allah tak suka penceraian. Maksudnya, kalau org tu sedar pasangan die baik, maksudnya die kene berubah jadi lebih baik utk melayakkan dirinya. Namun penceraian bukan lah jalan nye.

HUHUHUHU....

Sedih 2 kali sedih. Perlukah aku menangis?

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

July 05, 2011

Cinta

Bila dah berjauhan mcm ni mulalah jiwang.

Perasaan jiwang tu bercampur aduk. Dengan perasaan dekat suami.

Sblm tu jap selingan:

Aku kecewa ngn isu skg : BERSIH. Aku kecewa bersih dipublisitikan dgn cara yang salah. Setelah aku telaah, bersih adalah menjurus kepada satu mesej yang disuarakan oleh sebuah pihak. Dan mesej itu disokong ramai. Mesejnya ialah: Supaya pilihanraya di Malaysia diadakan dengan telus, bebas rasuah dan adil. Itu yang aku faham. Untuk lebih detail korg boleh search sendiri. Tapi sila baca dgn tanpa emosi.

Aku akui aku emosi psl isu Bersih ni.

Bersih bkn utk ANWAR ibrahim semata2. Bersih bukan bercirikan politik. Bersih adalah semata-mata untuk menyampaikan sebuah mesej. Dan ia tidak sewajarnya digembar gemburkan dan dipublisitikan sebegitu rupa. Sebab ia adalah merupakan sebuah mesej yg bercirikan KEAMANAN dan DEMOKRASI.

Kalaupun golongan yg menyokong BERSIH menang, tidak semestinya Parti Keadilan akan menang dlm pilihanraya. Malah takde kene mengenepun!

Mesej yg disampaikan oleh Bersih wajar dan boleh disokong oleh mana2 pihak begitu juga sebaliknya.

Namun, bg aku tak sewajarnya ianya dicondemed dan dikaitkan dengan demonstrasi2 lain diluar negara yg kecoh. Mesej keamanan itu, aku sebagai salah seorg yg menyokong, bg aku tidak ada kene mengene ngn Vandalisme. Untuk memperdengarkan sebuah mesej kepada pihak kerajaan. Aku rasa, gerombolan rakyat yg berhimpun dan menyokong sudah cukup. Tak perlu sebarang keganasan ataupun gimik lain. Tak perlu vadalisme langsung.

Memang takde kene mgene.

Yang aku jijik bila TV, Polis, Media lain, Pemimpin Kerajaan tiba2 ligat mengharamkan Bersih. Tiba2 membayangkan Bersih seperti demonstrasi yg ganas lain. Padahal 9hb belum pun dtg. Dan tak tau pun, adakah akan ramai yg hadir?

Tiba2 wujud, Bom tgn dijumpai bersama baju Bersih. Oh come on. Takkan lah pihak Bersih sebodoh itu. Smpai tertangkap. Tibe2 plak ada kaitan ngn Bersih. Sesiapa pun boleh buat tshirt tu, dan letak disebelah bom tgn. Dan kononnya itu Agenda Bersih. Come on lah. Ini taktik kotor yg licik lah. I don't really buy it.

Sebab apa aku kate pakatan Bersih tak bodoh?

Setelah 50 lebih tahun Malaysia diperintah oleh BN. Sepatutnya pihak pembangkang sudah cukup matang dalam menjalankan apa2 bentuk demonstrasi jalanan. Perkara2 bangang seperti vandalisme dan merosakkan harta awam akan mendatangkan kemarahan rakyat. Dan ianya amat jijik. Aku tak ase anyone from pembangkang sebodoh itu nak menjatuhkan martabat party nya? Kalu bom tu meletop, bkn org lain yg akan luka. Rakyat! Org Awam. Bkn FRU yg ada bj kebal dan shield kebal dan lori dan mcm2 gadjet lain. Iphone boleh tolong Org Awam? Hanya dgn tshirt kuning yg kain bli dr China tuh? Oh puhless. Anyone that stupid? Come on lah!!!

Ko dh tgk iklan Bersih? Hanya sebotol mineral and kain tuala kalau berpeluh. And that's it!

Tujuan Bersih adalah untuk menyampaikan maklumat. Supaya suara Rakyat diperdengarkan. Itu aje. Bukan demonstrasi jalanan yg menjurus kepada vandalisme.

Ini bukan isu Agama mahupun politik. Tolong ok jgn nk kaitkan dgn ayat2 Al quran. Ia cuma sebuah pergerakan. An approach. No more than that!

Mcm kita tau, kalau kita sorg2 menjerit dan menyuara kn pendapat. Sapa nk dgr? Like me with 19 followers. Mana ada apa2 kesan. Tapi katelah. Pendapat itu disokong ramai. Dan ramai2 pakat berhimpun dan menyalurkan mesej itu. Barulah nmpk. Ohhh 1 Malaysia sokong pendapat ini. Itu ajer.

Tak perlu vandalisme. Takdepun ahli2 penyokong Bersih yg sebut. Melainkan Media2 Pemimpin2 kerajaan yg menakut2kan rakyat.

Smpai peniaga nk tutup kedai!

Smpai org batalkan Kenduri Kahwin?

Eee tolong lah. Ini sangat sakit ok..

Ramai plak tu yg menyokong dan mengatakan Bersih ini kotor.

Aku tidak nmpk. Allah tidak tunjuk pada aku.

Tp tolong lah berhenti kecoh2 yg tidak sepatutnya. Kita tunggu jelah 9hb nanti apa jadi wei.

Aku tetap ase, org2 yg buat kecoh dan vandalisme. Bukan org2 yg menyokong Bersih. Org2 yg hampeh. Menghuru harakan keadaan.

Bersih adalah sebuah mesej yg ingin di sampaikan. Bg aku kalau pilihanraya di Malaysia benar2 bersih. Takde apa nk ditakotkan. Sepatutnya biarkan dan tolong kawal org ramai.

Tgk konsert, buat perlawanan bola sepak, jom heboh, kalau takde polis pun boleh kecoh. Inikan pulak Bersih.

Org Bersih nk smpaikan maklumat. Bukan nk pergi berperang.

Sekian.


tak jd ckp psl cinta.. huhuhu