March 30, 2009

Cooler Carrier..

Yg ni Medela City Style Cooler and Carrier Bag = RM224.10 kt easybreastfeeding.com

Yg ni Moms Precious Cooler and Carrier Set : RM 189.bape sen ntah.

Mgkin aku tak perlu sgt bende alah ni. Tapi ngidam jgk nk pakai. Hihihihi. Memula aku tgk ada sale. Kalu tak rege yg medela punye 349 ke bape ntah. Skali sale jd 279.29. Kire mcm tak sale sgtlah wpn turun lebih 60inggit jgk. Kalu bole msti la nk brand yg sama ngn pump sedia ada aku. Hehehehehe...

Ckp psl sedia ada, alah bahasa2 melayu rasmi nilah. Sejak masuk gomen nih. Dpt berita member baik aku punye adik dpt post PTD. Alhamdulillah. Wpn kontrak aje. Tp ok la jgk kn. Bkn senang tuh. Kami, aku n kwn aku tu, sama2 tumpang hepi dgn adik dia tuh. Moga2 dpt la die bekerja dgn baik dan dinaikkan pangkat. Untung2 dpt jd KSU. Ahahahahahah. Bkn gelakkan die. Tp gelakkan aku sendiri. Aku aku ckp ngn member aku tu, kalu adik die KSU, aku jd SUB pn jdlah. Patu member aku ckp, huh, exam induksi pn blom pas, ade hati nk jd SUB. Ahahahahahah. Telupalak where i stand. Hehehehehe.... Tu cite selingan.

Bebalik kepada cite Cooler Carrier nih, skng ni breastpump aku dlm keadaan loose aje. Hubby bli kn aku 1 tupperware besar yg letak beras 5kilo tuh. Mmg sepenuh tupperware tu la aku letak breastpump aku. Cmne nk bwk travel kn? Nnti aku akan kuarkn jgk n letak dlm paper bag. TP still ase mcm tak proper. So mcm piki2 nk bli yg mana nih?? Ikot hati nk je aku bli medela 279.29. Gilos. Mkn plastik la aku bln ni jwb nye. Sbb ada 1 web store (littlerwhiz.com) ada sale tuh and berakhir hari ni. So kalu decide nk bli yg tu kene bli arini jgk. Tp kt enjoybreastfeed.com ade sale jgk. Tp tak tau end bila. So takpayah la nk gopoh2. At least smpai dpt rebet roadtax kete pn ok kot?

Tp tu la, mcm mhl jgk. Berbaloi ke? Or, aku just bli loose bags. And simpan bende tu. Takyah bli medela pn takpe. Jimat skit. Ade jgk jenama2 lain yg murah2. Bole dlm Dlm bwh seratus. Tp tula. It too insatiable la org kata. Muahahahahaha. Takdela yg 80lebeh tu tak bg bottles sklai. Just bag je. Patu tak tau pump aku yg byk mkn space tu muat ke tidak. At least kalu aku bli loose bags, maksudnya kene cr 1-1, 1 beg nk isi pump n cooler, cooler bag(atau 1 beg kecik je takyah cooler since kt opis ade petiais), accesories bag, tak smpai 100 aku ase. Tp piki gk kot2 aku kene kluar daerah ke kn.... Kene ade gk cooler. Ermm.. Bli cooler secara loose bole tahan mahal jgk. Paling2 40-50 jgk...hermmm.......

Ade jenis medela cooler n carier yg murah skit. Jenis freestyler. 224.10. Yg ni ok skit. At least inclusive of bottles skali. Takyah aku nk bli container secara loose jgk. Lgpn tu la, i dont have ample time for it. Unless aku pegi sendiri. Tau jelah hubby aku tuh, sbbkn nk topup toiletris aku yg tak seberapa tu die kene buat OT byk2. Huh nyampah. Tp smlm kt tesco, dh tgk die bli brg rumah byk2, blom masuk susu n pampers firdaus lg. Aku kesian, so kt watson aku keluar duit sendiri gk. Aish kenapalah aku ni cpt sgt kesian. Huhuhuhuhuhuhu. Takde tokoh jd pisau cukur ke apa aku ni. Yela nmpk sgt aku ni baik. Hehehehehe.....Sape lg nk puji aku kalu bkn AKU sendiri. Huhuhuhu...

Ade jgk kwn aku ckp. Susah bag byk2. Nnti pg2 nk bwk baby lg. Beg bb lagi. Beg laptop lg (Azren opis gomen mana de pakai laptop daa. Kami suma desktop, so takyah risau pakai bag laptop. Hihihi), Hand Beg lg. Ha dh bwk2 sume beg. Kang bb tertinggal lak. Tak pn soh abg die yg dukung bb. Muahahahahahahahaha. Dh la aku jenis nk kuar kul 7. Kul 630 br bgn. Tak ke kelam kabut. 630 tu la nk basuh botol firdaus yg minum mlm td. Kdg2 firdaus kencing/berak nk kene mandikan die. Kdg2 Hubby kene gi keje awal nk kene siapkn bj die cpt n berebut bilik air. Nk gosok bj aku, aku tak reti la gosok bj sendiri utk sminggu sekaligus. Sbb nnti lain yg aku gosok, lain yg aku nk pakai. Hihihihihi. Takkan aku nk bgn kul 6? Tp logik jgk. So aku kene bwk 1 beg firdaus + hafiy, dokong hafiy + breastfeeding bag + handbeg aku sendiri. mmg dh fully occupied btol aku. Unless aku gi keje naik moto balik. Huwaaaaa dh sedap gi keje naik kete. Bole claim parking plak tu. Sakit baya tng jela n minyak gilir2 isi ngn hubby.. .HUwaaaaaa.. Lgpn hubby slalu balik lmbt. Aku nk kene naik LRT. Taknakkkkkkk. Or unless pagi2 hubby anta aku kt kete? Haaaa cmtu ok jgk.....Hehehehehehehe.......

Nk bli ke taknak? Nk bli ke taknak. Nk bli for sure kene swipe la nih. Duit bonus aku dh lama wassalam. Duit bonus hubby pn buat baya difference kete kelisa yg jual aritu. Harapan menggunung kepada rebet roadtax. Tp tu la td try takleh claim lg. DATA NOT IN JPJ SYSTEM. Otak die. Muahahahahahahaha

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

March 28, 2009

Kenangan...

Time2 sunyi, lapar, tp takde pe kt dapo. Dapo gas pn rosak takleh nk even masak air or goreng telur pn sbb gas boco asenye. So tak tau nk buat apa. Firdaus pn tdo.....

Time2 cmni, hubby lak kt opis tgh bekerja. Jap lg kot die balik bwk makanan. Lapaaa niii. Esok die keje lg. Dr kul 10 smpai 10mlm uwaaaaaaa. Tu aku postponed dlu nk gosok bj. Kemas umah. Sbb esok kompom seharian kt umah bolela buat sume tu....

Aku still tak sangka lagi. Aku ni dh jauh dr alam remaja. Alam yg penuh tanda tanya. Dh kawin nnti cemana ek. ekekekekekekek.....

Tak sangka, aku dpt kawin ngn org yg aku sayang. Wpn kekadang tu eiii tuhan jela yg tau betapa bengkeknye hati ini. ekekekeke. Tp tu la. Bila die takde ni rindu la pulek. Ehehehehehe. Dh la dh kawin. dh nk anak 2 pn. Hehehehe. Kalu tak sedar2 lg tu tak tau la.

Aku tak tau pe jd nnti masa dpn. Skg ni aku ase, die setia kt aku lg. Tp masa dpn nnti. Aku masih tak tau. Selain kene bermadu ke apa. Ada lg 1 kemungkinan yg kita tak mungkin tau. Hanya Allah je yg tau dan menentukan. Dan kalu dh takdir mcm tu, takkan terlewat walau sesaat. Aku tak tau. Tp aku slalu terpiki dan amat takot. Tula aku kdg2 takde sebab aku peluk n kiss hubby n anak aku........

Adakah ape aku buat slame ni die redha, adakah die suke ke tak suke ke. Die mrh ke tak mrh ke. Hubby aku ni jenis tak byk ckp sgt. Klau ckp2 pasal klaka2 die sukela. Tp kalu bende2 remeh temeh cmni die slalu taknak ckp.

Tp bkn ngn hubby aku je aku risau. Ngn mak aku, ayah aku, adik2 aku. Kwn2 baik aku. Kwn2 opis aku. Bos2 aku. Sedarla diri tu sikit. Aku ni pregnant. Karang nk bersalin susah padan muka aku kan. Huhuhuhuhuuhuuhuuhuhuhuhuhu....

Kadang aku tepiki jgk, kenapa Allah bg aku dugaan kt bb aku. Bb aku dlu ade prob gk. Tp alhamdulillah aku ok. Takde apa2. Kali ni bb ok tp aku plak bleeding la ape lah. Tp sbb kn aku bleeding tu bb aku kene menanggung DEXA tu pulak, yg aku cuma bole panjatkan doa, harap2 die ok la kt dlm perut ni. Risau sgt dgn condisi aku, hubby aku and adik dia yg kuat selseme. Selseme berganti2 la org kate. Hubby ok skit aku plak. Aku n hubby ok firdaus plak. So kami amat memerlukan lungs yg kuat utk menghadapi siri2 selseme yg dtg. Huhuhu..... Aku cuma bole berdoa dan berharap. Smoga anak aku dlm perut ni sihat dan kuatlah hendaknya semasa dilahirkan nanti. Amin........... Ni yg buat aku nk breastfeed die jgk2 nih. Kali ni klau bole nk lebih serius. Bkn memain cm time firdaus. And kalu kene gi outstation, aku nk bwk die. Huhuhuhu. Tp cmne nk bwk? Ntah aku pn tak tau. Taknak gi outstation bleh? huhuhuhuhuhuhuhuhuhuhu..... Tak suke outstation. Melainkan boleh bwk hubby and anak2 skali. Mcm masa kene gi Melaka dlu. Hehehehe. Ngade2 nyeee.....

Alamak. lg 13 minit nk kene tutup sume letrik. Adoi Earth Hour ni menakutkan aku. Aku tutup suma kecuali kipas la kot. Aci ke? yela firdaus tgh tdo. Kang bengkek lak die panas. Hihihihihi.

Oklah. Aku semakin lapa. Mana la hubby ku ini. Cpt la sikit... Huhuhuhuhuuhuhuhu.....

March 27, 2009

Muhammad Hafiy Bin Shahrun Hisam

Kali ni poyo sket. Bb blom kuar dh ada nama. Taknak jd cm dlu. Bb dh kuar pn tak tau nk bg nama apa lg. Hehehehe.....


Hafiy
Yang memuliakan

Harap2 nama ni diredhai olehNya dan mendatangkan maksud, masa depan dan impian yg baik2 utk bb dlm perut ni. Amin..........

March 25, 2009

Here It Is...

Untuk nk bli kete baru, aku n hubby kene piki utk jualkan kelisa. Selain kene sediakan duit2 utk topup loan kelisa and utk downpayment kete baru. Selain kene bersedia mental dan fizikal utk hadapi situasi strict budget, unless la kalu kami dua2 menang loteri. Tu takpela kan.

So masa planning2 tuh. Dh commit ngn 1 agent ni utk amik kelisa tu. Tu yg ada gmbar firdaus kt Wegro tuh. Tu masa kami tgh booking kete . :D. Tak tau nape, mmg nekad betol nk tuka kete kali ni. Setelah 5 tahun kami berkongsi guna kelisa tuh. 5 Tahun tuh(Genap 5 tahun pada disember tahun 2008)! Asenye mmg it's about time kami tuka kete. Lgpn memandangkan bilangan anak akan bertambah 2. InsyaAllah, tak cukop pn kami akan cuba cukopkan. Alamak, tu tandanya the whole year in a row hubby kene carik alasan buat OT. huhuhuhu. U jgn OT lama2 sgt. I tak sanggup....Hehehehe.......

Takpe2. Tekad2. Setelah campor tolak masa survey. Bli kete baru atau second (hubby taknak kete second, maintenance tinggi nnti. . Apa2 jela)... Bli kete mesia or kete HONDA CITY (CITY jela mampu, nk idamkan civic ke, accord ke mmg tak ah. Muahahahahahaha.. gilo ko 100k lebih2 nk kene loan. ) So kami pn decided, and gi kt Wegro tu kebetulan nmpk sales honda kt situ (Sbenanye HONDA punye pusat Sales pn kami survey jgk. Gi kt WMaju n Kepong, tanya yg kt Klang, Setapak punya. Akhir skali kt Wegro (Bandar Tun Razak, Cheras)ni paling ok skali...), Kt Wegro ni die nye Agent nama B.K.Chin. Mmg ok la mamat nih. Baik, patu die je yg murah hati nk bg rebet 1k. YG lain sume kate takde rebet sbb Honda City ni hot car skang. Lepas tu kami convert rebet 1k jd free tinted bernilai RM1488. Lepas tu dpt tshirt technicion honda 2 helai ngn mug 2. Muahahah. Tu pn nk include ek. Hubby tak puas ati sbb tak smpt nk pow cap. Ala besela Melayu. Suma bende2 free tu mmg suke. Eh korg tak suke ke? Aku suka? Ha mmg padan la kami dua ni berkawin. hehehehehe...

Sedih jgk nk berpisah ngn kelisa. Mmg BANYAK sungguh berkorban utk kami. Wpn die hanya kete kecik yg tak power. Tp die la yg aku guna gi balik kerja dlu. Dia la yg kene saman. Diela yg kami guna masa nk kawin dlu. Anta amik hubby pegi balik kampung. Die la yg hubby guna hantar pak metua aku gi hosp. Wpn kecik tetapi berjasa. Terima kasih Kelisa BHL 1366. Ntah la mcm bernyawa plak kete tu. Perasaan berpisah die sama mcm aku berpisah ngn kete kancil aku dlu. WKQ 4543. WKQ kejap je compare to kelisa nih. Dh la nombor cantik. Igt lg masa mula2 kelisa diperkenalkan kepada aku. Hubby aku excited ni nk tunjuk kt aku kete br dia, masa tu blom kawin lg la. Aku plak ngn masam muka. Kenapa abg bli kete ni. Abg taknak kawin ke? Muahahahahahahah. Masa tu hubby aku gaji kecik gila. Lepas tu dh la die jual moto sbb nk bwk kete. Lepas tu br tau bwk kete ni byk expenses suma. Tp kami tempuhi jgk waktu sukar itu. Dan alhamdulillah, kami kawin jgk dgn hasil titik peluh kami. And skg dh nk masuk 2 anak pn. InsyaAllah. Moga2 hubungan kita selalu dan sentiasa diberkati oleh Allah S.W.T. amin............

So masa tgh tunggu booking kami sampai. Kene la piki psl kelisa. Sign hubby plak bank tak trime so kene la korek2 agreement Hire Purchase lama nih. Sib baik ada dlm timbunan resit2 bayaran loan kelisa bulan2. 1 file penuh tuh. Yela dh 5 tahun. Lama tuh.....................

Settle duit booking kami pn balik dgn harapan baru. Ada lg 2 3 bulan utk buat persediaan senario Strict Budget tu nanti. Moga2 tabahlah kami hadapinya. Amin...

So kan kejadian aku bleeding and placenta trivia(aku tau preavia, sj je. ;p) bagai tu. Hubby buat keputusan utk tepon B.K.Chin sbb die nk request dpt kete cpt skit. Kaler apa pn tak kesah lah. Sbb bini nya gini gini gini. Tak tau la cmne die kata or mintak tolong mamat cina tu. Tp lepas tu dpt brita baik, ada kete org yg loan tak lepas. Mgkin kami bole try yg tu. Lepas tu call bank bank ckp loan dh approved. Alhamdulillah. Yela, aku takde utang selain kad kredit. Masa interbiu nk approved kn loan die tanya gk psl kad kredit. Nk2 masa tu blom clearkan HSBC bengong tuh. Patu aku ckp tu nk clear dh. Patu ada la kt Direct Access die detect jgk. Loan ASB pn die detect. Insurans Etiqa pn die detect. Kira suma komitmen2 perbelanjaan la. Igt mcm tak lepas jgk. Patu die minta hubby jd gerentor...........Alhamdulillah lepas. Tp mmg strict bajet la jgk.. Aku kene buang sume keinginan nk bli2 brg. Mcm kain psg buat bj kurung ke. Bj aku ke, Bj Firdaus ke. Toiletris pn kene tolak kt hubby. Dia janji die nk backup. Tp tak tau la kn. Huhuhuhu. Patu kene menyimpan jgk utk roadtax kete utk tahun dpn. Hopefully by that time ada la duit terpijak mana2. Eh tp kalu duit terpijak baik bli iPhone 3G mcm puan bos kn. Muahahahahahahahahaha.. O tp aku pakai celcom. iPhone 3G ni utk maxis jekn? Kn kn kn? Hehehehe


Jadi inilah kete kami. Dpt smlm. Aku kuar lunch time kul 330ptg br smpai opis. Ini lah kerja kami smlm. WSK3852. Bln April start baya bulan2. Tambahan komitmen aku bulan2. Huhuhuhuhu....

Alhamdulillah, aku dpt bwk kete ni. Memula gigil2 gk kaki. Yela dh bese bwk kelisa. Kecik je. Nk koner pn takot.

Tu jela aku nk share kt sini. Aku harap sumenye selamat. And harap ini sbg satu lagi titik tolak kehidupan aku and hubby aku. InsyaAllah............

Muhammad Firdaus Bin Shahrun Hisam

InsyaAllah, kalau semuanya selamat, nama anak baru aku ialah.. Jeng jeng jeng. Tu nnti dlu. Hehehehehhehehehehehe..

Ni sj je nk update gmbar2 Firdaus kt phone camera aku. Kabur gila. Tu pn kalu smpt nk snap, besenye tak smpt nk snap dh kene rampas. Huuhuhu. Yela slalu pn amik gmbar die time terang benderang. Kalu tak mmg kelabu asap le. Heheheheheh..... Sj je nk update gmbar mamat ni. Skang ni dh big boy dh. Alhamdulillah. Turn out to be sihat dan aktif. Makin pandai berdikari.

Mlm td balik dr mkn Firdaus mmg dh penat gila. Masa tu dh kul 10 ke 11 cmtu. Kuar mkn lmbt skit sbb abah balik keje pn dh dekat kul 9. So smpai umah je, die dh mamai2 tu die tak mintak dokong pn. Sayu je mama. So mama mintak la abah dokongkan. Sbb dlm die jln2 tu smpai terjatuh. Dhla kt jln tar. Dr aritu dh ada luka kt lutut. Ni mlm td tak psn lak. Pg ni pn mama blom smpt belek firdaus sbb tros gi keje time gelap2. Skang ni abah yg anta firdaus gi nursery, sbb time mama gi keje firdaus tdo lg kn. Mama kene avoid dokong firdaus skg. Huhuhu. Cian anak mama......

Ni masa mama kt spital aritu. Dok goncang2 air kotak. Igt goncang2 cmtu dpt la air tu kuar. Mmg kuar pn tp tak masuk ke mulut la sayang oi......

Masa ni firdaus tgh cari abah, abah tak balik keje lg. Dh minum susu, dh mkn, dh kenyang tp sblm tdo nk cari abah dlu. So dpt main komot2 gmbar abah pn jd la. Smpai gmbar tu skg dh tak mcm gmbar. Pakai duit tu nk cuci sayang... Huhuhuhu


Time ni masa firdaus tdo sendiri. Mama bg susu patu buat keje. Tgk2 dh tetido sendiri. Kdg2 bole je dia tdo sendiri. Kdg2 nk jgk kene dodoi2. Manjala sgt konon....

Ni close up sikit. Hehehehe

Gmbar ni comel sbenanye kalu tgk real. Tp sbb camera ni erm tau jela. Masa ni tgh tgk apa ntah AF ke apa ntah. Tp ada nyanyi2 la. Firdaus pn ikot nyanyi sklai ngn abah.. Lagu2 zaman2 70an 80an....Lagu2 medley deeply org kata ek? Cm slow mo. Mcm Suci Dalam Debu cmtu....... Tp haram tak paham apa die sebut la. Hehehe. Cuma aku doakan firdaus tak jd artis. Takyah la masuk dunia yg tak confirm halal tu. Hihihihi.....

Ni baru lepas mandi. Masa ni bj ni suma kene lipat. Masa br bli. Murah je spasang RM10 kt sogo. Masa tu ade sale apa ntah. Skg ni dh takyah lipat. Cpt btol die besar. Ni bli masa bulan lepas asenye...

Comel sgt la tu buat perangai?

Cuba teka ni masa bila? Tempat die Wegro Sdn. Bhd. Cheras. Heheheheheheheehe.... Peristiwa firdaus tumpah kan air milo. Smpai org yg mama n abah jmpe tu kene mop2...

Tu jela nk cite...

March 23, 2009

My Hubby..

Sj je nk post psl die lak arini. Hehheehhe...

Takdela lately aku a bit worry la psl hubby aku ni. Tapi as long as die slalu wt exercise ok la kot ek?

No, it's because lately hubby punya seluar makin lama makin byk yg aku kene punggah letak tepi. Dhla kebanyakkannya sama saiz, so mcm byk la nk kene topup. Mcm aku plak pregnant tak muat2 bj time tak pregnant. Hehehehe...

Aku suke jgk die gemuk. Dh tu lately mlm2 die suke himpit2 aku patu peluk2. Muahahahaha. Dlu aku yg suke himpit2 dia. Aku pn tak tau kenapa perubahan drastik cmtu skg nih. Maybe sbb - well korg tau la kami kn kene pose. Huhuhuhuhu. Di sebabkan kene pose, tu jela yg aku dok tepiki. Hua hua hua. Susah tau kene pose. Bkn senang. ;p.......... TP positip nya, aku lebih hargai dia, die lebih hargai aku. InsyaAllah.........

Tp bila tgk makin hari, perut makin naik. Pipi makin tembam. Aku risau jgk kalu jd out of control. Bayangkan aku kenal die dlu berat die nk capai 57kilo pn susah. Berat aku toksah ckp la. Tu cita lain. Kui kui kui. Skang ni minggu lepas katala 67kilo. Mggu ni timbang tros jd 67.5 kilo. Ish ish ish. Lepas tu mmg kalu die pakai short mmg nmpk la. Pstu bole lg tanya, yeke nmpk ke. Adoiyaiii... Nampak la sayang..........

Tp kalu hubby mkn sikit aku concern plak. Tak sedap ke? Kenyang ke? Nnti tak lapa balik ke? Pulak dah kn. Ekekekekekekek.... Hubby pn cmtu, bila aku kata nk diet, mulala kalu aku mkn sikit tu die tegur. Sikit nya mkn (tp mmg kejadian mkn sikit ni amat jarang lah. Muahahahahahahahaha).....

Apa2 pn aku harap hubby aku sihat2 la hendaknya ye... Harap2 takdela gemuk2 sgt. Udah2 la tu. Janji berat u lebih dr berat i ckp la (berat lepas bersalin la hendaknya. Skang ni mmg takleh lah kan. Muahahahahahahaha)....

Takde ape nk cite pn. Ntahlah lately mcm takde cita lak. Eheheheh. Sbb tgh layan spaQ. Apa kene mengena? Takde kene mengene pn nk tulis jgk. ;p..... Tgkla spaQ dh habis nnti cemana. Heheheheheheheh. Ok babai

March 20, 2009

Aku Dh Ward Out...

18hb tuh aku risau sgt tahap cipan, sbb mlm tu bleeding lg. Tak da buat apa2. Hubby aku cuit pn tak, maksudnya tak bersama suami la kn. Masak pn tak. Dokong firdaus apatah lg buat kerja rumah pn tak. So hubby pn decide nk el bwk aku gi hosp kerajaan. Manalah tau betul2 aku kene mc smpai bersalin, hosp swasta punye tak valid.

Dlm pada pening sbb kos bersalin yg boleh mencecah hingga 7k! gilos. Mana nk korek duit. Hubby aku dh mula la nk kuar duit kwsb la. Nk pinjam parents la. Pening2. Patu kami pn decide pegi HUKM. Since HKL takot penuh sgt nnti serabut. Smpai HUKM tros kene tolak gi kt emergency. Oh ya, kepada sesapa yg nk gi HUKM, kalu nk gi yg kt bahagian gomen tu, psti kan bwk la referal letter dr klinik or tmpt lain dlu. Kalu tak tidak akan dilayan. Huhuhu. Sib baik la aku kasi jgk doktor kt pusrawi tuh buat satu surat pengesahan nk tunjuk kt Big Boss aku (Aku tak bgtau secara personally pn kt bos kecik. Muahahahahhaa.. Bialah die tau sendiri. Aku tak sayang dia, aku sayang big bos aku lagi. Muahahahahah. Alah die pn bkn sayang aku. Big bos aku yg garang n slalu mrh aku n slalu sindir aku tu pn aku dpt ase kasih sayang abadi die. Muahahahahahahhaaahha), tp big bos aku pulang balik surat pengesahan tuh. So aku katela kt HUKM tu referal letter aku. Padahal bahasa dlm tu laymen gila. Takdela ckp placenta at os = placenta dekat pintu rahim. Cuma ckp low-lying placenta n tak leh buat keje berat n takleh travel. Yelah, bkn meant as referal letter pn. Sib baik la HUKM terima. Since aku ade bleeding lg. So die treat aku as emergency...... Kalu tak aku kene buat appointment dlu, and dtg lain kali. Sib baik jgk ade bleeding mlm sblm tu tuh. Huhuhu

Bermulalah episod yg aku pn tak tau la ape bende nye. Huhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhu...

Sepanjang2 aku diperiksa, dikorek, die soal di interorigate betul ke eja ntah. Aku makin pening. 1st of all, placenta aku kt atas dh. Takde kt bwh. 2nd of all, takdek plak die soh aku full kn bladder aku. In fact aku tak minum air pn lepas brekpes sbb dh risau sgt. Aku bg hubby mkn n minum, aku sendiri ntah hape2. Mmg kencing aku kuning jela 2 3 hari lepas. Kalu tak kt opis berbotol2 aku amik air. Patu lak kt hukm, die sedia water dispenser, tp tak sedia cawan. Ish ish. Tu yg buat aku ragu2 skit. Tp doktor2 yg rawat aku tuh, ramaiii mcm cite Dr.House tu. Kira ada team yg akan discuss n ckp2 psl kes aku la. Tp mcm ada 1 ketua mcm Dr. House tuh. Ckp ngn ketua tuh best sikit. Sbb die sure apa yg die tau apa yg kene buat. Yg lain tuh mcm tak sure. Patu mcm main belasah je. Huwarghhhhh.....

Aku tak tau la apa nasib aku. Aku dpt suntikan DEXA tuh. Huwaaaa. Tp so far baby aku still active mcm biasa. Memula kene tu die mcm tdo je. Smpai aku ketuk2 perut aku sbb risau. Mmg lepas 6 jam dpt suntikan terakhir, siap monitor jantung bb takot ade side effect. Huhuhuu..

So aku didiagnosed, Cervixcitis je. Apart from all the bleeding took place previously. Placenta aku is not at os. Aku slamat. Tp nnti 36 weeks aku kene dtg lg kt HUKM sbb aku kata aku taknak check up kt situ, aku just nk bersalin kt situ (tp aku plan cmni, kalu aku bole bersalin normal, aku nk bersalin kt pusrawi je, hubby bole claim bwh 3k. Tp kalu kene c-sect, aku gi la HUKM..aku pn taktau napa aku nk jgk bersalin kt swasta. Anyway, nk gi HUKM tu jauh jgk, jem jgk kdg2. So kene cr tmpt terdekat la jgk. Tp kalu aku kene c-sect, which nnti masa 36th weeks br tau, aku kene jgk bersalin kt HUKM. Huhuhu. Tp free tuh. Bawa GL, baya ward je RM8 sehari. Ok kn? Ok sangat!!).... Tp doktor2 kt sana kata (wpn dorg kata kes aku tak serius!) aku kene amik dexa, sbb aku ade posibility bersalin lebih awal dr 34th weeks. Dan dorg takkan let aku overdue, since aku dh amik Dexa, nnti bb terlalu matang, susah jgk. Ish ish. Ntah hapa2 kn? Kata tak serius, napa bg Dexa? Lepas tu kata tak de apa2, knape ada chance nk bersalin awal jgk? Dorg check jgk cervix aku, tak luka tak apa. Vagina aku pn tak luka tak apa. Dorg masih tak tau darah tu dtg dr mana. None of them thinking, probably, placenta aku kt bwh before ni, tu yg kuar drh. Ntahla. aku bkn doktor kang aku mencelah kang ckp aku ni byk sgt tgk tv, cite dr. House tu. So aku diam jela. Lgpn aku dh mls nk piki aku ni apa pasal. Sbbnya aku dh down masa doktor beriya2 nk kasi jgk aku Dexa tu wpn aku refuse. Huhuhuhuhuhuhuhuhhhhuuhu..

So skg ni aku cuma berdoa anak aku ok. Aku tak sedih dh. Aku cuma tak sabar nk tgk bb aku n aku berdoa smoga die ok. Cian dia tak tau apa2.

Aku MC lg hari ni. Pelik kn? Tak serius tp dpt jgk MC smpai hari ni. Kalu korg pelik, aku lagiiii pelik. So marilah kita sama2 pelik kn.... Kita tggu dan lihat jela apa nk jd. Huhuhuu

Oklah, aku tgh weng nih. Smlm tggu hubby smpai kul 12mlm tp die tak balik2 lg. Upenye kul 1 br die balik. Aku smpat kiss die kt blakang kepala je masa die dh masuk tdo. Bangun2 dh terang dh alam dunia nih. Huhuhuhuhuhuhuhu.

Puas mlm td dpt tdo ngn firdaus. Dpt tdo ngn hubby. Smlm tak dpt tdo ngn dorg tu ase lamaaa sgt. Boleh tak ek, aku nk bersalin kt tmpt private, patu mlm aku lepas bersalin tu aku nk angkut 2-2 mamat tu tdo skali ngn aku? Huhuhuhu. Bolehla boleh la. Nnti kita bwk toto ek. Heheheheh. Apalah aku merepek nih...

Oklah. Smpai sini je aku tulis. Babai

March 17, 2009

Choices...

Aku igtkn mcm nk buat keje skit td. Skali outlook ni hang plak aku nk reply email user. Since blog ni dh terbukak aku just nk write in sikit...

Hmm ase mcm aku ni mengharapkan simpati plak. Tp serius waktu jmpa doktor td aku mmg tak tenang n ase mcm tak slamat. Mgkin la takde ape kot. Ok je kot ni cuma aku takleh keje berat.

Yg buat aku tergamam tu bila doktor kate. Bila aku bleeding je lg skali, doktor takkan teragak2 nk bg aku DEXTA, nama ubat la. DEXTA ni utk mematangkan bb aku, mematangkan organ2 terutama paru2. So on my 27th weeks ni, bb masih halfway on developing his organs. So kalu doktor bg DEXTA, his organ will become mature, but not develope dh. Sedih aku. Maksudnya dr takde apa2 (posibility utk bb or aku mati tu ada...) it's better la. Tu yg buat aku sedih skit. So nk buat apa mature kn baby? Sbb itu posibility utk deliver bb ni dgn lebih awal. So aku kene set mind aku. Jaga diri, takleh wt keje berat2, supaya bb bole bertahan lg dok dlm perut aku ni. Kalu tak, another bleeding jek, mkn DEXTA and god knows what will happen......

Doktor kata aku tak boleh ada contraction. Dh tu aku nih jenis bersalin awal. Keturunan la kn. So lg la bahaya. Sbb expected 40weeks. Bese 38weeks dh bersalin. So mmg lg awal dr tu aku dh kene prepare dh. Aku tak smpt lg nk search kesan2 placenta trivia nih.

Doktor kata sepatutnya aku tak bole gi keje. Die kate mcm berdosa die bg aku gi keje nih. Hahaha. Ok tu klaka. Sbbnya placenta trivia aku agak membimbangkan. Placenta aku bentuk C dn menutup jln kuar bb. Maksudnya posibility aku bersalin normal is below 10%. Tipis la. Bkn takat tutup 2 3 inci. Huarghh. Aku tak tau mcm mana nk explain. Mgkin pada org tak bahaya. Since aku sihat. Baby pn mmg sihat. Aku skg nk masuk 27th weeks. Tp bb dh besar mcm 30th weeks. Ada harapan die utk membesar lebih lg dr tu. Takpela. Aku tak kisah. I'm gonna undergo a c-sect anyway. Hua hua hua.

Doktor kata bole la aku start buat solat hajat utk doa moga2 placenta aku naik - tp nk naik kemana? Mmg mcm takde ruang dh die nk naik. Huhuhuhu. Sbb die bentuk C. Unless kalu C tu ke atas. Mcm mana aku nk tolakkk huwaaaaaaaa.

And mmg confirm, aku takleh bersama suami! takpe u bole guna cara lain. Tak aci, die je puas sorg2. ;p............Nti die demam plak kalu kene tahan lg 3 bulan tak baya bil air. Muahahaha. Ok doktor your joke is very funny...

Time aku cita ngn big boss aku td pn die mcm paham situasi aku. Takde plak die buat mimik muka, fatimah, u r exagerating. TP aku yg rasa mcm tu.

Hubby kata nnti kita pegi HKL minta 2nd opinion. Sbb aku takleh MC swasta lama2. Nk taknak aku kene gi gomen gk utk dpt kn MC. Mgkin kt gomen aku dpt opinion berbeza. Mcm mana nih. Gomen tak suka scan2. Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..... Aku rasa mcm susah je aku nk dpt mc gomen. Sbb msti sekadar check kencing, tekanan darah, bla bla bla, tp nk scan susah. Huwaaaarghh.

Lepas tu esok aku ada 2 meeting pg petang. Mcm mana. Lepas tu takde sapa bole ganti aku plak tu. Huwarghhh.

Skali masin mulut aku pg td, aku ckp kt akak izi aku ni jenis bersalin awal. Mmg nk kene awal. Doktor kata even aku nk bersalin bulan 5 pn die bole adjustkn. Huhuhuhu. Tp tu lah aku takot kalu aku bleeding lg. TAKMAUUUUUUU...

TP hubby kata, takyah masak dh lepas ni. Yahuuuuuuuuuuuuuuu.

Aku kene dptkan 2nd opinion jgk. Psl duit tu aku ase aku bole cr. Sama asa pakai kredit kad, limit kn 10k kalu bersalin swasta. TP 2nd opinion tu utk aku dptkn MC. Hehehe. Dlm pada tu tingin gk nk cuti panjang2. Hehehehehehe. Skali kene warded kt HKL. masin lg skali mulut aku cmne? Bosannya. Tp sy taknak bersalin gomen kali ni. Pleaseeeee.. Huhuhuhuhuhuhuhu

Ptt la lately aku start ase sakit2 kt bawah. Igtkn kepala bb. Upenye uri tu kt bawah. Hhuhuhuhu. Pedih pn start ase balik. Memula aritu tak ase, igtkn 2nd bb dh tak ase. Huhuhuhu...

Sedih2. Aku harap Allah permudahkan la urusan aku. Huhuhuhuhu Amin...

Ulat Mulong

Aku ase mcm tak salah aku sebarkan bende ni. Terpulang la kalu nk pecaya atau tak. Tapi sekurang2 nya bole mencetus idea kt minda masing2 untuk lebih tercari2 mengenai kebenaran artikel di bawahnya. Tp kalau anda yakin mmg ulat tu bole di makan enak diratah. Silakan. Aku bkn nk menimbulkan was2 tp aku ase logik gk la. Seigt aku ustazah aku dlu pn kata ulat dlm buah je bole mkn. Masalahnya ulat mulong ni bkn dlm buah. Tp dlm batang. So pikir2 n beringat2 la kwn2. Apa2 pn aku mmg geli nk mkn ulat ni... Eyeeee... Kredit to Puan Hannan. Link kt sbelah kanan ye. Tq.

Saya (Ikhram Husin) pernah belajar dan menetap di bumi Sarawak.
Berikut
sedikit perkongsian. Mohon sebaran
Saja nak kongsi dgn sahabat2
ya...Sebagaimana ditontonkan di Majalah 3minggu lepas perihal ulat mulong.
Berikut antara intipati pengajian dpdKitab "Sabilal Muhtadin" .Ulat
MulongRupa-rupanya masih wujud kekeliruan dalam masyarakat kita berhubung
hukummakan si-at atau ulat mulong atau ulat batang sagu ini.Dalam mazhab Syafi`i
yang diamalkan kita zaman berzaman di rantau sebelahsini, segala macam ulat
dihukumkan haram memakannya.Yang diistisna` (dikecualikan) hanyalah ulat yang
terwujud dalam cuka atau
buah-buahan yang sukar hendak dibezakan apa lagi
untuk dibuang, yang dimakanbersama-sama cuka atau buah-buahan tersebut (yakni
lebih tepat diistilahkansebagai "termakan bersama-sama iaitu yang dimakan adalah
buah sedangkanulatnya ikut termakan sekali".Jadi menjadi satu syarat yang ianya
dimakan bersama - sama buah tersebutkerana sukar hendak dibezakan dan
dibuang.
Jika ulat-ulat tersebut boleh dipisahkan dari buah-buahan, maka
tetaplahhukumnya haram dimakan. Perkara ini dibincangkan dalam kitab-kitab
fiqhmu'tabar dalam mazhab seperti "Minhajuth Tholibin" halaman 130 dan 132 serta
syarahnya pada "Tuhfatul Muhtaj" juzuk 9 halaman 369 dan 445Syaikh Muhammad
Arsyad al-Banjari, ulama besar pengarang kitab "SabilalMuhtadin" dengan jelas
pada juzuk 1 halaman 38 menyatakan sebagai berikut:-
Bahawasanya telah
dinashkan oleh ulama atas bahawasanya tiap-tiap ulat,
dan jika ada ia suci
pada ketika hidupnya sekalipun, HARAM memakan dia.Ulama-ulama Sarawak
termasuklah almarhum Shohibus Samahah Datuk Haji AbdulQadir Hasan, turut tidak
ketinggalan mengeluarkan fatwa mengenai haramnyamemakan ulat mulong
ini.Malangnya ada sebilangan kecil masyarakat Islam yang masih tidak
mendengarbeduk mengenai haramnya makan ulat mulong menurut mazhab Syafi`i.
Kepadapenggemar ulat mulong, maka ketahuilah bahawa makan ulat mulong itu
adalahharam hukumnya sebagaimana haramnya makan ular dan katak dan beruk dan
keramenurut mazhab Syafi`i. Jadi eloklah berhenti dan jika dikatakan
rasanyaseperti rasa udang, maka eloklah beli udang dan makanlah
udang.
Al-Haqir ila ALLAH Al-Ghaniy : Ikhram Husin Mohon sebaran

March 16, 2009

Today is About ME!

Hmm dh lama aku tak tulis psl perkembangan aku. Well, takyah cite org dh tau. Mmg KEMBANG SEMANGKUK PN. Muahahaha. Hubby aku yg bese kata aku kurus pn dh kata aku gemuk. Ops bila masa lak die kata aku kurus. Ahahahahaha.

Well mula2 td aku nk tulis psl aku aku and jgk aku. Lepas tu selak paper, nmpk kes buang bayi. Lepas tu si bedah tu plak tak puas ati ngn aku psl aliran politik aku lain. Dia lain. Apa la ko ni bedah. Ko nk aku tulis perfect, ko igt aku tuhan? Aku pn manusia biasa jgk. Ko taknak pening, ko takyah tau psl politik. Senang. Ko undi jela mana yg ko dh yakin ko betul. Mmg aku takkan and langsung tak boleh ubah minda ko. Sama jgk ngn aku, ko takkan boleh ubah minda aku. Hehehe. Serius, aku bkn emo tp aku sbenanye tak bape gemor sikap sesetengah org yg amik pendekatan menjauhkan diri dr politik semata2 taknak pening2. Bg aku politik ni adalah masa dpn aku dan anak2 aku. Masa depan MALAYSIA. So aku pn ckp apa yg aku rasa nk ckp dlm pada aku memikir isu2 tertentu. Aku just nk kwn2 aku, tgk dr segi yg aku tgk. Mgkin aku tak nmpk dr segi yg korg nmpk. Kdg2 aku sendiri takleh trime pendapat org. But aku rasa aku ni person yg open for discussion. I can speak thru facts. Chewah konon. Emo2 skit tu besela. Nk menang je. But kalu tak puas ati, u can come to me, ckp apa facts yg ko ada. Kalu stakat nk ckp aku tak perfect, mmg aku tak perfect sbb aku bkn tuhan. Tp stakat tu jela. Mind aku still on what aku pegang slame ni. Sekian terima kasih. Muahahahahahahahhahahaa.

Then psl buang bayi. Mmg la kekadang tu bila ada anak. Dia nangis mlm2 ase nk picit2 je. Tp tgk muka comel dia, betapa fragile nya seorang budak. Mcm mana die nk hidup tanpa aku? Mcm mana aku sanggup tgk dia terkapai2. Wpn ada la jgk time2 aku bengang aku biaa je die nangis lama2. Muahahaha. yela dgn bahasa jerman dia tuh, smpai sudah aku tak paham die nk apa. Bg susu taknak, dukung pn taknak, ase nk lempang je. Muahahahahaha. Tp die budak, apa la dia tau kn. Kesian adalah. Dlm ati aku ckp, firdaus beruntung sgt, tgk sesetengah mak yg tak rela tu, buang2 anak dia. Tergamak die buang dlm tong sampah. Istighfar jelah aku dlm hati. Smpaikan nk bukak article tu dan baca pn aku tak sanggup. Tgk baby terselit celah smpah sarap buat aku ase nk menangis. Tp tulah, Allah tu maha adil, maha mengetahui. Manusia sekejam itu tentu akan die hukum jgk nnti. Dan baby teraniaya itu sudah pasti menjadi penghuni syurga. Sudah pasti rohnya akan diberkati. Tidak diminta lahir kedunia dan diperlakukan sedemikian. Yg hidup ni tak tau lg untung nasib. Cumanya baby tu tak smpt la nk mengecapi siri2 dimanjai, disusui malah dipeluk erat oleh seorg insan bernama IBU, ataupun AYAH. Malah baby tu dibenci dan didendam sehingga sebegitu rupa diperlakukan. Adoi, kejamnya manusia. Manusia pendek akal, tak matang, tak berperikemanusiaan. Malah sedar dalam tak buat semua tu. Main pandai! Seronok pandai. Jaga anak taknak. Manalah ada baby yg baik je tak nangis. Tak lapar. Tak dahagakan belaian. MANA ADA! Tak terpikir ke mcm mana kita semua boleh hidup, bernapas, malah dpt mengejar nikmat dunia, makan minum shopping main (hehehehe) kalu takda org yg jaga belai kita? Tak terpikir keee???? Urghhhhh....

Ok tu psl tu. Skg ni psl chong wei jgk. Misbun n Jailani kata Chong Wei menang sbb die tak terburu2 utk menang. Die main ikot rentak Lin Dan. Erm. Betul. Mcm Hubby aku pulak ckp, Dlu Chong Wei die tunggu bola naikkk patu turun baru die nk balas. Skng bola br nk naik die dh balas. Means Lin Dan tak smpt nk counter balik tindakan Chong Wei tu. Aku tak paham sgt. Tp kdg2 aku nmpk la jgk. Maksudnya Chong Wei tak tunggu lama utk balas. Fast paced la die main smlm. Lg 1 yg aku n hubby sama2 nmpk. Chong Wei punya mutu permainan mmg meningkat. Die bole jatuh, pusing, ke kiri atau ke kanan, dan masih konsisten je amik bola. Jarang bola terlepas. Jarang lalai. Ade jgk la tp tak mcm masa kt All England dlu. Mgkin btol la, die sabar, fokus, jd dia boleh menang. Lin Dan pulak aku ase mamat ni mcm cpt penat. Yelah, sblm All England, lepas Olimpik aritu, die sunyi je tak kemana2. Padahal Chong Wei dh merata open die pegi. Die nmpk penat, sbb br lepas berganyang di England. Mgkin tu pn salah satu sebab. Die tak boleh nk lawan kekuatan yg Chong Wei dh kumpul Sejak olimpik aritu. Mmg takde rehat aku tgk si Chong Wei tu. Bebaloi la susah payah die slame ni. Cuma aku harap lepas ni die bole teruskan fokus dia mcm tu tuh and tros meningkat lagi dan lagi. Semoga berjaya Chong Wei. Aku tak minat die sgt sbb die tak ensem. Muahahahaha. Tp pemain paling displin and tak byk songeh mmg dia la. Satu2 nya. Utk badminton la. Hehehehehe..

As for Firdaus plak. Mulut dia skg becok gila. Sikit2 dok bertanya la. Nyanyi la. Tp kalu aku nk record dia tau patu die diam. Ish ish ish. Tp besela apa yg die tanya tu bknnya paham sgt. Stakat bende2 cm nk susu, nk mkn. Fish. Mandi. Nak. Nanak. Tu dh clear la. Tak pun ape tu? Sikit2 la. Vocab die yg lain2 ntah hape2. Tp mmg sweet ja bila time org nyanyi2 die follow lagu tu. Tak saba nk dgr die ckp betul2. Abah die smpai pening2 sbb die tak benti ckp. Bukak mata je ada je bende die nk tanya kite. And kalu ktorg tgh smyg. Nnti die dok dpn2 patu die becok la ckp ntah apa2. Tanya2 macam mana la nk jwb. Ada skali abah die smpai sujud atas badan dia. Aku yg sbelah ni dok tahan jela nk gelak. Ish ish. Patu bila aku duduk antara dua sujud bleh plak die nk duduk atas riba aku. Ish ish. Pastu die dh pandai kenal org la. Mula2 jmpa die akan malu2. Paling2 die tgk org tu muka baik die akan senyum je la. Die takkan bg org tu dokong dia. Tp kalu dh slalu tgk, wpn weekend je. Die siap bole main bola ngn org tu. Ni kwn hubby aku la, memandangkan slalu bwk firdaus gi main futsal, so member2 futsal hubby aku dh bole ngam la ngn anak aku. Siap bole dokong suma. Syok plak aku tgk.

Hem. Takde apa dh kot. Tu jelah. Nti kalu ade masa terluang aku cite psl smlm aku emo ngn hubby aku pg. Muahahahahahahaha. Tp lepas tu dpt obat kaki membengkak. Lenguh2 semalaman. Patu pg td kul 430pg bgn sakit perut. Ishhh takpelah. Dosa Allah balas kt dunia. Kene mintak ampun kt hubby ni. Hehehehe.. Ok la babai...

March 09, 2009

PPSMI..

Smpai aku naik hapal acronym nih. Pembelajaran dan Pendidikan Sains n Maths Dlm Bahasa Inggeris. I thought dh start zaman mahadhir dlu lagi? Oh, dh lama aku diam, br aku paham. Upenye laa ni dorg nk mansuhkan PPSMI tsb.........- GMP tu la


Dijadikan cita, PPSMI ni mmg byk membantu. Aku sendiri, wanita bandar, mmg menggalakkan anak aku blajar Bahasa Inggeris. Aku pelik jgk kenapa ada yg membantah? Lg2 pelik golongan pembangkang plak tu yg membantah! Smpai kene pukul polis (ada kt internet, betapa dengki nya polis2 ni ngn golongan2 membangkang nih..), smpai masuk lokap. Why? Why? Why?


Lg sandiwara samarinda yg aku tgk, golongan cendiakawan malaysia yg tak seberapa nk ada tu. A. Samad. Said sanggup turun padang sama2 nk lancarkan bantahan.

Aku tak tau la sawan mana yg dh hinggap dlm otak kerajaan (dengan izinNya), smpaikan dorg nk marah sgt. Smpai turun FRU bila mana org2 pembangkang ni nk melancarkan pemansuhan tersebut. Mcm zaman2 reformasi dlu2 tuh. Reformasi tu aku phm la skit, sbb reformasi tu mmg terang2 nk menjatuhkan kerajaan. PPSMI ni bkn nk menjatuhkan kerajaan. Aku pndang dr segi menegur kerajaan. Apa yg rakyat rasa lebih terbaik utk suma rakyat. Aku rasa, pembangkang boleh berdemo secara aman, mcm yg jln kt jln raya membantah kenaikan harga minyak dlu. Takda apa2 pun. Cuma nk menunjuk perasaan je. Tak lebih dr itu. Yg FRU polis suma nk lebih2 ni kenapa? Aku tak paham btol. Pstu siap kata suma ni agenda politik...

Btul apa GMP ckp, kami ni bkn beruk, ada otak, ada ilmu. Bkn buat atas dasar politik sapa2. Bkn nk tunjuk bagus. Ini something yg kami rasa penting...

Ada 1 blog ni plak kata, apa la nk susah. English mmg pnting pn. Suma buku2 sains maths seantero dunia, pelbagai bahasa, ditranslate dlm English, sbb market luas, bole buat duit bykkk. So kalu nk maju, byk bahan ilmiah yg hebat2 bak kata dia tu. Biar dr rebungnya ni la, kita ajar anak2 kita bahasa inggeris.

Aku tak rasa ilmuan bahasa melayu berpiket, menghidu gas pemedih mata semata2 utk mempertahankan maruah bangsa. Tegakkan kata jepun, jerman suma tak tau pun english tp boleh maju. Itu bkn persoalan hakiki bg aku...

Tp dunia pendidikan di Malaysia hari ini. Kenapa kita nk menyusahkan akar umbi pembelajaran dgn letak bahasa inggeris ni. Berani aku kata, masalah gejala sosial dikalangan remaja, byk berlaku dekat golongan2 miskin. Org kaya pn ada, tp tak byk, lgpn dorg takde problem melainkan penceraian.

Tp kenapa golongan miskin? Aku tgk sendiri kwn2 aku. Zaman2 aku skolah dlu. Kenapa? Kenapa hilang minat belajar?

Cm aku, aku tak tau aku tanya mak aku. Mak aku takdela kaya, tp taula bc, phm la activity books aku tuh. Cm adik aku, dia ada aku, ada abang dia bole la translate utk dia. Is not as easy as 2+2 = 4 okay. Bahasa2 dia ada ayat panjang2 jgk. Smpai aku nk ckp kt sini pn aku tak igt.

Kira point aku, org kt Bandar apa kisah. Mak bapak sure tau. Tp kalu bapak SPM pn tak lepas, PMR pn kantoi. Mcm mana? Sapa nk tolong budak2 tu.

Aku bkn nk kutuk para-para cikgu. Cikgu2 kt bandar ok kot. TP bayangkan cikgu2 kt kawasan Kg. Dgn otak tenat piki cmne nk apply pindah lagi. Mana lah nk tumpu perhatian. Tgk anak murid 1 ayat pn tak paham. Bengang2 sama ada die buat dono, die hambur tak pun die kasi rotan. Tu la keje dia. I mean, passion tu takde. Keje cikgu sbb benefit, bkn sbb minat. Besela tu. Tu pilihan dorg. Aku sendiri pn, keje gomen sbb benefit. Sbb senang nk cuti. Cuti byk. Demi anak2 aku gk. Kira pentingkan diri la ni....

Kira, takpela tu nk buat guano. Suma cikgu gitu. Yg penting inti pembelajaran tu bialah kukuh. Bialah mudah dipahami, diminati. Supaya budak2 ni minat belajar. Boleh berdikari. Nk mengajar pn mudah.

Activity Books Maths and Science in english tuh. Kdg2 aku yg ada degree ni pn bole konpius. Kdg2 mcm teka teki. Kesian jgk kt adik aku. TP takpela. bila dh discuss ngn aku, tgk kamus ajar die tgk kamus suma. Dia paham. And mmg good for his English. English senang2 dpt A.

Tp aku kesian ngn rural area;s punya budak2. Mcm mana lah dorg. Not to mention anak2 yatim tu suma. Yg ada mak bapak tak amik port pn ada.

Itu lah yg di perang2 kn oleh cendiakawan2 yg masuk tv tu hari ni bg aku. Bkn kerana bruised ego, shallow minded nationalistic village hero diorg. Tp kerana maruah bangsa. I mean, if terlalu byk bangsa yg putus asa and jadi mat rempit bohsia. Tak ker tergadai maruah bangsa. Even Sufiah Yusof yg genius maths pn putus asa. Tak mustahil budak2 ni bole jd gitu dgn pancaroba yg mcm2 skang nih.

Sudah2 la tu menteri2 yg dikasihi dan bijaksana sekalian. Rentikanlah agenda menuduh rakyat menentang kerajaan demi kepentingan politik. Takpala. Kerajaan nk memerintah smpai kiamat pn takpe. Take your crown. Tp jgn lah pergadaikan nasib anak2 kampung. Silalah bincang. Sblm bwk kabinet, ajak la cerdik pandai cendiakawan berhujah masing2 dan draf kan 1 usul yg kukuh. Bkn sekadar nk menang pilihanraya. Jadilah pemimpin yg dikagumi dan disegani.

Sekian.

March 06, 2009

Odd Case...

Betul ke ek. Tp mcm betul. Tp dlm semua report takdela ckp sapa sbenanye yg bersalah. Takpe, Allah S.W.T maha mengetahui.

Seorg wanita, boleh kata agak tamak, berani, mengugut2 mintak duit komisyen. Kemudian diheret masuk ke dalam hutan, smpai terkencing2, ditembak dikepala sebanyak 2 kali tanpa belas. Sblm ditembak die menjerit, "Tolong, sy sedang mengandung. Jgn bunuh sy!" Tanpa belas, dia ditembak. Mcm takde respon dari pelaku, die ditembak. Mula2 sekali. Tiba2 terdpt pergerakkan ditgnnya, lalu ditembak sekali lg. Kemudian, bjnya dibuka dan diletakkan kedlm plastik. Mgkin dia ditelanjangkan. Apa terjadi antara die ditembak, ditelanjangkan dan dibom, hanya Allah yg mengetahui. Kemudian, bom diletakkan die segenap tubuh yg telah ditelanjangkan. Mgkin sakaratulmaut telah pn menjalankan tugas, atau mgkin wanita itu masih mempunyai sedikit nyawa dikandung badang. Nyawa yg nyawa2 ikan. Kemudian dia diletupkan. Dan pelaku adalah 2 org lelaki MELAYU, seorang yang dilahirkan sebagai ISLAM. Yg ibu bapa pemeluk agama ALLAH. Yg tau tentang wujudnya syurga, neraka, pahala dan dosa. Dan pernah dibacakan ayat Allah, bahawa balasan dariNYA itu benar, dan perit!

Tanpa ada apa2, lepas tu kejadian itu dilupakan. Seperti pembunuhan seekor cicak dlm sinki aku bulan lepas. Paling2 pn time tepuk nyamuk 2 mlm sebelum. It's no big deal!

Kemudian, dgn bantuan seorg pemandu teksi. Perkara itu pun terbongkar. Terakhir pemandu itu meninggalkan wanita malang itu, ditmpt wanita itu ditarik dan diheret ke dlm hutan. Mcm org kata, there's no perfect crime!

Tp tulah, masih samar2 siapa yg terlibat. Kita takde bukti selain pemandu teksi yg mengaku terlihat. Dan 2 org MELAYU td yg mengaku sbg pelaku. Mcm dh tak kesah kalu lepas ni kene hukum. Wpn sblm tu tak penah ade kaitan langsung dgn wanita malang td. Mgkin, kalu die tak buat cmtu, nyawa family dia plak tergadai. Itu lah manusia di bumi Malaysia. Senantiasa teragut dgn hutang dunia. Termasuk aku sendiri. Huhuhuhuhuhu...

Ntah la. Aku pn tak tau apa nk piki dh. Tp aku ase, bialah kt dunia org tu terlepas. Mgkin dia rasa berbaloi kemewahan dan kemenangn didunia ini dia kecapi berbanding kemenangan dihari akhirat. Atau mgkin die seorg atheis? Wallahualam....

March 03, 2009

Democracy Anyone?

Smlm hubby aku tanya aku satu soalan yg aku takot nk jwb. Well kitrog dh lama tak bertikam lidah (besenye aku la yg over, hubby diam je. Aku tak suka cmtu sbb mcm melawan suami la kn. Hik Hik Hik.. Taknak jd mcm 1st pregnancy dlu, time nk bersalin pn gaduh lg... Huhuhu)

Kenapa SPEAKER PERAK berat sebelah? Boleh ke SPEAKER DEWAN mcm tu?


Well, aku boleh jwb. Tp mesti emosi. Mesti bebel2 bebel2 byk2 tp point takde. Nk ckp ngn org kuat mstila ada fakta, ada stand penuh dgn fakta tanpa emosi.

I taknak la jwb. Nnti i jawab u marah.


Pstu hubby tros buat muke. Masa tu br lepas mkn Kari Ikan Jenahak, Ikan Selar Goreng n Sambal Belacan. Sedapkn? Tu aku ngidam nk mkn smlm. Heheheh.

I tak mrh kalu u jwb tu tak emosi....


;p. Well tu yg susah tuh. Huhuhuhuhu....

Ok yg terjadi pg ni, Of coz setelah diancam untuk pintu dewan dikunci. Pintu dewan benar2 dikunci. And DUN2 pembangkang bersidang di bawah pokok. Dengan di circulated oleh bodyguards yg tak berpistol, dan dikerumuni oleh org awam dan wartawan.... DUN dan SPEAKER bersidang ditgh2 mereka tu sume. And ada 1 report yg buat aku tergerak utk menulis. Sbbnya, aku dpt lihat kt sini, wpn mcm tak formal and hinanya bwh pokok je. Tp...

A moment of humour occurred when the Speaker asked the Aduns,

"Setuju?"
Instead, of just the Aduns responding, the whole crowd shouted

"Setuju!"
The Aduns had to explain to the crowd that the Setuju response was only for the
Aduns. Someone in the crowd muttered to my contact,

"We are also part of this assembly. We have a right to express our confidence in the MB."


Funny tak funny la. Mgkin org bole kata. Ala tu suma barua PEMBANGKANG!... Tula yg dirisaukan sekarang, sbb golongan kita dh berpecah dua. Ada yg kuat menyokong BN dan sebahagian menyokong PEMBANGKANG. Aku pn tak tau mana yg kuat. So aku takleh nk ulas. Aku tak kaji statistik. Tapi yg aku bole nmpk. So aku sebut la.

Ok to answer soalan Hubby aku. Kenapa aku tak rasa SPEAKER Siva tuh berat sebelah. Kenapa dia berhak buat kenyataan dan mintak semua DUN bersidang?

3 DUN dah keluar PR dan jd anggota bebas, lalu menyokong BN. So keadaan memihak kepada BN. So dlu masa rakyat undi 3 DUN tu, kira diorg undi for PR. Ok fine dlm perlembagaan, kalu DUN kuar parti, tak perlu re-election. TAPI, bole ke BN kata, Rakyat telah memihak semula kepada BN. Because yg berubah tu DUN, wpn DUN tsbt telah mewakili Rakyat. BN mungkin bole kata, kita dh ada suara yg kuat untuk perintah PERAK. Tp tu bkn pilihan rakyat. So Ok logiknya skang, kalu betol Malaysia AMnya dan Perak KHUSUSnya adalah sebuah Negeri/Negara yg demokrasi - kita adakan semula Election(Sama dengan pembubaran DUN Perak yg disebut2 tu lah)! Unless la kalau ia tak melibatkan perubahan MB. Atau bila suma DUN bersidang semula, dan membincangkan utk undi percaya atau tidak thdp MB. Kalu takde kata putus, means tak dpt majoriti sapa nk jd MB, maka nya terpaksa la re-election. Kalu dpt majoriti, kalu dh BN menang majoriti dewan. So apa nk dikata. Sbb hal pilih memilih bkn hal sultan. Even Paklah pn bkn Agong yg pilih. Agong perkenan je.

Yelah, kita ni kan Sistem Raja Berpelembagaan. Sbb kita ni suma umat ISLAM (yelah sbb skang yg pening melayu antara melayu je. Bkn islam tgk dan gelakkan kita. Isu perkauman, heh, kalu melayu ckp lebeh, mau kene tembak je kot..... ). Daulat2 tu dh mcm syirik. Tp demi menghormati RAJA sbb dorg dlu yg perintah kita, jd kita bg dorg elaun bulanan. Lainlah mcm Sultan Brunei. Tu dh lain cita. Mmg dia Pemerintah mutlak.

Kiranya tu yg Pembangkang tak puas hati. Bkn soal speaker berat sebelah ke tidak. Soalnya skg, kenapa ByPass Dewan Rakyat? Ok fine, BN dh dpt kuasa 30 suara (30 DUN yg memihak kepada BN). Tapi kenapa, abaikan suara lg 27 PR tu? Dorg pn rakyat mesia gk. Tu yg tak puas hati tu. So Speaker pn amik keputusan, adakan sidang dewan jd bole bincang perkara ni. Tgk BN punyalah sombong, dorg taknak join, dorg siap halang, sbb dorg kata Speaker takde hak...Mahkamah lebih berhak. TU yg dh smpai org2 PR ni kata, dh takda democracy. Speaker tu, pengerusi kepada kedemokrasian di Perak. Maksudnya dia org tgh kepada sama ada BN atau PR. Jd dia yg timbang tara sama adil 2-2. Bg aku mmg logik kalu adakan sidang. Bincang betul2. Then decide. Takleh decide the re-election.

My Friend,

Igt tak masa 16 Sept, anwar gagal jd PM? Igt tak apa Anwar nk buat? Ok aku akui, idea dia nk jd PM tu mcm badut sarkas. Tp die plan, memula dekat sidang, die nk bangkitkan usul undi tak percaya PM sedia ada and lepas tu dpt kan keputusan Parlimen. Speaker (BN) approve tak? Tak kan. Lepas tu tak dpt, dia nk jmpe Agung, tp btoi gak, Agung takde kuasa. Slagi perkara tu tak naik kt dewan, Agong takleh buat apa2. Same goes to Sultan jgk sebenarnya.

Hmm. Berjabu aku tulis, aku tak rasa ada apa2 kebaikan pn. Tp aku respek lah kt PR. Dorg tak putus asa. Mula2 mmg aku igt, oh dorg ni nk kuasa. Ada kuasa mcm2 boleh buat. Tp lama2 aku tgk, ntah la. Tu korg pikir la sendiri. TP kalu korg bc berita terkini kt Berita Harian compare dgn Utusan. Korg bole nmpk, sapa yg berat sebelah, sapa yg ckp psl fakta, sapa yg menyokong sebelah pihak. Cerita yg sama ayat maksud lain2. Lu pikir la sendiri kwn2.

Aku pn pening2 lalat jgk. Tp aku tulis ni bkn sbb aku sokong sesapa. Aku blom decide lg. TP aku tetap tegaskan. Bg aku BN tak perlu gopoh, ptt lebih profesional. Dan skg mereka hanya mencetus kekecohan. Cuba kalu mereka tak abaikan 27 DUN yg mewakili suara rakyat dan adakan sesi perbincangan secara aman. Mgkin aku akan lebih respek kpd mereka.

Skg aku phm. Kenapa anwar tak teruskan niat dia. Sbb takmo berlaku kekecohan. Itu br negeri. Kalu negara mcm mana? Ramai jgk penyokong BN kt luar sana tu. So BN lawan PR, padahal 2-2 tanah tumpah darahku Malaysia.

Lg 1 psl kaum. Aku harap, kita jgn la sensitif sgt isu perkauman ni. Kita sama2 nk aman damai. Jd kita jgn nk provoke sapa2 yek. Nnti kita kt dlm gaduh, kt luar tgk je time bila kita lemah, masuk jarum sapa yg susah? Apa2 pn, Malaysia utk kita, harap bkn kita yg musnahkannya.

S.T.K.

March 02, 2009

Kekalutan Di Perak...

Erm. Ramai betul yg pertikai. Sapa salah. Sapa betul. kn kn kn?

Ada yg nak amik pendekatan diam je, wait n see what happen - mcm hubby aku. Bila aku try nk explain mula la die muncung. Comel la tu konon. ;p...

Ada yg mcm aku, diam dlu menunggu smpai ada fakta2 kukuh utk dikemukakan. Sbb aku sendiri konpius. Tp aku tau, still something went missing somewhere. Just because, 3 YB tarik diri dan menyokong BN, hanya dgn kenyataan akhbar dan surat daripada somebody, ntah sapa2, and sokongan, lantikan Sultan. Tup2 Dr. Zambry jd MB. It doesn't seem right. Sbb ni bkn perkara main2. Mmg aku nmpk BN agak gelojoh. Pd aku, kalu betul BN kuat, buktikan. Ikot panduan, ckp la dr fasal mana mana. Bende ni valid mcm mana. I mean at least ada explaination tersendiri la kn. So aku pn tak tau fakta sebenar cmne. Nk carik pn malas. So aku diam wpn tak setuju. Heheheh.

So aku jumpa 1 laman diskas psl ni. Aku asa implikasi nya yg paling ketara, terbukti BN gelojoh. Andai la kalu die ikot lunas2 yg ditetapkan. Kalu die mmg kuat. Die tetap kuat. Kenapa nk gelojoh. Kalu dh mcm ni, tak ke dh hilang kredibility. Tula, Wait n see what happen tomorow bila DUN bersidang. Tgk telur sapa kena hentak sok.

Guys, u have to read this to know what the hell i've babbling nih :

SIDANG DUN 3 MAC : MUKTAMAD SAH atau RUJUK KE MAHKAMAH!

cyberboron,
Monday, March 02, 2009
.....
di petik dari blog setpol MB halal .....



Najib menyatakan
bahawa:

1. sidang DUN Perak yang dipanggil oleh Speaker pada 3 hb. Mac
TIDAK BOLEH diadakan,

2. dan TIDAK SAH sekiranya diadakan juga.

Najib mula ambil berat soal SAH atau TIDAK SAH sesuatu perkara dengan
merujuk kepada Perlembagaan. Sebelum ini dia tidak menghiraukan SAH atau TIDAK
SAH perlantikan Zambry sebagai MB Perak dalam keadaan MB yang sedia ada masih
memegang jawatan secara SAH.

Hj Nizar dilantik oleh Tuanku, dan Tuanku
tidak ada kuasa melucutkan jawatannya setelah dilantik. Jawatan Hj Nizar sebagai
MB akan terlucut hanya apabila:

1. DUN dibubarkan,

2. dia
meletak jawatan,

3. dia hilang majoriti dalam DUN melalui usul undi
tidak percaya di DUN,

4. dia hilang kelayakan sebagai ADUN.

Semua proses tersebut tidak berlaku ke atas Hj Nizar. Ini bermakna
beliau masih sah sebagai MB Kerajaan Negeri Perak sehingga sekarang.

Krisis Ghazali Jawi Vs Sultan Idris Shah pada tahun 1974 membuktikan
kebenaran tafsiran ini. Pemuda UMNO ketika itu dengan lantang menyatakan kepada
Tuanku bahawa Sultan mempunyai kuasa melantik MB, tetapi tidak ada kuasa
melucutkan jawatan MB.

Najib memberi alasan sidang DUN tidak boleh
diadakan kerana kes kesahihan kerajaan BN masih dalam perbicaraan di mahkamah.
Kalau itu alasannya, maka sepatutnya:

1. Zambry tidak boleh menjalankan
tugas sebagai MB,

2. Zambry tidak boleh menggunakan semua kemudahan
sebagai MB,

3. Zambry tidak boleh menerima apa-apa elaun sebagai MB.

..... kerana kesahihan Zambry juga sedang dibicarakan di Mahkamah
Tinggi. Sepatutnya, selama menunggu kes tersebut diputuskan oleh Mahkamah
Tinggi, yang lebih berhak sebagai MB bagi mengurus tadbir negeri Perak ialah
Dato' Seri Hj Nizar Jamaluddin.

Semalam, Setiausaha DUN Perak, Abdullah
Antong mengatakan bahawa Sidang Tergempar DUN Perak TIDAK SAH diadakan kerana
tidak mendapat perkenan Tuanku terlebih dahulu.

Nampaknya ada dua sebab
yang berbeza.

1. Najib kata tidak sah kerana kesahihan kerajaan masih
dibicarakan di Mahkamah Tinggi.

2. Abdullah Antong kata tidak sah kerana
tidak mendapat perkenan Tuanku.

Sebenarnya kedua-dua kenyataan itu tidak
betul.

Tindakan Speaker Sivakumar dan kenyataannya mengenai asas
tindakan itu adalah betul kerana begitulah kuasa Speaker yang sebenar. Mungkin
ada pelbagai tafsiran tentang kuasa Speaker, tetapi menurut Fasal 89
Perintah-Perintah Tetap DUN Perak:

1. keputusan Speaker berkenaan
sebarang tafsiran mana-mana Perintah-Perintah Tetap ini,

2. atau
keputusannya berkenaan sebarang amalan tertakluk kepada usul yang dibawa dengan
maksud itu,

..... ADALAH MUKTAMAD ..... dan Speaker dari semasa ke
semasa, boleh mengeluarkan keputusan-keputusan berkenaan dengan perkara-perkara
ini.

Kesimpulannya, sidang tergempar DUN pada 3hb Mac ini adalah SAH dan
MUKTAMAD. Tiada pihak lain yang boleh mempertikaikannya. Mana-mana pihak yang
tidak berpuas hati boleh merujuk kes itu ke mahkamah untuk mendapatkan keputusan
tafsiran yang sebenar.

Najib dan UMNO juga telah mempertikaikan tindakan
Speaker melalui Jawatankuasa Hak Dan Kebebasan DUN, mengantung kehadiran Zambry
dan Exconya ke sidang DUN selama 18 dan 12 bulan, tetapi sehingga sekarang
mereka tidak berani mengheret Sivakumar ke mahkamah. Langkah mereka menghadapi
isu itu hanya dengan cara mengheret polis dan SPRM untuk mengugut Speaker
melalui siasatan salah guna kuasa.

Nampaknya, krisis perlembagaan dan
politik Perak akan terus berpanjangan jika tiada langkah penuh insaf semua
pihak. Jalan terbaik menyelesaikannya ialah Tuanku Sultan memperkenankan
pembubaran DUN supaya rakyat dapat memilih semula kerajaan baru menerajui negeri
Perak, sama ada yang berkuasa itu nanti Pakatan Rakyat atau Barisan Nasional.

Just For Thought...

Aku rasa ini something yang semua org kene bc. Sbb sebenarnya, kalau kita benar2 yakin dgn undian dan pilihan kita, kita wajar matang dan bertindak bijak dalam membahaskan pendirian kita. Bkn emosi dan memaki hamun. Ia hanya menunjukkan kelemahan kita dan bertindak seakan2 lalang yang tumbuh selepas hari hujan. Dengan kata lain, dah sbb ramai org kata mcm tu, kita pn ikot jela. Lepas tu bila org berbahas mulalah bertubi2 menghukum, melontarkan maki hamun (mcm aku jgk kadang2. hehe) padahal sejarah dan background cite - zero. Aku ase article ni buat aku sedar, n wajar kalau kita sama2 bc.

In people's mind, it's not something that we can easily hacked or whacked. Kalu dh putih, putih la. Kalau dh hitam, hitamlah. Lepastu plak dgn bisikan dan deruan syaiton nirojim. Walau tak tau hujung pangkal. Main belasah aje.

Oklah aku taknak ckp panjang dh. Read this :

Apakah Benar Kita Matang Dan Toleran?
A Kadir Jasin


SAYA tergerak untuk menulis coretan ini berikutan reaksi kepada tulisan saya mengenai perbandingan antara dunia pelacur Hong Kong Suzie Wong dan dunia Yang Berhormat Elizabeth Wong dalam posting lalu.

Tulisan saya itu menimbulkan kemarahan dan teguran ramai pembahas. Banyak yang marah dan berang.

Ada yang menuduh saya mengamalkan “tabloid journalism” dan penulisan picisan.

Rasa-rasanya tulisan saya itu bukan kewartawanan tabloid mahupun penulisan picisan. Sebaliknya saya rasa ia lebih mirip kepada genre (jonra) satira. Dalam bahasa Inggeris, satire (sataya).

Dalam satira, perlakuan jahat, sumbang, kegila-gilaan, kebudak-budakan dan kelemahan manusia didedahkan dan diadili melalui cemuhan, sindiran dan ironi dengan tujuan mencari kebaikan.

Maafkan saya kalau saya katakan bahawa ramai pembahas begitu emosional dan marah malah kasar apabila saya menulis sesuatu yang tidak memihak kepada pembangkang apatah lagi apabila saya mengkritik pembangkang.

Tetapi apabila saya kritikal terhadap pemerintah, begitu ramai yang menyokong saya dan berapi-api mengkritik dan mengutuk pemerintah.

Jadi saya kadang-kadang bertanya kepada diri sendiri, apakah benar seperti yang diuar-uarkan, iaitu pengundi kita semakin matang, bijak, toleran, demokratik, liberal dan menghormati hak asasi manusia?

Kalau benar mereka lebih menghormati hak asasi manusia, mereka tentulah tidak mencemuh apatah lagi memaki hamun orang lain semata-mata kerana fahaman atau afiliasi politik yang berbeza.

Kalau mereka lebih liberal (terbuka) mereka tentulah tidak mencemuh apatah lagi memaki hamun orang lain yang tidak sependapat dengan mereka.

Begitu jugalah kalau mereka lebih demokratik dan lebih toleran, mereka tentulah tidak mencemuh apatah lagi memaki hamun orang lain yang tidak sehaluan dengan mereka.

Lebih-lebih lagilah jika mereka benar-benar matang, bermoral dan berhemah tinggi, “Islamic” dan Muslimin seperti yang mereka dakwa, mereka tentulah lebih bertimbang rasa dan toleran.

Mereka menguar-uarkan kemunculan gabungan tidak rasmi Pakatan Rakyat sebagai manifestasi kepada aspirasi rakyat jelata yang mahukan sistem dua parti yang sejati.

Tetapi pada masa dan dalam nada yang sama juga, mereka memaki seranah parti lawan dan tidak putus-putus meramal dan mendoakan kepupusan Umno serta Barisan Nasional.

Ramai melemparkan pelbagai tuduhan dan dakwaan terhadap parti lawan (dan tidak kurang terhadap saya), tetapi tidak bersedia mendedahkan identiti. Malah ada yang seolah-olah takut untuk menggunakan nama samaran.

Kita tidak boleh mengakui diri kita matang kalau hujah dan tindakan kita penuh emosi dan mengikut rasa hati. Kita tidak boleh mengakui diri kita matang kalau tidak arif mengenai sejarah, tidak kaya dengan pengetahuan dan tidak berminat mengilmukan diri.

Akhirnya jadilah kita umpama dulang yang mengata paku serpih atau menterjemahkan peri bahasa Inggeris, periuk yang mengatakan cerek hitam.

Kadang-kadang saya terfikir untuk tidak langsung menyiarkan komen-komen seperti itu. Tetapi saya menyiarkannya juga supaya kita boleh mengukur sejauh mana matang atau tidak matangnya kita. Atau siapa yang matang dan siapa tidak.

Sebagai penulis, saya tidak mengharapkan simpati atau rasa belas kasihan. Falsafah saya lebih kurang ‘berani tulis, beranilah tanggung’.

Tetapi apabila sesetengah pembahas membuat ulasan yang terkeluar daripada batas kesopanan dan kewajaran, saya berasa terkilan sikit.