May 31, 2011

Happy 2nd YO Birthday Muhd Hafiy.

Sayang baby mama... :D...

Smpai bile2 nmpk dia mcm baby, wpn dia dh 2 tahun. Cuma skg dh pandai layan la ngn penuh ngade2. Maklumlah baby lg.

Kalu Abg Firdaus dlu umur 1 tahun 10 bulan, dh ada adik. Since beza umur diorg mmg tepat2 1 tahun 10 bulan. Abang lahir 30 julai. Adik plak lahir 30 mei. Mcm di plan plan plak kn? Tapi ni semua Plan Allah s.w.t...Alhamdulillah...

Dah pandai demand skg. Kalau dlu dia lah yg mengalah. Abang rampas mainan. Dia diam je dlm dakapan mama. Kdg2 geram dgn abang. Tapi dua dua anak mama jgk kn. Huhu.

Skg die plak nk rampas mainan abang. Tgk gaya diorg ni, ada kemungkinan dh besar nnti gaduh kn awek yg sama. Coiii. Jgn doa yg bkn2. Hehehe...

Wiken baru ni kami balik kg. Sbb mak mertua ku akan bertolak ke Mekah pd 30 Mei 2011. Mohon dipermudahkan urusan keberangkatan pergi (dh smpai kot ni! hihi) dan keberangkatan pulang dari Baitullah.... Amin...

Tarikh keramat, harijadi anak kesayangan mama - Muhd Hafiy. Anak kesayangan abah jgk. Adik kesayangan Abg Aus jgk... :D....

Jadi kami 1 family sepakat, nk hadiahkan sebuah kek utk Muhd Hafiy. Pelembut hati, Penenang jiwa ibu dan ayahnya... :D....

Lalu kami celebrate di kampung. Rasanya tahun lepas pun kami celebrate di kampung, sbb kebetulan balik kg.

Fair n square la kot. Birthday abang celebrate kt keramat. Birthday adik celebrate kt kampung. :D....

Salah satu sebab celebrate kt kampung - kek span yang murah dan sedap. Cuma lukisan n hiasan ntah hape2 la skit. Ho ho ho ho... Ok layan gmbar birthday hari tu.

Moga anak mama jadi anak yg soleh. Menyumbang kepada agama dan negara. Moga dipermudahkan urusan kehidupannya. Tabah menjadi insan sejati di bumi Allah ini. Selamat dunia akhirat. Amin.....


Birthday Boy... :D

Peace! One, four five. hohooho

Sepupu sepapat....

Freshly baked cake and hideous decorations. Ada aku kesah? Janji sodap. :D

See the blue car? Tak smpt birthday boy nk main, si abang dh rampas dlu.. Hu hu kesian birthday boy..:(

Layan gmbar kek. Tak pakai gmbar katun. Lesson learned dr tahun lepas, sbb dpt gmbar sponge bob pelik. Hahahaha.

Tgk tu, sapa yg lebih2 Hahaha..

Air belon...


Eksyen je tu. last2 Abah yg tiup lilin tu. kekeke..

Ok tu je. Sekian. :D

May 26, 2011

Kelantanese

I wish I can go back there n experience again their hospitality.

I am nobody and I think I don't need any guidance. Because I was there aiming to teach people important knowledge for my system to be enrolled there. Cewah my system. Exactly government new initiative for the disabled people.

Yet, I was wrong. They were so worried once me and my team arrived in sultan yahya petra airport. Eh tu ke nama airport tuh? I though the hotel is somewhere couldn't be found and was in rural.

But it is not! I is apparently located strategically near the heartbeat of the city of kota bharu.

At the hotel, the service man, will wait until I nodded to leave me from our conversation. If not he will wait there so patiently and wait for me to say sumthing. Everytime, I wanted or needed anything. Very calm and softly they will responded to my needs. I thought this is because they were serviceman there.

And I became to see, the same values behold on other kelantanese. It was really different from where I belong to or the way I treated people from other places.

When it's time to leave.

As usual my every single request to go to places I wish to. Own driver tu! Not just for me la of course. For my group of 3 or 4. Depending on the participant to join my pleasure of visiting new places or actually buying sumthing I think cheap n good. Haha. But I knw I'm just kidding with myself kot. Well, sumtimes.

Then, they gave us goodie bag, as their symbol of appreciation for our visit. Not to mention trips to popular places such as pasar siti khadijah, wakaf che yeh and pangkalan kubor. If there's time, I will definately be going to rantau panjang too. ;p

If they we're here. I will just show them how to go to any nearest lrt station where they may choose themselves wherever they wanna go. Muahahahaha.

Amik ko. Budak jakun tak penah dpt liaison office!

Oh yes, and don't forget their food! Budu, popia campo, sup lidor, ulam-ulaman and so falls.

So overall, my trip to kelantan was satisfying. I love it here so much!

For an outbreak is really good I think.

:)
[KPWKM]

May 25, 2011

A Teacher

Macam cikgu aku skg

Cikgu on the dot bkn dot net.

Sukati aku je

Mengajar - my heart out but less preparation.

Manakan sempat ajer.

Tp msti ada Sesi LDK, nk tgk student paham ke dak.

Aku seronok. Sebabnya, i get to test my student knowledge on this system.

Tapi tak tau la diorg kn? Kot menyampah ke. Cikgu malas wt preparation. Ho ho ho ho.



--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

May 24, 2011

Nur kasih spoiler

Hai. Bertemu lagi kita dlm ruangan, suka hati aku lah! Haha

Ok smlm begini citernye, cecite cecite..

Last few days, aku sgt struck ngn depress yg amat tggi. Haha ntah hape2 laaa. Pstu nk dipendekkn cite, kalu tak jd citer aku lak xjd citer nurkasih. Harini aku nk pi kelantan, so hubby kate, jom pi tgk muvi, die nk pow aku as a reward die jaga anak 2 mlm. Tp padahal, aku lah insan paling hepi dpt tgk nurkasih and jarang2 sgt hubby bekejar balik rumah cpt utk tonton bersama anak2.

It's like family special occasion! :).

Wpn citer sedih. Takot gk aus n hafiy takleh behave. Tapi diorg bole behave sb pelik tgk mama dia nangis. Haha. Dok tanya abah buat mama ke? Mama jgn la nangis. Lgpn typical malay muvi mmg pendek je time dia.

Kalau korg penah tgk kabhi kushri kabil igam. Korg bole expect sikit la cmne khabir bathia nk buat korg nangis. Tapi korg tak expect, cr korg nangis sama, tp jln citer berbeza.

Stail dia very typical. Memula die buat mata korg bergenang. Pstu heart beat korg makin tinggi makin tinggi. Pstu setitik demi setitik air mata gugur. Pstu tros laju n smpai teresak2! Smpai towards the end of the muvi!

Tapi syarat dia, korg memang kene concentrate la kt muvi tu. Even a single hitch pn boleh mendatangkan kerugian!

Dan, yg plg utama dan paling memudahkan korg nangis, cite dia akan reflect citer korg blk. Cmne korg handle life korg ngn org yg korg cinta? Partner la kn. Cmne korg handle life korg ngn ibu bapak korg? Cmne korg handle life korg ngn tuhan?

Lebih kurang sama ngn drama yg industan cube bwk. Cuma bezanya. Culture dlm cite ni culture org malaysia umumnya. And agama islam khususnya.

Aku mmg nangis sbb aku bayang husband sendiri. Anak sendiri. Ibu bapa, adik beradik. Kawan pn ade gk. Dlm citer ni tunjuk how a complete stranger yg dibantu, membantu semula dikemudian hari.

Khabir emphasize about giving what u hv in order to show your devotion to Allah. Maksudnya byr zakat la. Mcm mana kita give melambangkn kasih kita pd Allah. Tp aku tertinggal part tu. Cuma aku igt part somebody give something to somebody and said. Ini yang sayang sikit!sebab sayng ada byk. Yg sayang sikit n sayang banyak.

Aku phm dh kenapa, khabir takmau sambung dh citer nur amina, adam n aidil dh. Sebab die sendiri dh bosan. Like hello, korg igt korg je sedih? Korg igt korg je diuji? Semua org diuji dgn cara yg berbeza2.

Khabir perkenalkan watak baru n watak2 tu mmg interesting la. Cuma tak diemphasize kan lebih2. Sekadar nk bg aku phm. Ujian allah pd nur amina tu bkn la yg paling teruk sekali. Hehe.

Garapan cinematografi mmg kemas n jln citer tak putus. Walaupun ada bykkk flash back. Mcm ala2 teknik gladiator pn ada. Khabir guna teori dan teknik muvi2 barat, bollywood sbenanye. Tp die susun dan garap dgn his own kreativiti. Dgn bijak skali dia buat.

See aku tak spoil jln cite pn kn? I'm good kn? :)

Last skali, memang stereotype citer melayu asal hero je mati, asal ending je hero mati. Tp khabir tak stereotype. Tp manusia akan tua dan eventually akan mati! He make me accept the fact that, hero mmg akan mati! Cpt atau lmbt je. He didn't dissapoint me on this!

Korg aku seru tgk la cite ni. Sokong filem2 melayu especially filem yg bagus. Jadi pengarah2 yg bagus ni bole buat muvi lg. Aku sgt berharap khabir jumpa protege la untuk kesinambungan seorg pengarah yg unggul. Plis make him win some awardsa!

Dh 2 kali aku nengok muvi khabir. And he never disappoint me not even once. And aku surely nk tgk lagi!!!

Thanks hubby for supporting my interest. I love you. :)
[KPWKM]

May 20, 2011

I Went To..

I went to something something, meet somebody somebody and bought something something....

Today aku ase nk bejalan. Huh otak ase benak sgt. Emo sgt tinggi. Tinggi melangit - ceh tipula tu. Kalu tinggi melangit of course aku dh arwah dh kot? Heheheh.

I got personal issues. I got work issues. Think so much. End up loosing with everything.

Need to see my good friends. Chill and laugh it out. 

Irony, i just went for my holiday lastweek. Still, i need something to bring me out of the catastrophic ambiance of bad emotion. Eceh.

Siyes. Tgh2 tgk cite lawak, aku bleh menangis! You just imagine my condition. Seriously bad.

But in front others, i'm stable. Really strong from the outside but not from the inside.

Going away from home nextweek is one of the thing that really budge my head. I can't imagine being far away of my kids. I love and miss them so much. 

I've been thinking of starting my own business so i can be at home more. And be with my kids more. But i know, if ever i start my own business, i wud rather still be sending them to the nursery and got tied up with my business. Kan? So same je. Sigh........

And then, there comes more agenda on my mind. I can barely cope up with any of it. Oh my.

I can't reveal it here. Since blogging is so much serious right not. Everything seems to so sensitive. Sigh....

So i made plans with my friends to meet up. I buy them lunch! We ate, as i told sumthing sumthing. Not really fancy. But sumthing. :D........ Yet, i wasn't really enjoying what i ate, but whom i met!

My friend. She was introduced to a friend. She was suppose to become hooked up with. But she said she couldn't. So i got this funny idea to make them meet. Hehe. But really. I was the one to frankly enjoying the moment meeting them up. You know blind dates. Meeting someone new. Goosebumps of meeting someone you don't know. Talking about everything to a complete stranger. It does give me some new experience and making me feel 10 years younger. Maybe not 10. Maybe around 15. Oh what ever. Hahaha. But i enjoyed it very much! :D... Just as long as i didnt look myself on the mirror. I'll be okay. Once i look. Oh puhlezz girl dont became so perasan lah! Hahaha.

And i went to sogo. Bought something something for myself. I really need it though.. 

Oh no. I spend so much! Oh no!........

And i look through the internet. And i found someone sells corelle living wears. Oh no. I think i need that too. New plates for the family would be cool. 

But i simply kenot. Got to really tahan myself from doing that...

And now, i got my pain releaser pills. 

I think i'll be good. 

For my wiken.

Pray for me! 

Happy wiken everybody.

Err.. Did anyone read this anyway? Hehehehe

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

May 18, 2011

Long Story Short of Penang

On May 2011

Exactly - 9 - 11 Mei - Ipoh for work
- We went to see hockey at Sultan Azlan Shah's Hockey Field (Aus vs Pakistan and Hubby also went there to watch without me - i'm working remember)
- We ate Nasi Goreng Udang which was marvelous - no pic sorry and it cost us RM7 for a plate.
- Went to jusco Ipoh just to get sumthing nice for hubby. He's out of good shirts to wear. Oh well.
- We ate Ayam Bakar near the Hockey field. Can't remember the place name. Raban or something.

And - 11 - 12 Mei - Penang for a holiday.
- During lunch time, after the Raban Ayam Bakar off we went to Penang.
- We sought for good food to eat. 
- We went to Nasi Kandar Gelufor near USM Penang for Dinner. It was superb! The gravy is not sourly just as hubby wanted.
- We stayed at non-luxurious hotel. Since hubby think it is ridiculous to spend on the place to sleep rather than the place to eat. :D
- We had breakfast the next morning at Nasi Kandar Kampung Melayu. Thanks to my office's BB GPS. :D
- And also thanks to Firdaus n Hafiy for being 'tak makan saman' and cry cry cry baby - hubby jd benganggg je. Thank god that it was all under control still.
- We went to Bukit Bendera for a ride.
- We had lunch kt Jalan Kapitan Keling - Melur cafe or sumthing. Still the gravy is so much different in any other place. Penang curry gravy is the best for my hubby. I hope he didnt find any girl from there. ;p
- We went home after that. 

Enough of good food, good time spent with the whole family. I love you guys so much! :D

Here some of the pic. I guess the most that i like it. :D

I cant update so much coz been really busy lately. At home? Not busy, but both laptop were alway fully occupied with Firdaus games, videos and whatever he had in mind to watch. Sigh.....

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin



--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin



--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Muka Budak Comot Yang Kene Marah

This is a pic of Hafiy was taken quite a longg time ago.

He's cute but comot isnt he? :D

Tak sabar nk tggu rambut nya yg botak itu panjang. :D

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

May 06, 2011

Sayu Hati..

Aduhai, sayu hati aku la nengok psl cite 3 beradik tu. Bahaya budak2 ni. Curiosity tu memang tinggi. Huhuhu.....

Apalah perasaan mak die kn. Aku yg bukan mak die pn dh nk menitik air mata. Takleh tgk la. Ase cm berat je hati ni. Aduh. Padahal aku kene la bc, tgk la detail. Jd boleh amik iktibar ke ape ke kn. Tp aku takleh. Br selak skit aku dh tutup balik........

Anak2 dia kecik2. Umo 2 - 5 tahun. Baya2 anak2 aku tuh.

Huhuhu.

Firdaus ok lg.

Hafiy bahaya skit. Die tak kisah langit tinggi rendah. Die redah je. Aritu pi mandi swimming pool. Die terjun je. 2 3 kali tenggelam pn die tak serik.....

Kdg2 bawak pi main taman. Die pi lari sendiri kt swimming pool tu tanpa belas kasihan.

Oh no my son. Huhuhu.

Ya Allah lindungilah kami dan keluarga kami. Amin. 

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

May 05, 2011

Hadoi

Susah kalau tekak dh transform ni.

Nak masak xde lauk selain telur.

Nak makan luar yg best, en hubby balik lmbt lak. Yg dekat2 tu lauk xcukop masin la, nasik dia kering tak best la, bosan la.

Hadoi nk mkn apa ni? Nk buke mlm ni? Huhuhuhu
[KPWKM]

Nak Cekik2...

Arini, semangat waja. Berpuasa. Eheh!

And then, semangat waja jugak. Keluarkan duit KWSP. Blom plan lg nk buat apa ngn duit tu. Harap2 ke jalan yg benar dan diredhai. Amin...

Sblm pegi tu dh tertinggal kad lrt. So bli la kak lrt RM1.20. The last RM1 in my wallet. Mcm dlm ati, kenapa berat je nk bayar ni?

And then, ada masalah. Dh bgtau suh isi pakai pen itam. Aku pi isi pakai pen biru. Dh kene buat semula. Sib baik akak tu kesian kt aku. Dok pggl aku adik adik. So akak tu terima gk permohonan aku. Dokumen aku pn die cek kn 1-1. And semua lengkap. Borg aku kene re-isi pakai pen hitam. Pstu yg mana ada pengesahan, aku kene double isi kn dia. Tp jgn smpai takleh bc. Janji die bkn biru tetapi itam. Huhuhuhu. What ever!

Ha ni aku nk cite. Aku kalu tak tgk cermin kn. Seriously. Aku ase diri aku cantik. Tu aku pelik, apsal la dlm gmbar aku tak cantik. Tgk cermin pn mcm tak cantik. Hahaha. Terover confident kot ek? Which is good aku ase, sbb aku takdela down aku tak cantik. Sbb aku mmg tak terima kenyataan aku ni tak cantik. Hahaha.

Sebab apa aku cantik? People tend to think, i am younger than my age, tak kawin lg. Etc etc. So kire sbb aku cantik la tu kn. Kekekekek. Pasan je lebih. Tp bagusla, sbb tak mendownkan diri. Hehehehe.

Ok abih iklan psl perangai diri sendiri yg terlebih perasan ni. Sambung cite. hehe.

Pstu kene pi bank kt sberang jln, mintak pengesahan no akaun. Hampeh nye maybank2u, takde display nama aku sepenuhnya dan no ic. So nk taknak kene le menapak. Dh la pose. Huhuuhu..Dpt surat kt maybank. Sonang baitu je upenye. 2 minit siap. Alahai......

Aku igt abisla bala aku arini. Rupanya tidak.

Kompidom aku tunggu bas smbil nk kuarkan duit singgit. Mana leh jln. Sbb aku kn pose. ;p... Simpan tenaga beb! Hahaha...

Pstu, guess where was my last note of RM 1 just now? Darnnn terbaya Lrt plak td. So aku try la jgk. kot2 driver tu baik ati, ada tukar duit rm10. Even rm5 pn aku takde.

Benti la 1 bas. And as expected. He rejected me. Aku dh shoved to him RM10. Die ckp ape ntah aku tak paham. RapidKL ada sistem baru - which i don't know. So tak pakai duit. Pakai Touch n Go. So dh tgk die geleng2. Aku pn diam jela. Aku pn blah masuk sogo nk tuka duit.

OTW tu nmpk la teksi. Ase duit RM10 ni ckp nk claim teksi. Uih. Sayang duit. Pi la tuka duit kt dlm sogo. Bli buah buahan... Utk berbuka nnti. PIlih2 buah bayar2 pi tggu bas lagik.

Kali ni shoved RM1 kt driver. Pun geleng2. Sudahnya aku pn hangin.

Haih apa ni sistem baru rapidKL tak bgtau pn user. Tetibe je tukar ni apahal. Menyusahkan org! Huh. Geram2. Geram sbb penat bejalan turun eskalator bli buah bagai td.

So nk taknak kene la aku naik Metro Bas. Metro bas ni tak bestnya, die jln sukati, n benti sukati. Pstu bas buruk. Pstu byk indon!!! So aku piki, ni rapid KL nk segregatekn golongan bawahan ngn golongan atasan la kot. Terasa hina diri ini naik bas Metro. Uhuk uhuk. Tp cm jahat la, menghina org. Cuba positif dan ckp - Sama je kite. Hina ke tidak, naik bas metro gk. Kah kah kah!

Balik2 aku pn survey2 la pasal sistem br RapidKL.

LG AKU HANGIN!

Rupanya aku boleh beli tiket tu daripada BAS TADI. Tgk jela attach pic aku tuh. Sesia je aku pi sogo tuka duit. I can actually buy my ticket from the beginning aku shoved RM10 to the driver tuh.

BARUA! CIS BEDEBAH LU!

Die ckp can buy/reload ticket on the bus!

Ke iklan tu sbenanye tipu?

Aku konpius. Huhuhuhu



--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Sharing is Caring : Kisah Tauladan Buat Yang Bergelar Isteri

from NINJA20 v2.4

Assalamuailaikum dan salam sejahtera,

Maaf kehadiran email ini. Anda boleh abaikan apa yang mahu saya tuliskan satu luahan seorang wanita yang bergelar isteri dibawah.

Saya Maiziah (bukan nama sebenar). Saya telah bergelar isteri selama 4 tahun dan saya seorang yang berkerjaya. Selama 4 tahun kami telah berkahwin tetapi tiada rezeki kami untuk menimang cahayamata. Saya bukanlah seorang isteri yang sempurna untuk suami saya. Mungkin kerana saya penat setelah pulang kerja, saya jarang melayan suami saya. Saya jarang memasak untuk beliau. Selalunya kami makan diluar. Pernah suami saya meluahkan yang beliau ingin merasa air tangan masakan saya.

Kata suami saya, beliau ingin nak rasa apabila beliau outstation rasa akan rindu masakan saya seperti kita rindu masakan ibu kita. Kata suami saya, beliau bukan minta saya masakkan nasi beriyani ke..nasi ayam ke setiap malam. Sekadar goreng ikan atau masak sardin pun sudah memadai kerana beliau faham akan keletihan selepas pulang dari kerja. Selain dari itu beliau juga meminta saya cuba pakai pakaian yang agak seksi pada waktu malam. Kata beliau sekadar sedap matanya memandang setiap malam. Sudahlah siang tak berjumpa. Waktu malamlah untuk bersama. Saya tak endah pun kata-katanya. Bagi saya waktu malam singkat. Kenapa nak pakai cantik-cantik. Saya balik pukul 7.30pm setiap hari dan tidur pukul 10.00pm. Saya hanya ada 2 jam setengah sahaja.

Lama kelamaan hubungan kami agak dingin. Kami tinggal berjauhan kerana suami saya outstation selama setahun. Walaupun setiap weekend kami selalu berjumpa hubungan kami masih dingin. Sehingga suatu hari saya lihat di facebook beliau skandal beliau dengan seorang perempuan yang masih lagi bujang. Seperti terkena halilintar hati saya ini. Saya teliti akan gambar perempuan tu. Nak kata cantik tidak la sangat tetapi saya lihat dia pandai bergaya.

Bagai luruh hati saya. Macam-macam saya fikir..
Mungkin saya telah tua..
Mungkin juga kerana kami tidak mempunyai cahaya mata membuatkan suami saya cari yang lain..
Tiap-tiap malam saya mengalirkan air mata..
Sehingga suatu hari..suami saya call saya…
Beliau menyatakan hasrat untuk tinggal bersama.
Saya tanyakan kenapa?

Beliau berkata sudah 4 tahun berkahwin selepas tu duduk jauh pula. Anak pun tak de.. Beliau berhasrat untuk berusaha bersama. Minta nasihat dari doctor pakar dan sebagainya. Akhirnya kami pun tinggal bersama.. Saya masih lagi terkenang-kenang tentang skandalnya bersama perempuan itu. Walaupun kami tinggal bersama hati saya masih lagi rasa lukanya. Saya juga lihat perubahan suami saya. Dahulunya dia seorang yang baik dan penyabar. Sekarang beliau seorang yang cepat marah. Saya rasakan mungkin kerana saya tidak setanding dengan perempuan tersebut. Tiba-tiba pada suatu malam suami saya meminta saya memakai baju tidur yang seksi sikit. Dia kata bukan dia minta saya pakai ala-ala macam orang barat tu. Sekadar minta saya memakai gown atau skirt tidur.

Saya teringat apa yang pernah diminta sebelum kami tinggal berjauhan dahulu. Saya pun kata padanya saya akan mencari baju-baju itu nanti. Beliau kata nanti dah dapat claim kat dia. Semasa di pejabat keesokan harinya saya tidak sabar-sabar menunggu waktu lunch untuk pergi mencari baju-baju tidur yang seksi. Waktu lunch itu saya keluar ke Ampang Park untuk mencari baju tidur. Puas saya mencari tetapi tidak jumpa baju tidur yang agak seksi. Sampai di ofis, saya bertanyakan officemate saya mana nak cari baju tidur. Officemate saya tanyakan kepada saya. Saya tak segan ke nak beli baju-baju seksi kat kedai. Saya kata saya segan juga. Kemudian beliau berkata kepada saya..cuba cari kat internet sebab beliau pun beli baju-baju tersebut di internet.

Saya terima nasihat officemate saya tu. Saya surf di internet dan menempah 3 helai baju tidur. 2 helai yang design biasa seperti gown dan sehelai lagi yang agak seksi. Tiga hari kemudian saya menerima baju saya. Tak sabar-sabar rasanya ingin pulang ke rumah menggayakan baju yang telah saya terima itu.

Pulang ke rumah seperti biasa saya kepenatan..
Saya tanyakan kepada suami saya nak makan apa malam ni?
Suami saya kata beliau tak kisah nak makan kat mana.
Saya kata nak saya masakkan?..

Saya nampak muka suami saya agak terkejut. Kemudian beliau tersenyum..ok je kalau nak masak tapi lauk tiada nak masak.. Telur ada la.. Saya cadangkan kepada suami saya untuk memasak nasi goreng. Beliau bersetuju.. Kami makan pada malam di rumah yang jarang-jarang sekali selama 4 tahun saya memasak dan makan di rumah. Saya lihat suami saya berselera makan nasi goreng saya pada malam itu walaupun saya rasa terkurang garam. Selepas makan saya terus mandi dan mengenakan baju yang saya terima tengahari tadi di ofis. Kemudian saya turun ke ruang tamu di bawah untuk menggayakan baju di depan suami saya. Sekali lagi saya lihat wajahnya agak terkejut. Kemudian tersenyum dan berkata.. "Cantiknya isteri abang malam ni…berapa kena claim ni?"..

Kami ketawa bersama..
Sekarang Alhamdulillah hubungan kami semakin mesra dan suami saya sudah tidak marah-marah lagi walaupun saya lihat kadang-kadang beliau cuba menahan kemarahannya. Saya pernah masuk kedalam facebook beliau dan perkara yang mengejutkan saya beliau telah un'friend' perempuan tersebut.

Dan sekarang saya telah mengandung 2 bulan.
Nasihat saya kepada isteri-isteri diluar.
Masaklah apa sahaja untuk suami anda. Walaupun ikan goreng (suami saya amat sukakan ikan goreng yang saya masak)
Pakailah pakaian yang seksi sedikit untuk suami anda. Tidak salah rasanya untuk berpakaian seksi di depan suami.
Kembalikan kemesraan anda seperti masa anda bercinta dahulu..

Sekian..


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

May 04, 2011

Yes

Eceh mcm iklan berok bang lak kn?

Tp br nk apply blom tentu dpt nye ye tak?

Tp ase tak dpt psl SKT kompem ntah hape2. Huhuhu.

Takpelah, yang penting cube.

Hadiah Dalam Perkhidmatan 2012!

Kengkawan, mai la cube. Mimah dh cube. Kita bila lg?

Ada kaitan. Jgn tak tau. hehehehe

:D

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

May 03, 2011

Mubahalah

Rujukan 1

Sebenarnya, kes ini sekaligus telah membabitkan lontaran tuduhan zina terhadap seorang peribadi Muslim yang berkeluarga (muhsanat) dan memberi erti telah menginvokasi dosa dan JENAYAH  'Qazaf' (yang dibolehkan mereka dirotan 80 kali!) andainya peribadi Trio terbabit tidak mendatangkan bukti yang dituntut Syar'iat Allah SWT yang telah pun diqanunkan menjadi undang-undang Islam (Surah AnNur:4) yakni 4 saksi.

Sumpah Mubalahah bagi menyelesaikan masalah ini sesungguhnya memang tidak boleh digunakan kerana tiada asas dalam nas dan boleh menimbulkan kacau bilau (chaos) dalam masyarakat umat Islam. Hanya dengan cara penghakiman dan pembuktian di mahkamah syariah sahaja dibolehkan pertuduhan sebegini dibuat.  Trio ini harus ke mahkamah kalau benar-benar ada bukti kerana tidak cukup dengan ke masjid, bersembahyang sunat dan bersumpah di hadapan kamera.  Masyarakat juga harus diperjelaskan bahawa Mubahalah tidak boleh digunakan dalam kes Jenayah khususnya.


Rujukan 2

Ulama terkenal itu berkata, tidak ada peruntukan dalam undang-undang Islam yang membenarkan sumpah seperti yang dilakukan Eskay, berhubung tuduhan seks terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Dalam hukum qazaf, iaitu peruntukan untuk sabitan kes zina dan liwat, pihak yang menuduh perlu membawa empat orang saksi terlebih dahulu.

"Sekiranya gagal membawa empat saksi, yang menuduh itu akan dikenakan hukuman qazaf sebanyak 80 rotan," ujarnya ketika dihubungi Keadilandaily.com.

ia tidak memberi sebarang ke atas pendakwaan dari sudut sistem perundangan Islam, malah semakin mengelirukan umat Islam.

Beliau mengulangi kisah yang terjadi kepada Hilal Bin Umaiya yang menuduh isterinya berzina dengan Sharik Bin Sahma seperti yang diceritakan dalam surah An Nur, ayat 6.

"Rasulullah kemudian berkata kepada Hilal, sekiranya dia tidak dapat membawa empat saksi, Hilal akan dihukum dengan 80 sebatan, walaupun Hilal mendakwa melihat dengan mata sendiri isterinya melakukan zina," ujarnya.
 


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Ontah!

Kenapa Anwar Takmo Angkat Sumpah?

Kerana Ayat ni:

"Mereka (orang-orang munafik) menjadikan sumpahnya (atau akuannya) sebagai perisai (untuk menyelamatkan dirinya dan harta bendanya daripada dibunuh atau dirampas), lalu mereka menghalang (dirinya dan orang lain) dari menurut jalan Allah. Sesungguhnya amatlah buruk apa yang mereka telah kerjakan." (surah Al-Munafiqun ayat 2).

Dan Kenapa Pulak Anwar Takmo Buat DNA Test?

1. Sebab kalau die buat pun, pihak2 tertentu masih boleh violate prosedur yang masih baru di Mesia. Sama ada DNA tersebut boleh dieksploitasikan dan digunakan dengan sewenang2 nya di scene2 dan port2 lain. Ataupun, proses itu di violate di mana dipalsukan atau sebagainya.
2. Takpayah jd polis, tgk cite CSI miami la lasvegas la apala. Kalau nk amik DNA, kene ada saksi yang telah ditauliahkan. Bkn mcm dato Eskay tu. Amik pstu anta kt balai. Itu bkn prosedur. Cer buat cmtu utk kes2 lain. Kompom polis takmau konsider tu sbg bahan bukti. Sbb masih boleh dipertikaikan kesahihannya.
3. Susah nk ckp, psl isu2 ni. Mgkin kalau buat mcm 1 rancangan TV. Buat ujian DNA kt situ bia sme org tgk. Then br comparekan DNA tersebut dgn DNA yang wujud di tmpt2 lain tuh. Itupun kalu proses pengambilan DNA mengikut prosedur yg betul dimana ada saksi semua. Tp tak ke pelik. Kes org lain tak payah DNA pun? Tuh kes memeh ngn manman tuh. Ada ke amik DNA bagai? Aduhai. Nmpk sgt berat sebelah.
4. Tak kire la ko sultan ke agong ke. Kalu nk adil, sama je ko ngn org lain. Artis ke. Pencacai ke kn? So apsal lain pengendalian kes nya?
5. Lgpn. Pengadilan Allah itu lebih benar, lebih adil. Dan tiada tolok bandingnya dgn pengadilan di dunia nih.
6. Bkn la aku nk pemimpin aku dr org yg moral rendah. Tapi telalu complikated sgt pengurusan keadilan. So aku sendiri tak yakin. Inikan pulak Anwar.


Ontah la. Just my 2cents. I still think he didn't do it!

Wallahualam.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Astarghfirullahalazim...

AS mempunyai kewajipan moral dan perundangan untuk bertindak atas maklumat diperoleh

Sape kate lu ada hak bunuh org tanpa perundangan beb?
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin