October 31, 2012

Mee Tarik Warisan Asli - Sg Besi

Tak tau la skg ni rezeki ke, atau En. Shahrun being considerate. Aku tanya smlm, lately ni u balik awal sbb u tau i dh nk bersalin ke? Hohoho... Jenuh kot, lepas raya mmg dia mcm tak putus2 balik kul 730pm paling awal. Kata aritu rotate ngn colleague dia... Ini mcm tiap2 mggu kot...

Tetibe this week mcm balik awal.. .Kdg tu sharp 530pm dh ckp nk balik dh. Tp br mggu ni la. Br hari Rabu kn... So br 2 hari smlm balik awal. Kekekekekeke...

Tapi En. Shahrun ckp, bkn sbb aku nk bersalin. Sbb memang rotate mcm tu. Ah tak paham aku. Janji, aku dh ase lega skit. En. Shahrun balik awal, means aku mcm rileks byk. Kalu nk ngade2 takmo amik bdk2 pn boleh. Ekekekeke...

So smlm tetibe dpt mesej. Dia nk mkn Mee Tarik. Memula aku membayangkan Mee Rebus. Aku pn tak tau kenapa aku bayang Mee Rebus. Hahahahahaha...... Rupenya bukan. Mee Tarik ni mee buat sendiri. Pstu masakan ala2 Chinese... So kitrog pi la smlm. 6:15pm tu aku dh siap amik anak2, singgah rumah jap anta brg n buang air. Dh dekat la kot aku ni. Dh kerap pi toilet n ase nk berak. Kalu mggu lepas tu still ada constipation lg. Tp masuk minggu ke 36 ni mcm laju je memberonkan diri. Lega la skit, takde nk meneran2. Tp salah 1 tanda nk beranak, akan kena diarrhea. So mcm tak larat plak nk bgn pi toilet membuang hajat. Esok aku ada check up plak tu. Hadoi, hazab ase nk brato nk buang air besau. Huhuhuhuhu. Harap jgn le dia buat hal esok.. Huhuhuhuhuhuuh....  
Ini menu yg kitrog mkn smlm. Gmbar aku cilok. Apa ke ntah nama. Main tunjuk2 je. Sbb pekerja2 dia sume Chinese Maree kot. Tak paham bahasa melayu. Nk soh explain apa bende nye ni pn tak reti. Air tu aku tak order. Aku dh nmpk diorg serve. Tp takde plak dlm menu. Ada la nama2 pelik. Tp tak tau yg mana 1 so tak order. Order air stended. Sirap plus Laichee. Yg aku paham la kn. Sonang. En. Shahrun pn garu kepala bila dia tanya nk air apa? Aku ckp nk Lai Chee Kang. Tp dlm menu takde. Cmne tu? Hahahahah.... Nasib...
Ni bentuk menu dia. Buku menu dia mcm ni la aku pi smlm. Agaknya mmg tak tuka kot.
Bawah ni Papan Tanda kedai. Dia kt Rumah2 kedai yg baru kt Sg. Besi tu. Ni kawasan yg bedepan ngn LRT Sg. Beri nu. Masuk dlm sikit. Pstu nmpk la ada 1 kawasan rumah2 kedai yg mcm baru di bina. Dh hampir Full dh kawasan tu. Ada mcm2. Ada Secret Recipe, Tutti Fruity, KFC, 99 Speedmart. So kedai Mee Tarik ni blakang Speedmart tu. Ko smpai area kawasan rumah kedai tu. Ko cr speedmart. Jumpa. Ko pusing la 1 round sbb dia jln sehala. So dia terletak blakang speemart ni la. Ko smpai jgn terkejut. Mmg ramai org. Tp masalah problem. Kedai ni koto skit. Koto yg mcm aku tgk pekerja2 situ buat tak nampakkkk je. Geram aku. Aku plak skg ni jenis takleh nmpk koto. Ase nk amik mop tolong mop kan skit. Chee.. Mcm la umah aku bersih kn. Hahaha. Lama gile kot aku tak pegang batang mop. Sian en. Shahrun. Sume dia kene buat sekarang. Huhuhuhuhuhuh....
Dia ni la pioneer mee tarik atau Tokei dia kot. Pekerja kedai dia sume chinese look. Ada la beberapa indon mari jgk. Tapi aku suspek sume pn Ahli Klorga dia gk. Cashier aku ase bini dia. Tukang buat air tak anak dia, adik ipar dia. Hohohoho.... Aku nk nasihat sikit la kt Tokei ni. Pekerja lu ramai. Makanan lu pn sedap. Amik la lg sorg jd tukang mop. Kalu ada tukang cuci2, kasi bersih skit. Lu bole maju lg beb. Lain sume dh ok. En. Shahrun lg best. Dia ase nk tolong deco bersama en. shahrun kn kedai tu. Dia ckp mcm ada sumthing missing. Besela org tgh gian nk deco rumah br yg tak dpt2 kunci lg tu kan. Kesian. Kekekekeke. Kedai org pn dia nk deco kn. Tp mmg btol la. Makanan sedap. Tp kedai mcm tak proper plus koto. Kalu kekurangan tu diperbaiki. Mmg bole pi jauh kedai ni. Tapi apa2 pun kedai ni ada plat Jalan-Jalan Cari Makan. Dr situ la kami tau kewujudan kedai ni. Tp makanan mmg sedap la.. Anak2 pun suka... :D
Aku tak smpt amik gmbar makanan. Mulanya aku tak plan nk update kt blog pn. Tapi sebab sedap. So last minute aku pn amik gmbar. Lg 1 sbb kan aku nk update. Aku tgk anak2 aku mkn beriya. Diorg ni, kalu bwk pi mkn luar. Kalu tak sedap. Jgn harap la. Sggp lg mkn gula2 dr makan makanan yg proper mcm di bawah. Tgk la Hafiy tu smpai muncung2. Mulanya En. Shahrun order semangkuk. Bila tgk Firdaus mcm terliur tgk adik dia mkn. Aku minta order lg semangkuk. 
Tgk Firdaus plak mkn. Dia pun suke. Dan tgk pinggan sebelah Firdaus yg kosong tu. Itu mcm mee daging la. Tp pedas2 skit, takdela pedas sgt. Ase mcm tomyam2 skit. Tp ada ase lain skit. Penangan minyak bijan kot. So aku suka yg dlm pinggan tu. Tp kualiti mcm tak sama ngn aku tgk kt pinggan org lain. Sbb yg aku order tu pekerja dia yg Tarik Mee tu. By the time kitrog mkn, org makin ramai dtg. So tokei dia dh mula masuk dapor. So yg tokei dia buat, mee dia tu mcm halus2 skit. Tu lg 1 la tokei dia kene jaga kot. Kualiti.... Mcm pekerja dia buat tak sama mcm dia buat. Tp buktila mee tu buat time kita order. Bkn mcm dh lama buat pstu simpan org order tinggal defrost je. So fresh la kn. Mmg tu la yg buat mcm sedap tu... Yg mee Firdaus n Hafiy mkn tu dia mcm kuew tiaw skit. Tp tak sehalus kuew tiau. Sbb tarik pakai tgn je kot. Mula2 mcm HORROR gitu nk mkn, sbb rupa dia mcm pelik. Tp bila dh mkn.. Ko takleh benti. Hohoho. En. Shahrun pun suka yg jenis mcm Firdaus n Hafiy suka.. Mmg korg anak2 beranak la. Apa En. Shahrun suka msti budak2 pn suka. Rasa dia mcm Mee Sup Daging, tapi mcm ada la rasa2 minyak bijan, pstu rasa2 sup sayur. Mmg mcm unik la rasa dia. So mmg best...


So tu jela aku update psl kedai Mee Tarik ni. Mmg best. Dtg la sini cuba sendiri k....

Tapi En. Shahrun, dia mkn utk alas perut je. Bkn makanan ruji dia. Hohoho. So balik tu dia ngadu lapa lg. Kesian plak...... Yg ni mmg tak sesuai la utk kami mkn for dinner. Kalu mcm nk alas2 perut tu boleh la. Sbb lepas tu for sure En. Shahrun carik nasik gk... Huhuhuhuhu......

Tapi Firdaus ngn Hafiy suka! Diorg mkn smpai kenyang! Mgkn aku kena carik resipi pstu masakkan utk diorg kot...

Kepada en. Tokei kedai Mee Tarik. Tolong upgrade n cuci skit kedai awak yer. Mmg ramai dh org dtg. Tp sedap skit mata memandang kalu bersih skit kedai mu ini. Hihihi...

Ok dh tu je. Bai.

October 30, 2012

22000

Perghhh....Dah 22,000 la views blog aku. Hahahahahahaha

Itu pn nk kecows kn? Takdala. Nombor tu cantik. So sj la snap.



Kenapa? Tak boleh ke?

Ok bai

Cameron Highland 13 Okt - 14 Okt 2012

Sebelum tu aku nk share skit tips Ustaz Don...

Al- Fatihah n Ayat Kursi tu aku slalu jgk amal kn. Time2 aku igt jela. Ntah terdetik nk amalkn gitu. Mcm bila amalkan tu, hati aku pun tenang jgk la. Tp jrg sgt nk terdetik cmtu. Huhuhu...

Bila dia share tips mcm ni. Mcm nk follow. Tp selawat syifa tu mcm susah skit nk hafal...
Selawat Syifa :
 
Surah Al-Imran ayat 190 - 200: Ayat melembutkan hati....



Okeh, mari kita mulakan.... Seawal jam 630 pagi 13 hb, kitrog dh berada kat atas jalan.

Ikut simpang pulai. Jauh sikit, tapi aku ase macam jalan lebih ok. Tak tau la sbb belum penat lg. Tapi yg pasti kurang skit pusing2 dan pening dia tu.



Sampai separuh jalan, kami benti jap kencing. Hafiy asek nak terkencing je. Dn asik melepas dlm suar. Last2 aku fedup aku pakaikan pampers. Masalahnya dia takmo pakai. Dia pn konpius kan mak dia ni mana 1 ni. Kata dh besar takyah pakai. Hadoi, kalu asek tuka suar je baik la pakai. Ngn aku yg susah nk membongkok ni. Hohohoho. Dia kdg2 mengada takmo abah dia yg bwk. So terpaksala aku yg bwk dia pi kencing. Meibi sebab sejuk kot. Tak amik gmbar masa kitrog benti sepatuh jln nk naik Cameron ni..Tp mcm strawberry farm la. Dr situ tros smpai Brinchang...

Kami lepak kedai ni. Igtkan jauh lg hotel. Rupanya kita dh smpai la. Dlm kul 10 ke 11 lebih pg cmtu la. Check in kul 3pm. So jln2 dlu....

Kt sini kami mkn roti canai. Ase pg tu, kami ada makanan jgk. Tak igt mkn apa. Bwk bekal dr umah... So ni kira mcm tak tau nk kata alas perut ke apa. Yg penting mkn. Lg pn tak lama lepas tu nk cr nasik plak. Hihihihi....

Sementara nk tunggu check in. Singgah Cactus Farm antara jalan nk pi Brinchang ke Tanah Rata. Kami dok otel Casa de La Rosa. Kt sini pun Hafiy kencing lagi. Tp sempat bwk pi toilet. Kesian dia. Dia sejuk kot. Tp dia pakai suar pendek, sbb suar dh di melepaskan kn. Hohoho. Aku terpaksa catu la suar, sbb suar yg ada utk pakai esok... 

Masa ni tgh tunggu en. shahrun plak ke toilet. Bese la dia, kalu lepas mkn sure nk membuang. Aku tgk Bunga Raya ni besar. So aku pun amik gmbar. Ada la gmbar few pokoks yg aku cm kagum aku amik. Tp mls nk transfer dr henpon en. shahrun. Ni pn aku transfer, aku up dlm fesbuk. Pstu aku download balik kt opis. Nk harap aku bukak laptop kt rumah? Mmg tak la. Hohoh

Then, masih ada masa lg. So kitrog lepak plak kt Boh Plantation. Last time pi 2009. Aku pregnantkan Hafiy masa tu. Masa tu pregnantkan Hafiy 2 bulan cmtu. Ke 2008 ntah pi. Sbb masa tu br 2 bulan pregnantkan dia. Masa tu kete kelisa jerk. So kecik jela kn. Takdela ase jln tu kecik. Ni kete takdela besar mana. City je pun. Hahahahah. Tp ase mcm ngeri gk. Dgn br lepas ujan nye lg. Oh ye. Sesampai nya kami di Cameron, hujan telah menyambut kedatangan kami. Tu masa nk meredah naik Boh Plantation pn tgh ujan lagik. Sib baik ada payung dlm kete. Aku ngn memboyot ni daki bukit naik. Tgk2 lek je, org lain bwk kete smpai atas, pstu turun balik parking kete.. Tp susah plak cmtu. Sbb aku takleh nk handle Hafiy yg suka berlari2 ke sana ke mari sorg2. Sebab nk bongkok2 tu yg tak tahan. Dgn dia nk terkencing la apa la. Kt sini pun dia kencing lg. Sejam skali kot dia kencing. Kesian plak. Last2 mmg aku pakaikan pampers je. Dlm pampers jrg plak dia kencing. Mei btol la. Sbb dia sejuk... Kesian dia. Kurus kn. Takde lemak. tu yg sejuk tu....

Tempat Teh Boh plantation ni memang sgt kenangan la. Dia bole sejukkan hati yg luka. Huhuhuhu... Masa aku pregnant Hafiy tuh ntah kenapa ntah aku panas ati gile ngn En. Shahrun. Aku pn dh tak igt kenapa. Pstu kitorg nk balik dh. Aku dh malas gile nk jalan. Nk tgk apa2 pn nyampah dh. Ase mcm en. shahrun tak tau kot. Dia meibi tak pasan ko. Aku pn malas nk kasi dia tau aku tgh marah. Aku cuma diam je. Sbb kalu dia tau aku sentap, dia akan sentap gk. Tu yg aku malas tu. Aku manja. Dia lg over manja. Tak kuasa mak.  Hahaha...

So tetibe, dia bwk aku pi sini. Oh masa tu tak boleh balik asenye. Ada tanah runtuh. So tak tau nk pi mana kitorg pn naik Boh Plantation ni. Dia ckp, dia memang nk pi sini. Tp igtkan tak smpt. Skali ada masa lebih so singgah la. Ya Allah. Tuhan je yg tau cmne aku rasa masa smpai sini. Gila mendamaikan dgn angin2 sepoi2 bahasa. Pstu minum teh ngn suasana sekeliling yg mmg CANTIK gila!!!!

Tapi kali ni kitrog pi, tak cntik sgt la pemandangan. Sebab hujan. So daun2 basah la. Tp mmg still sepoi2 bahasa angin tu. Sejuk. Nyaman jer. Pstu mkn lak kek yg sedap. Kek, kuih, air dia mmg sedap la. Tak tau kenapa. Mmg layan la. Kalah la mkn kt stabak ka apa ka. Means mcm ada stended la. Masa first time pegi dlu, wang mmg agak terhad. Tp kali ni pegi mmg well prepared. Mmg kitrog dh siap2 kan bajet apa semua la. Wpn tak byk mana la bajet tu. Tp ada la. So anak pn dh tambah lg sorg. Dlm perut lom kuar lg. Kah kah kah... Bli kek 1, kuih karipap omputih 2. Masa dlu tu. Bli karipap je 1 kot. Kongsi mkn bertiga. Ni kongsi mkn berempat. Anak2 bkn mkn sgt. Sbb br je lepas mkn roti canai kn td... Dlm dekat2 kul 2 tu kitorg turun la dr situ n balik otel.

Time to check in.

Sblm check in sempat singgah tmpt mkn roti canai td bli nasi 2 bungkus. Mkn dlm bilik.

Lepak2 dlm bilik mandi apa semua. Dlm lepas asar tu kitrog kuar balik. Plan nk pi pasar Brincang - utk bli mkn malam. Igt mlm tu nk mkn yg best2 skit mcm steamboat ke apa ke. Tp being en. shahrun. Dia takleh mkn berlainan sgt dr biasa nnti dia tak kenyang. So bli nasi goreng, mee goreng, jagung. Makanan2 tempatan la kn. Bli strawberi utk anak2. Dr ujung sini ke ujung sana dok mintak strawberi. Sabau jela. Aku bkn takmo bli. Jual jenis nk borong2. Kalu bli sikit2 cm rugi. Pstu kalu mkn kt bawah dia jd masam. Kalu mkn kt situ jgk br sedap. Tp mmg berbaloi la bli. Bli 3 pek RM20. 2 pek mmg selamat kt pasar tu jgk. 1 pek bwk turun berhari2 dok dlm peti ais, sebab dh masam. Hohohoho. Tak tau kenapa. Dia tak busuk. Tp bila bwk turun dia jd masam. So aku buat smoothy. Aku sorg je minum. Org lain bolayan. Hampeh! Yg penting tiada pembaziran. Hehehe....


Firdaus bergambar dgn rama2 dpn otel. Masa balik dr pasar tu.

Lepas mkn2. Kitrog pn tido la. Adoi bilik tu agak kecik.En. Hafiy boleh berpeluh2. Sbb takde ekon kn. Tp kami yg lain mmg sejuk dh. Adoiai budak sorg ni. Nangis2 dia mlm tu sbb panas. Dh mcm nk pg skit br dia lena sbb keadaan dh sejuk skit. Huhuhuhuhu

Kemas2 pg2 tu kitrog turun brekpes. Lepas brekpes, tros kuar jln2. Jln2 kt pasar brinchang yg bkn pasar mlm tu. Takde bli apa pun. Pstu bli pokok krismas kt Cactus Farm smlm tu. Balik otel dlm kul 11 kemas2 mandi apa semua check out....

Then on the way down tu singgah Lata Iskandar. Ngeri sey nk mandi kt sini. Sbb ada notice, mcm precaution la. Kalu lepas mandi nnti gatal2 kulit apa semua. Bila aku fikir2. Mana lagi sisa buangan org kt cameron diorg buang? Kt sini la kn. Hohohohoho.. Tp looking kt air dia yg mcm jernih. Mgkn diorg tapis dlu la. But still. Geli kot bila fikir balik. Hahahaha.





Seronok betul la 2 org budak ni mandi kt sini. Siap terjun2. Smbil mkn goreng pisang panas n keropok. Smpai 2 kali bli tu. Hahahaha. Ha ah, ktorg blom lunch masa ni tu yg lapar tu.

Pstu mmg takde singgah lunch pn. Balik rumah masak. Huhuhuhu.

Tapi en. shahrun la masak. Aku tolong2 jer. Ngn rebus jagung. Sedap tau jagung cameron. Manis btol...

So itu jela cite psl percutian kami 2hari. Sempena aku dh nk bersalin dh ni. Last percutian la before aku meletop.

Tp aku nak lg jalan. Kt shopping2 compleks. Ntah apa lg aku nk bli ntah. Sj jalan2. Sebelum lepas ni kena memerap je kt dlm rumah.

Next on agenda for the year 2012, BERSALIN, pstu PINDAH rumah baru.. Moga dipermudahkan. Tgk gaya mcm lmbt dpt kunci ni. Tak smpt la aku nk deco bersama En. shahrun kan. Nk pi ikea la konon bli apa yg patut. Mmg tak dapek la. Huhuhuhuhu.

Dh la tu. Tak tau exact date dpt kunci. Menyampah! Huhuhu.

Ok la bai. See you.. :D

October 29, 2012

Kontrak Air di Selangor...

Satu lagi artikel yang korg kena baca. Haih.......... Kenapalah, aku nampak semua tapi orang sekeliling aku tak nampak? Huhuhuu. Why shud be me alone? I seriously feel lonely....Kalau korg tak faham and masih rasa PKR ni menipu... Aku tak tau nk ckp apa. Aku pn bkn 100% yakin org dlm PKR tu tak menipu. Tp at least, diorg sedar diorg tu takda kuasa mutlak. KO buat lah hal. Kami takmo undi ko lg next PRU. PKR sedar benda ni. Tapi BN? Dia yakin dia akan menang selama2 nya smpai lah kt padang masyar nanti. SO dia mcm rasa dia dh ada kuasa mutlak...... 


I feel lonely.. Seriously! :(

Cara kerja BN mahu banyak kontrak bukan tolong orang kata MB Selangor


MENTERI Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim membidas laporan akhbar yang mengatakan paras air di terusan air Sungai Sireh yang sedang menyusut.

Menurutnya, kerajaan persekutuan tidak boleh tipu orang, dan beliau turut mendedahkan bukti foto terbaru menunjukkan paras air sungai sudah melimpah ruah dan difahamkan air sudah lebih dari paras cukup.

Projek Langat 2

Jurutera pakar kerajaan negeri Selangor telah mencadangkan kaedah lebih jimat, iaitu meningkatkan tahap kecekapan dan kapasiti pengeluaran air di 27 loji-loji sedia ada, berbanding pembinaan Projek Langat 2 yang dilihat begitu mahal.

Malah menurut Tan Sri Khalid lagi, merujuk kepada sebuah syarikat pakar daripada Kanada, kos untuk meningkatkan kadar produktiviti loji-loji air sedia ada yang menyamai kadar produktiviti Projek Langat 2 hanya RM750 juta berbanding RM3000 juta untuk melaksanakan Projek Langat 2.

"(perbandingan) RM3000 juta dengan RM750 juta, (lebih baik) saya bagi sumbangan kepada orang ramai" katanya yang melihat Projek Langat 2 sebagai satu pembaziran wang rakyat.

Penapisan air bermembran

Berhubung kenyataan Muhyiddin Yassin baru-baru ini yang mengatakan cadangan Kerajaan Negeri Selangor untuk menggunakan teknologi penapisan bermembran sebagai tidak praktikal, Tan Sri Khalid menjemput pakar kerajaan persekutuan untuk bertemu dengan pakar kerajaan negeri untuk diberi taklimat.

"Saya ingat dulu punya cara kerja (BN) dia fikir mahu banyak kontrak, bukan mahu tolong orang" tambahnya lagi.

Sila rujuk video di bawah untuk mendengar dan melihat sendiri penjelasan Tan Sri Khalid Ibrahim berhubung isu air yang sedang hangat disensasikan oleh media-media arus perdana.

Popout

Sent from my BlackBerry®


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Pak Nwar atau Pok Jib?

Aku nak share sikit apa yang aku bc pagi ini. Rasanya, tak sempit minda kita kalau cuba baca sikit... :D....

Kenapa Pak Lan Disini? (Part 8)

Kenapa Pak Lan Disini? (Part 8)

 klik

Anwar Dengan Najib
Antara Karektor Dengan Reputasi?

Seronok tengok telatah dua orang pemimpin ini. Sorang Perdana Menteri dan sorangl agi Ketua Pembangkang. Pertembungan yang menarik antara dua personaliti. Sorang ada karektor dan sorang lagi ada reputasi.

Anwar Ibrahim sebagaimana yang satu dunia sudah tahu adalah merupakan seorang tokoh politik yang hebat. Kelicikkannya berpolitik dan kepetahannya berpidato memang tidak boleh di sangkal lagi. Sudah terkenal di seantero dunia.
  

Anwar ni… Kalau nak cerita pasal reputasi… Reputasi apa yang dia ada.  Berbelas tahun media arus perdana hentam dia. Main bontotlah, main bini oranglah, main pelacurlah, agenYahudilah dan bermacam-macam lagi tuduhan yang di buat keatas beliau. Hampir setiap hari. Untuk membina persepsi yang beliau ini sangat tidak bermoral. Macamlah yang lain-lain tu bermoral sangat. (Komen aku: !!!!!.. Kan???)

Lagi pun, dalam persekitaran sekular, yakni sebuah gagasan kehidupan yang meminggirkan agama dari sistem kehidupan, moral apalagi yang kita nak cerita ni!
Menganut fahaman sekular dan menyerah kepada sistem sekular tanpa sebarang penentangan ni bukan sahaja tidak ada moral bahkan tidak ada Aqidah dah. 

Hancur lebur aqidah. Yang tinggal cuma rasa perasan dan syok sendiri aje yang kita ni ada moral dan ada aqidah. 

Balik pada bab Anwar tadi, yang pelik nya si Anwar ni, makin hari makin ramai  orang yang sokong dia. Semakin hari semakin ramai pulak yang percaya yang hanya Anwar sahaja yang mampu membuat perubahan di Negara ini. (Komen aku: Aku tak rasa he's the only one. Sebab aku telah ditunjukkan kepada seorang manusia bernama Khalid Ibrahim. Tp Tan Sri bukan pemidato mcm Pak Nwar. dan Tan Sri jgk bkn league dlm politik. Tan Sri ni, org bisnes. Dari kecik bisnes minded. Tapi, kepimpinan dia terserlah. Terbukti, tak semestinya pemidato licik mcm Pak Nwar je boleh lead a country. So aku dh tak letak 100% keyakinan sgt kt Pak Nwar. Aku percaya ada org lain yang boleh. Tapi setakat ini, paling berwibawa ialah Pak Nwar. At least BETTER dr Pok Jib yang ckp mcm takde ilmu. Bg aku la. Bg org lain gua tak tau. Huhuhu..)

Sampai naik mengelabah kerajaan BN di buatnya.Macam mana boleh jadi sampai macamtu? Ini yang menarik untuk di analisa!
Bagi teman le… Anwar ni adalah seorang tokoh yang mempunyai karektor yang kuat. Karektor sebagai seorang street fighter dalam politik. Karektor yang telah terbina sejak dia di universiti lagi. Karektornya terus berkembang dalam ABIM dan semakin menyerlah bila dia menyertai UMNO. (Komen aku: Sebetulnya dia dh tunjuk belang dari zaman Universiti lagi. Memang a tough man. Being jailed for reasons yang pelik2. Memang pelik Pak Nwar ni, dh pernah kena jail, ISA, tak pernah berhenti melawan. Itu yang aku respect dia ni....)


Dia berjaya mengharungi sepak terajang dalam UMNO hingga mampu menjadi Timbalan Presiden UMNO. Satu pencapaian yang luar biasa dan cukup mengkagumkan.
Kemudian di pecat dari jawatan Timbalan Perdana Menteri Malaysia dan Timbalan Presiden UMNO. Di penjarakan atas tuduhan kesalahan liwat. Keluar dari penjara terus aktif semula dalam politik sehingga di lantik menjadi ketua pembangkang. Berjaya menyatukan PAS dan DAP yang selama ini tidak boleh duduk semeja. (Komen aku: PAS dan DAP bersatu!! Itu yang buat BN gegar tu.... Satu pakatan yang tak mungkin berlaku kalau bkn dokongan dr Pak Nwar. Org lain tak boleh, tapi dia boleh. Timbul nama2 mcm Lim Guan Eng la. Sapa lg aku tak igt. Yg ckp2 tu byk nampak diorg lebih faham pasal ISLAM berbanding warga BN sendiri. Nama2 racist mcm Lim Kit Siang - ketua pembangkang malaysia 8 kali dh tu!! Karpal Sigh, Muzafar pn tenggelam. Org tak percaya dh dgn isu racism. Yg sebetulnya ISLAM pn tak menyokong racism. Nanti dh pakai kain kafan. Sama je standard semua org. Allah jgk yg menentukan Syurga / Neraka masing2.... Wallahualam...)

Satu pencapaian luar biasa yang cukup mengkagumkan sebagai seorang tokoh politik.
Walau apa pun kesudahan Anwar nanti dalam gelanggang politik Malaysia, bagi teman, dia wajar di kenang sebagai seorang tokoh politik yang hebat dan luar biasa. 

Dengan cabaran yang begitu hebat yang di laluinya, dia masih mampu mendapat sokongan yang padu dari keluarganya dan masih mampu meyakinkan masyarakat mengenai kemampuannya untuk memimpin Negara ini. Satu pencapaian yang luar biasa bagi seorang tokoh politik.(Komen aku: Aku rasa, keluarga dia paling terkesan dgn apa yg berlaku kpd Pak Nwar sejak dari dia jadi TPM lagi. Masa zaman Universiti, Azizah pn dh rasa kot. Tapi mcm Azizah, anak2 nak tgk bapa dia tebus balik maruah yg dh lama berkecai since 1998. Tu yg paling terok Pak Nwar kena. Well, personally aku memang tak berapa percaya dgn allegations yg jijik itew. Tapi kalau betul je, kenapa dia sorg jer yg kena? Padahal pemimpin lain dalam BN tu memang suci sgt ke? Rasulullah S.A.W, pergi solat, jemaah subuh, zuhur, asar, magreb dan isya' semua org nampak. Sebab itu bukti kepimpinan Rasulullah S.A.W. Supaya, selari dgn sunnah baginda supaya semua warga/kaum Adam/Lelaki berjemaah di masjid/di surau. Berusrah, Bermuafakat etc. Tapi bila Tok Det keluar statement, dia pi masjid bkn tak pi, tapi dia takmo la riak tunjuk2 kt org. Aku mcm, apa tindakan dan statement dia tu tak selari dgn Rasulullah dan sunnah Rasulullah S.A.W. So org mcm ni ka kita patut follow? Dia ckp, dia tak tau agama sgt, dia bkn sufi. Seharusnya, kalau dia lead sebuah negara yg claim, NEGARA ISLAM. Bukankah sepatutnya die mendalami agama? Bknkah sepatutnya die jadikan diri dia contoh? So bila soalan2 tu berlegar2 dlm minda aku. Aku jadi hilang respek pada Tok Det dan kepimpinan BN khususnya. Dan bila tgk Pak Nwar. Despite alegations yg dia ni tak bermoral. Dia pi solat jemaah. Dia sebut ayat2 Al Quran. Anak2 dia, Isteri dia, pakai tudung, pakai baju yang sopan... Bkn tak kesah dgn alegations terhadap dia. Tak membantah pn kalau Mahkamah nk hukum. Tapi pertuduhan tu tak thru pn... He's free! Dia dh dibuktikan tak bersalah. Biarlah Allah S.w.t yang hukum dia kalau benar dia bersalah. Tapi sekarang kita tgk video, kita yakin ke itu betul dia? kita tgk tilam ada tompokan air mani, kita yakin ke, dia pernah buat apa2 atas tilam tu. Kita nampak? Pemimpin2 lain dlm BN yang kita undi tu, kita yakin ke mereka suci? Syurga atau Negara utk Pak Nwar, adakah kita yang tentukan? Wallahualam....)


Sementara Najib pula di satu sisi yang lain, adalah merupakan seorang tokoh yang mempunyai reputasi yang kuat. Reputasi sebagai anak golongan aristokrat atau pun bangsawan. Keluarga di sebelah ibu dan bapanya mempunyai pengaruh yang kuat dalam politik Malaysia. (Komen aku: Memang dia reputasi tinggi. Just because dia golongan aristokrat. Tapi tak meyakinkan aku bahawa dia pemimpin ulung yang mampu membawa Malaysia bangkit dari Negara Dunia ke -3. Yes kawan2. Korg admitlah, kita ni sememangnya masih ditakok dunia ketiga. Masih SETIA, pada yg 1. Masih igt yang kita ni berhutang budi pada BN. Walhal....... Haih malas aku nak ulang. Tp pemikiran Dunia Ke-3 masih dlm minda kita semua. ADMIT IT!!!)


Dia menjadi ahli Parlimen sewaktu baru berusia 23 tahun mengantikan al-marhum ayahandanya Tun Abdul Razak, PerdanaMenteri Malaysia yang kedua.Selepas dari itu, beliau terus melangkah dalam hiraki parti dan kerajaan tanpa menoleh kebelakang lagi dengan bersandarkan kepada reputasi keluarga yang kuat. Dari menjadi Timbalan Menteri hinggalah kini sebagai Perdana Menteri Malaysia yang keenam.


Namun demikian ketokohan beliau sebagai seorang ahli politik belumlah benar-benar teruji lagi. Perjalanan politiknya selama ini agak lancar dan cukup sempurna.Ketokohan dan kewibawaannya belum pernah di uji. 

Mewarisi sebuah kerajaan yang di anggap lemah merupakan ujiannya yang pertama dalam perjalanannya untuk di tabalkan sebagai seorang tokoh politik yang terbilang. Ini untuk membolehkan beliau duduk sebaris bersama tokoh-tokoh besar politik tanah air yang lain.

  
PRU ke 13 adalah merupakan medan yang sebenar pertembungan antara antara kedua-dua tokoh ini. Pertembungan antara tokoh yang mempunyai karektor dan tokoh yang mempunyai reputasi. Mana satu yang akan menjadi pilihan rakyat. 

Karektor atau reputasi ?
Bagi teman, karektor adalah merupakan diri sebenar seseorang. Yang terbina melalui pengamatan, pengalaman dan pendedahan yang di timba di sepanjang perjalanan hidupnya.



Sementara reputasi pulak adalah merupakan satu persepsi sahaja.Tidak  mencerminkan diri sebenar seeorang itu. Ianya terbina hasil dari pandangan umum masyarakat terhadap dirinya. Hanya sekadar satu ilusi sahaja bukan realiti.

Dalam kehidupan, untuk mengharungi cabaran dan mencapai kejayaan kita perlukan karektor yang kuat bukan reputasi yang kuat. Hanya yang menjadi persoalannya hanyalah, sama ada karektor yang kuat ini mampu menjadi rahmat atau ancaman kepada umat sangatlah bergantung kepada niat dan matlamat yang ingin di capai. 

Kalau baik niat dan matlamatnya maka baiklah jadinya umat tapi kalau jahat niat dan matlamatnya maka hancur binasalah umat.
Teman pilih sistem bukan pemimpin….

Pak Lan 
Mohd Ramalan Yunus 
Founder 
World islamic Chamber Of Commerce 

(Komen aku: Aku baca je ikut telahan aku. Masing2 ada telahan sendiri. I kenot force u. It's your choice. SEKIAN!)
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

October 24, 2012

Balik Kampung

Sejujurnya. Aku memang paling menyampah ngn statement balik kampung. Hahahahaha.

Kalu balik kampung tapi tdo otel takpe.. Hehehe..

Ngn keadaan diri yg macam ini sekarang... Aku ase susah hati kalu dgr perkataan tu....

Aku ase akan prolong smpai baby ni lahir. Sebab nya.. Mcm kami perlukan ruang yg lebih besar untuk tido.

Dan mcm susah nk cari ruang sebegitu...

And no.. i dun like the idea of, sorg tdo selatan. Sorg tdo utara. Mintak maaf.. Nak kasi aku meroyan silalah buat gitu. Hohohoho.. Warning utk en. shahrun! Hehehehe...

Lg tensen, bila terkocoh2 nak balik cepat. And biasanya akan jd org paling awal smpai. Tapi hal kt rumah tak settle. Aku terpaksa settlekan pagi2 before pi keje. Macam kemas rumah tu aku memang tak buat dh la skg. Skali skale je aku buat. Mana larat je. Mcm mata aku sakit tgk aku kutip jgk la. Sapu jgk la smpah tu. In the name of kemas beriya, dh tak buat dh skg... Well, excuse me. Dgn keadaan badan cm ni. I kenot lawan2 lg sakit, lemah bdn etc. Aku penah lawan. Lepas tu aku yg sengsara. Huhuhuhuhuu.... So baik la aku slow down. Ye tak? hehehe...

Tapi macam baju2 tak berlipat. Baju kerja tak bergosok. Baju skolah Aus. Untung Aus baru sekolah tadika. And br dia sorg je yang bersekolah. Kalu dh nanti masuk sekolah kebangsaan, sekolah agama. Mcm mana? Lg byk la benda nk kene urus.

Aku envy tgk abg ipar aku. Dia peduli apa dia smpai lambat kt kampung. Yg penting time smpai kampung tu, bini dia ckp. Semua dh ready. Bj dh lipat, baju kerja dh bergosok, rumah dh kemas tip top. Settle semua baru balik kg. Sebab smpai kampung, kamilah org paling boring. Hihihihi... Boring laaaaa... Kdg2 lepak rumah je tak ke mana2 pun, nk berkejar2 sgt tu. Huhuhuhu. Tak rugi apa2 pun kalu lmbt sikit smpai kn... Bukan tak sampai.. Sampai.. Tp lmbt sikit jeee.. Sikittt jee.. Huhuhu....

So tu la syarat yg aku kenakan. Janji balik KL balik dh tak serabut dh. Lgpn, aku memaksa diri ni ikut balik kg jgk. Padahal aku dh sarat dh ni. Igt2 la en. shahrun yer. By this wiken. Aku dh 36 weeks bersamaan dgn 9 bulan. Kalu ikut org lain, dh takleh travel jauh dh. Paling jauh pn shopping mall jer. Hohohoho...


ok bai,,

Selamat hari raya haji semua.... hehehehehehe

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

October 23, 2012

Roti jala kari ayam

Pagi tadi aku bekalkan sorg 5 ketul. Abah, mama, firdaus n hafiy... Wah mcm anak2 dh besar je siap bwk bekal. Heehehe... Padahal ada sedia brekpes utk anak2 dh kt tadika/nursery dorg. Tp utk mengelak bekal aku n en. Shahrun kene caras org diorg. Better prepare utk diorg gk.

Smlm balik2 tros aku bancuh tepung. Telur sebiji, kunyit sesudu, garam sesudu, tepung dlm 7 senduk, air kapur sesudu-cmpo sume skali. Pstu biar. Ada member ckp, nak lembut tepung kasi rendam dlu dlm sejam dua.

So smbil rendam aku prepare nk msk kari ayam lak. Ayam n santan aku dh kuarkan awal2. So by the time siap bncuh, dh cair skit la ayam kn. kopek bwg, halia etc, potong ayam, bancuh serbuk kari ngn air. En. Shahrun pn smpai umah. Teruja dia tgk tepung aku dh bncuh. Lepas tu dia tolong hiriskan bwg. Aku hiris tak halus cm dia. Besela mastercep kn.. Hoho.. Tumis2 masak2 siap kari ayam. Smbil tu tepung en. Shahrun dh kiraikan. Dh nk hampir siap dh. Anak2? Diorg pn dok mkn sesambil kitorg msk. Hahaha. Nk selesai dh aku tgk roti jala tuh.

So aku bancuh lg 1 adunan. Kali ni mnjadik. Mmg lembut tepung tu. ase sebab air kapur plus rendam dlu dlm sejam before kirai. Lepas bncuh aku tgk jam kul 730pm. Aku ckp ngn em. Shahrun. Kita mndi solat dlu br kirai kalu tak nnti xlembut. Pstu mndi2 solat. Anak2 pn siap mndi. 745 aku pn duduk mkn dh. En. Shahrun sambung kirai. Anak2 pn mkn skali ngn aku. Kali ni diorg cicah kari lak. Ikutkan ckp je 1 bancuhan td. Cuma berlebih kuah la. Kuah aku terpedas n terpekat skit. Lepas ni kena kurangkan serbuk kari kot. So habiskan kirai bancuhan kedua. Simpan utk pagi ni bwk bekal.

Ckp ada 20 piece. Bahagi 4 sorg 5. Pg td brekpes aku makan 4. La ni aku nk mkn last piece..... Nyummm.

Dh tau dh cmne nk buat roti kirai lembut! Bole masuk mastercep psni. Hohohoho

Ok bai

October 22, 2012

3 Minggu Sahaja Lagi..

Aku dh secara rasminya 35th Weeks... Alhamdulillah...

So far aku rasa, pregnancy kali ni aku paling terkawal skali emosi, berat badan etc. Wpn penat jugak mengandung dgn anak 2. 2-2 lelaki plak tuh. Hahahaha. Klaka pn ada.. Huhuhu....

Wpn keduanya lelaki, Muhd Firdaus dan Muhd Hafiy memanglah anak2 yang manjaaaa sgt. Firdaus dh cecah 5 tahun lebih pun nk berdukung lagi! Huhuhuhuhu.... Baju pun aku kena amikkan lagi dr drawer. Mandi pn nk kena mandikan lg. Hafiy pulak, dh pandai kencing kt toilet, tapi dia sgt malas. Slalunya melepas dalam seluar. Bila paksa pi toilet plak nangis2 takmo kencing. Kene lah guna kederat dukung dia paksa pegi toilet! Kalu mandi pun mcm tu. Hafiy oh hafiy.

Tak campo tolak diorg bergusti lagi. Sorg tumbuk abang. Abang pelepuk adik. Dah sekarang adik memang pandai sgt cari gaduh! Adumakai..

Aku masih tak berapa suka idea panggil Firdaus dengan panggilan Along/Abang Long. Entah. Pada aku dia masih anak kecil di mata aku. Mungkin sebab tu lah kemanjaan dia masih belum pudar... Takpelah. Dia pun baru 5 tahun kn? Hehehehe. Aku ase, anak2 aku akan ikut resam barat kot. (tapi tak berdosa kan?)... Kalau diorg ada anak2 buah nanti. Takde tittle paklong pakngah etc. Dia akan jd Uncle Firdaus, Uncle Hafiy etc. Kah kah kah.. Tapi mcm best plak. :D....

Condition aku setakat harini. Alhamdulillah ok. Mild contraction tu memang dh ada dh. Kadang2 risau. Sbb sakit mengecut tu mcm mencengkam. Akar fatimah yg aku gantung kt dapor tu makin hari makin kembang. I got a feeling that i'm not going to be long before deliver. Tp aku taknak la. Kalu boleh kali ni aku nak tahan selama yg aku boleh tahan. Lebihkan 38 weeks kalau boleh. Ntah la, aku ase lebih bagus utk baby. Asal jgn overdue sudah... Mlm td lg best. Aku mimpi Akar Fatimah tu kembang habis. Kah kah kah.... Takdelah. I know my body. Takkan secepat itu. InsyaAllah... At least tunggu lepas 36th weeks. OK?

Preparation? Ntah la. Aku dh bli la baju2. Aku harap cukop. Sebab aku dh punggah bj2 abang2 dia. Semua aku tgk besar2 dh. Mengembang. Anak2 aku biasanya baby kecik. So aku dh beli jugak beberapa helai baju newborn. Aku jgk prepare napkin. Aku nk kurangkan pakai pampers. Hohoho. Ntah boleh ntah tidak. Aku bli yg murah2 je kt jusco. Tak bli yg jenis modern diapers yg 6 ketul smpai RM100 tuh. Nanti dlu la kot. Tgk mcm mana ok ke tak ok ke aku pakai normal diapers ni. Kot aku ase leceh gila. Kita berbalik kepada pampers. Wakaakak. Aku cuba, tapi tak janji. Hohoho..Bkn apa, sbenanye kalau boleh takmo bli brg beriya2 sgt. Sbb nk pindah kn. Nk packing nanti 1 hal plak... Dh mcm agak confirm nih, en. shahrun kena bertungkus lumus reno rumah sorg2.Ase  rumah baru kami dpt kunci time aku bersalin. Mgkn jgk aku dpt tolong dia packing. Mgkn kami akan kena stay in VP lajak smpai bulan 1. Plan asal stay smpai hujung bulan 12 jer. Well, itu plan kami. Plan Allah S.W.T. lain kn? Hehehehe... Tak kisahlah tu. Mohon dipermudahkan semuanya. Amin.....

Lg 1 isu, ialah nk kena paksa anak2 tdo bilik sendiri. Kami akan move out dr bilik anak2 soon! Mula2 aritu, aku je yg teman anak2 tdo bilik diorg. Tapi tak selesa. Sbb kongsi tdo katil bujang ngn hafiy. Dia tdo lasak gila! Pstu bila aku dh pregnant, aku tdo bilik master balik. Pstu dgn anak2 semuanya ikut aku tdo stu. En. Shahrun bengang. King size bed kitrog tu dia angkut masuk bilik anak2. Kah kah kah. Tp bilik tu kecik. Mampu bukak 1 katil bujang plus 1 king size bed shj. Takde space dh utk letak baby cott. So maknanya tak lama lg. Anak2 kena tdo sendiri. Patern tdo mcm mana plak?
Ni gmbar scan 24th Sept lepas. Masa tu dia memang 31st Weeks pn. So dr segi ukuran yang scan tu amik mmg dia 31st weeks pn. So sama la kn.. :D...Kanan tu muka dia kiri tu badan dia. Kali ni takde buat detail scan mcm selalu. Sebab utama takleh claim dh sbb anak ketiga. Kalu dlu en. shahrun boleh claim. Lgpn so far setiap kali scan memang baby takde masalah. Alhamdulillah. Pembesaran dia pun normal je so far. Rasa2 dia ikut muka sapa? Aku tgk ni ase mcm dia ikut muka Firdaus kot. Takpe. We wait n see. :D... Kepala dia dh kt bawah dh time ni. Hopefully nextweek bila doktor scan dia dh tak pusing2 lah. Amin..Betul ka nama dia akan jadi Muhammad Ammar nanti? Kita tungguuu. Hehehehe.... Semua decision pada en. shahrun. Huhuhuhuhu.....

Aku try list apa lg yg aku rancang nk buat tp blom buat sebagai persediaan baby baru ni. Huhuhu....

  • Pindah balik masuk bilik master;
  • Amik baby cott dekat rumah keramat;
  • Cuci baju2 lama abg baby (baju2 tu sebenarnya memang takleh pakai pun, sbb dh mengembang, tapi elok cuci jgk la. Mana tau contigensi, tak ckp baju ke apa ke);
  • Alih drawer anak2 ke bilik tgh, sbb bilik ujung (stor) tu mcm leceh sbb byk sgt brg;
  • Cari batu tungku/bli tungku moden;
Ase mcm takde benda dh. Yg lainnya so far dh prep well dh. Utk pumping pn aku dh ckp peralatan dh test suma. InsyaAllah. Aku ada bli bekas susu 1oz 1oz tu. Tp skg aku konfius. Cmne aku nk guna bekas tu. Kah kah kah...Sebab masa Hafiy awal2 tu aku pump dlm botol. Pstu aku simpan je dlm botol tu. Bila dh tak larat bli botol. Aku transfers masuk plastik. Mcm very straight forward. la ni mcm kene plan plak. Heheheh...

Ok dh tuje. Babai.

October 19, 2012

Adam & Hawa...

Sape ada pengalaman penah putus cinta.. Angkat tgn?

Hehehe...

Well, aku one of them... :(..... Tapi bila aku mula mengorak langkah sebagai seorang manusia, aku sedar... CINTA kepada human beings.. Is going nowhere. Like semua tu hanya dlm tv je OK? Huhuhuhu....

Tp aku bertuah, sebab my next trial, berjaya smpai skg. Smpai skg ni aku dh mengandung anak no3 dh pun. Alhamdulillah....

Aku slalu kata, aku tak percaya cinta bla bla bla. Tp aku takleh avoid follow Cerita Cerita Cinta.. Mcm Nora Elena la, Now Adam dan Hawa... Ok dlu yes, sebab hero dia Aaron Aziz... Sejak aku pregnant anak ketiga ni. Aku geli ok memikirkan cmne la aku bole igt Aaron Aziz tu ensem. Now aku tgk dia. Eeee tua kot! Hahahaha. Ok jgn salahkan pembawakan bayi dlm kandungan ini ok.. Hahahaha. Bapak bayi ni jgk yg aku nmpk ensem.. ;p...

Ok tu bkn pointnya... Pointnya aku nk ckp... Cinta tu boleh blah. Kalu nk ckp Cinta, ckp cinta Kerana Allah ok....

Kdg2 dlm kita tak sedar tu, Mcm bila dh jumpa sumbody yg the right one utk kita, yang Allah dh tulis utk kita.... Sebenarnya perasaan tu, lain.... Satu perasaan yang lain. Mcm kita nk dia jgk. Dtg la 10 Aaron Aziz pn kt dpn kita. Hati kita tetap nak dia... Bila tgk anak2... Kita akan rasa mcm. Ya Allah... Membiak2 perasaan lain mcm dlm hati aku ni. Smpai kt luar zahir ko kasik aku tgk... Aku tak tau cmne nk explain.... So bg aku, perasaan yg pelik tu lah CINTA... Tp tak sama mcm kt tv atau mcm yg aku konon2 harapkan masa aku muda2 remaja dlu...

Dlu masa aku muda2 aku mcm ada 1 mindset. Cinta msti begini begini. Org yg cinta kita msti buat begini begini utk kita. Mindset tu of cos yg aku amik dr apa yg aku tgk dlm tv.. Hahahaha.. So plastik ok...

Contoh mcm, dia nk tackle kita tu. Dia bli kan kita bunga.. Dia blanje kita mkn. Nk kuar dating tolong bukakkan pintu.. Setiap kali jmpa bg hadiah as appreciation sbb dpt jmpa kita. Bla bla bla. Siyes sume tu aku tak dpt pn masa En. Shahrun nk tackle aku.

Tapi aku tersentuh gk ngn perbuatan dia. PELIK? Tapi tu la kenyataan.....

Bukti bukti he got feeling for me. Memang mcm diluar jangkaan. Tapi aku leh terover feeling... Pstu mcm perahsan lebih2. Hahahaha...

Cuba tgk video ni : http://www.youtube.com/watch?v=7f63ArHyzys&feature=share

Ada part yg Adam mcm jeles sbb tgk Hawa kuar ngn lelaki lain...

Ada 1 part masa bercinta ngn En. Shahrun. Aku tanya dia, tak kisah ke kalu aku kuar ngn kwn2 lelaki? Lgpn kwn2 lelaki aku tu, kwn2 dia gk...

Tak, dia ckp dia tak kisah... Tp lepas kejadian tu tetibe dia mcm merajuk. Aku pn tak igt apa dia buat, yg psti dia merajuk. Hahahahah. Cm sgt sgt hidden feeling dia tuh.. Tp aku bole rasa.............

Masa mula2, kitrog jumpa lepas mcm dh luah kt Yahoo Messenger, aku suka ko, ko suka aku.. sumthing like that. Kitrog lepak berduaan. Yg btol2 takde org lain. Takde lawak2 bangang lain. Dekat tepi pantai. Aku diam je. Sbb aku nk dia approach aku dlu. Dia pun diam gk. Haih. Tapi aku rasa sumthing masa lepak ngn dia tuh. Ala wpn berdua, dlm jarak tak smpai 2km. Kwn2 kitrog pn tgh lepak gk. Nmpk mcm kitorg sorg utara sorg selatan. Tapi sebenarnya. Sumthing happen. Tp aku pn tak tau cmne nk explain. Tp itula permulaan detik kami bercinta. Lepas tu everything mcm fall into its places smpai skg. Allahuakhbar!

So bg aku. Antara aku ngn en. shahrun. Bukan cinta pandang pertama la apa lah etc. It's like sumthing happen. Tak tau la dh tertulis dan jodoh ke apa. Semua yg berlaku, tak show signs pn kitrog ni mmg attracted to each other. Tp mcm flow perhubungan tu sgt mudah. Kitrog sgt bernasib baik.... Dan eventually, CINTA yg org kata-kata kan tu. Muncul, wujud terbina mcm tu...

Mcm aku pn dh byk berubah....... Dr tak pandai masak. Now aku dh bole masak utk en. shahrun. Dan aku ada speciality tertentu. Wpn tak semua aku masak en. shahrun suka mkn. Mana yg mmg tak boleh blah tu, en. shahrun terpaksa masak sendiri. Hahahah. Normal la kn. But still aku berubah positively..

En. Shahrun pn dh byk berubah. Dlu nk pegang baby pn tak pndai. Now, hari2 balik kerja, dia yg couch Firdaus bc buku suma. And Firdaus aku tgk lg byk improve kalu en. shahrun yg ajar. Pstu mcm kalu aku penat. Dia yg layan karenah anak2. Dlu masa anak First. Basuh berak pn boleh terlompat2 ok. Huhuhuhu...

So bg aku. Improvement tu sebab apa? Bkn sebab Cinta je. Tp lebih dr tu..... Dlm mencari keredhaan Isteri/Suami... Kita manusia, akan mencari keredhaan Tuhan. Salah satu tgjwb kita adalah berbakti kepada org sekeliling. Terutama ibu bapa. Ecewah...

Kalu aku boleh explain benda ni. Esp kepada teenagers yg mcm kemaruk sgt ngn cinta tu... Kn best... Cinta yg kita cari2 kt luar. Huha huha. Smpai ada yg tergadai body tu. Sebenanye not worth it pun...

Cinta yg sebenar, ada pada Allah...

So mintalah pada Dia k?

Wallahualam....

Ok bai... :D

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

October 18, 2012

Blue

Feeling blues plak arini..

Ase nk melenting je...

Tak tau kenapa...

Nak balik..

Nak baring...

Nak cuti...

Huhuhuhuhu.....

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

October 11, 2012

Confirm!

Ammar   ====>
Great builder, constructor


Confirm! Muhammad Ammar!

Insya Allah... Moga Allah permudahkan segala urusan aku bersalin (Approx: 6 weeks more time, lama lg. hihi)....Dan moga aku dan baby selamat semuanya nanti.. Amin.....

Mohon anak ini dilindungiNya, dijadikan insan yang sempurna Zahir dan Batin.... Anak soleh, beriman dan bertaqwa... Juga aku doakan anak2 aku yang lain. Muhammad Firdaus dan Muhammad Hafiy......

Semoga semua anak2 mama dilindungi dan dirahmati Nya... Diberikan kesihatan, kecergasaan, kebijaksanaan... Jadi anak soleh, beriman dan bertaqwa...

Amin, amin ya robbal alamin......

cc: En. Shahrun Hisam.

hihihihihi....

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

October 02, 2012

Kami akan seteress lately... Lepas Raya, nk fikir kerja - laki aku jela byk seteres psl keje. Aku keje lek lek je skg. Apa2 hal org pandang serong aku up kn skit perut. hohohoho.. TP dlm pada tu seteres la jugak. Mood nk wt keje lak takmo mari. Semua ni angkara sogo jawoh sgt. Huhuhuhu. Baguih mmg baguih. Tersimpan duit aku dgn jayanya - alah tp nye pn bape sen la sgt. Kalu tolak duit kutu masyuk aritu ngn duit bonus, sbenanye tak berlebih pn duit aku - negative lg ada. Duit ASB jgn cite lah, mmg kuar bagai air lalu, sbb bayar duit rumah aritu 1 hal. Raya 1 hal. Bli maternity 1 hal. Hahaha. Dlm pada sogo jauh tu membeli gk aku... Byk je source. Ntah mana ntah aku blanje. Huhuhuhuhu. Tapi nikmat pi sogo, pi jln tar tu mcm takde la.. Huhuhu.. I missed sogo, mj dan jln tar. miss u miss u miss u.. SETERESS guwe. Huhuhu...

En shahrun plak keje dia menimbun2. Ntah hape keje dia aku pn tak psti. Dlm pada tu ada gk la sikit2 rasa mcm curiga. Mamat ni kerja ke ape ke. Manjang balik lewat tak siap2 gk keje itew.. Huhuhu. Tp dlm keje2 busy2 keje tu. Balik gk rumah mkn kt rumah. Kalu ade awek ke hape, for sure mkn ngn awek kn. Hohohoho. Wiken aritu, dlm kesian2 aku memboyot. Sggp jd Asstn. Chef basuh pggn bagai, semata2 nk aku masak gk. Hohohoho. Terharu mak. Aku mcm, takpela aku masak, bole lg masak. Lgpn byk baring - tak kuar mana pn wiken aritu. So kaki pn tak bengkak. Aku bole je msk. Tp dh org nk tolong. Gua redho. Hihihihii... Tq yer... Br la smngt nk masak ada org tolong basuh pggn, tolong lap2. Sonok. Lepas masak besih je dapo.. :D....So? Tak jd la nk curiga.. Huhuhuhuhu...

Pstu dgn urusan jual beli rumah kami lagik. Pening bila nk dpt kunci, bila nk reno, bila nk pindah.. Huhuhu. Rumah sedia ada, aku ase proses jual dh almost done kot. Takde apa nk pening. Tp sblm done tu pening2 n seteres2 la jugek.

Pening jgk nxtyear tmpt br, so nk skolahkan 2 org anak yg tmpt br. Ntah mcm wpn tadika je. Jd big a deal bg aku. Huhuhuhu... Sbb? Bg aku, didik anak start dr foundation lagik. Wpn mgkn, aku pn tak pandai mana, en. shahrun pn tak pndai mana. Mgkn anak kami pn sederhana jelah. What ever pn. Aku tetap nk build up tak best, dpt good pn jadilah. huhuhuhu. Aku tak nmpk Firdaus seorang budak yg genius pn setakat 2 tahun dia sekolah dh ni. Tak mcm anak org lain. Hihihi. But it's ok... Aku enjoy tgk dia main2 ngn kawan.Pndai bwk diri. Pi sukan sekolah, pi lawatan smbil blaja, pstu ada graduation day. At least he is expose to sumthing yg aku ase positip. So dgn itu keinginan aku ni telah memeningkan en. shahrun sekali. Tp urusan pencarian, aku pening sorg. Urusan nk membayo aku bg dia pening sorg2. Hohohohohohohoho.....

Mana nk reno rumah lg. Mana nk bayo skolah anak lg. Bkn murah. Dan kami tak layak masuk tadika kemas, permata tu. Sbb gj lebih had. Padahal gj kami bkn lah byk mana. Tp dh tak layak nk buat lagu mana. Huhuhuhuhu..... Hopefully skolah yg kami jmpa ni, ok la. And anak2 kami suka la. :D... Cuma 1 je kurang. Dr segi agama tu kurang skit. Harap2 nnti jmpa la ada org ajar budak2 ngaji.... Amin..

Ok tu pening hal rumah ngn skolah anak. Blom pening soal nk Reno rumah, pstu nk pindah. Pstu AKU NK BERSALIN Lg!!! Pstu aku nk dlm pntang lagikkkk. Semua tu duit ok duit. Hohohohoho...... Duit lg. En. shahrun pn cuti tak seberapa. Pstu kalu kerja bkn jenis balik ptg. Mmg jenis balik mlm and wiken pn kena kerja. :(.....

Aku ase, aku ckp kuat kot. Aku bg masa utk diri aku 2 mggu je utk rest. Harap2 Allah bg aku kekuatan. Amin... (Sebab lepas 2 mggu actually aku plan nk hantar dh Firdaus n Hafiy masuk skolah br.) Jauh tu Seri Kembangan to Dengkil - With a baby lak tu. DALAM PANTANG plak tu. Tgk la cemana.... Nnti aku cite la kenapa. Hehehe....

So, kami mmg ada fikir2 nk take time off from all of this seteres seteres nih. Kalu pi shopping compleks kami tambah seteres, sebab nya nnti duit kuar. Dh la penat. Dh la tak enjoy sgt pn kadang2. Huhuhuhuhu.....

So, tadi pg, tetibe en. shahrun bg sms. Jom kita pi Cameron. Hohohohohohoho. Eh tak dia tak ckp cmtu. Dia ckp. I nak pi cameron. Hohoho. Bunyi mcm nk pi sorg2 kn? Hohoho. Tp lepas tu dia ckp. Agak2 smpt tak sblm u bersalin. I am 32 weeks now, mind u. Got another 8weeks to go. Tp kalu ikut anak dolu2. Aku bersalin awal 2mggu. So ada lg 6weeks to go. Tolak wiken ni aku balik kg. So kita ada lg 5 wiken to use utk jln2. Kekekekekekek....

So tanpa membuang masa aku pn suggest. Aku spent on Accomodation. En. Shahrun spen ontheroad expenses. So dia ckp ok.....

Dh recce harga, recce tempat suma. Aku decide amik Casa De La Rosa Hotel. Sblm tu kami dok Century Pines. Mcm tgh2 Century Pines ni. Antara Brinchang ngn Tanah Rata town. So mcm very convinient la. So aku guna tu utk tgk ada hotel lain tak available n murah skit. So jmpa la. Tros booking kt agoda. Tros bayar. Last year kn aku byk outstation. So mmg byk guna agoda ni la. Mmg bole dipercayai. Ntah kenapa skg aku mcm tambah lg 1 kriteria nk bli brg on the net. Kalau dlu aku tak fikir panjang pn. Maybe sbb byk dgr kes penipuan kot. Apa2 hal sblm purchase aku rece dlu kt web tu ada org penah bli tak. Atau aku penah bli tak sblm tu. So far aku blom kena tipu lg. Tp tu yg skg ni dh takot ni. Huhuhu....

Lepas dh siap baya booking dpt voucher suma aku forward la kt en. Shahrun...
Tetiba dia reply gerak sblm Subuh! Amboi amboi.... Kira pg2 tu jln puas2 smpai ptg. Ptg balik otel tros check in tros rileks je smpai esok pg.  Tros check out. Pi tea plantation ke apa. Tros balik KL..

Pegi sabtu balik ahad. Isnin dh kerja balik.

Pheww.. Boleh ke ni? Hohohoo

ok bai.

Kidszania - Tadika Hada 2012

Baru dpt gmbar dari Official Photog. Kekekeke. Tak lain tak bukan, Pengetua Tadika Hada, Teacher Mariam... :D....

Hadoi, br dpt gambaran sebenar cmne budak2 ni kt sana. Pg smpai ptg tuh. Kalu kuar ngn aku pn takdela selama itu. Mau tak penat depa mlm tuh. Tp mmg sakan. Seronok tgk diorg happy gila. Esok pg bgn, mama harini pi mana plak. Amboi korg. Takkan hari2 nk pi lawatan plak. Hahahahaha....

Wpn mula2 rasa nk import diri sendiri. Bkn apa, sebab Hafiy kn br 3 years. Lawatan ni sbenanye utk 4 years n above. Tp sbb teacher tak bg green light. Redha jela. Lgpn cm yakin, msti teacher akan bwk sorg cikgu Taska. So pg tu, mmg ada sorg cikgu Taska, Cikgu Zana ckp dia akan ikut skali. Means ada la yg org biasa jaga Hafiy n Hafiy dh biasa. So release skit nk let him go.. :D....

Gmbar adalah tak mengikut susunan k. Hihihihi


Ni masa Aus brato nk naik bas. Not sure time pegi ke time balik. Tp muka nmpk mcm dh penat tu.Hehehehe.

Ni masa Aus jd doktor gigi. Aus cite, dia ajar sekali mcm mana nk gosok gigi. And dia ckp, kena gosok gigi bgn pagi, lepas mkn dan sblm tdo. Tau plak ek. Bila mama mandikan pndai ngelak2. Hohoho. Bila abah mandikan je dia gosok gigi. Sbb they just cant say no to abah. Hohohoho
Alahai budak kenit tu nk amik topi pn tak sampai.Komen teacher Mariam, Jadi bomba, tp bomba asek jatuh. Hahahahaha... So comel.. :D....
Kalau tgk Firdaus dari group of frens dia, 5 years old kids, dia paling besar kalu dlm group boys. Tp kalu compare ngn girls. Tros jd paling kecik. Hahaha..
Tgk tu, ni masa nk keluar naik bas pg tu. Aku ada bekalkan air susu kotak - sbb takot dia nk susu, pg smpai ptg kn. Even sepagian ngn aku pn wiken2 kdg2 2 3 botol susu gk dia mintak. Huhuhuhu... Punyalah seronok si kenit nih...
See the smallest kid in the middle n everybody is watching him? That's my Hafiy.. :D
Ni kerja depa la masa jadi bomba. Ada fire kt blakang tu, and ada air utk padamkan fire tu. And ada scene kena masuk dlm bomba truck tu. :D...
ni pagi masa nk naik bas. Sama je abg n adik. Happy tak igt.. ehehehe
Cikgu kata masa kt sana, dia jd tumpuan. Bkn Official Photog je yg amik gmbar. Ada org lain gk amik. Sbb paling comel. Ikut sapa agaknye ek. Kekekeke...
Dpt duit gaji.. :D
Brato lg.. :D. Kalau takde parents budak2 ni kalu suruh brato dgr ckp je. Time sukan diorg aritu ada parents. Sorg lari ke sini. Sorg lari ke sana. Sorg nangis2 sbb nk parents jgk. Kekekeke...
This guy, he just a pro. Bila dgn cikgu otomatik dgr ckp cikgu. Tak kisah kalu parents ada kt tepi pn. Ni masa suka haritula. TAPI! dgn syarat cikgu tu msti cikgu yg biasa dgn dia kt Taska. Hihihih
See, bila amik gmbar ngn girls, tros jd kecik anak aku huhuhu...











Ok tu je, tak larat nk letak caption. Apa2 pun puas hati... :D