February 26, 2009

Dream List 2009

Dream list sbb tak semestinya untuk dicapai. Hehehehe. Sbb suma tu costly. Huhuhuhuhu....

1. Honda City iVTec E Type - RM89,980 (DP RM9,980 M 1200)
2. Sony E C905 - RM 1760 - 1840 (Duit Kutu RM1000 ptt utk bli brg baby - patu mana nk korek lg lebih tu? Huwaaaaaaaaaa)
3. Katil King Size - tak tau rege. TP asenye tak bli dlm tahun ni. Hihihiihi.
4. Rumah Atas Tanah - RM250,000 (Ontah bilo. Huhuhuhu)

February 25, 2009

Breaking News

Hai arini aku mmg tak buat keje la gamaknya. Hehehe...

Dua Adun Perak buat laporan SPRM dakwa ditawar imbuhan keluar parti

IPOH: Dua Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) daripada Pakatan Rakyat hari ini membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mendakwa mereka ditawar wang sehingga RM20 juta serta jawatan oleh pihak tertentu supaya menjadi wakil rakyat Bebas atau menyertai Barisan Nasional (BN). Mereka yang membuat laporan di pejabat SPRM di sini ialah Adun Malim Nawar, Keshvinder Singh, daripada DAP dan Adun Kuala Kurau, Abdul Yunus Jamsari, daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR). - Bernama

One thing aku nk highlight : Tak ckp kot 20juta. Sbb yg aritu dgrnya 50juta. Muahahahahah

Azizah Mahzan

Ok kalu meriba tak salah. Kalu seksi tak salah asalkan tak telanjang. Kalu meraba pn tak salah kot asalkan pakai bj and di depan khalayak?

Ni bkn remaja bwh umo.. Ni mak bapak remaja...

See for yourself, what say you?

February 22, 2009

Eye On Malaysia Malacca - 18 Feb 2009

Tak sempat btol nk update once masuk hari kedua kt JB. kalu tak tu pantang ade kt bilik online patu update. Hehehehe. Patu dh penat, tros dpt switch tdo. Firdaus pn same. Bapak Firdaus lg la sbb die yg bwk kete. Kami yg dok sbelah ni tak tau la pesal penat gk. Hihihi.

So hari last nk balik tu gi jmpe Lec hubby aku, en. habib. Penyayang org nya. Hahahah. Lembut2 je. Tp pangkat Ketua Jabs tu. Tak sama lg nk naik jd Timb. Dek lak. Muahahaha.

Aku takot nk lalu GMM, ntah la. Wpn aku suka GMM tp aku tetap kalu bole taknak terserempak dgn anyone of them. Pertama skali sbb aku dh lain, bkn serabut cm dlu. Keduanya bidang aku skg bkn GMM. Ketiga nya, i'm one of their potential student but aku ruin it sbb time2 tu la aku putus cinta ngn mamat palestin tuh. Pstu bila jmpe geng2 dak laki yang aku rajin lepas, lg aku jd malas. Sib baik tak flung. Tuh yg buat aku malu tuh.....

Tp kalu ada mimah, Lynn, espeacially ex aku butet. Hahahahah. Msti aku nk lepak GMM. skali en. habib kate, lec kesayangan aku tuh dh benti kerja, tuka bidang jd profesional photographer. Apa cita? Hahahaha. Suma kami tuka bidang nmpk. Tp dia ada kaitan jgkla. Sbb die amik gmbar pstu dia edit2. Kira graphic jgk la tu ek? Hehehehe.

Oh rindunya zaman blaja. Relek2 kantoi2 pn ada can nk up balik smpai grad. Pstu masa tu muda remaja. Pandang la sapaa pn takda sapa kesah. Skg ni sbelom pandang org nk kene pandang diri sendiri dlu. Dh la bini org. Pstu suma harta body pn dh takdek. Bwk budakkk lagik. Hahahah. Ada ati jgk nk menggatal. Hehehe. Takdelah. Tp aku ase btol la kalu dlm pilem tu. Zaman remaja, jiwa remaja paling best skali. :D..........

Ni aku nk ckp psl remaja yg dh tak tau mana salah mana btol lg nih. Yg dak lelaki tu takleh nk kata apa la. Tak tau mana depa blajaq. Setau aku blom ada pendidikan seks kt skolah. Tp hok yg pompuan tuh. Aku tgk asenye dorg ni sume budak kampung. Tu ngandung la apa la. Budak bandar ni bkn tak buat kot, tp maybe dorg pandai pakai kondom ke apa sume. Cm budak2 kampung ni dok kene tipu kot, lepas mkn tros mamai tau2 dh bogel, kne amik gmbar sebar internet. Ish ish. Ntah la. Kdg2 aku ase takleh nk salahkan dorg, budak2 pompuan tu la. Sbb kadang2 dorg tu mangsa....

Br smlm time teman hubby gi main futsal. Patu teman die gi mkn, ada la 1 couple ni. Yg lelaki tu mcm dh 40 something. Tp kurus la. Maybe paling2 muda pn late 30s la. Patu yg pompuan tu aku tgk dlm late 20s. Patu mcm gempal skit. Kalu nk kata laki bini bole jgk la kot. Mcm aku ngn hubby aku lah. Cuma nya aku yg nmpk gempal. Hubby aku yg nmpk kental lagik (huwaaaaaa)... Tp lainnya org yg laki bini. Takde adengan cium2 kt public. Nk cium2 tiap2 mlm pn bole btol dak kwn2 yg dh kawin? Yakub die dh nk kawin, nnti2 die tau la. Tp yakub pn tak buat keje dpn public nk cium2 sbb insyaAllah, kompem dh bakal bini die. Hehehe...Takdela aku perhatikan je couple tuh. Yela cm bese aku kn budak skolah lain, mmg takleh masuk la ngn geng2 hubby aku tuh. Hehehe....

Mula2 gelak2 borak2 mkn2. Ok aku ase tu normal. Aku mula ase tak normal skit sbb perbezaan umo tu patu dorg dtg bedua je tak bwk anak. Nk kate kawin lama tak dpt anak pn susah jgk la. Sbb bese couple lama kawin tak dpt anak, dorg mcm a bit presure dpn public. Takdela pressure apa. Cume mcm nmpk matang la. Mcm pakcik aku ngn makcik aku. Dorg agak behave. Sbb cabaran n dugaan dorg tanggung tuh buat dorg jd kebal kot. Tp still dorg loving. Nih aku nengok lain mcm. Nk kate anta anak balik kg, ni bkn time budak cuti skolah. Pendek kate, kecurigaan melanda lah. Hehehe..

Patu start la buat drama. Si awek ni cm majuk sbb pe ntah. Aku tak dgr plak la apa dorg ckp2 wpn meja sbelah je. Dlm pd tu aku nmpk la laki tu dok pndang slack kt aku sbb anak aku buat hal. Eleh, apa masalah ko aku bwk anak aku lepak mlm2. Kang malam kang anak aku meragam ko yg nk bangun pujuk ke. Chee aku ni kalu kate org slumber. Tp org br pandang slack skit aku dh hangin. Takdelah, yg aku hangin tu, aku igt anak aku mana2 aku pegi aku bwk. Yg ko tu ntah anak ko kt mana. Ntah bini btol ko kt mana ada ati nk pandang slack kt aku. Fuh curiga2. Aku plak curiga kalah bini dia. Dlm pada tu aku try photostate muka laki tu kot2 nnti teserempak ngn bini die ke. Bole aku jerkah. Muahahahaha. Siap ada niat tak baik tu...

Patu yg aku ase mcm, kompem ni pasangan kekasih, bkn pasangan suami isteri. Si laki tu dh mula la dok suku kusi cube nk pujuk si awek. Patu amik tangan awek cium2. Awek lak tarik2 tgn dkt ngn muka. Korg bayangkan la mcm mana keadaannya. Tak ke bercumbuan dpn public tu. Laki aku pandang aku penuh nafsu pn tak pernah dpn public tau. Mcm kalu dpn org tu kitrog tak penah main je. Serius. Aku bkn nk die buat pandangan gitu. I mean, married couple usually dont do sex stuff dpn public......

Patu mula la aku tepiki, mcm mana laa bini die kt umah, sbb laki tu mmg act mcm laki aku time die gersang.. Tp kt umah la. Aku ase kalu aku pandang bwh nmpk la anaconda tenaik kot. Ish aku ni smpai kesitu plak. Takdelah, lelaki dh kawin ni lain la pd aku. Dgn masa blom kawin. Stakat rasa dlm mimpi je. Ni dia dh kawin. Die dh tau mana soft spot pompuan. Die dh paham cmne pompuan akan react on certain things...... I mean, u know what i mean lah. Die sememangnya bkn gersang psl bini die tak bg. Tp die gersang sbb die JAHAT. Sj nk berlaku curang. Main2. Padahal minah tu dh cair dh. Ala2 inila cinta sejati konon. Padahal awak tu tak sedar, tu suma mainan lelaki. Huh beristighfar aku dlm ati...........

Patu aku bc lak article dlm metro ahad harini. Psl budak pompuan tu kenal sorg lelaki dlm internet, patu kuar mkn, patu tau2 dh bogel. Patu siap ada gmbar bogel smbil kene rogol lagik. YG pelik tuh, laki tuh tak malu kalu gmbar die kuar. Yg pompuan yg malu. Kalu la ko tak malu pon at least malu la ngn Allah.... Cm Wan Nor Azlin dlu, aku ase die malu. Bape lama die menyepi suma. Laki die rilek je. Padahal laki die tu dgn tut kontot lansung tak malu aku nengok. Istighfar lg aku............ Pelik btol aku.

Kira pointnya kt sini (tak sampai2 lg point nya..ehehe), sbenanye mmg bende ni bergantung pada nasib la. Takleh nk simply ckp pompuan tu salah. Mgkin ada kes yg pompuan salah. Contoh mcm kes Abby, mgkin die yg tak layan norman btol2. Dhtu norman tu jantan idung belang. Tp kire, tu la kite kene doaaaaa byk2, supaya dipertemukan Allah dgn lelaki yg baik2. Amin...... Aku tak kate skg ni aku bernasib baik sgt....... So far, aku nengok Alhamdulillah, syukur sgt..... Masa dpn aku sendiri takleh kate apa2. Tp aku dh terlepas dr mengandung zaman2 remaja dlu. Wpn aku sbenanye sgt terdedah ngn bende2 tu sume...Aku penah dating ngn lelaki yg aku kenal melalui surat (mamat palestine tuh), aku penah ada blind date ngn lelaki yg turn out mmg hidung belang, sib baik die tak smpt nk buat apa2 sbb ade member aku dh interview lelaki tu dlu. Kebetulan plak masa tu member aku tetau psl aku ngn chatting partner aku. Member aku tu jauh, kt UKM Bangi tuh, nama die K.Diana. Aku penah kuar main boling mlm2 ngn partner graphic aku.. Beberapa kali plak tu.. Aku penah gi pangkor masa tu tak kawin lg. Mlm2 lepak2 ngn dak2 lelaki tepi laut... Aku pnah jgk lepak tepi pantai ngn balak aku, skang ni hubby aku.. Byk kali jgk, dlm 2 3 kali cmtu....Seriously, aku sgt terdedah..... I mean, sapa yg tak terdedah. Lelaki berniat jahat di mana2..........Tp alhamdulillah, aku slamat.... Syukur sgt.... Sapa yg lindungi aku? Bkn diri aku of course... Aku mkn je apa org mkn... Apa org hidang, tanpa syak wasangka... Tp alhamdulillah takde sapa berniat jht kt aku.. Mgkin ada.. Tp aku asa aku dilindungi OlehNya.............

Mgkin penyelesaiannya, sbg pompuan kite takyah la piki sgt psl nk ada lelaki dlm idop. I mean takyah dok chatting carik dorg. Klau nasib baik cm Wardina tuh, Alhamdulillah. Kalu nasib tak baik cmne...

Berbalik kepada kata2 org beriman, org yg baik dipertemukan dgn yg baik2 jgk.... InsyaAllah. So pegang pd tu......

Aku ase, kite jgn benti berdoa, andai kita tak bertemu jodoh lg. InsyaAllah, dgn apa cara pn Allah akan temukan. Dlm masa yg sama kite doakan kite senantiasa dilindungi olehNya.. Mcm kwn aku maina, dia siap doakan anak dia dpt jodoh baik2, yg beriman, berjaya dlm idop mcm2 la die doa. So kesimpulannya, apa2 kita kembali kepadaNya....

Dlm hal ni mmg takleh nk salahkan apa2. Berbalik kpd cite lelaki gersang tuh, aku ase, die pn takleh nk salah kn bini die. Die tuh yg jahat. Takleh nk salahkan pompuan gempal tu jgk. Mgkin pompuan tu tak tau. Or mgkin pompuan tu ase bini laki tu jht, ala laki tu pandai la main peranan kn..... Apa2 pn aku ase. Takde daya kite nk halang. Kite doa jela. ckp mcm mana pn, anta la PLKN ke mana. Kalu nk jd tuh jd jgk. Nauzubillah.......

Aku cume doa jela. Mohon kesejahteraan, dan kebahagiaan, keharmonian. Dlm masa yg sama mohon kekuatan andai satu hari Allah nk turunkan dugaan pada aku. Setiap org ada bahagian masing2 kn? Tu la takleh nk ckp byk. tp dh byk aku ckp dh lari topik dh. Hehehe


Ok lah. Aku just nk share ptg 18 Feb tuh hubby aku ajak gi Eye On Malaysia kt Melaka nih. Aku memula mcm mls, sbb dok pening bos aku suh aku buat kerja bykkkkk. Esok kene buat la gamaknya nih. Huhuhuhuhuhu.... Tp aku gi lah jugak. Here's a few pics...

Masa ni blom naik lg...
sbenanye nk amik gmbar bertiga. Tp mamat tu tak masuk lak. Hihihi. Sori ye pedaos.

Ni masa dh nk naik. Firdaus buat muke cmtu sbb pakai spek. Hahaha

Smpai mana mama pn dh tak nmpk. Punyelah nk pakai spek. Tp mmg panas gila pn masa tu.
Ni masa dh dok dlm tuh. Aku rilek je sbb fokus2 taknak pandang bwh. Hubby ngn Firdaus yg gabra. Firdaus siap terdiam. Smpai takot aku tgk die mcm panik. Hehehe.

Masa ni hubby dh cool down, dok jerit2 cpt2 amik gmbar abg. Kalu tak die yg. Knapela naik bende ni. Huwaa. Tp die yg nk naik sgt2...ahahahaha
Tgk Firdaus panik. Cian die.
Masa ni dh turun... Akhirnya dpt jgk kami naik. Kt melaka ni murah skit Rm10 je sorg.
Tgk muka firdaus menten mcm ni. Die bkn ngantok ye, die br bgn tdo. Tp die mcm panik.. Asek nk peluk aku je. Mgkin die mcm dizzy kot.. Cian sgt kt die. Kenapala mak bapak aku buat aku cmni. Hehehehe

Oh smpai sini je gmbar. Hehehehe...Lepas tu kami gi mkn kt umbai. Padahal bajek takdek. Huhuhuhu. Tp murah je mkn. Kami mkn 1 sayur, 1 ikan (sebelah je), satu lg ape ntah. Kire mkn bajek jela. Wpn kt umbai. Tp mcm satu expirience yg best jgk la..... :D...

Patu balik je dr melaka tros balik kg. Smpai kg tros bukak kedai dobi. Bj stok sminggu. Smpai aku spender takde. Hubby pn. Firdaus bj tdo takde. Adoi mencabar. Nk bli mmg takde bajek. Last2 gua swipe jelah. Dr tak pakai spender kn. huhuhuhuhu.....

So smlm hibenate je kt umah.. Tu pn mak metua aku tak puas ati apsal aku smpai khamis. Jumaat ptg tu dh blah balik KL, hubby plak kepenatan sbb pg jumaat tu bwk abah die gi spital... Aku takleh nk jwb byk lah. Nasib baik mak metua aku pn tak tanya byk sbb tgk aku mmg btol2 nk balik..

Igt smpai umah nk buat mcm2 la. Nk kemas umah la apa la. Last2 aku berhibernasi je. Hubby pn sama. Tp die smpat jgk la gi main futsal... Padahal die yg dok drive ke sana ke mari... Adeh ponek la kete absorber dh habis, aircond dh rosak. Pintu blakang tercabut. Tayar dh flat.

Nk tuka kete ke taknak. Nk tuka kete ke taknak? Huwaa. Kami masih dlm dilema....... Takpela tgk bulan dpn. Apa kata survey? Hehehe

Oklah. Firdaus dh memunggah2 sekitar umah. Aku tepaksa menahan die. Dr tdo lepas magreb td. So dpt tulis skit kt atas tu dgn tenang. Separuh menulis die bgn. Tu yg jd huru hara nih. Ok lah gtg.... Takde apa pn yg aku tulis. Sj je. Dh lama tak menulis.

Babai...

February 16, 2009

Ekspidisi Johor 2009 - Jln2 Sekitar JB

Sila abaikan susunan pic yg tebalik ni ye. Sila anggap penulis telalu busy (ntah buat apa ntah) smpai mls nk susun. Heehehehe.. Ok let me bg stori mori skit. Then nnti aku cite la psl gmbar2 kt bwh...

So sesampai je kt Seri Malaysia kami kemas2 chill patu dlm kul 5ptg kami kuar balik. Ya Allah punyalah jem kt dpn waterfront ke mana ntah. Aku jln2 kt Johore ni slalu tak tau. Slalu aku ikot bontot memember je nk gi memana. Sib baik hubby tau. Dh jmpe la danga bay, singgah selalu, stulang laut, pantai lido. Jln nk ke Bubur Sentosa pn dh jmpe. Tp sbb stress jem, smpai tak tau nk mkn ktne.

Last2 kami port kt Pandai Lido yg ada jam tu. Hubby kata tmpt tu nama dataran. Dataran apa tak tau la. So kami mkn steamboat kt situ. Die mcm yong tau fu tp mkn ngn kuah kacang. Bole la. Dh sesedap mcm dlu, sbb kuah die kurang pedas n kurang manis. Mcm bajet punye kuah kot. Steamboat ni kt KL pn ada, tp cina jual. Yg Fat Boy Steamboat tu kalu ada sapa penah nmpklah. Slalu jln2 area puchong. So takleh mkn. So agak rindu jgk la kalu tinggalkan JB. Pstu ada tauhu bakar. Tak igt sapa member aku yg suka sgt mkn tauhu bakar ni. Aku plak suka pow die. Tensen je minah tu. Hehehehe...

Tp kami tak bli tauhu tu smlm, sbb kuah pn dh tak berapa menarik, kami pn tak brapa suka sgt. So kami jimat bajet tak bli. Takpa la, takdak kt KL pn takpa la.

Tp air jagung ngn air kelapa mmg melegakan sbb panas sgt kt JB ptg smlm dgn jem nya. Ada sambutan apa ntah. Hubby kata chap goh mei. Aku kata ada cina mampus. Tp cina mana la mampus smpai berduyun2 org turun JB smlm. Kiri kanan kete aku cinaa je bwk family. Mcm celebrate something la. Patu lori2 bwk naga la. Gong la. Ntah tak tau. Jem gilaa la tapi.

Pstu lepas magreb cmtu kami balik bilik. Bdn dh berlengas sbb tak mandi lg smpai smlm. Patu time nk balik firdaus tdo. Smpai la kami 2-2 dh mandi dh smyg n dh lapa. Aku igt nk tunggu dia bgn nk mandikan. Tapi die tak bgn2. So angkat jela.

Plan nk mkn kt Larkin Plaza je, tmpt baru ni. Tp suma dh tutup. Masa tu dh kul 9mlm. Patu nmpkla Mee Rebush Stulang, upenye dh pindah sini. Tp kami lapa nasik, so decide nk mkn kt Sayam kt Stulang since suma dh tutup. So mlm ni plan nk mkn Mee Rebush tu. :D..

Smpai kt sayam kami mkn Tomyam ngn Ikan Siakap 3 Rasa. Tak tau apa mandrem, tp tomyam dia rasa sgt special. 3 rasa pn tak sama mcm kt tmpt kami slalu mkn. So mmg enak. Ikan dia pn tak hanyir. apsal aku msk mcm hanyir skit ek? Ke sbb ikan aku dh tak segar. Padahal dh cuci dh rendam air asam siap. Herm. No komen.... Pstu terjadi tragedi. Aku terliur tgk org mkn lai chee kang. Patu firdaus tumpahkan. Uwaaaa. Aku plak baik gi kutip masuk balik dlm mangkuk tu. Pstu tokei tu kate takpe sy ganti. Skali aku minum2, sib baik aku mcm segan nk minum, air mahal tuh die ganti kn. Chee baik la tokei ni konon. Skali jmpe tisu dlm mangkuk yg air lai chee kang baru tuh. Kompem die topup yg aku kutip td jerk. Huwaaa. Ampess btol. Tp sbb anak aku yg salah aku pn tak bising. Baya je la. Huhuhuhu...

So gmbar kt bwh. Td kami brekpes kt otel je. Bolelah. Mkn sedap tp tak variaty. Dlu hotel seri malaysia ni 3 bintang. Aku ase kali ni, 2 bintang pn tak smpai. Mcm dh low skit la dienye taraf. Tp die paling murah ok la. Tp lebih mahal dr dlu. Huhuhuhuhu.....

Ni masa mkn kt sayam lepas peristiwa lai chee kang di tonggangkan. huhuhu. Budak tu br bgn tdo. Tebangun sbb bau makanan. Nmpk je mcm die selera tuh, padahal mkn 2 3 suap je. Cit
Ni masa kt Dataran. Konon manja la tu ngn mama. Hehehehe.
Ni masa mkn kt tepi dataran. Tgh tunggu steamboat smpai. Hehehehe
Ni gmbar tauhu bakar kt blakang. Abah ngn firdaus. Firdaus pakai la bj tu pg smpai mlm sbb nk mandi je die tdo. Huhuhuuu


Ok layan video Firdaus lari2 kt Dataran sebelum nk melangkah pulang...

video

February 15, 2009

Gerak to Johor - Ekspedisi 2009 Day 1

Siaran Lansung dari Bilik 113 - Hotel Seri Malaysia Johor

Mcm tebalik je tajuk tu. Tibai je la. Layan gmbar dlu kalu ade masa kang aku elaborate...

Dalam kul 6:50 pagi Hubby kejut aku bgn... Hahaha. Poyo je smlm kate nk gerak kul 7pg... Aku terlajak sbb mlm td Firdaus taknak tdo. Upenye die lapa. Masakkan megi kasi die mkn br die nk tdo. Tu pon dh dekat2 kul 1 dh masa tuh....

So siap2. Bj dh pack dh, tinggal toiletris ngn susu ngn air panas je la. Dlm kul 7:30pagi kami pn gerak.....

Smpai Hentian Seremban kami singgah jap brekpes. Blikan Firdaus mainan Transformer. Nk tdo pn nk tdo ngn transformer. Dh la tajam2. Ish ish...

Patu Hubby ckp 1st pitt stop kite ialah Kluang... Lepas Brekpes aku dibuai2, terbuai2. Firdaus pn dh tdo. Kul 9:30 dh tdo. Slalu dia kul 10 ke atas br tdo. Mama die pn apa lg. Tdo laa.. Heeheheh


Dlm kul 10 lebih skit cmtu kami smpai la kt SMSJ, Sek Men Sains Johor (Kluang).. Pergh hubby aku siap tersasul2 buat2 dialog ngn kengkawan die dlu. Hahahah. Sori bang, i tak paham. I budak skolah lain ;p.....

Ni la antara gmbar...


Ni pintu dpn skolah


Ni ruang kt Kelas


Hari ahad, ada budak2 praktis, tp budak2 dh gi mkn ke apa, hubby pn test padang. Hepi gile nengoknya

Anak bapak kt dpn asrama putera, hubby kate die leh nmpk asrama puteri. Slalu skodeng budak pompuan salin baju. ntah hape2.


Ni hidangan tghari kami. Grossly dlm RM15 skali ngn air mineral sebotol. Bajek2


Dlm kul 2:30 ptg kami smpai otel. La ni dh kul 5ptg kami nk kuar balik nk gi mkn Mee Rebushhh


Ni kt kedai nasi ayam pak ali kt kluang johor td. Patik dh tak smpt nk susun. Hubby dh bising lapo. ehehehe

Oklah ye nnti ada masa aku update lagi. Daaaaaa

February 14, 2009

The Plan...

Sementara menunggu ayam kt dapor dis-ice, aku pn menulis. Kikikiki......

Nextweek, aku ade kursus slame 3 hari. Aku ajak hubby amik cuti sbb aku taknak berpisah ngn Firdaus, tp cm nk bwk mak aku die obligated anta amik adik aku gi skolah. Patu dgn nk gi Melaka ni aku tak tau jln n takde Kenderaan opis yg susah nk dpt ntah apa2 tu. Patu dgn kesian ngn hubby kalu aku bwk kete. Maklumlah kete kitrog ade 1 je. Patu dgn aku takot sesat di kampung sendiri. Yes, aku asal melaka. Muahahahahahhaha. So aku pn pujuk2 hubby. Agaknya hubby aku kesian, dia pn amik cuti. :D... Tp kalu ade kenderaan opis, die takdela kesian sgt. Sbenanye bole je nk try mintak kenderaan opis, tp tu la, tak 100% kompom akan dpt. Pstu dh la pening psl pegi. Silap2 nk balik pulak takde kenderaan. Huhuhu. Nk taknak kene gk bwk kete sendiri.

Patu hubby aku pn tryla mintak cuti. Skali kene perli ngn bos daa. Die soh amik cuti panjang tros. Huhuhuuh. Tak penah lak company. Mintak cuti 3 hari dpt cuti 5 hari. Wakakaka. Lawak giler. Patu hubby pn mulakan plan jahat. Memandangkan aku br long distant travel, aku dh 5 months 3 weeks, and aku ok. Alhamdulillah. Means yg masalah bleeding2 aku dh takde. Sbb kami pn kurang lasak dh. Aku tak gi keje naik moto dh. Ada org ckp ngn aku. Bb aku kandung ni dlm perut lg dh demand mcm org kaya. Huhuhuh. Mgkin la aku ni tak kuat kot. Dlu seingt aku time pregnant kn Firdaus pn mmg tak penah naik moto langsung. Sbb opis pn memang dekat je ngn umah, so aku mmg drive. La ni je sbb opis tgh town so kene la naik moto nk jimat masa jimat minyak n jimat masa berjumpa ngn hubby. Kalu die tak dpt balik dinner tu takdela ase besalah sgt sbb at least breakfast die dh teman aku. :D..... So kami buat keputusan mendadak, untuk menggamit kenangan semasa kami mula2 dating.. Smpai dh boring2 nk mkn kt Johore tu. N hubby aku nk menggamit kenangan die ngn kengkawan pulai resort die tuh. Ada la tmpt mkn yg die gi mkn, tp tak penah bwk aku. Dlu mmg die suke berlibur ngn memember dr ngn awek sendiri. Awek sendiri makan pak ali jek, ngn memember mkn kt JB. Ampes esbestos btol. Muahahahahahaha. Dia ckp duit kt UTM dlu mak die kasik, so takleh blanje awek. Duit skg dpt sendiri so bolela buat blanje bini sendiri. Hehehehe. Ok explaination tu aku bole trime. ;p....

So cmni plan die.

Ahad (15 Feb 2009)
7pg bertolak dr umah. Lepas subuh tros angkat kaki tekan pedal. Hehehe
10pg smpai Kluang. Brekpes kt originated Kluang Station yg ade kt tesco tuh. Ni kami 2-2 tak penah gi. tp Kluang tu dekat ngn SMS hubby dlu.
Lalu jln kota tinggi nk ke JB
1 - 2 ptg smpai otel rileks2 jap.
2:30pm mkn tghari la kt memana. kalu rajin bole gi pak ali kt utm tros.
patu gi danga bay
mlm mkn kt Stulang Laut
carik ABC Cina kt bandar JB

Isnin (16 Feb 2009)
Pg2 brekpes kt otel je.
Survey kt cosway kot2 bole gi Singapore jln2 sana.
Aku plan nk anta bj yg koto gi dobi, utk recycle, taknak bwk bj byk2
Oh aku kene call budak opis aku mintak dorg selongkar folder kewangan kt pc aku, lupa plak aku nk copy files smlm sbb nk rushing balik sgt. Hihu.... Tolong ye sue.
Plan B. Kalu takleh gi sana jln2 kt City Square, Holiday Plaza, Angsana (pergh lama gilak tak gi sini...)
Kalu mcm sengal n nk buang minyak, gi Skudai Parade. Hahahahaha. Gila punye low class punye shopping mall.. hehehe
Malam, carik bubur sentosa. Sambil usha2 aweqs2 kt Lorong Hj Taib (Aje gile takde keje ke apa)
Patu balik otel relaks2.

Selasa (17 Feb 2009)
Brekpes mcm bese
Kemas2. Amik dobi. Ha bolela singgah Larkin jap amik2 gmbar. Muahahaha. Menggamit kenangan btol. Susah2 naik bas balik KL pn aku dlu tiap2 mggu balik. Skg ni je aku perli2 budak opis aku balik Kelantan. Die takpela pakai duit sendiri. Aku tiap2 mggu mintak mak aku kasi duit lebih sbb nk balik KL. Muahahahaha.
Patu betolak gi Melaka lak. Singgah le memana mkn tghari.
Tang ni aku dh start kursus. Plan hubby lak die nk wt apa ngn Firdaus hari2. Hihihi. Cian dia.
Malam kul 10:30 abis kursus. So lepak je ngn hubby n Firdaus dlm otel. Hehe

Rabu (18 Feb 2009)
Pg smpai ptg aku berkursus.
Pg ni aku mgkin bole soh hubby anta bj gi dobi. Sbb lepas balik kursus ni kami nk balik kg lak. Susah lak nk travel bwk bj koto. hehehe
Ptg ade masa free skit mgkin aku bole teman hubby n firdaus gi jenjalan mana2. Gi pantai nk? Pantai keling. Hihihi. Haa bwk pelampung ok gk ni...
Mlm smbung balik skit.

Khamis (19 Feb 2009)
Pg tu ade sesi sambung ceramah mlm smlm
Patu ade sesi penutup.
Patu packing2 balik kampung...

Jumaat (20 Feb 2009)
Anta hubby n pak metua gi hospital selayang utk check up.
Patu lepas ni asenye tak payah balik kg dh kn?
Anta pak metua gi sg buloh je kot. ehehehe.
Sabtu ahad aku plan nk kemas umah. Sbb arini aku bsh bj je aku tak kemas umah pn. Sbb penat gi perak aritu mcm tak ilang lg. Pg td lepas brekpes pn aku tdo je. Nasib baik firdaus dh pandai main sorg2. Tu pn tdo tp tgk2 jgk Firdaus buat apa. Aku bgn je. Die merengek2 nk tdo plak. Heheheheh...
Hehehehehehehe... Nti dpt gj kite balik lg yek. Hehehehe

Itu jela plan setakat ni.. Nnti kalu ade update dr sana aku update ye. Hehehehe... Daaaaa

February 11, 2009

Terpikir dan Terpikir Lagi dan Lagi....

Aku tak paham la. Kenapa sesetengah org, masih tak sense anything. Kenapa sesetengah org, masih tak rasa apa2. Mcm bende tu telalu2 mustahil. Padahal 1 demi satu yg terjadi harini. Wpn dlm tv3 yg mmg jelas menyokong sebelah pihak, wpn dgn jelas melanggar etika kewartawanan. Well, aku amik asas kewartawanan dlu. Sbg wartawan/penyampai berita seharusnya kita menyampaikan fakta, bkn menjurus kepada mana2 pihak. Mmg, as claimed by all, tv3 menyampaikan fakta. Tp keterangan seperti, MB palsu. Nizar masih degil utk melepaskan jawatan. Mereka2 yg memberontak hanya mencetus ketidakamanan dan berperangai seperti tidak beradat. Biadap. Derhaka. Itu menjurus u know what i mean? Bg aku itu bkn fakta. Fakta is things like, Nizar masih mahu datang kepejabat, wpun Dr. Apentah nama tak igtplak sudah mengangkat sumpah sbg MB baru perak. It sound nicer isn't it?

Takdela. If you r profesional why not be profesional.

1st of all, aku mmg takkan kupas perkara2 lain yg mmg aku nmpk tak betulnya. Sbb petama aku ni bkn la betul sgt. Kedua aku takmau putar belit fakta. The fact that fakta skang paling jelas, paling aku igt so aku kupas la yg tu.

2nd of all, bg aku la kan. Kite skg bkn nk kata melayu ptt jgn ckp apa2. Bia BN buat sesuatu utk mempertahankan kedudukan org melayu. But for me, tak rugi klau kite bangkit n pertahankan hak kita sendiri. Tak berani nk piket, tulis blog pn dh kira bangkit dh. Tp hormati, hormati itu penting. Bkn kite kutuk sesama sendiri. Well, everybody has their own point of view. Jgn nk kata org tu rugi la apa la. Mgkn kita tak paham point of view dia, well to tell the truth aku mmg tak paham point of view org2 yg menyokong sgt2 BN nih. Tp tu la, aku tak kan paksa dorg utk berpaling tadah ke apa. It's their opinion. Tp aku rasa, tak rugi kalu aku utarakan opinion aku. Sapa ase aku tak betul, you r free to tell me what's your problem. The thing is, i made up my mind, like you, it's not easy for me to accept your opinion. The matter of facts, i see what i see. Nobody could control my eyes to see. Except Allah the greatest of all. Allahu Akhbar!!

Ok psl PKR ni, mmg lately aku mcm tertanya jgk mana direction dorg nih. Makin lama makin teruk. Isu BABI la. Isu tanah lah. Isu lantik ketua kampung la. Kunci sana kunci sini. Isu perumahan la. Mcm2. Mmg mula2 aku goyah jgk la. I mean, kalu ko tgk byk sgt taik yg PKR buat. Tak ke ko pening. Dah sesungguhnya, ko dh hilang yakin ngn kerajaan BN, bila PKR buat cmtu tak ke pening. Lainlah kalu org mmg sah2 sokong BN, of course dorg tak pening dh, malah akan kata. Padan muka, tu la sapa suruh pangkah mata lebam?

That's one thing. Wah huduh betul kerajaan PKR nih...

Ok tgk psl Nizar ni. 1st of all, masa 3 ke 4 org berpaling tadah tu, and org2 tu sapa? Yg kecoh seleweng2 tuh. Mcm Tuan Guru ckp, meibi dorg ni tak biasa dgn kancah politik di mana yg kuat akan mengagah2 yg lemah. Psl kawin 2 tak declare la. Psl amik kesempatan kt kontrak la. Kne siasatan BPR skit dh kencang lutut suma. Tu 1 hal. Alih2 tetiba die nk lompat parti. Aku pn tak paham cemana. Sbb 2 3 hari sblm tu dorg ni letak jawatan hantar kt sultan suma. Alih2 upenye tuka parti. Patu the fact is, YUP IT IS BEING SAID IN TV3 TOO... PKR ada 28 kusi. BN ada 28 kusi. and bebas ada 3kusi. Br kuar 1 kenyataan kata, 3 yg bebas mgkn akan sokong BN. MUNGKIN you see. Sbb tu Nizar nafikan hak dia sbg MB. Sbb bende ni terlalu gelojohnya dorg ni.

Korg tgk, katelah BN bersabar, buat secara prosedur. I mean, at least call out suma DUN, buat meeting. Buat vote. Lepas tu dptkan keputusan suma. Br up ke Sultan. Lebih profesional bg aku.

Ini tidak, alih2 tros je hantar surat kt agong. Alih2 tros kata rakyat telah kembali percaya BN. tak something ke? mmg dlm perlembagaan takde kate perlu pilihanraya kalu lompat parti. Btol Anwar yg bg idea cmtu. Tp, sblm btol2 dpt pegang tampuk pemerintahan, knape perlu amik jln singkat mcm tu. Tergopoh2? Kalu btol BN kuat, bole menang undi DUN, takperlu gopoh. And nizar dgn segan malu akan berundur. Kalu die taknak berundur aku tanpa segan silu nk tendang skit bontot die tuh....

Bkn apa, kegopohan BN tu menjadi persoalan aku ni skang...........Ok fine, dia abaikan perletakan jawatan 3 DUN tuh and claim dorg lompat parti. Ok fine. Tp knape mcm tu. Takde bersidang takde apa. Tros guna Sultan. Sultan tu 1 hal la, mmg dlm perlembagaan. Mmg takde sapa bole ckp apa2. Kalu nk ckp pn buat apa, buat kene tahan ISA je kn susah.

Tu psl Nizar. Aku tak persoalkan lansung napa dia degil. Kalu aku pn. Itu maruah ok. Tanggungjawab. Amanah kpd pengundi beliau. Ok aku mmg berat sebelah. Tp tak betul ke aku ckp? Kita dh pegang amanah org nih 1 hal, lepas tu bila jd kelam kabut, nk2 kita yakin, lawan kita tak guna cara yg betul. Ada stand yg buat kita yakin utk kita fight. Wpn kita tau kita takkan mampu. Sbb Federal akan hantar team FRU utk halang kita. At least kita bgtau rakyat. We are standing on something. Mmg membuka mata aku.

Aku tak harap pn PKR akan pegang tampuk pemerintahan pn 1 hari nnti. Sbenanye aku dh hilang harapan ngn PKR. Ye aku dh berputus asa. Nk mengharap keajaiban? Mmg tak lah. Apa aku bole buat. Ngomel cmnila panjang2. And semestinya org2 yg bc akan stands on apa yg dorg fikir betul slama ni. Takkan tergerak pn dgn apa aku tulis ni. Mcm Hubby aku sendiri.

Tp aku respek Hubby aku, sbb aku tau die respek choice aku. And die tak kate aku rugi or salah. Sbb die tau, aku bkn org bodoh, stand on something aku tak tau. Aku tak membuta tuli. Mcm dia jgk. Die stand on apa die stand on skang ni, based on apa yg die penah tgk. Apa BN dh penah buat utk dia. Esp Doc Det. Tok Det la sapa lagi. Anjakan paradigma tok det tu mmg berguna kepada BN smpai skg. Sapa bole buat mcm Tok Det buat? It's true. Tp silap la Tok Det, sbb aku nmpk lastt skali yg Anwar kene tu mmg tak patut. Kt situ dh ada byk kegelojohan. YG tak kena. Siap bwk tilam apa brg. Haih malas la aku nk kupas psl tu plak. Kang ada kata aku ni tulis syok sendiri....

So kesimpulannya. Ko rasa apa ko rasa. Tp thanks kt kwn2 yg paham ape aku tulis. Aku tak kesah korg sokong mana pn. Tp thanks sbb korg hormati pandangan aku. Yups it's true. Apa pn pilihan kita, mestilah berlandaskan Agama, Al Quran, Sunnah dan Hadis, Nescaya kita akan selamat! Allahu Akhbar!! Amin amin...........

Aku Petik...

Betul.. Betul.. Betul...

Aku petik daripada member aku, Zue.

Let me just stressed things out. For those who don't know what is the meaning of POLITICS, RELIGION and DIGNITY!

"Lately ni, aku jadi serabut dengan berita politik negara. Sebenarnya aku memang tak pernah ambik tahu pun pasal politik yang $^!#@$ nie. Buat sakit jantung jer. Cuma di sini aku agak terkilan sebenarnya dengan sikap orang Islam di negara kita. Bila ada pihak seolah mempersendakan hal kesultanan, punyalah (sesetengah org tuh nak) emosi..buat laporan polis la..buat reformasi la. Itula.. inilah.. Tapi kenapa bila ada orang yang mempersenda Islam, memperkotak-katikkan hukum Allah, menolak hukum Tuhan (contohnya membelakangkan hukum hudud, kalu buat program selamba tak smyg sbb makeup dr before magrebkn, buat filem lucah2 takpe sbb barat pn buat and so on and so on)tiada pula pihak yang tampil kehadapan, memperjuangkan agama Allah, menegakan hukum Tuhan. Malah ada pihak nak menggunakannya sebagai isu. Bila kita kata mempertikaikan hukum tuhan, kufur ada pula pihak yang berang. Sedangkan telah diberitahu Islam di sisi Allah hanyalah satu Islam hakiki yang berlandaskan Al-Quran dan Sunnah(Bkn berdasarkan apa pemimpin kata), itulah Islam sepanjang zaman. Kalau dah Allah kata Haram maka haramlah, kalau hukummya Wajib maka wajiblah. Bukan Islam hari-hari, minggu-minggu, bulan-bulan atau hukum menghalalkan cara. Fikirkanlah wahai manusia selagi anda manusia...
"

'New' For My Future...

Hemm.. smlm aku EL sbb anak aku demam. Panas jgk memula tu. Masa isnin. Dlm 39 darjah celcius. Tp sbb die demam dh petang. Patu die still lasak2 lari sana sini cuma taknak mkn jela. isap susu je sbb lapa.. Tu pn sikit.. Patu bila dh lapa ngantok penat.. nangis2.... patu br la nk start longlai...time tu dh pukul 11 mlm...Hubby pn dh merah2 mata ngantok. Tp aku amik temperature dh turun dlm 38degree je. So aku pn amik keputusan kalu esok tak baik lg aku nk EL patu bwk die gi klinik. Mlm tu aku mandikan die wpn die sejuk sbb aku nk turunkn suhu bdn dia. Dh cecah 39 ptg td, bahaya kalu melangkau 40degree... Bole sawan org kata...

Patu pg smlm, selasa, mmg die dmm lg. Tp dh makin turun. 38.6degree cmtu je. Patu gi la klinik. Hubby aku lak tetibe baik, tak kesah pn nk antakan aku. Mmg besenye die anta pn. Tp kali ni aku nekad kalu die taknak anta, aku nk gi sendiri. Sbb firdaus dh lama tak demam sejak oktober 2008... So aku mcm agak panik. Tak nyempat2 nk tggu lg aku dh nk gi klinik... Skali lama plak kene tunggu. Dr kul 830pg, ni kami dh siap breakfast dlu. Lg risau firdaus taknak mkn. Taknak minum susu. Doktor plak tak muncol2. Dlm kul 945 br la kami dpt masuk. Lama gila tunggu. Tp time tu suhu firdaus dh turun. 38.2celcius je. Doktor ckp demam ni tak tinggi sgt. Dlm ati aku mana tak, sejam lebih dok menunggu. Dh tu firdaus mcm baik sendiri. Cecah kul 9 tros die jd aktif lari sana lari sini. Masa memula tu nk baring je berkepit ngn aku. Ish ish ish....

Tp mmg kesian tgk dia dmm. Wpn tak mkn ubat, bila bateri dh abis tu die nangis2. Ngiringkn tepuk2 tros tetido. Tak ke kesian. Dh la die tak mkn. Isap susu pn sikit. Mcm kebuluran je anak aku. Hua hua hua.. Balik2 klinik aku kasi die minum susu. Pujuk2 skit nk jgk la die minum. Patu kasi ubat. patu die tdo. Dlm kul 12 die bgn.. Tros nangis2 memberontak tetibe. Pergh aku tros panik. Sib hubby ade buat bubur, so aku panas kn. Patu ade nasik. Aku sua bubur taknak. Sua nasik taknak. Last2 aku kasi coklat ngn air ribena. Sblm tu dh kasi die scott emulsion. Takpe ke ek. Antibiotik doktor pn mkn scott emulsion pn mkn. Scott emulsion kn antibiotik natural. Patu die dh ok skit. Bdn panas gi tp dh bole lari2 kejar bola. Aku amik bakul mainan yg abah die sorok. Patu aku buat keje. Die main la smpai penat. Tp mmg lepas bgn kul 12 tu bila die penat or lapar die nangis. Dpt la 2 3 suap bubur die mkn jgk. Agaknya tak lalu tp lapa. Aku plak mati akal nk bg dia mkn apa tak tau. Smpai la abah die balik. kitrog mkn nasi. Agaknya dh berkawan br la die mkn. Mkn jgk la 2 3 suap. Patu main2 lg. Dlm kul 10 tu lepas mkn antibiotik. Aku tak bg dh ubat demam sbb tak panas dh. Die mcm panas turun panas turun. Patu aku ckp kt hubby. Kalu sok pg die demam. u plak kene cuti ek. Tak smpai ati la. Sbb die dh lama tak demam kn...

Skali dh dok berlari2. Muntah balik pe yg die mkn td. Ish ish budak ni. Agaknya perut dh berangin sbb tak mkn sgt kn. Patu lepas muntah br la die bole tdo. Lepas isap susu. Br la bole tdo dgn normal. Aku tebgn je mlm td aku rasa die tak panas dh. Cuma batuk je. Probably cause by muntah2 die tu kot. Sbb mlm before pn die ada muntah jgk... So mlm ni balik keje kene bg die mkn ubat batuk la lg. Maybe demam dh takde. n kene pakse die mkn scott emulsion. Hehehe...

Pg td akak opis aku tanya. Kau bg tak anak ko mkn scott emulsion. Nk je aku blagak. Dh nk abis sebotol dh kak. Muahahahahaha. Aku dpt idea kasi scott emulsion ni start dr anak aku naik ruam2, patu jd kudis patu die gatal2. Doktor kate tu kesan dr die ade keturunan lelah, selseme cm aku n hubby aku.... So aku tanya doktor apa nk bg die mkn selain dr ubat2. Sbb aku ni tak suke mkn ubat. So penyakit. Anak aku pn aku tak bg sgt mkn ubat. Kalu doktor kate 3 kali aku bg 2 kali maksimum. Cmtu la. Patu doktor ckp u kasi scott emulsion. Scott emulsion ni dia bina antibiotik dlm bdn budak2 secara semulajadi. So dr kecik bg die akan gain byk antibiotik dlm bdn die insya Allah. mmg aku dpt ase kelainan. Contohnya firdaus kurang skit selseme. Selseme la jgk tp takdela berair2. Padahal die takde pn mkn ubat selseme ke lelah ke. Ye anak aku pn ade di medicate ubat lelah. Mmg agak serius jgk la selseme anak aku, ala to think of it, samela mcm mak die. Huhuhuhu......... So sila bg anak anda mkn scott emulsion ye. Tp utk budak2 atas umur setahun shj. Harap maklum. Sila bc instruction kt botol ye. Hihihihi... Dan gatal2 kt bdn firdaus mula surut. Wpn aku kasi mkn ubat gatal sekali je. Tu pn mak aku yg kasi. Kalu ikot aku, kalu dh sapu krim ok, mmg aku takkan kasi ubat gatal tu. Muahahahahahahahahahaha. Ape la punye mak. Medication freak btol. Tp tu la. kalu anak sakit terhegeh2 gi klinik. Tp bila doktor bg ubat taknak mkn. Ish ish ish. Mkn la jgk. Cuma tak byk jela. ;p.......

And pg td, masa dukung Firdaus. Dh tak demam. N tdo pn dh lene. Maybe sbb die dh lalu minum susu. Lepas muntah mmg die minum susu dia byk. Patu tgh2 mlm bgn pn minum susu lg. Nnti die bgn lapa bia cikgu yg nikmati nangis guling2 dia tuh. Muahahahahahahahahha.. Aku ni dh sehari ke sehari nk bgtau cikgu firdaus, firdaus nk dpt adik tak bgtau bgtau jgk. Ish ish ish....... Takpela nnti aku dh btol2 sarat aku bgtau la. Kalu dh penuh aku amik maid indon haram. Muahahahahahahahahahahaha.. Ntah la btol ade ati nk piki sgt psl tu lg.. Hihihihi...

Hermm.. Sbenanye ade 1 bende besar yg aku tgh consider... Cmni. Aku n family kecik aku kn hanya ada kete kelisa kecik kami je. Mmg tak muat la slalunya. Even anak 1 pn, kalu nk balik kg, stroller kene kuarkan utk bwk balik bj2.... Patu paling mak metua aku bebulu, die nk tumpang kitrog pn tepakse dok ngn brg2. Hihihi. Bih tu nk buat cmno. Dh tu jek yg mampu stakat ni...

Aku bkn apa. Aku suke financial freedom. betul ke eja ntah. Aku tak suke strict budgeting. Wpn eventually aku akan kene face jgk bende tu. But the thing is, i'm not really ready for that. Cm skang ni, kalu aku terasa nk mkn luar, yela dh takde idea nk msk ape pn kdg3. Patu penat suma. Anytime je. tanpa ase besalah sgt. Strict budget ni bila, aku takde extra cash. Maksudnya takde duit sorok2. Ada la, kalu nk swipe jela sesuka ati. Patu tanggungla hazab nk baya tiap2 awal bulan kn. Cm skang ni takdela freedom sgt. Tp at least, bila dh baya kredit kad tuh, ada la lebih utk blanje2 cair. Blnje2 yg takyah pakai kredit kad. Cm mkn kt warung, bli kt kedai runcit. Baya mak. Baya bil. Liabiliti suma tu. Aku takot kalu nnti smpai dh baya kredit kad, smpai tak ckp nk baya sume blanje2 cair tu. Ataupun, baya minimum payment kredit card patu bwk blanje tu ke bulan dpn. Kalu mcm bende2 beli lemari ke, laptop ke. Aku tak kesah sgt byk ke bulan dpn. Sbb bende2 tu skali bli je. Tp kalu mcm nk bli susu anak pn kene carry forward baya bulan dpn. It's something aku takleh nk trime la. Bende2 mkn ni. Huhuhuhu....

Kira kesimpulannya. Aku rasa kami blom btol2 ready lg. Lebihan duit stakat lebih 2 3 ratus sebulan, aku rasa mmg tak ckp. Sbb skang ni kami baya rm420 ringgit utk kelisa kami. Kalu kami amik keputusan utk beli kereta br. At least first few months tu kne suffer sbb kene baya 2-2 kete sbelom dpt settlekan loan and trade in kete kelisa tu... Ha patu few months before amik kete br kene ade sedikit saving utk baya dpayment...utk bli la accesori2 tertentu esp tinted la dgn keadaan mesia yg panas nih.... patu kami dh survey dh sbenanye. And pilihan tebaik n tejimat ialah Honda City. Tp mahal tuh kete tu. Dr segi minyak lebih kurang sama je ngn kelisa. Sbb abg hubby pakai kete yg sama. Memula aku tak stuju. Sbb aritu kate nk MPV (at least MPV lg lama br bleh buat decision. Ekekekeke).... Tp sbb mcm terdesak, nnti dtg bb br kn. Kalu kete kelisa, aku kene most probably dok blakang sbb takkan nk dok dpn ngn 2-2 anak aku. Aritu aku dh test. Dok blakang ngn Firdaus time balik kg. Pening gila siot. Aku tak tahan. So aku dok dpn gk yg slese. Sbb kelisa ni takde absorber. So mcm ntah susah nk explain tp mmg tak bagus la. Ekekekekek.. ;p...

So aritu dh gi survey. Aku kalu bole nk short term loan je. Taknak smpai 9 tahun. Sbb kelisa ni jenuhhh nyala nk tunggu 9 tahun abis baya. Ni br 5 tahun. Adeh la. Hubby bli kelisa time kami couple. So aku merasa skali jenuh nya la kan. Smpai kelisa ni mcm dh ala2 buruk dh. Hohoho. Kami mmg tak pandai jaga reta. Hehehehe. Tp service tu mmg tak penah putus la.....

WAJA taknak sbb byk mkn minyak... Gen-2 pn sama. MyVi pn taknak sbb taknak. Hihohuhu...Perdana eh baik bli Honda City harga lg murah, kualiti lg baik. Hihihihi....

So dh survey kene baya RM1200 bulan2. Compare ngn skang RM420. It's almost 3 times punye gandaan weih... Mampu ke. Hubby kata, kita amik 9 tahun la. Tp aku insist jgk. Tolong la jgn pakse aku berhutang lama2. Tolong la blajar dr pengalaman. Ye sayang ye. Hehehehe...

Patu hubby aku mulalah. Nnti die nk OT tiap2 hari. Sabtu ahad nk kompem keje. Sbb aritu die keje stiap sabtu ahad, sikit2 masyuk jgk la. Dpt bli minyak wangi br. Shorts baru. Jersey baru smpai 3 pasang. Tgk sume brg die. Tak aci kn. Hohohohoo. Dpt la bli hadiah belated beday aku skali. Tp aku pilih yg murah je. Sbb masa tu aku tak tau gaji die masyuk. Cesssss. Kuang hajo btol. Hehehehehe..... Kira dia ckp kalu die tros kan cara kerja mcm tu. InsyaAllah cukop kot...

Tp yg tak bestnya, downpayment aku baya, since aku ada saving. Tp bulan2 dia baya tp kete tu nama die. TAK NAK. Kalu dia kawin dua senang2 je kete tu die amik. Aku kene piki gk risiko tu. ;p...... Kalu die nk gk kete yg ada nama dia, tunggula kitrog kaya nnti, bli kete lain. Letak la nama die 2 3 kali pn aku tak kesah. Hihihi. Tp kali ni, i want my part... ;p.......

TP lagi saving aku tu ekceli bkn utk aku. Sbb masa aku stadi dlu aku terniatkn utk parents aku gi haji. So nk taknak mgkin aku kene bg sume duit tu kt parents aku. Mmg tak ckp utk fully cover expenditure gi haji dorg. Tp at least, dpt bantu dorg. tu la aku bebelah bagi ni. Hmmmmmmmmm. Kalu nk harapkan duit lain. Alamat lama lg la ye bang. Hohohooho....

Aku tak tau. Aku btol2 tak tau. Tp aku pasti. Laki aku tu die takkan tunggu aku punye. Tau2 aku kene kuar duit je nnti. Huwaaaa. Tp aku dh ckp. Bg aku masa smpai lg 2 bulan aku nk bersalin. For now, let me think this further. Tp Honda City 1.5 iVtech E mmg mengiurkan. Ouw.... Hubby yg berghairah siap nk pasang skirting ngn spoiler smpai RM5k tuh. Gilos. Mcm nk kawin baru ni bang. U kawin ngn I pn blanje 10k je. Ish ish. Mana nk korek duit bang oi. Takpela kite tgk CIMB nk kasik bonus 30k tak nnti. Muahahahahahahahahah

February 06, 2009

What a Memory..

Aku amik kesempatan ni. Sempena bos aku gi meeting. Aku nk update blog puas2. Wpn ada keje sbenanye nih.... Sbenanye tak tau pe nk update pn, tp bila aku gi facebook, adiman, budak kelas lain time kt UTM dlu up gmbar2 lama time dolu2. Termasuk gmbar aku n hubby. Yg ada aku n hubby ialah zaman masa kitrog mula2 nk berkenal2 lan......Hehehe

Actualy lately aku mmg ase mcm down to memory lane sket la. Sbb bulan March ni insyaAllah setelah bertahun2 meninggalkan UTM, kami akan kembali ke sana sbb ada member nk kawin-babat nama dia. Dia ni bkn kwn aku pn actually, schoolmate hubby yg tetibe tersuka kt aku muahahahaha. perasan!.

Kami nk merasa balik mkn kt tmpt2 yg kami dlu smpai nk muntah mkn. Mana tak hari2 mkn situ nk spesel skit pn mkn tu je. Sama ada aku n hubby atau aku ngn org lain. Tp tmpt yg sama sbb kami stadi di tmpt yg sama.

Wpn ada antara kwn2 aku yg mcm. Bosan la UTM. Tp bg aku. Kt situ la aku ditemukan ngn kwn baik aku aka bestfriend aku.

Penah 1 ketika aku ckp ngn dia masa aku skolah, aku ada kwn baik. Bila aku ckp kt org die besfren aku die taknak ngaku. Mcm hina je jd besfren aku. Patu kwn baik aku kt UTM ni ckp, takpe die taknak jd besfren ko pn takpe. Aku ada. Cewah mcm nk coupling plak emo2 sgt. Hehehe. Takdela. Kira it's one of the best time of my life.

Masa kt UTM ni jgk kwn2 aku sgt variaty. Wpn aku ada besfren. Tp ramai lg yg jd kwn baik kawan rapat dan mcm2 kejadian yg kami semua tempuhi. Nk kata best, lg best la dr AF ke Raja Lawak ke. AF ke Raja Lawak tu bg aku pentas hiburan. Apa yg aku n kwn2 aku lalui dan alami adalah pentas kehidupan yg sebenarnya. Jerih tawa nangis hiba suka duka pahit manis suma ada. Adoi ai. Kami ni dh menongkah alam kedewasaan yg semakin membuat kami jauh dr alam keremajaan. Cewah. Hehehe....


Ni some of the memories. Tp aku tak susun Sbb mls. Amik masa nk susun. So enjoy....




Masa ni trip gi pangkor. Ni gmbar ahli kumpulan aku asenye. Ntah lupe. Adiman is the sitted guy on the right skali bj putih


Ni masa trip pangkor gk masa snorkling. Hubby guy bj putih rambut serabai yg duduk kt dpn. Aku 3 dr kanan. Masa ni dok jauh lg. Br nk rapat2 skit. Haa masa ni aku rapat ngn adiman. Die suke bg teka teki teka tekuk kt aku ngn kwn aku adah n omeng. Hubby aku masa ni berbulu je. Hahahahahha


Hubby ada masa ni. Tp die majuk sbb aku lepak ngn org lain. Yelaaa kitrog mana ada declare. Aku pn konpius. Tp ciri2 tu dh ada la sbenanye aku suka kt dia. Mcm konflik ntah hape2 skit la masa ni. Tp hubby aku ni die tak reti nk luahkan. Die just ajak aku jmpe kt moto dia pstu diam. Konpius aku. Esok kuar mkn sama mcm bese. Muahahahahahah


Ni gmbar dlm umah lak. Kanan skali Ju, Aku, 2 org minah aku tak kenal, omeng, minah bj merah aku tak pasti sapa n tudung itam tu adah
Masa amik makanan. Aku n Omeng. Kurus omeng masa ni. Muahahaha

Ha ni gmbar ni mmg best. Time dorg amik gmbar ni. Aku kt nun sana tu nmpk tak ada budak tgh tgk. Hubby tgh usha aku tu. Takk aku tak perasan. Mmg masa tu aku pn tgh usha dia. Hihihihi

Masa nk balik. Tgk naik 1 van ngn adiman. Bkn dgn hubby. Bengkek je bakal boypren ku. Sbenanye masa kt pangkor ni kami sama2 ada tragedi lemas. 1st time aku lemas dlm sejarah idop aku. Hubby aku selamat kn aku. Stiap kali aku tenggelam dia tarik aku naik. Die ckp die pn tak tau cmne die dpt kekuatan. Actually adah pn sama lemas ngn kitrog. Adah lg terok lansung tak tau berenang. So tu pakwe Ju yg slamat kn. Mmg memori betol la. Hehehe...

Ha masa shopping2 kt pangkor dh rapat skit. Cari la mana aku n hubby. Sejak dr sini kami start dok sbelah2 smpai la dlm bas nk balik KL. Mcm bahagia je plak masa ni. Heheheheh

Tgk masa ni pn kami dok sbelah2 jgk. :D

Masa ni pn. :D

And masa ni jgk....;p

Ni gmbar jejaka2 yg join trip gi pangkor. Layan jelah. Hehehe

Ok enough dh memory lane aku smpai sini. Sbb takde gmbar dh.

Abang... I sayanggg u sgt. U kekasih i awal dh akhir. Heheheheh. ;p. Mcm sambut annivesary plak. Kami tak sambut valentine ek. Prinsip hubby tuh. Die taknak sambut. :p

Rutin Balik Kerje..

Tiap2 hari balik kerja,

Aku : Halo, ktne ni, balik kul bape, nk mkn apa?
Hubby : Entah, masak la apa2.
Aku : Igt nk msk, sambal sotong ngn sup ayam.
Hubby : Ok lepas magreb kot abg balik.
Aku : Ok... (dlm ati berdoa je jgn la die balik lmbt. kdg2 kot tu bole membawa ke mlm. Huhuhu. Dugaan btol ek idop sbg isteri kt KL ni. Kalu isteri suami keje kampung, kompom sblm gelab dh balik, mana ada org membanting padi dlm gelap. Muahahaha. Apa la aku merepek ni.)

So before start masak. Amik semangat dlu. Lpas mandikan mamat ni. Amik gmbar die. Kiss dia. Siap2 smyg suma. Start la msk2.......

Patu bila dh siap suma. Hubby pn smpai. Tros die pn smyg. Kami pn mkn.

Aku : Apsal tak sentuh pn sambal sotong tu dh?
Hubby : Masam la. Letak apa msm sgt.
Aku : Letak tomato ngn air asam cm bese.
Hubby : I rasa kalu i msk sambal lg sedap dr u masak.
Aku : Cessss kuang ajo la laki i ni. Hihihihi (tp ni dlm ati jela ;p)


Tu cita kelmarin. Hari rabu, hari aku amik EL. Demam kirenye. Tp sbb mls nk anta Firdaus gi nursery aku pn jaga dia la seharian. Best jgk jaga mamat tu time die dh besar2 ni. Senang skit nk jaga. Cuma pening kepala nk atur berak kencing dia. Tgk2 pampers dh penuh. Huhuhu. Takpe nnti mama cube lg ek syg. :D

Dialog smlm (Khamis lak);

Hubby : Ha abg nk balik dh ni. Siap la kite mkn luar.
Aku : Ok. Abg tp kalu ase nk mkn ikan 3 rasa je baik bli ikan kembung kt giant je. Mcm rugi je mkn luar. Lgpn cili dh blend dh aritu.
Hubby : Horror la ikan kt giant.
Aku : Ok sukati la.

Patu balik2 je berplastik2 giant die bwk. Wah siap ada nenas. Huhu aku takleh mkn. Patu aku siap2 mandi smyg aku pn tolong la die msk. Sbb masak 3 rasa hubby aku yg pandai buat. Kalu aku buat bkn tak pandai. Tp nnti kompom jd msm. Yela aku msk stail mat saleh. Sume jenis bende msm aku nk letak. Limau la air asam la tomato la. Kalu sikit sedap hubby kate. Kalu terlebih tak sedap. So u masak la sendirikkk. Muahahahahahahaha

Pak haji tgh msk soton goreng. I lapa tghari mkn burger je sbb tak tau nk mkn apa. Ha sib baik i suggest kite msk je kn, kalu mkn luar msti u tak kenyang sgt kn. Hihihihi. Isteri mithali la konon. ;p

Tara, tgk la hubby ku betapa tamak smpai 2 ekor ikan die beli. Nti aku share recipe. Eh ada yg berminat ke? Heheheheh
Mamat tu mcm la die bole mkn pn. Sebok nk memanjat nk start mkn. Soton tak siap lg laa. Ehhh bkn soton. Lupa plak. Cendawan. Kes kes kes...


Itu la sj update dr umah. So smlm tepat kul 9mlm aku benti segala kerja aku plan nk buat. Basuh pinggan kemas meja. Tambah lak mamat firdaus buat onar. Die minum air patu die cmpak gelas atas lantai. Tanda protes sbb mama n abah tak layan die. Kitrog busy ler. Abah nk tgk brite. Mama nk basuh pinggan. Tak pasal2 tmbah kerja kene vacum kaca lak. Harap2 takde serpihan yg tertinggal. Huhuhuhuhu...

Mlm td firdaus tdo lena. Alhamdulillah. Mama pn sama. Dh kul 3 pn tak bgn nyusu lg dr kul 10:30 mlm. Bese dlm kul 12 dh bgn. Dekat nk subuh br die bgn isap susu. Pg td mama kelam kabut, padahal bgn awal. Patu tak basuh botol susu dia smlm. Takpe sib baik dh settle pinggan mangkuk suma. Hihihi

Ok la dh mls plak nk tulis. Babai.

February 05, 2009

10k


ala tak nmpk. tp bloghit aku dh 10k. yeyyyyyy.. kalu dpt duit 10k kn best. bole bli umah banglo (jgn mimpi, dpayment pn tak ckp. muahahahaha)....;p

Not Right.

It's not right when you are making comments on politics today in Malaysia when you are one of the pegawai in the goverment sector. That's why i'm doing this in english. Apa bezanya? Org politik tak phm bahasa inggeris? Hahahaha. Takdela cut the crap. Here's what i'm thinking.

My Hubby was so much into politics today. I know, he is trying to understand. And he know, he can never make me believes what he believes. But we don't take it too seriously because we don't want to separate just because we are having a separate interest. I still love him no matter what. ;p....

He was like,

Pelik kenapa org PKR keluar parti. Mcm ada yang tak kene.

In my mind i was like,

Mestila, dh kene tuduhan rasuah la penyelewengan lah. Last2 dpt ultimatum, keluar umno, sume tuduhan gugur. Dpt ransangan bajet lg.

Lepas tu mula la cover.

"Sy keluar PKR atas dasar penilaian dan penelitian saya sendiri tanda desakan. Malah saya mengakui saya sebagai ahli bebas. Maka keputusan saya bkn untuk mengkhianati PKR dan masuk UMNO. Setelah saya secara rasmi keluar PKR, barulah UMNO mengajak saya menyertai parti mereka"

Chewah. Konon aku nk pecaya la? Emm.. Bole pakai ke ni. Apa jd ngn isu penyelewengan dengan rasuah datuk. Tak kaitan ke datuk? Come on lah datuk.....

Then lepas tu mulala paper2 suma: Mencanak2. Br 10 bulan dh tumbang. PKR tumbang. PKR tidak dpt memenuhi kehendak rakyat.

Mulalah keluar brita org sini piket sbb PKR tak menepati janji. Org sana kata itu. Mmg la mgkin betul. But tak rasa mcm irony sgt ke? Mcm ada konspirasi. Because everything turn out so easy. Senang nye PKR yang jahat tu nk nampak jahat die. UMNO yg dr dlu org kate jahat. Smpai sekarang takde sape dpt buktikan.

Lepas tu, dlu aku igt lg. UMNO ckp, keluar parti ni langgar etika la apa la. Masa Anwar sebok2 kate ramai pemimpin BN nk masuk PR.

Skang ni. bole plak die trima pemimpin yg langgar etika ni. Tak funny ke suma ni?

Tu la aku senyap je bila hubby aku bg komen2 psl politik. Sbb mcm ni la. Aku akan mula membebel panjang. Last2 hubby aku senyap buat muka masam. Tak best la kan. Hehehehe.

Aku bkn kata aku ni pandai sgt. Or betul sgt. Aku tak sokong PKR 100% pn skang. Bkn sbb aku penonton setia TV3. Tp sbb aku pn dh konpius dh. Esp on Anwar punye sasaran nk membentuk kerajaan PR.

Tapi aku still tak boleh trima kepelikkan2 sgt mcm ni ni. Sori until now, aku still tak respect Mahadhir. Mcm mana aku nk respek dia kalu die taknak dok saf dpn semata-2 taknak spot light? Aku rasa itu satu kenyataan yg syirik. Aku takkan sokong org yg syirik. Mintak maap.

February 03, 2009

My 1st Born...

Hehehe. Dh lama tak mengupdatekan diri. Mls pn ada. Takde masa pn ada. Mmg kalu nk update pn kt opis jela. Cuti 3 hari aku stakat online pakai phone opis hubby je. Bc2 blog org je. Ala tu pn bc blog artis2 tu ngn joebangla. Member baik aku ida pn tak update blog, agaknya die pn tgh buat keje kemas umah pelan2. Hehehehe...

3 hari bayangkan. Takde kerja lain. Kemas umah secara pelan2. Hohohoho. Mcm la tak larat sgt. Tp mmg tak larat pn. Hehehehe.....

Sj jela nk update psl anak bujang aku sorg ni. Dh 3 hari dok berkepit. Ase rindu plak. Tak byk gmbar die aku amik. Sbb die takleh dok 1 tmpt diam2. Dgn camera aku yg ala2 canggih (camera phone je pn).. Nk bli camera br. BANYAKKKK lg bende lain nk bli tak bli2 jgk. This month mmg BANYAAKKK blanje on maternity clothes. Termasuk BRA SIZE CUP E. Wa ckp lu. Gempak tak. takyah nk silikon2. Hehehe. Bkn la nk blagak. Tp tu la kenyataan. Tp tak bangge pn. Sbb susah nk menten extra large boobs nih. Melondeh je keje. Patik tak suke wooo. Tp alhamdulillah stakat ni agak menten jgk. Meybi sbb dh takde susu. So die tak berat. Tp nnti kene la cekal sbb nnti nk breast feed lagik. Huwaaaa.... Mmg mengancam minda btol. Mana nk penuhi kehendak keperluan antibodi anak. Mana nk nampak menarik tertarik dpn suami. Heheheh. Ok tu merepek meraban tak semene2. Sila ABAIKAN ye. Hehehe...



Ni latest gmbar.. Susah btol nk pakaikan bj lepas mandi. Suke belengging je mamat sorg ni. Tgk la mainan2 tuh. Mmg dengki btol die tgk mainan2 tu dok diam dlm bakul mainan. Huhu. Rimas seyy..... Ni dia tgh tgk tish...takpun pish..tak penahnye nk jd Fish.....hai la budakk
Ni last month. Masa ni dia br nk masuk setahun 5 bulan. Ke dh lama dh gmbar ni. Ntah. tak igt. Hheheheh. 1st time bwk masuk play area kt jusco. Memula dia blur je. Tmpt apa la mama bwk ni. Main kete yg masuk syiling tu pn buat muke blur2 jgk. Mama ngn abah punye la eksited. Skali dh dpt feeling tu taknak balik plak siap berguling2. Mama ada byk keje lain la sayang. Jom balik......
Ha masa ni br gunting rambut. Atuk amin yg guntingkan. Mmg dh lamaaa sgt nih. Rambut tu pn dh panjang. Bj tu pn dh tak muat. Hehehehe. Nk kene tolak tepi dh... Takdela gemuk. Tp tang mana ntah yg besar smpai tak muat dh bj...



So far :

1) Suka2 ati je panggil mama la. umi la. ibu la. Eee nk kene ketuk ni.
2) Abah di pn sama. Kdg2 die panggil papa. Tak tau la blaja kt mana ntah. Huwaaa.
3) Kalu time mkn tu dh pandai memilih. Nak tu. Nk ni. Nk air. Tak Mo laa. Jgn laa. Muahahaha. Skit2 je la die pandai sebut.
4) Smlm ajar die strawberi, mango, oktopus. Patu bila soh tunjuk mane strawberi. Dh bole tunjuk dh. Patu bila kite buat2 mkn strawberi patu buat muka masam. Die pn pandai ikot. Ejek2 kita balik. Cis. Hehehe.
5) dh pandai tdo pakai slimut. Kalu tak tu sanggup nangis kesejukkan wpn sbenanye bole pakai slimut. Ish ish.
6) Kalu time mandi tu. Tetibe je mulut sibuk ckp co co co. Sbb kn mama ajar kencing ckp co co co. Tp haram tak kencing pn. Cit. Hehehe.
7) Mencangkung dlm bilik air time nk mandi. Ni nursery ajar la kot.. Hehe
8) Pandai main lawan2 ngn abah. Kalu terkene tumbukan sulung dia tu. Sakit woo.
9) Kalu gaduh2 ngn abah siap buat muke. Patu mata tu jeling maut. Pergh. Garang woo ini budak.
10) Kalu tak bese or tak kenal ngn org tu jgn harap la nk dpt pegang or salam pn taknak. Pandang apa ntah lg. Hahahaha. Aku ase bende ni penting, bialah anak aku dituduh sombong pn. :D
11) Lalu tepi2 pasar ke, gerai ke. Tetibe babai kt org2 kt tepi. Ajak salam taknak. Tp tak suruh babai die babai. tu la Muhd Firdaus Shahrun Hisam. Hehehe.
12) Kalu tgk tv tu membebel je mulut. tak tau la ckp apa cita apa. Huhuhu...
13) Dh pandai pilih rancangan tv. Kalu abah die tukar2 die marah. Kalu cite tu dh habis pn die mrh. Huwaaaaa. Cmne nk revert balik. Cite tu dh habis la syg.
14) Still tak keen sgt tgk kartun. Tgk animal planet jgk yg die suke. TP kadang2 die layan gk la katun. Tp die tak kisah kalu kite tuka chanel pn..

Wahh byk la lg. YG aku tak igt pn ada. Sj je nk update. Nk bli camera. Nk bli camera. Huhuhuhu