August 31, 2011

Deep

Sedih dan gembira raya aku kalini.

Mulanya, turn raya kalini adalah belah hubby. Tapi sebab ayah aku nak balik offshore raya kedua, jadi xjadilah kami beraya di sg besar tahun ni. Tahun lepas pn dh skip turn dan beraya di sg rambai sebab ada majlis skit raya pertama. And last year was my last raya with my late cousin inani zalikha. Al fatihah.

For this year, kami kne beraya di KL lg.

Walaupun hubby sgt semangat this year smpaikan aku naik risau. Wht's with ikea stuff. Cat rumah lg. Dgn deco2 bagai. Ada 2 sebab sbenanya. 1. Kami mmg menyimpan utk raya, byk gk. Because raya tahun lepas kami tak menyimpan agak sakit la jgk nk hadapi raya.
2. Sebab aku dpt bonus raya. Well thanks najib but no thanks hohoho.

And sebab seterusnya, kitorg mgkn rasa dh smpai masanya. Nk tgu apa lg. Nanti dh bukak bisnes mcm fazi, ikan keli ke apa bolehla menyimpan. Hahaha. Tp terkilan gk la tak bli brg kemas. Hoho.

So sehari sblm raya kami still mendeco rumah. Parents aku cm gaduh skit. Kesnya kecik je. Mls aku nk citer. So takde rendang limpa like always n takde anyam ketupat. I dont know bout u tp aku mmg agak sedih. Mcm dh tak special sbb setiap tahun dpt nengok muka aku. :(. Takpe lain tahun aku bli sndiri limpa dan mintak resipi. Hohohohoho.

Mlm raya kami pi umah atok n nenek. Bese kt ampang ada org2 kg dtg takbir raya. Mcm marhaban la kot. Tp sbb buat mlm raya kami pgl takbir raya. Adalah ustad bc2 doa skit. Aku tgk nenek aku ada hunch dh kt blakang bdn. Takde bacaan alquran lepas magreb sbb mata atok dh tak nmpk. Aku tak igt psl masa aku kecik2 aku mnja ngn dorg. Takmo tdo ngn mak ayah aku psl nk tdo ngn dorg. Aku tak igt. Yg aku tau, aku sayang dorg.

Makcik aku post kt fb. Ckp nk atok n nenek hidup lama. Tp bg aku biarlah tuhan amik nyawa dorg cpt skit. Aku tak tahan tgk diorg dok sendiri berdua n dan tua. Aku xde daya nk bantu dorg. Ke aku perlu pindah n duduk ngn dorg? Walau bagaimanapun. Ni semua perancangan Dia. Dia lebih tau. Wallahualam.

August 23, 2011

Operasi I,II dan III

Esok hari raya... ye ye Esok hari raya.... Heheheh...

Ehem2...

Ok plan balik kampung kami cmni. Start Jumaat ni...

Operasi I
Rabu - Operasi Rumah Villa Park (Gntung, Drill, Kemas bilik Aus, Let Go baju yg buruks2, Tak jd cat rumah. gile kau buat keje 1 hari sume?)
Jumaat - Service Kete (siang), Balik Keramat Permai (buke), Pegi Jln Tar beli Baju Melayu (malam, Tak smpt operasi rumah keramat permai)
Sabtu - Sahur kt rumah keramat permai, balik Sg Besar

Operasi II
Ahad - Operasi kt Sg Besar, balik Villa Park

Operasi III
Isnin - Packing2 brg Raya dan balik Keramat Permai, Operasi rumah keramat permai

Operasi Raya
Selasa - Raya, Raya rumah nenek Ampang, Balik Sg Besar
Rabu - Raya kt Sg Besar
Khamis - Raya kt betong - kalu ada sambutan, Balik Sg Rambai, BBQ kt sg rambai
Jumaat - Pegi kubur arwah atok, Raya kt area rumah Sg Rambai, Balik Villa Park
Sabtu - Raya rumah melawati
Ahad - Raya kt Bangi

Raya = makan free. Ekekekekekekekeke.....

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

August 22, 2011

Kuih raya


Hubby bgtau ni tadi:

Begin forwarded message:

From: Shahrun Hisam <shahrun@gmail.com>
Date: August 22, 2011 4:39:39 PM GMT+08:00
To: Siti Fatimah Khairiah M Amin <sitilemon2@gmail.com>






I bli biskut ni 2, semprit panjang 2. Rm100

Dan aku bli dodol, semprit bunga, chip choc biscuits.

Alhamdulillah. Most remembered raya i guess. I had a thought actually. I feel it,s gonna be my worst raya this year. I lost a cousin last year. And my mom had a fight with her siblings. I really feel that i had no kampung to go back to. Nothing at all to look forward to from my side. Of course i've always had hubby's side. But u know what i meant?

I think. God knows best.

I feel cherish and blessed!

Alhamdulillah....

Pheww Wiken

And a lot of $$$...

Aku tengok kali ni aku dh lain skit. Dpt duit flow dpt duit flow. Hohoho. Bkn aper, mgkn aku ase sudah masanya. Kdg2 aku fikir. Eh aku ni berabis utk rumah, aku nk duduk sini smpai tua ke? Hohohohhoo... Bkn aku ade plan utk rumah lain (rumah teres) ke? So patut aku saving ler kn, nnti rumah tu nnti perlu duit gk? Hohoho...

Kami telah berbelanja bagaikan tiada ari esok. Dengan ini aku umumkan, sepenuhnya duit bonus aku telah digunakan tanpa sebarang simpanan. Yup, you read that right - SEPENUHNYA...

Namun, entry ini bukanlah entry penuh kekecewaan - cuma cm pelik jerk. Betulkah ini aku? betulkah ini En. Kuyu? Yer salahkan die. Ni sume die nyer angkara. Tetibe kuar statement.

"Nnti you bli carpet ngn coffee table. I cat rumah"

Hohoho.Takde pun statement suh aku approve ke apa. Means. It's an order!!

Smbil bli2 tu, tingat ayat penyejuk hati ida...

"Takpela ni, ok la ni rumah takde karpet, senang nk kemas rumah"

Hohohohoho...

Rumah aku bkn mcm sesetengah rumah ada lantai kayu tuh ha. So takde karpet pn takde hal. Hehehe. Tp perlu ke bli karpet kt IKEA? Kenapa tak pi Jln Tar je? Hohoo. Itula namanya Nafsu kengkawan. Nafsu di bulan Ramadhan yang dilayankan sgt. Hehehe.

Ok cmni sebabnya en. kuyu suka gaya ala2 Modern Contemporary. Ntah cemana nk eja. Hohoho. So kt IKEA sgt menepati ciri tersebut. Coffee Table, aku dh usha kt IKEA.COM.MY sume mahal2. Aku ase bli kt Kedai Perabot bese sudala. Tp dia takmau. Tetapppp. Tp aku pn suke gk. Hoho. So takleh nk kate pe. Siap bli deco2 bagai. Sbenonya aku segan nk sharekan. Bkn apa, bg aku, aku dh spent banyak.. TP kalu nk compare ngn org lain. Aku ase, takdela grand sgt. Bese2 je. Hik hik. So malu la nk share. Lgpn blom siap pasang lagik. Stakat karpet je dh bentang. Nnti2 la. Kasik aku overwhelm dlu ngn keadaan ni. Sbb kalu aku share, aku tau, takde apa nk dibanggakan pun. Aku je terover excited. Hehehe....

So wiken baru ni. Sabtu sepanjang hari en. kuyu kerja. And mlm sabtu tu dpt news, die kene kerja gk. Agak kecewa skit disitu. Kami masih lg berbelah bg. Adakah kami ptt habiskan duit kami- cewah duit kami, duit aku okeh. Muahahahah. Adakah pt habiskan utk barang rumah atau bj raya anak2. N baju raya en. kuyu n aku jgk. En. kuyu blom bli bj melayu. N tshirt2 die pn dh buruk2. Nk kene update. Aku pn nk bli tshirt gk sbenanye. Huhuhuhu. Anak2, bj tdo dorg sume dh senteng2. Ada la 2 3 psg bj Aus aku pass ke Hafiy. Tp sgt sedeh ok. Kesian tgk en. hafiy pakai. Hohohoo. And selebihnya aku letak dlm bilik smpah. Hohoohoho... N dh nmpk a few bj en. hafiy kene let go ke bilik smpah gk....

Dan terfikir gk, kot2 raya kali ni, mak mertua aku nk dtg rumah - so kene la prepare peralatan tdo secukopnya. aduiai.. menyesalh lak bli katil double decker Aus. Dh le die tak tdo situ. Tetamu dtg pn susah. hohohoooo.... Tp kene kemas gk bilik tu. N kene buang a few items yg dh pecah2.

Ok bebalik kepada citer IKEA td tuh. So pg2 lepas sahur - aku tak tdo tuh. Hari ahad tuh. Sbb nk kene kuar awal - En. Kuyu nk kejarkan keje die yg tak setel kt opis tuh. Siap2 kemas rumah. Pack brg anak2 sume. Kul 830 cmtu kitrog dh kuar. Sbb dpt tau ikea bukak kul 930. So nk pegi seawal mgkn - so that tak ramai org. N kalu smpt bleh la singgah One Utama. Lgpn pg tu sbenanye tak decide nk pegi mana lg. kami masih berbelah bg.. Hohoho..

Start2 enjin. Eh apsal pelik nih? Hohohoho. Adeh Bateri Kete abis lak. Huhuhuhuhuhuhuhuhuhu.... Dahh pening skit kt situ. Tertelefon ayah aku plak. Katenye nk dtg tolong. Aku tepiki. Kate AJK Surau. Msti ada kawan2 sekitar kawasan umah je. Takyah susahkan ayah aku. Dh la jauh bagai. Pstu nk tggu ayah aku dtg lg. Aku calling2. Memula kata dh kuar. Rileks jap piki apa nk buat. Call balik tak kuar lg. Hohoho. Aku pn. Eh takkan nk tggu ayah aku dtg smpai ptg? Takleh jd ni. Pstu call la kwn En. kuyu merangkap pengerusi surau. Ekekeke. So dorg pi bli bateri kt kedai naik moto. And tukar je. Kn simple tuh. Hohoho..

Dlm kul 10 cmtu la br settle. Good thing gk kuar awal. Kalu kul 10 br nk gerak. mau lepas zuhur lah br kuar umah. huuhuhu. Lgpn smpat la aku feed Hafiy n Firdaus brekpes. Budak2. Time2 bulan pose ni la br nk mkn byk. Kalu tak tu, tak hadap pn makanan. Pelik haku. Yg si Aus, aku dok push2 soh die pose. Takmo tuh. So aku dh warn dia. Ni tahun terakhir. Tahun dpn msti puasa tau! :D

Smpai ikea around 11 cmtu. Org tak ramai lg. Parking pn ada byk kosong lg. Byk la kitorg bli. Even the smallest thingy yg tak plan pn bli. Besela kalu dh nama pi IKEA tu kn. Tau2 jela. Hohohohoo...

Keluar IKEA dlm kul 1230pm cmtu. Dlm sekejapan - aku mmg tak sangka bykkk gk aku spent. Kire skejap la tuh pi Ikea. Sejam Setengah. Bese pi berjam jam pn tak ckp.Kejarkan masa ada org tuh nk keje. Hohohoho... Siap bg makan lg kt budak2 tuh. Hot Dog IKEA. Bau hot dog tu toksah ckp lah. Aduhhhhhh. Halal kn? Aritu dorg siap samak2 bagai? Hohohohoho....

Siap berbelanja kami pun pulang. Otw tu en. kuyu nk singgah Kg. baru nk solat zuhur. Sbb die nk anta aku umah parents aku. Nnti takyah la susah2 aku nk piki nk berbuka apa. Lgpn 2 in 1. Smbil melawat makbapak. Smbil ngelat prepare berbuka pose. Hohohoho....

So itu jela citer shopping smlm. Still ada lg bnde nk bli ni. Huhuhuhu.......

Ok la tu je. Sekian. Tetibe abis bateri lak .hohohoho
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

August 19, 2011

Tazkirah Ramadhan

Eh, tetibe pagi jumaat yang indah ni rindu kt suami sendiri.

Ada citer terbaru sbenanye. Hehehe. Ke aku dh penah share?

Aku kn br pindah. Tmpt yg aku br pindah ni kn, br nk dipenghunikan oleh orang ramai. Kirenye, ada surau - tp takde imam. Ada qariah - tp takde ketua. Cukop mampu - tapi takde pelaksana. Beselah kn tmpt baru. Orangnya dh memenuhi pun segenap pangsapuri kitorg ni. Sejak Oktober 2010 la kirenye.

Memang 1 Malaysia. Ada cina, ada india dan ada Melayu. Kalau dah nama Melayu tu of course la ISLAM....... InsyaAllah.....Ada gk kumpulan gagak hitam. Tahukah anda ada 90 ribu warga asing atau foreigners datang ke Malaysia untuk menuntut ilmu? Hohohoo. Br dgr radio smlm. Hehehe...

Berdekatan dengan pangsapuri kami memang dh ada masjid 1 and surau 1. Masjid adalah agak jauh. Dan kejauhan die tu kalu jalan kaki tu agak imposible. Boleh tu boleh. Tp imposible. Cmne tuh? Kepada yang pernah dtg rumah aku, tau lah cmne kot...

Surau tu dekat sikit. Tp kalu jalan kaki pun jauh jgk la. Smpt berpeluh gk ketiak. Sbb Pangsapuri ni baru, lokasi akan terkedalam sikit.

Dekat pangsapuri ni memang ada disediakan bilik surau. Nk kate kecik takdela kecik sgt, nk kata besar, tak le besar sgt. Sedang elok la kot. Tp kalu sume jemaah islam turun. Mau tak ckp kot. Huhuhuhu. Taktau la, aku tgk dr kejauhan. Aku tak pernah masuk n tak pernah join. Blom ada kesempatan lg...... Hik hik....(alasan semata-mata aku tau! huhuhu)

Ntah mcm mana, hubby aku terencounter ngn sorg mamat ni, namanya Faizal. Faizal ni sebenarnya bapa kepada kawan sekolah Firdaus. Nama anak die Fariz Hakimi. Tp Firdaus panggil Baskimi. Muahahaha....Lantak situ dh mcm bunyi baskin n robin.

So mamat ni ajak mengimarahkan masjid. Ajak melalui fesbuk. Sbb dorg ada 1 comunity page. villa park residents pages. dh lama aku nk join diorg tak bagi. hampeh. ;p.

So sejak Ramadhan Nur Karim ni, boleh kata tiap2 malam. Makin rajin la En. Kuyu smayang jemaah isyak n terawih berimamkan En. Faizal ni. And sejak 1 Ramadhan, dok lah menghafal doa2 dlm terawih. Selama ni sambut selawat iman je. Sbb die takot, mana la tau En. Faizal tak dpt nk join solat - kenela die yang ganti. Wpn ada jgk la, beberapa makmum lain yang boleh ganti. Tp biasanya, sebab ada Faizal, dorg pass kt Faizal je. Bagus En. Faizal ni, ada tokoh jadi pemimpin.

Dorg ada jemput 1 Ustaz la join pengimarahan surau villa park - gile tak islamic nama. Har har har. pstu ustaz ni ckp, kene la bentuk mcm 1 komuniti. Kene ada Ketua, Timb. Ketua, Setiausaha dan sebagainya. Maka terbentuklah. Yg aku tau. En. Faizal jadi Ketua - merangkap IMAM MUDA. En. Kuyu jadi Timb. Ketua - merangkap BILAL MUDA. Har har har...... Sambil Qamat, sambil belek iphone pasal tak hapal doa lagik.

Takpe pelan2 kayuh, di mana ada kemahuan di situ ada jln.

Tiap2 mlm, aku akan ditinggalkan untuk dia mengerjakan ibadah.... Dh Fardu Kifayah pun sebenarnya. Tp mcm sedih la jgk, sebab tak ckp makmum. Malam ke tiga dan ke empat tu byk la jgk. Dpt la 2 3 saf. Tp dh hujung2 ni, tinggal 10 org cmtu je.

Tp aku tgk, kehepian En. Kuyu setiap kali balik solat, aku ase mcm berbaloi. At least, dia dh laksanakan tanggungjawab. Alhamdulillah......

Harap2 berterusan lah. Mana tau, boleh naik lever jd ustaz lak. InsyaAllah...

Sila bykkan hafal doa n banyakkan baca hadis2. Nanti boleh bagi tazkirah k. Hohoho..

Oh ye, smlm ada sambutan Nuzul Quran la. Lmbt sehari. Tp takpelah kn. Janji ada sambutan dan memperingati Nuzul Quran. Pstu ada la Ustaz dtg bg tazkirah.

Tajuk : GL ke Syurga.

Beberapa point yang aku igt:

  • Naik haji
  • Solat 5 waktu
  • Bersedekah
Ada la dlm 2 3 point lg. Tp aku lupe. Hohohohohoho.......

Ok tu je nk share. NK sambung buat kerja. :D

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

August 18, 2011

Astarghfirullahal azim...

Kurus pahala puasa aku arini. Sila menangis..

Aku geram sgtt. gerammmmmmmmm... tak terkata2 geramnya..

Dtg lah 1 umah. Ckp psl diskaun biskut raya sebab terlupa letak badam. RM2 tu dpt diskaun.

Tros aku tersenyum. Hati yg lara terus sejuk

Terima kasih kepada yang berkenaan. Eceh poyos nk berahsia plak.

Ko apa kesah?

Okthxbai.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

August 17, 2011

List of things to do

Adoi kalu ada blogpress kn best. Huhuhu.

Arini ada byk keje pilling up. Lg aku korek lg byk lak. Hohihi.

Vakum
Mop
Lipat kain
Sidai kain
Cuci cadar yg dikencing hafiy - dia kebocoran mlm td
Cuci slimut yg kene gk
Cuci toto alas katil dia
Kemas menan
Kemas bilik baju2 yg penuh dgn hanger
Kemas bilik menan aus
Tdo siang
Masak utk buke pose

Brekpes n lunch anak2 dh ready! Bubur ayam cmpo bayam jerk. Mcm baby2 lak mkn bubur. Yg pnting dorg mkn n suke. Ko mampu? Eh tetibe emo lak. Harharhar

Lauk berbuke ptg ni sempoi jerk. Lauk yg aku dh fikir smlm, tp bos x approve. Boring mkn masak kt rumah katenye. Eleh dia ade gk mkn kt otel. Aku? Yelahkan org kt opis xsuka aku. So taknak ajak aku. Sapelah aku? Sob sob sob. Tapi.... Being me, ade aku kesah? I hv lots of other people and love them so much. Aku mmg tgh karang org2 yg rapat ngn aku. Tp xsmpt nk abiskan lg karangan aku. Sebab aku perlukan emosi skit n masa yg pnjang sbb nk memorize apa yg aku buat ngn org tu. Alamak anak2 main air lak. Nnti aku sambung. Huhuhu

August 16, 2011

Sentiasa Memberi Peluang

Adakah kalau aku ditempat mereka aku pun akan begitu?

Walau pahit, walau duka, walau sakit.

Namun.... Selagi hayat dikandung badan, hanya dialah insan yang diharapkan....

Photobucket

Gambar: Norman Hakim Gembira Berbuka Puasa Dengan Anak-anak Dan Bekas Isteri.

August 16, 2011 by  

Photobucket

Sedih pun ada gembira pun ada melihat gambar-gambar ketika Norman berbuka puasa bersama anak-anaknya baru-baru ini. Jelas kelihatan bertapa gembiranya anak-anak apabila dapat berkumpul bersama kedua-dua ibu bapa. Lagi-lagi dalam bulan Ramadhan ini, feeling dia lain macam sikit.

Kesian juga kami lihat anak-anak si Abby dan Norman ni, kebahagiaan mereka telah dirampas. Tapi kami salute cara Abby mendidik anak-anak. Daripada gambar yang dilihat, anak-anaknya telah diajar solat dan mengaji dari kecil.

Gambar yang kami perolehi ini diambil daripada Facebook Abby sendiri harap korang tak menitis air mata melihatnya.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket


Photobucket

Photobucket


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

August 15, 2011

Aduh Rindunya

Kadang2, out of the blue. Boleh aku ase mcm aku tgh let-down. Tau tak apa tu let-down?

Let-down tu mcm proses susu nk kuar la. Hohohoho. Kire mcm tgh2 syok bekerja, tibe2 susu tu kuar sndiri - let-down la tu.

Kalu tgh pump-pump susu, tetibe susu tu kuar dgn laju. Let-down gk tu...

So aku tgh busy2 buat keje (busy la sgt. hohohoho) tibe2 aku ase mcm let down.

Kalu dlu, kalu ase let down ni tibe2, mmg tros panik. Sebab bj kompom akan basah. Nak2 pakai nursing bra, memang ler nipis je bra. Mmg tetibe nmpk bulat je kt bahagian tuttt. Hohohohoho...

Tu td aku terasa let-down - of course aku takde susu dh skg. Hohohoho. Tibe2 aku ase panik, nk check kot2 basah ke ape ke. Slalu nye aku mmg senang let-down kalu otak tgh ligat berfikir. Br siap betulkan tender utk meeting esok. And compile slide utk mesyuarat entah bile. Esok la br call PA TK. Malas nk confirmkan date today. Yg penting hambat ahli mesyuarat antakan repot dlu. Muahahahaha. So evil!

Sbenanye dh slalu sgt aku ase let-down tu. Tak tau kenapa. And sumtime aku ase baby's kicking la apa la. Kdg3 aku ngade2 aku layan hafiy mcm baby - sbb die dh tak baby lg. Sob sob sob. And die sgt la kus smgt kalu aku dukung. Tak larat haih!. Hehehe. Tp die takdela mcm baby2 sihat lain. Bese2 je. Sj mak die ngade n poyos lebih kot. Hohohoho.....

Uwaaaa. Siyes aku rindu zaman2 susukan baby. Rindu bau2 baby. Huwaaaa....

Sabar2.... Aku takde kudrat + duit pn tak ckp lagik. So sabar la yeh.. Huhuh. Dlm 2 3 tahun lg kot? huhuhu

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Fulamak Katak

Copy n paste dari blog autie ni -> values of lifehttp://3.bp.blogspot.com/-K4QoOyI6bdw/TkerWCr51NI/AAAAAAAACS8/43rL40XoEZk/s1600/IMG_0046.JPG

Favourate aku nih! Huwaaaaaaaaaaaaa.. Nyum nyum.. Dapat makan pajeri nenas n terung pn best kn.

Makan ngn dalca, nasi beriyani..

Wallah.

Bos, petang ni pi param tak? hihihihi


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

August 12, 2011

Menu Ramadhan 12

Ini semua salah makcik ni -> Hannan. Salahkan dia ok. Muahahaha

Die start masak kul 330pm. Aku start masak kul 630pm. So kalu die menang dr segi menu, itu tak adil. Dan ini bukan pertandingan. Kalu die insyaAllah siap, aku insyaAllah kalu tak smpt siap kita smyg dlu. Hohohohohoho.....

  1. Kari ayam
  2. Ikan goreng - ntah ada lg ke tak ntah ikan dlm peti ais. tp tekak ase mcm nk mkn ikan
  3. Sayur cmpor tumis
  4. Sambal belacan - in ur dream en. kuyu, ase nye 1 taksempat 2 takde daya.
  5. Mungkin sambal kicap boleh. hohoho
Sila ambil maklum, masak nasi, defrost ikan, ayam & santan, kopek2 bwg, layan karenah Hafiy n Firdaus. Semua akan berjalan serentak pada pukul 630ptg ini di Villa Park, Taman Bukit Serdang.

Sekian, terima kasih.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Sweet Like Coklat

Memang susah sbenanye kalau aku nk tukar mindset seseorg jadi macam yang aku nak. Apatah lagi, kalau seseorg nk ubah mindset aku jadi mcm yang dia nak.

Tapi tak susah sebenarnye nk realize apa kemanisan perbuatan seseorang. Kelebihan seseorg.

Mcm setandan pisang tak semestinya semua elok, tapi tak semestinya semua pun busuk.

Biasa kan, kite tgk mak mak kite dlu. Dh nmpk setandan pisang tu busuk, tp nk jgk korek-korek tgk2 kot ada yang elok. Dan bila jmpe yang elok tu, tak tau nk gambarkan perasaan tu. Mmg bebaloi-baloi dengan harapan. Hehehe......

Pointnya aku ase, sekecil2 perbuatannya, walaupun bukan secara langsung. Aku ase, wajar ianya dihargai.

Dan bila kita hargai, kita akan mula ase sumthing. Sumthing yg positif. Kita akan tambah 1 point lg untuk org itu....

Ada 2 3 hari lepas, ataupun awal2 Ramadhan haritu, aku de ckp sumthing like - Maybe tahun ni takde peluang aku nk melawat Pasar Ramadhan....Sebab memang susah ok, kawasan rumah aku tu. Ase nk menangis mengenangkan tahap JEM yang tak boleh blah. Kalu 1 jalan jem, ada jln lain takpe jgk. Ini mcm kau dh terperangkap kt situ. Ada sekali je, kami berbuka puasa kt rumah. Rushing amik anak2, then keluar balik. It's a nightmare. Huhuhuhu. So option nk buka luar tu mcm tertutup la kirenye.

Tapi takpelah, sekurang2 nya buke kt rumah boleh jimat. Lgpn Ramadhan ni sgt tenang aku ase. By 8 kitrog dh siap mkn, siap basuh pinggan bagai. Sgt rileks aku ase. Ntah aku ase tenang je. Lgpn En. Kuyu akan blikan sumthing like kuih muih ke apa ke. Cuma aku takde chance la nk browsing around. Pilih makanan yang aku nk mkn....

So yesterday, was like one in a blue moon. Tetibe, En. Kuyu ada kerja dekat area Jalan TAR. He he offered to take me home. Means aku takyah la naik LRT. Aku mcm dlm ati, ada chance aku nk avoid JEM kt Bukit Jalil. Sbb mgkn aku akan smpai awal dekat tmpt aku parking kete aku. Happy sgt..... Allah tu mmg sgt adil. Semua dalam perancangan dia. Aku dh mula trime hakikat, aku akan berjalan naik LRT smpai pindah putrajya dlm Disember nanti ataupun tahun depan. TP dia bg aku change jgk, Ada org amik aku n anta aku balik. Alhamdulillah.....

Namun perancangan Allah lebih rapi lagi. Aku je igt aku takkan pegi Pasar Ramadhan..........

En. Kuyu telah bwk aku pi Pasar Ramadhan smlm. Wpn sight seeing je, sebab aku tak bersedia pun sbenanye. Tp tu sudah ckp bg aku. Tak tau la kot die dh bosan pi Pasar Ramadhan kt area Ofis dia/rumah kitorg. But it sure does, made my day...

Alhamdulillah... I know i know, dapat pi Pasar Ramadhan je kot? Tp still aku ase blessed ok....

Ada Aku Kesah?

Sekian terima kasih.. ehehehehe

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

August 10, 2011

Angkat kain jemuran

Sambil bebel.

Mama dh nak siap dah, smpai penat dah kite ni.

Ada masa die kene panjat2, lepas tu baling baju masuk bakul.

Mama tgk org pandai tak? Dh smpai abis dah baju - padahal byk lg tuh! Wakakakaka

Even when i'm writting this down. Tak abis lg.

Dia mmg ikut cara mama. Lepas angkat, susun hanger ketepi. Yg kecik 1 tmpt. Yg besar 1 tempat. Mama x ckp pn. Mama buat n die ikut.

Bila dia nk blaja lipat kain lak ni. Hohhohoh

August 08, 2011

Salam isnin...

Salam isnin semua.

Amcm pose, penuh tak? ;).

Sorry xdpt share kn juadah berbuka aku. Been very busy. Biasalah ramadhan. Masa adalah suntuk.

Tazkirah kita hari ini kwn2, Islam melarang kita menyimpan dendam dengan org lain. Apatah lg mendoakan yg bukan2 thdp org itu. Hukumnya haram dan berdosa. Andai dimakbulkan pn doa yg tak baik itu hanyalah kebetulan semata-mata.

August 07, 2011

Oh Abang Jimmy

Hmm..

Tanak ckp sbenanye. Tp ckp jela....

Sbenanye dlm perkahwinan tak pernah ada sorg je salah. Msti 2-2 salah. Unless kalau salah sorg tu discriminate atau curang.

Sebab sebagai lelaki/perempuan, mesti ada ego diorg tersendiri. Tak siapa pernah lari dr perangkap keegoan tersebut. Cuma cara handle ego tu je. Dan jodoh yg pnjang juga penentu.

Kes Jimmy ni aku bknla tau hal yg sebenarnya. Tp aku ase, Jimmy taklah seteruk yang diperkatakan oleh Bininya itu. Bg aku mmg Jimmy salah dok ketegak sgt nk menyendiri takmo campo org. Bininya pun jangan lah ketegak jgk kot?

Sebagai perempuan, aku slalu ckp2 ngn my group of frens about MAN. Tak pernah la tuka topik lain sgt, selain topik masak2 kot. Hahaha. Takdela. Kitrog just nk share thoughts je. Basically kitrog mmg bahagia, Alhamdulillah. Sesekali tergigit lidah tu mmg takleh nk dielak. SO kitrog share, mcm mana ko handle tergigit lidah ko. Mcm mana aku handle aku punye plak. And kdg2 kitrog dpt tips. Mcm mana nk elak dr tergigit lidah tu jd worst. Siyes, hal kecik pn bole jd besar ok dlm hal rumahtangga ini.

Contoh la, laki aku tak suka masak kari, tp aku masak gk. Hal kecik je kn? Ikot islam, halal je kari tu. I mean aku cuma buat benda yg die tak suke. Tp bende tu tak lari dr hukum syarak. Cuma die tak suka je. Tp dlm islam gk, aku kene la follow apa suami aku nk. Tp being me, Aku tak suka, aku je kene follow dia. Dia kene gk la follow aku. So tu yg bole jd insanely big tu. Masing2 ego. Masing2 dok ketegak. Sbenanye ada cara mcm mana nk kasi suami terima ngn apa yg kite buat tu, kalau kita rasa apa yg kite buat betul...

Contoh masak kari td. Cube la pelan2. Cr yg berbeza2. Dh 10 kali cuba, die taknak gk it means, kalau nk rumahtangga bahagia, it just has to stop. Yg suami plak, dh tgk bini nya suka, kene la ada simpathy dan empathy skit. Tetibe out of the blue. JOM KITE MASAK KARI NK? contoh...

Last2 tdo sekatil jgk kn.. Hehehe...

Tp just so you know, laki aku mmg favorate die kari okek. Tu contoh je. Bkn citer sebenar. Ekekekeke....

So kes Jimmy ni aku ase simple. Tp sbb keegoan tu. Kesian gk la Jimmy, dia lelaki. Paling tidak sikit die nk Up skit dr Bini nya tuh. Nk wt cmne Jimmy maybe hang takde jodoh. Tp mana tau terbukak hati Suhaila satu hari nnti tuhan nk bg dia hidayah ke kn...

I hope sumthing good will happen. Siyes korg osom together n anak korg comel gile!

Suhaila, grow up ok.... Things might not be your way al the time.. But Allah will helps sooth your mind somehow.. InsyaAllah...

Mcm aku penah dgr ckp sorg kwn...

Biaq pi la hang rasa laki hang tu tak adil kt hang. Bia dia buat apa dia suka... Janji tak langgaq hukum syarak. Hang follow ja. Kumpul pahala byk2. Mana hang boleh teguq hang teguq. Mana tak, hang doa ja. Allah dengaq.

InsyaAllah.... Good luck abang Jimmy... :D

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

August 04, 2011

Happy Anniversary..

Dah 5 tahun dah.

Pejam celik pejam celik. Homai Homai... Tak sangka...

Sejak dr awal perkenalan. Sambil tgk dia mkn dekat NZ Bawah - Dlu ada NZ Atas NZ Bawah. Hohoho. Sehingga lah ke YM. Smpai ke Pangkor. Menginjak ke Tg Balau dan Janda Baik. Smpai ke detik2 gigil2 kaki tgn sume bila perkenalkan dia kt ayah aku. Dan lepas tu aku pulak jumpa Mak dia. Dan akhirnya kami tunang. Kami kawin. Dpt Anak 1. Skg dh Anak 2. Dari aku kerja kt Freescale - masa baru2 kahwin. Smpailah aku kerja kt KPWKM, iaitu sekarang. Dia pun mulanya kerja dengan MEPS, dan akhirnya skang dh kerja kt CIMB. Berkembang dan terus berkembang, Alhamdulillah. Rezki Allah tu memang tak diduga atau disangka2.

Stakat ini ujian memang macam2. Perasaan memang mcm2. Ujian tambah lg 1 tu belum lg la. Huuhuhuhuhu. Alhamdulillah. Buat masa ni mental dan fizikal aku pun belum bersedia lagi? Tapi Allah tu maha kaya, perancangan Dia maha hebat..... :D

Alhamdulillah, dalam hati aku masih ada dia. Dan yakin dengan ketentuanNya.

Aku harap, walaupun kami berubah. Biarlah kami berubah menjadi yang lebih baik dari hari ini. Masing2 biarlah semakin paham dan ambik berat dengan tanggungjawab dan amanah masing2 terutamanya anak.

Kami, memang banyak kekurangan. Dan kami sentiasa berharap kekurangan itu dapat kami perbetulkan dan perbaiki dari masa kesemasa, insyaAllah.....

Ok untuk target masa depan yang belum dipenuhi lagi:
  • Nk pergi UMRAH / HAJI
  • Nak blaja isi Quran. Blaja, Pandai Baca n PAHAM. huhuhuuhu...
  • Aku nak beli mesin jahit
  • Aku nk beli oven
  • Aku nk beli mesin putar nk buat kek tu
  • Haha ntah apa2. Ada korg kesah - eh termasuk dlm list plak. ;p
  • En. Kuyu nk 5 anak. Aku kalu boleh nk celen mak aku 6 anak. Tp hitung2 asenye smpt 4 anak je kot. ;p kite tgk cmne
  • Aku tak kisah, ada anak perempuan ke, takde anak perempuan ke... Aku syg sume,.... :D
  • Aku nk kurus, n mekap2, dressing2. Hohoho
  • Aku nk bli rumah teres - kalaulah Allah perkenankan keinginan aku ini. hehehe
  • Aku nk bukak bisnes kononnya.
2 yang terakhir tu tak bole bla kn. hahahaha. Tapi target mesti ada. Kn?

Tu harapan aku la. Dh mcm harapan tahun baru lak.

Buat yang tersayang baca tu. Aku harap kalau die nk kawin 2 ke 3 ke 4 ke, jgn lah sorok2, bgtau aku. Tgk ler aku nye reaction cmne. YG penting tgjwb die sume terbela. Jgn cm skg aku dh terbiasa sume bergantung ngn dia, die tinggal gitu je kn kn kn. Huhuhuhuu.Tp aku tau, perancangan Allah. Tak amik ngn cara begitu, amik ngn cara 'lain'. Dan mgkn jgk aku yg kene 'ambil' dulu.READ:MATI. Wallahualam. huhuhuhu....

Aku nak stay as his wife, for the rest of my life. Itu yang pasti, masih dalam hati aku. Amin....


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

August 03, 2011

After 5 Years

---------- AKU----------

From: Siti Fatimah Khairiah M Amin
Sent: Wednesday, August 03, 2011 11:53 AM
To: Shahrun Hisam Mohammed Saif

ikan cencaru bakar dlm kuali + air asam.

---------- DIA----------
From:
Shahrun Hisam Mohammed Saif
Date: Wed, Aug 3, 2011 at 11:49 AM
Subject:
To: Siti Fatimah Khairiah M Amin

ok..ase buat sume 4 ekor..


---------- AKU----------

From: Siti Fatimah Khairiah M Amin
Sent: Wednesday, August 03, 2011 11:57 AM
To: Shahrun Hisam Mohammed Saif

Banyak tu!

---------- DIA----------
From:
Shahrun Hisam Mohammed Saif
Date: Wed, Aug 3, 2011 at 11:53 AM
Subject:
To: Siti Fatimah Khairiah M Amin


4 ekor 1 u, 1 aus, 1 I, 1 hafiy



2006 - Baru kawin, masak nasik 1 pot pn tak habis.
2009 - Firdaus dh besar sikit. Masak nasik 1.5 pot.
2011 - Hafiy dh 2 tahun. Masak nasik 2 pot pn hampir tak ckp...

Terima kasih en. shahrun sebab tak jemu2 mengisi mulut-2 kami anak beranak. Sob sob sob. Tetibe nk terharu lak. ;p

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Cemas Di Bulan Ramadhan.

Apa macam hari ni kengkawan? Hari ketiga berpuasa?

Smoga kita semua dilimpahi rahmatnya dan sentiasa diberkati. Semoga segala perbuatan kita ditunjukkan jalan dan terpandu ke jalan Nya. Amin....

Semalam aku smpai2 bukit jalil, aku tengok mcm jalan kt depan tak jem. Syukurrr. Aku dpt naik tren yang sama macam hari pertama iaitu kul 5:05pm. Slalunya tak touch 5:10 minit mmg tak sah, walaupun aku punch on the dot. Hahaha. Jalan skit punya laju, wpn berpuasa. Punyalah eksaited nk balik rumah.

Padahal sama je hari tak puasa pun. Tp en.kuyu balik lmbt skit kalu bulan2 biasa. So masak pun takyah kocoh2. Siap boleh layan tv smpai kul 7pm bole baring2. Ini touch down beg anak2 kt lemari, tros singsing lengan memasak.

Masa dlm kete otw nk amik anak2. Selepas setengah jam memandu. Dem, jem lagi jln dr bukit jalil nk ke bulatan golden horses. Siot tol la sume org balik cpt. Dgn keadaan jem cmni, memang takde harapan la aku nk melawat Pasar/Baazar Ramadhan bulan pose kali ni. Oh ye, ni puasa pertama aku kt Villa Park Sedang ni. Hihihi. Ke sini jem. Ke sana jem. Uwaaaaaaaaaaa. Jem yg jenis menyakitkan hati tu, tak gerak2. Slalu smpai Bukit Jalil kul 5:50 cmtu. Smpai kt tmpt anak2 dlm kul 6:10 - 6:15. Sedang elok smpai umah kul 6:30 baring2 smpai 7:00. Pstu br start masak. Ini 5:50 aku depan MSN lg. MSN yg dpn Skolah sukan bukit jalil tuh. Urghh. Padahal smpai Bukit Jalil Bapak awal dlm 5:24 cmtu. Siyes. Sbb aku dpt naik tren yg cpt. Kire setengah jam amik masa just nk smpaikan diri aku kt Bulatan Golden Horses. Smpai sana dh kul 6:00. Curfew nursery bulan puasa ni dipercepatkan 1/2jam awal - kene amik anak2 sblm kul 6pm. Bagi memudahkan cikgu2 berbuka puasa. Aduhhh. Kompem kene charge OT la nih.

Sipi2 kul 6:15 smpai dekat anak2 calo balik. Smpai umah dh kul 6:20 cmtu. Huwarghh.

Menu kt kepala otak = Sambal Bilis Petai + Sup Daging

Dlm otak dh list down apa nk kene buat = Kuarkan daging n rendam, Masak nasik, Goreng cili - sebab cili kn lmbt msk, Kopek ikan bilis, Potong daging, Kopek Petai n bwg. Blend cili tambahan skit sbb cili yg dh blend mcm tak ckp je, Hiris bwg utk sayur. Smpt ke ni? Hohohoho.... Pstu masak air nk buat air teh. Bebuka air panas br la best. Terbukak sume ruang pernapasan. Hehehe..

Smpai kt parking, pakaikan kasut hafiy. Plan apa brg nk bawak naik. Nk bwk sume mmg tak ckp tgn. Ok setel, bejaya pujuk hafiy pakai kasut n suruh dia jln. Sebab kalu tak die nk dukung. Bateri aku dh tinggal nyawa nyawa ayam. Hohohoho...

Pstu aku pun start la jln pelan2 pi lif. Terpaksa la pelan2. Sbb Hafiy n Firdaus take their own sweet time ok. Nk tgk kucing la. Nk tgk belon yg jatuh smlm lar. Cube tenangkan diri smbil2 tu. Sbb aku takleh panik. Kalu aku panik semua jd lain. Huhuhu....

Smpai kt lif, hafiy takmo masuk lif. Die ajak pi kedai. Siyes kali ni bkn sebab masa je takde. Duit pn takde. Aku mmg dh lama tak pi bank draw duit. Hohohoo. Pstu Firdaus dh masuk dlu dlm lif. Hati aku dh ase tak sedap. Hafiy takmo masuk lift ni. Aku dh sergah2 tutup lif pn die tak takot.

Pstu aku pn amik tindakan cergas kejar hafiy sblm life tutup. Aku jerit kt Firdaus, "Firdaus, kuar dr lif.. Kuar dr lif". Firdaus stay. Dan bila aku berjaya dukung Hafiy, sebab die lari tuh. Huhuhu. Pintu lif tertutup.

Terdiam aku sekejap! Apa aku dh buat??

Pstu aku dgr Firdaus nangis. "Tunggu2!" aku jerit. Hopefully Firdaus akan dgr jeritan aku. Aku dh tekan nombor 1 masa masuk td. Adeh br terasa menyesal naik lif. Kononnya sebab penat puasa tak larat nk naik tangga. Huhuhu.

Aku dukung hafiy, panjat tangga, hopefully dpt kejar Firdaus yg dh smpai tingkat 1. Mengah gile dukung budak yg tgh meronta smbil naik tangga. Tp pastu dgr Firdaus jerit lg skali. Aku dh smpai tingkat 1. Pstu aku dgr suara die dr bawah. Aku jerit lg. "Firdaus2, sini sini mama kt sini." Panik giler, tuhan je yg tau. Mana dtg tenaga ntah aku pn tak tau.

Pstu aku turun balik. Kali ni aku letak Hafiy kt atas. Mcm die dh tau die silap. Pstu die diam je kt atas. Siap die amik angin plak sbb tangga tu mcm ada balkoni sikit, tp tinggi la, tp boleh tgk langit. So Hafiy pi amik angin lak tgk langit. Die mmg suke tgk langit. Aku pn pi uruskan Firdaus. Die dh kuar dr lif, smbil nangis. Kesian giler weih. Huhuhuu.

Memula aku paksa die naik sendiri tangga. Tp die takmo. Tepaksa aku turun balik tangga n amik dia. Geram aku kt Hafiy, die bleh settle down plak. Td nangis meronta2 nk pi kedai. Huhuhu...

Tp aku tak yah dokong la, Firdaus jln sendiri. Very good boy....

Pstu die nangis aku pujuk2 peluk. Aku ase mcm msti die trauma gile.

Smpai umah tros aku jln kn misi. Dlm keadaan panik. Sume aku buat cpt2. Nasib baik en. Kuyu balik. Byk gk la keje settle dgn cpt. Sume pn main cmpak2 mana ada je. Huhuhuhu.

Tp mmg tak smpt la amik gmbar ke hape nk post kt fb ke hape mcm aku bese buat. Huhuhuhuhuhu.......

Dh settle down bukak pose. Smyg magreb isyak sume. Aku pn baring2. Firdaus pn baring2 sbelah aku. Aku ckp la kt Firdaus.

"Kesian anak mama. Sori eh sayang"
"Kenapa mama tak tunggu Aus..."
"Tunggu? Mama kn tunggu kt atas, nama Aus tak tunggu mama kt atas"
"Aus tekan G balik.. Aus nk mama tunggu Aus kt G"

Aduhai anak aku. Ya Allah, aku tak sangka Firdaus dh ada akal boleh berfikir sendiri. Dan die seorg budak yg sudah boleh berdikari dan berfikir. Dia fikir, kalau die ternaik tingkat 1, kalau die tekan G balik, die akan kembali kepada mama dia. Provided, mama stay where she is. Means, dia cari mama, bkn mama perlu panik dan cari dia....

Huwaaaa nk menangis aku cite balik ni. Aku punyelah panik tak bertempat. Padahal anak aku sgt berdikari dan berfikir dgn logik dan rasional. Huhuhuhuuhuhu....

Sorry sayang. Next time kalau Firdaus terperangkap lg mama akan tunggu kt G eh..

Piki2 balik btol gk. Tunggu je kt G.

Sebab aku dh fikir. Mcm mana kalu ada org tingkat atas tekan, n lif tu naik atas. Firdaus takot and keluar dr situ. Tak tau Firdaus kt tingkat mana. Tu aku panik.

Padahal, Firdaus takkan keluar, selagi die tak nmpk Floor G. Hohohoho. Btol rasional pemikiran die tuh. Maksudnya, tak logik aku nk pi setiap tingkat cari dia. Aku cuma perlu calm and tunggu dia kt Floor G!!!

Tp siyes serikkkk. Aku akan lebih berhati2. Takkan Tinggal anak2 kt dlm Lif lg. Fikir2 balik kot2 die ternaik tingkat2 yg tinggi.Mana aku nk cari anak aku???? Huhuhuhuhuhu

Alhamdulillah, semua cerita ngeri itu dh berlalu pergi, dan Allah telah melindungi kami anak beranak. Amin...

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

August 02, 2011

Tuesday, And i'm so blue.

Apakah?

Ngantok laa weih. Boleh mlm td tdo2 ayam je. Dh 2 mlm dh. Nk suruh bgn bc quran la tuh. Hohoho...

Cer tgk katun ni. So true weih. There's no other person who can lead your mind like that... :D

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

August 01, 2011

Muhd. Firdaus 4th Birthday

Moga terus membesar bagai johan... Hehehe

Mama doakan smoga Firdaus jadi anak yang soleh, sentiasa hormat pada mama n abah... Cepat skit matang yer sayang. Jgn rebut2 mainan ngn adik lg. Blaja rajin2. Ngaji rajin2. Cepat pandai. Masuk Universiti. Kawin ngn org yg solehah jugak. Hohoho.

Lg 1, cpt2 la cerai pampers waktu mlm. Hohoho. Skg ni pakai je, tp kadang2 tak kencing pn. Tp dh bykkk improvement... :D

Smoga Firdaus tergolong dalam org2 yang beriman.. Amin..... Happy  4th birthday sayang. InsyaAllah, nnti mama bli kan big toys yer. Aritu tu hadiah kawan anak kawan abah. Hohoho. ;p

Goodluck for your future undertakings. May Allah bless you forever. Amin...