February 25, 2014

Hafiy's Number One - P2

Previouse post here.

Chewah ada part-part pulak.

Aku ase Hafiy ni memang kanak-kanak yang special. Mind me, Puan Mimah yang tulis pasal parents over say psl anak2 depa. Kah kah kah. Dh kena tegoq pn still nak ngaku gk anak kami pandai kn? Hehehehe...

Ok, utk cover line, bukan aku nk canang anak aku pandai beno berbanding anak org lain. No no no no. Dun get me wrong. Eceh. Tapi cuma, peel Hafiy ni lain sgt dr peel Firdaus. Firdaus mcm ni. Tapi Hafiy mcm lain plak.

He got to say at least something in his every moves, choices. Almost every single thing. Contoh. Kalau nak mandi, tak mau basah rambut. Nak sabun yang bau mcm ni. Dia akan voice out kehendak dia. Mcm Firdaus, dia voice out juga, tp pendekatan dia mcm 'lembik' sikit. Hafiy lain, dia very strong and bold dengan choices yang dia buat. Masih boleh dilentur, masih boleh dipujuk. Tapi susah sikit.

Contoh macam semalam, entah apa dia gaduhkan dengan abah dia. Sampai Abah terpaksa naik tangan. Dia still nak melawan, walaupun kalah akhirnya. Kalah bukan sebab dia tak kuat(dia berhenti angkat kaki/tangan, berhenti meronta, berhenti melawan, berhenti menggunakan fizikal dia-sebab tu aku cakap bukan sebab dia tak kuat). Dia hormat abah sebenarnya. Yang aku terharu tu, dia sayang abah. Tak mahu abah jd mcm syaitoonn. Hahaha. Tak tau la. Aku slalu baca lebih2 perwatakan anak2. hehehe...

Aku just nak update simple thing je. Lupa nk update. Berdasarkan post yang sebelum ni. Igt tak aku kata Hafiy target nak dpt Kelas 5A? Dan akhirnya dia dapat masuk kelas 5A. Tapi still dia tak hepi. Sebab semua budak2 5A masuk kelas 6 tahun.

Ok guess what?

DIA PUN DAH DAPAT MASUK KELAS 6 TAHUN!!!!

Alhamdulillah........ :D... Kelas 6 tahun ada 3 kelas. A, B, C. Kira untuk kelas ni, mesti dah boleh baca dan dah boleh kira smpai nombor berapa ntah. Aku test hafiy, dia boleh kira smpai berpuluh2. Smpai 100 pun boleh. Tp ada jela nombor yang dia tertinggal. Sengaja ke tak sengaja ke tak tau. Lepas 24 tros 27 for example. Sebab tu dia dpt masuk kelas C je kot. Dia dh boleh baca 2 suku kata. Sama macam progress Firdaus masa Firdaus 6 tahun dlu masa awal tahun. So Hafiy now baru 5 tahun. Progress sama macam abang dia masa 6 tahun. Itu aku kata, Hafiy ni lain. Tapi, Firdaus ada kelebihan dia juga. Lain dari Hafiy. :D.

Cuma, Hafiy tak berapa happy sangat kelas baru ni. Pertama. Dia tak dapat masuk kelas awek dia. Aku konfius awek dia yg mana 1. Awek dia ni budak yang dia minat lah. Dia ada sebut nama. Tp ada few names so aku confius. Yg pasti dia tak dapat masuk kelas budak tu. Budak tu lg advanced la dr dia of cos. Kedua. BFF dia, Fawwaz, Azim dan Awaf masih di kelas 5A. So dah berpisah. So dia kata semua orang takmo kawan ngn dia. HAHAHAHA.. Pulak dah ko ni Hafiy. Pening kepala mama.

Tp asenye, dia memang target nk masuk kelas awek dia. Cuma dia stop cerita psl awek tu bila mama ckp. Ooo Hafiy ada awek ek. Yekkkk. Kalu tak dlu ada je dia sebut budak tu tolong dia kalau dia gadoh ngn BFF dia la. Budak tu buat ni la tu la. Budak tu comel la. Mama lupa plak sapa nama budak tu. Hahaha.

Yg psti ticer ckp. Skang Hafiy lebih fokus la. Sebab dh tak sekelas ngn BFF dia tu. Kalau tak manjang Ultraman sana Ultraman sini. Lepas tu paling tak boleh blah. Kalau ticer tak bagi jadi IMAM time solat. Dia takmo solat!

Omaigod. Baca pn berterabor nk jd imam.

Tapi dia dh hafal la niat solat Dhuha, Zuhur and Asar. Dia buat sendiri je, mama tak suruh pun. Tiba2 kang dok baca2. Mcm menghafal.

Ok tu progress dia. Suka tulis psl Hafiy. Sbb progress dia mcm lain skit. Psl Firdaus bkn tak suka, tapi Firdaus very normal type of kid. Kalau pelik2 psl Firdaus msti aku tulis jgk. Pelik bg aku lahhhh. Org lain tak pelik la kut kn. Heheheeh...

Alahai emosi bebenor le aku ni menulis hari ni. Sorry guys. Ok dh tu je. Bai. :D

February 07, 2014

Short Gateways : Melaka

Long due gateways.. Hehehe.. Gmbar senget2 malas dh nk betulkan... Bio kan jela... 

Excuse me la pakai bj tah pape kan. Mmg tah pape la.. Bj tu balik kenduri.. Tuka pakai sua je.. Huhuhu...

Ujung bulan lepas, ada 2 kenduri. Aisey nk pi yg mana ni. Tp mmg dh plan dlu nk pi Melaka, siap dh book bilik bagai.. Br tau ada 1 lg kenduri. 1 Melaka. 1 Gombak.. Aisemen... So terpaksa drop gombak.. Psl jauh sgt mcm tak smpt. Pg tu Firdaus ada kelas. So memang tak smpt... Huhuhu...

Masa dh gerak nk smpai melaka dpt mesej.. Eh ke masa dh kt Melaka, masa tu fon weng. So mmg takleh dpt mesej.. Lama tu br boleh br dpt check mesej tu. Kepada yg berkenaan. Aku mintak maap byk2.. Huhuhu

Smpai kenduri tghari elok pengantin nk berarak bersilat bagai. Pstu cau balik. Nmpk la kengkawan opis. Sapa nampak aku je tego. Sapa tak nmpk aku seru dr jawooh jela. Hehehehe... 

Balik tu menuju ke tmpt persinggahan... Tdo bagai pstu kuar la bejalan skit. Mmg niat nk bwk bdk2 jalan la kn. Sempena mak bapak diorg pokai dr tahun lepas tak berkesudahan ni, mini gateways yg cheapo ni pn boleh lah. 

So memula bejalan ke Kapal Selam buangan Jerman. Sabo jela. Igt Malaysia ni Disposal Country ke? Huhuhu. Apa nk buat. Nama pn 3rd World Country. Huhuhu...Tp ok jgk la. Buat muzium ramai jgk dtg melawat. Tp tak tau la balik modal ke tak. Sebab proses angkut dan letak kt Melaka ni Malaysia tanggung sendiri. Untung Jerman. Diorg nk dispose, kita amik br yg diorg takmo dh. Huhuhuhu. Masuk kena Rm5 utk 1 Family. Dewasa RM2.. Kanak2 RM1..Hafiy n Ammar tak kena charge.










Lepas lepak2 duduk kt kapal selam. En. Shahrun bwk pi melawat A Famosa. Hahaha. Dr aku kecik sini jela pegi kalu nk jalan2 kt Melaka. Tp takpela. Setiap kali pegi pn masih rasa facinating.. :D.... Stroller tu mmg meant utk bwk Hafiy psl dia still nk berdokong... Patah pgg mak bapak ko Hafiy.. Huhuhu... Tp Ammar yg eksaited nk duduk situ. Br aku perasan. Ammar tak pernah dok stroller. Dlu masa dlm pantang adalah. Umur dia 2 3 bulan cmtu kitrog jual stroller dia. Psl dia takmo dok situ.. And aku pn lg selesa jln dokong pakai carrier je. So bila dia nmpk stroller, tros dia mcm nk. Hahaha. Aku kalu boleh nk jual jgk stroller Firdaus n Hafiy ni.. En. Shahrun tak bg. Semua brg nk jual dia kata. Tah ase semak plak letak dlm bilik stor. Hihihihi...











Aku ase Hafiy ni mcm ada tokoh je jadi model. Dia pandai melakonkan watak2 yg aku pn tak sure watak apa. Tp ada jela gaya dia. Dlu2 masa pi KK. Lamaa dlu masa dia kecik lg. Umo dlm 2 ke 3 tahun cmtu la. Dia termenung jauhhhhh sgt tgk laut. Aku ngn En. Shahrun mmg suka perhatikan dia. Dia mcm spesies pelik skit. Hehehe. Sbenanye bkn pelik, tp budak2 ni perangai mmg lain2 kan. Itu la namanya identiti masing2. Hihihi. Tu pn tak tau kn? Hehehehe...

So mlm tu kami lepak naik Boat kt Sg Melaka. Eh tu ke nama Sg tu tah? Kt bandar hilir tu..Rm 10 dewasa. Kanak2 tak pasti. Pun Hafiy n Ammar jg tak kena charge rasanya...
 Ammar sgt sgt sgt eksaited. Sukaaa.. Tp  masa naik ni standard 45 minutes. So half time je dia suka. Masuk separuh masa kedua. Dia takmo dh. Tak bole blah dh. Ahahaha. Adeh bdk ni.... 1 kerja plak nk pujuk2 dia...






Mlm tu hilang ingatan plak kitrog mkn kt mana. Oo kitorg mkn kt yg Mall besar tu. Pahlawan Parade ke apa ntah. Tgk kedai makcik tu biasa and kecik je.Tp ramai mkn situ. Skali mmg sedap.... Lepas mkn situ br ler naik boat tuh.. Pstu smpai otel Firdaus mintak abah bli burger plak. Bagus en. shahrun skg. Sgt sabar layan karenah anak3 huhuhu...

Esoknya..  En. Shahrun dh plan nk mkn kt Muor rupenye. So dr Melaka kami berpatah balik ke Muor. Smpai kt jln nk masuk Kg sendiri. Tutup muka takot sedaraku nampak. HAHAHAHAHA.. Sorry la tak pat singgah. Ni short gateways je. Huhuhuhuhuuhuhu...

Ya Allah first time mkn sini bwk ketiga2 Abdul ni... Diorg suka and mkn byk. Termasuk En. Hafiy yg paling susah mkn tu... Ammar pn beriya mkn Mee Rebush... Br la tau Ammar boleh mkn wpn pedas... Hafiy pn suka Mee Rebush tu. Tah apa nama kedai tu tp berdepan ngn Stesen Bas Muor. Kalu lalu situ tgk kedai mkn yg ramai org berkumpul. Tu la kedai nye. Stail Muor ni pg2 dh mkn Satay. So kami order Satay, Mee Rebush dan Lontong. Lontong dia pn tak bleh blah sedap... Firdaus bertambah smpai buncit.. So puas ati la mkn kt sini.. Boleh pegi lg..

Setel brekpes kami pn pulang. Smpai Dengkil Tghari... Tros prepare2 esok nk keje skolah sume..

Mini gateways yg best. Alhamdulillah... :D

February 05, 2014

Fwd: LA Coffee KOPIKO

LA Coffee Halal yer. Kalau search dekat web pun emulsifier tuh, kalau from source of vegetables it's halal. Yang tak halal kalau dari source haiwan. Tapi dah dia clarify kata dari vegetables, toksah nk was2.

Tolong cari hadis, sifat suka nk was2 tak kena tempat ni, boleh merosakkan ummah. Cari sendiri .Aku malas nk korek. pUi

Sekian Wasalam.

AKU BUKAN USTAZAH MAUPUN BERLAGAK SEBAGAI. PUI. ;p

---------- Forwarded message ----------
From: consumer <consumer@inbisco.com.my>
Date: Tue, Feb 4, 2014 at 7:08 PM
Subject: RE: LA Coffee KOPIKO
To: Siti Fatimah Khairiah M Amin <sitilemon2@gmail.com>, consumer@mayora.co.id, consumer@inbisco.com.sg


Dear Ms Siti Fatimah,

 

Thank you for your feedback.

 

We would like to clarify that emulsifier (E472e) is of  vegetable oil based and our Kopiko L.A.Coffee is certified halal by Majlis Ulama Indonesia which is recognized by Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).  We do not utilize animal based emulsifiers.

 

For further clarification please check this link below (source : Jakim Facebook).

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=691920184191887&set=a.170209816362929.52552.155056204544957&type=1&theater

 

We would like to assure Kopiko L.A.Coffee is halal and we hope you will continue to enjoy Kopiko.

 

Thank you.

 

Yours Sincerely

Inbisco.

 

From: Siti Fatimah Khairiah M Amin [mailto:sitilemon2@gmail.com]
Sent: Tuesday, February 4, 2014 11:35 AM
To: consumer@mayora.co.id; consumer@inbisco.com.my; consumer@inbisco.com.sg
Subject: LA Coffee KOPIKO

 

Hi,

I've noticed that this product contains the following emulsifier.

 

E472e

Monoand diacetyl tartaric acid esters of mono & diglycerides

 

My question is, does the source of E472e comes from Zabiha Beef/Pork or from other source of NON-Halal attributes? Can you verify that it is not?

 

Rumours has been spread by unknown sources that this product is non halal. Need advice and support on this matter ASAP.

 

Thanks and Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

A Loyal Consumer




--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

February 04, 2014

'Nude' Nasi Lemak - Chef Wan

As in.. Nasi Lemak TELANJANG.. Adeh.. What a bad name..

U might read the original stories here and here. Yes mimah! Aku googled the story because i read you post. Hehehe..

And i quote:

“The fact that our national career doesn’t take pride in providing our so-called most famous Malaysian breakfast that we boast about (agong-agongkan), being proud of it all over the world. To showcase this on an international flight without the proper cucumber and kacang as well as anchovies makes this Malaysian breakfast look really poor.
“We, Malaysians, surely know the quality of nasi lemak, with its choices of lauk-lauk (dishes) that goes along with it, but hey... what about all the international travellers?”

Aku cuma nk ckp kt sini. Aku pernah dpt breakfast nasi lemak. Cuma aku lupa Air Asia ke Mas, tapi dpt je fried achovies, nuts and cucumber. Tp berasingan la kn. Sebab nasi lemak tu derang kena panas kan dlu.

Ok entry aku takde point pn sbenanye. Yang penting aku ase Chef Wan tidak bernasib baik haritu! Thats all..

Aku menyeru supaya MAS serve la food utk kami2 yg domestic flights nih. Naik kembung makan kacang ngn air jerk. Hahahaha.

Ok thx bai.