February 28, 2011

Tak Ada Mood...

Ilang mood 2 3 hari ni...

Letih, bosan, letih.........................

Blog aku ni terbuka, tp ada sekatan. Only certain people can do certain things.

Kire u may see but u cannot touch. Muahahaha...

That's the best thing... :D..

Yg bosan tu, kene jg wordings.. Oh bosannya..

Bkn blog la namanya tuh.

Whtever, nah aku dh bukak, sapa yg nk monitor aku sgt tuh. Sila la tgk, takde apa pun..

Bia korg mati kebosanan ajelah.


kah kah kah...

ok daaaaaa

February 23, 2011

Fwd: FW: Happy family

15hb Feb yang lalu, sambutan Malidur Rasul di hati, dan sambutan CNY di rumah Bos, En. Shahrun. :D....
 
Skg chinese pn dh raya sebulan. :D........

---------- Forwarded message ----------
From: Shahrun Hisam Mohammed Saif <shahrunhisam.saif@cimb.com>
Date: Tue, Feb 22, 2011 at 11:11 AM
Subject: FW: Happy family
To: Siti Fatimah Khairiah M Amin <sitilemon2@gmail.com>


 

 

Regards,

Shahrun


From: Liam Tze Vui
Sent: Tuesday, February 22, 2011 9:38 AM
To: Shahrun Hisam Mohammed Saif
Subject: Happy family

 

 

*********************************************************************** Privileged/confidential information may be contained in this message. If you are not the named recipient or addressee, you are hereby notified that any use review, disclosure or copying of the contents herein is strictly prohibited. In such a case, kindly discard all its contents and notify sender accordingly regarding such unauthorized disclosure or transmission by email. Opinions, conclusions, statements and other information in this message that do not relate to the official business of CIMB Group shall be understood as neither given or endorsed by it. The contents herein are meant strictly for the use of the named recipient or addressee of CIMB Group. No assumption of responsibility or liability whatsoever is undertaken by CIMB Group in respect of prohibited and unauthorised use by any other person. ***********************************************************************




--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

February 22, 2011

I Can't

I cant see myself in her shoes and see wht's coming.

I cant do wht she did

I cant let people do that to me....

But i know i'm not God!

I cant do, yet i cant hide

If it comes to me. ?

I cant pity

I cant do anything!!!!

But i hate it

I hate it because i'm all tied up...

God help her........ Please... :(

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

February 17, 2011

Quicky..

Terjaga dr lena, kul 440 pg. Huwaaa. Mmg cmtu dh tua-2 ni. Ckp 6jam tdo die bgn sendiri. Kalu ikot afdhal, kene la bgn smyg sunat kan kan kan kan. BYK KALI tepikir, tp tak buat buat. Huhuhuhuhu....

Ase mcm nk goda org tuh. Tp kesian lak org tu smpai stress2, smpai tgh2 mlm pn dok wt keje lg. Anak2 lak. Takmo tdo, abah tak tdo. Tros hangin 1 bdn. Cit podah. Tau kata2 disebaliknya, nk tgk org balik cpt, jgn nk kaco plak org buat keje eh. Huhuhuhu....

Pujuk2 anak2, dpt la tdo awal jgk mlm td. Masalahnya di Muhd Firdaus tuh (Syurga Yang Terpuji?), dia kalu tak ckp tdo mula lah. Mula2, mandi pn taknak, cebok je. Lama2 cebok je. Last2, cebok pn taknak karang. Hannnscing la kan nk pi skolah.

So pg2 syafie tu try tdo balik. Takleh gk. Adohh... Lama2 tdo gk kot. Pstu cm br terlentok jam bunyi. Kul 6 pagi. Skg dh ok skit, bgn kul 6, takyah bgn kul 530pg. Huhu. Pstu set die lmbt skit kul 610minit pg. Hi hi hi. Sbenanye jam aku awal 10 minit. Hua hua hua. So wpn lewatkan 10 minit. Tp aku sbenaye adalah bgn kul 6am. Huahuahuahau. Nonsense kn? Hehehe.

So konon2 nk wt quicky tak de lah kn. ;p...

Anda berquicky dgn pasangan?

Sila share. Hahahaha.

Oh sbenanye aku nk ckp, dlu before ada anak slalu2 gk. Tp dh ada anak ni line susah nk clear. Heheh.

Ok tu je sekian.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

February 16, 2011

Kahwinnya Seorang Perempuan...

First of all - i'm not perfect. And i'm tend to make mistakes. And so i'm sorry in advanced...

Tapi aku pegang pada sesuatu - Islam dan Agama yg diturunkan oleh Allah. InsyaAllah...

Semasa kahwin nya aku - aku dgr kadhi ckp.

Wanita ini, terturun ke atasmu bersama tanggungjawab yang penuh ke atas bahumu. Maka terimalah ia, dan jagailah ia. Didiklah ia ke jalan yang diredhai Allah. Semailah benih di tamannya.

Indahnya dunia ini saat 2 insan disatukan. Bukankah?

Tiap2 insan dijatuhkan ke muka bumi ini, dijatuhkan sekali dgn tanggungjawab yang pelbagai.

Bacakan wasiat terakhir, Rasulullah S.A.W.... Ini aku petik, panjang lagi sebenarnya. :D
Wahai Manusia Sebagaimana kamu mempunyai hak atas isteri kamu mereka juga mempunyai hak di atas kamu. Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka ke atas kamu, maka mereka, juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam suasana kasih sayang.

dlm tu ada 2 pendekatan yang bg aku la kita kene teliti dan kalu kita nk huraikan

Pendekatan pertama : TANGGUNGJAWAB
1. tgjwb kita as isteri
2. tgjwb suami as suami kepada isteri

Pendekatan pertama : KEPERLUAN
1. suami
2. isteri

suami, perlu isteri sebagai pembantu (dan Allah S.W.T ada menyebut bahawasanya, wanita itu adalah merupakan pembantu yang setia kepada lelaki!)

isteri, perlu suami, sbb makanan kehidupan isteri ialah kasih syg - itulah nikmak kehidupan seorang wanita. Ni bg akulah, sebagai wanita. Wanita lain aku ase kebanyakkannya sama ngn aku. Kalu tak sama tu. I don't know lah, Korg huraikan sendirilah kata-kata Rasulullah S.A.W tuh.

kalu kita nk membajai kerukunan sebuah keluarga..kasih sayang itu penting, insyaAllah.

bkn sekadar seks, bkn sekadar memenuhi tanggungjwb mcm masak, nafkah, anak2 bla bla bla
kasih sayang tu, belaian, perhatian

Woman, we maybe dont need the seks (as much as a Man needs)

But this is a MUST in our life : kasih sayang, belaian dan perhatian.

But, in order to receive, we need to give - Bkn la kite kene give SEKS SEKS dan SEKS je semata-mata. Ho ho ho. Aduh....

Mcm masakkan utk suami, sediakan makan pakai minum utk suami. Itu bkn kita lakukan sebab wajib ke atas kita pun. Tanggungjawab kita sebenarnya utk buat suami kita happy jerk. 1, kita layan dan bantu dia. Kalu dia minta bantu buat kerja rumah. Ok kita bantu. Jaga anak, okeh kita bantu. Tp itu bkn sole kerja kita. Tp kita buat semua tuh, ada ganjaran menanti kita, insyaAllah. Bkn free free...

Tapi tu silap nya org malaysia, khususnya org melayu. Masak, basuh kain, kemas rumah - dh jatuh atas tanggungjawab wanita. Lepas tuh, bila dh busuk2 masam2, muka cm bibik. Lelaki senang2 ja. Sebab tu islam ni sgt indah. Allah dh sediakan panduan tuh. Allah dh set ini tanggungjawab lelaki. Bila lelaki, tak follow apa yg Allah ckp. Itu la jd pelik tuh. Contoh, sesuka ati ada no2. Takpe bini byk pn, sebab bini semua kerja cukop untuk tanggung kehidupan.

Astarghfirullah. Itu tanggungjawab dia tuh die boleh fikir mcm tu!

Janji kita tau kedudukan kita tu udahla aku ase.

Yg psti, aku amat memerlukan suasana kehidupan yang penuh dgn kasih sayang, kerukunan, dan kedamaian. Perhatian yang tak berbelah bagi dari seseorg yang aku sayangi dan bernama SUAMI.

HUbby... i love u so mush.

Bye
tu jela aku dpt share ngn ko

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

February 14, 2011

Life Dedicated To U

Thanks to "someone"...

Aku dpt idea nk menulis..

What if, org yg aku harapkan.. Menemui jalan lain dalam hidupnya. Selain aku?

Frankly speaking, my life is 100% dedicated to him. For him. With him. Everything is about him.

Bila aku tgk 2 anak aku, mirip rupa Dia. Aku tgk diorg, aku nmpk Dia...

Mereka adalah tanda...

Cinta kami. Kehidupan kami. Kenikmatan hidup kami.

Naik turun kehidupan kami.

Mereka lah bukti, kekuasaan Allah yang memihak kepada Cinta kami.

Nikmat DUNIA kami.

Alhamdulillah.... Yang dapat aku leburkan daripada perasaan-perasaan syukur ini.

Namun bagaimana kalau Cinta itu dikhianati?

Adakah mereka faham?

Kami tak pernah khianati Cinta Dia. Jadi, kami tak mungkin dapat menerima pengkhianatan cinta kami yang telah kami dedicatedkan khusus utk Dia.

Bagaimana kami nak berhadapan dgn Dia, tatkala kami tahu, dibelakang Dia, ada yang lain?

Bagaimana perasaan kami bila, kami bergantung kasih sepenuhnya dengan Dia, kami itu, Aku dan Anak2, Pabila kami tahu, Dia bergantung kasih, bukan semata-mata dari kami?

Adakah dia akan berlaku adil?

Adakah dia tau, tanggungjawab berpoligami?

Adakah dia faham, sensitivity kami? Sekiranya kami perlu berkongsi?

Sekadar renungan.... Sekian.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

February 11, 2011

Prinsip Hidup...

Prinsip hidup aku mudah.

Kalau org tu takleh accept aku senang. Aku takkan usaha untuk buat dia accept aku. Kalau dia blakon, aku pun boleh blakon.

In fact, i'm a good actress!

Atas dia, kalau dia nk teruskan persahabatan tu, dalam keadaan penuh dgn kepura-puraan. Aku ok je.

Susah, kalau aku nk follow rentak dia.

Buat ini tak kena, ckp ini tak betul.....

But i feel free now.

I'm quite happy.

I could be harsh at one point. Tp aku suka kerja dgn lelaki. Aku lancang mulut tonggang tebalik mcm mana pun.

At the end of the day, mereka akan senyum balik kt aku.

Dan senyuman itu, lebih berharga, dari senyuman yg pura2 balik, padahal meluat menyampah ngn aku!

Siyes...

Aku akan terus menerus tunjuk muka, whether they like it or not.

p/s : blog adalah di unprivatekan berkuat kuasa sekarang. :D

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

February 08, 2011

Misi Membuat Donut

Tak tak smpt nk cite panjang. Sila refer myresipe.com / pakcik google eh. ehehee.

Layan gmbar sahaja.Zazzz...

Malam kejadian...

Abang n Adik br lepas mandi. Kes susah nk pakse pakai bj. Huhu

Tgh tggu yis berbuih2..

Sbb takde printer tepaksa letak recipe dpn mata, smbil bc blog sendiri - syok sendiri, dan sambil chatting ngn pn hannan. ekekek

Ini budak, mmg tak kasi mama dia tenang. Si abang nk basuhkan pinggan. Tp lg byk pinggan kt dlm sinki tuh. Huhuhuhu

Selepas siap diuli- pstu sblm tdo, aku tros canai jd donut. Gmbar adalah tiada sbb hiruk pikuk tdokan anak. Huhuhu

Pg2 sblm subuh aku telah bgn. Tetibe diorg naik bagai johan dan jd begini. Uwaaaa - lepas aku tekan2 die mcm kempisss...

Tp takleh sia-siakan waktu bangun... Misi perlu diteruskan.

Time goreng nmpk OK

Dh siap bekalan utk anak... Olsen 1, alif 1, anas 1, nabila 1, cikgu fifi 1, cikgu didi 1. bla bla bla.
Aku bwk pi opis gk sikit. Tp sblm bg rakan2, ajak en.hubby rasa dlu. Die ckp failure. Huhuhuhuhuhuhu.

Tros tak jd bg kt rakan2. So td aku ase, eh sodap la plak. Cume kerasss je.

Cmnelah keadaan firdaus kt skolah die? huhuhuhu.

Lesson learned : guna self raising flour and lepas uli, canai jd donut, goreng half-cooked dlu mlm tuh bg mengelakkan beliau kempis seperti tadi. Esok pg2, br goreng balik utk mkn. And 1 lg, gula dlm adunan kene tmbah skit, sbb masam yis mcm rasa2 skit. And 1 lg, masa tabur gula atas donut dh goreng, kene pakai gula halus.

Sekian terima kasih. Byk lg kekurangan. Huhuhu.

February 07, 2011

Tenkiu Abang..

Aku sgt happy 4 hari cuti ni. Aku bese takleh dok ngn En. Shahrun dalam 1 bumbung lama2. 4 hari adalah paling maxima kami pernah bersama - tak berpisah. Berpisah pi toilet jerk. Wakakaka.

Kalu korg pembaca blog aku yg tegar, korg msti igt aku cite2, even the latest kitrog pi Bandung, mmg gaduh okek last day before board tuh.

Tp kali ni, Alhamdulillah, wpn pressure agak tinggi, disebabkan masalah kewangan terlampau sedikit bulan ini. Tp syabbas en. Shahrun, kerana anda telah semakin matang menghadapi dugaan perkahwinan kali ini. Syabbas dan terima kasih sebab memberi ingatan yang manis buat isterimu ini dan anak2, wpn sekelumit cuma. Harap lepas ni, kalau kita ada bercuti panjang dan berbelangkas sebegini rupa lagi, kita akan bertahan seperti ini ya? Amin....

Kenapa perlu explain masalah kewangan kt sini?

Ntah la kali ni aku rasa out of bound sedikit compare dengan bulan2 sebelum. Sebab at the end of the day, aku rasa mcm where gone my money? Heheh. Mgkin tak biasa dgn pembayaran tadika Firdaus dan Hafiy yang meningkat. Dr RM450 sebulan skg dh jd RM600 sebulan. Dgn kos pengangkutan meningkat. Dgn masa perjalanan meningkat. Kalu nk kata, silap aku sebab nk sgt hantar Firdaus pi Tadika, sebenarnya tak jauh beza pn kalau hantar dia nursery dgn tadika. Kalu hantar dia nursery kene bayar dlm RM580 mcm tu jgk. So beza RM20, buat apalah nk kedeghek sgt. Aku sgt happy Firdaus dh pandai mengaji, Firdaus dh pandai bc Alfatihah, Doa tdo, Doa mkn. Tapi kene ajar skit la, sbb smpaikan tgh berak pn die dok menghafal doa.. Kekekekee.. Klako. But that's is kemanisan nya bila tgk dia ada maju skit dlm pelajaran. Sikit je, tp dh buat mama happy sgt. :D. So takpelah mama miskin sedikit kot?

Tapi aku mmg kene fix balik kewangan aku. Kene kurangkan utang CC (tapi washing machine mcm dah ala2 nk wt hal. Usia dia sama dgn usia perkahwinan aku, reaching 5 years old, bunyi dia dh lain mcm. Kene buat installment dlm masa terdekat. huhu), Kene lebih berhemat berbelanja. Huwaaa. No KFC / PIZZA HUT/ apa2 yg seangkatan nya kerap kerap lagi. Mcmlah skg ni kerap pun? Ho ho. Jgn nk mnja2. Kene msk alwayz dh skg nih. Mmg lebih berjimat kalu masak. Hmpph!

CC ni amat bahaya kalu kita guna, sebab kita tak leh nk kawal where do we go? Sebab die adalah konfius. Nk terangkan pn a bit konfiusing. Kira apa2 belanja kita selepas 16hb, die akan masuk ke bulan 1 lg. So kita susah nk kawal di situ. Yg psti die akan meningkat meningkat dan terus meningkat sebab kita akan kurang rasa bersalah bila berbelanja. Sbb tak nmpk duit kita hilang. Lain dr kalu kita guna cash yg sedia ada dlm bank. Kita akan nmpk kekurangan dia, and smpai 1 tahap kita akan stop. But not CC. Itu yg bahaya.

Itulah vision aku, aku hanya akan stabil, kalu CC keluarga kami zero for this month.

CC hanya guna untuk installment brg besar2 like TV, Almari, Perabot, Washing Machine etc. Dan kalu sekali sekala nk pi Ikea ke apa ke, nk bli bj anak2 ke. Then bole guna, takdela sengsara sgt nk byar. Minyak is still acceptable lg la kn, sbb payah kalu nk pi kaunter byr and go. Lgpn bole nmpk fuel usage each month. Sbb kalu byr cash, tak nmpk mounted amount tuh.  Tapi mcm susu anak, pampers, groceries, mmg tak sesuai kot. Tak tau la org lain, aku ase tak selesa, bayar CC for each month more than 1k. Skg ni aku dh reaching 2k. Sgt tak selese ok. Gaji 3k tinggal 1k je! Itu gaji hubby lah. Gj aku? 2k lebih skit, tolak 1k untuk baya kete tggl 1k je! Tu nk byr nusery anak lg. Itu yg aku tak suka tuh. Yes mimah, aku bayo kete mmg mahal, sbb vision aku nk habiskan baya kete cpt skit. (7 years compared to 9 years bese org buat kn). So after 7 years aku boleh bli umah. Ho ho. Wpn time tu umah dh melambung2 mahei nye. Hu hu hu. Takpelah, janji ada vision. ;p

Aku bkn ungkit, aku cuma perlukan keselesaan dalam kehidupan. Hehehe.

So aku pn tak tau bila ini akan berakhir. Buat masa skg ni mmg selamat lagik, sbb ada simpanan kiri kanan lagik. Kalu sume simpanan tuh dh habis guna? Cmno? Huhuhuhu...

TU aku cita psl serabut kewangan lah. Heheeheh.

Tp aku sgt kagum okeh, dgn keserabutan itu, aku ngn hubby aku selamat face wiken yg panjang ini tanpa pergaduhan!

Adakah kami telah bertambah matang? Wallahualam.

Hari pertama, brg groceries dh habis. Byk yg kene topup. Lgpn nk bli brg bsh mcm ikan, kerang etc. Hubby pi pasar, TUTUP! Tepaksa patah balik bwk anak bini pi TESCO. Mulanya aku dok umah je haritu, tak kuar. But since pasar tutup, kami pn dpt kuar :D

Hari kedua, aku ada sebut2 nk pi ikea. Sbb rimas ok dok umah tuh takde penyangkut bj blakang pintu. Kira nk sangkut bj jln yg pakai kejap2, kt kusi la. Tepian bj kerja hubby la. Pintu la. Sgt menyakitkan mata. So nk pi ikea nk bli sumthing to sangkut those bj. Eceh alasan tak bole blah. Hahahah. Pstu nk cr Almari kasut. Takmo bli tak rak kasut yg plastik / kayu. Patah riuk ok. Sbb aku ngn hubby mmg sgt clumsy. Cmne bleh patah ntah. Pstu nk bli tmpt sangkut tuala gk. Tuala pn kami main sangkut je sepah2. Slalu tmpt sidai kain penuh, sbb mmg kain byk, and situ jela nk sangkut pn. Rumah dlu byk penyidai, sbb ada balcony. Rumah skg takde balcony so terhad skit kn. Pstu dok tingkat 1 lak tu, kalu jemur luar tingkat org siram pokok bunga kena bj kitorg lak. So nk taknak kene sidai kt dlm. And tmpt adalah sgt terhad. Mmg alasan sgt kukuh la okek. Kekekeke. Tp bajet ciput. Aku ada less than a hundred je dlm purse. Jd lak aku kate. Bli yg murah2. Rak kasut paling murah - hubby yg yg berbentuk lemari. RM159 ho ho. Slashed! Tmpt penyangkut RM49- bajet lari sebab hubby dh rempat cermin ikea yg die dh lama idamkan berharga RM79. Ohoo slashed! Then got myself tmpt Sudu yg bentuk cawan tuh and tmpt sudu letak dlm laci tuh. And tmpt penyangkut berbentuk S utk sangkut2 sudip, kuali tepi2 tingkap. And that's it. Kami bayar cash. And we got outselves with zero cash after that! So sad. But still, we got ourselves free from fighting. Sgt amusing ok. Mgkin aku pn tahan diri tak membebel, tak stress ngn masalah duit. Hubby pn sama, aku nmpk la dia cuma menenangkan diri. (tp pasan tak, aku tak tggu lama, smpai2 opis tros babbling kt sini. Ekekekeke). Oh lupa, perjalanan kami hari ini disponsor. Sbb halfway tuh, hubby got a call from the office. So dia kene singgah office buat keje jap. So boleh claim mileage. Ekekekeke. Superb! But bulan dpn br bleh claim nya pn. ;p

Hari ketiga. Still no plan wht so ever. Msk brekpes. Msk lunch. Lepak2. Ajak firdaus pi mandi swimming pool tp die takmau. Tak tau kenapa. mama pn Malas. Dh reaching ptg tu. Even dh kul 4pm pn. Tetibe, hafiy patahkan spek abah die. Muka slumber tak bersalah. HAAAAFIIIYYYYYYYYYYY.. So itu yg ke OneUtama. Sebab dekat ngn opis hubby, nnti die nk amik hari Isnin. And sebab boleh redeem CC points on the spot. Hubby pn ckp dgn muke sedih. No Pizza Hut la, sbb kalu tak points tu nk redeem for Pizza Hut. And kene pinjam cash Hafiy skit, sbb CC dh over the limit dh. Ho ho. Sedey. Tp kami dpt kuar jln. That's the best thing! Heheheh.

Itula citernye. CC rabak and poket koyak.

Hope this thing wont prolong. Amin.

Ok tu je. Babai.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin