March 31, 2010

Macam Mana Nak Encrypt Blogspot Entry

Ok before nk tgk, sila taip dekat key: youloveme?

taip skali ngn tanda soal tu keh. sj je test. Ni ada pic. Hi hi hi. Berjaya dh

Show encrypted text

March 29, 2010

Kepuasan..

Aku dlu pun sceptical jgk ngn gomen nih. Last2 aku keje gomen.
 
Aku tau kebagusan gomen ni sejak aku pregnantkan anak No1. Aku bersalin kt PPUM. Wpn half/gomen, tapi treatment diorg hampir sama. Menunggu toksah ckplah. Smpai berjanggut2. Tp sbb masa anak 1st aku tak mampu, dh la masa tu nk kene simpan duit sbb takde maternity leave, sbb keje kontrak je masa tu. Hubby pn takleh claim utk aku. So kene carik modal yg paling sedikit utk bersalin. Aku agak sedih jgk masa tu. Tp sbb dlm ati ni nekad nk ada anak cpt. Aku dok target, aku smpt tgk anak aku membesar, masuk universiti, kahwin, and dpt cucu. Hehehe. Yes, aku piki cmtu weih. Jgn tak caye. Hehehehe....
 
Tp aku tau, ajal maut ditangan tuhan, cpt mcm mana pn dpt anak, kalu aku pergi awal, aku takleh nk lari. Huhuhu. Tp tu pikiran masamudaku.....
 
Lepas tu anak no2 ni, lege skit. Aku dh masuk gomen. Hubby pn dh keje br. Bole claim. Tp ada limit la. Since keskeptikalan aku thdp gomen masih kebal. Lalu aku pn mencuba2 Hosp Swasta. Kt situ la aku nmpk beza. Dlu aku pi Kelinik Kesihatan utk check up - bersalin PPUM. Setiap kali checkup - timbang berat, amik tekanan darah, uji air kencing, smpaikan amik setitik darah utk check tu. Tiap2 kali pn timbang berat. Tiap2 kali pn kene lecture sbb berat naik gile babas. Muahaha - aku la tu! Siyes. Aku igt mmg sume buat cmtu termasuk swasta. Ok nnti aku smbung apa lg ada kt gomen. Pstu 5 bulan - amik drh hampir 1 pain ke yg beg plastik besar tu? Yela die letak dlm tiub kecik2 tu tp byk. Mcm2 desease eh betul ke eja, dia nk check. Wa ckp lu. Leceh mmg la leceh. Pstu antenatal class FREE!!!!! Dan kt situla aku blaja psl susu ibu. Tapi masa tu tak power lg knowledge aku pstu aku pi sorg je hubby tak teman. Huhuhu. Sbb masa tu hubby pn susah nk dpt cuti. Slalu i kene tinggal. Huhuhu. Ungkit nih. So Firdaus 2 bulan pertama je FULLY bfeed. 3rd month tu dh cmpo2. Lepas tu smpai setahun je nyusu, bila aku pregnant balik dia takmo dh. Yes, tepat2 umo firdaus sethaun aku discover aku pregnant balik. Sejak tu die mcm taknak susu aku. Huhuhu... Lepastu 7 bulan, buat glucose challenge test. Pstu 8 bulan injek rubela ngn ATT la apa aku lupa.
 
Ok korg compare la anak no 2 plak. Anak no2, cm aku ckp, hubby dh bleh claim. So berangan la nk bersalin kt swasta. Check up - unlimited. Bersalin Rm3000. Post-Birth eh betul ke ntah - unlimited but one time only - kira lepas 6 minggu kn mmg ada. Hik hik.....
 
Ok lg 1 aku igt kn. Aku ase mcm, kt gomen ni yg diorg buat tu procedure. So cm kalu ppum dia still ikot lg. Tp cm hukm tak ikot sgt dh. Huhuhu.
 
Memula, aku pi Ampang Puteri - sbb paling dkt ngn umah aku. 1st check up - lansung takde amik urine. Doktor kate, die nk tgk aku nye baby by scan tros. Aku pi pn masa dh 3 bulan. Ekceli masa Firdaus pn aku pi check masa dh 3 bulan. Sj nk lmbt2. Maleh nk cpt2. MUahahaha. Kalu org kenal aku, diorg tau, aku ni dh doktor tanpa ijazah. So aku suka diagnose diri aku sendiri.
 
Oh ya, masa aku check hapiy tu pn, masa tu ada bleeding skit. Tu psl gopoh2 pi spital.Huhuhu.
 
Dh la takde check langsung. YG beza nya cuma ada scan jek. Cm aik. Ptt la kejap. Tak puas ati sungguh. Pstu ada skali aku naik smpai 5 kilo. Doktor cuma ckp, baby u kecik je. Maksudnya u yg gemuk ni. But it's ok, nnti u diet la skit ek. Muahaha. Tak risau langsung....
 
Masa 5 bulan aku pi Pusrawi plak. Sbb tetibe kira2, kalu bersalin Ampang Puteri, kalu ada complication mgkin lebih 3k. Dh la tepaksa dok bilik share 4 org. Tak best tak best. Pstu kt pusrawi pn aku dpt brite buruk. Doktor kata aku placenta previa. Mgkin kene ceasor. Ih taknak aku. Tros aku pi HUKM utk dpt 2nd opinion. Kt sini mmg sempoi giler. Aku pi yg tmpt private punyela. Bkn yg semi gomen punye. Klau semi gomen kompom sama ngn PPUM dlu, ikot prosedur suma. So takde amik drh. Takde GCT. Takde injek 2 tu. Hu hu hu hu... Ptt kene la injek. Sbb masa hapiy lahir tu mmg 2 tahun la lepas aku dpt injek2 tu. Tp doktor aku kate. Alah zaman skg ni mana ada org kene penyakit2 kacing gigi la rubela la lg. Huhuhu. Kira bkn la aku nk kata doktor tu salah. Tp cm aku ase, diorg telalu mcm rileks. Tau la pakar. Tau la byk pengalaman. Tp takpela. Hapiy pn dh slamat. Tp aku bkn pertikaikan keselamatan hapiy. Aku cuma pertikaikan ke undetailan diorg tu....
 
Tunggu mmg toksah ckp la. Tu smpai hubby aku taknak teman aku tu. Sbb mmg LAMA gile ok. Mmg le sedih. Tp nk wt cmne. Dia kn ade kerja. Kerja tu dpt duit utk family aku jgk. Kataku dgn nada sinis. Karang aku bahas psl teman isteri pi check up panjang bejela plak. Entry kali ni psl Gomen VS Swasta. Hik hik... So yg tu lain taun la kite bhs. Buat masa ni Mr.Husband, anda menang. Ahahahaha. ;p
 
Tapi, bese kalu ko pi gomen, ko mmg diberi keutamaan tinggi la. Mmg org mcm tak kan ckp byk kalu ko lama tak masuk opis. Yela, sbb gomen. Nk2 kalu ko kene diagnose ngn something. Dan ko kene MC. Kira bkn senang okek. Kira bebaloi la ngn ko tunggu lama tu. Tu kalu ko keje. Even masa aku keje ngn company kuku besi dlu pn, aku just tunjuk buku merah aku je. Time slip pn aku tak amik. Bos aku just ckp. Oh u go there, no wonder. Muahahaha..... Kalu keje gomen lg la. U got all the time of a million years, if u can live for a million years laa. Kalu tak keje lg laa best. Anta anak kt nursery jap. Baya sorg sepuluh sehari - kalu 2 anak baya la 20. Pstu pi la check the whole day. Kalu tak keje ni sure laki kaya kan. So apa ada hal. Baya 50 sehari kt nursery pn ok what. Check up tip top detail.. Muahahaha. Smbil kelip2 kt Hannan ngn Ida. Hik hik. Ha gurlz takpe aku dh skolah kn diorg dlu. Hik hik...
 
Tu bab2 bersalin.
 
Bebaru ni, eh bkn bebaru. Baru td aku dikejutkan dgn panggilan "Mata hapiy berdarah!!" Sbenanye kn sjk sblm pi Pantai Timur aritu, Firdaus dh kene sakit mata. Aku tak prasan hapiy kene. Tak tau la dr sblm tu. Sbb die ni mmg tak byk ragam. Tetibe time nk balik tu bengkak mata die. Memula pakaikan ubat mata Firdaus je, tp tak kurang2. Patu die demam. Pi klinik. Firdaus mcm dh baik2 skit tp still sepet. Pi klinik pn tak baik2 gk. Sblm tu Firdaus dh pi klinik 2 3 klinik jgk. Klinik ke tiga br ok. Tu pn jenuh gk la asenye. Bkn tak kene tunggu. Kene tggu jgk. Pstu dh la kene 2 3 kali pegi.
 
Hubby pn demam. Aku pun demam. Mmg claim utk medical hubby dh habis tros dh. Huhuhu. Mmg yilek.
 
Kami boleh je dulukan duit kami. Claim tak claim blakang cite. Watpe ada duit simpanan skit yg tak seberapa tuh, tapi anak sakit.
 
Tapi kami pikir gk. Kami nk simpan duit bkn senang, tup2 blanje kt tmpt yg tak berpekdah. Silap2 kalu pi Ampang Puteri, dok letak kt bilik mahal. Die dtg kul 9 pg. Pstu dh. Buat sakit ati je. Dlu pirdaus dh penah kene cmtu. Masa die dmm trok masa tu die 6 bulan ke 7 bulan cmtu la. Mmg la best, mkn sedap, tmpt aircond. Tp mcm tak payah pn takpe. Dhla tgn dok injek sana sini. Sian kn budak kecik...
 
So Hubby decide, kite pi gomen jelah. Dh bosan dgr doktor swasta ckp mcm2. Lg 3 mggu br baik la apa la. Tak tau ke org jenuh la tgk budak tu sakit mata tak baik2. Geram btol. Patu bg ubat yg mmg mild sgt, dh ckp ngn dok, ubat tu mild sgt. Dia ckp nnti mata budak rosak la apala. Jgn paksa dia la apala.
 
Skali pegi la gomen. Doktor check. Oh puan, mata anak puan dh ada selaput. Takpe sy buat surat refer puan pegi Hospital tros.
 
Sambil tu amik ubat kulit sbb kitrog 1 family AGAIN! kene serang pijat tilam. Huhuhu. Masa amik ubat tu farmacist tu dh buat aku ase mcm terharu. Akak, ubat ni sapu 1 badan, sapu nipis2, biar kan 24 jam. Lepas tu cuci, sapu lg biar lg 24 jam. Dlm 24 jam tu jgn bg dia mandi. Akak sblm ni akak rawat die cemana? Aku mcm blur, tak penah plak org kasi ubat tnaya2 aku mcm dia plak doktor. Hubby ckp mmg la, die bkn calang2 yg bg ubat tuh, msti yg ada kelulusan, msti farmacist. Bkn mcm klinik. Ubat mubat suma bergantung ngn doktor. Nasib baik adala farmacist. Nasib tak baik kerani cabuk jela. Huhuhu. Ni kalu kt klinik2 yg kecik2 tu la kn. Kalu hosp mcm Ampang puteri mmg tak la kot. Tp yg psti dorg tak sedetail gomen keh.....
 
Pstu pi Hosp Ampang. Mmg tunggu lama. Kt Kelinik Kesihatan dh tunggu 3 jam. Kt Hosp, smpai2 lunch time. Tunggu lg. Kul 2 br nk hegeh2 masuk kaunter. Geram mmg geram. Tp pikir nk ubatkan anak, sabo jela kn. Masuk2 jmpe doktor. Puan, tebal selaput dia ni. Msti dh lama ni. Aku mcm seriau je. Tp sblm tu dh piki. Ni kompem hapiy kene admitted ni, since mcm ala2 minor surgery jgk la nk buang2 selaput dlm mata. Msti kene bius ni. Skali die bius mata, baringkan smpai balut tgn, dia buang pakai cotton butt je. PStu die bersihkan, pakai 2 3 jenis ubat nk bersihkan. Pstu die letak ubat. Kira siap kt situ.Takdela kt swasta, ckp sakit mata, pegang mata pn taknak. Doktor kt KK td pn pegang ok mata hapiy. Pstu basuh la tgn kan. Takkan contagious punya. Sue Aus, hang nnti jd doktor jgn anggap patient hang tu kotor k.Kecik ati akak. Tak nak pi dh Klinik Swasta. Wakakaka...
 
Pstu siap ajar aku cemana nk guna. Wpn aku agak konpius. Sbb ubat smpai 2 jenis 2 bende kene buat. Wakakaka. Aku plak jd bodoh kt situ. Pstu siap suruh aku dtg balik after 24 hours. Sbb nk monitor balik, progress mata hapiy. Takyah nk warded. Buang masa. Buang tenaga. Hubby for sure kene balik ambik brg2 aku. Dtg balik. Heret sana sini si Firdaus tu. Firdaus pn kene dtg. Sbb hapiy jangkit dr dia, so doktor kt KK soh doktor pakar tgk Firdaus skali. Mata firdaus kitrog nmpk mcm ok, sepet pn tak dh. Cuma mcm lebam. Doktor check dia ckp ada merah2 lg. Cuma dh takdela selaput ke apa. Alhamdulillah.
 
But still. Aku mcm. Apsal la bangsat sgt Hosp Swasta ni. Baya mahal. Tp treatment mcm cibai. Menakutkan org pandai. Masa hapiy dlu siap ckp aku ni kene ceasor la apala. Bodo gile. Aku ckp bodo sbb aku geram. Nk duit je tau diorg nih.
 
Muahaha. Aku tau la, aku ni isolated case kot. Kebetulan kot time aku best. Muahaha. Ntah la. Tp akak kt opis aku tu, die kene hypertyroid. Tiap2 3 bulan mmg kene pi Hosp. Dia ckp wtpe pi swasta dh la kene baya, treatment blom tentu bagus. Gomen dh la free, kalu tak bagus bole complain bole mintak ganti rugi bole masuk sokaba. Btoi jgk kn. Tp hagak2 la. Aku ase tiap2 org dlm dunia ni perlu ada knowledge jgk. Contoh kalu nk bersalin, jgn harap org nk tau bila ko ptt teran. KO rasa sendiri la. Aku time Firdaus pn aku yg rasa. Time hapiy aku yg jerit pggl nurse, sbb aku yg ase. Wpn tak sakit, aku dpt sense ada bende nk kuar ok. Epi pn epi tp jgn lepas tgn. Tu nasihat aku......
 
Aku bkn blagak doktor. Tapi, bg aku, kita memang takleh serah bulat2 sakit kita kt org. Apa2 kita kene tau jgk skit2. Tau byk tu idaklah. Oftamology pn tak tau apa. Td br tau. Wakakakak..Eh apa ek. Dh lupa. Mmg ptt la tak jd doktor. Hahahaha..
 
Ok la kengkawan. Pilihan ditangan anda. But as for me, kalu kes beghat mmg aku tros pi KK la. Kalu kes stakat demam ke apa. Pi swasta la. Tu pn bila claim hubby dh up balik. Wakakakak. Tp kalu cm ase mls, pi KK tros je senang. Amik time slip apa susah. Kn abang kn? Nnti kalu kita takde keje kite pi la klinik swasta mintak vitamin. Katala kita tgh cuba nk conceive. Wpn sbenanye kita mmg taknak conceive lg. Muawaaawawawa.....
 
Ha, tang bersalin plak. Aku ase aku nk pi HUKM. Aku dh jmpe doktor best. Lgpn aku dh ketagih epi. So kalu gomen, siang je bole epi. Mlm takleh. Aku paling tak tahan time buat IV. Gila punya rodok anu aku. Huhuhuhu. Kalu amik epi tak rasa sgt. Kalu amik private kalu nk terberanak mlm, best sikit. Hihihi. Tp check up mgkin bole pi gomen. Sbb hubby takleh claim dh. Anak petama dan kedua je. Tiada yg ketiga. Huhuhuhu.....
 
Ok lah tu je. Attention Seeker ni dh pi mai pi mai mama buat dek je. Ada 2 attention seeker je yg tinggal. Yg abohnya dh merajuk ngn mama. Wahahahaha...
 
Oklah geng. Chow...


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

March 25, 2010

Pelik..

Kenyataannya:

"Saya sedih memikirkannya kerana YB DSAI sebenarnya seorang yang hebat, hanya kalau beliau mahu kembali kepada perjuangan Islam dan mendapatkan penasihat-penasihat yang tiada berkepentingan dan mempunyai agenda sendiri, saya yakin beliau akan menajdi pemimpin yang hebat. Tapi apakan daya..nasi dah jadi bubor!"

Walhal, dia keluar dr PKR. Memang dia keluar PKR takda kene mengene ngn ketaksuban beliau terhadap DSAI. Tapi, bila beliau keluar PKR, Bie En psti akan mengutuk DSAI makin jatuh. Popularity merudum. Rakyat benci DSAI.

Maknanya ada musuh dlm selimut dlm PKR? Kepincangan dalaman? What the heck?

Susah lah ini mcm. Aku tak nmpk pemimpin lain sehebat dia dlm parti opponent tuh. Mgkin dh nasib. PKR akan berkubur.

Lgpn dunia dh akhir zaman ni. Mmg susah nk nmpk yg benar naik. Sebab dh termaktub, dunia akan dihancurkan oleh manusia sendiri.

So bersedialah menghadapi kehancuran itu kn.

Wallahualam.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Kenapa Dan Why?

Pelik..

March 24, 2010

The Worst..

Feeling so down lately. Dont know why.

Am thinking of quiting my current job, but yet, i know i still can't do it. It is tooooo good to be on my car's ride. I dont want to have to sell it off...... I've kinda fall in love wtih it. Oh well. I suppose everybody will?

I feel like i wanna lie down and sleep as long as i want and stop thinking about all the messy stuff.

I feel like, i wanna took out each and every cents on my bank and spend it like no tomorrow. But problem is, i dont know on what i shud spent those on? Oh, when i realise it, the money is all gone anyway. Hi hi hi.... I think i shud change the statement:

I feel like i wanna go to midvalley and swipe the hell out of my credit cards and then throw them inside the longkang and change my billing address and also change my ic number. Muwaahahah. Ok i know, it's not gonna happen cause it's too much. Hehehee

Dont know what to write.

So i shud just stop. So babai everyone.... Have a nice day!

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

March 22, 2010

Bercuti Ke Pantai Timur...

12:30pm, Rabu, 17 Mac 2010
Pheww.. lega, siap kemas rumah dan packing barang masuk dlm kereta untuk bertolak. Sgt lega.
So skg tggu Mr. Hubby utk menjelma. Mata firdaus makin teruk. Tapi, pg td smpt bwk dia jmpe doktor.
 
Nmpk Firdaus sgt eksited nk berjalan. Mcm tau2 je nk berjln jauh.
 
 
6:00pm (lebih kurang halal)
Sampai K.Terengganu yang indah nyaman. Masa pn dh petang, tp masih hangat2 tahi lembu. Uih sungguh tak tahan. Duduk dlm rumah mcm duduk dlm sauna. Padahal magreb pn dh nk menjelma dh.
 
8:00pm
Di arah pegi MyDin utk bli brg2 dapor sikit. Kt sini Firdaus buat hal. Hapiy plak berak selambak. Dkt dlm mydin KT yg besar tak hengat tu. Dh la dlm mydin. Tau jelah mydin, rege JAWOOOH lebih murah dr TESCO/K4/GIANT.... Mcm meroyan sbb kita ni kt KT, gilo nk bli brg dapor rumah sendiri? Setakat bli brg dapor utk org kt rumah sewa tu je ok lah.
 
Kami duduk rumah semi D, 2 tingkat, 4 bilik. Sharing dgn Pak sedara, Mak sedara aku. So kami bayar untuk 2 mlm = RM100. Kami dpt 1 bilik. Katil singgle 2 buah, rapatkan tros jd katil king. :D.....
 
Kami bawa toto. Bentang kt bwh takot Hapiy merangkak nnti dia jatuh lak. Sbb tak biasa tdo katil
 
Sekat mydin ni abah cubit Firdaus smpai lebam..... Firdaus taknak diam, taknak jln, taknak duduk dlm stroller, nk berdukung mcm adik...
 
Padah cubitan itu: Firdaus dr KL - KT - Kelate, tamau jalan. Nk berdukung. Lepas tu kencing dlm seluar, mcm balasan kt mama ngn abah sbb bg dia sakit. Huhuhu.
 
 
Khamis, 18 Mac 2010
Melawat pasar payang
 
Melawat mesjid kristal. Mama pakai bj lengan pendek, tros takot nk masuk sejid. Sib baik bendera merah dtg time nk buang air. Takyah masuk sejid lepas tu dpt pandangan pelik org ramai. Cuaca panas maaa. Nk pakai bj lengan panjang mmg tak la. Hihihi
 
Ptg tu abah bwk Firdaus mandi laut dan main layang2. Hilang tros marah Firdaus kt abah. Lepas tu pegi mana2 je nk abah. Huhuhu
 
Balik, tdo. hari dh mlm
 

Jumaat, 19 Mac 2010
Bangun awal, mandikan anak2 dan diri sendiri. Tros siap2 packing2. Kemas2 bilik.
 
Repacking brg2 masuk kerete. Hubby smpat mandikan WSK....
 
Betolak ke Kg Bukit Aman, Hulu Terengganu. Ada kenduri kahwin.
 
Zaki ni mmg kenal, sbb slalu lepak kt Sg. Rambai. Adik ipar mak sedara aku.
 
Pergh, ni kemuncak kepanasan tahap melampau2 kt KT. Bgai dimandikan peluh. Kenduri plak seconet je. Hahah. Ada la dlm 4 5 meja. Tu pn meja kidnap skolah mana ntah. Tp tumpang seko lembu, seko kerbau. Gilos. Aku ase tumbang seko lembu pn dh mcm meriah giler. Org ganu mmg gitu kot. Rupa tak penting, yg penting makannnn...
 
Lebih kurang kul 12:30 tghari, start betolak gi kelate pulok..
 
Dlm kul 1:30 tghari, benti kt sejid otw ke kelate..... Hubby solat jemahat.... Alhamdulillah. Tak tinggal solat jemahat wpn musafir..:)....
 
Dlm lebih kurang kul 5:30ptg, smpai Hotel Rebana. 170 for 2 night. Kebersihan tip top, sbb hotel br. Tp bilik mashaAllah kecik giler. Tp muat2 la kami 4 beranak. Yg kesian tu Firdaus kene tdo bawah. Sbb katil mmg kecik gila. Muat2 aku, hapiy n hubby je. Sib baik kami bwk toto.
 
Smpai2 tu, Kwn Hubby, Mr. Azani dh ajak bwk jalan Pasar Siti Khadijah. Kami tak bli apa pun, tgk2 je. Mmg penat flat sgt.
 
Smpai2 bilik lepas smyg mandi semua. Aku tros landing ngn hapiy atas katil. Rupanya hubby pn. Sayup2 Firdaus bg tau die dh berak kencing dlm seluar. Huhuhu. Tak smpt pakaikan dia pampers.
 
 
Sabtu, 20 Mac 2010
Bgn2 pg, aku menyetelkan seluar Firdaus yg kene taik. Basuh2. Kemas2 sikit brg2 nk bwk gi jln jauh.
 
Destinasi kami, Rantau Panjang dn Pengkalan Kubur......
 
Member hubby tu la, Mr. Azani nk bwk kami. Kesian dia kene tinggal anak bini. Baik btol die sudi temankan kami.
 
Dlm kul 11 gitu smpai Rantau Panjang. Cari toto. Murah. Toto yg tebal tu RM40. Aku bli kt ganu 5 years ago kot, RM50. Kalu stok mcm tu bli kt Jusco mau seratus dua. Bli Tshirt Firdaus n hapiy Sorg selai - RM10 1. Murah. T-shirt Lacoste. Nmpk dr jauh berjenama. Dr dekat haram. Hahahahaa. Janji masyuk....:D...
 
Kt sini jmpe En.Kupik dgn wife dia. Masa tu tgh hot. Dh lah hot cuaca panas. Hot Firdaus nk kencing la nk bula-bula la ( gula-gula). Hot dgn aku mcm mandi air peluh dh. Siyes. Panas nk mampus. Hot takleh jln, sbb anak2 suma nk brdukung. Hubby ntah kemana. Tetibe muncul plak muka mama kupik tuh. Hahahaha...

Tros sejuk. Hubby pn hot ngn aku tros sejuk.
 
Kupik penyelamat...:D
 
Lepas tu dlm kul 1 cmtu ke Sejid Cina, aku igtkan tokong cina. Skali mmg sejid. Tros kene skolah ngn Mr. Azani. Die ckp kt cina cmni la sejid2 dorg. Hohoho. Yela mana aku tau. Igtkan kt mesia suma stail kubah2 tu. ;p. Lgpn aku tak nampak sign board ke apa. Aku igt apa gila Hubby aku ngn Azani nk lepak2 situ kn. Hahaha. Rupenye mmg btol2 nk singgah semayang. Mana wa tau...
 
Lepas tu tros tolak ke Pangkalan Kubur..
 
Kt sini tak shopping apa sgt. Tgk2 je. Bli mainan Firdaus. Kami mmg dh save duit skit utk bli brg dapur time pindah rumah baru nnti. So kt sini byk duty free shop bli la skit skit brg dapur kt shop ni........Aku bli fake henbeg rege RM30. Mcm fake. Skali mmg takde jenama langsung. haha. Nasib la. Yg penting agak praktikal jgk la. :D....
 
Lepas tu tros pulang ke Hotel. Mandi2 dan siap2.
 
Lepas magreb kami kuar balik ke Wakaf Che Yeh. Tgk2 org. Mmg jauh beze la rege kt sini ngn Rantau Panjang. Kt Rantau Panjang lg murah. So kami bli makan. Lepas tu pulang dan tidur...zzzzzz...
 
 
Ahad, 21 Mac 2010
Kami pulang, ditemani Mr. Azani. Dia pn nk pulang KL dh. Die balik bercuti jumpo family. Family wife die pn org kelate gok...
 
Ikot jln guo musang. Masa ni mmg mr. hubby pokai tros. Aku pn sama. Nk bli air mineral pn bajet2. Yelah. Ada 4 5 hari lg before gaji baru masuk. Huhuhuhu.....
 
Kami mmg tak plan pn cuti2 kali ni. Ni pn sekadar ikot2 je org nk pi ganu ada kenduri. Lepas tu dpt idea bernas nk pi kelantan. Sambil brcuti, smbil bli brg rumah. Ikot hati semua nk bli....
 
Tp mmg tak puas. Nk bli lg. Nk bli lg. Kalu aku anak org kaya kn best. Hehehe...
 
Dh kul 1030 betolak balik. Tu pn sbb tggu Mr. Azani. Lepas Mr. Azani dh settle, kitrog Firdaus plak amuk tetibe. Tak tau die nk apa. Dh bli bula-bula pn amuk lg. Hapiy paling well behave skali. Mengamuk sumbat susu tros diam. Susu ibu la susu apa lg kn. Hehehehe....
 
Kami lalu Sek. Men. Sains Machang, Sek. Mr. Tapi kt bentong ke raub ntah pn lalu....
 
Lalu simpang nk ke cameron highland. Ase nk singgah je. Tp tahan. Hehehe..
 
Dalam kul 1030 mlm smpai umah. Hubby kehulu kehilir siap unpack brg2. Naik umah. Sian plak. Aku lepas tuka2 cadar, simpan2 bj sikit. Mandikan anak2. Firdaus pakaikan pampers siap2 takot tgh die main2, dia penat, dia lupa nk ckp...
 
Tros tdo...
 
Pg2 bgn. Pg ni tros pi keje. Huhuhuhu...
 
Penat tak habis lg. Tu jela cite serba sedikit. :D
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

March 12, 2010

Diam Je...

Kalau mcm ada sesuatu berlaku, yg tak puas ati, aku akan kondem. Aku akan bersuara. Aku takkan diam.

Pstu hubby aku pn tanya tadi:

Kenapa u suka komplen?

Sbb i taknak hipokrit, i taknak berpura2....

Kemudian diam.

Pstu aku pn ckp la sesuatu...

Kalu u kt tmpt i, u akan diam ke mcm mana?

Kalu i kt tmpt u, i diam jela. Lantak diorang lah nk buat apa. Tak yah ckp apa2.


So basically, itu yg aku buat sekarang. Diam je. Tak buat apa2. Even blog pn dh privatekn. Kalau dlm meeting pn aku byk diam. Wpn aku bising dlm blog, mereka itu takkan dgr. Korg2 je yg bc pun. Sbb tu ditakdirkan, org yg slalu jmpe aku takkan tahan ngn perangai bising aku.

Jadi apa lg aku boleh buat? Diam jela.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

March 11, 2010

Marjerin

Marjerin pada asalnya bahan yang dihasilkan bagi menggemukkan ayam belanda (turkey). Apabila ia menyebabkan kematian kepada haiwan terbabit, orang yang melabur wang mereka dalam kajian itu mahukan wang mereka semula lalu memerah otak untuk mencari jalan apa yang mahu dibuat dengan barangan tersebut bagi mendapat semula wang pelaburan mereka.

Ianya adalah sebatian bahan berwarna putih yang tidak menyelerakan lalu mereka tambah pewarna kuning dan menjual kepada orang ramai sebagai ganti mentega. Suka tak? Mereka dengan liciknya telah menghasilkan marjerin dengan pelbagai perasa baru.

TAHUKAH ANDA … perbezaan antara marjerin dan mentega?

Bacalah sehingga ke akhirnya?anda tentu tertarik! Kedua-duanya mempunyai jumlah kalori yang sama. Mentega sedikit tinggi kandungan lemak tepunya sebanyak 8 gram berbanding 5 gram pada marjerin. Dengan memakan marjerin boleh meningkatkan penyakit jantung pada wanita sebanyak 53% berbanding memakan jumlah sama mentega, menurut Kajian Perubatan Harvard yang terbaru.

Memakan mentega meningkatkan penyerapan banyak nutrien lain dalam makanan. Mentega mempunyai banyak faedah nutrisi berbanding marjerin kerana ia adalah makanan tambah nilai!

Mentega lebih enak berbanding marjerin dan ia boleh menaikkan rasa makanan lain. Mentega sudah pun wujud selama berabad-abad sedangkan marjerin terhasil kurang dari 100 tahun.

Dan sekarang kita bercakap tentang marjerin. Ia sangat tinggi kandungan asid lemak Trans. Meningkatkan risiko penyakit jantung koronari sebanyak tiga kali ganda. Ia meningkatkan kolesterol total serta LDL (kolesterol berbahaya) dan menurunkan HDL (kolesterol bagus). Marjerin menaikkan risiko penyakit barah sebanyak lima kali ganda. Ia mengurangkan jumlah susu badan. Ia juga merendahkan respons pertahanan tubuh serta keberkesanan insulin semula jadi badan.

Dan ini ialah fakta yang paling membimbangkan ? INI IALAH BAHAGIAN YANG SANGAT MENARIK!

Marjerin hanya kekurangan SATU MOLEKUL untuk menjadi PLASTIK. Fakta ini sahaja sudah cukup membuatkan saya mengelak dari memakan marjerin seumur hidup saya dan setiap barangan yang melalui proses hidrogenasi (ia bermakna hidrogen ditambah, mengubah struktur molekul bahan).

Anda boleh cuba melakukan ujikaji ini:

Belilah satu mangkuk marjerin dan tinggalkan ia dalam garaj mahupun tempat teduh. Dalam masa dua hari anda akan dapati dua perkara berikut:
*tiada lalat yang menghurung, tidak juga lalat buah akan menghampirinya (ia sepatutnya memberitahu sesuatu kepada anda) *ianya tidak akan membusuk atau bertukar baunya kerana ia tiada nilai-nilai nutrisi; tidak akan ada apa yang tumbuh atasnya. Hatta satu mikroorganisma juga tidak akan membiak atasnya. Kenapa? Kerana ia sangat hampir kepada plastik. Mahukah anda meleburkan Tupperware dan menyapu ia ke atas roti anda?



--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

March 10, 2010

Hmm..

Hari ni dr pg busy btol ngn meeting. Naik bosan lak gi meeting jmpe org. Ase nk memerap je dpn pc ni. Hihihi. Tp kalu balik umah asek nk ajak hubby kuar jln jln dan jln. Hari2 dpt jln pun tak kesah. Mesti marii punya.. Hahaha.

Sbenanye aku nk cite psl sorg vendor aku ni. Dia br je meninggal. Cina. Umo dlm tua 2 3 tahun dr aku. So meeting td, penganti dia nk tau la kerja-kerja dia yg tertunggak. Lepas tu aku amik peluanglah tanya. Sbb aku kesian kt bini dia. Dhla tgh pregnant dan bulan 6 ni bersalin. Sayu btol aku mendengarnya. Msti sayukn kalau dia tgk anak yg lahir tu tak smpt jmpa daddy dia. Wife dia kata, dekat mamat pengganti tu la, wife dia kata, dia dh kenal mamat yg meninggal tu sejak dorg darjah 2. Dan diorg tak pernah berpisah kecuali masa masuk universiti. Itupun 2 tahun je tak jmpe. Dia dh rindu hidup tak tentu hala. Inikan pulak smpai akhir hayat. Tapi dia perlu kuat, sbb dia ada anak, dan sedang mengandung anak no2. Sedihnya, pregnant2 tapi laki takde. Padahal time pregnant la nk amik kesempatan bermanja2 ngn laki. Sedihnya. Siap ada kisah, hari masa dia nk meninggal tu, kira pg tu lah, dia blikan anak dia hadiah yg dh lama dia janji. Kira dia mcm tau dia akan pergi, dan dia memenuhi kehendak anak dia hari tu. Dan malam tu dia meninggal. Meninggal sbb masalah jantung. Padahal dia kuat sport, dan dia tak pernah merokok. Huhuhuhuhu...

Lepastu plak kt FB aku ada kwn br. Kwn ni terjadi kwn, sbb dia komen kt blogger yg aku follow blognya. Aku terpegun bila dia komen kt blogger tu yang dia tak dpt kecapi apa yg blogger tu kecapi bersama suami, sbb suami dia dh meninggal. Suami dia meninggal cukop setahun 1 April ni. Dia ckp bkn april fool tapi kenyataan bagi dia. Sedih aku bc. Lg sedih bila aku pandang gmbar anak2 dia kt fesbuk.

Aku yg lebih kn, ntah2 budak2 tu tak rasa apa pn kot kn?

Ntah lah. Buat aku ase, aku sayang hubby aku..

Uwaaaaaaaa. Sedihlah takleh nk sambung cita. Huhuhu

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

March 09, 2010

Penyesalan.

Aku terpanggil utk menulis.

Pg tadi ada isu di hotfm tentang seorg wanita bernama Zarina, bkn nama sebenar yang menyesali perkahwinan beliau dengan suaminya. Beliau menyesal, kerana suaminya saban waktu mengutuk masakan beliau. Wpn beliau telah go extra mile dengan pergi menuntut ilmu memasak dgn mertuanya. Jadi beliau mendakwa, menyesal mengahwini suami beliau tersebut.

I say: Bullshit lah!

Aku tak nafikan, aku turut menghadapi masalah yang sama. Sejak awal perkahwinan, memang itulah isu yang terbesar = makanan, masakan. Tapi adakah aku menyesal mengahwini hubby? InsyaAllah, jauh sekali perasaan menyesal itu terhadap isu masakan tersebut.

Mmg betul, kahwin ni menimbulkan banyak pertembungan budaya esp on stail masakan aku dan hubby. Kami dilahirkan berbeza-beza. Bkn dr rumpun yang sama. Mak aku masak stail mcm ni, mak dia masak stail mcm tu pulak. Aku ada prinsip masakan aku sendiri, wpn tak pandai sgt. Dia lglah dgn prinsip2 yang bg aku ntah hapa2. Bg dia prinsip aku ntah hapa2 plak. Kira normallah kan. Nk match the situation tu bg aku adalah merupakan cabaran kehidupan.

Ada byk lg isu lain yang kami perlu tangani. Isu masakan ni aku ase mcm kecik sgt compare ngn isu lain. Kalu smpai isu masakan pn dh nk menyesal. Oh come on lah, ptt la Mahkamah Syariah skg tak menang tgn.

Aku tak tau la dia kata menyesal tu smpai nk bercerai ke kan. Tp aku pandang penyesalan die tu mcm. Dh taknak dh laki dia ni. Wakakaka. Pttnya die cuma kata cm, sy tak menyesal, cuma sy ase penat sgt. Pyh sgt.

Kire pd aku, kalau org kata " I menyesal kawin ng u ". Kn dh jd big thing tu? Pstu laki dia pn jawab. "Kalu u menyesal u pegi la carik org lain, malas i nk layan u" Muawahaahahaha...

Buat apa la create scene mcm tu kn. Kira pointnya, bila sebut perkataan menyesal tu sebenarnya menjerat diri sendiri. Dahla mencetuskan kecik hati suami. Tak elok lah kn. Sbb tu la Zarina tu tak bgtau nama sebenar. Close proximity lah kiranya. Sbb die pn tau, kalu laki dia tau sure laki dia tak puas ati kot..

Bende ni sebenarnya sgt subjektif utk ditangani. Bergantung kepada pasangan tersebut. Bergantung kepada masa. Bergantung kepada nasib. Tp bg aku isue ni tak perlu dibesarkan. Kalu isteri bole mengalah, mengalah. Kalu suami bole bg kelonggaran sikit, bg kelonggaran. Apalah salahnyakn. Means sekali sekala tu pujilah masakan isteri. Isteri pulak sekali sekala tu penuhilah permintaan suami. Aku sendiri, tak 100% aku dpt penuhi permintaan suami aku. Tapi aku cuba. Aku cuba tak pandang isu yang memang panas jgk sekali sekala ni sbg besar. Aku cuba utk buang perkataan menyesal tu. Aku cuba. Dan aku harap yang sama pada laki aku.

Pada aku byk lg isu lain yg perlu kami tangani. Contohnya, isu anak kami yang kuat menangis dan mendatangkan amarah kepada kami yang masing2 penat bekerja. Dgn lapar lg. Dgn ngantuk lg. Dgn pening isu kerja tak settle. Dgn mcm2. Isu tu lg besar aku ase. Sbb isu tu boleh berkembang jd mcm cerita Baby Syafiah. Boleh berkembang jd mcm isu kanak2 18 bulan warga india tuh. Kn? Lg susah kn? Ya Allah lindungilah kami sekeluarga dari bisikan syaitan yang kejam itu. Amin....

Dan isu-isu lain seperti, mak aku nk mcm ni. Mak dia plak nk mcm tu. Abg dia ckp mcm ni. Adik2 aku plak komen mcm tu.

And so on and so on. Bukankah isu-isu tersebut lg byk yang perlu ditangani. Setakat isu masakan. Come on lah, takkan dh menyesal kot?

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

March 08, 2010

Mee Goreng Kasih Sayang...

Disclaimer: Tiada gmbar sbb malas nk amik dan kesuntukan masa. Ho ho hho...

Sapa tgk cita Sharifah Amani dan Fahrin Ahmad on cekik rama last wiken? Best kn?

Bila tgk cita tu sgt reflect diri aku and hubby aku. Hubby aku siap ckp, Firdaus, mama ngn abah smpai skg cmtu daus. Hahaha. Takdela sama sgt. Tp lebih kurangla. Because aku ase, aku takkan boleh jd perfect wife as mcm yg telah digezetkan oleh Melayu-Melayu Bersatu seluruh malaysia.Hahaha.

Pandai masak, iron lady, pandai kemas rumah, pandai uruskan baju suami. Etc...

Ntah la. Tak terckp tangan nk kejar semua. Mana yg terlarat tu bleh la. Stakat baju tak lipat selori, kain menggunung tak basuh. Perkara biasa. Nak2 dh ada anak ni kan.

And lg 1 yg sama, memang kitrog ni bercinta boleh kata mcm tak bercinta langsung. Slumber badak je selalunya. Ungkapan Iloveu Uloveme. Lg lah tak payah. Muahahaha. Dia tak ckp, aku pn malas la kn. ;p.. Tapi tak boleh blah, memang masing2 tu kuat je cemburu. Kekekekeke......

Lg 1 yg sama, aku tgk muka kuyu sama ngn muka fahrin ahmad... Ahahahahah. Call me perasan. Ada aku kesah? Ahahahahah. ;p...

So sambil layan cite tu cm seronok la jgk, bila last2 tu minah tu baik la jgk. Nk jgk buat kerja rumah. Aku bkn taknak buat kerja rumah. Tapi tak smpt. ;p = sama je ngn alasan minah tu. Tp minah tu mmg poyo ok, mlm2 lepak2. Bgn tdo lmbt. Muahahaha. Aku tang lepak2 tu tak sama. Tp tang bgn lmbt tu sama jgk la. Opsss. Hahahahaha....

So cm hubby aku mula lah dtg perangai mcm2 tu. Suma masak memasak serah kt bini. Hahaha. Mulalah tu feeling2 baru kahwin. Menyampah... Ahahaha..

So aku skg, nk bg dtg feeling rajin masak tu, aku slalu ckp kt diri aku. Masak kerana kasih sayang. Masak kerana kasih sayang. Hahaha. Motibasi weiii....

Smpai pg td pn dia request soh aku masakkan mee goreng. Pstu boleh plak hapiy tdo semalaman tak bgn2. Firdaus pn bgn time dh subuh. So mama mmg tdo sepuas2nya la mlm td. Bgn mintak susu pn takde si hapiy tu. Jadi boleh la mama bangun awal dan penuhi permintaan abah...

Dlm mengantuk2, tak puas ati hubby masih lg sleep soundly dlm slimut, aku pn masak. Dlm ati berzikirlah, masak kerana kasih sayang. dpt pahala. Kerana Allah s.w.t. Cheh sempat lg. Hahahaha. Aku pn masak la. Risau jgk tak jd. Sbb aku ni slalu je masak2, last2 hubby aku reject tak sedap la apa la. HUhuhu.. Cedih kan? Itu lah hubby aku tu yg mmg byk ragam and cerrewet. Ye hubby sila mengaku, anda tidak boleh denied itu. Hohoho...

Pstu dh masak2, aku rasa garam pedas suma ckp. Aku pn pack2 utk hubby. Tak selera plak aku nk mkn. Tak tau napa. Mgkin sbb aku dh niat masak utk dia, so mmg rezeki dia la kn...

Pstu td kt opis. Aku emel la tanya. Ok ke tak. Muahahaha. Nak gk pujian. Hahaha. Kalu tak ok, kompem lepas ni jgn harap. Hahahaa...So ini kata dia:

-----Original Message-----

From: Shahrun Hisam Mohammed Saif [mailto:shahrunhisam.saif@cimb.com]

Sent: Monday, 8 March, 2010 9:44 AM

To: Siti Fatimah Khairiah M.Amin

Subject: RE: Notis Pembayaran EFT

 

Rugii wooo...sodap gilerrr...tp bia betik u letak udang byk gillerr...

 

-----Original Message-----

From: Siti Fatimah Khairiah M.Amin [mailto:sfkhairiah@kpwkm.gov.my]

Sent: 08 March 2010 9:45 AM

To: Shahrun Hisam Mohammed Saif

Subject: RE: Notis Pembayaran EFT

 

Tak..lepas masak td i ase tekak takleh trime mee gorg pg ni.. hihi

 

Napa? Tak sedap ke?

 

-----Original Message-----

From: Shahrun Hisam Mohammed Saif [mailto:shahrunhisam.saif@cimb.com]

Sent: Monday, 8 March, 2010 9:42 AM

To: Siti Fatimah Khairiah M.Amin

Subject: RE: Notis Pembayaran EFT

 

 

U tak bawak bekal mee ker tadi??


Berbaloi-baloi kan? Kompem lepas ni ada kali kedua dgn pujian tersebut.

Hihihi.
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

March 04, 2010

Aku Jeles Kot

Aku kan takleh lah, kalu aku ade prob ngn seseorg tuh kan. Pstuh, laki dia pandang serong kt aku. Sbb laki aku, kalu aku ade prob mmg dia takkan sokong aku. So aku jeles kot ek. Ase mcm nk buat flying kick je kt pandangan serong laki org tuh. Seriously mmg itu la yg aku ase tadi.

Lu pahal. Wa takde masalah ngn lu. Lu bole belah tak....

Erghhhh....

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

March 03, 2010

Minum Di Stabak

Seperti yang dijanjikan.... Ni aku share la serba sedikit gmbar2 yg kami minum2 di stabak tempoh hari. Syiok ooo.... Tak tau la org lain, tp bg kami yg sgt jakun ini. Syiok.. Hehehe

Firdaus berjaya pow abah donut je 1. ..tak mampu le nk follow sume die nk. huhu
Sila jgn tetipu... Tu lah 1-1 nya air kami.. Bli 1 share reramai.. Hohoho

Tak sure napa aku amik gmbar hubby smpai 2 kali.. Sbb terharu sgt kah? Ahahahah

Posing dgn anak bujang no2 i..... hihihi


Pstu ada kek 1... Tu jelah...

March 01, 2010

Entry Penghargaan...