December 30, 2011

Tentang Dhia...

Pheww. Lega cite ni abis. Hari2 kot berkejar2 bahagi kn masa nk prepare
dinner ngn tgk citer nih. Mula2 menyampah sbb Nora Danish blakon. Ase die
tak pndai blakon kot. Tp skali cm sesuai gile plak watak citer ni ngn dia.
Nora ni aku ase personally die mmg jenis lembut n manja2 n mendengar kata.
Dhia lak mmg jenis gitu2 gk. Kalu tgk masa Nora ada prob ngn ex-husband dia
dlu pun. Lembut jer dia ckp. Sy ngn suami ok. Takde mrh2 ke tensen ke apa.
Nmpk muka die sedih, tp die ckp tu mcm masih melindungi maruah suami la.
Aku ase tu 1 ciri baik la psl Nora Danish... Dan dlm Tentang Dhia pn die
kene bwk watak yg lebih kurang sama. Betul, sebenarnye ciri tu cmpo skali
ngn keimanan. Dlm cite tu die mcm alim skit. So mcm sesuai la. Time die
nangis kene seksa ngn suami tu - bkn seksa fizikal, seksa mental ok... Mmg
real la die nangis. Msti die membayangkan time die kene ngn husband die
dlu. Wakakakaka. Beriya2 kot die nangis. :(.. Aku pn sedih tgk die nangis.

No offense, but this is my personal review about the story.. I could be
against some of you yang really don't support the ending of the story. Like
seriously, kejam jgk rakyat mesia ni. Nk tgk sgt2 ku salmi tu kene balasan
tuhan. I mean, for me. I dont really care. Nak2 die jahat nauzubillah. Let
god do their job kot. I just need to know what happen to Zikir and Dhia.
For my own sake.

Dhia ni, gadis kampung lulusan SPM jual nasi lemak kt kampung. Anak tunggal.

Bercinta ngn Azmi, not sure lulusan mana tp ada kerja la. Well earned to
build a 'kampung-like' family. Mgkn tak kaya, tak eksklusif. Tp still boleh
earn own living and build normal family in a small town.

Tapi tuhan, takmo mereka berdua disatukan. Somehow, god want them to become
separated. well ini hanya citer, patut takyah include god kn. Tp kire cite
ni ada unsur2 keagamaan. Kire mcm dh ditakdirkan la gitu... Hadoi kenapa
aku explain. Sebab takot org tuduh aku lari aqidah la kot. Aku tau la ni
citer je. But cite yg kononnya ada unsur2 pengajaran. Bila ada unsur2 cmtu,
compare balik ngn dunia reality.. Of course la yg terjadi tu takdir and
kehendak tuhan. KO mampu lawan takdir Allah?

Many things happened. Melly came into the picture. MasyaAllah.Jahat gile
kot Melly ni. Tp jahat yg jahat. Tak pakai bomoh. Ke pakai gk? Aku tak
brape pasti sbb ada gk a few episods yg aku tertinggal.

Ntah mcm mana Melly kawin ngn Azmi, and dlm masa yg sama mengandungkan anak
Raffi. And Raffi ni plak sebenarnye sayang kt Dhia. And bapak Raffi
meninggal sebab ada org buat ilmu guna2. Cara yg sama Dhia ada kene sblm
die dpt kawin ngn Zikir...tu nnti jap aku cite..

Pstu Zikir came into the pic. Dia dtg nk visit pengkebumian kwn baik dia.
And Dhia lak ada kaitan bersaudaraan ngn kwn Zikir tu. So Zikir pn risik2.
And Dhia plak kene bersetuju sbb takmo Azmi n Melly cerai sbb Azmi still
takleh lupekan Dhia....

Tp mak Zikir lak, dh suke kt Rose, sebab Rose ni kaya and slalu bg die
hadiah Mahal2.

Adik Zikir ni cm ada la baik2 skit. Tp bodo2 skit. And ikut je ckp mak die.
Which is mak zikir gk.

So mak Zikir ni guna mcm2 ilmu bg mengelakkan perkahwinan Dhia dan Zikir.
Smpai 1 tahap. Dhia tetibe mati. I mean. What the hell. Heroin awal2 mati.
Hahaha. Tp sbenanye tu kene buatan sihir. Sihir tu matikan jantung. Pstu
nnti bila dh dikebumikan org tu sedar2 die dh kene tanam n mati sesak napas
dlm kubur. Oh my. KEJAM NAK MAMPUS!!!

Tapi kalau Allah kata jadi tu, maka jadilah - kire ni moral of the story la
kn. So Dhia diselamatkan oleh seorg Ustaz. So tak mati la Dhia. And kawin
gk ngn zikir.

Tp mak Zikir ni tak puas2 ati gk. Die main sihir lg. Mula2 Ayah Dhia mati.
Pstu Dhia yg pregnant keguguran. And die nye rahim mcm terjejas jgk la.
Pstu mak Dhia lak mati.....

in between tu byk la jd.. Tp Zikir ni dr awal punyelah penyayang. Smpai aku
ase wujud ke seorang lelaki yg backing isteri die smpai cmtu skali. Dhia
lak sgtlah baik menurut je kata suami. mmg both is perfect lah. Best la tgk
diorg dua. Wpn bkn real husband n wife kn...But still, wujud ke mak mertua
yg jahat ya rabbi cmtu? Pstu cmne kite sbg anak nk pilih antara ibu atau
isteri? Haduih. Susah kot. Haa ko igt senang jd lelaki. Mmg le jd lelaki
susah. Sape kate senang. Kalu yg nk hidup senang tu baik takyah idup.
Terjun bangunan skg kot. Hahaha. Sbb kalu aku kt tmpt zikir. Siyes pi
bertapa kt Taman Rimba Ampang tu 3 hari 3 malam kot. Hahahah. Kire di telan
mati mak. Diluah mati bapak. Tp kadang2, cm logik gk la tindakan Zikir.
backing isteri. Tp tu lah, dr segi konsep Agama aku tak brape nk sure. Kene
tanya ustaz kot. Tp mmg dia tau, mati hidup balik mak dia tak restu dia
kawin ngn Dhia. Zikir plak ckp. Zikir takkan kawin kalau bukan ngn Dhia.

So to say, Dhia tu dh dimanjakan ngn kasih sayang n belaian manja Zikir.
Tiba2.... Zikir berubah. And perubahan tu drastik. Tu yg membuatkn aku so
into the story. I cannot accept, how come a MAN. YG mengaku sayang bini. YG
dpt pleasure dr seorg bini. Sanggup melukakan hati bini nya? Layan bini mcm
sampah kot. Smpai ati kot. Mgkn aku tak terasa sejauh Dhia terasa, sebab
aku tak pernah kot dimanjakan mcm Zikir manjakan Dhia tu. Zikir tu romantik
gila kot diawal2 perkahwinan. Semua Dhia buat bagus and betul and Dhia
dijunjung tinggi. So mgkn aku takkan terasa seperti Dhia terasa. And bila
sedar akan fakta itu. Aku jd kesian gila ngn Dhia.

Ntah mcm mana masa mak Dhia mati... Dhia kene fitnah ngn Azmi. Azmi pn dh
kuar penjara. Melly pn dh jd baik sbb die eksiden n bila bg die mcm insaf.
Raffi pn mcm jd baik gk... Kaw2 nya Dhia kene fitnah. Smpai Dhia tak tahan
ngn mak mertua dia. Masa tu dlm kete on the way back dr kampung lepas
pengkebumian mak Dhia. Dh la kene fitnah ngn Azmi. Pstu Dhia tak dpt bgtau
Zikir yg mak die dh meninggal. Zikir lak hilang henpon tak bgtau bini. Pstu
mcm tak tau2 mak die tu tak suke kt bini dia. Aduhai. Pi percara apa org
tua tu ckp. Kire Zikir dh mcm termakan gk la ckp2 mak dia tu.... So sejak
Zikir sedar dr koma, apa mak dia ckp, dia mcm percaya.. And layanan die
terhadap Dhia totally berubah. Sbenanye start dr mak Dhia meninggal lagi,
Zikir dh pelik dh kenapa Dhia tak bgtau dia. Dia mcm percaya bila mak dia
ckp, Dhia mmg dh ada org lain tu psl tak bgtau Zikir psl mak die dh
meninggal.

Dhia ckp, apa kejadah mak sy meninggal, sy nk curang ngn org lain? Lebih
kurang gitu la ayat dia. Padahal org tu mmg tak fikir cinta ke,
pleasure/nafsu dunia ke. Org tu tgh sedih... Sedih sgt kot mak sendiri
meninggal. Zikir pn 1. Akai letak kt mana? Lutut. Yg hang keje pagi petang
siang malam tinggai bini hang sorg2 tanggung sume. Alih2 mak hang yg mmg dh
sejak azali jahat tu tup2 hang troih ja percaya. Mmg geram la. Tp lepas tu
terbukti mmg Dhia ada call Zetty, adik Zikir. Ada call mak Zikir si ku
salmi tu...... So mmg takleh kata apa la.

Tp otw bailk KL lepas selesai upacara pengkebumian apa sume, Dhia gaduh ngn
Ku Salmi dlm kete. Pstu Zikir panic n eksiden. Di mana sebuah Myvi langga
Merc ke BMW ntah. Tp BMW yg teruk n Zikir koma.

So situ la titik tolak kejatuhan hidup seorang Dhia...

Masa Zikir koma. Hari2 Dhia dtg melawat. Smpai 1 tahap, sbb
nk bg Rose yg melawat. Mak mertua Dhia tak bg Dhia dtg spital lg....So
bila Zikir sedar, Dhia takde. Bila dia tanya ku salmi ckp memang Dhia
tak pernah dtg lawat Zikir. Pstu bukan melekat kt rumah pn. Asek kuar
je. So kira Zikir ingat Dhia kuar ngn Azmi la...

Kira keadaan jd makin teruk, smpai Zikir takmo balik rumah. And ntah
mcm mana, Zikir balik penang ngn mak dia. Buat rawatan, sbb dia kn br
bgn dr koma n kaki dia mcm lemah, sume ngn mak dia. Bebulan bulan.
Bila Dhia call takmo angkat. Balik rumah amik kain baju. Tros chow
tinggalkan Dhia... Sedih woo.

Azmi n Melly amik keputusan untuk bernikah, sebab takmo Zikir fikir
Azmi tu nk ngorat Dhia balik. Raffi pn mcm merelakan. Kalu tak die yg
nk kawin ngn Melly sbb kn diorg ada anak. Tp mcm ntah apa2 skit. Mcm
la takde org lain kn. HAHAHA. Aduh...

Pstu tak lama tetibe dpt tau Dhia sakit. Kanser Rahim stage 3 dh. Tp
Dhia takmo buang rahim dia sbb die nk kasi anak kt Zikir. Tp ni mmg
menyumpah2 la Ku Salmi sebab dia gk la, rahim Dhia rosak.Kalu tak,
rahim Dhia tu kira agak subur la, bak kata pak boon. Atau hantu pak
boon atau kedua2 nya. Hohohoho..

So Dhia buat Kemoterapi, and rambut dia gugur...

Last2, 1 hari tetibe Zikir balik. Rupanya ada sebab dia balik.
Kebetulan masa die balik Dhia takde rumah sbb pi jmpe Melly. Dhia
kasik alasan sebab nk tolong Melly buat persiapan. Tp dlm masa yg sama
Dhia msti la luah perasaan. Melly la byk tolong Dhia up kn balik
perasaan dia saat dia sorg2 hadapi penyakit ngn suami lak takmo layan
sume. HUHUHUHU....

Mlm tu, lepas mandi nk preparation nk tdo sume. Dhia siap2 pakai
rambut palsu baring atas katil.Tetibe Zikir ckp, mulai saat ini kita
tdo asing2. Tp Dhia sabar je...

Esoknya, Nenek Zikir, Zikir, Ku Salmi n Zetty mengadap Dhia. Kasi Dhia
kata dua. Sama ada die nk diceraikan atau dimadukan. Part ni gua dh
takleh blah dh. Sedih woo. Masa tu gua dh fikir. Kenapalah seorang
lelaki bernama suami ni kejam sgt. Isteri ni utk memenuhi tuntutan
nafsu je ke? Bila dh tak suka, bila rasa isteri buat masalah. Tros bg
kata dua kt isteri. Mana sayang. Mana cinta sebelum ni? Mmg takde
nilai langsung lah seorang isteri tu di mata suami. Bila dh takleh
digunakan utk wt projek, lantak ko sana. Huhuhu. Eh, tetibe aku lak
emosi kn...

Rupenye.. Nenek Zikir pn dh benci kt Dhia termakan kata2 Ku Salmi gk.
Takpela, org tua tu dh tua. So maafkan jelah ko. Hahaha. Yg Zikir ni.
Pahal tu bangkak sangat!???

Pstu Dhia pn tanya Zikir...

"Abang, abang nk Dhia pilih yang mana? Dhia akan ikut cakap abang"

Pstu Nenek Zikir marah2...

"Abang Dhia sayang abang, Dhia takkan sanggup nk berpisah atau
berjauhan dengan abang. Oleh itu Dhia pilih untuk dimadukan.. Kalau
takde apa2 Dhia nk mintak diri, Dhia nk solat"

Lebih kurang gitu la ayat dia. Tp lebih sedap kot. Aku tak bole blah
dh. Nangis teresak2. Mcmkn aku tgh ngadap mak mertua n adik badik laki
aku mintak aku kasi permission laki aku kahwin 2. Kah kah kah. Siyes,
i'm so into the story. Cm aku dpt ase kot perasaan, suami yg kita
sayang, serah segala2, berkorban apa saja.. MInta 1 benda yg kita
sukar nk terima... Benda tu melukakan hati kita.. Tipula kalu ada
perempuan kata rela dimadu... Cuba tanya laki.. Rela tak kalu isteri
korg madukan korg? Rela tak?.....

Sebab tu byk restriction dlm islam.. Bkn senang2 ko nk kawin 2 3 4
tau... Ko kene ada duit yg cukop.. Bkn harapkn duit isteri kalu isteri
tu kerja. Skg bole lah isteri bagi muke.... Tp kalu nk kawin 2.. Tu
bkn sandaran...Tu br duit, blom lg layanan, perlindungan etc.. Lelaki
tu kan pelindung perempuan.. Bkn berlindung di bawah perempuan.... Lg
1.. Psl dosa2 isteri.. Kalu 1 isteri byk ni.. Kalu 2 isteri DOUBLE...
Ko MAMPU? hohooho....

Tapi, dalam dunia yg fana ini.. Of course tak semua laki tau peranan
tu dlm islam. Tak tau atau buat2 tak nampak aku pn tak psti. So
kemungkinan utk dimadukan tu, sentiasa terbuka. YG nampak, the wife dh
tak function, and dia plak ada ability utk kawin lg - ability as in
kehendak hohho.. So dia pn paksa isteri sign surat kebenaran dgn
alasan dia suami isteri kene ikut dgr ckp dia. Hohoho....

So mcm Zikir gk. Dia suami. Dia kasik 2 pilihan. YG 2-2 penjuru pun
susah nk telan. Pilih kene cerai, tak dpt jmpe lg suami, tak dpt
peluk. Tak dpt syg.. Pilih dimadukan, kene bahagi2 kasih sayang. Kalu
suami tak adil? Kene telan jela. Tp at least ada lg harapan nk peluk
cium suami. So pilih utk dimadukan.........

Aku tau, ramai yg bangkang aku ckp. Apsal nk pilih lg suami tu kalu dh
tau suami tu tak sayang kita. Meibi ramai perempuan skg dh brani.. Nk
pilih jln sendiri. Takmo berdiri lg bawah payung suami.....

Tp tu bila kita berjanji dgn manusia, utk jadi isteri dia smpai bila2.
Janji ngn manusia mmg takkan kekal...

Tp bila kita dh berjanji dengan Allah, bahawa kita nk setia ngn suami
kita smpai mati kita. Kita nk jumpe die, smpai akhirat nnti. Kita nk
jd bidadari dia diakhirat nnti. Sebab dia jiwa dan raga kita........

Tak sama kan?

Cmne nk lepas tuh? Kalu dh janji ngn TUHAN?

Cm Dhia lak, malam terakhir sblm mak dia meninggal, dia dh janji ngn
mak Dhia. Mak, Dhia akan terima apa saja yg Allah turunkan utk Dhia.
Dhia akan redha.. Hohohoho..... Pstu ada la sumthing. Cm dia Cintakan
Zikir. Tp yg dia lebih cinta adalah Allah..... So mmg takde yg
lain....

Lepas je Dhia naik atas. Tutup pintu.. Semahu2 dia nangis. Ngn aku2
skali teresak2. Hohohohohohho......

Si Zikir lak terkedu dgr statement Dhia. Tros dia pi smyg. Org kata
die buat istiharah. Aku tak psti sbb time tu aku buat apa ntah... Pstu
die pn berzikir... Dlm masa die berzikir, die teringat Dhia, pstu die
mcm tersedar la kesalahan dia.

Pstu ada scene die confront Dhia ke apa ntah aku tak tgk sgt...

Last2 dia baik balik ngn Dhia, tp Dhia suruh jgk die kawin ngn Rose.
Die pn kahwin la.....Zikir tanya, kenapa Dhia nk abang kawin ngn
Rose... Aband syg Dhia, abang tau hati Dhia takleh trime kalu
dimadukan. Abang tau hati Dhia akan terluke. Eceh tetibe kau jd
considerate kn. Padahal mlm sblm tu ko marah gile kt Dhia pandang muke
pn taknak. Lempang kang... Pstu Dhia ckp.. Abang, perkahwinan tanpa
restu keluarga ibarat apa bende ntah yg kosong. Kah kah kah. Lupa
skrip plak. ;p... So Zikir kawin gk la ngn Rose..... Sedih woo masa
Zikir berlalu pergi tinggalkan Dhia dlm bilik pstu die pi menikah ngn
Rose.. Huwaaaaaaaaaa......

Tp malam pertama ngn Rose die balik tdo ngn Dhia...

So die dh berubah balik jd Zikir yg mula2 dlu....

TAPI.......... dh terlambat.. Huhuhuuhu.... Sebabnya kn Dhia dh stage
3 kanser. Pstu rawatan kemoterapi tu mcm tak lut dh... And esok pagi
Rose dtg mrh2 sebab Zikir tak layan die masa mlm pertama. Pstu ungkit2
psl bomoh. Tetibe Melly, Azmi n Raffi pn masuk utk pertahankan Dhia n
ungkit2 pasal Pak Boon....

Ntah mcm mana, Dhia suruh Zikir bawak Rose balik. Dia ckp mlm ni die
takkan amik Zikir lg. Dia mintak maaf sume.Tp Rose tak puas ati die
tolak Dhia. Dhia jatuh.... And berdarah n pengsan...

Lepas tu br la Zikir tau penyakit Dhia. Masa ni aku mmg tak benti
nangis sejak scene mintak kata dua td tu... Sedih gile kot. Tolong
lahh...

Kire doktor ckp Dhia dh tak leh diselamatkan.. Sbb dh teruk sgt dh...
Pstu Zikir pn jaga Dhia.... Ngaji yassin kt sebelah Dhia.. Sbb mcm dh
nazak sgt... Ok scene ni mmg sedih tgk org yg kite sayang nk
menghembuskan nafas terakhir.. Huhuhu... Pstu siap bckn yassin lg...

Pstu tak lama Dhia ckp apa ntah.. Dhia sayang abang kot.. Sumthing.
Dia mcm murmuring.. Aku tak dengar... Pstu die sesak napas.. Pstu
Zikir ajar ngucap Dhia pn mati...

Zikir tros nangis2.. N peluk Dhia.. Die baring skail kt katil tu la..
Pstu tibe2 nurse dtg tgk Zikir pn dh mati...

Aku rasa puas Zikir mati gk.. Sebab aku takmo die terpaksa ceraikan
Rose / hidup bahagia ngn Rose. Kn aku emo lebih. Cm kn Zikir tu laki
aku lak. Hehehehe...

Melly ngn Azmi bahagia n dpt bela anak Melly ngn Raffi..

Raffi lak bawak die pi oversea....

-TAMAT-


p/s : lega dpt nangis.. lama kot aku susah gile nk nangis. :D


Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

December 28, 2011

Samsung Galaxy Note

Hasil tembakan.

Mcm cun gak..

NAK JUGAKKK UWAAAA

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

December 22, 2011

Hari NKEA CCI

EPP 8 E-Government.

Merupakan satu inisiatif program transformasi bidang kandungan ape benda ntah. Tak smpt nk taip org ni ckp.

Ni la program aku pagi ni. Tghari kang pi janda baik ada program retreat lak.

Adoi hati dup dap2 lak. Jadi pembentang jemputan. Tp aku paling kecik. Org lain sume besau2. Takuittt..

Aku mcm takmo rushing. Masuk retreat mlm kang jer. Tapiii aku nk bg taklimat kul 3 ptg kang. Ntah kenapa aku ase mcm gila kuasa lak nih hahahaha.

Best lak ase. Wp xde yg sokong aku. Syok sendiri bole kata. Tp ase best. Sedikit sebanyak tenaga kepala otak aku jgk yg dikerah utk mewarnai program retreat pg ni. Cewah. Poyos is my cup of tea. Hehehe.

Anak2 ikut skali. Agak havoc disitu. Cmne aku nk kuar bilik? I wish i had a husband yg tkmo aku kuar bilik. But husband aku xkisah. Anak2 plak nk berkepitt je ngn aku. Hahaha. God command me my wishes i guess. ;)..

Thanks for my hubby for the birthday wishes n present. He seriously thought that the red estee lauder bag is my wish. But it's not. Sebab bazir jer. Mmg aku nak. Tp semua tu kehendak bkn keperluan. Tp aku dpt jgk. From my best friend. Sbenanye aku nk lip gloss jer. Tp out picture nmpk set make up bag lak. Hohohoh.

So, i changed my interest to something pink. Sbenanye nk purple. Tp sbb dh dasar anak gajah. Takde size. Hohohoho..

Ok la. Half of the price of the one i've ordered. Jimat sket hahaha.

Alamak. Ghisaunyeee dh nk kul 11. Kul 11 kang turn aku bentang.

Erk gigit jari

December 20, 2011

Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA)

Anda mesti pilih!

Ada beberapa significant sistem ini dari sistem sedia ada iaitu SSM. Dan ia terpakai untuk semua kakitangan awam, termasuk yang sedang bercuti atau sambung blaja atau sakit adalah clausa2 dia boleh baca sendiri kot.

Tapi kalau baca pekeliling confirm pening. Kalu orang terang kt muka kita insyaAllah ada cahaya ilahi di situ. So, jgn segan2 bertemu HR anda ditempat masing2. Kementerian Wanita best, siap ajak sesi kaunselling face to face one by one. Gile kentang okek.

Ok aku just bg roughly yang aku paham- secara pasar nya, kalau anda tidak memilih SBPA, kenaikan gaji anda seperti biasa, tiada kenaikan WOW factor seperti yang diwar2 kan dalam bajet 2012 aritu...

Berikut antara key point key point yang aku paham lah... Kalau aku salah paham, aku buka untuk semua betulkan...
  • Perubahan dari segi pencen
Kalu SSM sebelum ni, ada option untuk pencen sama ada umur 56 atau 58 kn? dan kalu lantikan sebelum april 1990 kalu tak silap bleh bencen selepas usia 45.. Kalu tak silap aku laa. So kalau kita tak sign up for SBPA, then umur berpencen kekal mcm masa kita option untuk bersara umur 58, tahun 2009 ke 2010 kita sign aritu aku tak igt. Manakala kalu kita sign up for SBPA, kita boleh lagi pilih nk berpencen usia sedia ada, atau kita nk pencen usia 60.. Up to us to select...

Manakala lantikan selepas 1 Jan 2012 pulak, korg dh takleh buat pilihan. Sama ada usia 55 atau 60 sahaja.

But still aku ase. Kenapa ko tak buat, pencen usia dr 55 - 60 tros. Kalu umur org tu 55, dia ase nk keje lg, bia la die keje smpai 60. Kalu die takmo. Iya sudah, pencen sahaja. Adoiai... Takyah pening2 nk selepas lantikan tarikh sekian2. Apply to all je kn senang. Aduiai...

Yg psti, kire utk KWSP pn sama kot. Means had umur ko masih dibenarkan bekerja la.
  • Exit Policy
Ok ni bahaya sikit. Kalau ko sakit/ko tak perform (melalui LNPT  la, kalu LNPT  ko bawah 70). so bos ko bole syor kan ko diberhentikan. Mcm dlu, ko konpius kalu ko dh masuk gomen mcm mana ko nk kuar kn? Skg tidak lagi. Dasar telah ditetapkan. Dan ko boleh kuar kalu ko nk/syor dr org atasan. Dan, bila mana ko ase, ko nk masuk balik gomen pn boleh. Apply kt SPA mcm biasa. So exit policy ni kalu bc sekali, mcm takde apa2. Cuma dia set clausa tu dgn lebih jelas. Dan dia lebih fleksibel. And lepas ni selagi umur ko blom 60 ko bleh la apply keje ngn gomen. Cumanya, part LNPT rendah tu la susah skit. Dpt bos yg memang meluahkan perasaan melalui LNPT.. Masak la ko. Contoh mcm aku. Disumpah takleh smbung blajar smpai bile2. ;p

Takleh smbung blaja ok lg. Takleh keje dh tu yg sesak napas gk kn? Tu la bahaya nya. Tp aku ase bagus jgk bende ni. Means ko jaga lah tingkah laku ko. Kalu bos ko nk penaya ko ke apa ke. Itu hal dia ngn tuhan. Dia kaco periuk nasi org guna kuasa tak bertempat ( means ko bkn tak buat keje. cuma ko kurang kipas dia je contohnya) tu hal dia ngn tuhan la kn. Sepatutnya sistem ni nk suruh ko buat keja kn? So buat jela keje ko. So aku ok ngn dasar ni.. :D
  • Pergerakan Gaji
Ini satu kebangangan manusia yang aku takleh nk coorperate. Dan nyata sahih ko bangang tp taknak ngaku. Ckp benda tak logik.

Ok tu cite manusia buta hati. Cite lain. ;p..

Pergerakkan gaji ni merangkumi jawatan2 yang tak jumud ngn yg jumud la. So far untuk aku tak berapa nk berkait sgt ngn yang jumud2 ni. Aku paham gk la mcm mana. ada la clausa2 dia, kalu sign up ngn SBPA, ko akan dpt jawatan baru n gaji baru. Kalu tak, ko akan diberhentikan sbb jawatan ko dh jumud pn. So u have no choice la. Hahah. Padan muke ko. ;p...

Tp ada gk yg kalu tak sign up pun, bole stay jgk ngn SSM n naik pangkat n naik gaji cm bese.. So basically. Aku pn mcm tu gk lah. Kalu aku tak sign up, i'll be the same. Tp kalu aku sign up. Gj aku naik lebih 2 kali ganda kenaikan sedia ada aku... Bkn la gaji aku kali 2. Helloo igt aku PM? Kire bese gj aku naik RM90... Kali 2 la RM90 tu kn.. heheheh.Sape taknak gaji lebih kn?

Ok contoh mcm aku. Kalu SSM, tangga gaji aku P1T5 (JGM SSM, kenaikan oktober, so dh naik la tu).. So setara dengan SBPA = T3 (JGS). Setara atau lebih, takkan kurang la ok. Pstu 1 Jan 2012, tangga gaji aku akan stay T3. Tapi sebab aku lantikan 2007 - pergerakkan gaji aku Januari. Wpn dh masuk 2012, tp aku masih belum naik lg for the year 2012 sebab Lembaga Kenaikan Gaji belum bersidang. So nanti bila dh bersidang dan naik, katelah bulan 5 baru nk naik, so ada la perlarasan gaji dr Januari ke Mei tu. Manakala, bagi lantikan 2009, untuk jawatan yang sama ngn aku. Sama gk. 1 Jan 2012, tangga gaji T3 gk. Tp nanti bulan Julai 2012 kang br la dia naik T4... cmtu la yg aku paham. Dan siap singsing lengan jumpa PSM nak confirm kn. Kiranya, wpn share tangga gaji yang sama ngn junior (aku lantikan 2007, junior lantikan 2009, untuk tahun 2012 tangga gaji kitrog sama T4) tapi yang penting aku naik gaji dlu! Itu yang penting kn.

Dh tak kisah dh kot, wpn mcm tak adil, tangga gj aku sama ngn dia. Tp apa2 pun gaji SBPA still lebih baik. Kalu gj aku stay SSM. Lg ciput kot gj? Dh la kenaikan RM90 je setahun. Ini setahun naik RM200 lebih. Kira ok la kot?

Ntah la tu bg aku. Bg org lain aku tak tau.

Aku pn tak psti, untuk tahun 2012 ni adakah gj aku naik seperti yang diwar2kn iaitu 8 - 15% tuh. Not sure. Sbb ada la kaedah2 kenaikannya. Dan aku perlu berkongsi tangga gj ngn junior aku. Bkn aku sorg la ramai lg. So tak kisah la jnji gj aku naik. Sudehh...

NI ada yg pasan gj dia lebih dr senior ni apahal? Tak puas ati btol aku. Lantakla lebih sekadar RM10 je ke.

So itu psl gj. Perihal tangga gj dr SSM masuk tangga gj SBPA tu aku susah nk terang. Yg psti kalu SSM, Jadual Gaji Matriks. kalu SBPA Jadual Gaji Sebaris (JGS)....
  • Penjumudan
Yang ni aku takmo terang la. Sebab mcm lebih baik pakar yg terang. Lgpn takde kaitan kot?
  • Kenaikan Pangkat dan
Kenaikan pangkat ni akan jd lebih complicated dan susah. Dan tak semestinya ko senior ko naik pangkat dlu. Akhirnya kn, Allah kabul kn doa aku. Aku dok ckp, eh takkan la aku naik pangkat la apala. Last2 padan muke aku aku yg doa2 sgt kn. Huhuhu.

Sure panas hati n down kalu tgk junior ko naik dlu kn?

Apa nk buek. Ekau kono la fight lobih skit kalu nk naik pangkat.

Cm gred aku, aku kene lalui dlm 4 jawatankuasa penilaian. Adalah die terang terperinci apa peranan setiap jawatankuasa. Tp aku tak igt. Boleh je aku search. tp aku malas. kah kah kah..

Kalu gred sokongan, dlm SBPA dia panggil gred pelaksana. Takde tak sokongan 1 / 2,, Sama je lepas ni...

Kalu gred sokongan dorg ada 3 jawatankuasa kot. Kurang sket. And antara penilaian tersebut termasuklah SME, nnti aku ckp psl SME kt bwh..

Tapi bkn tak ikut seniority. Ikut jgk. Means kalu ko dh senior, nama ko akan naik gk. Tp kalu nama ko naik saing ngn junior, so ko paham2 la kalu ko tak perform tu kn.

In a way bagus jgk kn? Wpn mgkn senior tak naik2 pangkat. Huhuhuhu...
  • Subject Method Expert (SME)
SME ni kire apa kitanya bidang expertice la. Dh mcm tu plak kn die nilai keupayaan dan kebolehan kita. Tapi of course la kita kene amik courses, sijil blaja ke apa ke la untuk ditauliahkan sesuatu SME tu.

So ini, dh ada clausa bahawa satu pekeliling berasingan yg akan dikeluarkan. So tunggu jela pekeliling tu. Tapi menurut kata org atasan, Kementerian boleh create sendiri SME yang berkait rapat ngn warga dan kakitangan Kementerian. Mcm benda ni bagus utk perkembangan kerjaya. Even kenaikan pangkat dn gaji kita akan sgt berkait rapat ngn SME ni. Mcm mana berkait tu aku tak psti...

So itu lah serba sedikit yang aku paham psl SBPA nih. Ada jugak lah part2 lain yang aku tak kupas, sama ada takde kaitan ngn aku ataupun aku terlepas pndang. Kalu ikut pekeliling yg aku bc ni, mcm takde info2 yang aku dgr dr HR. Tapi kalu JPA dia ada 1 slide presentation yang throuroughly terang psl SBPA ni. Kalu korg dpt slide tu mgkn lebih paham.

Ada jgk sentuh part2 elaun2 sara hidup jgk sbenanye. Tp aku tak psti sgt.

Yg pasti objektif utama SBPA adalah Modal Insan dan apa ntah lg 1. Kira pekembangan kerjaya dan kualiti kerja penjawat awam. Aku ase, tak jauh beza dr kerja swasta la lepas ni kot... Gj pn naik skit (SBPA panggil gaji yang kompetitif) means takdela org kate gj Swasta byk ke apa. Cmtu la lebih kurang. And bila die letak Exit policy tu mmg sejibik swasta la. KO tak perform ko berambus. CUma kita doa2 la tak dpt bos yang membalas dendam dan kaki penganiaya mcm gomen ni company BAPAKK dia. hohohoho...Mgkn part tu kene perbaiki bg mengelakkan penganiayaan. Tp menurut HR, lepas ni bkn bos kita yg menilai kita. Means ada badan lain yg akan menilai kita bg mengelakkan penganiayaan. Part tu aku tak paham sgt...

Pstu ada korg dgr psl 360 degree tu kn? Tu tak kene kt gred aku. TU lebih kepada golongan premier mcm KSU cmtu la kot... Sbb gj KSU naik 2 kali ganda. Bkn kenaikan naik 2 kali ganda bai. Gaji dia yg naik 2 kali gnda. TP dia kene byk jaga hati org bawah. Kalu tak ko mendapat la kn. Kui kui kui. Dorg ckp la. Pelaksanaan nye nanti tak tau la cmne. Tp kalu ikut pengalaman. Org atas is always right and will always win. We'll see jelah.

Ok tu je. Sekian. Ni khas utk kupit dia yg soh aku buat. ;p

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

December 15, 2011

My current work station

Best kn?

Tp tak lama lg pindah.. Crap!!

Manusia

Erm..

Susah ckp psl manusia ni tak penahnya bersyukur ngn rasa tenang ngn keadaan sekeliling kn.

Dan sebagai manusia aku perlu akur, aku takkan dpt membuatkan manusia lain paham situasi aku dan kenapa aku buat certain2 decision. Aku just kene redha dan terima je saat aku dipersalahkan membabi buta dan dibenci tanpa henti - hingga hujung hayat kot. Wallahualam...... Aku bkn takmo explain atau try to fight for my rights. Tp aku penat. Dan aku ase, i rather make things worsts than trying to make up. So better i let it flows and let it be. Nothing i can do anyway.

Aku ase tersepit. Aku ase mcm serik. Tp aku takleh buat apa2.

So apa yang aku buat skg. Cherish anything yang aku ada. Contohnya suami aku dan anak2 aku. Mereka penenang dan membuatkan aku happy selalu.

Dan ada certain2 masa, Allah turun kan rezeki di mana i get to see my parents, and my bestfriend.. Out of the blue when i needed them so much... They will be there... Sometimes, they might not feel that they did something for me. But they did! Alhamdulillah.... I feel so blessed with their presence....

Itu jela aku nk ckp.... Wpn aku teraniaya... Aku takkan dpt jd manusia yang aku nk jadi kerana mereka2 ini.. Tapi Alhamdulillah. Bahagia tu ada menanti aku....

Aku ase aku cukup bahagia. Alhamdulillah.

I'm not kidding with myself... I really do...

Abang, Firdaus Hafiy.. Mama sayang korg..

Tsk tsk tsk.. tetibe sayu..

Wakakakaa...

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

December 14, 2011

Hari Outing

Phew....

Ada beberapa story perpindahan Putrajaya ni. Aku share dlm bentuk point form jelah. Sebab aku takmo elaborate. Aku takmau emosi2. Ewah.. Azam taun baru nampak. Dalam idop aku aku sgt suka 3 nombor. 1, 2 dan 6. Dan tahun 2012 adalah tahun yang agak special dlm hidup aku. Tahun 2016 nnti pn special jgk. Sebab tahun due untuk Nenek aku pi Haji. Tak sangka. 10 tahun dlu aku ase mcm lama gile je lagi 2016.. Tapi tak lama je lg kn? Mohon umur beliau dipnjangkan supaya dapat beliau pi haji. Amin....

Ok untuk perpindahan aku ke putrajya ni ada beberapa perkara lah yang terjadi. Mcm menukar kebiasaan kehidupan aku kot?:

  • Aku pi keje naik kete.
  • Aku pi keje bwk anak2 aku sebab upenye 12/12/2011 tu cuti.. anak aku selangor, putrajaya kire KL. so tak sama lo. And hari tu plak ada meeting penting. Tapi slumber badak aku tak masuk. N sblm dan selepas meeting bos dok mention ayat ni berkali2 "ooo u tak pegi eh meeting tu"... pstu dia tambah.. "kenapa u tak pegi eh?"...aku mcm sikit lg nk print kn soalan dan jawapan n hulur kt dia tros supaya takyah aku nk explain byk kali. Malu gk tiap2 kali jwpn aku. Aku bwk anak. Hoho. sgt tak profesional kot jwpn tu kn.. ehehehe... Time kasih jgk kt bos kini. Aku ase mcm org penting gk kdg2. Suma meeting (psl ICT jela kot. ahahah and lebih kepada projek aku kot..ahaha. takdelah penting sgt kot?)... aku kene attend byk meeting n byk exposure aku dpt.. time kasih bos.. sbb lepas sume kt aku.. aku dpt head ache.. takde org pelu paksa aku kuar pi outstation. Aku plak pening nk paksa org pi outstation n mengofferkan diri aku kuar pi outstation. Hahaha. padan muka aku gamaknya... 
  • Aku dpt tempat yg tak best wpn masih dlm bilik. dan aku sgt kecik ati ngn rumet aku. tp apakan daya aku sendiri yg takmo emo td kn. setelah aku cuba menyukakan diri aku ngn tempat ni. tetibe aku kene pindah tmpt lain psl bos aku takmo aku jauh di mata dia. ahaha. bkn aku sorg la. basically suma yg level aku ni kene pindah. ase mcm. wadefak la kn. tp nk wt cmne. arahan. 
  • tempat aku best. n aku conquer printer ni sorg2 n aku kidnap sofa bilik sebelah. tebahek..tp mgkn smpai ujung taun ni je kot.
  • Pegi keje takyah redah jem kt KL. yebedabedu. balik keje takyah naik jejantas kempiskan perut. no wonder perut aku dh bonc skit. ahahaha.
  • MAMPU suka paksa aku attend ntah hape2 bengkel yg membuatkan aku kene outstation. dan siap emel siap call apa semua. dan bos aku emel ckp, sila make your time to go here. huarghhh. and anak buah aku plak ckp dia takde duit nk kuar outstation. aku mcm. sgt sgt best lah.
  • tapi dlm pada itu. aku sgt ase diexpose. ujung bulan ni aku kene bentang projek aku exclusively to make it a known projects. tak lama lg kene interview ngn tivi kot. datin siti fatimah khairiah.... tettt tu aku mimpi je la.. hohohooho.
  • Rumah aku diserang dan dihurung semut.. waaaa
  • Aku ase nk pindah rumah dan tinggal diputrajaya - rumah kwn aku IDA. rumah skg pakse en. shahrun sewakan. bleh?
Ok stop...tu cite ntah hape2 aku yg takkan abeh....

Skg mari kita cita sebenar. OUTING....

Mari kita cuba makanan arab si ida tu ckp ngn aku.. lebih kurang gitula dia ajak jumpa...

Lately kitrog sering outing bersama. Mcm byk masa boleh chip in la. Sebab die pun slalu kene keje luar pejabat.. best......

Eventhough dia keje kt KL, aku di Putrajaya. Tp still die kene pi meeting kt Putrajaya. So bleh jumpa lg. Yeyy. Tp tempat kitrog ber girly girly di SPA jawooh skit la. Huhuhu. Bleh kot kalu aku amik cuti 1 hari dan pegi. InsyaAllah....

So smlm dijadikan cerita. Kami pn berouting laa... mkn makanan Arab...

Sebab terlalu eksaited berjumpa (setiapkali pn mcm tu, padahal selalu jumpa. Mcm dlu jgk. Padahal sebilik tp tiap kali bersama masih eksaited gk. Alhamdulillah... aku dpt kwn mcm ida.. Harap kawan smpai akhirat. amin....)

Ida, nama samaran. tp takmo tunjuk muka. Suka ida pakai tudung mcm tu skg. Sgt profesional. Bayangkan dressing mcm aku jd Datin? pengsan empat ploh empat kali ok. ahaha. gaya cm ida ni br la sesuai kot..ehehe.. insyaAllah...
Tetibe aku terfikir. Baru nk masuk umur 30 kot.. Dah fikir nk jd datin-datin.. Oh puhleezzz lah kn. Hahahhaa

Makanan kami. Not sure ini Mendi Chicken ke. Beriyani Chicken. Yg psti ayam aku grilled. Kambing ida aku tak psti. Tp nmpk plain. Rasa? sodapp. I loikeeee. Nnti kita mkn sini lagi ye... :D :D :D
We talks about our life. Update keje, rumahtangga anak2. Kitrorg punyai kisah yang sgt berbeza. Baik dr perjalanan hidup, org sekeliling dan sebagainya... But we share the same perspective kot i must say... Mgkn la ada sedikit perbedaan, tp at least dpt luahkan segalanya. Kami ase mcm recharge balik kot.. Alhamdulillah...

Masa mula2 kitrog mula keje, mmg ase shock gile. susah nk jumpe...

Masa tu layan plak lagu Dealova..

Haih... mcm org bercinta.. padahal berkwn je kn..

Itu lah kitrog. sukar nk dimengertikan...... Bercinta ngn org lain.. tp berkwn2 ngn org lain. tp ngn pasangan hidup pn mcm kwn kitrog gk.. ehehehe...

Apa2 pun. Lawyannn... Aku sayang ko ida.. Aku harap aku kwn ngn ko smpai aku mati k. Amin...

*mode dealova jap*

kes kes kes

December 07, 2011

Mengandung?

Ok isu nya start Isnin malam haritu. En shahrun balik dlm keadaan xbermaya gila. Pstu paling aku surprice dia muntah2 teruk gila. The last time i saw him like that was when i was pregnant!

Tiba2 aku teringat. Masa tu dh 5 dis tapi aku takde gaya langsung nk period. And nak tambah dramatic aku dpt emel notify i am due for my menstruation. Si gabra sekejap. Igt2 balik apa 'kami' dh buat? Hahahaha to asenye protection kami kukuh la kn. tp tuh la siapa mampu lawan kuasa Allah?

Tp aku lek lg. kitorg 2 mmg dh tau. En shahrun ni jrg nk mntah2. Muntah2 yg mcm nk terkeluar isi perut. Paling teruk masa Firdaus sbb 1st time. Ini la org kata instict. Aku tak apa2 dia yg over. Tapi aku still ase imposible.

Smpai lah aku trace women's calendar aku. And dia kira due aku 22 ogos 2012. Kelas kn? Hahaha.. And today rabu dh dlm 3 4 hr gk la aku lewat dtg. Sepanjang hari aku dh mula bajet2 kalu aku betul pregnant cmne.

En shahrun pn berangan dh soh aku check up kt putrajaya.

And just before 5 aku pi toilet. Konon nk kencing patu smyg. 2 3 hari ni kejap2 bladder aku nk buang air. Aku ase siko la kot. Padahal kalu adababy pn kecik lg kn. hahahaha..

Pstu jeng jeng jeng. Dia dh mari!!

So. Question answered. Aku tak pregnant. Tahun dpn cmne bang? Hahahahaha

Kata Dh Taknak Bloggin

Tp hati ku meronta2. Ewah..Hahahah

Kitrog tgh berpacking2 ngan barang2 nk pindah. 

Next week kitrog suma akan berada di Precint 4 Putrajaya. InsyaAllah, kalau dipanjangkan usia, aku akan jd salah seorg pencari makan di Putrajaya. Negeri keramat ciptaan Mahadhir yang diagung2kan oleh segenap lapisan masyarakat. Kecuali aku kot? Tp aku kagum gk ngn beliau. Sbb ada klia, putrajaya, klcc. He's good la... ;p....

Eh termelalut plak. Dh ilang la tu perasaan hilang rasa nk blogging kononnya. Hahaha.

Ok, aku ada berita.. 

Tp berita ni belum sahih. Lg 4 hari dr hari ini.. Mgkn berita ni akan jd sahih....

Melangkaui rancangan asal kami (aku dan suami).... Awal 2 tahun lebih kurang. Huhuhu.....

Tanpa kami sangka, sepandai2 kami mengelak. Rancangan Allah tu maha hebat melangkaui kebijaksanaan manusia. Hahaha. Tulah belagak bijak lagik....

Takpe2. Tunggu 4 hari k? 

Aku ase ramai yg dh dpt agak.. Hati aku sgt meronta2 nk bgtau nih.....

Tp tu la. tak kompem lg.... 

Lek ek ( ckp kepada diri sendiri.)

Sekian, terima kasih.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

December 05, 2011

So Long.. Blogging..

Ase mcm indu gile kt blog ni. Tapi lepas aku taip 2 3 patah perkataan. Aku padam, discard draf tros. Dh byk kali mcm itu. Hihihi.

Mcm loosing myself or sumthing...

I dont know....... :(...

What to blog?

It shud be sumthing about my kids, their progress kn?

But i blog about different thing.

It shud be sumthing about my cookings, kn?

But i end up blogging about different thing.

It shud be sumwhere that i went, kn?

But none of them here for a very good reason.

Contohnya masa aku pi Korea. Ntah apa2 aku tulis. Merepeks jer. The readers shud have senses the feeling i felt when i was there. Even i have good story to tell. But i didnt tell.... Takdelah, for me it is good. But i'm not confident enough.... Tulis jela kn patutnya - but i didnt. What a shame kn?

And masa pi sabah....

Keep loosing it. Passion to blog.

Eleh. Br 2 3 hari tak blog dh ase mcm ntah apa2 ni kn? Nmpk sgt kemarukkan perhatian. Ada yg amik perhatian ke? Hohoho....

Ok lah. Tu je.... Hehehehe.....

Ha lg 1.. Ada a few janji's / promises yang aku buat, tp aku tak tulis pn psl janji2 aku tu..... Aku igt sbenanye.... Tp lama2 aku ase mcm.. Eleh bende tu tak penting pn... Antara yg aku igt psl nk tulis psl kwn2 aku tu... Draf pn aku dh padam dh pun.... Pstu psl OKU tu... Pn aku buang je last2... Bengong kn?

So mgkn lepas ni. Blogging isn't my thing lg kot. Kalu ada aku tulis tu adalah. Mgkn ini cara utk aku kurangkan pressure menulis tu. I shud tell myself, i'm writting because of me, not to impress others. Kn?

Ok la. TU je.... This is really for me...



--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin