May 24, 2016

Ammar dan Mainan

Sakit perut nk tulis entry ni.

Abah tak kasik bli byk2 sangat mainan utk Ammar. Mama pun kena berjimat, sebab nak pastikan duit cukop nak bayar yuran blajar mama kan.

Itupun Hafiy dan Firdaus dah lama sgt puasa beli mainan. Abah just blikan depa komiks je. Depa takpala, depa paham. Depa dh besar.

Tp ammar. Suuusah sgt dia nak paham. Huhuhu. Hari2. HARI2 nak kinderjoy yg makin mahal tuh. Dlu Rm3 pn dh rasa mahal. No melonjak rm5 you know! hue hue hue hue...

Masalahnya mainan tu, tak pernah disimpan. Beli utk dirosakkan. Tapi kalau baca mana2 budak2 seusia ammar pun. Memang mcm tu. Kebanyakkan nya memang mainan tu tak kekal lama.

Tapi mama suka bli kan. Mama suka tgk bila dlm byk2 mainan tu, akan ada favorate toys. Dlu time firdaus kecik. Ada ok. Masa nk pindah boleh tgk dia pun packing mainan yg dia suka main. Its worth it ok. When seeing you kids collecting their belongings. Macam ada 1 sense of responsibility kt situ. Yes thats the keyword. Kita bagi dia barang. And macam mana dia manage brg2 tu adalah salah satu bentuk menjalankan tanggungjawab depa. 

(Mama tgh mode justify dekat abah, kenapa kita kena bli kan mainan utk budak2)

Kenapa perlu ada toys room etc. 

Zaman br2 anak 1 dlu, abah let mama have a toys room.

Zaman dh anak ramai ni - benda tu dh takde. Kene marah plak kalu blikan mainan huhuhu... 

Mama cubalah tak beli, sebab taknak kena marah....

Tp just imagine semalam, ammar takmo masuk rumah. Sejam ok dia nangis. SEJAM! sebab mama tak detour pi kedai bli kan dia mainan.

Just imagine benda tu berlaku SETIAP HARI!

Huhuhuhu...

Sj jela nk share. Kot ada yg memahami