July 28, 2006

Sway....I Swear!

Ala...Keyboard ni sensitif sgt la...br tertekan dh die publish tak smpt nk taip ape2...sib baik bole edit...org pn pening tgk tajuk tu...hehehe....

Bese la jumaat...Swingging mood...ecece.....7 days to go man.....I'm still rocking.....ehehehe...pg td aku mimpi ape ntah...tp aku ase mcm there is a man beside me........pstu aku mcm seriau je la...ekekeke..tp blom ade any man yet beside me laa...aku mimpi je......hehehehe...

Ok2..stop talking about me...other this is more matters la...hehehe

Erm...ada kwn aku ni mula2 aku baca die cite pasal protong....ok la...aku pn benci gk kualiti kete mesia nih....tp dlm masa yg sama..no choice man...heheheheeh

pstu die cite pasal hal dunia...tp ampes taknak elaborate.........

Tp dunia mmg tgh sakit sgt skang...aku akui la..sbb tu aku malas tgk brite...mcm cite bersiri yg tak berkesudahan...balik2 org mintak derma....derma tu bkn nye kemana pn..ke poket sendiri gk........ampes je.........mmg le aku tak tau sume ni aku men tuduh je....tp ntah la.....aku tetap tak percaya..kadang2 kesian gk tgk org2 buta nyanyi tepi2 jalan tu......tp ntah la.....aku susah sgt nk kuarkn walau rm1 dr purse aku yg dh makin kembung ngn kad2 tuh...hehehe...duit..balik2 duit.....ish ish ish....

Ade skali aku tepiki pasal duit dgn lebih mendalam...memandangkan aku mmg particular bangat pasal duit2 ni..Kenapa...perlu ada org yg meminta...org miskin...org tak tak berupaya??? Kalu org cacat tak berupaya tu aku bole trime....tp aku takleh trime..tgk kt tv mcm cukup je tulang 4 kerat...mcm ayah aku gk...mcm mak aku gk....mgkin la..mak ayah aku ade pelajaran...tp ade je kwn2 aku...yg mak ayah dorg keje driver la....tea lady la...bole je mak ayah dorg bg duit kat anak2.........bole je anak2 abihkan duit mak bapak bli brg2 branded2.....kalah mak ayah aku sndiri...mak aku aku wa ckp lu la.....mmg kelekut la ngn anak2..tp wa respek sama they all la...sbb kan kelekut tu..aku jd mcm aku yg skang...aku lebih menghargai duit hasil titik peluh aku...............kire point aku kt sini bkn nk kutuk sesape...kire rezeki allah tu sapa tau kan...napa la dorg ni taknak berusaha..tau2 kuar bersamamu je......

aku tau la mmg btol ade yg susah....yg anak sakit kene anta spital.......ha tu kompom susah...tp still aku tak derma gk la....sbb aku ase tv3 amik untung gk..klau btol2 aku nk tolong aku gi sendiri je bg dorg duit abis cite..hilang was2......pstu aku nk muntah tgk yg mak die ok je ckp sume..tp anak ramai la kn...tp bole je la sbenanye ramai je ibu tunggal kat dunia ni....ok je..tak masuk bersamamu pn..klau aku tolong they all..abih tu tak adil la utk ibu2 tunggal lain??? ....

kite sume mende ni luar kwl kite..bg aku ....mak aku..ayah aku..kelekut ada sebab......kite sume keje...igt duit tu dtg senang2 ke??? mmg la rezeki allah kasi.....tp kire kene kuar keje gk.......kite keje...kais bulan mkn bulan....klau bulan tu tak keje takdela masyukk..........

nape aku ase org2 ni tak deserve? nape org skang duit duit duit? sbb....kite keje penat....balik dh mlm..bdn sakit2...dorg tu...ptg dh balik...dh lepak2 ngn anak2...tau2 masuk bersamamu...if you dont work..how come you deserve anything??? kire mmg la tgk keadaan susah daif sume...tp org lain tak susah? balik keje nk kene kemas umah gk..basuh bj gk...sminggu tak basuh baju selori gk bj kotor....pinggan mkn kene basuh gk kn.....same je......ntah la..tak tau nk kate...tp yg pasti...sume org buat sesuatu utk diri sendiri n family...how come anyone gets any excemption situation? No way man.....takde sape nk bg duit free kat sesape melainkan atas belas kasihan.....how long can you live with belas kasihan???

What makes me thingking is this....Every month, mak aku mcm peminta sedekah kt ayah aku...she got like rm500 in her bank account each month.....Penchant la kn....So this ammount..she got to spend all for my 2 youngest brothers school, sekolah agama, tadika.....Really she spent all of that as a fixed ammount everymonth...my brothers takdela pegi sekolah private weih...igt sekolah agama skang murah ke? bkn mcm dolu2 beb....Ok la..So she got money for that...the thing is..she's been hopping to sent Me, my 2nd brother, my 3rd brother and my sister to sekolah agama....but she couldnt make it because she is working......so now...like it or not.....affordable or not...she still want to make it........so.....she spent all of it once she received the money from the government.....and everymonth i gave her rm200 fixed.....i never gave to my father..since he is still working and he is so damn kedekut tu my mother.....so this money..she spent on things, where by my brothers when they went to kedai runcit...esp giant...or Mcdonald...kfc...she will spent all in one day man..i tell you...isnt that boros? No for me not..because that is how she is last time when i was a little girl...maybe she didnt give me money...but when it come to food...she never hesitate to give......that's why i grew up so tall now.......not to mention big tummy...hehehe..but that is different story...so wht does leave her by the end of the day? no money la of course!.......she never got to buy her things yet....she never got to enjoy with friends....she spent all of it! So should i say to my mother, maybe you should register yourself to bersamamu..since your are almost 50 years old with no job....can or not?? Of course you all say...her situation is not as worst as all the woman in bersamamu...but try to think of this...think of when your mom dont have job.......staying home.....never god paid.....is it the same....and you will think those bersamamu is a crappy story...unless it is about some guy or woman paying a lot for their children medical treatments.........though...kalu you tgk medic tv pulak....you think all those people having surgery tu kaya ke? look at their cloths man.....they are wearing cloths almost the same quality as the people in bersamamu......Crappy la this people....

Mgkin aku ckp senang la..aku tak alami sendiri kan...Lagipun aku kerja....tiap2 bulan masuk gj....But can i like...i'm in the safe side?? No man...no....my job is contract basis....It will be over in Febuary next year..so should i sign up for Bersamamu after that? The ?answer will be yes...if i stay here writting more stuff than doing my work...right?...hehehee...

Ntah la......We cant change people mind..can la..tp bkn senang....same goes with me and you...maybe you dont agree with me....but can you make me agree with you? Maybe i would say yes i agree...but you never know what is really going on in my head......

Ok la...I got to run...my bos is reaching the office......Da...

p/s: What ever you read is straightly from my mind...........doesnt require you to agree on it or not k....so bye....

July 19, 2006

Cinta bersulam Kasih, Hati mengota Janji.....

Alamak...Spoil betul lah time aku nk up Kad kawin aku ade je la prob. Ish ish ish .....

Akhir nya kad aku siap gak. Alhamdulillah. Macam2 btol dugaan nk kawin ni, sabar je lah eh. Kawan baik aku kat opis, bj nikah die ade prob. Aku lak kad kawin ku..Huhuhuu..Bj nikah aku pn takdela prob ape2. cume aku tak smpt la nk letak2 manik ke ape ke. Selendang aku pn plain giler. Tp tu bkn masalah. Masalah len aku tak igt dh. Tp yg aku paling igt kad aku la. Berzaman nk tunggu siap. Bile dh siap. Wpn org len kate tak lawa la cincai la, aku pn mula2 kata cincai. Tunang aku pn sama. Tp lama2 aku piki balik ni lah titik peluh die, titik peluh aku, so kitrog sebenarnya patut menghargainya. Bialah org nk kata apa kan. wpn bkn nye dorg kate pe pon. hehe..Tp memula segan la jugak. Dh la tak wangi sume..Tp piki2 balik mengarut la tu sume. Aku ngn tunang aku punyela poyo siap ase nk Frame lg kad kawin kitrog. Kenangan sebalik kad tu mahal sgt. Hehehe....Sayang abg....hehee..time kasih sbb Allah temukan kitorg. Same2 bengong. Same2 tu. Same2 ni...hehehee.....

Smpai tahap ni dlm idop aku, aku ase mcm dlm mimpi...HEhe..mmg la kadang2 aku nangis jugak ngn peel tunang aku ni. Smpai2 hari2 gi opis selsema.Ahahaha..tp tu bkn sebab utama aku selsema. Aku ni mmg selsema sokmo. Eheheh..Tp die tinggal kan kesan lain dlm hati aku. Die bkn sahaja buat aku sayang die. Tp sayang kat orang keliling aku. Selama ni aku jarang la nk sedari kasih sayang contoh mcm org paling dekat ngn aku, mak ayah aku sendiri. Tp cmne aku leh rasa sendiri skang? Hehehe. Maybe dorg takleh nk tunjuk sepenuhnya, yelaa nama pn anak sulung. Tp bile tgk napa tunang aku sayang sgt ngn mak ayah die. Aku jd jeles. Bkn jeles sbb die lebih kn mak ayah die. Tp jeles sbb aku tak ase mcm tu pn kat parents aku. Tp lame2 aku cube blaja. Wpn tak perfect lg skang. Tp alhamdulillah, aku ase jugak. Best........

Oklah aku nk gi beron. Ehhh laa..napa la takleh nk upload gambar ni...tensennnnnn...hehehehe

July 14, 2006

Hari Tentang Cinta

Hari ini hati ini terasa terlalu halus. Bagai butiran kacang hijau menyusuri mulut geguni, keluar dan bertaburan. Jerihnya kalau nak kutip satu per satu bijirin itu. Lalu aku biarkan saja perasaan ini mengalir. Sambil telinga ku membingitkan lagu cinta. Aku tak langsung kebosanan. Malah, jerih ku, sakit ku, pening ku, sepanjang minggu ini terasa reda. Mungkin aku terlalu hanyut dengan Cinta. Tapi tak salah rasanya kalau aku mengaku, yang sepastinya, aku perlukan Cinta.

Kerna Cinta, tak kunafikan, aku seorang yang buta. Aku seorang yang pentingkan diri ku sendiri, dan orang yang kucintai itu. Aku jadi kalah dengan permintaannya. Dan sentiasa aku leburkan permintaan orang lain. Bukan paksaanya, tidak sekali-kali. Tapi hati ku yang pasrah. Hati ku yang tamak. 24 jam yang dianugerahi untuk sehari, rasanya ingin aku habiskan bersamanya. Benarkan cinta ku ini? Aku sendiri tak mengerti.

Aku cuba bertindak adil. Dengan keluarga, kerja dan kawan-kawan. Tapi selalunya, aku tidak bersama mereka. Benak ku memikirkan tentangnya. Gila kah aku? Kurang aku pastikan.

Satu lagi yang sering aku fikirkan. Adakah perasaan ini akan berakhir? Aku harap tidak. Aku amat berharap aku akan menyayanginya keakhir hayat ku. Aku harap dia pun berasa yang sama. Amin ya Allah. Hanya padamu aku berserah.

Kadang-kadang aku mudah lupa. Tak pernah tidak, aku akan menyakiti diri nya. Kadang-kadang aku terlalu emosional, dan aku anggap dia menyakitiku. Kami berselisih faham, kami berjumpa dengan wajah yang kusam. Aku menangis, dan dia dengan terlalu amarah cuba mengawal dirinya. Aku sayu memikirkan situasi itu. Tapi itu tidak boleh aku jamin tidak akan lagi terjadi. Kerana aku dan dia adalah manusia biasa. Kami punya kemahuan sendiri. Kami punya ketidaksukaan sendiri. Aku dan dia pasrah.

Kerna cinta, yang tak pernah dia minta, aku selalu membelakangkan ibu, ayah, adik-adik dan kawan-kawan baik ku. Sejak aku ingin melangkah ke alam perkahwinan. Aku cuba bahagikan masa. Aku kasihan lihat ibuku. Membanting tulang demi aku dan adik-adik. Tangan ku yang laju menaip ini, muka ku dah mula berasa panas. Aku terlalu kejam. Aku pernah letakkan keluarga di tempat ketiga, aku lupakan mereka. Aku jadi seorang yang tak reti nak bahagi kan masa sendiri. Dan aku alpa dengan resam ku yang ku ciptakan sendiri .Ya Allah berdosanya aku. Aku berkerja dan aku beri ibu ku seadanya. Dan selebihnya aku belanjakan utk diri ku. Aku lihat ibuku cuba memberi sesuap nasi utk adik-adik. Dan tak mungkin cukup dengan pemberian aku. Aku hanya membentak di dalam hati, itu bukan tanggungjawabku. Ya Allah, anak jenis apakah diri ku ini.

Dan sekarang, aku cuba pula, bahagikan masa untuk ibuku. Dalam pada itu, cinta masih nombor teratas. Dan walaupun dia tak dpt memastikan untuk ku, bila dia punya masa untukku, aku tetap menunggu. Dalam pada menunggu, aku habis kan masa bersama keluargaku. Aku dapat lihat ibu ketawa, tersenyum. Aku jadi lega dan hati ku jarang membentak lagi. Namun aku terpaksa melepaskan ajakan rakan-rakan. Aku tak punya banyak masa untuk mereka. Perbelanjaan ku pula amat terhad. Aku tak mahu meminta simpati pula dan mengharapkan mereka pula membelanja ku. Jadi aku katakan, aku tak mampu meluangkan masa ku dengan mereka. Tapi ada antara mereka, pastinya kecewa dengan jawapan ku. Maafkan aku semua. Kalau diberikan ruang. Kesempatan. Kita akan berjumpa juga. Insyaallah.

Baiklah, aku dah mula tidak sehalus sejam sebelum ini. Walau tak smpat meluahkan semua. Tapi aku rasa, cukup agaknya untuk hari ini. Aku harap yang terbaik untuk diri kita semua di hari depan. Aku harap aku mati dalam iman ku kepada Agama Allah yang esa. Aku harap aku tidak alpa. Aku rindukan Nya, Ya Allah, Ya Rahman. Ntah kenapa, hari ini aku rindukan Nya. Aku terlalu hina. Entah apa la dosa-dosa ku. Ya Allah ampun kan lah dosa-dosa ku. Tunjukkan lah aku jalan yang benar. Berikan lah aku kekuatan untuk menempuh hari-hari depan ku. Permudahkanlah kematian ku. Moga aku dan orang-orang sekeliling ku, adalah antara golongan yang diredhaimu. Ampunkanlah dosa kami dan suci kan lah hati kami Ya Allah..Amin.

July 07, 2006

4 More Weeks To GO!

And still counting...

Tak tau sbenanye ape nk berceloteh dlm ni. tp nak update gak..ehehehe

Ok 1st nk cite la kot pasal keje...What aku achieve skang..ehehe...Frankly speaking aku hanyalah kuli berbayar....Aku byk buat VB...Pastu documentations...Pastu admin menguruskan programmer2 menghantar Assignment dorg.....Tp tu keje mudah la....Bkn la..aku ase kerani cabuk pn bole buat....And bg org yg kononnya IT cm aku ni ....Adalah mengambil masa 2 3 menet je kot..ehehehe..Tp kalu VB yg susah2 tu lama la jugak..ehehehe..tp aku still ada masa utk chatting kat Gmail...chatting ngn rakan2 sekerja....Browse intenet...pagi2 kadang2 baca paper..kadang2 tak smpt sbb ada meeting....But i learned a lot in doing admin things la.. Tp walau pn mcm hina la..bkn hina apa....Aku tak la mcm kwn2 aku yg bole membanggakan kerja2 yg dorg buat...Tp aku tak kesah...Aku rasa hina sikit la..tp Aku rasa bertuah jugak la..Sbb tak payah la aku perah2 otak sgt...So aku bole la tumpu kat keluarga aku nnti kot...

Tapi takde la nk kata keje aku ni senang sgt....Almost as simple la..tp takdela stiap masa aku free...Cuma lately ni je...sbb sistem pn dh siap.....Tggl support je la.....Tu pn bos aku still handle lg menda2 tu..die blom ape dorg panggil tu..Knowledge transfer lg kat aku....Tp wpn dlm keadaan skang..kalu aku smpai umah tu mmg penatt la jugak..mgkin penat kat jln kot...Kalu tdo tu kompom ase tak ckp tdo...huhuhuhu........

Well menuju ke arah 4 mggu lg tu....Kad Kawin aku br siap semalam..ada sesapa rasa tak bg alamat lg kat aku silalah email aku kat sitilemon2@gmail.com...mari2....sapa cpt die dpt..eheheh..aku malas nk cite pasal kad tu..sbb tak best pn cite die..tp kalu korg encounter somebody yg jual kat nama SHUKOR....badan gemuk perut boncet...sori tu org kedah...tp die ni org kedah...ada kete kelisa warna kelabu yg plat kedah..speaking pn cm org kedah jugak la....better korg jauhkan la diri dr mamat ni ...sbb mamat ni takde kedai.....die ni mcm subcon je la...so risiko mmg tinggi...and aku n tunang aku mangsa kejadian yg tidak di ingini...kalu korg tak caya takpela..mgkin bkn rezeki aku..rezeki korg sapa tau ek..nk dijadikan cite kene kat aku kot..ehehehe..takpe...dh lepas dh pn..aku igtkn je..kalu korg nk dgr la pendapat aku ni kan..ehehehe....mcm ramai je org baca blog aku ni..ehehehe

ok la..aku dh taknak merepek...chow....babai..see u next monday..aha..........