January 27, 2010

Hapiy Dah Pandai

Hapiy dh pandai duduk sendiri, lepas duduk dia boleh merangkak. Dlm merangkak bole tros duduk sendiri. Kalu berdiri tu manjang nk lepas tgn, kalu mama ada kt tepi. Nk test skill berdiri, padahal blom boleh lg. Huhu. Bdn kecik, tp semua cpt mamat nih....
 
Lepas tu tadi ada 1 perkembangan baru, tgh layan firdaus baca 1 2 3 (Firdaus hentam je, dia blom pandai bc lg, tp firdaus dh pandai kira 1 2 3 smpai sepuluh sendiri, dan one two three smpai five sendiri, kalu bantu dh boleh smpai 10! clap clap clap....;p)... Then dgr sayup2 org panggil mama. Tgk mulut Firdaus dok Atuu Uwee Igeee..... Tgk hapiy tgh buat muka sedih, letak dlm walker nangis, so bia je main kt bwh, upenye dh dipanjatnya walker tu (mmg tau slalu dia gitu, tp kali ni lain skit), kali ni lain sbb die pggl mama for help.. .Uwa uwa uwa...
 
Terkesima mama, tp mama seronok sgt..... First time nih, dan ingatan tu masih fresh dan mama tros update blog.......Gud job both of my warriors!...... :)

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Mcm Model Ke?

Cube perhatikan mamat berbaju belang hijau tu. Adakah berciri model mamat tersebut? Tidakkkkkkkkk

Tp cun gmbar ni. Silap nmpk mcm pasangan tak bahagia je sbb dok jauh2. Hahaha. Tp nmpk ensem n cun. Ye aku sedang puji diri sendiri. So wat?

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

January 25, 2010

Adnan Sempit dan Cubaan Dating Kali Kedua.

Hehehe. Last 2 weeks, aku ngn hubby cuti hari rabu, sbb hubby ada appointment ngn doktor urologi tuh. Skali tak tau nk tgk cita apa. Igtkan lepas appointment mmg nk see movie. Skali takde cite best. Paling best masa tu Avatar, tp dh download, so basically dh tau jln cite. Wpn kualiti gmbar tak seberapa. Tp skg bkn zaman nk tgk kualiti gmbr. Lainlah masa final year dlu. Berebut2 tgk LOTR lah Harry Potter lah. Itu lah ini lah. Hihihi.
 
So kami postponed niat kami tuh. Lg pulak kami dpt brite, mcm ada kemungkinan batu ada lg dlm hubbynya urination. So nk taknak, next thursday which is khamis, baru ni, doktor pn decide nk buat Endoskopic. Nk see whats wrong. Doktor bajet tumor. Sbb kalu batu ni dia hilang basically lepas mkn ubat pecah batu tu. Tp ni cm ada lg. So hubby pn contempleting since Wednesday tu. Smpaila Thusday baru ni tuh. Dlm sminggu kuca lana kurasakan. Hihihi. Sbb mcm2 lah kata. Nnti sakitlah. Nnti nk kencing susah lah. Nnti takleh nk tahan kencing lah. Nnti terkencing dpn org lah. So hubby pn risau. Aku? Lglah beb. Huhuhu.
 
So khamis tu lepas anta anak2 gi school, kami pn heading to hospital. Mcm gi keje gk. Sepatutnya hubby kene overnight malam tuh kt spital. Tapi takde katil kosong, so kene balik dlu. So cm Alhamdulillah. Kalu tak tonggang langgang gk aku sorg2 kt umah mlm tuh kn. Yelah, si hapiy kdg2 nk gayut jerk. Si abglak kadang2 mintak buat susu. Pstu nk dan dan tu jgk...
 
Tunggu smpai kul 10 cmtu br la doktor pggl prepare utk endoscopic tu. Ampeh tul. Soh dtg awal2, tp kul 10 br nk masuk OT - Operation Theather. Dlm kul 1140 br lah hubby ditdokan. Aku pn dok tggu jelah kt bilik. Aku pn tak igt apa aku buat. Bc paper kot. Pstu dlm kul dekat kul 1 tuh aku pn pegi la kt dpn OT tggu hubby. Ase mcm aku ni plak yg suami tgu bini lepas bersalin. Ada la jgk sorg mamat ni tgh tggu bini dia C-Sect kt dpn tuh. Hihihi.
 
Settle sume. Mmg sedikit seksa jgk lah hubby nk kencing memula tu n kencing berdarah. Real blood tuh. Merah2. Tak dpt aku byg cmne perasaan dia. Kira dr lepas zuhur tu lepas die smyg, pstu mkn sume mkn ubat, die rileks jela smbil tggu doktor nk tau result. Hampeh n lembab gile la. Kul 6 cmtu tak dtg2 lg. Aku pn balik la amik anak2.
 
Lepas tu dtg balik hospital ngn mak aku n adik aku yg bongsu. Hubby call masa tu ckp dia bole blk ptg tu jgk. Doktor dh dtg la masa aku balik tuh. Tu yg patah balik, kalu tak aku dh plan nk siap2 tdo je. Wakaka. Penat sey menunggu. Sib baik cuti jumaat tuh.
 
Pstu ni pn hampeh gk. Dtg2 dlm dekat nk magreb tak settle. Smpai la isyak. Dlm kul 930mlm cmtu br settle. Padahal GL suma dh bg. Mmg takyah kuar satu sen pun lah. Adeh. Bongok btol. Smpai kene dok dpn akauntan tuh, br la die nk buat cpt2. Sume org dh bengang2 sbb sume pn dh lapa. Pstu settle suma balik mkn. Pstu tdoooooo... ZZzzzz
 
Esok pg2 anta budak2 gi nursery. Siap basuh bj, sidai bj sume, kami pn bertolak ke KLCC. Aku tanya hubby dia ok tak ni? Dia ckp dia ok. Kencing masih lg berdarah skit2, sakit pn ada lg.
 
Oh lupa nk bgtau result. Kira doktor kata dh btol2 clear la skg. Dh takde batu. And bkn tumor. And dia bg ubat lawas kencing je. YG serbuk mcm garam. Rasa mcm panadol soluble. Lepas ni tak tau la ada follow up ke tak. Lupa nk tanya sbb tgh bengang lama no menunggu. Wakakaka.
 
Kami dh plan nk tgk Adnan Sempit. Kira cerita ringan utk gelak2 jela. Dan mmg gelak guling2 pn dlm tu.
 
Ok la cite die. Takyah piki. Mmg layan jela dr awal smpai akhir. Tak tau nk kata part apa yg best. Tp kalu tgh panas2 ati tu disarankan tgk la cite adnan sempit ni. Cite ni terlalu merepek smpaikn aku nk cite pn tak tau nk cite apa. Hahaha. Takleh nk ringkaskan sebab sume pn compliment jln cite tu. So nk tau gi la tgk sendri. Hihihi..
 
Adalah part2 yg membuka mata aku skit cm, ada 1 part tu, die tunjuk Bohsia nk kene akikah. Really ke ade scenario cmtu? Aku cm tak sangka pn ada gk. Tp logik gk la kn budak2 skg bkn leh kira. Tp mgkin bkn siang2 buta la terang benderang cmtu kt Janda Baik blakang umah org kaya lak tu. Hahaha. Kompem la kt cm banglo lama ditinggalkan tmpt koto2 Ataupun tmpt sunyi2takde org ke kan. Ntah la. Lu tgk sedri la deee. AHahaha
 
Aku bg 2.5 bintang. Bolehlah utk menaikkan mood yg bermuram durja. Tp adnan tu mmg bole menang best actor lah. Hubby aku bg 1 bintang. Oh ada gk scene action thriller. Besela Ahmad Idham. Tp mmg kemas la jgk garapan story dia. Cuma terlalu plain la. I mean. Kalu nk bg markah kat cinematography tu takdek makdenye la kn. Tu dpt 2.5 je. Hehehehe. Mesia still fail la kot utk bende2 cmtu. Jln cite pn ringkas jela. Tp markah tinggi kt lawak dia, storyline kemas, lakonan adnan mamtop. Yg lain2 tu bese jela...
 
Ok la tu jela kot. Takde mood nk update panjang lebar. Hoho. Padahal dh panjang berjela. ;p

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

January 23, 2010

Keje Gomen

Hari ni aku bc je blog member tros aku dpt idea skit menulis. Skit je. Tak byk. ;p..

Sejak aku masuk gomen ni, aku cuba mendisplinkan diri aku utk STAY 1 tmpt. Sbb aku tak pernah puas dgn company yg aku kerja, dgn kerjaya path aku, dgn diri aku sendiri. Aku tak pernah ada passion in working. My previous bos once said, U never had any real job before? Mcm lah kerja ngn dia tuh real job aku. Wargahaha. Dia tak tau, kerja ngn dia pn aku tak kira sbg real job lg. In fact up until today, aku masih blom sure, apa yg aku nk sbenanye.

Aku tgk hari demi hari org2 sekeliling aku esp hubby aku, meningkat dari 1 tapak ke tapak yg lain. Tapi aku? Aku masih mcm dlu. Knowledge aku masih mcm dlu. Malah aku tak berganjak, maksudnya aku tak gelabah. Aku tgk je org2 tu pergi. Dan aku berdiri di sini tanpa perasaan.

Walaupun hati dan hasrat aku amat memberontak. Aku nk benti kerja, aku nk buat benda lain. Tapi aku tau, keje gomen ni bkn senang, stability! tu yg penting.

Once i set foot on goverment sector, i thought, ah bialah 20 tahun pun gred 41, ada aku kesah. Yeah right really??!! And i told eeeverybody about it.. And i know, everyone is sick of it already.

Masa aku complain2 kt ida pasal SKT aku teruk. Ida igtkan aku. Ini dia org yg ckp nk stay jd 41 smpai 20 tahun? Aku just gelak dan kata, a ah ek. Aku tau dia perli aku. Dan aku tau, dia tau, aku br sedar, yg thought aku dlu tuh ada something wrong...

The thing is, aku menidakkan apa yg semua org nak. Konon aku tak perlu semua tu. Tapi sapa taknak maju beb? Sapa nk dok kt takok lama smpai tua beb? Umo ko 50, org lain dh gred 58 - yeah right ada ke gred 58. Wakakaka. Ko masih 41. Huarghh. Ngantok la siti ada isu lain tak?

No beb. Listen. (paksa ni paksa!)

Aku tak pernah cuba utk amik ati sesapa, esp my bosses. Aku tak pernah cuba utk merajinkan diri esp on doing my jobs. If aku stuck on something. Aku tak menggelabah. Aku rilek je. Tak mcm stengah org, tros cacing kepanasan siapkan kerja. But no, because mind set aku. Ah stakat nk kipas bontot dia baik tak payah. Ah aku bkn nk kejar naik pangkat sgt. Ah APC apa tu? Apam Pusing Cincai?

I basically fucked up the whole thing up. Huhuhuu..

Adakah aku tulis entry ini menunjukkan aku menyesal? Maybe...

Tapi aku sgt sgt kehilangan diri aku. Aku tak tau what i'm doing best at. Dan aku tau sesiapa pun takleh tolong aku selain diri aku sendiri. Aku tgk kerja2 aku workload aku, heh, nanti2 siap la tuh. Buat kerja lastminut. Setiap kali bukak jobstreet rasa nk APPLY. Setiapkali dpt interview tros. Oh sy dlm gomen sector, sy tak berminat, lepas tu menyesal. Tapi kalu accept pun, mcm lah aku boleh amik job tu.

Dan aku sgt sedih, aku hilang skill programming aku dah. Hua hua hua..... Aku dh bese buat kerja dr bwh. Org suruh je aku buat. Bila aku kene suruh org, aku tak tau. Aku hilang punca beb..... Mcm lah kalau ada org suruh aku jd bagus? Pn sama jgk. Lama2 aku jd malas. Huhuhuhu..

Aku terpiki, aku suka kalu aku boleh jd penulis. Tp tulah, aku takde masa nk tumpukan perhatian on certain things. Aku tau aku bole try doing that sikit2. Mcm hari ni tulis skit. Esok tulis lg skit. Tp aku kerap lupa apa  yg aku nk tulis. I mean kalau mcm nk buat 1 storyline lah. Aku dh ada idea dh. Lepas tu busy lepas tu lupa.

So aku end up tulis bende2 merapu mcm ni. Sbb bende2 ni tak perlukan aku buat lakaran cerita. tak perlu ada kesinambungan. Lantak aku la kn. Hehehehe...

Tapi aku risau gk beb. Where my life is heading nih. Aku hilang punca beb. Ntah ke mana pegi passion aku ntah. Aku taknak mcm ni. Seriously, tak kisahla stay 41 forever, at least i got something in life yg aku boleh banggakan. At least 1 titik dlm karier aku berganjak. Ini tidak, menurun adalah. HUhuuhu...

Takdelah ini sj nk share. Aku cm bese lah. Rilek je. Takde gabra2.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Update Hapiy...

Firdaus tak payah nyibuk jek. Wakaka. Kijam mama ni kn Firdaus? Hehehe.

Ok aku update secara cpt ni. Sbb hapiy dh lama bgn and dr td refuse nenen sbb die nk main je keje nye. So ni dia tgh main ngn abah n abg firdaus bia mama update skit psl hapiy. Dh byk progress sejak mama tinggalkan update mengupdate anak sendiri. Asek masalah sosial mama je. Wakakaka. ;p...

Ok, masa hapiy 3bln 19 hari, dia start boleh pusing. Wayy before die dh bole pusing tp lepas tu dia lupa. Kira 3bln 19 hari tu dia secara pro, dan lg dan lg pusing. Alhamdulillah. Mama tak capture abg firdaus dlu bila start pusing. Tp abg firdaus die mmg jenis tros meniarap, so takleh nk capture sgt. Pusing balik badan umo 4 bulan kot. Pstu masa 4 bulan die pggl mama Aiibuuuuu.. Syahdu mama. Tp hapiy dh nk masuk 8 bulan, tak penah dgr secara jelas pggl mama or abah. Skadar ma ma ma ma. Ba ba ba ba. Tp tak sure tu nk ckp something ke, nk pggl sapa2. So takleh dikira. Masa abg firdaus pggl Aibuu tu tgn mmg nk soh mama dukung. So hilang pointlah hapiy sayang. Sorri. Hihihi..

Ok sambg update lg. Masa hapiy 7 bulan, die bole merangkak angkat bontot dgn belagak skali. Mama tak terkejut hapiy bergerak. Sbb once dia meniarap dlm 2 3 minggu lepas tu tros die menjulur ek org kata, tak lama tu tros angkat bontot. Tp mcm berenang kuak lentang. Klaka jerk. Ekekeke. Mama mls nk amik gmbar. Sbb camera tu abah beli. Nnti kalu rosak die marah gile2. Mcm kene rasuk antu. Mls mama nk layan. MUahahaha...

Pstu bila dh bole merangkak, bebaru ni dia dh bole imbang bdn dia kt wagon abg firdaus yg mama bli dlu. Dh mcm pro yg goyang2 bontot. Warghahaha. Tp kesian hapiy takleh nk practise slalu sbb slalu kene rampas dr abg firdaus. Sudahnya, hapiy tolak walker dr luar jela. Tp bahaya kn. So mama bg main cmtu skejap jela. Hihihi

Ok hapiy nk nangis lagu medley kt tepi nih. So mama stop dlu. Elelelele. Bucuk2 nk nenen ye. Hihihi

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

January 20, 2010

Menangis dan Ketawa...

Hari ini mungkin aku menangis
Esok mungkin aku ketawa
 
Hari ini mungkin aku ketawa
Esok mungkin pula aku menangis
 
Pokoknya aku sendiri tak tau
Bilakah aku akan menangis
Atau bilakah aku akan ketawa
 
Menangis duka
Disakiti
Menangis terharu
Kerana hati ini tersentuh
 
Ketawa gembira
Kerana lucu
Ketawa
Kerana perlu ketawa
Yang pastinya
Bukan hari-hari aku akan ketawa
Dan tidak selamanya aku akan menangis
 
Aku bersyukur akan kudratNya
KurniaanNya
Semoga aku diberkatiNya
Semoga anak-anakku dilindungiNya
Semoga kami tabah menuju kejalanNya..
 
Amin Ya Robbal Alamin....
 

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

January 17, 2010

Family Photo...

Yesterday evening, Ampang Sport Planets, Hubby's game wit frens...
 
Kengkawan, korg taknk main futsal dh ke? Aku tingin nk sepak bola laaa

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

January 14, 2010

Dah Dpt...

Ni la yg aku nk tunjuk sgt tuh. Ha, amcm? Puas hati? ;p

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

January 12, 2010

Adoh II

Adoh. Dh 2 hari ni aku asek merungut je. Sikit lg nk tuka jd hulk dh ni. Adoh.
 
Tau la nk cpt. Tp cube la realistik skit. Kalau tros gi bilik server pn, tak dpt byg apa vendor nk buat pn payah gk. Cube la buat something tuh dgn diplomatik. Aku pun tak suka buang masa. Tp aku suka plan n kalau aku dh bersusah payah nk jalan gi Dato Onn tu, bialah aku dh dpt byg apa nk kene buat. Bape lama nk kene buat. Takkan nk berdiri nk discuss. Vendor pn tak bgtau detail lg apa die nk buat. Adoh.......Takkan nk gi bilik server lepas tu, Entah ek. kenapa nk ada sini? Oh sebab bos sy suruh jgk2. So sy pegi jela. Tp sy blur tak tau nk buat apa. Adohhh!!!

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

January 11, 2010

Adoh

Tadi kate, nk kene ikot gred la apa la.
 
Lepas tu bila aku mintak contoh. Ckp anggarkan ajer. Logik ke nk ikot gred la apa la nk anggarkan. Kau kan ada contoh apa yg ko dh penah buat. Apalah salahnya ko bagi je kat aku. Aku nk tolong kerja ko pn senang. Mcm aku ni barua ko plak.
 
Dgn tak ckp tgn ni ko soh aku macam2. Sikit lagi mmg nk kene maki ngn aku la..
 
Erghhhh
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

January 10, 2010

Barang...

Uwaaa brg den dh sampai kek Mesia. Tapiiiiii tak sampai ke tangan. Uwaaaa. Arap2 jgn la die post balik ke us udahla. Den dh meleleh air lior nih. Uwaaaa

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

January 08, 2010

Bahasa Melambangkan Bangsa.


Tengah berpijar mata tolong translatekan report member. Adeh.
 
Akhirnya ada gk keperluan aku ni ek. Slame ni korg sure kata aku ni dok kt tepi tak reti buat apa2. Nama je pegawai.
 
Aku tau la sue, ko dh tolong generate pakai enjin ape ntah, tp still ayat berterabor hilang meaning. Aku yg baik ni tolong la betulkan. Kn kn. Aku pn memula igt skejap. Skali tak siap2 smpai aku pening. Smpai aku need  break. Tulis blog. Ahahaha..
 
Takde. tetibe aku tepiki. Aku ni kecik2 dlu takde plak la mak ayah aku ckp BI ngn aku. Mmg tak penah beb. Even skg ni aku nk well BI versed. Chewah. Well versed konon. Muahahahahah. Tak penah jgk ckp BI ngn dorg. Certain words tu adalah. Sbb dg2 words dlm bahasa melayu tak beketepatan sgt. But english bkn native language dlm family aku. Seumo aku idop, smpai la ke adik2 aku skg. Mmg tak penah.
 
Aku cm nk mrh la bila org ckp ngn aku, kenapa ko tak ckp BI ngn anak ko. Aku kalau ada anak, mmg nk ajar anak aku ckp BI. Aku cm. Teruk ke aku ni as a parent? Hehehe. Takdela. Being myself aku mmg tak boleh sikit kalau org tegur aku salah - wpn kekadang mmg aku salah.
 
Tapi tak pelik ke? Mak bapak aku tak ajar aku ckp BI. Tapi aku tak terkejut pn bila masuk kelas BI masa darjah 1. Even aku ni tak pernah masuk tadika pn masa umo 6 tahun. masa umo 5 tahun mak aku anta daycare centre kt bwh blaja doa mkn, doa tdo ngn doa lepas mkn. Tapi bkn ABC 123 atau one two three. Siyes!
 
Tapi aku ase aku nk guna formula mak ayah aku buat. Aku takmau la ckp BI ngn anak aku. Mgkn skali skale time aku gile tu boleh la kot. Tp hari2 smpai anak aku tak paham apa org sekeliling ckp tu TIDAK mungkin la kot. Formula ayah aku - Beli sokaba The Star hari2. Bli buku cerita BI BI BI BI. Mcm2 buku cerita. Siap yg tebal2 pn ada. And. Bli Dictionary yg bergmbar tuh. Time aku masuk skolah tak bli lg. Tu psl aku bodoh skit BI jgk. Skadar dpt 80% tu jek. Adik aku yg no3 ayah aku bli. Tros dlm 99%. Muahahaha. Siyes. Ingt aku memain ke? Boleh SPM BI aku dpt 2. BM aku dpt 4? Bangang tak bangang?
 
Aku ase bc sokaba BI dh ckp. Tak payah ckp BI hari2. And paling penting Dictionary. Ikot cikgu - jiran mak aku tapi dia dlu penah dok oversea, so mak aku soh aku menuntut ngan dia. Dia ckp nk blaja BI, study dictionary je. Bc sokaba. Ada word tak paham. Rujuk Dictionary. Itu aje yg kami adik badik buat pn. kat umah mmg tak penah ckp BI. Tp ckp BI mmg tergagap2 la skit.
 
Tp ok what- skg karier aku jd translator. Ok what??
 
Firdaus selamat. Kita ckp BM je kt umah ek syg. Tp tula. Pelat la pulak dah. Muahahahaha
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

January 07, 2010

♥♥♥

Sy dtg ke opis dgn kereta pg ini. Sebabkan jem yg teramat sgt dan sy pakai kereta. Jd sy smpai lambat dh punchcard merah. Kebetulan. hari ini sy pakai bj merah. :D
 
Hafiy sgt sweet pg td, sblm azan subuh dia bgn dn kejutkan mama sbb dia nk mengejar ubat nyamuk dan nak menelannya. Jadi mama kene bangun dan prevent benda tu dr berlaku. Kalau tak jadi mcm semlm. Tau2 najis hafiy terdapat seketul asam keping yg telah kembang bersaiz syiling 20sen. I'm not neglecting him, but sometimes. Things are getting so hard to contol. ( T ________ T ).
 
Firdaus pn sgt sweet pg td bila dia tanya mama dgn panggilan sayang. Sayam nk mayam ke? Translate: Sayang nk semayang ke? Sbb mama selalu pggl firdaus dgn panggilan sayang... (♥____♥)
 
Firdaus sebenarnye sedang stress sekarang. Sebab kepala dia botak. Dan dia slalu kene ejek. Jd dia jd mcm sedikit pendiam, menyendiri, hanya happy kalau dengan mama dan abah. Sebab hanya mama dan abah yg tak ejek dia. Smpai je nursery, tros masam. Tros takde mood. Alahai kesiannya... Nnti taklama lg tumbuh la balik rambut tu sayang. Uhuk uhuk...
 
Sgt rindu mereka sekarang.....................................( T ________ T )

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

January 04, 2010

Put A Smile..

Keep smilling. Because this is a happy entry. Eceh.............

Masa aku balik kg haritu. Biras aku ni anak die br nk masuk 3 bulan ke 3 bulan lebih cmtu la. Dia cikgu. Elok2 die bersalin sebulan, cuti skolah pn start. So lama skit dpt menyusu anak. Die pn tau aku fully breastfeed hapiy. Dia ckp dlu masa anak 1st dia nk buat gitu gk. Tapi tula, tak kesampaian sbb susah n leceh. Aku ckp mmg tak dinafikan mmg leceh. Dia pn skg anak dh 5 msti lg huru hara. Tp anak2 dia dh besar. Suma dh bole berdikari. Yg paling kecik pn dh 4 tahun. So dh pndai gi kencing berak sendiri suma. Tp aku ckp stakat, ha ah. Leceh la skit. Tuje. Tp seronok aku ckp lg. Jimat pn jimat.... Lepas tu aku diam. Tp tiap2 kali balik kg. Aku cuba la cocok jarum skit2. Bg dia semangat. Dgn bg muka bersemangat setiap kali dia tanya. Nyusu badan lg? Alhamdulillah. Aku ckp jgk. Dlm Al-Quran kn ada sebut. Kalu baby lelaki lg best kasi susu bdn. Setitik susu FM pn takde. Jadi air kencing dia pn suci, percik air je dh kira OK dh. Tp hapiy tak kira jgk la sbb die dh mkn ubat. Tp kira ok lg la. It is a gift from god (susu ibu tu) and it is free. Why not give it to our child kn? Lgpn dlm tu ada antibodi. Kita tau manusia ni dr mula lahir, smpai mati dia akan membina antibodi bg melawan penyakit. Lagi dewasa, lg byk antibodi dia kumpulkan utk melawan penyakit. Jd, kalau kita bg susu kita kt anak kita, sebenarnya kita share antibodi kita dgn anak kita. Best kn? Tu antara ayat2 pencucuk jarum aku lah. Dan wiken br ni aku balik aku tanya, mcm mana 4hb ni nk masuk kerja dh. Dia pn ckp. Dia ada perah dh. Bersedia dh nk bg full Breastmilk kt anak dia. Aku pn apa lg. Senyum smpai ketelinga. Terasa mcm mmg aku adalah antara pendorong dia. Sbb dlm family belah hubby, aku sorg je yg fully breastfeed stakat ni. Dan memula biras aku tu mmg mcm taknak cuba, sbb dia kata leceh. Tp bila aku tanya lg skali dia ckp dia nk cuba. Aku rasa bangga. Sedikit sebanyak, aku dh main sedikit peranan. Utk tidak perasan sgt, mgkin ada lg yg menjadi pendorong. Dpt main peranan sedikit pn jadilah. Hohohoho...

Aku ase tektik mengblame/mengkondem org2 yg tidak menyusu anak2 sehingga anak2 besar sikit tu dh tak boleh pakai. Aku rasa ayat2 mcm tu terlalu kasar. Msti org2 yg diblame tu kata, kamu tak paham masalah kami. Tak perlu la nk bingit2 kn telinga. Sbb bende ni mmg dh terbukti. Kita tak payah ckp pn mereka dh sedar sebenarnya. Tp bila mereka tgk kesungguhan kita, mereka jd teruja dan tersentuh jgk. InsyaAllah...

Dan lg sorg lg akak opis aku keluar ayat nih:

Nanti kak oja ada baby, kak oja pn nk perah2 mcm timah gk.

Muahahahahahaha. Happy weih dgr ayat nih. Wpn bkn la betul2 mcm tu ayat tu. But still mengujakan. Hehehe

Nk perasan breastfeeding consultant skejap.. Kekekekeke

p/s : I'm no scientise, i'm not a verified or truly qualified consultant. I'm not saying giving my own milk to my son making him stronger, as he get sick too once in a while, But i can rest assured, that i'm having fun giving him what is really a gift from god and it is free! I enjoy it! Alhamdulillah.... I also truly enjoy my night life where i don't have to worry if i have hot water in the plusk. Maybe i still need to, for my eldest son, but still, it is really rare nowadays. It's fun...! Really!
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin