August 31, 2009

Anne Of The Green Gables...

Sapa tau psl citer ni? This was one of the best movie i've ever love
until today. Always on my mind. Even the way anne combed he hair, and
made a bun on the back. I love her and at that time, i've always
wanted to be like her. It's a story about her childhood until she
becomes old. She was an energetic young woman whom never failed to
fall in love. I couldn't remember though who is the love of her life.
But i remember how she fall in love, being loved and get married. Have
kids. And the way her life grows.

That is exactly what i'm feeling right now. Being in love and having
my life grows. From a stupid tenager who falls in love to her own best
friend. To a young adult being in love with her classmate. Getting
married. Have two kids. And watching her kids to grow up. I love my
husband so much. And my kids. Eventhough, sometimes i am very tired.
But being the one whom they love. Being called mama mama all the time.
Being hugged. Being kissed. What else could i asked for more?

I thank Allah for this oportunity to feel my own anne of the green
gables moment......... Nanti i buat skrip. Kita bikin wayang ek.
Wakakakaka.


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

August 27, 2009

Terima Kasih, Jasamu Ku Kenang..

Entry jiwang2 je sejak bulan ramadhan al Mubarak ni. Hehehehe..

Hari pertama dh dpt rezeki dari teman seopis. Smlm dpt lg. Alhamdulillah......

Smlm hubby Tanya aku, napa dorg bagi?

Sajela? Napa? Tak boleh ke?

Pstu dia diam...


 

Aku pun terpikir, eh aku ni memintak simpati rakan2 ke. Wakakakakaka. Cm risau gk kn. Kot org kesian ngn aku dorg pn bg. Sbb hari2 dok buat cita bersamamu jek. Huhuhuhuhu. Tapi on the other thoughts. Aku rasa sume ni sbb dorg sayangkan aku. Hik hik..... Memang kwn2 cmni takleh dapat lagi didunia mahupun diakhirat....Syukur sgt aku dikurniakan kwn2 yg sangat perihatin dan sgt penyayang cm korg. Huhuhu. Terharu beb...

Smlm aku kene gi putrajaya lg. Cm training la nnti nk pindah sana tahun dpn kot. Hiks. Ps dh abis Klinik ke Bengkel lantak pi la. Aku pn singgah jmpe ida kt opis die. Lamaa tak jmpe minah tu. Aku nmpk die besar dlm kurus. Wakakaka. Sori ida. Tp mmg mata nmpk mengantuk aa. Tak tau aa nk kate sihat ke tak. Tp mmg kuat smngt minah tu. Gare2 nk nyusukan anak n gare2 nk yg terbaik utk anak. InsyaAllah pengorbanan ko akan terbalas jgk nnti. Amin...... Dia kata, die gi An Nur check up luqman dh 2 kali. So dpt 2 set goodies bag budak2 yg sama. So die terpiki nk bg aku satu. So cm dh lama die bgtau aku sejak luqman 3 bulan, laa ni luqman dh 4 bulan. So i think why not aku singgah la. Skali aku smpai2 tak dpt la nk jmpe lama. Lgpn kene la balik opis. Lgpn aku bwk org, kesian plak org tu tunggu aku lama. Dh la janji kul 8 kt LRT aku smpai 810. Huhuhuhu. Pstu aku pn jmpe la ida. Sklai die bg. Die ckp ha ni utk ko skali ngn sampah2. Wakaka. Padahal ade pamphlet ape ntah la. Ada org kasi kt tmpt die tunggu aku tu. Org tu kt tepi je ko kata smpah ida. Wakakaka. Pstu aku nmpk ada vitamin, ada kurma!! Ko ni....... Igtkan hadiah goodies tu je. Huhuhuhu. Terharu aku. Kurma n Vitamin tu dh slamat aku mkn mlm td n pg td sahur. Mainan tu pn dh slamat jd permainan Firdaus. Hik. Tenkiu ida. Sori tak smpt nk amik gmbar. Huhuhuhuu......

Pstu balik2 smlm cm bese tak smpt nk buka so lepak umah mak aku jela. Lgpn penat drive jauh kn. Lepak2 hubby pn pulang cm bese. Ps mkn smyg sume kitrog pn pulang. Dlm kete ade 1 lg bag. Aku cm. Eh apa ni. Buat2 lupa lak. Pstu hubby ckp. Ni la amik kt matleh td. Oooohooooo. Lupe plak gurlz nk bg aku Soya Organik die yg Melilea tu. Tenkiu gurlz........ Wpn ko kata murah je. Tp aku tetap ase terharu gk. Huhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuuhuhu. Harap2 bende tu btol2 dpt membantu production susu aku ek. Kite tgk cemana. Balik umah mandikan anak tdokan anak sume. Gmail aku hang plak. Td gurlz Tanya aku sorry gulrz takleh nk jwb. Ni aku tgh try autopublish dr word. Tak tau vista kata boleh. Aku tgh test aa ni. Pstu aku pn tdo jek. Tu pn kul 11 gk aku tdo. Tak smpt nk try soya gurlz tu. Bgn sahur pg td lepas goreng ayam ala kadar masak nasik smbil2 tu aku pn bancuh aa soya tu. Bole tahan la sedap. Lg sedap la dr susu anmum yg aku minum dlu asenye. Sbb ase sweet die manis2 buah je. Tak manis sgt n manis soya la. N tak ase susu sgt. Best2 sukaa. Akan kujadikan minuman harianku. InsyaAllah...


 

Ok tu je nk repot psl hadiah smlm. Tenkiu....

p/s : aku tak repot pn psl hadiah kelahiran hafiy kn. Kate aritu nk repot. Hehehehe. Takpela. Bialah adiah tu aku simpan je wt kenangan. Yg duit letak dlm bank n separuh ada la gune skit. Huhuhuhuhu. Thanks kepada semua yg member. Jasamu ku kenang hingga akhir hayat.

Wallahualam....

August 26, 2009

Setiap Kali..

Setiap kali mama penat, mama akan igt ni.

Setiap kali mama nyusukan hafiy, dan hafiy tertidur puas, kenyang,
lega, lena dan sangat tenang. Gembira sangat. Dan setiap kali hafiy
tak puas nyusu sebelah, hafiy merengek manja sangat. Mama pun cium dlu
baru mama hulur lagi sebelah. Dan setiap kali mama dengar dari
pengasuh/nenek atau sesiapa pun yang jaga hafiy dan bagitau mama, susu
habis. Dia isap elok. Dia tidur banyak. Alhamdulillah. Syukur sangat
sayang. Macam sebuah penghargaan yang takkan mama dapat dari
mana-mana.

Walaupun dugaan kali ni agak berat. Dan ujian itu masih berlangsung
dan mama hampir kalah sayang. Tapi mama harap and berdoa moga-moga
mama tabah hadapi semua ni ye sayang. Moga-moga sentiasa Allah
kurniakan rezeki buat mu sayang dari titisan-titisan susu mama.

Harini mama sedar, erti kepuasan tu mengatasi segala-galanya. Mama
redha andai tuhan menguji mama sejauh ini, dan mama akan cuba cekal
sayang. Mama nk tengok lagi kemanisan wajah kepuasan dan kelenaan mu
itu hafiy. Mama sayang hafiy. Apalah sangat erti mengantuk, penat,
jerih ini kalau nak dibandingkan dengan kepuasan hafiy tu kan.

Sedih plak..... Huhuhuhuhuhuhu....

Sedih sebab tak dapat tengok kemanisan tu pada wajah firdaus. Firdaus,
mama sayang firdaus jugakkkkkkk. Meh sini dua2 nak pelukkkkkkk
ciummm... Huhuhuhu
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

August 25, 2009

Rezeki

Terima kasih kak sariyah n kak limah atas pemberian ini. Moga2
dimurahkan rezeki kalian dan dilimpahkan dengan pahala penuh
keberkatan dibulan yang mulia ini. Nnti i balas dengan kuih raya ek.
Ekekekeke. Tenkiu2.

p/s : iu esok aa aku carik gmbar makanan yg bigbos blanje aritu ek.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Geng Susu Ibu..

Td br bc blog gurlz n komen2 psl BENGKAK SUSU. Sian gurlz. n sian gk
kt sesapa yg penah alami suma tu. Mmg seksa sesangat ek.

Aku penah alami jgk. Cuma kes aku lain, masa tu aku dh bersalin. Si
Gurlz ni plak blom bersalin n still 36weeks. Doktor kate sbb die dh
mindset utk bg susu ibu kt bb. Tu sebab susu kuar. Tu dia penangan
mindset seorang ibu yg cekal ek. Bagus2.

Tula ni suma cabaran ek. Masing2 ada dugaan masing2. Bertabahlah korg.
Smoga kita sume kuat n bertabah untuk terus menyusu anak kita. Amin...

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Bos Blanje Mkn Busat

Sempena ramadhan.... last week..

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

August 24, 2009

2nd Ramadhan

Masakan on 2nd Ramadhan

The chef wannabe...

The eldest son in the house yg quite cranky jgkkkk...


Hubby telah masak:


- Kari Ikan Pari (aku perah santan, ikan pari bakar dlu)
- Paru Sambal (aku kopek bawang n siang cili)

Tak dapek nk teruskan usaha due to cranky baby in the house. Hehehehe... Hafiy tak sihat.

Lepas tu goreng terung kt umah mak aku. Hubby ckp mkn terung goreng sodap layan ngn kari.





Sleeping beauty...
Gambar lamaAku cuba nk amik gmbar Hafiy tapi apakan daya camera phone ku yang blur. Ni paling cerah. Both dlm kete.

Hafiy...




1 Week before turning 3 months.....


August 23, 2009

My Very Own..

I have now, my very own husband, my very own life, my very own car, my very own 2 sons...
My very own salary, which i could use to pay for my debts or needs or desires....

My very own, almost everything a woman needs or want...

Almost? still not enough!??!!!

Don't know lah. Tapi hari gaji makin dekat lagi aku stresss... Erghhhhhhhhhhhh... Bila aku nak naik pangkat jd KSU nih.. wakakaka

Cabaran Ramadhan...

Cabaran lapar dan dahaga tu alhamdulillah takdelah sgt.

Tp cabaran anak2 n hubby yang batuk2 and selsema. Tp dorg tak demam. Risau jgk. Tp gi klinik, dia soh check H1N1... Rm39 tuh skali check! Utk sorg. Kene baya sendiri, insurans tak cover. Pstu kalu nk amik jab pn boleh Rm80.... Huh.... Mahal. Nk gi gomen, kalu tak demam derang tak check further or bagi jab. Siap aritu mak aku pegi nk amik jab die kata takde kt gomen. Ampes. Lg pulak nk gi yg kt Hosp Ampang tuh, ada meja khas utk H1N1. Tp for sure situ lagi ramaaiii org H1N1 dtg. Lg elok2 batuk2 bese je lg terdedah. So kami tak pi la check.

Dlm ati risau gk. Tp ujung2 bln ni manalah nk korek money.

Alhamdulillah, hubby n anak sulung dh ada progress la skit. My eldest son mmg ada jangkitan kt tekak die lastweek, n ulser, so this week die batuk2 la. Arini dh kurang skit n ulser die pn dh baik. Dh bole mkn n nyusu cm bese.

Cuma kesian kt baby kecik nih. Tak pernah lg die batuk. Sklai batuk2. Jangkit kt abang die la tu. Dh cube elak tak kasi si sulung ni kiss adik. Tp budak2 manalah die paham. Tu pn smlm mama dh jd hulk piat tinger sbb jerit2 dpn adik. Adik tu dh la susah tdo sbb batuk2. Huhuhuhu... Kesian tp nk wt cmne. Kecik sgt lg nk bg mkn ubat. Tp aku kalah jgk, smlm aku kasik ubat batuk. n pg td pn aku kasik jgk. Kalu tak langsung takleh tdo. Ni boleh la tdo dlm sejam dua. Which is so not Hafiy. Sbb hafiy mmg jenis baby yg tdo lama. Tp hikmahnya, bila die takleh tdo, die nyusu. So byk skit la die nyusu. Alhamdulillah. N berak pn byk .... ;p...

Smlm ada progress baru. Sbb aku asek entertain adik, firdaus dh pandai pakai bj sendiri. Kelakar smlm hubby tanya aku pakaikan suar die ke td? Aku ckp tak. Aku tanya hubby balik. Hubby pn ckp tak. upenye mamat tu pakai sendiri. Pg td pn firdaus make another attempt. Suar mmg dh pro dh la. Siap senget2 die dh boleh betulkan. Pstu tshirt. Die masukkan sbelah tgn je betul. Lg sbelah kene mama betulkan. Bj pun amik sendiri. Besttttt. Cuma tak smpt nk attend die blaja buang air kt toilet. Tulaaa cuti 2 bulan buat dekk je. Ni dh cuti weekend br nk ajar. Takpe2 aku cube la berdikit2. Moga2 dpt jgk ajar die kencing before die masuk 3 tahun. Amin............. (wpn aku ase mcm sedikit susah n terlambat. huhuhuhu..)

Eh ko kate busy baby kecik sakit. Update blog tak busy plak. Biasa lerrr.... ;p

Oh before aku stop. Arini ade lauk best. Kari Ikan Pari (nk buat gulai tak reti), Terung Cili and Paru Cili. Patu jap gi bli air soya plus murtabak singapore kt param. Hafiy blanje. Sbb td cilok duit die.. Huhuhuhu....

August 22, 2009

Perlu Ke Tak Perlu?

Kalu kita baca blog seseorang tu. Kita rasa die salah. Bknlah kita ni
betul sgt. But dalam islam kan wajib menegur dari segi islam lah. Ini
pada aku lah. Bkn nk memudaratkan. Jauh skali nk memaki atau
menyakitkan hati. Sekadar 2 cents thoughts orang kata. Tp kalu aku
sendiri. Adakah aku bersedia untuk ditegur? Org kata kalu cara baik
apa salahnyakan. Cemana cara baik tu?

Kalau orang tu tulis blog, and guna shortform untuk perkataan2 ayat2
Al-Quran / maksud bahasa arab yang menjurus kepada menyebut Nama Tuhan
/ Allah S.W.T. Sebagai contoh, insyaAllah tapi dia tulis insy je. Ntah
la, pada mata aku tu salah. Tp aku kompom punyelah kalu aku tegur,
mesti die marah n kata aku tegur tak bertempat. So aku tegur dalam
hati and tulis kt blog jek. Wakakakaka.

I mean, bagi aku benda ni adalah sensitip. Sbb selepas insy yang die
tulis tuh, adalah perkataan Allah. Jadi aku rasa berdosa (aku rasa
berdosa, but i'm not sure if this berdosa?) kalu aku tak tegur. Tp aku
taknak menimbulkan konfrontasi macam dlu. Jadi aku luahkan kt sini.

Sekian.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

August 20, 2009

Why I'm Not A Writer...

Ha ada idea nk menulis. Hehehe..
 
Aku br sedar bende ni masa aku dlm pantang haritu. Mcm mana aku sedar tu bia aku je yg tau. Wakaka. Sbenanye aku pn tak tau cmne aku sedar. Yg pasti what strike me is, mmg aku ni takberbakat menulis langsung. Hehehe. Takpe2 dun worry, bkn aku demotivated. Mmg aku akui kelemahan aku yg satu ini. Hehehehe.
 
Smlm aku ckp ngn ida psl nih. Pehtu die cm gelak2. Elee msti ko dh lama tau tp ko nk jg ati aku ni kn. Hehehehe. Tu la. Malu jgk Aku ni perasaan je yg lebih. Wakakaka. ;p
 
Antara sebab kenapa aku ni tidak dilahirkan sebagai seorang penulis yg berbakat- Mgkin aku penulis, tp aku tidak berbakat untuk menulis. Do get what i mean? Maksudnya, aku boleh menulis, tp apa yg kuar tu kebykkan nye crappy2 thoughts jek. Susah sgt utk aku menulis facts. Even aku tak pandai mewacanakan penulisan aku. Ewah. Merepek meraban tu pandai la. That's why i'm not gifted langsung.
 
Pertama skali, aku sedar. Bila aku menulis, aku tak saba nk mengendingkan penulisan aku. Kalu tulis blog tu mmg ler panjang berjela. What i mean is, mcm nk tulis novel ke apa ke. Aku penah buat attempt tuh. And episod novel aku ntah brape kerat tau2 dh ending. Ataupn, aku tak tau nk ending cemana, last2 aku stop je kt memana aku suka. Wakakaka.
 
Kedua, Aku suka sgt campur aduk bahasa rojak english malay and pasar and short forms and mcm contoh. Kalu aku tgh tulis novel pn ada perkataan, watpe, ktne, napa. Cm tak cantek la kn guna perkataan2 cmtu. Supposedly, guna la perkataan yang bagus2, jd hasil karya aku tuh MAHAL and lebih dihargai.
 
Ketiga, aku feeling sengsorang. Kalu klaka tu ade jgk la yg gelak wpn aku ase tak semua - most of the time aku gelak sorg2 je asenye. Wakakaka. Tp kalu sedih tu. Masa aku tulis aku dh feel dh sedih. Tp aku tak reti nk intrepret dlm penulisan aku. Bongok kn? Tu la antara main reason membuatkan aku tersedar sendiri. Hik hik hik.
 
Keempat, aku slalu messed up with facts. Sbb aku tak pandai nk merangka penulisan aku. Yela, dlu masa cikgu ajar buat rangka karangan aku ckp. Nonsense suma tuh. Muahahahah. Last2 mmg aku tak pandai. Ntah mana pembuka, penutup, isi, lintang pukang. Bak kata org2 skang - kedaung / kelaut. Ish ish ish. Manalah nk ada bakat. Wpn aku penah bercita2, nk benti kerja jd penulis novel jek. Wakakaka. Jd penulis blog pn tak kemana pn aku ini. Huhuhuhu. ;p. Ha ada 1 lg bende yg add up to this 4th point = contoh aku nk story balik kisah hidup aku pn. Aku sendiri lupa. Bila aku ke situ. Bila aku ke sana. Tau2 time aku cite, aku sendiri konpius. Gurlz slalu la jd pembaca setia aku yg bengkeekkk je ngn aku. Wakaka. Sbenanye ramai yg bengkek.Tp minah buyung tu rajin komen. Ampes tol.
 
Kelima, i can't stand critism. Msti nk emo tak hengatnye. Pstu tros down. Pebende la lu ni. Buang masa gua je beb nk kasi ajar sket lu ni. Hehehehe. Hat ni aku takleh komen byk. Mmg tak bagus utk jd seorang penulis.
 
Keenam. Aku suke pening and suke lupe and suke konpius and ntah hape2 lg yg ntah hape2 aku suke. Ish ish ish.
 
Tgk, aku tak rangka karangan aku. Aku dh hilang punca penulisan. Wakakaka. Itu la aku. So di sini aku nk umumkan. Aku dh sedar diri aku, tak padan utk jd seorang penulis.
 
*tgh mencari diri sendiri, what i'm good at? Masak tak suka, kemas umah tak suka, tulis novel tak berbakat, buat minit tak berbakat, buat coding tak siap... Huhuhuhuhu*
 
p/s : tp aku tgh dlm state normal je. Takdela tgh sedih or tgh down. Tu la buta tulis sungguh aku ini. Huhuhuu... ;p

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

August 19, 2009

Home Treatement For Coughing Child...


My poor baby Firdaus is coughing for couple of nights now. Night before he was coughing and vomitting, then he can continiu sleeping. But last night he was straining himself from vomitting and he got problems in breathing that cousing him - not sleeping. Kesian sgt. Aku try sapu minyak panas and bg die minum susu. Die ok skit, cuma ketidakselesaan tu buat die tak boleh tdo jgk.
 
I've thru this one web and found it interesting:
 

Home Treatment

Here are some ways to help your child feel better:

  • If your child has asthma, make sure you have an asthma care plan from your doctor. The plan should help you choose the right asthma medicines to give.

  • For a "barky" or "croupy" cough, turn on the hot water in the shower in your bathroom and close the door so the room will steam up. Then, sit in the bathroom with your child for about 20 minutes. The steam should help your child breathe more easily. Try reading a book together to pass the time.

  • A cool-mist humidifier in your child's bedroom might help with sleep.

  • Cool beverages like juice can be soothing. But do not give soda or orange juice, as these can hurt a throat that is sore from coughing.

  • You should not give your child (especially a baby or toddler) OTC cough medicine without first checking with your doctor.

  • Cough drops are OK for older kids, but kids younger than 3 years old can choke on them. It's better to avoid cough drops unless your doctor says that they're safe for your child.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

I Need You...

I need you, because i couldn't do everything alone.
I need you, because i only have 2 hands at a time.
I need you, because i already loosing my energy.
I need you, to hold me when i'm out of my patience, my senses
I need you, to at least stood by me and be my cheer leader
I need you, without reasons i just need you
I need you, I need you, I need you!

August 17, 2009

Boring Night...

Tonight, it was supposed, hubby's time to come home early. But it turned the other way around. Huwargh. Takleh nk wt apa. Redha jelah.
 
Kids was sleeping soundly in our room. Thank you kids. To be letting your mama wandering around the net for a while. As usual, without hubby equals to = couldnt sleep. Sbb dh biasa dia balik not later than 10pm. Bila nk menerjah more than 11pm. I couldnt get along and try to sleep. Kejap2 lg ngantok la kot. Huhuhu..
 
I had McD for dinner tonight. Because the rain falls heavily once my foot touch down LRT Setiawangsa. How to handle the kids some more. Walking down from parking lot to the lift some more. Even i got stuck at the LRT almost half an hour just now. Tu pn aku redah je ujan sbb dh reda sket. I shouldn't do this a lot - having Mcd on my own sweet time. Later if hubby is coming home late, i shud just buy anything at Rumba's Cafe. Cheaper and kenyangier. Aku tak kenyang tp aku muak!! Huwarghh lapar nasik!
 
So, this is to say, i'm not gonna fast tomorrow because i'm now craving for NASIK!! Tp tak tau gk. Kalu dpt pose abis tros esok. Legaaaaa. Takyah piki dh psni. Tgk la cemana. Nnti aku gi dapur korek apa yg ada....Huhuhu. Bkn taknak masak. Lgpn aku takleh masuk umah. Might as well aku mkn something yg senang mudah dan boleh dibeli melalui tingkap kete sj. Then gi umah mak aku, rampas parking lot bawah bumbung. Muahahaha. Aku ada baby maaa. Tu pn aku dh biar je Firdaus jln bwh hujan renyai2. Mmg tak ckp tgn seyyy.
 
Aku ase hubby aku kijam sbb biar aku sorg2 cm td tuh. Huhuhuu. Tp in a way, dia cr nafkah utk aku jgk kn. Tp tu la, aku paham perasaan isteri pertama kenapa die mrh sgt kalu laki die menggatal nk kawin 2 3 4. Ni la cabaran isteri pertama. Sehidup semati time2 suami susah. I mean. Mmg susah la skg kn, br2 kawin. Baru2 nk bina kerjaya. Aku masih kuli dia masih kuli. Mgkin org lain, tak mcm kami. Gaji pn dh ribu riban. Dh boleh bli umah Semi-D. wakakaka. Omeng aku tak perli kau meng. Hehehehe. Kau pn ada zaman kesusahan yg akan buat ko kenang, kalu pion buat hal. Eh aku tak doa laa yg buruk2. Aku ckp kalau. Ok2 balik pada cite aku. Oh ye. Omeng bc ke blog aku? Hua hua hua hua...
 
So to say this, aku akan bengang la kalu ada pompuan mana ntah. Jalang mana nk ngorat laki aku. Dh tu senang2 je beroman. Walhal dia tak tau, pengorbanan aku apa aku dh susah payah time2 hubby aku jd kuli ni. Kalu hubby aku bc ni sure die kate aku merepek! Aku bkn la nk merepek. Tp ntah la. Cmne nk ckp ek. Ok la. Bia jela aku mls dh nk ckp. Tp yg psti. Aku mmg ase susahhhh gk la skg ni. Tak menang tgn.
 
But apart from that. When i reached home. Tgk anak2 aku bermanja2 ngn aku. Firdaus yg mmg dh sedia maklum - buat sepah adalah kegemaran ku. Buat penat je mama bli menan. Menan lain gk ko cr. Acik2 dtg umah tgk hafiy bli menan utk Firdaus pn die main sekali je. Pstu die bosan. Huhhh... Tu yg die amik buku. Dh habis bc tgk gmbar suma. Dh tak tau apa nk buat. Die koyakkkkk. Amik mknan die blaja main msk2 ikot mcm mama slalu buat kt dapo. Siap mintak pisau. Bgla pisau sapu roti. Main dpn mata mama. Pstu bukak beg2 nursery die ngn adik dia. Pstu lipat2 bj kt dlm tu yg dh sedia berlipat. Kalu mama lmbt skit lipat bj. Ha mulalah die buat projekkk. Huwaa. Kalu die lipat2 je takpe. Ni kalu ada mknaan die smeared2 kt bj2 tu. Dgn musim hujan skg susah nk kering. Hampir jd hulk aku tau takkkkk.
 
Ari tu lg best. Mama basuh pggn kt dapo. Die naik atas meja mkn. Read betul2. Naik atas meja mkn. N main masak2 nasik yg dh sedia msk. Terabur kn atas meja, atas kusi n bwh meja pn. Huwarghhh. Dh la die tak mkn nasik lg. Adoiaiii. Sib baik la ade korek2 skit suapkan die mkn. Pstu pandai lak nk acikk nk acikkk agiii. Ishh budak ni.....
 
Itu la yg aku alami. Stakat ni aku just jerit. Penah la aku cubit. Tp aku cuba restrain diri aku dr mengajar anak2 dgn cara jerit / pukul. Aku dh pernah alami tu suma as seorg anak. N aku taknak suma tu terjadi kt anak aku. Sbb aku tau cemana rasa perit. N cemana akward lepas tu nk peluk cium anak2 kita balik. Tak tau la org lain. Mgkin dia rasa itu cr die ajar anak. Selagi aku boleh sabar. Aku sabar. Aku sentiasa igtkan hubby n harap hubby igtkan aku. Bg aku, bak kata rasulullah. Nk pukul boleh tp kt kaki je. Kt muka, badan mmg prohibitted. Yela, tu manusia tu yg ko nk ajar/bg pengajaran. Bkn binatang. Aku nk Firdaus n Hafiy smpai dorg tua, dorg rasa kasih syg aku tanpa rasa akward. N aku nk dorg sayang aku balik mcm mana aku sayang dorg. Amin. Tp bkn la dgn cara paksaan. Hehehehe.
 
Eleh mcm aku sorg je sayang anak kn? Hehehehe. Takdela. Tetibe ase nk menulis. Tulis la apa pn smpai merepek2.
 
Just to update, aku tak tau la mcm mana nk kata. Tp each time, every day aku perah susu, slalu ase kecewa sikit sbb slalu tak ckp utk buat EBM. N kdg2 terpaksa pulak curik EBM. Sbb perahan aku tak byk. Tp Allah tu maha kuasa, EBM aku ada je. Alhamdulillah. Wpn tak byk la. Sentiasa aku igtkan diri aku psl BF Mothers yg aku idolai dan menjadi sumber inspirasi aku. Smoga aku setabah dorg. Amin.....
 
Ada org tanya, kenapa nk kene perah hari2, knapa tak perah weekend for the whole week?
 
Ada beberapa perkara:
 
1. Even perahan utk sehari ni, kdg2 tak ckp utk seharian baby di nursery. So bayangkan, perahan sabtu ahad nk cater susu utk 5 hari baby di nursery pada waktu siang? Dh tu pulak, of course masa wiken nk kene kasi baby minum. Susu ikot ibu, Kdg2 byk. Kdg2 sikit. So wpn dh perah byk (tp EBM aku cukop paling2 pn utk 2 3 hari shj) kene perah lg dan lg. Utk mengisi keperluan hari2 kecemasan. Sbb sapa BF mothers besenye mmg takde standby susu pn. Ke aku sorg je? Bila btol2 kering. Br bli susu kot. Harap2 takla. Moga senantiasa bersusu secukopnya utk hafiy. Amin.
 
2. Katelah kite kasi baby nyusu mlm je direct. N siang kt opis tak perah. So stimulation tuh takde. Tu yg jd lama2 kering tu sbb body kita igt. Kita dh tak perlu susu. So perah memerah selang 2 3 jam tu sklai itu adalah stimulation. Supaya susu sentiasa dibekalkan oleh body kita. Kalu kita malas perah jarak2 sgt pn. Body boleh merajuk. Ini ikot pengalaman aku sendiri masa ngn firdaus. Wpn amik masa lama gk utk dia merajuk = dr firdaus lahir smpai umor dia genap setahun. Rezeki firdaus mmg murah sikit. Mama perah sekali dpt 12oz. Hafiy ni sekali perah dpt 6oz tu dh byk sgt dh tu. Huhuhu. Tp rezeki hafiy, mama mempunyai semangat dan inspirasi utk sentiasa kuat utk bg hafiy 100% BF insyaAllah......... So aku ase kalu aku tak keep on stimulate time hafiy ni, mgkin susu aku akan lebih cpt kering drpada time firdaus dlu. Wallahualam..... Just bersedia jelah...
 
Aku ase tujela kot sebabnya. Kalu ada yg lain. Mgkin aku tertinggal. Mgkin ada yg lebih tau......
 
Yg psti semua ni ketentuanNya dan rahmatNya. Moga2 dia sentiasa memberkati niat aku dan ibu2 BF yg lain. Amin.....

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Gambar2 Gelap


- Sj je la nk share
 
Amik gmbar ni mlm td. Igt nk buat pengubat rindu. Skali gelap. Huhuhuhuhuhuhuhu......Takpela janji ade... Huhuhuhuhu
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

August 14, 2009

Saat Sakaratulmaut Mendekat..

Scary tak? Hehehe. Scary atau tidak, kenyataan adalah kenyataan. Yg hidup hari ini pasti akan menemui kematian nanti.

Pagi semalam aku baru je terfikir pasal Arwah Yasmin. Bkn pikir apalah. Mcm dia ada blog, so bila die deceased, siapa akan handle blog dia? And i never failed to visit her blog once in a while just to see sapa update blog dia. Bkn la i want to hear her from the dead. But mcm i think it is sweet if her hubby post something for her, about her or whatever. I like to share the sweetness.

Lepas tu kt blog aku tgh carik2 function utk collaboratekn blog dengan facebook (aku masih tak jmpe lagi. huhuhu), aku ternampak list of author aku. Ada nama ida. Tp aku dh buang. Bila aku dh click delete br aku terpiki, if only i was away, kn bagus if ida dpt memeriahkan blog ni for me? Isn't that sweet? Tp aku dh buang so aku lupakan jelah. Hehehehe. Lgpn, i'm gonna stay like yasmin. Her blog is following her suit. The blog is in silence for ever and ever.......

Then dpt brite kematian Arwah Asri, ketua kumpulan rabbani. Dan kt tv smlm ada few minutes video on his collapse. Ye. Siap nmpk muka biru, tp mata terpejam rapat.. Subhanallah.....

Lepas tu ada jgk video masa kt rumah. Sekujur tubuh dibaringkan di atas tilam. Arwah meninggalkan seorg balu dan 6 org anak. Tu yg aku dgr la kt tv smlm. Kalu aku salah maafkan aku..

But aku nk elaborate on pembaringan arwah tu... Aku ase mcm satu mcm sayu pn ada. Itu perkhidmatan terakhir isteri arwah utk suaminya. Suami tu satu perkataan yg mulia kn? Suami, seorg yg dimuliakn. Begitu jgk Isteri. Suatu perkataan yang dimuliakan. Lebih baik menyebut, Suami dan Isteri. Daripada menyebut Lelaki dan Perempuan. Suami seorg yg bertanggungjawab, insan yang punya ikatan yg paling luhur di sisi Allah S.W.T..... InsyaAllah. Terharu aku tgk pembaringan itu. Tertanya2 sendiri adakah aku dpt buat perkara yg sama? Nauzubillah.....

Hubby aku kata, kesian kn. Msti Isteri arwah sedih dgn pemergian Allah. Tp dlm hati aku ckp, tgk pembaringan yg nampak selesa tu, Isteri dia pasrah dan dgn redha melepaskan pemergian arwah. InsyaAllah.....

Lepas tu pg td dgr plak lagu kt radio... Selamat tinggal, pada semua, yg pergi takkan kembali lagiii..... Merdu betul suara arwah. Hubby aku kata, lirik lagu ni mcm untuk dia, cerita utk dia... Mesti isteri dia sedih dgr lagu ni. Huhuhuhu.......

Moga2 roh arwah dicucuri rahmat olehnya. Al Fatihah! Amin...............



--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

I Wish...

I wish i had a camera;
Which i could share my favourate moments with my little ones.
Esp my new born son.
I felt that i had been treating him less.
 
I wish i had a nice pic of him
So i could see him when i missed him
I had his brother's pic all over(gmbar masa die baby2 byk la. gmbar decent die dh besar ni takda huhuhu),
but i don't have hafiy's decent pic
 
I missed them both
And i wish i had a nice camera
(Camera masa kawin dirosakkan oleh Firdaus, takleh repair dh. Camera phone hubby dirosakkan oleh aku, hubby taknak repair sbb die pn menyampah ngn phone tuh. Camera phone aku mcm hampeh, amik gmbar blur tak igt. Bkn sekadar blur, malah berbijik2. Huhuhuhu. Tu nama nya mmg dh nyawa2 ikan jgk la tu. So kami takde camera...Huwaaaaaaa)
 
I missed them both
I need a camera!!
So i could see them both anywhere, anytime i want...
 
Mama missed you guys a lot...... huhuhuhuhu

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

August 12, 2009

Ada Sebab..

Ada sebab kenapa 2 3 hari ni aku tak tulis blog. Selain smlm aku tak dpt online sbb BerBengkel, dan bile balik umah Laptop yg br abih baya bulan ni, ROSAK. Huwaa. Sib baik dh buat problem log kt hubby. Yelahkan hubby i technicion. Hehehehe. Tp besela technicion persendirian nih. Ada pasang surut mood sikit. Silap ckp kang mulalah. Eleh. Nyampah. ;p......
 
Sbb nya. Aku ada la kerja pending. Konon nk buat. Tp takde mood nk buat so buat secara slow motion gila babik. Huhuhuhu. Tp ati meronta2 nk update blog. Tapi tepaksa tahan sbb takot ase bersalah plak kn. Huhuhuhuhuhu
 
So skg aku dh ase bersalah. Huuuuuu huuuuu huuuu....

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

When My Ramblings Go Lame...

Yeke? Lame(Lame as in - tak menarik) ke? Bosan ek.

Dh la jarang update. Lepas tu plak update ntah apa2. Ehehehe.

Ok hari ni ada gmbar.

Takpe gmbar tu nnti dlu. Sbb aku post pakai gmail ni. Nnti2 jap aku masuk blogger untuk letak caption. Heheheh. Rajin nau kerje menimbun tak nak buat.

Smlm aku gi PICC. Mencabar sungguh sbb aku tak penah pergi. Lepas tu fikir la mcm mana nk pergi lgpn aku kn mengepam. Karang nk pam ktne. Msti dpt sikit. Sgt sedih. Huhuhu...

Terasa mcm org suma tak memahami kedudukan diri ini. Cewah. Tp pikir balik. Dh tanggungjawab kn. Kne la laksanakan. Yelah. Aku jgk yg pilih jln ni. Aku jgk yg beriya2 nk bfeed. Takde sapa pakse pn. So kalu susah ke jerih ke apake. Aku kene harungi dan tabah lah kn. Eh mcm tebalik ayat tu eh. Takpela. Janji korg phm? Ke tak paham. Tak paham sila komen. Wakakaka.

Ha smlm aku gi Bengkel Penulisan Blog Menteri. Bc betul2. Bkn blog sendiri. Tp blog menteri. So blaja la tu ni tu ni suma. Sharp je benti mkn. Kalu tak aku terjah makanan dlu. Ni benti makan je melilau nk pam. nk pam. Mcm kegianan.

Pagi aku smpai dlm 830pg. Carik surau. Lepas tu mkn dlu. Lepas tu pump. Kul 910 start bengkel. Mmg dlm agenda start 910 so takde hal la masuk lmbt skit. Surau BAPAK jauh. Huhuhu. Dugaan dugaan. Sib baik btol aku period. So takdela kocoh kacah nk smyg ke hape lg kn.

So pg2 kul 850 cmtu pump sekali. Dpt 4oz. Byk jgk. Due tu kelmarin aku minum air byk kot. Pstu Rest minum pagi kul 11 aku lari lg gi pump. Kire aku tak mkn. Aku balik dr pumping session, tgk2 org ramai kerumun kt makanan lg. Kalu tau td aku pump lama skit. Kata rehat 15 minit. Aku jln 5minit. Pump 5 minit. 5 minit jln balik ke dewan. Takdela jln smpai 5 minit. 5 minit jalan tu termasuk pasang pump n tutup pump and basuh pump. Tp pump mmg dpt tepat2 5 minit je. Yela. Ok la dr takde.

Pstu tghari break kul 1. Aku mkn dlu. Lepas mkn pump lg smpai kul 2.

Pstu dh, aku tros balik. Mmg sakit gila dlm kete. Tp pikikan kalu aku pump nnti kul bape lak nk balik. Nnti jem. Lg plak aku tak tau jln sgt. Nnti terpusing2 lg. Slalu cmtu. Time pegi ok. Time balik tak ok. Sbb byk sgt sign board to kuala lumpur. Huhuhuhuhu...... I mean KL to Putrajaya la. Tak tau la cmne nnti dh kene keje sana. Huhuhu...

Pstu aku balik umah dlu. Cpt plak smpai (Aku cabut kul 4. Sbb kuliah abis kul 330 cmtu. Pstu buat course work skit. Dh siap course work aku cabut. Lgpn tinggal bentang je. Lecturer sume dh kasi speech masing.2) Ala bkn lecturer la facilitator. Mcm kursus gk nih. Kursus buat blog. Wpn aku blogger. Tp masih ada lg yg aku tak tau. Kira berguna jgk la bengkel tu. Aku ase fun. ;)...

Bila balik umah. Dh lama tak pump. Byk jgk la dpt. Tp takdela byk sgt sbb aku tak byk minum air kot smlm. kire ok la jgk. Alhamdulillah.

Lepas tu br amik hafiy n firdaus. Ujan plak tu smlm. Pergh mmg mencabar btol nk jg BF Mother nih. Huhuhuhuhu..... Aku takmau mengalah skg. Masih terlalu awal. Aku nk jd mcm Shida (smpai anak die dh amik solid food skg), aku nk jd mcm Ida, Nk jd mcm azren. Ni sume mom2 yg menjadi idola aku skg. Sbb dorg pn mengepam di opis seperti ku. Ha lg sorg. Suhaida. Kwn gurlz. Aku ase. Buat sesuatu secara berkumpulan cmni mmg lg bagus. Sbb kite akan ase lebih motivated. Alhamdulillah..............

YG peliknya. Dlu time firdaus aku mmg tak termotivated langsung. Maina anak dh besar. Shakirah tak kontak. Takda sapa asenye yg terberkontak ngn aku utk dijadikan sparring partner. Tp sesekali aku pump tu bole dpt menjangkau 12oz. Skali perah je weih! Masa tu firdaus 3 bulan cmtu. Tp masa time hafiy ni. Dpt 2oz sekali pump pn aku dh happy. Ada time dpt 1 oz pn mcm tak kuar sgt. Tp tu la. Allah nk kasi cabaran kot. Lg kita beriltizam. Lg die nk uji kesabaran kite. Bile die uji tu. Kite kire dpt pahala la kn? Kn kn kn? EHehehehe.

Ok la apa kau merepek ni shetonnn..... AKu stop sini cau...
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin
Gmbar blur. Huhu. Ni mamat Hafiy 2 hari lepas. Mcm kurus je kn? Tp pg td die mcm tembam. Bagi 20oz smlm kt nursery. Habis! Pstu balik menetek je. Tu aku nmpk die tembam skit pg td. Hehehehe

Aku tau sapa yg akan tegur aku psl gmbar ni. Msti gurlz. Senget pn kepala ko senget la. Naseb. Ahahaha. Aku dh rotate. Memula die pusing ke kiri. Aku tersalah rotate cemana ntah jd pusing kanan. Dh malas nk rotate. Bia la die nk pusing jgk. Wakakaka. Oh ye. Lupa nk quote tempat kejadian. Ni lah PICC.

Cantik kan? Ni masa pg2 br smpai.

.

Ni lah bengkel yg kene pegi tu.

Fuh sungguh mencabar membawak benda ituww. Sib baik tak bwk laptop. Kalu kene bwk laptop, aku nangis... Huhuhuhhuhu

Ni borang kehadiran. Last2 aku register je. Tp borg kehadiran ni org tu bia je atas meja. Ramai sgt urusetia. So aku pn tak pasan aku terbawak balik borg ni. Huhuhu.

Ok tu je. Sekian...

August 07, 2009

False Alarm...

Fuh lega nmpk tanda merah itu. Wpn ada sedikit kekecewaan. Eceh. Hehehe. Tp kalu piki balik. Takkan mcm maryam kot. Tak kene apa2 cmne nk pregnant. Gilo. Takot tak bertempat. Masa tuttttt langsung tak pikir. Wakakakakak.......
 
Takdela. Aku blom ready utk the 3rd one. At least not until Hafiy setahun mcm abang dia. Dgn mcm2 bende yg tak settle lg yg perlu dibawak2 disettle2kan secara pelan2.
 
Klaka hubby aku siap piki. Ish ni nnti kalu rapat2 sgt, nk anta skolah mau pening dgn mcm2 yuran tahunan nk kene settle. Wakakak. Nasib u la bang...... Eh tak nasib kita bersama. Hik hik hik.
 
Igt tak janji manis aku pg td? Aiseymen. Pg td masih berbunga2 dihati la menyayangi suami ku. Tp dh petang ni dh mcm dh reda plak. Tau2 plak die kene balik lmbt arini. So kensel la. Wakaka. But i still love him no matter what. Pelik why do i kene keep reminding myself on this? Wakaka. No bang, i really love u. U pun tau kan.
 
So habisla minggu ini. Utk disajikan bersama. Ewah. Aku masih hidup. And hafiy masih 100% minum susu ku. percent die minum air masak tu tak kire. Sbb tu kira nursery tu mencheating. Hehehe. Oh aku tak cite kt blog ek. Nursery bg anak aku air masak on his first day. Huhuuhu. Just because susu bekalan dh abis. Bkn die nk call aku soh balik. Uwaaa. Kijam...
 
So i'll make sure the next time susu cukop insyaAllah. And aku perlu asenye membeli warmer. Aku akan bli guna duit bagian kwn2 opis. Time kasih sume.......
 
Hadiah utk anniversary takde ek? Since kawin i tak dpt? Wakakakaka..... Akakkkk jgk yg susah... Ehehehehe

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Kenapa Saya Sayang Suami Saya...


Aku nk gi meeting tak smpt nk update. Nnti kalu smpt aku nk cuba buat karangan sekolah menengah ni. Ni sempena annivesary la kengkononnya. Wakakak.
 
Tapi kalu tak smpt maafkan saya penunggu gua. Hik hik

August 06, 2009

Hari Yang Menyayat Hati...

Ewah. Tp hari kawin aku bkn menyayat hati eh. Mcm kawin pakse lak. Wakaka...

Aku tak smpt nk buat entry panjang2. Sbb jap lg ada pertemuan ngn user. Yg pakse2 aku jmpe mggu ni gk. Padahal aku baru masuk opis. Tp takpela. Kalu extend pn for sure extend jgk la bende tu siap n aku bkn nk stadi awal2 pn kn. Hik hik hik....

Abg. I sayang u. Walau mcm mana susah or kuat pn ujian tuhan kt kite. I tetap sayang u. And nk bersama ngn u selama-lamanya. I harap u pn mcm tu. I br je tepiki. Kalau i mati u cmne. Kalu u mati i cmne. Skali terbc email ida psl Anni kite. Huwaaa cmne i boleh lupe. Of cos u pn lupe. Sbb u mmg slalu tak igt. Wakaka.

Lgpn time2 tu jgk la i masuk opis. Time2 tu jgkla i pening psl susu hafiy. Mgkin ini ada yg lebih penting and perlukan perhatian drpd anni kite. I cube la utk terima kenyataan ni. Bahawa hari tu dh berlalu. And hidup mesti diteruskan ewah.

Terima kasih sbb terima i dlm hidup u. And jdkan i suri hidup u. Wpn pahit utk u telan. Wpn perit utk menjadi suami kepada i ni. Tp i harap ada jgk la kemanisannya yg kita berdua takkan lupa smpai akhir hayat and always menjadikan bonding antara kita semakin kuat and semakin utuh. Amin........

Dan hari ini. Setelah 3 tahun melayari bahtera pernikahan. Dengan 2 cahaya mata. And 1 posible cahaya mata (aku blom check lg. Mcm berlaku eksiden di sini. Huwaaaa). Alhamdulillah dengan rezeki yang Allah beri.

Nnti aku up gmbar kawin aku yg tak seberapa. Aku bkn mcm org lain nk buat kawin grand2. Tau jela. Knowing me, aku ase bende tu suma membazir. Hik hik hik......

August 04, 2009

Sedih...

Ya Allah inikah dugaan yang harus aku tempuhi? Aku redha. Walau aku tak sanggup lagi untuk tempuhi hari2 meninggalkan dua cahaya mata yang amat kusayangi dan kurindui itu. Aku cuba yakinkan diri, supaya aku tidak was2 meninggalkan mereka. Kerana aku percaya. Andai aku yakin, insyaAllah mereka terletak di bawah jagaan dan perlindunganMu. Aku serahkan nasib mereka untuk ditentukanmu Ya Allah. Aku bertawakal saat ini untuk melepaskan 2 jantung hatiku itu Ya Allah Ya Rahim..

Enough said. Aku cuma sangat2 merindui mereka... Huhuhu

Timah anak2 ok? Sihat? Alhamdulillah smlm dorg nmpk ok dan sihat. Mak diorang yang tak ok. Huwaaaaa. Nk benti kerja boleh? Hehehee...

August 03, 2009

Back To Work

Its 640 am, a few minutes away before waking up my baby son and hubby. They are still sleeping. I'm all dressed tapi tak pakai tudung lg. Rambut basah. Dh bape hari tak smpt je nk basuh rambut. Rimassss....
 
So i've done all the chores, the bags is packed. The milk is in the bag. Hubby's Shirt and Trouser is pressed well - sbenanye cincai boncai je. Sbb selama 2 bulan aku cuti ni aku malasss sgt nk gosok. Pg td bgn br gosok. Heheeheheh.
 
Laundry's is outside dah sidai. Sinki is empty, done it last night. Bags is, Firdaus's bag, Hafiy's bag equipted with my milk inside, My handbag - which aku mls nk sentuh bedak sbb tgh berpeluh2 nih. And my Milk bag. Moga2 bertabah lah aku bertahan untuk susu kan Hafiy secara exclusive. Bottles are all inside the bags. Apa lg ek.... Asenye dh cukop kot. InsyaAllah.
 
Aku akan pergi kerja naik moto. Halfway aku bwk kete untuk hantar hafiy. Then aku akan park kete next to LRT Setiawangsa. Then naik moto with hubby. And balik aku akan naik LRT plak sbb hubby habis kerja lambat. I can't afford bwk kete sbb for sure aku akan lalu tol and minyak kete akan melambung not to mention parking. Mgkin aku akan bwk kete on special occasion but i guess i will think twice about that. Nk parking tu yg mak sesak uolls. Hahaha. Tetibe lak jd gedik melampau. Aku bole afford la. Kalu aku tak mkn kt opis or bwk bekal. Muahahaha. Takleh2. Kalu tak smpt kebulur plak nnti. And aku ase nnti klau aku n hubby dh habis bayar a few hutang. Dlm tahun2 dpn la kot. Br aku akan pikirkan sama ada nk bwk kete ke tak. Mgkin time tu aku dh terbiasa pn dgn cara gi balik kerja mcm ni?
 
Tetibe aku ase nk demam! Huhuhu
 
Ya Allah Ya Tuhan ku berikan lah aku kekuatan untuk hari2 depan ku. Semoga hari ini lebih baik dari semalam dan esok lebih baik dari hari ini. Amin...
 
Ok nk gi kejut Hafiy and Abahnya....

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin