March 29, 2011

Wiken Yg Busy Tetapi Hepi...

Hari Sabtu - 26 -3-2011.

Hari lepak kt rumah jerk. Namun aku tak pasni adakah ini gmbar hari rabu. Tp hari rabu mmg aku lepak kt rumah jek. Pg tuh en.hubby kuar pi pasar. Aku dok rumah n gigih lipat bj bj. Ngantuk penat ku abaikan. Yg penting bj kene lipat. Smbil Si Firdaus n Hafiy sebok kemas rumah. Besela 'kemas rumah!'....

Petang en. hubby pi keje. Takdela petang mana dlm kul 12tghari dh kuar. Kami tak masak apa pn khamis. Chewah kami mcm stail hannan lak kn. Kekekeke. Tghari kami makan nasi lomak, sbb pg tu hubby bli brekpes, tp anak2 dh lapa, so aku masak burger. So nasi lomak mkn tghari ngn Hafiy je berdua, abang die ikot abah...

Mlm takde wt apa. Msk asenye. Mskkkkkk ermmmm tak igt msk apa. Tp yg psti mmg masak. kekekekeke. So hari yg pasif tp penat gk la. Lipat bj, pstu kemas rumah mop lantai n msk2 n huh . Penat la. ekekeke...


Hari Ahad - 27-3-2011

Hari memulakan aktiviti riadah. Iaitu Soppingggg. Awal gila kitrog kuar. Kul 8pg dh ada ataih jalan. Hahaha. Smngt2. Setahun sekali je aktiviti nih. Raya pn tak sehebat ini sbb pose kn. Ni hebat sbb kena bwk anak2. Slalu raya kami amik cuti pstu pi sopping n dating berdua n bli yg perlu je. Ini kami bole leisure2, mkn sukati, bli apa2 pn sukati. Swipe swipe swipe jerk. Tp dlm sukati pn bli kfc 2 ketul ayam ngn nasi seketul mkn bertiga - sib baik Hafiy tdo. Beringat sblm terlambat! Hehehe. Org kata bab mkn jgn berkira, tp prinsip kami, biar mkn papa, asal poket kembung berisi. Muahaha. Walhal, tepiki poket dh kurus. Takmo tmbah hutang di bahu. Heheheh....

Masa ni tgh pilih suar kerja hubby. Sian dia, suar keje time sblm kawin dlu dh bape kali aku jahit koyak pn kene pakai lg. Cantik suar tu, rm80 kalu tak silap aku. Tp dh bajet2 mampu bli sehelai je. Tp takpela, ada bajet busatttt punya bole bli lg ye. :D

Masa ni pg lg. Br sat sat lepas brekpes. Kt the curve. Pstu nk ke Ikea plak. Ikea penting. Bajet lain kurus bajek ikea gemuk skit. Takdela gemuk sederhana jek. Hehehe.

Jgn tanya kenapa slipar hafiy pink. Kalu nk tanya jgk nnti la aku jwb. Muahahaha.

Gmbar ni Aus yg amik. :D

Pastu kami pi Ikea, Tesco kt area The Curve. Kami nk bli cermin, nk letak kt bilik air ngn hall rumah. Br lah ada deco skit rumah kami kn. Kami merujuk aku ngn hubby la. Pstu bli la kusi mammot ke ape ntah nama tu 2. Tp meja tak mampu nk bli Sbb smpai RM129! Muahahahaha. Nnti la ek Aus n Hafiy. Mama n Abah bli bila kami ada duit lebih skit lenkali. InsyaAllah ada. Sian Aus buat keja rumah atas lantai pstu slalu kene kaco ngn adik. Smlm Adik koyak buku kerja Aus. Sib baik buku kerja yg mama bli sj2. Bkn yg buku skolah. Adik oh adik.... Aus marah n geram. Tp mama tahan tak bg pujuk adik. Sian Aus..

Tak semena2, Dlm kul 12 cmtu hubby dpt panggilan pulau. Kene pi kerja lak. So ke opis hubby dlu. Nk anto kami suma pulang mcm jawoh plak dh kt Area Uptown. Hubby ada tugas kt area Uptown gk. So lepas situ la main tulis2 ngn anak2. Mama tulis F. PStu Aus kata. Mama, nama kiteee. Pstu mama pun tulis penuh FIRDAUS. Aus ikot kt bwh. Lebih kurang jer tulisan kami kn? Hahaha. Tulisan aku mmg sejak azali tak lawo. Huhuhu...

Tekun utk 10minit pertama jek. Huhuhu

Sudah mula tak slese..... Tu pn dh puas layan nk berak la nk kencing la nk mkn la nk itu la nk ini la nk abah la nk balik laaa. haih!

Mulut kemam gula2. Tak smpai seminit dh habis. Pstu nk lagi. Uwaaaa

Puas nk dpt kan angle tebaik kononnya. Ekekeke.
Then dlm kul 330 ptang tuh. Kami beransur la cr tmpt smyg. Pstu singgah MidValley lak. Nk bli bj anak2 skit. Kt the curve mana de bj yg brpadanan nk bajek kami. Bajek ciput2 je. Aus suar sume dh senteng. Hafiy lak dok mengulang pakai suar Aus. So mmg le dh pudar warna. Bj yg Hafiy pakai tu bj aus. Huhuhu....See, hafiy dh tukar slipa br. :D

En. Hubby pn dok usha2 slipar. Slipa dia crocs, tp jenama Bandung. So dh mmg sedih gile. Ntah hapa2 je bli kt bandung sbb kualiti stended ngn pasa mlm je. So dh serik bli pasa mlm. Igt nk bli yg bejenama skit. Tak menepati spesifikasi dan bajek yg ada. Mcm projek ICT gomen daa...

Baju tu la die dok ulang2 pakai. Bj tu bj utk team futsal opis sbenanye. Free asenye. Haih. Soh cr tshirt takde yg bekenan dihati. Yg bekenan 2 3 4 ratus hargenye. Ate tak tau la nk kate.

Lepas dh penat n hafiy aus dh amuk2 penat. Kami pn bwk mkn kfc. On the way nk mkn kfc tuh, ternampak donut. Aus kn hantu donut. So kene pow la kt situ. Since dh kene pow kaw kaw kt kedai donut - Krispy Kreme lak tuh!. Tu yg jd 2 ketul ayam dn 1 mangkuk nasik je utk mkn dinner tuh.

Balik tu tepaksa aku msk meggi. Fuh br la kenyang.

So sgt lah penat haritu, dh 2 malam hafiy melalak mlm2 sampai sakit2 bdn.

Hasil tangkapan:
  • Deco rumah
  • Kasut keje, bj keje, suar keje hubby
  • Bj jalan anak2
  • Bj tdo aus, (bj tdo hafiy tak bli, sbb abg punya bole pakai lg. sian hafiy kn? nnti la gj bln dpn mama bli ek syg. abg lg kesian, sua tdo sume dh jd sua pendek. hihihi)
Tu je pn, tp kuar sopping dr pg smpai ptg. Masa mmg cpt gila berjalan skg!

Sekian, wasalam....

Tahniah abang

Congrats for your promotion

Xsangka among those chinese u r there to be promoted.

Alhamdulillah, race is not a barrier in ur office.

For this year, me, firdaus n hafiy didn't asked for anything else. We just hope that our life will be better. To live in a more peaceful life esp on our expenditure insyaAllah..

I know u can do it. I see u up high in the future. I can see u sitting on ur bosses chair. Year by year. I know u will and u can!

Thank you for still b there 4 me n the kids. Thank you for still giving us presents for your promotion incentive. Thank you for clearing up the bills. Thank you for the best moment and the best moment is, u r up there while still be looking at us.

Reaching 5 years of our marriage Alhamdulillah I can still feel the sparks. And I can still see sparks in your eyes. I don't know how this will last. But I pray to Allah that it will last forever..

Hoping for a better future and stabilize life. Hoping for your best career achievements more n more to come. Amin.

I love you forever and always be waiting for you at home.

Just for my hubby. :)

Walaupun bulan june ni ada org nk p labuan tanpa anak bini. ;p
[KPWKM]

March 25, 2011

Aib Org Nampak Di kaki

Aib kita? Renung2 kan dan selamat beramal

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

March 24, 2011

Rumah Adalah Tongkang Pecah...

Sori guys, aku update tak bergambar skg nih.

This week penuh ngn cobaan dan dugaan - siyes alasan semata2.

But today full with bright color - because today is pay day!

Alhamdulillah and cheers.

Dunno wht it is gonna be on wiken. But sabtu en. hubby adalah keje. Lets hope aku tak down n bole kemas2 rumah n buat apa2 yg ptt. Then Ahad kite boleh kerah dia utk pi berjimba jimba.

And this wiken, i'm not period dh. So planning nk mandi swimming pool ngn anak2. Mmg best, sbb hafiy dh pandai berenang! He can manage to do it with out using any pelampung. Sukeeeee sgt.. :D..

Nnti aku try amik gmbar. Aku sgt jaki ngn Firdaus, sbb die still nk pakai pelampung. Sapa yg 4 tahun sapa yg 2 tahun skg? Hohoho....

Aritu aku try campak die dlm swimming pool semata2 nk die mandi tanpa pelampung. Die nangis bagai nk rak ok. Malu mak. Hahahaha...Sume org tgk.

Si adik, beriya2 nk kuar dr pelampung. Aku bkn apa, takot aku lalai, tak pasan die tgh lemas ke apa, lg slamat die dok dlm pelampung. Tp nmpk gaya lebih tak slamat, sbb cubaan die nk kuar dr pelampung tu lg ngeri ok. So aku bia die tanpa pelampung. And he manage to swim... Mula2 die jengket kaki sbb die pendek. Then die pelan2 lompat2 terapung2. Not really swimming, but it does amazed me a lot. Agaknya kalu dr baby aku campak die, dh bleh berenang dh. The thing is, he taknak dgr my order. I asked him to flip his legs he dont want. Die nk gk swim his stail. Aduhhh.

Aku of cos takleh swim, sbb main kt tmpt cetek. Tu tak sabar nk hafiy pandai swim, nk bawak die tmpt dlm. Ok dgr mcm merepek. Mmg aku sedang merepek pn. Kui kui kui....

Tp enjoying the moment. Cant wait.

Tp slagi tak kemas umah lipat baju terutamanya - toksah dok mimpi la kn. MUahahahaha...

Sabtu is the day to kemas rumah.

Ahad it is to pergi berjimba. Gaji ku dh masuk! Yeyyy..

Ok tu je. ;p

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

March 23, 2011

Tuhan Saja Yang Memahami..

Aku ase mmg aku ditakdirkan TAK BOLEH bekerja dgn org. Sesiapa saja yang bekerja dgn aku psti akan dapat 1 scene yg tak diperlukan dari aku.

Memang aku akan cpt sentap dgn peel org. Aku takkan layan perkara remeh temeh. Dan aku tak peduli ape dh kalau time aku mrh.

Lebih-lebih lagi, kalau org harap aku nak faham situasi dia, tp die tak nmpk atau buat2 tak nmpk situasi aku.

Yg sorg, suruh buat mcm2 dlm masa tedekat, suntuk dan pendek.

Yg sorg tgh tgk aku kelam kabut time tu lah nk tanya mcm2. Mcm buta ke ape? Bodoh ke bangang? Aku pn taktaulah. Kene sergah sekali ngn aku, kn dh kene. Tros dok tepi tu tediam plak. Dh sudah. Aku pn takmau tinggi suara. Tp tak nmpk ke aku tgh buat apa.

Hati anak buah aku nk jg gk. Since aku paham buat kerja dgn 2 tangan cemana, so aku mmg phm anak buah aku buat kerja mcm mana.

Tp geramnya hati ni bila org atas tak memahami.

Huh, tak tau la nk kene menangis ke nk kene baling brg skg nih.

Yg psti hati ni mmg tgh pnas.

Tp perut ku lapar.

Huh, ptg ni tak tau la apa jd. Ada meeting ni. Tp mcm byk je bende lom complete lg.

Huwaarghh. Yg lg 1 hal kt sebelah sinun tu mmg aku lupekan je dh harini. Dorg pn tak call2 aku dh, sbb diorg tau aku tgh busy kot? Tp hati aku mmg teringatkan dorg. Huhuhuhu....

Esok la pg2, aku pi sana tgk apa yg aku boleh buat kt sana.

Huhuhuhuhuh...

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

March 22, 2011

Fwd: MJPICT

Aisey td sent failure plak. So i'm just resending. Ekekeke...

---------- Forwarded message ----------
From: Siti Fatimah Khairiah M Amin <sitilemon2@gmail.com>
Date: 2011/3/22
Subject: MJPICT



Phewww. What a day..

Pagi2 aku dh dikejutkan oleh hujan.

But muka comel Hafiy dtg ketika aku sedang gosok bj.

I know what's in store waiting for me at the office.

At one time i was needed here and there everywhere.

While pushing myself to my limit utk siap kan all the checklisted thingy for my so called Mesyuarat.

I received calls from other mesyuarat i am suppose to come. But i can't.

Tak la byk. 2 je yg aku tak dpt attent.

Mesyuarat Laman Web KPWKM
Mesyuarat FAT SMOKU

Tp aku diperlukan. Utk laman web takpelah aku bukan core, tp sbbkan aku tak masuk td diorg stuck, tggu aku bg kata2 amanat yg bkn la seamanat mana pung. Pelik...

Utk FAT SMOKU smpai kene buat teleconferencing. Tekagum dengan diri sendiri. Cewah.. ekekek..

Tgkla folder mesyuarat aku tuh. Td kosong, skg penuh.

Tq Puan Aina.. Sebab sudi membantu....

So i have done wht i need to do today. Esok pg2 ada lg yg menunggu. Huwaa..

GTG.. babai..
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Emosi Kah Aku?

Pembangkang kah aku?

This is just too much ok. Sudah2 lah tuh.

Why everyone is so fucking panicking when the randomization thingy came out? Rasa nk muntah bila statement mcm SAYA NAK SELAMATKAN RAKYAT MALAYSIA bila saya buat apa yang saya buat.

In the first place- bukti pn ntah merapu meraban.

1998 bwk tilam pi mahkamah? Oh please.

2011 bwk toto plak pi mahkamah? Come on la!

Punca DNA boleh didouble double kn. Dicalit2kan sesuka hati. Tiada bukti kukuh ianya berada di situ kerana sesiapa atau dia did intercourse there at any particular moment.

Aku sendiri tak percaya bila polis nk amik DNA anwar n compare kan dengan LELAKI Y. Aku tak percaya sebab, jgn kata polis. Penjawat awam sendiri dh ramai yg berat sebelah.

Instead of discussing what shud we do to promote better productiveness amongs penjawat awam?

We are discussing about how to overcome distastefull rakyat to BN on the next PRU?

Nampak tak? Itu agenda utama yg aku rasa berat sebelah.

Yes, itu la punca, aku pembangkang. Sebab kalu aku tgk bola pn, kalau Arsenal is winning, aku akan sokong MU. Just because aku rasa pengadil tu berat sebelah.

Tak logik kn. Tp mcm, lg org paksa2 aku skong sesuatu, aku akan sokong the other way around.

Tp dgn kes mcm ni. Lg bertambah2, i kenot accept lg lor.

Sodomy? No prostitute?

Oh tolong lah....

Kalau pun dia mmg rakus dan gatal nk mampus. Wajarkah, dia dimalukan sebegini? kenapa org takot sgt die jd PM? Takot kene rogol ke?

Die belum lg jd PM pn. Die belum pn menang PRU lg. Kenapa menggelabah sgt?

Settle kes 1-1 boleh dak.

Aku pening.... nge nge nge ngeeee.....

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

March 21, 2011

Aku Jeles

Aku jeles. aku sgt jeles.

Uwaaaaaaaaaaa

Siap buat blog entry tuuuu.. Punya la suka kan... Hahahahahah....Sungguh tak boleh belah OK.

Ok aku dh tau dr part Puan Hannan, mcm mana boleh terserempak. Skang aku nk tau dr point of view Puan Ida plak. Hahahah. Cheh tetibe timing lak.

Tuh la.

Nan kalu ko ade idea kite nk reU kt memana, ko bgla, pstu kita Up la kt Bebudak ni sapa yg nk follow. Kann? Suppose after 5 years dh jmpe balik kn? Hik hik hik

Tapi kami memang kwn baik sejak 1st time jejak kaki kt U. Eceh poyo sejak 1st time tuh. hahahah...

Tp bilik kami memang dekat. Dekat sgt...

Rindu la time2 mcm tu.

Skg kami pun dh ada rumet masing2. Dan rumet kami masing2 adalah membiak dan beranak pinak.

Ish, tetibe perasaan jeles bertuka menjadi perasaan sedih bercampur baur plak...

Aku rindu kt korg....

Rindu lepak2 minum air nescape 3 IN 1 kt tepi tingkap. Smbil lepak2 ngn Ida, hannan pn dtg join.

Rindu pi mkn kt Kafe, N28 sama2.

Rindu pulun assignment sama2.

Uwaaa. aku dah nangis. Rindu kt korg.... Uwaaaaaaaaa
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

March 18, 2011

Share Ngn Kwn2...

This is a tough week for me. Really!

Tau la apa jd kt rumah. Anak sakit la apa la. Bdn tak sihat tp takde sape amik port. :(.....

Aku byk baring je. Sape la yg tau kn?

Pstu dh buat keje mcm nk mati, kene mrh gk ngn bos.

Arini ada meeting ict peringkat kem. So ada la bende tak betul. Yela, buat keje syok sendiri. Bos polow aku. Aku polo apa ntah.

Tp setitik air mata pn tak jatuh. Aku tabah je hadapi sume. Ecewah.

<Cm korg slalu bc. Yg aku slalu komplen2. Takde duit takde duit>

Mmg dh lama dh. And semakin sesak sbenanye. Tp aku ok je. Tabah hadapi segalanya. Ecewah.

<Tp aku tabah, kalau masing2 tau tanggujawab masing2. >

<Tak pentingkan diri sendiri.>

Sama2 la hadapi kan. Sure lg kuat. Semangat.

Bukan takde masa2 hepi. Malah masa2 hepi tu lah yg buat kita lupa masalah2 yg dihadapi.

Tp adakala kita manusia biasa ni, tak lari dr merasa kecewa n sedih.

<So air mata pn mengalirlah.>

Nk buat cmne, takleh control woo. It's too much oledi!

Org lain buat aku bengkek takpe, aku ilek je.

Tp yg 1 tu la, ckp skit je, cuit skit je.

Mulalah tak benti2 lak ni. Aduuh.....


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

March 17, 2011

Hafiy yang demam

15 Mac 2011
4:28 hafiy bgn merengek2 cm bese nk susu la tu. So aku pn mntk hubby wtkn susu. Didn't suspect anything really. But I do really need that sleep coz too much effort at the office and at home. Baru nk masuk selasa, dh ase xlarat sgt...

He's still didn't sleep after finish his bottle of milk. So I tepok2. He's shouting though which inparticularly weird! Something must be wrong.. After a few minutes he's sounded weird so I get up from laying down. I sit with him on my lap. And he vomitted on me, 3 consecutive times. Seriously, mmg sgt pelik. So dia mengamuk sbb die nk tdo lg. Lepas dh cuci dia sket and tuka bj sume, he complained bout head ache.dia ckp sakit kt kepala. So urut2 n tepuk2, tanya nk susu ke tak geleng, and he keep saying "mama sakittt" dgn lemah skali. Hati ibu mana la tak luluh dgr? Hafiy mmg xpandai ckp lg, so sgt positif ckp dlm hati ni nk amik upah pandai ckp ke ni?

Tgk jam masa dia dh telena dh kul 615, so nk kalihkan dia, nk siap2 p keje. Sbenanye dh agak lmbt. Plg lmbt boleh bgn kul 600 am. Skali dia xbg kita bgn lak. So decide nk cuti bwk dia p klinik. Hubby pn bgn nk siap2 p keje plak. Since hafiy mnth lg, dia siap2 pakai bj ajak p klinik. Umah kitorg kn pedalaman, mana ada klinik dekat2 kiri kanan jem lak tu. Aduiyai..
Last2 pi klinik gomen. Doktor bg ubat demam, ngn ubat batuk n selsema. Antibiotik mmg xbg kalau 1st time p klinik besenya sb xelok kot. Lgpn suhu hafiy xterok dlm 38 je.

Blk bg mkn ubat, dia hilang sakit kepala dia main jap ngn abg dia. Abg dia tak p skolah lgpn tgh cuti skolah. And hafiy xmkn xminum susu. Skada minum air msk n mkn ubat. Ada la skit2 aku suap telur rebus yg putih tu n mkn nuget secubit. Dia mcm xleh bau makanan nnti dok pegang hidung pstu muntah.

Mlm tu pn sama smpai kesudah xminum susu. Aku dpt brite, meeting aku diawalkan hari jumaat pttnya mggu dpn. Aku kene kumpul bhn dr agensi tp ada yg xbg lg. So aku kene dtg kerja nk settlekn bendelah tu. Esok dh rabu. Kalu aku cuti takkan khamis la br nk pungut nk print. Itupn kalu hafiy ok kalu xok? Sbb dia makin lemah ja. Yela xmkn.

Hubby pn dia ada projek apa ntah mmg tgh busy gila. Wiken haritu pn keje. Dia ckp projek psg kabel. Bkn tahun lepas dh psg ke? Bape kali nk psg? Itu yg tahun lepas punya. Dlm hati ooo tp dlm pd tu sj je dok 3G nk pstikn die btol2 p opis. Besela pmpuan. Ekekekekek

16 Mac 2011
Aku nekad bwk hafiy p opis. Aku nk kua umah dh kul 615am. Sbb nk bwk kete kene kua awal skali firdaus bgn lak. Nk xnk kene siapkan dia dlu psl die dh meronta2. Xnk bapak dia uruskan. Pstu nk hntar firdaus p tadika, skali tadika xbukak lg. Tunggu punya tggu 650 br nk gerak p opis. Tu pn dh nyaris nk bwk firdaus p opis skali.

P opis mmg nekad nk siapkn kerja. Lgpn ada a few things like fat mggu dpn. Tot la apa la nk kne settle. Ngn vendor semua.

Hafiy setia dlm pelukan ku. Pg tu dia bgn nk susu tetibe. So bg dia minum. Sbb kn dh lmbt aku naik tren psl umah aku ni tak kire cuti skolah ke hapa. Jln kua tol sg besi tu mmg kompem akan jem selama2 nya aku ase. So aku decide naik train. Nk keja punch card punye psl.

Smpai opis suma terkjut temasuk bos aku.

I have to.

Pstu aku taula sume org cm xsuka sb kesian kt anak aku. Tp kalu aku xbuat sapa nk buat? Aku xsdp hati dok suruh org melalui fon je. At least aku nk guide jgk skit2. Tu pn xsmpt buat chk list. Main suruh2 je. Pstu documen pn ada yg slh copy. :(

Tghari tu siap suma aku mntk permission kt bos nk bwk anak aku p spital sb dia xmo mkn n serik dh minum susu sb mnth blk

Pstu sgh klinik nk mntk referal letter. Pstu naik tren blk nk amik kete kt bukit jalil. Gigih kendong anak naik tren elak jem punye psl. Ok je hafiy aku taula cmne nk dukung anak aku. Dia lg suka kene peluk. Dpt tgk dunia luar.

Smpai bukit jalil, amik kete amik hubby dh tggu kt rumah. Alhamdulillah die pn dpt balik. Dia dh siap2 amik firdaus sb kitrog plan nk p hukm. Dh alang2 ke situ takyh la nnti gigih nk patah2 blk.

Masa tu dh dekat kul2pm. Jauhnyala perjalanan kn. Pstu smpai dpn hukm tetibe hafiy merengek nk mkn, so pg mkn dlu, aku pn xsmpt brekpes. Smpt bli mknan tp xsmpt mkn sb buat keje.siyes ada lg atas meja aku agaknya nasi goreng. Huhuhu.

Pstu masa mkn aku ngn hubby terkejut. Dia mkn beriya mcm lapa sgt. Lps minum air barli kitorg tggu kjp tgk dia mnth tak. Skali die xmuntah. Tgk jap dh kul 3lebih. Nk blk anta dorg p nursery then p opis pn dh xbebaloi. So kitorg blk umah mak aku.

Mlm tu dh smpai umah kire dh lps magreb bdn hafiy dedar2 blk. So aku pn bg mkn ubat die tros tdo.

17 Mac 2011
Kul 2am die bgn nyusu bdn still dedar2. Aku tgk muke mmg kesian. Sib baik pstu dia xmuntah dh. Pg subuh aku pn bgn siap2 p keje. Siap dh iron bj sume. Skali aku ase bdn hafiy still dedar2. Lgpn aku jgk yg janji smlm nk jg dia rini kt rumah. Takdela die kene heret mcm smlm.

So aku pn amik keputusan el lg. Alhamdulillah. Ada progress dia dh nk mkn. Last die mkn lunch smlm tu je pstu pg td die mkn spagetti. ;)

So esok bole keje cm bese. ;)
[KPWKM]

March 16, 2011

Fw: jom tweet-tweet

Kempen twitter di kementerian pembangunan wanita, keluarga dan masyarakat.. Kengkawan follow lah kami. :)
 
From: Twitter Admin
Sent: Wednesday, March 16, 2011 05:50 PM
To: KPWKM
Subject: jom tweet-tweet
 

 bg.jpg

 

STATUS TERKINI KEMPEN 1K TWITTER KPWKM

Status Kempen 1K Twitter adalah bermula dari 15 Mac 2011 sehingga 16 Mac 2011. Status terkini kempen seperti berikut:

 

            15 Mac 2011   : 11.00 am       -           312 followers
            16 Mac 2011   : 02.30 pm       -           375 followers

            Pertambahan                      -           63 followers   

 

 

               FOLLOWER IKUT BAHAGIAN

1.        BPM                 91%               21/23 Follower           (Senarai dilampirkan)

2.       Lain-lain Bhg       (akan diupdate kemudian)

  

TIPS HARI INI

Dengan menggunakan komputer ataupun handphone pengguna boleh menghantar mesej ringkas atau "tweets� yang terhad kepada 140 karakter untuk satu "tweets� pada ruangan "What's happening?".  PERCUMAAAA !!!!! x mcm SMS….

 

 

JANGAN LUPA, JADI FOLLOWER YBM & KSU twitter-follow-achiever.jpg

 

Bagi yang dah ada Twitter akaun, jangan lupa follow YBM dan KSU kita.  Baru tahu bznya mereka… ini dia id mereka:

 

1.       Y.B.   MENTERI                               @ShahrizatJalil  

 

2.       KETUA SETIAUSAHA                    @NoorulAinur

 

 

KAWAN CARI KAWAN     

 

 

Warga KPWKM yang ada Facebook , BLOG, Ahli Forum dan lain,  bantu kami untuk mendapat follower baru dengan postkan jemputan kepada rakan masing-masing untuk kempen penambahan follower Twitter KPWKM.

 

SOKONGAN ANDA KAMI HARGAI SGT-SGT !!!!

 

 

RAMAI DAH TANYA .. X DE TRAINNING KE ???

 

Twitter nie sebenarnya MUDAH !!!!.  mcm SMS je ...

Bagi x menghampakan semangat yang sedang meluap-luap tu... Kami akan susun sesi  latihan .. tunggu pengumuman seterusnya...

 

 

ADA MASALAH TENTANG TWITTER ???

 

Hubungi team tweet-tweet :

·         Pn. Siti Fatimah M.Amin               -              2614 3029

·         Pn. Sariyah Sabri Soh                     -              2614 3033

·         Cik Siti Marziah Ismail                    -              2614 3036

·         Pn. Aina Hasmin Abd Hamid       -              2614 3035

·         En. Nor Azlan Jamaluddin            -              2693 0095

 

                              

 

twitter_bird.gif 'JOM  TWEET-TWEET '

KPWKM KPWKM

March 12, 2011

Fw: [Life Cycle of Me] New comment on Hafiy's 1st Potty Training.

Pemvetulanzm. Hahaha yelah nk msk 2 tahun.. Hahahah aku salah.. Tp mmg pedos dlu setahun stengah aku dh ajar. Hoho
------Original Message------
From: misshannan
To: sitilemon2@gmail.com
Subject: [Life Cycle of Me] New comment on Hafiy's 1st Potty Training.
Sent: Mar 12, 2011 16:08

misshannan has left a new comment on your post "Hafiy's 1st Potty Training": weh...anak kita dah nk masuk 3thn ker?nape aku rs mcm baru nk masuk 2 tahun aaa...bia betul weh....au jd mcm salah kira plak..ke ko betol Posted by misshannan to Life Cycle of Me at Sat Mar 12, 04:08:00 PM MYT
[KPWKM]

March 11, 2011

Hafiy's 1st Potty Training

Hari ni nmpk je die nk beron tros angkut dia p toilet. 2 hari lepas xsmpt sbb die dh melepas dlu. Sanggup dia berak sikit je sbb gayat. Wpn lps berak tros meronta2 nk soh dicebokkn. Harini mama xbusy msk. Sb malas n bahan xde. Ceh alasan xbleh blah. ;p. So ada masa lebih nk totally monitor hafiy n update blog. Hihi.

Angkat je naik toilet dia meronta2 soh turunkn. Pakse gak. Mama xkire. Abg firdaus dlu setahun setengah mama dh force. Hafiy lmbt skit ckp tu yg lmbt kot. Padahal masa tu mama sdg pregnant n berat bdn. Skg lg terase mls. So irony.

Kuar je taik. Dia pn tekejut pelepup jatuh dlm bowl, and dtg gelombang kedua. Lps dh cebok pn dia dok kagum tgk napa taik dia ilang..

Phewww.. Mama ase besalah hafiy sbb lmbt start. Harap2 lepas ni dpt tangkap lg time2 hafiy nk melepas n dpt kick start pampersless on hafiy asap. Amin...

As for the record, hafiy's 2years and 9months old. He'll turn 2Years and 10months end of this month. Oh how time flew so fast.. :(

As for abg firdaus, pampersless at night! Oh my...
[KPWKM]

Masak Pindang

Masak pindang ngn masak asam pedas ni memang makanan kegemaran aku dari kecik2. Senang nk msk. And sebabkan family aku telalu taksub ngn masakan2 mcm ni. Sume sumber2 protein pn kiteorg buat masakkan ni. Cuma kalu masak pindang ni yg sesuai ikan ngn daging jela. Kalu ayam tak brape. Tapi kalu asam pedas memang ayam, ikan and daging.

So bila kahwin ngn org Banjar read: My Hubby. Makanan dia lebih kepada Sup-sup kosong dan jernih, kari mari, sambal, masak kicap, kuah lemak, masak asam - ikan goreng pstu tumis bwh n masukkan air asam jawa /cuka.. So dok ulang tayang yg tu tak berkesudahan. And mcm sambal tu leceh, nk kene blend cili bagai (cheh padahal msk asam pedas pn kene blend cili gk. Hik hik)... So aku cm dh bosan skit aa. Aku pn cuba lah bwk masuk 1 persatu masakan keluarga aku utk dipertontonkan kepada My Hubby.... Itupun kene dptkan consent dia dlu la...

Tp mlm td, since dia busy. Aku msk dlu br aku sembahkan kt dia. Dia ckp nasib sedap kalu tak die tak mkn. Huhuhu. Sib baik la jd.

Tapi kuah pindang ni jarang lah tak jd. Sebab die paling senang dr asam pedas. Asam pedas kene tumis la apa la. Takleh telebih cili, takleh telebih bwg. Nnti ase pelik la apala. Kuah pindang ni. Everything compliment each other. Takde serai pn bleh jd gk. :D
Gambar adalah google... Lenkali aku amik gmbar sebenar... eksaited lak tetibe masak2 nih. :D

Sumber Resipi: Mak Aku

Bahan-bahan

  • 1 ekor ikan selar - belah 2
  • Tumbuk halia, bwg merah, bwg putih (habiskan stok aku yg ada), kunyit
  • 1 batang serai - diketuk- tapi takde dlm peti ais gua mlm td. huhu
  • 1 keping asam gelugur
  • 1/2 biji tomato dihiris - saiz kecil je
  • 1/2 labu bawang besar holand - dihiris
  • 3 biji cili pagi- belah 2

Cara membuat
1. Bersihkan ikan dan potong
2. Masukkan semua bahan yang ditumbuk dan bwg holand dan cili padi kedalam mangkuk
bertutup.
3. Renehkan smpai mendidih dan naik bau. Kemudian masukkan ikan, asam, tomato, reneh kn lagi dan tutup api.
4. Bos call nk balik (dalam lagi sejam pejalanan) buat sayur kangkung belacan smbil hidupkan api semula, balik2 kan ikan.
4. Goreng ikan n Wallah.

Bos tambah 3 4 kali. Success lg kalini. Hik hik. Alhamdulillah....




March 10, 2011

Dia ada misi

Hemmm br paham dia ada misi...

Tapi harapan, pengorbanan. Kesabaran itu berbaloikah?

Sama sama kita tggu dan lihat... InsyaAllah...
[KPWKM]

Masak Lomak Cili Api Udang...

Nk share recipe je. Sapa tak dpt tgk gmbar angkat tgn? Nnti aku copy n paste ke sini. Sobab eh skg malas. Hihihihi....

Gmbar ada kt fesbuk ku.. Sila lah menjenguk.. Ehehe...

Smlm, aku ngn hubby dh mati kutu tak tau nk msk apa dh. Hari2 menu yg berbeza. Sejak dok sini sebulan petama je asenye mkn luar. Lopaih tu mmg mkn dlm. I mean, masak la. Dh mcm dok obersea like cik mimah yg berat dia 52kg tuh. Sumpah tak paham apsal tetibe naik 10kg? Hohoho...

Hari2 msk. Tiap2 2 minggu akan melawat pasar utk bli brg basah. Beras bese 2 3 bulan tak habis2 kes mkn luar je kejenye. Skg ni tak smpai 2 bulan dh licin. Hohoho.

Sbenanye kalu dlu pn kire 70:30 la.. 70% msk. 30% mkn luar. Esp time dpt gj, mulalah nk mkn ikan 3 4 rasa la ape la. Pstu dlu wiken, pasa mlm melambak. Besepah kt keramat tu. Nk cr mkn mmg sonang lah..... Sini kedai mkn pn ntah hape2.. Byk cine je.. Msk pn tak sedap. Kalu mkn sekali setahun ok la. Kalu hari2? Eurghhhhh. Menyebabkan aku jd sgt fussy dgn mkn okek. Aku pn tak tau sejak bile. Kalu dlu aku sebat je. Skg aku sggp mkn megi dr mkn bende yg aku tgk aku dh tau rasa die cmne. Eurghhh. Bkn geli, tp muak.. Blom mkn dh ase nk tekeluar balik.....

So skg ni, graph dh meningkat to 100% gile tak. Wiken pn brekpes, lunch dinner siap minum ptg. Dh isteri mithali gamaknya. Kuar pi sopping ke hape ke, balik msti msk. Punyelah susah bebenau nk cr tmpt mkn kt sini. Kalu jenis kaya mkn kepsi, mekdi sume tu mgkin tak kisah sgt lah kot dok kwsan ni. Kalu jenis mkn petai, ayam kampung goreng, nasikkk.. Mmg sakit aaa. Ase mcm uwaaaaa... Tp jgn risau, makan tetap mkn. Naik berat bdn tetap naik berat bdn. Heheheh...

Ok dh temelalut....

Aku nk sharela, smlm aku msk udang msk lomak cili api. Aku mcm nk letak mcm2. Nk letak tauhu, tempe, carrot.. Dh mcm kuah lontong dh kn? Hahaha. I know. Tp aku suke rasa2 manis2 sayur2 tuh. Cmpo ngn cili padi, nenas n udang. Mantop. Tp nnti msti presentation mcm tak lengkap, sbb takdek soo hoon, tauhu kering, kuang kacang nasi impit. Kang tebayang2 lak...

So aku pn blend ramuan2 di bwah:

1. bwg merah bwg putih u mrh i lap u.
2. halia
3. kunyit
4. cili padi
5. cili ijau - ni rahsia terdahulu, tetibe test dlu cm best, dia tak pedas sgt, tp menambahkan good flavouring n color. hubby i loike it! ekekeke
6. carrot - rahsia terkini - lepas hubby mkn.. br aku bitau hihihi

cm besela masak pung pang pung pang kt dapo. Kemas dapo. Smbil kutip bj anak2 basuh bla bla bla.... Smbil firdaus buat homework. Hafiy dok kentut tutututututututu.... Busuk gile... Smbil hubby tambah menu menu sampingan lain melalui sms.... Smbil watchout jam, sbb takot telepas magreb... smbil firdaus main gunting dan tepotong tgn.. Adoi sgt mencabar jiwa dan nurani ku.. uhuk uhuk....

aku tanak yg aku blend tu lebih sejam. Means aku start tanak kul 630. Kehulu kehilir kaco2 skit. Aku tgk kul 745 br aku letak bahan2 lain. Sbb aku nk ilangkan pedas cili padi tu. Aku letak takla byk dlm 6 je. tp pedas die. Masya Allah takleh mkn nnti....

Pstu aku letak la santan, garam, udang, nenas, oh bila dh hilang pedas tu aku letak daun kunyit n serai....... pstu br bhn2 lain...

skali aku ase. Masya Allah Sodap lah. ahahahahah.

Dh aku smyg sume, goreng tempe n tauhu, ikan... tak jd masuk tempe tauhu dlm msk lomak tuh kn.... so goreng je la.... pstu hubby pn balik..

die rasa, pstu die tegur kurang grm. Ltk garam n a touch of ajinomoto skit - ngelat skit. skit je. ehehehe

Pstu wallah..... mkn la kami sekeluarga...

aku tetibe tak lalu nk mkn udang tu. So aku mkn kuar, udang 1, nenas n ikan tauhu n tempe... pstu dh.......

The rest of the pot - hubby yg mkn....

So to say - the experiment is successfull - br aku ckp ngn hubby. I letak carrot dlm blend ingrediants td.

So bende dh masuk, takleh nk kate pe la.

Next time - carrot it is. :D

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

March 04, 2011

Cinta...

Adoi mls nya nk ckp psl nih. Tp nk buat topik gk. Hehehe...
To my hubby, u tak payah la bc. U terus delete je. Bosan2 je ni. hihi. ;p

Aku igt lg. Masa kanak2, byk sgt tgk movie, esp movie industan. Aku dh wacanakan sendiri. Cinta itu apa, wpn aku tak merasa.

Aku tgk Winter Sonata, Kabhi Kushi Kabhi Gham... Pergh. Mmg terbaik nostalgia cinta terulunglah..

Cinta tu bila kita takpayah sebut memang dh tau dh. Itulah cinta.
Cinta tu bila kita belum pun kenal dgn org tu, tapi kita tau dia wujud. Yg pelik tu, bila kita lalu satu tmpt tuh, kita tau die pun ada lalu situ jgk. And kita mcm nmpk dia kt situ walhal die takde. Itulah cinta.
Bila yg patutnya kita nmpk, tp kita tak nampk.
Bila yg patutnya kita tak nampak, tp kita nmpk.

Bila kita dgn dia, hati berbunga bunga mesra.
Dan sebab kita perempuan, dan dia cinta kite, kita dilayan bak puteri raja.
Minum, makan, ditempat yang kita suka.
Jalan berpimpinan tangan.
Cakap je suka pegi mana, nanti dia bwk.
Ada je surprises yang kita suka.

Mesra dan bahagia.
Dicurahkan semuanya utk kita.

Treeettttt.....................

Ok flash back dh habis. Itu cinta, igauan aku dlu, before aku tau apa maksud CINTA SEBENAR. bukan CINTA PELESU yang byk memesongkan pemahaman. Membuatkan aku bagai bernafas dr dlm lumpur. Ekekeke.

Mcm cite kabhi khusyi tu. Kesian kwn dia, dok cinta separuh mati kt dia, tp dia cinta kt org lain. Dan bila die cinta kt org tuh, wpn pompuan tu mcm boring tak ckp apa2. Dia la yg buat itu ini utk perempuan tu bahagia. Nk borak apa pn ntah apa2 yg diorg borak kan. Balik2 ckp psl cinta cinta cinta. Uwekkkk.  Yg kwn dia, kalau jmpe je, havoc gila. Mcm2 bole ckp. Tak benti benti benti ckp. Tp dia tak cintakan kwn dia tuh. So kwn dia bertepuk sebelah tgn jela.

Bila aku dh besar ni, bg aku. Takde maknenye cinta sejadi smpai hujung dunia tuh. Kononnya, cinta tak semestinya bersatu. Sebab tu la ada yg putus cinta dan sebagainya. UWEKKKK... Plis lah.

Bila aku dh besar ni, aku mula sedar. Aku takmau hidup dalam igauan lagi. Aku mahu hidup dalam dunia yg sebenarnya.

Cinta pertama aku, penuh dgn semua perkara di atas tentang cinta. Setiap yg aku listkan itu memang ada. Tp ada jugak part di mana cinta tak semestinya indah. Bila ada masa dia tak menepati janjinya terutama berkenaan masa. Dia macam, tgh tgk drama cinta yg best. Yg mcm kabhi kuchi kabhi gham tu. Yg semuanya indah tentang cinta. Semuanya telus, jujur, sempurna. Tiba2. Ada pinggan kaca jatuh dan pecah. Bila cinta di khianati.

Memang, bila bercinta nih. Kita akan hanyut. Dan kita nmpk org yg kita cinta tu sebagai kapal yg mendukung kita. Wpn apa pengkhianatan yg dia buat pada kita. Kita terlupa, dan kita tak sedar. Kapal itu adalah TUHAN. dan air yg melemaskan itu adalah CINTA. Aku pernah rasa bernafas bagai dlm lumpur. Aku rasa takde org lain mampu utk bantu aku bgn dr lumpur tu, selain DIA yang ku cinta. Aku lupa, kalau aku amik air semayang, aku smyg. Menangis dpn Allah, Allah yg akan bantu aku.

Aku lupa kebahagian dan kenikmatan hidup aku, ditentukan oleh DIA, Allah s.w.t. Bukan CINTA................

Tapi aku bernasib baik. Aku mampu jauhkan diri dari cinta hampeh aku tuh. Mula2 memang aku tak nmpk pengkhianatan dia. Dia plak yg menuduh aku pengkhianat, bila aku tak dpt restu ibu bapa aku. Dia salahkan aku, sebab jd anak yg menurut kata. Dia ckp aku tak beriya demi cinta dia utk aku. Tak seberiya yg die telah lakukan utk aku. Merana aku, sebab semua kesalahan dia letakkan pada bahu aku. Mcm mana, sblm ni aku dilayan bagai puteri. Semata-mata kerana apa? Dia layan aku mcm bangkai?

Tp itulah cinta. Aku tak bisa akur dgn kenyataan ini. Aku terus memandang dia sebagai kapal yg akan membantu aku dr terus lemas dan hanyut di dalam sungai nestapa ni.

Until, aku dpt buktikan sendiri. Pengkhianatan cinta dia satu persatu. In fact sebelum dia jmpa aku, dia dh ada yg lain. Aku ni, cuma batu tangga untuk dia mengelak dr sesuatu. Aku dh pernah rasa pengkhianatan cinta itu. Dan aku dh pernah rasa di mana aku still mahu gk, cinta hampeh tuh. Wpn aku dh tau aku dikhianati.

Mujur, masa tu aku tgh study. Study is the most important priority. Mak bapak aku pn dok push push aku utk berjaya. Aku flung 1 sem kerana cinta hampeh tuh. Yes, aku gagal 1 sem, aku igt lg.

Disitulah aku jmpe, apa yg aku jmpe harini.

Rupanya Allah dah sediakan aku kehidupan lain, yang lebih bermakna dan bahagia.

Awal2 lagi, aku tak dilayan bagaikan puteri pun. Bahkan aku digelak2 kan pulak perihal keskemaan aku, dan keclumsyan aku. Bahkan aku dijadikan bahan lak dgn kwn2 dia yg lain. Hampeh betul mamat ni. Laki aku sendiri. Hihihihi... ;p

Tapi keikhlasan dia terus memukau aku.

Kegenuainannya terus mengikat aku untuk terus bersamanya. I love him so much.... It is not cinta... But it something else which i cant explain what.

Aku nilai sendiri, karya agung Allah s.w.t untuk aku yg satu ini. Aku nilai sendiri, bahawa ianya langsung tak tercompare dengan cinta hampeh dlu kala aku tuh.

Wpn aku menangis ketika dia tidak seromantik. Aku menangis ketika die say no when i want to go somewhere. Menangis ketika aku ckp aku nk mkn mee, dia nk mkn nasik. Menangis jika aku nk mkn asam pedas ayam, dia kata geli, die tak mkn.

Aku tetap riang, bila aku sedar, itu adalah kejujuran dia. Aku bahagia bila kejujuran dia sangat telus. Alhamdulillah so far sgt telus.

Wpn aku sedar, anything can happen in the future. Aku perlu sentiasa bersedia.

Cuma point aku. Buat apa kita berpaling pada cinta yang hanya memenatkan dan memeritkan. Sedangkan kita tak sedar, Apa Allah dh sediakan utk kita? Buat apa kita bergantung pada sesuatu, yang sebenarnya tiada tali untuk menampung pergantungan kita pun?

Kebahagian bukan terletak pada CINTA. Sesungguhnya ALLAh yg tentukan kebahagian kita...

Wallahualam..

p/s : bangun la anakku, dan sedarlah, bahawa CINTA bukanlah segala-galanya....

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

March 03, 2011

FW: Sekadar Berkongsi: SALAM atau ASSALAMUALAIKUM ?

 

Benda ni telah dipraktikan baru-baru ini oleh ramai orang. Tapi sebenarnya tak proper.  Jadi nk kongsi la sikit. :D

 

 

Fatwa 1

 

Fatawa: 'ASSALAMU-ALAIKUM' OR JUST' SALAM'?http://www.infad.usim.edu.my/themes/mblocTec2/images/spacer.gif General FatawaQuestion:

Some people tend to say just' Salam' or 'Salam-alaikum' instead of 'Assalamu-alaikum'. Is this acceptable?

Zein al-Abideen, Halifax



Answer:

'Salam-alaikum' is also allowed, meaningwise. But, it is not recommended in preference of 'Assalamu-alaikum'. Those who say 'Salam' only are wrong and it is only a modem fashion. The Qur'ân orders that we should greet each other using the proper words, which are 'Assalamu-alaikum Wa Rahmatullahi Wa barakatuhu'



Country Of Origin : Saudi Arabia
State : Riyadh

Author/Scholar : The Late Maulana Mahmood Ahmed Mirpuri

 

Fatwa 2

 

SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"? apakah maksud disebaliknya??


Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat tinggal)".

Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yangburuk). (QS. 43:89)


baik gunakan,,,ASSALAMUALAIKUM atau ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAH HIWABARAKATUH...

 

 

Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain.

 

 

Pagi semalam saya dengar radio ikim (91.50 fm). Ustaz Zawawi ada cerita tentang sunnah Rasulallah s.a.w. Antara yang dibincangkannya ialah tentang bab cara memberi salam.

 

 

Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz“Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh”

 

 

Ringkasnya, baginda SAW akan ;Beri salam dengan ucapan - “Assalamualaikum”

 

 

dan… Jawab salam - “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh”

 

 

Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam,

 

saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.

 

Jawab salam yang betul ialah ;

 

“WAALAI KUMUS SALAM”dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu ;

 

 

“WAALAI KUM SALAM”

 

 

Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata

 

“Kirim salam, assalamualaikum pada ASHREE ye” contoh lerr…

 

Dan bukannya : “Kirim salam kat ASHREE yer”

 

Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti ” Ko tolong kirim salam maut kat dia yer“.

 

Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan!

 

Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan“A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.

 

Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.

 

Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform“A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani.

 

Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘.

 

Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan dia guna “As Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum“.

 

* Jangan guna “Bye” kerana“Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”

 

* Jangan guna “A’kum” kerana“A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.

 

* Jangan guna “Semekom” kerana“Semekom”bermaksud “Celaka Kamu.”Gunakan perkataan “ As Salam” sebagai singkatan bagi“Assalammualaikum.”

 

Tolong forward kepada umat Islam yang lain , untuk elakkan diri daripada membuat dosa..


Read more: http://belogfadah.blogspot.com/2011/02/keagamaan-jangan-tulis-perkataan-salam.html#ixzz1FWG9rhOE

 

***Sekian, Sharing is caring.

KPWKM

KPWKM

Think Like A Hero..

Yeah right XXX..

YOU! are saving 27 Millions people in Malaysia from having a BAD Prime Minister such as Anwar Zink (Obviously i've changed the name!), rather than keeping a brother to still be your brother.

And now, you lost a brother, and save that 27 millions of people. Including me!

1. Not 100% of that 27 wants that Zink Man to become the PM.
2. In Islam, it is forbidden for us to end a Relationship. Be it our Brothers, Sisters, Parents or even strangers who we became friends of. Just, for saving your face, and saving other people from having a bad PM, i think it is not a good reason at all to end your relationship with your brother. Unless, your brother ask you to stop praying to Allah, then you should keep yourself away from him. But still, he is and always be your brother!
3. It is not like, who is the PM of Malaysia is in your hand? And we're voters are not Stupidos. We know what we are voting. We vote for whom we think is right and good for us. Not because of anyone bring summons to the court.
4. If you win, yes, it will be 1 fact of our pro n con LIST- U got that LIST and loooonggg LIST - Out of only 1% of decision making, maybe - Frankly speaking, all the heart break (that you are facing), will not be the main reason why we vote for someone! Oh come on, wake up XXX!!
5. But still, law is just a drama. The right people still loosing. And the wrong people still winning. Only god knows best!

Stop it la XXX. You just kidding with yourself. And be laughing stock of the century.

We know how to safe ourself. We'll be better off without you. Everybody are saving their own guts and everybody knows that!

Stop loosing with your life.

Move on, and get a life!

Or play with kites maybe.

Erm...


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

March 02, 2011

IMG00134-20110302-2205.jpg

Anak anak petai
[KPWKM]

Disclaimer Notice

Or so whatever they've been calling it..

For this blog, for now, i've publicized it. Meaning: Everyone may view it now. There's no restriction what so ever. Though, i hope, if anyone wants to copy any of my items down, please let me know. If i could catch you, for copying my writings without telling me in advanced, i will not sue you though. Depends on my emotions that time i suppose. But no lah, because there's nothing here. Not for anyone to become furious what so ever. Because it is simply directly from my mind. Nothing else.

Not for education.

Not for information.

It nothing. Rubbish!

It's just mylife. And i do talk about mylife A LOT!

That's all... :D

And for those, who is interested to comment, please email me at sitilemon2@gmail.com. I will do a brief interviews etc and invite you to comment.

Only blog members are allowed to comment. Even my husband is not a member of this blog, cause i know it is only a waste of time, he will never comment. But i manage to force him to read my blog though. Yeyyy.. :D

So there. Specially dedicated to that person who fed up already after trying to comment and failed. Again, if u r really interested. Do email me okeh? I'll be very glad. :D

Thank you

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Atkins Diet

**Kredit to link yer**

Pagi tadi time pegi makan. Tetibe Kak Limah tegur aku nmpk berisi.. Wuwaaat. Aku mmg dh pasan dh aku berisi since benti breastfeedingkan si hapiy back 3 4 months ago. Mmg ase sedap2 jela badan nih. Tapi slagi jeans time anak dara aku boleh zip, aku buat tak tau jelah. Muahahahahahaha. Tp bila dh ada org tegur mcm tu, terpaksa lah fikir gak kan.

Aku peluuu diet!!

But still, aku sbenanye masih lebih kurus dr aku sblm kawin dlu. Nak jgkkk.

So aku nye reader list, antaranya cik peanut nih. Beliau telah mengsharing is caringkan Atkins Dietary Programs. So meh kita tgk 1-1 sama ada kita wajar ikot atau tidak. Kita tu aku lah. Takkan korg plak. Korg dh cantik menarik tertarik ko memang deboom bakpe mung nok diet gih. ish ish ish. Heheheh.

Okeh, aku petik:

Semasa 2 Minggu Induction Ini janganlah dimakan
1.) Elakkan NASI, MI, MIHUN, LAKSA, LAKSAM, SPAGETTI, FETTUCINI, VERMICELLI, KUEW TIAU,OAT dan yang sebangsa dengannya.
---> This one if so, must die la. sehari mesti nk jmpe nasik sekali. huhu -VE
2.) Elakkan Roti, roti berserat, roti bun, rotiBoy, roti canai, roti jala, roti bakar, roti pastries dan apa2 yang sebangsa dengannya.
---> takleh gk, rugi la aku br bli roti smlm. Tggu roti tu expired. haha -VE
3.) Elakkan Gula - gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula dan apa-apa yang bergula tinggi.
---> this one, easily done. Aku tak fancy sgt air manis. ade ade. takde pn takpe. yeke? +VE
4.) Elakkan Buah-buahan
--- > Aikk? cmne aku nk berakk? -VE
5.) Elakkan minuman bergula, jus buah-buahan, air bergas (coke, pepsi, 100plus, etc)
---- > Makin pelik plak dietary programs ini... tang minuman bergas tu ok, but jus buah buahan? such air kelapa tak bergula? -VE
6.) Elakkan snek seperti Twisties, biskut manis, nachos, popcorn, jeruk manis.
--- > I dont mind at all
+VE
7.) Elakkan segala bentuk kacang untuk 2 minggu. Tak kira kacang biasa, gajus, kuah kacang, dhal,ataupun kacang je soalan exam....
--- > I dont mind at all +VE
8.) Elakkan makanan berproses seperti kentang goreng, bebola ikan, bebola sotong.
--- > I dont mind at all +VE
9.) Elakkan makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih.
          ----> Abih donut segere aku satu tupperware dlm peti ais tu sape nk mkn? Firdaus sorg mkn? -VE

 
Boleh Makan:

1.) Ayam - panggang, steam, bakar, sup, satay, digoreng tanpa tepung.
2.) Semua ikan - sama macam ayam, boleh grill, steam, goreng tanpa tepung. Tak kira ikan salmon, pari, tenggiri, terubok, ikan bilis...
3.) Semua daging - rusa, lembu, kambing - buat steak, satay grill, sup ekor, daging bakar, disalai... asalkan halal.
4.) Udang - bakar, tomyam, goreng dgn cili boh, etc. Elakkan sotong coz karbohidrat tinggi.
5.) Sayur..kebiasaannya sayur yang kurang carbs berwarna hijau..semangkuk maksimum sehari..
6.) Cheese Slice..hadkan 2-3 keping sehari..
7.) Air kosong, air mineral -minum 8 gelas atau lebih sehari..kenape? air boleh bantu untuk pembakaran kalori dan penghadaman makanan..
8.) *edit...jangan ambil daging burger..carbs agak tinggi..kecuali brand beef pride..carbs rendah..tapi hargenye mahal,4keping rm8..ade bran nak beli? huhu
10.) Makan supplement dan vitamin seperti spirullina dan multi-vitamins untuk menambahkan lagi tenaga dan kuatkan daya ketahanan badan.

Diingatkan! Air bole cepatkan proses pembakaran kalori..jadi,minum!!! Banyak!! Air kosong k...
AIr mestilah lebih daripade 10 gelas sehari dan mesti diminum sebelum makan atau pun ketike dalam keadaan perut kosong...
Mesti air kosong..kalau minum air manis,boleh la buat blog taknakkurus.blogspot.com pulak...huhu

Contoh sarapan / Breakfast

1.) Telur rebus - 1 biji - (0.6 grams carb)
2.) Chicken slice - 2-3 keping - (0.0 grams carb)
3.) Air suam - 1-2 glass - (0 gram carb)
4.) Keju - 2 keping - (1 gram carb)
----> Mahal dietary programs ni. yg berbentuk tradisional melayu takde ke? huhu  -VE

Makan Tengahari / Malam

1.) Ikan panggang - 1-2 keping - (0 gram Carb)
2.) Sup Ayam - 1 mangkuk - (0.5 - 1 gram Carb)
----> Sup ayam masak sendiri kot? Where got time meh nk msk. N takkan nk mkn sup ni hari2? -VE
3.) Ayam goreng - 1-2 ketul - (0.5 - 1 gram Carb)
4.) Sayur-sayuran hijau - 1 mangkuk - (1 - 3 grams Carb)
5.) Telur goreng - 1-2 biji - (1 - 1.5 gram Carb)

Jangan lebih drp 20 grams Carb sehari kalau nak kurus!
Nasi - 1 pinggan penuh = 88 grams Carb !

Alamak, aku takleh nk gi la dietary programs ni.

Nk stop sini dlu boleh?

Tak bleh blah laa.

Huwaaaaaa

Korg boleh sambung bc kt : sini

Daaaa
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Tweet from @Budiey

@Budiey: Sometimes God doesn't give you what you think you want, not because you don't deserve it, but because you deserve better.

[KPWKM]

Rainbow Cake

Aku harap, 1 hari dapat beli pemanggang / oven... Note that current oven aku rosak! Huhuhu....

Sebab aku nk masak mendelah ni. Cm best je kn. Msti Aus suke... Yeeeee...

:D

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin