October 17, 2006

Ramadhan Al Mubarak

First of all, aku nk ucapkan, Salam Ramadhan untuk semua...Smoga kite sume di limpahi keberkatan di bulan yang mulia ni. Walaupun dh tak smpai sminggu lagi nk Raya, aku br nk post salam Ramadhan ni..Hihihi...Lmbt sikit...Hihihi....

Aku jugak nak mintak maap kat semua kalu aku terkasar bahasa...Kalu aku kasar2 tu mmg nmpk mcm aku benci giler la kt org tu..Muahaha..tp sbenanye aku tak benci pn....Aku luahkan supaya to get even..Maknanya org tu dpt 1...Aku pn dpt 1...Kire fair la...Tule aku ni..Ego sgt...Seboleh2 nk mengfair kn ke adaan...Kalu aku rasa org tu dh sakitkn aku..Aku akan sakitkn org tu balik...Kalu aku rasa org tu berbuat baik ngn aku..Aku buat baik balik ngn die...Tule 1 peel aku yg aku sukar nk ubah...huhuhuhu.....Mak aku penah ckp...Kalu aku ego sgt...bole jd giler..ehehehe....Tp nk wt cemana....Kalu aku ubah aku ase aku bole jg giler...ehehehe..Kadang2 aku malas nk layan aku diam kn je la..tp kadang2 tu jarang sgt la berlaku.......

Kembali kepada topik asal....Bulan yang mulia ni apa yg membuatkn aku nk post Article ni? Mudah je, sbb nye ni la 1st time ramadhan aku bersama ngn suami tercinta..Ehehee.....Ade la 2 kali aku tak buke sama ngn die kot setakat ni...sekali tu sbb die gi buke kt luar...Sekali tu sbb 2-2 merajuk takde sape nk pujuk..Ekekkee....Tp sume went ok dh Alhamdulillah...

Every weekend..slagi ade mase aku akan cube berbuke ngn mak aku..dlu time tak kawin aku seboleh2 nk buke ngn member2...Kire cm best la buke luar huha huha jmpe member kn...Tp sbenanye aku rindukan saat berbuke ngn parents aku..Huhuhu..Saat aku masih kecik...Saat aku masih muda...HUhuhuhu....Aku rindu dorg takpe..tp kalu aku tau dorg rindu aku...Kompom sayu la..huhuhu...Bebaru ni hubby aku kate, die taknak la berbuke kt umah mak aku...sbb cm takde weekend yg dok umah.....Pstu die tau la aku cm tak bersetuju...Pstu die suggest ajak mak aku buke kt umah kitrog...Aku pn apa lg...tanpa byk soal aku call mak aku...Mak aku pn dtg la umah aku naik LRT...masa aku nk amik mak aku tu...Adik aku nmpk aku dr jauh die dh jerit nama aku..Huhuhuh..Sedey je bile kenang2 balik...Pstu die pegangla tgn aku smpai kete...Sadis aku bile kenang....Tp hari tu mmg best..Slalu kalu buke umah mak aku..Otomatik aku jd malas n bia mak aku buat sume atau arah adik2 aku buat...Ehehhee...Tp kt umah sendiri....Aku yg buat sume....Dr msk, smpai la kemas meja n basuh pinggan......Tp hubby aku msk gk la..die tu mmg kene bg 1 lauk soh die msk..br la aku bole msk ngn tenang...kalu tak bg nnti kat dapo tu jd la mcm puting beliung selatan timur mana ntah...hua hua hua.....Cm budak2 nk kene bg mainan gi main jauh2...Klau die je msk aku jd assistant pn gitu gk...So sorg msk 1 lauk...Br bole aman.........Tp bab2 kemas2 die mmg tak suke buat la...Die jenis lepas mkn lepak dlu...lepas lepak br kemas..Aku pulak jenis lepas mkn nk kasi mknan turun kemas dlu puas2.....Pstu dapo dh licin br aku lepak.....Kadang2 2 3 kali aku kemas dapo sbb nye hubby aku suke mkn lewat mlm...So stiap kali pn kene basuh2..kene lap2.....Skang ni aku tak larat...Aku bia je la..esok sblm msk la aku bsh...hihihihi.....

Tu br cite berbuka..blom cite bersahur lg...Mlm pertama sahur bersama suami..Telah terkantoi ngn mak metua...Bgn LAMBAT...hihihi...Aku mmg tak tersedar le pg tu...Sedar2 dh ade bau sedap...Tp smpt gk la tolong mak metua aku buat air..Hihihi..n aku one of the 1st person to get up.......mak metua aku n pak metua aku dh bgn dlu...lepas tu abg ipar aku..lepas tu aku..lepas tu hubby aku lepas tu anak2 sedara...n br la biras aku...hihihii....die ade baby..so ade alasan...huhu..tak aci kn...Lepas mkn tros pinggan byk giler...Aku dh ngantok giler dh.....lepas mkn tros smyg pstu tros tdo balik...bgn2 tgk pinggan sume dh basuh..sape lg klau bkn pak metua aku yg bsh...mak metua aku mmg tak larat dh la..die dh la pukul 3 pg dh bgn msk..huhuhu...paling aku ase tak best tu..aku mkn nasi sepinggan....hubby aku mkn 2 suap je..ampes...huhuhuhuu.....

Sepanjang bersahur sendiri kt umah sendiri...Hubby aku tak byk menyusahkan aku...aku yg menyusahkan diri sendiri...sbb aku kalu tak mkn nasik aku takleh pose...hihihi...tp sejak aku period aritu..aku mmg tak bgn sahur..so skang ni aku plak dh mls nk sahur..hihihi....Mlm td hubby aku plak request soh msk nasik n goreng telur utk die...Dlm ati mls la jgk..tp bile dh bgn dh letak kuali...Aku ase segar plak...hihihi...cm best..tu la 1st time die request..n aku turuti..ase cm patuh la plak..wpn goreng telur je..muahahahaha......mmg tak penah le aku msk2 time sahur..kat umah mak aku ade la aku tolong hidang mak aku msk....hihihii.....

Bile kt umah mak aku, aku ase lain sket la..ni bkn lg umah aku....huwaaaaa......ni bkn lg bilik aku..tv aku....komputer riba ayah aku yg aku simpan mcm2 kenangan...huhuhuh...sedey2....Allah tarik sume kebendaan tu dr aku...Tp beri kasih syg utk aku...Iaitu dr hubby aku...N sejak aku kawin..stiap kali nk pisah ngn mak aku aku cium die..huhuuh..So kasih sayang jugak tu kn..So kire bersyukur la...sedey2 gk...Tp alhamdulillah aku ase bersyukur...huhuhu

Raya tahun ni....nnti le aku post lepas raya selamat hari raya plak..hihi....Tp cm dh tak sesuai plak...so SELAMAT HARI RAYA utk sume MAAF ZAHIR DAN BATIN....baik2 la drive balik kg tu ek...jumpa la di mana2 nnti kite beraya sakan...hihihi

Keep in touch..and take care....mmmmuaahhh......

October 12, 2006

Tactical Move Part -2

I always end up like this, starting something and then I don’t know how to end it. Ok la. Let see what I can do to continue the journey.

After hearing my father about bringing his parents to my house, my Bf smells something fishy about the meeting. So he starts moving slower. When I ask or persuade him, when will he brings his parents? So I can tell my father and mother about it. Though, I had actually shot a date for the so-called meeting ceremony. My Bf felt hesitant about it. I am too excited to realize that he was worried about money. All I can think about is, I want to get married. I want to get married. Hahaha. How desperate, am I?

Ok, I guess I couldn’t stand the slow pace of writing this in English. But I’m using word right now, it corrected my mistake instantly..heheh..Ok so lets continue since my bos taknak start meeting, dengki org nk balik cpt!!! Huargh3….

Lepas tu byk kali la kitrog gaduh, nk dijadikan cerita, time tu Kuyu, my Bf la masa tu, now my hubby..Hehehe.. Okla, I called him Isam among my family members. Since Kuyu was a habitual nick name, I couldn’t know how to address him among friends. Ok la kn Isam tu….So, time ni pulak Isam byk kerja weekend. Kitrog jarang jumpa, takde tgk wayang, takde kuar shopping, Huhuhuhu. Sadisnya. Lepas tu, in between my stories, there come my birthday, he was too busy working on night shift, ada projek ape ntah, he forgot my birthday. Until that evening, a friend of his, kebetulan having the same birthday as mine, was telling him, today’s my birthday! And baru la die realize die lupe Beday aku!!! What a terrible incident, tapi bagi aku point kuat utk merajuk and membuat kan Isam terpaksa mendail no tepon Ibunya di kampong lalu, Mak mak, ada org dh gatal nk kawin mari lah turun ke KL…ekekek..cmtu la lebih kurang kot..ehehe

I don’t remember the dates. But supposedly on January. His mother agreed to come to KL utk sessi peminangan. Actually there was another titik tolak yang berlaku. Tapi Biarlah Rahsia. Hehehe.

Masa hari bersejarah tu, again, my bestfriend Ida, was suddently calling me to bertanya khabar. Dengan tak semena-mena, she was one of the witness of the ceremony. Aku ni dh malas2 so dh start citer pendek2..ehehehe…So sehari sebelum tu, wpn hari jumaat, kuyu ajak aku kuar. Susah nk dpt kuar time hari bekerja. Slalu aku yang ajak die la, tapi die taknak atas alasan penat. So time ni la aku rasa and percaya, die sayang aku cumanya die takde masa untuk aku. Huhuhuhu……tp ntah kenapa, still perasaan ragu2 tu ada.. Pelik tul kn..ehehe…Kirenye kalu aku ase terabai, aku still marah kt die..ekekeke….Kesian jugak kadang2, tp nk buat cemana pn aku tak tau…

So pada hari itu aku pinjam bj Moksu aku, adik ayah aku yg terbongsu sekali. Aku piki dh btol2 tunang. Sbb aku konpius, aritu ayah aku kate takyah nk formal sgt. So anggap je la dh tunang. Pastu Isam pn dh blikan cincin belah rotan untuk majlis tu. So bile majlis tu mak die tros nk set tarikh. Nmpk mcm nk suruh kawin cpt2 tp sbenanye mak die taknak. Hohohoo. Mak die nk raya cina tahun depan. Lama lg kn. Mana tahan..eheheh. Tapi ayah aku BANGKANG, ayah aku kate aku dah kuar ngn Isam kesana kesini lg nk Extend2. Kirenya time tu mak isam dh suruh risik2 la, bile tarikh cadangan kahwin. Pastu aku la yang risik aku ckp bulan 6 hohhoho..Padahal mak aku ckp bulan 8. Pstu bile Isam bulat mata baru la aku ckp bulan 8, pasai adik aku balik dari London time tu. Kira alas an la kn..ehehehe…

So bila mak die ckp nk Raya cina ayah aku bangkang la habis-habisan. Ayah aku nk time adik aku yg balik London tu jugak ada.

Pstu kiranya ayah aku ckp takleh nk consider Tunang lagik. Sbb cincin takde mata. Nenek n Atok aku which is my Ayah’s Parents, pn tak bersetuju. Dorg ni leceh aa. Aku pn tak tau apsai suke susahkn hidup org. Mak aku kate mmg kene cmni. Mane leh senang2 je dpt. Tapi yg susah nye aku, kalu parents diorg fed up cemana? Sib bek tak. Ntah la aku tak paham sgt soal adat2 nih. Yg pasti aku tak bersetuju sgt. Mmg agak membuang masa n duit. Tapi ni kehendak ibu bapa. Memandang kn aku tak saba2 nk ada anak, maybe aku pn akan mcm dorg. Tapi ape relevan nya? Aku kurang paham la masa tu. Skang ni pn cm tak bape nk paham gk. Huhuhu…Tp aku ikotkan jugak..Sbb kira ni mcm membalas jasa dorg jugak.. Biarlah, asalkan diorg happy. Mcm ada kwn aku ckp, lagipun aku kn anak sulung..Huhuhu..Yela2 aku trime la jugak. Tp sbenanye best jugak. Tak sangka aku dpt merasa dirisik, ditunang. Aku penah la sekali terpiki kene tangkap basah pstu kahwin koboi je…Muahahahah. Yelah, time aku tepiki tu aku tgk kuyu cm lek2 je cm taknak kawin ngn aku je..Ekekeke..so aku piki utk sabotaj diri sendiri lalu call Jabatan Agama time aku tengah lepak2 ngn die n kawan. Lalu pakat2 ngn kwn2 aku soh tinggalkan aku berdua-2. Ni dh tahap umo 28 tak kawin lg la..hohoho..Sib bek umo aku 24 aku dh piki strategi yg lebih bagus before mencapai umo 28 tu. Muahahaha..Aku tak pernah ckp rancangan2 kene tangkap basah tu kt org. Tp tu la aku piki. Tu kire dh stock desperate sgt la tu.

Aku bukan ape. Aku dh konpem..Mmg aku suke ngn die. Aku sayang die. Aku nk buat anak ngn die. Bukan la sekadar seks and the city je. Tp aku nk bina keluarga dgn die. Aku dh tau aku mmg nk die dlm hidup aku. Wpn die ada kekurangan n skang ni aku dlm state yg mmg tensen tak hengat nye ngn die. Tp aku still tak rasa ada lelaki lain yg sebaik die. And aku pn bkn la bagus mana. We compliment each other in a way that we are so……..i don’t have the right word for that…But I just know, that we are meant for each other. I know it sounds ‘POYO’ in a way…I don’t know what’s going to happen in the future, But I hope we will stay together till death draw a line between us. I am definitely don’t have any idea, what’s going to happen for the next 5 or 10 years. I’m very scared to think further. All I know is I want to be with him. I don’t know why I just want to be with him. The more he kept extending our marriage, the more my head are thinking to pull him towards me, and marry me. Huhuhu. How desperate is that?

So di pendekkan cite. Lepas risik aku telah memaksa Isam pergi kursus kawin. Sbb pada dasarnya, aku dh stuju ngn ayah aku nk bulan 8. Tapi isam stuju ngn mak die nk lepas raya cina. Ala2 setahun lebih tunang la nih. Tunang kitrog jatuh pada bulan 3, 2006. Pada 11hb March 2006. Hari sabtu. Kepada sesapa yang aku mentioned 12hb tu, sori la, aku tak igt sbenanye. Ni br refer calendar. Lgpn cm ntah la…time tu Isam warning aku jgn bgtau sesapa. So aku cam serba salah nk bgtau org. Huhuhu. Kire sblm tunang tu mmg cm tipu2 org sekeliling aa. Pstu cm aku bkn pandai simpan rahsia tu yg tipu2 tu. Huhuhu. Pstu ntah la aku pn tak paham kenape ngn aku ni. Lepas tunang br aku reveal and baru cite sebenar terkeluar. Hehehe.

Lepas pergi Kursus kahwin, and die balik kg berbincang ngn mak die and kitrog start bli brg tunang sume, dorg tibe2 mencapai kate sepakai. Ok jugak buat bulan 8 tu. Mcm best je…ekekek..Bole lak family isam gitu. Igt memain ke..ehehe..

Dh family aku pulak cm hesitant. Ayah aku cm tak bersedia. Sudah. Pstu time ni aku pakai plan B. Aku menggunakan Atok aku. Muahahaha. I’m very lucky there is not much communication happened between Atok aku n Ayah aku. Aku tak sangka pn aku ade plan B. Tp bile atok aku Tanya aku. Aku pn Ape lg. Bulan 8 tok. Dan menggunakan nama adik aku yg balik London tu. Time tu aku tak sure die balik bile, so aku kate kat Atok aku, Bulan 8 tu sedang elok la tu. Muahahahaha. Ayah aku kalau tau ni sure bengang giler. Ehehee..

Smpai hari bersejarah tu, bermula lah sessi utk bertunang. Masa diorg bincang aku dok dlm bilik. Tp yg pasti atok aku yg berkata2. Ayah aku mendiamkan diri. Muahahahaha..Bagus2. Plan aku Berjaya. Tp time ni satu benda aku start piki….Kalu sapa2 jd aku sedey tak? Hhehehe…

2 3 minggu selepas tunang adalah time yg paling best skali dlm tempoh pertunangan aku…Mmg takde gadoh2..Serius……Aku cm nk bgtau kt sume org…Best tunang ni…..Sume pn cm smooth je. Blom start bli brg kawin lg. Baru cm start kumpul2 duit. Lagipun kitrog dh settle kursus kahwin so takyah la susah2 nk piki pasal kursus kahwin lg. Wpn kuyu busy…And aku pn br dpt keje br n agak busy jugak. That’s why kot aku tak smpt nk merajuk2. Ujung mggu pn kadang2 dok umah je..HUhuhu..mmg pn dh kuyu makin busy keje. Siap mlm2 keje. Aku tak tensen pn pada 2 3 minggu pertama tunang.

Sbb aku start slow down kot. Aku mula pikir aku ni dh desperate ke. Pstu aku nk kuyu amik cuti so kitrog bole kuar jln2. Aku rindu nk kuar jln2 ngn die. Tapi aku takde cuti aku kene simpan cuti aku n Isam pn takleh cuti skang sbb die busy. Huhuhu. Pstu ade la mggu ke -3 kot lepas tunang kitrog kuar. Die bwk aku gi One Utama. Ni la first time aku gi situ. Mmg best la.. Byk kali die Tanya aku, best tak kt sini? Mstila best..Muahahah..siap sesat2 takleh nk kuar. Bole lak sesat dlm tu. Pstu dh penat singgah kafe, kafe jmpe lak parking tak jmpe. Pstu kat kafe pergaduhan pertama kitrog. Tak igtla sbb ape. Ooo aku pilih tmpt duduk pstu die cm dengki nk gk duduk kt tmpt yg die pilih aku tak paham ade perbezaan die. Nape takleh duduk kt tmpt yg aku pilih? Itupon nk gaduh kn…ekekekeke…Pstu aku pn majuk la….Ps mkn aku lari kuar dari kafe tu sbb aku ajak die taknak aku bellah je la..Muahaha..Time belah tu aku tak dgr pn die pggl aku ke tarik2 aku…Sedey…majuk tp takde org pujuk ..Dh la kunci kete sume kt die….Aku nk balik dr situ mmg tak tau…Aku mane penah pegi..Mula la piki kalu naik teksi bape juta plak nk kne byr…Start lak piki dlm purse aku ade bape inggit je…Skali tibe2 ade org tarik tgn aku…Ooo die kejar gk upenye..Hehehe…..

Aku pn tak tau nape aku majuk…Maybe sbb dh lama tak jmpe so aku jd over sensitip kot…Hehhehee…pstu time balik die ckp die penat kejar org tu majuk td…dgn kate lain aku la tu kene bwk kete…Muahahahaha….pstu tgh2 bwk aku ckp la…..tak best kn…..kawin mcm tak kawin…die ckp apsal plak….yela…bkn die yg ajak aku kawin…aku yg pakse die soh kawin ngn aku….so mcm terhegeh2……sib bek die pujuk aku td..kalu die tak pujuk…aku sure rasa mcm pompuan tak laku dok terhegeh2 kat lelaki….padahal..aku mmg pilih die…aku mmg suke die….salah ke terhegeh2 kat lelaki yg aku suke? Ntah2 die tak suke kt aku..Ntah2 die couple ngn aku sbb takde pompuan lain dh…Pastu die ckp..igt aku je yg pilih die..die pn pilih aku gk…pstu start la cite ade pompuan lain ngorat die gk..tp die taknak…pstu bile aku ngorat die , die nk plak….Ohh please..bile plak aku ngorat die…ekekekeke…….pstu dh cite2…die ckp la plak…ha ah ek….nape aku yg ajak die kawin bkn die yg ajak aku kawin..pstu time tu dh smpai kt Kwsan perindustrian bebas, tmpt keje aku skang……Kt kelana jaya gk la kn…Pstu die ckp..Bak mai tgn…pstu die bukak cincin tunang aku…..time tu aku pakai kt tgn kiri kot…pstu die ckp..will you marry me..pstu die pakai kn balik…huhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhhuhu…Terharu aku…eh jap..tibe2 br aku teringat…mende ni berlaku before aku tunang lg…ekekekeke..time ni kitrog gi One Utama utk bli cincin tunang..Muahahaha…aku dh messed up cite…org pening nk baca……Time ni time 2 3 minggu lepas risik…bkn lepas tunang…Hohohohoho…..

Tp betul la..lepas 2 3 minggu lepas tunang mmg takde gaduh2…ehehehehe

Kire cmtu la journey nya..wpn tonggang tebalik…aku tingat la sape ntah die tulis blog…last skali msti ade kesimpulan kepada apa yg die nk tulis…best sket nk baca..so aku pn nk buat gk..ehehe

Kesimpulannya, perkahwinan ni adalah ketentuan ilahi. Walau cmne pn kite sebagai manusia wajar berusaha…Bukan sekadar aku nk kawin aku nk kawin……..Dlm usaha tu kompom ade obstacle yg kite kene hadapi dengan tenang dan sabar…….

Cm skang ni Allah tgh duga aku nk dpt anak. Dh 3 kali period ni..Huhuhuhu……Aku pn tak tau la nape…Aku risau gk kot2 aku tak subur ke ape ke kn…hehehe……..tp aku tak kn la nk gi check skang…Awal gile..at least tunggu setahun ke kn…Hehehehe….tp kire skang ni aku blom stabil lg ngn Isam. Makan pakai kitrg pn cukop2 je ini nk ade baby lak, lg la kn….So probably tahun depan Isam naik gj ke dpt keje best ke..mana tau kan..Hopefully…Aku mmg nk baby n suke baby…Sape ade baby tu beware la aku akan cium2 n peluk2 slalu..dlu mak aku suruh aku basuh berak adik2 aku mmg mls sgt….tp skang aku rindu nk buat tu sume…And bile balik kg Isam aku buat sume tu ase best sgt…Mmg skang ni aku nk anak plak…Aku blom putus ase…Skang ni dh takde tactical move utk dpt anak…Mmg sume pn bergantung kepada nasib…Klau kawin tau jugak la cmne nk tektik2..tu pn ikot nasib gk sbenanye..Buatnya atok aku bincang2 ngn ayah aku..tak kawin lg aku time ni agaknye kn…Wallahualam…..


Cmtu la cite aku..sekian……:D