Loading...

March 16, 2015

Dengkil-KLIA2-Kundasang-Ranau-Poring-KK

Rasa macam sekejap je dr JPO Disember haritu. So pembuka tirai 2015 ialah Kota Kinabalu! Ni dari 2011 kami ke tmpt yang sama. Masa ni mcm tak puas je. So aku request untuk repeat. Tiket dh beli dari tahun lepas. Setahun peram tiket tu. Mcm biasa, aku plan je nak pergi mana, bila sampai sana En. Shahrun akan in-charge on mana mau pegi, hotel mana nak duduk etc. Lebih kepada relaks2 punya holiday. Flight was on 5th of Mac 2015. Masa tu kami book teksi on 4am, sebab flight is at 645am. So ample time utk check in n bag drop. Tapi by 415, teksi never showed up. And en. shahrun tetibe dpt idea bernas hantar kitrog dlu naik kete, then dia patah balik.. amik moto n parking dekat KLIA2. Cost nak pegi tu less than rm20, plus minyak plus parking rm5. So jimat gila, rather than nk bayar teksi RM60. Cuma kesian en. shahrun la kn. Tp dia sanggup so proceed. Lepas ni boleh buat cmtu lagi. Ya Allah, Ammar kan suka flight, so dia sgtla eksaited n teruja sgt naik flight. Smpai KK, tros drive to kundasang. We booked a car, the same car we booked on 2011. Cost us RM300 for 5 days. And the car mcm dh barai jgk la kot. Masa 2011 the car was brand new. hehee. Sampai Kundasang, kami check in dekat Kiram Village. Allahuakhbar... Punyalah seronok kt sana. But kami tak nampak view on Kinabalu Mt. Psl berkabus and cuaca agak lembab dan hujan je that day. N MasyaAllah punyalah sejuk. Psl asek hujan je. That evening kami jalan2 kt area Ranau-terus lagi tu aku tak igt apa nama kawasan tu. We bought local fruits which is Durian n Manggis. We tapaued for dinner also. Lunch tadi kami mkn megi n nasi ayam lebihan mkn atas flight. Mlm tu punyalah sejuk, i was sneezing like hell, so is Firdaus. Kesian kami. Ammar jaga mlm nangis2 sbb sejuk sgt. It was terrible yet funny n interesting weather. I dont like it at all, but felt blessed that i experienced it. Hehehe. Mcm best jgk la sejuk2. Cuma mgkn tak bwk baju bajan yg mencukupi kot. Next day kami jln ke area ala-ala Smallville Superman tu. Breakfast tu kami mkn megi, then en Shahrun bw ke ranau jgk to mkn roti canai. Minum susu fresh kt Dairy Farm tu, feed the goats n cows. Kids love it! Then kami turun kt KK, on the way down the traffic was massive. Aku byk tdoo je. Kekekek. Smpai KK mlm dekat TH Hotel. En shahrun bli nasi arab kt situ. It was quite cheap, restoran dlm hotel kot. RM20, kambing nasi arab. Kami mkn berlima. Kambing dia besar gila kot. Tp tula. Kalu bli 2 bungkus br la sesuai mkn berlima. Kekekeke. But still murah. Almost the price at home, nasi arab pn mmg bkn murah kn.... We definitely will comeback and stay in TH hotel if we went back to KK. Then the next day we moved to Novotel Hotel at 1Borneo. Here we stayed for 2 nights. Kt sini bermulalah siri lepak lepak dan lepak. Plan nk ke Kota Belud, but we realized mcm far away. Actually en. Shahrun la yg decide takmo plak. Hahaha. So on the nextday after one night dekat Novotel, kami pi tgk wayang citer sponge bob. Halfway, aku tdooo je. Hahahaha. Ntah mcm bosan plak. Tp firdaus n hafiy suke. The thing aku menyampah psl citer omputih ni mesti nk selit skit yg SXX tu. Sabo jela. Skit pn sure ada. Satu hal aku nk menjawab kt bebudak ni. I knoww, nk tarik minat adults to watch it jgk. But still.. Hermm.. Entah lah. So on the last day, en shahrun bawah jln kt area Tanjung Aru, dlm dlm kete jek. Hahahahah. Aku as usual tdoo lg. Mmg over relaks la. Smpai umah on Monday, 9th Mac 2015. Alhamdulillah. We ended our trip in one piece!

















March 13, 2015

Sepetang di Kundasang (6th Mac 2015)

































February 04, 2015

Wake Up Every Morning, With YOU Right By My Side...

One of u.. Will be reading this blog.

Three other u. Still dont..

But i love ALL of YOU...

Its a sweet feeling every morning.....

Dear Allah, thank you! :D

January 20, 2015

Touched

2nd week of schooling..

My children has begun to develop such an interesting things this week, and it just Tuesday.

I start sending them to read Al Quran to an Ustaz house. So Hafiy deny my act at first by saying, he needs me to teach him, not anyone else. He told me his fears, that his not able to do it. I can feel it, even though he doesn't tell, he is ashamed of himself, he feels handicapped cause he couldn't read well. I said, this is just the beginning, the Ustaz will teach you. InsyaAllah. 

Later that (last) night, he finally said. Ok mama, i think i need this class. I will attend next class. I think, he somehow realized that he needs the class. So that touched me. 

And Ammar, he wants to join the class. He cried all the way home after sending his brothers, to be in the class with his brothers. I cant wait for him to be 4 years old to sent him to that class as well..InsyaAllah nextyear.

And this morning, when i was arranging Firdaus's books for school. I found a note on his board. Its undated, but i think it was made last friday. He wrote that someone making fun of him eating donuts, hiding his pencil box, and pushing him so he fall down (but he didn't). So i told him, its good that he is making notes on what happened daily at school or anywhere. I can see that he has already improves his writing skills and a very smart handwriting just like his dad. He just nodded. But it touches me by a lot of signs i saw on his notes. His feelings, his new skills and new friends. Eventually, he is not with his old buddy Adam Muhsin. Since Adam already change Religious School, and just couple of days ago went back in to his class. Previously Adam was on a different class. 

I know Firdaus is not quite happy with that. But eventually, he's trying to adapt with it and doesn't rely on Adam anymore. 

May Allah guide me and my husband to guide our family. May Allah protect us. Amin.... 

InsyaAllah.  

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

January 13, 2015

Firdaus 1st day at school 2015

Mlm sblm kejadian. Stokin ada.sampin ada.songkok ada..tie ada.. Kasut ckp? Beg skolah, mana?

Itu la mak bapak firdaus. Kitrog mmg sengal. Bkn memang shj
Malah tersangat huhu.. Psl beg skolah pn bole jd bahan nk bertekak.. Tp xdela tahap bergaduh lg. Kalau sorg demam dan sorg kene keje. Yg tu xyah punca. Tros gadoh wakakaka.. U jgn ckp i je. U pn sama ok.. Hihihi...

Beg skolah firdaus pakai yg last year punye je.. Knowing us, xbli yg branded pn.. N by 6 month pakai dh berterabur zip kemana.. Tali kemana. So tgu masa je beg2 tu... Tp mcm hantar firdaus td..tgk kengkwn pakai beg br.. I was touched gk.. Tp hide dr firdaus..and tgk dia pn biasa je.. For him.. Mmg mcm tu. Kalau beg ok lg. Pakai jela..sgt redha anak aku..touchig makk sob sob.. I remember when it was me... I was crying outloud okkk asking my oarents to buy me nw bag... I dun care... Gj dh masuk ke blom..but because i was like that.. And i think en.shahrun was being a spoil brat himself.. We tend to do the opposite for our  kids..and alhamdulillah..so how we saw positive impact on them..buruk perangai mak bapak kome ni huhuhu...

When i was telling him.. That..im going home..i will fetch him when the school finish..he stop me.. To give him another dollar.. Not because its not enough.but because he wants so save more money for his education..we kept saying...his extra cash from his pocket money to school will be saved to his bank n use for his education..we never use that money for his toys... We thought and keep teaching him that...and eventually...he understands..alhamdulillah..praise to Allah.. Huhuhu...so i didnt give.i said..ur saving is ur money..not someone elses money.. He nodded..

Omg..just sending my kids to school gave me so much to cry on.. They grew up beyond me... I never thought wht i told or thought them wud give so much influence to them... Everything we said counts! Huhu subhanallah...

Ok la...thats all for now..everything went well..just one thing about firdaus disturbed me..hahaha

"Firdaus akan belajar rajin2 untuk menjadi seorang bomba!"

Bomba??? Kenapa tak doktor ke..pilot ke..peguam ke?? Sgt humble ok jd bomba.. Huhuhuhu......

Ok bai..m

January 08, 2015

Fitrah Lelaki dan Perempuan

First of all, aku tak tulis ni dengan claim diri aku 100% memahami lelaki. In fact, im always still n be learning myself. Seriously, dh lebih 10 tahun, kenal, rapat, sayang, duduk sekali dengan En. Shahrun, aku still belajar pasal perangai dia. Still ada benda yang aku tak faham. Sebagai manusia biasa, aku sentiasa salah bajet. Sentiasa salah telahan. Tapi Alhamdulillah, Allah swt masih lindungi relationship aku dan En. Shahrun. Doa, of cos, sentiasa doa. Agar perhubungan kami sampai akhir hayat kami. Dan kami dpt bertemu di Akhirat kelak. Amin.....
 
Aku tahu, even dah tua nanti, aku dan En. Shahrun (kalau kami masih hidup), tak mungkin akan terselamat. Ujian Allah swt itu sentiasa dtg. Even dh tak fikir anak. Even dh pencen, akan ada susur galur yang dtg. Aku tengok sendiri parents aku, kdg2 kawan2 lain cerita pasal parents diorg, parents in law aku. Kesimpulannya, ujian dari Allah swt tu tanda dia sayang kita and akan sentiasa ADA!
 
So, Ya Allah, dengan menulis pasal ni, aku mohon agar jauhi aku dari perasaan riak mahupun takbur. Tapi aku lebih kepada bersyukur dan refleksi diri ku. Sesungguhnya aku insan yang lemah yang sering dalam sifat kelalaian dan sambil lewa. Allahuakhbar!
 
Pun begitu, aku terpanggil untuk mengomen kisah Emma Maembong dan Zizan Razak! Sorry la beb, unsur2 mamarazzi dalam diri aku takleh nk buang teruss. Wakakaka....
 
Sebab kisah diorg sgt mengingatkan aku zaman aku bercinta dengan En. Shahrun. En. Shahrun kan lelaki, Zizan pn lelaki. Bujang, harus sama.
 
Pertama sekali, lelaki, dalam hidup - walaupun ada awek, biasanya lelaki yang normal. Mereka akan ada priority depa yang tersendiri. Depa sayang awek depa. Dlm masa yang sama depa tak dpt lupakan atau abaikan keinginan depa (sports, hanging out with frens, work, etc), and satu lagi yang utama PARENTS depa. Duluuuu. Aku sgt jaki dengan 2 benda ni. Aku selalu jatuh tmpt yang ketiga. Merajuk? Jauh hati. Perghhhh. Bkn sekali dua ok. Huhuhuhu. Bkn aku nak kata, En. Shahrun teruk. Tapi itu memang lumrah.  Pertama, diorg belum pandai lagi nak bahagi kan masa. Kedua, diorg belum tau macam mana nak handle situasi. Dan diorg pun ada ego diorg sendiri, dan LELAKI, selain ego mereka juga TEGAS! Tp dah dewasa ni, aku sedar. Sebenarnya ketegasan tu ada baik nya.
 
Sebagai contoh - Setia pada parents. Lelaki yang mengutamakan parents, adalah lelaki yang mengutamakan keluarga. Serius. Keluarga adalah penting dan utama dalam hidup mereka. So benda tu, kena cuba terima dan kena cuba adapt sebenarnya. Sayang lelaki tu dalam masa yang sama kena sayang parents dan keluarga lelaki tu jgk.
 
Pasal kerja pulak, ada sebab kenapa mereka utamakan kerja. Untuk apa hasil kerja tu jgk nanti? Cuma, dari masa ke semasa, barulah diorg dapat seimbangkan tuntutan kerja dengan keperluan kita yang perlukan attention diorg. Dan lama-lama kita kena cuba mengalah untuk adapt dgn suasana kena tinggal, urus diri sorg2 tanpa mereka.
 
Pasal kawan-kawan pulak. Ada time, masa dia memang untuk kawan2. Tp akan ada time, masa dia untuk kita. InsyaAllah.
 
Belum lagi campor masa dia untuk beribadat! Huhuhuhu.
 
Itu hal lelaki. Yang aku boleh simplified kan. Tak berapa nak simplified sgt lah sebenarnya. lain2 lelaki lain2 peel sebenarnya.
 
Apa pun. Untuk buat lelaki faham kenapa perempuan buat karenah. kenapa perempuan perlu attention yang tinggi. Ambil masa jugak.
 
Yang paling penting sekali, dalam kehidupan ialah. LELAKI itu sayang kita. Lelaki itu setia dengan kita. InsyaAllah.
 
Well, setia pun subjektif. Selari dengan masa kesetiaan mungkin boleh berubah. Tapi selagi kesetiaan itu tak tergugat, tak wajar sesebuah perhubungan itu----------- well... eheheheh
 
 
Eh. Sibuk je kn? hehehehe. Ntah la. Tetibe rasa nk share knowledge. Semoga Emma dapat berjumpa dengan org yang lebih baik. Begitu juga Zizan, mungkin both of you not meant for each other. Mungkin both of you need time to think on YOU. Whatever it is, hoping for the best for both of you ye. Take care and anggap ini ujian. Mesti ada hikmahnya. InsyaAllah....
 
Ok bai.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Pregnancy Due Date Calculator

Enter the first day of your last menstrual period:

Month: NOVEMBER
Day:3
Year:2014
Due Date8/10/2015Conception11/17/2014
Pregnancy Test12/1/20141st Heartbeat12/15/2014
Quickening3/9/2015Viability4/20/2015
Week 111/10/2014Week 224/6/2015
Week 211/17/2014Week 234/13/2015
Week 311/24/2014Week 244/20/2015
Week 412/1/2014Week 254/27/2015
Week 512/8/2014Week 265/4/2015
Week 612/15/2014Week 275/11/2015
Week 712/22/2014Week 285/18/2015
Week 812/29/2014Week 295/25/2015
Week 91/5/2015Week 306/1/2015
Week 101/12/2015Week 316/8/2015
Week 111/19/2015Week 326/15/2015
Week 121/26/2015Week 336/22/2015
Week 132/2/2015Week 346/29/2015
Week 142/9/2015Week 357/6/2015
Week 152/16/2015Week 367/13/2015
Week 162/23/2015Week 377/20/2015
Week 173/2/2015Week 387/27/2015
Week 183/9/2015Week 398/3/2015
Week 193/16/2015Week 408/10/2015
Week 203/23/2015Week 418/17/2015
Week 213/30/2015Week 428/24/2015
This due date calculator will give you not only your due date, but will give you a whole calendar that you can print with the major milestones of your pregnancy by actual date. This includes telling you every week of pregnancy by date. It's a great reference to keep around. I'd suggest that you print it and put it where you can easily access it. You can also come back here for even more information every week.

November 21, 2014

Majli Penyampaian Hadiah Muhammad Firdaus...

Alhamdulillah..

Usaha dalam less than a month ago, cepat betul dapat habuan nya. Efisyen jugak la cikgu dia buat kerja.

Tapi yang amat-amat bahagia, siapa lagi kalau bukan mak bapak budak sekolah tu. Alhamdulillah..

Pagi tu 19 November 2014, aku memang dh plan nk half day. I wasnt expecting much. Aku dah tau Firdaus dapat no.7. But keputusan dia, ok-ok jelah. Memang banyak sangat peningkatan dari peperiksaan pertengahan tahun, but still, kalau nak compare ngn orang lain.. Jauh sangat beza kot... Tapi, SK Dengkil ni, dpt Sekolah Baiah tau. If u know what i mean? Sekolah biasanya akan dpt Baiah tu kalau dapat pencapaian terbaik dalam UPSR contohnya kalau sekolah Rendah. Macam dah masuk level2 Sekolah elit la(Blom masuk lagi MACAM nak masuk ;p). Kalau nak cerita pasal SEKOLAH ni mcm-mcm jenis sekolah seluruh Malaysia nih. Hihi..

Actually, hadiah kecemerlangan ni, untuk push Firdaus forward lagi. InsyaAllah...Sebab kwn2 lain mesti pun berlumba-lumba jugak. Dia naik pentas untuk Sekolah Kebangsaan. Dalam masa yang sama dia jeles kwn dia dpt naik pentas sekolah agama. So harapnya ini suntik semangat dia lah. Dah main je keje die. Lagipun sekolah agama aku totally surrender la. Psl ntah. Maybe aku pun kene tukar skit cara lah kot. Memang nak taknak kene lah ajar dia. Huhuhu. Buat ulangkaji utk Sekolah Kebangsaan je. Huhuhu...

So mlm sebelum tu En. Shahrun ajak tengok wayang sama2. Tapi hafiy plak ada practise utk konvo day tadika dia plak. Tp dh en. shahrun ckp nk cuti, aku pn EL lah jgk. Lgpn tunggu Hafiy habis practise dh lambat. Nak mkn lg msti lmbt jgk. So bos pn maklum n ckp ok...

So lepas hantar Hafiy n Ammar ke skul memasing, kitrog tros pi skul Firdaus. Breakfast kt kantin skolah Firdaus... Punya la eksaited kn. Awal gila smpt. Pstu lepas tu tak start lg. Terpaksa breakpast. Huhuhu.

Lepas mkn majlis pn start. Masa tu dh start bukak buku aturcara ni. Ini la time touching nye. En. Shahrun boleh tenung buku aturcara tu yg ada page ada nama anak dia. Waaaa tak sangka tak sangka. Mak bapak sengal, tp anak ok plak. Allah jaga anak kami. Amin. Alhamdulillah....

Aku taip ni was yesterday. Pstu mcm alamak, tak smpt nk abiskan tulis. Pstu harini pn mcm malas. Tp sebab, initially, aku nk coret jgk pasal ni. Wpn tak ada apa nak dibanggakan. No.7 je kot? But still, dia macam penyuntik semangat untuk kitorg, to grow as a family. InsyaAllah amin. Dunia ini pinjaman. But still, you have to do, what you have to do. Right?

Firdaus dpt hadiah:

  • 5A
  • 100 markah BM Penulisan dan Pemahaman
  • No. 7 keseluruhan. 
  • Peningkatan pencapaian terbaik (Nama atas skali, bangger mak - Mcm tektik plak. Awal tahun no.45. Tetibe meningkat no. 7. Wakakaka....)
Semoga Firdaus meneruskan kecemerlangan dan menjadi bantu tanda dan contoh untuk adik2, Hafiy dan Ammar. InsyaAllah amin. Semoga semua anak-anak mama Firdaus, Hafiy dan Ammar cemerlang terbilang dan gemilang Dunia dan Akhirat. Amin.....


"Allahumma yassir wala tu'assir. Rabbi tammim bilkhoir. Birokhmatikaya Arhamarrohimin." 

"Ya Tuhan, permudahkanlah urusanku, permudahkanlah jangan disulitkan"

Bittaufiq Wannajah fil imtihan! Ya rabbi najjihna fil kulli imtihan fid dunya walakhirah..

Ya Tuhan berikanlah kami kejayaan dalam setiap ujian di dunia dan akhirat..amiin