September 23, 2016

Talian Kekeluargaan

Sekarang aku faham. Kenapa mengambil anak angkat itu tak seharusnya dipandang enteng. Seperti, biarlah orang yang kaya itu ambil anak itu dah bela. Mereka lebih mampu. 

Kadang-kadang. Kaya itu bukan selamanya. Allah swt yang menentukan. Dalam tempoh beberapa tahun, kaya itu bisa terlucut.

Tapi kasih seorang ibu, kasih seorang bapa, itu tak berubah. Walau kaya walau miskin. Mungkin dilupakan, diabaikan. Tapi tak mungkin hilang. Allahuakhbar.


Aku rasa jahil bilamana telahan aku selama ini terlalu mudah. Tak aku ambil kira jiwa yang terseksa kerana perpisahan. Walau seorang Bohsia yang membunuh anak sendiri. Demi menutup malu. Tak banyak, pasti sedikit terkesan. Dan episod duka itu pasti selalu bermain dalam jiwanya.

Aku baru tengok sebuah cerita Korea. Miracle from Cell No. 7. Mengisahkan seorang ayah yang autism, bersama anak perempuannya yang berkerjasama untuk hidup senormal mungkin. Menikmati kehidupan apa adanya. Yang paling penting saling menyayangi antara satu sama lain. 

Kisahnya mulanya mengenai sebuah beg sailormoon yang anaknya berkenan sangat. Lalu si ayah berjanji untuk belikan. Malangnya beg itu, telah kehabisan. Dan dibeli oleh seorang budak perempuan yang lain. Tapi si anak tak kisah. Tapi si ayah tetap menyimpan hasrat untuk mencari beg itu di kedai lain.

Satu pagi, si anak menghantar ayahnya keluar pintu untuk pergi bekerja, ditempat kerja sewaktu makan tengahari, sesuatu telah berlaku. Dan sehingga malam si anak menunggu kepulangan ayah, ayah tidak juga pulang. Dan itulah kali terakhir dia menghantar ayahnya ke tempat kerja. Ayahnya tidak bisa pulang lagi.

Rupanya ayahnya telah dituduh membunuh seorang budak perempuan. Padahal budak itu jatuh sendiri akibat jalan yang licin. Kerana budak itu tidak bernafas, si ayah hanya hendak memberikan bantuan pernafasan.

Kerana kerakusan ayah kepada budak perempuan yang mati itu, dia mahu ayah autism tadi dihukum. Berusaha keras juga supaya hukuman mati dijatuhkan. Dan akhirnya hukuman mati dijatuhkan.

Plot2 sedih dan sayu di saat ayah dan anak berpisah dan disatukan oleh rakan-rakan dalam cell no. 7.

Rakan-rakan yang gangster, akhirnya akur dan sayang dengan si ayah yang jujur dan baik. Mereka sama-sama bersusah payah menemukan ayah dan anak yang amat-amat saling merindui. Bahkan pegawai penjara pun luluh melihat kisah si ayah, dan bertindak menjadi keluarga angkat si anak. Semua rakan yang mengetahui kisah mereka tahu, si ayah tidak bersalah. Tapi apakan daya, ayah kepada budak perempuan yang mati itu mempunyai pengaruh yang kuat. Bukti-bukti kukuh yang berpihak kepada si ayah didiamkan. Lalu hukuman mati dijatuhkan.

Saat si ayah hendak di bawa ke tali gantung, sekali lagi dengan bantuan rakan-rakan. Si anak dijumpakan dengan si ayah. Bersuka ria. Menyambut hari lahir si anak. Semua memberi hadiah.Termasuk si ayah. Sebuah beg sailormoon yang diidamkan oleh si anak. 

Waktu perpisahan. Si anak terus positif akan melawat si ayah lagi. Manakala, si ayah sedih, kerana tahu nasibnya selepas ini. This is the last goodbye. Semua menangis melihat si anak dan si ayah dipisahkan. Si ayah memberitahu si anak, dia akan pergi ke satu tempat yang jauh, dan tidak kembali. Jaga diri. Jaga kesihatan. Makan makanan berkhasiat. Dengan senyuman si anak mengangguk.

Dan itula kali terakhir kelibat dan tangisan ayahnya didengarkan. 

Ketika besarnya, si anak dibesarkan dengan baik. Dan akhirnya menjadi seorang peguam. Dia membuka semula kes ayahnya utk disiasat kembali. Akhirnya, mahkamah memutuskan ayah autism itu tidak bersalah. Malah bukti-bukti yang ada tidak kukuh untuk dijatuhkan hukuman. Sedangkan si ayah telah dijatuhkan hukuman mati. Tapi si anak puas, kerana semasa hidupnya, dia berjaya mengembalikan maruah ayahnya yang tercalar. Sampai mati ku, aku mencintaimu ayah. Kata si anak.

Akhir cerita, kelibat ayahnya datang dengan gembira - mungkin setelah tahu dia didapati tidak bersalah. Dan mengucapkan selamat tinggal kepada si anak versi dewasa.

Cerita berakhir dengan tangisan jujur dari si anak versi dewasa, dan penonton.

Good Story.


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

September 02, 2016

Autum In My Heart

Layan balik. Cerita yang buat aku berfikir fikir fikir fikir..

Ada 5 watak utama. 3 pompuan 2 lelaki. Eventually one girl has to go. If not, panjang citer la kan.

Kat situ dh nampak. Lelaki yg berpotensi buat suami dgn lelaki yang potensi cukop sampai jd pakwe je. Tp lelaki yg jd pakwe tu. Eventually mature jgk ok la nk buat laki jgk. Boleh kemas dapo and basuh pggn. Maklomlah, awek dia sakit. Leukimia lak tu takleh wt keja berat. 

TP yg potensi jd SUAMI tu mmg best lah. Ko mampu, ko cinta pompuan tu. Tp sbb pompuan tu tak cinte kt ko. Ko sanggup buat apa sj supaya pompuan tu dpt balik kt org yg dicintai. Huhuhu. Cedey2...

Last2. Pompuan yg jd rebutan tu. Mati jgk sebab leukimia. Adehh sadis.

So mcm dh ngam la. Laki pakwe ngn pompuan A. Laki suami ngn pompuan B, which is adik kepada laki pakwe. Related bersimpang siur. Pening tp takdelah bosan. huhuhu.

Tapi nanti panjang cerita pulak. So nak taknak. Laki pakwe has to go.

He wants to keep his promises. Yg ni aku konpius. Pompuan leukimia tu soh dia hidup. Tp dia pi slumber biar diri kena langgar lori. So mati..

Yela. Kalau tak mati nnti cmne nk temukan dia balik ngn pompuan A. Susah jgk nk buat citer balik. 

Last2 dia mati. So dpt bertemu balik ngn pompuan leukimia.

Laki suami ngn pompuan B, tergantung di situ. Yg pasti Won Bin yg blakon jd laki suami, kawin org lain. Br last year dpt anak. Sumber wikipedia. Pedia pa btoi. Huhuhu

Apa apa pun mmg best legend lah citer ni.. Uhuhuhuu....

Ok bai.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

June 28, 2016

Ih Rasa Nak Marah lah

Maaf. Aku tau ni ramadhan. Tapi aku tak pose.

Last week aku marah kt En. Shahrun. Marah gile, (Dia tak tau, aku tak habaq)...

Tapi aku teringin nak tanya dia masa tu: Bosan sangat ke dah kawin ngn aku?

Nauzubillah... Huhuhuhuhuhhuhuhuhu......

This week, marah kt classmate aku plak.

Ko pehal. Org email berkali2 tanya bila kerja nak siap bila kerja nak siap. Ko DIAMMMMMMMMMMMMM je kan. Berlagak suci sgt. Konon bulan ramadhan taknak gadoh. Eh pompuan... Ko kalu tengah buat kerja, bagitau laaahhhhh Takdelah orang kena buat kerja ko. Dh tu senang2 ko buang apa org dah buat. Tetibe gaahhh ko buat sume benda. Like What the fish lah pompuan!!!!!!

Aku skg, memang pandang serong ler dgn org pakai purdah. Nama je pakai purdah. Hati tu nauzubillah. Apsal busuk sgt? Aku igt hati aku ni cukop busuk dah. Ckp pendengki sejati dah. Mana nak tau jumpa ngn org mcm ko... Grrrrrrr...

Tapi tak semua lah mcm tu. Ada jgk sorg kwn aku baik. Aku sayang dia. Dia slalu bg nasihat kt aku. Liza, i heart you lebih2 tau. Dont get me wrong. Walaupun dia tak bc blog post aku nih.. Huhuhu. Dear hanan, ko jgn bgtau dia plak k. Huhuhuhuuhu...

Ok lah aku nk citer pun dah takde mood. Tetibe lecturer dpt warning dari aku. Muahahaha. Ko igt ko sorg je nak strict2 ngn aku? Aku tak boleh strict? Sorry ok. En shahrun sorg je bole buli aku, tapi aku jarang balas. Tu pn jarang ok. Selalunya aku balas balik. Muahahahaha. Tp org lain. Sorry la. U not my husband. Muahahaha.

Aku ckp cmni ngn lecturer: Please ok, jgn amik dah version baru dari team member lain. Disregards terus. Regards yg my current version je. And im serious!! Grrrrr. Muahahaha...

Ok bai. Dr td nk sidai kain tak sidai2. HUhuhuhuuhu.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

June 08, 2016

Wa Salute Lu Stacey

Tak tau la kalu org lain perasan. Tp aku selalu perati stacey ni.

Dh lama dh sebenanya. Tp br hari ni nk luahkan. Kui kui kui...

Kalu tgk sebelum diorg kawin kn. Mmg nampk la akim ni minat sgt kt stacey. Walau kadang2 dia buat2 mcm tak. Xpndang sgt ke apa. Nnti senyap2 dia tgkkk je stacey. Sweet kan? Hohoho.

Stacey plak, aku tak pernah nmpk dia mcm ada hati ngn akim. Sikit pn tak ok hohoho. Kalu amik gmbr besenye stacey pndang depan. Tak pandang pun muka akim. Ada la kot, tp aku yg tak nmpk. I mean. Sama mcm lelaki jgk, pompuan kalu suka seseorg, dia akan sentiasa tgk. Mcm my own husband terhadap aisha. Hohhoo. I ckp aisha comel dia takmo ngaku. Tp hakikatnya. Hohoho. Alhamdulillah Aisha. Ada org sayang aisha sgt2 huhuhuhuu...

Tetibe lari topik. Hehehe..

Masa gmbr2 diorg, masa tu dh announce dh akim mmg nk kawin ngn stacey. Rasanya tau btol2 jd diorg kawin pun lepas stacey dh peluk islam. Lps tu br la mcm yakin. Stacey pn tak berdolak dalik dh.

Kalau tak takpernah straight to the point ok.

Pada aku la, Stacey sgt sgt sgt merendah diri. Mgkn dia rasa mcm, dia tak selevel akim kot. Ni aku rasa jela. Stacey je tau btol ke tak kan hehehehe...

Tapi..... lps je diorg kawin. Ok la. Cmni kalu nk tau kenapa aku ckp cmni. Tgk jela iklan cornetto aiskrim yg dlu tu. dgn iklan kitkat yg br ni. Ase iklan kitkat tu buat lps diorg dh kawin. Tgk cmne stacey pndang akim. Takyah tgk akim. Sama je kot pandangan dia. Pandangan memuja gitu. Muahahahahaha.

Tgk bertapa gediknya stacey dlm iklan kitkat. Betapa mendambakan kasih sayang gituu. I like tau. Dh kawin kot .Apa salah nya? I like. Heeheehehe

So tu jela nk share. Aku ase artis2 sume kene follow mcm stacey ni. Biarpun dulu dia bukan islam. Tp attitude dia tu bagus. Tak payah nk beriya sgt sblm benda benar2 pasti. Walau cmne pandangan akim so convincing pn. Sgt sgt lah nmpk dia syg stacey dr dlu lg. Tp stacey buat kayu je mula2. Now br nmpk dia ter heng heng. Akim dh betul2 jd milik dia.......

I love both of them so much. Heheheh.

Ok bai.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

May 24, 2016

Ammar dan Mainan

Sakit perut nk tulis entry ni.

Abah tak kasik bli byk2 sangat mainan utk Ammar. Mama pun kena berjimat, sebab nak pastikan duit cukop nak bayar yuran blajar mama kan.

Itupun Hafiy dan Firdaus dah lama sgt puasa beli mainan. Abah just blikan depa komiks je. Depa takpala, depa paham. Depa dh besar.

Tp ammar. Suuusah sgt dia nak paham. Huhuhu. Hari2. HARI2 nak kinderjoy yg makin mahal tuh. Dlu Rm3 pn dh rasa mahal. No melonjak rm5 you know! hue hue hue hue...

Masalahnya mainan tu, tak pernah disimpan. Beli utk dirosakkan. Tapi kalau baca mana2 budak2 seusia ammar pun. Memang mcm tu. Kebanyakkan nya memang mainan tu tak kekal lama.

Tapi mama suka bli kan. Mama suka tgk bila dlm byk2 mainan tu, akan ada favorate toys. Dlu time firdaus kecik. Ada ok. Masa nk pindah boleh tgk dia pun packing mainan yg dia suka main. Its worth it ok. When seeing you kids collecting their belongings. Macam ada 1 sense of responsibility kt situ. Yes thats the keyword. Kita bagi dia barang. And macam mana dia manage brg2 tu adalah salah satu bentuk menjalankan tanggungjawab depa. 

(Mama tgh mode justify dekat abah, kenapa kita kena bli kan mainan utk budak2)

Kenapa perlu ada toys room etc. 

Zaman br2 anak 1 dlu, abah let mama have a toys room.

Zaman dh anak ramai ni - benda tu dh takde. Kene marah plak kalu blikan mainan huhuhu... 

Mama cubalah tak beli, sebab taknak kena marah....

Tp just imagine semalam, ammar takmo masuk rumah. Sejam ok dia nangis. SEJAM! sebab mama tak detour pi kedai bli kan dia mainan.

Just imagine benda tu berlaku SETIAP HARI!

Huhuhuhu...

Sj jela nk share. Kot ada yg memahami

April 21, 2016

Puisi Hari ini : I will grow old

Saya takkan sama macam harini

Saya takkan sama macam 17 tahun yang lepas masa mula-mula jejakkan kaki di Menara Gading

Saya takkan sama macam tahun 2001 atau 2002 saat mula-mula jumpa dan berkenalan

Bercakap-cakap

Macam mana saya suka cara awak kawal perbualan masa pertemuan tu

Dekat NZ

Macam mana lepas-lepas tu kita bertemu lagi

Mata bertentang mata, tapi awak banyak diam, saya pun tak tahu apa nak cakap

Tak lama tu, 2003, ramai-ramai kat Pangkor, awak ajak saya ke satu sudut di tepi laut

Jauh dari kawan-kawan lain

Tapi awak diam je, saya pun diam

Saya tak tahu awak suka saya, nampak macam suka tapi tak cakap pun

Tapi saya tahu saya suka awak, nampak pun memang macam saya suka awak

Awak ubati hati saya yang luka, dan terbiar

Masa tu seronok sangat kan. Zaman muda remaja orang kata

Akhirnya sekitar hujung tahun 2005 (Disember masa tu) baharulah kita buat keputusan untuk berkahwin

Alhamdulilah, keluarga kita kedua-dua positif

Akhirnya awak kenal keluarga saya macam mana

Akhirnya saya tahu keluarga awak macam mana

Sweetkan abang awak nak pinjamkan kita duit untuk kahwin

Dan kita pun bina bahtera kehidupan kita bermula tahun 2006

Lepas sorang sorang anak kita datang dalam family kita

Bagi saya awak bukan yang dulu, awak sangat lain

Saya terharu awak berubah dari seorang yang selfish, tak pernah ada adik, tak pernah dokong baby, tak pernah cebok berak budak-budak, akhirnya sekarang awak dan boleh sesuaikan diri dengan kehidupan banyak budak-budak

Saya selalu bertanya, Ya Allah, sampai bilakah agaknya kau akan pinjamkan dia untukku, Ya Allah mampukah aku menjalani hidup ini tanpanya

Firdaus, Hafiy, Ammar dan Aisha pengikat cinta kita, InsyaAllah..

Saya nak ada awak selamanya dalam hidup saya. Kalau boleh biarlah saya yang pergi dulu supaya saya takkan rasa hidup tanpa awak...

Saya nak tua bersama-sama awak andai anak-anak kita dah besar nanti

Awak, kalau awak jumpa orang lain, selain saya, yang bagi awak perasaan macam mana masa awak jumpa saya dulu, Tolong bagitahu saya, supaya saya tahu syurga dunia saya ni dah berakhir ---

p/s: tak tahu kenapa, lately, tak pms pun tapi macam pms - jgn ada bayi sorg lagi udah uwaaaaaaaaa...

ok bai

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

March 23, 2016

Ben Affleck and Jenn Garner

Sangat.....

Aku dok bc la paperworks ape benda alah ni. Memula aku tetidur. WHAT IS MODEL DRIVEN ARCHITECTURE kawan2? Zzzzzzzzzz

Now what is the fuss of doing it? Zzzzzzzz

The interesting part of doing the bla bla bla. Motivation comes after bla bla bla

Zzzzzz

Tak bole jadi ni. Bukak cito jennifer garner sat......

So i must say or maybe even summarize the whole situation is about being in love with each other but yet not even together. Togetherness... is kelaut. hohhoohoh...

1st of all, BA is still man of her life - though he didnt get to dance with her on their daughters wedding. Na ah. Because they are not married anymore.

But- the interesting part is. They ARE STILL married. Divorce not finalized yet. You must know that.

2ndly. Everytime both have a chance talk about each other in public (after the divorce of course). They will talk good about each other. Nothing bad. Just good things.

And BA even praises JG that she is the best mom and he was lucky to have her. SEE. HAVE HER!

Hohohooho.

Please guys. Cut the crap, and get married again. 

Bye!


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

March 22, 2016

Ops He Did It Again

"Tell the girls, to get more citation on their write up, i will choose one and send one of you for a seminar"

Clue: Motivation to write this paper more appropriate to be chosen.

Dads, alway do that to their daughters right?

You get what i mean NOW? hohoho

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Situation in Class

Me, a classmate and our Prof was finding solution to turn out the projector.

Somehow, my hands rapidly pinch on many things as i want to test it out.

So the Prof was telling me, hey. Can you be patient a bit. No, dont touch that button. Let me handle this.

I cant stand his cool ways of doing things. I keep on pinching.

So, the thing is still did not work.

Finally, i went back to my place and let the Prof and my friend do.

He fix on few things that i messed with. Haha. 

And the thing work!

So he said, when i said, don't touch anything. I mean it ok. So please be patient and let me handle the situation.

He is not being angry, he was advising.

Suddenly, i miss my Ayah so much. I remember doing the exact same thing and that just how my Ayah responded. But of course, my Ayah is a bit more hot tempered guy. Huhuhu. But still, my hands works faster and i messed up with everything before he could ever fix anything. 

You get what i mean?

 Ok bai!

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

February 19, 2016

what not

hehehe.

comel miss hannan hari2 update blog. ada aku smpt baca ada aku scroll je. tp hari2 kuar newsfeed aku. so comel. to be frank br hr ni aku bc satu2 newsfeed aku. aku janji. tiap2 hari kalu nmpk nama misshannan akak akan bc ye. plis tulis lg huhuhuhu.

kecomelan hang telah buat aku nk menulis jgk.

la ni aku dh back to school balik. Alhamdulillah. So far went smoothly. Thanks my surroundings. En. Suami, Anak2, kwn2, opismate, parents. Semua mcm memahami support and motivate me. Alhamdulillah.

Cuma ada sedikit risau akan kekaratans otaks ku huhuhu.

Kwn baru. kwn lama yg br jmpa balik. Hi to u. Yg ni seronok dan comel. They all being sooo very nice to me. Huhuhu.

So berakhir harini. Tamat lah minggu pertama ku. Semoga All 16th weeks became smooth like this. Semoga ya. Amin.

Harini ada quit. Huwaa risau ni. Bc ulang2 kali pn mcm tak confident jgk. 

Please pray for me guys. Not argentina ya. huhuhu.

Ok bai.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin