Loading...

April 23, 2014

Kisah Pinochio....(Versi Mama)



 Kisah Pinochio versi Mama





Siri satu: Gapetho seorang tukang kayu. Suatu hari Gapetho menjumpai batang kayu yang sangat besar. Lalu beliau mengambil sedikit dari serpihan kayu itu untuk membuat patung kayu seorang budak lelaki. Dari kepala, badan sampai kaki dan tangan. Rambut dan baju serta topi. Akhirnya siaplah patung seorang budak lelaki yang sangat comel. Patung itu seakan-akan sorang budak yang berusia 6 tahun.

Selepas siap Gapetho mengukir dan memasang patung kanak-kanak lelaki tersebut, beliau pun masukkan dalam Almari dan masuk tidur. 

Esoknya, ketika bangun, beliau mendapati anak patung itu boleh bergerak dan bercakap. 

Gapetho sangat gembira dan menyediakan peralatan persekolahan lalu menyuruh patung tersebut yang digelar nya PINOCHIO supaya ke sekolah.


Pinochio secara naturalnya seorang budak yang sangat nakal. Dalam perjalanan ke sekolah, dia berjumpa dengan ramai kawan-kawan. Tetapi kawan-kawan pinochio tidak mahu ke sekolah sebaliknya terus ke taman permainan untuk bermain-main.

Pinochio pun tertarik. Buku dan peralatan sekolah yang di bawanya dibiarkan jatuh ke atas jalan dan dia mengikut kawan-kawan untuk pergi bermain. 

Dia pergi bermain dengan sangat lama sehingga Gapetho yang menunggu Pinochio pulang ke sekolah menjadi risau. Gapetho keluar mencari dan menjumpai buku dan peralatan sekolah pinochio. Tetapi pinochio tiada di sekolah. Lalu Gapetho pun mencari Pinochio di merata-rata tempat.............

Pinochio sangat leka bermain. Akhirnya, beliau teringat akan bapanya yang sedang menunggu di rumah. Ketika pinochio sampai di rumah, bapanya telah tiada.











 Datang seorang pari-pari yang cantik bertanya kepada Pinochio.

Adakah awak tidak pergi ke sekolah?
Jawabnya 'Pergi'.. Lalu hidungnya menjadi panjang kerana menipu...

Tanya pari-pari lagi.. Awak pergi bermain di taman dan leka dan tidak pulang ke rumah?
Jawabnya 'Tidak;.. Panjang lagi hidungnya..

Dan pinochio terus menipu sehingga hidung nya menjadi panjang sehingga kelihatan seperti sebatang ranting dan akhirnya sehingga ada sarang dan ada burung-burung berterbangan....

Lalu pinochio tak mahu lagi berbohong dan nekad untuk mencari bapanya...

Semasa mencari, orang ramai memberitahu bapanya telah ditelah oleh seekor ikan paus.

Dengan berani pinochio terjun ke dalam laut dan ditelan oleh ikan paus juga. Lalu Pinochio berjaya menyelamatkan bapanya...

Gapetho sangat gembira kerana telah bertemu dengan Pinochio. Pinochio pun sangat gembira. Lalu mereka pun pulang. Dan pinochio berjanji untuk pergi ke sekolah dan belajar rajin-rajin seperti yang Gapetho mahukan.
Mereka pun pulang dan tidur. 

Semasa tidur, Pinochio bermimpi bertemu lagi dengan pari-pari. Pari-pari memuji tindakan Pinochio yang berani. Lalu berjanji untuk memberikan hadiah kepadanya.

Perlahan-lahan, badan dan wajah Pinochio berubah menjadi seorang budak yang asli yang sangat comel...




Gapetho dan Pinochio sangat gembira kerana akhirnya dia mempunyai seorang anak lelaki yang comel. Pinochio pula gembira kerana mempunyai bapa yang sangat penyayang dan dapat menjati seorang budak lelaki yang sejati. Pinochio berazam untuk menjadi anak yang baik dan belajar rajin-rajin.

-Tamat-

p/s : Nanti nak share versi Hafiy plak malam tadi. :D

April 14, 2014

Legoland-ISMS-&WhatNot

Life is sooooo busy...

Poyo kan? Well read me to know details about poyo ness. Kah kah kah..

Not in the mood of writting thou. Tp rindu gk nk coret2..

Xbergambar. Sbb opis ni blog fesbuk. Gmbar kt fesbuk. Lgpn tak bersungguh aku nk amik gmbau2 tu. Tah pape. Hahahaha.... Benci sbb asal gmbar family je kecik.. Halus.. Nyampah.... Stakat nk share gmbar perkataan LEGOLAND.. Berlambak kt internet. Hahahahaha.... Mls aku nk layan...

Ok la aku bg point form jelah eh. Tu la namanya sawan. Kalau dh sawan tu takde benda nk menulis pn nk menulis gk... En. Shahrun sukalah tu ada bahan nk gelak kn aku. Huh! Hehehehe.. ;p


  1. Kitorg pi Legoland, bli package dr Mattafair aritu. RM1000 include:
    • Hotel : Ada 1 king size bed, 1 bunk bed ada 3 tmpt tido. atas, tgh dan bawah. 
    • Brekpes for 5 (3 adults n 2 kids ammar free. ;p)
    • Combo tix for 5 jgk. Ammar extra RM10 dpt pampers utk dlm air - Combo tix boleh pi waterpark or themepark silih berganti selama 2 hari.
    • Berbaloi-baloi kan? Sept ni ada lg matta fair. So nk pegi beli lg... Yeyyy. ;p.
  2. Aku dilantik jd odit ISMS. Pheww. Sehari selepas balik legoland kene plak jd oditor. Pheww.. Tahun dpn plak katenye. I is not enjoy being an oditor. Takpelah pengalaman....
  3. Aku hutang balik umah mak aku utk bulan April. Salah en. shahrun. Ye salah dia. Selama ni dia point salah aku. Sebenarnya mmg salah dia. Muahahahah.... ;p..
  4. Tetibe kitrog terplan nk pi somewhere yang jauhhhhh, naik kete. No bkn singapore. Tungguuu masih dlm perancangan. Tetibe en. shahrun dpt idea nk tgglkan anak2 pi berdua je. Ala2 backpackers gitu.. I is not likey the idea... Wpn aku ni slalu marah2 jerit2 kt anak2 aku. Tp the idea of going sumwhere without them.. Kills me to the max. Dunno why... Sbb dlu masa aku kecik2, mak aku slalu tinggalkan aku. Wpn dia pi berkerja... But it feels so bad.... Seriously.. I dont like the feeling. So having doing the same to my kids... Mmg hurts me so mucho. Hehehe. Even yg bertahun2 lepas aku pi korea, masa tu Hafiy kecik lg, tp dia masih ungkit ok... .Firdaus lg la kn.... Lg la mak touching...... Susah mcm mana pn... I rather bring them.. Then leave them..... Tolong la faham en. shahrun.. huhuhuhuhuhuuuh

Ok tu je la kot. Org sawan kn.. Nk tulis jgk. Huhuhu...

Ok bye.. Take care uols. Happy Monday.. May Allah swt bless us today and days onwards. InsyaAllah.. May god give us the best weeks ahead... Amin amin... 

March 25, 2014

Baca dr bawah : Mia Hubby n Me..

 I think kitrog mmg tak pernah grow up. We stop at 15 yo. Tapi jumpa masa kami 23 yo dh. Hahahaha.. 


I want to grow old wif u and die when i'm still wif u. Wallahualam... hihi...


From: Siti Fatimah Khairiah Mohamad Amin
Sent: Tuesday, March 25, 2014 9:02 AM
To: 'Shahrun Hisam Mohammed Saif'
Subject: RE:

 

Eh cik kak. Jgn ckp kalu tak tau ok…

 

tgk ni : http://gm-img.s3.amazonaws.com/2014/03-2014/24-03-2014/%20Kenny%20Rogers/Kenny%20Rogers%20ROASTERS%20-%20Outlets.pdf

 

search: cyber jaya. ;p

 

From: Shahrun Hisam Mohammed Saif [mailto:shahrunhisam.saif@cimb.com]
Sent: Tuesday, March 25, 2014 8:55 AM
To: Siti Fatimah Khairiah Mohamad Amin
Subject: RE:

 

KL Selangor mana ada dalam list tu

 

From: Siti Fatimah Khairiah Mohamad Amin 
Sent: Tuesday, March 25, 2014 8:56 AM
To: Shahrun Hisam Mohammed Saif
Subject: RE:

 

Kenapa sikit ke? Bli laaa…

 

From: Shahrun Hisam Mohammed Saif 
Sent: Tuesday, March 25, 2014 8:53 AM
To: Siti Fatimah Khairiah Mohamad Amin
Subject: RE:

 

Ini jer??

 

From: Siti Fatimah Khairiah Mohamad Amin 
Sent: Tuesday, March 25, 2014 8:53 AM
To: Shahrun Hisam Mohammed Saif
Subject: RE:

 

http://www.groupon.my/deals/klang-valley-kuala-lumpur/kenny-rogers-roasters/718148397?p=1&nlp=&CID=MY_CRM_1_0_0_84&a=715827975&utm_source=newsletter&utm_medium=email&sid=c900dc78-5617-4c25-91f3-2973a2c61acc&division=klang-valley-kuala-lumpur&uh=57dd5c65-6aa0-49e3-9d02-2829488e4f5c&date=20142503&sender=rm&s=body&c=deal_button&d=deal-page&utm_campaign=kenny-rogers-roasters-718148397

 

From: Shahrun Hisam Mohammed Saif 
Sent: Monday, March 24, 2014 4:35 PM
To: Siti Fatimah Khairiah Mohamad Amin
Subject: RE:

 

Kalau 2 u dah tak yah keje, dok umah jer jadi bibik…hohohohoh

 

From: Siti Fatimah Khairiah Mohamad Amin []
Sent: Monday, March 24, 2014 4:35 PM
To: Shahrun Hisam Mohammed Saif
Subject: RE:

 

U masa start Meps dlu gred 8 kan? Cmne skg dh gred 2 plak? Bia betik. Menipu eh?

 

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

March 20, 2014

Maid

Aku xde dan xpernah ada maid. So takleh sembang kencang la sgt kn.
 
Tp dh 2 hari dok bc story psl maid. Dan sememangnya memiliki maid adalah idaman ku sejak anak dh jadi 3 olang ni. Hahahahaha. Ada en.shahrun kesah... Langsung dok layang. Uwekkk...
 
Bkn apa, antara kelebihan xde maid ni ialah. Aku jd kene alert sentiasalah. Itu tak buat lg. Ini tak buat lg. Pstu dr segi anak2. Diorg lepak ngn ticer kt nursery byk. And bila dgn ticer ni.They make their own rules for kids. Not the mother of the kids. So agak better la. And the kids tend to listen to their ticers better than their mommies. Eps of readings on doing the maths etc. I don't smpai sumtimes aku ase. What wrong wif me. Aku mmg tak pndai ajar anak ke ape. Hehehe. But that just facts kot? Ntah. Tp aku agak memilih la hal2 nursery ni. Dr segi kebersihan. Dr segi how the manage. So far Alhamdulillah ok. Terkehel sikit2 tu bg aku biasa. Nk 100% ok, ko benti keja jg anak ko sendiri lah. Gitu....

Tp kalu aku benti keja pn. Still aku prefer anak2 aku dok nursery. Hahahaha. Tah apa punye jenis mak ntah.
 
Like Hafiy, Skul dia very good pada aku. Dia lagha kan budak2 tu dgn STUDY. Mcm... Takmo bg budak2 tu havoc sgt. Berlari sana sini. So, meh sini ko. Baca ni ni ni. Tulis ni ni ni. Kaler ni ni ni. So aktiviti sgt ilmiah. Ada masa berlari. TP ckp utk certain masa tertentu je. Kat umah ko nk ada certain masa mcm tu? Ok buat ni 2 jam. Pstu buat ni plak. Pstu ni plak.. Takde de. Kt umah dia sukati je. Aku SINGA LAPAR cmne pn tak jalan. Huhuhuhuhu... Smpai kalu aku nk pi bercuti, aku ada ase rugi jgk tak hantar dia. Sbb aku tau. Dia buat sesuatu bila dia kt situ. InsyaAllah...Waima, cuti sekolah sekalipun. Huhuhuhu....
 
Ase kalu ikutkan apa en.shahrun bayar utk budak bertiga ni, mmg dh boleh amik maid-(ops tapi tak cmpo tolak ngn byran pendahuluan lah kalu nk amik maid. pengsan!)... Tapi kami tak amik maid atas sebab kt atas (since ammar br lahir, start anta dia nursery, hafiy dan firdaus tadika, kitrog dh fikir seperti di atas)... dan sebab kedua. PRIVACY....
 
Tu je... Tu je yg menghalang kitrog....Ewah menghalang bagai. Sape pakse ko tah. Haha...
 
Ikutkan best jgk lah ada maid... Takyah fikir psl, sape nk vacuum rumah. Sape nk mop. Sape nk kemas dapo lepas masak. Sape nk basuh bj, sidai kain, lipat kain? Uwaaaa. Sape nk sapu kt porch. Dlm masa yg sama nk masak, bg budak2 mkn, cuci budak2 berak, layan budak2, jaga budak2 kt taman... .Eiii.. U know la. Neverending task kn.. Huhuhuhu....
 
Tak pernah dpt pi shopping berdua wiken anak2 xde... Tak pernah dpt balik umah yg kemas dan teratur.. Sbb sambil kemas, sambil ada yg menyepah. At least kalau ada bibik kemas. I boleh jd mandor. Jaga bdk2 jgn sepahkan balik. Huhuhu...
 
Tapi mcm ok jgk la. Sampai ke saat ini... Alhamdulillah...Ok je. Syukur...
 
Ok2 pn. Tiap2 mlm fikir reason takmo masak.. Hahaha. Tiap2 mlm en. shahrun garu kepala tgk baju berkumpul sana sini. Tiap2 mlm en. shahrun garu kepala tgk lantai bersepah bersampah... Eh.. Aku pn garu kepala jgk tak. Tiap tiap hari aku sapu tapi masih bersampah. Sapu kawasan A, kawasan B pule bersampah. Uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..........
 
Ok just nk share, wpn takde kaitan.. Huhuhu. Pg td nmpk ujian Diagnostik Firdaus. Last 2 weeks ase nye ada ujian. Aku bc communication books sehari selepas ujian. Hahahah. Mmg tak sompek nk soh dia study.
 
Ujian Sciene kot. Salah 3 benda. Tp 1 cikgu terlepas pndang tp mama nmpk.. So cikgu tande right:
 
  • Pokok Kelape... e instead a. huhu
  • Sirip ikan dia tulis sisik.. huhu
  • Badan beruang disaluti sisik.. sepatutnya bulu la kan? huhuhuhu
So dpt 93%... aci ke yg pokok kelape tu aku bia je? Kira betul jgk la kn. Hurup je lain. Tp aku dh bitau firdaus la. Eh sepatutnya ni jwapan... Hohoho. Masa dia tgh pakai bj nk pi sekolah. Aci ke cmtu je ulangkaji ngn anak? Hahaha. Igt lg aku dlu2. Cikgu soh bli 1 buku tulis. Pstu buat pembetulan mana yg salah. Tulis soalan satu persatu. Mak ko lg bangang firdaus. Salah tu kalu tak lebih 10 tak sah. Bape kali bli buku tulis pembetulan tu manjang penuh...Kenapa cikgu2 skg tak buat gitu eh? 
 
Sbb aku dlu lurus bendul, cikgu tak tanda pn aku buat lah 1-1 pembetulan. Budak2 skg. Kalu cikgu tak tanda. Harammm nk buat.. So baik tak yah soh diorg buat. Kot? Huhuhuhuhu...
 
Ok la tu je nk share. Bai. 
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

March 19, 2014

Borak Malam...

Last night, as usual, Mr. Hafiy paling susah nk tido.
 
Semua org dah Zzzz... Time tu la dia nk berak la. Nk citer2 la.
 
So here goes borak-borak2 ibu dan anak...
 
Bare in mind, dh habis 1 kisah Pinochio, bersambung plak kisah cinderella.... Tak mo tdo lg. Haih!
 
Mama: Hafiy tdo lah...
Hafiy: Blom nak tdo lagii....
Mama: Ok la Hafiy plak citer, Hafiy buat apa kt sekolah?
Hafiy: Buat apa-apa jelah...
Mama: Hafiy mkn byk ke kt sekolah..
Hafiy: Ha ah. Hafiy mkn byk. 3 kali Hafiy tambah. Pedas tp sedapp...
Mama: Hafiy mkn ngn geng Hafiy tak?
Hafiy: Hafiy tak dapat mkn ngn geng Hafiy dh....
Mama: Geng Hafiy siapa? Awaf? Fawwaz?
Hafiy: Angguk2
Mama: Habis tu Hafiy mkn dgn siapa?
Hafiy: Hafiy nak mkn dgn Anis, tapi Azim dgn Ammar dah mkn dgn Anis dh..
(OK tros mama tak ngantok dh... Kalu ni ayat dah lain sikit psl dh include Anis plak dalam kisah)
Mama: Eh, Anis ngn Azim ngn Ammar kn mmg selalu sama je.
Hafiy: Memang la, tapi Hafiy pun nak jugak...Seratus kali Azim ngn Anis. Hafiy tak dpt pun...
Mama: Kenapa Hafiy tak dpt dgn Anis? Anis taknak kawan Hafiy ke?
Hafiy: Bukan...
Mama: Habis tu sebab Ammar dengan Azim tak bg?
Hafiy: Angguk2...
Mama: Sebab apa diorg tak bg?
Hafiy: Memang lah, sebab diorg tu semua yang dah pandai bc dh...
Mama: Tapi Hafiy tak pandai baca lagi ke?
Hafiy: Tapi.... Hafiy pun dah pandai baca dh...
Mama: Yeke... Pandainya anak mama..... Good boy...
Hafiy: Mama.... Hafiy nak masuk kelas Ibnu Bathuta....Hafiy pun nak 1 kelas dgn Anis, dia baik...Dia tak buat Hafiy pun...
Mama: Ok, Hafiy kena la rajin pi sekolah... Buat kerja yang ticer bagi.. Barulah Hafiy pandai boleh masuk kelas Ibnu Bathuta plak...
Hafiy: Zzzzzzzzzzzzzz...
Mama: Hafiy... Hafiy kan nak masuk kelas Ibnu Bathuta.. Kene la rajin-rajin pi sekolah...
Hafiy: Mama, Hafiy ngantok dh tak larat nk ckp...
 
Ok Apa yang aku leh simpulkan...
  1. Dlu dia 4B.. Asek nak masuk 4A.... Last2 dpt masuk 5A still tak happy....
  2. Sekarang dan masuk kelas 6C, pun tak happy juga
  3. Now nak masuk Kelas Ibnu Bathuta = 6A.. Which is kelas Anis, Ammar and Azim.. 3 org ni memang berlumba-lumba. Baru 5 Years Old dah masuk kelas 6 tahun. Kelas yang paling 1st plak tu...
  4. Hafiy envy them....
  5. And now mama dh tau who's his pre-school crush...
  6. Anis... Cute name kan?
Actually, dalam wasap group moms pun si Anis ni mmg dh feymes. Sebab masa dia 4 years old, ticer share gambar dia boleh baca. But tak pernah plak mama sangka, She's also feymes among friends. Dia takdela comel. Sgt biasa biasa sj. Comel la budak2 harus comel. Tp ada lagi yang lebih comel la kan. I tot taste Hafiy is sumthing like Mia Sara ke.... Yela... Kalau nk minat tu msti la minat yg ada rupa ada gaya.. Gitu....
 
Skali dia minat dekat seorang budak yang sgt biasa2 dari segi penampilan... Dan dia adore plak budak tu dh pandai bc...
 
Oh my Hafiy. Now he has set new target. And it's just Mac!
 
Ibnu Bathuta it is..
 
Tapi pi sekolah still nangis...
 
Hahahahaha...


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

March 07, 2014

Pencetus Fenomena

#hanezsuraya
#romie
#lyanamanan
 
Perghh. Start kuar Melodi, Meletop, IG, FB. Bersepah dr senin kowt. Feymes gila. Aku igt lg. Bebaru je lg kuo cite dia. Jd heroin asenye. Aku menyampah gile kot cite tu tak tau kenapa. Dia mcm blakon sgt dia ala2 pompuan lembut2 halus gemalai. Aku tak feel she's really gemalai. Masa tu tak tau lg kesah2 dia. Aku tak follow IG dia. Ekceli aku mmg tkde IG skg. Psl tak tau apa password aku. Nk trace pn malas.
 
What eber. Ni aku dk bc dr smlm. Sj la nk share ken. Ishhh. Geram.. Ase mcm kena release tensen sumwhere ni. Psl geram. Huhuhu...
 
6 Mac 2014 - Haiya CT Kusut (ehem2. aku le woi. ahaha)
 
6 Mac 2014 - Chronology Hanez Suraya RedMummy
 
7 Mac 2014 - Imam Muda Tegur HS SinarHarian
 
7 Mac 2014 - Sundali Sebenar KakSenduk (***Terbayekkk!)
 
Sekian, sj nk rekodkan kt sini. Byk lg sebenarnya.. :D

March 06, 2014

Haiyaaa

Eeeeee geram plak ngn betina jalang sorg ni...
 
1st, dia mintak bini kepada si fulan jantan gatal tak sedo diri tu mintak maap kt dia psl menyebar fitnah. Eee tak fine tak fine. PAHAL lak bini itu olang tak mkn saman kena mintak maap kt lu. Lu yg 1st ckp olang tu JANDA.. padahal blom diceraikan dlu. Tu lu dh mintak mahap blom. Eeeeee gerammm nyerrr.. Hahaha.. I noe i noe. I takde kaitan. Hidup mahupun meninggal mampus dgn Betina Gatal tuh. But still.... Geram nyer bc statement MELAMPAU beliau. Ishhhh..
 
Then, dia ckp dia tak takot KARMA. Karma bkn Karma Sutra yg syirik etc tu bagai eh. Karma merujuk kepada - What comes around goes around. And sama macam "Zaman skang Allah swt Bayar CASH".. Cash ok.. Meaning, tak smpt tggu AKHIRAT mahupun ALAM BARZAKH.. Wallahualam...
 
Pertama, YOUR MAN yang ko Cintai sgt tuh. NOT A LOYAL MAN... Not at all...
 
Bg aku. Bini mana yg perfect. Aku sendiri sbg bini tau la. Betapa pening kepala laki aku melayan. So itu ujian utk LELAKI. Takleh nk salahkan Bini 100% kalau berlaku hal hal gini. LELAKI MEMANG SALAH SBB SALAH DIDIK BINI SENDIRI!!!!!!! Tumpang lalu en. shahrun. Maaf kan daku sebab tertibe bertuka jadi singa jadian hari ni. Tp geram betul lah dgn si betina tuh...
 
Aku doakan, bini kepada si fulan lelaki gatal yg tak ensem dah la ketot. Khairy Jamaluddin lg ensem tau. Eh.. Apa kaitan KJ dlm story nih? Hehehehe... Anyway.. Semoga bini dia, dikurniakan kesabaran yang tinggi.. Dikurniakan ketenangan. Dikurniakan jalan untuk menempuh kehidupan membesarkan anak2. Semoga anak2 diorg pun membesar dgn baik, sihat, dan suasana yang baik.. Amin...
 
Dh toksah piki psl sifulan ngn betina tuh lagi. Jom nikmati hidup sihat!
 
p/s: Kalu ye pn la hang ditakdirkan menyintai suami org, jgn la menyakiti kaum sendiri... please lah..

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

February 25, 2014

Hafiy's Number One - P2

Previouse post here.

Chewah ada part-part pulak.

Aku ase Hafiy ni memang kanak-kanak yang special. Mind me, Puan Mimah yang tulis pasal parents over say psl anak2 depa. Kah kah kah. Dh kena tegoq pn still nak ngaku gk anak kami pandai kn? Hehehehe...

Ok, utk cover line, bukan aku nk canang anak aku pandai beno berbanding anak org lain. No no no no. Dun get me wrong. Eceh. Tapi cuma, peel Hafiy ni lain sgt dr peel Firdaus. Firdaus mcm ni. Tapi Hafiy mcm lain plak.

He got to say at least something in his every moves, choices. Almost every single thing. Contoh. Kalau nak mandi, tak mau basah rambut. Nak sabun yang bau mcm ni. Dia akan voice out kehendak dia. Mcm Firdaus, dia voice out juga, tp pendekatan dia mcm 'lembik' sikit. Hafiy lain, dia very strong and bold dengan choices yang dia buat. Masih boleh dilentur, masih boleh dipujuk. Tapi susah sikit.

Contoh macam semalam, entah apa dia gaduhkan dengan abah dia. Sampai Abah terpaksa naik tangan. Dia still nak melawan, walaupun kalah akhirnya. Kalah bukan sebab dia tak kuat(dia berhenti angkat kaki/tangan, berhenti meronta, berhenti melawan, berhenti menggunakan fizikal dia-sebab tu aku cakap bukan sebab dia tak kuat). Dia hormat abah sebenarnya. Yang aku terharu tu, dia sayang abah. Tak mahu abah jd mcm syaitoonn. Hahaha. Tak tau la. Aku slalu baca lebih2 perwatakan anak2. hehehe...

Aku just nak update simple thing je. Lupa nk update. Berdasarkan post yang sebelum ni. Igt tak aku kata Hafiy target nak dpt Kelas 5A? Dan akhirnya dia dapat masuk kelas 5A. Tapi still dia tak hepi. Sebab semua budak2 5A masuk kelas 6 tahun.

Ok guess what?

DIA PUN DAH DAPAT MASUK KELAS 6 TAHUN!!!!

Alhamdulillah........ :D... Kelas 6 tahun ada 3 kelas. A, B, C. Kira untuk kelas ni, mesti dah boleh baca dan dah boleh kira smpai nombor berapa ntah. Aku test hafiy, dia boleh kira smpai berpuluh2. Smpai 100 pun boleh. Tp ada jela nombor yang dia tertinggal. Sengaja ke tak sengaja ke tak tau. Lepas 24 tros 27 for example. Sebab tu dia dpt masuk kelas C je kot. Dia dh boleh baca 2 suku kata. Sama macam progress Firdaus masa Firdaus 6 tahun dlu masa awal tahun. So Hafiy now baru 5 tahun. Progress sama macam abang dia masa 6 tahun. Itu aku kata, Hafiy ni lain. Tapi, Firdaus ada kelebihan dia juga. Lain dari Hafiy. :D.

Cuma, Hafiy tak berapa happy sangat kelas baru ni. Pertama. Dia tak dapat masuk kelas awek dia. Aku konfius awek dia yg mana 1. Awek dia ni budak yang dia minat lah. Dia ada sebut nama. Tp ada few names so aku confius. Yg pasti dia tak dapat masuk kelas budak tu. Budak tu lg advanced la dr dia of cos. Kedua. BFF dia, Fawwaz, Azim dan Awaf masih di kelas 5A. So dah berpisah. So dia kata semua orang takmo kawan ngn dia. HAHAHAHA.. Pulak dah ko ni Hafiy. Pening kepala mama.

Tp asenye, dia memang target nk masuk kelas awek dia. Cuma dia stop cerita psl awek tu bila mama ckp. Ooo Hafiy ada awek ek. Yekkkk. Kalu tak dlu ada je dia sebut budak tu tolong dia kalau dia gadoh ngn BFF dia la. Budak tu buat ni la tu la. Budak tu comel la. Mama lupa plak sapa nama budak tu. Hahaha.

Yg psti ticer ckp. Skang Hafiy lebih fokus la. Sebab dh tak sekelas ngn BFF dia tu. Kalau tak manjang Ultraman sana Ultraman sini. Lepas tu paling tak boleh blah. Kalau ticer tak bagi jadi IMAM time solat. Dia takmo solat!

Omaigod. Baca pn berterabor nk jd imam.

Tapi dia dh hafal la niat solat Dhuha, Zuhur and Asar. Dia buat sendiri je, mama tak suruh pun. Tiba2 kang dok baca2. Mcm menghafal.

Ok tu progress dia. Suka tulis psl Hafiy. Sbb progress dia mcm lain skit. Psl Firdaus bkn tak suka, tapi Firdaus very normal type of kid. Kalau pelik2 psl Firdaus msti aku tulis jgk. Pelik bg aku lahhhh. Org lain tak pelik la kut kn. Heheheeh...

Alahai emosi bebenor le aku ni menulis hari ni. Sorry guys. Ok dh tu je. Bai. :D

February 07, 2014

Short Gateways : Melaka

Long due gateways.. Hehehe.. Gmbar senget2 malas dh nk betulkan... Bio kan jela... 

Excuse me la pakai bj tah pape kan. Mmg tah pape la.. Bj tu balik kenduri.. Tuka pakai sua je.. Huhuhu...

Ujung bulan lepas, ada 2 kenduri. Aisey nk pi yg mana ni. Tp mmg dh plan dlu nk pi Melaka, siap dh book bilik bagai.. Br tau ada 1 lg kenduri. 1 Melaka. 1 Gombak.. Aisemen... So terpaksa drop gombak.. Psl jauh sgt mcm tak smpt. Pg tu Firdaus ada kelas. So memang tak smpt... Huhuhu...

Masa dh gerak nk smpai melaka dpt mesej.. Eh ke masa dh kt Melaka, masa tu fon weng. So mmg takleh dpt mesej.. Lama tu br boleh br dpt check mesej tu. Kepada yg berkenaan. Aku mintak maap byk2.. Huhuhu

Smpai kenduri tghari elok pengantin nk berarak bersilat bagai. Pstu cau balik. Nmpk la kengkawan opis. Sapa nampak aku je tego. Sapa tak nmpk aku seru dr jawooh jela. Hehehehe... 

Balik tu menuju ke tmpt persinggahan... Tdo bagai pstu kuar la bejalan skit. Mmg niat nk bwk bdk2 jalan la kn. Sempena mak bapak diorg pokai dr tahun lepas tak berkesudahan ni, mini gateways yg cheapo ni pn boleh lah. 

So memula bejalan ke Kapal Selam buangan Jerman. Sabo jela. Igt Malaysia ni Disposal Country ke? Huhuhu. Apa nk buat. Nama pn 3rd World Country. Huhuhu...Tp ok jgk la. Buat muzium ramai jgk dtg melawat. Tp tak tau la balik modal ke tak. Sebab proses angkut dan letak kt Melaka ni Malaysia tanggung sendiri. Untung Jerman. Diorg nk dispose, kita amik br yg diorg takmo dh. Huhuhuhu. Masuk kena Rm5 utk 1 Family. Dewasa RM2.. Kanak2 RM1..Hafiy n Ammar tak kena charge.










Lepas lepak2 duduk kt kapal selam. En. Shahrun bwk pi melawat A Famosa. Hahaha. Dr aku kecik sini jela pegi kalu nk jalan2 kt Melaka. Tp takpela. Setiap kali pegi pn masih rasa facinating.. :D.... Stroller tu mmg meant utk bwk Hafiy psl dia still nk berdokong... Patah pgg mak bapak ko Hafiy.. Huhuhu... Tp Ammar yg eksaited nk duduk situ. Br aku perasan. Ammar tak pernah dok stroller. Dlu masa dlm pantang adalah. Umur dia 2 3 bulan cmtu kitrog jual stroller dia. Psl dia takmo dok situ.. And aku pn lg selesa jln dokong pakai carrier je. So bila dia nmpk stroller, tros dia mcm nk. Hahaha. Aku kalu boleh nk jual jgk stroller Firdaus n Hafiy ni.. En. Shahrun tak bg. Semua brg nk jual dia kata. Tah ase semak plak letak dlm bilik stor. Hihihihi...











Aku ase Hafiy ni mcm ada tokoh je jadi model. Dia pandai melakonkan watak2 yg aku pn tak sure watak apa. Tp ada jela gaya dia. Dlu2 masa pi KK. Lamaa dlu masa dia kecik lg. Umo dlm 2 ke 3 tahun cmtu la. Dia termenung jauhhhhh sgt tgk laut. Aku ngn En. Shahrun mmg suka perhatikan dia. Dia mcm spesies pelik skit. Hehehe. Sbenanye bkn pelik, tp budak2 ni perangai mmg lain2 kan. Itu la namanya identiti masing2. Hihihi. Tu pn tak tau kn? Hehehehe...

So mlm tu kami lepak naik Boat kt Sg Melaka. Eh tu ke nama Sg tu tah? Kt bandar hilir tu..Rm 10 dewasa. Kanak2 tak pasti. Pun Hafiy n Ammar jg tak kena charge rasanya...
 Ammar sgt sgt sgt eksaited. Sukaaa.. Tp  masa naik ni standard 45 minutes. So half time je dia suka. Masuk separuh masa kedua. Dia takmo dh. Tak bole blah dh. Ahahaha. Adeh bdk ni.... 1 kerja plak nk pujuk2 dia...






Mlm tu hilang ingatan plak kitrog mkn kt mana. Oo kitorg mkn kt yg Mall besar tu. Pahlawan Parade ke apa ntah. Tgk kedai makcik tu biasa and kecik je.Tp ramai mkn situ. Skali mmg sedap.... Lepas mkn situ br ler naik boat tuh.. Pstu smpai otel Firdaus mintak abah bli burger plak. Bagus en. shahrun skg. Sgt sabar layan karenah anak3 huhuhu...

Esoknya..  En. Shahrun dh plan nk mkn kt Muor rupenye. So dr Melaka kami berpatah balik ke Muor. Smpai kt jln nk masuk Kg sendiri. Tutup muka takot sedaraku nampak. HAHAHAHAHA.. Sorry la tak pat singgah. Ni short gateways je. Huhuhuhuhuuhuhu...

Ya Allah first time mkn sini bwk ketiga2 Abdul ni... Diorg suka and mkn byk. Termasuk En. Hafiy yg paling susah mkn tu... Ammar pn beriya mkn Mee Rebush... Br la tau Ammar boleh mkn wpn pedas... Hafiy pn suka Mee Rebush tu. Tah apa nama kedai tu tp berdepan ngn Stesen Bas Muor. Kalu lalu situ tgk kedai mkn yg ramai org berkumpul. Tu la kedai nye. Stail Muor ni pg2 dh mkn Satay. So kami order Satay, Mee Rebush dan Lontong. Lontong dia pn tak bleh blah sedap... Firdaus bertambah smpai buncit.. So puas ati la mkn kt sini.. Boleh pegi lg..

Setel brekpes kami pn pulang. Smpai Dengkil Tghari... Tros prepare2 esok nk keje skolah sume..

Mini gateways yg best. Alhamdulillah... :D

February 05, 2014

Fwd: LA Coffee KOPIKO

LA Coffee Halal yer. Kalau search dekat web pun emulsifier tuh, kalau from source of vegetables it's halal. Yang tak halal kalau dari source haiwan. Tapi dah dia clarify kata dari vegetables, toksah nk was2.

Tolong cari hadis, sifat suka nk was2 tak kena tempat ni, boleh merosakkan ummah. Cari sendiri .Aku malas nk korek. pUi

Sekian Wasalam.

AKU BUKAN USTAZAH MAUPUN BERLAGAK SEBAGAI. PUI. ;p

---------- Forwarded message ----------
From: consumer <consumer@inbisco.com.my>
Date: Tue, Feb 4, 2014 at 7:08 PM
Subject: RE: LA Coffee KOPIKO
To: Siti Fatimah Khairiah M Amin <sitilemon2@gmail.com>, consumer@mayora.co.id, consumer@inbisco.com.sg


Dear Ms Siti Fatimah,

 

Thank you for your feedback.

 

We would like to clarify that emulsifier (E472e) is of  vegetable oil based and our Kopiko L.A.Coffee is certified halal by Majlis Ulama Indonesia which is recognized by Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).  We do not utilize animal based emulsifiers.

 

For further clarification please check this link below (source : Jakim Facebook).

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=691920184191887&set=a.170209816362929.52552.155056204544957&type=1&theater

 

We would like to assure Kopiko L.A.Coffee is halal and we hope you will continue to enjoy Kopiko.

 

Thank you.

 

Yours Sincerely

Inbisco.

 

From: Siti Fatimah Khairiah M Amin [mailto:sitilemon2@gmail.com]
Sent: Tuesday, February 4, 2014 11:35 AM
To: consumer@mayora.co.id; consumer@inbisco.com.my; consumer@inbisco.com.sg
Subject: LA Coffee KOPIKO

 

Hi,

I've noticed that this product contains the following emulsifier.

 

E472e

Monoand diacetyl tartaric acid esters of mono & diglycerides

 

My question is, does the source of E472e comes from Zabiha Beef/Pork or from other source of NON-Halal attributes? Can you verify that it is not?

 

Rumours has been spread by unknown sources that this product is non halal. Need advice and support on this matter ASAP.

 

Thanks and Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

A Loyal Consumer




--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin