April 21, 2017

Isteri, Girlfriend.

Isteri mengandung 6 bulan.

Girlfriend ajak kawin.

Isteri tak kisah bermadu, Girlfriend (perempuan melayu terakhir..puiiiii.. nak muntah la baca vavi oii huhuhuhu) tak mahu berkongsi (perempuan poyo, taknak berkongsi yang ko pi carik laki orang tu dah kenapa sundal!) huhuhuhuhuh...

Pastu dalam dilema dengan soalan : GAGALKAH AKU?

KO TAK RASA NAK TEMBAK LELAKI MACAM NI DENGAN M16 atau apa-apa lah senjata tajam. 

HUHUHUHU.

GERAM LAH KITA BACA CITER KAU NI!


OK baru je pagi tadi tulis pasal beautiful mind. TROS HODOH WEIH..

Hahahaha.. Y y Y y Y????

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

April 19, 2017

Kahwin..

Eh asyik cakap pasal kahwin je kan? Dah kenapa?

Mintak maaflah, isu kahwin memang asyik naik je sekarang. Mula-mula Jennifer Garner dan ex-husband, Ben Affleck. Lepas tu, Bratt Pitt dan Angelina Jolie. Lepas satu, satu.

Bebaru ni, Serina dan Salahudin (Gavin) plak. 7 tahun jugak dah diorang kahwin. But been separated for 1 and half years. Reason being, Serina tak mahu cerita, tapi thankfully the bapak memang tells everything, So macam tau jugak kenapa. 

Anyway, aku tak nak cakap pasal puncanya. Tapi, the bapak mentioned about Serina being bullied by the husband for years. And kalau baca dari apa yang the husband said pun, memang nampak la dia sangat ego, dan tak mengaku salah. Bukan aku biased, tapi tengok sendiri la apa the husband's said, "Dia keluar dari rumah, dan saya tak tahu apa-apa". What? Setahun setengah you dont know anything? Nampak sangat keegoan you yang melampau. Kalau you sayang your wife and your healthy family, you will ask your wife why. If you want to fix things, you will know why. Maybe, you will say something like, "Me and my wife has been discussing, to know the root cause of our issues, and trying our best to mend it". Baru nampak honest, and nampak bertanggungjawab. Ini bila ko jawab kau tak tahu. Habislah. Ko memang pembuli! Tak ambil peduli!

Dalam rumahtangga ni, semuanya about komitmen. Bukan pasal suami bayar semua expences dalam rumah and fikir semua ok. Semua tanggungjawab telah diselesaikan. Memang tak pernah selesai urusan rumahtangga, sampailah masing-masing dah tak bernyawa lagi.

Ye betul, semua ni jodoh. Bergantung kepada jodoh. Baik macam mana pun kalau dah tak ada jodoh nak buat macam mana.

Tapi bila cakap pasal komitmen. Sejauh mana kita komited dengan hubungan kita tu, boleh juga jadi batu tanda sama ada jodoh kita ini boleh berpanjangan atau tidak.

Memang, ada je rumahtangga yang berkekalan. Walau pun, suami pembuli, kedekut tak bertempat, pukul isteri, balacikan isteri, duduk terbongkang, yet expect isteri settlekan semua. Tapi padanlah muka, dapat isteri yang melawan, tak sayang suami, tak suka duduk rumah, bencikan suami, tak habis-habis halau semua keluar. Salah siapa???

Soal pada diri sendiri.

Do i love my wife?
Do i love her good enough to make her love me back?
What should i do to make my marriage stays?
What should i do to show my love to my wife?
What should i do to make this home we have been living together as heaven on earth rather than hell?

I love my wife, my children, my family but have i reflected enough of my love to what i have been doing right now?
Am i showing my selfishness rather than my love to my family?
Am i a bastard living in an innocent man?

Do i want to die, having my family crying of reliefness rather that crying because they are going to miss me? 
Are they going to miss me? 
Are they going to cheer for my money?

Do i deserve to be loved?


Selfishness kills you. No matter how well you think you have brought your family. Or so you think you are the one bringing your family to success. Or so you think each and everyone of them successful? Well, you should think again.

Are they successful?




--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

April 14, 2017

Gaji Lambat Lagi..

Just nak cakap..

Ada 1 kedai baju ni.

Saya suka saya suka material dia.

Kalau termasuk situ habislah. Mesti terbang beberapa rat. Huhuhuhu.

Tapi ku tahan jebat. Ku tahan.

Lately, dia boleh pula hantar link boleh beli online.

Sabarrr jelah!

Tapi ku scroll2 jugaklah. Mujur, opis memang block link sewaktu dengannya. Mujur sangat.

Tapi today is Friday. Friday is leisure day. Saya yang announce begitu. 

So, kalau berkenan boleh lah pegi. Hi hi hi.

Scroll punya scroll, Tak ada yang muslimah compliance. Ketat. Singkat.

Memang kena tolak tepi.

Tak minat dah u. 100 email u semua macam tu.

Ketat. Singkat. Tak muslimah compliance.

Tapi color, pastel. Simple. Clean n Nice.

But no no. Kita ulang balik:

Ketat, singkat dan tidak muslimah compliance.

So babai. Sila ketepi!

p/s: Masalahnya dah set itu spam mail. Tapi still buka folder spam and scroll2. Penyakit kan?

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

April 13, 2017

Tak Sempurna..

Semalam

Hari Ni
Not perfect. Nobody is perfect.


April 12, 2017

Tazkirah Mengenai Kisah Sedih...

Kenapa dalam dunia ni kita perlu rasa sedih, hiba, sentap, marah, tak puas hati, sakit hati?

Mudah jawapannya, kita manusia yang penuh dengan perasaan. Kita lahir dengan pakej emosi. Dan sebagai manusia yang dilahirkan PEREMPUAN, kita tak mampu simpan semua emosi itu dan menjalani kehidupan indah seperti biasa. Perempuan perlu meluahkan. 

Sebab tu la, kepada perempuan lain yang kita luahkan, pantas perempuan itu akan jadi pendengar setia merangkap teman karib. Sebab dia sudi mendengar. Walau dengan atau tanpa prejudis. Prejudis adalah kebiasaan emosi. Siapa mampu menahan emosi?

Ketahanan emosi suatu cerita lain. Kita cerita di lain hari.

Kepada perempuan, tolong jangan simpan emosi mu. Tidak di media sosial, luahkan lah kepada teman karib mu. Semoga suami mu seorang yang sudi mendengar. Dan biasanya suami lah insan terbaik. Tanpa prejudis. InsyaAllah. Kalau yang dengan prejudis pun ada. Tak apa, asalkan dia sudi mendengar.

Kepada lelaki, tolonglah dengar luahan isteri anda. Lain kalau dia meluahkannya kepada anda dengan kalau dia meluahkannya kepada orang lain. Bila dia meluahkan kepada anda, insyaAllah anda lebih kenal buruk baik isteri sendiri. Mudah untuk anda mengatur bicara dengan baik kelak. Malah mudah untuk anda menang dalam pertandingan debat dengan beliau. Kerana anda kenal beliau! 

Sekian, cerita petang pula.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Cerita Maths

Malam tadi firdaus mintak ajarkan Mathematic.

Silibus sekarang ialah membuat operasi tambah dan tolak terhadap nombor pecahan.

Nak pecah kepala mak kau fikir, macam mana nak bagi anak faham.

Cikgu bagi soalan, 2 soalan sahaja. Dia dapat jawapan dan bersiap-siap nak tidur. Ehh mana boleh.

Being you mother, i know, 1 or 2 soalan tak mencukupi.

Lalu menjadi radio karat dok ulang-ulang prinsip matematik.

Kalau dapat jawapan 2/4, kena kecikkan, jadi 1/2.

Kalau dapat jawapan 3/1, akan jadi 3 sebagai jawapan terakhir.

Bayangkan, ada 3 bola, nak bahagi kepada seorang, berapa seorang dapat? (3/1 = 3).

Faham tak? Muka blur. Mak is sentap bercampur risau.

Ok cuba buat 7/3, dapat berapa. Tak tau. 7/3 boleh buat 7 bahagi 3. jawapan letak kt tepi, baki letak kt atas. So dapat 2 1/3. Paham tak?

Tak puas hati bagi lagi soalan lain banyak-banyak.

Dia buat, dan betul. Ok faham. Jom tidur.

Begitulah, closure yang harap berpanjangan. Semoga tersemat dijiwa ya Firdaus. Huhuhuu.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

April 04, 2017

Peluang dan Pendedahan

Hafiy dapat terpilih masuk pertandingan bercerita mewakili sekolah agama dia. Alhamdulillah. Itupun jenuh pujuk suruh masuk. Dia sangat tidak berkeyakinan.

Tapi rasanya, inferiority complex dia tu Allah swt memang bantu. Masa dia 6 tahun, dia dapat award masuk pertandingan Robotics. Semua pun tak target dia menang. Dia dapat award Kesungguhan/Detemination. Masa bertanding, dia tau dia takkan menang, tapi dia buat bersungguh-sungguh dan rajin. Alhamdulillah. Mama dan abah pun tak harap dia menang. Kami berniat untuk beri beliau pendedahan. Anak-anak yang lain pun kami treat begitu. InsyaAllah. Cuba adil dan saksama untuk semua. 

Ni dia darjah 2, ustazah pilih dia untuk masuk pertandingan bercerita. Hampir sebulan juga berlatih di rumah dan di sekolah. Setiap kali berlatih, dia akan down. Ada 3 orang ustazah latih, tengok macam mana ustazah kata, mungkin 2 atau 1 sahaja yang akan terpilih. Hari-hari balik rumah dia akan minta untuk tarik diri. Dan hari-hari Abah akan cakap, tak boleh Hafiy kena masuk juga. Bila mama tanya kenapa taknak, sebab tak boleh hafal, susah. Sebab tak boleh syair, susah. Tak ada apa yang susah Hafiy yang penting usaha. Akhirnya mama pun cakap, macam ni, Hafiy tak menang pun tak apa, yang penting Hafiy masuk, rasa macam mana masuk bertanding, rasa macam mana berusaha. Dia akur. 

Over the weekend, struggle nak suruh dia baca teks. At least baca, tak hafal tak apa. Petang semalam, balik sekolah, "Mama!!! Hafiy dah hafal semuanya!" Alhamdulillah.....

Peluang dan Pendedahan penting untuk semua anak-anak kita. Walau mereka paling lemah dalam mata pelajaran, tapi berpeluang menyertai apa-apa event dalam bidang akademik, bersama-sama mengeluarkan Adrenalin, tau erti kalah, faham erti menang, InsyaAllah. Dengan meningkatkan kematangan berfikir, sedikit sebanyak dapat bantu dia dalam pelajaran.

Berjaya tak berguna tanpa usaha! Usaha tak mengira kalah, tewas atau hampa, Malah akan terus cekal berusaha sehingga menampakkan hasil. Hasil yang diperolehi dalam susah senang insyaAllah lebih berbaloi dan bertahan lama. Amin.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

April 03, 2017

Kahwin atau sewaktu dengannya...

Dear one and only, MYSELF.

Hidup berkahwin ini subjektif.

Lain orang lain penekanan.

Ada juga yang sama, tapi lain pengakhiran.

Tak boleh taksub, kata atas sebab-sebab kehebatan, maka kekal.

Tak boleh angkuh, dan berkata, atas sebab-sebab cinta teragung, maka kekal.

Tak boleh juga anggap diri masyhur, maka tak mahu terus terikat. Mahu terbang bebas, meninggalkan jerat pernikahan.

Iya, pernikahan itu memang menjerat.

Terjerat amanah. Terjerat tanggungjawab. Terjerat zahir, lahir dan batin!

Itu memang realiti.

Tapi tak perlu angkuh, tak perlu memandang rendah. 

Ujian pada semuanya. Adil dan saksama.

Masih berkahwin, ujian.

Sudah tidak bersama, ujian.

Titik.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

March 28, 2017

Langkawi 2017 Sum Up

Day 1, Khamis
3am gerak dari dengkil
Subuh di RnR lupa nama. 
Sampai Kuala Perlis dalam kul 10am.
Mandikan anak-anak, pasal mama dah mandi kul 3am tadi. Abah dah mandi kt RnR subuh tadi. (Pssttt mama paling busuk wakakaka)

Lepas daftar kat Roro Ferry Langkawi, dah pre-booked 2 months prior, Kami pegi lunch kat kawasan sekitar.

Dalam purse masing2 ada Rm50 ja. Tetibe rasa macam neves. Takot tak jumpa mesin ATM.

Bayangkan budak-budak ni pegi bantai makan ayam goreng, kena sampai RM40 untuk lunch ja. Dah tinggal 10. Nak dinner apa karang? Menangis! Hahahaha. Lepas tu, siap isi minyak, takleh pakai cc, rm50. Nak menangis. Tapi buat2 rileks je. Terlupa nak draw duit lebih awal.

Naik fery dalam approximately jam 1230pm. Susun-susun elok dok depan skali bawah panas. Selamat lah kau WSK di situ. Tapi legaaa, dapat naik atas, ada kawasan berekon dan ada play movie. Masa pergi ni movie chinese kantonese. Sarikata macam jilake, tapi boleh lah paham sikit2. Ujung2 ada ucapan plak, Semoga mudah fahami apa yang disarikatakan. Eh eh. Macam tak ikhlas je buat sarikata. Hahahaha.

Sampai Langkawi jam 3:30pm. Lama kan dok dalam feri? Settle tunggu nak keluar bagai, 4pm macam tulah jugak baru keluar. Gile penat dah kami. 

Kami makan apa yang ada bekal. Dalam kete budak2 jerit lapar lapar lapar. Hohohoho. Pastu tak ingat pi mana, tapi yang pasti dalam dekat kul 7pm baru sampai hotel. Mandi and solat. Then budak2 pi mandi swimming pool. Mama kemas-kemas apa yang patut. Lepas maghrib, kami siap-siap untuk keluar makan malam. Adalah korek2, dalam rm40. Then, makan area tepi hotel, kami duduk dekat pekan kuah, tapi bukan yang dekat jetty tu. Dekat dengan Haji Ismail Group lama.

Lepas makan, singgah HIG kejap tengok harga coklat, boleh tahanlah tak tahan nak beli, tapi tahan lah jugak. Bilik kami kecik, takot tak muat space nak terus shopping. Malam pertama ni nak tidur dengan selesa.

Day 2, Jumaat
Sebenarnya aku keterlupaan bahawa hari ini adalah jumaat. Aku layan jek. Kul 7am, kami dah siap mandi dan terus keluar nak pergi tengok Lima. Pagi tu breakfast dekat luar, bukan di hotel. Hotel ni 1bintang je, tapi hotel baru. Keadaan bilik bersih, tapi serba kekurangan. Tapi okeylah.

En shahrun singgah tepi jalan beli nasi bungkus, dan kami makan dalam kereta. Kul 8am sampai tepi airport untuk tengok Lima. Budak2 fully equipped dengan kasut dan topi demi menghadapi cuaca yang panas. Air pun bawak berbotol2. Kena mendaftar sebelum masuk, dan wallah, kami pun masuk kawasan aeroplane tu. Ingatkan aeroplane tu untuk display je, rupanya boleh terbang. Tengok persembahan sedikit sebanyak, lepas tu amik gambar dengan pilot2 and cameraman pilot. Gambar dengan askar Korea tu sebenarnya tukang pegang kamera untuk amik gambar persembahan. Hahaha. Ntah2 bukan askar pun. :p.

Dalam kul 12tghari tuh, aku ajak en shahrun keluar dah. Tak larat aku panas sangat dan budak-budak pun ngadu lapar dan penat. Depa tak enjoy pun macam bapak nya terlebih enjoy. Huhuhuhu. Then, kami decide nak ke Cable Car Langkawi. Otw tu singgah dekat Petronas untuk buang sisa-sisa kumbahan. Kat situ jumpa Maybank. Alhamdulillah.

Then bila jalan kedepan sikit, jumpa kedai makan, Aisha siap tumpang tidur kat buaian makcik foodcourt tu yang muda dari aku. Tapi sukati akulah nak panggil dia makcik kan. Huhuhuhu. masa tengah makan, Aisha nangis-nangis terkejut, tak pernah2 tidur dalam buai, panas pulak tu takde kipas. Hahahaha.

Lepas, dah isi perut, off we go to Cable Car.

Aku macam dah habis bateri dah. Dekat situ boleh hiking sikit pegi kawasan jauh sikit. Tapi aku malas. Lepas tu ada pakej pi muzium gambar pelik2 tu dengan ada show trex. Aisha nak pegi, Ammar takmo pegi, tapi Aisha tak boleh berpisah dengan aku. So, Aku je bawak budak2. Ammar tinggal dengan abah. Lepas show aku ajak balik rehat. Tak larat kau. Tengah2 tu Aisha berak. Nak menapak balik kat kereta punyalah jauh. Fuhhh......

Lepas tu, otw balik masa semua orang tidur, abah singgah pasar petang dekat area Tanjung Ru? Ntah ye kot tu nama dia. Lepak tepi pantai sambil budak2 ni mandi pantai pakai seluar jeans. Gile tensen nak basuh suar tu lepas tu. Huhuhuhu.

Lepas mandi pandai kami pun pulang ke bilik. Lepas mandi solat, keluar semula untuk makan malam. En shahrun mencari burger, tapi tak ada. Malam kedua ni, kami ke Idaman Suri chekidaut sikit. Beli tuala, murah dan kain cotton best. Beli selimut budak2 dan cadar. Ok lah kain sedap dan murah. Lepas tu, balik otel makan apa yang ada je, sebab tak jumpa burger.


Day 3, Sabtu

Kami makan di hotel untuk pertama kali nya. Ermm boleh tahan lah sedap, walaupun breakfast spread dia ada 2 jenis makanan, 2 jenis air, roti jem dan marjerin sahaja. Oklah dari takde. Budak2 pun makan alas perut. 

Pagi tu, en shahrun pegi mendobi pakaian. Dan aku bawak budak2 mandi swimming pool. Kejap je, lepas tu budak2 dah kepenatan. Balik mandi kemas-kemas apa yang patut.

Dalam kul 1230pm baru en shahrun habis 'mendobi'.

Then kitrog pi HIG yang Big Mall tu. Memang sederet dgn jalan Idaman Suri. Tapi besar gila lah kan. Masa nilah kitrog memborong coklat-coklat. Sampai2 tu lapar, so makan lunch dulu dekat food court. Kat luar panass. Masuk HIG sejukkk. Best. Tapi orang macam piranhna. Macam tak pernah tengok coklat. Padahal banyak je depan mata, siap nak tolak2. Siap kena sound dengan pekerja dalam tu. Sabar boleh tak, ada lagi ni saya nak topup. Aku punyalah menjaga tak mo berlanggar dengan orang, dia boleh selumber masuk line and tolak2. Grr. Memang ada manusia macam tu dalam Malaysia terutamanya. Grrr....

Lepas di HIG, balik bilik kemas-kemas, dan tidur sekejap. Bangun-bangun budak-budak terus ke swimming pool lagi. Aku bawakkan bekal meggi. Ammar langsung tak bangun, punyalah penat. hahahaha. Kesian dia. Hilang 1 peluang mandi swimming pool. Kecik je pool nya, tapi puas lah budak2 ni mandi. 

Lepas mandi, solat magreb dan gerak semula keluar cari makan. Dan cari klinik jugak, Firdaus semput pulak. Mungkin sebab aircond hotel ni memang sejuk gila. Kitorg bestlah, tapi Firdaus tak tahan. Lepas jumpa klinik, hujan sikit. Aku kemain order nak makan busat. Tapi Firdaus tak makan, hafiy dan ammar bukan makan sangat. Aku je beriya2 makan. Aisha, dia makan apa yang aku makan. Tapi, mujur lah, apa yang lebih tak makan (macam biasa, ayam goreng je pun) tapau dan makan keesokkannya. Habis jugak lah semuanya, tak ada buang.

Lepas makan, singgah HIG kecik, beli lagi coklat yang tak sempat beli. Kinder Mini dan dibeli oleh piranhna2 yang tak ingat orang belakang. Hahahaha. Tak sempat aku nak beli. So sad. 

Day 4, Ahad, Final Day

What a short trip. Dah nak balik dah. 

Breakfast lagi kat hotel. Sedapnya. Kul 8am dan kena gerak dah pi ferry. Ferry kul 9am. Masa duduk en shahrun announce, kita ada masa 5 minit je untuk makan. Nak tercekik asenye. Huhuhu.

Sampai Ferry kul 9am, dalam 1130am sampai balik Kuala Perlis, bagi aku, a long journey dan memenatkan.

So sampai-sampai tu, siap2 nak drive balik Dengkil semula. Memang masa tu aku, en shahrun, budak2 motion legged sangat. Rasa nak tidur je. Bahayakan. Budak-budak oklah tidur, driver and co-driver bahayakan. So next time, kena cari tempat dekat-dekat, tidur dulu semalam. Before gerak balik. Memang penat naik ferry bawak kereta rupanya, sebab jarak dia lebih panjang, dan masa dia pun lebih lama. Penat weih.

Banyak kali kami berhenti rehat-solat-tidur-makan. Dan akhirnya sampai jugak dengkil jam 130pagi.

Esoknya bangun memang tak larat, aku tidur balik tak jadi jumpa lecturer seperti dijanjikan oleh aku. Janji dicapati oleh diri sendiri.


Ok tu je journey kami ke Langkawi. Nanti aku update budget juga. Sangat save budget punya journey. :D

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

March 21, 2017

Percaya Anak Kita?

Percaya tapi tak perlu melulu.

Aku risau sebenarnya. Risau bila anak-anak aku masuk kategori REMAJA. Bilamana curiousity at a very high level and as parents, i might not cope.

Curiousity kills the cat! Walau dengan sembilan nyawa!

Skills parenting haruslah ke tahap yang ado2! Ado ke?

Hahaha.

Oklah. Minda kacau bilau tapi nak mencoret jugak.

Itu aje. Bai.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin