Loading...

February 04, 2015

Wake Up Every Morning, With YOU Right By My Side...

One of u.. Will be reading this blog.

Three other u. Still dont..

But i love ALL of YOU...

Its a sweet feeling every morning.....

Dear Allah, thank you! :D

January 20, 2015

Touched

2nd week of schooling..

My children has begun to develop such an interesting things this week, and it just Tuesday.

I start sending them to read Al Quran to an Ustaz house. So Hafiy deny my act at first by saying, he needs me to teach him, not anyone else. He told me his fears, that his not able to do it. I can feel it, even though he doesn't tell, he is ashamed of himself, he feels handicapped cause he couldn't read well. I said, this is just the beginning, the Ustaz will teach you. InsyaAllah. 

Later that (last) night, he finally said. Ok mama, i think i need this class. I will attend next class. I think, he somehow realized that he needs the class. So that touched me. 

And Ammar, he wants to join the class. He cried all the way home after sending his brothers, to be in the class with his brothers. I cant wait for him to be 4 years old to sent him to that class as well..InsyaAllah nextyear.

And this morning, when i was arranging Firdaus's books for school. I found a note on his board. Its undated, but i think it was made last friday. He wrote that someone making fun of him eating donuts, hiding his pencil box, and pushing him so he fall down (but he didn't). So i told him, its good that he is making notes on what happened daily at school or anywhere. I can see that he has already improves his writing skills and a very smart handwriting just like his dad. He just nodded. But it touches me by a lot of signs i saw on his notes. His feelings, his new skills and new friends. Eventually, he is not with his old buddy Adam Muhsin. Since Adam already change Religious School, and just couple of days ago went back in to his class. Previously Adam was on a different class. 

I know Firdaus is not quite happy with that. But eventually, he's trying to adapt with it and doesn't rely on Adam anymore. 

May Allah guide me and my husband to guide our family. May Allah protect us. Amin.... 

InsyaAllah.  

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

January 13, 2015

Firdaus 1st day at school 2015

Mlm sblm kejadian. Stokin ada.sampin ada.songkok ada..tie ada.. Kasut ckp? Beg skolah, mana?

Itu la mak bapak firdaus. Kitrog mmg sengal. Bkn memang shj
Malah tersangat huhu.. Psl beg skolah pn bole jd bahan nk bertekak.. Tp xdela tahap bergaduh lg. Kalau sorg demam dan sorg kene keje. Yg tu xyah punca. Tros gadoh wakakaka.. U jgn ckp i je. U pn sama ok.. Hihihi...

Beg skolah firdaus pakai yg last year punye je.. Knowing us, xbli yg branded pn.. N by 6 month pakai dh berterabur zip kemana.. Tali kemana. So tgu masa je beg2 tu... Tp mcm hantar firdaus td..tgk kengkwn pakai beg br.. I was touched gk.. Tp hide dr firdaus..and tgk dia pn biasa je.. For him.. Mmg mcm tu. Kalau beg ok lg. Pakai jela..sgt redha anak aku..touchig makk sob sob.. I remember when it was me... I was crying outloud okkk asking my oarents to buy me nw bag... I dun care... Gj dh masuk ke blom..but because i was like that.. And i think en.shahrun was being a spoil brat himself.. We tend to do the opposite for our  kids..and alhamdulillah..so how we saw positive impact on them..buruk perangai mak bapak kome ni huhuhu...

When i was telling him.. That..im going home..i will fetch him when the school finish..he stop me.. To give him another dollar.. Not because its not enough.but because he wants so save more money for his education..we kept saying...his extra cash from his pocket money to school will be saved to his bank n use for his education..we never use that money for his toys... We thought and keep teaching him that...and eventually...he understands..alhamdulillah..praise to Allah.. Huhuhu...so i didnt give.i said..ur saving is ur money..not someone elses money.. He nodded..

Omg..just sending my kids to school gave me so much to cry on.. They grew up beyond me... I never thought wht i told or thought them wud give so much influence to them... Everything we said counts! Huhu subhanallah...

Ok la...thats all for now..everything went well..just one thing about firdaus disturbed me..hahaha

"Firdaus akan belajar rajin2 untuk menjadi seorang bomba!"

Bomba??? Kenapa tak doktor ke..pilot ke..peguam ke?? Sgt humble ok jd bomba.. Huhuhuhu......

Ok bai..m

January 08, 2015

Fitrah Lelaki dan Perempuan

First of all, aku tak tulis ni dengan claim diri aku 100% memahami lelaki. In fact, im always still n be learning myself. Seriously, dh lebih 10 tahun, kenal, rapat, sayang, duduk sekali dengan En. Shahrun, aku still belajar pasal perangai dia. Still ada benda yang aku tak faham. Sebagai manusia biasa, aku sentiasa salah bajet. Sentiasa salah telahan. Tapi Alhamdulillah, Allah swt masih lindungi relationship aku dan En. Shahrun. Doa, of cos, sentiasa doa. Agar perhubungan kami sampai akhir hayat kami. Dan kami dpt bertemu di Akhirat kelak. Amin.....
 
Aku tahu, even dah tua nanti, aku dan En. Shahrun (kalau kami masih hidup), tak mungkin akan terselamat. Ujian Allah swt itu sentiasa dtg. Even dh tak fikir anak. Even dh pencen, akan ada susur galur yang dtg. Aku tengok sendiri parents aku, kdg2 kawan2 lain cerita pasal parents diorg, parents in law aku. Kesimpulannya, ujian dari Allah swt tu tanda dia sayang kita and akan sentiasa ADA!
 
So, Ya Allah, dengan menulis pasal ni, aku mohon agar jauhi aku dari perasaan riak mahupun takbur. Tapi aku lebih kepada bersyukur dan refleksi diri ku. Sesungguhnya aku insan yang lemah yang sering dalam sifat kelalaian dan sambil lewa. Allahuakhbar!
 
Pun begitu, aku terpanggil untuk mengomen kisah Emma Maembong dan Zizan Razak! Sorry la beb, unsur2 mamarazzi dalam diri aku takleh nk buang teruss. Wakakaka....
 
Sebab kisah diorg sgt mengingatkan aku zaman aku bercinta dengan En. Shahrun. En. Shahrun kan lelaki, Zizan pn lelaki. Bujang, harus sama.
 
Pertama sekali, lelaki, dalam hidup - walaupun ada awek, biasanya lelaki yang normal. Mereka akan ada priority depa yang tersendiri. Depa sayang awek depa. Dlm masa yang sama depa tak dpt lupakan atau abaikan keinginan depa (sports, hanging out with frens, work, etc), and satu lagi yang utama PARENTS depa. Duluuuu. Aku sgt jaki dengan 2 benda ni. Aku selalu jatuh tmpt yang ketiga. Merajuk? Jauh hati. Perghhhh. Bkn sekali dua ok. Huhuhuhu. Bkn aku nak kata, En. Shahrun teruk. Tapi itu memang lumrah.  Pertama, diorg belum pandai lagi nak bahagi kan masa. Kedua, diorg belum tau macam mana nak handle situasi. Dan diorg pun ada ego diorg sendiri, dan LELAKI, selain ego mereka juga TEGAS! Tp dah dewasa ni, aku sedar. Sebenarnya ketegasan tu ada baik nya.
 
Sebagai contoh - Setia pada parents. Lelaki yang mengutamakan parents, adalah lelaki yang mengutamakan keluarga. Serius. Keluarga adalah penting dan utama dalam hidup mereka. So benda tu, kena cuba terima dan kena cuba adapt sebenarnya. Sayang lelaki tu dalam masa yang sama kena sayang parents dan keluarga lelaki tu jgk.
 
Pasal kerja pulak, ada sebab kenapa mereka utamakan kerja. Untuk apa hasil kerja tu jgk nanti? Cuma, dari masa ke semasa, barulah diorg dapat seimbangkan tuntutan kerja dengan keperluan kita yang perlukan attention diorg. Dan lama-lama kita kena cuba mengalah untuk adapt dgn suasana kena tinggal, urus diri sorg2 tanpa mereka.
 
Pasal kawan-kawan pulak. Ada time, masa dia memang untuk kawan2. Tp akan ada time, masa dia untuk kita. InsyaAllah.
 
Belum lagi campor masa dia untuk beribadat! Huhuhuhu.
 
Itu hal lelaki. Yang aku boleh simplified kan. Tak berapa nak simplified sgt lah sebenarnya. lain2 lelaki lain2 peel sebenarnya.
 
Apa pun. Untuk buat lelaki faham kenapa perempuan buat karenah. kenapa perempuan perlu attention yang tinggi. Ambil masa jugak.
 
Yang paling penting sekali, dalam kehidupan ialah. LELAKI itu sayang kita. Lelaki itu setia dengan kita. InsyaAllah.
 
Well, setia pun subjektif. Selari dengan masa kesetiaan mungkin boleh berubah. Tapi selagi kesetiaan itu tak tergugat, tak wajar sesebuah perhubungan itu----------- well... eheheheh
 
 
Eh. Sibuk je kn? hehehehe. Ntah la. Tetibe rasa nk share knowledge. Semoga Emma dapat berjumpa dengan org yang lebih baik. Begitu juga Zizan, mungkin both of you not meant for each other. Mungkin both of you need time to think on YOU. Whatever it is, hoping for the best for both of you ye. Take care and anggap ini ujian. Mesti ada hikmahnya. InsyaAllah....
 
Ok bai.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Pregnancy Due Date Calculator

Enter the first day of your last menstrual period:

Month: NOVEMBER
Day:3
Year:2014
Due Date8/10/2015Conception11/17/2014
Pregnancy Test12/1/20141st Heartbeat12/15/2014
Quickening3/9/2015Viability4/20/2015
Week 111/10/2014Week 224/6/2015
Week 211/17/2014Week 234/13/2015
Week 311/24/2014Week 244/20/2015
Week 412/1/2014Week 254/27/2015
Week 512/8/2014Week 265/4/2015
Week 612/15/2014Week 275/11/2015
Week 712/22/2014Week 285/18/2015
Week 812/29/2014Week 295/25/2015
Week 91/5/2015Week 306/1/2015
Week 101/12/2015Week 316/8/2015
Week 111/19/2015Week 326/15/2015
Week 121/26/2015Week 336/22/2015
Week 132/2/2015Week 346/29/2015
Week 142/9/2015Week 357/6/2015
Week 152/16/2015Week 367/13/2015
Week 162/23/2015Week 377/20/2015
Week 173/2/2015Week 387/27/2015
Week 183/9/2015Week 398/3/2015
Week 193/16/2015Week 408/10/2015
Week 203/23/2015Week 418/17/2015
Week 213/30/2015Week 428/24/2015
This due date calculator will give you not only your due date, but will give you a whole calendar that you can print with the major milestones of your pregnancy by actual date. This includes telling you every week of pregnancy by date. It's a great reference to keep around. I'd suggest that you print it and put it where you can easily access it. You can also come back here for even more information every week.

November 21, 2014

Majli Penyampaian Hadiah Muhammad Firdaus...

Alhamdulillah..

Usaha dalam less than a month ago, cepat betul dapat habuan nya. Efisyen jugak la cikgu dia buat kerja.

Tapi yang amat-amat bahagia, siapa lagi kalau bukan mak bapak budak sekolah tu. Alhamdulillah..

Pagi tu 19 November 2014, aku memang dh plan nk half day. I wasnt expecting much. Aku dah tau Firdaus dapat no.7. But keputusan dia, ok-ok jelah. Memang banyak sangat peningkatan dari peperiksaan pertengahan tahun, but still, kalau nak compare ngn orang lain.. Jauh sangat beza kot... Tapi, SK Dengkil ni, dpt Sekolah Baiah tau. If u know what i mean? Sekolah biasanya akan dpt Baiah tu kalau dapat pencapaian terbaik dalam UPSR contohnya kalau sekolah Rendah. Macam dah masuk level2 Sekolah elit la(Blom masuk lagi MACAM nak masuk ;p). Kalau nak cerita pasal SEKOLAH ni mcm-mcm jenis sekolah seluruh Malaysia nih. Hihi..

Actually, hadiah kecemerlangan ni, untuk push Firdaus forward lagi. InsyaAllah...Sebab kwn2 lain mesti pun berlumba-lumba jugak. Dia naik pentas untuk Sekolah Kebangsaan. Dalam masa yang sama dia jeles kwn dia dpt naik pentas sekolah agama. So harapnya ini suntik semangat dia lah. Dah main je keje die. Lagipun sekolah agama aku totally surrender la. Psl ntah. Maybe aku pun kene tukar skit cara lah kot. Memang nak taknak kene lah ajar dia. Huhuhu. Buat ulangkaji utk Sekolah Kebangsaan je. Huhuhu...

So mlm sebelum tu En. Shahrun ajak tengok wayang sama2. Tapi hafiy plak ada practise utk konvo day tadika dia plak. Tp dh en. shahrun ckp nk cuti, aku pn EL lah jgk. Lgpn tunggu Hafiy habis practise dh lambat. Nak mkn lg msti lmbt jgk. So bos pn maklum n ckp ok...

So lepas hantar Hafiy n Ammar ke skul memasing, kitrog tros pi skul Firdaus. Breakfast kt kantin skolah Firdaus... Punya la eksaited kn. Awal gila smpt. Pstu lepas tu tak start lg. Terpaksa breakpast. Huhuhu.

Lepas mkn majlis pn start. Masa tu dh start bukak buku aturcara ni. Ini la time touching nye. En. Shahrun boleh tenung buku aturcara tu yg ada page ada nama anak dia. Waaaa tak sangka tak sangka. Mak bapak sengal, tp anak ok plak. Allah jaga anak kami. Amin. Alhamdulillah....

Aku taip ni was yesterday. Pstu mcm alamak, tak smpt nk abiskan tulis. Pstu harini pn mcm malas. Tp sebab, initially, aku nk coret jgk pasal ni. Wpn tak ada apa nak dibanggakan. No.7 je kot? But still, dia macam penyuntik semangat untuk kitorg, to grow as a family. InsyaAllah amin. Dunia ini pinjaman. But still, you have to do, what you have to do. Right?

Firdaus dpt hadiah:

  • 5A
  • 100 markah BM Penulisan dan Pemahaman
  • No. 7 keseluruhan. 
  • Peningkatan pencapaian terbaik (Nama atas skali, bangger mak - Mcm tektik plak. Awal tahun no.45. Tetibe meningkat no. 7. Wakakaka....)
Semoga Firdaus meneruskan kecemerlangan dan menjadi bantu tanda dan contoh untuk adik2, Hafiy dan Ammar. InsyaAllah amin. Semoga semua anak-anak mama Firdaus, Hafiy dan Ammar cemerlang terbilang dan gemilang Dunia dan Akhirat. Amin.....


"Allahumma yassir wala tu'assir. Rabbi tammim bilkhoir. Birokhmatikaya Arhamarrohimin." 

"Ya Tuhan, permudahkanlah urusanku, permudahkanlah jangan disulitkan"

Bittaufiq Wannajah fil imtihan! Ya rabbi najjihna fil kulli imtihan fid dunya walakhirah..

Ya Tuhan berikanlah kami kejayaan dalam setiap ujian di dunia dan akhirat..amiin











November 03, 2014

Borak Pagi

Assalamualaikum,

Lama betul tak menulis kat sini kan? Entah kenapa hilang idea. Lagipun, kawan-kawan yang biasa singgah aku tengok busy masing-masing jarang singgah jenguk sini. Aku tau Puan Che Hannan yang paling rajin singgah. Sorry Hannan. Busy yang entah apa yang busy nya entah.

Kat office biasalah kan. Neverending tasks.

Kat rumah, tak ada laptop, tak ada internet. Harapkan dataplan henpon. And henpon plak sentiasa kene rampasan kuasa anak-anak. Aku memang nak reduce kan anak-anak pegang fon/gadjet. Antaranya aku sendiri kenalah kurangkan pegang jugak. So- takpegang maka tak cinta lah. Wakaka...

Anyway, aku just nak share apa yang aku borakkan pagi tadi dengan anak-anak.

Malam tadi, Hafiy suruh aku cari tajuk ni dekat youtube- yer dia buat ayat sendiri. Aku dapati Hafiy ni intelek dia memang lain macam sikit perkembangan. Mula-mula perasan dia suka perkataan2 yang bagi aku BOMBASTIK untuk usia dia. Contohnya macam - BERPERIKEMANUSIAAN, MENGANDUNGI.. sumthing like that. Yang bila aku dengar dia sebut, aku ase masa aku darjah 5 pun terkehel2 kot. Memang macam tamparan bagi aku. Macam kalau aku tak pandu/arah dia dgn jalan yang betul.. Hmmm... Risau pun ada dlm masa yang sama. Huhuhuhu....

So dia suruh aku cari ni:
"Orang yang membuat naga dengan kertas"

Confirm takdek la kan? Hahahaha. Dia igt youtube tu pandai sgt?

So aku translate carikan ORIGAMI -tapi dia tak jumpa jgk yang dia nak. Ada la kriteria dia. Aku citer kang tak abis plak citer aku. 

So since aku hanya tau 1 origami ni je. Aku buatkan lah. Origami Burung.

Pagi tadi lepas aku mandi, tengah pakai2 krim. Firdaus dah hulur kertas suruh aku buat. Masalah bebudak ni, takmo 1. Nak banyak2. Pstu asek bukak2. Pasal kononnya nak belajar, tapi tak paham.

Aku cakap la, tak sempat mama nak buatkan, mama nak pergi kerja ni. Nanti petang mama buat.

Lepas tu Hafiy dtg bwk bekal nugget, ammar pun dtg suruh aku bukakkan bekal tu. Abah dia dh jeling - tak kasi mkn dekat dlm bilik. 

Tgn kanan Hafiy bekal nugget. Tgn kiri Origami Burung yang dah siap.

Masa aku tengah kelam kabut, aku nampak la Firdaus amik Origami Burung Hafiy dan bagi Hafiy kertas yang dia hulur dekat aku tadi. Being Hafiy, anak yang tengah, yang selalu mengalah, dia tak gaduh, sebab kalau dia gaduh, dia tau dia yang kalah. Lepas tu, Ammar pulak rampas kertas tu dan bagi dekat aku. Since kertas tu dh kt tgn aku, Hafiy pun tak rampas dh kat Ammar.

Hafiy biasanya pagi2 memang sangat sangat suci murni sikit hati dia. Jarang sgt dia nak ajak gaduh pagi2. Tak gaduh ngn abg. Tak pukul adik. Towards petang tu baru dia rebel sikit and extra sugar in his blood- i dont know why, mungkin sebab dh tak larat nk menanggung kot. Both Abang ngn Adik memang buli dia. Firdaus and Ammar share same perangai - rasanya based on observation aku.

So aku pun decide utk buatkan origami. Which i dont have much time left. But i suppose, i have to- so.

Masa buat, Firdaus dah mula pulangkan origami yang dah siap tadi kt Hafiy. So aku tak bagi, then aku ckp.

Mama : Firdaus tau tak kenapa mama tak bagi Firdaus tukar lagi?
Firdaus : Tak tau...
Mama : Tadi mama tak mo buat burung Firdaus tukar kertas dengan burung dekat Hafiy kan?
Firdaus : Ha ah (sambil senyum pasal terkantoi dengan aku).
Mama : So, sebagai HUKUMAN Firdaus tak dapat yang baru, Firdaus kena amik je burung yang Firdaus tukar lagi (Being me, i tak mo tukar panggilan Firdaus kepada Along ke Abang Long ke atau sebagainya. Sebab niat aku panggil nama tu memang aku nak dia jadi penghuni Syurga. Amin... Dan masa dia besar dah ada anak buah pun aku nak Anak Buah dia panggil Pakcik Firdaus jugak...... Dan kalau panggil nama jarang - hampir tak pernah, aku panggil dengan nama lain.... Huhuhu)
Firdaus : Kenapa pulak?
Mama : Inilah akibatnya, tukar dengan adik, rampas mainan adik. Firdaus buat tadi tu jahat ke baik?
Firdaus : Jahat ( i see him truly understand, his bad habit just now)
Mama : Dah tau jahat buat lagi, inilah akibatnya. Kalau Firdaus tak tukar tadi Firdaus dh dapat yang baru dah kn? Ha ni, amik yang lama tu. Yang ni Hafiy punya...

Since aku explain, Firdaus paham, dia tak amik dh dekat Hafiy. Bukan slalu dapat explain macam ni. Biasanya memang tak smpt explain dan benda dah jadi sebaliknya. Alhamdulillah syukur...

Tapi aku tak sempat habiskan sampai siap, Ammar dan bising nak suruh bukakkan bekal. En. Shahrun pun dah siap pakai baju. So kelam kabut turun and nak gerak dan pi kerja.

Smbil aku load barang dalam kete. Dan Ammar dan Firdaus masuk kereta. Aku cari En. Shahrun utk salam. Lepas tu aku tengok Hafiy masih kt tangga baru nak turun. 

Bila aku tengok dekat tangan hafiy, dan siap dan dia lipat. Dia cakap, mama, smpai sini je hafiy dapat buat. Eh ok la tu. Dah siap. Pandai anak mama. AKu soh dia salam and cium dia.

What a nice memory... Saja aku nak cotetkan. :D....

Ok bai.. Dah lama sgt ni habis masa kt sini. Huhuhu

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

September 03, 2014

Kerja Selagi Belum Tutup Mata...

Pemalas nak update. Sebab. Ntah. Mgkn faktor usia kot. :D

Just nak share dialog dgn en. shahrun, 2 hari lepas:

Suasana hening, pagi-pagi time anak beranak tengah bersiap nak pi skul n opis. Dalam masa yang sama kete tunggangan yg ada satu tu habis bateri la plak. Rupa2 nya ada lampu yang tak tutup. Dlu hafiy je pandai bukak lampu tu. Now ammar pn dh pndai. And mama being very clumsy, tak perasan. And kereta tak bergerak more than 24 hours. 

Dlm masa yang sama, en. shahrun bekerja day in day out. morning to wee hours the next day... huhuhuhu. Since last Friday.. pheww...

Mama: Sampai bila kita nak macam ni ni? 
(referring to pagi-pagi rushing buat tu ni, tp end the day without him- because apparently he is stuck to his never ending tasks...)
Abah: (muncung plus sentap sikit, maybe) At least macam ni for 2weeks more..
Mama (dalam hati eh ke kt luar hati? lupa plak. hihi) : 2 minggu?? u mean really? 2 minggu?????????

*sentap*

Heret kaki naik motor (psl keter habis bateri remember?)... Sampai opis langsung dia tak offer nk ajak brekpes sama. Presss naik motor pi opis dh...

Skali lunch tu jumpa jap. Sebab amik half day so can tukar bateri kete n what not... 

Smpai umah.. Lepas jumper kete nak bawak kuar pi tukar bateri.. Dia amik seplastik nasi bungkuih.. (ai dah makan, ada jamuan rayer selepas rayer)... Then mkn..

Mama: Pagi tadi tak mkn lagi ke?
Abah: Blom...

Busy gilers smpai brekpes pn tak sempat! Nangis uols tgk laki ku bekerja...

Doakan dia yer peeps? Thanks.. Huhu

And doakan me to.. Me teringin nak sambung blajar.. Moga barakah doa korg, and diberi pembalasan murah rezki dan dalam lindungan ilahi sebab terlalu pemurah untuk doakan kami..

Amin... huuhuh.. 

Ok bai.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

June 17, 2014

Peperiksaan Pertengahan Tahun Firdaus

Of cos la aku tak reveal. Dan kalau tak reveal of cos la tak bagus sgt. Hahahaha....
 
But story behind the results tu, sumthing yang aku ase worth telling. Echewah....
 
Firdaus macam paham kot aku tak happy ngan result dia. So mana-mana yang dia dpt 90++ tuh dia bawak kt aku, mcm bg bunga.. Macam mana mama? Happy tak? Sabau jelah.. Hohoho.....
 
Lepas tu aku ada buat sedikit ulang kaji, tak lama pun sekali imbas jela. Mana yang dia salah tu aku tanya dia, pstu tgk dia sebenarnya bukan tak tau, tapi dia tak paham kenapa benda tu begitu. Smlm dpt kertas Maths. So dia salah part Bahasa. Contoh: 2 dan 7 ialah 9. Kalau cikgu bagi soalan 2+7 dia jawab betul 9. So dia tak paham ayat tu. So aku explain la smlm. Pg td dlm kete aku tanya, laju je dia boleh jawab. Dia dh tak payah kira pakai tgn dh. Otak dia dh boleh calculate. Alhamdulillah. Mcm tu la Firdaus, dia agak slow skit. Tp once dia grab sumthing. He'll become a fast learner. InsyaAllah...
 
Adalah a few moms dekat group wasap yang cool kn aku down. Dia ckp at least Firdaus tak dpt no.XX. Pstu ada plak ckp.. Wahhh no. XX horror nyerr. Sabo jela.. Hahaha. The thruth is, Firdaus mmg dpt nombor yang hampir dengan no. XX tersebut.(T___T).. Tapi aku tak sedih psl FIrdaus tak cemerlang tu. Me and Firdaus kena prepare dgn keadaan ni... And aku nak make sure Firdaus bersedia, tak down, dan terus berusaha....
 
Takpe kita lambat skit sekarang, asalkan kita tak leka.. Tu je..
 
And yang buat aku terharu, ye, dia tak leka.. And dia peka dgn situasi ni. Bila disuruh ulang kaji, di tanya. Dia try jwb. Dia improve. Kira kita belajar dari kesalahan kan... Manusia kan belajar dari kesilapan. Aku terharu dan tersentuh tu, sebab dia kena lalui semua ni - benda yang aku tak mau ni. Aku takmo dia rasa down, dia rasa dia tak mampu, dia tak mcm kawan2 dia yg lain... Tp dia lalui jgk. Dan aku tak sangka dia gentlement enough to face it. Dia calm je. Dia angguk2 time aku bebel. Dan dia try to improve. Just aku kena tunjuk kt mana dia kena improve tu la.. Alhamdulillah..Kalau dia tak rasa kejatuhan ini, takmungkin dia akan kuat untuk berusaha utk bangun.. Ye tak? Sebab, masa aku kecik, aku tak pernah berusaha kuat sgt.. I just go with the flow, tau2 dpt elok je. Tak pernah rasa susah.. Tak pernah rasa down. Until aku tau erti kehidupan tu dh agak lmbt. .Huhuhu. Tp aku ase semua ni kuasa Allah swt. Aku tgk sendiri, anak aku ase kejatuhan yang aku tak rasa masa umur aku sama ngn dia... Tak dela jatuh mana.. but still hurt him a bit and aku nampak dia cuba bangkit and tau dia kena berusaha... So benda tu membuat hati aku agak tersentuh... Allahuakbar!
 
Smlm balik sekolah, tros cakap. Mama, mama tak payah risau, firdaus akan stay dalam kelas Pluto ni sampai bila-bila? Kenapa? Tadi Firdaus buat latihan, cikgu kata Firdaus dah menguasai.. Ko tak ase nk keluar air mata dgr? Huhuhu. Maksudnya, dia mcm realize lah.. Oh aku salah kt sini. Ok takpe aku betulkan... So kena buat cmni.. So harapnya berterusan la ye. Amin...
 
Lepas tu ada satu kisah lain. Cuti sekolah 2 minggu baru ni, Setiap hari mana yang boleh, Abah akan bawa Firdaus dan Hafiy berjemaah Magrib kalu sempat isyak skali kt Surau. So selalu la jumpa kwn baik dia kt Sekolah. Adam Muhsin. Satu hari dia balik, abah ckp dia gaduh n takmo kwn dgn Adam. Kesnya, Adam bisik dkt kwn lain, ckp takmo kwn dgn Firdaus dh. Pstu dia merajuk. Next day pi solat. Adam berlari2 nak solat dgn dia, dia lari takmo. Kesnya mula2 dia yang merajuk la. Kitrog punyalah gelak guling2. Mcm org bercinta. Yg abah terkulat2. Sbb perangai sama mcm Abah! Hahahahahah.
 
So, aku punyalah risau. Sebab selama ni, Firdaus mmg tak ada masalah pi sekolah. Kalu boleh kul 650pg dh nak ada kt sekolah. Psl nk sapu sampah. Hahaha. Amboi kt umah tak pernah sapu sampah pn. So skg dh gaduh ngn adam, nnti dh takde kawan, mcm mana kn. Sebab Adam tu la peneman dia kt dlm kelas, time rehat, time naik van, time kt sekolah agama 1 kelas jgk, time rehat kt skolah agama pn mkn sama brato sama2 sume. balik pn naik van yg sama. haishhh kaco ni. Ada la 2 3 org kawan lain yg sama jgk, tapi Firdaus ni memilih kwn sikit. Adoiai....So dia nk kawan ngn adam jgk...
 
So smlm 1st day at skul. Setelah beberapa kali aku ngn Abah dia pujuk2 dia suruh kwn balik ngn adam. Smpai adam pn dh mls nk pujuk. Firdaus smyg tmpt lain Adam pn smyg tmpt lain. HAHAHAHAHAHAH. Budak kalu gaduh cmtu rupenye... So Firdaus pn cerita smlm. Pg2 tu dlm kelas, dia mmg tak cari adam. Adam pn tak cr dia. Pstu masa rehat. Dia berator nk bli makanan. Skali adam beratur dpn dia.... So berlaku scene kt bawah:
 
FIrdaus : Adam?
Adam : Apa?
Firdaus : Kita nak kawan ngn awak balik boleh?
(Firdaus cerita kt mama : Lepas tu orang dengan adam senyum mcm ni.. nampak gigi T__T )
Adam : Boleh laaaaa...
 
Lepas tu adam bagi kata-kata amanat dekat Firdaus : Lain kali kalau kita ckp, firdaus kena diam dan dengar betul-betul. Kalau kita tak ckp, Firdaus kena ckp.. Tau?
 
Hamboiii kecik2 lagi dh pndai bg ultimatum kt kawan....
 
So Hari kedua sekolah pn dh takde masalah. Alhamdulillah.....
 
Tu update utk Firdaus. :D...

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

June 13, 2014

Jiwang Pagi : All Of Me lyrics John Legend

Hadoi, lately kepala otak mmg tak brape nk centre. Risau benor En. Shahrun nak pi otstesen. Mula2 kata 3 hari. Ok la takpe 2 mlm je. Pstu tetibe kata 4 hari plak.
 
*Pengsan*
 
Lately En. Shahrun behave sangat. As Sobarun nya pn semakin tinggi sikit. Yela, nak jaga hati la tu kn. Hehehehehe. So selalu la jiwang2 terlebih. Tersentuh skit mana-mana teringat En. Shahrun. Ternampak lelaki yg ensem skit ( boleh? smpt lg tu cuci mata.. ahaha).. Tingat En. Shahrun... Tah pape skit... Tapi mcm sesuatu moment yang mcm best kot? Tah laa....
 
So pg td, tak semena dgr lagu ni... Boleh menitik air mata terkenang En. Shahrun? Ok la kn. Terkenang suami sendiri. Kalu terkenang eron ajis ke, tak ke haru.. Euwwww dia dh tua ok.. Takde lg so far artis baru yg dpt mengantikan eron ajis... Mgkn aku dh bertaubat skit kot. Hahaha.. Lantak pi... Layanzzzz
 

All Of Me lyrics John Legend

 All Of Me lyrics




[Verse 1:]
What would I do without your smart mouth
Drawing me in, and you kicking me out
Got my head spinning, no kidding, I can't pin you down
What's going on in that beautiful mind
I'm on your magical mystery ride
And I'm so dizzy, don't know what hit me, but I'll be alright

[Bridge:]
My head's under water
But I'm breathing fine
You're crazy and I'm out of my mind

[Chorus:]
'Cause all of me
Loves all of you
Love your curves and all your edges
All your perfect imperfections
Give your all to me
I'll give my all to you
You're my end and my beginning
Even when I lose I'm winning
'Cause I give you all, all of me
And you give me all, all of you, oh

[Verse 2:]
How many times do I have to tell you
Even when you're crying you're beautiful too
The world is beating you down, I'm around through every mood
You're my downfall, you're my muse
My worst distraction, my rhythm and blues
I can't stop singing, it's ringing, in my head for you

[Bridge:]
My head's under water
But I'm breathing fine
You're crazy and I'm out of my mind

[Chorus:]
'Cause all of me
Loves all of you
Love your curves and all your edges
All your perfect imperfections
Give your all to me
I'll give my all to you
You're my end and my beginning
Even when I lose I'm winning
'Cause I give you all of me
And you give me all, all of you, oh

Give me all of you
Cards on the table, we're both showing hearts
Risking it all, though it's hard

[Chorus:]
'Cause all of me
Loves all of you
Love your curves and all your edges
All your perfect imperfections
Give your all to me
I'll give my all to you
You're my end and my beginning
Even when I lose I'm winning
'Cause I give you all of me
And you give me all of you

I give you all, all of me
And you give me all, all of you, oh
 
 


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin