February 28, 2017

Hai Si Penulis

Hai si penulis
Si penulis manja yang pantas dan mudah terasa
Jika terus begitu
Menulis terus terbuku
Tak akan pernah mula menulis lagi

Hai si penulis
Dari kecil ku suka menulis
Besar ku tak bisa menutur laju
Kerana menutur laju itu penat
Kerana menutur laju itu tidak disukai

Hai si penulis
Semasa kecil ku aku menulis perihal sebuah bas
Bas itu buruk
Bas itu dipandu seorang tua
Si tua itu pemalas
Tidak diselenggara bas nya
Lalu bas itu rosak
Maka nestapalah penaiknya
Kerana tidak boleh ke sekolah

Hai sipenulis
Tulisan ku itu jadi bahan gaduh ayah dan cikgu
Cikgu kata tulisan ku tidak masuk akal
Ayah kata cikgu sengaja cari alasan untuk menghukum
Sudahnya aku
Aku yang keliru
Mujur keliruku tak panjang

Hai sipenulis
Aku sedar itu minatku
Menulis dalam kerambangan
Tidak perlu tujuan
Tidak perlu pujian
Hanya menulis

Hai sipenulis
Namun aku butuh perhatian
Biar tidak dinobat anugerah
Sekadar perhentian
Bacaan segelintir
Itu sudah mencukupi

Sipenulis yang hambar
Namun kehambaran ini tidak dicuri
Barangkali meniru corak
Tapi datang dari dalam hati
Rambang tidak bertepian

Sekian.


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

February 16, 2017

Diamkan

Banyak betul isu dalam dunia ini yang,

kita diamkan, lebih baik.

Tapi baik kah kita ini? 

Baik di sisi Allah swt kah?

Atau baik di sisi manusia lain?

Nauzubillah...

Isu pengusaha kantin. Di dakwa menganiaya kanak. Kita ni sebagai ibu bapa, asyik nak menjatuhkan dan mencari salah orang lain. Nasi sepinggan, ada ayam seketul RM2. Ya Allah berapa sangatlah pengusaha kantin tu untung? Kita sendiri pun nak beli barang basah, sebulan RM500 tak cukup. Bagi saya yang tak sempat memasak di pagi hari. Ok lah tu. Anak saya kenyang dan hati gembira. Balik malam lapar, dan saya dan suami sediakan makanan untuk mereka. Cukup lah anak2 alas perut di siang hari. Saya doakan semoga mencukupi. Tapi, nak menempelak orang lain yang telah bersusah payah menyediakan makanan anak-anak saya dan ramai lagi ibu bapa lain. Saya tak sanggup. Saya tak sanggup bila mana saya mengupas kepayahan mereka dengan keuntungan yang bagi saya kecil. Ya kecil. Bayangkan kos barang basah, harga minyak dan sewa. Belum lagi sara hidup peniaga itu. Jangan kejam sangat wahai manusia. Jangan pentingkan diri.

Dulu anda membuat saya rimas, annoy dan benci.

Sekarang anda membuat saya sedih. Saya hidup dalam negara yang dipenuhi dengan orang-orang yang menyedihkan saya.

Sekiranya anda rasa, pengusaha itu tidak kompeten dengan kualiti makanan yang awak telah tetapkan untuk anak-anak sendiri. Wajarlah MASAK sendiri.

Itu sahaja dari saya hari ini. Esok insyaAllah saya menulis lagi? InsyaAllah.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

February 13, 2017

PD 2017

10 - 12 Februari
Bayu Beach Resort

sun burned sons

aisha selamat sebab refuse to get into water


February 08, 2017

"Tahniah, seorang programmer yang berjaya!"

Malu saya cikgu!

Huhuhuhu....

Itulah kata-kata motivasi dari seorang guru. Lebih 20 tahun dulu. Saya pernah didenda oleh cikgu berdiri di depan. SAYA LUPA APA KESALAHAN saya. Tapi saya tau kesalahan itu serius.

Semua budak lelaki yang berdiri sebaris dengan saya terlibat dengan kesalahan serius itu. Mereka dilempang oleh cikgu. Terasa betul bahangnya muka saya ketika itu. Allahuakhbar. Tapi cikgu tak jadi melempang saya.

"Ini amaran terakhir, kamu pengawas, perempuan pula tu!"

Dan hari ini, lain pula dialog cikgu. Saya harap cikgu bangga dengan kejayaan saya.

Saya tak beritahu cikgu pekerjaan saya mahupun tempat saya bekerja.

Ucapan tahniah tu tak tahu saya cikgu dapat tahu daripada mana.

Tapi saya terharu dan berterima kasih.

Akan saya semat kata-kata cikgu dalam hati saya. Ia jadi sumber motivasi saya sekarang.

TERIMA KASIH CIKGU!

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

January 26, 2017

Software Engineering Mantra

And now, this is my current mantra:

you didnt do what you didnt plan
write what you plan 
no one size fits all
good enough is better or is the best is good enough?

A Software Quality Journey.....

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

January 17, 2017

Pengalaman Mengajar Kita Menjadi DIRI KITA

Cewah tajuk. Padahal nak tulis tak berkaitan dgn tajuk pun. Adalah terkait sikit. Sikittt sgt.

Masa Firdaus masuk darjah 1. Aku ni risauuu sgt takut dia kena buli, takut dia tak boleh adapt dengan suasana sekolah awam. Sampaikan, aku pernah suggest kt En. Shahrun nak hantar firdaus sekolah private. Alah murah2 je. Tak jauh beza pun dgn bayar tadika dia. Cuma kena tambah kos van jek. Psl kt bangi. Jauh plak tu.

Aku dgn En. Shahrun ni, mindset lebih kurang sama. Mgkn sebab nama kitorg sama S, dh tu datang dr UTM. Dah, bulan lahir pn nak dekat2. Sorg september. Sorg disember. So memang pemikiran hampir nak sama.

So kitorg sebenarnya tak suka anak2 sekolah jauh. Kalau boleh ada sekolah belakang rumah. Kat situ kitorg hantar. Aku lagi over. Aku fikir, nanti dia naik van, penat. Aku teringat zaman aku sekolah dlu, memang jauh ok sekolah. Susahnya kalau tertinggal van. Aku pernah jalan kaki, pastu pakcik van jumpa aku tengah jalan kaki. Punyalah dia kejar. Yang aku pi lari, sebab takut kalau tu penculik. Muahahahaha. Tensen agaknya pakcik tu. Dah la dia kena berhenti seberang jalan, tinggalkan budak2 lain. Dh tu nak kena kejar plak budak busuk yg berjalan dekat sebatu. Lepas tu nak menjawab plak ngn parents kang kenapa lambat. Huhuhuhu... Punyalah aku stress dulu sekolah jauh, smpai kan bila cikgu tanya sekolah awak berapa kilometer dari rumah? Aku letak 20km. Muahahahah. Padahal sekolah tu tak sampai 10km pun. Tapi jauh la bg aku seorg budak. Huhuhuhu. Ase less than 5km la, tapi still jauh untuk jalan kaki. 

En. shahrun plak, sekolah memang belakang rumah. Tu pun ada gak peel takmau pi sekolah. Aku cukup risaulah anak2 aku ikut perangai bapak dia. Hahahaha. Ye, sayang2 semua, aku cukup suka pi sekolah. Dulu ada kawan aku nama dia Ahyak. Aku tak igt nama betul Aku ingat Ahyak je. Dia ni baik. Sebab apa dia baik? Sebab aku tak suka buat kerja rumah. Ahyak suka tolong buatkan kerja rumah aku. Naik tingkatan 1, ahyak takde dah. Merasalah mak berdiri atas meja, kena rotan, kena ketuk ketampi, kena berdiri luar kelas. Muahahaha... Smpai masuk U ni pun aku rasa seksa nyelah buat kerja sekolah. Huhuhuhu...

So idea, rumah dan sekolah harus dekat tu memang kuat la. 1 sebab kitorg takmau budak2 penat. 1 lagi sebab senang nak uruskan apa2, tertinggal barang ke apa. 1 lagi sebab, kalau budak2 ni tertinggal van, takdelah jauh sangat nak jalan kaki. Tp so far dh masuk tahun ke empat ni, belum pernah Firdaus atau Hafiy tertinggal van. Alhamdulillah. Van Cheta, sangat-sangat reliable. Cuma Cheta dah tak sihat sgt. Akhir2 ni mcm2 pulak. Tak taulah Ammar ngn Aisha nanti cemana. Mohon dipermudahkan.

Lagi 1 sebab, time tu lah aku nak preggy. Bila preggy kos nursery pun bertambah. Muahahahah. So wpun hakikatnya sama je harga tadika dan private school. Tapi dah tambah sorang demi sorang. Pendam jelah kehendak tu.

Lagipun, en. shahrun yakin. Aku dari darjah 1 smpai tingkatan 5 sekolah biasa. Tusyen pun masa form 5 jek. Malas buat kerja sekolah plak tu. Alhamdulillah boleh je berjaya. Sebagai individu, kita taulah macam mana nak majukan diri kita nanti. Ye dak? En shahrun plak, wpn masuk asrama bila tingkatan 1. Tapi nauzubillah. Notty sgt kt sekolah okek. Muahahah. Tp bila dah kerja ok pulak. So kitrog yakin. Dengan basic yang baik. InsyaAllah anak2 syurga kami ni boleh berjaya. Kami doakan yang terbaik untuk mereka. Amin. 

Ok tu jelah aku nak share harini.

Jumpa lagi nanti di lain hari.

OKE BAI!




--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

January 13, 2017

Makanan

Dh lama tak menulis.

Asek lah meroyan kt fb.

Harini nk tulis kt sini. Tp tak la panjang sgt kot...

Aku kan jenis tak pemilih sgt kalau nk mkn tu. 

Alhamdulillah, asalkan benda tu halal, jarang nk was was sgt. Aku mkn.

Boleh kira dgn jari benda yg aku tak mampu accept utk mkn.

First of all, serangga2 yg kononnya rasa mcm udang, esp belalang hijau. errrkkkk. Sorry. Nak cuba pun mak taknak k. Tolong jangan paksa mak. Mak rela makan meggi. Huhuhhuhu.

Kedua, benda pelik2, selain ayam, daging ikan. Mcm daging arnab ke, daging rusa ke (aku pernah mkn kot. tp mcm. cukoplah, takmo try lg, even aku takleh nk intrepret. ok ke tak ok makanan ni).. landak ke. Kerbau pun. Br ckp ini daging kerbau kembang dh tekak aku. Huhuhu. Mcm arnab n rusa tu, sbb aku rasa depa tu comel, lebih sesuai jd binatang peliharaan. Walaupun, aku bukan jenis memelihara binatang huhuhhu...

Ketiga, mcm udang kering, ikan bilis, yg kita buat masak sayur, dh tu dia jd mcm lembik2. Masih berupa ikan bilis, tetapi lembik. No no no. Plis, aku tak mampu. Sambal ikan bilis pn, bila aku jmpa ikan bilis tu lembik. Aku tak mkn. Tp boleh lg la if no choice kan. Karang tak cukop protein plak. Hahaha. Sempat lagi memikir psl protein bagai. Huhuhhuhu. 

Kalau aku dh kenyang sgt. Plis jgn paksa mak makan lg. Mak dh kenyang ok. Huhuuu

Ok tu je nk merepek. 

Tros takde idea. Hihihihi.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

September 23, 2016

Talian Kekeluargaan

Sekarang aku faham. Kenapa mengambil anak angkat itu tak seharusnya dipandang enteng. Seperti, biarlah orang yang kaya itu ambil anak itu dah bela. Mereka lebih mampu. 

Kadang-kadang. Kaya itu bukan selamanya. Allah swt yang menentukan. Dalam tempoh beberapa tahun, kaya itu bisa terlucut.

Tapi kasih seorang ibu, kasih seorang bapa, itu tak berubah. Walau kaya walau miskin. Mungkin dilupakan, diabaikan. Tapi tak mungkin hilang. Allahuakhbar.


Aku rasa jahil bilamana telahan aku selama ini terlalu mudah. Tak aku ambil kira jiwa yang terseksa kerana perpisahan. Walau seorang Bohsia yang membunuh anak sendiri. Demi menutup malu. Tak banyak, pasti sedikit terkesan. Dan episod duka itu pasti selalu bermain dalam jiwanya.

Aku baru tengok sebuah cerita Korea. Miracle from Cell No. 7. Mengisahkan seorang ayah yang autism, bersama anak perempuannya yang berkerjasama untuk hidup senormal mungkin. Menikmati kehidupan apa adanya. Yang paling penting saling menyayangi antara satu sama lain. 

Kisahnya mulanya mengenai sebuah beg sailormoon yang anaknya berkenan sangat. Lalu si ayah berjanji untuk belikan. Malangnya beg itu, telah kehabisan. Dan dibeli oleh seorang budak perempuan yang lain. Tapi si anak tak kisah. Tapi si ayah tetap menyimpan hasrat untuk mencari beg itu di kedai lain.

Satu pagi, si anak menghantar ayahnya keluar pintu untuk pergi bekerja, ditempat kerja sewaktu makan tengahari, sesuatu telah berlaku. Dan sehingga malam si anak menunggu kepulangan ayah, ayah tidak juga pulang. Dan itulah kali terakhir dia menghantar ayahnya ke tempat kerja. Ayahnya tidak bisa pulang lagi.

Rupanya ayahnya telah dituduh membunuh seorang budak perempuan. Padahal budak itu jatuh sendiri akibat jalan yang licin. Kerana budak itu tidak bernafas, si ayah hanya hendak memberikan bantuan pernafasan.

Kerana kerakusan ayah kepada budak perempuan yang mati itu, dia mahu ayah autism tadi dihukum. Berusaha keras juga supaya hukuman mati dijatuhkan. Dan akhirnya hukuman mati dijatuhkan.

Plot2 sedih dan sayu di saat ayah dan anak berpisah dan disatukan oleh rakan-rakan dalam cell no. 7.

Rakan-rakan yang gangster, akhirnya akur dan sayang dengan si ayah yang jujur dan baik. Mereka sama-sama bersusah payah menemukan ayah dan anak yang amat-amat saling merindui. Bahkan pegawai penjara pun luluh melihat kisah si ayah, dan bertindak menjadi keluarga angkat si anak. Semua rakan yang mengetahui kisah mereka tahu, si ayah tidak bersalah. Tapi apakan daya, ayah kepada budak perempuan yang mati itu mempunyai pengaruh yang kuat. Bukti-bukti kukuh yang berpihak kepada si ayah didiamkan. Lalu hukuman mati dijatuhkan.

Saat si ayah hendak di bawa ke tali gantung, sekali lagi dengan bantuan rakan-rakan. Si anak dijumpakan dengan si ayah. Bersuka ria. Menyambut hari lahir si anak. Semua memberi hadiah.Termasuk si ayah. Sebuah beg sailormoon yang diidamkan oleh si anak. 

Waktu perpisahan. Si anak terus positif akan melawat si ayah lagi. Manakala, si ayah sedih, kerana tahu nasibnya selepas ini. This is the last goodbye. Semua menangis melihat si anak dan si ayah dipisahkan. Si ayah memberitahu si anak, dia akan pergi ke satu tempat yang jauh, dan tidak kembali. Jaga diri. Jaga kesihatan. Makan makanan berkhasiat. Dengan senyuman si anak mengangguk.

Dan itula kali terakhir kelibat dan tangisan ayahnya didengarkan. 

Ketika besarnya, si anak dibesarkan dengan baik. Dan akhirnya menjadi seorang peguam. Dia membuka semula kes ayahnya utk disiasat kembali. Akhirnya, mahkamah memutuskan ayah autism itu tidak bersalah. Malah bukti-bukti yang ada tidak kukuh untuk dijatuhkan hukuman. Sedangkan si ayah telah dijatuhkan hukuman mati. Tapi si anak puas, kerana semasa hidupnya, dia berjaya mengembalikan maruah ayahnya yang tercalar. Sampai mati ku, aku mencintaimu ayah. Kata si anak.

Akhir cerita, kelibat ayahnya datang dengan gembira - mungkin setelah tahu dia didapati tidak bersalah. Dan mengucapkan selamat tinggal kepada si anak versi dewasa.

Cerita berakhir dengan tangisan jujur dari si anak versi dewasa, dan penonton.

Good Story.


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

September 02, 2016

Autum In My Heart

Layan balik. Cerita yang buat aku berfikir fikir fikir fikir..

Ada 5 watak utama. 3 pompuan 2 lelaki. Eventually one girl has to go. If not, panjang citer la kan.

Kat situ dh nampak. Lelaki yg berpotensi buat suami dgn lelaki yang potensi cukop sampai jd pakwe je. Tp lelaki yg jd pakwe tu. Eventually mature jgk ok la nk buat laki jgk. Boleh kemas dapo and basuh pggn. Maklomlah, awek dia sakit. Leukimia lak tu takleh wt keja berat. 

TP yg potensi jd SUAMI tu mmg best lah. Ko mampu, ko cinta pompuan tu. Tp sbb pompuan tu tak cinte kt ko. Ko sanggup buat apa sj supaya pompuan tu dpt balik kt org yg dicintai. Huhuhu. Cedey2...

Last2. Pompuan yg jd rebutan tu. Mati jgk sebab leukimia. Adehh sadis.

So mcm dh ngam la. Laki pakwe ngn pompuan A. Laki suami ngn pompuan B, which is adik kepada laki pakwe. Related bersimpang siur. Pening tp takdelah bosan. huhuhu.

Tapi nanti panjang cerita pulak. So nak taknak. Laki pakwe has to go.

He wants to keep his promises. Yg ni aku konpius. Pompuan leukimia tu soh dia hidup. Tp dia pi slumber biar diri kena langgar lori. So mati..

Yela. Kalau tak mati nnti cmne nk temukan dia balik ngn pompuan A. Susah jgk nk buat citer balik. 

Last2 dia mati. So dpt bertemu balik ngn pompuan leukimia.

Laki suami ngn pompuan B, tergantung di situ. Yg pasti Won Bin yg blakon jd laki suami, kawin org lain. Br last year dpt anak. Sumber wikipedia. Pedia pa btoi. Huhuhu

Apa apa pun mmg best legend lah citer ni.. Uhuhuhuu....

Ok bai.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

June 28, 2016

Ih Rasa Nak Marah lah

Maaf. Aku tau ni ramadhan. Tapi aku tak pose.

Last week aku marah kt En. Shahrun. Marah gile, (Dia tak tau, aku tak habaq)...

Tapi aku teringin nak tanya dia masa tu: Bosan sangat ke dah kawin ngn aku?

Nauzubillah... Huhuhuhuhuhhuhuhuhu......

This week, marah kt classmate aku plak.

Ko pehal. Org email berkali2 tanya bila kerja nak siap bila kerja nak siap. Ko DIAMMMMMMMMMMMMM je kan. Berlagak suci sgt. Konon bulan ramadhan taknak gadoh. Eh pompuan... Ko kalu tengah buat kerja, bagitau laaahhhhh Takdelah orang kena buat kerja ko. Dh tu senang2 ko buang apa org dah buat. Tetibe gaahhh ko buat sume benda. Like What the fish lah pompuan!!!!!!

Aku skg, memang pandang serong ler dgn org pakai purdah. Nama je pakai purdah. Hati tu nauzubillah. Apsal busuk sgt? Aku igt hati aku ni cukop busuk dah. Ckp pendengki sejati dah. Mana nak tau jumpa ngn org mcm ko... Grrrrrrr...

Tapi tak semua lah mcm tu. Ada jgk sorg kwn aku baik. Aku sayang dia. Dia slalu bg nasihat kt aku. Liza, i heart you lebih2 tau. Dont get me wrong. Walaupun dia tak bc blog post aku nih.. Huhuhu. Dear hanan, ko jgn bgtau dia plak k. Huhuhuhuuhu...

Ok lah aku nk citer pun dah takde mood. Tetibe lecturer dpt warning dari aku. Muahahaha. Ko igt ko sorg je nak strict2 ngn aku? Aku tak boleh strict? Sorry ok. En shahrun sorg je bole buli aku, tapi aku jarang balas. Tu pn jarang ok. Selalunya aku balas balik. Muahahahaha. Tp org lain. Sorry la. U not my husband. Muahahaha.

Aku ckp cmni ngn lecturer: Please ok, jgn amik dah version baru dari team member lain. Disregards terus. Regards yg my current version je. And im serious!! Grrrrr. Muahahaha...

Ok bai. Dr td nk sidai kain tak sidai2. HUhuhuhuuhu.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin