Loading...

January 19, 2016

Nikmat Hidup..

Tidur nyenyak malam tadi Alhamdulillah.

Tp tetaplah bangun tu terasa macam nak bangun solat je then tdo balik. Wakakaka... Tidor terus baru padan muka hang tak sempat bertaubat. Huhuhu. Nauzubillah... Allahuakhabar!

Anak pertama ngn anak ketiga, memang tak cukop tdo. Ammar even smpai aku preggy kan aisha, still malam nak menetek je 24 jam. Tp syukur, lama2 aku berjaya stop kan dia nyusu. Kira ammar lama menyusu lah. Smpai dia 2 tahun lebih. Just nice smpai aku preggy kan aisha dia stop. Tapi masa dia 8bulan dh campo susu la. Cuma masa dgn aku takdela minum susu botoi tu kan. Huhuhu...

Anak kedua - hafiy memang laaagi lah byk tdo. Tp dia suka nangis tgh2 mlm. Punya lah susah. Tp lps tu dia tdoo smpai pg smpai ketghari. Aku yg tak tau masa tu sepatutnya tak boleh bagi baby tdo lama sgt. Huhuhu. Dok syok baby tdooo ja kan. Huhuhuhu...

Aisha memang menurun perangai hafiy. Cuma lebih ok skit la. So siang dia susah tdo. Mlm dia tdo sepanjang malam. Bgn pn masih ketiduran balik. Alhamdulillah syukur syukur sgt dgn aisha. Kalau dia bgn or menangis malam tu ada la punca musabab nya. Aku salah mkn ka apa ka. So fix issues tu, insyaAllah ok la dia.

Tp pemenang baby paling senang jaga tetap hafiy. Huhuhuhuhu. Memang penenang jiwa betul... 

Hafiy jrg kena marah ngn aku. Sebab dia tak suka kena marah. Beliau akan touching lebey kalau kena marah. and cepat merajuk. So kalu aku marah dia. Smpai berhari2 akan rasa guilty tu wpn dia ok je. Tp nampak je ok. Tetibe satu hari yang hening, dia boleh cerita balik perasaan dia kena marah ngn aku atau abah dia. Ko tak touching masa tu?

Note to self: marah dia masa hari isnin tak mintak maaf lagi.

Anak2 pengarang jantung mama. Sorry sebab tak dpt jadi mama yang sempurna utk korg. Mama masih rasa tak layak jd mama korg. Entahlah sampai bila br layak. Korg lah rezki mama, Allah bg. Yang mama rasa tak ckp tgn kaki ni nak say thank you to Allah swt. Allahuakhabr Allahuakhbar.

Sayang anak2 mama semua! sob sob.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

January 18, 2016

Qu Puteh dan Pink

Walaupun aku suka MERAH. Tp MERAH too bold for me, jiwa penakut aku jarang opt for MERAH. As i said. TOO BOLD for me. Im not that bold! Hehehe. So most of my stuff, i'd opted for PINK.... 

So HIDUP PINK. PINK PON BOLEYY. CANTIK JGK APE...

As they said: Challenged, Man's EGO! watdefakk? Hohoho... 

Aku memang tiada kaitan langsung dan tak tahu menahu pasal status bola sepak Malaysia yang bagi aku SENDU jek. Kualiti? Sedey kot. Dok kat situ je tak kemana-mana pun. Bagi aku la yg tengok pun sebab terpaksa selalunya. So sememangnya aku bukan lah orang yang layak pun untuk mengulas. Persepsi aku hanyalah sebagai 'orang luar'. Lain lah kalau peminat tegar bola sepak kan. Tapi bahaya jugak. Peminat tegar, anda biasanya akan terlalu obses, dan tak kurang juga BAYES! Heheheh.

Tapi pendapat aku. Erm. Memang lah DSV (erkk mcm Dunia Seni Visual plak hahahaha. )... DSV memanglah nak promote produk dia. Biasalah orang nak promote produk. Dia ada vision dia. Dia ada matlamat dia. And dia tau dia dah spent money. So dia just nk hak dia. SUKATI DIALAH kan. Takmo ikot syarat dia, toksah setuju untuk berkontrak dengan dia. 

Memanglah, nampak macam KAFA ni, buat semua tu kerana duit. Bla bla bla. Kerana MONEY, BODY terjual seluruhnyaa Hahaha. Lucu kan, apek pun kena que puteh muah muah bagai. MERAH PADAM MUKA UOLS! I so Like. Hehehehehe.

Tapi aku rasa beberapa benda which is:

  1. KAFA lega sikit, adalah modal sikit nak meneruskan kehidupan.
  2. Rileks la skit pemain2 sekalian. Dr awak kejung je macam macho sgt. At least layan karenah DSV, semua chill balik, enjoyss je walaupun malu. Plis lah. I know uols enjoy it so much. Baik pemain kafa, baik penonton semua. GELAKKK je huhuhu. mcm 1 bentuk hiburan. Tak lah pemain semua stiff sgt. Target menang sudah tentu, tapi dalam masa yang sama kita mesti ENJOYYYY. 
  3. FEYMES ko pemain2 KAFA. Asek2 kuar tivi. Asek2 kuar tivi. Promosi free kot. Adoi. Tu positif bg aku.
  4. Satu sisi lain dalam bola sepak yang orang tak nampak sebelum ni. Unik, menghiburkan...
  5. Selain dari pink2 ntah hape2 lagi syarat dia. Aku rasa target utk menang tu macam lari dari topik dh. Sebuk ngn circus pink pink muah2 nyum nyum je sana sini. Huhuhu..
Cuma 1 jela. DSV tak perlu over sgt kot. 16million ni one time deal je kot. Mesti ada tempohnya. Habis tempoh, KAFA akan kembali ke asal. Tp tak tau la kalu Produk DSV ni meletop2 plak lepas ni, ada rezki nak taja untuk tempoh lain lak. Tapi kalau dah dia nk over. Bior lah, duit dia. Korg layan jelah sampai habis kontrak. 

CUTEE jerk memasing pakai pink dan diperkotak katik kan. Takpela. Diperkotak katik kt luar padang je. Dlm padang, ko tunjuk la skill ko balik kot.

Sj je nak meluahkan. Aku rasa benda ni positif. Tak nampak negatif nya pun penajaan ni. Cuma mgkn lagi bagus duit penajaan tu guna untuk charity. Ada gk pekdah nya kot. Tp tak fofular plak kot? Ntah la...

Pepandailah korg atur. Hal donia semua ni.

Ok bai. heehehehehe

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

August 10, 2015

Pregnancy Due Date Calculator

Enter the first day of your last menstrual period:

Month: NOVEMBER
Day:3
Year:2014
Due Date8/10/2015Conception11/17/2014
Pregnancy Test12/1/20141st Heartbeat12/15/2014
Quickening3/9/2015Viability4/20/2015
Week 111/10/2014Week 224/6/2015
Week 211/17/2014Week 234/13/2015
Week 311/24/2014Week 244/20/2015
Week 412/1/2014Week 254/27/2015
Week 512/8/2014Week 265/4/2015
Week 612/15/2014Week 275/11/2015
Week 712/22/2014Week 285/18/2015
Week 812/29/2014Week 295/25/2015
Week 91/5/2015Week 306/1/2015
Week 101/12/2015Week 316/8/2015
Week 111/19/2015Week 326/15/2015
Week 121/26/2015Week 336/22/2015
Week 132/2/2015Week 346/29/2015
Week 142/9/2015Week 357/6/2015
Week 152/16/2015Week 367/13/2015
Week 162/23/2015Week 377/20/2015
Week 173/2/2015Week 387/27/2015
Week 183/9/2015Week 398/3/2015
Week 193/16/2015Week 408/10/2015
Week 203/23/2015Week 418/17/2015
Week 213/30/2015Week 428/24/2015
This due date calculator will give you not only your due date, but will give you a whole calendar that you can print with the major milestones of your pregnancy by actual date. This includes telling you every week of pregnancy by date. It's a great reference to keep around. I'd suggest that you print it and put it where you can easily access it. You can also come back here for even more information every week.

July 08, 2015

Kerja Suami atau Kerja Isteri?

Haiyoohhh itu pun nak jd isu ke..

Well. Benda tu takkan habis ok. Just look at your parents. They're still fighting about it till the end. But both loves each other no matter what. Ok la tu topik lain, topic about surfacing how you feel about your partner...

Aku ase isu ni kerja sapa ni kerja sapa no issue la.. Apa yang penting KERJASAMA.

Tp skali skale dlm hati tu mesti mcm. EHH balik2 aku.. Balik2 aku...

Contoh mcm suami la.. Ehh asek2 aku je yg sidai kain.. Dia buat apa. Contohhh terdetik dlm hati dia kan... Cuba dia voice out kan kata hati dia.. Isteri plak kata. Ehh tu dh memang kerja suami! X ke jd isu tu? Sakit hati...

Bottom line is, somebody NEED to finish it up. Contoh mcm sidai kain la. Dok sibuk mempersoalkan sapa buat sapa buat last2 tak buat. Gitu. Dh tgh buat tu buat jela siap kan .Sentap sekali sekala tu normal lah. MANUSIA BIASA KOT...

Bkn isu isteri tak ikhlas ke, suami lepas tgn ke. ISU tu takkan pernah habis.

Point nya skg. Kalu nak bahagia buat jela. Berkerjasama.

Aku kalu suami merungut. Aku merungut tu biasa sgt bg aku. Paling2 gaduh la masam muka jap. Kan bang kan? Hihihihi....

Tp aku paling alergik kalu ada org lain cmpo. Perghh panas hati. Contoh ayat... Isteri apa tu semua laki buat???

Sebok je. Ko jaga rumahtangga ko sudah. Sibuk rumahtangga org wtpe?

Ok bai.. Hihihihiihi. .Tak emo ye...Sj je main tulis2... Hik hik

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

July 07, 2015

Pengalaman Mengajar Anak Berpuasa

Tak aci sikit sebenarnya. Tapi nak share jgk. Hihihi.. ;p..

Firdaus - Darjah 2
- Dia dh masuk tahun ke-3 nak berpuasa. Minggu pertama memang mencabar. Mcm baru belajar berpuasa. Sikit2 nak air. Sikit2 nak buka. Tapi Alhamdulillah, by puasa ke 4 5 macam tu dia dah steady sikit dh.
- Susah jgk kalau nak kata dia ikut pengaruh kawan. Sebab ada je kwn2 dia (baru darjah 2) tak puasa. Allah hai, budak lg. Bdn masing2 pun kurus kedenking. Tak payah la paksa2 sgt. InsyaAllah. Kalau parents berpuasa, istiqomah membentuk anak, anak tu pasti akan berpuasa.
- Aku sediakan setiap kali berbuka dan bersahur, sebotol air (500ml je).. Tu je botol yg aku ada. Tu pun aku baru je belikan utk dia. So mula-2 tu susah jgk dia nk habiskan. Lama2 like a pro. Dia sendiri yang tanya mana botol dia. 
-Selain dari monitor n pastikan DIA MINUM AIR BANYAK... Aku jgk dpt tenangkan hati aku dgn cuaca panas skg kn. Risau jgk kena heat wave ke apa kan. 
- Tp Alhamdulillah.. Aku ase minggu pertama tu je cuaca masya Allah, sgt panas. Later2 ni aku ase mcm dah agak reda sikit.
- Firdaus buka, dia boleh makan dgn byk. Bykkk sgt. Tak sangka aku. Sahur ajer la dia susah skit nak mkn. Pstu ikut tekak dia la. Smpai aku sentap jgk ada skali tu. Dan DIA TAK MAU MAKAN KURMA.. Huhuhu. But as long as dia mkn jgk skit, wpn 3 suap dan minum air sebotol dia tu. InsyaAllah. Dia ok.
- Ada sehari tu dia ngelat. Since dia buat hal pg tu tak mo mkn. Kul 7am cmtu dia mkn snack. Konon bersahur la. Hahaha. Tp lepas tu dia tak mkn dh. Dia still istiqomah nk berpuasa smpai ptg.. So aku consider dia berpuasa lah... Dan aku pesan. Skg ni boleh buat. Nanti dh besar tak boleh... Berdosa. And he nodded... Alhamdulillah...
- Ni tips yang PALING PENTING - Solat!... Pstikan dia solat ckp 5 waktu. Aku ase, dia sgt istiqomah berpuasa sebab solat. Betul lah org kata solat tu tiang agama. Selain dr pastikan dia mkn n minum. Sebenarnya tak byk pn kata2 nasihat (bebelan) yg aku atau en. shahrun keluarkan. He is fasting like a pro. InsyaAllah kami yakin smpai hujung ramadhan... Amin... 
- En. Shahrun pun rajin bwk dia pi terawikh. Cuma sekali je, Firdaus sakat adik smpai En. Shahrun baran. Pstu dia tinggalkan anak2 dia gitu je. Terkelip2 mata budak2 tu tgk depa kena tggl. Hahahaha. Aku ase situasi tu agak kelakar. Aku ckp ngn budak2 takpela. Rehat 1 hari. Dh pi tdo. Esok nya dh ok dh. ;p...
- Dlm masa yang sama jgk. Aku cuba istiqomah utk bgn sahur. Dan pstikan ada la sesuatu utk mkn ataupun minum. Walaupn malam besenye aku kecundang awal. Lps isyak aku mmg tak igt apa dh. Tdo tros. Huhuhuhu... Tp pg tu aku will try to prepare sumthing la. Aku harap Allah swt sentiasa bantu aku utk istiqomah bgn sahur. Amin.... Dlm 20 mlm bersahur ni. Alhamdulillah, tak pernah tak bgn lg. InsyaAllah...

Hafiy - 6 Tahun
- He's one tricky guy...
- I cant read his mind.. Huwaaaa....
- One day he said - HAFIY TAKKAN BERPUASA, SEBAB PUASA AKAN MEMBUATKAN HAFIY BERASA LAPAR... hahah!
- And, badan dia sgt sgt kurus... Dan dia sgt sgt sgt sgt susah mkn. Kdg tu balik rumah langsung tak mkn dinner. During weekend kdg tu apa je dia mkn. Kdg tu mkn biskut je.
- Ko mak dia, takkan ko tak kesian nk paksa dia puasa kan?
- Thanks to his teacher, dekat tadika.. Sebulan sebelum Ramadhan lagi mcm dah kenalkan bulan Ramadhan kepada pelajar semua. Mcm bgtau puasa tu mcm mana. Sahur tu apa. Niat tu apa. etc.... So aku ase benda tu sedikit sebanyak macam membuka minda dan kehendak dia sikit2...
- 11 hari pertama puasa. Aku ngn En. Shahrun tak pernah miss kejutkan Hafiy mkn sahur. Even tanya apa preference dia utk mkn. Mcm Firdaus jgk. Biasanya tak susah, nugget la, vitagen la, nestum la. Nasi dgn telur sgt. Sgt mudah kn? So itu la kitrog prepare..
- During the day, En. Shahrun yg lebih strict. I dun care u must fast - Tapi dia takde control over the kids. Muahahahaha. Psl dia takkan jd perantara dgn ticers. So aku la yg akan decide.. Wether hafiy shud be restricted from eating or not. Aku akan decide based on apa dia mkn time sahur tu...
- Dlm 11 hari tu. Ada hari aku ckp. Ok ticer, bg hafiy mkn. Hafiy mkn 3 suap nasi je pg td. So siang tu. Lepas kelas. Hafiy akan diberi nasi. And then ticer complain plak. Dh dia dpt mkn. Dia pi kaco la semua bdk2 yg puasa. Lari sana sini ajak main. Smpai ada yg demam. Yes. Ada sorg tu, dia nak puasa. Lps tu dehydrated sbb main byk n lari byk kot. Terasa  besalah aku sekejap. Hahaha.. So esok nya aku ckp ngn ticer. Ok Hafiy tak payah mkn. Balik tu, aku amik. Br la aku bg dia mkn coco crunch ke biskut ke n milk and thats it. Nnti buka br lah dia mkn dgn kitrog semua.
- I gave him an introduction on what is sahur. Lepas sahur, subuh prayer. And then u may go to watch tv ( ptt nya bc quran la kan. huhu) or sleep. And also introduction of breakfast. I restricted myself to become like other parents (like my own parents for instance).. Tak puasa tak boleh join org puasa mkn. THAT'S WRONG! You shud let your kids eats with you! During the breaking fast. Hafiy even ckp, mama, kalau makan bila buka puasa ni, semua jadi sedap! Alhamdulillah. Aku ase, idea ni mcm dr Allah swt. Dulu aku tak terfikir sgt mcm ni. Tp bila aku try, aku nampak kesan dia positif. Dr kita halau budak2 ni pi mind their own business since they r not fasting. Kita ajak dia join. And he feels the spirit eventually.. Allahuakhbar...
- I bought him a bottle, for drinking purposes, just like Firdaus bila dh masuk hari ke 5 dia berpuasa. And bottle tu memang bantu utk dia minum lebih byk air. Kalau tak tu i cant control his water consumption. At least minum separuh botol time buka, separuh lg time sahur.. And then air manis lain. Aku ase quite enough..InsyaAllah..
- On the 12th of Ramadhan, when i fetch him. He was looking very down. Ticers told me, he refuses to eat. He chooses to fast on his own. Masa tu Allah je tau perasaan aku.
- Eventually, that thing just follows on the other days. 
- Since that, Hafiy is considered fasting. Dia lg Macho dr Firdaus. Even dia pulak marah Firdaus mkn selepas Azan Subuh. Hehehe... Cuma ada la sekali dua, dia minta minum air. Tp during weekend - psl dia sgt sgt aktif lari sana sini. And semalam. Because its monday. Monday always seems like firstday. After minum. Dia tak mintak mkn. And tros tdo waiting for breakfast. 
-Aku notice, masa Firdaus 6 tahun dan darjah 1 pun. Pemahaman puasa dia tak mcm Hafiy. Dan dia always gaduh dgn aku sebab i force him to fast. Tapi Hafiy, things got smoother, dan aku pn tak strict sgt. 

Keywords
- Solat 5 waktu penting. Paling afdhal, solat berjemaah. 
- Istiqomah ajak dia sama-sama Sahur dan Berbuka walaupun tak puasa SETIAP HARI!
- Ceritakan kisah2 nabi ke, apa2 kisah yang berkaitan Puasa dan menjalani ibadah Puasa. Even ceritakan dan terangkan. Apa itu puasa, Rukun puasa etc. (Ini tadika hafiy dan sekolah firdaus yang buat. hihihi.)
- Jangan paksa, sentiasa tunjuk concern psl kesihatan dia. Bgtau dia kena minum air cukup. Mkn cukup. Kalau kurus sgt nanti sakit etc. Eventually, dia rasa lebih disayangi kot.
- Belikan makanan-makanan dan minuman yang dia suka. Tunaikan permintaan dia (dari segi makananla. Mainan ke ajak tgk wayang ke memang tak layan..hihihihi). InsyaAllah.. Dia akan rasa lebih gigih utk berpuasa.
- Aku atau en. Shahrun tak janjikan hadiah pun. Mahupun cakap sehari seringgit etc. Tp by surprice, contoh aku blikan botol air utk Hafiy. En. Shahrun blikan bunga api. Bli kan baju raya - tak janji, tau2 ada. It does helps i guess in terms of rather than they're doing it for materials, they're doing it because they have to.. And along the way, good things will happens. insyaAllah....

Ok tu je nak share. Ni pun banyak dh. :D

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

July 03, 2015

Treining Oracle Lg

since 2012. 3 kali dh attend. mcm2 topic n focus. 

kira setahun skali.

one of the most interesting training which i like.

tp on third one ni.

during Ramadhan..

Ya Allah ngantok nyeeee.....

Today last day for the current course..

Lindungilah aku.. Jgn la aku tertido.. Plisssss...

Ok bai.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

March 16, 2015

Dengkil-KLIA2-Kundasang-Ranau-Poring-KK

Rasa macam sekejap je dr JPO Disember haritu. So pembuka tirai 2015 ialah Kota Kinabalu! Ni dari 2011 kami ke tmpt yang sama. Masa ni mcm tak puas je. So aku request untuk repeat. Tiket dh beli dari tahun lepas. Setahun peram tiket tu. Mcm biasa, aku plan je nak pergi mana, bila sampai sana En. Shahrun akan in-charge on mana mau pegi, hotel mana nak duduk etc. Lebih kepada relaks2 punya holiday. Flight was on 5th of Mac 2015. Masa tu kami book teksi on 4am, sebab flight is at 645am. So ample time utk check in n bag drop. Tapi by 415, teksi never showed up. And en. shahrun tetibe dpt idea bernas hantar kitrog dlu naik kete, then dia patah balik.. amik moto n parking dekat KLIA2. Cost nak pegi tu less than rm20, plus minyak plus parking rm5. So jimat gila, rather than nk bayar teksi RM60. Cuma kesian en. shahrun la kn. Tp dia sanggup so proceed. Lepas ni boleh buat cmtu lagi. Ya Allah, Ammar kan suka flight, so dia sgtla eksaited n teruja sgt naik flight. Smpai KK, tros drive to kundasang. We booked a car, the same car we booked on 2011. Cost us RM300 for 5 days. And the car mcm dh barai jgk la kot. Masa 2011 the car was brand new. hehee. Sampai Kundasang, kami check in dekat Kiram Village. Allahuakhbar... Punyalah seronok kt sana. But kami tak nampak view on Kinabalu Mt. Psl berkabus and cuaca agak lembab dan hujan je that day. N MasyaAllah punyalah sejuk. Psl asek hujan je. That evening kami jalan2 kt area Ranau-terus lagi tu aku tak igt apa nama kawasan tu. We bought local fruits which is Durian n Manggis. We tapaued for dinner also. Lunch tadi kami mkn megi n nasi ayam lebihan mkn atas flight. Mlm tu punyalah sejuk, i was sneezing like hell, so is Firdaus. Kesian kami. Ammar jaga mlm nangis2 sbb sejuk sgt. It was terrible yet funny n interesting weather. I dont like it at all, but felt blessed that i experienced it. Hehehe. Mcm best jgk la sejuk2. Cuma mgkn tak bwk baju bajan yg mencukupi kot. Next day kami jln ke area ala-ala Smallville Superman tu. Breakfast tu kami mkn megi, then en Shahrun bw ke ranau jgk to mkn roti canai. Minum susu fresh kt Dairy Farm tu, feed the goats n cows. Kids love it! Then kami turun kt KK, on the way down the traffic was massive. Aku byk tdoo je. Kekekek. Smpai KK mlm dekat TH Hotel. En shahrun bli nasi arab kt situ. It was quite cheap, restoran dlm hotel kot. RM20, kambing nasi arab. Kami mkn berlima. Kambing dia besar gila kot. Tp tula. Kalu bli 2 bungkus br la sesuai mkn berlima. Kekekeke. But still murah. Almost the price at home, nasi arab pn mmg bkn murah kn.... We definitely will comeback and stay in TH hotel if we went back to KK. Then the next day we moved to Novotel Hotel at 1Borneo. Here we stayed for 2 nights. Kt sini bermulalah siri lepak lepak dan lepak. Plan nk ke Kota Belud, but we realized mcm far away. Actually en. Shahrun la yg decide takmo plak. Hahaha. So on the nextday after one night dekat Novotel, kami pi tgk wayang citer sponge bob. Halfway, aku tdooo je. Hahahaha. Ntah mcm bosan plak. Tp firdaus n hafiy suke. The thing aku menyampah psl citer omputih ni mesti nk selit skit yg SXX tu. Sabo jela. Skit pn sure ada. Satu hal aku nk menjawab kt bebudak ni. I knoww, nk tarik minat adults to watch it jgk. But still.. Hermm.. Entah lah. So on the last day, en shahrun bawah jln kt area Tanjung Aru, dlm dlm kete jek. Hahahahah. Aku as usual tdoo lg. Mmg over relaks la. Smpai umah on Monday, 9th Mac 2015. Alhamdulillah. We ended our trip in one piece!

















March 13, 2015

Sepetang di Kundasang (6th Mac 2015)

































February 04, 2015

Wake Up Every Morning, With YOU Right By My Side...

One of u.. Will be reading this blog.

Three other u. Still dont..

But i love ALL of YOU...

Its a sweet feeling every morning.....

Dear Allah, thank you! :D

January 20, 2015

Touched

2nd week of schooling..

My children has begun to develop such an interesting things this week, and it just Tuesday.

I start sending them to read Al Quran to an Ustaz house. So Hafiy deny my act at first by saying, he needs me to teach him, not anyone else. He told me his fears, that his not able to do it. I can feel it, even though he doesn't tell, he is ashamed of himself, he feels handicapped cause he couldn't read well. I said, this is just the beginning, the Ustaz will teach you. InsyaAllah. 

Later that (last) night, he finally said. Ok mama, i think i need this class. I will attend next class. I think, he somehow realized that he needs the class. So that touched me. 

And Ammar, he wants to join the class. He cried all the way home after sending his brothers, to be in the class with his brothers. I cant wait for him to be 4 years old to sent him to that class as well..InsyaAllah nextyear.

And this morning, when i was arranging Firdaus's books for school. I found a note on his board. Its undated, but i think it was made last friday. He wrote that someone making fun of him eating donuts, hiding his pencil box, and pushing him so he fall down (but he didn't). So i told him, its good that he is making notes on what happened daily at school or anywhere. I can see that he has already improves his writing skills and a very smart handwriting just like his dad. He just nodded. But it touches me by a lot of signs i saw on his notes. His feelings, his new skills and new friends. Eventually, he is not with his old buddy Adam Muhsin. Since Adam already change Religious School, and just couple of days ago went back in to his class. Previously Adam was on a different class. 

I know Firdaus is not quite happy with that. But eventually, he's trying to adapt with it and doesn't rely on Adam anymore. 

May Allah guide me and my husband to guide our family. May Allah protect us. Amin.... 

InsyaAllah.  

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin