April 29, 2009

Adik Saba Dlu...

Adik.... saba dlu ye dik... Br 33 weeks... awal sgt lg ni.......

Dlu, masa Firdaus taknak nyusu bdn, i know i am pregnant...

Skg, tiba2 Firdaus tak bgn nyusu mlm... Susu sblm tdo n bgn tdo.... Dh 3 mlm dh... Does this mean i am going for labour?

Awal lg la dik...... Tgu la at least 36weeks ek syg Awal lg...

Aku dh ase mild contraction n td ada darah setitik... Maybe sbb time tu tgh panas ngn member opis kot ek... Hope not labour signs... I want this baby in my tummy a while longer... It's not good for him to get out now...

Saba ek syg.........

Tak Tau Nk Letak Tajuk Apa...

Td aku ada training. Ada la pergaduhan kecil skit. Tak tau la kalu org lain pasan. Tp hati keibuan aku nih pasan. Kesnya mcm ni, adala sorg pegawai ni dok sakat sorg lg pegawai yg naik pangkat tak lama lagi... Aku paham la die nk sakat. Aku pn nk sakat jugak. Tp berpada2 la jgk.

Bende tak betul pn nk ketegak gk. Tak paham aku. Aku tau die terasa, aku bole nmpk dr cara die terdiam...

Kesnya, die dok sakat la pegawai naik pangkat tu nnti naik beskal tdo bilik server la apa. Aku ckp la wt pe nk naik beskal. Kn pegawai tu ada kete. Patu die ckp nnti abis minyak la byk pakai minyak la. Allah apa nk susah kn bole claim. Kemudahan apa yg taknak guna tu apsal. Pstu die ckp die taknak sign. Aku pn mulut lazer ckp la, Mmg bkn patut die yg sain pn, sbb kalu minah tu masuk sini die kn nk kuar. So apa ada hal. Bende kecik pn nk ketegak. Aku plak mmg jenis kalu aku YAKIN aku betul, jgn harap aku nk mengalah. Muahahahahahaha. Nasib la, kalu ko pompuan pn aku tak reti nk pujuk. Kalu ko LELAKI pn aku lg la tak reti. Tp aku mintak mahap la bebanyak. Mmg nature aku mcm ni. TP AKU TETAP YAKIN AKU CUMA MENEGAKKAN KEBENARAN. Tu mmg kebenaran. Wpn aku br keje kerajaan, aku tau, korg bole claim OT, korg bole claim Milage. Apa ada hal. 2-2 pn bole claim. Aku yg takleh claim OT ni tak jeles pn. Aku tau ramai tak suka aku kt sini sbb sikap aku nih. Lantak korg lah. Yg penting aku takde aniaya korg. Kalu ada korg ckp la dpn2. I can try to face it and say sorry. Wpn aku ni mmg jenis susah sbenanye nk melutut mintak maaf kt org. Tp kalu aku salah. Aku akan ngaku aku salah. Paling2 aku nangis merayu2 jelah. Hihihihi. ;p..

Tu satu hal. Lg 1 hal, psl CUTI. Itu hak org lah nk cuti ke apa kn. Knapa la msti ada yg persoalkan. DIA MEMANG LAYAK BERCUTI.. Tolak cuti dia bkn cuti ko apa ko kesah. Ko jeles ke die dpt markah tinggi? Maybe pada dorg sbb dorg tak cuti, so dorg mcm 'Bagus' la kot. Ntah la aku tak tau. Tp aku rimas kalu hal2 mcm ni. Tak boleh tidak aku mesti bersuara kn pendapat aku yg TIADA SALAHNYA KALAU DIA BERCUTI......

Maaflah kepada sesapa yg tak bole terima cara aku ni.. Tp tulah yg aku rasa. Bg aku bende simple takyah la nk susah2........Lain lah kalu die buat cmtu gaji korg kene tolak ke.. Cuti korg kene potong ke. Itu lain lah. Ini takdekan. SO apa ada hal. Ko dpt gaji 100juta sbulan pn aku tak heran. Sbb bkn MAK BAPAK aku yg tanggung. Kikikiki

April 28, 2009

Barat's Dinner...

Ni masa mama n abah tgh msk... Die taknak pakai baju... Lepas masak mkn pakai kan baju die nangis2 mcm kene dera... Ishhh



Hai la budak, knape buat hal je 2 3 hari ni. Dtg bulan ke.. ?

Pg td abah die cite, taknak gi nursery lg... Lepas tuh dh smpai nurseri smpai abah tertinggal beg baju.. Tepaksa patah balik n masa nk anta tu nmpk la si Firdaus dok kt 1 sudut... Sume budak2 dok jauh dr dia.. Kesnya die bwk bekal pg td, die takmau share.. Aritu bwk bola pn sama. Balik2 sume budak2 pn tak brani nk dekat.. Cikgu tu manjakan sgt firdaus.. .Ish ish.... Ni yg I ase tak sedap ati nk amik maid ke, nk tuka nursery ke.. Sbb kt Nurseri skg mmg cikgu lebihkan die.... Kalu dtg msti senyummm je... Siap gelak2 dgn gelagat firdaus.. Kalu balik pn cmtu.... Ish ish......Kalu boleh taknak manjakan die sgt..... Tula nurseri dia ni mcm best jgk.. Layan mcm anak sendiri.. Uwaaa cemana ni.. Nk amik maid ke taknak nih.... Kalu amik maid tak tau lg maid tu akan syg si firdaus ke tak.... Honestly budak nih mmg susah sket nk jaga.... Bkn apa die terlebih manja.........Sbb bkn apa.. Nnti dh ada bb senang skit la klau ada maid.. Skg ni pn mcm tak ckp tgn nk wt keje umah... Huhuuhu.. Berdosa i ngn suami n anak2.. Sib baik i jenis balik ontime n i bkn KU apa2... Muahahahahhahahahaa...........

Ok tu cita firdaus.. Ni cita bapak die plak.... Aku mcm 2 3 hari ni ada training asek mknnn je.. Ish 2 3 hari pebenda... Dr mggu lepas lg.. Adeh... Letih mkn asenye... So arini ase mcm malas nk mkn nasik.. Mcm nk mkn piza ke... Spagethi ke... Hubby lak sejak akhir2 ni obses dgn daging.... Pstu suka bakar... Aritu buat daging bakar smpai 2 hari mggu lepas.. I tak teman dinner pn takpe.. Janji die dpt mkn daging bakar.. Tak bosan plak tu yg peliknya... Lepas tu smlm buat ayam bakar... Tp tak abis.. .Die nk daging jgk... So wpn suggest mkn spageti td, die tetap nk something berunsur daging... Tp bkn daging cincang.. So buat la spageti bolognaise + daging black pepper......






Sos spagethi senang je.. Tumis daging cincang yg dibasuh.. Kalu tak basuh bau hanyir.. Dlu before kawin i mmg tak basuh.. Dh kawin ni i plak ase kalu tak basuh tak lalu... Lepas tu tumis dgn bwg holang yg dipotong dadu.. Lepas tu letak cili kering kisar dlm sesudu dua.... Tumis smpai naik minyak.. Smpai cili kisar tu berubah warna jd merah pekat.. Kalu tak kompom la ulang alik gi toilet sbb agen pedas sgt cili kering tu tak mati lg... Tu petua i ngn hubby.. Kui kui kui.. Pstu letak la oregano berbentuk serbuk secukup bau.. Kalu tak de bau ni tak ckp kick la spageti I ni.. Stakat ni spageti resepi i ni disukai oleh i ngn hubby n pion n isteri n anak.. Sbb tgk dorg je yg layan.. Aritu bwk gi opis mcm tak kene ngn dorgnye taste.. Takpe.. lain org lain taste.... Hehehehehe..... Lepas tu siap la.. Kalu i, i akan msk smpai agen masam prego ilang jgk.. Tp hubby die bia lak masam2 td.. Sbb lepas dh masuk sume tros gi mandi hubby take over dapor.....

Spagethi cm besela rebus ngn garam + majerin/ butter/ minyak.. Ikot yg ada dlm stok.... lepas dh rebus smpai lembut.. Tos lepas tu tgh panas2 tu gaul dgn mayonaise kasi jgn die kering.. So die moist je wpn dh bia lama.... Kalu masuk microwave oven pn die mcm fresh balik..... Kalu ikot omputih letak daun ape tuh.. Yg panjang2 tu.. Ape kenama... Apa2 jela.. ehehehehe..





Ha lepas tu daging msk black pepper.. Bese kalu masakan2 br yg i tak pernah buat, hubby tak kasik i buat.. Die suke try sendiri.. lps tu kalu nk msk kene ikot dienye Aturan... Muahahaha.. Apa2 jelah.. Die ckp mula2 goreng dlu daging yg dihiris separuh masak.. Lepas tu angkat.. Lepas tu tumis bwg merah, bwg putih dan halia... Lepas tu letak daging.. Lepas tu letak black pepper.. Lepas tu letak kicap pekat + sos tiram.. Lepas tu letak air asam jawa skit.. Last skali utk hiasan letak bwg holand + cili merah.... Sedap jgk.. Manis je...

So dinner kami mlm ni.. Lemak masam manis... Lemak tu spageti + mayonaise...Masam tu kuah spageti... Manis tu daging black pepper.. Mmg wallah laa...

Tp besela... makanan barat ni mmg takkan bole mkn byk... So mkn sorg sikit pn dh kenyang.. Mmg nk mkn sikit pn.. Hehehe.. Bila la nk ganti posa nih.. Hihihihi....


Bukit Tinggi 26 April 2009

Dtg je wiken hubby tibe2 kate, U nk pegi Lumut ke, nk pegi Bukit Tinggi....

2-2 pn taknak - sbb lately mmg tak sanggup tgk tank minyak asek kosong je mintak isi.. Hihihi.. Kedekut minyak plak.. Tu sib baik rege minyak turun.. Cube time rege minyak yg mahal skejap dlu... Lg mcm huwarghhhhh.....

Tp piki2 klau gi lumut, jauh sgt... Dr gi jauh2 br gi Balik kg je....

So cm elak2 jwb soalan hubby... Pg sabtu kn melawat baby Luqman Qushairi... Ai rindu plak kt mamat tu.. Apa cite die skg ek... Dh sminggu dh umo dia... Cmnela die ek.. Dh tembam ke.. Hehehehe.......

Pg ahad pn buat2 lmbt bgn.. Hubby pn tak bangun2 jgk... Tp sbb kelaparan, bgn jgk.. Tgk2 br kul 8 pg.. Muahahahah.. Siap2 kn brekpes, mandi2, pack2 makanan... Kul 10 tajam dh ada atas jln.... Pergh... Hubby tanya lg nk gi mana 1 nih... Bukit Tinggi jela.. dekat sikit....

Mmg sj2 gi jln je.. Takde apa2 plan pn.. Money utk shopping2 pn takde.. Cume bila smpai sana DAHAGA gile.. Takde kedai2 jual2 air ke makanan ke mcm kt genting...... Takdela sesejuk kt genting... Tmpt jln2 pn takde sgt..... Lepas tu plak bwk mamat tu gi main kt 1 kawasan mcm kt itali yg cmne nk ckp ntah ada byk kedai2..... Pstu ade 1 bilik tmpt main2.. Mcm kt jusco.. Tgk die dlm tu cm tgkk je org lain main... Mcm nk gi sana gi sni takot2... So mcm ajak balik, lgpn dh kul 12 masa tu tak tahan lapa giler.... Skali die taknak balik meronta2.. Huwaaaaa... Pujuk2 kate nk bwk gi jusco... Skali masuk kete lg skali die nangis... Sbb die igt mcm nk patah balik main kot.... Huwaaaa.... Pndai dh anak mama ni nk main taknak balik ek....

Lepas adengan ngamuk2 tu bejaya jgk la buatkan firdaus susu sebotol... Lepas tu dok blakang la.. Sbb dok dpn susah nk buat susu suma... Lepas tu plak jln pusing2 time turun dr bukit tuh.... Adoi peningg gile... Mmg sejak pregnant ni takleh la naik kete dok blakang.. Pening sgt... Nk temuntah2... Tp tak muntah pn la... Hubby benti mkn kt gombak pn ase tak berselera, wpn lauk pauk die mcm menyelerakan.....

Balik2 Firdaus n Hubby kepenatan.. Aku dpt baring 1/2 jam tros takleh tdo dh..... Tggu hubby n firdaus bgn... Ptg dh dekat magreb br dorg bgn....... Tak dela gi jusco ajak firdaus main2.. Hihihihihi....

But i really enjoy last wiken... Byk bende best berlaku.. Dpt jmpe ida, dpt jmpe bb ida... Dpt rehat2 kt umah... Hubby bwk jalan2.... Is't really something.... Thanks sayang..... Wpn tak slalu u dpt bwk i jln2... Wpn i tak layan time u tanya2.. Sbenanya i seronok dpt jln2 ngn u...... Sayang uuu sgt... Hehehehehee

So enjoy the pics, as usual tak tersusun...ekekekekekekke

Ni masa kt mana ntah... Masa baru2 smpai..... Ade kedai tepi tu tp jual jajan je.. Tak nmpk air mineral.. Nyesal tak bwk air.. Bwk air bancuh susu Firdaus je... Takot nk minum sbb takot tak ckp nk buat susu lak nnti

Masa tgh tggu bas nk gi kt Japanese Tea House... Tp sbb lama sgt tgu ktorg blah aje...


Mamat ni nakal giler skggg.. Huhuhuhu



Tgk tu dh la mulut becok


Dlm stroller


Dpt gk curi2 amik gmbar ni.....

Yang apsal u mengangkang sgt tuh.. .ekekekekeke

Ni anak manja mama..... Lama nya shuttle bas nih
:)
Habis dh gmbar..... Ase mcm letak byk td...ehehehehehehehe

April 26, 2009

R100 Sweet Cherry Bouncer


Em tu la kn ida.. Aku ni mmg tak sabar nk bg bb ko hadiah... Hehehehhee.. Bkn apa, takot nnti duit aku abis ntah ke mana2. Tu aku bli jgk without tunggu ko bg tau apa ko nk... Tp mmg dh habis pn..... Takpela... Brg bb aku pn dh ckp.... InsyaAllah...............


Hai byk pulak idea aku arini ek... Dh nk dekat 3 post dh nih.. Hehehehe.. Yela bapak firdaus tdo.... Penat sbb naik bukit tinggi.. Ha kang kalu mlm ada masa aku update psl bukit tinggi plak ek..... Firdaus pn tdo... Yela korg tau la kn.. firdaus klau jln2 mana penah mintak dokong... Kalu aku kesian br aku dokong die.. Tp sbb aku mmg tak larat, so aku mmg tak dokong... Bapak firdaus tau jela.. Bila aku mintak dokong die ckp firdaus tak mintak pn... Huhuhu.. Cian anak mama.. Tp bagus jgk.. Kepenatan mamat tu.. Skg tgh tdo bole mama berinternet dgn aman..... :D...


The reason being aku blikan ko bouncer ni sbb byk pekdah nya... Ko bygkn bouncer yg firdaus pakai tu, dr sejak aku lahir lg.... Kira nya dh habis generasi 6 anak umi aku.. Smpai la ke anak2 aku.. N posible jgk smpai anak2 adik2 aku.. InsyaAllah.. Bouncer tu still intact.. Cuma kene tuka sarung die jela... Tu pn sarung yg firdaus guna adalah sarung adik aku yg no5....... Kira 2 generasi jgk la.. Tp bouncer kitrog tu jenis yg plain jela.. But still sgt2 berguna n sangt2 bagus...


Tp tu la.. bouncer ni bole pakai kejap je.. Once baby dh pandai pusing2, merangkak2 tak sesuai dh..... ni antara kegunaan yg bese la :


- Suitable from birth to 6 months
- Removable toy bar
- Multi-position backrest
- Rocking or fixed position
- Folds completely flat for storage or travel


Kire ada bouncer ni ko bolela letak kt tepi tilam time ko dlm pantang. Kalu die wt hal ko bolela buai die.. Kalu buaian bese tu nk kene tgu die berat skit... patu kalu nk buai kene duduk.. Ni ko baring pn ko bole buaikan.... Tu satu.. Hehehehe...


Patu bolela buat letak2... Bertindak mcm tilam jgk...... Tp nnti bb dh besar skit bole letak dpn tv ke kt dapo ke... Cm tilam kalu nk angkat kene angkat bb dlu.. Cm ni ko tros angkat bb skali ngn bouncer.....


Bole buat temporary car seat.. Ala zaman dlu mana ada org dlu2 bli car seat.... Mak aku guna bouncer ni la letak bb kalu die bwk kete.. Kn ayah aku slalu outstation.. Bahaya skit la... Tp as temporaryly tu bolelah.. Bole plak ek.. Baik blikn car seat je kn... ermmmmmm..... ehehehehehehe......


Hehehe.... Tu jela kot kegunaan nye... Hehehehehehe.... Kalu ade lg nnti aku update.... Ntah knape aku bekenan sgt.. Mgkin sbb ade menan tu kot... Tp menan tu pn kejap je.. Lama2 bb bosan gk nnti.. Hihihi..


Harap bouncer tu berguna utk ko n bb.... Hehehehehe.....

Sweet Photos By Uncle Keyrol

Wah tak sangka, sj la jenguk2 gmbar2 br uncle keyrol.... Comel2 sumenye... Anak je dh la comel... Bapak nye nmpk ensem plak.. Muahahahahahaha.... Takpe... mmg aku satu2 nya manusia yg claim hubby aku sendiri ensem(maksudnya bkn la org lain tak kate hubby derang hensem.. maksudnya kalu org lain tgk hubby aku beseje.. Aku je kate ensem sgt..... Tu la maksudnya... Tak paham jgk? Tak paham sudah...muahahahahahahaha)... Lets leave it that way.... ;p......... Dlm pada itu sila abaikan si ibu yg tembam gile n bermuke pucat.. Huwaaaaaaaa.... Mmg aku gemuk ke? HAhahahaa...tak nak ngaku.....

Comel kan?


Jgn tgk anak.. Tgk bapak die.. Muahahahahahaha


Oh aku cair... ehehehe....


One of my favorate...


He is one noble kid... Hope he'll be good, solleh and noble until he's final breath.. Amin....

Die takmau amik gmbar.... huhuhuhu


This is my most favorate... Wak aku nk copy yg besar sket bleh? Aku nk besarkn n frame la... Abg kite frame best kn ni? Heheheheheh


My love of my life... .No2 now... No1 abah die.. No3 adik dia... But actually they all are the same in my heart.. Hehehehee

:)


Pakse la mcm mana... I mmg tak suke bergambar.... Huhuhuhu


Hidden snap shot takpe.....


Ya Allah kurniakan lah keberkatan dan kepada kedua insan dlm gmbar ni.. Amin.. Insan yg sipi2 (Mak mak kepada budak2 tu jgk.. Amin... ehheehhee


Ignore the fat lady please... Huhuhuhu


Oh tu je.. tak puas kn...... Ni sbb camera power ke jurukamera power ni? Heheheheheh.. But aku tak penah tak puas ati kalu gmbar2 wak amik.... Every pics had their own story.. I believe a good photographer have to do that... Means he will be like giving story to people whom seeing his pics...

What a wonderfull and memorable pics... Nnti ida dh sihat ko amik gmbar die ngn Bb lak ek... Can't wait for the shots.......:D

Muhammad Luqman Qushairi Bin Mohd. Khairul

Hehehe... betul ke eja. Aku main tibai je. Ni la plan nama anak sahabat baik aku ida.....

Sabtu aritu hubby pn bwk la aku gi melawat ida.... Yela die dh janji.. Siap aku announce kt blog die janji.... Sms kt ida... Agaknya die bc la kot.. So tak payah tanya2. Tros siap2 pg tu... Tros gi umah ida... Siap brekpes sume la.... Hehhehe..

Tp besela ari sabtu, ari settlekn bj2 sepanjang minggu.. Hari vacuum apa2 yg ptt. Hari basuh pinggan mangkuk yg dibiar je sbb tak larat nk basuh........ Patu hubby lak nk cpt.. Die ckp die kne keje petang tp kejap je... ;p.....

So takpela.... Dlm kul 10 kot kami pn smpai... Baby boy ida br lepas mandi.... Mmg kecik la babynya, maklumlah br 36weeks.. Ada lg 4 weeks patutnya... Tp aku ase quite big jgk la.. Sbb last period of pregnancy, baby's growth mmg pesat.... even 4 weeks sumtimes bb can membesar twice it size.. Tak caya kot gi la browse internet..........2.5kilo is quite big for a premature delivery like this bb.....

And yg sgt surprice ialah.. Bb ni sgt bijak... Die pandai cr org... Tgk org..... And die byk nyusu.. Firdaus dlu bb2 tak pandai nyusu byk2 cmtu.... So bb ni mmg ada potensi utk jd tembam tak lama lg.... Ko tunggu jela wak....... Hehehehehehehehe.. Ko yg tak larat nk dukung nnti..... Hehehehehehehe......

Lepas basuh pusat ngn wipe sejuk yg membuatkan bb ni mrh... Lepas pakai bj.. Kasi susu... He sleep soundly... Dlu firdaus jgn harap la nk tdo kalu org sekeliling tgh borak2.... Sume nk kene senyappp sunyiii je..... Tp bb ida ni alhamdulillah.. Baik je....... Tu la characteristic lain org lain ek..... Tak tau la Hafiy dlm perut mama ni pe cite lak nnti... hihihi

So enjoy the pics of C905 hubby yg br...... Poyo je.. padahal henpon 2nd hand jerk... Janji ade.... Nnti Hafiy kuar adela kite camera.. Kalu tak kami mmg dh takde camera...


Agak2 ikot rupe sape ek?.
Tgk tu..die sleep soundly wpn camera flashing.....Lg 1 tgk puting die tu... Besar... ehehehe

Ni la gmbar adik2 ida yg pakai tuala tu mak die... Tp nmpk mcm adik badik gk...:D
Ha ni atok bg upah.. Sbb atok die kate, bb ni nk kt nenek je..tp taknak kt atok.. Ekekekek.. Tp suka tu die nyonyot kurma + air zam zam....
Br aku pasan..sbenanye susunan gmbar2 ni suda tebalik..layan jela..ekekekeke.. Kt ujung tu adela budak tu...dh tak bb lg...huhuhuuhuu.....

Ok tu je nk share utk hari ni.......... Br aku pasan... Woh panjang gile nama anak ko ida.. Muat ke borang pendaftaran ni...eheheheheheheheh.. Takpe..lelaki takpe panjang2... Pompuan la susah kalu nk nikah nnti..hik hik




April 23, 2009

2 Perasaan

Mgkin ada yg kata, aku tak malu. Atau membuka pekung di dada. Atau nk carik publicity murahan. Tak kesahlah. LANTAK KORG LAH nk kata apa. Tp secara peribadi. I REALLY NEED THIS!.............
 
Ada 1 berita best. Dan ada 1 berita tak best. Aku cerita yg best dlu la.
 
Yg bestnya aku dh dpt tgk gmbar anak kwn baik aku Ida. Wpn tak dpt melawat dia smlm, harap2 sabtu ahad ni hubby aku adala masa nk bwk aku. Harap2 die tak kejela wiken ni. Amin......... Wpn kalu keje masyuk skit. Tp wtpe masyuk tp tak hepi. ;p....... Kn i kata, i tak suka u keje slalu. I lg suka u dok bekepit je ngn i. ;p..........
 
Aku nk letak gmbar baby yg aku tak tau nama apa tu kt sini. Tp takleh nk save plak. Ngn pc handicapped nih. Pc ni khas utk org buta. So byk kekangan. Die mmg install screen reader. Screen reader ni mcm byk la die punya kekangannya. Mls la aku nk terangkn. Korg gi sendiri la bengkel nih. Korg tau la. Muahahahahahaha. Nk tau bengkel apa buat2 la kasi komen. Nnti aku reply (Ceh sj je nk soh org komen. Ala lgpn tak penting lah tu suma....)
 
Aku tgk muka baby tu kn. 1st time nmpk, nmpk mcm ayah dia. Tp 2nd time nmpk la bibir dia mcm mak dia. Yeke? Ala dlm gmbar maybe tak clear. Tp bb tu cm firdaus la merah. Tgk2 putih (Wpn takdela putih sgt. Kategori putih jugak la tu. Tak kira nk gk ngaku anak aku putih. Aku peduli apa. ;p)
 
Skg bkn masa nk tunjuk kt org aku ni baik. Atau mcm pentingkan sgt perasaan org yg nk bc blog aku. Skg adalah masa utk mementingkan perasaan aku sendiri....
 
So aku puas dpt tgk muka anak ida tuh. Tak saba nk jmpe wiken nih. Byk tul cita yg aku tak dpt nk tau lg. Sian kt mak dia. Aku lak asek tanya2 je. Yela eksited tu nk tau. Takpela aku sabar smpai sabtu ni. ;)............
 
Perasaan kedua - Cerita yg tak berapa nk best. Sambil bolayan ceramah kt dpn psl W3C, Aku dgr jgk. Kdg2 jeling jgk. Tp tak dpt nk tumpu sepenuh perhatian.... Sbb aku ase mcm org MAB ni pentingkn org buta je. Org lain pn mcm pekak, rabun, dilexia pn pelukan jgk. Org yg nmpk. Takkan nk tgk website yg plain aje. Semata2 sbb graphical images tu mengganggu screen reader dorg. Aku bkn la apa. Aku seronok nk buat bende2 tu, those codes mmg mencabar dan menduga kreativiti kita. Mgkin ada penyelesaiannya. Dorg pn nk gk browsing2. We will see wht we can do. ;)............
 
Oh tp tu bkn cite yg tak brape best tu. Ade cite lain........
 
Aku kalu boleh taknak nangis. Hope aku tak nangisla masa menulis. I REALLY NEED TO WRITE!!.........
 
TP kalu kt umah mmg tak smpt. So aku kene buat kt sini.........Aku tak harap sesapa pn paham. I do this for me.. Kalu korg nk muntah bc. Bole stop dr sini. Sbb kt bawah ni aku akan pentingkn diri aku sendiri.......
 
Aku ada seorang adik. Nama dia Talhah b. Mohd. Amin. Sejak di awal usia tingkatan 3, dia dihalau org ayah aku. Aku tak tau apa yg membuat ayah aku benci sgt ngn adik aku ni. Adik aku ni mmg perangai sebijik bapak aku sbenanye. Sensitif, suka buat bende2 liar, malas blajar.. 1 yg tak sama, wpn dipukul, die takkan blah..Yg sedih tu smpaikan nk mkn pn bapak aku soh die makan time lain... Punyelah die tak boleh nk tgk langsung muka adik aku tu... Tak tau kenapa....Org kata psl panas2 ni org dulu2 je... Tp aku alami sendiri.......Kalu aku, ngn mak aku pn slalu betekak jgk... Tp aku takdela smpai jd mcm bapak n lala nama panggilan adik aku tu......Kami berselisih jgk... Tp lepas tu ok... Tp bapak aku tak boleh....Tp lala ni tak reti nk blah..... Die biar je bapak aku pukul dia.. Smpai 1 hari... Die tak tahan so die pukul bapak aku balik... Dan masa tu la die dihalau dr umah.. Masa tu aku takde kt umah.. Sbb aku nk SPM, so aku taknak pening2. Mak aku pn kasi aku tinggal dgn kwn aku...... Mmg aku takde kt umah........ TP aku tau la.. Adik aku dihalau. Mak aku telepon die ckp tak jmpe lala kt mana... Esok2 jmpa kata die tdo kt bwh tangga... Sblm tu dia tdo kt bwh jambatan mana ntah... Hati mak mana la tak sedih...............
 
Diluah mati mak... Ditelan mati bapak... Kt situla bermula episod sedih hidup kami sekeluarga..... Ayah aku smpai harini.. Smpai hari perkahwinan aku... Die tak bole trime lala lg dh................. Dan lala terus menerus menghancurkan kehidupan dia... Apa kami buat utk bantu dia... Langsung die tak terima... Dan smpai hari ni.. 10 June 2009 ni umo die genap 26 tahun.. Tp die hanya ada SPM yg tak brape nk elok tu.. Dgn Sijil yg tak tamat.....
 
Masa PMR, die dpt result stakat lulus boleh sambung tingkatan 4 je..... Sejak tu.. Bila ayah aku gi off-shore br die balik umah tdo kt umah... Bila ayah aku ada.. Mcm2 rumah kwn die tumpang tdo... Mak aku cuba sedaya upaya utk die excell dlm pelajaran... Lg2 die down.. Adik aku no3.. Khalid... Excelent gila dlm pelajaran.. And lg la ayah aku tak hadap seorang anak bernama Talhah. Nama tu dh wujud sejak kelahiran aku lg... Sbb igtnya aku ni lelaki.. Skali lahir2 Boy... Satu2 nya nama yg bapak aku dh tau nk nama kn apa wpn bb blom keluar.. .Time aku lahir kene cr nama br sbb takde nama anak lelaki.. Time adik2 yg lain pn sama sbb ayah aku tak prepare.... Hanya TALHAH yg die dh tau nk nama kn...

Talhah ni sempena nama seorang sahabat Rasulullah yang syahid pada malam pernikahan nya. Kata org smpai kan malam die kawin tu die sanggup keluar pergi berperang demi agama. Dan kerana die br lepas kawin, tp syahid, org syahid tak dimandikan. Jd malaikat yg mandikan dia.. Betapa mulia nya insan bernama Talhah ni..................
 
Ayah aku seorg yg sangat ambitious. Tp takde sape paham kenapa die tak boleh terima Talhah..... Anak2 dia semua nama pendekar2 islam zaman Rasullah. .Khalid, Zayed n Faidz..............
 
Lepas SPM, pn kantoi BM MATHS....... Bila mak aku kasi duit amik balik.. Die buat main2. Bila mak aku bg die blaja kolej amik sijil IT, die tak abiskan blaja..... Lala ni tak tau la die blaja mana. Die tak tdo mlm... Mlm die aktif n die tdo siang.. Aku ase tu yg buat hidup dia jd kucar kacir. Lg 1, die tak smyg..... Huhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuuhuhuhu...
 
Aku tak tau la ayah aku tu jenis islam mcm mana. Tp yg aku tau, kalu kita ada anak n kita abaikan dia.. Tak smyg tak apa... Kita berdosa.....................
 
Dlm tempoh tu... Bila takde lala, ayah aku mcm ayah org lain. Normal je, bwk kami bercuti. Mkn besar sama2. Kecuali jgn sebut2 psl Lala... Huhuhuhuhuhu........
 
So lepas die kuar/ bole kate die lari dr tmpt Pensijilan kt CyberTech UKM Bangi tu, die kerja. Mcm2 kerja die buat. Aku pn tak abis blaja lg. Smpai la last skali die kerja ngn kwn die, jd salesman. Mcm dealer la mcm tu kot. Tp sbb perangai die yg suka tdo siang n bangun mlm. Gaji tak masyuk.. And dia isap okok. So wpn sbelom ni jd waiter kt KLCC gj 1200 bulan2. Tp still tak ckp... Aku tau mcm mana expenses org isap okok. Sbb dlu hubby aku isap okok jgk.......
 
Aku penah suggest die keje kt tmpt hubby jd operator. Jaga2 komputer, server ni. Tp die spoilkan interview. Dtg dlm keadaan tak prepare, bgn lmbt... Lepas ni aku tekad, kalu nk suggest apa2 kerja. Kene bwk die gi tmpt tu. Klau bole nk masuk skali interview....
 
Bila aku keje gomen ni. Aku penah suggest die keje pak guard. Memandangkan die takde kelulusan. Soh blaja pn main2.... Tp die taknak. Die ckp keje tu low class. Ok aku kejam sbb soh die keje low grade mcm tuh. Hello, at least ko buat kje halal ok. Waiter pn low class jgk kn. Dh la die jenis burung antu tak tdo siang. Mmg agak sesuai keje tu bg aku......... At least utk sementara..
 
Sbb bila die tak keje, die pelukan byk expenses utk bli rokok, mkn bj2 nk yg branded2 je. Mak aku tak keje. Kalu amik duit ayah aku kene mrh. So mcm mana? Aku yg nk bg die duit?
 
So end up die tak keje la 2 3 menjak ni. Aku nmpk die sentiasa ada kt umah kecuali mlm. Mak aku pn start komplen. Duit tak penah cukop.....
 
Lepas tu paksu aku kata die nmpk lala ni mcm pelik.. Kdg2 smpai bole tdo smpai 24jam.. Mlm2 mmg langsung tak tdo.. Mata die mcm tenggelam....
 
Mak aku reveal la, lala penah lepak dgn org2 yg dadah.. Tp bila polis check die clear... Tp tu dh lama. Tak tau la skg cmne.
 
Bermula la detik, kami cuba nk investigate... Maybe ada yg dh terdgr, atau tertau.... Takpela ni aku kasik lg clear la...
 
Aku ada buat investigation.. Mcm mana kita nk buat, kalu kita tau ada antara ahli keluarga amik dadah.. Takkan kita nk selongkar atau tanya dia. Of course tak ngaku.... Dah la tak tau mcm mana bentuk. Tp so far mmg takdela. Aku just slalu nmpk putung rokok je.... So jmpa AADK... Agensi Anti Dadah Kebangsaan....
 
Dan mak aku pn kow tim ngn org tu utk buat ujian.... Pg td dorg dtg umah aku... Bwk lala pegi AADK dekat Pandan Indah.... Lepas tu buat ujian... Tak tersangka.. Ujian tu Positive.. Kami tak sangka la positive.. Kami cuma nk kepastian je... Dan org AADK tu kata, wpn Negative, tp dorg bole tolong... Maybe mcm kasi kaunselling ke apa.. .Sbb mmg keadaan lala tu. Umo dh 26.. Tp takde apa2. Mlm berjaga. Siang tdo.. .Smpai bila nk bergantung hidup dgn mak aku. Die lelaki. Sepatutnya die yg jaga anak org. Kalu mak aku takde sapa nk jaga dia? Aku? Bkn aku mengelak. Aku ada komitmen aku jgk... Khalid nnti pn kalu dh abis blaja akan ada komitmen sendiri. Stakat tolong sikit2 boleh lah. Kalu nk tanggung makan tanggung berak cangkung smpai mati? I mean. Tu bkn penyelesaian. Penyelesaian kene betul kn diri die. Keje leklok. Tu je tujuan kami report kt AADK.. Dgn jaminan klu negative pn dorg akan tolong kasi kaunselling... Tp bila positive. Aku n Mak aku mula asa bersalah ke apa tak tau la. Yg pasti kami kecewa, sedih.. Tak tau lala ni bole ditolong lg ke tak. Nk redha ke tak. Tak tau mcm mana. Jamal Abdillah yg artis tu. Yg ada pendapatan tu pn problem.. Inikan pulak lala yg takde apa2 tu........
 
Dan mak aku kesian, so tghari td die pegi tgk lala kt pandan indah.... Org tu akan bwk lala pergi rawatan. Aku tak sure kt mana. Maybe pusat serenti... Aku jd sedih.. Lg sedih, dorg bwk lala dlm keadaan bergari.... And mak aku minta bukakkan gaji bila lala pn merayu2 mintak bukak kan jgk... Dorg pn bukak sbb kesian................
 
Bila mana fikir mak aku hadapi tu sorg2... Tanpa ada ayah aku.. Aku pn tak dpt teman... Aku jd lg sedih..........
 
Apa lah nk jd ngn lala bila die abis rawatan nnti?
 
Pakcik aku janji, lala keluar die nk carikkan kerja. Tp kami dh byk diberi harapan. Dan kami dh byk kecewa. Jd kami tak bole nk yakinkan diri kami. nk2 ada yg kata, masuk pusat serenti kadang2 kuar jd lg teruk. Buat aku ase takot sgt...
 
Aku cuma bole berdoa. Moga2 ini yg terbaik utk kami semua. Mgkin kt situ die bole belajar smyg. Blajar jd seorg yg lebih bertanggungjwb... Seorg yg bole berdikari dan boleh berfikir utk cari mkn sendiri... Bkn fikir org taknak tolong... Just mengharapkan bantuan org je..... Org yg bole berdiri sendiri.... Org yg tidak sensitif sgt........
 
Aku bkn berdrama tp tulah kenyataan........
 
Aku cuma bole berdoa...... Aku cuma bole berharap kawan2 berdoa sama dgn aku... Aku halalkan apa yg lala termakan terambil dr aku. Dlu kecik2 aku slalu buli dia... Kira timbal balik.. Habis hutang aku ngn dia.........
 
Cuma harap apa yg die terambil atau temakan org punya dihalalkan jgk.... Amin...
 
Ya Allah, lindungilah adik ku Talhah.. Tunjukkanlah die jalan ke arah mu... Ke arah agama mu.. Ke arah keredhaan mu..... Bukakan lah pintu hatinya agar die bersedia utk berubah demi kebaikan... Kurniakanlah die taufik dan hidayah mu... Hanya padamu kami memohon harap..... Amin amin ya robbalalamin........
 
 
 
 
 

Jangan Kufuri Nikmat ALLAH S.W.T

Pagi tadi aku terbangun pukul 540pg. Tensen btol aku smlm aku dh letak henpon kt bwh bantal. Tp ada org tu nk mengetest henpon br, patu die tak letakkan balik. Aku tensen bkn apa. Aku tetanya2 pukul brape skg ni. Kalu aku tau br kul 5 kompom aku tdo balik. Ni aku dh takleh tdo dh takot terlajak. Patu bile dh lama sgt terjaga tu susah le nk tdo balik. Tepakse la aku bgn jela.

So aku buat brekpes pg ni. Smlm hubby yg kate die nk mkn sandwish sardin. Skali bile die bgn dlm kul 630 cmtu, die ckp, laaa kn dia ada seminar pg ni, so ada mkn free. Pastu aku mcm. Huh sedih org dh buat brekpes penat2 nih. Siap tahan2 kencing sbb nk goreng cili, kalu tak tak smpt nk tggu cili tu garing. ;p... Sib baik pandai gk amik ati. Lepas siap msk sume aku pn mandi2, aku dh smyg dh lepas kencing td alang2 tggu cili garing. Chewah terdetail la bercerita. Hehehe. Tgk2 hubby sapu sendiri sardin ngn marjerin n mkn. Siap request buatkan teh tarik. Slamat2. Kalu tak mau muncung i smpai ke petang. (Hubby sj nk amik ati la tu, die mmg dh tau bini die akan muncung punye. Dh le smlm tensen. Dh kata jgn la bli dlu henpon. Kn aku dh nk bersalin nih. Takot la kot2 nk pakai duit kt mana2. Duit pn ada balen tak byk mana. Tp die tak tahan sgt godaan C905..huhuhuhuh....)...

Tp hubby aku dh tau, aku dh well equiped. Insya Allah. Mana tak dlm sebulan ni tiap2 mggu shopping. Mana tak duit simpan sume licin. ;p.... Tp aku still browse2 brg2 bb kot2 la ada lg yg tak ckp. Aaaa. Aku kene basuh la barut2 firdaus dlu kot. Sbb dh lama sgt simpan dlm plastik. Takpela buat wiken je. Hehehehe.

Ala C905 second je. Separuh harga dr harga asal. Nnti hubby akan claim balik duit tu, sbb CIMB mmg ada peruntukan utk bli henpon. Colleague hubby dh bli, iPhone tuh. iPhone 3k. Claimnya RM600 je boleh. So duit tu aku akan dpt balik bln dpn. Ok jgk. Lepas bb kuar pn mmg ada nk pakai duit kadang2...... Kalu tak aku simpan balik dlm ASB. Sedih ASB dh licin sejak bli kete aritu kn. Bahaya aku nih. Takde duit emergency.

Aku dh lari tujuan asal. Sebenarnya aku nk cite psl sorg budak ni aku kenal masa die praktikal kt tmpt kerja lama aku dlu. Budak ni penah mengalami situasi "Hujung Nyawa". Pernah, 1 masa, die duduk kt ICU, dlm keadaan tak sedarkan diri, n doktor tak tau nk diagnosed dia penyakit apa. Siap pakai life support. Siap doktor kesan hati tak berfungsi, tp bkn diabetis, tp bkn tibi. Tak tau penyakit apa. Smpai masa kitrog dtg tu 1 bdn die kuning. N die mmg tak sedar diri.

Masa tu hubby aku mmg marah kt aku. Sbb bila aku cita kata budak tu kene jangkitan virus, lepas tu aku bole plak gi tgk budak tu. Kwn2 aku pn sbb isaukan budak tu smpai lupa aku pregnant. Masa tu aku 7 ke 8 months pregnant kn Firdaus. Memboyot la tgk budak tu sbb kesiankan dia....

Ada 2 org budak praktikal masa tu. 1 Heikal nama dia. 1 Faiz nama dia. 2-2 nama ni akan aku reject la utk nama kn anak aku skg ni. Hihihihi. Heikal tu mmg musuh ketat aku pn masa tuh. Muahahahahahahaha..Tu cita lain. Aku plan jgk nk cite. Tp lets tumpu kepada perkara pokok aku menulis hari ni.

Tp Faiz ni budaknya baik. Wpn blur. Wpn kerja2 dia supervisor die tak brapa puas ati. Dgn sebulan lebih masa praktikal terpaksa dok kt hospital, tp supervisor die tepaksa luluskan die gk. Kesianlah kan. Mana nk tau die akan dpt virus yg ntah dr mana. Ntah sbb apa.

Tp lepas tu die pulih. Tp masa die pulih die dtg opis nk uruskan la apa2 yg patut psl praktikal. Lepas tu supervisor die kene ckp ngn die apa die kene sedia utk buat repot suma. Masa tu mak bapak die n adik2 die ikot skali. Dorg dtg dr kg. Tak igtplak dr mana. TP jauh la. Utara penang ke apa ntah....

Bapak die alim, pakai kupiah bermisai. Kurus2. Kulit sawa matang. Mak die gempal. Ustazah ke cikgu tadika cmtu la. Pakai tudung, putih2. Gempal tp takdela gemuk. Besela org dh berumur. Hehehee. TP aku mmg kesian sgt kt diorg. Risau gila la kn. Anak mcm tu. Si faiz tu plak masa tu blur2. Takleh ckp. sbb Tekak die sakit, due tu sbb pakai life support punye menatang tu. Yg masuk kt tekak tu. Kalu cite ER tu slalu la tunjuk dorg masukkan tu. Bapak la seksa aku tgk.....

Tp alhamdulillah, die survive. Lepas 2 ke 3 kali cuci drh. Stiap kali cuci blanje dlm 3k. Bapak die bole claim 3k. Selebihnya bapak die pinjam sedara mara. Pstu budak opis aku adela kumpul duit dlm 4 5 ratus cmtu. Kitrog mmg cmtu. Org sakit ke, balik haji ke, bersalin ke akan kutip duit. Kita aku dh biasala. Tp sb masa tu aku kuli je. Kdg2 supervisor aku ckp aku tak payah bg. Sbb gaji dorg byk die kata. Gaji aku sikit. Wpn gaji aku dlu tu lg byk dr gj aku skang nih. TP skg ni sbb aku SA, atas dr programmer, apa2 aku kene baya lebih. ;p. Tak kesahla tu.... Kira kami2 sume pn turut bersyukur sbb Faiz ni berjaya survive dr keadaan yg memilukan tuh. At least tenang hati mak pak dia sbb die dh ok. Kalu tak hilang dorg anak..... Sedih aku dh la aku pregnant masa tu. Wpn bb blom lahir, aku dpt ase perasaan sedih kalu hilang anak....

Ok ni cite sebenar...Baru2 ni aku join facebook. Sj la sbb dh ramai yg join kn. Lgpn kt facebook bole main kawin2. Bole tarik hubby n kata i'm married to him. Muahahahahahahha. Lepas tu apa pn aku tak update kt facebook. Gmbar pn masa aku dlm pantang bersalinkn Firdaus. Muahahahahahahahaha... Siap ada ntah sapa2 mengaku kwn aku. Sbb aku tak update beday aku dok la 1/1/1971 ke apa ntah. Last2 kene gk update beday letak gmbar. Kalu tak igt aku ni member dorg lak. Nama dh la nama org2 zaman dolu2. Hehehehehe......

So budak ni pn ada la aku add ke dia add ke aku tak igt. Yg psti aku kawan dia. N memula aku syak sesuatu jgk. Sbb die dok sayang2 kt gmbar lelaki. Patu ada gmbar lelaki mana ntah berpeluk die dok kata bestnye la apa la....... Korg bole bayang tak apa aku rasa???

Bebaru ni die upload gmbar die SEPARUH BOGEL. Jahat ati aku nk tgk sikit anu die tu. Besar botol tak. Muahahahahah... Lepas tu ada tanda love bite kt kedua2 belah dada dia. Lepas tu berselang seli dgn gmbar separuh bogel pakwe ke makwe ntah. Tp yg pasti LELAKI. N tak HENSEM.

Pstu ada la gay2 boy komen2 ckp ntah apa2. Nnti la kalu aku rajin aku kasik link. Korg tgk la sendirik facebook si faiz nih.

Lepas tu mlm td aku tgk la gmbar die kt Sabah. Gi melawat pakwe die ni ke apa. Kt hotel. Mcm honeymoon peluk2. TP takdela gmbar bogel.

So aku yg panjang tgn ni pn komen. Igt Allah. Igt hari pembalasan. Igt akhirat. Ketahuilah bahawa Allah itu maha pengampun n maha mengasihani.

Aku tak kata aku ni baik. Aku sendiri ngeri nk mengingatkan kematian. Satu hari aku akan baring sorg2 dlm liang lahad. Dgn bayangan seksaan kubur. Tu br seksaan kubur blom lg seksaan akhirat. Dgn timbangan amal di padang masyar. Aku tak kata aku lepas semua.

Aku bkn mubaligh atau alimin yg sanggup kata. AKU ISLAM. ALLAH TUHANKU. ISLAM AGAMAKU. MUHAMMAD RASULKU, sambil terjun dalam periuk yg menggelegak bersama-sama suami dan anak2 Mcm keluarga Yassin dan Mashitah. Aku sendiri rasa aku tak seberani tu.

Tapi HUBUNGAN SONGSANG adalah dimurkai ALLAH. Aku berdoa moga2 aku, suamiku, keluargaku, ibu, ayah ku, adik2 ku tak terjebak dgn semua ni. Terutama anak2 aku. Allah tolong lah lindungi aku dan keluargaku. Amin..............

Aku kata atas nama seorang islam. Dan aku rasa bertanggungjawab.

Tp aku tau, matanya telah ditulikan. Hatinya telah dibutakan. Dan telinganya takkan mendengar. Malah aku akan dikutuk dan dikatakan JAGA TEPI KAIN ORG...........

Tp aku tak tau. Wajarkah, aku biarkan. Atau wajarkah aku cuba bwk balik mamat faiz ni kembali ke pangkal jalan?

Aku jd takot risau seriau. Lebih2 lg mengenangkan anak2 aku... Adik2 aku... Yg tak mustahil utk terjebak. Mcm cerita ustad yg anak die murtad. Dan berbagai2 cerita yg anak2 die tak penah tak blaja baca quran, tak pernah tak ajar perihal agama................

Nilah petunjuk akhir zaman. Dan manusia hari ini sebenarnya semakin mendekati kepada KEMATIAN dan KEHANCURAN bumi.....

Selamat berjumpa di PADANG MASYAR kwn2.... Moga2 kita digolongkan dalam himpunan yg diberkatiNYA dan diampuniNYA........amin.....

Ni Link dia....

Korg kene add die dlu kalu nk tgk gmbar2. Aku tgh training nih tak smpt nk cari gmbar love bite die. Ekekekekekekke. Tp ni muka dpn facebook dia.



April 22, 2009

Extremely Moist Chocolate Cake

Aku tak tau pesal, aku teringin sgt nk mkn moist chocolate cake sejak dr senin aritu. Tp aku taknak yg KFC punye tuh, wpn iklan tuh la yg buat aku terdetik nk mkn. Aku nk yg EXTREMELY MOIST mcm gmbar yg aku attached tuh. Mcm boleh je nk buat ni.
 
Aku dapati diri aku ni mcm KREATIF (perasan gile). Wpn tak sume ingredient yg kt atas tu ada, tp aku mcm tau nk substitute dgn apa. Hehehehehehe.
 
Cume aku takde oven yg bole heat smpai 350 degree. And aku takde mixer. Takkan semata2 nk full fill napsu serakah aku ni, aku nk kene gi bli mixer, oven tu tak kesahlakn. Standard baka kek 180degree je. Maybe 350 tu dlm farenheit ke apa ke kn. Prob kt mixer jela nih. Nk beli ke tak nk beli ke tak.
 
Secret Recipe takde kek coklat se moist mcm dlm gmbar ni. Tak byk kedai2 kek jual. Kalu ada pn tak se moist yg mcm nih.
 
Ida plak dh bersalin. Die punye kek je yg moist mcm nih... Huhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhu....
Ni ke nama die mengidam? AKu tak penah lg mengidam stakat ni. Maksudnya takdela aku nk sgt. Kekadang tu aku sebut, tros ada. Mcm lobster aritu. Bg aku tu bkn ngidam. Sbb kalu tak dpt pn aku tak kesah.
 
Tp kek coklat moist nih aku ase kalu tak dpt mkn aku akan teringat2 je kot. Sbb dr senin tu aku teringin... Huwaaaaaaaa
 
Chocolate Cake

Ingredients:

2 cups flour
2 cups sugar
1 tbsp baking powder
3/4 cup cocoa powder
1 tsp salt
1 cup vegetable oil
1 cup milk
1 cup brewed coffee
1 tsp vanilla extract
2 eggs

Procedures:

Preheat oven to 350 degrees.

Grease a 9 inch cake pan (I used four mini springforms) then dust with cocoa powder. Sift the dry ingredients together in a bowl. Add the oil, milk and coffee to the dry ingredients and blend for 2 minutes. Add the vanilla extracts and the eggs, one at a time. Bake for 25 minutes.

Caramel Ganache Frosting

Ingredients:

9 ounces milk chocolate
3 ounces bittersweet chocolate
2 tablespoons caramel syrup
1 cup heavy cream
1/4 tsp salt
1 cup unsalted butter

Procedures:

Combine chocolate and cream in a saucepan and stir until melted. Whisk in caramel syrup until smooth. Cool for 1 hour.

Using an electric mixer, beat butter in a large bowl until fluffy. Beat in chocolate mixture.

Frost the cake generously with the ganache.

April 21, 2009

Khairul Junior...

Sapelah khairul ni? Adakah pakwe lama aku? Muahahahahahahah.... Khairul ni la buah hati pengarang jantung sahabat baik aku ida.....

Alhamdulillah pukul 620pm td (21/4/2009) ida dh slamat melahirkan bayi lelaki. Td aku call dpt dgr suara ida ckp2 je. Khairul plak suara penat giler. Maklumlah baru jd BAPAK. Heheheh

Apa2 pn TAHNIAH korg. Aku tak saba sgt nk tgk Khairul Junior. Sbb apa Khairul Junior bkn Ida Junior? Sbb BABY BOY lah. Sbb apa lg. Hehehehehe...

Sonok sgt. Tu la ida, aku tanya ko smlm ko nk apa ko taknak bgtau. Kn skg ko dh busy. Bermulalah episod tak tidur nyenyak mlm2. Hehehehe. (Ala slame ni pn bkn nye tdo nyenyak pn, time pregnant pn ada byk dugaan ek. Hehehehe..)

Hannan dah. Amy dah. Ida pn dah. Lepas ni aku plak. Huhuhuhu...... Oh ye, opis mate aku, Musnita pn dh. Suhaila tak kire sbb die cite tahun lepas. Kui kui kui.

Insaf...

5 hari ni, aku berkursus di Persatuan Org Buta dekat Brickfields. Insaf betul aku dgn keadaan kt sini. Wpn dorg ni tak nmpk, tp dorg di ajar utk berdikari. Tmpt ni takdela grand. Tahap kebersihan pn beseje. Tp takdela kotor. Cat pn bercapok2 mcm bangunan lama je. Ala aku yg celik je la yg nmpk.
Tp tmpt ni still mendatangkan kekaguman dlm diri aku. Betapa dorg ni wpn visionally impared, tp dorg berusaha utk pulihkan hidup dorg. Dorg still kene bergantung ngn org celik utk beberapa perkara. Tp dorg still berusaha utk berpijak dibumi ini sendiri.
dari pg td, masa tgh jem2. Aku hampir2 nk menangis. Bila terbaca psl budak umo 2 tahun hampir diliwat. AKu bc jela igtkan hampir diliwat. Rupanya dh dicabul, tp tak smpt diliwat. Budak tu tetibe diculik dr umah dia, tak tau napa mak die boleh tak sedar. Dr kul 5 pg cmtu mak die dgr bunyi anak die nangis. Pampers ngn seluar dh bertaburan. Bila cr tak jmpe. Lepas tu dlm kul 7pg br jmpa anak die jln sorg2 TEPI SUNGAI plak tuh. Erghh. Bila gi check doktor kate ade kesan merah dkt kemaluan tp kat dubur takde ke apa ntah. TP aku tak smpt bc sbb aku ase mcm sedih nk bc.
Kenapa la ada manusia yg binatang sgt mcm tuh. Bdk tu tak tau apa. Teringat kt Firdaus. Sebaya firdaus la kiranya. YG die tau ckp sakit, nanak, atau nangis. Lepas dh berlalu die buat mcm biasa. Mcm perkara tu tak terjadi. So maknanya masa anak die meraung sakit mak die tak dgr. Bkn dpn mak die. Tu yg buat aku sedih sgt tuh. Emo tetibe pepagi...
Realitinya harini, kita hidup dlm dunia yg wujud manusia2 yg binatang mcm tuh. Tak tau kt mana die letak otak die. Syaitan nirojim yg tau pasal KEWUJUDAN ALLAH, BALASAN ALLAH tu bergelak ketawa sbb die berjaya membisikkan kata2 nista. Manusia tunduk dgn NAFSU atas desakan golongan NIROJIM nih. Dan akhirnya? Kita semua tau kn apa akhirnya......
Lepas tu smpai tmpt kursus, ada seminar psl humanware plak. Ni alat2 bantuan utk org2 buta la. AKu tak berminat sgt dgn seminar tu sbb alat2 tu sure mahal2. Tp aku tersentuh apabila tgk seorang adik ni. Mula2 nmpkla mata die buta, tp sebelah mata die mcm ok. Tp asenye mcm rabun jugak. Penah dgr tak ada org bukan buta dr lahir. Tp die ada 1 penyakit, penglihatan die berkurangan dari masa kesemasa. TP aku tak igt apa nama penyakit tu. Tp aku suspek budak tu ada penyakit tu la. Umo die dlm lebih kurang 5 6 tahun dh. Lepas tu aku nmpk budak tu pakai bahasa isyarat utk berbual dgn mak die. Wah lg aku sedih. Kalu die dh betul2 buta, mcm mana die nk berkomunikasi nnti? Lepas tu die main henpon mak die. Dekat gile die letak screen henpon tu kt mata die. Sbb wpn sbelah mata die boleh nmpak. Tp tau la tak brape nmpk sgt. Yg sbelah lg tu mmg kelabu = mmg tak nmpk la aku ase. Tp aku tgk mak die sgt tabah. Mgkin dh bese. Kalu aku la msti aku sedih. Yela anak die pn dh besar. Hensem plak tuh. Lasak mcm budak bese, nakal. TP cuma die ada kekurangan jela. Insaf aku jdnya...
Kadang2 kita yg berupaya, ada sepenuh kebolehan dan keupayaan ni pn tak mcm dorg tuh. Lalai nya kita ni sambil lewa nye kita ni. Langsung mcm tak appreciate nikmat dan tools yg Allah bg kita. Wpn dipinjamkan aje. Tp still kita amat2 bernasib baik kn?
Aku rase anak aku Firdaus amat2 beruntung. Alhamdulillah. Wpn mgkin la die takdela POWER RANGERS. BIJAK NAK MAMPUS. Tp die normal. Penglihatan ok, dh nk start ckp, bole berinteraksi dgn suara. Kaki tgn semua cukop ALhamdulillah....
AKu cuma harap die tak sia2 kan hidup die dgn kealpaan2 dunia. Betul, aku tak tau apa akan jd masa dpn. Aku tak bole yakin 100%, sbb aku baik, bapak die baik, Firdaus akan turn out jd baik jgk. Aku cuma bole berdoa dan berharap. Ya Allah, moga2 die menghargai pemberian mu dan nikmat2 yg diberi olehmu. Semoga Firdaus jd anak yg berguna dan soleh, rajin belajar dan berjaya dlm hidup didunia dan diakhirat. Amin.

April 18, 2009

Update Tgh Berseorangan...

Hubby... u tolong cuci ikan tuh. Haa? Abih u nk buat apa? I nk pg ....................... tak dgr... Kuar2 bilik air tgk suma dh takde. Huhuhu. Msti gi cuci keta... Tinggalkan mama sorg2 kt umah.. Huhuhu... JAHAT!...........;p...

Kwn aku ida dh masuk spital..padahal die br 35 weeks.... Tp dh bukak 3cm... Time aku bukak 3cm doktor tros pakse firdaus kuar.... Tp masa tu aku dh 38weeks.... So mcm bahaya la 35weeks dh bukak 3cm..... Yela sbb ida ada darah tinggi... Jd kemungkinan2 mcm tu mmg bese terjadi.... Harap2 die ok.. Sib baik die cpt kesan bb tak gerak.... Aku diagnosed bb tak gerak sbb bb dh turun rodok laluan rahim dia.. Huhuhu.. Bb mgkin rimas ngn keadaan darah tinggi tu.. Tp skang die dh tgh warded.. Doktor bg masa smpai isnin.. Kalu tak maybe akan force bersalin jgk.. Harap die tabah la hadapi dugaan ni.. And harap sgt bb and ida slamat sumenye.. Amin...Cian kawan aku tuh..... dh la pengalaman petama...ehehehehe...... Aku tak cian kt wak...sbb die mmg kene mcm tu.. Besela nk jd bapak... Ehehehehe........

Aku plak aritu org kata.. .Tgk perut besar dh mcm 8bulan.. Aku pn ckp aku br 7bulan stengah.. Sbb masa tu aku igt 30weeks tu = 7bulan... So aku dh 31weeks tambah 5 hari.. So nk masuk 7bulan stengah la.. Hehehehe.. Skali aku kira2 balik.. Eh hari ni (sabtu 18 April) aku genap 32 weeks... Bkn 32 bahagi empat = lapan ke? Muahahahaa.. So mmg padan la ngn perut aku... Mcm dh 8 bulan..mmg dh 8 bulan pn...:p...so bkn la perut ni besar yg abnormal (gemuk sgt sbb byk mkn)... Normal la nih.. Masih seksi dimata hubby. Wpn die kene pose sunat skg.... Muahahahahahaha.. Aku pn sama...sama2 puasa..Sama2 dpt pahala.... Muahahahahaha.. Merepek2...

Mlm td hubby balik kul 1 pg lg... Aku tejaga sbb nmpk cahaya dr luar... Tp aku mmg bukak lampu supaya masa die balik takdela die langgar kusi ke apa ke.... So aku check fon.. Tgk ada msg tak.... Tgk2 ada kul 12 stengah cmtu.. Hubby kata die kene tahan ngn bos die.. Hampeh nye jas*n ngo*i.... Li*m pn sama.. Muahahahah.. J*son tuh bos die n l*am tu plak colleague die..... 2-2 gile keje ntah hape ntah.. Aku pelik btol la...jumaat malam sabtu bkn hari berlibur ke? Minum2 dancing2.. Dorg ni mcm takde life.. Gile kerje btol.. Hehehehehehe... Patu esok ahad keje lagi. Ish ish....

So pg td aku pn bgn mcm bese... Bg anak aku mkn n tapau makanan utk hubby yg masih tdo... Wpn u janji ngn i nk bwk i gi jln2 arini... Huhuhu.. Skg u tinggalkan i plak.. Lebih pentingkan kete dr i...Tidakkkkkkkkkkkkkkkkkkk... huhuhuhuhu........ (sbenanye aku tak igt ape aku nk tulis td...oooo dh igt balik..kejap aku tulis kt perenggan bwh...ehehe)

Haa masa aku bwk firdaus gi mkn.... Ade skali paksu firdaus.... Adik2 aku dok umah aku wiken ni.. Mak aku gi perlis amik adik aku yg pompuan tu balik.. Die dh abis matriks. Memandangkan bapak aku takde... So mak aku amik naik bas jela.. Tolong angkat barang katenye......

Patu masa nk gi mkn lalu kt playground... Mula la si mulut becok kenit tuh.. Nak main nk main.. Eh aku tgn kang.. Aku dh la lapa kebulo ni... Muahahahah.. Bukak2 mata tros kebulur... Tros tak piki panjang tinggalkan hubby n pegi mkn bertiga.... Hehehe.. pakcik firdaus pn aku bia membuta sbb malas nk kejut.. Heheheheh.. Patu kami pn mkn2.. Byk firdaus mkn td.... Die mmg suke mkn nasi lemak kosong... ngn roti telur..... Tu aku tak bg susu lg tuh.. Tp bapak die dh kidnap gi basuh kete....kang kalu die longtang kt kedai basuh kete nasib.. Aku tak jamin... Hihihi...

Patu aku pn amik la video die lari2 naik kt tmpt gelongsor n turun gelongsor sendiri....Amik video die naik kuda yg ade spring tuh goyang2 sendiri..... aku pn berniat nk uploadkn gmbar die tgh buat kerja rumah lepas balik nursery kelmarin.........nk tunjuk la anak aku dh mcm besar...aku ada terbaca sape ntah..anak die br setahun lebih die dh anta gi tadika.... (aku nk anta...tp sbb ada tanggungan kete asenye tak mampu kot..hihihi) tgk la cemana..tp mcm best jgk kn... Tp kt nursery firdaus tu mmg ada sesi ajar2..ajar2 budak2 besar mcm 3 4 tahun... A B C... 1 2 3..... Tp firdaus balik die pandai sebut A je.....patu 3 4 5 je....1 2 kemana... B C kemana... Ok lah tu..puas aku ajar die kt umah... patu die tak pandai tulis.. penat la aku yg buat keje rumah tulis2 ABC byk2 kali......... die tak pandai die pakse mama plak berlatih... Ish.........

Tapi suma niat2 aku tuh takleh nk wt apa... SEBAB KABEL HP-PC telah di hilangkan oleh fridaus.. cita die cmni.. Bapak firdaus bukak pastu baling2... Pstu firdaus main pastu tak tau kt mana dh.. Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... Tensi... sib baik la kt opis firdaus tak bole main... So nnti la kalu aku rajin kt opis aku upload kn.. Tp mggu dpn aku tak masuk opis smpai rabu. ada kursus kt Pusat MAB........ Malaysian Assoc for the Blind......... Ni nk berbengkel pasal W3C....ntah la...aku pn tak tau what to expect... Tp dpt kuar opis is a nikmat... Dekat ngn KL Central lak tu.. Kalu rajin bleh aku jln2 citu... Tp mkn free harap maklum.. Hehehehehehe

Wah dh panjang aku tulis tanpa gangguan.. Tp hubby n firdaus n paksu n pakcik tak balik2 jgk.. Huwaaaa mana dorg ni.. Aku dh tahap bosan nih..... Huhuhuu

Takpelah aku benti dlu..Ade mcm ada kepala nk kuar dr lubang bontot aku.. Harap maklum.. Daaaaaaaaaaa

April 13, 2009

Monolog Takde Hala Tuju...

Hubby: I skg ni slalu lapa tp tak tau nk mkn apa.
Aku: Mkn la Liam tuh, slalu sgt lepak ngn die je. Muahahaha
Hubby: Xnak la Liam, busuk...

Mcm la bini dia ni wangi sgt. Ehehehe. Tp skg ni psl busuk2 ni hubby mcm agak particular skek. Skit2 nk soh aku ngn Firdaus gi mandi. Yelah wpn skg ni musim ujan, tp panasss je mcm berhabaaa je kn. So mmg aku ngn Firdaus ni keturunan berpeluh kuat. So mmg bau la skit. ;p.. Aku plak time2 nk mandi tu la ase mcm sejuk. Tp karang dh kul 10mlm br la nk ase berlengas. Pstu mulalah selsema. Tu yg hubby slalu sound. Mandi mandi mandi dan mandi lg. Mengelakkan aku mandi mlm la kot...

Firdaus lak, pantang la nmpk aku n hubby amik tuala. Kompem bukak suar patu jerit2 nk mandiii nk mandi. Bayangkan pg td lepas je azan subuh dlm kul 6pg cmtu, die terbangun bukak suar nk soh mandikan. Ish ish. Sib baik la air tak sejuk n cuaca pn tak sejuk sgt. Tp mandi subuh ni mmg byk hikmahnya. Segar tu mcm ubat je aku ase. Lain kalu time wiken mandi time pukul 10 11 12 ataupun 2 3 ptg. Hihihihihihi.... Hepi je Firdaus dpt mandi. Patu jap lg kang abah die plak pakai tuala. Dh die nk mandi lg sekali. Bkn nk mandi pn. Nk tunjuk yg die dh pandai tadah air patu jirus sendiri kepala die. Nk tunjuk la die pandai dh. ;p... Hehehehe...

Lately aku pasan kalu aku dgr lagu2 br. Bb msti tendang2. Dug dug. Mcm nk bgtau tu lg baru tu. Hehehe. Mcm sweet je. Kdg2 tertendang tulang rusuk aku. Adoiyaa. Sakitnya....

Post ni nk cite apa sbenanye? Hehehe. Entah. Tp mmg takde hala tuju. Hihihi...

Oklah dh nk balik. Harap2 Hubby balik awal arini. Takdela bosan sgt menunggu dia. Hehehehe.

Oklah gtg. Chow...

April 08, 2009

Ada 2 Bukit dan 1 Batang, Menang 2-1

Aku menyeru, kepada yang masih kelam.
Tapi bukanlah bermakna aku memaksa kalian.
Janganlah terus terbenam.
Bangunlah dan bukalah mata.
Media hari ini, wajar aku katakan, tidak TELUS.
Bangunlah dan bukalah mata.
Bukan berselindung disebalik kebenaran yang dipusingkan.
Bukan berselindung disebalik kesetiaan yang tiada akhirnya.
Sudahlah aku sudah muak.
Komentar-komentar yang memualkan.
Jelas menyokong kepada jiwa yang masih melukut ditakok yang usang.
BANGUNLAH, BUKAKANLAH MATA KALIAN SEMUA.

aku petik:

Datuk Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin memenangi kerusi Parlimen Bukit
Gantang semalam dengan memperolehi sebanyak 21,860 undi, memang sudah dijangka oleh sebahagian besar rakyat Malaysia sebenarnya. Senario politik dan faktor semasa menguatkan lagi hujah tersebut biarpun ia tidak dapat diterima oleh sebahagian besar penyokong UMNO dan Barisan Nasional sebenarnya. Nizar bukan sahaja menang, malah mencatatkan majoriti 2,789 undi berbanding 1,566 undi yang direkodkan oleh calon PAS pada Mac 2008. Ahli Dewan Undangan Negeri Pasir Panjang ini menewaskan calon Barisan Nasional (BN), Ismail Saffian yang mendapat 19,071 undi manakala calon Bebas, Kamarul Ramizu mendapat 62 undi. Kamarul hilang wang deposit. Undi rosak pula adalah sebanyak 456. Nizar dalam ucapan penerimaan keputusan itu, yang diumumkan secara rasmi kira-kira pukul 9.45 malam tadi, menyifatkan ia sebagai satu petanda rakyat mahukan kerajaan demokrasi, urus tadbir baik dan adil. Ketika ditemui pada sidang media, Nizar berkata, pihaknya akan meminta agar Dewan Undangan Negeri Perak dibubarkan untuk membuka laluan kepada pilihan raya baru di negeri itu. "Kita boleh memperoleh majoriti besar," katanya.


Komen aku: Kalau betul BN kuat, silalah buat pilihan raya sekali lagi. Kita tgk PKR ni sekadar cakap ke atau apa?

Paranoid Mothers

Sorry azren. Guna isu azren jap. Hehehehe..

Ramai jgk memember lepas bersalin je, msti paranoid takot terpregnant balik. Tp aku? Tak sikit pn tak. Despite diri aku yg tak paranoid langsung nih, sbb tak tau la. Aku mcm dh on target, like before 30 aku nk ada 2 anak. Takdela before 30 sgt pn kot. Like, aku mmg nk 2 anak SEKARANG JGK. Muahahahahahah. Tapi hubby aku plak tak bersedia, so dia awal2 mmg avoid normal intercourse. Jd mcm terplanning jgk la kami ni. Bila die dh dpt kerja br yg gaji ok skit. Bole claim, br la die rasa yakin dh bersedia utk unprotective sex. And aku yg mmg nak2 sgt ni langsung tak paranoid tros mcm nk nk nk.. Hahahahahah. Mmg tak paranoid...

Tp aku dpt rasakan. After this baby, AKU AKAN PARANOID. Mana dgn aku dh gemuk gila ni. Mana dgn bleeding aku ni. Mana dgn KENE PUASA SUNAT LAMA SGT GILA NIH...muahahahahahhahahahaha..... Mana dgn mcm tak ckp tgn nk jg 2 anak. Kalu 2-2 mintak dokong macam mana? Huwaaaa....

Hubby aku lak, die mmg tak bersedia nk anak awal2 in the first place. So mcm slalunya die byk lepas tgn. So nk menghandle anak sorg pn ase mcm payah jgk la. Ni plak nk anak 3 4 5 dan seterusnya. Muahahahahahahahahahahahahaha.... Nanti2 la dlu kot. At least nk rest dr bermaternity selama 2 3 tahun. Bia 2 anak skg ni bermanja manja an dlu. hehehehehe......

Lepas tu mlm2 skg terpiki, cmne la kalu ada 1 lg bb. Skang ni sebelah tgn dok ngurut hubby. Sbelah tgn dok tepuk firdaus. Huhuhu. Bis tu coming baby ni? Tepuk pakai kaki? Tp aritu dh kowtim ngn hubby. Die kene tdo sebelah firdaus. Aku akan tdo sbelah baby baru. So ckp la 2 tgn utk urut dia n tepuk bb baru. Tgn die tu kene la ringan2 kan tepuk firdaus plak ek. Jgn buat2 tak tau plak. ;p.....

Lagipn, risau jgk kali ni, takot kene ceasor. TIDAKKKK. kene smyg byk2 nih. Huhuhuu... TP kalu bersalin pakai epidural. 10kali pn takde hal la. Hubby kate tu nama die cheating. Hahahah. Adeke bersalin pn cheating. Mana de cheating. Ade gk bahana lain. Kene pantang, kulit2 sume menggeleber. Patu kene ejek ngn husband ckp horror la apelah. HUHUHUHUHUHU. Tu kire cabaran jgk tuh. ;p... Cuma sakit yg memulas2 tu takdek la. hehehe. Best2.

Nk bersalin ktne ek. Kak ita yg bersalin 100% normal tu pn RM2700. Nk tambah epidural mau makan 5 6 ratos lagik. Mau menjulang tinggi bil hospital aku plak. Mau tak ckp nk claim CIMB. Cmne ek. Kalu bersalin kt HUKM plak mmg dh cover la. Tak bestnye ntah hape2 jenis doktor plak melayan. Menyampah. Hihihihi. Hubby plak nk suggest soh aku check up kt HUKM tp check up yg kt private area tuh. Bole claim yg tuh wpn takleh pakai GL Gomen. Tp ntah la. Aku still keen nk check up kt pusrawi. Tp lagik best klau dpt gi check up kt Ampang Puteri. Cume tak best kene bgtau doktor tu siap2. DOKTOR SAYA TAKLEH BERSALIN SINI SAYA CUMA NK RASA KELEISURAN STIAP KALI CHECK UP ADA SCAN... STIAP KALI CHECK UP NAMPAK KOTE ANAK SAYA... Best tau. Hehehehehehehe..... Doktor lak asek tanya je. U bersalin sini kn? Huuuwaaa. Tp dh booking dh kt HUKM. Kalu bersalin HUKM mmg kompem2 aku amik epidural lagik. Ala kalu takat RM50 tu pn nk berkira ke? Muahahahahahahahahahaha.......Sakit mcm nk berak je. Tp kalu kene ceasor tu hazab la jugak. Huhuhuhuhu. Mintak jauh. Mintak jauh.....

Lg 1, smlm check up doktor still kate ade ekor2 placenta yg tutup OS aku. Tutup OS tu sama dgn tutup laluan rahim. Kepala BB still upper then placenta punya ekor tu. Means, posibilty nk normal tu masih tipis. Huhuhu. Fortunately dh 3 weeks takde bleeding. 3 weeks yg aku tak msk sgt. 3 weeks aku yg tak dukung firdaus sgt (dukung jgk kdg2 tu sbb kesian). 3 weeks mmg tak buat keje berat2. Kalu dh vacuum tak mop - hubby akan mop (kadang2 kalu die penat tak la..). 3 weeks yg takde sexual intercourse, tp perkara lain yg seorang lelaki perlu tu ada. huh tak aci btol. 3 weeks yg dh abis mkn ubat cervixcitis, so mcm dh baik. Tp doktor pusrawi kata penyakit tu akan dtg balik. Aku ada bc internet mmg ada. Doktor pusrawi kata, memang aku bleeding sbbkan placenta aku. Cumanya sbb aku avoid those activities, so skg ni tak bleeding lg dh. Aku penat je aku pening je tros aku baring. Tp kt HUKM tu die kata, aritu dorg ada call dia, org yg call tu pun tak tau napa aku bleeding. Tak sure tak sure doktor tu kata.

Ntah la pening jgk aku ni ha. Buatnya btol apa doktor pusrawi tu kata, silap haribulan time aku bersalin nnti ade complication. Dh la aku nk pakai epidural. Mmg tak ase sakit. Huwaaaa. Tu aku gi gk kt pusrawi tu. Wpn mahal. N wpn kene tunggu lama2. Huwarghhhh.. Doktor i tu lembab skit. 1 patient die jmpe smpai 20minit. Huhuhuhuhu. Apa la nasib...

Ntahla bole tak taknak piki pasal bende2 yg memeningkan dlu skng.

Wht i want to do now is, SHOPPING!!!!! Dh dtg mood nk bli brg2 baby. Hehehe. Tiap2 mggu pn plan nk buat beg gi spital. Tiap2 mggu pn nk sort bj firdaus lama2. So tau bj apa nk bli utk BB baru. TP tiap2 mggu pn tak smpt buat. Hehehehe. Hari2 ase nk gi midvalley. Tp bila hubby dh bwk aku bli, aku sendiri blur tak bli apa2. Cit. Sib baik hubby tak tensen. Kalu die tensen sure aku lak yg tensen jgk. Hehehehehehe.

TP below apa yg mmg WAJIB bli:
  • Almari Firdaus, so adik pakai drawer plastik abg ye.
  • Pampers
  • Baby Wipe yg kecik(utk beg gi spital) n besar(utk kt rumah).
  • Set Bersalin (Most Probably Sendayu Tinggi, tp mcm teringin gk nk bli Nona Roguy.. hihihi)
  • Tilam n bantal bb (Bolster takyah sbb abg punya ada lagi)
  • Sarung bantal BB (Kt jusco pn ada)
  • Stroller baby (abg punya takleh pakai tu utk 6 bulan ke atas. Hopefully kalu opismate nk kasi apa2, kasi la benda ni ek. Kalu u all kasi duit i akan bukak akaun utk bb. Hihihi. Hopefully korg bc la entry aku kali ni. ;p ntah2 dorg dh mls nk bc. Tp kalu dorg tak bc nnti dorg tanya aku ckp la nk stroller. Muahahahahahahahaa)
  • Set kecik mandian bb utk hosp gk.
  • Set besar mandian utk kt umah. Losyen, Bedak, Minyak Telon, Drapolene (abg nye ada lg)
  • Sabun mandi head to toe, tambahan je. kalu tak pakai yg abg nye je ada lg. Hihihi.
  • Mana ek kelambu abg dlu? Asenye mama takde buang. Ke nk kene bli ni? Ermmmm...
  • Baju2 tak sort lg, so tak tau nk kene bli apa. Hihihi...

Oklah update ni dlu. Nnti kalu ada lg aku tambah lg. Bila la nk kul 1ptg ni. I dh lapa la. Hihihiihihihi

April 03, 2009

Nasi Goreng Takde Perencah...

Gambaq takde plak. Smlm dh bungkus siap2 dlm tupperware, tp lupe nk bwk. Huwaaaa....

Pg2 slalu dlm kul 655 ke atas aku kuar umah. Gi buang smpah, jln2, panaskan enjin. Dlm 7:05 br gerak. Dh 2 hari aku smpai opis kul 8:15 pagi. Huwaaaaaa. Tak suke lmbt2 wpn boleh la bg bos aku tu sign je. Tp aku tak tau nk kasik alasan apa. Bos yg mendengki anak buah tu tak kasik bg alasan JLN JEM. Padahal die pn slalu je lmbt sbb jln jem. TU la aku kate die tu pengdengki. Hehehehe...

Tp pg ni aku kuar awal skit. Nasib baik firdaus tak bgn lg. Cian die mlm td batuk2 muntah2. Penat agaknya. Smpai kan die tak larat die tdo je bwh ketiak aku. TU la budak2 ni kalu kite dh ajar tdo tilam sendiri. Die mcm takot2 nk naik tdo atas tilam aku. So die letak kepala je bwk ketiak aku. Kesian plak. Aku betulkan die bgn letak kepala atas peha aku. Agaknya dgn cr tu br die ase mcm lege skit. Sbb die dh muntahkan kahak sume. Cume idung tersumbat dgn taik idung kering kot. Lepas tu plak tekak mcm gatal2 mcm nk batuk je. Kesian anak mama. Pg td lupa nk pesan abah suapkan ubat batuk. Takpela mlm kang before tdo mama kasi ubat batuk ek sayang... Cian die. Aku tak risau sgt. Sbb die mmg sgt aktif. Lompat sana lompat sini sebelum tdo. Dgn mulut bising ntah ckp apa ntah. Sakit2... Eeee cantik... Mama dh..bla blabla... Ntah ape ntah.. Hihihihihi.....

Smlm paksu nk gi smyg kt surau dekat umah aku, so ada la kwn firdaus nk main2. Aku angkut skali mak aku ngn pakcik firdaus. Patu mlm td mak aku soh pakcik gi bli lauk paprik kt kedai dekat ngn umah. Kate kt die bli 3 bungkus patu nnti aku masak nasi ngn goreng telur dadar jela aku pikir gitu. Hubby call tanya nk mkn apa pn aku ckp mkn lauk paprik beli dgn telur dadar. Patu hubby balik2 tgk2 pakcik bli sebungkus paprik ngn nasi 3 bungkus. Aku pulak dh masak nasik. Heishhh geram btol. TP bila mak aku soh pakcik kuar balik bli lain, tak smpai ati plak aku nk bia adik aku bejalan, gi bli n tunggu lg. Patu piki punye piki. Msk nasi goreng la. Ada ayam je dlm peti ais. Patu tingat lak. Hubby aku tak suke nasi goreng letak perencah. Ikan bilis ke, ayam ke, sotong ke die tak suke. So aku buat la perencah bawang, halia sikit, cili padi ngn cili merah. Tu je yg die slalu tarok....

Hubby mkn ikan bilis, tp die suke goreng asing. Tak cmpo ngn nasik. Die ckp cmtu lg sedap. Sos tiram ke sos apa ke sume diharamkan letak. Kalu nk meriah letak la sayur skit. Sib baik ade kubis smlm. Patu last skali letak telur. Telur tu mentah2 gaul je ngn nasi ngn perencah yg dh siap tumis td patu kacau smpai telur tu msk. Yela smpai tak nmpk dh lendir2 telur tu kn...

Mmg sedap. Resepi cilok dr Restoran Mamak Shah Jahat kt Jelatek Bussiness Centre....

Lepas tu hubby smpai umah die kuarkn ayam patu die ckp nk buat ayam goreng kunyit. Patu aku pn marinate ayam tu ngn kunyit n garam. Lepas tu goreng smpai garing. Buang minyak smpai kering. Patu letak bawang holland ngn cili merah yg dh dihiris.

Tu la santapan simple kami mlm td. Ade je idea nk msk apa sbenanye. Langkah2 penjimatan. Lgpn kt kedai dh tak tau nk mkn apa dh.

Mlm ni nk mkn apa plak ek sayang? Heheheheheh