June 30, 2011

Ia Simple

Sebenarnya maksud dan matlamatnya sangat simple.

Hanya demi atas nama sebuah keadilan. Sebuah pilihanraya yang lebih adil. Pengurusan pilihanraya yang lebih telus.

Sebgai suatu mesej, secara besar-besaran, daripada sesiapa pun yang menyokong mesej itu.

Iaitu: Kerajaan, silalah memperbaiki sistem pilihanraya di Malaysia, supaya lebih telus, adil dan tiada halangan, tiada rasuah, tiada peras, aman dan selamat. Seperti konsep pilihanraya sebenarnya. Terpulang kepada individu itu sendiri (walaupun sekarang dah makin ramai berdiri atas pagar) untuk mengundi siapa. Tak perlu di desak-desak.

Itu sahaja.

Kerajaan tak perlu gentar bagi aku.

Perhimpunan yang boleh kata, hanya ada 1 matlamat yg simple. Iaitu, supaya mesej di atas smpai kepada Kerajaan. Itu sahaja. Perhimpunan yang supaya kerajaan dapat lihat. Nah, inilah kerajaan yang menyokong mesej itu. Itu sahaja.

Kalau secara tandatangan tidak ckp kuat.

Kalau secara blogging tidak cukop kuat.

Kalau secara memo bantahan tidak cukop kuat.

Kalau mendapat tandatangan Agung, tidak cukop kuat.

Aku memang pelik sedari awalnya. TV-TV, Akhbar2 menyiarkan pendapat ramai mengenai perhimpunan tersebut. Aku merenung jauh. Betapa tidak ada keseimbangan langsung dalam pelaporan berita masa kini. Aku pelik, takkan lah wujud sebuah parti yang begitu teruk smpai hendak mengubah Negara yang aku duduk ini menjadi seperti negara-negara lain yang berbalah. Berbunuh2. Bertempur2.

Cuba bayangkan, jikalau perhimpunan yang dikatakan haram ini mendapat tempat di dalam sebuah stadium mungkin. Di kawal ketat oleh pasukan polis atau rela. Di kawal supaya tidak wujud sebarang pertelingkahan. Di kawal kerana ia melibatkan ramai org.

Sama tak ubah seperti JOM HEBOH. Sama tak lain pun dari perhimpunan2 tengok bola di Stadium. Tak lain pun daripada Konsert2 amal.

Tak bawa senjata.

Tak bawa BOM.

Hanya sebuah sepanduk, menyampaikan maklumat seperti di atas.

Apa yg BAHAYA nya Bersih 2.0?

Aku betul2 butuh penjelasan?

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

June 28, 2011

Berguna?

Banyak lak benda berguna petang2 ni.

Source: info

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

True?

I do not know if this is true.

But i would like to know, what do you guys think?

Hmmm...

source: info

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Uiks?

Bertemu kita lagi di dalam ruangan Ada Aku Kesah? Cak cak, geli mak nyahhhh. Menggelenyar.

Hohohoho.... (maksudnya tak klaka!)

Tak dak citer la kengkawan. Ceeee perasan ada org kesah pn aku update ke tak.

Hohohooo... (lagii)

Ada 1 cite yg takde kene mengene ngn aku lah.

Pasal 1 story yg tgh tak brape nk hot kt tv3 skg. 1. Stanza Cinta 2. Dewa Cinta.

Stanza Cinta aku mmg tak berapa nk tertarik sebab aku ase Aaron Aziz tak sesuai ngn Fathia tuh. Ntah, mcm tak kene je. Sama la ngn Dewa Cinta. Aku mcm dh terlalu sinonym sgt plak gandingan Aaron ngn Siti Saleha. Ops, let me rephrase secara lebih menggelenyar, Abg Aaron.. Ehem2. Umo dia 35 ok this year. So die mmg abg aku. hahahaha.

So utk Stanza Cinta, aku tak bole blah la Aaron ngn Fathia. Fathia ni cantik, ayu. Tp die mcm sesuai ngn org lain. Aaron ehem. Abg Aaron macho, tough. Tp dia mcm sesuai ngn org lain. Adeh...

Pstu utk Dewa Cinta lak. Iqram dinzly so very not gentleman ok. Die gentleman tersorok. Kalu die blakon Dunia Baru tu. Die mcm ala2 jahat. Tp dlm diam2, die sayang bini dia. Ha itu br padan. Ke aku dh terlalu terikut2 citer lama die. Bila die bawa watak br mcm tak jadi. Sbb watak die dlm Dewa Cinta die perlu gentleman ala2 Abg Aaron dlm Nora Elena. Hancus la die jd gentleman dlm Dewa Cinta. Aku tak soka ok.

Stanza cinta just so out of the topic. Aku mmg tak dan nk tgk pn in the first place. Ntah sebab apa. Cer tanya en. Hubby aku. Eh? hahaha. Yela dh manjang sportsss je kt tv tuh. Nympas!!

Pstu diorg dok buat kontrobersi hangit lak kt twitter. Ala2 nk jd sehangat Nora Elena la plak.

Nora Elena hangat sebab lain ok. Korg hangat so not nice ok.

1. Fasha Sandha, which is heroin Dewa Cinta, marah kt Iqram Dinzly sbb die lambat ke lokasi. Pstu bila dh tau kepada sapa Fasha marah. Lg tgk diorg blakon dlm citer tu takde chemistry. Pstu lak, nmpk keromantikan Iqram Dinzly bagai dibuat2. Tak natural mcm Abg Aaron ku...hmmm
2. Pstu Aaron Aziz lak marah Fathia, sbb apa ntah. On twitter gaks. Aduh. Mmg terus aku nmpk Aaron ngn Fathia tak serasi. Kalu Aaron ngn Siti Saleha, mcm nk dipeluk2 nya Siti Saleha tu. Smpai sume pompuan kt dunia nih, nk jd Siti Saleha - kecuali Ida comot! hohohoh..
3. Pstu hari ni, Fizz Fairuz plak marah kt Fathia.

So the very malas aku nk tgk Dewa Cinta n Stanza Cinta. Huh! Ok bai.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

June 23, 2011

Biasa - Biasa Sahaja

Kebanyakkan rakyat malaysia aku tgk. Rakyat malaysia yg aku kenal la. Which is kengkawan aku la.

Pasangan hidup dorg, dorg tak pilih yg vogedebas pung. Diorg pilih yg biasa2 aja...

Aku je pelik skit. Sbb aku pn tak cun, laki aku pn tak hensem. Tu kesah lain. hahahahah. Eh? Janji anak2 aku comel.. hahaha. Eh? lagi....

Kira aku nk ckp, Adamaya didn't touch my heart as deep as Nora Elena's did.....

Sebab Aaron Aziz takde la hensem boy mana kalu nk compare ngn Sein. Sein tu ngn muka arabic, putih bla bla bla.

Tapi sebab dia biasa-biasa sj.....

And dia kaya - dlm citer Nora Elena la kn.

And dia romatik - dlm citer Nora Elena...

And dia jugak nmpk tough - wpn sbenanye die genduts. Muahahahaa.

And dia kalu kene mrh kene maki ngn bini pn, die masih bleh ckp baik2 ngn bini dia - dlm citer Nora Elena.

And die suke ckp, takpe2 bia abang buat. Hohohoho...

Laki aku? "You la buat, apsal i plak? hohoho"

Kn kn kn ? Get it ? Get it ?

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

June 20, 2011

Aku Sedih

Aduh emo la pagi isnin ni. Sebak. Ase nk nangis.

Dari kecil lagi, aku tak tgk cerita lain kt tv yg boleh mengundang tertawa. Mgkn cerita P Ramlee ada. Tp P Ramlee dh takde masa aku lahir apatah lagi bila aku dh pandai tgk tv.

Tp cerita pi mai pi mai tang tu adalah merupakan cerita yg selalu ada di tv. Boleh kata setiap hari. Ntah lawak bodoh apa lah yg diorg tayangkan, tapi aku setia menonton. Tatkala aku balik sekolah, kalau aku sekolah pagi. Mahupun sebelum aku pergi sekolah, kalau aku sekolah petang. Mmg peneman setia aku, sebab mak aku pi kerja. Aduh...

Aku paling tak boleh lupa Pak Uda yg gatal tuh. Karakter dlm citer tu dia gatal la kn. Jln mcm apa eh. Tp kalu jln mcm tu org akan ckp jln mcm pakuda. Mcm bkn die jln, tp die tolak badan die laju2. Pstu bdn mcm tak stabil, tp tak jatuh. Aku paling geli scene dia ngn Khadijah Tan. Sorg Anje Sorg Sayang kot. Yg psti gelaran Pak Uda oleh Khadijah Tan ialah Anje. Memang geli tapi menjadi. Geli tp nk tgk lagi!

Sedih la die pergi. Tak tau kenapa........

Wpn dh lama jgk aku tak melihat aksi Pak Uda kt tv. Tapi aku tetap rindu nk tgk... Tv3 boleh tak ulang tayang balik cerita2 yg arwah lakonkan?

Cara ckp dia, cr jalan dia, cr dia marah. Cr die meneran. Kan die ckp mcm meneran2.

Moga Allah Cucuri Roh Arwah Zami Ismail aka Pak Uda / Pak Abu dlm Hantu Kak limah balik rumah. huhuhu. Moga ditempatkan dikalangan mukmin mukmin Allah.

Al-Fatihah.

Mode sedih. :(

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Mee Bandung Muar

Asli ni. Recipe Asli. Hehehe.

Eh siyes ni recipe asli. Kenapa tak percaya ke? Tak percaya cuber lah.

Bahan-Bahan (wajib ada)

  1. Air rebusan tulang
  2. daging tulang yg dh potong2 (eksesori)
  3. Air rebusan sotong kering
  4. sotong kering yg direbus td tu (eksesori)
  5. Air rebusan udang 
  6. Udang yg direbus td tu (eksesori)
  7. Udang kering / geragau + bwg merah + bwg putih lebihkan skit + cili kering - tumbuk atau blend tp tumbuk lg sedap cuma hazab lah skit.
  8. Sos cili (jenama life kalau boleh, bkn yg thai okek! )
  9. Kentang yg dh rebus n dilecekkan (sukati la taknak taruk pn takpe - ceh td kate wajib ada. muahahaha)
  10. sawi (eksesori)
  11. mee kuning
  12. Telur
Bahan-Bahan (takde pn takpe, ada lg ok)
  1. fish ball
  2. fish cake
  3. tauhu mee yg kering bulat2 tuh
  4. daun sup
  5. bwg goreng
Cara-cara memasak

Tumis bahan2 yg ditumbuk tadi tuh. Smpai cili td bertukar jd kemerahan. pstu letak kentang yg dilecek. pstu letak sos cili. sblm letak sos cili rasa dlu kot2 la pedas sgt ke kn. Kalau aku aku masak lg smpai pedas tu ilang. Kire pedas yg boleh diterima akalku lah. Hoho. Pstu letak sos cili. So takyah letak gula + cuka. N kadar gula n cuka lebih terkawal la kn. Eceh. Letak sos cili ni bg kaler die merah ranum skit pn ye gk la. Then dh rasa2 ok pedas masin manis cukop. Letak lah air2 rebusan td. Mlm td aku takde udang. So masa tumbuk bhn2 aku lebih kan udang kering. Kalu ada udang n air rebusan udang lebih mantoppp la kot. Ps dah letak air rebusan. Dh didih letak la bhn2 eksesori td. N didih kan lg. Lepas ni dh fast n furious dh.

Aku pi solat magreb sat. Smbil reneh tuh. Hohoho. Sat ja.

Pstu bila hubby dh ready nk mkn. Die pn masuk dapur. Hohoho.

Time ni bleh la masukkan fish ball n fish cake n tauhu mee kering tuh. Tp aku takde. So tak taruk.

Pstu die dh didih2 tu. Pecahkan telur. Kire pastikan jgn letak rapat2 supaya tak melekat. Aku letak 2 biji je. Sbb anak2 tak layan mkn telur.

Pstu letak mee n sawi...

Bili sawi dh layu, otomatik mee pn dh masak. Mee n sayur tu dh siap basuh sblm start masak la ye. So boleh cmpak2 je. Pndai2 la ikot kreativiti memasing.

Bila dh angkat. Wallah. Siap di masak. Sedia utk di hidang.

Hiaslah ngn daun sup n bwg goreng sblm dimkn.

Mee Bandung ni stail dia, nk mkn br masak. So tu eksesori sume letak sekali harung. Aku pernah test asingkan eksesori. Tp mcm tak layan sgt. So sblm eksesori sume kembang, seperti sawi n mee. Mkn la cpt2. Sebaik dihidangkan.

Sekian, terima kasih. Ase lebih mantop sebab ada kentang lecek tu - tujuan nk memekatkan kuah. :D

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

June 17, 2011

Nora elena

Dah habis dah drama bersiri nora elena nih.

Penuh dengan saspen yang tidak dapat dimengertikan di dada setiap wanita seantero malaysia. Dari kuala lumpur sampai ke sabah drama ini tetap menjadi bualan penonton2 setianya. Dun be surprise, guys also watch this series.

Masa aku pi sabah, aku terbercakap ngn seorg driver yg bwk group aku pi jalan sopping2. Upenye beliau siap baca novel n mmg nonton citer yang sama. Aku macam. Best giler dowh. Heheheh. Ada geng nk borak.

Mcm lelaki2 lain, die pun ckp, tak wujud lelaki macam seth. Terlalu sabar bah. Bini dh maki hamun hina bagai, boleh lagi die buat muka seposen tepi bini dia. N boleh lagi dia terus menerus memujuk bini dia. Apa die ni beriman sangat ke? Kesabaran dia memang tahap tinggi la. Mcm kesabaran nabi kot?

Sudahlah seth ni lelaki perfect. Body mantap. Muka hensem. Lepas tu baik, sabar, sentiasa menyayangi isteri. Keyakinan yg kukuh terhadap kejujuran isteri. Kaya plak tuh! Manjang berduit. Dh rugi 2 juta pn boleh survived lagik! Ni dh ala2 kaya dato k nih. Agak2 perangai dato k mcm seth tak? Hohohoho. Ngape tetibe dato k? Entah nama tu muncul tak semena-mena. :)

Sedangkan Aaron Aziz pun kata die tak sehebat Seth Tan.

Aku klaka bila ida komen, masa aku kata nora elena akan mati. Ida ckp it doesn't do justice to both if nora elena mahupun seth tan. Maksudnya level obsessity ida thdp nora elena pn bole tahan jugak. Dan dia bukanlah mudah utk obses dgn sesebuah cerita kecuali kisah anime jepun yg sgt complicated tu. Kire die suke cite yg masalahnya complicated. Kire power la citer nora elena ni aku ase. Nur kasih pn dia tak layan. Kn ida kn? Heheheheh

Apa iktibar yg boleh kite ambil agak2 nya?

Satu jela yg aku bole pungut. Suami isteri jgn putus harap dgn pasangan masing2. Walau pun pasangan kite ignore keperluan kite kdg2. Contoh nya die turun flight tdo sepanjang hari. Sedangkan kite turun flight dikerah suruh msk dan die tak mkn dr pg nk harap kite masak? Keymon la kn? Tp kite layan gk. So at least wht the other party can do is, menghargailah. Mgkn dgn itu, kite boleh perbaiki hubungan.

Susah nk ckp, yg pasti setan akan sentiasa berbisik. Suara2 bosan. Suara2 hambar. Suara2 mengapi2 kan amarah dalam sesebuah perkahwinan. Terpulang kepada kita nk handle lah. Itu la yg tak logiknya seth tan, di mana bisikan2 itu umpama tak lut langsung wpn dia dlunya seorang perogol. Haih.

Walau bagaimanapun, semua ketidaklogikkan itu dimaafkn. Kerana wanita yg kurang kasih sayang ini, mahukan sedikit time di mana die berangan mempunyai pasangan seperti seth. Hahaha. Sejam sehari 5hari seminggu cukop la kn.

So minggu dpn. Back to normal life.

Buang yg keroh. Amik yg jernih.

Sekian
[KPWKM]

June 15, 2011

Asam pedas

Cara masak: cili boh buatan sendiri. Ikot thp kepedasan. Bwg merah bwg putih halia 3cm, kunyit 2cm. Pakai kunyit serbuk pn bole. Agak2 la letak.

Daun kesum+serai dh titik.

Ikan - kembung, pari, tengiri, parang

Ayam/daging - aku tak pernah lg buat

Air asam/tomato ikot citarasa la. Nk masukkan 2-2 pn bole

Tumis cili bwg halia kunyit smpai naik minyak. Ni kalu cili jenis pedas la. Tumis lama skit.

Then br baru masukkan daun kesum n serai.

Masukkan ikan.

Tebalik2 kn ikan kasi mesraaaaa

Jgn smpai ikan msk sgt. Skejap jela kot.

Pstu masuk air asam, tomato,garam.sblm masuk tomato rasa dlu. Kalu dh ckp masam xyah la masukkan.

Masukla skit daun kesum kasik fresh.

Wal lahhhh!

Tetibe citer resipe. Sb aku sedang lapar! Hoho

____________________________________

Too tired to type. It's 4 in the morning! Br lepas solat subuh. Gigih bgn awal sb nk tdo cpt punye psl.

Missed my kids, my hubby n asam pedas. I hate my asam pedas, sbb my blender rosak n cili asam pedas aku kasar2. I need 'pak ali asam pedas' terbaik dari kodai kt skudai nun.

Rindu johor n rindu suasana makan asam pedas

Rindu dating tghari kt kodai pak ali

Rindu dating mkn malam kt tmn u.

Itu jela modal, byr mkn sendiri2. "Sebab mak sy tak bg blanje awek!" Hoho. Dh laki aku pn skg! Hoho.

Mlm td call firdaus. Dh kul 1030 tak tidur2 lg. Mama pn kerah, suruh tdo. "Takmau, nak mama"

Aduhai.

"Kenapa mama balik lmbt sgt?"

Aduhai.

"Lama aus tunggu mama"

Aduhai.

"Tak month bai, aus nk ckp lagi"

Aduhai.

Dan die ulang ulang ayat yg sama.

Aduhai.

Lemah aa cmni! Nak balik!

Uwaaaaaaaaaaaaaaaa
[KPWKM]

June 14, 2011

Menepati masa

Aku ni mmg mcm ada natural alarm dalam diri aku. Membuatkan aku cepat tensen ngn org sekeliling.

Aku ase hubby aku pun dah jangkit ngn aku. Pasal dlu time bercinta dia slalu lmbt. Aku cpt. Tp skg, kalu kami janji ngn org kami mmg akan slalu cpt dan terawal!

Pg td aku set jam kul 530. Kul 527 aku bgn dgn sendiri nya. Darnnn rugi 3 minit dowh.

Aku ckp ngn anak buah, aku nk smpai kl central kul 720. Kul 720 dia dlm komuter jauh lg dr klcentral. Tertensen aku sekejap. Tepat2 kul 730 aku check in kt klcentral. Punyalah ontime.

Sbb kalu nk check in kt klcentral kene 1 setengah jam lebih awal. So aku mmg awal la kn.

Tak tau la nk ckp best ke tak.

Pstu pg td, masa anta anak2 aku dgr moto hubby ada bunyi pelik. Just like masa die nk anta aku gi klcentral masa aku nk pi kelantan aritu. Masa tu spocket ke apa ntah rosak. Ooo spocket rantai moto.

Bunyi pelik. Pstu smpai kt shell sg besi, detect ada problem. Kalu hubby turunkan aku tgh jln n aku kene naik teksi mmg masak gk sb situ jem.

Tp hubby aku buta kn hati die anta gk ku smpai betul2 departur kl central. Tu aku syg hubby aku nih. Kadang2 keromantikkan dia tu setanding seth tan ok. Hahaha.dan dan.

Sib beik la ada bb ni. Kalu tak kebosanang aku.

pas anta aku br die pi repair. Time tu hati aku risau sgt! Aritu rantai problem die kuat bunyik ketek ketek ketek n tgk rantai tu mcm nk putus. Arini tayar tu flet. Bila jln die bunyi ngengeng makin kuat bila die nk kona. Huwaaa.

Ni ase mcm nk bli motor baru ni.

Tp tadi hubby dh mesej, dia dh slamat smpai opis. Alhamdulillah...

Ada lg skali je mcm ni. Pi sarawak lak, awal bulan depan. Huhuhuhu.

Best tak kengkawan? Byk aku update pg ni. Nnti bosang aku update lg. Babai
[KPWKM]

Baki kekuatan

Maria pasrah kalau ini ketentuan. Kalau hatinya takkan pernah berubah. Kalau janji tuhan, bahagia di hari muka. InsyaAllah. Maria yakin dengan kehendak tuhan. Muka Maria sedang dirias oleh pak andam untuk majlis perkahwinannya. Lega juga hati sebab majlis pernikahan semalam berjalan lancar. Dia sekarang sah bergelar isteri kepada Nazri. Namun, Maria pasrah kalau perkahwinan ini bukan kehendak Nazri.

"Dik, kau ni nak kahwin. Senyum la sikit dik oi. Hilang manis seri pengantin!"

Maria cuba menguntum senyum. Namun kelat, pahit dan hambar. Sebak di hati tuhan sahaja yang tau.

Tiba-tiba puan rohana muncul di bibir pintu biliknya.

"Ya ok?"
"Ya ok mak, makanan semua ok ke?"
"Ok jer, cantik anak mak!"

Maria tersenyum lagi. Pahit lagi. Puan rohana mengerti. Namun tiada dapat dibendung lagi, air mata Maria menitis. Terharu dengan ibunya yang sangat menghormati keputusannya. Walau ibunya tidak menyukai Nazri, namun ibu dan ayahnya tetap membanting tulang memastikan majlis puteri mereka berjalan dengan lancar.

"La puan maria! Awak menangis pulak. Abg jo nak kene pi cari tisu jap. Aishh!"

Puan rohana tersenyum melihat gelagat abg jo. Lalu datang kepada Maria lalu memeluknya. Cuba memujuk, namun pasrah bila air mata semakin laju membasahi.

"Ya takut mak, mampu ke ya mak? Mampu ke ya nk hadapi semua ni?"
"Takpe ya, ni ketentuan tuhan. Kita terima je ye nak."

Semalam Maria menerima sms yang berbunyi:

"Awak jangan teruskan perkahwinan ini. Saya baru selamat bersalinkan anak Nazri. Tolonglah, awak pun perempuan awak mesti faham!"

Tak sempat untuk maria berbuat apa-apa. Majlis telahpun berlangsung. Nazri akhirnya dinikahkan dengannya.

Betul ke perkara ni? Betul ke?

Bentak hati Maria yang telah siap dirias. Kesucian wajah perawannya tetap terserlah menyembunyikan perasaan tidak keruan. Nazri tetap tersenyum memandang isterinya yang sah. Bangga! Nazri tekad untuk melayari bahtera ini jikalau ini kehendak ibu dan bapanya. Dia tekad untuk berubah. Tapi tuhan penentu segalanya.

[KPWKM]

June 13, 2011

Dluncretopark!

Poyo tak aku? Hoho

Ke ejaan ku salah? Hoho

Aku mmg nk wt citer. Sume org wat citer aku pn nak. Tp nk mengending kn msti tak reti kang. Hoho

Kite tgk cemana yer. Ok bai hehe
[KPWKM]

Teks Ucapan


First Time buat.. here is how it goes. Ok tak? Ho ho


TEKS UCAPAN ALUAN dot dot dot UNTUK SESI dot dot dot

Tarikh sekian sekian

Tempat sekian sekian

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh, Salam Sejahtera dan Salam 1 Malaysia

Yang Berusaha Tuan bla bla bla

Yang Berusaha Puan bla bla bla

Yang Berusaha Encik bla bla bla - incik vendor

Tuan-tuan dan puan-puan para hadirin yang saya hormati sekalian

Pertama sekali saya ingin mengucapkan selamat datang dan juga merakamkan ucapan setinggi-tinggi terima kasih kepada semua kerana sudi hadir bagi menjayakan program ini. Saya juga ingin mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada pihak dot dot dot khususnya dot dot dot kerana telah sama-sama dengan kami bagi menjayakan perlaksanaan projek pembangunan Sistem dot dot dot.

Tuan-tuan dan puan-puan yang dihormati sekalian,

Seperti yang tuan-tuan sedia maklum, Sistem dot dot dot dibangunkan bagi memudahkan urusan pendaftaran dot dot dot serta meningkatkan tahap kecekapan dan perkhidmatan di dot dot dot seluruh Negara.

Pelaksanaan Projek Pembangunan dot ini telah dibuat melalui dot pada tahun 2010. Sistem dot telah dipertanggungjawabkan untuk dibangunkan oleh Syarikat dot dot dot Manakala pengeluaran Kad dot pula telah dipertanggungjawabkan oleh Syarikat dot dot dot

Pada masa ini Pihak kami, kementerian dot dot dot bersama-sama Jabatan dot dot dot sedang melaksanakan Latihan dan Perluasan dot mengikut Zon. Dan Zon Sabah merupakan Zon yang ke lima. Manakala, Empat Zon terdahulu iaitu Zon Tengah, Zon Selatan, Zon Utara dan Zon Timur telah selesai dilaksanakn. Zon yang terakhir ialah Zon Sarawak.

Dengan adanya dot, dot dot dot atau dot boleh membuat permohonan Kad dot secara online. Selain memudahkan urusan pendaftaran dot, dot juga diharapkan dapat mempercepatkan proses pendaftaran dot di mana dot dapat mewujudkan rekod masing-masing melalui sistem secara online.

Di kesempatan ini, saya juga ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada tuan-tuan yang telah sama-sama terlibat dalam sesi User Acceptance Test dan Final Acceptance Test dan telah sama-sama terlibat dalam proses penambahbaikan sistem menjadi sebuah sistem yang lebih baik seperti hari ini (ni poyo sket. ada aku kesah? hohoho). Walau bagaimanapun, saya mengalu-alukan teguran penambahbaikan daripada tuan-tuan sekiranya masih terdapat kekurangan pada sistem dari masa ke semasa terutamanya pada sesi kali ini.

Sedikit mengenai program kali ini yang ingin saya sentuh ialah:

1. Program akan terbahagi kepada beberapa modul iaitu Modul Pendaftaran dot, Modul Pemadanan Kerja, Modul Latihan dan Kursus dan yang terakhir Modul Laporan dan Statistik;

2. Pada hari kedua, tuan-tuan dan puan-puan akan diajar bagaimana menggunakan kamera yang akan diedarkan oleh pihak dot dot dot.

3. Tuan-tuan dan puan-puan juga dialu-alukan untuk mengemukakan sebarang komen penambahbaikan pada sesi ini; dan

4. Tuan-tuan dan puan-puan juga diminta untuk memberi cadangan tentang bagaimana sistem akan digunakan melalui sesi Latihan Dalam Kumpulan.

Akhir kata, pihak kami mengharapkan agar sistem ini dapat digunakan secara menyeluruh di pejabat tuan-tuan dan puan-puan. Semoga sistem ini dapat meningkatkan lagi kecekapan dan perkhidmatan sedia ada di pejabat tuan-tuan dan puan-puan. Sebarang kesulitan dan kekurangan sistem amat saya kesali dan pihak kami akan mencuba sedaya upaya untuk memperbaiki kekurangan tersebut.

Sekian, Wabillahi Taufik Walhidayah. Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
Hehehe...
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Baki Kekuatan

Aku de keje ni. Tapi tak jadi keje nk buat citer nih. Hohoho. Tapi tak best pn. Saja suka2. Aku nk buat keje dlu. Nanti insyaAllah aku sambung.

Berat kaki Maria melangkah masuk ke dalam rumah agam yang hampir mencecah 3 tahun lebih diduduki bersama suami tercinta. Lebih berat lagi langkah kaki itu, daripada langkah kaki nya sewaktu keluar daripada kereta. Satu keluhan dilepaskan bagi menghilangkan beban di hati.

3 tahun berlalu pergi dengan sekelip mata. Tanpa sedar. Tanpa dia mengerti. Apatah lagi 2 cahayamata yang cerlang tersenyum memandangnya. Cahaya bulan hatinya itu tidak memahami walau sekelimit kisah hatinya yang berlegar-legar ini.

Bau semerbak pencuci lantai menusuk hidungnya saat Maria mencampakkan kunci rumah di atas meja. Dalam jerih payah semalam sewaktu meninggalkan rumah itu, sempat lagi Maria membersihkan rumah itu. Seolah-olah dia membersihkan luka dihatinya yang bagai dicarik-carik. Sambil matanya menyusur satu persatu perabot dan peralatan di dalam rumah itu, sambil mindanya berlegar-legar peristiwa yang baru sahaja berlaku malam semalam.

"Kata, nak balik kampong dah pukul 12 malam ni kenapa tak sampai rumah lagi?"

"Nantilah! Nanti aku balik" Langsung tiada berhalus lagi jawapan daripada Nazri. Seri dan manis perkahwinan mereka terasa hilang dengan sikap Nazri itu.

"Kalau macam ni, awak balik sorang lah" Ganggang diletakkan.

Tersentak Maria daripada lamunan. Begitu marah dia malam semalam kepada Nazri. Hanani menangis malam itu. Tak tahu kenapa bayi itu tidak culas untuk tidur seperti malam-malam sebelumnya. Tidur anak sulung Maria, Jumail pn terganggu. Gelisah Hanani seakan memahami kegelisahan hati Maria. Kesian mereka. Nazri tidak kesiankah dengan anak-anak kami?

Dilipat dan disusun kemas baju anak-anak untuk dibawa kerumah ibunya. Tak jauh daripada rumah yang dikongsi bersama Nazri selama lebih 3 tahun ini. Inilah pengakhiran kasih suci kami. Maria pun tidak mengetahui. Hanya Dia yang lebih mengetahui.

Memungut satu persatu baju Hanani dan Jumail seakan memungut sebutir demi sebutir kekuatan dirinya yang telah lama pudar. Ya Allah, di bawah jagaanmu aku memohon ko berilah aku kekuatan Ya Allah.

4 bulan yang lalu, Maria menjumpai sesuati yang amat sulit untuk difahami. Bil telefon suaminya naik mendadak dengan menghubungi serta menghantar SMS kepada satu nombor yang tidak dikenalinya. Setelah diselidiki, barulah dia tahu bahawa nombor itu kepunyaan seorang wanita yang cukur dia kenal. Wanita itu yang hampir memusnahkah kisah cintanya dan Nazri lebih 4 tahun dulu. Wanita yang merosakkan kepercayaannya terhadap Nazri. Dan hari ini Wanita itu telah kembali untuk merobohkan istana cinta Maria dan Nazri. Cekalkah dia menerima kembali kedatangan wanita itu? Cekalkah dia untuk menghadapi situasi di mana Nazri diam seperti tunggu padahal hatinya bergelora gelisah seperti ombak yang rakus memaut ditepian pandai dan membawa pergi pasir yang memagari dataran?

 

Maria duduk. Diam membisu. Air mata laju mengalir, tak daya ditahan lagi. Rumah itu sunyi. Nazri masih di kampung. Baju anak-anak masih separuh di dalam beg separuh terletak di dalam almari yang dibeli bersama Nazri. Malahan beg itu pun Nazri yang pilih. Terbayang senyuman puas Nazri tatkala membawa beg itu kepada Maria.

"Cantikkan sayang? Abang memang tak sangka abang berkenan sangat dengan Beg ni. Comelkan Sayang?"

Oh Nazri! Air mata Maria jatuh lagi. Benci marah kesal kecewa semua perasaan itu muncul satu persatu dalam benaknya. Hatinya parah. Luka yang dalam dan parah. Sampai hati abang!

Jam menunjukkan pukul 5:30 pagi. Pagi selepas kejadian Maria membentak Nazri agar pulang supaya mereka dapat pulang ke kampung bersama. Dan malam ketika Maria kecewa dengan bunyi ditepian orang bertertawaan di belakang talian. Sedangkan dia gusar mengapa Nazri belum pulang sedangkan hari sudah lewat. Dan kecewa saat Nazri menenking, Nanti! Membentak marah, Nanti! Berdesup terdengar bunyi tunggangan 4 roda yang mereka kongsi bersama sepanjang usia perkahwinan mereka. Nazri pulang ke kampung berseorangan. Baju-baju Maria dan anak-anak telah dikeluarkan. Dan Maria pasrah andai ini suratan takdir ilahi terhadapnya.

Sepenuh kekuatan, Maria membawa anak-anak kerumah ibunya dan kembali hari ini untuk mengutip saki baki kekuatan yang ada.

 

Bersambung...

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

June 11, 2011

Ok bai

Aku suke tgk budak2 skg borak.

Eh kau kalu ko buat tu jgn lupe pegi sini pastu buat ni. Ok bai

Ko ni mmg lawak la. Ok bai

Bila kite nk jmpe? Tak yah jmpe la sng ok bai

Aku baru je tepiki nk kntak ko. Tp ko dh kontak dlu. Ok bai

Cm tak abih ckp lg dh ok bai.

Klaka plak. Tp suke!

Ok bai
[KPWKM]

June 10, 2011

Apa Punca You Bosan Ngn I?

Ermmmm...

Pasti semua isteri tertanya2 tuh, bila dh diceraikan atau sebagainya.

Susah nk ckp la psl hal ni. Perasaan bosan tu memang akan wujud bila2 masa tanpa diduga tanpa disedar. Bkn nk kata kita berkahwin dgn seorg David Bekham look alike ataupun Aaron Aziz look alike ke apa. Kadang muka mcm lori nk pecah pn ada je org berkenan. Pelik haku. Nk kata kejadian keruntuhan rumah tangga berlaku pada individu yang berkebolehan, berkeupayaan ber ber mcm lg ber ber pn tak boleh kata jugak tau. Drebar lori gaji RM1500 sebulan pn boleh kawin 3 4. Wa cakap lu.

Kadang2 mmg ase, huh ni jampi nih. Tapi dh jatuh syirik plak kn.

Personally, kdg2 memang aku ase mcm laki aku dh bosan ngn aku. So aku pun kene ludah ke kiri. Kot2 syaitan yg bisik kt aku kn? Kdg2 aku pn penat gk, ngn sikap dia yg ego, kalu aku majuk takmo pujuk tuh. Kene igt, ludah ke kiri. Memang tu bisikan syaitan. Semua ni akan timbul jgk. Sikit atau byak. Cepat atau lmbt.

Betul kah kata ustazah kt Berita Harian yg digembar gemburkan isteri ni mcm pelacur kelas atasan suami. Kenalah kadang2 berwangi wangian utk suami. Tapi ikut suami la jgk. Kalu suami jenis macho - abang tak kesah. Takyah la smpai pakai bedak seinci, lipstik merahnya mak ngah plak sblm tdo.Gile ke hape? I mean berpada2 la. Tapi isteri pun manusia biasa gk.Kadang2 ketiak dh masam, bdn dh penat. Lntak lah. Muahahahahahahaa.

Dan sebenar2 nya. Alasan isteri selekeh tuh, bkn alasan yg hakiki. Alasan tu mmg sgt umum lah. Very the very the LAME reason. Dia dh jatuh hati ngn org lain, dia nk kata isteri dia mcm2 lak. Bkn semua perempuan pandai bergaya. Mgkn kekurangan perempuan tu adalah bergaya - exactly me ok. Aku mmg tak pandai. Sejak azali laki aku kenal aku mmg aku tak pndai bergaya. So kelemahan tu dia dh nmpk sejak before dia dh kawin ngn aku. Tp aku boleh cuba jgk buat la sesuatu. Seperti membeli belah kasut2 dan baju2 baru? Muahahahahah. Tapi mgkn la, tak dpt la nk jd sevogeh siti nurhaliza ataupun rozita che wan kot. Tp boleh la. Tapi tak payah la bg reason. I bosan la ngn u. sebab u...... dot dot dot

Sepatutnya suami, berpegang kepada ajaran agama yg tinggi. Untuk bg reason yg semacam itu. It's not fair really. Seperti isteri membuat sesuatu utk suami. Suami perlu jgk membuat sesuatu untuk isteri. As simple as. "Yang, i jaga anak, u pi la mandi.. u busuk la"... Wpn ayat tu mcm.. Eeeeee ckp elok2 skit bleh tak. At least, bg ruang kt isteri mewangikan diri. Dah itu yg ko nak kn?

Suami, ramai ke yg nk bgn pagi sama2 ngn isteri bersiap2 sblm pergi kerja? Isteri biasanya akan bangun lebih awal dari suami. Siap2 pergi kerja bagi isteri bukan sekadar mandi dan pakai bj siap. Siap2 bagi isteri is moreeeee than that. Ada isteri, siap2 sebelum tdo yg moreeee than that. Tp isteri bernama Siti Fatimah ini. Aku tak kire, aku nk tdo. Yg nk kene buat tu esok2 jelah. So aku kene la bgn awal dr biasa. Hek hek hek hek. Balik dh kene masak, aku masak kt dapor anak2 aku ntah apa jd kt dpn. Kdg2 die plak sibuk nk dukung la apa la. Mana tak masam peluh2?

Aku cubela kurangkan kehambaran. Cube sedaya yg aku mampu. Tapi msti aku akan kecewa. Kalau alasan yg diberi ialah, "Yang u selekeh!"

Aku kecewa gk. "U bohsia i, bohsia kelas tinggi i..."

Huuhuuhuhu,....

Sebab perempuan, picture lelaki dlm hidup dia sebagai soul mate. They could talk about almost anything together. Share the same interest together. Sharing a life together. Not just sex. Life is not about sex isn't it? When labelling ur wife as a prostitute. You are purely cheap. Coz, u think of sex all the time.

Sebagai perempuan, kalau aku tgk movie pasal couple, yg sehidup semati dari muda smpai tua. Always want to be with the same spouse. Tak sabar nk kembali pada pasangannya each time kene pergi outstation. Bila berjauhan, mulalah hari2 call dan nak tanya khabar. Bila pergi mana2 akan teringat2. Bila jmpa pegang tgn. Tak romantik sgt pun takpelah. The thoughts that count, kn? Maksudnya, apa yg kita dh harungi sebelum2 ini membuatkan kita sukar nk lupakan DIA dlm diri kita. Mcm DIA dah jadi sebahagian dalam hidup kita. Mcm mana kita tak boleh lupakan IBU BAPA kita. Mcm tu jugaklah kita tak mampu nk lupakan DIA. He is everything to me. She is everything to me.

Masa kawin, kita berdua sj. Seronok.

Bila dah lama sikit kawin mulalah bertambah tambah dgn anak2.

Kemudian sama2 jadi saksi mcm mana development pembesaran anak2. Mula2 diorg pandai buat ni. Lepas tu ini.

Sama2 senyum each time cikgu / pengasuh bagitau gelagat anak. Masing2 senyum bila anak2 tiba2 dtg dan bagi kiss kt pipi. Masing2 senyum bila tgk anak2 mula pndai buat ni. Lepas tu ni ni ni ni dan ni. Sama2 saksi. Sama2 suka. Sama2 bahagia.

Bila ada kejatuhan. Ketandusan idea untuk bercerita. Hati panas. Jiwa memberontak. Bergaduh. Nangis. Marah. Semua ada. Masa tu igt balik waktu2 bahagia. Ingt balik kenapa aku pilih dia utk jadi teman hidup. Kemudian bersatu semula. Dan masa tu rasa. Bahwa dia la insan untuk temani aku smpai akhir hayat ku.

Tidakkah itu lebih indah? Bukan semata2 seksi di mata. Tapi so much in life we have to venture. Kn?

Dan semua ini indah, andai seorang suami, juga ingin berkongsi hal yang sama isteri berkehendakkan.

Dan lebih indah, begitu juga isteri.

YOUR PASSION IS ALWAY MY PLEASURE MY DEAR.

:D

Titik!

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Seth tan dan printernya

Seth tan seorang pegawai bejwtn tinggi disebuah syarikat perkapalan nasional yg sering belayar kelautan pasifik untuk menghantar goodie bag kepada seluruh negara..

Heh heh heh mengah2 takde titik.

Suatu hari seth tan mendapati cartrige printernya telah kosong. Padahal sbg seorang pegawai beliau layak mendapat sebuah printer bercartrige penuh. Kesian jgk nora elena tgk seth tan. Keje dh lama, tp nk print pn takde dakwat. Lalu nora elena merelakan printernya dijamah oleh seth tan. Eh tp bkn printer dia pn, printer syarikat gk. Hohoho.

Satu hari, seth tan telah buat2 bising di opis. Lalu bagi menutup mulut seth tan, yvone telahpun memberikan cartride baru kpd seth tan. Seth tan ni busy, maklumlah pegawaikan. Slalu tak duduk opis. Jadi malik rasa, takpelah kalau die tuka cartrige dia ngn cartride seth tan. Alah tu syarikat punye, takkan dosa kot. Dia nk wt kerja ni!

Sekonyong2 seth tan pulang ke opis. Arakian marahlah beliau bila cartrige nya kosong balik. Yvone yg panas pn suruh dia isi borang. Tp beliau tak isi. Tak tau kenapa.

Extra watak kak pah pn xdpt nk bantu seth tan. Bising pn tak guna. Eid plak tetibe tak tau citer dipersalahkan. Tapi eid dh berpindah tempat. Jawooohhh nun di qatar. Chewah.

Pstu nk dipendekkn citer selepas 3 bulan seth tan bising lagi.

"Beb, cartrige gua ilang, aritu dakwat takde"

Yvone pn jwb

"Sila isi borang ye,dh isi belum?"

Lalu ntah cemana. Seth tan yg bengang telah buat complain. Dia berkata kepada bos melalui emel:

"Dah 3 bulan sy berkerja dgn cartrige kosong"

Maka perkara itu telah menjadi isu besar. Siapa yg salah? Opis boy yg bertugas merefill cartridge kah? Malik yg mencuri cartridge kah? Atau yvone kerana terlepas pandang masalah terbabit? Atau pun eid yg telah berpindah? Atau pun nora elena yg meminjam kn printer dgn rela? Atau seth tan sendiri yg salah, bising2 tak bertempat?

Dah sah sah la printer tu awak yang punya. Manala kami tau kalu printer tu habis cartridge. Pi la marah pihak yg berkenaan. Jgn mrh org yg tak terbabit.

Encik opis boy telah marah, lalu berkata:

"Bodoh, lu dh isi borang belum?"

Hamik ko! Dgn muka tak bersalah, fotostap 1 salinan. Edarkan satu opis. Satu salinan simpan dlm file. Habis citer!

Kan dh malu, seth tan seth tan.

Walau apa pun lu mmg macho lah. Peluk sekali bleh? Sasa lah!
[KPWKM]

June 08, 2011

Kuang Ajar kn?

Huh!

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Creative Woman

She's one creative woman and I always look forward to what she'll come up with next.

Macam best je quote ni. Quote idaman setiap wanita. Muahahahaha.

Talking bout creative woman, i encounter with one gal, yang sgt creative.

My bestfriend ida. Kitrog dh kenal since 1999... Lebih kurang june gk.. sbb die roommate aku. Kalu tak silap 18 June, sebab birthday kwn kitrog Marina. And today is 8th june, and today is my bestfriend ida Birthday.

Happy Birthday Ida....

Sedih sebab dh lama tak jmpe n tak berpeluang utk borak mcm dlu2 lg. Tepi tingkap, secawan nescafe, :(....

Happy sebab after all that kitorg lalui dan alami dalam hidum masing2, Alhamdulillah smpai hari ni, persahabatan kami masih lg intact dan kami belum lost contact. InsyaAllah... Thanks to the technology.. But no thanks to iphone, sbb aku blom bli lg. Hoho tetibe buat lawak tp tak klaka kn? Hehehehe...

So bermakna. Lg 6 bulan aku pn akan follow dia gk. To be a 3 series myself. Oh tidakkkk. Blom 2 series dh ase diri aku tua.

Aku pn nk kurus gk smpai bila2. Hahahahaha. Jeles2. Ida ni aku ase tak penah nmpk die gemuk atau perut dia buncit. Huh..... Hehehehe.. Takdelah gurau je.

Tu jela kot. Wish ntah hape2 aku. Harap semuanya Ok for her for this year and the year to come....

God bless and Happy Always...

Happy Birthday....! :D
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

June 07, 2011

iPhone oh iPhone

Shud i buy it? Of Shud i not?

Here is some reviews i read on the net. Thanks to Kennysia.com. His reviews really helps a lot. Now i am in a  no doubt that i'm gonna buy this stuff.

Kenny sia ckp yg kt bwh ni, there are reviews from oversea pn ckp yg sama. Agak mendownkan perasaan la:

"Am I aware that the iPhone 4 can only do video calls on Wi-Fi? Yes. It frustrates me too when I want to show it off to my friends and I can't."

Tapi lepas bca komen, aku terus tuka fikiran:

"well, after jailbreak your iPhone, you can use FaceTime using 3G by installing My3G apps from cydia.. ;) "

But then of course, aku kene ready minda aku untuk bayar bil RM98 per month. Aku dh biasa ok, buat tak tau je ngn bil tepon. Sepanjang aku kawin. Thanks to En. Shahrun sebab manjakan aku. Dia bayar semua bil termasuk bil tepon ngn alasan - aku dh bayar kete? Lame kn. But still kuat enough la alasan kot. Sebab bayar kete je dh brape? Hehehehe. Tp since bill ada over the top kalau pakai iphone. Nk taknak, aku kene la byr sendiri. Bersediakah aku? Huwaaaaaaaa..

Ada beberapa perkara la yg buat aku tak bli iphone smpai skg. Ada duit je aku paused kejap pikir psl perkara ni. Smpai la duit aku tu habis ke lain. Ho ho ho.

1. Sebab aku ni ganas, anak2 aku pn ganas. Huhuhu. Sayang weih. tepon aku dh brape dh rosak?
2. Sebab En. Shahrun takleh angkat iphone lg. Tak tau napa, sejak kahwin, aku memang nk semua sama. Spender je tak sama kaler takpe. Hoho.
3. Sebab aku takmo bayar bil tepon sendiri.

Yes kengkawan. Hari ni saat ini, aku mengaku lah. Laki aku dok bayar bil tepon aku selama ni. Huhuhuhu. Sori tak disclosed kn sebelm ni. Bila dh disclosed tak benti ckp plak. Hohoho.

Tapi hari ni saat ini. Aku sgt tak tahan ok. Semakin hari cinta aku kepada iphone semakin menggunung tinggi. Mcm nk telan2 je semua keinginan aku tuh. Muahahaha. Duit kwsp - takleh pakai. Tu aku simpan utk masa dpn. Duit kutu. Ujung bulan br dpt. So duit plastik la kite.

Tak tahin tak tahin... ehehehehee....
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Selamat Pagi

Pagi yang indah dan ceria pulak hari ni. Tak tau kenapa. Rasa nk senyummmm je.

Siyes, malam tadi takde apa2 yer. Hahahaha. Apsal plak kene mengena ngn malam kn? Tdo ku lena? Erm, biasa jerk. Anak2 tak buat hal? Haih ckp psl buat hal. Diorg pg2 bese la kn. Kalau tak buat mamanya Hulk mmg tak sah. Hohoho. Tp mgkn comel jgk lah, die takmo abahnya yg anta pi nursery nk mama gk. Cpt mama kurus.... Yela sgt.. Hafiy dh 2 tahun tak kurus2 pnnn. Hahaha....

Nk kate cite nora elena best? Tak jugak.. Hehehe. Smlm agak kebosanan skit. Cuma best skit bila berangan Seth tu laki aku. Muahahahaha. Tp bodoh 1 je Seth nih. Adake dpt mesej ugutan mcm tu takmau ckp ngn Elena. Org ckp la, share sama2. Kata suami isteri. Huh sengal! Pstu pi lunch date, dinner date ngn Incik polis, sorok2 ngn isteri. Bangang ke hape. Elok2 tak curiga, tros curiga tau. Kire mcm tak best sgt la episod smlm. Dh la i just came to know that, i will not be able to watch Nora Elena's last 2 episod. Coz i'll be working at Sabah. Selasa ptg tu of course ada aktiviti jln2. The plan is to go to Pulau Manukan. Rabu ptg, of course jln2 lg. And Khamis ptg, the last episod, aku travel balik KL. Haih. So sad. Takpe. Tonton.Com.My ada. :D

Ha, aku sbenanye nk ckp Welkam to all my viewers and readers yg tak seberapa. Aku harap sgt u all sumer dpt memperkenalkan diri. Tapi aku tak bukak ruangan komen plak utk korg menunjukkan diri. Masih tak berani lagi. Sbb aku tau, antara viewers n readers aku adalah haters aku kot? Siyes. Smlm aku jmpe sumthing yg amusing. Aku jmpe org cari nama ex-bos aku dan tros link ke blog aku. Mcm paranoid je aku akan sebut nama die lagik? Oh tidak, let bygone be bygone. Aku takmo sebut lg nama die keh. Aku harap die pn tak la paranoid dh. U r my history! I dont wanna see you again. :D.....I hope so... Errr....

And aku nmpk ada la 2 3 je. Eh tak kot. 1 2 je kot. Yg aku tak tau sapa. Mcm Sue Australia, still dtg. Thanks sue. U've been very much dedicated. Hehehe. Tp kenapa u tak update blog? Zue Yie, London Gal, Mimah. Hannan, Ida, Azren, Fina, Ex-Bos Freescale pn ade asenye. Itu yg aku tau korg saper la. Rozlin pn mgkn bukak gk. Sumtime dpt gk feed dr area2 Meru kot, yeke ko dr situ Rozlin?? Paranoid kn aku? Sapa bc blog aku pn nk tau. Muahahaha. Ada 1 2 ni aku tak tau sapa. Indonesia lah, Amerika lah. Of course lah org malaysia from there kot? Siyes. Aku harap aku tau sapa korg. Mcm kalau from google search aku tak kisah. Mgkn just stop by kan. Ini mcm regularly la. Mana tau, kawan lama aku ke. Takpelah. Nnti aku dpt seru, aku akan bukak ruangan komen balik. Korg sila tunjukkan diri yer. Nk hadiah? Hohohohoho. Coming from someone yg sgt keders ini. Hihihi....And tak dilupa gk member opis aku.. :D

Aku tau aku yg paranoid. Tp nasihat org jgn paranoid. Oh puh lezz la kn? Hehehee...

Ok tuje, Selamat Pagi, Happy Working and Do what ever u plan to do today k? Good Day everyone... Have a nice day!

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

June 06, 2011

Tolong lah. Apakah Pilihan terbaik.

Ok aku list kan my wishlist seperti di bawah:

  1. Iphone - sib baik ada alasan, tggu en. hubby nye blacklist settle dlu.
  2. Daftar haji - kalu dh guna ke sini, takleh guna dh ke iphone, sbb mengharap duit kutu yg enough utk 1 kehendak je.
  3. Bayar full ptptipu - oh ini kompem tak ckp. tp salah satu harapan gk nih. huhu
  4. camera SLR - huwaaaa geram tgk org amik gmbar lawa2. aku pn nk try test gk. ahaha. mcm lah ada bakat? mmg tak aah. ;p
  5. Pegi Australia - gold cost. Cukop utk aku pegi sorg je kot. pstu smpai sana, makan roti bekal.
Ckp psl roti bekal. Dlu aku pi korea, kawan aku bwk roti bekal gardenia 1 loaf. Tapi semua dia penyek2 kan. Die ckp antara sebab die buat gitu. Supaya takdela die terkilan, kalau roti tu terpenyek sendiri : alasan tak boleh blah. Hahahah. Dan 1 lg reason die ckp, kalu die penyek2 gitu, lmbt skit roti tu naik kulat. The first reason nmpk mcm promising. But still lawak. The second reason aku mcm paused kejap:eceh tiru gaya yaya yayen plaks. Hahaha. Aku mcm. What the hell kn? Hahaha. Tp kalu betul la aku nk buat keje gile pi gold cost sorg2. Mmg aku akan buat gitu gk kot? Muahahahaha.

Ok smbung wish list.

  1. Alaa takleh nk set die continue previous numbering. cait. nk cpt ni psl nk pi mkn dh jap gi. Ok yg ke enam. ermmmmmmmmmmmmm ermmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm umrah?
  2. ermmm ermmm ermmmmmm  
Ok aku dh habis idea. Upenye takdela complikated sgt whishlist aku. Skg ni stakat yg penting 2 je. Iphone atau daftar haji? Kn? Ntah apa2 ntah nk pening. Muahahahahahahahahaha.

Ok tu je aku nk merepek meraban. Nnti aku merepek lg. Lapa nih takleh piki. Hihihii

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

June 05, 2011

Bahasa

This one is just one quick note. Nk mndi sbenanye. Hihi

Bahasa abahnya:

En. Shahrun: kitrog mkn kul 9pg. Kul 10pg mkn kt rumah pengantin plak. So xdpt mkn byk.

Pn. Siti: ek ele, kalu ngn I nk pi kenduri, jgn harap dpt mkn dlu.

En. Shahrun: memanglah, sebab kalu mkn ngn u I kene bayar.

Uiks?

Bahasa anak eh:

En. Firdaus: nama abah sarun isam ek?

Mama: ha ah.

Mama lagi: nama mama apa lak?

En. Firdaus: siti kak limah balik rumah..m

Huwaaaaaa

Cer korg teka nama aku apa? Nama laki aku apa?

Hohohohoho
[KPWKM]

June 04, 2011

Astarghfirullah....

 
Bangang beno deme ni. Kalu ada minyak babi kt jasad, takleh masuk syurga?
 
Itu kalu u sengaja letak kt badan lu.
 
Ni org pakse letak kt badan lu.
 
Allah itu maha adil.
 
Maha mengetahui.
 
Sapa dapat rights masuk syurga. Sapa tak.
 
Bkn sebab minyak babi lu. LU pn tak tau lu dpt masuk neraka ke tak? Tgk2 tetibe le nk mampus, lu percaya Allah, Allah terima taubat lu cmna?
 
Ke lu mmg nk sgt masuk neraka, dgn kwn2 lu tu?
 
Too bad man... U just don't know what u r up to.
 
But u are really stupid. Habiskan duit je. Bongok!

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

June 03, 2011

Hubby's Trip To Labuan

Isu jugak trip nih.

Hubby : Bila u nk bayar balik hutang u pi Korea dlu?
Aku : Itu bukan pi berpoya2 ok, itu pi kerja. Ini you berpoya2. NAK IKOT!!!!
Hubby : Tidakkkkkkkkkkk....

Org kata gaduh2 manjalah, besela laki bini.

Tp bg aku? Takmo ckp.

Igt, hati ini bukan kristal? Eceh.... Hehehe..

Tp hati kecil aku still harap, dia akan enjoy trip dia kt sana. The first time after our marriage that he went away when i was pregnant with firdaus 7 months. It was really a bad moment for him. Mcm kene curse lak. Muntah2 demam. Sepatutnya itu holiday dgn company. Kesian giler aku.

Lepas2 tu aku cube redha, kalu die ada trip2 seumpama tu lg. Takleh skit laki aku ni. Ketulahan. Hehehehe...... Yelah, org tau tau, hatiku bukan kristal. Tak abis2. Hehehe.

So pg td, aku sendiri yg hantar die pegi Bandar Tasek, naik Transit ERL ke KLIA. Aku sendiri jgk yg bangun seawal 530pagi packing kn bj dia. Aku jgk la yg cadangkan die check in pakai internet, sebab takot tak smpt nk check in awal. Yelah, kitrog boleh anta anak kt nursery seawal kul 7 jer. Tp pn anta awal, cikgu firdaus tak prepare lg. Pstu aku pn nk berkejar ke opis lg. Sib baik cuti skolah, mmg tak jem.

So everything went smoothly this morning. Alhamdulillah.

And hubby just SMS-ed, dia dh smpai.

May you enjoy the trip dear.

Selamat pengantin baru Sopperrrshhh.

Good day. Babai. Nk pi shopping lg. :D

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

The Real Me?

Herm. Aku pun tak tau aku ni sape sebenarnye?

Sapa aku?

Who is me?

Hohoho.

Sj buang mase. Takde idea nk update sebenarnya. Hik hik. Later aku sambung. Hi hi hi.

Sorry for the inconvenience.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

June 02, 2011

Try

Kasut dh kehausan. Bkn bwh je. Atas pn sama. Gile sedih tgk kasut sendiri. Nk bli asek posponed je.

Bila smpai 1 kedai. Tgk2 pergh. Seratus lebih. Mak tau mak tak mampu. Kuar kedai dgn hampa. :(

I need 2 shoes actually. 1 walking shoes. 1 meeting shoes. Slalu shoes tu la p berak, pasar, opis n meeting. Gila multitasking kasut aku. Tu pasai. Xsmpai bapa bulan dh rosak. Tp asenye kasut aku yg rosak ni lama gk aku pakai. Aku bli since disember. Sblm aku pndah rumah. Eh aku pindah on november kn? Entah lupa. Kalu tulis novel sure kene maki sb messed up jln cite. Hohoho.

Tghari td. Cuba jaya gk tgk2 yg bekenan dihati. Alamak. Got a comfy shoe. Tp damned, tinggi sgt. Tp since aku pengguna. I hv rights to ask for my size. Aky try try. My ai. Mmg taste aku, cuma tinggi skit dr standard ketinggian yg aku nk. Sbb high heeled ni xleh nk jln jauh sgt. Sakit kaki. Aku lak jenis mmg berjalan2.

Jenama-cik bonia yg sempo = sembonia lah!

Harga - rm70.

Warna - hitam

Not flat, comfortable, strapped. Lenggang kangkung mak minah.

In short = I loike!

Ok dik, jadi beli. Aku kata. Toleh2 alamak, kasut pg meeting.

Amik size 40 sekarang!

Ada kak kejap.

Try lg. Alamak, boleh layan nih!

Ok jd. Kire brape?

Maka beli lah.

Gilo. 10minit tenung belek try dpt 2 pasang. Kalau sejam? I don't want to picture that situation. Geleng2

Shopping is the best medicine!

Thank you Allah!
[KPWKM]

Gerak - Gerak Pipi

Dh dpt petanda tu dh pg td. Dh tau dh.

Dh tau dh. Petanda dia apa.

Dh byk kali dpt dh. Dh tau dh.

Hmm betul. Tepat sekali tekaan ku kali ni.

I've seen it coming.

:D

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin