August 30, 2012

MLM?

Tapi tetap tak nampak

Nampak atau terlindung
Kerja tuhan

Tuhan mahu kita lihat-maka terlihatlah

Tuhan menutup mata kita, dr hati sampai ke zahir
Maka terlindung lah ia

Zahir, jelas - yang haram itu haram

Konsep yang dikata tak boleh - tetap tak boleh.

Tapi mata hati kita, tetap terlindung

Khilaf, dalam tak sedar

Bibir kata, alasan demi alasan.. Perjuangan entah untuk apa?

Pasti untuk gembira? Sampai ke akhirat?

Wallahualam. Bahagia milik tuhan, kepada sesiapa dikehendaki pada bila-bila masa dikehendaki

Tapi yang telah terzahir, perjuangan kita bagaimana?

Satu persatu langkah kita, tujuan kita itu?

Menjurus kepada konsep yang tidak boleh itu?

Mahu kedepan, mahu ramai pengikut, ambil yuran pendahuluan...

Tetap itu tetap. Sungguh itu haram...

Maka mengapa perlu berdolak dalik?

Demi memperjuangkan bahagia DUNIA?

Bagaimana akhirat?

Wallahulam....

rujukan sini.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

August 29, 2012

Video Kompilasi Raya 2012

Hafiy dan Firdaus dah melangkah ke 1 tapak lagi.

Main iPhone mama dan amik2 gmbar.

Ada jgk terselit amik video. Kes aku select amik video tak tuka balik jd amik gmbar.

Pstu ada skali kami pi Pasar Putrajaya (Raya ke enam ke ke tujuh ntah), pastu sbb masa tu dah mlm, so kami pn guna iPhone sebagai lampu. Ironynya, smbil bukak lampu, smbil video diambil. So dgr suara jelah.

Ada jgk en. shahrun amik video time pi Baraan masa raya kedua. Aku gabung dlm 1 video tros sbb malas nak upload 1-1. Lgpn korg msti malas nk loading 1-1. kan kan? eheheheh..

Ada jgk video masa balik beraya dr Melaka, lepas lepak lift Taming Sari, dlm keta, aku rasa aku dh tdo kot, sbb tak dgr suara aku. Pergh. En. Hafiy main2 amik video sesuka hati mak dia. Huhuhuhuhu..

Layannn...

August 28, 2012

Raya 2012 - Part 2

Rabu- Raya Keempat
Kitorg mmg tak plan nk stay lama2 pn. Ntah. Sbb makcik pakcik aku pn dh habis beraya sume. Aku nk pi sendiri mmg tak la. So pg tu beraya umah sorg jiran arwah atok aku ni. Atok aku cikgu. So jiran dia ni pn cikgu gk la. Kawan mmg sejak diorg pindah ke kawasan Sg. Rambai tu la.

Lepas tu en. shahrun plan nk bwk budak2 jln2 pi Melaka. kt Banda Hilir la mana lg kn. Yg ada tmpt2 bersejarah tu sume. Sonok la budak2 ni. Sepagian kami mkn nasi lomak je. Pstu lunch. Tak tau nk mkn ktne. Hohohoo.....

Kami pegi raya umah kwn kt Padang Temu - En. Zerrow. Pstu kami pi naik menara taming sari ni. Padahal mcm naik lif je. Tp sbbkan die tinggi sikit n bole nmpk pemandangan melaka. So lain la sikit perasaan. Aku ada amik video. Tp tak tau la die bg upload ke idak. Adala terselit video2 ntah hape2. korg layan jele ek. Eheheh...



Cantik kn bj ni? Bj pakuda diorg kasik. I loike!
Ohooo dh tamat rupenye gmbar. Takleh upload lg dh. Blogger tak kasik. Sbb asek hang je bila aku nk tmbah gmbar... Tak tau le bile lg aku rajin nk upload lg. Huhuhu..

Ptg tu lepas settle sume. Kitrog pn pi la menuju balik. Singgah mkn dh dekat KL dh pn. Kt Serdang kot tak silap aku. Dlm kul 5pm br mkn tghari. Masa tu Firdaus mkn mcm kelahap habis. Punyela dia lapa. En. Hafiy tdo. Tp masa dia bgn pn dia mkn gk. Hohoho. Sian anak2.... Lenkali kalu nk berjalan beriya mcm ni kita bwk bekal roti la kot. Siap budak2 lapa. Mak bapak takpe. Bole tahan lg. Lgpn aku steady melantak nasi lemak 2 bungkus setengah. Hohohohoho....

Khamis- Raya Kelima

Barula berkesempatan melawat nenek aku kt Ampang. Smbil tu singgah umah mak aku gk. Lepak2. mkn2... Ptg tu br pi umah nenek. Lepak situ smpai lepas magreb. Balik tdo..

Ohye, lupe nk cite. Balik rumah rabu mlm tu, rumah aku banjir. Ada paip pecah. So bilik yg kitrog tdo anak beranak tu mmg banjir le. So kitorg tdo dpn tv  je. Sian kitrog kn? Hohohoo....  Tu yg pg tu en. shahrun settlekan psl bocor tu. Rupenye takyah pecah dinding. Paip cebuk tepi tu je pecah. So tuka tu je. Pstu br kitrog kuar niat nk pi beraya umah nenek aku tu le...

Jumaat- Raya Keenam

Masa ni decide nk masak lontong. So ajak mak aku dtg. Pg tu en. shahrun pi pasar bli brg basah suma.

Tghari mak aku smpai ngn ayah n adik2 suma. Lelaki2 pi solat jumaat. Aku msk la kari kepala ikan.

Ptg tu, lepas mkn. Layan diorg mandi swimming pool. Ps mandi, lepas solat asar, kitrog pi beraya umah mak uda aku dekat je... kt Seri Kembangan ni ha.

Lepas tu igt nk pi umah makcik aku kt Bangi, tp dia nk keluar lak. Kitrog pi tgk umah kt dengkil. Pstu otw balik tu singgah pasa putrajaya. Takde org pn time tu. Sbb mgkn tak balik dr Kampung lg kot. Org pn takde peniaga pn berapa kerat je. Mkn yong tau fu dlm kete.

Balik, solat, tdo.. Hohohohoho

Sabtu- Raya Ketujuh

 Kitorg plan nk pi zoo. Sbenanye kt Melaka aritu nk pi zoo. Tp en. zerrow telah menyarankan kalu nk pi zoo elok la pi pagi2. Ye betul jgk. Dgn nk jln jauh nye apa semua kan. Psl zoo aku sambung kt entry kedua la. Sbb ada gmbar. Sayang lak kalu tak share kn. Hehehe... Ok bai. Smpai sini dlu. Daaa...

Raya 2012 - Part 1

Nampak gaya takleh nk share keseluruhan gmbar. Kameraman adalah pelbagai. Aku pn ada, en. shahrun pn ada, Firdaus pn ada, Hafiy pn ada. Hohohohoho. Kalu aku tau sape aku bgtau la ye. Mana yg aku tak tau tu. Aku diam je. Hohoho. Tp henpon byk takde kt tgn aku lah. Manjang kene hijack je. Yg aku kagum, Hafiy pn dh pndai nk amik2 gmbar. Hahaha. Tp byk aku delete gmbar die amik. Sbb amik tak full body.. Ntah hape2 ntah dia amik. Ada yg tebalik2 tu Hafiy la amik. Tp of cos aku dh rotate la kn. Aku cuba la menceritakan balik pengalaman Raya time pregnant 6 bulan. Tapi kalu org tanya mnjang aku jwb nk masuk 7 bulan. Pstu bila org ckp perut aku kecik (wpn turun 1kilo je pn. Hahaha) Aku ckp la mgkn sbb puasa kot. Kah kah kah... Tp mmg pn aku nk masuk 7 bulan. Aku dh 6 bulan setengah what. T___T

Sabtu - Sehari sebelum raya

Ekceli khamis lg aku dh start cuti. Aku anta kete pi bengkel. Besela en. shahrun. Penjagaan kereta mmg tiptop. Tau je bila kete nk kene servis. Mula2 aku mcm tolong2 jgk igt2 kan dia. Lama2 aku dh malas. Sbb dia mmg jaga betul kete 'dia' hohohohoho. So dlm kul 11 tu settle ngn cuci kete skali. Balik rumah aku pn start operasi packing2 brg. Punyela aku packing byk gile baju. Sbb dok kira kalu anak aku muntah ke terkencing ke masuk parit ke. Pstu memikiorkan kalu mak mertua aku nye mesin basuh rosak lg. Nk basuh umah mak aku mmg tak smpt la. Jumaat pg gerak umah mak aku, en. shahrun pi keja. Sabtu pg sok tu dh gerak balik Sg. Besar. So mmg tak smpt la.

Raya kali ni raya kt Sg Besar. Tsk tsk tsk... Sbenanye tak kisah mana la. Sama je pn. Sj nk bg en. shahrun serba salah. Hahahahahaha. Tp ada dia kesah? Huhuhu....

Tp dlm pada tu mmg ada beza la raya umah mak sendiri ngn mak org (mak aku jugekk. eheehe). Terutama skali beza, mak aku beriya2 paksa aku pi smyg raya. Tp mak dia, mcm lg suke aku tak pi smyg raya. So bg takmo membezakan keadaan, aku pn beriya2 nk pi smyg raya gk. Hohohohohohoho......

Jumaat tu takde apa la sgt. Cuma pi Jln. Tar je smpai 3 4 kali. 2 kali pertama tu aku follow. Bli kn songkok utk anak aku. 2 kali lepas tu. Tak kuasa aku nk follow. Hohohoho. Smpat la singgah umah nenek aku, jmpe nenek before raya sume... Bebaloi la amik cuti kirenye.... Ayah aku, dr bj raya, smpai kasut raya, sume bli kt Jln Tar. Last2 minute ni kaler yg same tak dapek sgt la. So ayah n mak aku kaler lain. Adik2 aku ntah mcm2 kaler carca marba. Ada diorg kisah? Tiap2 tahun kot cmtu. Aku pn mls nk layan. Bkn ape. Ayah aku tu kerja lg. Mampu je nk bli kn sama ape sume. Tp dia mmg tak suke bazir.. Hohohoo..

Aku? Pergh. Kalu bole tiap2 hari nk baju kaler same. Hahaha. Tahun ni aku beriya la skit kot. Bkn apa, aku mmg dh smpai masa bli baju2 maternity. Aku bli baju maternity tak byk. Pstu pakai la tu ulang2. Smpai baju2 tu mmg lusuh gile takleh pakai dh. Time Aus bj lain, time hafiy bj lain. Time ni pn bj lain. Sbb mmg aku tak bli byk pn. N aku bkn rajin nk basuh tgn sume basuh mesin. Yg aku bli pn sume rege bwh RM50 1. Takdenye nk bli yg beratus. Ada gk la yg rasmi skit cm bj kurung. Yg tu bole la recycle. Dlm selai je kot. Bazir je bli byk2 aku ase. So smbil bli, smbil compare anak2 pakai bj kaler apa. Tu yg jd sedondon tu. Bj en. shahrun pn aku pakse bli same kaler gk. Hahaha. Tp ada dia nk layan? Dpt la 1 kaler je same. Yg lain sume lain. Lantakk. Aku pakai pepel. Die pakai ceklat. Kah kah kah. Padan muke org ajak same takmo. Hohohoho. Tp dia pn repeat bj last year je pn. Bj yg this year ada 2 helai kemeja. Ptu bj melayu sepasang. Budak2 pn aku repeat bj last year gk. Pstu ada la Adik No3 aku bg bj kt anak2 aku sorg 2 lai. Sonok mak budak2. Hehehehe...

So Sabtu tu seawal jam 11pg dh smpai kampung. Being mak en. shahrun. Pg2 lg dh busy2 msk. Aku pn tak igt sgt la dia msk apa. Aku plak time2 bulan pose ni mmg ler tak daya sgt nk tolong sgt. Tapi en. shahrun ada soh aku masak sumthing. Aku pn tak igt apa aku msk utk buka tu. Tp aku prepare utk esok, sambal goreng. Kurma tak jadik, sbb last minit br tau rempah kurma takde. En. shahrun pn sebok kupas kelapa, sagat kelapa, and perah santan sume. By tghari Abg sulung en. shahrun dtg. By buka ptg tu sume adik badik dh ada kecuali akak dia. So mmg meriah la.

Kalu kt umah parents aku. Lepas magreb br start msk. Santan mantan sume bli dh siap perah. Mak aku mmg masak simple je. Lgpn masak sikit utk kitrog mkn ngn nk bg nenek keesokkannye. Tak pernah la msk periuk besar mcm mak en. shahrun ni ha. tu Psl makan masa sikit nk buat persiapan kot.

Tp tahun ni pelik skit la. Sbb mak mertua aku catu semua bawang bagai. Dia buat sikit2. Tp by the time malam tu mmg tak ckp n kena kupas lg n blend lg. Aku tolong yg siang tu jela blend apa yg mak mertua aku dh kupas2. Mlm tu aku lepak dpn tv. Perghh mmg tak daya nk tolong apa dh. Tolong basuh pggl lepas buka je. hihihihihi. Maklumlah i kn mak buyung. hihihihi...

Ahad- Raya pertama
 
 Ni lepas semayang raya. Tetibe tahun ni ada acara amik2 gmbar lak. kekekeke....

Raya pertama br ada gmbar. Hehehe. Semua pn lepas semayang raya lepak2 je tak kemana2. Sblm pi solat tu semua berebut2 mandi. Aku masak la sambal goreng yg en. shahrun soh buat tu. Pstu tolong akak biras aku hidang apa yg patut. Pstu rushing siap2 kn budak2 sume. Aku nk jgk pi solat raya. Anak aku dh 3 tahun OK. Mmg tak patut tak kasi aku pi smyg. Tapi telupa lak bawak susu en. hafiy. Sejak akhir2 ni sgt2 dia kemaruk ngn susu. Asek nk menyusu jeee. Padahal bgn pg2 tu br lepas menyusu. So masa khutbah tu dia ok lg. Start solat. Dia nangis nk susu. Huwaaa. Kuat lak tuh. Sib baik 2 rakaat jek.

Lepas solat salam2 aku pn lepak luar. Igt dh bole balik dh. Rupenye ada bacaan tahlil. Tp takde bc yassin. Aku pn tak pasti apa bende sbenanye. Tp bc la surah2 lazim sume kn. Tp masa tu en. shahrun ajak anak2 lepak ngn dia lak. So sgt le tenang aku kt bahagian pompuan. Lepas tu ada makan2. Hafiy dpt main2 lari2 dia lupa la susu dia tuh. Kt bah. pompuan ramai je mak2 bwk anak2 kecik baya2 Hafiy tu. Pstu siap ada yg nangis lg kuat dr Hafiy pn ada. SIAP DUDUK DPN Lagik! Hohohoho. Lega asenye. 

Lepas abis tahlil ada mkn2. Pstu aku nmpk la ada lemang ni mcm lembut gilaa. Tak tau sape buat. Aku mmg tak suka lemang. Tp aku bleh mkn smpai 3 potong. Lemang paling best la aku penah mkn. Isi dia mampat, cntik je. Pstu lembut. Tebaik.... Hehehehe...

Tp mmg takde gmbar la kn. Fon tak bwk masa solat ni. Hihih...

Balik dr smyg. Br la dok tuka2 cadar bagai. Aku amik peluang basuh bj. Sbb mesin basuh dh ok. Aku basuh bj sume org yg tergntung dlm bilik air. Lntak la anak sape punye bj. Sakit mata aku bilik air sepah2. Hari2 kot aku basuh bj. Hohohoo. Basuh bilik air. Tp aku bsh sekerat jln je. Smpai2 kt lubang tu aku biarkan. Sbb takot ada ulat time nk kutip2. Nnti aku masuk bilik air balik dh settle dh sampah2 tu. Aku bajet msti abg sulung en. shahrun ni. Sbb dia pn jenis pembersih. Pstu kemas2 hall, mop2 sume. Tu jela keje raya pertama. Kata nk kuar beraya? Mmg tak la.

Mak mertua aku dh fikir nk masak utk Marhaban aka Baraan raya kedua sok. En. shahrun mlm tu masak sardin. Sbb tak lalu nk mkn rendang dh. Hohohoho... 


Isnin- Raya Kedua

Raya kedua pagi2 lepas subuh, en. shahrun dh siap2 nk pi Baraan. Mmg mandikan 2-2. Hafiy br2 bgn sgt badmood. Semua nk dgr ckp dia. Last2 kene tinggal ngn abah dia. Aku pn tolong2 apa2 yg ptt kt dapor. Mak mertua aku dh start masak dr kul 5 pg kot. Aku mmg terjaga kul 5pg tu. Sbb alarm time pose aku tak off. Dh dgr dh ketung ketang. Tp tak kuasa aku. Aku tros tdo balik. Hohohoho

Smbil pujuk hafiy smbil tolong kt dapur. Lama2 hafiy pn ok. Aku pn tolong kt dapur. Tolong clearkan sinki jela. Gilir2 basuh pggn ngn biras sulung aku. Bini abg sulung en. shahrun. Yg biras ketiga, bini abg no3, dia buat roti jala. Dr kul 5 pagi dia tolong.. Hohoho..

Bini no2, kt rumah diorg, kt situ jgk. Sbb abg dia pn join baraan. Diorg buat bihun sup. Kitrog buat roti jala. Dgr mcm simple. Tp Ya Allah. Being my mother in law. Bayangkan sehari sblm tu dh buat mcm2 preparation. Mlm tu tdo lewat. Esok kul 5 pagi dh bgn. Hohohoho....I kenot be her. Stressed! hehehehe...

Lepas tu en. shahrun balik sekejap. Sbb nk berak kot. So lepas tu en. hafiy pn ikut. Lg senggang la hidup aku. Hahahaha. Dok ulang2 mkn roti jala ngn nasi impit jela dr pg.

Ni gmbar en. hafiy masa dia ikut. Firdaus dh pungut lebih RM30 dh masa tu. Tp lepas2 tu byk jgk diorg dpt pungut. 1 rumah ringgit. Berpuluh rumah gk diorg singgah.

Ni suasana melintas jln. Dr rumah seberang sana jln. Melintas ke seberang sini... Gigih btol. Semua lelaki. Lelaki ngn lelaki. Perempuan ngn perempuan sahaja....  Layan la gmbar mls cite byk. Hehehe...








So ptg tu, kitrog pi beraya umah abg no2 en. shahrun. Berdekatan ngn umah mak dia gk. Lepas tu magreb. Balik, mkn nasik - en. shahrun masak sardin lg. Hihihihihi...

Lepas magreb pi umah makcik dia plak kt area2 situ jgk la tp jauh skit. Mak teh. Kt situ en. hafiy amuk kan lg. Sbb aku lupa lg nk bwk susu. Tak tau la apsal dia ni kemaruk sgt nk menyusu. Sbb dia mmg takmo mkn nasik en. hafiy ni. So mmg agak kerap dia mkn susu. Huhuhuhuhuhu.....

Selasa- Raya ketiga
Fuh tak sanggup lg

tdo atas lntai. Dgn keadaan aku sarat nih. Sakit bdn woo. Kalu tdo kt atas, atas kayu aku ok skit. Ni kerass tdo atas lntai. Sakit2 bdn aku. Apa bole buat. Bahagian atas dh penuh. Lgpn aku avoid org ramai. Sbb anak2 aku kalu bising mmg diorg takkan tdo. Tdo bwh ktorg je. So bole la tdo. Ase mcm umah mak mertua aku ni dh ckp besar. Tp time nk tdo mmg agak masalah jgk la. Hehehehe. Besela cucu2 dh makin ramai. Makin membesar plak tu.

So seperti yg dijanjikan. Hari ni, kitrog akan balik Sg. Rambai. Yeyyyyy.....

Semua pn balik dh bertebaran hari ni jgk. Tinggalkan mak mertua aku kesunyian. Hihihihi....
Masa ni dh smpai Melaka dh. See, kitrog bj pepel. En. Shahrun bj ceklat. Tshirt pn takde yg pepel. Nasib.. Hehehehehe...
Tetibe aku jadik extra keibuan. Tolong tidurkan anak pakwi aku - pak sedara terbongsu...
masa ni ada makan2 sekeluarga. Pstu ada org dtg beraya lak. So jamu skali. Aku smpai tu dh ptg. So makanan si siap. Tggl ngap je. Hahahaha...
Ni mak aku tgh buat acupunture kt tetamu yg berminat. Hoho













Ni semua gmbar raya ketiga tula. Mls nk eksplain 1 persatu. Gmbar2 ni tak Firdaus, Hafiy yg amik. Huhuhu...




Malam tu ikut jela makcik pakcik aku braya. Beraya kt umah tok ngah aku, tok andak yg masih hidup. Yg hidup pn sbenanye bini2 diorg. Kira adik bradik arwah atok perempuan aku semua dh meninggal la temasuk arwah atok aku. Sj la melawat sementelaah diorg idop lg.

Mgkn hari2 sblm tu diorg dh beraya kt adik beradik belah arwah atok lelaki aku kot. Tp kami takde so tak join la. Nk harap aku pi sendiri? Mmg tak la. Hohohoho...

Lepas tu pi umah mertua pakngah aku kt Brohol. Berdekatan ngn pagoh. Mkn kambing bakar. Lazat.... Aku mmg mengidam nk mkn BBQ. Tetibe dpt. Alhamdulillah..... Pstu balik. Tdooo. Best!

August 15, 2012

25th weeks 3rd child check up

Pergh gigih update time2 chck up kn?

Sebabnyer? Bohsan........ Skg dh 755am.. No aku dpt (smpai kul 740am td) 3020.. Hohoho.. Ada 20 org que dpn aku.. Br amik nombor.. Nobody attended nobody yet! Hazabbbb lah....

Aku sogan nk amik gmbar sndiri.. Sbb i want to keep it that way- rasa kurus!! Hahaha.. Sb everytime amik gmbar aku akan ase the other way arround! Kah kah kah.. Kasik can lah mak buyung nk perasan jap.. Lg bape hari je nk pose kn.. Hehehe.. Gmbar pertama tu kaunter amik nombor.. Td masa aku smpai ramai.. Brato, amik nombor, pstu letak dlm box lutsinar tu klip ngn buku merah.. Then nnti dia pggl nombor.. Pegi kt kawasan gmbar kedua.. Then pi test ayor kencing kt hujunggg satu kawasan lain.. Sb toilet kt situ.. Stended la KK, sbelah toilet ada lab.. Chk drh air kncing sume.. Tp ok la KK ni.. Toilet bersih la jgk n x berbau.. Kalu bau aku jirus2 ilang bau tu.. Means xla koto gile smpai kalu jirus pn xilang bau.. Kalu toilet stesyen minyak kn slalu gitu! Cuma xbest.. Aku mmg xleh cangkung skg.. So aku pilih seated toilet.. Tp org ramai pi squating plak ataih toilet seat tuh.. Ptt la alas tu rosak.. Bengong.. Zaman moden ni ramai je yg squating.. Tau tak that toilet meant for seating not squating?! Grow up!!! Kalu koto cuci laaaaaa.. Sental2 ngn kasut kalu geli sgt! Bila pijak masalahnya dia jd itam2 situ.. Sental ke berus ke jirus ke xilang.. Aku redhajela duduk kt situ... Sbb swuating mmg aku xmampu dhhai.. Ptt bli la cover toilet seat.. Ada jual dlu kt k4. Ada lgke jual ntah... Hoho...

Lepas kncing.. Ikut nasib.. Kdg dpt jmpe doktor.. Kdg jmpe nurse je.. Yg pnting check jantung baby janji ok.. Dlu masa anak 1st.. Lepas 7 bln ada episod injek n GCT.. Yg minum air gula tu.. Hopefully xmo la sume tu now.. Aku nak pose... Tp injek xbatal pose kn? Hohohho.. Tp GCT tu kena minum kompem la batal.. Huhuhu...

Adoi la apela aku merepek.. Ada sorg baby india comel kt sebelah aku ni.. Sgt frenly.. Tegur2 sume org.. Siap main2 siku aku sume.. Nk amik gmbar dia tp segan lak kt mak dia.. Heheh.. Mak dia ok je.. Aku senyum dia pn senyum.. Tp aku sogan.. Hehe..

Ok la.. Xtau apa nk tulis dh.. Nnti aku tulis lg progress.. InsyaAllah..

Okla bai..

August 14, 2012

Buke Luar

Campo yang ni baru 4 kali la berbuka luar sejak Bulan Ramadhan ni. Hihihi...
  • Sekali mkn kt Kenny ngn anak2, en. shahrun berbuka vendor blanjer. 
  • Sekali mkn kt Kenny gk, ngn en. shahrun skali sbb aku tak puas mkn masa tu, anak2 berlari ke sana kumari. Huhuhu.. 
  • Sekali mkn kt western food kt 1 restoran kt Seri Kembangan.
  • terbaru skali mkn kt McD. Saja tukar angin... 
Miracle. Wpn mkn ayam je tak mkn nasik. Aku mcm bertahan la gk.. Sbb aku pregnant kn. Aku igt nasik tu wajib. Sahur pn aku mkn roti je. Aku ase miracle la. Bg aku yg hantu nasik ni. Hehehe. Thanks to obimin pills aku.. Hihihihi...
Gigih hari2 masak kt rumah / bli kt param / mkn rumah mak bapak / mertua...

Tp skg dh otai, kalu mkn rumah parents pn masak sendiri gk. Huhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuu......Tapi masak simple2 la. Paling spesel pn Nasi Ayam. Very the sap sap soi. Nasi beriyani bagai, wa tak brani lg.

Dan asenye br 2 kali kot bli lauk kt param....

Takleh nk share juadah - takde yg nk tgk pn. hihihi...

Sbb anak2 dok hijack henpon ku.. So mana yg sempat jela..

My best achievement - kuih lopes. Punyalah eksaited smpai aku share kn aritu. Hihihi... Tapi pn 2 3 hari je dok dlm peti ais. Pstu aku buang. Terkilan sgt. Sbb tak abis mkn. Huhuhu. Tp terharu jgk la. Sbb jadi kuih lopes tu. Tp bulan2 puasa ni, mana la larat nk mkn byk2... Masa belum buka, mcm2 nk mkn. Lepas dh buke. Pndang pn takmo dh. Hohoho.... Tp ada skali tu, lepas dh 2 3 hari simpan, Aus mintak nk mkn tu, dia ckp pulut sedapp. Bangga mak. Ala sempoi je kuih tu. Cuma renyah jela nk kene kukus bagai... Bahan2 mcm daun pandan kene blend kene tapis. Renyah la haii....

Pstu en shahrun ada rikues bubur som som. Masa tu kt rumah mak aku. Mak aku ni takleh sikit tgk aku terkial2 br nk tgk resipi bagai. Dia laju je buatkan tau2 siap. Pun tak habis gk. Makan sorg 2 bijik dh konyang.

Tu aku ase tak berbaloi buat kueh nih. Malas makcik nk buat. Kalu nk suruh aku buat, sila la lepas tu pasang niat anto ke surau ke rumah jiran ke. Kalu sekadar nk simpan dlm peti ais. Sori bebanyak ye. Aku le tukang buat. Aku jgk tukang simpan aku jgk le tukang buang. Wpn aku tau aku ada bakat terpendam. Tp kalu stakat utk buang2 time kasih jela mak minah. Sbb kuih2 ni bese lain2 org lain2 kehendak nk mkn kuih nye. And besenye kalu decide on 1 jenis kuih, org lain tu tak pandang de nk mkn kuih tersebut. Melainkan kalu dok kt london, no choice. Smpai aritu aku tepiki nk bli agar2, tak mkn lg agar2 n kuih tepung pelita ramadhan kali ni. Tp aku pendamkan je. Sbb tau bubur som som tu tak temakan pn nnti nye. Huhuhu.

Sebenanye dh fikir menu pn... Dr pg lg. Sup daging ngn kentang.. Sap sap soy jerk. Tp mcm tak best plak. Bkn ape, dh hari2 mkn kt rumah kn. Wpn bagus, jimat duit tak membazir. Tp lama2 bosan gk ler.
Pastu emel le en. shahrun. Sebab menu mmg kasik dia decide. Diakalu tak ikut tekak dia die takmo mkn. Hadoi. Hohohoho.

Pastu dia kasik idea mkn dekat kedai yg JJCM tayang aritu. JJCM yg mana? Hohohohoho... Gigih la bukak JJCM kt TONTON nk tgk kedai mkn mana 1. Sbb tak jmpe plak rujukan kt mana2 web pasal kedai2 makanan yg diorg paparkan. Ke ada? Aku yg tak tau...

Last2 dr pg dok tgk2 tonton. Tgk potong2 ler. Takde le tgk awal-akhir. Bosan kot. Dh le pose kn. Huhuhu. Tgk makanan2. Makruh2. Target nk carik tmpt mkn je. Ciri2 : Ada tomyam, lokasi kt Kelana Jaya. Hohoho..

Akhirnya jmpe la petang td br sat ni.....

So en. shahrun pn reply ler seperti di bawah ni ha...

So guys. D Showru it is. Kalu aku rajin nnti aku share le kami makan apa kt sini. Time2 raya ni. Mmg le takde fulus sgt. Paham2 jela kn. Tp aku dh settle sume baju raya anak2, and kuih2 raya sume dh bayau. So lega la skit. Cuma nk kene fikir lepas balik raya nk kene survive gk tu kn? Hohohoho. Kene sentiasa beringat! Tapi mmg bulan ramadhan kali ni aku pn tak sangka la kami anak beranak bejimat cermat gile. Beli kt param ada la 2 3 kali. Sakit perut tros stop. Makan kt rumah ibu bapa pn takde bli apa2 pn kt param. Sbb tau nk angkut kanak2 2 org tu sgt ler hazabullah. Hohohohoho. So mmg byk masak kt rumah. Air pn kalu boleh en.shahrun soh buat sendiri. Agak2 le bai. Tau le berjimat. Air soya pn nk buat sendiri!??? adoi mak ai. Pstu tros claim dok kg best. Sbb kalu nk minum air kelapa anytime jer. Hew huew hew. Plis lah. RM2 je kot? huhuhuhu.

What ever it is.. Hope to enjoy myself this evening. InsyaAllah....

August 08, 2012

Mama siapa ni?

Isnin aritu aku bw firdaus n hafiy p opis. Memandangkan aku xleh cuti sb ada event selasa. So aku pn bwk diorg..

Diorg mmg suka pi opis. Sb byk benda diorg bole main.. Ada 1 time tu hafiy amik sticker "sign here" lekat kt kepala.... Hhohohoh.. Pstu holder sticker tu dia buat mcm henpon.. Siap ckp, hello, ni hafiy ni, hafiy tgh kerja.... Time tu aku ade sumthing nk buat so x amik port sgt.. Tp dlm ati dh gelak2 jer.. Bila igt blk mmg klaka.. Haahaha...

Firdaus toksah ckp la. Aku bwk bekal bubur lmbuk utk adik.. Dia yg mkn.. Haih... tp kt skolah dia sgt istiqamah.. Dia pose.. Budak2 baya dia slumber angkut air botol n minum2 dpn dia.. Dia tahan jer... Yela.. Cuaca makin lama kn makin panas.. Aku tgk patern hafiy pn cmtu.. Makin kerap mntk air utk minum.. Kita pose, xrase kn... Bdk2 yg trening la rasa.. Aku rasa cmtu la... Dia mcm kt sekolah ok xpe tahan, demi mama.. Nampak muka mama tros mcm punca rezeki.. Huhuhuhu... Ya allah tunjukkan la jln mne aku nak didik anak aku solat dan berpuasa.. Amin.. Plg aku terharu, lately, tak payah aku pggl, tgh aku solat dia akan ikut tepi solat ngn aku... Aku ase sbb ngandung ni mmg aku xde cuti.. So solat tu jd sgt sinonim kot.. Cm kenapa mama hari2 solat, dlu tak pun... Tp dia xtanya pn.. Mgkn dia jwb sendiri... Solatni wajib kot.. Nk blaja solat laa.. Huhuhu... Terfikir nk ajar dia mengaji.. Dia mmg ngaji, to qiraati.. Kalu muqaddam tu bleh la dia blaja2 hafal surah utk solat kn.. Setakat al fatihah n al ikhlas dia dh hafal... Ermm ni aku pn kena istiqamah.. Asek nk baring je lepas buke.. Huhuhuhu...

Ok bebalik pd cite yg aku nk citer..

Senin tu diorg belek2 segenap meja opis aku ni lalu jmpa la gmbr ni.. Gmbar tu masa aku konvo.. En shahrun konvo lain sbb tetttt... Tu yg dia pakai bk bese je tu.. Time ni jgk la aku cube nk introduce en shahrun ngn parents aku.. Tp xberjaya.. Sbb kwn2 lain pn ada semak.. So mak aku igt aku ni mmg jenis kwn ngn lelaki kot.. Hahahah... Tp bagus gk... Sbb lepas je aku officially bwk en. Shahrun balik umah, which is raya 2005 ase nye, aku grad early 2004... Ayah n umi aku xkasik aku kuar dating! Hohohoho... Xelok katenyer.. So puas la aku kuar dating lepas dh grad tuh... Heheheh

Anw.. Lepas 3 hari kejadian firdaus tamya aku.. Aku ckp la.. Tu mama n abah... Ooooo... Firdaus ni aku perati suka buat assumption sendiri.. Ntah apa dia fikir lepas aku jwb tu pn aku xtau... Ooo dia tanya... Mana Aus? Yg adik sambut.. Hafiy? Aku ckp la... Ni mama n abah lom kawin.. So Aus n Hafiy xde lg.. Pstu dia senyap n tenung je gmbar tu.. Hafiy lak continiu ckp ngn tepon buatan dia tuh... Ntah apa keje la 2 beradik..

Anw... Today aku cm terfikir.. Asenyebr smlm aku kenal en. Shahrun... Dgn cm xde tanda apa2 tertibe kitorg couple.. Xde official date pn sbb kitorg sbenanye cm kwn rapat jer. Sekepala sume.. Cuma bila cm dia rapat ngn pompuan lain or aku lebih kn kwn lelaki lain, memasing cm jeles2... Hehehe.. N tetibe terfikir nk kawin... N idea kawin tu dr aku.. En shahrun sbenanye xbrape bersedia pn... Mak en shahrun pn sbenanye blom puas menikmati en shahrun yg dh habis blaja ni... Tapi alhamdulillah.. Reaching 6 years of marriage... Aku nmpk la, en shahrun dh mula terima perkahwinan ni.. Makin lama makin matang.. Aku pn dh mcm bole2 la skit masak.. Awal2 dlu mmg ler fail.. Hahahhaha...

So aku cm xsangka laa... Anak kami pn dh masuk 3 dh... Aku pn xigtla adeke en shahrun ckp i love u kt aku??? Hahahaha... Cm tetibe sgt...

Cm jodoh kot kn?...

Tapi aku hepi jadi kawan dia..

Start dr aku-kau dgn dia.. Lepas tu tuka awak-saya... Sopan skit.. Lps tu i-u mcm skg.. Smpai la skg..

Thank to Aus.. Sbb remind mama psl ni...

;)

August 06, 2012

Bubur Lambuk

Sonang je rupenye nk masak.

Aku tgk JJCW semalam. Dia tunjuk. Tapi takdela bgtau detail ni brape byk. Ni brape byk..

Aku ikut sedap hati aku jela nk letak brape byk bahan2 tu......

Yg aku takde, daun pndan ngn daun sup...

Lain sume ada la...

Mula2 tumis bawang putih bawang merah. Pstu dh naik bau letak bunga cengkih bunga lawang pelaga n kayu manis.. Dia ada sebut halba. Tp aku tak nmpk pn halba. Lgpn halba tak penah wujud dlm stok aku so takdela... Pstu letak skali daun pndan (ajy. Mungkn nk bg bau kot.... Aku letak jgk tumbukan udang kering + tumbukan lada hitam....Agak2 jela byk mana. Dlm setengah sudu teh kot.. Utk sepot beras.. Tak smpai sepot pn...Sbb aku masak pakai periuk kecik je. Bajet utk mkn tghari budak2... Sbb arini selangor cuti.. So aku bwk diorg pi opis.. Kt opis ni ada je jual nasi bungkus.. Hohohoh. Tapi sogan la den nk bli nasi bungkus. Kalu org tak poso tu den tak tau la. Lgpn berbuih mulut den dok question... Apa pasal bli nasi bungkus jam 11 pagi? Kalu bli lauk tu den paham la. Hohohoho. Sekali tetibe den boli.. Of cos la takkk Hehehehe....

Pstu letak chicken stok, aku takde chicken stok, so aku letak la kiub ayam... n air je...

Pstu letak daging.. Aku mls nk tggu daging cair sbb kul 5 pg br kuarkn bahan basah. So aku letak daging ayam yg lebihan en. shahrun buat meegoreng dlm last week. Cpt skit dia cair.. Pstu dh puas ati..letak beras..letak susu.... kira substitut santan.. Mls nk perah santan. Huhuhu...

Sblm letak beras tu.. Aku rasa la skit. Perghh.. Wpn takde daun pandan.. Mmg dh ada rasa dh. Aku ase lada hitam ngn tumbukan udang kering tu mmg ada main peranan la...Daun pandan tu mgkn utk bau kot. So bau dia agak kureng skit la kot... Tp intipati asal tu dh ada la...

Lepas aku letak susu n nasi pn dh jd bubur.. Rupa tu mmg ngam la. Tp bau je mcm kureng sesuatu skit. Mgkn sbb takde daun pandan n pakai susu tak pakai santan..

Kalu letak sntan mmg tebaikkk la aku ase.. Hohohoho.. Tak susah upenye buat bubur lambuk....

Next time aku nk bli daun sup, daun bwg, daun pandan n pakai santan.. N meibi pakai daging lembu instead of ayam.. Kompom... MMG BUBUR LAMBUK yg paling sedap di abad ini. Muwaaahahahahaha...

Yolah apa2 sj kata den. Den ngn anak bonak den gk nk mkn...

Anak2 aku kata sedap. Settle dh bubur lambuk tuh. Sblm kul 11 pagi lg dh settle. Menahan sabar jela aku tgk depa mkn. Ngn abg2 pn tak tahan dendam kesumat sbb adik bole mkn dia takleh. Last2 die pun join mkn. Huhuhuhuhuhu.... Kalu bapak die takmo mkn...Aku mkn ngn anak2.. Hohohoho.. Kes takmo kalah.. Hehehe..

Eh mcm emosi lak entry buat bubur lambuk ni.. Kes nya tadi org kg aku tanya. Balik kg tak.. Bila mengetahui hakikat raya kali ni balik sg besau. Tu yg emosi tuh... Hahahah. Maklumlah ibu memboyot. Tu yg emo tahap ntah hapa2 tu. Dh pues menikmati 3 tahun berturut2 raya ngn parents sendiri. Tetibe kene raya ngn parents org lain (padahal parents laki sendiri. ahaha)... Ngn parents aku best.. Ada org nk jaga anak2... Ngn parents laki aku tak best. Masing2 berebut nk tinggal anak2. Huhuhuhuuhuuhuhuuhu..Anak2 aku plak.. Dlm mesjid tu la nk loud speaker. Haih...

Akak biras aku lek je bwk anak pi solat terawikh.. Aku br try bwk sekali. Laki aku dh signal soh balik. Sabau jela makcik. Org phm la anak kecik. Takkan la org nk halau kita balik. Meriah skit solat jemaah cmpo jerit pekik budak kecik...

Hohohoho. Br nk rajin2 buat terawikh. Kt rumah mmg tak buat la. Huhuhuh

Ok bai...

 

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

August 03, 2012

Buta hatikah? Atau buta Akal

Dah tak dapat beza dah? Mana batil dengan tidak?



Aku tau aku bukan bagus sgt. Tapi ALLAH sebut dlm Al-Quran:

Dan tetaplah memberi peringatan, kerana sesungguhnya peringatan itu bermanafaat bagi orang-orang yang beriman. (Surah adh-Dhariyat: 55) 


Di dalam dunia ini, Allah mengurniakan manusia usia yang panjang untuk mereka mengambil pelajaran daripada peringatan-peringatan yang diberikan kepada mereka.

Dan siapakah yang lebih zalim daripada orang yang telah diperingatkan dengan ayat-ayat dari Tuhannya lalu dia berpaling daripadanya dan melupakan apa yang telah dikerjakan oleh kedua tangannya? Sesungguhnya Kami telah meletakkan tutupan di atas hati mereka, (sehingga mereka tidak) memahaminya, dan (Kami letakkan pula) sumbatan di telinga mereka; dan kendati pun kamu menyeru mereka kepada petunjuk, niscaya mereka tidak akan mendapat petunjuk selama-lamanya. (Surah al-Kahf: 57)


 Subhanallah..

Fikir2 kan. Dan selamat beramal..

Wallahualam....

TV- Teegaa

Mcm mana org boleh percaya dengan apa sahaja yang distorykan tv3?

Tak tau la aku nk kecewa ke sedih. Tak tau la kenapa mata aku ni, hati aku ni telinga aku ni, nampak dgr BOHONG demi bohong yang mereka utarakan.

Kenapalah masih bukak siaran tu. Dan dengan setia mata tu tertancap kusyuk setia dengan apa saja yang dibicarakan.....

Serius sedih........

Aku bg contoh isu air kt Selangor. Dia asek ckp Kerajaan Negeri berdolak dalik. Kenyataan Tan Sri Khalid, MB Selangor, minta kerajaan pusat benarkan Kerajaan Negeri amik alih dan siasat masalah sebenar Syabas kenapa tak bg?

Dh nampak isu kt situ:

1. Water shortage
2. Air kat empangan penuh, melimpah2, dengan musim hujan, dgn banjir dekat kawasan selangor
3. Kenapa, Syabas keluar air sikit dr kemampuan. Aku pn nak tau jgk.

Well, taknak kasi kerajaan negeri siasat. Then fine, why don't u siasat? Siasat kontrak mcm mana. Janji Syabas dgn kerajaan mcm mana? Janji tu melibatkan rakyat kn. Kalu every single janji diorg tak follow. Kerajaan berhak amik tindakan kn? Skang ni yg nampk kerajaan persekutuan yg halang sumer tu.

Tp apa ckp tv3? Hadoi, aku tak payah ulas la. Just tgk sendiri. Hari2 bukak tv3 kn? Hari2 la muka mamat yg buat piket tu keluar. Mamat tu hero, sebab pegi kt segenap kampung utk bg penjelasan psl isu Air.

Like HELLOOOOOWWWWWWW...

Selesaikan ISU air dengan tak berhenti2 bagi penjelasan???

Like BUANG MASA OK!?????

Mcm takde tindakan langsung kt situ...Lebih baik pegi setiap kampung, Latih orang ramai rawat air sendiri. Korek perigi sendiri!!!!

So sad. Berita yg mcm sampah mcm tu pun ada yg percaya...

Aku takdela percaya 100% apa yg Kerajaan Negeri ckp. Tapi aku nampak tindakan diorg tu nak siasat. Lawat kt empangan, tgk air. Semak kontrak perjanjian dan laporkan. Beri kenyataan berhubung berapa isupadu air yg dikeluarkan Syabas. etc... Itu tindakan nk menyelesaikan masalah. Kata air tak ckp. Well kenapa air tak ckp???

Tapi apa kerajaan persekutuan buat mcm yg tv3 ckp? Diorg pegi setiap kampung dan bg penjelasan bahawa Kerajaan Negeri sedang berdolak dalik... Tapi tak takmo bg kerajaan negeri siasat apa yg syabas tgh buat?

Lu pikir la sendiri bhai. Lu ada otak. Lu blaja tinggi.

Sekian.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin