January 20, 2015

Touched

2nd week of schooling..

My children has begun to develop such an interesting things this week, and it just Tuesday.

I start sending them to read Al Quran to an Ustaz house. So Hafiy deny my act at first by saying, he needs me to teach him, not anyone else. He told me his fears, that his not able to do it. I can feel it, even though he doesn't tell, he is ashamed of himself, he feels handicapped cause he couldn't read well. I said, this is just the beginning, the Ustaz will teach you. InsyaAllah. 

Later that (last) night, he finally said. Ok mama, i think i need this class. I will attend next class. I think, he somehow realized that he needs the class. So that touched me. 

And Ammar, he wants to join the class. He cried all the way home after sending his brothers, to be in the class with his brothers. I cant wait for him to be 4 years old to sent him to that class as well..InsyaAllah nextyear.

And this morning, when i was arranging Firdaus's books for school. I found a note on his board. Its undated, but i think it was made last friday. He wrote that someone making fun of him eating donuts, hiding his pencil box, and pushing him so he fall down (but he didn't). So i told him, its good that he is making notes on what happened daily at school or anywhere. I can see that he has already improves his writing skills and a very smart handwriting just like his dad. He just nodded. But it touches me by a lot of signs i saw on his notes. His feelings, his new skills and new friends. Eventually, he is not with his old buddy Adam Muhsin. Since Adam already change Religious School, and just couple of days ago went back in to his class. Previously Adam was on a different class. 

I know Firdaus is not quite happy with that. But eventually, he's trying to adapt with it and doesn't rely on Adam anymore. 

May Allah guide me and my husband to guide our family. May Allah protect us. Amin.... 

InsyaAllah.  

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

January 13, 2015

Firdaus 1st day at school 2015

Mlm sblm kejadian. Stokin ada.sampin ada.songkok ada..tie ada.. Kasut ckp? Beg skolah, mana?

Itu la mak bapak firdaus. Kitrog mmg sengal. Bkn memang shj
Malah tersangat huhu.. Psl beg skolah pn bole jd bahan nk bertekak.. Tp xdela tahap bergaduh lg. Kalau sorg demam dan sorg kene keje. Yg tu xyah punca. Tros gadoh wakakaka.. U jgn ckp i je. U pn sama ok.. Hihihi...

Beg skolah firdaus pakai yg last year punye je.. Knowing us, xbli yg branded pn.. N by 6 month pakai dh berterabur zip kemana.. Tali kemana. So tgu masa je beg2 tu... Tp mcm hantar firdaus td..tgk kengkwn pakai beg br.. I was touched gk.. Tp hide dr firdaus..and tgk dia pn biasa je.. For him.. Mmg mcm tu. Kalau beg ok lg. Pakai jela..sgt redha anak aku..touchig makk sob sob.. I remember when it was me... I was crying outloud okkk asking my oarents to buy me nw bag... I dun care... Gj dh masuk ke blom..but because i was like that.. And i think en.shahrun was being a spoil brat himself.. We tend to do the opposite for our  kids..and alhamdulillah..so how we saw positive impact on them..buruk perangai mak bapak kome ni huhuhu...

When i was telling him.. That..im going home..i will fetch him when the school finish..he stop me.. To give him another dollar.. Not because its not enough.but because he wants so save more money for his education..we kept saying...his extra cash from his pocket money to school will be saved to his bank n use for his education..we never use that money for his toys... We thought and keep teaching him that...and eventually...he understands..alhamdulillah..praise to Allah.. Huhuhu...so i didnt give.i said..ur saving is ur money..not someone elses money.. He nodded..

Omg..just sending my kids to school gave me so much to cry on.. They grew up beyond me... I never thought wht i told or thought them wud give so much influence to them... Everything we said counts! Huhu subhanallah...

Ok la...thats all for now..everything went well..just one thing about firdaus disturbed me..hahaha

"Firdaus akan belajar rajin2 untuk menjadi seorang bomba!"

Bomba??? Kenapa tak doktor ke..pilot ke..peguam ke?? Sgt humble ok jd bomba.. Huhuhuhu......

Ok bai..m

January 08, 2015

Fitrah Lelaki dan Perempuan

First of all, aku tak tulis ni dengan claim diri aku 100% memahami lelaki. In fact, im always still n be learning myself. Seriously, dh lebih 10 tahun, kenal, rapat, sayang, duduk sekali dengan En. Shahrun, aku still belajar pasal perangai dia. Still ada benda yang aku tak faham. Sebagai manusia biasa, aku sentiasa salah bajet. Sentiasa salah telahan. Tapi Alhamdulillah, Allah swt masih lindungi relationship aku dan En. Shahrun. Doa, of cos, sentiasa doa. Agar perhubungan kami sampai akhir hayat kami. Dan kami dpt bertemu di Akhirat kelak. Amin.....
 
Aku tahu, even dah tua nanti, aku dan En. Shahrun (kalau kami masih hidup), tak mungkin akan terselamat. Ujian Allah swt itu sentiasa dtg. Even dh tak fikir anak. Even dh pencen, akan ada susur galur yang dtg. Aku tengok sendiri parents aku, kdg2 kawan2 lain cerita pasal parents diorg, parents in law aku. Kesimpulannya, ujian dari Allah swt tu tanda dia sayang kita and akan sentiasa ADA!
 
So, Ya Allah, dengan menulis pasal ni, aku mohon agar jauhi aku dari perasaan riak mahupun takbur. Tapi aku lebih kepada bersyukur dan refleksi diri ku. Sesungguhnya aku insan yang lemah yang sering dalam sifat kelalaian dan sambil lewa. Allahuakhbar!
 
Pun begitu, aku terpanggil untuk mengomen kisah Emma Maembong dan Zizan Razak! Sorry la beb, unsur2 mamarazzi dalam diri aku takleh nk buang teruss. Wakakaka....
 
Sebab kisah diorg sgt mengingatkan aku zaman aku bercinta dengan En. Shahrun. En. Shahrun kan lelaki, Zizan pn lelaki. Bujang, harus sama.
 
Pertama sekali, lelaki, dalam hidup - walaupun ada awek, biasanya lelaki yang normal. Mereka akan ada priority depa yang tersendiri. Depa sayang awek depa. Dlm masa yang sama depa tak dpt lupakan atau abaikan keinginan depa (sports, hanging out with frens, work, etc), and satu lagi yang utama PARENTS depa. Duluuuu. Aku sgt jaki dengan 2 benda ni. Aku selalu jatuh tmpt yang ketiga. Merajuk? Jauh hati. Perghhhh. Bkn sekali dua ok. Huhuhuhu. Bkn aku nak kata, En. Shahrun teruk. Tapi itu memang lumrah.  Pertama, diorg belum pandai lagi nak bahagi kan masa. Kedua, diorg belum tau macam mana nak handle situasi. Dan diorg pun ada ego diorg sendiri, dan LELAKI, selain ego mereka juga TEGAS! Tp dah dewasa ni, aku sedar. Sebenarnya ketegasan tu ada baik nya.
 
Sebagai contoh - Setia pada parents. Lelaki yang mengutamakan parents, adalah lelaki yang mengutamakan keluarga. Serius. Keluarga adalah penting dan utama dalam hidup mereka. So benda tu, kena cuba terima dan kena cuba adapt sebenarnya. Sayang lelaki tu dalam masa yang sama kena sayang parents dan keluarga lelaki tu jgk.
 
Pasal kerja pulak, ada sebab kenapa mereka utamakan kerja. Untuk apa hasil kerja tu jgk nanti? Cuma, dari masa ke semasa, barulah diorg dapat seimbangkan tuntutan kerja dengan keperluan kita yang perlukan attention diorg. Dan lama-lama kita kena cuba mengalah untuk adapt dgn suasana kena tinggal, urus diri sorg2 tanpa mereka.
 
Pasal kawan-kawan pulak. Ada time, masa dia memang untuk kawan2. Tp akan ada time, masa dia untuk kita. InsyaAllah.
 
Belum lagi campor masa dia untuk beribadat! Huhuhuhu.
 
Itu hal lelaki. Yang aku boleh simplified kan. Tak berapa nak simplified sgt lah sebenarnya. lain2 lelaki lain2 peel sebenarnya.
 
Apa pun. Untuk buat lelaki faham kenapa perempuan buat karenah. kenapa perempuan perlu attention yang tinggi. Ambil masa jugak.
 
Yang paling penting sekali, dalam kehidupan ialah. LELAKI itu sayang kita. Lelaki itu setia dengan kita. InsyaAllah.
 
Well, setia pun subjektif. Selari dengan masa kesetiaan mungkin boleh berubah. Tapi selagi kesetiaan itu tak tergugat, tak wajar sesebuah perhubungan itu----------- well... eheheheh
 
 
Eh. Sibuk je kn? hehehehe. Ntah la. Tetibe rasa nk share knowledge. Semoga Emma dapat berjumpa dengan org yang lebih baik. Begitu juga Zizan, mungkin both of you not meant for each other. Mungkin both of you need time to think on YOU. Whatever it is, hoping for the best for both of you ye. Take care and anggap ini ujian. Mesti ada hikmahnya. InsyaAllah....
 
Ok bai.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin