March 28, 2013

Bengkel isp: lexis pd

I'm not there but everyone keep me posted.

I'm touched! ;)
Get WhatsApp for your iPhone, Android, Nokia, BlackBerry or Windows Phone today: http://www.whatsapp.com/download/


March 27, 2013

Diam..

Banyak orang berkata: "Mengapa engkau diam padahal engkau dimusuhi ?" Aku katakan kepada mereka: suatu permusuhan sama dengan melakukan kejahatan. Bersikap diam dalam menghadapi orang bodoh atau orang yang gila merupakan kebaikan jiwa. Di dalam sikap diam juga terdapat penjagaan bagi kehormatan.

Tidakkah engkau lihat! Harimau di hutan itu ditakuti dan disegani ketika mereka diam, sedangkan anjing di jalan raya banyak yang dilempari kerana selalu menyalak. (imam Syafi'i)

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

March 21, 2013

I'm Good!

Hi there,

Thanks for visiting my blog. Ya Also sorry for mentioning about u... But really so relief because now you know how i feel about u. Well exactly not everything. But still.... Oh well...

U think i will change me for what has happened? U think i will stop write because of it?

NAH!

U meet the wrong person..

My world is rocking ya all..

I'm rocking...

I'm so confident that i did the right thing.

I'm not afraid of anyone, any consequences, ANYTHING!

Because Allah is Almighty... Only Allah s.w.t decide is it HELL or HEAVEN for me NOT YOU!! For god sake. 

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

March 20, 2013

---



--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

March 19, 2013

Aku tak hebat, tapi....

Aku tak bangga dgn tahap keberanian aku yg semacam ini. Aku memang kalau dh marah sgt begini la jadi nya. Sebab tu Allah s.w.t lahirkan aku sebagai WANITA aku rasa. Kalau aku ni LELAKI.. Tak tau la. Lahir seorg Adolf Hitler yg baru kot. Hue hue hue hue…

Sebab tu lah aku ni walau tak cantik, tak baik, tapi Allah s.w.t temukan aku jodoh. Sejak aku kawin ni memang terkawal sikit perangai aku. Kalu tak…..

Cmni la jd bila aku dh pressure sgt. Amik kau. 1 bahagian kot aku emelkan sebesar2 cmni. 2 saat lepas aku jerit..

“OK *** buang nama Pn. ***, dia takmo pi!”

Sekian. Aku share je, tapi jgn contohi perangai aku yg tak reti hormat Warga Tua ni yer.

Sekian. Huhuhu.
From: Siti Fatimah Khairiah M.Amin
Sent: Tuesday, March 19, 2013 11:34 AM
To: Bahagian Pengurusan Maklumat
Subject:


March 15, 2013

Report Progress Susu Ibu


Assalamualaikum..

First of all, jom sedekah Al Fatihah kt atok aku, Abu Bakar bin Arshad.....

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sj nak share progress Breastfeeding kt anak aku. Masa memula tu tak plan nk buat stock check up mcm ni. Tp 1st day masuk keje tu byk lepakkk je. So buat la. Pstu so far aku mengupdate plak hari2 yg aku pump. Yg garis kuning tu psl ada masa aku simpan stock tu, aku tak buat 3oz. Aku buat 4oz. So far aku mmg letak 3oz jela slalunye. So senang nk thawed.

2 3 menjak ni. Since 2 weeks ago. Ammar punya consumtion susu meningkat. Takdela mendadak. Tp masa tau susu dia meningkat tu, susu perahan aku stagnant je. Bese je. So aku agak risau. Tp bila pikir balik. Dlm risau2, insyaAllah, everyday lepas dh pack kn susu utk hantar nursery akan ada jgk susu yg akan aku frozen kn. Bila susu kita berlebih, kita akan byk hati sinang lah. Hahahah. Tah apa2 kn. Dlu time hafiy lg haru (tapi rajin huhu).. Wiken2 aku mmg tak rileks. Mmg akan pump. Sbb daily pumping cannot cope dgn nk hantar nursery hari2. Lg haru kn? So Ammar ni, so far so good. Tak pernah lg tak ckp hasil perahan aku. Alhamdulillah...

Hari pertama tu, susu hasil thawed susu yg aku perah masa awal2 bersalin dlu. Perghh bauk tengik semacam. Tp ammar ok je. Tak sakit perut, malam tdo mcm biasa. Tapi sbb aritu penah ade peristiwa peti ais tak tutup rapat. KESELURUHAN susu yg aku dh byk perah terpaksa aku buang begitu sahaja. And kene perah balik. Masa tu lg tak smpai sebulan nk start kerja balik. Sedey je tgk susu yg ciput. Susu yg masa seminggu pertama bersalin je selamat. Langsung tak terjejas. Sbb letak dlm2 kot. Peti ais tak tutup melebihi 12 jam! tu yg susu aku dh mcm panas, sbb ada lampu. Tu aku buang je. Aku igt bila last aku bukak peti ais. Tp tak igt nk check balik rapat ke tak aku tutup. So salah sendiri la kn ( Tp encik shahrun yg last bukak pintu masa tu. Aku cuma igt masa last pintu tu dibukak hoho)...


So since masuk kerja, mmg gigih buat stok. Bkn apa, kita kalu boleh nk benda ni berpanjangan smpai dia 2 tahun. Nak set mind kan smpai Ammar 2 tahun nak nyusukan dia. So kena la mcm berusaha gigih kn. Huhuhu. InsyaAllah...

Alhamdulillah so far aku dpt la fullfill kn 4 kali pam sehari kt opis. Smpai kene mrh ngn bos. Tp aku dok bc keliling. Kena marah tu perkara biasa. Bila aku fikir nk mcm sit back n rileks sikit, means nk 3 kali pump je. Skali nursery complain susu Ammar kene tambah lg. Dh 2 kali jgk mcm tu. Kalau tgk kt table yg aku buat tu yg ada kekosongan takde frozen kan susu tu, ha yg tu lah aku mcm dpt complain dr nursery kene tambah susu utk keesokkannya. Aku main bedal je buat table tu. Pstu mcm ada data yg aku tak perlukan sgt pn. Hahahahaha. Tp malas nk murnikan balik.Bia je mcm tu. Kalu korg2 yg ase kene upgrade lg table tu. Sila lah upgrade yer. Hahaha. Poyo je. Malas korg layan aku ye dak? Hehehehe...

Oklah. Tu je nk share. jap gi ada meeting. Harap semua doakan aku yer? Tenkiu.... Moga aku dpt susukan Ammar smpai umo dia 2 tahun.. Amin....



--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

March 12, 2013

Rindu...


Tak dpt coret semua kenangan dgn atok. Byk dh lupa....

Tp hati ni sayang sgt dgn atok. Walau mulut ni mgkn tak pernah sebut. Kalau dtg jmpa atok pn, slalu cium n peluk nenek je. Tapi Allah je yg tau perasaan hati ni.

Cemburu jgk tgk atok ada masa org lain nikah, graduation day... Tp masa aku? Aku pun tak igt atok ade ke tak. Tapi manis nya kalau atok ada.

Comel kn senyuman atok?

Atok dr dlu mmg senyum dgn comel. Kalau perasaan. Senyuman manis tu terpalit kt bibir anak2 dia, cucu2 dia, dan anak2 aku, which is cicit dia....

Last skali bermesra ngn atok, masa kt Sungkai haritu. Aku bentangkan toto utk atok tdo. Carikan slimut sbb atok sejuk. Atok even insist aku pakaikan baju sejuk utk dia. Like... Masa tu aku terkejut. Atok takpernah rekues benda2 cmtu sblm ni. Dia sgt independent walaupun dh tua. Tp aku ikutkan jgk.Aku even kancingkan bj sejuk atok, sbb tgn dia gigil2 masa nk masukkan kancing tu. Aku tepuk2 atok, sbb aku nk dia tdo, aku tau dia penat masa tu dh kul 11 mlm..

Kenangan tuh buat aku rindu dia. Buat aku kenang waktu kecik2 aku. Atok tak pernah marah. Tak penah ckp bkn2. Kalu igt atok akan igt mkn. Sbb kalau jmpa atok atok msti suruh makan......

Aku cuma harap, aku tenang kt sana. Moga rohnya dicucuri rahmat. Aku harap dpt jmpa atok lg nanti.... Satu masa nanti. Amin........

Terima kasih atok... Atas semuanya yg atok pernah buat utk aku.................

Pemergian mu tak ku jangka... Tapi sgt terkesan dalam dasar hati ini..

Atok tenanglah di sana bersama amalan mu yg baik..

Atok, sungguh cerah, bersinar mulia wajahmu tatkala diikat utk dikafankan..

Sungguh jernih dan tenang wajahmu...

Sungguh mudah pemergian mu walau tak dijangka..

Syukur kebanyakkan dari kami dpt menyaksikan semuanya...

Doa ku utk atok selamanya...

Wallahualam.........

Al Fatihah!

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

March 07, 2013

Diet Pemakanan.

Aku? Diet? Memang tak ah.

Pagi : nasi lemak/goreng/kerabu
         kadang2 sblm anta Aus n Hafiy aku dh sebat dlu roti canai ke ape ke yg diorg nk mkn. pstu kt opis aku mkn lg.
         kuih muih
         minuman oat segera (mcm dh wajib! plak skg. huhu)

Tghari : NASIK penuh sepolisterin. Lauk pauk lengkap sayur + ikan/daging/ayam.

Ptg : Msti kene bli kn budak2 sesuatu kuih muih ke, gorengkan nugget ke, bli keropok / cakoi ke

Mlm : Nasik. Ha kt rumah tak tentu. Kadang2 portion nasik aku byk, kdg2 sikit. Depends on situation lah. Ini yg bole buat gemuk tau. Mana anak2 aku tak habis. Aku la yg habiskan. Huhuhuhuhu...

Siyes aku ase aku lebih gemuk skg compare dr aku masa lepas pantang aritu. Masuk keje bkn makin kurus. Makin tembun adelah. Huhuhuhu...

Tapi mkn byk nih, hati myk sinang lah. Psl perut tidak lapar. Kalu kena sekat2. Esp takleh mkn nasik. I is sedey la kn. So i is happy now. Tak kisah la kn.

Tp once en. shahrun bersuara, apa gemuk sgt u ni???

I is sedey jgk for like 2 minutes. Then nmpk mknan. I IS HAPPY AGAIN!!

Hahahahaa....

Haih, cmne nk diet ni?

Memang tak ah wei! huhuhuhuhuhu
 
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

March 05, 2013

What Comes Around Goes Around..

Heard of it sumwhere? Hohoho...

Sblm aku merempan, aku terharu dan terkesima dgn kejadian kt Lahad Datu. Mohon perlindungan Allah s.w.t kepada insan2 yg terbabit dengan insiden kt situ. Terutama pihak pengawal keselamatan negara ( Polis dan Tentera ) , Org awam dan org yg tak bersalah. Wallahualam. Smoga insiden ini berakhir cepat. Smoga takdela yg amik kesempatan atau ada niat tamat etc. Ntah la aku pn tak paham sgt apa yg terjadi. Malas kot nk bc sana bc sini. Yg aku terkesankan, nyawa yg tak berdosa terkorban tu. Dan perebutan kuasa antara Filipina dan Malaysia. Sorg kate sini. Sorg kata sane, tak berkesudahan kot. Huhuhu. Last2 rakyat jelata yg kt tgh2 ni yg sengsara. Nak2 plak dh mengorbankan nyawa org tak berdosa, mereka hanya menjalankan tugas kn. Kesian betul. Al Fatihah utk mangsa dan keluarga mangsa. Mohon Allah s.w.t berikan mereka kekuatan. Amin ya robbal alamin..........Moga syahid lah hendaknya mereka itu. Amin...

Now, last week. Ada offer la ken. Latihan utk this week.

Adala org tu ken. X bg aku pegi. Dia ckp tgjwb aku la ken itu la inila. Sebab ada sesi latihan 1 sistem under kawalan aku la. So aku dh minta anak buah aku tolong handle. Aku nk pi latihan tu. Lgpn dia nk latih bende simple je kot. Tak payah smpai 2 org.

Pstu org tu bleh tak bg aku pegi latihan. Aku dh terangkan la. Cm benda simple je kot. Pergh. Dia tak bg.

Pstu smlm dia kuar emel psl el2 la ape la. Amboi ko. Kemahen ko ni displin teguh sgt.

** aku dh mula la ni merempan kn kn kn. hohohoo...
Ken?

Tapi ken. Dlm aku merempan2. Aku sedar jgk la. Sesi latihan sistem aku tu. Kalu nk pass kt anak buah aku sorg2. Kesian jgk kt dia. Mau pening kepala dia kot. Mana nk layan org ni tanya. Mana nk setting network. Mana nk betulkan ID pengguna etc. Mana nk tolong User explain mcm mana nk guna sistem. Nk sah kn kehadiran bla bla bla. Kah kah kah.

So sbenanye, logik jgk la dia tu berkeras takmo aku absent. Hohohoho..

Skg yg tak logik sapa?

Lu piki la sendiri.

Entry ini ditulis lepas sesi marah berbulu habis. So time tulis tu dh kurang berbulu n dh dpt make sense of everything. Hihihi..... Sib baik tak tulis pagi td ken. Kalu tak malu sendiri.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

March 04, 2013

Tanda...

1. Tak datang...

2. kaki bengkak..

3. kt tgn slalu ada mcm naik eczema, tp sejak last year eczema tu hilang. Meibi sebab hormon kot. pstu aritu mcm nk tumbuh balik, then ni mcm menghilang plak.

4. perasaan pelik...

br empat...tggu tanda yg lebih munasabah..

hohohoho...main2 perasaan plak hormon niehhh... hihihi....

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

March 03, 2013

Constructive Ammar

Ada kata nk ajar anak. Dukung time nk bersihkan, mandi atau susukan baby jer. Time2 lain letak. Identify dia nangis tu sbb apa? Kalau lapar/kotor then mmg kne segera dukung n susukan/bersihkan. Kalau tak biar je smpai dia nangis kuat.

Ammar td nangis smbil tunjuk sign nk susu. Walhal br lps mandikan dan susu cuma dia xmo tdo tadi so letak. So angkat la dia nk susukan kot xckp ke td kn.

Amboi beriya konon nk nyusu. Last2 main2. Amboi pandai tektik yer.. Nk dukung padahalnye. Sign nk susu tu tektik upenye. Adohai ammar ammar.. Very constructive