September 29, 2009

Update Anak2...

Hehehe. Sj je plak ase nk update pasal derang.... Mana yg aku igt n mana yg besar2 jela. Sbenanye, sejak firdaus lg. Aku dh rasa hari2 akan ada je bende baru yg dia amaze aku. And hafiy pn dh mula jugak skg. :D. Tula kenikmatan bila ada anak kot... Alhamdulillah... Tu psl suma org nk anak.....
 
1. Hafiy dh boleh pusing!! Sejak sehari sblm raya kt umah mak mertua kt kg, dia pusing skali sehari. Then lepas raya mmg ada can je dia pusing ada can je dia pusing. Kira masa tu umo dia 3 bulan 19 hari la. Lewat skit dr Luqman ida asenye. Sbb masa ida cita luqman pusing, luqman dlm 3 bulan setengah mcm tu.... Hafiy senang je memusing sbb berkat bdn dia yg tak berisi sgt. Senang je dia pusing bdn dia. Comel je tgk. Tgk mcm kecik mcm baby br lahir tp dh bole pusing. Kekekekee. Abg firdaus dlu perkembangan pertama dia, dia pandai panggil mama Aiibuuu. Hehehehe.. Tak igt bila firdaus start pusing. Tp firdaus baby tdo meniarap. So mcm tak amik port sgt bila die pusing sendiri sbb manjang masa tdokan atau letak mmg meniarapkan dia. Hafiy lak takleh meniarap lama2 nnti dia penat.
 
2. Hafiy dh mula nk bergerak dr tmpt pusingan. Mcm tak saba nk tgu dia umo 6 bulan. aku nk buat pingat utk aku sbb fully bfeed hafiy for 6 months. Lepas tu aku nk letak die kt walker. Eh 6 bulan dh bole ke ek? Ke tak boleh lg. Sbb die asek nk berdiri je. Kalu letak die nangis. Kalu baringkan smbil dukung pn nangis. Kalu berdirikan siap telompat2. Ase mcm nk gigit je pipi dia. Hehehe
 
3. Firdaus dh pandai nk kencing nk berak. Tp dia taknak bukak pampers. Huaaaaaa. Time aku ajak gi toilet time tu la dia melepas. Susah skit nk mengajor. Dgn keadaan hafiy yg skg nk attention. Takpe ek sayang. Mama try sikit demi sikit. Kita target before abang umo 3 tahun, kita free pakai pampers ek sayang. Doa mama tu...
 
4. Firdaus mlm time tdo kadang2 je dia kencing dlm pampers. Kalu dlu bgn2 kompom penuh pampers. Skg kalu die nk berak pn die akan bgn. Nk kencing pn dia akan bgn. But the thing is, die akan melepas jgk dlm pampers dia. Huhuhuhuhu. Takpe. kita cuba lg. Kira ni br 2 3 hari ni la yg aku pasan. Even pg td pampers die kosong. Huhuhuhu...
 
5. Hafiy kalu dok dlm carseat dh tak mcm new born baby - yelah dia dh nk masuk 4 bulan la esok 30/9/09. Die dh pandai grab things, dh pandai nk masuk dlm mulut. Kalu tgh menyusu dh pandai raba2. Huhuhu. ni mama tak bape bekenan ok. ;p. Pstu kalu abg pn nk attention siap die pn tendang2 tolak2 abg. Ni br smlm die buat. But mmg aku ase mcm wahh anak mama dh besar la. ekekeke.
 
6. Aku dapati dlu firdaus dh umo setahun pn aku ase dia mcm baby. Tp Hafiy ni sejak die mcm dh pandai skit ni aku ase die mcm tak baby sgt dh la. Ke mmg hafiy ni mcm matured skit dr abg dia? I'm not sure. But tak saba nk 2-2 jalan. So that senang skit mama. Heheheh. Oh lepas ni dh ada 2 org la yg jd tukang sepah rumah. Herghhh...
 
7. Firdaus dh pandai cr mana source of toys dia. Which is dlm khemah kecik dia yg aku bli seblm aku start baya duit kete. Masa tu mmg agak mewah skit la. Tiap2 mggu aku ada duit lebih utk bli apa2 yg ngarut2. So aku bli mmg niat sbb tau lepas dh ada tanggungan kete mmg tak mampu dh nk bli. Nasib baik aku bli. Lepas ni bole share main ngn adik ek... Mmg aku letak meja kecik dia kt situ, 2nd hand dr paksu dia punya. Kusi kecik dlm tu. Bakul menan dlm tu. So dia akan kuar2 kan suma main2 satu persatu. Ada letak dlm dapo. Ada letak dlm henbeg aku. Siap mlm td letak dlm beg susu aku. Herghhh. 1 keje lak pg td nk mengeluarkan suma2 bende tu sbb nk pack2 botol2 susu n ice pack. Dh pandai bukak tutup zip. Masa memula die menyelongkar dlu aku tutup la suma beg ngn zip. Lama2 aku ase mcm aku dh tutup tp terbukak gk. Upenye die dh pandai bukak zip. Hawau je. Huhuhuhu.
 
8. Firdaus dh pandai bukak tv sendiri. Tp nk tune channel tak pandai lg la. Is it a good improvement? Org kata tgk tv tak bagus kn? Ntahla. But it sure does amaze me lah. No matter what.
 
9. Kalu time tdo tu dh pandai berdikari tdo atas tilam sendri. Cuma kekadang je nk menyelit gk tgh2.
 
10. Kalu adik nk attention lebih tuh, dia dh pandai la wt hal sendiri. Kalu adik tdo kdg2 dia tolong buaikan adik padahal sbenanye die nk tgk adik dia bukak mata. Huhuhu. Bila adik nangis tau plak die carik mama patu panggil2 mama soh tgk adik. Mamaaa niiii adikkk mama nangisss.... Ko yg kaco adik ko patu nk soh mama lak pujok kn. Pujok la sendiri. Ish ish....
 
11. Kalu dgr radio dh pandai nk ikot2 lagu nnyanyi2 sama. Paling tak tahan lg Aku... bukan laa superman.. Aku juga nak nangiss... Org aku jgk bisa nangis. Dia aku jugak nak nangis. hahahahahahaha. Lantak situ.. Sukatiko la pedaos...
 
12. Nama sapa? Muhamad tedaossss...... Sejak bila lak mama tuka nama ic ko sayang. Ish ish....
 
13. Ye, anak sy yg sulung itu pelat. Kekadang ase mcm die sj je pelat. Konon comel la tu. Gigit kang. Ish ish.
 
14. Kalu dia tgh main2, lari2 satu umah busy ke mana hala ntah. Pstu nnti dtg kt mama ngn adik. Tp nk kiss adik je. Pstu sambung balik. Bila tanya sayang mama tak. Tak nakkkk. Sayang adik tak? Nk kisshhh.. Huhuhuhu. Kecik ati mama tau...
 
Ok tu je stakat nih. :D

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

September 28, 2009

Sistem Giliran..

This year turn raya belah hubby aku. Cian dia bini dia buat perangai SETAN. huhuhuhu.
 
Cheh takde intro tros je aku ni ek. Heheehe. Kira 2 hari sblm raya dh balik kg la. Tu pn kira dh lmbt gk la. Hubby aku nk balik lepas subuh. Tp aku lmbt2 kemas. Kul 10pg br nk ada atas jln. Smpai pun dh dekat nk zuhur. Tensen jee hubby aku. Hehehe. Tu pn ptt dh kira discount la utk aku. Kalu tak mlm2 dh balik kg dh. Kes kes kes.
 
Ntah kenapa, wpn dh biasa la jgk. Dh kali kedua raya dgn mertua. Mmg lg bestla. Sbb raya kt kg. Kalu ngn family aku mmg manjang raya kt KL dlu pstu br balik kg. Kt kg ni kan lain skit kemeriahannya. Tp aku ase mcm ntah la sedih syahdu memacamlah.
 
Aku enjoy la jgk. Tp mcm termenyesal sbb mcm terbuat perangai. Huhuhuhu. Cm balik2 tu kira dh la hubby tak smpt nk pasang pelita. Sbb dh lambt kn. Kalu lepas subuh smpt dia nk pasang. Wakakaka. Sbenanye sempat je. Tp sbb dia tak jmpe cari pelita2 yg tahun2 lepas. So tak jd la pasang. Ntah aku ase mcm lama sgt jek balik kg hubby aku tuh. Slalu kalu raya belah aku. Kira pg raya tu br la pegi umah mak aku kn. So aku mcm teragak bosan le sikit. Hehehehe.
 
Pstu sepanjang raya pertama tu mmg dok umah je. Dh la aku takleh gi smyg raya. Kalu kt umah mak aku, kompem2 si ika tu malas nk gi, so dia bole jaga anak aku. Aku bole gi smyg raya (oh tahun dpn nih aku kene bli telekung lawa nih, sbb boleh gi smyg raya. wakakaka)... So dr pg dok umah. Dh tu biras aku anak2 dia dh besar2. 1 family gi smyg raya. Aku tinggal kt umah ngn pak mertua aku. Sedih2. Cm tak meriah aku pg tu. Pstu aku sibuk memandikan anak2 aku jek. Mmg aku lambt2 je siap2 kn diri aku tu. Dh la aku takleh smyg. So mmg tak bgn cpt le. Eheehehe. Ha ah kn. Nk sedih tak dpt smyg raya kejadahnya. Aku mmg period. Wakaka. Btol2 wt perangai aku nih.
 
So dr pg dok umah. Biras aku n mak mertua aku bising sbb aku tak isi kuih raya. Balang aku pn taktau kemana. Kuih mana nk di isi pn aku tak tau. Sbb mak mertua aku ni dia mmg dh pilih2 mana yg dia nk isi tp die tak smpt nk bgtau. So takpela. Pstu dh petang2 br la keluar pegi perak tgk akak pak mertua aku yg aku ckp tuh(Br meninggal 2 hari lepas, Al Fatihah untuk Arwah...). Pstu mlm balik. Esok pn cmtu gk. Pg smpai ke ptg lepak kt umah je. Pstu ptg br kuar mlm br balik. Skali ptg ke mlm tu ntah, dorg dok bising2 raya ketiga nk gi raya ke pahang. Yela wpn bentong je dekat je. Still mlm tu la br nk balik melaka kg aku kn. Ntah bila nk smpai. Dh la aku rasa renyah je nk bawak baby bagai suma. So aku dh start badmood la. Cm dr raya pertama tu kot. Cm tak sepenuh hati je sgt nk beraya. Setan dh menguasai hati nurani ku. Ekekekeke...
 
So cm tghari raya kedua tu. Before kuar. Cm knape ntah biras aku tanye2 aku bila nk balik melaka bla bla bla. Aku tros tersentap tros ckp aku cm tak puas ati nk kene gi bentong raya ke3 tuh. Dh la org kg call ckp suma pn tak jd balik umah mertua (makjang aku mokteh aku suma raya umah pusaka arwah atok aku dlu. siap pakngah aku yg tak pernah2 balik umah pusaka dlu sejak arwah2 tok aku meninggal pn ada kt situ raya pertama), pstu lg haru konon kitrog plan utk makan2 raya ke4 tak jd sbb suma dh ada raya pertama lg. Aduaii mana tak sentap.
 
Tros cm plan dorg kucar kacir, kalu tak hubby aku la kene bwk mak abah dia. And then dr bentong kene patah balik sg buloh. And then abang hubby aku akan hantar la mak abah derang balik sg besar balik. Kira mcm aku rasa, dh la bayangkan ek. Ptg raya ke3 br nk kuar gi bentong. patu lepak2 raya2. Mlm br nk smpai sg buloh. Kul bapa nk smpai sg rambai? Tu yg aku mcm tertensen skit tuh. Aku tak bising kt hubby la pn sejak aku tau kene gi bentong tu. Sbb cm. Aku keep ckp kt diri aku. Tahun ni tahun dia. Biala dia nk buat apa pn. Lgpn kira dh bagus dia nk bergilir. Kalu ada suami yg taknak bergilir tu lg terok kn. Sbb isteri kn apa2 kene dgr ckp suami. Sib baik aku piki gitu. Kalu aku tersentap kt laki aku jgk cemana? Mau lg aku menyesal gila babi kot. Huhuhu...
 
Tp aku terlepas la jgk, ada skali laki aku soh urut. Aku ckp boleh tp dgn syarat pg2 raya ketiga aku nk tros balik sg rambai. Huhuhuhu...... And abg ipar aku dgr aku ase, wpn dia buat2 tdo. Kui kui kui.
 
Tetibe mak mertua aku ckp, dia tak jd nk gi bentong. Sbb dia ckp cm susah je lewat mlm raya ketiga tu br la org nk anta dia balik kg. Aku cm memula aku bersyukur la jgk. Tp lelama aku cm. Eh ni sbb aku buat perangai ke. Huhuhu
 
Aku bkn la buat perangai gila2. Makan taknak hape taknak. Tp aku cm efek diri aku sendiri sbenanye. Cm aku tak rasa enjoy sgt. Tak tau la kalu dorg dpt kesan kemuncungan aku. Aku rasa mcm aku cover la jgk. Kalu terlepas ckp tu besela. Sbb dh kene provoke2 cm biras aku tu tetibe je nk tanya2 aku tu ni. Dh la aku agak bengang gk ngn dia. Dh la raya ke2 dia dh dpt balik rumah dia. Aku still lagi terkontang kating kt kg. Pstu nk gi bentong kene singgah umah dia dlu. Uuihh. Manyak cantek ko... Huhuhu...Wpn sbenanye die susah la jgk. Kalu gi bentong raya ke3 kene gk die turun balik kg anta mak abah kan. Bkn dia la. Laki dia. Hihihi..Yg aku terlepas ckp kt hubby kata nk balik sg ramai pg2 tu aku cm lawak2 je. Wpn sedikit tegas.
 
Tp aku cm menyesal jgk la. Sbb aku ase tak patut aku buat gitu. Just because aku tak smpt jmpe sedara2 aku - tak smpt beraya kt jeram. Tak smpt jumpe mokteh aku sbb dia dh balik time aku smpai sg rambai. Tak smpt nk mengjoinkan diri majlis mkn2 yg telah diplan itu. Tak smpt nk mkn rendang limpa mak aku. I mean, this year is hubby's year, aku kene respek la jgk kn. Tahun dpn jgn harap aku nk kasi ko peluang dh. Wakakaka..
 
Lgpn bila mertua aku, hubby aku, family2 belah hubby aku keep on ckp, adik badik abah hubby aku tu dh mcm makin tua. Mcm2 sakit dh tak larat. Kira nk jmpa la kn.... Tu yg aku mcm ase bersalah jgk la skit. Erm. Mcm menyesal jgk la buat perangai. Aku ckp jgk ngn biras aku. Takpelah, aku ikot je dorg nk gi mana. Tahun ni raya puas2 kt sg besar. Tahun dpn ada lg nk raya puas2 ngn family aku plak. Alah. Setahun tu bkn nya lama. Sib baik sib baik sgt aku ikotkn jgk pegi perak. Ikotkan masa nk pegi tu aku ckp ngn hubby, u jela pegi. i malas la nk pegi. Wakakaka. Yelah sbb dh petang2 br la nk kuar. Aku cm malas la kn. Hik hik. Hubby aku ok lg dia mmg nk bersiap. Adala antara ahli keluarga dia tu yg buat aku menyampah skit. Ekekekeke. Ok dh stop abis la psl tu ek. Ehehehe... Aku ckp2 je. Tp aku pegi jgk. Takkan la aku nk buat perangai melampau sgt. Mau kene halau kang padan muka aku. Hehehee.
 
Tahun dpn dh ada plan dh. Awai tak aku? Ehehehehe..
 
1. Kene balik awai ke kampung sbb ada kenduri on 1st raya - hui dh lama tak berbuka ngn mak2 n pak2 sedara aku.
2. dpt jmpe suma sekaligus sbb suma pn kene join kenduri tuh.
3. dpt beraya sedondon 1 family anak cucu cicit ismail yatim (arwah atok aku)
4. mcm bestt je kn. ehehehehe..
 
Sorry tu my hubby sbb tak dpt gi bentong. Nextyear kita pegi la ek. Smpai raya ke10 u nk raya kt kg u pn raya la. I tak kisah. Sbb i tau u tu bkn nya ada cuti sgt. Wakakaka.
 
Ok tu je cita raya. Sekian. Eehehehe...

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

September 26, 2009

Hari Raya Hari Yang Mulia...

Raya kali ini aku banyak belajar dari kesilapan. Aku byk berfikir. Aku byk berasa kesal.
 
Dekat kg hubby aku, kami beraya diperak. Tak peronah peronah. Melawat Kakak kepada pak mertua aku yang sedang uzur. Org tua tu nyanyuk. Dan 2 tahun macam tu. Cuma 2 3 hari sblm raya dia sgt lemah. Berbaring je atas tilam. Duduk dalam bilik berasingan kt luar rumah. Sbb bila duk dlm umah katenye dia sgt agresif siap pernah melompat dr atas rumah. Katenye dia nk balik rumah dia. Yang dia duduk tu bukan rumah dia. Dia hanya menjaga amanah orang. Tak ke mcm fishy je ayat tu? Yelah, kita ni semua pn bkn duduk rumah sebenar kita. Kita menjaga AMANAH ALLAH. kn? Yang lagi aku sedih tu sbb dia baring di situ. Tidur di situ. Kencing dan berak juga di situ. Dan dia taknak pakai pampers. U got what i meant? Hubby aku kata, bkn salah anak2 dia, bia dia mcm tu. Diorg terpaksa. Lgpn dorg bkn berduit.
 
Dan harini aku dpt berita, Kakak pak mertua aku tu sudah dijemput ilahi. Innalillah..... Akhirnya dia pulang jugak ke rumah yang dia nk pergi sgt sejak 2 tahun lepas tu.....
 
Hubby aku ckp, urusan mandi jenazah, talkin dsb diuruskan oleh anak dia sendiri. Betapa besar pahala kita menguruskan orang tua kita sendiri. Dan bukan calang2 orang dpt membesarkan zuriat yang berpengetahuan mcm tu. Aku tros tanya hubby aku. U tau baca talkin? Nanti kita ajar anak2 kita baca talkin yek. Hehehehehe.
 
Ntahlah. Bg aku ini sesuatu yang janggal. Selalunya mcm kt tv tu. Family sendiri nangis nangis dan nangis. Orang lain yg buat sume siap bayar lg. Tak tau la org lain. Mgkin bende ni biasa.
 
But it's something for me.
 
Ok tu je. Selamat berhari raya. Huhuhuhuhu. Al Fatihah...

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

September 17, 2009

Selamat Hari Raya..

Selamat hari raya semua kengkawan yang ku kasihi. Maaf kalau ada terlanjur kata. Halal kan semua yang termakan atau terminum ya. Moga2 kalian sentiasa diberkati dan dirahmati sempena syawal yang mulia nanti.
 
Selamat hari raya, Maaf zahir batin.........

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Tasbih Nabi Allah Yunus ketika di dalam perut ikan Nun


Tasbih Nabi Allah Yunus ketika di dalam perut ikan Nun.

Ibnu sunni meriwayatkan : Rasulallah s.a.w telah menerangkan bahawa barangsiapa yang membaca kalimah ini, orang itu akan dilapangkan Allah dari segala kesempitan. Kalimah itu ialah doa yang diucapkan oleh nabi Allah Yunus ketika di dalam perut ikan Nun. Iaitu :
(La ilaha illa anta. Subhanaka inni kuntu minaz zolimin)
Ertinya :"Tidak ada Tuhan yang sebenarnya disembah melainkan engkau, ya Allah.
Maha Suci engkau, sesungguhnya aku adalah dari orang yang membuat zalim."
SURAH AL-ANBIYAK(21):87

Menurut riwayat, nabi Allah Yunus telah dicampakkan ke laut setelah diundi beberapa kali, tatkala kapal yang dinaiki oleh baginda hampir karam. Allah memerintahkan kepada ikan Nun untuk menelannya. Keadaan di dalam perut ikan Nun itu sungguh tidak selesa dan baginda berharap agar Allah mengeluarkan baginda dari perut ikan tersebut. Allah telah mengilhamkan Nabi Allah Yunus untuk membaca doa tersebut. Dan apabila Nabi Allah Yunus membaca doa tersebut, baginda terasa lapang dan tenang. Akhirnya Nabi Allah Yunus terselamat apabila dimuntahkan kembali oleh ikan Nun dan baginda terdampar di tepi pantai serta diselamatkan oleh orang lain.

Jadi, jikalau kita rasa susah hati dan menghadapi kesusahan serta kepayahan, maka bacalah doa ini. Disamping itu kita jangan lupa berdoa dan mengharapkan pertolongan Allah. Zikir ini juga dapat mengukuhkan iman dan menimbulkan keinsafan di dalam diri kita. Tatkala kita membacanya patut kita hayati sungguh-sungguh bahawa kita telah menzalimi diri kita. Oleh itu kita bertaubat daripada segala dosa, samada kecil atau besar, yang disedari atau tidak, terhadap manusia atau dosa terhadap Allah. Mudah mudahan Allah mengampunkan segala dosa kita dan melapangkan segala kesempitan kita.



--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Ayah...

Di bulan2 puasa ni kalu psl parent's issue sure sebak smpai ke ulu hati kan? Nak2 bulan yang sangat fragile ini. Yelah, bg aku seumur hidup aku, dalam bulan ni lah ramai orang pergi menghadap ilahi. Wallahualam. Tapi, ketahuilah kalau kita pergi semasa bulan yang penuh barakah ini, sesungguhnya sesuatu yang sangat dicarik2. Sebab musabab yang aku tahu, bulan ini ditarik semua besi2 untuk menyeksa ahli2 kubur. Jadi sempatlah roh tu berehat buat seketika. Seperkara lagi yang aku tau, biasanya kalau kita pergi semasa bulan ramadhan, sesungguhnya itu adalah hadiah dari Allah untuk kita. Wallahualam. Aku masih jahil dalam perkara ini.
 
Tapi bukan itu yang aku nk sentuh pagi2 ni. Atas moto yang smpai aku sebak sendiri bila mengingatkan balik.
 
2 3 hari lepas, ada member opis aku, dapat berita ayah beliau nazak. Aku masa tu tgh dpn pc pelik jgk apsal cube2 jiran aku kosong dan lengang je. Lepas tu kak limah pn tegur aku suruh aku pergi tgk member tu sbb dia br dpt brite tak best dr kg. Aku pn pergi. Memang member2 aku semua berkumpul kat situ. Yang akak dpt berita ni nama dia Kak Shidah. Kak Shidah pn nangis dan berjujuran air mata. Sebak betul aku tgk. Yg lain senyap tak tau nk buat apa or ckp apa. Aku sendiri tak biasa dgn bende2 gini. Yela berita2 mcm ni bkn nya hari2 kita dgr kn. Takkan aku nk bertuka mode jd wartawan tanya itu ini. Konpem kene halau plak. Dh tak jd sedih jd marah lak kang.
 
Aku tgk je akak tu. Sambil aku terfikir. Mesti teros terbayang mcm wayang gmbar saat2 pahit, manis, suka, duka akak tu dengan ayah dia. Terus aku teringat ayah aku sendiri. Wpun mungkin kenangan akak tu dengan aku tak sama. Apa yang dia lalui tempuhi bkn mcm yang aku lalui dan tempuhi. Yang pasti ayah dia dan ayah aku tetap individu yang berbeza. Tapi aku tak boleh nak sangkal kenyataan. Seorang ayah tetap seorang ayah. Dan aku sendiri terbayang2 saat2 manis suka duka pahit aku dengan ayah aku. Benci ke Sayang ke aku dengan ayah aku. Dia tetap ayah. Takde dia takdelah aku. Tros aku sebak sgt.... Dan kebanyakkan yang aku igt adalah saat manis. Nak2 time2 nk raya ni. Teringat time2 dia belikan aku baju raya. Ukur bj raya. Time2 aku merajuk aku nk yg tu die nk bli yg murah je. Dan tingat time2 aku jatuh kotot berlumpur dia lap kan bj aku. Teringat die suruh mak aku masak rendang limpa sbb hanya dia ngn aku je yang suka mkn. Oh sedih lah.
 
Lepastu ada la yang offer akak tu utk hantar akak tu balik. Sbb akak tu tgh tunggu husband dia dtg fetch. Tapi sambil tunggu tu mcm tak keruan. Husband akak tu pulak tgh kt imigresen uruskan pasal bibik akak tu. So mcm takleh nk instantly dtg. Akak tu pulak dh tak keruan. So member aku ni Shahril, offer la diri utk hantar. Kebetulan pulah haritu member bwk kete. Bese member bwk moto. Kebetulan, memang rezeki akak tu. Allah permudahkan... Alhamdulillah. Akak tu lalu je dpn aku tros aku tangkap dia. Br la aku plak bergenang air mata. Sedih sgt masa peluk akak tu. Dan aku harap sgt akak tu tabah hadapi semua ni. Akak tu ckp, doakan ayah akak selamat ye. Doakan ayah akak selamat. Lgla aku sedih kn....
 
Tu la kenangan bulan ramadhan al mubarak. Mgkin ada hikmahnya kalau tuhan bg kita kesedihan. Kita yang tak tau................

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

September 16, 2009

Raya Revenue

Smlm aku test bj baru smpai. Cheh takde intro tros cita psl bj raya. Kekekekeke. Aku bli dr anem. Bini Ash. Member masa kt UTM dlu. Cheh member. Padahal aku bkn bermember pn ngn dia. Aku bermember ngn kelah. Kelah bermember ngn Ash. patu gurlz bermember ngn aku, bini ash. Lalu kami pn bermember jgk. Wakakakakaka....
 
So aku soh la anem nama bini ash ni up kan bj2 yang dia jual. Sj la aku nk tgk. Gurlz ckp lawa2. Skali mmg bole tahan la lawa. Pada aku lawala. Pd org lain mgkin tak. Hehehe. Mak aku pn ckp. Apsal tahun ni pilih kaler malap. Sbb besenye aku pilih pink, merah, maroon. Suma pn striking2. Dh tu laki aku pilih bj kaler cream. Cmne aku nk striking sgt. Hehehehehe. Mana gmbar. Sori wa takde camera. Camera henpon wa baik tak payah. Nampak lg malap kan wa sentap lak kalu ada yg komen. ahahaahahah. Kaber line jgk taknak kasi org kondem. Mak aku takpe. Tupn cm nk tersentap gk. ahahahahaha. ;p
 
Ok bebalik kepada cerita bj tersebut. Aku dh survey la kt Jln Tar before gj masuk aritu. Kira mmg tgk2 jela tak bli. Adela 200 lebih. Paling2 pn 150 cmtu sepasang. Aku tak puas ati sgt pn ngn pesen dia. Byk sgt beep. Aku nk cari yg less beep sbb susah la dokong baby bj berbeep beep. Hehehehe. So skali anem ni tunjuk, wah dh la less beep. Lepas tu mcm agak sempoi la. Lepas tu MURAHHH plak tuh. Lepas tu takyah jln kaki jauh kt jln tar tuh. Byk la kekonvinienan nya. So aku pn bli.
 
Anem kata saiz 44 aku bg ko. Sbb aku pn pakai saiz 46. Aku cm dlm ati. Bia betikkk. Sbb masa aku pregnant, aku bli blouse size 48. Even size 46 takleh masuk woo. Aku cm. Maybe anem tu nmpk berisi sbb die pendek. matila kalu anem bc ni. Ekekekeke. ;p ;p. Kira dia nmpk aku kecik padahal aku besar sbb aku tinggi. Muahahah. Meninggi diri. sori Nem aku just nk make a point je. Hehehehe. Patu gurlz plak kate. Wooo hoooo. Dh kurus. Iyolah tu. Sojak achik tak pose ni manjang achik nmpk perut achik ternaik. Ngalahkan perut laki den. Eh laki ko perut tenaik ke? Ahahaha.. Shadap uu... ;p
 
Patu aku pn try la bj tu smlm. Eh mmg besar. Kain siap longgar. Bj siap longgar. Ni tak bole jd ni. Takkan benar2 aku dh kurus. Kecik nampak ko skg. Bak kata mak mertua ku. Ekekekekekeke. Tp aku ase tak. Sbb aku br timbang aritu n aku still gemuk OKKK. N perut aku boncet menaik. Aku tau la bila aku kurus bila tak kn. ;p. Cheh emo plak. So kesimpulan yg dpt aku simpulkan kt sini. Saiz baju anem tu besar dr saiz bj kt Jln Tar. Dgn kata lain, baik bli bj ngn anem dr bli bj kt jln tar sbb terasa kurus skit. Ahahahahah. Nk jgk. Kepada semua diharap jgn igt aku dh kurus. Aku masih gemuk. Cuma saiz bj anem tu yg besar. Kalu tak caya korg try la bli. Mmg besar OKKK. Ehehehehe.. ;p
 
Patu aku pn ckp ngn hubby. U nak i jahit dat kt bj ni ke. Lepas je bia je dia gedobos cmni. Bia kn die gedobos cmni. Apsal plak? So u nmpk gemuk skit. Eh apsal plak nk i nmpk gemuk. U yg tanya i nk yg mana. I nk yg u nampak gemuk. Pstu dh jgn tanya2 lg. Ish ish. Laki ku pn ase aku kurus ke skng? Ahahahaha. Perasan2. Ok2 jauhkan diri ini dr perasaan perasaan sedemikian. Hehehehehe....
 
So, aku dh ada bj raya alhamdulillah....
 

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

September 15, 2009

Nur Kasih...

Lewat ini ku rasakan
Kasih kian ku dambakan
Resah hati yang ku pendam
Pada takdir dan harapan

Detik waktu dan suratan
Siapa tahu ketentuan
Ku mencari cahayanya
Dalam bayang kegelapan

Nur kasih
Nur kasih

Nasib hidup dan pilihan
Lain hukum setiap insan
Melayarkan perjalanan
Dalam maya kesamaran

Nur kasih
Nur kasih

Aku kembali kerana masih
Mencari yang hakiki
Sinar pasti
Janji suci yang abadi

Ooo kasih
Nur kasih
Oh nur kasih
Nur kasih

Aku kembali kerana
Masih mencari yang hakiki
Sinar pasti
Janji suci yang abadi

Nur nur ya nur kasih
Nur ya nur kasih
Nur nur kasih
Nur kasih

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

September 12, 2009

Nasi Goreng Sahur...

Ntah la. Dh byk sgt aku msk sume bese2 je di mata dia. Tapi pg smlm, tetibe die tambah and smlm masa tanya sahur nk mkn apa. "Nasi Goreng Mcm Smlm?" "Ok tapi u kene masak nasik sblm tdo..." "".. Bgn2 pagi nasi dh siap msk....

Simple jek nasi goreng tu. Slalu kalu aku beriya2 ada je tak kene. Ni pn ada gk la. Tp die ckp sedap. Kekekekekeke. Alah nk cite resepi pn mcm malu je sbb simple sgt. ;p.

Cili padi hiris,
Bawang putih hiris,
Bawang merah hiris,

Kiub pati ayam
Garam

Kangkung (Lebihan sayur dlm peti ais tu je yg ada)

Memula goreng cili padi, smpai dh mcm garing. Sbb nk ilangkan pedas2. Kalu letak cili padi sikit tak sedap sbb takde rasa cili. So letak byk2 dlm doblas bijik cmtu. Pstu goreng kasik lama2 skit bg ilang pedas. Kalu tak kompem menyentap time makan sbb pedas sgt. Siyes... Ni aku la org lain aku tak tau.

Pstu masukkan bwg2. Goreng lg smpai kuning.

Pstu masukkan kiub ayam, jgn byk sgt kot. Nk kasi rasa je.

Pstu garam.

Pstu masukkan nasi.

Goreng smpai ada kuar asap2, maksudnya dh meresap la ramuan td dlm nasik. Br letak kangkung. Pstu goreng lg smpai kangkung layu.

Hambek ko kul 530 pg td br mkn. Hahahahahahah......

Buatkan air teh o. Wallahhhh. Dpt pahala. Hahahaha. Kalu claim pahala dpt ke pahala? ;p.....

Dan hubby suka and siap tambah. Bila tanya. Sedap ke? Pstu jelir lidah. Napee?????

Cite bodo ntah apa2 ni pn bole jd entry? Belasahhhh

September 11, 2009

Layan Video Hafiy

Tgk la budak ni dgn takde rasa bersalahnya. Memang die tak bersalah pun. Hehehee...


video


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

September 10, 2009

Husband

Hahahah. Aku sj nk up gmbar ni. masa ni kami berempat dh. aku tgh pregnant tu buncit..Hiks

H.U.S.B.A.N.D

Di tag oleh hannan. Pstu tgk ida pn dh wat. AKU NK WAT GAK... gegegegege.....



1. He's sitting in front of the TV, what is on the screen?

I Don't really remember wht number or what is the name of the channel, but SPORTS is his main thing. And then National Geographic, anything about wildlife or Air Crash Investigation you name it lah. Sumtime he would switch to RIA for Trek Selebriti. Last but not least TV3 for news..

2. You're out to eat, what kind of dressing does he get on his salad?
He loves smbal belacan+budu+cencalok a lot!!

3. What's one food he doesn't like?
Peria, Anything weird to him but delicious to me... ;p


4. You go out to eat and have a drink. What does he order?
Ermm.. This gonna be tough... Rice is a must! Then he would go for Daging Msk Merah or Ikan Kembung 3 Rasa or Tomyam Campur or Sup Ekor plus Kailan Ikan Masin or Goreng Belacan plus Telur Dadar plus Sambal Belacan and timun (apa bahasa inggeris utk timun ek? ehehehe). Sumtime he would follow my pick which is sumthing like mee tomyam, kuew tiaw and so on......

Oh he likes tembikai laici, though would order ais kosong - jimat punye pasal ler... ;p

5. Where did he go to high school?
SMS Johorian...

6. What size shoe does he wear?

He is now in size 7. Though his wife in size 8. Eh wife tak tanya skali ke? Wakakaka

7. If he was to collect anything, what would it be?
Wife? Muahahaha. Ermmmmm... Probably if he got money, he loves to add up his Canterbury Shirts collections, His futsal shoes and things that make his life easier if he is to join any kind of sports. Eh betul ke ayat aku? Kira apa2 berkenaan dengan main sports. Eh mcm salah jgk. Eh takpela. ;p

8. What is his favorite type of sandwich?

Sardine Sandwish.

9. What would this person eat every day if he could?

His mom's home cooked meal. Huhuhu.

10. What is his favorite cereal?

Coco crunch plus honey star only.

11. What would he never wear?

My underwear. Muahahaha

12. What is his favorite sports team?

Manchester United.

13. Who did he vote for?

He never vote and never will - atas pagar punya org... ;p

14. Who is his best friend?

He got lots. Ok let me try to name them. 1st he mentioned Kelah, then Azani, then Shahaza anak Amir, then Liam (his newest)...And the list grows... Well my hubby's is an easygoer. Terbalik dr aku. Hik hik

15. What is something you do that he wishes you wouldn't do?

Online to the internet all the time.. Huhuhu

16. What is his heritage?
Banjarian and he is proud of it!


17. What is his favourite colour?
I was once asked this question to him when we were getting to know each other. I don't remember if he already told me he likes me at this point. But when i asked, "Apa kaler yang awak suka?" he said he likes "the color of the sky" - and that was his exact words!..... He does sounded sweet isn't he?

18. What is his habit?
Scratching his head.

19. What is he proud of?
His cutes sons kot. Oh sbenanye bykkkk. Betul ckp ida, men r vain most of the timelah. ;p

20. Who he loves the most?

His mom and dad. Then br me, my kids. Later comes his work and his good friends.

Ohya. One more thing about him. Even if people didn't bother to asked. Hehehe. He would cry when he watch anything on tv that tells about PARENTS. Esp when the parents die or sick. Serious! I guess that is one of his vulnerability.


Aku nk tag - risanur, mimah, mena, nani, azren



--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

September 09, 2009

Aku Dalam Dilema

Aku percaya Allah itu Maha Kaya. Maha Mengetahui. Dan Maha
Mengasihani. Namun andai dia nk uji aku. Nak tau tahap kekuatan mental
dan fizikal aku. Jadi dia uji. Aku memang sgt2 skeptikal terhadap isu
ibu-ibu berbuka puasa ketika mengandung/menyusu badan. Sebab pada aku,
kalau kita yakin, insyaAllah, segalanya akan dipermudahkan dan kita
boleh berpuasa. Oleh kerana skeptikal tersebutlah agaknya. AKU
BAGAIKAN DIPAKSA untuk berbuka puasa. Dah lebih separuh bulan
berpuasa. Akhirnya hari ini, aku rasa aku bakal berbuka puasa.

Hari demi hari, aku makin lemah. Aku makin blur. Otak aku bagai tak
boleh nk berfikir secara terus. Dan akhirnya sabtu lepas, aku demam.
Aku pelik jugak. Tak pernah lagi badan aku mcm ni. Dan aku cuba lawan.
Hari ahad aku dh ok sikit. Jadi aku pun buatlah apa yang patut. Tapi
smpaikan aku boleh nampak hubby aku yang slalu buat tak endah kalau
aku kata aku tak sihat, sebab aku mmg slalu nampak sihat. Tapi dia pun
dah naik risau. Serius. Aku nampak sendiri. Jadi tu adalah indicator.
AKU BETUL BETUL TAK SIHAT. Hari isnin aku boleh siap keluar shopping
barang anak2. Konon cuti nk lari jem time wiken. Rupenya join orang2
selangor yg bercuti. Takpelah nk buat mcm mana.

Hari selasa aku pergi kerja mcm biasa tapi mmg aku tak dapat nk
menumpukan perhatian. Aku tak boleh tidur. Aku penat. Aku rasa
shivering. Aku rasa diawang2ngan. Semalam aku utarakan idea dekat mak
aku yang aku taknak puasa. Sbb bekalan susu aku makin berkurang makin
berkurang. Dan hafiy pulak makin kuat menyusu. Bg 5 tak ckp. Bg 6 pn
siap smpai ujugn2 still kene bg air msk. Lucky dia dh pandai pilih
rasa. Die tak minum dh air msk. Aku ase tergamam bila hubby kata. Dh
lah kita bg susu tin jelah. Sabarlah sayang. Kita kene kuat. Kalu kita
nk terbaik utk anak kita. Duit boleh cari memang boleh cari. Tp anak
tu la 1-1 nya mahkota hidup kita. Sabar ek. U cuma perlu backup i kalu
i kalah dengan suma ni je.

Mak aku diam je, tapi adik aku jugak plak yg bising. Dia ckp berdosa
kalu tak puasa sebab susu. Kalu takot memudharatkan diri aku takpe.
Tapi hadis Rasulullah S.A.W kat bawah ni agak meyakinkan aku sikit.

Dalam sebuah hadis, Rasulullah SAW telah bersabda:
"Sesungguhnya Allah melepaskan dari seorang musafir kewajiban puasa
dan 'setengahnya' solat, dan melepaskan dari ibu hamil dan ibu
menyusui kewajiban puasa."
[HR. Ahmad, Abu Dawud, Tirmidzi, Nasa'i, Ibnu Majah, dan Baihaqi].


Lagi satu yg buat aku skeptikal sgt tu, sbb aku dok mengganti pose
sblm bulan pose aritu. Sbb before bersalinkan hafiy tak smpt nk
habiskan ganti puasa yg tahun lepas. So sgt seksa utk mengganti puasa
dh lah orang lain tak puasa kn (please excuse my words kejap pose
kejap puasa - because my mind cannot think straight...). Kalu puasa
dibulan puasa ni senang skit. Lgpn bila time berbuka tu mmg senang je
nk cari mknan. Sbb semua orang berpuasa.

Aku rasa sebab tu la Allah nk uji aku kot. DEGIL SANGAT. sangat degil
ok aku ni. Bayangkan smpai harini aku still puasa lagi. Wpn hari2
memang susu aku makin kurang makin kurang. Dan aku demam ni pn aku ase
ada kaitan jgk dengan kedegilan aku ni. Aku terbaca psl penyakit nih.

Bagi ibu hamil yang ingin berpuasa disarankan untuk memperhatikan gejala
berkurangnya kadar gula dalam darah (hipoglikemia). Gejala ini ditandai dengan
pusing, gemetar, mual, dan demam.

Ni aku copy paste kat website indon. Kalu sahur or buka aku mmg mkn
mcm kuda. Smpai boncet perut aku yg dlunya dh kempis skit tau. Aku ase
aku kene hipoglikemia tu. Sbb aku tak byk minum air manis. Unless kalu
hubby request. Tu pun aku minum dlm segelas ke dua. Sbb konon nk kurus
kan. Ha amik ko tak ckp gula dlm bdn. Sbb gula aku mmg sejak azali
rendah. Kira takde masalah lah kencing manis ke apa. InsyaAllah. Tp
aku kurangkan pengambilan gula sebab nk kurus n takot kene kencing
manis. Tapi aku tau, kalu kurang amik gula pn masalah gk. Tambah aku
nyusu badan.

Lagipun sebenanya tuhan nk uji aku. Aku mkn kurma byk. Kn org kencing
manis tak leh mkn kurma sgt sbb kurma byk gula. Tp still tak ckp gk
utk aku. Huhuhu.

Aku belum buka lg. And still undecidable. Wether nk buka atau tak.
Tgklah macam mana nanti. Aku mmg tak lalu nk mkn pn. Tp kalu ada mcD.
Milo pn nk milo McD. InsyaAllah terbangkit jgk selera ni. ;p....

Oklah. Makin lama makin ilang je pandangan kt keyboard ni. Itu je nk
update. Kengkawan doakan aku slamat ek. Aku takdelah rasa aku akan
mati ke apa. Tp kematian tu adalah pasti utk aku dan semua. Tapi yg
aku harap doa utk kalian adalah doa utk aku jmpa jln utk memperbykkan
susu aku dan smoga aku tabah untuk terus exclusively breastfeed hafiy.
InsyaAllah. Amin........... Aku belum pernah bagi die susu tin lagi
nih. Aku harap bialah berpanjangan. Aku target smpai umur die 6 bulan.
Please oh please Allah. Help me. Show me mercy. Show me the way.
Helpppppp...
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

September 08, 2009

Seorang Penulis...

Cheh tetibe.
 
Byk bende aku tgh piki skg n sgt serabuts.... So taknak ckp psl yg serabut2 itu. Hehehe...
 
So ckp psl ni. Tak psl2 aku telah mengemail seorg penulis yang aku adore hasil kerja dia dan masih sedang mengikuti siri novel dia yg terbaru. Best best best.
 
Aku smpai terbawak2. Jumaat aritu balik kerja aku tros ase nk demam. Mmg btol2 demam. Mlm tu smpai la ke esoknya. So aku baring jela. So dlm baring2 melayan perasaan aku telah sambung jalan cerita penulis tersebut. Hehehehe. Smpai aku sendiri plak terbawak2 terfeeling2 smpai nangis. Ntah kenapa ntah. Blues demam kot. Hehehehe.
 
So aku asek bertekad aku nk email penulis kot2 la die nk tau apa idea aku ni. Aku tak igt bila aku email memula mintak izin nk kasi idea. Taknak la jd poyo mcm dengan minah tu. Ala minah tu tu.. ;p. Nanti dia kecik ati mcm tu kn susah. Tak pasal2 aku kene berpuasa dr pegi blog die hampir setahun. ;p.... So to learn from my mistake aku mintak izin. And penulis tu bg green light. So aku pn taip idea aku n bg kat dia bc. Alaa cite yg Dizyan ngn Faizal yg aku sebut2 tu lah. Tp bila die bc die ckp menarik. ( Still aku tak tau kalu die nk trime ke tak). Aku pn cm wah bangga skejap. ;p
 
Kira point nya aku nk ckp. Kira bg aku, wpn die boleh je amik the whole idea aku yg aku bg kt dia (of course aku taip la takkan nk telepon plak.. ;p) and edit2 je mana yg patut. Tp instict aku kata, msti dia akan type the whole thing sendiri. Mgkin die jengah2 je skit2 apa yg aku taip. Sbb seorng penulis. Dia type ikot feel dia. Kalu copy paste n edit2, takkan ada feel di situ. Sbb cara dia tulis mmg ada feel. Jadi aku takkan expect die copy sebijik2 apa aku tulis (ni kalu idea aku diterima lah. kalu tak pn aku tak kisah. sbb aku menulis kerana aku perlu menulis bkn kerana apa2.)...
 
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin
 
 

September 04, 2009

Stok Susu..

Cmno ni. Mood wt keje masih blom innnnn. ;p

Ok just nk update sikit psl stok susu aku. Adoiaiiii. Hehehehe. Ni bkn
mengeluh ek. Tp mengeluh la skit. Hehehe...

Ok skg dlm fridge dah ada dlm 45oz la. Mcm pelik jgk, sbb hari2 aku
curik stok EBM aku, mmg kire nk kate berlebih tu takdela. Tp menten je
pulak simpanan dlm 40oz and above. Alhamdulillah....

Aku pg2 mmg aku sedaya upaya cube carik time utk pump. Kalu takde time
tu dpt la pump skit je. Sbb aku mmg hari2 sidai kain kalu tak sidai
lipat kain and gosok bj. Tu pn skg dh korek2 bj2 yg takyah gosok. Tapi
kalu sume tak bergosok kene la acik gosok jgk. Huhuhuhu. Mlm2 mmg tak
sempat la nk buat sume. Dgn penat lg dgn itu ini lg. Ish ish ish.

Sejak akhir2 ni aku br ajar firdaus potty training. Kencing die masih
blom boleh jaya lg. Sbb ntah mcm tak rasa ke apa aku tak sure. Tp
sebut perkataan kencing tu pandaila. Tp BERAK. Die mmg dh pro la skg.
Cuma kawalan masih tak brape lg. Sbb bila die ckp nk berak, tros
pakse2 aku bukakkan pampers lepas tu tros boomm. Tak kire la di mana
jua dia berada. Huhuhu. Ada jgk beberapa kali die blom berak aku letak
atas toilet. Die cube teran2 tak kuar2. Yess die dh pandai teran.
Alhamdulillah. I mean bile kita suruh die teran tu die tau la apa die
kene buat. So aku pakaikan balik pampers, blom berani lg nk bia die
berlenging takde pampers. Pstu kejap je tak smpai bape minit jerit2
soh bukak pampers. Tak smpt nk angkat toilet. Tros plup plup plup kt
situ jua. Masa tu kt depan tv. Mmg haru biru. Sib baik hubby aku ada.
So die uruskan firdaus. Aku uruskan bahan buangan yang berterabor dpn
tv tu. huhuhuhu. Mlm td pn jadik gk lg skali. Tp aku smpt bwk firdaus
gi toilet br bukak pampers. Tp kat lantai toilet la plak tak smpt nk
angkat kt jamban. Huhu. Die tak saba2 soh kite bukak pampers die. Tp
die tak pandai kontrol lg taik. Takpe cuba lagi lainkali. Tak saba nk
bli spender. Tak saba nk tgk anak mama pakai spender je lepas ni.
Takyah pakai pampers dh ek. Eeeee tak saba nyeeeee....;)

Ok patu hafiy lak. Kan aritu cuti lama. So aku pn tak pasan milk
consumption die dh berubah. huhuhuhuhuhu.. Masa ari selasa aritu, aku
bekalkan 5 pack (1 Pack = 3oz / 3.5 oz) dan aku perah 3oz yg cair.
Kira pagi2 aku akan bg nursery pack2 beku dan 1 botol susu yg cair yg
baru perah (tiru stail azren nih. ;p). Selalunya 5 pack tu more than
adequate la. Jarangggg sgt la habis. Slalu akan ada lebih 1 or 2 pack
depending on how long he's been sleeping. Skali aku balik nursery ckp
habis! What? Mcm tak percaya. So nextday aku bekal 6pack dgn harapan
utk ada lebih the next day. Pn habih gk! Aku mcm.

Haih!

Everyday aku akan perah pg2 before gi keje, sumtime lepas sahur.
Depend on house chores yg aku buat time tuh. Lepas tu packing2 brg2
lain br mandi. So dpt la dlm 3 to 6 ounces. Depend on pukul brape
hafiy bgn. Kdg2 time aku nk bgn sahur tu la die bgn. Even after an
hour lepas perah pn, dpt sikit je. Paling sikit n sedih aku dpt ialah
dlm 2oz je. So besenye 3oz la ckp2 je utk letak dlm botol cair die tu.
And dekat opis aku buat sessi perahan 4 5 kali. Depend on kerajinan
aku la. Tp takleh kurang 4 kali la. sbb aku nk stimulate lg susu aku
byk2. Huhuhuhu. And aku dpt slalu nye dlm 9 - 13 ounces. Huhuhu. Sgt
sedikit kn? bayang kn kalu kene bg nursery 6pack = 18ounce? Yg cair
aku perah pg2 tu tak kira la sbb tu perah tros bg kn. So mana nk kejar
5 - 9 ounces lagi? Huhuhu. Tu la aku kata aku kene curik EBM aku
hari2. Susah weih. Aku dh mkn macam2. Dh minum susu la apa la. Siap
ida bg aku mkn vitamin la. Kurma la. Air barli la. Sameee jee. Huhuhu.
Tp mmg gitu la susu aku sejak puasa nih. Aku tetap puasa. Slagi stok
EBM aku masih available utk dicuri. ;p. Kalu tak terpaksa la ana tak
puasa kot. Huhuhu... Tp alhamdulillah pg td kul 930 aku perah dpt
6ounce!!! ase lebih kot. Sbb lepas 5oz dh takde sukatan kt botol tu.
Mmg smpai penutup tu penuhnya. Maybe sejak cukop bulan hari tu. hafiy
punya consumption susu bertambah kot. Mmg lain gk 2 3 hari ni cr die
isap susu aku. Mmg terasa byk skit cr die isap. Aku mcm best jgk. Mana
tau kot mmg time die nk naik badan. Bole mon mon mcm luqman ngn
rayyan. Ekekekekekeke. BEST BEST BEST. Beeestttt sgt......
Alhamdulillah..... ;p

So far bulan puasa ni aku dpt menahan lapar dan dahaga. Alhamdulillah.
Aku harap dpt la aku puasa selagi aku tak period. Wpn mmg agak penat
jgk la aku hari2. Aku tau la ada yg lebih penat dr lifestail aku. Yg
psti aku takleh handle kepenatan aku. Pg2 tu tak penat sgt. Sbb ada
hubby pegi kerja naik moto. lgpn pg2 aku hanya hantar hafiy, hubby
akan hantar firdaus. So ringan sikit beban. Balik kerja mmg aku sorg2.
Jln kaki, naik lrt, angkat beg pump ngn susu ngn henbeg. Wpn beg2 tu
takdela berat. Tp mmg masa jln tu ase mcm energy aku di suck je. Sbb
smpai je kete. Aku dh mengah2. Lepas tu pegi amik anak2 kt nursery.
Kdg2 si abang tu buat hal die gado la apa la. Aku nk kene dukung die
skali. Byk kali jgk mcm tu. Pstu dgn angkat mcm2 beg lagi. Mula2 tu
aku gagah jgk balik rumah sendiri dan masak. Masa tu bkn bulan puasa
la. Wpn lepas msk aku mmg tros kalah. Tros landing time. Tu bulan tak
puasa. Tp bulan puasa ni mmg rasa penat. Penat tu sgt terasa. Dan mmg
aku mudah sentap menyentap dan sebagainya. Hari2 mmg ada je firdaus
buat tak kene kesian dia. Tp aku akan buat sumthing balik la supaya
die tak merajuk. Alah budak2, merajuk tak lama. hehehehe... So bulan2
puasa ni aku balik2 je tros gi umah mak aku berbuka kt sana. Kdg2 ase
bersalah jgk la. Mak aku pn ade life die sendiri. Ase mcm aku
mengganggu pn ada kdg2. But aku mmg tak daya la nk handle anak2 sorg2.
hubby Aku keje. Aku cuma harap hubby aku paham keadaan aku ni. Bkn aku
senang2 nk buat cmni. Aku mmg tak daya. Dh la aku puasa aku penat.
Buatnya aku balik rumah. Nk menyiapkan mkn aku pn tak smpt. Dh la
penat. Dh la tmpt parking kdg2 dpt jauh2. Nk mengangkut budak2 ngn
beg2 lg. Lepas tu kdg2 firdaus buat hal. Dgn kalu ptg2 balik rumah kn
tgh busy kete kuar masuk lg. Aku mcm kusut nk fikir nk menghandle
budak2 tu. So aku pilih risk free, balik umah mak aku dlu. Amik napas.
Mkn dlu. Isi tenaga sikit dan baru balik rumah dgn tenang. Tu pn dlm
kete dh mcm2 peel si firdaus tu. Blom peel tetibe die nk berak. Belum
die belum buat. Huhuhu. Kalu die buat. Aku pn tak tau nk kata dh la.
Huhuhuhu.

Smpai2 umah. Mmg hari2 aku tros unpack bj2 kotor. Manage susu2 aku and
basuh botol susu suma. N kadang2 firdaus nk susu la nk berak la nk
mandi la. Sukati die je. Aku pn mandi2 smyg suma. On machine and tros
mcm mmg kebelai. Tros aku ajak firdaus tdo jerk. Cuma bila time2 aku
ada energy skit, aku terasa nk online aku pn onlinela. Tapi bila org
kacau aku tetibe. And keep saying tu responsibility aku! Come on laa,
i need time for myself too ok? U got ur own. Aku try tak kaco. Bole
takkkk... Eh dh jd sessi luahan pulak ek. Apa2 jela. Aku akan buat.
Dia suruh aku try buat. Tp yg reasonablela. Tp bila smpai aku ase tak
ckp napas tuh. Aku jadi sentap. Jadi terkeluarlaaaaaaa apa2 yg tak
patut. Sebenanrye aku dh lama kuar bende2 tu dlm ati. Boleh pulak smlm
die kuar secara verbal. Huhuhuhuhuhu...

And memang aku ase bersalah sgt.... Aku tau. At this point. Dia dh
takkan baca dh entry aku. Kalu entry aku panjang2 mmg die delete je.

Well not to say that i need him to read this. Tapi aku cuma harap die
paham situasi aku skg. Aku bkn taknak. Aku bkn malas. Aku bkn
mengelak. Tp aku mmg tak mampu ok. Aku tak mampu jd bionik woman mcm
yg die nak. Aku sedih sbb aku tak mampu. Mmg sedih....

Tapi apalah daya aku kalau dia tak paham jugak. Aku redha jelah... Huhuhuhuuhu

I think that's alll.....

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

-Bosan-

Bosan bile aku tak tau apa nak buat dh. Bosan bila aku ase aku dh buat
abis baik, tp still tak cukop lagi. Bosan dengan rutin harian aku
sebab aku rasa macam tak dihargai. Bosan bila expectation terlalu
tinggi tapi tak tercapai. Bosan bila tak tau nak penuhi keperluan diri
ke atau keperluan orang lain dlu. Bosan bila tak tau nk pilih antara
dua. Herghhhhh. Kenapa mesti aku jee. Kenapa mesti aku jeeeeeeee....

Tensen bosan stresssssssss.... huaarghhhhh......

Mintak maap ampun kepada yang berkenaan sbb terlepas ckp... Huhuhuhuhu
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

September 03, 2009

Main Kutu (Duit) Untuk Beli Pump

Tak pernah terfikir pulak bende ni. Bagus jgk since nk displin simpan
duit sgt la susah skg. Adee jee bende nk bli. ;p.

So kalu ada geng yg nk main kutu. N dpt pump instead of dpt duit, ok
jgk kn. Kengkwn? Ade ke yg nk main kutu untuk beli pump dgn aku?

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

September 02, 2009

Bajek Raya

Baju Abah
Baju Mama
Baju Aus
Baju Apiy
Duit Raya Atok/Nenek Sg Besar
Duit Raya Sepupu Sg Besar
Duit Raya Paksu,Pakcik
Duit Raya Kanak2
Saman WSK

Muahahaha. Siap ada kene bayar saman tuh tak tahan. ;p

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

September 01, 2009

Akulah si botak itu...

Dh lama niat. Akhirnya tercapai gk impian mama n abah nk membotakkan hafiy.. kes kes kes....

Long wiken aritu kami pulang ke kg halaman hubby di sg besar. Smpai aku ase mak metua aku pn bosan kami dok umah die lama sgt. Mana taknya. Semedang die jd chef. Muehehehehehe....

So bang. Ada harapan tak raya ni kita dok kg i yg lama skit? Ahahahaha.. ;p.....