October 30, 2009

Mum's Story Contest with Dumex

Full Name : Siti Fatimah Khairiah Bt M Amin
NIRC : 811216xxxxxxxx
Contact No.: 019xxxxxxx
Address : No. 17 JLN AU 1C/3F Taman Keramat Permai 54200 Kuala Lumpur
Email: sitilemon2@gmail.com


My Story:

I was feeling guilty over delivering my second son because my eldest
son is too small and fragile to understand the moment of being a big
brother.

The day came unexpectedly when I received my first contraction. I was
trying to adapt with my pain where else to attend my sick child. He
was being very clingy the last few days before I deliver my second
son. And after I was admitted, my mom took him with her since hubby is
going to accompany me at the hospital. I missed him very much. The
next day when he visited me and looked there's another baby I was
holding. He was looking very disappointed. His jealousy made him kick
the baby away from me. My heart was sinking at that moment.

On my confinement period, my first son still couldn't accept his
newborn brother. He do anything to seize everyone attention. He would
cry and shouted when he didn't get what he wants. He will even torture
and push away his younger brother.

Now the newborn baby is already reaching 3 months old. My eldest son
is slowly trying to adapt this new environment. He can now kiss his
younger brother and even help to call me in the kitchen or knocks my
bathroom door whenever his brother is crying.

One day, the younger brother is being cranky and crying the whole day.
I was so stressful, tired and sleepy. I bath my eldest son and put on
his diapers. Then continue to attend the poor baby.  I was so busy
singing and feeding the baby suddenly I was shocked to find out that
my eldest son already wearing his shirt and pants. He was doing it all
by himself and even get them from his drawer on his own! He was
looking at me as saying, 'Mama, I'm a big boy now.' I cried and grab
him for a long hug and kiss. Good job son!


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Thank You Dumex !

Dumex MY CareLine to me
show details 11:38 AM (9 minutes ago)


30.10.09
 
Dear Ms Siti
Congratulations!
You are one of the winners in our "What's your favourite story about being a mum or mum-to-be?" Mum's Story Contest.
Thank you for participating in our contest. We already courier your prize, a My Little Library set.
 We look forward to your participation in future activities!
 Also, don't forget to call our CareLine at 1-800-38-1038 or visit www.dumex.com.my for nutrition and parenting tips.
Best regards,
Georgina
CareLine Supervisor / Mum
 
* Mamil Mama is maternal milk for pregnant & breast-feeding women 
* Mamil Gold Step 3 is for children 1 - 3 years old and Mamil Gold Step 4 is for children    
   3 - 10 years old.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

The Mayonnaise Jar


When things in

your life seem ,

almost too much

to handle,

When 24 Hours in

a day is not

enough,

Remember the

mayonnaise jar

and 2 cups of

coffee.


A professor stood before his philosophy class

And had some items in front of him.

When the class began, wordlessly,

He picked up a very large and empty mayonnaise jar

and proceeded to fill it with golf balls.


He then asked the students, if the jar was full.

They agreed that it was.


The professor then picked up a box of pebbles and poured

them into the jar. He shook the jar lightly.

The pebbles rolled into the open Areas between the golf balls.


He then asked the students again if the jar was full. They agreed it was.


The professor next picked up a box of sand and poured it into the jar.

Of course, the sand filled up everything else.

He asked once more if the jar was full. The students responded with a unanimous 'yes.'


The professor then produced two cups of coffee from under the table and poured the entire contents into the jar, effectively

filling the empty space between the sand. The students laughed.


'Now,' said the professor, as the laughter subsided,

'I want you to recognize that this jar represents your life.

The golf balls are the important things - family,

children, health, Friends, and Favorite passions –

Things that if everything else was lost and only they remained, Your life would still be full.


The pebbles are the other things that matter like your job, house, and car.


The sand is everything else --The small stuff.


'If you put the sand into the jar first,' He continued,

'there is no room for the pebbles or the golf balls.

The same goes for life.


If you spend all your time and energy on the small stuff,

You will never have room for the things that are important to you.


So...


Pay attention to the things that are critical to your happiness.

Play With your children.

Take time to get medical checkups.

Take your partner out to dinner.


There will always be time to clean the house and fix the disposal.


'Take care of the golf balls first --

The things that really matter.

Set your priorities. The rest is just sand.'


One of the students raised her hand and inquired what the coffee represented.


The professor smiled.

'I'm glad you asked'.


It just goes to show you that no matter how full your life may seem,

there's always room for a couple of cups of coffee with a friend.'


Please share this

with other

"Golf Balls"


I just did.......

October 29, 2009

Masih Kah Kau Ingat..

Ok memang entry aku menjiwang je 2 3 menjak nih. Aku pn tak tau napa. Agaknya lg 2 3 hari nk pregnant mmg cmtu. Eh silap. 2 3 hari lg nk period. Hahahaha. Sj kasik korg suspen2. Aku tau n yakin betul mmg aku tak pregnant okeh. ;p. Tp maybe sbb bfeed kot. Hormon aku mcm pelik. Feeling sgtla emosional seperti org sedang pregnant. Stail mkn toksah ckp la. Kwn2 opis aku paling memahami.
 
Korg tau kn aku penah gaduh ngn viruspadu? Dan korg tau kn aku dh baik ngn die? Hahaha. Apa kes nk bgtau plak?
 
Sebabnya, td aku baru lepas bc blog die cite zaman die bercinta ngn hubby dia time belum kawin dlu. So aku pn teringat time2 aku bercinta ngn hubby aku balik.
 
Sama je ngn semua org lain. Takde byk beza pn. Kuar dating. Kuar mkn. Hari2 nk dating. Hari2 nk mkn sama. Hari2 nk tgk je muka die. Memang tak bosan. Even skg pn.
 
Yang paling aku rindu sgt ialah, ada 1 time tu. Aku masa couple ngn hubby aku mmg dh ada kete. So slalunya mmg akan kuar sendiri2. Tau2 jumpe kt tmpt mkn je. Hubby aku ni kn anak bongsu so dia lg manja dr aku. Mmg aku takde can sgt la nk bermanja2. Kadang2 aku pelik aku ke lelaki dia yg lelaki ni. Muawahahahah.
 
So ada 1 time tu, mcm br lepas gaduh ke apa. Aku cm tak pedulik. Aku nk jgk die yg amik aku bwk kuar dating. Mcm ala2 1st time jgk la kuar dating org jemput patu org anta balik. Mcm aku piki balik tak masuk akal. Aku ase kalu aku skg berada kt tmpt aku zaman tuh, kompem aku ckp. Sukatila ko gi la mkn ngn kengkawan ko. Baik aku gi mkn ngn kengkawan2 aku yg aku rindu2 sgt skg nih. Patu takdela byk masa terbuang tunggu ko, ternanti2 ko. Byk masa aku bole tdooo je. Sbb skg ni aku tak ckp tdo. Muahahaha. Takdela die buang masa aku pn masa tu. Mana ada. Hehehe. Aku yg membuangkan masa aku sendiri. ;p.. Cinta la katakan. ;p
 
So hari tu, tak masuk lg kisah sebenar nih. Hehehe. Aku pn dijemput oleh pakwe ku kuar mkn. Naik Motre. JFP 6491. Huhuhu. First time first time nih. Aduhai. Even teringat time tu pn buat aku sedih. Ntah kenapa. Cm, tu la pengorbanan die yg susah sgt aku nk kecapi tu. Bagus jgk. Aku ni mmg cpt pelupa. So bila julung2 kali tu mmg aku igt sgt. Tp aku igt masa die amik aku. Kami naik moto. Lalu jln hiway antara Taman U ngn UTM tuh. Malam2. Gelap2. Ada lampu2 kereta tepi2. Lampur motre JFP. Aduhh. Nostalgia seyy. Hehehe.
 
Lepas tu masa balik aku mcm. Sedih. Taknak balik boleh tak. Aku pn letak tgn atas bahu dia. Nk peluk tak brani sbb bkn laki aku lagi kn. Cecece. Masa ni blom pandai sgt lg pegang2 tgn. Sbb br2 lg couple. Pstu masa tu dh nk smpai kolej aku. Pstu, dia letak tgn dia atas tgn aku pstu die sapu2. Aku cite kt ida masa balik. Ida tanya aku balik. Kenapa dia sapu2. Ntah. Tp best. Ase mcm disayangi. Tros kene gelak kaw kaw ngn ida. Hahahahaha.
 
Memang klaka. Tp best. Huhuhuhuhu

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

October 27, 2009

Jiwang Bagi Pihak...

;p ;p ;p
 
Ok kita layan lirik dlu.
 

Tak Bisa Memilihmu

Telah jauh terpisah, diriku dan dirimu,
Dalam ruang dan waktu,
Sendiriku jalani sepiku, tanpa dirimu,
Resahku tanpa hadirmu,
Sungguh berat hatiku untuk merasakannya

Salahku mencintai dirinya saat jauhku terpisah
Darimu,Dan hadirnya menyentuh hatiku,
Untuk cintainya,
Hatiku pun inginkannya,
Hingga runtuh setiaku kepada dirimu

Kusakiti hatimu yang tulus mencintaiku….

C/O
Maaf ku tak bisa memilih dirimu
Karena kuterhanyut mencintai dia
Inilah salahku yang memberi ruang
Didalam hatiku tuk mencintainya

Kalau korg, korg igt lagi ke dgn cinta monyet korg? Hehehe. Ataupun normal ke kalau korg rasa tak selamat sebab takotkan bayang-bayang pasangan korg. Padahal pasangan korg rilek je? Hehehehe...

Tulah aku ckp. Jiwang bg pihak. ;p

I mean, dlm mana-mana situasi kita akan bertemu cinta monyet kita dlu. Masa kita bercinta monyet tu, of course kita rasa kita bahagia. Lagi benda tu jadi kenangan indah, kita berpisah bukan sebab masalah dalaman antara kita dan cinta monyet kita tu pun. Berpisah sebab haluan yang berbeza. Maklumlah, bercinta (ataupun mgkin sekadar berbalas minat meminati sesama sendiri ajer. hik hik) pun dr bangku sekolah lagi. Once the journey starts, sorg masuk U sana, sorg masuk U sini. (Ok Fazi ko boleh jgn pecah rahsia tak sekarang. Hahaha. Masak nih. Suma entry berkaitan la pulek ngn minah nih. Hahaha.)

Aku slalu cmtu. Insecurity tak tentu pasal. Kalau mcm ni mcm mana. Kalau mcm tu mcm mana? Rimas hubby i tau. Hehehe....

Takdelah, sebab bila kita sayang sgt dgn org tu(kita tu aku la, org lain aku tak tau plak), bila kita sayang orang tu, kita slalu fikir, bersediakah kita untuk kehilangan dia? Mampukah kita menerima kenyataan andai satu hari kita kehilangan dia? I mean, what a spoil kn. Bila kita tgh happy dgn dia. Borak2, gelak2. Sengih2. Tiba2 kita pandang dia, kita fikir lain. Tros mood gembira tadi bertukar. Mcm rugi kn? Nak buat cemana. Aku tak boleh elak.

Aku slalu fikir, aku takkan mampu kalaulah kononnya aku terpaksa berkongsi. Mgkin aku akan benarkan. Tapi aku dh fikir. Amat sukar untuk aku rasa bahagia. Walaupun aku ada anak2 aku. Ntah mgkin org tak paham. Mgkin aku tamak. Dh ada nikmat ada anak pn, masih nk mengharapkan cinta kasih jgk. Yang kompem takkan kekal kn? Yelah hidup kt dunia ni kan sementara. Semua ni pinjaman. Itu jelah yang aku boleh katakan pada diri aku, supaya i get to my senses back. Kalau aku mcm mengelak takdir, atau terus2 pikir yang bukan2, terus2 pikir aku takkan boleh hidup bahagia kalau....... Maka aku mcm mengelak takdir Allah. Berdosa plak aku nanti kalau mcm tu?

Aku tau dia sayang aku. And aku memang sayang dia. Setiap detik waktu aku akan ingat kt dia rindu kt dia. Walaupun dh beranak 2 ni. Aku tetap macam tu. Feeling aku kt dia sama je. Sebenarnya dh lama aku tak layan feeling2 ni sgt. Kalau dia buat aku sedih, aku siap boleh tahan diri aku tak sedih sgt. Tak nangis. Bende ni semua kan makan dalam. Because i'm like that. Aku tak boleh avoid diri ini dari menjadi terlalu kebal. Aku boleh jd kebal. Tapi kekebalan aku akan datang sekali dgn kebebalan. Hehehe. Maksudnya, aku beballah. Ko buat apa pn aku takde rasa. Lantak pi lah.

So bila dgr lagu lagu jiwang nih. Aku mcm kembali menjadi aku yg dulu. Yang sikit2 pn nk terasa. Dh tak kebal sgt dh. Hehehe.

Positively, aku dpt rasa balik, rasa sayang cinta rindu aku tu. It's a nice feeling, don't you think?

Abang, i hope u r reading. I love u so much!

Khatimah Cinta - 6ixth Sense

Bintang Malam nyanyikan lagu
Rindu hatiku yang terpendam
Bintang malam lukis wajahku
Katakan aku pergi

Genggamlah cinta yang ku berikan
Simpanlah selalu dalam hati
Ku akan selalu dalam mimpimu
Menemani tidurmu

Sudahlah sudah
Ku harus pergi
Jangan kau tangisi aku lagi
Biarku bawa seluruh cintamu
Ku dakap dalam tidur panjangku

Peluk tubuhku
Kucup bibirku
Relakan saja aku pergi...

 

Adios Muchachos - Klip apa yg Dania cakap dlm Awan Dania smlm. Kes kes kes.


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

October 26, 2009

Misi Mencari Baby Wipe

Dah lama kan aku tak share gmbar mamat ni. Time abang die dlu hari2 asenye aku update tak fotopages, update blog. Wakaka. Time tu zaman camera aku sihat lg. Ni camera aku pn cm aku gk. Kdg2 die MC, takpun die EL. Arini die ok lak. So panas ni. Br kuar dr bluetooth exchange folder.

Mamat ni br blaja2 nk merangkak. Br 2 3 hari lepas die pndai mengesot... Mengesot ek...Kalu org muor pggl menyelor. Cenggitu le bunyik tak tau plak cemana eja. Tapi arini dh angkat2 bontot. Muahaha..

Td aku check kad medical Firdaus ngn Hafiy. Ku pikirkan Hafiy ni besar, tembam. Upenye abg die dlu lg tembam. Masa Firdaus 3 bulan berat die 6kilo sumthing. Tapi hafiy br 5.35. Muahahaha. Mama je perasan lebih hafiy oii. Apaapa pn mama bangga ngn pencapaian hafiy arini. wpn ada org lain lg cepat lg. Muahaha. Caiyok2. Hehehe (percayalah mama ni jeles kan org pstu paksa anak sendiri cpt2 pandai. Wakakaka)....

video

P/s : Kalu kamera sihat lagi nnti mama upload video abgfirdaus recite ABC 123. Tu pn kalu mama rajin la. Wakakakak

My Medela Breastpump

Igtkan utk Shahril. Khas ni utk Shah je nih. Hahahaha. Kalu nk komen komen je kt post ni atau kt blog. Takyah nk tanya2 direct. I ni kn pemalu. ;p
 
Malu, malu jgk. Tapi tulis blog tatap tulis jgk. Besela tu. Hehehehe.
 
Cmni. Hahaha. tetibe. Sbenanye apa aku nk cite?
 
Aku purchase medela mini electric plus aku tuh aprox 2 years ago. Firdaus pn dh 2 tahun 3 bulan. Aku bli tu masa aku pregnantkan dia 7 bulan. So dh 2years plus plus plus la. Ikotkan agak berbaloi baloi jgk la bende tu. Alhamdulillah. Tp time firdaus kira smpai dia 3 bulan je aku berjaya fully breastfeed dia. Tp dh start campo2 la jgk. Mcm2 susu dia taknak. Kira tak brape nk fully jgkla. Tp mendapat jgk la die minum susu perahan aku. And hafiy ni dh nk masuk 5 months aku mmg fully breastfeed. Alhamdulillah. And i'm still struggling mcm nk nangis nih. Huhuhuuhu. Mmg fully yang tak pernah campo apa2. Alhamdulillah.
 
So dalam pada itu aku mendapat berita, mini e aku ni sbenanye bkn utk heavy duty. Siap td aku call medela clinic nk tanya cmna nk purchase pump baru dgn trade in pump sedia ada ni, dia ckp mini e bole pump 4 times a day je. Aku ni dh guna bertimes2 ni apa cita. Huhuhuhu. Tak kisahla tu. So sbb tu antaranya membuatkan aku terpiki utk membeli pump baru. Dan yang paling aku mampu and affordable. InsyaAllah lepas beli aku takda la ase semiskin lepas aku bli keta aku dlu tuh. Hihihi. Itu leisure in excelence. Ini performance in Excelence....Aku nk bli Medela Swing. Sbb aku penah test. And aku suka cr perahan dia tu. Huhuhuhu.
 
Siap aku nk join kutu mybreastpumpshop. Tapi mcm smpai skg dh bape hari ni. Still takde brite plak. Aku plak dlm emergency nih.
 
Emergency itu ialah. Pump aku dh tinggal sebelah je. Pergh struggle gile mini e aku ni kan. Dr ada 2. Pastu struggle berkali kali aku pump... Pstu skg 1 dh pecah. Kesnya hubby aku terjatuhkan. Aku plak dpt idea sterilize pump equiptment aku dlm fridge. Sbb senang ada tmpt simpan skali n bole bunuh kuman. Skali kn kalu dh simpan dlm tu dia jd keras. So kalu jatuh mmg mudah pecah.... Huhuhuhu...
 
Aku pn tak tau nk marah hubby aku ke tak. Dia pn tak ase bersalah sgt. Sbb dia tau aku nk bli pump br. And aku dh call medela klinik dia ckp kalu tak dpt suma parts pun bole trade in. So skg maknanya aku bebetul nk trade in la kn?
 
Tp aku tgh dlm dilema. Sama ada aku nk purchage breastshield baru. Rm25 je kt fabulusmom. Ataupun bli pump baru n trade in yg sedia ada ni...
 
Ntah la. Aku pn tak tau... Patut ke tak patut? Adoi tak tau la nk piki cemana. Adoi adoi....

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

October 25, 2009

Kawan Baik...

Hari sabtu adalah hari mengenang cinta. Hari sabtu adalah hari mengenang rindu peristiwa semalam. Hari sabtu adalah hari di mana aku memikir yang semalam, yang hari ini dan yang ntah jadi ntah tak. Kerana mlm tadi selepas menonton Nur Kasih, aku mengenang cinta. Dan pagi ini selepas baca e-novel Dan Sebenarnya sekali lagi aku mengenang cinta. Aku tau, aku sepatutnya mengenangkan lebih cinta kepada yang Esa, kerana cinta itu pasti kekal untukku. Takkan ada kurang cinta itu. Tapi hati ini pasti tak boleh tidak, mengenang cinta manusia. Rindu pada manusia.
 
Ok tu bab pg td. Bila gemerlapan cinta tu ghairah bermain dlm fikiran. Tapi lepas bergelumang dgn kerja2 kt rumah dgn bdn berlengas suma skg ni. Dh kurang skit dh. Hehehee
 
Smlm waktu dlm LRT, sekali lg sebenarnya peristiwa smlm bermain2 dlm fikiran aku. Aku fikir, kenapa? Why? Lama2 aku jadi rindu dgn saat itu. Saat yang berulang tayang dalam kotak fikiran aku?
 
Aku nk ckp pn serba salah. Mcm personal pn tak jgk sgt. Mgkin aku perasan je kot. Wakakaka.
 
Long time ago, cheh mcm lah skg umo aku dh 60 je tulis cmtu kn. Hehehe. Takdela long time sgt. Tp masa tu aku takde anak. Malah tak kahwin lg. Tp aku dh ada cinta hati la. Kes kes kes kes....
 
Kalu aku igt2 balik. Bende yang aku kenang2kan sgt tu terjadi tak berapa lama sblm aku dan si dia. Bertuttt. Bercinta la korg igt tut apa? Hik hik...
 
Means, aku kenal org tu sama2 dgn aku kenal now the man is my hubby la to be frank kan. Tapi ntah mcm mana, aku tak perasan plak apa2 beza antara sapa2 dlm group tu yang membuatkan aku akan tersangkut dgn selain dr hubby aku skg ni lah.
 
Cuma bila aku dh start couple. Things went diferently. Even parents aku perasan. Because one time diorg kata, we thought you were marrying that guy. Ahaaa, skg dh tau la yg aku rindu saat2 dgn 'that guy'. kes kes kes.
 
Bkn rindu as in aku cinta dia ke hape ke. NO! Bkn.... Tp rindu sbb aku suka berkawan ngn dia. Aku suka his presents around me. Malah aku rasa tak kekok pn kalu bertiga2 dgn dia ngn my hubby skg nih. Mcm the third wheel. Kalu kelah aku kesah. Sbb kalu ngn kelah die je nk bercakap. Hahaha. Tetibe sebut nama kelah. Kelah igt tak masa ko nk ikot aku gi dating aku ngn kuyu lari dr ko? Hiks... Aku sbenanye jaki ngn ko, ko kalu dating ngn awek2 mana penah nk bwk aku pn. Padan muka tak dpt ikot mkn bubur sentosa... ;p....
 
Tak la byk bende yg pelik about him pn.... I mean. Tak lah jauh beza benda yg he treated me pun. He once said to me, if there were a different girl in a group, he would have treated her as is. Means aku ni tak special lah. Ok fine. ;p... Aku rasa kalu org tu bc blog aku msti dia tau aku ckp psl sapa. Hik hik
 
Aku pernah, satu masa dlu, kerja kt Mantin. Jauh la bg aku. 1st job and 1st time lone ranger. Cuma ada fazi masa tu yg aku kenal n rapat sbb dia ex-schoolmate hubby aku. Hubby plak, dia kira menggunakan fazi la as penjaga aku. Kononnyalah. Tapi fazi ni mmg bebetul jaga aku lah masa tu. Kalu takda dia. Ntah jd apa lah aku ni.
 
Mlm2 kt mantin, mmg ler sunyi, selain ada tv jek. Nk2 aku jenis kedekut. malas nk kuar berhibur jauh2. Kekekeke. Tau sapa sms aku mlm2? Hubby aku skg ni ada jgk la tp ada lg sorg...
 
And then ada one time ntah kenapa. Mamat ni, bkn one time jgk. 2 3 kali jgk die dtg. Siap dia ada dtg interview kerja kt tmpt aku kerja. Tu lain cita. Tu kira die cuba luck. Bila dh dpt die taknak. Ala bkn best pn jd lecturer. Pstu masa tu dia kne gi outstesyen. ntah cemana ntah die nk tumpang aku balik. aku pn tak igtla cemana ntah (ingat tp taknak la cita panjang. ehehe) dia dtg kt tmpt aku. n kitrog balik sama2. dlm ati penuh kekonfiusan. die pn siap ckp. die pn confuse kenapa dia wat cmtu. hik hik....
 
and tak berapa lama plak die bgtau aku. hubby aku jeles (tapi hubby aku tak penah ckp apa2 pn ngn aku)..tak tau la sapa jeles ke apa ada org ckp ke. tp org mmg pelik ngn hubungan kitrog. kepada yg tak pelik tak payah la ckp apa2 yek. wakaka. adalah org yg pelik. sbbnya masalahnya. dia kwn hubby aku. dia kawan aku jgk. and dia lelaki. tu yg payah skit tu kot. huhuhuhuhu. tak psl2 aku plak perasan lebih2. ;p. so sejak dr dia bgtau aku tu. aku terasa mcm jarak skit. sblm tu cm tak kisah. aku pn penah jgk dtg opis dia. lepak kt opis dia. mcm ada hubungan. of course la ada. kitrog kwn.
 
i think aku selesa dgn dia because he's like one of my bestfriend. dlm tak diam. ramai jgk yg aku anggap bestfriend. hehehe..
 
org yg aku anggap bestfriend ni bkn la hebat gile. pergh. kawan aku sorg jela hebat kwn org lain tak hebat. bkn mcm tu. diorg ni hebat dlm diri aku sebab dorg dpt menerima aku. aku ni bkn mcm org biasa. sbb aku ni suka ckp lepas. kelam kabut. minah kusut. tak kene gaya org. igt mulut tempayan sbb aku mmg jenis ckp lepas. tak kene gaya org senang terasa ngn aku. aku tau la sbb aku slalu encounter saat2 org terasa ngn aku. n slalu wt aku ase mcm tak best. tp org2 yg hebat2 dlm hidup aku ni. dorg paham aku. wpn dorg kdg2 terasa. tp dorg tau cemana nk handle aku kot. ntah. buat aku ase selese. n cr dorg tegur pn aku boleh trime. tu yg best n slalu wt aku rindu ngn dorg tuh. sbb bg aku. bkn suma bole paham diri aku yg ntah hape2 ni. aku tulis ni bkn sbb aku nk suma org paham aku. nooooo. aku ni mmg ngade2. tp aku sedar sape diri aku. so aku tak expect apa2 dr sapa2. just that. i miss any momment dgn org2 penting nih....
 
so mcm... ntah la. sejak tu mcm menjauh. tp dia try jgk mendekat ngn aku. wakaka. bknlah mendekat apa. kalu dia jmpe aku dia slalu make sure hubby aku ada skali. of course la skg aku dh kawin. serius aku tak tau dia dgr dr sapa ckp or dia rasa sendiri. mcm tak manis la kitrog berdua je like always. tp hubby aku pn mcm tak jeles sgt pn. tp utk mengelak dr jd apa2 yg tak sepatutnya jd kitrog pn mengelak. aku sbenanye lantak pi kau la. sapa nk ckp apa2. sbb tak ckp direct on my face. tp dia la. die mcm mengelak. but i don't know. maybe dh masanya kot. jarakkan sikit hubungan. lg pn berlainan jantina. ehehehehe....
 
sbb dh jauh ni kdg2 jmpe smpai aku pn tak tau nk ckp apa dh. ntah. mcm tak kene plak topik mcm tak masuk sgt plak. yela. sbb kami kn dh 28years old. almost 30 dh. so patut kami lebih matang (walhal suma masih keanak2kan lg. tak nak matang2kan diri) so diam jela. hik hik. bia je die dgn dunia dia. n aku dgn dunia aku.
 
wah panjang plak aku entry psl ko ekk. ko tau ke aku tgh ckp psl ko ni? ehehehehee. tp walau apa pun. aku tetap rindu nk duduk2 borak2 ngn ko. n time2 kite borak2 cm dlu. aku hargai moment2 tuh ngn ko. tak smpt lak nk coret moment2 tu dlm blog ini dlu. time skg ni jenuh plak nk playback2 plak. kes kes kes. apa2 pn thanks for being there for me. thanks for being my friend. and dun forget to thank me whenever i be there for you ek. muahahahaha..
 
ok tu je. entry ni tepaksa di taip dlm masa 2 hari sbb anak2 aku n hubby aku jgk meroyan kn perhatian aku. huwarghhh. ok babai

 

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

October 22, 2009

Jaga Jaga Saya Mau Merepek.

Hehehe. Apa yang nk dimerepek. Erm. Takde apa2 sgt. Sekadar ptg2 ase pening kepala. And senak perut. Demam dh kebah. Lama dh alhamdulillah. Cuma, masih ada lg batuk2 dan selsema yang tidak bole baik dgn sekelip mata. Waduh waduh. Sungguh seksa.
 
Menyampah kan. Aku pn menyampah tulis mcm tuh. Wakakaka...
 
Mlm ni nk mkn apa ek. Hari2 tiap2 petang itulah yang aku piki. Ada je lauk dlm peti sejuk. Masak lemak sayur pakai susu ibu pn boleh kalu nk sbb santan takde. Aku bkn takleh singgah kodai boli sendiri. Tapi tu lah. Kalu aku singgah kodai kang. 2 ekor jebon tu nk kene hangkut. Tu yg tak tahan tuh. Semenjak 2 menjak nih, aku sajalah manjakan Firdaus sikit. Sbb aku tgk dia mcm menjauhkan diri dari aku jek. Yelah bila adik nangis aku tatang adik susu adik nenen adik. Pstu tgk Firdaus yg buat hal sendiri KOSIAN la pulak. Pstu aku pn akan pegi kt Firdaus peluk die cium die. Layan die nk apa. Wpn kdang2 tersentap la jugek macam die nk. Hua hua hua......
 
Pstu start smlm, melobih plak jebon sorg tu ha. Die takmau jalan. Manjaaa ke tulang. Abih nk patah tulang ese ni asonyo. Tetibo cakap nogori. Padahal takdo setitikk pn darah nogori. Eh apa lak takdo. Adoo. Atok se, bapak ayah se, org nogori. Tolong skit yo. Tapi se tak ponah la pulek dibesarkan kek sano. kekekekeke. Bayangkan, sobolah se angkat Hafiy. Sobolah lg se angkat Firdaus. Aduhaii.... Apo nak buek..... Nasib badan. Tapi lepas smpai se dpt ciuman kasih sayang dr Firdaus. Seronok2.
 
Tapi lopaih2 tu mmg die takdo do nk jln. Adohaii. Naik domam se smpai la ke arini. Huhuhuhuhuhu.....
 
Pening se sopanjang arini. Harap2. Mlm ni normal balik ek. Ehem2. Pepaham jelah. Haa den tak sobuit. Sesapo yang baco yg sobuit... Sapo yg baco blog sey? Lu piki la sendirik. Assalamualaikum. Tak jwb dosa.
 
Kan aku dh ckp. Mmg ni intend nk merepek je. Tak paham tak kisah. Hehehehehee......

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

October 21, 2009

Susu Kuning

Aisey br nk amik gmbar buat bukti. Huhuhu. Kamera rosak le pulek. Kamera henpon. Bkn osak la. Tp memory kad dh kong. Huhuhuhuhuhu....
 
Arini kudapati amat pelik sekali. Kaler susu ku berubah menjadi kuning dan bebau ubat. Adekah sebab aku mkn ubat byk sgt?
 
Smlm apa yg aku mkn?
 
Ubat Selseme
Ubat Demam
Antibiotik
Ubat Batok
Pil Vitamin C dan Multivitamin
Susu soya
Nenas
Sayur Bayam
McD (ni tak kira sbb tak berkhasiat kot. ekekeke)
Susu HL
 
Pelik ek? Mmg susu aku bau ubat nih. Ada lg sehari nk abiskan ubat. Antibiotik kn kene abiskan. Huhuhuhu

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

October 20, 2009

Apa Salah Mereka?

Aku tak faham kenapa perlu disiksa macam tu sekali budak2 yang tak tahu apa2 ni. Umur baru 3 tahun. Apalah yang dia tau. Kencing pn masih dalam seluar lg. Bkn sekali. Budak 2 kali cerita-cerita budak2 mati dibunuh, didera, dirogol macam yang aku dgr kt tv tadi. Menyesal aku tertengok wajah arwah yang sgt kerdil itu dengan penuh kesan lebam luka. Astarghfirullahalazim...............Tak tahan betul aku tgk...

Dah macam2 kita dgr dan lihat. Tapi macam takde yg insaf. Adalah, orang mcm kita kalu boleh takmau jd mcm tu. Tp masih ada yg pandang tak pandang je benda2 mcm ni. Malah ada je yg buat lagi dan lagi.

Aku bukan fikir balasan Allah diakhirat nanti. Itu aku tak pelik. Sedangkan aku sendiri commit dosa selalu. Tak boleh nk elak. Nafsu mengatasi segala2. Tapi yang aku pelik. Die takda mata hati ke org2 ni. Baby yang comel mungil mendamaikan hati. Setiap kali pandang pasti nk peluk. Nk cium. Nk sayang. Bila dia respon pada kita, dan die pun tunjuk sayang pada kita. Tak ke kita terharu, tak ke kita rasa bahagia? Bukankah semasa kita menabur kasih sayang, memang kita mengharap kenikmatan kasih sayang dari anak2 kecik yg tak tau apa2 tu?

Kalu mata hati die dh buta tu lantak dia lah. Mmg patut rejam smpai mampus. Baling dlm lubang tanam je hidup2 org2 mcm ni. Huh! Tapi budak tu. Budak tu tak bersalah....... Erghhhh. Yg tv plak dok sebar gmbar budak tu. Erghhh. Kesian kt arwah. Tunjuk jgk kesan contengan arwah kt kertas. Adoiii. Aku ase mcm nk pegi kt arwah nk peluk arwah.... Smpai nama dia pn aku tak tau. Sbb aku tak boleh nk concentrate cite tv tadi. Hati aku dok emo emo emo. Huhuhu

Apa2 pun aku sedekahkan Al-Fatihah kt arwah. Moga rohnya dicucuri rahmat. Dan 1 hari azab dan seksaan yg arwah terpaksa tanggung akan dibalas setimpal di dunia mahupun di akhirat. Amin......

Sedutan berita tv3 tadi, ada seorang budak berusia 3 tahun, mati selepas didera dan dirogol oleh teman lelaki ibunya yang berbangsa Sudan. Lelaki itu menjaga budak itu ketika ibunya yang bekerja sebagai seorang Setiausaha keluar bekerja. Ibu kanak2 itu baru berusia 24tahun. Dan kanak2 itu mati setelah ibunya bergegas mendapatkan rawatan kerana anaknya didapati lemah dan terkulai. Manakala lelaki berbangsa Sudan itu duduk serumah dengan wanita itu datang ke Malaysia dengan menggunakan visa sebagai pelajar. Walau bagaimanapun, lelaki itu hanya menuntut selama sebulan di sebuah Institut Pengajian Tinggi Swasta.

Wallahualam...

Aku Yang Demam

Ha mesti korg suma tertunggu2 post tidak seberapa dari aku kn? Hahaha. Siapa pulak. Takde masa le. Hehehee.

Aku demam start dr mlm td. Mula2 selsema and batuk2 biasa je. Tapi lepas mkn antibiotik sbb dikatakan tekak aku mengalami jangkitan kuman yg agak minor jgk. Tros demam panas mengelaban mcm nk hape je. Huhuhu. Smpai hubby pn terlanggar aku kt pipi mlm td siap tegur. Tp pg td panas dh kebah sikit. Cuma badan seram sejuk. Kene air setitik amik wudhu pn bole mengigil2. Tak boleh jadi ni kene EL ni kataku di dalam hati. Tapi lepas gi klinik dpt amik ubat n dpt mc lg sehari. Sehari jelah doktor. SY dh byk sgt mc takleh jd ni. Kepada kengkawan sori tak dpt nk inform korg, sbb ase mcm tak larat sgt. Bayangkn dr pagi lepas gi klinik. Aku tdooo je. Bgn utk pump, mkn n smyg. Huhuhuh. Ni br cm ok skit. Alhamdulillah.

Selepas minum susu, mkn ubat lagi, mkn vitamin and mkn McD dpt cawan gelas yg cun tuh. Besttt. Hehehe. Smpt lg tu. Hehehe.

Aku dapati dh 2 kali aku demam dlm masa 2 bulan ni. Before this aku hanya demam sekali dlm 2 tahun itupun mcm susah. Maybe sbb aku breastfeed. So vitamin dlm badan aku kurang. Yela aku tak pastikan betul2, tiap2 kali aku mkn cukop buah cukop sayur dan sebagainya sebagai source of vitamins and what not. Ewah tetibe nk what not. ;p....

Ini tak bole jadi ni. AKu ase mcm aku kene cari vitamin selain yg doktor bg tinggal tak brape biji n selain vitamin c pemberian ida. Tenkiu ida. Huhuhhuhu. Sbb kene mkn multivitamin yg mcm org pregnant tu kot? Tapi gurlz ckp tanyalah doktor vitamin mcm mana nk kene mkn. Lupe plak nk tanya. Huhuhu. Takpe nnti aku sms my gynae which is Mr. Hisham yg rock itu. Huhuhuhuhu...

Msti mkn vitamin utk sihat dan kuat semula. Tak best giler sebulan sekali demam walaupun bole bermanja manjaan. Bkn selalu kan bang kan? Hehehe. Tenkiu sayang. Huhuhuh

Post yg byk tenkiu plak asenye. Hehehe. Tak lain tak bukan aku hanya menyebut nama2 insan2 yg tersayang. Huhuhu

Oklah br nk gagahi diri menyidai kain dan menyimpan susu yg di pump. Moga2 dptlah aku kuat utk menyusukan Hafiy smpai die taknak. Harap2 lama la die nk minum susu aku. N bejaya aku n hubby menjarakkan anak no3. Amin. Hehehe. klaka ke doa ni. Ke tak klaka?

Ok babai

October 16, 2009

Mama and Sons Moment..


As usual yesterday, after picking up my sons from the nursery, there will be a mama and sons moment in the car.

As usual, i will be teaching Firdaus his A B C, 1 2 3 and he is now getting bored. He's not following me with the alphabets anymore. But i still recites it again and again with a hope that he'll remember those somehow.

And after 5 minutes drive, of course the A B C and 1 2 3 had been recited few rounds already, my first son was looking curiously at me. He was pinching my cheek and saying 'tik tik tik.. mamaaa tik tik tik'.. I was like 'Apa dia sayang? Mama tak paham la'. Then he went reaching his hand to the mirror on the upper side of the car stereng. I know it is dangerous to let my son sitting in the middle side of the car front seat. But it is more dangerous to strangle him alone at the back and let him choke with his histeric cry. So i let him sit there and drive slowly. So as i reached my head up, the light was turning red. I saw nothing on my face. I turned to him and asked. 'Apa dia ni sayang??'.. He replied to me patiently 'Mama mata mama... Mata'.. While pointing his fingers on his own eyes. And pinch my cheek back as saying. 'Mama tik mama tik'.. So i looked back in the mirror and saw my eyes shadow was still there. I was wearing it on my department's Jamuan Raya. And it's still there. I almost forgot i wore those cause i don't wear it everyday now. Well, where got time maa? So i was half shouting when i said.. 'Ohhh mama pakai eyes shadow ek sayang. Mama cantik? Cantik?'.. And he nodded his head...

I don't know what other mother would feel. But i surely feel very happy...I hugged him and pat a kiss on his cheek. He was smilling. I got this warm feeling on my chest.............. He was just sooo adorable isn't he? He little brother also looking at me and smilling.....

For all those times i was feeling tired and exhausted paid off by having this kind of moment. They will never stop to amaze me day after another.... I love you so much... Firdaus and Hafiy... Love you guys so much.....

Come give mama a hug.....mmmmmmm

:)

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

October 14, 2009

An Attempt..

Dr aritu lg aku dok attempt nk tulis. Tak tertulis2. Byk btol aku pikir. Mcm ase mcm poyo sgt je kalu tulis. Mcm ase i talked too much! Mcm ase. Enoughlah siti, kau ingat org suka sgt dgr kau berceloteh. Dah la poyo, ntah hape2. Memeningkan kepala otak org je. Haih. Ya, that's what i feel la.

But then again, aku still nk menulis. As what aku penah sebut, writting is my habit. Babbling bende tak berpekdah is my food. Like it or not. Haih...

Aku stop kejap menulis lepas tu tolong kengkawan aku mendecorate opis utk jamuan raya bahagian esok. penat pulak asenye.

I am thinking of bringing Firdaus tomorow since tomorow kompom takdak wat apa2 keja melibatkan projek2 opis. Ase mcm nk tag hafiy along. Kang menyampah lak org buat opis mcm taska lak kang. Ahahahaha. But the idea of bwk Firdaus still keen on my head. Cm best lak. Tp tang karang die nk tdo la hape la. Uih... Camano ek....

Ermm. Takpela. Thinking starts now and ends tomorow morning masa nk pi keja. Ok tu je folks. Dadioooo.....

October 13, 2009

Aku Dia Dan Kamu..

Menekur di titian tasik titiwangsa dah bagaikan makanan Amy hari-hari. Itu yang lebih gemar dilakukan di waktu petang. Lebih baik di sini daripada di rumah yang sepi dan menyesakkan. Tatkala matahari perlahan-lahan menjauh, Amy melepaskan keluhan. Berat sekali kakinya melangkah ke kereta. Bagaikan terpaksa sekali dirinya memandu pulang ke rumah.
 
"Ko pegi mana Amy senja-senja baru nak balik"
"Adalah kenapa?"
"Si Remy dari tadi call ko. Tapi ko takde.."
"Eleh, kan dia boleh call henset aku jerk. Sj je dia ni tau"
"I don't know, u have to tell him yourself"
 
"Ko nk apa Remy?"
"Ko pegi mana, jenuh aku cari ko"
"Tak kemana, nak apa?"
"Ni ha, aku nk sampaikan pesan"
 
Hati Amy terus berkira-kira, dia dah tau pesan apa yang nak disampaikan.
 
"Dah la Remy, tak ada masa aku nk dengar pesanan-pesanan ni. Hari dh maghrib. Aku nak semayang.. Ok bye"
 
Geram betul!! Getus hati Amy sendiri. Geram! Kenapa bukan dia sendiri yang menghadap dirinya. Cakap ajelah. Ini nak berpesan-pesan pulak. Rimas!!
 
Selesai mandi, seperti biasa Amy pun menghadap komputernya. Banyak tugasan yang perlu dilangsaikan. Satu persatu buku rujukan dan laman rujukan ditelaahnya. Bila bosan dia pun membuka laman emel peribadinya. Mata terus tertancap pada suatu emel peribadi dari penghantar yang amat dikenalinya.
 
Amy,
 
Saya tahu awak marah. Tapi izinkan saya menerangkan satu persatu kepada awak. Sebetulnya secara tak sengaja, saya berjumpa dengannya pada hari itu. Apa yang awak nampak bukan seperti yang awak fikirkan.
 
Saya masih mengharapkan agar awak buka sedikit ruang masa awak untuk kita bertemu dan berbincang pasal tu. Tolong lah Amy. Jangan biarkan saya macam ni.
 
Yang benar,
Casey
 
Huh! Amy hanya melepaskan keluhan. Tak boleh lupa pada hari itu, Casey hanya membuat pandangan sebelah mata padanya. Tak boleh lupa juga pada hari itu, Sebelah tangan Casey memang memaut pada bahu perempuan itu. Siapa perempuan itu pun Amy malas hendak ambil tahu. Biarlah. Buat apa Amy perlu cemburu.
 
Casey,
 
Kenapa pulak awak nak jelaskan kepada saya. Awak tak buat salah apa-apa. Apa yang saya fikirkan atau ingatkan tak penting.
 
Kita hanya perlu teruskan kehidupan kita macam biasa. Sudahlah, saya tak ada masa nk berbincang apa-apa pun dengan awak.
 
'Lelaki ni memang kerjanya menyakitkan hati kaum perempuan aje!!' Desis Amy di dalam hati.
 
Tiba-tiba bunyi sms pada telefon bimbit Amy pula berbunyi.
 
"Amy, tolonglah maafkan saya"
 
Sms itu dibiarkan tanpa jawapan.
 
"Oklah, suka hati awaklah. Gud nite."
 
Setelah lama sms itu dibiarkan sepi sahaja...
 
Sebelum tidur mata Amy tertancap pada kipas syiling biliknya.
 
'Sebetulnya aku pun tak tahu apa yang aku marahkan sangat. Apa yang aku jaki sangat dengan lelaki tu. Tapi hati ni memang rasa sakit. Rasa tak puas hati.'
 
....
 
'Tapi aku puas, puas buat dia tercari-cari aku. Padan muka dia!!!'
 
Amy tersenyum puas. Tak lama selepas itu dia pun tertidur. :)
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

October 09, 2009

Now I Know...

Hehehe. Aku ase mcm oh betapa banganglah diri ku ini. Itupun tak tau ke? Hahahahahaha. ;p...Ok takyah nk emo sgt. Straight to the point jerk. ;p
 
Cmni, kan aku mengalami beberapa masalah masa aku nk menyusukan si Hafiy ni. Mcm pelik jerk. Padahal masa time Firdaus dlu takde pun masalah ni. Masalahnya ialah = susu perahan di opis tak sebanyak susu yg perlu dibekalkan ke nursery. Huhuhuhu. Cedih2. Mmg down sgt2. And emo sgt2. And penat sgt2. Smpai berlaku siri2 pertembungan budayalah. Demamlah. Gigil2 lah. Mcm2. Hehehehe.
 
Lepastu Selasa baru ni aku gi klinik medela. Ntah hape ke nama company tu. Tp aku pggl klinik medela lah sebab servis yang dijalankannya. Klinik ni telah diintroduce kan oleh Maina. Kebetulan minah ni pakai Medela Mini E Double Pump mcm aku. Sbenanye bkn kebetulan sgtlah. Sbenanye aku yang tiru dia pakai mini e. Hahaha. Lgpun itu yg paling murah n double pump yang bagus. Ada lg la spectra murah n ada lg jenama lain. Tapi dh aku nk bli cm maina gk. Nk buek camno? Muahahaha. Masa tu aku tak bekenan sgt avent. Sbb MAHAL GILOSSSSS. Tapi aku penah tryla. Mmg avent best cara perahan dia. Mini E aku ni agak brutal n kalu lama sgt menyakitkan lah. Huhuhuhu.
 
Ok2 berbalik kepada cerita asal tadi. Apa yg now i know now i know nya kan. Hehehehe
 
Cmni, aku slalu perah paling2 pn aku dpt tak igt la sgt. Tp slalunya dlm 12oz cmtu lah...Sehari 4 atau 3 kali perah. Kt rumah kadang2 dpt perah. Kadang2 tak dpt perah. Lepastu pulak kt nursery. Dlu 6pack 3oz jek. Skali dh naik 8pack 3oz... 8pack dh bape oz? 24 kn? So apo den nk buek den dapek 12oz yo. HUHUHUHU. Menangihhhh...
 
Pstu balik raya aritu cm kdg2 10oz je dpt. Kdg2 dpt la lebih kn. Tp mcm nk kurang. Ishhh kenapa ni. Nk kata Hafiy tak isap btol2. Skg die dh kemain lg isap nya. Mcm nk tercabuit.... Kekekeke. Kira nk kata die tak stimulate mmg tak ah kn. Kira mmg die stimulate la.
 
So pelik ya amat2. Tp buat research malas. Huhuhuhu...
 
Pstu aku pn gi la klinik nih. Pstu die pn stimulate la aku pakai Medela Swing ngn Medela PIS. Wahhh mmg best. Bkn best apa la. Mcm gentle jek. Kalu Medela Mini E ni, pressure mmg tinggi. Tp sakittt wooo kalu dh lama2 sgt pump. Pstu cm 5 minit bole dpt 5oz. Kalu 4 kali perah dpt 20oz. Kn cukop kn kn kn ? Sbb mlm2 or pg2 aku bole perah stimulate lg byk2. Waahh bestnye. Mmg ase mcm nk bli. Swipe pn swipela. Tak kira tak kira. Meronta2 sgt dh ni. Desperado. Konon pump aku skg tuh takleh pakai dh. Majukkk pump i. Hehehehehehehehe.
 
Pstu org tu kata, jgn mcm tu terburu2. U balik pikir diskas dlu ngn hubby u. Nnti kalu u bli2 skali tak menjadik plan u. U jgk menyesal. U balik dlu. Ni servis pump mini e u ni i bg free. I tolong u. Tak tau kenapa akak tu cm kesian kt aku plak haritu. Aku ni muka kesian sgt ke? Hehehe. Tu aku not sure. Mgkn tu tektik dia dan mmg pn die membuatkan aku asek tepiki je. Aku ase kalu aku ade duit lebih skit je mmg aku tangkap tros Medela swing tu. Nk PIS / Freestyle mmg tak dapekkk o jang. Mahal ler. Aku bkn kaya sgt. Kaya seri kaya. Huhuhuhu...
 
Pstu aku pn balik. Perah cm bese. hasil pn dpt cm bese. Besela kan. Patu esok dtg opis aku cerita ceriti ngn ida. Patu die pn ckp. bg aku tips2. Panjang lebar gk email die. Nnti ada masa aku edit balik aku post sini. Situ mmg bole buat panduan la. Tp yg paling penting yg dia kata tu psl LET DOWN. Dia ckp each perahan ko mesti raya letdown. Slagi takde ase letdown selagi tu jgn benti. Aku pn .... Ha ah akak kt klinik medela tu mmg asek sebut letdown letdown. Masa dia stimulate aku pakai Swing tuh, mmg dia ckp swing bole bg ko multiple letdown la. So that breast akan sentiasa memproduce susu.Kira breast kita kn cm kalu kita tak stimulate, die igt kita dh takmo die produce susu. Tu susu aku jd makin kurang makin kurang je tu kot. Tak tau la org lain. tp tu yg aku alami la. Huhuhuhu.
 
Pstu aku ni kn stress mcm2. Ah tu malas cite. ;p
 
Patu lg, aku kalu perah, aku bajek smpai breast aku kosong susu la kirenye. Mmg tak perati dh letdown ke belum. Br ni aku perati btol2 smpai aku ase letdown. Br le puas skit perah. Sbb br le mcm kuar suma. Patu ida ade ckp lg psl Hind-Milk ngn Fore-Milk. Nk tau apa tu korg search la sendiri. Tp bila dh kuar Hind-Milk (Masa letdown), br la ase puas. Ptt la slame ni aku ase tak puas. Sbb aku perah asal dh tak kuar susu dh aku stop. Patu down. Ni aku mcm perahhhh slagi takase letdown. Wpn susu tak kuar dh. Aku perahh peraahhh lg. Smpai aku ase letdown. Lepastu mmg mencurah2 susu.
 
So tuan tuan dan puan puan sekalian, Now I Know, aku kene tggu smpai dh letdown br benti pump ye. Sekian time kasih...
 
Tenkiu ida... Tenkiu akan siti kt klinik medela, mmg takkan la die bc blogaku kn. Hahahaha...

 

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

October 08, 2009

Minta Maaf..

Minta maaf kerana aku tidak mampu menjawab panggilan itu. Apalah adanya dia di situ. Tapi aku tak mahu.
 
Entah. Terasa macam suatu kesalahan andai aku menjawab teguran itu. Atau aku belum dapat menerima. Atau entah apa sebab aku sendiri kurang pasti.
 
Tapi biarlah. Biarlah ia tidak bernoktah. Bukan penting pun lagi diri ini padanya. Bukan perlu pn lagi dia ambil peduli.
 
Jadi biarlah aku begini. Bisa sahaja memadamkan profile aku dari senarainya. Kerana sebarang kata darinya aku masih belum dapat menjawab.
 
Maafkan aku.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

...

Mlm tadi hafiy bgn. Takdelah malam. Dlm kul 430pg cmtu die bgn nyusu. Mmg besela tuh. Pstu die taknak tdo. Dok u au u au sorg2. Memula kt katil. Lelama nangis sbb takde sapa layan. Patu angkut kt tilam mama n abah. Pn taknak tdo lg. Patu mama pn on lampu henpon tgk die terkebil2 tgk lampu. Huwaaa budak ni sib baik ko comel. Kalu tidakkkkk...
 
Pstu main2 lg sorg2. Mama layan tak layan. Kasi puting la kasi tek la. Still taknak tdo. Adoiiaiii. Pstu lastttt skali dlm kul 6pg br la die tdo. Tu pn dh kul 6:05minit pagi. Huwarghhh. Dh time bgn le pulekkk. Smpai la kul 7pg tdo tak bgn2. Herghhh geram btoi ini budakkkkk.....
 
Jadi mama tgh ngantukksss skg.
 
Sekian dimaklumkan. TK. Huhuhuhu

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

October 07, 2009

Tahniah Roshda dan Zulkifly..

Eh lupa lak cmne nk eja nama ko matleh. Hahahahahaha.
 
Kul 920 tadi gurlz dh slamat bersalin anak kembar - ahahhaha.. bila masa lak. Ok tu tipu. Kita mula lg skali...
 
Kul 920 tadi gurlz dh slamat bersalin seorang baby boy.. Alhamdulillah.... Aku nk call ni tanya gurlz ok ke tak. Tp aku kene sabarkan diri aku msti die nk berehat ke apa kn. Cm ngn ida dlu. Sminggu lebih kot aku kene bersabar. Hehehehee. Ok kene rileks jgn terlampau2 eksited ye. Hehehehe.....
 
Dan sbb matleh ckp dia nmpk kepala baby nk kuar, wpn aku tak tau nk kuar tang mana. Slumber je aku ckp gurlz bersalin normal. Ati aku tergerak nk call td last2 btol dia bersalin. Agaknya betullah kata hati aku kot dia bersalin normal. Nnti any update gurlz akan mengupdate di blog nya. Sbb dia pn akan jd online mom jgk nanti. Wakakakaka.
 
Tahniah, terimalah time tak ckp tido selama.................................. Lu pikir la sendirik. Hahahahahaha. Tak tau lagi perangai iman muhaimin cemana ek? Hehehehe...
 
Selamat menjadi ibu n ayah yg baik dan selamat datang ke PARENTING WORLD dan selamat datang ke GENG SUSU IBU WORLD. Ekekekeke. Best best best. Bertambah dh kawan.. Hehehehehehehe......
 
Bila nk dpt cium iman ni? Hubby lak mcm tak ckp apa2. Bile ni bile ni bile ni... Hihihihi....

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

October 05, 2009

Kasih Abang dan Adik

Today like usual, aku kene amik dorg pastu balik umah. Manage susu2 and kuarkan ikan. Jap lg nk masak. Tp sangkut kt sini dlu. Wakakaka.

Time ptg2 lepas buat keje rumah skit, sambil2 layan abg konon nk berak la nk kencing lak. Last2 hapak tadak. Takpe br2 nk blaja mmg gitu. Huhuhu. Dia mcm seriau plak. Padahal dlu2 dh bese dh berak dlm jmbn. Takpe2. Saba2.

Bila layan abg kdg2 Hafiy nangis. Bila lama sgt biar dia diam. Then bila dia nangis balik bia abang lak. Abg dh pandai pakai bj sendiri, so lepas mandi dh rileks skit. Tp time wiken, taknak die pakai bj sendiri. Time abah ada pn, tak mau dia jln, nk atau (angkat/dukung)... Huhuhu. Sib baik la Allah tu maha kaya, bila mama tinggal 2 kerat tgn. Tak kesah pn die jln....

Lepas tu dh tdokan Hafiy, byk la cekadak dia. Nk kuncila nk mkn la. Mama pn pegi dapo tgk apa yg bole buat skit2. Kebetulan Hafiy tdo lepas mama mandikan abg. Tdokan dlm buai dh skg sbb senang skit nk lenakan dia, n kalu die terjaga enjut2 je. Tp kalu balik kg dia bole je tdo kt bwh. Cuma takleh bia lama la kalu kt kg. Tp kt kg ada je buai2. So kalu nk buat keje mmg letak dlm buai. Kalu kt umah nenek takpe. Byk tgn. Pak uda ada, Pak su ada, Pak cik pn ada. Kdg2 mak andak ada. So mama mmg bole buat keje sesuka hati. Muahahahahaha.

Eh bkn tu yg mama nk cite. Mama pn dtg jenguk la ke depan. Sambil2 tgk henpon kot2 abah nk call ckp dh nk balik ke hape (tp takde, agak2 pukul brape abah balik ek arini? emmm).. So tetibe mama nmpk scene ni...




Kira Hafiy baru2 lg tdo mmg kdg2 dia jaga. Mcm tak sangka plak die terpiki nk buat ni. Hehehee. Cm best plak bila tgk bit by bit dia menunjukkan diri dia yg dh besar skit. Wpn kdg2 scene di atas boleh berubah sebaliknya. Time tu mmg ase nk hambat je. Muahahahahaha. Tp aku post entry ni so that bila aku ase nk hambat tu aku jd sejuk ati. Mama syg abang sbb abang syg adik...... Biar la kasih yang ditunjukkan ni sampai ke syurga ye sayang.... Mmmm




Sambil2 mata tak lekang dr channel ceriaaaaa... Huhuhuhuhuhhuh

Ok tu je sekian.

October 02, 2009

Rasa Terharu...

Syahdu, Hiba, Begenang air mata. Huhuhuhuhu.
 
Tatkala aku tau, ibu dan ayah ku akan tak lama lagi berangkat ke Tanah Suci Allah untuk mengerjakan HAJI. Akhirnya ALLAH makbulkan doaku dan doa mereka. Alhamdulillah.......
 
Bila umi ku beritahu mengenai persiapan, dan ayah pun dapat cuti sebab nk pergi kursus perdana sabtu ini. Aku jadi sebak. Ya Allah, macam tak percaya. Despite who my father is, seriously i can't believe it. Walaupun jauh disudut hati aku mendoakan kepergian mereka...
 
Satu hari aku jugak nk berkunjung ke sana. Gud Luck umi ayah. Moga dipermudahkan jalan ke sana, selamat sampai, selamat pulang dan mendapat haji mabrur. Amin...
 
Nampak gaya raya haji ni aku lah ketua keluarga. Yeh yehhhh. Hahaahahhaaha

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

October 01, 2009

A Clinger..

Sementara aku tak add lg jiran sbelah aku ni dlm facebook. aku nk tulis la psl dia skit. Kalu die terbaca history blogging world aku nasib la. Ahahahaha.... Kene pstikan lambt2 skit la aku add dia nih. Wakakaka..
 
Mcm ni, aku ni jenis mmg clinger punye org. I mean, aku berat bontot skit nk gi mana2 sorg2. Slalu msti nk berteman. Tp sejak aku pregnant n bersalin n menyusu aku mmg sentiasa lapaaaa je. So aku kalu bli makanan aku tak kesah sgt pegi sorg2.
 
Kira i'm a clinger yg nk mengutuk psl another clinger ni. Hehehe. ;p ;p ;p. Tau pulak aku nk rimas. Padahal aku pn cmtu.
 
So smlm ada budak br masuk. Gred sama ngn aku la kiranya. IT jgk. Lelaki. So mamat ni pn mcm lebih kurang aku la perangai nya. Aku mcm cuba terima la jgk. Mcm tak tau nk add printer cemana. Mcm tak tau peel kt gomen world ni cemana. Kira br2 mana nk tau kn. Aku kene la paham tu dlu aku pn cmtu gk. Tp takleh la still ada mcm sedikit rimas mcm dlm ati. Alahai. Tu pn nk pening ke. Bende tu biasa jela. Hehehehe. Aku tau aku pn cmtu. Msti hazab org pn rimas ngn aku kn. Aku sebenarnya kesian ngn diala. Smlm smpai tak mkn lunch sbb takde kwn. Cm aku nk tunjukkn, cm tak best lak sbb nnti aku nk kene teman dia. Hahaha. Senang cite aku mls nk kuar berdua je ngn die la. Aku tak rasa la hubby aku akan jeles or aku akan tergoda ngn mamat tu ke apa. Nope. Jauh skali la. Just aku ase tak slese je la.
 
Kebetulan memember aku kt opis ni pakat gi kursus la, puasa 6 la. So mmg yg nk gi makan tu agak terhad. 2 3 org je. Nk taknak mmg kene la aku bwk mamat ni gi lunch karang. Hik hik. Wpn pd awal post ni aku tgh lapar sbenanye. So aku mcm plan nk gi bli mkn jap. Tp mcm tak sampai ati plak la bila mamat tu ckp die blom brekpes pn sbb takde member. Aduaiii...Tp nk ajak die aku mcm tak sepenuh ati. Bila tak sepenuh ati tu aku ase mcm sedikit bersalah. Mcm tak ikhlas sgt gitu la...
 
Kalu cm ramai2 gi mkn takpe aku ok skit. Ni mcm aku sorg2 kene bwk die mcm. Nnti nk ckp apa ngn die. Nk react cemana ngn die. Kalu aku salah ckp ke nnti die igt aku ni org mcm mana. Pndek kata susah aku nk act natural la kirenye. Aku ni bkn easy goer sgt. Nnti die ckp aku ni bermuka2 la plak. Cmne aku nk explain. Perlu ke aku explain. Heh pening la bc post aku kali ni. Tu pn nk pening. Hehehe. Kira mcm, kenapa ko tak gi sorg2? Aku bgtau ko nk bli ktne je tak boleh ke ko pegi sendiri. Aku dh bgtau smlm. Tp die mcm tak pegi. So kompem la mamat ni mcm ala2 aku. Slagi tak beteman slagi tu dok sengap je. Cm aku aku bgtau hubby aku. Kompom dia ckp, alah die lelaki bio je tok sah layan sgt tok sah kesian. Betul gk kn? Tp still ase mcm sedikit bersalah la. Tp mcm. Betul gk kn. Dia lelaki bior jela. Hak hak hak. Lgpn no harm pn kalu aku bwk die tunjuk tmpt mkn. Cuma aku risau 1 je. Dh skali aku bwk die nnti die ikottt je aku lepas2 ni, tak reti nk tuka channel ikot lelaki2 lain. Tu yg aku risau tuh.
 
Haa tp kalu die cmtu kiranya die lain lah dr aku. Min kalu ko bc post ni ko sila abaikan sbb aku penah jd clinger ko dlu. Ahahahaha. Sbb aku clinger pada sama jantina jerk. Dia ni lain skit la kalu die nk cling ngn aku lain jantina nih. HAhahahahah. Aku penah jgk cling ngn lelaki sbb masa tu perempuan minority kt opis. Masalahnya sini. Lelaki adalah minority. Contohnya harini. Dia sorg je lelaki yg aku nmpk. Lelaki2 lain ntah pegi mana hala. Muahahahaha
 
Cemana ek. To ajak or not to ajak. Ermmmmmmmm............
 

 

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Rindu..

Rindu, rindu ya bener ini dong. wakakakakaka
 
Aku cuma lately rindu kt kengkawan lama. Kengkawan yg lama tak jmpe. Lama tak borak2. Ada urge untuk menkontak2 dorg, and mempastikan aku ada kontak number dorg suma. Dpt add kt facebook pn jd la. Hehehehe.
 
Rindula kalau dpt borak2 balik mcm dlu kn. :D
 
Tp ni bkn sekadar rindu sbb nk kutip duit raya anak2 aku ye. Harap dimaklumkan dgn clear. Hehehehe

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin