October 31, 2011

Diarhea

Tak tau bape kali aku berak smlm yg psti aku mmg xtdo. Aku sedar kul 3pg 4pg 5pg dan 6pg. Selainnya aku bgn utk berak. Kul 6pg aku bgn smyg. Kul 3pg aku makan ubat. Mulanya igt sakit biasa lgpn mmg xlarat nk bgn amik ubat. Skali dia memulas2 mcm ada batu dlm perut. Dh mcm contraction tp blakang skit ;p.

Pg ahad smlm Firdaus dh nangis2 sakit xlarat. Agaknya cmtu la die rasa kot. Pg isnin ni dia ada sesi bergambar lak kt sekolah. So lepas pi klinik anta dia pi skolah. Xleh nk amik dia cpt. Aku smpai umah ase lain mcm. Pipi merah padam. Bibir merah. Sah aku demam!

Jln dr kete ke rumah pn seksa. Lps mkn ubat aku tdo. Bgn2 xase ok jgk. Tp sakit perut dh kurang. Berak pn xde lg dh sbb aku mkn ubat tahan cirit kot. Jgn dia sembelit lak psni udah.

Doktor amik tekanan darah 60/90.. Cm agak rendah kn? Tp dia xkate apa. So aku pn malas tanya. Huhu

Aku masih berbaring. Ready nk solat. Ase mcm nk suruh en. Shahrun je amik bdk2. Tp sian lak Firdaus kalu en. Shahrun baluk lmbt. Xpe la aku solat jap. Pelan2 amik bebudak ni

October 30, 2011

Donut amatur

Potluck utk jiran tetangga.

Buruk ghupenye.

Hohoho

October 28, 2011

Estee lauder

Or whatever the spelling is..

RM550.

For my birthday.

Please!

Keputusan Winter Jacket

Trebass trebass. Eh apa tu? Hahahah...

Dh tau pada komen sebelum?

Terima kasih byk kt Puan Adawiyah (sbenanye harap sgt die tak bc blog ni. Sbb dia baik. kita ni byk mengutuk2 org. huhu maleww. hehe)...

Jadi aku akan pinjam Winter Jacket beliau seperti gmbar tertera.

Sekian, terima kasih.

p/s : 1 ckp la kn? Hohoho.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

October 27, 2011

Misi Mencari Winter Jacket

I will be going to Korea on 5th November 2011 until 12 November 2011. 6 hours flight to there and back to Malaysia. So buang ler 12 jam dari tempoh tersebut untuk dapat masa sebenar aku berada di Korea. Wakaka.

Specifically, i'll be having a course at Sookmyung University, Seoul Korea. 5 Days course only. :D...

But it's too short for shopping i guess.

Last year, my dear friend, Kak Izi, heard me saying. "I'll be back here again definately! For the winter!" Tapi masa tu aku berniat nk pegi ngn En. Shahrun dan Anak2. Last year aku pegi time summer. Suhu lebih kurang suhu time Malaysia dlu2 masa aku kecik2. Takdela kecik2, masa aku Tingkatan 1,2,3,4,5 dlu. Around 25 degree celcius gitu. Same jela ngn mesia... So macam teringin la nk ala2 winter sonata tuh. Hahaha. Sj la buat remark gitu. Tak sangka lak dpt lagi peluang secepat ini. Alhamdulillah.

Lately, angin aku naik ngn cepat. Aku mula memikirkan untuk pergi bercuti tanpa anak2. Aduiai. Hilang sifat keibu mithalian aku tuh. Tak tau la. Kesabaran aku dh tahap tak brape nk sabar dh kot. Hehehe. Takmo2. Aku kene buang perasaan tu. ;p...

So suhu kt Seoul pada waktu aku pegi tu.

City
Seoul
Month
C
F
H
R
Jan.
-2.5
27.5
62.6
21.6
Feb.
-0.3
31.46
61
23.6
Mar.
5.2
41.36
61.2
45.8
Apr.
12.1
53.78
59.3
77
May
17.4
63.32
64.1
102.2
Jun.
21.9
71.42
71
133.3
Jul.
24.9
76.82
79.8
327.9
Aug.
25.4
77.72
77.4
348
Sep.
20.8
69.44
71
137.6
Oct.
14.4
57.92
66.2
49.3
Nov.
6.9
44.42
64.6
53
Dec.
0.2
32.36
63.8
24.9

Note: C- Centigrade, F- Fahrenheit, H- Humidity (%), R-Rainfall (mm). This is the mean value from 1971 to 2000.

Seoul, Weather forecast On November 2011.

Source: www.weather.com
  6
AVERAGES
Hi  13°C
Lo  6°C
RECORDS
Hi  -
Lo  -
  7
AVERAGES
Hi  13°C
Lo  6°C
RECORDS
Hi  -
Lo  -
  8
AVERAGES
Hi  13°C
Lo  5°C
RECORDS
Hi  -
Lo  -
  9
AVERAGES
Hi  13°C
Lo  5°C
RECORDS
Hi  -
Lo  -
  10
AVERAGES
Hi  12°C
Lo  4°C
RECORDS
Hi  -
Lo  -
  11
AVERAGES
Hi  12°C
Lo  4°C
RECORDS
Hi  -
Lo  -
  12
AVERAGES
Hi  12°C
Lo  4°C
RECORDS
Hi  -
Lo  -

Mcm agak sejuk gk kn? Lebih sejuk dr Genting / Cameron kot? Atau sejuk skit je kot? Kompem, aku br search. Suhu kt cameron 14 darjah celcius je. Ek enen, beza 1 darjah je pun. Hahahah.

So ada a few item lah yg aku dok terfikir kan. Perlu ada:
  • Baju sejuk - winter jacket
  • Stokin - aku ada 1 je tu pn dh ilang hoho. so kompem la kene bli. ;p
  • Sarung tgn - sbb aku tgk Awal Ashaari + Scha pakai sarung tgn, dorg kt Korea nih. Maybe harini fly balik Mesia. ;p
  • Beg tgn - utk isi brg2 tu kalu lah aku kene travel2 ke mana2 kalu kt sana nnti. Hahah. Ini sgt mengada. But actually, aku nk bli beg yg besar yg muat telekung, sejadah, laptop, dan baju sejuk. Wah. Baik aku bwk je beg roda aku kemana2 kn? Hahahaha.
  • Cover tgn - ini kalu aku malas nk heret telekung kesana kumari. So kalu pakai bj kurung, takyah risau lengan tu jatuh2 time angkat takbir.
  • stokin panjang. Smlm aku dh jmpe. Masa kt Sox World. Tp sbb dh bli stokin n sarung tgn, aku ase mcm mahal lak stokin panjang ni. Stokin panjang ni bole pakai kt dalam. mana la tau sejuk sgt kn. pstu kalu kt mesia pn bleh guna, nk naik moto senang nk angkat2 kain. Hmm. Ase mcm kene patah balik pi sox world nih.
  • Tuka duit won... En. Shahrun kata kt midvalley mcm bagus tuka situ sbb die tgk ramai tuka situ. Bila lah en. Shahrun nk bawak aku pi midvalley yer? hmmm.
Benda2 kecik tu aku tak risau sgt kot. Takde pn takpe. Still bole cover ngn bende lain. Lgpn smlm aku dh bli stokin ngn sarung tgn. Bole la nk cover tahap kesejukan kt sana nnti insyaAllah... Kt sana aku ada 2 org lg kwn, org Malaysia. Sorg Chinese sorg Indian. Hemm boleh lah buat kwn nk cari mkn. And ada gk kawan dr Brunei. Katenye kt Brunei alim lebih dr Malaysia. Tgk la pemimpin dorg cmne kn. Aku harap boleh la geng ngn diorg time nk smyang sume, :D.....And cari makanan yg halal. Amin....

Tapi aku risau jaket. Aku ada blazer, tp blazer tu dh agak tak best. Tp boleh jela kalu nk pakai. Bkn apa, byk bahagian yg dh koyak. Pstu nk otter 1 hal. Cewah otter malas, shopping baru rajin. ;p... Aku dh usha banyakkkkkk. Tp sumenye tak menepati citarasa dan duit. Smlm masa pi Sox World kt area Jusco Equin Park tu, ada la jmpe kt Kedai nama Winter Time. Mcm secondhand winter jacket kot. Sbb ada bau skit. Kaler belang2 pink, putih, itam, kelabu... Tp mcm over sgt la plak. Sbb tang leher die mcm tak best. Wpn harga die murah RM68. Dan dia adalah berbentuk jump suit. Aku nk ianya berbentuk Blazer, so mcm skema la skit kn. Tp blazer aku tgk smlm RM499!!!!.... Kt online ada yg dlm 200 lebih, 300 lebih. TP tula, nmpk model je pakai gmbar. Baju sebenar tak nmpk. Takot tak muat ngn size badan aku ni yg almaklumlah. Bontot besau. Huhuhuhu...

Cari blazer kt Sogo ngn Parkson kt The Mall - RM249!!!!! Yela, jenama sama Erika. Tmpt je lain. So rege pn sama. Mcm tak berbaloi la plak. Wpn boleh la gk nk pakai kt Mesia. Aku penah tgk Nurul Izzah pakai Long Blazer kaler putih kat Parlimen. Suwitt sgttttt. Mana die bli eh? Tu yg terfikir nk bli Long Blazer gk tuh. Tp mahai la plak. Semata2 nk pegi korea 5 days. Huhuhu. Lgpn mmg bajet kurus, nk tampung perbelanjaan kt sana lg (shopping kt sana lg. hoho)... Lamaa btol aku amik masa nk fikir.

Ase tu a antara punca aku jd cpt marah... Cpt angin.. .Skg ni..... Sesuatu yg aku nak, tp tak dpt. :(.......

Smpai aku dh smpai tahap. Aku takmo bli apa2 lg dh. Duit aku abis ke lain. Konon ada save sikit utk Bli Blazer ke hape ke. Tgk2 dh takde dh. :(...... Tu pn nk down kn? ;p...

So aku bli yg penting2 je. Lgpn masa pn takde. Siyes aku takde mood... Smpaikan nk kemas rumah, lipat kain, masak pn aku takde mood lately. Sbb down....

And dpt la 1 brite gembira (alamak, dpt brite gembira kene la lipat kain n masak best2 kn? Hahaha. alamak2. ), ada jiran tetangga aku offer aku pinjam Winter Jacket dia. Awal tahun ritu dia pi Egypt. Wah baik nyaaaaa. Dan2 tros stuju nk pinjam. Tp orangnya kurus gila berbanding aku yg gemuk dan berpaha besar ni. Smpt lagi dia amik ati aku ckp, time die bli tu pregnant, so maybe aku muat la. Kalu tak muat jugak cmne? Alamak, kne mendownkan diri balik ni. :(......

En. Shahrun bg cadangan pinjam adik aku punya. Tp adik aku tu Lelaki. Lgpn bilanya nk balik rumah mak aku n try sume tu? Wiken ni dh balik kg. :(... Weekdays mana ada masa dh. :(... Wah tetibe ase nk nangis. Sgt ntah apa2....

So ptg ni, kite tgk. Sama ada baju tersebut muat atau tidak?

Ini Puan Adawiyah yang offer aku pinjam Winter Jacket dia. Menarik gk kn?

Winter jacket kaler pink. I loike, tapi tak ckp panjang.. :(
Suka ropol2 kt lengan tu. Tapi kecik dan tak ckp panjang. kalau ada pun mesti mahal kn? :(. Butang2 tepi kiri kanan pn agak suwit gaks. Last gmbar tu panjang dh cukop siap ngn kembang ala2 skirt lagik.. Tp ropol kt leher lak mcm over. Yg pnti, actually, aku tgh cari blazer cum winter jacket berkaler coklat. Ala2 Autum in My Heart n Winter Sonata. Bluek. Hahahaha
Jeng jeng jeng,......

Jadi misi mencari Winter Jacket masih belum berakhir.

Bersambung....
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

October 25, 2011

Hafiy Dan Laut

Dulu aku tak tau pun 2 benda ini sgt sinonim smpai la aku tgk gmbar2 ni yg en.Shahrun amik masa kami kt Tanjung Ara. Masa ni dh nk balik dh sbenanye. Tgh buang2 masa sbb Flight balik Semenanjung petang. Masa ni aku tgh bwk En. Firdaus pi kencing kt toilet.

Smbil tunggu kami, En. Shahrun pn bwk Hafiy lepak tepi laut. Very the very the sweet pic ni keh. Dgn die merenung laut entah apa die fikir. Syahdu pn ada kalu tgk lama2 gmbar2 kt bawah ni....

So sweet la Hafiy.. Mama suke sgt... :D












Aku pun tak tau kenapa ada gmbar jd besar, ada gmbar jd kecik. Wakaka. Malas aku nk adjust. Lantak ko situ. ;p
Ok tu je nk share. Bai.

Gambar Berempat di KK Sabah 2011





Aku dh lama tingin nk mcm pi amik gmbar kt studio la kn. Sj nk 1 gmbar yg aku boleh frame kn. Frame gmbar dlu2 yg simpan dlm kotak masa pindah pn tak keluar2 kn lagik. Wakakakak.

Dlu2 aku penah berangan nk frame kn 1 gmbar cntik besar2 and then letak kt kepala katil. Wakaka. Over kn? Ala2 cite Kabhi Kushi Kabhi Gham lah. Kire org2 kaya kn suke wt gitu. Wakaka... Tak hengat nye angan2.

So sj la share gmbar2 mcm perempuan mengandung ku ini. Huhuhu...

Balik dr KK aku period k. So jgn sesapa ckp aku pregnant. Gua lempang laju2 kang. Wakakaka. Emo ni emo. ahahaha. ;p

October 24, 2011

Moreh, SPA and Girls Day Out


Khamis lepas (20 Oktober 2011) adalah hari gaji bagi Kakitangan Kerajaan dan juga hari Bacaan Yassin kt Surau Villapark.

Masa dekat Office, member ajak mkn kt McD. Ada promosi Quater Pounder. Makan ramai2 memang tebaik. RM6.99 je kot 1 set ngn air n fries. Kitrog mkn kt The Mall. :D


 
Aduh terliur sey tgk gmbar atas ni :D

Untuk Moreh Surau Villapark, Last week En. Shahrun suruh aku buat Bubur Jagung. Sebab masa parents dia dtg rumah kitrog, bubur jagung aku agak maveles la jgk. Wakaka. Yela, masa tu pakai santan pekat yg dh siap perah tu. Pstu bahan2 pn byk lg. Kalini aku Cuma pakai bahan lebihan haritu plus santan perah sendiri. Bg aku kurang kick la. Gula Merah pn dh tinggal sikit. Walau bagaimanapun, rasanya masih tidak begitu mengecewakan. Hohoho.

Ntahlah, aku slalu niat kalu aku bake or make sumthing yg best aku nk amik gmbar n share. Tp mmg tak terbuat. Lauk bodo2 aku hari2 jgk yg aku amik gmbar nye sure korg bosan kn? Hik hik…

So this week, since takde org yg volunteer utk buat moreh, so En. Shahrun request lagi aku masak. So kali ni dia order Mee Soto. Memang aku dh biasa buat Mee Soto ni sebab bende ni fav En. Shahrun dan anak2. Tak tau la Org Banjar memang suka mkn sup sup ke? Tp hari tu aku twisted skit recipe Mee Soto aku dengan guna Kaedah yg mak aku guna pakai. Iaitu pakai Perencah Mak Siti Mee Soto shj. Wakaka. Tp ada la adjustment nya skit bg menampakkan profesionality seorg ibu mithali. Wakaka… Kira kalu masak Mee Soto bese, ase die bese2 jela. Tp kalu letak perencah tu kick dia ada sikit terangkat. Masa mak aku ajak Nenek + Atok aku mkn2 kt rumah raya haritu dia buat. So En. Shahrun suka n bli. Memang sejak dr tu takde buat Mee Soto. So since dh dpt tempahan special, aku pn try la guna kaedah mak aku tu. Alhamdulillah menampakkan kejayaan. Kui kui kui.
Gmbar pun takde gk. Maklumlah pemalas. Sebenarnye Iphone aku 100% ada kt tgn En. Firdaus kalu aku balik rumah. Menyebabkan aku malas gile nk update2 kalu kt rumah skg. Nak2 En. Firdaus dh makin pandai browse sendiri bagai. Aduiai…
Balik2 kerja memang tros bersilat kt dapur. Aku biar je anak2 kt hall nk tonggang ke tebalik ke. Aku Buat sup, Sup kene 2 kali pemeringkatan. Rebus sekali, buang air then br buat kuah. Itu memang fatwa En. Shahrun. Bole pakai gk la. Kn kalu kite rebus2 tu kuar buih2 kaler itam tu? So buang benda tu la. Pstu yg lawaknya. Lepas tumis2 bawang+halia, letak sup bunjut + perencah mee soto mak siti, letak skali kiub ayam. Wakaka. Kompem la kiub ayam norr tu amik rebusan ayam berserta ngn buih2 kaler itam tu kn? Layan kn ajer. Janji sedap dimata sedap jgk dimulut ketika mkn. Hikhik.

Buat kicap sambal. Blend aje nk cepat.

Masa goreng ayam and sejukkan. Aku letak tepi. By the time aku ready nk siat2 isi ayam tu tau apa berlaku? En. Firdaus n En. Hafiy dh kidnap ayam yg aku letak tepi tu n lapah secara beregu. Ampeh. Hahaha. Korban 1 aksesori Mee Soto aku.

Pstu aku rebus fish ball + fish cake + sayur. Berusaha aku asing2 kn bekas siap letak cling wrap tuh. Punyelah konon ala2 catering. Kekekee… Skali En. Shahrun balik smyg magreb. Die nk bukak 1 nk campor adok kn sume. Jenuh n amik masa nk buat benda tu die nk campo2 kn? Tidakkkk. Dlm ati doaaa  jgn la die buat mcm tu. Penah mengcling wrap tak ilang lg. Dh la aku takleh nk protes nanti dia mrh. Paling2 pn menangis dpn Allah je laa… Huhuhuhu. Allah maha kaya. Die tak bg aku nangis malam tuh, En Shahrun tak jadi campor adok kn semua. Sayur sawi je die cmporkan sebab cinonet sgt utk die asing2kn. Legaaaa rasa hati ni. Alhamdulillah.

Air rebusan yg sama aku rebus Mehun yg aku dh rendam awal2 td. Pstu lebihan air tu, tak byk dh lebih sebab semua mehun dh serap. Aku cmpo dlm sup. Bila rasa meehun tu tanpa kuah, dh sedap dh. Sebab die serap air rebusan fish ball, fish cake n sayur td. And aku mmg ada letak garam skit kt kuah nk rebus tu. Wallah mantop… :D

 Alhamdulillah, habis hasil masakan aku malam tuh.

Esok nya Jumaat (21 Oktober 2011) aku dah plan ngn ida nk pi Slimming Sanctuary kt Midvalley untuk sesi berspa-spa. Gmba kt bawah ni sebelum la. Masa br lepas parking. Anak2 anta nursery. Sepagian aku kemas rumah apa yg patut. And bergegas ke Midvalley. Dlm kul 1130pagi aku kuar. kul 1230 tak dpt parking lg. Aduiai.. Aplah byk sgt manusia kt Midvalley haritu ni...

 Pstu smpai2, Miss Ida dah smpai dlu dh. Wah makcik ni mekap tau. Aku dtg clean n clear je. Sebab takot lmbt. Umah kn jauh. ;p....

Tak lapar pn. Tak igt nk mkn pn. Sebab sebok borak ngn dia je. Mcm2 citer kuar. Lama tak jmpe.

Memula org urut. Time urut tu aku ase best plak. Sebab aku mmg exhausting sgt2.. Tetibe ada org urut2 belai2. Mana tak best... Pas urut masuk Sauna. MashaAllah peluh tak hingat. Ida ckp, lepas masuk sauna ni bleh kurus la? Hahahaha. Kurus tu takde, muka merah padam tu ye.

Ps kuar Sauna, Masuk jacuzi lak. Aku tak suka la jacuzi tu kot. Air dia bau pelik. Takde la bau2an susu2 an ke hape die taruk. Pstu badan aku gatal2. Yucks. Tak shukee. Hehehe.

Kuar jacuzi settle tukar2 baju, buang air. Punyela dok menahan dr dlm jacuzi. Aku nk je kencing kt jacuzi tu. Tp mcm tak civilized lak. Kuar jacuzi pi hot shower, pn ase tak civilized. Kuar dr hot shower, siap pakai bj br aku pi toilet kencing. Puuuhhh legaa. Eh tu pn nk cite? Wakakaka

Pstu die halau pi consultation room plak. Tu yg amik gmbar di bawah. Kire sebelum dan selepas. Muka aku merah padam sebenarnye. Sebab sauna room tu. Tp okla. Ase fully energized. Berbaloi la RM68 je kot. Dia push2 soh buat lg. Soh sign up for mini package. Aku ckp aku takde duit sbb nk pi Korea. :D...
 Otw balik tu, teman puan ida pi bli barang kt Mac. Gilo la pakai Mac. Wakakak. Tp mmg cntik pn la. Tp aku blom ready lg utk benda tu. Gua pakai silky girl je. Cuma compact powder pakai Lauriel, tu je yg sesuai pn. :D. TP tinginnn nk pakai SK-II..... :(...

Ops lupeplak. Sblm pi Mac tu kami pi mkn kt The Manhatan Fish Market.... Ida blanje... Masa memula agak lapar so sedap laa.. Tak tau brape Ida spent utk makan kt sini. Dia ckp murah2 sbb pakai Groupon... Tp aku suspek agak $$ gk. Tenkiu ida. Dh la lebihan makan die soh tapau bg kt En. Firdaus n En. Hafiy. Aku blom hidang utk 2 org budak tu, diorg dh sebat dlu sendiri. Paling suka ialah En. Hafiy. Yg liat2 seperti sotong tu dia tak mkn la. Die mkn ikan n fries... Susah sbenanye nk suruh En. Hafiy mkn. Kene la ngn tekak die tu. ;p....
Phew... Legaaaa dpt update...

Ntahla takde citer menarik sgt nk update pn. Bkn la hidup ini terlalu membosankan. Cumaaa. Entah la ek.

Mgkn aku dh smpai tahap. So over it with the current social networking. Wakaka. Ntah hapa2.

Tp still ada lg kehendak nk update. Cuma ceritera tak mengizinkan.

Aku cerita psl agama org kata aku poyo.


Aku cerita psl family kate aku menunjuk2 lak.


Cerita pakai spek itam kate mata aku rabun - memang mata aku rabun, tp aku malas pakai spek. wakaka.


So akhirnya, takde apa la nk dicerita. Cerita pasal pegi spa ngn ida ni pn, ida yg ckp. Haa ko cite la pasal ko pi spa ni. Wakakaka.


Ngade2 kn. Nk update blog pn nk kene ada org push2. :D


Selagi ada org suruh aku update, insyaAllah aku akan update. Cume skg ni, dlm hati ada sikit berat. :(

October 20, 2011

Moreh n girls day out

Cant believe i be doing this 2 great things on the same year! ;)

2011 was a great year for me Alhamdulillah...

Brand new job environment.

Brand new house (actually i moved in on november last year)

Best Aidilfitri i've ever had

The great Sabah expirience

Sahabat rimba gatherings

Disabled System roll out - 6 zones all over Malaysia

Penang with family

Teluk batik, hot springs etc

And now this 2 things

I cooked mee hun soup for moreh tonight. I've used my mom's latest recipe. Which turned out success! Alhamdulillah..10 people or so came to the surau and enjoy it very much.

Sorry guys no pics.

I cant handle 2 running kids n taking photos at a time anymore. It's too imposible nowdays.

And tomorrow i'll be meeting my best buddy Miss ida. Actually she's married but since it is her nickname. So she'll be a 'miss' her whole life i guess. Hehe

We be going for a treat at a SPA n had lunch together. Will update on that tomorrow insyaAllah.. And hopefully there will be sime piccas. ;p

Actually i am too tired to think on what to write. But i cant believe that i had no story at all this week. So i need to write.

I guess that is all for now.

Good nite now. To sleep.

Babai

October 17, 2011

Check List Sebagai Wanita

Rujukan

MUSLIMAH YANG DIKASIHI..
Jadikanlah dirimu seperti permata yang berharga di celah kaca,
Ikutilah perintah agama, jauhi larangannya,
Al-Quran panduan hidupmu,
Al-Hadith menjadi sumber rujukanmu..

Seindah hiasan di dunia ini adalah WANITA SOLEH.. Betapa beruntungnya jika diri kita tergolong dalam kumpulan ini.. Ketahuilah kaum hawa sekalian..sesungguhnya ALLAH s.w.t amat meninggikan darjat seorang perempuan itu sehinggakan adanya satu surah di dalam al-Quran mengenai perempuan.. Maka peliharalah diri kita agar kita akan sentiasa dihormati dan dipandang tinggi walaupun kita diciptakan daripada tulang rusuk yang bengkok. Antara perkara- perkara yang perlu dijaga oleh MUSLIMAH ialah :

1- Bulu Kening : Menurut Bukhari, rasulullah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening- Petikan dari Hadis riwayat Abu daud di dalam Fathul Bari

2- Kaki (Tumit Kaki) : "Dan janganlah mereka(perempuan) membantakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan" - (An-Nur : 31). Keterangan : Menampakkan kaki dan menghayunkan/melenggokkan badan mengikut hentakkan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng.

3- Wangian : Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina da tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya yang ber'hidung belang' .

4- Dada : "Hendaklah mereka(perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada mereka" (An-Nur:31)

5- Gigi : Rasulullah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya juga yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah.

6- Muka dan leher :Dan tinggallah kamu(perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasanmu seperti orang jahiliah yang dahulu. Iaitu bersolek dan sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang jahiliyyah.

7- Muka dan tangan : Asma Binti Abu Bakar telah menemui Rasulullah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasulullah: Wahai Asma!Sesungguhnya seorang gadis yang telah haid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah sahaja. (Petikan dari Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari)

8- Tangan : Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya. (Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi)

9- Mata : "Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya". ( An-Nur:31)

10- Mulut(suara) : "Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik" . (Al-Ahzab:32)

11- Kemaluan : "Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka. " (An-Nur:31). apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya. ( Hadis Riwayat Al Bazzar ).

12- Pakaian : Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata, maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti. ( Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud, An Nasaii dan Ibn Majah )
.

Semoga kita semua dapat memelihara diri kita sebagai seorang muslimah dan hidup kita sentiasa berada di bawah rahmat dan kasih-sayangNYA..InsyaAllah...


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

October 14, 2011

Tiada Yang Lebih Baik

Solat Subuh Berjemaah Suami dan Isteri.

Dalam islam kan, Isteri kena patuh dengan Suami. Dan suami perlulah menjadi pembimbing agama kepada Isteri.

Perasaan itu, amat tebal ketika bersolat subuh berjemaah dgn Suami. Kebetulan malam tadi anak2 tidur lambat dan diorg tak larat nk bangun awal pagi ni. Jadi Allah beri keizinan kepada kami untuk bersolat subuh berjemaah. Walau bagaimanapun, gambar di atas bkn anak kami. ;p.

Tatkala, suami menyuakan muka, untuk mencium aku selepas kami habis sembahyang, sampai sekarang aku rasa kemanisan ciuman itu walaupun tak sampai 2 saat.

Terima kasih Allah beri aku kenikmatan ini. Terima kasih suami kerana kasih sayang dan pengorbanan mu selama ini.

:D


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

October 13, 2011

Kick Start Hafiy's Potty Training.

Ok since aku dh post previously keberjayaan potty training Firdaus. Alhamdulillah. Wpn masih ada hickups here and there. Tp we are progressing. And dpt sokongan penuh En. Shahrun. Alhamdulillah... Hopefully, things will progress positively.. InsyaAllah...

So skg, lets us focus on Hafiy plak.

Actually, while starting Firdaus pampersless during the night. Aku dh start skit2 suruh Hafiy kencing kt toilet. Dia sgt cooperative. Sebab dia dok tgk abang dia kencing kt dlm toilet bowl. Very good boy and fast learner ini budak! Tapi, prob yg masih ketara, which he still not ready for pampersless during the day (1st step), wpn dh kencing kt toilet, dia masih kencing dlm pampers. Blom dpt lg spotless pampers. Takpe. Pelan2 kayuh yer Hafiy. :D...

Now a few action had to be done:

  • Kencing setiap kali mandi,
  • Kencing setiap kali ajak Firdaus kencing.
  • Try to spot each time Hafiy tunjuk sign nk berak, so cpt2 bwk die pegi berak kt toilet.
  • Try to aim for a spotless pampers.
Ok lets start!

(here we go again!)

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

October 12, 2011

Henpon sula demam

Cian dier.. Oleh itu kita anta buah ati dia ke klinik..

October 11, 2011

Last port

In sabah

Hospitallity is nombor 1. 2nd time here and definately be back!

Our last resort before boarding home: tanjung aru. Fantastic beach. With tired sons. ;)

Last day sabah 2011

Kompem! Nak pegi lagi!

Nk pi sopping kt pasa pilipines. Daaa

October 10, 2011

Sampai, kundasang

Alhamdulillah...