May 29, 2014

The Kid's Progress

Firdaus
Masuk pertandingan, tak tau la nasyid ke, choral speaking in bahasa arab ke. Tapi adalah benda yang dia kena hafal. Being Firdaus, dia kalu bab menghafal ni memang laju. Tapi sebenarnya dia tak paham pun. I know, sepatutnya tak boleh macam tu kan? I, being a bad mother, tak boleh nak betulkan bende tu lagi. Sedih! My bad... huhuhuhu... So blom sempat translatekan benda tu untuk Firdaus lagi. Tapi masa dia cerita tu, hari yang sama dia announce dia and kawan baik dia Adam Husin dipilih untuk masuk. Saja lah mama sebut a few names (mama being very infeority complex huhu) diorg tak terpilih. Tros kembang kempis idung mama ko ni nak. Hahaha. Ntah apa2. So kena suruh dia sebut balik ayat yg dia hafal tu then translate kan. Dh masuk hari ke empat plan nk buat tp tak buat2. It was last Friday Firdaus mentioned it. Tapi hari2 mama soh ulang. Pasal takmo dia lupa. Tp mama sendiri tak ingat2.........
 
Hafiy
As usual sgt lah byk benda yg dia explore. And slalu jadi anak yg paling stuborn. The thing about him is... HE NEVER FAILS TO SHOW RESPECT TOWARDS ME N HUBBY. .Tu yg mama touching tu. Marah la pukul cemana pun. Tetap sayang mama. Tak sayang abah, tp sblm tdo salam peluk abah. Pdn muka abah.. Mmg sj mama nk soh dia touching. Hihihihi... Dia kena marah mlm td, dia minum air dh biar atas lantai. Ammar main air tu, air sirap. Pstu abah angin sbb sepah. Sebenarnya, HARI HARI MACAM TU!!! Hafiy memang degil sikit. Ckp la byk kali mcm mana pun. At last smlm mama kene suruh dia baring dlm pelukkan mama, and explain kt dia satu persatu why  mama and abah cannot tolerate that... Nanti lantai kotor, nanti ada semut, nanti semut gigit.. Kaki lekit.... Baru lah dia anggur... Welll kids mmg cmtukan.... Marah lg tak mkn saman.. Kalu explain br dia mcm dgr skit. Kita tgk ptg ni dia buat lg tak. Huhuhuhuhuhuhu.....
 
Ammar...
Ok ni progress paling comel. Actually it was 2 days ago dia start to SPEAK! Hahahah. Slama ni dok mumbling ckp apa ntah. Like akak (dia pggl ai akak ok.. i dun know why but he totally refused to call me mama.. uwaaa) and ayai (call abah dia.. sukati dia je. huhuuhu) itu memang clear la dia sebut and tau dia referring to who. Lain2 tu.. Merapu banyak... Skali smlm tiba2 dia ckp... Btol btol btol.... Tersembur2... Then 'habis'.. 'pandai'...'amin'... Skali byk plak nak pandai tu. Happy mama.... Alhamdulillah......
 
Ok tu je nk storry.. Ok bai,

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

May 20, 2014

Peel org berpuasa

Just a short note.

Sejak akhir2 ni mind set cm kekanak skit.

Bersabar jela anak2 n suami ngn mak/ bini diorg nih. Huhuhu..

Kene ganti puasa.

Xleh puasa hari2. Asek tak larat. Etc. Blom ptg dh fikir nk mkn apa. Ok tu lumrah...

Tp kali ni LEBIH TERUK... 

Tetibe jd GRUMPY...

LAPAR LAPAR LAPAR...

Iman di dada berkurangan kah? 

Wallahualam...

Bersabarlah wahai kesayangan ku... Huhuh...

Ok bai.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

May 02, 2014

Bukti Hafiy anak abah

Do you know that Facebook has ability to suggest a person by his/her previous photos?

Well now you know.

I've seen it for several times. I also wonder how did facebook knew this person is who? At first facebook detected a face when there is a face inside a photo. Next thing you know, it give you suggestion and names. Scary? But that's just technology people! Hehehe..

But today, i'm quite amused by facebook ability. I was just about to tag my kids on recent photos that i post. Not reason. Saja2. And when it come to Hafiy's face, look at what facebook suggested!

Totally anak abah isn't it?

Wpn he wud totally denied it many many times. He wud go like...

"Hafiy takmo sama ngn abah, Hafiy nak sama ngn mama.."

Sorry nak, you memang totally Banjarian.. Case closed.. Hahah!