November 28, 2013

Sorry Ammar

Smlm mama tak sihat.
 
Mama dpt rasa susu mama mcm kering.
 
Ammar nangis mlm td time nk tdo. Pujuk2 lama2 br dia ok. Mama dh tergerak nk bancuh kan susu dh mlm td.
 
Sorry ammar. Allah nk uji kita kot. Lately mama asek demam plak. Mama happy n content ngn kehidupan sekarang Alhamdulillah. Tak ada yg kurang.
 
Cuma masa always kill me... Asek tak ckp masa. Berkejar ke sana. Berkejar ke sini. Pace very the laju. Huhuhu....
 
Nnti kita bli cup. Ajar ammar minum air masak. Huhu.
 
Ok bai. I love u sayang. hehehe

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

November 26, 2013

Anda Byr Cukai Anda Tolong Negara

Anda patriotik.

Aku tak boleh blah dow.

Sekian.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

November 22, 2013

Kek Keju Meleleh

Bukan nama sebenar.. Eh memang nama dia laa.. Kikikiki
Kek Keju Meleleh
Bhn2 Utk Kek
*100g tepung hongkong/tepung kek
*60g tepung jagung
*1 sudu kecil baking powder
1 sudu besar ovalette
100g gula kastor
4 biji telur
2 biji kuning telur
50ml air sejuk/susu cair
75g mentega cair

Cara Membuat
1)Ayakkan dahulu bahan yang bertanda*
2)Mixkan semua bahan di atas kecuali mentega cair.
3)Pukul sampai gebu baru masukkan mentega cair.Sebatikan.
4)Bakar dalam oven pada suhu 160c-170c selama 45 minit @sehingga masak.

Untuk Cream
250g cream cheese
120g susu pekat manis
50ml Susu Cair/Susu Segar/UHT Whipping cream
*Mix semua bahan dia atas hingga sebati,adunan ini memang cair.(bagi yg nak cair lg,tmbh lg sedikit Susu Cair/susu Segar/UHT Whipping Cream ye)

Untuk Hiasan
1 buku (250g) cheddar cheese,diparut 

Cara penyediaan
1)Kek yang masak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi pada 2 keping,tuangkan cream cheese di atas kepingan pertama.
2)Lapiskan dengan kek,tuang semua baki cream cheese tadi.
3)Parutkan cheddar cheese di atas kek.Siap.

~Selamat Mencuba ^_^~
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

November 11, 2013

Education Anak

Sabtu lepas ada ujian diagnostik Muhd Firdaus. Alhamdulillah next year dah masuk darjah satu.
 
Tak risau pasal nak beli kelengkapan, walaupun bajet takde sbenanye. Almaklom lah bonus masuk bulan 1. Adoi ai. Bkn tak bersyukur. Tp kena korek2 la kn. So setelah bincang2. Ini la gunanya simpanan hari tua anak yang telah dibuat. Terpaksa korek situ la. So tu psl tak risau. Tp kesian la. Sepatutnya simpanan tu utk dia masuk U nnti kan. Huhuhu. Poyo sgt bape tahun lg pun nk masuk U nyer. Hahahaha.
 
Saba lah en. shahrun yer. Bini u ni memang poyo. Sblm u kawin ngn i u dh tau kn i mmg poyo. So redhokan aje ler. Adoiainyepunnn. Hehehe...
 
Lebih risau psl ability dia sbenanye. Tulehhh.. Masa dia 4 years. Langsung lantakkan situ jer. Actually, masuk anak 3. Mmg education anak2 aku agak mengabaikan ler. Huhuhu. Dlu slalu gk ler, ptg2 buat tusen itu la ini la.
 
Untung sgt Hafiy tu mcm cpt tangkap jugek and dia lebih berdikari dari abang dia.
 
Dpt mak cmni. Hazab uols nauzubillah. Huhuhu. Bkn ape. Ammar slalu ajak ai baring relek2 dpn tv. Wpn siaran katun doplohpatjam. Huhuhuhuhuhu......
 
Kira Hafiy kt sekolah cikgu ckp, masih Par la akademik dia. Dia dh boleh bc - ba ca da smpai za la.. Cuma biasalah budak2 4 tahun kan. What do you expect? Kejap nak kejap taknak. Huhuhuhuhuhu...
 
Tapi mmg terkilan balik kerja tu takleh atau takde nk buat tusen mcm dlu dh. Huhuhuhuh. Kerja rumah pn byk beno culas nye skg. Anak 3 je kowtt. Cmni pesen nk tambah anak lg?
 
So tu yg risaukan Firdaus. Yes, dia dh boleh bc, semakin laju la pronouncing and spelling. Dan sbenanye agak rugi tak tusen kan dia. Sbb memory dia very good.
 
Bayangkan, dia boleh hafal soalan Ujian yang dia buat sabtu haritu. Siap hafal skali ngn jawapan. Ujian dari kul 830 - 1030.
 
Dan bayangkan perasaan. Dia tulis balik semua soalan, dan apa dia jwb. Dan jawapan dia tu SALAH! Apa perasaan? Perasaannya. Yes, anak aku ni ada potensi. Tapi sadly, without knowledge. Salahkan siapa? Salahkan diri sendiri. Huhuhuhuhuhuhuuhuhu...
 
Masa Ujian tu ada sesi taklimat. En. Shahrun pun ckp dialog cmni kat aku... Kan skg suma dia dok uji tahap prestasi pakai band2 tu. Ayat en. shahrun cmni...
 
"Firdaus semua dok kt Band 1.."..Tapi nak sedapkan hati, dia bc2 kt page lain. Yg test band 2 3 tu. Ada la jgk yg Firdaus tau. Huhuhuhuhuhuhu.....Lepas tu tros kami tak lalu mkn... Seriously.. Mmg ase besalah kot. Huhuhu...
 
Rasa nk menangis kot. Tp takpayah nk menangis sgt. Salahkan diri sendiri.
 
Chee... Bila org tanya, ai mmg tak put high hopes sgt. Konon... Alaaaa, i know, uols ni sume msti paham perasaan i kalu uols pn cm i.
 
TP sekurang2 nya. I tak sedih sgt. Bkn anak i tak pandai. Tp i je yg malas, not to say push him.. TP at least support and bimbing dia la kn. I mean. Dh aku pn malas ajar dia baca, how do i expect him to know how to read. Nak harapkan cikgu? Bkn anak dia kot... Huhuhuhu...
 
Seriously, i blame myself. I feel bad and ase besalah sgt kt Firdaus. Huhuhuhuhu....
 
Then dlm sedih2 tu. Lg sedih tgk kegigihan Firdaus. Dia dok amik buku, tulis2 tu ni. Dia mmg rajin uols. Dia tulis balik apa yg dia igt masa ujian. Then soh kami test dia.
 
Yg klakarnya. Kalu let say 2 tambah 7. So boleh la dia tambah. Cuba 3 tambah 8. Tak ckp jari tangan, jari kaki pn dia pakai uols. Adoi terbahak skejap tgk peel anak sendiri. Kalu buat bentuk lazim tu uols. Jenuh la nk angkat tgn n kaki nk mengira. Adoiii.
 
Hafiy pn tgk abg dia, dia pun nk menyelit skali. So buat la yg senang. 2 tambah 1 berapa.
 
Slumber rilek member tulis balik 2 + 1 dekat sebelah simbol =.... Uwaaaaaa. Bunuh diri mama ko nakkk Hahahahahahahaha....
 
Sedih is tiada guna kalau tak buat apa2 kan. Dh2 la tu bercuti dari jadi ibu kn. Lama beno dh cuti sejak lepas bersalin anak no3 aritu. Hahahahaha....
 
Ok anak2. Mama akan bertindak sebagai guru tusen semula... Iyeke ni?
 
Huhuhu... Doa2kan la uols.. Hihihi..
 
Ok thanks bai. ;p

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Primevere Boutique


Salam semua,

Adik i ada buka online boutique. Sudi2 la singgah yer.

http://primevereboutique.blogspot.com/

Tq for your support. Hiks.