September 29, 2011

Merajuk...

Anak sulung saya baru mencecah usia 4 tahun. Dia dia mempunyai akal fikiran dan pandai berfikir sendiri.

Mempunyai kemahuan berdasarkan daya pemikiran nya sendiri.

Akhir-akhir ini. Dia kerap merajuk.

Kesnya, keinginan dan kemahuan yang sangat-sangat calculative itu bertentangan dengan locality pemikiran saya sebagai ibunya.

Contohnya, dia tak mahu kerap-kerap ke toilet. Namun sedari kecil, saya sudah tahu sign language sekiranya kepalanya mula mengeluarkan signal "pundi kencing sudah penuh". Sambil2 menari2 mengelilingi segenap rumah, Muhammad Firdaus ( Syurga yang Terpuji), menidakkan kenyataan bahawa dia mahu ke toilet dan membuang air kecil.

Lalu saya marah dia. Lansung saya dukung ke toilet, memaksa dia membuka seluarnya. Sebaik saya angkat dia ke atas bangku toilet. Laju luncur kencing nya. Dan dia menangis sakan kerana mamanya berjaya memaksanya kencing. Die menangis seperti post saya sebelum ini. Mencari ruang sempit, menangis seterusnya menghantar sign kepada saya bahawa dia sedang merajuk. sigh......

Tak lama selepas itu saya berjaya memujuknya. Selepas terlalu sayu dia mendayu2 menyanyikan tangis hiba "Nak abah. Nak abah".. Sambil sayu, sambil cemburu pn menghantui saya. Mulalah saya bertanya kembali. Bagaimana kalau benar dia tak sayang lagi mamanya dan lebih kepada abah?

Lewat malam. Dia tantrums lagi. Pasal kencing juga. Kerana semalam, cuaca panas, dan Syurga yang Terpuji saya minum lebih banyak air dari biasa. Bagus untuk kesihatan nya. Namun tak berapa bagus utk pundi kencingnya. Tapi sepatutnya saya sudah berjaga2 dan bangunkan dia tgh2 malam untuk membuang air. Namun. Saya kan mama yang cuai banget. Lalu tgh2 malam dia mengejutkan saya kerana tempat tidurnya basah.

Mujur, Allah itu maha mengetahui dan saya berjaya menahan kemarahan saya kerana dibangunkan waktu malam. Lalu saya pun membawanya kebilik air. Rasa saya sy ingin membilas badannya, dan menukarkan pakaiannya. Sekali lagi minda Syurga yang Terpuji sangat calculative. Dia tidak mahu mandi!

Saya sebut kotor sayang. Kotor kena mandi.

Smpai tahap amarah saya pn muncul. Sy diam. Tak berdaya berkata apa2. Namun sy cuba menahan diri tidak memarahinya. Cepat2 saya mengingatkan diri. Usianya 4 tahun, masih sukar untuk dia memahami najis itu kotor.

Mujur juga abahnya mahu membantu dan bangun untuk ambilkan pakaiannya. Lap kan badannya. Sebab saya perlu tidurkan Muhamad Hafiy ( Yang Memuliakan Yang Terpuji) pula kerana beliau terjaga tatkala Syurga yang Terpuji menjerit ketika air yang sejuk terkena kulit badannya - apakan daya water heater tak dan nk panas lg. Huhuhu...

Sekali lagi, scene duduk ditepi sudut, menangis dan merajuk. Haih...

Beberapa kali saya pujuk. Supaya dia datang kepada saya namun tidak diendahkan. Mama lebih pentingkan adik. Mama tak mahu dukung dia. Aduhai anak...

Tak lama abah dtg dukung dia kepada saya. Adik pn sudah tidur kembali. Saya pakaikan baju nya dan dia tidur semula. Penat. Saya pun penat dan terus tidur juga...

Sesungguhnya. Tidak terperi dalam hati ini menyayanginya. Namun ujian tuhan itu kadang2 tidak tertampung dan saya melakukan kesilapan yang tidak sewajarnya.

Moga dikurniakan kesabaran yang lebih lagi di masa hadapan.

Wallahualam.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

September 28, 2011

Won-sejenis matawang

Beringat Sebelum Terlambat

Phew... Settle akhirnya...

Tapi hati rasa tak best. Siyes la.... Tak tau la aku patut citer kt sini ataupun tak mengenai pengalaman aku ni.

Sbb dpt amaran dari bos aku, lepas ni takyah emel sume org dh. Emel biar antara aku dan dia jer. Mgkn die takmo aku kecoh2. Mgkn die nk jaga hati staff bawahan. I dont know. Aku dh ase mcm ada wall plak antara bos aku ngn aku. Slalu nya mmg ada. Tp takla setinggi ni. Slalunye aku tanpa segan silu speak up my mind. But this time. I swallowed jer. Haih.

Payahlah. Tak fight for your right salah. Fight for it pn salah.

Ok la aku citer.

Isu nya psl Korea. Lebih kurang sminggu atau 2 minggu sblm raya haritu KAMI - BPM dpt invitation. 2 kali dh dpt sbenaye. On the first tu mmg terang2 lah, kami escalate pada Bahagian lain, and sorg pn tak nominate diri masing2. Kes nya sbb bulan puasa. Aku as usual willing jer. Sbb mempunyai seorg suami yg tak menghalang. Aku tatau naper la. Tp aku bersyukur jela. Aku cuba tak violate kelonggaran yg diberikan oleh sang suami. Hihihi...

And then the second time dtg sminggu atau 2 minggu sblm raya. And dia nk kita submit borg 2 september 2011. Which is HARI RAYA!.. Of course la takde org layan. Aku awal2 dah kene warning. JGN APPLY! Lgpn aku malas la nk apply. Dh tau dh. Msti byk mulut la nk ckp byk...

And then lepas raya aku sj la serkap jarang kasik emel kt penganjur. Org KOREA la. Tanya dh tutup ke permohonan ni, masa tu lepas raya. Die ckp ha ah. Dh tutup. Aku pn finela. Nk wt cmne dh tutup. Aku pn diam jela. Kt sape pn aku tak bgtau. Since dh tutup.......Takkan aku nk poyo2 emel 1 Kementerian plak? Aku rasa, sesape je akan buat benda yg sama. Sebab sgt jelas ayat minah Korea tu. Dh tutup.....Cuma dia tak kate Dh Final.... Tp aku pn retreat jelah... Mengalah...Chewah, padahal dh tau. Kalu still open pn. Aku still kene open utk org lain dlu jgk...;p....

Aku dh bgtau IDA, Gurlz, kwn2 rapat aku, En. Shahrun... Aku ckp, kalu boleh mmg nk pegi, tp takde peluang. Hahaha. Tu la mulut tu asek sebut2 je kot. Last2 dimakbulkan nampaknya. Allah tu maha besar. Aku akui kekuasaan Nya. Wpn aku tau, takde peluang. Namun aku tetap berceritera kt kwn2 rapat.. Kira mmg lah aku nak kot. Bes jgk dpt pi Korea. Wpn 5 hari jer. :D.... Sebab aku fikir. Pergi late Oct. Dh mendekati musim salji. Cm best jerk. :D

Ada satu minggu tu, aku tak masuk opis. Lama jgk la aku tak masuk opis. Sepanjang minggu asenye tak masuk opis. Aku pi Bengkel kt Putrajaya. Itu yg aku penah cite dlu. Si Haley, Minah KOREA tu call aku tiba tiba and ask me the magic word. DO YOU WANT TO GO TO KOREA THIS NOVEMBER? Siyes, die mcm paksa aku.... Aku tak exagerate OK. Cm aku ckp nanti la, aku kt luar ni takleh isi borang tu. Die ckp why not? U must have internet connection there. U can always sent in your application form? Aku pn call la seorg member, sbb dia yg nak nak sgt pergi. die ckp die busy ngn KIK. Like hello, aku pn takde kt opis. Sebab org Korea tu nk sekarang jgk. Not tomorow. Not day after. SHE WANT IT NOW! Aku bgtau tu. Die yg ckp takpe lah.... So cmne?

Aku call en. shahrun. En. Shahrun ckp bia betik. la apa la. Last skali die ckp ok......

Then aku call Boss aku. Aku ckp aku dpt call dr Korea utk isi Form. Apply utk pi Korea 5 hari tuh. BOLEH TAK? Eh kalu tak tak kuasa lah aku call bos kalu perkara remeh temeh. Sbb aku tau, semua ni perlu kebenaran, kelulusan... Itu la aku ckp, HE WONT LISTEN.... Bila dh jd cmni? Aku pn tak tau nk salahkan sape? Dia ckp. Boleh. Aku pn tak igt. Dia serius ke. Dia betul2 dgr apa aku dok explain over the phone ke. Yg aku igt aku dgr die ckp BOLEH.

Aku pn isi la form. Wpn dlm hati tensen je ngn Haley. Sbb aku pi bengkel tu ada kerja OK. Kene buat slide presentation bagai. Terpaksa aku bgtau cikgu aku tu, aku ada kerja urgent. Well urgent la sgt.. Hohohoho... I mean, kalau kita BETUL BETUL nak pergi. Kita kenela berusaha sikit kn? Tak kisah la kite kt luar opis ker apa ke. Internet connection di mana2. Itulah ckp org Korea tu....

Lepas isi aku lupekan sume tu and get back to work with my Bengkel...

Tak lama lepas tu die emel. CKP MY APPLICATION WAS APPROVED! Aku bgtau boss (perlu ke aku cc 1 IT Dept?). Pstu aku forward emel tu kt en. Shahrun. And en. Shahrun ckp approved! Pstu aku post brite gembira tu kt blog..

Balik opis. Boss suruh aku dptkan kelulusan KSU. Memang, kalu penjawat awam nk pi obersea, kene dptkan kelulusan KSU. Waima atas urusan peribadi sekalipun... Aku pun buat surat kelulusan bagai. And then early this week, aku kene pi jd Pegawai Penilai Kusus induksi lak. Haih. Tak dok opis tau kami ni...

Alih2. Minah ni call aku ckp. Dh2. Takyah buat apa2. En. Fauzi - bos aku, tak bg pergi. Aku mcm what the hell? Aku dh buat a few arrangement. Dan diskas ngn hubby. Aku dh berusaha isi borang. Dlm borang tu letak aim skop bagai. Bkn buta2 hantar borg je. And then aku dh prepare mentally, sebab time tu raya haji... And dh slow2 pujuk hubby supaya redha ngn pemergian aku. Alih2 dia ckp cmtu... Paling tak boleh blah, seolah2, kalau dia takleh gi. Aku pn takleh gi sebab aku dh pegi last year. Like hello......... Bkn paksa kerajaan mesia bayakan utk aku pn kn? huhuhuhu....

Aku tak kisahlah. Kalu minah tu nk benci aku lepas ni. Aku pn tak tulis blog ni utk menunjukkan die pendengki ke apa...

Cuma aku regret apa yg berlaku. BEING me.. Aku sgt tak suka, kalau sesuatu terjadi dan benda tu tak fair utk aku. Sgt aku pantang.

Aku call boss aku and ckp ngn dia. En. Fauzi rasa ini fair ke utk saya? Bukannya latihan ni sy tak maklum kepada semua? Sy personally call dia dan suruh dia isi borang. And then dia boleh ckp plak. Kalau raya haji dia takmau sebab die buat akikah anak dia. Dia nk pergi sgt, at least dia isi borg pn ckp la. Lepas tu br buat apa2. Sebab dlm pekeliling tak de sebut kene mintak kelulusan dlu br bole apply. Skg ni kerajaan korea dh ok. Kerajaan malaysia je tak ok.

Bos ckp balik. Saya fikir dlu timah. Bg sy ruang sy fikir.

Siyes. Mmg tu kelemahan aku kot. Siyes aku melenting. Aku ase bersalah aku melenting. Tapi aku tak tau pendekatan mcm mana yg lebih baik patut aku buat? Both ways, i will not be happy pn.

Kalu aku diam. Aku sakit hati.

Kalu aku fight for my rights. Aku make up my point. Means aku hanya pertahankan hak aku. In the first place siapa yg takmo isi borg? At least reply emel penganjur, isi borg n got on que? Siapa yang tak buat semua tu? Siapa yang byk alasan, akikah anak la apa la. Siapa yg suka2 hati, nk pegi tak nk pergi. Penganjur dh tunggu application ni? Aku kene jaga juga hubungan aku dengan Haley. Aku baik dgn dia. Dia bg aku souvineer spesel ok masa kt sana. Aku buat suma ni sebab aku fikir jugak persahabatan aku dgn dia. Siyes. Aku tak kisah sgt pn aku tak dpt pegi. Yg aku sakit hati, kenapa nk dengki? Dan aku dh janji dengan haley. Aku dh mcm obligated la. She was like so happy offering me the offer. i was like, looking forward to meet her again. and this kind of thing happen. not nice la....

So, result nya. Boss stuju sign surat pelepasan aku pergi. Alhamdulillah.

Aku tak peduli relationship aku dengan orang yang kata - kita semua tak boleh pergi, sebab u dh pernah pegi. Oh my. Aku tak peduli. Wht kind of friend yang sanggup mendengki friend sendiri?

Tapi. Aku tak happy. Sebab aku dh mewujudkan sebuah gap dgn bos. Tak suka die ckp tak pandang muka aku. Dan tak suka die sign tp tak sepenuh hati. Siyes aku tak aniaya dia. Tp segala perbuatan aku dalam pengetahuan dia. Emel sume cc kt dia.

And aku sakit hati smlm. While i was communicating dgn haley. 1 IT Dept ni dpt emel aku cc. Sbb ada statement minah tu. Takde pun u cc kt i. Tak tau pun. Aku mmg tak cc. Tp aku call ko personally.

Well lepas ni mmg kene black n white.

Crap!


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

I need someone..

I need to let out sumthing....

I know, it means nothing to anyone.

I will be going anyway. I WIN! Yeyyy....

But i feel sumthing is missing.

My boss not smilling when he sees me anymore.

I know, he is not happy with what has happen.

But i think it is unfair for him to be like that to me. But i know, there is nothing i can do to make him the other way around.

Actually, it his fault, coz he never listen.

I shud not have sent the application form.

They shud reject my application.

So i wont feel like this.

Haih.. I'm going. But still i'm not happy.

:(



--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

September 27, 2011

Nak nak bak

Hadoih..

Aku tatau la ni naluri ibu ke haper?

Dr segi money. Erm voley la. Squeeze sini sana sket insyaAllah ckp. Tp x la seselesa sekarang. Alhamdulillah....

Dr segi occupatation. Ah aku bantai buat perkataan sendiri. Maksud aku dr segi nk handle anak yg lebih dr 2. Kalau anak 2 ni lapang sket la. Kalu en shahrun xde. Sorg kiri sorg kanan. Kalu. 3? Mana nk letak lg 1? Pstu firdaus n hafiy pn x pisah tmpt tdo lg. Siyes smpit dh bilik kami! Haih. And anak berdua dh 600 kami spent utk nursery kalu bertiga? Pstu pampers lg. Lgpn aku tak kick start potty training hafiy lg. Sian lak hafiy. Dh la aku lmbt, nnti dh preggy ada anak xsmpt nk cerai pampers. Dh la nnti ada adik, xleh nk fokus kt dia sgt. Lgpn skg en hafiy sgt la clingy n tantrums. Sbb ni time dia demand tinggi. Sama mcm perangai Aus masa sama umur ngn dia. Tp masa Aus abah kurang sabar. Mndapat cubitan 2 3 kali. Time hafiy abah ok skit, dh mula bole trime anak nangis n tantrums. Alhamdulillah. But still aku ase mcm dlm situation sebegini aku amat2 tak redy utk next baby.

Dlm masa yg sama aku fikir gk. Target aku nk 6 anak. Kalu fikir byk cmni aku ase mmg sukar la kot hhehehehehe.

Pg td jumpa kwn lama. Slalu jer jmpe dia kt opis. Tp td br dpt borak skit. Dia ckp dia dh 3 anak. Tanya aku dh berapa? Nak tak nk aku jwb 2 br. Bkn aku ase down sbb anak dia byk anak aku sikit (well ada la jgk skit kot . ;p) tp aku teringat balik kerinduan aku preggy.

As for me, pregnant ni lambang kasih suami aku. Bila ada benda yg membesar dlm bdn aku adalah sesuatu yg sgt touching n indah. Perempuan yg pregnant tau la cmne perasaan. Of cos, bila sesuatu tu dh kuar dr perut n membesar dpn mata pn touching gk. But still being pregnant is wonderful.

Pstu bila lahir. Kita susukan dia. Berusaha perah susu utk dia.

Pstu lg indah kita nye badan menten kurus wpn mkn bykkk. Wah itu paling best. Nyummmmm

Heheh ala dh kene kaco ngn anak2. Xkeh abiskan entry jiwang nih. Gtg

Good parenting tips

I think so. Do you?

'Mummy don't love me anymore. You scolded me. No one loves me.'After saying this, your child goes to one corner with legs curl up and face down. Does this sounds familiar to you?

TIPS:
Give your child the best of everything but set some restrictions so as not to spoil her.
Guide your child in a proper way, so that when she grows up she will not depart from it.
Try and talk to your babies every day even though you might not understand what they are trying to say or do.
Try to fulfill the basic needs of your baby before anything else.
Effective communication is the prerequisite to developing a strong bond with your child.

September 26, 2011

Jamuan raya villa park

Adoi sakit badan. Kira mcm first time la aku menjoinkn diri dlm acara sebegini. Slalu nya jd nasi tambah jer. Tolong mak sendiri ke tolong mak mertua ke. Kali ni tolong diri sendiri n mintak tolong org lak. Hahaahhaaha.

Plan nk buat ni kira dlm 2 3 mggu yg lepas la. Ni atas jati diri en hubby n kwn baik baru dia encik faizal. Kira sekampung la kami. Xpsl2 aku pn berkawan ngn wife encik faizal, ada. And anak2 kami dh lama berkawan dh pn. Sbb dorg 1 tadika n slalu gk la jmpe kt playground.

Start encik shahrun berkawan ngn encik faizal ialah ketika bulan puasa. Kt situlah masalah mula diutarakn. Masalahnya umah kami ni dh agak hulu dh la msjid jauh. So agak wajar lah kami bina qariah surau tersendiri. Adoih tu yg jenuh tu. Sebab kebanyakkan kami masih muda (late 20s n early 30s) cewah. Takyah sebut late 20s pn xpe kot wakakka. And bila muda ni masing2 byk komitmen lain. Nk komited at least solat magreb berjemaah mmg susah sikit. Tp masa bulan puasa tu en hubby aku n en faizal sgt komited solat terawikh berjemaah. Alhamdulillah. Hubby pn dh mula blaja2 hafal doa. Die mcm menyiapkan diri la jd leader solat ni insyaAllah. Kira kedua2 mereka mmg ke arah itu la - mengimarahkan surau villapark kami. Adala 2 3 kerat yg menyokong. Lgpn flet kami ni ramai bangsa2 lain. Melayu mmg xberape kerat sgt. Pelan2 kayuh la kirenye.

As a wife. Aku sokong penuh la hasrat murni diorg tu. N en shahrun ada perubahan yg amat2 positif. Jiwa dia sgt tenang n dia kurang marah. Pstukn dia mcm ada extra ability skit. Bole push tenaga dia to the limit n still bole fikir kn strategi. Aku kagum ah. X tipu la dlu mat indera nih kuah fizikal n mental utk lwn pemerintah. Sbb mat indera sgt tggi sokongan trhdp pengimarahan masjid. Kira tok guru pn org2 alim. Kwn2 pn kalangam imam. Hohoho. Tetibe masuk citer sejarah. ;p

So 2 3 mggu dok canang 1 flet nk buat jamuan raya. Buat collection duit. And ada volunteer nk jd ketua memasak. Mmg dr segi tu sgt berjaya. Siyes benda baik org tak fikir byk nk buat donation. Mula2 tu sedih mcm xde sambutan. Masa tu dh tekad kalu xde org nk buat berdua je pstu nk buat potluck. Sekali sorg demi sorg dtg. Collection pn capai lebih rm1000. Kitorg plan masak nasi tomato n desert bagai tu kitorg buat potluck sape nk bwk bwk.

Hari bersejarah pn tiba. Sehari sblm yakni sabtu dua sahabat baik tersebut pi shopping. Pstu basuh ayam. Mlm kejadian buat dekorasi n kopek2 n blend bwg cili bagai. Hari kejadian kami pn bergotong royong masak. Adoi real life x pernah cmni sblm ni. Sib baik pakai paper plates. Kalu x xtau cmne lak tahap kepenatan nya. Mmg best la komunity ni. Wpn ada komitmen lain. Mana yg diorg ada kesempatan mmg diorg tolong all out.

Kami masak:

Nasi tomato
Dalca
Ayam msk merah
Jelantah

Potluck:

Puding roti
Agar2
Laksa
Ade lg aku Tak pasan

Air : F&N fruity buatan sendiri! Sodap. Nnti aku share resipi. Siyes sama ase dia cuma xde gas jer. Ala air yg ijau tu!

Masa makan 1230pm - 330pm.

Tepat 330pm semua start kemas2. Cepat setel keje sume berhempas pulas tolong. Kemas blk kusi meja. Kutip2 smpah. Basuh bekas2 makanan. Basuh periuk belangan. Kemas tmpt masak. Kemas n cuci surau tmpt kami kopek2 bwk bagai.

Siyes penat n sakit bdn. Tapi siyes seronokkk! Klaka tu kuar sume cite makcik2 ngutuk2 blakang. Tak byk la tp adala. Buat aku ase aku dh makcik2 hahahaha. Mmg makcik pn!

Siap ada cadangan nxtyear nk buat lg- aku n en shahrun on jer! Pstu paling xbole blah raya haji pn nk buat lg. Saba la kak penat tak ilang lg ni. Kakakakak.

Sbenanye kami nk buat cmni so that nk perkenalkan surau kami. Kira wujud surau kt villapark ni. Sila lah turun n join solat jemaah. Mcm bangga la jgk. Dlu kt univ puak2 cina n india yg bersatu wt study sama2. Skg kami plak create ukhuwah n sama2 banting tulang jayakan event. Sama2 melayu n kita serve plak cina n india mkn sama.

What a bless memory. So loving it! Wpn badan ku penat tetapi hati ku puas.


Alhamdulillah. Semua berjalan lancar. Harap ramai lg kaum kerabat villa park akan sama2 mengimarahkan surau kita. Amin



September 24, 2011

Makan pagi

Sungguh berbaloi kelam kabut masak smbil en hafiy nangis. Nasi goreng xpedas 1 mama! Siapppp!

Pag i yang indah..

Bangun awal. Encik shahrun ada misi. Misi 1, perdaya anak2 supaya xyah ikut. Misi 2, pegi pasar bli brgan nk msk sok.

Esok kami ada jamuan raya villapark. Jemput la dtg kalu anda residents sini. Hihii. Nnti kalu berjaya bole buat utk jemputan luar. Doakan kami yer. Hihhi

Misi aku. Basuh n sidai baju cadar tuala etc. Tenangkn anak2 yg tantrum sbb nk ikut abahnya. Masak brekpes. Mndikan anak2. Makan bla bla bla. Kemas umah xde mood lak. Hoho

Aku amik gmbar siaran lansung apa yg berlaku smbil aku tulis ni. Hihi

September 22, 2011

Selesai sudah jamuan raya bpm

Saja test2 pakai blogger iphone apps utk tidak mengecewakan pn hannan. Wp bateri tggl nyawa2 ikan suam2 kuku. Layankn jugakk. Hohohho.

Dan keboncetan perut pn terserlah. Haahahahha

Next..... Villapark open house pulak. Yikes!

En shahrun! I dh ada idea. Kita buat fruit cocktail! Yumsss

Hari kejadian

Jamuan raya bpm. More photo to be posted!

September 21, 2011

Wayang

Esok jamuan raya bpm. ;)

Blogger via Iphone

Testing2. Wahhhh dh ade free blogger apps kt iphone la. Br pasan. Tgk bole upload byk2 piccas tak?

Wah bole lahhhhh..... Bagusnyaaaa. Aku nk cuba upload byk2 tgk dia up sume takk....

Malas Mekap

Sejak akhir2 ni... Herm.. Dh hampir setahun jgk. Boleh kira ngn sebelah tgn je aku mekap. Sekadar pakai bedak n lipstik pn susah k....

Sebab nya.. Parking kete aku agak jauh dr umah. Puas aku berpeluh jantan dlu br smpai kete. Ngn peel Firdaus lg. YG kdg2 nk dokong la apa la. Lg la malas aku nk mekap.

Ntah la. Aku ase hidup aku skg mcm tak ckp masa. Aku tak tau apa yg aku terdesak sgt smpai tak ckp masa? Tp kalu kuar bejalan byk lak masa? Hohoho...

I think i miss manage my life la.... Wpn dh bgn seawal pg dh. Tp still ase tak ckp masa lg. huhuhu. Busy sgt ke ibu anak 2 wei???????? Lipat kain sume toksah ckp la. Manjang kumpul segunung dlu br lipat. Kdg2 dlm ati siap mrh2. Dlm ati jela. Marah2 kt luar ada org tu kang die muncung. Hahaha. So kita luah kt blog. ;p... Marah org2 yg suka pakai bj byk2. Tuala pn asek tukar jee. Manalah bj tak menggunung. Cikonet 2 org tu lagi. Skit2 bsh sikit2 pn nk tukar baju. Yg hang pi buat bj hang basah tu pasaipaa??? Hohohoo...

Ok la. So aku skg ni nk mulakan balik la mekap2. Teruk sgt asenye. Bare naked face hari2 pi keje. Back n forth. Back n forth. Omaigodddd...

TP dlm pada tak mekap tu. Asal ada budak baru masuk. Ni dh kali ketiga dh. Org ckp muka aku mcm tak kawin lg. Hiheee. Bkn ckp dpn2 aku. Ckp blakang2.

Sapa fatimah?
Ohh akak tu eh...
Blom kawin lg kn?

Dah dik. Anak 2 dhh...

Tapi aku ase bkn dia nmpk aku blom kawin sbb aku kurus muda remaja. Tp sbb pakaian aku. Sempoi n tak vogedebasss kot... I think la. Sbb still ada perkataan akak kt dpn tu. So still i looked late 20s. Cheee tak nak sebut the '3' word kn? Mmg blom pn. Hohohoho...

And percayalah adik2. When you are 30. You feel great and you feel young. Masa umur 20 pn aku tak ase muda cmni. Eh aku dh 30 ke aku nk ckp mcm tu? Wakakakak. Tp aku ase umo 30 tu, wanita2 sejagat mmg blooming lah. Masa umo 40 plak nnti. Confidence level lagik tinggi. Lagik berkembang pesat dr segi kecantikan dan perwatakan. Ewahh. ;p....

Ok saksikan la gmbar gua. Sama ada gua cantik atau tidak. Terserah anda untuk nilaikan. Wakakaka....ntah apa2.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

September 19, 2011

Firdaus Potty Training Progress

He has graduated! Alhamdulillah..

7 days ago, walaupn siang2 dh tak pakai pampers. Tapi malam2 dia pakai pampers gk!

And sebulan before that, puaslah aku dok memujuk2 dia tak payah pakai pampers dh. Sbb die pakai pn, tp die tak kencing dlm tuh.

Aku kick start potty training Firdaus masa umur dia setahun setengah. Sebab dia ni, boleh tau bila time die nk melepas. Lgpn masa tu anak sorg, apa la kerja aku sgt kn? And Firdaus tak berapa lasak. Tak mcm adik dia skg. Hohoho. So start dr situ, kalu dia nk berak aku akan cpt2 bukak pampers n letak dia kt atas jamban.

Bila dia masuk 2 tahun, aku pakaikan dia cloth diaper. Tp tak tahan, kulit Firdaus tak tahan cloth diaper. Naik melelas2. Mgkn aku tak reti cuci kot. Katenye sental skit2 pstu let washing machine do the rest. Tp tak jd ngn aku cmtu. Lepas sental, rendam n cuci, aku bau lg kt situ. N kulit Firdaus pn dpt jangkitan kuman. So aku stop pakai cloth diapers. And aku agak fobia nk start kt Hafiy skg. Sbb cloth diaper ni cpt nmpk die basah, so aku kerap tukar diaper Firdaus n masa tukar aku akan suruh die kencing atau berak dlu. So byk la masa die kencing n berak dlm toilet. Which is good lesson for him la kn.

Start dia 2 tahun setengah. AKu cuba cuba tak pakaikan apa2 diaper during wiken. Sebab kononnya dia masuk 3, aku nk masukkan dia tadika. Dekat nurseri still dia pakai diapers la. And ada 1 time aku tgk cikgu dia tak pakaikan diapers dh. Rupanya Firdaus bila nk kencing / berak die tunjuk sign. So cikgu tak pakaikan Diapers langsung time die tak tidur. So bg 1 diapers jela tiap2 hari.... Hanya utk dia tidur je,...

Start 3 tahun, until 4... Progress potty training dia agak slow la... Means hanya time die jaga 100% tak pakai diapers. Tp masa tdo mmg pakai la. Selalu la kejadian terlepas melepas kt mana2 tu terjadi. Biasalah tu... And sgt mencemaskan bila dlm kete, bila long distant and Firdaus got to poo. Reaching 4 years old, Firdaus dh boleh tahan. Siap skg ada tabiat baru. Tak suka pi toilet kerap2. Hohoho. jenuh plak nk memujuk. Dh ujung22222 waktu br la die nk pi toilet....

Masa umur dia 3 tahun lebih, barulah kami ada rezeki hantar die masuk tadika. Masa tu cikgu dia plak ajar dia tak payah pakai pampers time tidur siang. Lebih kurang 3 jam mcm tu dia tidur siang and dia berjaya tak pakai pampers. Ada la sekali dua kejadian terlepas jgk kn. Aku tanya cikgu apa tips cikgu boleh ajar dia mcm tu. Bagus cikgu tu, dia plak bg aku tips. Padahal cikgu tu blom kawin n muda jauh dr aku.....

So dia ckp. Before tdo, jgn bg dia minum air. And suruh dia kencing dlu. Sbb Firdaus mmg takda masalah berak dlm tidur lamaa dh. Kencing je problem. So kencing adalah ketika minum la kn. So aku pn buat cmtu. Susah jgk . Sbb cuaca kt mesia ni panas. So slalu la die haus. And serba salah aku. Sepatutnya die minum air tu good la kn. Ini aku tegah plak. And kdg2 aku balik rumah dh kul 6. Kul 7 siap msk mandi2 suma. Kul 8 mkn. Kul 9 kejar2 nk tdo. Slalunya kul 9pm tu la die nk minum. And aku tak bg. And dia tantrums. Serba salah weih. Tp lama2 aku pujuk2 dia nk la jgk dgr. Awal2 tu problem, die minum susu n dia tidur dgn botol kt mulut. Terpaksa aku buat susu sikit je. Just nk lepaskan gian dia menyusu pstu tdo la kn.

Skg ni Alhamdulillah, dia dh boleh paham. Before tdo takleh minum air byk2. Dia pn dh tau malu terkencing n basahkan tmpt tdo. Sbb tu bulan terakhir dia pakai pampers mlm, die sendiri yg insist kami pakaikan pampers. Sbb risau die terkencing. Only 7 days ago, dia stuju and rela aku tak pakaikan pampers. Sbb dia bg betul2 yakin die takkan kencing waktu mlm. And die plak yg pandai. Takmo minum air byk2, and kencing dlu sblm tidur. Very the clever boy kn....

Tp problemnya pulak. Since susu bkn la ultimate obligation utk dia tidur. Means dia bole tidur wpn tanpa menyusu. So dia stop nyusu dlm 2 3 bulan sblm dia reach 4 years old...

It's not good for him la kn. Susu is ultimate bg aku. Even aku sendiri minum susu smpai skg. N smpai umur aku 6 tahun aku masih menyusu botol lg. So aku terpaksa supplementkn dia. Bg dia mkn pil vitamin, minum susu segar - which is utk aku n kuyu minum, calciyum - kadang2 dia nk, kadang2 die tak nk, bg mana yg dia nk, solivite / vitagen. Masoklahnya. Aku bli supaya Firdaus boleh minum. Tp adik dia pn bantai gk. Takpela. It's a good supplement. Bia lah sama2 minum. Tp probnya jgk. Bkn slalu boleh stock up. Masa pegi bli brg dapur jelah. ;p... Mana yg dpt jela, tak dpt hari2. Janji dia minum kn...

Tu masalah susu. Stakat ni aku fullfill masalah tu mcm tu.

Masalah diapers utk Firdaus dh settle. Alhamdulillah.... :D...

Skg time tu kick start hafiy's potty training.

Erm.. Skg ni dia dh pndai kencing n berak kt toilet. Bila dia igt n Bila aku suruh jela. WIken jela. Blom jd serious bisnes cm masa ngn abg dia dlu. And hafiy dh 2 tahun lebih. It means, late already kn? Huhuhuhu.... Aku igt lepas raya ni la kot start. Skg ni sgt busy... hohoho. Apa yg busy sgt ntah... ;p///

Ok tu je sekian. :D


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

September 15, 2011

Sakit paru paru


Pakwan aku sakit lama dh.

Batuk teruk. 

Pi cek doktor ckp ada sumthing dlm paru2 dia. Doktor advise suh kuarkan. Mulanya ckp keras. Lepas tu ckp fluid. 

Lama gk pakwan amik masa nk decide. Sama ada nk buang atau tak. Lama2 die xtahan batuk so die stuju nk bedah.

Smlm tghari dia masuk OT. aku xdpt tgk sb aku ada kusus xleh cuti. 

En hubby yg pi tgk kn. Sbb sng. Piki mana nk port budak2 lg. Esok kot aku pi tgk dia lps tgk helikopter ;p.

Ni gmbar dia harini. Bedah tebuk kt blakang. Pakwan aku muda lg, 1979. Pg td bleeding masuk 2 pain drh.

Kawan2, aku mohon. Doakan keselamatan en. Nasarudin Ismail k.

Time kasih bebanyak


Begin forwarded message:

From: Shahrun Hisam <shahrun@gmail.com>
Date: September 15, 2011 2:10:19 PM GMT+08:00
To: Siti Fatimah <sitilemon2@gmail.com>



<photo.JPG>



September 14, 2011

Fwd: Notice on the Trainers' workshop in Seoul.

Alhamdulillah



Begin forwarded message:

From: Shahrun Hisam Mohammed Saif <shahrunhisam.saif@cimb.com>
Date: September 14, 2011 6:58:46 AM GMT+08:00
To: Siti Fatimah <sitilemon2@gmail.com>
Subject: Re: Notice on the Trainers' workshop in Seoul.

Approved!!!!



On Sep 14, 2011, at 6:27 AM, "Siti Fatimah" <sitilemon2@gmail.com<mailto:sitilemon2@gmail.com>> wrote:





Begin forwarded message:

From: APWINC <<mailto:apwinc@sookmyung.ac.kr>apwinc@sookmyung.ac.kr<mailto:apwinc@sookmyung.ac.kr>>
Date: September 13, 2011 6:56:45 PM GMT+08:00
To: <mailto:sitilemon2@gmail.com> <mailto:sitilemon2@gmail.com> sitilemon2@gmail.com<mailto:sitilemon2@gmail.com>
Subject: Notice on the Trainers' workshop in Seoul.


[http://ccmail.sookmyung.ac.kr:80/nara/servlet/webmail.WebMailReConfServ/5733016]

Dear applicants from ASEAN member states,

You are all cordially invited and selected to participate in the trainers' workshop in Seoul! Sorry for the dlayed notice.


1. Please note that the workshop period has changed to November 7 to 11 to meet overall project progress.
Apology for any inconvenience and hope you're all fine with the changed schedule.

2. To make your flight reservation, let me know your departure city by this Thursday, 15th of September, especially some of you who do not live in the capital city.

3. Please bring your own laptop for the workshop. There will be sessions need your active participation and localize training content considering each country's situation, laptop is strongly needed.


Information sheet with detailed information on the workshop will be distributed later in the near future.
Thank you.

Best regards,
Haley



Haley Hyun
Head, Division of External Affairs
Asia Pacific Women's Information Network Center (APWINC),

Sookmyung Women's University, Korea

Address : #502, Centennial Hall, Sookmyung Women's University
52 Hyochangwon Road, Yongsan-gu, Seoul. KOREA 140-742
Tel : 82-2-2077-7292
Fax : 82-2-710-9351
www.women.or.kr<http://www.women.or.kr/>

***********************************************************************
Privileged/confidential information may be contained in this message.
If you are not the named recipient or addressee, you are hereby notified
that any use review, disclosure or copying of the contents herein is
strictly prohibited. In such a case, kindly discard all its contents and
notify sender accordingly regarding such unauthorized disclosure or
transmission by email.
Opinions, conclusions, statements and other information in this message
that do not relate to the official business of CIMB Group shall be
understood as neither given or endorsed by it.
The contents herein are meant strictly for the use of the named
recipient or addressee of CIMB Group. No assumption of responsibility
or liability whatsoever is undertaken by CIMB Group in respect of
prohibited and unauthorised use by any other person.
***********************************************************************

September 13, 2011

Korea 2011

Tak dpt lagi jawapan. Tetibe pg ni dpt call dr kawan aku kt korea soh isi gk form. Sblm ni dia emel je ckp tarikh pohon dh tutup. Tp isi jelah form kot2 ada org xlayak atau xdpt gi. Aku bolayan la emel tu. Hubby pn kejap bg kejap xbg.

Pagi ni aku pi bengkel obb. Pebenda ntah. Mcm format baru utk buat perjanjian program. So layan jela. Kalu x bkn aku yg kene pg. Pegawai malas mcm aku mmg tak layak. Hohoho. Pstu pegawai harapan bpm kene pi kik lak. Aku la kne gnti..

Mmg tak duduk opis jwbnye kitorg nih. Sib bek ada ipong. Hohhooho.

Pstu tetibe dpt call no pelik. The last time aku dpt panggilan cmtu was last ramadhan kot. Call utk en.hubby. So aku bajet dh nk jawab. Sori ni bkn en. Shahrun bla bla bla.

Skalu haley tu call. Aku dh ckp aku kt luar opis. Malas la nk isi2 borang. Tp org korea ni mmg degil. Xde alasan aku nk elak isi borg tu sbb bila aku angkat dia tros tanya:

"siti! Would u like to come to Korea this november?"

Aku ckp yesss of course!

Apa lg minah tu pn push aku cr internetla isi borg jgk. Aku pn isi. Gilos. Lps anta aku tanya diri aku balik. Ish kuyu bg pegi ker? Aku nk pegi ker? Ada masa ker? Tender smoku nk keluar ni.

Pstu kelulusan ksu bagai. Hohoohohho. Ohemji!

Xpela xdpt jwpn lg.

Sbenanye ada 1 sebab lg yg buat aku nk menulis. Aku gagal permohonan HLP aku! Aku dpt ase kn mgkn aku xde rezeki sambung blaja ditanggung kerajaan dgn peel aku yg suka melawan bos. Namun aku tetap persoalkan bos yg menganiaya anak buah dgn cr mcm ni? I mean, berbaloi ke dia buat cmtu?

Tak kisahla. Tp aku xsedih kalau korea pn gagal jgk. Tp kalu bejaya mgkn ini dpt menampung kesedihan gagal HLP. ;p

What ever it is being in Malaysia with my dearest hubby n sons is the best i could have ever imagine. I love them so much!

September 12, 2011

Hasil

Wpn tekak rasa nk mk soto. Tp ini je yg termampu mlm ni. Wah xsabar lak nk makan. Tp dh kul 8. Kene smyg dlu. ;)

Malas Update

Sori guys. Malah gila nk update. Mood adalah merempan rempan.

Huhuhuhu. Nk kate nk peod lmbt lagik. Hohohohoho..

Tp bila tgk ramai dtg melawat tp hati hampa, ku update juak.... ;p... Poyos kn. Hehehe...

So apa mcm wiken kalian? Wiken kali ni aku agak rileks sedikit.

Jumaat mlm rushing balik umah mak aku, dia buat majlis mkn2. Pstu kitrog pn mkn mkn mkn mkn mkn tak benti smpai esok pg. Boleh? Muahahahaha...

Adik badik ayah aku dtg mkn. So aku join la skali.

Bihun Soto n Mee Bandung. TEBAIK... Pg esoknya org mkn nasi lemak, aku tala Soto tu sorg2. Pstu skg aku ase nk lagi boleh? Ada rahsia sebenernye. Mak aku buat pakai Rempah Mee Soto Mak Siti. Cmtu la lebih kurang nama. Tak sabar nk buat sendiri. Hiks...

Pg sabtu tu kami balik villapark lepas brekpas. Hubby rikues aku msk Kari Ayam. Boleh lepas mkn kari ayam. Aku layan tdo ngn anak2 smpai ptg. Har har har. Bdn2 dh siap roti jala sepinggan berserta ngn sindiran. Bgn2 tros mkn. Hohhohohoo. ;p

Lepas pi open house jiran - yang rupanya kukenal, 1 opis ngn aku. Cit. Har har har, lama sikit kalu boleh tumpang kn pi keje. Hikhik.... Pstu balik titon....

Esok seawal pg subuh shafie. Aku nk tdo balik lepas solat. Tp tgk hubby tros bgn cuci kete. Ase besalah lak kalu aku tdo balik. So aku pn siap2 la kemas dapo buat air masak sume. Siapkan bekalan susu En. Hafiy. Kitrog plan nk pi Kenduri Kawin kt Serting... :D.... Member skolah Hafiy. Siyes aku ase tak selesa. Tak tau apa yg En. Firdaus n En. Hafiy nk. Mereka adalah Super Dooper meragam okek. Nk tu nk ni. Jln takmo, nk dukung. Sekejap ok. Sekejap tak ok. Huarghhhhhh.... Sentap aku skejap masa kt sana....

Tp makanan sgt lah lazat. Kari tulang lembu. Yum.... Last aku mkn kari tulang kerbau kenduri En. Wak dan Madam Ida back 3 4 years ago kot. Mmg terbaik. Siap amik 1 pinggan lauk je. Sib baik la penuh tmpt mkn. So kami kene berpecah. Kalu tak malu kwn2 tgk stail kami mkn. Siap pi topup lauk ok. Tu pn sbb malu tak topup kali ke empat! Hohohohoho.... Mmg terbaik.....

Pstu layan anak2 mkn oren tepi buffet makanan.

Pstu layan anak2 kopek telur, dan buang keseluruhan telur tersebut. Time aku jmpe Fazi, die tegur aku kurus - padahal pg tu aku nk pakai bj takleh masuk bj raya aku okek. Tp aku tunduk malu n cover seberapa byk lemak disekeliling tubuh ku. Har har har... Kalu Fazi tak tegur, aku mkn telur tu. Tp sbb dia tegur terpaksa berlagak mkn seperti wanita kurus. Hahahah. (Padahal dh over melantak nasik sblm tu. Hahahaa)..... Pstu leh lak aku berkejaran nk bg org duit raya. Siap tukar duit ngn anak2 nk prepare duit raya ( Tu serahkan kt en. Shahrun soh die bayar balik! hohhoo) Pstu tak smpt bg duit raya. Maklumlah sibuk main kopek2 telur. Dh la pengantin tak bg bunga telur, secara tak malu rikues mintak. Huhuhuhu. Ai malu ok. Sib baik pengantin kowtime.

Kemudian kami pulang.

Kami sesat smpai jusco seremban! Hohohoho.

Bg mengambil hati anak2 aku bli kn dorg books. Pergh. Lama gila kot tak blikan dorg books. And bli kn dorg color n buku kerja. Sonok la en. Hafiy sama itu En. Firdaus.

Dialog dgn encik Firdaus:

Firdaus: Firdaus tu makna apa?
Aku: Firdaus tu makna Syurga.
Firdaus: Syurga tu api neraka ke?
Aku: Api neraka tu tmpt syaitan, sapa kawan ngn syaitan duduk api neraka.
Firdaus: Syurga?
Aku: Sapa yg baik2 sumer duduk syurga.
Firdaus: Aus nk duduk kt syurga lah.

Ok tu je dialog. Tp dh diedit. Dialog sebenar dh lupe. Boleh sblm tu die igt api neraka tu syurga n sebaliknya. Bila kata nama die tu maksud syurga baru die admit.. Ohoo Syurga tu best. Hehehe. Die paham kot. Takkan mak bapak die nk namakan dia Api Neraka. Namun ketika die mrh. Mmg kdg2 azab jgk asenye. Huhuhuhuhu......

Mgkn diorg ni penat kot. Lepas jln jln lg. lepas jln jln lg. So demand lebey laa.. Sabar2.. :D.......

Ok tuje. Sekian, terima kasih.

Thanks for watching. :D

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

September 09, 2011

Apa Beza UMNO dan BRITISH?

Bukankah pejuang haluan kiri semasa pemerintahan British itu pejuang Kemerdekaan?

Do you really think, only Tunku have rights to remain Bapa Kemerdekaan on his own?

Do you really think that?

That sad you know. I know your grandparents dead by now, but they were there, and they were also fighting from the intruders.

Not just Tunku, there's few other names. And includes the whole wide nation of Tanah Melayu.....

Now seriously.

What is the different between, Pejuang Kemerdekaan zaman British dengan PKR?

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

September 08, 2011

Somalia

Aku sedih.

Aku nampak dan aku dpt rasa.

Pembohongan demi pembohongan.

Tapi aku sedih. Sebab org yg aku sayang tak nampak dan rasa apa yg aku rasa.

Bukan hendak mengkontroversikan apa yg terjadi.

Aku faham, semua itu qada dan qadar Allah.... Namun senang2 kita menafikan kebodohan dan kecuaian manusia atas nama sebuah publisiti murahan?

Senang2 kita mengecam sebangsa kita, untuk keluar meninggalkan tanah air, tanah tumpah darah sendiri?

Apa guna kita mendayu2 menyanyikan Lagu Negaraku... Kalau kita terus tenggelam dalam arus kemelesetan pembangunan minda seperti ini?

Kalau semua perpaduan itu hilang....

Sedangkan sikap gopoh kita itu tidak diperbaiki. Meloncat sekalipun, kita perlu bersedia dan well prepared. Bukan sewenang-wenang terjah lubang api dan claim diri sebagai pejuang bangsa?

Itu bunuh diri OK! Bunuh diri!


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

September 07, 2011

Operasi Raya

Korg igt lagi tak plan raya aku aritu?

Ni sj la aku nk update. Tak bergambar sbb Iphone adalah 100% bersama anak2. Kalu dpt pn terpaksa sorok. Nk pegang tak dapek. Sekali sekala aku dpt pegang aku update gmbar kt FB jerk via instagram. Tp ada jgk aku tak update. Sbb aku dapati amatlah sukar untuk aku sorokkan iphone tersebut dari anak2. So dr ianya menjadi mangsa deraan mereka. Baik ianya aku sorok shj. Namun tuhan mengetahui segalanya. Mereka dpt jgk meneka di mana aku menyorokkan iphone ku. Mujur iphone buatan epal ni agak tough jgk kiranya. Ada jgk la 2 3 kali tersungkur. Tp ok jerk .Huhuhuhu.

Selasa - Raya, Raya rumah nenek Ampang, Balik Sg Besar

Ni aku ade ulas skit dlm 1 entry khas. Siyes sedih tgk nenek n atok aku. Huhuhuhu. Setahun sekali je kot. Aku dpt visit diorg secara lama gile. Thanks to ateh aku - harap dia tak terbaca blog aku la... huwaaa taknakkk. ehehehe. Sebab die byk tolong jaga nenek n atok aku... Aku ase die anak yg baik... Wpn die byk buat hal masa die muda dlu. Siyes. Kdg2 kite tak sangka, anak yg kite sangka buruk tu la yg menjadi. Even adik badik lain byk marah ateh aku, tp nenek aku tetap sayang n backing ateh. Last2 memang ateh la yg byk balas budi nenek aku. 29 hari puasa, ateh la jd penyumbang terbesar berbuka nenek aku.

Pg tu aku dpt smayang raya ngn umi aku. sebak gila masa besalam lepas smyg. tak tau nape. Aku salam ayah time nk balik kg je. Ntah la byk kejadian sblm nk raya tuh. Yg aku takleh nk share kt sini. Dlm hati aku jela...... Tp mmg sedey ok raya kali ni. Tp aku syukur. Semua adik2 aku dijmpekan ngn umi n ayah aku. Alhamdulillah. Our relationship still going - eventhough tak brape nk strong. And raya kali ni aku dpt kemas rumah umi aku.

Aku ase tiap2 tahun cmni la, boleh tak (raya pertama pagi kt KL - petang br balik sg besar?)? Aku nk jmpe nenek n atok aku.... tak tau bila dpt jmpe dorg..... Aku harap hubby stuju. Wahh permintaan. Hahahaha...

Rabu - Raya kt Sg Besar
Sblm balik kampung masa raya pertama, mak nk cop en.shahrun untuk menyertai Baraan. Baraan ni mcm Marhaban la jgk. Sama objektif. So en. shahrun telah bwk Firdaus bersama. Nangis gila En. Hafiy kene tinggal. Tp Baraan ni, stail dia naik moto. Menyinggah rumah sepanjang simpang lima tuh.Susah la nk mengangkut 2 kanak2 naik moto. En. Hafiy terpaksa dikorban kn.

So takde aktiviti sgt lah raya kedua kami. Dok rumah stand by Baraan di rumah mak mertua jela.

Ptg tu adik beradik hubby dh nk mengundangkan diri. So katenye nk pi beraya la sblm balik. Boleh mak mertua aku taknak? Hohoho. Anak2 kalu dh mak die taknak, mmg diorg patuh jer. Aku plak, dh siap pakai bj raya. Anak2 pn aku dh pakaikan bj raya. Geram nyerrrr. Hubby kata ha muncung2. Dia dh gelak2. Dia tau, kalu dia patuh aku pn takleh nk melawan kn. Hahaha. Jd menantu derhaka kang.

Tp aku derhaka gk. Aku ajak hubby kuar gk. Siap ngn hubby pn aku suruh dia pakai bj raya dia gk. hahahaha. Gile sangap dok rumah je. Tak class ok jd pingitan je kt rumah. Huh... ;p. Pegi2 sg besar, segala mak nenek kedai tutup plak. hahahah. Padan muka derhaka sgt. Kedai ala2 7 eleven jenama kassim n co je bukak. Jadik la. Janji kuar gk. ;p.

Aku masak dinner mlm tu. Sbb sikit org. Kalu ramai2 tak brani gk. Har har har.....

Khamis - Raya kt betong - kalu ada sambutan, Balik Sg Rambai, BBQ kt sg rambai

Tak jadi pi betong. Tapi jadi balik sg rambai. Yeyyyy... Dan minta izin mak mertua aku dh. Hehehe.

Pg tu kuar bwk parents inlaw aku pi breakfast kt pekan. Mkn roti canai. Pergh.

Pagi tu kami pi beraya umah Abang Ipar aku yg no2. En. Azman. Pstu bersekali ngn En. Azman kami beraya umah Mertua En. Azman plak. Kt Sg Air Tawar. Pstu jmpe bangkai babi tepi jln. Hohohoho.....

Balik dr umah Mertua tu dh sedang elok lunch time. Kami pegi Raya umah Pak Su En. Hubby. Tp paksu dia jamu kuih raya jerk. Hahahha. Byk aku hentam kuih raya sebab lapor. Tp kt rumah En. Azman dh mkn nasik la... Hoho. Dasar kn. Hehehe..

Then kami balik Simpang Lima balik - umah mertua aku la. Pstu kami mandi2 smyg dlm kul 330pm cmtu kot kami gerak pi Sg Besar lak....

Kami smpai Melaka magrib. Touch down umah pusaka Arwah Atok dh kul 8 lebih. Kosong. Mana BBQ nyee???? Huwaaa.

Tepon makjang aku rupanya penuh misscall kt tepon aku. Har har har. Kes beriya2 sorok nyer pasal .Upenye BBQ nya tghari. Cait... Masa kitrog smpai tu, diorg dh kuar pi beraya dh.

Tu aku culture shock ngn mertua aku. Beliau jenis ada majlis mkn2. Beliau malas nk kuar beraya dh. Tapi stail family belah mak aku, abis mkn2. Cpt2 siap n kosong kn rumah, keluar beraya. Kalu ikutkan family aku. sminggu cuti raya pn tak ckp. Belah2 family Arwah atok, sepupu sepapat arwah atok sume kitrog beraya tau! Blom cmpor belah ayah aku lagik. Lg best la ikutkan kalu beraya belah aku. Tp tu la, yg tak bestnya aku pn tak kenal. Stakat dtg mkn kuih raya gosip2 ngn makcik pakcik aku je. Tu yg best. So aku tak kisah la tak dpt join diorg pn. Janji dpt jmpe adik badik mak aku dh ckp. :D.....

So aku pn buat operasi tambahan. Kemas rumah sg rambai. Tp aku jenis penakut skit kt Sg Rambai ni. Kalu kt ceruk2 tu aku tak sntuh. Hohoho. Sbb takot ada serigala jadian. Mmg ada pun. Mlm tu sblm aku tdo, Mak Teh aku kene gigit lipan. Hohoho. Kompem. Next2 raya pn aku takkan sentuh bahagian ceruk2. Harap maklum.... Umah mertua aku atau mak aku tahan lg. Sebab mmg tak byk smpah sgt kt ceruk2. Tp rumah Sg Rambai ni lain skit. Pantang ada ceruk, ada je umat kt situ. Hohoho. Takuit takuit. Mintak nyawa. Pg tu makcik aku dh basuh skit periuk2 br la aku mop2 kt tmpt yg penuh ngn periuk2 diorg peram bbq n masak nasi lomak smlm tu.

Tp sgt penat sbb travel. Borak2 sikit lebih kurang. Pstu gua pn berangkat tdo... Tmpt kt hall khas utk family aku, takde sape kaco. Hohoho. Sgt baik mereka itu. ;p.......

Oh lupa lak. Masa ni dpt sms dr Abg No3 En. Shahrun, katenye nk beraya umah aku hari sabtu. Apalagas menggelabas la makcik kn. Hohohoho. Aku ajak En. Azman, Abang No2 hubby and kakak dia Cik Leen. Diorg positip. Ayokkk. Cuma abg sulung hubby jerk yg tak dpt join sebab ada org nk dtg umah dia gk................. So start dr sini kitrog dok fikir menu apa nk masak.

Jumaat - Pegi kubur arwah atok, Raya kt area rumah Sg Rambai, Balik Villa Park
Tak jd pi kubur arwah atok. Aku sibuk buat apa ntah. Mkn la apa la. Last2 aku tak mandi2 lg. So masa pakwi aku, anak bongsu arwah atok pi kubur. Aku lom mandi. So tak dapek la join kn diri ini. Huhuhuhu....

Stok bj kurung (3 pasang je) kelas ko bj raya smpai 3. Bj keje sbenanye. Tp siapnya nk raya. So takyah piki bj raya. Pakai bj yg br siap tu je. ;p.... So pakai jeans aku. Kelas kn? Raya pakai jeans. Mmg kelas pn. In fact best tau. Ase legeeeee sgt. Kn best kalu pegi keje bleh pakai jeans. ;p...

Lepas smayang jumaat. Siap2. Packing2. Aku pi beraya umah mak angkat adik badik mak aku. Anggap mak angkat jela, sbb diorg ni apa mintak tolong nenek tu. Nk kawin la nk kenduri la. In fact besfren makjang n makteh aku pn anak nenek tuh.

Heibat besfren makjang aku tu. Anak 8 ke 9 ntah. Suma breastfeed. Setahun 1 bersalin. Suri rumah je. Laki keje tentera pstu benti jd jaga. Hohohoho. Tp tak jmpe lak die raya tahun ni...

Pstu pi rumah pakcik aku. Die ada majlis tunang. Haibat kn aku. Pi majlis tunang pakai jeans. Ada aku kesah? Hehehe...

http://3.bp.blogspot.com/_qhumDYE1MFE/TQ-PLv_fNsI/AAAAAAAABFI/P6QrDseXyhc/s400/airlongchan2.jpg
Hubby bli oren bodoh. Ala yg dlm botol mcm botol kicap tuh. Korg penah dgr tak? Bli ni khas utk jamu org yg nk dtg esok nya la.. ehehehe.. Aku ajak mak aku skali. Ayah aku takde dh balik off-shore. So mak aku balik KL sabtu. Otw balik tu dia singgah la rumah aku. :D

Balik dr Melaka, aku tdo dlm kete. Tetibe dlm ptg tu aku terasa mcm kete membelok. Rupanya hubby singgah Mydin Air Keroh. Bli la skit2 bahan2 nk masak sok. Plus apa lg pekakasan yg tak ckp. Contohnya balang kuih raya? Hohohoho

Pstu balik rumah villa park. Dlm kul 11 mlm smpai. Takleh tdo memikior esok hari. Dlm pada takleh tdo tu. Sompek gk la den tdo. Kui kui kui...

Sabtu - Raya rumah melawati

Pg tu kitrog bgn kul 6. Pergh. Dh mcm pegi kerja dh gayanya. lepas smyg kitrog kemas rumah sementara budak2 blom bgn. Dh muktamad dh nk masak apa mlm td:
  • Kari kepala ikan + bendi
  • Smbal belacan
  • Lemak telur letak pekasam
  • Desert: Bubur Jagung + Sagu bijik besar2 tuh
  • Ikan Goreng
Smbil hubby pi pasar tu aku continiu la kemas2 rumah. Bentang carpet. Sorry guys no pics taken. Pasal aku sgt lah penat dan tak daya pn nk rampas2 tepon dr anak2 aku.  Siap ngn basuh bj, sidai kain bagai...Vacum, mop lntai. Even lepas dh habis masak aku mop lg skali. Kelas kau mak mertua nk dtg. ;p,,,

Smpai2 mak mertua aku puji masak lemak pekasam aku. Hahaha.

Aku blaja sesuatu la pasal masakan ni....

If u hv good ingrediants (like fresh fishes / quality products) then it'll take less effort to make your dish delicous,
But if u hv bad ingrediants ( spoiled fish / less quality products) then everything you do to make good dishes is hopeless!

Serious tau.... Aku first time buat lemak pekasam tu. Pekasam of course la air tgn mak mertua aku sendiri n pekasam susah nk rosak / busuk. Santan pekat fresh, cili padi fresh br beli.. Mmg effortlessly simple n easy yet dpt pujian! Hohohoho....

Semua adik badik hubby ada kecuali abg sulung dia. And mak aku pn singgah dr melaka dgn 3 org adik aku. Lg 2 org keje.

Not bad la. Diorg siap lepak swimming pool siap kene halau bagai sebab tak pakai proper swimming atire. besela kan. Kondo mmg poyo. ;p...Sebab tu org poyo je duduk kondo. ;p...

Ptg tu lepas asar kitrog pi rumah mak sedara hubby. Bersama2 adik badik dia. Lepas magreb bertolak plak ke rumah abg sulung hubby kt rawang.

villapark serdang - melawati - rawang.

Nice kn?

Balik2 kul 11 mlm lagi!

Paling bst bila smpai rawang la. Semua adik badik hubby ada. Sume berkumpul situ. Mmg meriah la....

And abg dia hidang mcm2 desert. Dr dadih, smpai ke bubur caca, smpai ke ais krim. Haa lupe nk citer, anak buah aku mintak eskim masa kt umah aku. Tak boleh blah ok. Aku plak tak lama tak restok eskim. Lgpn sejak raya ni tak dan nk pi tesco ke mana. Takkan nk bli eskim kt mydin air keroh pstu bwk balik serdang? kn kn... Nasib, mak dorg la kuar duit sendiri bli kan eskim kt kedai runcit berdekatan. Hahahahah. Ase besalah lak tak offer nk blikn kt situ. Huhuhu...


Ahad - Raya kt Bangi
Yeah right. Bangi la sgt.

Bgn2 pagi hubby demam. So lepak rumah jela dr pg ke mlm. Pg tu bgn lmbt n brunch nasi goreng jerk. Mlm tu hubby rekues masak nasik lemak.

Eksaited esok nk mula kerja.

And then bad news is Hafiy lak demam n batuk2.

Isnin n Selasa aku EL.... Best sgt... Huhu. Takpelah peram cuti byk2 pn bkn leh bwk mati kn? kn kn? Huhuhu. Sian la, anak sakit pi keje anta nursery........

So itu jela citer raya aku.... Ase mmg bless la kot raya kali ni. Alhamdulillah... Syukur sgt......

Aku ase aku happy and en. shahrun n anak2 pn hepi... :D
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Cis kuangjaq

Hubby aku slalu spot cek aku lately.

Adakah sebab aku bertambah hot? Hihoho

Smlm ada no tak dikenali call. Dia angkat n dgr sore pompuan br bg kt aku.

Before ni kalu no tak dikenali jantan dia akan tanya sape tu?

Henpon aku akan dispotcek bila mana dia ada masa. Haih!

Siap login fesbuk aku nk tgk sape komen kt status aku ataupun mesej kt aku.

Paling tak bole bla. Guna bandwidth iphone aku utk login fesbuk dia lak. Hohohiho apakah?

Real stalker or what?

Aku tak marah, aku sukeeeee sgt. ;p

September 01, 2011

Day 3