April 30, 2010

Adamaya

Bila kita sayang org tu. Kita akan genggam dia dalam hati kita smpai kita mati. InsyaAllah...

Bila aku tgk citer adamaya. Patu tgk dia berpaling tadah nk balik kt Ex-Bf dia yg kompem2 JANTAN TAK GUNA tuh. Bini mintak tolong anta pi check- up nk mengomel. Eh napa mcm ada ciri2 laki aku je plak? Ahahahah. Ok laki aku skali skale je. Ok. Hahaha. Tapi ni mmg mati2 taknak ah. Kawin tu skadar kawin je. Tp dlm skada3 tu dpt gk 2 anak. Eh mcm aku jgk. hahahah. Ok kupit kata jgn berprasangka buruk. Sentiasa mintak yg baik2. Ok ok.

Takdela. Pada aku la dh terang2 laki tu tak guna. Siap cerai anak bini. Siap tros cerai talak 3 tuh. Gilo. Lelaki yg tak bertanggungjawab, tak smyg, tak piki panjang je bg aku buat cmtu. Mcm bermain2 ngn agama. Mentang2lah ada kuasa. Talak 3 tros dia guna. Mengambil kesempatan. Lelaki cmtu mmg tak wajar dihormati. Patu dicampak dlm lubang kubur. Tanamkan ajer idop2. Wakaka.

Pelik aku dan geram sgt bila MAYA tuh boleh terkonfius plak ngn ex dia yg ntah hape2 tu. Mentang2 la CINTA PERTAMA konon. Hak hak thui. Laki dia baik gila. Jaga isteri suma. Sporting suma. Kira suami kn. Mmg sgt bertanggungjawab. Mmgla kadang2 ada suara2 HANTU SYAITAN ckp. Eh laki kau ni buat cmni dia tak sayang ko ni. Tapi bila aku piki piki kn. Kenapa ada certain2 benda tu dia buat cmtu. Ada sebab. Dan kalu aku piki logik, tanpa emosi, aku tau laki aku tu sayang aku. Amin. Hehehe. Aku je yg suka berprasangka buruk...

Tp aku mcm yakin lah. Aku takkan jd cm maya tuh. Aku sayang laki aku. Takde lelaki dlm dunia ni sanggup jaga aku cm laki aku buat. Ada ke org lain tahan ngn perangai aku ni selain laki aku? Ada sanggup sehidup semati ngn aku cm dia ni? ada ada? Mmg aku ase takde la. Samala cm laki aku tu. Ada pompuan lain nk hidup ngn dia? Ada? Sbbnya kitrog mmg dh meant for each other. Hanya kitrog tau cmne nk handle diri masing2. InsyaAllah. Moga keluarga kami terus dilindungiNya. Amin.....

Tapi aku igt dlu, ida penah pesan kat aku. Ko jgn kontak dia dh. Ko jgn keluar ngn dia. Ko jgn borak ngn dia. Dia tu, ex aku dlu lah. Mmg aku tak pernah ok. Mmg boleh cair la kot.

Mgkin tu yg adamaya tuh cuba nk sampaikan kot....

Smpai skg. Even aku fren ngn ex aku dlu tu. Tp kalu dia ajak borak. Aku mmg tak layan. Smpai die emo. Tp yg pelik tu emo2 taknak plak die delete aku. Wakakakaka. Aku pn cm malas nk delete org ni. Nk tgk bape org lg dlm dunia ni nk delete aku.

Kiranya maya tu silap lah. Pi tegur plak ex dia. Pi layan. Lenkali jgn layan lelaki cmtu.

Dasar tak guna. Meruntuhkan mesjid org. JAHAT!

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

April 29, 2010

Dialog

Wife: Kenapa kita balik kg hari sabtu? Bkn slalu jumaat mlm tu dh kene balik ke?
Husband: Kenapa? U nak balik hari jumaat? Ok jom je i lg suka.

Wife: Ohh taknak2..

Muahahah. apa perangai punya wife. Asal balik kg laki je byk songeh.

Aku lah tu wife itu. Sesungguhnya.. Huhuh

Incik hubby. Harap maap ye. Hihihii.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Ketetapan..

Eh tajuk mcm tak bole blah. Mcm takde kaitan pn ada gk..

Herm. Where to start?

Aku ada isu ni. Isu yang aku pn tak tau ada kaitan ngn aku ketak. Tp yg pasti. Mendatangkan isu jgk la dlm kepala otak ni. Dok piki2 gk.....

Aku ada kwn ni, kt opis la. Manjang aku ni isu opis je kn? Ho ho. Hampir sepenuhnya kehidupan aku habis kt opis. Balik umah ptg pn dh penat. Mkn2 tros tdo. Nk borak2 ngn kwn serumah pn kdg2 tak smpt. Takdela i mean. Mmg byk life aku kt opis memandangkan aku dh kerja. So isu kebanyakkan bekisar psl opis jgk. Kalu rumahtangga lain. Tu isu melekat akan aku kisahkan kepada hannan, ida atau gurlz di opis saat mengtalkkan diri memasing. Wakakaka....

Ok kwn aku nih. Dia baik2 sj pada mata aku. Dia di antara manusia yg dtg kt aku, saat manusia2 lain aku tgk mcm taknak je dekat ngn aku. Mcm aku dgr seolah2 diorg ckp kt aku. Timah tu teruk. Timah tu teruk. Wpn diorg tak ckp. Tp mgkin syaitan bisik aku aku. Eh diorg kata ko teruk. Wakakaka.

Aku cm rendah diri. Aku down. Aku ase mcm takda sapa memahami aku ketika itu. Yg aku tau. Diorg tak suka aku sbb aku kedekut. Sebab aku out spoken. Sbb aku suka kutuk2 org. Tapi aku ase diorg tak memahami aku malah takleh accept kelemahan aku. Bkn sorg dua aku rasa mcm tu terhadap aku. Malah hampir keseluruhan ofis aku ase cmtu. Yalah, korg yg bc blog aku msti tau zaman kejatuhan aku haritu tu. Masih tepalit parut ase besalah dan rendah diri dan down aku tuh. Nak2 balik2 umah husband aku tambah lg dgn. Tu la u. Cuba diam je. Wakakakaka. Kira aku tak dgr sendiri, aku assume. Dan of cos la asumption aku tuh ada tambahan perasa dr bisikan2 Syaitonirojim. Wallahualam....

Skali kwn aku nih dtg kt aku. Ckp dia kesian kt aku. Dia suruh aku sabar. Dia ckp semua ni akan berakhir. Kalau org tu salah, dia akan menerima balasan dr Allah. Allah tu maha adil. Igt Allah dia ckp. Dan dia bg warning kt aku jgn percaya semua org. Maksudnya jgn cerita celah kain apa semua kt org. Cuba blajar simpan2 skit. Dan kalau boleh kalau tak puas hati jgn la cerita kt blog. Org tak suka. Mana yg hak timah, timah jaga. Tp hati org lain timah kene jaga. Aku appreciate sgt kedatangan dia tu. Sbb bg aku tak ramai kawan dlm dunia ni sanggup dtg kt kita dh kasi nasihat kt kita terang2. Wpn cara halus. Aku mengaku, time tu airmata aku gugur dpn dia. Aku ni mmg jenis org mudah menangis sebenarnya. Tp disebabkan ego aku tuh, aku tak menangis dpn org lain. (Wpn slalu kantoi kalu gadoh ngn hubby nangis kt meja, kdg2 tetibe lak org dtg kt meja ini. Wohohoo). Tp psl2 opis ni jrg la aku nk menangis. Wpn aku sedih. Wpn aku sakit hati. Tapi hari dia dtg kt aku pujuk2 aku, nasihat2 aku, aku nangis. Aku akui saat tu aku rasa gelap. Aku takmo dok sini lg. Aku takmo keje sini. Aku tau mana aku berdiri. Di mana aku ase semua tak suka aku. Semua tak memahami aku. Tapi bila dia dtg tu, ada jgk yg memahami. Ada jgk yg berani tegur aku dpn2. Jadi aku amat hargai. Aku jd tenang. Aku jd lebih berhati2. Dan aku jd berfikir panjang.....Memang aku berterima kasih kt dia. Huhuhuhu.... Hubby i pn tau tau. Wakakak.. ;p

Tapi hari ni. Aku tak tau mcm mana nk tolong dia. Aku tak tau kenapa dia plak mcm down. Apa yg mengguris dia. Aku tak tau...... Kenapa dia buat org yg slama ini dia kongsi mcm2? Org yg sebelum ni dia pn pernah bg kata2 semangat. Org yg dia baik. Org yg dia share saat duka suka. Org tu pn slalu bg mcm2 makanan kt dia. Kenapa dia treat org tu mcm tu. Aku tak paham apa yg mengguris dia.

Aku tak tau mcm mana nk approach dan tanya dia. Bende ni dh makan 2 3 minggu jgk macam tu. Tu yg aku tulis kt blog ni. Kdg2 dia ngn aku ok. Kdg2 aku senyum pn dia tak pandang. Smpai aku ase, yg aku ckp2 tanya2 ngn dia dia ok tu sbb aku ni penilai pertama dia je. Kira kene la jg gk kn. Tp kdg2 aku ase, eh aku ke yg bersalah?

Bkn aku sorg. Bkn unit aku sj. Ngn unit lain pn. Even teman2 pergi mkn dia pun, bila diorg nk pi mkn, diorg carik dia tak jmpe.

Aku penah emel dia tanya kenapa dgn nada main2 jelah. Tp dia tak jwb.

Ada org penah sms dia tanya kenapa. Dia ckp sbb dia tak sehat.

Tp pokok persoalan kenapa. Siapa pun tak tahu. Hanya Allah dan dia je yg tau....

Sbbkan bg aku, dia pernah tolong aku satu masa dlu (ala dlm tahun ni gk, tak lama dlu pn, so kalu aku tak igt tu mmg la kn) aku rasa nk tolong dia. Tapi aku tak tau mcm mana. Kn org kata sarang tebuan jgn dijolok.

Yg aku mampu stakat ini cuma mendoakan agar kekusutan ini terungkai. Moga kwn aku sorg tu, reda dr amarah dia yg tak tau psl apa. Moga Allah tunjukkan jalan demi kebaikan semua dlm opis ni. Amin...........


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

April 26, 2010

Die tu pelik lah!

"Die tu pelik lah"

"Cakap dengan perempuan.. he he he... " ( kita mcm lembut semacam, mcm jiwang la konon )

"Tak semayang"

"Asek nk komplen je, tp tak pakai pun brg tu. Memula kata, bilik ni teruk, takde iron and iron board, takde safety box - tapi bukannya dia guna pun."

-Dalam hati aku, tulah diorg ni lelaki, pakai t-shirt je. Nk gosok apa? Lepas tu plak, pergi semalam je, bkn nya brg2 yg die komplen tu penting sgt pun. Lepas tu pulak, iron and iron board tu kn kene call mintak. Mmg asenye bkn tros2 ada je dlm bilik kn? Ish ish ish..

"Pegi swimming pool ckp, tak pernah aku tgk swimming pool kaler keruh cmni - tapi die tak mandi pn"

"Pastu mamat ni baru kahwin, tp bila org tanya dia ckp die dh anak 2. Tak tau kenapa die nk tipu?"

"Pelik lah die tuh, tak saba nk gosip ngn orang2 opis. wakakaka"

Ni komplen2 hubby aku smlm psl org yg tdo sebilik ngn die. Kompem dpn2 mamat tu die sengih2 jerk. Dlm ati, sapa tau. Hahahahah.....

Ntah la, aku rakam komplen dia nih sbb hubby aku ni bkn jenis kaki komplen. Kalu die komplen tu mmg dh teruk sgt lah tu. Hehehe. Tu pun aku tanya lg. Apa yg teruk? Apa lg yg die buat? Die ckp stakat ni tu jela. Kompem byk lg yg mamat tu buat tp tu je yg die igt. Sbb hubby aku bkn jenis merakam sgt apa yg die tak puas ati. Kalu yg die igt tu kompem yg die dh takleh sabar la tu...

Point paling die tak suka tu, yg part tak smyg tu. Sbb dh la sebilik, patu tak semayang. Hubby plak bkn jenis yg suka nk tegur2 org nih - memang tebalik ngn perangai bini dia nih. Wakakaka. Yela, msti share dosa kn. Takpe abg. U tegur dlm ati pn dh ok. Sbb niat u taknak mencetuskan kontrobesi. Mcm bini u suka buat nih. Wakakaka....Yela sbb hubby kata time hari jumaat mamat tu kompem pakai bj melayu. Konon mcm alim la. Tak tau la kalu btol2 die pi smyg jumaat. Tp kalu smyg jumaat pi, tp smyg hari2 tak buat pn takda makna gk kan.. Tu yg mendatangkan kepelikkan tu. Kira belagak mcm bagus tp haram pun tadak. Ho ho ho ho...

Oklah tu je nk share. Hi hi hi ....

p/s : mcm bagus je kami ni kan, berkongsi psl islamic2, kami sendiri pn mengumpat org. Hu hu hu.
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Yang Tak Ternilai

Bila kita ada org yg selalu ada dengan kita dalam susah atau senang
Bila ada dia, apa yg susah nampak mudah
Bila ada dia, apa yg seronok nampak lebih menyeronokkan

Dia macam faham apa yg kita rasa
Macam apa dalam hati, minda, dia baca

Semakin lama usia persahabatan itu
Semakin ternilai ianya dalam hati ini

Tak akan sama dengan orang lain

Mungkin dah Allah tentukan

Aku cuma harap
Walau ada duri
Walau ada bisa
Dalam setiap kata-kataku
Atau tingkahku
Aku masih sedar, andai aku menyakitinya
Dan dia akan terima kemaafan ku
Begitu juga sebaliknya

Bila lihat dia gembira, aku gembira
Bila lihat dia sehat, tersenyum
Bagaikan aku pula yang terasa kebahagian itu
Aku tau, dia juga begitu kalau lihat aku :)

Moga persahabatan ini kekal ke anak cucu
Moga ianya berpanjangan membawa ke syugaNya
Moga nanti kita kan berjumpa lagi

Moga dia dalam lindungan Allah S.W.T.

Amin.


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

April 25, 2010

Maksiat...

Aku pn buat dlu... huhuhuhu....

Tapi skg ni. Bila aku bc blog2 diorg cite psl diorg buat. Aku jadik mcm. Eh aku nk betobat kn dr dosa aku dlu. Patu bila bc org buat. Ptt kah aku tegur? Atau aku diam? Ptt kah aku takyah bc blog dia lg sbb kompem maksiat tu akan terus dilakukan smpai la die kawin?

Maksiat yg aku ckp ni bkn maksiat yg jelas. Maksiat yg tak jelas tp jelas kemaksiatannya. Mcm pegang tgn. Mcm renung2. Mcm pakai bj seksi2.

Sumthing like that.

Aku ase aku ptt jgn bc blog dia lg dh kot.

Astarghfirullah......

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

April 20, 2010

Bukan Takmau Buat...

Aku kdg2 bosan dgn ayat2 tu. Dia isteri. Itu kerja dia. Aku suami, kenapa aku patut buat?

Aku takde ayat Al Quran utk tegakkan benang yg basah ni. Tp aku percaya agama Allah itu benar. Dan aku tau, aku sendiri sering dihambat emosi ketika aku berurusan dgn perihal kerumahtanggaan ini.

Aku bersyukur, suami aku bknlah jenis yg pemalas. Bknlah jenis yg baring je time balik kerja. Jenis yg boleh pegang sudip. Boleh pegang batang mop. Bole picit washing machine. Boleh sidai kain. Apatah lagi mandikan anak2.

Aku cuba jugak la buat semuanya, tanpa harapkan dia. Tapi siapalah aku yg hanya ada 2 tangan dan 24jam sehari?

Even nk update blog pn aku masih berkira2....

Aku yg jahil ni tak tau pun rupanya, isteri boleh mintak upah kt suami kalau turut perintah suami. Tapi bila aku tau, aku sedar keyakinan aku terhadap agama aku tidaklah sia-sia. Bg aku itulah keadilan.

Suami kene bayar semuanya berkaitan rumahtangga. Tanggungan itu semuanya dia. Namun, aku isteri wajar bantu dia.

Aku mahu rumahtangga kami bahagia. Aku mau anak2 aku naik kereta balik kampung. Aku mau punya rumah sendiri. Aku mau itu dan aku tau kalau nk harapkan gaji sebelah pihak. Manalah mampu kami nk begitu. Mgkin kami perlu consider hantar anak kt kampung. Dan balik kampung naik bas. Kalu aku dok ketegak taknak kerja dan harapkan semua suami.

Tapi, dgn tangungjawab2 yang telah Allah letakkan atas bahu suami, selain mendidik isteri ke jalan Allah. Allah telah ikat kaki sang suami awal2 lagi. Kalau 1 pun anda pn mengharapkan sang isteri untuk consider itu dan ini. Manakan anda nk berkahwin 2 3 4? Jadi aku rasa terjamin. Tak sia2 lah aku berkorban demi dia. Sbb Allah dah menyatakannya. Peranan dia kn?

Btollah yg aku percaya. Dgn keredhaan suami, aku mendapat keredhaan Allah. insyaAllah...

Andaikatalah. Kalau dia nk berkahwin lagi. Dan dia melupakan semua tanggungjawab2 terhadap isteri pertamanya. Makanya jatuhla dosa. Dan kalau tak dibalas kt sini, akhirat kelak merasalah kn.

Bkn saja dari segi batin. Tapi dari segi kebendaan. Dari segi pengetahuan. Semua tanggungjawab suami....

Mmg berat. Mmg kesian.

Tapi aku? Aku kenelah bantu dia. Aku nk tgk dia gembira. Bkn sbb semata-mata aku puas kalau dia gembira. Tapi aku jgk dpt pahala kn? InsyaAllah.

Memang kadang2 tak tertanggung semuanya aku rasa. Bkn dia tak tolong, memang die tolong. Tapi kadang2 aku rasa bersalah jugak, bila aku tak smpt nk masak. Dan dia yg kene msk. Panas jgk telinga aku bila mak mertua aku perli2 aku. Bkn aku takmau buat. Mmg aku tak ckp masa nk buat semua tu...

Bkn dari segi masa je. Tenaga aku pn kdg2 mcm lampu ultraman yg bling bling tuh..

Aku cuba. Aku cuba. Tapi kalau aku tak boleh. Maaf kan aku.

Haik mcm tu punya kasar mintak maap? Hehehehe.....

Kiranya dalam hidup rumahtangga itu. Biarlah atas gotong royong kedua-duanya.. Kalau sorg tak boleh silalah sorg lagi membantu. Bantu dr segi cari nafkah hidup. Bantu dr segi bina dan bangunkan kerja-kerja rumah.

Tu baru sikit aku tau. Nnti aku tanya lagi ustaz apit.

Pengetahuan agama bukanlah untuk menjatuhkan sesapa. Sebaliknya memperkukuhkan kepercayaan. Islam bukan lah beban, malahan kalau kita ada ilmu nescaya rumahtangga dan kehidupan akan bahagia. Amin..

Oleh itu, Jangan bersedih!

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Muhammad Firdaus

Sejak usia diam masuk 2 tahun ni. Cpt sungguh pembelajaran dia. Mcm2 dia buat. Nak2 dia dpt adik. Titik tolak tu nmpk dia jeles. Nampak dia mula nk tarik perhatian. Menguji kesabaran mama dan abah dia. Tapi dia tetap ada tokoh sebagai anak sulung. Tetap ada perwatakan dia yang bertanggungjawab, yang sgt perihatin dan sangat caring. Selalu mengalah. Walaupun dari segi hal, itu barang saya, saya nk susu. Itu memang dia sgt tegas. Sanggup meraung dan memekakkan halwa telinga mama dan abah dia. Hehehe...


Contohnya kalau ke kedai. Ada permainan baru yang dia nak. Ataupun permainan yg dlu dah nmpk dah mintak, tapi tak dpt. Bila abah kata, tak boleh itu org punya. Mmg dia takkan sentuh atau ambil barang tuh.

Bila telefon mama berbunyi. Mamaaaa abah talifon. Cepat la mama...... Dan kalau dia tgh main game sekalipun, dia akan bg mama... :)...

Dan bila tidur, dia sendiri akan pergi tmpt yg mcm dh disediakan utk dia. Sbb atas toto atau katil hanya untuk mama, abah dan adik apiy.... Mmg terharu mama bila tgk die capai botol susu dan baring tros kt tempat tu.

Bila jalan2, adik capai barang kt tepi2, dia ambil dan letak balik. Tak bole, ini orang punya. Kan mama?

Bila dia bosan2, dengan permainan dekat rumah. Tiba2 dia nyanyi. Satu dua tiga empat smpai sepuluh. :)

Tiba2 die nangis2 ckp sesuatu tapi mama tak paham. Lepas tu mama nyanyi ABC. Dia follow smpai G. G je yg dgrnya pun. Tak apa sayang. Kita cuba lagi eh?

Aus sayang mama tak? sayang.............

Aus nk popok.... Aus nk bula bula... Aus nk... Nk apa? Diam sekejap, sebab dia pn tak tau apa yg dia nk. Tapi sesuatu.... Hehehehe

Dh besar dh anak mama ni......

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

April 18, 2010

Al-Fatihah...

Aku rasa sejak akhir2 ni masa berlalu dgn sangat pantas. Btol kata2 ayat ni:
Nabi kita ada bersabda bahawa tanda2 dah dekat kiamat masa akan terasa terlalucepat
Setahun bagaikan sebulan, sebulan bagaikan seminggu, seminggu bagaikan sehari,
sehari bagaikan sejam , sejam bagaikan seminit dan seminit bagaikan sekelip mata.
Dan ramai pulak org2 yg terkenal atau kita kenal...Atau yg kita kenal kenal pergi.... Dlm tahun 2010 ni rasanya aku dah dgr lebih dari 3 kematian....Hujung tahun 2009 pn ada jgk..... Mcm selang tak byk minggu dgr 1... Kemudian 1 lagi...........

Yg tak kenal jgn ckp lah... Yg kene bunuh beramai2.... Yg bayi dibuang... Yg anak kecil didera sehingga mati....

Yang mana yg aku sedekahkah Al-Fatihah... Ayat pemanis Solat... Ayat pendinding... Ayat mujarab sekiranya dalam kesusahan.. InsyaAllah.....

Dan aku tiap2 kali lalu Akleh. Aku akan lalu tanah perkuburan tepi KLCC... Kalau aku igt, aku akan cuba sedaya upaya sedekahkan Al-Fatihah...

Moga2 roh2 mereka dicucuri rahmatNya.. Moga2 mereka selamat dari seksaan api Neraka yg dahsyat tu... Amin....

Dan aku slalu kene sedekahkah kepada 2 org atok aku, ibu dan ayah kepada mak aku yg telah pergi sekian lama dlu..... InsyaAllah aku takmau lupa mendoakan mereka...

Ada jgk kdg2 aku doakan atok hubby aku.. Kalau aku igt.....

Semua mereka telah pergi..... Semua mereka telah melalui pengalaman itu.....

Ntahlah. Entry ni sbb aku tergerak. Sbb br dgr pemergian saudara Achik Spin yg aku tak igt nama betul dia.

Isteri dia ckp, before tu Achik call, suruh dia siap, nk bwk dia pergi somewhere. Pergi mana? Adalah kata dia. Tak lama selepas tu sepupu arwah pulak telefon suruh dia sabar, dan ini bkn main2. Achik dh takde. Aduh sedih nya. Yg si anak dh tunggu pulak ayah bawak keluar jln2. Jln ke bilik mayat, tuntut jenazah Arwah. Dan masa Arwah call tu kompem la dh dekat smpai rumah kn. Sbb dh suruh bini dia siap2. Dan dia kene dekat exit nk keluar Mantin. Mmg dlm 20-30 minit lagi smpai la Seremban. Wallahualam, sama ada arwah betul2 berniat nk bwk isteri keluar, atau arwah dh terasa pemergian.

Itu semua rahsia yg Allah simpan.

Yg pasti, kita tak tau bila DIA akan menjemput kita. Mgkin kdg2 apa yg kita buat org kata - Buang tebiat! Huhuhuhuh...

Wallahualam...
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

April 16, 2010

Mati?

Smlm kn mlm jumaat. So mlm jumaat ni slalunye kita byk berfikir psl TUHAN. Apa2 kita buat kerana tuhan. Masa tu lah rasa, nk buat byk sikit ibadah. Mcm aku smlm. Aku terfikir, nk mengaji. Tapi tak buat. Huhuhu. Slalu cmtu.

Masa tgh rehat2 dgn anak2. SMLM TAK LEH PLAK TU TGK ADAMAYA KE APA, SBB ADA MAMAT TU NK TGK BEN10. TENSEN MAMA TAU.. wahahaha. sompek. Hubby pn balik lmbt. Sbb ada hal.

Aku pn lepak2. Merenung jauh.

Aku bertanya kt diri aku. Masa berlalu dgn sangat pantas kn? Sgt pntas smpai aku tak perasan pn. Kejap je umur aku nk menginjak. Wpn aku br nk masuk 29, tahun dpn 30. Tapi aku rasa, aku takkan rasa lama sblm aku menginjak ke usia 40an. Bende tu akan berlaku dgn sekejapan je. Huhuhu. Allahuakhbar!

Dah bersediakah aku menghadapi kematian?

Dah bersediakah aku menghadapi alam kubur?

Dah bersediakah aku menghadapi timbangan di padang masyar?

Siratul Mustaqim?

Syurga. layakkah aku?

Neraka? Tahan kah aku?

Lgplak smlm, cerita hantu gunung raya tuh. Dia ckp. Akulah iblis, aku akan seksa kau di dalam neraka. Aku tros insap. Itu yang dia nk buat kn? Itu azam dia. Itu JANJI dia. kn?

Lepastu plak skg dgn org bunuh anak sendiri, darah daging sendiri, ibu bapak, adikberadik. Sbb get too carried away dgn bisikan2 tuh kn? Smpai lost of their senses.

Nauzubillah........

Ntahlah. Selamat hari jumaat kwn2....

Moga2 Allah ampunkan doa kita. Tunjukkan kita jln yang benar. Dan selamatkan kita daripada seksaan api neraka. Amin.........s

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

April 14, 2010

Susu Ibu dan Ibu...

Tak tau lah kalau benda ni kebetulan. Tapi begini cerita dia kawan2. Hehehe.

1. Cerita kwn aku psl pokcu dia. Minum susu ibu smpai umur 4 tahun! Dan perwatakan orangnya sgt patuh. Baik, tak byk ckp. Dan semua org suka. Apatah lagi tak suka membantah. Wpn ibunya telah tiada, tp kalau ibunya masih hidup, mungkin dia akan jd anak yg paling patuh dan mendengar kata.

2, Cerita hubby aku sendiri. Hubby aku ada 5 beradik. Aku kdg2 pelik 5 beradik ni. Abg sulung je aku jrgn sikit dgr cerita. Sbb abg sulung paling otaiko skali. Kalau mak derang kata apa2. Derang ikot je. Smpaikan takleh mkn ikan kembung kalau badan naik gatal2 pn tak mkn. Kalau mak dia kata A, maka A la. Smpai aku sebagai bini kadang2 tensen. Tp dh mak dia aku redha la kn. Abg dia no3 smpai bini dia tuh, cm taknak balik kg. Kalu balik kg asek betekak je ngn mak mertua aku. Hehehe. Bkn apa, kalau mak mertua aku ckp apa, laki dia dgr je. Kenapa kn? Aku memula cm pikir. Wah hebat btol mak mertua aku nih. Tp abg sulung ni dia lain skit. Kalu mak die kata A, dia kate C, nasib lah mak dia. Tp takdela melawan sgt. Cuma kurang skit la dr adik beradik yg lain tu kn. Mak mertua aku penah cerita. Anak sulung, dia bg susu tin, sbb susu dia taknak keluar. Tp yg lain mmg tak pernah bli susu tin langsung. Adakah sbb minum susu ibu dan anak2 jd mcm tu? No komen...........Tp buat aku terdetik utk terpikir jgk lah.

3. Cerita aku sendiri. Aku ni mmg kuat melawan mak aku. Aku ada formula dan tips aku sendiri. Mak aku ada formula dan tips dia sendiri. kalau akutakmo. Maka akutakmo lah. Ho ho ho. Bkn anak derhaka. Berpada2 la. Kalu btol2 kene dgr aku dgr la. Kalu aku ade reason rejek. Mmg aku rejek. Ada la sebab kan. Tp mcm hubby aku. Wpn ada sebab utk rejek. Tp kalu dh mak die kata A. Najin Tun Razak Ckp B pn dia pedulik apa? Mcm tu la. Phm tak? Hahaha. Apalah aku merepek ni kn. Sbb aku minum susu ibu sekejap je. Dlm sebulan cmtu je kot mak aku ckp. Tak tau la betul ke tidak....

4. Aku tak tau lg anak aku Firdaus ngn Hapiy cemana. Sbb diorg kecik sgt. Tp aku cuma doa jela agar diorg jd anak yg soleh and islam tiang agama diorg. Amin...

Psl ibu2 plak. Aku rasa, ibu2 bg susu kt anak diorg. Takde niat pn mcm tu kot. Niat kami bagi susu ibu. Sbb ianya terbaik utk anak kami. Kami mahu dia dpt antibodi. Kami mahu dia kuat. Kami mahu dia dekat dan rapat ngn kami. Kami mahu dia sayang kami mcm kami sayang dia. Kami tak harap la dah tua nanti dia duduk dgn kami jaga kami sepenuhnya ke apa. Cuma bila dia jauh dr kami, dia igt kami. Mcm kami selalu igt dia.........

Sgt sedih, bila kita beriya2 nk bg. Tapi rezeki takde. Aku phm perasaan tu...............

Ini je yg mama mampu bg........

Mgkin bkn rezeki baby tu. Tapi knowing her mother wants to give the best for her, she shud be thankfull!

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Rase?


Aku: U rase2 u akan kawin 2 tak?
Hubby: U rase?

Aku: U rase2 u akan bosan ngn i tak?
Hubby: U rase?

Aku: U rase2 menyesal tak kawin ngn i?
Hubby: U rase?

Hubby: apa yg u rasa tu betul la tu.

Wakakaka. Dia tak tau ke bini dia ni slalu piki bkn2. Assurance dr dia tu penting.

Huhuhu.

Ok tu je nk cite arini. Sekian. Hehehehe.
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

April 12, 2010

...

Like mcm addicted tulis blog kn?

Hmm..

So kali ni takde tajuk. Kompem mengarut2 je. Hehehe.

Minggu ni dilalui dgn sgt tenang. Sgt terurus antara aku dan hubby. Sebab dia ada kt rumah 24/7. Alhamdulillah. Aku sgt hepi bila dia kata, dia tak payah pi kerja. Sbb mmg 2 hari yg dilalui sgt well managed oleh kami berdua.

Ada org masak. Ada org kemas rumah. Ada org uruskan anak2. Ada org uruskan laundry. Dan ada masa utk keluar berjalan2 sbb kerja rumah dh settle. Sbb kalau tak, aku la sole contributor dlm rumah tu since dia takde.

Dia tanya aku: Macam mana u nk survive bertiga bila i takda nanti?

Dia ckp psl company's trip dia next 2 week. Ig not mistaken. Rasanya hujung bulan 4 ni. Tapi tak igt bila. Either next next wiken. Or next next next wiken. Or maybe over the weekdays. Which aku kalau boleh taknak menghitung hari. Because it is scary.

Esp kalau it happens over the weekdays. Aku ase kompem aku EL lah kot!

Mungkin org kata, aku ni terlalu mengada2 mengharap sgt hubby aku.

Aku membayangkan. Pg2. Aku pergi kerja, bangun kul 6 paling lewat. Sedang elok lah tu. Kalu lmbt lg kompem merah punchcard. Tak kira lah bgn pukul berapa. Yg penting. Masa bgn tu.

Kalau tetibe hapiy/firdaus besenye one of them terbangun. Kompem 2-2 bgn. Kalu hapiy bgn ok lg kalau dia nmpk somebody around. Tapi kalau nobody. Mulalah die jerit mcm kene gigit semut api.Lepas tu firdaus pn bgn. :(. Firdaus plak, kalau dia bgn dlu. KOMPEM nangis. Dan hapiy pn bgn..haih.

Mcm mana nk mandi? Mcm mana nk smyg? Both of them need my attention. Both of them nak DUKUNG. Hapiy dukung sbb dia takleh jln lg. Firdaus nk dukung sbb jeleskan adik dia yg asek dukung. Dan hapiy kalau tgh cranky jgn harap nk letak dlm walker dia. Dan skg die dh bleh panjat walker. Kalu dlu nk elak die masuk bilik air ( merangkak ). Aku boleh lagi letak dlm walker dan pergi mandi sambil pintu bilik air terbukak. Redha jela jeritan batin 2 jebon tuh. Tapi skg. Kenot kenot. Sbb dia dh mula panjat walker. Aduhai....... How?

Tu br part mandi. How bout part dr rumah. Angkat beg tgn, beg baju hapiy, beg baju firdaus, beg ais, kdg2 ada pump dlm henbeg so jd berat skit. Dan dukung hapiy dan dukung firdaus sekali? Sbb like aku ckp. Firdaus kdg2 nk attention jgk sbb Hapiy nk berdukung. Huhuhuhu. Like how meh?

Tu kalu weekdays yg menakutkan kalau Hubby takde. Kalau dia ada. Bahagi dua lah.

Tak campo lg, aku perlukan some time utk siap, utk kemas beg. utk gosok baju. Mcm mana nk elak hapiy kaco streka yg tgh panas. Kalu firdaus die dh tau panas. Hapiy blom lg. Siapa nk pegang dia. Patutkah aku kurung mereka dlm bilik sementara aku siap??

Tak tau la kalu korg dh pening. Tp aku mmg pening.

Kalau over the wiken plak cmne?

Lets start on Saturday.

Early morning, hubby ada kot. Prepare2 utk send dia ke opis. So pg2 tu bleh la bwk 2 jebon tu brekpas kt luar je. Lunch mkn roti/megi. Dinner mkn roti/megi. Mlm tdo jela. Kalu 2-2 tak tdo. No internet. No laundry. No cooking. No mopping or vacuuming. No laundry mean - teribble monday! Huarghhhh. Kain kompom segunung tak berlipat. Sb kalau hapiy sedar. Dia akan punggah balik apa yg aku lipat. Dan time die tidor - which is mlm. Kompom aku pn dh letih. Siang2 kompem dia susah tdo. Sbb kompem masa die bergayut mamai2. Firdaus bising nk susu. So tepaksa cabut dan lepas tu kompom dia susah tdo. Huwaaaaa......

Then on Sunday.

Early morning. Mkn roti/megi. Kalu rajin aku buat la meesup kalau firdaus mintak. Tghari mkn apa yg ada. Ptg. Bersiap pi amik hubby. Ataupun mlm br dia balik. Huhuhuhuhu.... Dok umah jela gamaknya.

Atau mgkin aku ajak anak2 lepak umah mak aku. Aku mmg takkan tdo umah mak aku sbb kene tdo kt bwh. Bwh tu plak ada mak iti mlm2. Kompemmm takmo. Hihihi.

Lg selesa tdo umah sendiri. Ngn mlm2 terselak2 sbb nyusukan hapiy....

Maybe i can survive...... Wpun sukar.......

Mak mertua aku penah offer. Nk amik anak2 aku utk dia jg. Sbb diapun dh takde jg sapa2. Cucu dia yg atip tu dh tadika. Yg haris tu plak dh jd anak angkat. So slalu pn takde org kt umah. Wiken lg la sunyi je.

So bolehlah aku jimat dr segi masa. Bole aku upgrade skill masak hari2. Ecececeh.. Hehehe. Boleh jimat dr segi duit nursery. Bg mak mertua aku separuh dr apa yg aku bg nursery skg pn dia dh ok dh kot. Dan boleh tdo sepuas2nya. Bole tgk wayang balik hari rabu. Bole balik lmbt. Bole singgah klcc time balik kerje. Or even better since byk penjimatan. BOLEH GI KEJE NAIK KETE BALIK. YAHOOOO...

Tapi kompem rindu kt hapiy n firdaus. Kompem asek tekenang2 kt dorg. Kompem hapiy tak minum susu ibu dh psl mak mertua aku kata susu ibu leceh. Dlu tinggalkan firdaus ngn dia sminggu ke 2 minggu ntah. Tros jd mcm tercerai susu skit. Huhuhuhu. Bkn aku salahkan dia. TP tu option dia. Dh nk suruh org jg kan kenela ikot condition org tuh. Nnti dia tanya lg nk tinggal anak2 aku kt dia tak. Aku nk tanya balik, mak sanggup tak bg hapiy susu ibu je? Sy tak sanggup bli susu tepung. MUwahahaha. Ckp mcm la bekalan susu aku tip top kn? InsyaAllah aku cuba....

Ah tak boleh lah mcm tu. Takkan nk jmpe anak2 sebulan sekali je. Tak boleh tak boleh.

Aku sanggup susah dr berpisah.....

The end. Eh emo lak tetibe. Hehehehe...
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

April 09, 2010

Being Lame...

Lama dh blog aku diprivatekn.

Takdela ase sunyi sgt. Sama je pn. Sbb org2 yg komen pn org2 yg sama je. Org2 yg still bc blog aku. Korg still bc kah? Hehehhee

Aku cm sedih gk skg.

Smlm ada 1 kejadian. Ntah kenapa ada minah sorg ni, jaki sgt ngn status FB aku. Like. WTF? Chee tiru gaya blogger2 skg. Hehehe. Takdela. It comes from me, kalau die tak suka, then tros hide status2 dr aku kn senang?

Aku tepiki gk. Mmg die mcm tu, emo skit. Sbb die sebaya aku. Tp die br kahwin ke cmne ntah. Yg psti die blom ada anak. Tak tau kenapa aku tepiki gitu.

Sebab sebenarnye aku tak tau.

Tp mcm, ok fine, kalau la apa yg aku tulis tu mendatangkan amarah ko, apa masalah ko? Kalu ko tak bgtau masalah sebenar ko. Aku pn tak tau.

Just to make a point, bgtau aku ovulate kelmarin dlm FB tak appropriate, dan aku takleh trime. Makanya aku perlu mintak maap kt die? Like wht the fuck? Ada aku kesah?

Die ckp nk delete aku. Smpai skg tak delete2 lg pn. Mgkin tak jmpe button delete kot? Or by the time aku tulis ni die dh delete. Aku tak tau. Lantak dia lah

Yg psti, aku bkn SITI FATIMAH yg dlu. Aku takmo ikot ckp org. Lg org kata jgn. Lg aku buat. Dlu aku dh puas follow kehendak org. Itu ini. Last2 aku jgk dipersalahkan. So aku like remaja 14 tahun. Pergh 14 tahun tu. Mcm SUKA ATI AKU la.

Like, katelah ko ada masalah dalaman. Which aku pn tak tau apa. Ko pn tak pernah bgtau aku. Yela aku tau sbb kita pn tak rapat mana. Aku pn bkn besfren ko. Aku phm la. AKu pn takmo la kaco personal life ko. Tapi bila ko nk marah2 aku on apa aku tulis. Aku mcm. Helo, apa masalah ko? Aku really tak tau. Nk kesian pn, nk kesian psl apa? Aku cuma bole assume je. Dan asumption aku mungkin salah. Lg ko sakit hati kan. So as long as aku tak tulis pasal ko, boleh tak ko jgn kaco hidup aku? Tapi sayang, minah tu takkan bc blog aku.

Seriusly, wht happen to the world today. Macam, diorg takleh trime kenyataan ke apa? Mcm kene berpura2 baik. Kene jd mcm ckp baik2 ALL THE TIME. Aku bkn takleh trime. Aku bole cuba. Tapi mcm apa bagusnya?

Ok skg mmg bagus la kan. Kalau pegi opis. Bila aku lalu je mcm malaikat 44 lalu. Sume org taknak tegur aku. Ok bkn la semua org. Certain2 org. Sbb kan ke outspokenan aku td tu la. Sbb kn lg 2. Aku dh takde passion to work langsung skg. Aku buat keje ala kadar. Skg ni aku dh MC lg la. Ntah la. AKu pn tak tau.

I'm like totally loosing myself.

Ok la. Aku dh takde mood nk tulis.

Tadi balik KK dh pukul 11. Aku dh siap mkn sumalah br aku balik rumah. Kain tak sidai. Rumah tak mop. Dpt sms hubby soh aku jgn masak. Pstu aku mkn ubat. Aku bantai tdo. Mcm sedih jgkla. Ni last minute before amik anak2. AKu tulis blog lak. Ptt aku mop ngn kemas rumah la kn. Takdelah hubby aku balik muka kelat je.

Ntah la. Aku takdela rasa nk bunuh diri ke apa. But seriusly. AM I THAT BAD?

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

April 08, 2010

Susu IBU: Aku suka tips ini.


Kunci utama dalam sokongan Penyusuan IBU:

1. Hormati keputusan/pendirian yang diambil oleh individu tersebut

2. Sokong beliau dalam keputusan yang telah diambil - keputusan yang diambil pada ketika itu adalah berdasarkan maklumat yang ada pada individu tersebut. Tidak wajar beliau dipersalahkan.

3. Beri maklumat tambahan dalam perkara yang diperbincangkan untuk memperbaiki keadaan di masa akan datang

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Ovulation...

Aku ase aku ada bende ni smlm.
 
Smlm sepanjang hari aku ada misi. Misi anta hapiy pi check klinik. Monthly checkup. Besela kan. Misi balik rumah. Kemas rumah. Basuh toto. Masak. Tdokan hapiy. Susukan hapiy. Mandikan hapiy. Sapu krim pijat kt hapiy sidai baju. Vakum mop. Haih.
 
Siap semua tu dlm kul 630ptg lebih kurang. Takde tdo siang pun. Hehehe. Tak smpt. Lgpn smpt online jgkla in between. :)...
 
Then kul 630 tu aku mmg takda wat apa la. Smyg dh. Cuma mandi je blom. Aku terasa mcm bloated. Tu aku duduk kejap tu. Aku dh penah rasa sblm ni, tp tak penah endah. Sbb time2 cmtu besenye aku tgh berdiri / wat keje. Smlm maybe sbb aku tak keje. So by that time aku dh takde wt apa. Bila duduk lg terasa2 bloated. Mcm ada bende nk kuar.
 
Dekat area atas skit dr buah pinggang. Mcm area2 rahim. Tp pelik sbelah kiri je. So lamaaa aku piki. Eh ni ovari aku ke bloated ni? O ooo..
 
Lepas dlm lebih kurang 4 5 minit cmtu. Cm something meletus. Plup. Tapi takde la bunyi. Ishhhh. Aku bertelur ke ni?
 
It feels amazing. 2 3 hari sblm ni pn mmg aku asek piki psl Tutttt je. You know wht i mean? Wpn aku takleh. Sbb aku tgh sakit. Nnti jangkit hubby aku lak kn...
 
So i said to myself. There goes my April Egg. So sad. Wpn aku takdela cuba utk pregnant pn. Atau nk conceive dlm masa terdekat. But still i feel so sad. Like, it wasted, just like that. Kn?
 
And it happens more than 12 hours ago. My egg can survive mostly for only 24hours. At 630pm this evening i will be at the kitchen doing the thing. And hubby will be busy doing his thing or most probably tak balik umah pn lg. And the kids, of cos tak tdo and berkelintau main ntah hape bende suma nk dibuat main... Haih.
 
Cm sedih la. My april egg gone just like that...
 
Aku ase aku mmg cmni. Almost a year after deliver, body aku akan jd kurus gila, like, lebih kurus dr sblm pregnant. Yes, i finally admit, that i am thin. Sbb seluar jeans aku bkn setakat longgar, malahan kt peha2 tu ada byk ruang lg. Dan aku asek pikir psl next baby next baby. Haih....
 
I know, still toooooo early for that. But that is like one of the thing that aku akan consider...
 
Ok. Positive side is, boleh ke aku notice my mei egg pulak? Hehehe.
 
Just for the record : My April Egg just born yesterday on 7th of April at aprox. 630pm. On the left side of my ovary.
 
Skg aku sedang dilanda sessi amuk nk marah angin 1 badan - dh nk period la nih. Ho ho ho.
 
Oh aku br check calendar aku, aku bloate on my 21st day of my cycle. How weird kn? Ptt la masa br2 kawin, i was being very active on the 11th - 14th cmtu. Ptt la tak jln kot? Lain perempuan lain kn? Let see. Nnti nextmonth aku tgk cmne. I'll report it here.
 
Oklah tu je nk ckp. Lg sminggu nk period.... And i know itu bkn senggugut. Sbb skg ni br aku rasa senggugut. Sekian terima kasih. ;p

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

April 07, 2010

Muka Tak Bersalah..

Entry mls2. Mls nk buat entry. Tapi buat jgk. Baik tak payah kn?

Hehehe. Terpulang anda nk layan ke tak ek... hohoho

Sejak dr awal kuar brite psl benjy tuh, hubby aku ckp ngn aku. Muka tak bersalah gile beb.

Lani bc kenyataan mak dia pn. Ckp anak die tu tak salah. Duit pn takde takkan jual dadah. Tp kan, kalu jual syabu seriously bole kaya ke ek? I dont know, i never sell them.

Pstu tgk polis bg kenyataan smlm, dia ada lab dia sendiri. Tunjuk barang. Tp pelik.

  1. Brg2 tu disorok kt tingkat 10, tp bukan dijmpai dlm rumah dia kt tingkat 6.
  2. Menurut polis, benjy yg mengaku sendiri dan tunjuk sendiri, which is pelik jgk. Kalu takde dlm umah die, dh die penat2 sorok, yg die pi ngaku patu pi tunjuk tu wtpe kn.
  3. Lepas tu brg2 tu BAPAKK byk. Mcm2. Like a pro cmtu. Dia br berkecimpung 6 bulan. Power gk eh benjy ni, bg aku dlm masa 6 bukan, at least ada 1 beg la. Kalu smpai ada 1 Lab yg mcm mcm adaa tuh take a year gk kot? Or more. Sbb aku ase mcm too much la. Tak tau la if aku being berat sebelah ke apa. But still, can be questioned la.
  4. Mak dia mati2 tak percaya tu perkara lain la, mgkin yela, anak sendiri kan.
  5. Polis bg ikat jamin, pstu tangkap balik tanpa sebab, which is very the very the very the weird......
Aku kata, pelik.

Huby aku kata, dia mengaku sbb polis paksa dia tula. Kene soal siasat mmg bole smpai terkencing2 klau polis siasat... Hmm. which is aku tak puas ati. Kalu ko tak buat apsal ko mengaku. Aku tak rasa benjy tu jenis cpt kecut perut. Dia jenis brani jgk la aku ase. Sbb die anak sulung. Dr kecik dh susah. Bkn jenis anak bongsu manja, mak pi bendang pn bawak buai. Opssss.. Hehehe....

Ok, aku ase mcm, ada sumthing ni. Mcm benjy ni ada bukti psl sumthing. Tau psl sumthing. As big as Altantuya case ke. Aku bkn kata ada kaitan ngn Altantuya. But sumthing as big as that. I dont know. Yg membuatkan dia kene pertuduhan pelik2 nih.

And die tak amik drugs. Kira ujian air kencing dia takde kn? Kn kn? Eh lupa plak. Tp kalu die amik drug. Mgkin jgk la kot. Eh lupa plak aku tang tu. 

Ok la, apa org kesah apa aku rasa pn. Yg penting. Aku harap, kalu die tak bersalah. Kalu kene hukum gk. Takpa bro. Allah maha tau. Hang akan diadili di akhirat nnti. Hang smyg jela byk2 eh. Eh bro, lu bkn leh bc aku punya blog pn.

Tapi takpa. Aku doakan kau. Ho ho ho ho

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

April 05, 2010

Fwd: Sakit Mata



---------- Forwarded message ----------
From: Siti Fatimah Khairiah M Amin <sitilemon2@gmail.com>
Date: 2010/4/5
Subject: Sakit Mata


Assalamualaikum,

Saya sakit mata hari ni. Dh dpt referral letter. Harini jgk ada checkup anak bongsu saya lagi. Asenye mata Hafiy dh ok skit. Sy pulak yang kene. Kalau tak dpt mc, sy el hari ni. Nnti apa2 sy inform. Mata saya dh mula berair dan merah2 berdarah.

Hanya nk maklumkan. S.T.K

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin



--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin