July 25, 2005

Anybody Who Happened To Drop By Today

Today as in : 26th of July 2005.

I have a big test today. I'm praying to work with government. Hehe. Please pray for my luck to whom that would be so nice to do so for me. Hehe.

I'm gonna be on holiday for two days. Really bored in getting on board each day, just need a time out. See ya in couple of days. Gonna miss ya...Nuhhh...just kidding...

Bye..But dont forget to pray for me kay guys. Love ya all. Thanks!

July 24, 2005

A Car, A Long Way Ahead

I just can't let my self keep quite. I can't just let me be and not writting or feeling anything. Hehe. And i can't stop telling and sharing. I know it is not fine, because, once people know your story, they you are like, being naked in front of them. But i can't stop myselg. Having let me, drag into other people's mind or thoughts. If i'm being laughed at, that there none other than me who is to blame. And tha's that.

However, my topic for today is not about this hanky panky thing. But it is about this nice feeling i had just a while ago. I dont know, it was just so nice and tender inside me, and i fell like i'm floating. And that is what make me sit here and typing in my thoughts.

Havent i thought about this before. It was so nice, sitting next to a person who you know loves you and tried to impress you. The air of the mood that time, was just so plain, so mesmerising. If i am using the word right. This is how far he would go and do for me. As though i'm being his pride or something. And to remember that moment, i remember i scwered it big time. I questioned the road we are facing? And i blame him for doing this, and i not agreed with him on any bit. I cried, so load i could hear his sigh. He has been trying so hard and this is what he gets?

The plain feeling before was nothing but everything that was coming that time blew it off. He never gets on his nerves. He controlled everything so fine. Looking at the atmosphera of our meeting that moment. He tried his best not to join the blow. I knew i kill his excitement so badly that time. I knew and i cried louder because i knew. But i couldn't help myself. The more he thinks he pleased me, he actually making it worse without knowing what exactly that i want.

But that blew off went along. And we did get along fine after that. We did tried to fix it all up and be what we are today. Fortunately.

I tried not to think the bad so much. I tried to bring up all the goodness of everything in what we had left for life. I cant help myself from not crying or not being sad, or accept what ever it is that coming. I cant. So i did cried along the way. Again and again i cried. I felt lost and i felt hurt. But the previouse bleed had healed. The cries is for all the matter that turn out bad for the next moment but it is nothing but spices of life. In other words, it is just plain normal and still happening now.

My point is, the long road we had to face, the long wait, and the long hope we had to put up, does bring sadness and loathe as in despise as in fed up! But we just had and in need to go. This heart this comitment this memory this history, just need to go. As far as it can go. There is no hope though. There just trust and certainty. We have to and we need to!

Along the way, that's where i stopped myself and looked back everytime. Though i always heared my teachers, my parents, my aunts or uncles, told me, never to look back. I was forbid to do so. Though i can't stop thinking about the pass. Not really long at pass, 1 or 2 years back i suppose. And i just need to feel back all the sweet or sour of life i been through. And it is nothing but nice taste of life i bring back. :)

Some friend of mine, telling me, i know where i'm going, what i'm gonna do, i know where i'm standing. I was jealouse. I never know mine. I lead my life the way it goes. I never had plan. I never think of a plan. I use my brain in a very tiny scale than i use my own heart signs. I use my feeling a lot. My senses. My consciousnes. A lot. I know that is bad. No, not good. I live in a fantacy. I can't never do anything right. So i tried to use my head once in a while, and i got this bad head ache. Ouch... That is what you get when you use your head not so frequently. For this paragraph, i dont have a point on nothing. No conclusion. I'm in head ache now to think of something rasional to save this part of me that is broken now. Hehe.

But it is what it is. I am what i am. I feel what i feel. One day i believe someone would hit me on the head and make me think and make me realize. I know someone will, i just dont know when, but i'm not waiting for that. If not, my head will not gets so painful right now. hehe.

I guess that's all for the day. But i just want to make it straight here, that sometimes, even when you think of someone you love, you would be happy enough. They are priceless to your life. So be sure you take a good care of them. Don't let them leaving you. You are nothing without this them. And you know who they were! (mom, dad, my love, my good friends, i just love you guys..hehe..)

July 21, 2005

What I Learned About Life

Hmm..Sebenarnya takde apa nk ckp pon harini. Tapi gatal tangan jugak login. Hehe. Hari ni takde mood nak sambung cerita tu. Tapi aku akan sambung jugak nanti. Aku nak masuk kan sikit, yang sedih, yang gembira, yang action, tapi takde idea lagi beb. Stakat ni nmpak mcm happy ending. Tapi aku ni stereotype, aku suka yang aku suke la. Muahahaha. Tak elok macam ni. Tapi takpe, aku akan cube sedaya upaya untuk buat yg paling ok. Hehe. Apelah aku merepek ni.

Setiap hari aku pegi kerja, aku tak rasa pon aku contribut apa2 pon untuk company aku nih. Dan makin lame, aku jadi makin malas nk buat ape2 pon. Aku risau nih. Aku kadang2 jeles dgn kawan2 aku yang ada je kerja nak buat. Aku pulak. Macam takde kerja. Bos aku jenis, suke buat kerja last minute. Tapi aku pon asek bergantung dengan dia. Ntah la, mungkin effort aku tak cukop lagi kot. Tapi bila die suruh, aku akan pasti kan aku buat yang paling best skali. Wpon aku sendiri tak puas hati. Aku pon tak tau. Aku cepat rasa bosan dengan ape yang aku buat. Aku kadang2 rasa tak sesuai je kerja dalam bidang ni.

Aku rasa susah. Memang la masa belajar dulu aku selalu rasa susah. Dan bila aku rasa susah, aku pon gain 200% effort. Dan aku berjaya. Wpon takde la excell sangat. Tapi aku bangga la jugak. Hehehe. Aku bangga pon nak sedap kan hati je la. Sebab aku tengok orang lain, effort adela dalam 50%, daripada effort aku 200%, tapi diorg punye result, adalah beza paling2 pon dlm 5% je dari aku. Aku tau aku ni banyak kekurangan. And aku memang kena usaha lebih lagi kalu aku nak be better.

Tapi masalah besarnya, aku ada banyak obstacles. Dengan diri aku sendiri. Aku cepat bosan. Bosan, bosan, bosan. Dan bila bosan, apa pon aku takde mood nak buat. Hehe. Bila bosan, aku jadi malas. Sebab bosan, sebab aku gagal capai apa yang sepatutnya aku capai atau aku rasa susah sikit nak capai, and aku bosan. Bila aku diganggu oleh faktor2 ni, aku akan jadi cepat bosan. Aku rasa malas. Dan sebagainya yang negatif. Hehe.

Oklah. Aku cube nak overcome kebosanan aku ni. Sepatutnya tajuk harini ialah 'kebosanan', tapi takpela.. Aku suke dengan tajuk tu. What i have learned about life? I dont know, nothing much i suppose. I'm such a loser...hehe

July 20, 2005

Continiu : Tango Hati

Memandangkan aku diam. Mamat pon mendiamkan diri jugak. Aku tengok die mcm tengah memikir. Mane la nk pegi ni. Ermm. Jam pon dah menunjukkan pukul 6:30ptg. Kalau nak mkn pon, kang tak sempat pula nak maghrib. Kalu sempat maghrib pon kang si mamat ni blur2 sampai maghrib, nak semayang lagi, nak makan lagi, kang balik lambat pulak. Tapi baru pukul 6:30ptg kalau nak ajak sembahyang maghrib.

"Ha, dari tadi diam je. Mamat mcm ckp dengan patung cendana pulak. Ini dah termenung pulak." Eh mamat ni, terperasan pulak aku tengah memikir. Dari tadi aku rasa macam terpusing-pusing, tempat yang sama jerk. Tapi takde pulak jumpa mana-mana tempat nak makan seafood nye. Biar betul si mamat ni.
"Alia?"
Eh kereta dah berenti. Tepi laut. Bukan tepi sungai macam yang mamat slalu ajak aku pegi. Memang macam ni ke? Memang lain ke mase kecil-kecil dengan mase dan besar panjang ni?
"Kita jalan-jalan dulu la, apa kata Alia?"
"Ok je. hehe" Opss, dah hilang dah malu. Maklumlah excited, dapat keluar jalan-jalan tempat ala-ala romatik ni dengan orang yang..Herm...Orang yang ape ye?...hehe..

Mamat senyum je bila mula aku bukak mulut. Aku nampak kulit mamat yang cerah tu kemerahan sikit. Aik, takkan die pulak jadi malu bila aku bersuara.

Lepastu kitorg pon jalan-jalan dekat tepi laut tu. Angin menderu macam kuat jugalah. Sampai tudung yang aku pakai pon dah entah kemana-mana. Tapi aku tetap cuba control ayu. hehe.

"Mamat...." Aku rasa bosan pulak diam. hehe.
"Ye, ada apa tuan puteri?" Alamak, mamat ni buat muka aku rasa panas je. Walaupon panas, tapi tak sama masa aku nampak kepala mamat berdarah dulu. Memang dah lama kejadian tu, tapi aku tak bole lupe. huhu.

Aku jawab ringkas je pertanyaan mamat tu. Aku jelir lidah, lepas tu aku cubit pinggang mamat. Spontan je tingkah-laku aku tu. Manja sikit dari sebelum ni kot. Hehe. Mamat gigit bibir die. Macam terkejut dengan kespontanan aku tu. Lepas tu aku pon terdiam jugak. Lepas aku perasan, aku tertenung muka mamat. Tadi kitorang due-due berpandangan, sekarang kitorang due-due berpaling. Malu la rasanya. Lepas tu, kitorang jalan je. Tak cakap apa-apa.

"Alia, rasa-rasanya, mamat ni jahat sangat ke. Tinggalkan kawan baik mamat macam tu aja?"
Hai mamat, nasib baik ko mamat, kalau ko bukan mamat, mungkin aku nak cepuk je ko tanya soalan macam tu.
"Entah la mamat" Aku senyum lepas bagi jawapan.
"Alia marah dekat mamat ke?"
"Takdelah, takde apa yang nak dimarahkan." Bukan aku nak berbasa basi pulak dengan mamat, tapi aku tak nak la panjang-panjangkan hal-hal yang lepas. Lagipun kan, mamat dah ada balik depan mata aku sekarang ni. Tapi hati ni tak puas lah. Entahlah ape lagi yang tak cukop. Rasa lagi berat adalah. Kenape ye?
"Tapi, kenapa Alia tak macam dulu? Bila mamat cakap, Alia diam je"
"Hehe" Aku buat senyum kambing. Hai kau ni mamat. Tak paham ke. Aku ni malu..MAlu la..tau tak. Tapi aku cakap dalam hati je. Hehe.
"Selama ni, mamat duduk bandar, mamat berazam, mamat nak blaja sungguh-sungguh, mamat nak balik kampung dan mamat nak jumpa puteri idaman hati mamat. Sebab tu, mamat takde masa nak balik. Mamat rindu nak jumpe Alia, tapi mamat kene kotakan cita-cita mamat ni. Itu lebih penting"

Kecik ati aku mamat. Ko lebih pentingkan puteri idaman ko tu? tapi ntah-ntah puteri tu aku jugak. haha. Ko mana ada minat perempuan lain. Tak pernah aku dengar pon. Kalu ada pon, msti aku tau. Tapi, eh aku ni betul ke?

"Sebagai kawan, Alia tak kisah kan, korbankan diri untuk kawan sendiri?"
"Err..tak sikit pon tak. Janji mamat dah ada depan alia sekarang. Lame kan, kita tak jumpe?"

Haa..bukan aku la puteri tu. Kalau tak kan la mamat kat aku ni 'sebagai kawan',mesti die kata 'sebagai puteri'. Huhu. Kecik ati aku mamat. Baru aku tau. Aku sebenarnya suka dekat kau. Dari mula kita kenal, kita kuar pegi sungai sama-sama. Aku dah tau kenape aku punye muka rasa panas. Panas dekat hati sebenarnya. Aku dah tau kenape aku asyik teringat pasal kau. Hati aku yang rindu sebenarnye. Tidak..Tidak. Kenape la aku tak tau. Kau sebenarnye ada puteri idaman hati. Huhu

"Alia cuma malu je. Dulu mamat budak comot. Sekarang ni dah besar, macho pulak. hehe"
Aku mula berbasa basi. Lepas mamat diam je. Aik kenape mamat macam sedih je? Tak nak, aku tak nak tanya pasal puteri idaman kau tu mamat. Aku kecik ati tau. Aku tak nak tanye. huhu.

"Mamat pon malu jugak mulanya. Siap kene berdepan dengan ayah Alia lagi. Tapi mamat ok je."
Eh eh mamat ni. Dia ni memang nak kene luku la. Suka hati dia je. Aku pon sengih je la. Sengih malu tambah bengang sikit. Yela, dah aku malu, nak buat macam mane kan. Tapi kenape aku nak malu?

"Eh tadi mamat kata nak bawak makan seafood?" Dari diam je, baik aku cakap sesuatu.
"Tak jadi la, mamat mana biasa makan seafood. Alia baru tau ke?" Eh eh mamat ni. Dia macam saje je nak suruh aku marah.
"Mamat jangan nak bergurau dengan Alia eh." Aku pon menunjukkan kemarahan aku. Tak puas ati ni. Dari tadi macam saja nak mengenakan aku.
"Eh marah pulak, kenape tiba-tiba tuan puteri ni marah pulak?"
Ha ah kan, dari tadi dok bertuan puteri dengan aku. Yahoo..aku la tuan puteri tu. hehe.
"Yela, tadi mamat dh tau Alia tak suka makan seafood, mentang2 la Alia diam je, mamat kata nak bawak pegi seafood. Lepas tu mamat pertikaikan pulak Alia cakap Alia malu. Lepas tu ni nak buat Alia lagi malu. Lepas tu....Err.. Lepas ni"
Alamak, mamat tgh tenung muka aku la. Panasnye muka aku. Panas.
"Ah malas la nak cakap dengan mamat ni. Baik Alia pegi semayang dulu, maghrib dah nak masuk ni"
Aku dah mati kutu tak tau nak buat ape sebenarnye.
"Alia...."Mamat pegang tangan aku. Sejuk tangan dia. Kenape yek?
"Mamat dah simpan angan-angan ni sejak hari terakhir mamat jumpe Alia masa kecik-kecik"
Aku nampak ada cincin kat tgn mamat. Eh sejak bila pulak ada cincin ni. Tau-tau je cincin tu tersarung kat jari manis aku.
"Sudi tak Alia jadi pemaisuri hati mamat? setelah sekian lame, Tuan puteri alia bertahta dalam hati ni? Kalu tak sudi, boleh la bukak cincin tu balik. hehe"
Wah dia macam yakin je aku nak except die kan? Muka aku rasa panas sangat. Mata aku jadi kabur tiba2. Aku pejam mata. Aku rasa ada air mengalir kat pipi.

"Mamat tau tak, Alia rindu dekat mamat. Alia rasa sunyi tanpa mamat. Mamat tau tak"
"Tau sayang... Tuan puteri.Eh silap, tuan pemaisuri...Maafkan patik ye"hehe. Pandai buat lawak ye mamat ni.

Sejak dari haritu, aku selamat jadi tunang kepada Ahmad Ishak bin Ibrahim. Alia binti Musa bakal menjadi puan tak lama lagi. Eeee sukanya. hehe.

****to be continiued...takde idea lagi...

July 19, 2005

Tango Hati

the post i think about for so long, think of something else, rather than myself......this is not about me.....

Tango Hati

"Alia, mari sini kita balik, apa tunggu lagi"

Aku tengok je Mamat. Dengan singlet comot die. Dengan dahi dia dah berdarah tu. Mamat pon tengok je aku. Aku pon tak berape pasti, ape perasaan aku mase tu. Tapi yang aku pasti, aku biar je mata ni tengok je dekat mata Mamat. Macam tunggu die cakap sesuatu. Atau macam ada sesuatu yang aku tunggu dari dia.

"Balik la dulu, aku ok je ni..."

Aku pon mengalah. Aku pon melangkah kaki, pergi dapatkan Mak. Sampai je aku dekat mak, ha dapat la habuan sebab degil sangat. Mak baru balik kerja la tu. Kerja dekat kilang buat kerepek. Nampak peluh mak pon tak berenti keluar lagi.

"Adoh..sakit la mak"

Mak diam je, malas dah nk bebel kat aku la tu.

Sampai rumah, macam robot. Tak yah kena suruh. Aku terus angkat kain kat ampaian. Terus lipas, simpan dalam almari. Aku amik penyapu, sapu serambi. Mak pulak, tengah sibuk2 kat dapur. Msti nak siapkan masak sebelum ayah balik nanti. Siap kemas rumah. Aku baru nk tekan punat tv. Sekali aku nampak mak tercongok depan pintu dapur. Mata dah menjegil dah. Aku pon letak remote control atas meja, buat2 kemas surat khabar semalam.

Lepas tu aku masuk bilik, amik tuala dan pegi mandi.

Sambil mandi aku teringat kat mamat. Beriya2 sungguh die tunggu aku balik dari sekolah, semata2 nak ajak aku mandi sungai. Padahal aku ni perempuan melayu terakhir, tapi mamat suka ajak aku teman die buat nakal sekeliling kampung. Mamat pon tak sedar yang die macam suke sangat kawan dengan aku. Ape yang die suke sangat tu pon die tak tau agaknye.

Bile kitorg dah sampai kat tepi sungai tu. Nampak air sungai macam deras. Aku mati2 suke. Barula thrill aku kate. mamat pulak mati2 tak kasi. Die ckp kalau die mati takpe, kalu aku mati, die yang susah. Ke situ pulak mamat ni. Tapi aku degil ni. Aku pon buat aksi nak terjun. Aku buat aksi je, acah2 mamat. Walaupon aku degil, tapi cakap2 mamat, aku biasenya tak bantah. Ntahla kenape, aku dengar jugak cakap die.

Tapi malang tak berbau, aku baru action, mamat dah lompat dulu. Konon2 die nak tahan aku, tak kasi masuk air. Tapi, kaki die yang tak pakai selipar tu, tergelincir, terpelecok langgar batu besar. Ape lagi darah pon meleleh. Aku ase muke aku panas semacam bila nmpak darah mamat. baru aku nak pegi dekat mamat. Aku pon dengar jeritan mak. Alamak, kantoi aku harini.

Tapi mungkin mak dah agak aku ikot mamat. Mesti mak tau dari dollah mulut kalah mulut murai tu aku ikot mamat masuk utan, pegi tepi sungai. Ampeh nye dollah. jaga kau kat skolah esok.

"Alia, ayah dah balik, ayah nak mandi pulak tu. Apelah yang die buat dalam bilik air tu sampai dah nak maghrib ni?"

Alamak, ayah dah balik, sebelum mak berceloteh dengan lebih panjang, baik aku undur diri dulu. Esok jelah kita sambung ye mamat. hehe. macam la mamat dengar kan.

Masa makan, macam biase la. Ayah repot kat mak ape yang die jumpe mase kat tmpt kerja harini. Banyak betul orang sakit datang klinik kerajaan. hari2 pon banyak orang, tak pernah nye yang sikit. Mak pulak, cerita, tuan kerepek die dah kembangkan perniagaan, makin banyak tempahan masuk. Nak tambah org baru la ape la. Bla bla bla. Tibe2

"Alia dah buat kerja sekolah? Mesti tak buat, main je tau" Ayah dah mula nak bukak topik aku pulak.
"Tu la bang, tadi die hampir nak masuk dalam air sungai deras dengan si mamat" Mak ni memang suke menyampuk tau. Kata aku dalam hati jela. hehe.
"Alia, alia, kan ayah dah kata, nak main boleh, tapi jangan nak bunuh diri."

Ayah memang best, nak marah pon cool je. Aku senyum je kat ayah. Ayah senyum balik, kenyit mata lagi kat aku. Dalam ramai2 orang kampung, ayah sorg je sokong aku kawan dengan mamat. hehe. Suke aku dgn ayah.

Mamat anak yatim. Ayah dia baru meninggal. Die duduk menumpang rumah atuk dengan nenek dia je sekarang. Mak die hidup lagi kalau tak salah. Tapi tak tau pegi mana. Ayah mamat dulu kerja kutip biji kelapa kat kampung. Sekarang ni mamat yang amik alih kerja tu. Jadi dia adelah sumber pendapatan nak makan. Atuk dgn nenek mamat, okaylah, tapi orang tua. Mana fikir sangat mamat pergi sekolah ke tak. Mamat memang dah lama tak sekolah. Aku selalu ingatkan mamat, nanti tak sekolah, takde masa depan. Macam mana nk pergi universiti same2? Mamat slalu merajuk dengan aku kalau aku cakap pasal sekolah. Dia cakap, nanti kalau aku masuk universiti, dia takde kawan nak ckp. Aku pon buat lawak, beruk peninggalan ayah die kan ada, cakap la dengan beruk tu. Terus mamat ketawa. Akhirnya tak menjadik jugak aku nak pujuk mamat pegi sekolah.

Aku habis makan, aku capai beg skolah yang aku sadai nak tak nak je kat tepi almari baju aku. Mase aku bergegas nak ikot mamat mandi sungai tadi. Sempat la aku gantung baju skolah, dan tuka baju.

oh ada kerja sekolah rupanya. Karangan. erm. Kalau ikot hati, nak aje aku karang pasal mamat. Mamat oh mamat. Hehe. Aku pon tak tau kenape. Seronot benor aku bercerita ceriteri pasal mamat dalam diri aku sendiri.

"Alia, ada orang cari ni, keluar kejap nak" Ayah panggil aku. Ayah dengan mak dah landing baik punya depan tv. Mak jeling je dekat aku.

"Mamat! Dah ok ke luka tadi. Mintak maaf ye" Sebaik aku jenguk kat pintu, aku dah nampak mamat. aku rase, panas2 kat muke aku, macam menyerbu dekat mata aku bila aku nampak mamat dengan kepala berbalut tu. Tapi aku macam tenang sikit bila nampak mamat pakai baju melayu. Mesti mamat baru balik dari surau. Tapi muka mamat pelik je. Asek pandang tanah. Aku pon tak tau nak cakap ape. Aku tengok je mamat.

Tibe2 mamat tengok aku.
"Alia, mamat......mamat......"
"Ha Alia, mamat, meh sini minum kopi, ada biskut sekali ni" Eh eh ayah ni, kacau daun betul la.
Tapi aku cube senyum2 je kat ayah. mamat mule melabuhkan punggung dekat tepi tangga tanpa di ajak.
"Sejuk je malam ni, kalau ada kopi, sedap jugak kan pakcik?" Mamat beramah mesra dengan ayah aku.
Ayah aku senyum je. Sambil persilakan mamat. Lepas tu ayah hilang disebalik pintu.

"Ha apa yang mamat nk cakap tadi?"
Ah mula la dia diam balik. Biskut kat tangan pon dia pegang je.
"Ehem2...mak mamat, ada kat rumah atok sekarang. Dia bawak ayah baru..."
Aku dah mula sebak dah. Mamat letak kopi dengan biskut dekat tepi. Ayah ni pon satu, buat kopi untuk mamat sorg je.
"Mak nak bawak mamat pegi bandar, sekolah sane"
Lepas tu mamat blah macam tu aje. Aku ni tercongok depan pintu. Lama jugak la aku termenung.

Lepas tu dengan selamber, aku angkat cawan kopi dengan piring biskut masuk. aku bawak ke dapur. Simpan baki biskut dalam talam. Basuh cawan dengan piring. Aku melangkah masuk bilik air, cuci muke, kang ayah dengan mak nampak pulak air mata yang meleleh ni. Ego jugak aku ni. Aku buat tak tahu je.

Aku lalui hari2 tanpa mamat dengan tabah. Ewah, macam la aku ada apa2 dengan mamat tu. Mana ada apa2. Bile aku meningkat remaja. Aku pon dah lupa dengan mamat. Takdela lagi, bila nak buat karangan, aku teringat nak cerita pasal mamat. Mungkin mamat pon dah bahagia dengan mak dia. Die bukan lagi mamat yang pemurung macam masa dengan aku dulu kot. Bila aku buat lawak baru gelak. Mungkn mamat tak rindu pon dengan lawak2 aku. Tapi setiap kali hati ni terfikir pasal mamat. Mata ni ase panas je. Ase cm ada je benda mengalir. Aku rindula kat kau mamat. hehe.

Sekarang, aku dah besar panjang. Aku pon dah berkerja dekat bandar. Bandar tu besar, susah la kalau aku ikotkan hati ni nak carik mamat. Jadi aku kerja je la. Buat macam biasa. Aku buat kerja aku, aku tak kacau orang lain. Aku ada kawan2, aku bersosial jugak. Tapi dalam masa yang sama, aku tak bole nk lupekan mamat. Wpon tak byk kenangan aku dengan mamat. Tapi satu perasaan masa aku kecik2 dulu, yang aku tak bole nak buang tu, aku tak bole nak abaikan tu la, yang buat aku ingat mamat. Orang kata, benda dah lama, dah lapuk dek zaman, dah jauh dek usia, buat pe la nak seksa diri. Itu orang kate. Lagipun takde org yang tau ape yang bergolak dalam hati aku. Orang semua nampak aku ok je. Takde sape nampak mata ni basah sebab terkenang kan mamat. Takde org tau pasal aku, dan perasaan aku dengan mamat. Mamat pon tak pernah tau. Cuma bagi aku, mamat tu istimewa.

Bila aku balik kampung, mase dulu2, balik dari asrama ke, dollah dan kawan2, sebok sakat aku. Dia kata kawan baik aku dah tinggal kan aku. Sekarang dollah yang nakal tak ingat tu. Dah kawin dah pon. Dah ade anak pon. Aku jugak yang single mingle lagi bak kata ayah. Hehe. Ayah dengan mak pon tak sebok2 nak kawin kan aku.

Arwah atok dengan nenek mamat, dah kembali ke rahmahtullah. Setahun dua selepas mak mamat ambik mamat. Sejak dari tu, memang tak pernah mak mamat, bawak mamat balik kampung. Kalu balik pon mase arwah atok dengan nenek mamat hidup, sekejap je. Tapi dapat lak jugak aku, sehelai tudung dengan sepasang kain. Tudung tu dah lunyai pon aku pakai. Sebab tu la tudung pertama aku mase mula2 blaja pakai tudung. Kain tu aku dh buat baju kebarung. Aku buat mase aku dh besar. Sbb mak kata, kain tu tak sesuai utk budak kecik. Kdang2 aku pakai la jugak bila nak pegi kerja. Kain jenis tahan jugakla mak kata.

Mana la aku tak igt pasal mamat. Mamat oh mamat.

"Alia, cuba tengok sapa datang ni?" Alamak, ayah ni tak bole tengok org senang tau tak. Aku tengah sedap2 terbaring2, berangan2 pasal mamat. Aku baru je sampai dengan kereta kiut aku kat kampung. Rase tak sedap badan tadi, mak pon kata aku demam. Ade can aku nak baring2 macam minah kampung. hehe.

"Ma.. Mamat?" terkejut aku.
Mamat sengih je bila nampak aku. Alamak, aku dengan kain batik dengan rambut serabai. Aku igt makcik atau pakcik aku datang ke. Aku terus masuk bilik balik.
"ha duduk la dulu mamat, biar alia bersiap dulu tu" Ayah cakap kuat2. Bagi isyarat dekat aku la tu. Alamak. aku tak mandi lagi. Nak mandi kene keluar. nnti mamat nampak. Alamak. Masam ni. Ahhh sembur je la..hehe.

"Alia, sori la kalau mamat lama tak kontak alia. agaknye alia dah lupa pon dekat mamat"
Aku diam je. Aku malu. Maluu...hehe.
"Alia mmg pendiam ke sekarnag ni?"
Aku senyap je. Aku malu. Maluu.. hehe
"Alia nk makan ape mlm ni?"
Soalan tricky tu. Ermm.. makan ape ye.
"Kita makan seafood nak. Dah lama kita tak mkn same"
Hey...kan dia tau aku tak suke makan seafood. Tp aku diam je. Takpela... malu punye pasal. hehe


*****to be continiued....takde idea plak..hehehe


July 13, 2005

It Has Been A While

hehehe...bertemu kembali kite dlm....BERCERITA Cerita Malaysia....heheheh

lame dh tak update blog nih...ase nk isi sket la...alamak..td ade idea..skang dh ilang...muhaahahaha...

haa...aku nk ckp pasal ADLIN yg jd komentator AK......Aku ase, aku sokong komen2 dr die...bahase die mmg pedas and tak pikirkan perasaan org lain.......Well, bg aku, msrkt malaysia ni dh byk dikongkong oleh kebudayaan....Bkn la aku kate..kite ptt buang kebudayaan, atau kebudayaan tu sesuatu yg remeh....No, i'm not saying that...But...Pada aku kita ptt bergerak ke depan....kebudayaan is kebudayaan...kemajuan must survive...sebagai contoh.....ok adlin gune bahasa2 kasar utk memberi komen kat student2 af....komen2 tu buat pelajar2 bukak mata.....hei.....you're not that good man, even though the crowd shouting for you.......you must know where you lack of, and dont let yourself leave in the damn...muahahaha...ape aku ckp ni...kirenye...adlin sbenanye bg kate2 peransang...betul ape die ckp tu........the world is never to smooth for you......we know it...just because we like and love af student today, doesnt mean we gonna support them tomorrow...hey...tgk je la ....MAS.........LIZA....wht happened to them? nobody even remember about them........so, the world is harsh....they need harsh people to teach them....to move on.........

tgk je la barat..kenape diorg maju...diorg open....even dlm tv...bole slumber wat lawak kat george bush.......cm kite..kalu ade sape2 kutuk pak lah ke.....mahadhir ke.....ade la yg tak puas hati....org yg kutuk tu mmg suffer laa....come on laa........we must have somebody to teach us.....we cant lead our way all the time.......we cant be at the top........we cant be a the top in terms of, if we make mistake......there must be someone we should listen to.......so we could realize our mistake...bkn la nk kate jdn la berusaha nk jadi kaya..berjaya...gemilang dan terbilang....tp we are human...human make mistake...........bkn la nk kate...dgr la kate2 org sume.........bkn sumer kite dgr......tp kite tapis laa...kite ada otak....mgkin aku salah....mgkn org tu salah paham....tp tibe2 kite dpt pendapat yg lain sket....kite pon ptt pikir...eh eh...btol ke? mgkin btol kot...mcm adln..die tak ckp ko tu teruk........care die ckp pon tak menunjukkan org tu teruk....tp bg aku..care die ckp...nk bgtau.....ape usaha yg ko buat tu main2......ko ptt lebih berusaha lagi...kalu aku yg dlm pentas tu..sure dh nangis org tak hargai usaha aku.....tp bile aku pikir kali kedua.....hmmm....btol jugak....aku ni wat show syok sndiri...aku ptt piki ape org len nak........

tp tu la aku kate..kite takleh lupe kan budaya kite gak....cm barat....tgk la betapa hancur nye idop diorg tu.....wpon ade gak yg baik2.......tp yg hancur2 tu melampau hancur nye? kite nk jd cmtu ke? inilah namenye cultural shock........bile die dh biase otak die sempit jee.......tibe2 org bukak mate die....shock laaa wei....hehehe.........cm kite...knape kite tak ptt lupe kan budaya kite? n kenape kite kene bukak minda kite luas2? sbb budaya tu sbg sempadan batasan kite........supaya kite tau......kite tak melangkah jauh meninggalkan tatasusila san keagamaan kite......tp kite buka minda kite untuk lihat perspektif baru dan majukan diri kite...chewah..cm menteri lak aku ckp ni...whtever it is...pendapat masing2 la kan...hehehe........

tu je la cite yg aku tepiki skang ni.......heheheh

ade gi cite len yg tak best...hehehe........aku menyampah dak opis aku....bodoh......takde baca.....berpikiran mcm org kampung......otak senget........tak profesional.........perasan cantik......mempergunakan org je tau......kwn konon...tak iklhlas sbg kawan...sekian terima kasih........hehehehe......

okla..smpai sini dulu....