August 29, 2013

Kesayanganku

Dear Iphone 4 tercinta...

Aku cinta padamu since pandangan pertama..

Tapi apakan daya..

Ko membuat onar...

Tapi aku akan merindui mu.. Seriously.. I will...

Hey Iphone 5..

Come to mama...

p/s: dalam mimpi yang tak pasti...

*Bunyik cengkerik* krik krik.....krik krik...

Uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

August 26, 2013

Ammar

Ahahaha tetibe sgt.

Ada meeting lg 1 minit.

Sedang pump n otak sedang blank. hohoho..

Just nk cite skit psl Ammar.

Siyes rindu kt mamat sorg ni..

Abis la.. Abah konon nk separate tdo style ammar ngn mama.

Sbb nenen susu cap gantung... Mmg kalu mama tak peluk jgn harap nk tdo..

Dh pandai pegang botol sendiri. Dgr suara mama otomatik tgn jd kebas. Mama kene pegang kn jgk botol tu... Dh 9 bulan OK..

Sgt pndai Auta tak kasi mama buat kerja. Kalu mama baring dia merantau2 kepelusuk rumah takpe plak. Hai budak ni...

Suka keluar rumah... Merantau le tu. Kalu pagar terrbukak tak mustahil dia merangkak ke jln. Huhu

Suka masuk bilik air dan main air.. Yer.. dia pndai main air pili yg terbukak...

Suka jgk panjat tangga. Stakat ni blom lg diluar pengawasan.... Tp kdg tu siap nk undur. .Adoi mak anakkkk...

Moga ammar tros membesar bagai johan..

Sihat sejahtera amin...

Mama love u ammar. Miss u.. MUahh!! ok nk pi meeting .bai

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

August 23, 2013

Rindu plak

Harini rindu macam2. Macam2 hal btol aku ni kan? Hehehe...

Rindu kawan2. Rindu fesbuk. Rindu opis lama (of cos rindu kwn2 opis lama) ;p... Rindu kerja lama (ok sila jgn igt aku rindu kt lebih kpd fesbuk..haha)...

Sebenarnya tetibe rindu nk update blog. Hohoho....

So tu yg update. Update psl rindu. Boleh? Boleh la. Sukati aku la kn blog aku. uwekkkk.......

Arini ekceli ada jamuan raya tadika Aus n Hafiy...

Ase besalah gila2. Aku tak cerita kt sini psl BAJU RAYA FAILURE utk tahun 2013 nan sebatang ni...

Faul nye ialah mcm ni. En Shahrun la punye pasal. Ha ah mmg salah dia. Dia kononnya dr 1st year kawin dlu, takde baju raya pn takpe. Tp being me, mak aku tak pernah ok miss blikan aku baju raya. So kalu aku ada bj raya dia pn kena ada bj raya la. Lgpn mengikut sunnah pakai bj baru di raya pertama. Bg meraikan kemenangan. Bkn tak mampu. So mula2 tu mmg igt tak mampu sgt la. Aku pn dh mula redho ler pakai bj recycle. Tp Alhamdulillah... 7 tahun kawin.. 7 kali raya.. Ada je rezki tu. Allah tu memang maha besar. Allahuakhbar!.......

So, masa raya baru ni. Aku dok la kemas bj melayu en. shahrun. Ni masa nk decide wether nk bli bj raya ke atau tidak la. Rimasssnya aku berterabur seluar bj melayu dia. Psl dia dok pakai baju je. Suar takmo. Ketat la longgar la. Mcm2 alasan dia. Semak tau tak. Nak je aku sedekah kt sesapa. Hohohohoho....

So kebetulan teman mak aku pi jackel. Lalu bli la kain. Kononnya kain yg aku pilih tu cantik la. Tetibe dpt idea. Bling.... Buat bj je. Takyah buat suar. En. Shahrun bkn pakai suar pn kn. Raya pertama je. Ye raya pertama je. Lepas tu raya haji ke, pi solat jemahat ke. MEMANG DIA AKAN PAKAI BJ JE. So suar2 baju raya tu mmg pakai SEKALI JEEEE.. eee geram tak? Hehehehe. ok2... balik pada story the mory asal k.. ehehe

Yg pelik nya idea aku tu - decide sorg2. En shahrun busy kerja masa tu. AKU DECIDE ANAK2 aku pn ikot bapak dia gk. Sedondon la katenye. Perghh tekad ni. Anto le kain tu pi tempah. Tempah kt makcik en. shahrun je. Murah pn murah...

Alih2 masa pi amik baju dh siap. Aku baru terfikir. Baju dh siap ni ok... Takkan anak2 aku pn pakai bj je? Takde seluar. Bapak dia takpela. Mmg jenis tak kisah. Lgpn sblm kitrog kawin dia mmg jenis koboi mcm tu pn mmg baju je suar tak seragam. So dia mmg tak kisah. En. Shahrun pn yela kan 6 kali dh raya pakai seragam. Tetibe kali ni. Eh mana seluar? HAHAHAHAHAHAHAHAHHAHA... teng teng teng......

Tp boleh cover lagi la kefailuran nya itew... En. Shahrun smpt bli suar dockers kaler ijo.. Dgn muka bolayan n slumber. Nampak ok je. Well, aku punya mata mmg sentiasa nampak dia ensem dan macho. Pakai spender ngn tie pn macho kot. Hahahaha... So dh ok la tu...

Skali raya pertama, Firdaus and Hafiy komplen. Yelah masa membeli kain waima menempah baju dan baju siap. Diorg apa ada hal kn. Masa pakai bj la br diorg nk perasan nye. Mama... mana seluar nyaaa? Siap kene pujuk2 plak pakai suar jeans. Suar ijo slack pn tak smpat bli. Huhu. Yela tahun ni mmg takde plan2 nk bli bj raya budak2 tu. Psl baju raya tahun lepas melambak tak berpakai pn lg. So bila nya nk kuar bli suar ijo. Ada kuar jgk, wiken2 tu.. Tp tak jmpe ijo yg sesuai. So ambik ko pakai suar apa ada. Hohohoho. Kesiannye anak2 aku...

Eh.. Aku terbecerita raya plak kan. Nanti la aku upload gmbo. Ade. 2 3 keping. Selebihnya mmg malasss nk amik. Hehehehe...

Eh.. Ada yg nk dengo ke cite raya aku? Aku tau Hannan is my most loyal reader. Setiap kali lepas bc msti komen..tak pn tros gtalk. Loyal gila ok. Aku tabik... :D

So..... smlm... aku blom kuarkan lg bj ijo tu.. Firdaus dh sound aku. Mama, firdaus takmo pakai bj ijo tu masa jamuan raya pasal xde seluar. Bijak n memilih ok budak tu. Tros ase besalah gila kt dia.. Ok tahun depan mama berjanji takkan sawan mcm tahun ni lg. Huhuhuhuhuhu...

Tros pilih2 bj raya tahun lepas. Aus nk baju sama kaler ngn Atip sepupu dia. Anak buah en. shahrun... Mana ada kaler oren nak. Huhuhuhu. So tahun dpn kene tanya kak lin dia tema kaler apa. Nak samekan ngn Aus ni. Huhuhuhu... Kaler coklat plak.. Raya 2 tahun lepas.. Aus dh tak muat pakai.. So raya 1 tahun lepas je 2012... Tu pn dh senteng2 dh. Sian anak mama. Nasib la hafiy mmg mama bli kan besarr gila... So hafiy ngam2 la...

Pstu pg td dok tanya mana songkok.. Mana sampin. Semua takde. Kasut raya pun takde...

Aduhhh tros ase besalah...

Gila tahun ni aku ngn en. shahrun zuhud n koboi...... Serba serbi kekurangan kot. Hohohohoohohohohohoho...

Sila dtg beraya umah aku.. Langsir pn takde... Hohohohohohohohoh...

Siyes aku tak tau nk gelak tawa ke nk nangis. Tp jauh sudut hati kelakar pn ada....

Bkn apa.. Serba kekurangan tp kami sekeluarga happy. Takde rase kurang pn. Cuma anak2 la.. Ase malu ngn kengkawan. Diorg ade aku takde. Dr segi keperluan tu mmg cukop je...... Pstu budak2.. Ada duit raya, ada bunga api.. Dh ok dh kn.

Tp kenapa ek? Mcm zuhud gila plak tahun ni? Kira cmni aku ase. Aku ase diri aku compang camping serba kekurangan. Tp ase berkilau2.... Gitu la. Hahahaha..cmne nk ckp tak tau nk intrepret..

Tp pagi td masa Aus mintak sampin n songkok tambah mlm td dok pilih2 baju dia nk pakai. Mmg tamparan lah utk aku. Zuhud2 jgk... tp jgn ler seksa anak2 kn.

Ok2 Aus, Hafiy, Ammar. Tahun depan mama akan pakse abah simpan duit byk2 and tumpu utk anak2 dan baju raya k. Insya Allah.......

Sekian tu je nk share. huhuhuhu

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

August 20, 2013

Rumah dan Office Baru

Alhamdulillah...

Atas limpah kurnia Dia, aku dan family dah selamat berpindah.....

Byk dugaan dan cabaran smpaikan aku n hubby dh tak larat nk layan dh. Begitu juga anak2. Smpaikan Firdaus confront aku and ckp: Mama boleh tak kita jangan pindah2 lagi? Hohoho....

Dan ada 1 bahaya. Bila kami masing2 ada menyimpan niat. 1 niat yang kami tak dpt nk gambarkan tahap bahaya tu. Hohoho...

Dlu dok umah sewa, pasang niat nk dok umah sendiri. Dh dok umah sendiri pasang niat nk bli rumah atas tanah. Dah dpt umah atas tanah pasang niat lg nk dok atas tanah besar plak. Hahaha. Itu la manusia kn? Hehehe..

Tp alhamdulillah. Aku ase, aku dh cukop content ngn keadaan rumah sekarang. (Sebenarnya masa umah villapark dlu pun aku ase yang sama jgk. Mcm dh sempurna dh bg aku. tu bahaya tuh kalu pasang niat2 sebegini... huhuhu)....

Org yg kemaruk pindah randah mcm kami ni, smpaikan kos pindah tu dh tak nmpk mahal dh. Allah... duit kn boleh dicari lagi? Hohohoho...

Rumah Pertama - lepas kawin dekat Taman Medan
Rumah Kedua - Firdaus baru lahir dalam usia 3/4 bulan macam tu pindah Keramat AU3
Rumah Ketiga - Hafiy dlm lingkungan usia setahun mcm tu nak masuk 2 tahun pindah Villapark Serdang Raya akhirnya rumah sendiri
Rumah Keempat - Since rumah Villapark dah 'ter'jual, jadi kami kena cari persinggahan lain. Puaslah en. shahrun cari rumah sewa tak jumpa2. Rezki kami, dpt kuarters, nasib apply kuarters tahun 2008 (masa pindah dr taman medan ke keramat dlu kononnya nk dok kuarters tp on-que tak sudah2 hohoho)- Dapat Kuarters Precint 11 A1 Putrajaya. Pindah masa baru2 lepas pantang bersalin kan Ammar.
Rumah Lima - Selepas lebih kurang 8 bulan lebih dok kt Putrajaya, akhirnya kami pindah ke rumah sendiri balik. Dengkil. Alhamdulillah safe n sound. Kami ada hasrat2 yang tak dpt kami penuhi lagi. Takpelah sikit2. :D... Dalam pada tu pasang gk niat yg bahaya tuh. Hohohoho... Takpelah tu dh tua nnti. ;p...

Kalu perasan setiap kali dapat baby kami pindah.... Tu risau aritu, nk pindah umah dengkil ni mau melekat lg 1 baby. Sib baik tak lekat... Kesian kt Ammar tak puas bermanja kn. Hehehe.

Ohye. Office baru? Hermmmmmmmm.... Masih terlalu awal utk give details on everything... Masih terlalu awal................................. But, aku tak nafikan, aku jumpa org2 yg best. Bos best, org yg aku nk ganti ni pn best..tp dia dh ketempat lain la plak... Bkn best ape la, bkn nk compare dlu tak best... Best tu sbb apa yg diorg nk share ngn aku tu la.. .Ilmu...Tu yg best.... In terms of kawan2 dlu, of cos aku akan rindu. Makan sama2. Pg tghari. Kadang mlm aku nk mkn apa pn Kak Limah kasik cadangan. Best kn Kak Limah? Hohoho. Tp Kak Limah pn nk pencen dh nextyear.... Kira tmpt aku dlu tu nanti akan dipenuhi oleh org2 baru je la dh lepas ni. Org2 lama sorg2 akan pergi. Ada 3 org plak tu tgh tunggu kenaikan pangkat.. All the best to you.. Heheheheh.... Org lain yg aku smpt bersama walau tak lama. Anda di hatiku jua. Kekekekeke...

I am suppose to have a meeting this morning.... TOT la kononnya. Adoi aku risau btol diorg putus asa ngn aku. Blur and bling bangat. Kire dh dekat sebulan aku kt sini... Huhuhu..

Okla gtg. babai.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

August 02, 2013

Tempat Baru

Back in 2007,

Aku dtg, org yg aku nak ganti tu tangguh, dan sempat couching aku utk jawat jawatan. High expectation from bosses sebab aku ada pengalaman kerja.

Aku juga di couching oleh seorang yg aku ase agak perfectionist in terms of work.

Bos yg pun agak perfectionist. Yg jumpa aku for the first time and ckp mcm2 isu displin masa, working attire, kerja kemas, bagus etc.....

Now in 2013,

Again aku dtg, dan org yg aku akan ganti tu tangguh.

Ok kali ni, org tu sendiri yg perfectionist. High expectation from bosses sebab aku ada pengalaman kerja.

Dan dia nmpk hebat pada mata kaca aku. Kalini seorg SA yg pandai buat programming. Malu aku SA yg dh lama tinggalkan programming...But still, kerja yg berbeza tp perfesionisto tu sama....

Again, Bos yg pun agak perfectionist. Yg jumpa aku for the first time and ckp mcm2 isu displin masa, working attire, kerja kemas, bagus etc.....

So sekarang atas aku nak ubah diri aku menjadi lebih baik....

Perasaan takot, eksaited, risau, interesting, bercampur baur.

MAMPU kah aku?

Dan mampu kah kali ni utk aku bertahan?

Hanya Allah swt yg mengetahui.

Kwn2... Doakan aku yer? Terima kasih byk utk doa-doa korang...


Bai

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin