May 30, 2008

Ketika Azan Berkumandang...


Dan bangkitlah wahai muslimin sekalian...
Kerjakanlah solat...

Dan lihatlah wahai umat manusia sekalian...
Akan kebesaran tuhan...

Dan mintalah wahai saudara-saudara sekalian..
Keredhaan dari yang maha kuasa...

Allahu Akhbar!
Allahu Akhbar!
Allahu Akhbar!




Beginilah Muhammad Firdaus setiap kali azan berkumandang.. Taksub dan asyik skali die menonton...Kalu budak2 lain tgk iklan, firdaus langsung dok layang...Tapi kalu azan dengan yg last2 tu....Die tengok gk....

Firdaus,

Mama harap nanti bila besar Firdaus rajin semayang dan jadilah insan yang beriman dan bertaqwa ye sayang....Amin.......

May 29, 2008

Update...

Macam best tgk org hari2 update blog...aku pn kalu bole nk hari2 gk...tapi kadang2 takde story nk citer je.. Hehehe.......

Came about today life aku agak low density la graphically...Ade a few things yg bole membuat kn keadaan yg tense...Tapi aku bejaya elak..Alhamdulillah..At least takde la scene nangis2 or gaduh2 lama2 kn...Or scene bertegang mulut ngn rakan seopis...So positively...Things gets under a good control...But i do not knw whether it is good for me or not.....Stakat ni aku tak notice any bad things or effect la...Hopefully everything will be ok......Insya-Allah....

Things under my to-do-list as of today....

1. I really-really want to celebrate my annivesary...Huhuhu..hopefully 2 or 3 night somewhere...Nk taknak kene la bwk firdaus kn..Kesian plak nk tinggalkan die...

2. Aku pn tepiki nk celebrate beday firdaus.....Very simple celebration jela...Tp at least nk ada la budak2 baby dtg.....hehe

3. Restructuring my house..at least aku nk bli katil baru..so that takdela tdo kat bawah je...up sket la..

4. Aku kalu bole nk cari 1 almari ala2 perhiasan nk letak frame2 gmbar....tp dlm masa yg sama nk buat letak pinggan mangkuk yg dok dlm kotak lg tuh....ade ke?

5. Nk buat spring cleaning umah aku secara menyeluruh smpai kt blakang tmpt basuh bj tuh....Huduh sgt gamaknye...huhuhhu...

6. Nak cuti nk cuti.....tp tak best cuti sorg2....huhuhuhu

Ok la tu je la nk update..tak tau nk tulis apa dh..

p/s : aku mcm takde masalah tapi aku mcm tak rase hepi..nape ek? hemm...tak tau lah...ehehehehe

May 27, 2008

My Wedding Bliss-- Thanks to pion.....Huhuhu

Wah bestnye....macam HADIAH harijadi asenye....
How u disappointed me almost 2 years ago...And then today u make me jumped from my chair...I'M REALLY HAPPY!!...Ewah..mcm ckp kt boypren plak...Hahaha....Ko la ni PIOWN.....Aku punyela sedey gambar2 kawin aku cm tak lawa...Skali arini ko up gmbar2 aku yg cun2 tuh..Hahaha......Ok la...aku exagerated...org lain mungkin kate..ala takdela lawa sgt...What the hell... I think it's really GREAT...Here some of the BLISS to share....:D.....


Saya Shahrun Hisam Mohammed Saif akan menjaga isteri saya Siti Fatimah Khairiah Bt M Amin sehingga akhir hayat... Amin. Dan sekiranya saya tidak menjalankan tanggungjawab isteri saya berhak menuntut haknya...Kes kes kes....
masa makeup-makeup...
hepi giler nk kawin...
dengan family masing2....huhuhu...kenangan giler gmbar ni...dengan kawan2.....

Cents of Life...

Duit.... Pangkat... Darjat... Harta... Penting ker? Hemm... Penting jugak kot. Tanpa semua ni sedikit sebanyak manusia akan berselisih faham jugak. Sejauh mana lelaki bole bertahan kalu isteri die punya pendapatan yang lebih dari dia? Sejauh mana seorang isteri bole bersabar kalu asek die je yang keluar belanja. Sejauh mana mereka bole berputih mata kalu tgk org sekeliling sume macam laki die tokei emas, bini tukang abiskan harta bende suami je? Sejauh mana? Kalu bukan sebab duit, pangkat, darjat atau harta...Sejauh mana manusia bole menerima keadaan tu dgn hati yang terbuka. Jgnkn lelaki yang takot dianggap dayus. Perempuan pun kalu lelaki tu kaya and berdarjat sgt akan merasa rendah diri tak sesuai sume la...

Takdela. 2 3 days ago i had a thought on someone... Die ni budak penghantar surat je la. Tp perangai die so pleasing... Muke die mmg tak ensem la sket. Dan die hanya seorang budak penghantar surat. Mcm kesian kt die. Sape la nk kt die kn. Hehehe. Tp die mmg baik. ANd die mcm menunjukkan minat kt budak opis aku sorg ni. Aku tak tau la. Tp budak opis aku ni nmpk mcm tak berminat and die layan bese je mcm kawan je la. So aku piki, biarlah sape pun die, budak penghantar surat. Sume tu tak penting. Yang penting keikhlasan lelaki tu. Mungkinkah perasaan aku ni benar?

Skang ni aku terpiki lak, org sekeliling aku. Kwn2 yg rapat ngn aku. Kebanyakkannya, wife gets more than husband...Ade 2 3 org yang bende ni berubah dari tahun ke tahun perkahwinan. Mgkin sebabkan keikhlasan tu, the man now gets more than his wife. Maybe rezeki, atas doa isteri, atas kesungguhan lelaki tu sendiri, any posible things. But the graph gradually changed.... Tapi tak semua. Aku sendiri, belum kawin ye ye je ngaku kt hubby aku. Yes2... 50:50....Bila dh kawin tgk kawan2 sume laki jenis tokei emas. Siap ade yg jd suri rumah aje. Siap laki offer nk kasi bini maid la. Kaya la kn. Ati aku tak leh lari dr perasaan jeles. Astarghfirullah...subahanallah........Ampun kan lah segala dosa ku dari perasaan jeles ini...Amin.... Kadang2 aku tepiki member2 aku ni nk berlagak ngn aku ke? Jahat smpai mcm tu aku tepiki... Dan sebab itu lah aku rasa, diorg sume takkan bole paham situasi aku ngn hubby aku sbb situasi dorg lain.... Tiap2 org lain situasi die......

So the point is, sbelum ni i was thinking..keikhlasan can win over MONEY. Now i changed my mind.... At one point, money issue may rise and husband and wife may killed each other...Hehehe. Maybe i am wrong at this..... Maybe really money is nothing... Aku ngn hubby aku is well managed je skang...Since dh almost 2 years our marriage..We are well equipt into managing our incomes and households....We're both work for each other and our son.....We're both are looking for stability and freedom towards spending our money.....TP keadaan aku not as tough as org yg hubby die hanya kerja PENGHANTAR SURAT ataupun DRIVER for instance...Life could be very tough kn? Perempuan ni, nak taknak, sekali sebulan nk bj baru, kasut baru, spender biru..ekeke...Paling tak pn everymonth msti ade maintainance stuff...Pencuci muka ke, tuala wanita ke, scrub la apa la....That's all expences weih... Skali skale msti nk merasa laki belikan. Nak2 minah kt opis ke kt YM ke kt GTALK ke dok cite. Laki aku kalu bole taknak aku keje. Nk bg aku maid. Gj die je dh cukop sbenanye. HUarghhh... Bole ke tahan sabar ngn sume tu? Hehehe... Syaitan berada di mana2. Org tu ckp sket je. Syaitan yang tambah perasa so otak pn bole jd mereng ....Hehehehe...

POintnya...Walau ikhlas mana pn lelaki tu. He must also thinks on upgrading himself. Not just for him but for his family. Baru la ikhlas namanya. Stakat tunjuk baik pijak semut pn tak mati is not enough. Even arni the soul saver yg sempoi tu pn bangge giler laki die pakai BMW skang. Material is always a main issue. TIpula kalu pompuan tu kater die tak kisah. Tak kisah. TIap2 hari mandi pakai sabun buku je. Tak payah pakai deoderant. Takpayah la mimpi nk tepek faundation. Pakai bj sama je sepanjang tahun. Takyah wangi2 la since nk jimat kn. Makan segenggam nasi n ubi kayu. How about that? Anybody would like to take these chalenges?

May 26, 2008

Murmuring on Monday without HEADLIGHTS....

eheheh..dengan kate lain takde hale tuju yg sahih....ehehhee

br lepas baca 1 blog ni...pasal die di perantauan...all shitty stuff di perantauan....Ala kalu kt negara sendiri pn ade all shitty stuff..cume kite jarang sebut je kot....Tapi blogger tu die cite sume jerih payah die..kalu ade happy stuff pun die cite gk la...ni kite kalu cite kt org tu mcm perfect sgt la life kite tuh...kalu tak best pn ade selindung2 lagik....tak best lansung...very the stereotype..ekekeke..mcm la aku ni bertrus trang sgt..yela..trus terang kang ade yg terase susah plak kn..ehehehehheheehehe.......

lepas tu aku baca plak cite2 psl britney spears..aku takdela suke sgt minah ni..tp aku pitied die sgt....kalu aku la kt tmpt die for sure aku takleh buat keje...bygkn..tak dpt jmpa anak sekerap yg kite mahu....patu bile die dpt jmpe die peluk2 cium2 anak die...uhhh sadisnya.........jht sgt ke die smpai mcm tu....huhuhuhu..ntah la....aku sedar diri aku sgt bertuah berbanding die.....wpn hubby berkali2 merampas firdaus dr aku..ekekeke..mcm ape je ayat...tp firdaus akan bersusah payah utk kembali kepangkuan ku jgk..muahahahaha..br2 ni die dh tuka panggilan lg....AGeee la plakkk..sukak2 ati die je..huwaa.....ibu ke mama nih......dh konpius balik..ekekekekekekek

k la tu je..ade meeting ni..sesaje je ni...ehehehehe

May 15, 2008

Dear blog...

Agaknya kalau blog ni seorang manusia mesti die bole jadi gile dpt blogger mcm aku ni. Hehehe. Well what to do, eventhough i'm not alone in this life, but still a lot of things in mind i can't tell to all..Which bugging me because i need to let it out! I don't know. What is life is all about. Is it just about complaining again and again about life? Maybe this is the reason a person became suicidal. I don't know. But one thing for sure, i still want to be alive. My akidah is still intact i guess. Insya-Allah........Lindungilah hamba mu ini ya allah.

Really, what more can i complain? I have everything. Is not like i need a MERCEDES or a BANGLO now. Or maybe my own tv show ke. Hahaha. Whatever..... I mean. I have a job. I have a husband. I have a son. A house to stay and sleep and eat and buy proper clothes so i don't have to be naked on public. Bath every single day. Eventhough sometimes i'm sweating and stinks but still there's a toilet in my house where i can bath anytime i want. What more do i need?? Thankfully, i still have my MOM and DAD...Alhamdulillah....I have a lot of friends who does care for me. Was there everytime i need. Who will always asked me, 'Apa Cer?'..Though, not all i could tell them. I have pride where something just not for public to know. I know everybody does.....Something just for you to keep and something just not suitable to be on the news....I know and i suppose in this blog, also not all is stated here. Eventhough i wish, i could tell everything....

Really? Herm...i dont know lah...what ever lah.....

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

May 12, 2008

Just Before the Sun Down...

Actually not sun down la... Sebelom aku balik ke rumah......Sebelum waktu opis berakhir....

Just to remind myself about what I like and love most in life...I was reading a blog from my mate...She was saying about reaching her limits...I don't know what limit she was talking about, but it reminds me on how i hate my hubby so much at times i feel like life is so being cruel to me...And for crying out loud, i felt really awfull to myself and towards him...I know, it wasn't 100 percent his fault..But i hate the situation....I hate to forget myself and where i stand..I hate to be forgetting my feelings towards him...I hate it when i was feeling he wasn't right for me..I hate it but still i'm feeling it...And all the feelings is not right at all!!...It was very deceitful..emotionally dangerous, harmful and exaggerated...;p......

To be watching her, when she was saying those word, she was holding her husband's hands...She was like hugging him and smooching him....Means, she loves him so truly..Maybe the limit she was talking about is something else...a neighbor most probably....But that is something else...THE point is...While i was holding my hatred towards my hubby... I wasn't feeling any LOVE in me....I know..hatred could kill your heart...your love...you everything...Which is very bad.....I was only mesmerizing the things he did which build my angers...He couldn't be that bad isn't it? Of course...it's not him really...It's ME!!!

What i like most in life is...Holding his hands in my hand...Kissing his cheek or whatever!..Hehehe...Hugging him and LOVE him dearly.....I've been loving him ever since i realise my feeling towards him...The day we walk by the beach...With his silence bores me....I just had a feeling....I love that moment. The moment is the moment of time to proof his feelings towards me...He was liking me but too shy to say anything..It was the oblivious part of him of showing his LOVE....It was very rare....Very seldom..Yet so luxurious....I love you my dearest.....I love you very much...Please don't stop yourself from loving me....eheheheh

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

May 06, 2008

The Malaysian 12th Parliamentary…


I was to be 'Pegawai Yang Bertugas' on the 5th of Mei 2008. For the record.



I know 2 things for sure how to be a good and well behave in the parliament session :


1. Point of Order or Bend of Order. You have to understand what is the meaning of this so if anyone wants to fight you, you are well verse about this and knows how to bend the person over. In the parliament, if one speaks, the other person can only speak to him, there cannot be the 3rd person who wants to speak to the 2nd person who raised up. Unless there is a point of Point of Order or Bend of Order. However, one need to know which POO or BOO he is referring to and stress out what is the matter that makes him stand to these POO or BOO. And I don't know which PEMBANGKANG but he sure makes me jump up when he stands up. Y.B. Speaker, I want to raised POO about the issue when Y.B. yang berbahas mentioned that Presiden PAS agreed on ISA and OSA, it is not true and against the fact, whomever agree with my POO please stand up! Nah the whole community of PEMBANGKANG stood up. And the BN leaders who is the 1st spoke person that time forcefully apologizes for his statement about the Presiden of PAS. Muahahah. Padan muka! (wpun sebenarnya aku terkesima ngn Dr. Haji dari BN ni, sebab die cakap guna akal and guna fakta, walaupun sedikit salah, tapi die tak emosi and die straight to the point, compared to other BN yang speak through his lutut….).




2. DON'T! stand up and say something stupid that came back to yourself eventually(perasaan yang sgt malu...), for example, Mr X, stand on his feet just to say that Dr. Wan Azizah wasn't stand there for her own, but on behalf of her husband, Dato Seri Anwar. Ape kejadahnya ko nk ckpkan dlm Dewan tu? Pastu Dr. Wan slumber la ckp, I stand here for my people rights not for an individually rights. That's true, she was speaking on behalf of Malaysian. About the raised of items on the market, about sekatan Kerajaan BN to parti pembangkang(cemana nk jln kan manifesto dorg kalu sumenye nk sekat??), drama pilihan raya, (boleh lak tetibe ade 4 org smuggle dakwat. Padahal tak tau pe jadik kt 4 org tu lepas pilihan raya.) About ISA, bkn anwar sorg je kene ISA ye kawan2. Stop being a spoiled pemimpin la. Move on la wei….


And then I was so damn thrilled to see Saifuddin Nasution stand up. He was really making his point. He was saying the truth about BN rulers. I'm saying what he said is true because nobody stands up and denied his statement. And i think he has credibility as out future rulers. Even a PM i will not be surpriced of him!


But azmin was saying something that makes a BN growing mad and the man was threatens to sue azmin. Hahaha. Ni kelakar. What a joke BN! Apa la main sue2 macam artis. Lepas tu terkena plak. "Sapa makan cili dia yang terasa pedas!" Pastu nk sue plak. Yela azmin was fed-up of BN people keep saying all the pembangkang was here because of Anwar Ibrahim. Lepas tu Azmin was making a point ada BN yang lobi orang guna RM6 Juta (takde sebut nama pn!). Alih2 tros dia bangun nk sue. Hahahahaha…. Kan mmg nampak betul ko blanje 6 juta.


Ntahla. Taktau apa nak jadi. Tp yang pasti mmg best dok dlm tu. I know i am pro Pembangkang. Maybe I am a bit berat sebelah. Tapi if someone can raised something yang pembangkang buat yang memalukan. Silakan....Karpal Sigh awal2 memang melawan. Tapi he was saying what is fact…Even speaker keep using other things to stop karpal. He pun cannot denied point yang karpal raised. Means that be la someone really knowledgefull before coming to the parliament....Mewakili rakyat jelata....


And for another record, masa aku nk pegi parlimen ni aku cm buat dono je la. malas nk layan sgt. Aku dah nmpk dh partner aku from LPPKN, LELAKI. So aku act natural jela. Skali tetibe ade org call aku memperkenalkan diri sebagai partner aku. Well this man has an attitude. So aku buat biasa jela. Tp cm kagum la cara die serius dlm bekerja. Nama die taknak la mentioned, tp panjang mcm nama aku gk. Hohoho. Pastu kitrog plan la jmpe time nk pegi, pegi sama2 padahal tak kenal pun. Kekekeke. And i didn't take his pic takot die perasan la aku ni cm suke kt die....kakakaka..Bkn la suke apa. Just cm wow hensem. Kekekeke. Patu masa jmpe 1st time tu. Mak aii bia betik. Hensem wooo.. Kekekekekek.... Aku cube act as natural as i can be la. Hohohoho. Masa dlm parlimen i've tried as hard not to look at him too much... Mmg aku tak tgk die sgt la. Mcm kesian die mcm nk borak2 ngn aku. I cannot, nnti nmpk sgt i mcm kagum ngn kehenseman u. Kekekeke.. Tp die dh kawin la.. Aku pn dh kawin. Nothing laa... Just a hitched i supposed la kan.... Then masa nk balik tu boleh lak die ckp ...Nice to meet u..Kekekekekekekeke.. .Lagi la berama2 dlm jiwa aku ni....muahahaha.......Ok aku sbenanye nk decribed sket muke mamat ni cmne....Tinggiiii sket je dr aku...ekekeke....bdn tough......kulit putih cerah...rambut curly2 sket......mata mcm kelabu2 sket...........pergh.......mcm perfect je...bese la laki org...Aku plak tgh mendung berarak mendung..tgh nyampah2 ngn hubby..ekekekek...patu dpt tgk balak ensem sket..cm padan muke hubby...aku curang sket...tp dlm ati jela..ekekekekekek..ok dh2 .....balik ke pangkal jln.....ehehe



up sket gmbar mamat nih......