May 31, 2009

Kesian Abang Long Firdaus...

Dr senin lepas mamat ni demam. Kira jumaat masa mama gi hospital tu die masih demam. Risau mama. Mcm manalah mama nk bersalin nih. Huhuhuhuhuhu....


Masa ni die tak tau lg die nk dpt adik kot. Yela apa la die tau sekadar tgk perut mama boncet pstu mama dok ckp adik2 kt perut tuh.


Masa jumaat tu mmg dh tinggalkan firdaus dgn nenek. Jumaat mlm jmpa Firdaus dh baik dmm tp muka masih kesedihan sbb mama tak balik2. Sayu je mama. Masa tu mama dh nk masuk bilik labour dh. Siap Firdaus dgr mama jerit2 masa doktor buat VE. Dia pn jerit2 nk duduk kt mama.
Lepas tu mama dh tak jmpa Firdaus dh. Mama dh masuk bilik labour. Tp dlm ati ni igt je kt Firdaus. Smpai la mama dh bersalin. Smpai la mama dh balik umah. Kesian kt Firdaus.
Sorry sayang. Mama tak smpt nk tunggu Firdaus baik dmm dlu. Adik dh nk kuar. Lgpn mama tak larat nk tahan sakit dh. Huhuhuhu.......
Firdaus 1st jmpa adik sabtu pg sblm betolak balik kg ikot nenek n atok. Masa tu tgk pn taknak. Apatah lg nk cium. Pada dia adik hanya merampas mama dr die. Huhuhu.. Mlm sabtu, esok tu ahad, firdaus dtg lg tgk mama. Kali ni lg teruk, Firdaus terus tolak adik tak bg die nyusu ngn mama. Sayu lg hati mama tgk gelagat Firdaus...
Mama lupa sakit mama br lepas bersalin tros dokong n peluk Firdaus. Rindu sgt kt dia, sbb lama tak jmpa. 2 mlm tak dpt tdo sama. Huhuhuhu.........
Apa yg kesian tu sbb die sakit. N tak baik2 lg. Alhamdulillah demam dh kebah. Tp masih batuk2 n selsema lg. Ahad pg masa mama nk balik tu pn, suara Firdaus serak.. Uwaaaa..
Sedih nya la. Takpe. Lepas ni kita mkn ubat btol2. Kita doa2 moga2 nnti tak batuk tak selseme lg ek syg...
Tp Firdaus dh pandai bwk diri. Dh tak mrh mama nyusu baby. Firdaus dh bole cium baby. Baik abang long Firdaus ni. Mama, Abah n Hafiy sayang abang long Firdaus sgt.............
Satu cabaran utk Abang Long Firdaus.. Kecik2 dh kene uji.. Cian die... Huhuhuhuh

May 29, 2009

Dilated 2cm

Over 2 u fr hubby's mobile.
Aku kt hukm.ptg td tetibe ase mcm xde contraction dh.dh tebyg nk blk
jaga firdaus.dia kn dmm.tp tgk hubby cm isau takot bil hosp tggi tros
ase besalah.yela kalu blk knpem2 kne charge wad utk
sehari.consultation lg,tp bb xkua.patu dhla xtau sbenanye bole claim
ke tdk kalu msk wad tanpa kua bb.so aku pn g la ajak hubby jln2 dr
duduk je dlm bilik.aku ase keturunan aku mmg gtu kot.msa firdaus dlu
pn aku jalan2 gk.dlu open ward jauh sket pjlnan.ni dlm bilik,xjln
kemana pn.mak aku cite dlu arwah nenek aku,masa nk brsalin jln
keliling umah smpai air ketuban pecah,tros baring,tros kua bb.tp aku
jln2 dlm sejam,tros ada blk contraction smpai kebontot2 sakit.patu
doktor check,igtkn kalu xdilate gak nk blk.skali dilated dh 2cm.patu
lps kne selok tros lg menjadi2 contraction.doktor ckp dhla dh
dilate,dia siap bole ase kepala bb.ish,kalu aku sambung jln ni sure
xlama ni.sape yg smpat bc entry ni b4 aku brsalin doakn aku
ye.masey.hehe
Kesian hubby.dia blk umah nk amek firdaus,nk mandi,skali knci umah kt
aku.sori syg,i telupa nk pass keys kt u.huhu.
Okla aku nk mkn patu kalu larat nk smbg pejalanan.xsaba nk jmpa
hafiy.nti hafiy tlg mama jaga abg firdaus ek.cian dia dmm.huhu

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

May 25, 2009

Aksi Muhammad Firdaus Terkini


Super Alert!

Kalu korg dgr statement mcm ni gerun tak?
 
"I jamin, kalau i seluk u skg. Dh ada opening 2 ke 3 cm"
 
"U ada turun air ke? Air ketuban u mcm kurang dr sblm ni" - masa doktor tanya ni aku ckp takde. Tetibe teringat, ada 2 mggu lepas masa tgh duduk2 tetibe bantal kt tepi aku tu basah. Igtkan air tumpah. Tanya mak aku cmne pecah air ketuban. Mak aku ckp ada bunyi meletus. Ni takde pn.
 
"Masalahnya doktor, sy tak ase sakit. Kalau sakit pn die ilang cmtu je. So mmg tak rasa contraction berulang2. Or contraction kuat gila." Mcm masa Firdaus dlu, before masuk labour room, mmg sakit tu smpai aku takleh tdo.....
 
"Kalu u nk i buat u kasi sakit bole. Nk?" Induce ke?
"O takpe2. Let it be naturally" Org kata kalu pakse kuar lg sakit kn.
 
"Ok takpe, lgpn heartbeat bb still over 100. Bb masih sihat kt dlm tu... But he's gonna be out anytime SOON. Please make sure u got my number"
 
"Kepala BB dh turun sgt, u see kepala die dh pusing to labour position. Mmg dh turun sgt nih"
 
"U ni ada potensi utk bersalin tak smpt nk jmpe i pun." What the?
 
"Maybe u call me, i ajar husband u utk sambut baby u" Doktor!!!
 
Lepas dr check tu aku tros jd over alert. Sakit skit je tros tgk jam. Pstu tros alert kot2 sakit tu dtg balik. Doktor kate jarak 15 minit, kalau ada sakit kali kedua je tros jgn tunggu lg. Takleh sambil lewa. Sbb die concern kn position baby tu. Hubby lak tanya. Apsal tak ikot je ckp doktor die nk soh warded tros? Ermm taknak la kene induce. Slagi bole elak aku nk elak.
 
SO yang, u tau tak apa i nk request for next visit? U KENE TEMAN I! TAK BOLEH TIDAK LAGI. PAHAM?

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

But I Love You Anyway...

Everytime when you give me 'the look'
You know i didn't mean to
You know how hard i tried to do as you please
But i love you anyway
 
When you made me cried
You be numb and act like you didn't care
But i know you do
It hurts when you just let me
I love you no matter what anyway..
 
When things gets too hard
Sometime we can't make it
We tried to face it
We tried to be calm
We even fought our ways sometimes
But i know you love me no matter what...
 
I'm don't know if we can make it to the last
It will be hard
Things can never be too easy
But i love you anyway
 
I will always do
No matter what.....
 
Please... bare with me... ;)

When It's Hot

When the global warming hits you and it turns out that you are alergic to air conditioning and surprise2, your son is following your genetic.
 
And when you guys couldn't sleep at night because it's too hot and you can't take it when the air conditioning is on.
 
When there's coughing and there's sneezing.
 
And you just couldn't take it.
 
The world is too hot and we couldn't sleep.
 
And so is the father who claimed that he's gonna work late today.
 
Sorry Abah, me and mama just couldn't sleep!
 
But the good news is, the salary is in. So lets have a shower and get to work!

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

May 24, 2009

Futsal Bersama Abah...

Sorila aku tak susun2 gmbar ni. Aku nk up siang td lg. Tp xsmpt. Nk tdo dh. Tdo lebih penting. Heheheh. Janji aku share skit psl Firdaus ok la ek. Hehehehe...

Firdaus dh penat dh masa ni. Mana tak dh kul 1030. Tapi die melawan mata die.


Mama tak larat nk pujuk. Bia abah yg pujuk wpn abah tgh penat br lepas main. Hihihi. Abah main kt court blakang tu je...



Die dok la celah kangkang abah tu ha....


Masa ni abah tgh main. Firdaus lari pusing2 kt tmpt mama duduk jela. Panjat2. Tp kalu org amik video die mrh. Ni je la mama smpt snap. Hihihi



Nk amik video Firdaus blaja tendang bola. Tp apakan daya. Anakku tak sporting di dpn camera. Dhla C905 abah ni lembab nk mampus. Sib baik tak mampus. Muahahahahahaha.....

Mama dh tak larat. Gerak sket penat. Gerak sket penat. Penat je tdo. Penat je tdo. Muahahahahahahaha...

Br pasan perut makin lama makin busat. Muahahahahaha... Tak tau la. Mcm takde tanda2 je. Abah dh termimpi2 nk cuti. Muahahahaha.....


Tak dpt bygkan la cmne nnti. Dgn keadaan cuaca yg panas nih. Nk kene pakai stokin ke? Takleh mandi byk kali ke? Skg ni pn mandi 4 5 kali sehari ase tak ckp. Smpai penat mandi asenye. Hihihihihi...


Masa futsal ni sabtu mlm. Mama tak larat sgt nk ikot sbenanye. Tp abah risau takot sorg2 kt umah. Mana la tau kn. Air ketuban pecah ke. Darah kuar ke. Tak berbau2. Hehehehe......


Ni masa die nk susu. Dh ckp dh kt mama nk susu. Tp mama wat dek je. Dh tu dh takde vocab apa nk ckp lg. Nangih jela. Klaka pg td. Die nangis2 nk apa ntah. Pstu mama ckp napa firdaus nangis. Pstu die dok sebut2 nangis2. Kita br nk blaja la nangis tu apa kot. Pstu tak lama tetibe je dtg kt mama. Mama nk nangis. Hahahaha. Apa la ko ni firdaus...


video



Ni mama amik video dr jauh. Firdaus main gua2 bawah celah kangkang abah. Muahahahahaha



video

May 22, 2009

Facts About EPIDURAL!

Bukan la nk kata, aku betul. Takkan mati amik epidural. Ataupun sapa yg ckp epidural tu menyebabkan sakit tulang blakang tu tak fikir panjang. Tp i just want to show the right facts about epidural. Mmg la, kalu kita bersalin sepatutnya kita rasa sakit, tu pengorbanan kita utk anak dan suami. Yela, anak tu utk kebahagian suamikn. Tapi bg aku, ADALAH SALAH SAMA SEKALI DAN BERTENTANGAN DENGAN PERIKEMANUSIAAN jika kita secara direct mengondem org yg SUKA GILA amik epidural. Takdelah, bkn aku nk kata, korg salah. But get the facts right before you wanna accuse someone killing herself. Just because ORANG KATA, MAKCIK AKU KATA, MAK AKU KATA, NENEK AKU KATA, MOYANG KO TAKDE kata apa2? U need to get the fact straight. Apa itu Epidural yg sebenarnya. And kenapa ada setengah org mengalami sakit belakang? Before you can say anything.
 
The very main thing epidural is not good is because it cause more for you to pay to the hospital. Something melonjak smpai beratus2 ringgit. Sbb to do an epi, bkn lah boleh doktor biasa, even doktor yg sambut anak u all, bknlah org yg sepatutnya buat prosedur epidural nih. SEORANG PAKAR BIUS or to be exact Anaestathic shj yg boleh buat procedure ni. Memang ada risiko, sekiranya yg buat tu adalah ORANG BARU BLAJAR. Kemungkinan die akan tersasar dr injekkan kt tulang belakang kita tuh. Tapi masa aku bersalin kt PPUM yg BANYAKKK GILAAA STUDENNT JERIT2 HOYE HOYE BABY DH KUAR.. Tp still yg buat epi kat aku adalah seorang Anaestathic yg GARANG dan kul 430pm dh balik. Smpai esok pg, takda sapa brani sentuk jarum epi yg menusuk blakang badan aku. Sbb hanya Anaestathicion betul ke ntah eja yg bole buat benda tu.
 
TU je yg seksa skit. Tp masa die injek - i felt nothing. Btol aku tak tipu. Ada untung aku ke tipu? Aku ase injek amik darah lg sakit. Sbb injek amik drh mmg budak praktikal je yg buat kt PPUM tuh. Even aku gi ampang puteri yg doktor muda amik drh pn aku ase sakit. Inikan pulakk la pelajar praktikal yg buat. And lepas bersalin, hanya sakit bahagian breast merebak ke lengan sbb breast aku bengkak, SUSU byk, tp firdaus tak kuat sgt menyusu, cuma kerap je. Aku plak malas perah. Alhamdulillah, aku tak mengalami sakit blakang. Smpai la aku dh boyot balik nih. Hanya sakit bahagian ari2 je, n contraction skali skale. Aku bkn la nk blagak. Tapi aku geram. Bkn sorg dua konon nk nasihat aku. RAMAI. Aku tak kisah, aku tau korg sayang aku. Tp masalahnya, aku lg byk buat research n baca kt internet n dpt kn feedback DOKTOR, bkn dr org ramai. So i know where i stand. Aku tau mmg ada risiko. Aku tak kata aku akan 100% selamat amik epidural. Tp tolong jgn buat muka seolah2 aku sedang bunuh diri bila aku opt utk amik epi jgk for my second child ni. Sbb aku rasa betapa tenangnya waktu nk bersalin tuh. Mmg takde ase sakit. Wpn Hubby takde di sisi aku. Mmg aku akui. Aku amat takot utk 2nd child nih. Sbb hubby taknak teman aku. Dia takot nnti die mabuk darah. Aku taknak sapa2 selain dr hubby aku yg teman. Mak aku ke, mak metua aku ke. TAKNAK. Aku rela sorg2. Kang petua apa plak dorg nk suggest buat aku sakit ati, bkn sakit nk bersalin.
 
Aku tau perempuan ni kadang2 terlebih concern. Aku pn mcm tu. Tp aku amat rimas. So selepas membebel seberapa lama. Lets talk about the facts.
 
The Procedure
 
The epidural can leave the mother wide awake and mentally aware of everything going on during the birth of her baby.
 
You will be asked to assume a position that will help the anesthetist find the landmarks on your body needed to place the needle correctly. This maybe sitting up on the edge of the bed leaning over and pushing your back outward or it may be laying on your side curled up in a ball, also pushing your back out. (Kita akan disuruh duduk kt birai katil, kaki berjuntai kt bawah. Lepas tu die suruh tunduk n duduk diam2. Before die injek die akan ckp, "Sorry ye, sakit sikit jgn gerak ye", patu ase mcm kene gigit semut. Yg tu sbenanye die injek numbing agent, iaitu bius la, kasi kawasan tu tak sakit. Then br die masukkan needle utk epidural. Sbb tu tak rasa sakit. "Ok sudah, boleh bangun...") The position is uncomfortable because of the belly in the way. Most moms worry a lot about having to stay still during contractions. Be sure to talk to those with you about this fear (kalu takot, bimbang, mana tau doktor tu nampak muda, kita nk tuka fikiran, tros ckp. We have rights to say what we want or don't.. Bia dorg mrh. We have our rights to do that!). They will tell you what you need to do to ensure that they know when you're having a contraction, so it is well timed (Besenye epidural takkan diberi kepada moms yg dh bukak lebih dr 7cm. Sbb mmg nk branak dh. Time aku dlu masa tu br 4 5 cm je. Tp kt PPUM die tak aware aku pn cmne aku nk tau contraction tu mcm mana. Takde briefing tu kekurangan die. Tp aku sendiri alert. Wpn Dr bahagian perut kekaki, mmg tak rasa apa dah, TP otak aku bejalan n aku sedar n segar je. So aku tgk mesin CTG kt tepi aku. So tanya nurse, dia ckp ni heart beat, ni contraction. So aku tau bila aku contraction, n bila heartbeat anak aku menurun. Yela gomen kn byk patient la kot, dh tu doktor meeting lak tu. Tinggal student practical yg tak brape nk tau sgt. Pakar bius tu mmg bkn kepakaran die psl bersalin, dia hanya tau bius je. Lgpn die dh balik. So aku sendiri yg monitor diri aku. Ni salah 1 kebaikan epidural, I still know and realise what happen sekeliling aku... Aku tak boleh tdo, Dorg kate i shud get some sleep until opening tu bukak besar. Sbb aku risau. Aku dh having contraction more dh 24 hours masa tu. Ketuban pn dh lama doktor pecahkan. Tu bahagian aku la kot. Pengorbanan aku. Mgkin aku tak rasa sakit. Tp aku amat risaukan anak aku... Nasib baik tau. Sbb aku jgk la yg alert dorg, heartbeat anak aku dh turun. N aku dh mula rasa mcm nk berak. Wpn aku tak sepatutnya tau pon if aku nk berak. Sbb aku dh di epidural kan. Kiranya epidural ni bkn menghilangkan tros sakit. Hanya 70-80% je. Asa nk berak tu sbenanye ase nk bersalin. Bila dorg check mmg opening aku dh cukop utk bb kuar. Doktor ptt habis meeting kul 6. Kul 4 dorg dh kuar, sbb nurse ngn budak praktikcal dh tak tau nk buat apa. Mmg aku ase nk maki dorg je bila nmpk Firdaus kuar biru 1 badan. So wpn amik epidural. JGNLAH korg sambil lewa je. Hanya kita menyayangi diri kita dan zuriat kita melebihi org lain. Get the facts right. Jgn main ckp je tp tak tau apa2... ;p).

Your back will be washed and a shot of a numbing agent will be given before the epidural. Then the epidural needle is placed into the epidural space around the spinal cord. A test dose is given to ensure that the epidural is in the correct place. Once this test is done the medications are set to a continuous drip. A small catheter is left in place to deliver the medications continuously throughout labor. This catheter is taped up your back so that it is difficult to remove without trying.

You may be asked to lay in certain positions for awhile as the medication works with gravity. You will also have your blood pressure monitoring every few minutes, continuous fetal monitoring and other monitoring to ensure you react well with the anesthesia.(Monitoring ni aku buat sendiri. PPUM mmg hampeh skit tang ni. ;p)

A No-No Condition On Epidural Sometimes

  1. You are taking certain medications.
    Medications that you take can effect how likely you are to be able to get an epidural. The biggest culprit are blood thinners.

  2. Your blood work isn't just right.
    If you have a low platelet count or sometimes other problems with your blood work may make the placement of an epidural more risky.

  3. The doctor can't find the right space.
    Sometimes due to the normal growth of your back, your weight or back problems, including scoliosis, it may be impossible for the anesthesiologist to find the epidural space. Therefore you can't have the epidural placed in labor.

  4. You are bleeding heavily.
    If you are bleeding heavily or are suffering from shock, you will not be given an epidural for safety reasons. Since many women tend to have lower blood pressure with an epidural, this may be made even more dangerous with the lowered blood pressure of some of these problems.

  5. You have an infection of the back.
    It is not in your best interest to have your anesthesiologist place an epidural through an area that is infected. This can cause the infection to spread to the spine and other areas of your body and can potentially cause a great deal of damage.

  6. No anesthesiologist is available.
    Your hospital may only have an anesthetist available during certain hours of the day or days of the week. You may also have an anesthesia department that covers an entire hospital and not just the labor and delivery unit.

  7. Labor restrictions.
    Some hospitals will place restrictions on when you can have an epidural. It may be that you must be at a certain point in labor, like four (4) centimeters before an epidural can be given. Other hospitals may decide that epidural should not be given after a certain point of labor, for example when you've reached full dilation (10 centimeters).
The Risk
 
Ni aku copy n paste mana yg aku jmpe la. Aku akui la bende ni bkn 100% selamat. Mcm yg aku kata tu. Selain dr case sakit tulang belakang, mmg ada bende lain. But then again, mcm aku ckp. The mother itself jgn la lepas tgn jek. Mentang2 la dh tak sakit. Tros tdo. Tp kadang2 Allah tu lebih mengetahui. Kita cuma bole berdoa agar semua selamat.
 
Significant Low Blood Pressure (Hypotension): Yg ni sbb blood flow kita jd rendah, penyebab heartrate bb jatuh. Tu kita kene sentiasa alert. Masa firdaus dlu, dr 150ps turun 130 lepas amik epi. Lepas tu die turun naik la. But maintain atas 100. Bila aku dh rasa nk berak tu, die tros turun below 100 even cecah bawah 90 smpai aku jerit2 pggl nurse smpai suma doktor kuar meeting room. Tu budak praktikal dh dekat 10 org kerumun aku, doktor pakar pn dekat 4 org kt tepi katil aku. Kira apa2 kene alert. Tp, lg 1, org epi, before an epi, die kene di-hidratkn = masuk air, utk elak Hypotension risk ni.
 
Uterine contractions can become weaker and less frequent. An oxytocin infusion is then necessary to improve labor and produce good strength contractions Mothers having epidurals have longer labors and have a higher incidence of the use of oxytocin than mothers having non-medicated deliveries.
 
Lagi 1, kalu amik epi ni mmg lepas labour takleh tros jln. Nnti pening2. Sbb kdg2 org yg c-sect pn die amik bius epi ni. Kdg2 ke mmg ek? Tu aku tak tau la plak. Kire mcm tu la conditionnye. Lepas tu mcm jahit kt bawah tu byk la dr org yg normal. Sbb doktor main sunat je, sbb die tau kite tak sakit kn. Huhuhuhu. Selain tu mcm ada la muntah2 mual2. But aku dinasihatkan jgn tros bangun, baring dlu, minum air. Releksss. So aku takde muntah2. Cuma 1st time berdiri tu ase mcm nk jatuh la. But nurse masa lepas aku bersalin tu baik, nurse shift malam kt PPUM masa tuh. Die teman aku masa 1st time aku berdiri. Lg 1 overwhelm sgt n happy sgt tgk baby. Aku mcm ase sehat n ok je. Alhamdulillah.
 
Sorry aku takleh sambung research ni. Ada keje. Lgpn arini ari jumaat. Dh nk dekat masa rehat. Nk gi bli brg skit kt Guardian. So everyone out there. Jgn la sebar bad rumours about epi when you don't know sgt ek. Mmg btol ada complication and risk. Tp percentage dia very low....
 
Lgpn technology masa kini tu, meminimumkan lg percentage. Masa mak2 kite dlu 19% org akan ada effect epidural on sakit tulang blakang. Today percentage tu dh turun kepada 2 or 3% shj. Bkn takde mmg ada. But mcm aku ckp, kita sendiri kene aware. Kalu jenis mls nk aware, ha takpela takyah amik epidural. Org mcm aku yg penakut ni aku takleh jamin aku tak amik. Aku try avoid. Tp kalu aku dh teramik tu bkn bermakna aku nk bunuh diri. But thanks for your concerns anyway........ ;p
 
 

Baby... Duduk Diam2 Yee...

Sian abg Firdaus. Skg dh tak bole pggl die baby lg. Hihihihii.... Tapi die mmg suka kalu time dia ngade2, aku pggl die baby. Besela budak. Budak mana yg taknak bermanjakn? Hehehehehe....
 
Pg ni bb tendang2 mcm nk mrh mama je. Takdela tendangan die tu mcm sgt kuat. Aku takdela sakit. Tp smpai aku bole nmpk perut aku yg menegang dan membulat ni ternaik terturun. Mcm die nk ckp. Eihhhh knape tak kuar lg saye mama. Relaks la. Due lg 3 mggu. Abah pn mcm dh tak sabar tu. Tak sabar nk cuti. Cit. Hehehehehe.....
 
Tetibe pg ni aku terasa kurus sket. Ahahahaha. Ok ni cm klaka kn. Bkn la kurus apa, slalu jln langgar peha. Pg ni tak langgar lak. Patu smlm tak masak, tak mop, tak vaccum, tak sidai kain, tak kutip2 kain, tak tuka cadar, tak dukung firdaus sgt, So kaki aku mcm tak bengkak langsung. Siap nmpk seksi mcm before aku pregnant. Muahahahahaa. Perasan!.....
 
Smlm aku terbukak post lama aku. Masa bulan march 2005 ke 2006 ntah. Ada 1 cerpen pendek ntah hape2 aku buat. Psl diri aku sendiri. Psl ntah la. Malu nk ckp. Masa aku bc pn aku terasa malu. Kenapalah aku mcm tuh. Muahahahahahahaha.. Yg pasti aku jd benci ngn budak gilo tu. Benci smpai tahap aku nk peluk hubby aku kuat2 patu aku nk jerit. Sy sayang awakkkkk... Hahahahahaa. Takdela. knape la buat org mcm tu kn. Means apa yg die buat kt aku tu la. Siko gila babi. Aku pn bodo tersiko ngn die tu. Patu bole plak die tegor aku kt fb. Huh. Mls aku nk layan. Aku ase nk tikam ko smpai mati adela. Siko.
 
Oklah sj je pg2. Bosan la. Takde apa yg menarik. Takde org update blog ke? Hehehehe. Flickr Mdkhai pn takde update nih. Hehehehehe

May 21, 2009

Cinta Untuk Ain..

Sbenanye aku dh setat jiwang dr pukul 3pg tadi lagi. Sedih apsal takleh tdo dh. Mana tak aku tdo kul 930 mlm tadik. Yela aku post blog kul 730. 730 tu dh siap makan mandi suma. Lepas smyg isyak tros tak larat dh. Skali lg aku pejam mata tgk pinggan mangkuk tak berbasuh. Gua abis bateri. Hik hik hik...
 
Nila jawapan kepada tdo cpt mlm td. Bahananya lepas kul 3pg takleh tdo dh. Si Firdaus nyenyak plak die tdo. Hubby yeye je. Mlm ni i sedia susu ngn air (padahal air tu aku dh msk, die tinggal angkat kedepan je. tak aci tak aci. Ehehehe) u plak bgn wt susu ek. Mlm before tu aku kejut die sbb tak larat sgt layan tepuk2 Firdaus yg takmo berbaju tp sejuk. CEMANA TUH? Mlm td lena plak die tak bgn. Before tdo je nk cucu nk cucu. Siap rayu2 sbb mama dh stim mata atas tilam. Abah lak gi mana ntah. TP dlm persediaan nk tdo la jgk. Lepas minum susu, kami 3-3 pengsan......
 
Pastu kul 3pg aku tak tau nk buat apa. Aku pn terremind cita Cinta Utk Ain. Kisah cinta sengal yg buat aku melekat jgk dpn tv stiap slasa. Lepas ni tak tau la akan melekat lg ke tak.
 
'Saya rindu awak'
'Saya pun rindu kat awak'
 
Nyuuuuuuuuuu.... berjujuran air mata. Baik yg kt dalam tv. Mahupun yg kt luar tv. Aku la tu. Takkan Firdaus ngn Abah die kot. Hehehehee..... Sedih wak. Sy pn sedih.... Hehehe...
 
Ada kesah sebalik kisah yg buat aku sedih. Biasala pompuan drama queen mcm aku ni. Sblm aku mula, suma ni hanya kebetulan. Aku tak tiru ko ek gurlz. Kebetulan ko pn jiwang gak mlm td. Wakakakaka......
 
Wpn aku dh cita bende ni 5juta kali kt blog. Aku akan cita lg kali ni utk mengaitkan dgn scene, sy rindu awak. sy pn rindu kt awak. Huhuhuhuhuhu. Chewah. Hehehehe... Takdela, scene tu aku tak penah alami pn. Tp kesedihan tu aku penah alami..... Siap smpai aku dh tak tau nk buat apa. Aku tingat tarikh suma...
 
Tanggal 9 Dis 2005, aku gi jmpe pakwe aku. Masa tu die br nk balik keje. Balik bersama-sama dgn BHL 1366. Sedih sgt masa tu. Aku rasa mcm, die lebih pentingkan diri dia sendiri dr aku. Aku rasa mcm aku ni takde makna langsung dlm hidup dia. Kitrog gaduh besar masa tu. TP besela, aku je bebel2 nangis2. Dia mmg jenis diammmmm je. Tp die lelaki. Ada ego. Of course la die takde rasa bersalah kn......................
 
Alasan dia bli kete tu sbb senang die nk balik kg. Tp pd aku, aku dh ada kete masa tu. WKQ aku yg kurindui tu lah. Kira gj kami takdela byk mana. Suppose, lepas abis blaja keje, Pd aku, kami ptt fikir utk bina keluarga. DH ko sayang aku, aku sayang ko kn. Nk buat apa lg. Tak tau nape. Tu yg aku piki. Masatu. Lgpn, aku mmg tak penah kenalkan sapa KUYU kt parents aku. Sbb sblm ni pakwe aku yg hampeh sblm ni mmg parents aku tolak bulat2. Aku fobia. Taknak jd mcm tu. Sbb kalini. Aku btol2 cinta pada itu KUYU. MUahahahaha. Bluek nk muntah suma org.....
 
Aku sedih sgt masa tu. Dh la ada a few series yg gaduh2 ntah sbb apa ntah. Mmg tak penah nye yg OK. APA YG AWAK NK LG? SY TAK TAU LA.... huhuhu.. Ntah aku pn tak tau apa yg aku nk. So aku piki masa tu, lepas ni lg susah la nk kawin. Dgn kene tanggung kos kete. Dgn dia kene naik kete, sblm ni die naik moto. Moto JFP dia dh jual. Huhuhuuhu. Bkn utk kata, awek ada kete, die kene ada kete. Dia bkn cmtu kot? Tp mmg utk die balik kg. Tak manis la die balik kg pakai kete aku kn. Kang parents aku kata apa lak. TP bg aku. Kalu aku dh kenalkan die as, BAKAL LAKI aku, lgpn die balik wiken jek. Aku pn wiken kalu die balik kg mmg malas nk kuar. SO bg aku takde hal la. Bg dia tu hal besar. Huhuhuhuhuhu....
 
Lepas tu aku balik. Aku kusut. Aku dpt cadangan utk take a break. Masa tu jgk, ada planning nk gi tgk kawan kitrog kawin kt Kedah. Kira konvoi ramai2 la. Kira skg ni brita baiknya pakwe aku ckp, takyah naik WKQ, bahaya nk travel jauh2. BHL ok skit. Huhuhuhuhu....Kira masa aku jmpe pakwe aku tu, jumaat ke sabtu ntah aku lupa. 2 3 hari lepas tu aku jmpe balik. Just to tell him. I wanna have a break from u. Dan ada 1 ujian tersembunyi sbenanye. 16 Disember kn beday aku. So masa beday aku tu kami tgh break la. Kira break smpai delegasi nk gi kedah tu la..... Break = No calls, No sms, No YM, No Email, No dating2.... Slalu pakwe aku kalu aku sebut something like that dia akan ckp, Wah best tuh. Die mmg cmtu. Suka ckp benda yg konon2 lawak tp lg menyakitkan ati awek die yg poyo ini. Hehehehee....
 
Tapi sepanjang2 jumpa hari tu. Aku tak igtla exact brape haribulan masa aku mintak break tu. Alah tp tak smpai sebulan pn breaknya. Tp aku igt. Aku pakai bj kurung oren. Muahahaha. Siap igt tu. Masa tu mlm. Aku smpai pn dh nk magreb. Siap kuar gi smyg, mkn. Masa aku ckp tu dh on the way balik la. Masa tu pakwe aku igt aku dh maafkan dia, dia bli kete tu. Upanya bende tu jd worst. Aku nk break. YG terpaling sedih aku ckp. Kalu dlm tempoh ni, kita rasa kita boleh hidup tanpa salah seorg dr kita. Elok kita rentikan jela keje gila ni. Mgkin were not meant together. Ewah. Ayat die lain skit la. TP lebih kurang mcm tu la...
 
Sepanjang2 perjalanan. Tak igt, asenye aku naik kete die kot gi kuar mkn. Patu parking kt umah dia. Kira sepanjang2 perjalanan balik dia pegang je tgn aku. Aku rasa maknanya, abang sayang a****g (censored ek tp bkn ayang. jeng3..muahahahaa), abg takkan lepaskan a****g.. Masa tu la. Mgkin btol kot. Kira die yakin, kami takkan break selamanya... Hehehehe..... Smpai kt kete. Slalu aku yg terhegeh2 cari tgn dia. Kali ni dia yg cari tgn aku. Smpai aku masuk kete nk balik. Sepanjang2 tu jgk aku nangis. Mcm Ain nangis. Ewahh.. Kekekekekekeke....
 
Masa harijadi aku. Tp dh lambat jgk la. Muahahahahaha. Aku dh sedih takda apa2. Tetibe die sms wish aku hepi beday... Huhuhu shahdu sgt. Nk je aku reply.. a****g rindu kt abang.... Huhuhuhuhuhuuhuhu... Drama lebih aku ni..........
 
Ala mood jiwang dh abis la. Muahahahahah. Time mlm td masa tringat2 byak aku nk cite. Takpelah org pn dh letih bc ek. Ehehehehe. Kira aku takdela suke Shahrul tu cememeh je kn asek nangis. Tp aku akui. Aku mcm die tuh. And aku slalu ase pakwe aku asek push aku away dr idop dia...
 
Yg lg sedih. Smpai tahap kitrog dh kawin ni. Br aku sedar. Aku dh pakse die buat sesuatu yg die tak ptt buat = KAWIN. Kwn aku ckp, ko takleh piki cmtu. Semua ni jodoh. Lgpn ko dh kawin pn ngn dia. Bkn aku nk kata dia tak sayang aku. Tp aku dpt tgk sendiri die kadang2 mcm envy ngn kengkawan die yg blom kawin. Dpt bli mcm2. Ni die dh ada aku, anak2 maknanya die kene spent utk kitrog plak. Tak tau la am i being cruel to him? Huhuhuu. Aku telalu piki gitu sgt tu psl aku jd sedih kot. Bottom line is, aku pn tak tau. Wpn Hubby aku bg aku 1 satisfactory statement 2 3 hari lepas. Kalu kita tak kawin, i tak dpt Firdaus. Die mmg suka kasik statement tergantung cmtu. Pstu pandai2 la aku sambung. Kiranya, dgn adanya Firdaus, dia rasa sendiri nikmat ada anak, nikmat anak syg die. Tiap kali dia balik keje kompem Firdaus tersenyum2. Terlompat2. Kalu tak dpt jmpe abah die memberontak. So die rasa happy... :D....
 
Sbenanye tak perlu pn perasaan sedih ni.. Tp knowing myself. Aku mmg cmni. Complicated. Bende tak ptt fikir. Aku fikir. That's why i am born a programmer. Because a programmer always a complicated type of person. In fact aku suka buat capsulated programming. Hiding my codes. Actually i don't hide. Tp being me, my codes always turn out, org tak paham. Kui kui kui....... Besenye lah.... TP sbb aku malas. ORg pn tak pandang sgt.. ;p......
 
Bebalik pd cita td. So aku ase dlm awal bulan 1 ke. 15 Januari ke cmtu la. 2006. Kitorg pn pegi la kenduri member kt Kedah. Setelah beberapa waktu tak jmpe mmg rindu sgt. Tp sbb jumpa tu dpn kwn2. So kaber2 line la kn. Masa tu teringin sgt aku nk ckp. Sy rindu awak. And teringin sgt nk dgr die ckp. Sy pn rindu kt awak. Tp takde suma tuh. Heheheh. Besela. Pakwe i tak romantik. So lepas jmpe buat mcm biasa. Mcm takde apa2 berlaku je. TP yg pasti. DIE MEMANG MASIH NK JD PAKWE AKU LAGIK. SO bg dia cuti yg aku mintak tu utk tenangkan diri aku je. So kira dh dpt cuti ni, aku dh ok. Wpn lepas tu, mula la aku nmpk dia mula jeles. Die tak ckp. Tp die tunjuk dr segi muka dia. Masam tetibe ke. Tetibe senyap takde bende nk ckp...
 
And tak lama slps tu, die stuju utk jmpa parents aku. Bulan 3 2006, parents dia dtg merisik aku. Bulan 5 2006 kitrog tunang. And bulan 8 kitrog kawin. Yeke. Ke bulan 1 merisik. Bulan 3 tunang. Lebih kurang cmtu la. Bkn die yg ajak. Bila aku kasik idea die mcm stuju tros. Takde dolak dalik suma. Do i get the facts right? Muahahahaha. Aku slalu cmni. Bila dh abis story. Tetibe ase mcm aku messed up ngn tarikh2 tu suma. Muahahahahahahahahahahhahahahahaahahahhaha. Tp yg tarikh kawin tu btol la bulan 8 2006. Cuma tarikh hubby aku bli kete tu mcm salah. Eh u bli kete 2004 kn. Muahahahaha.
 
So sapa yg bc story ni pepandaila adjust balik tarikh tu. Kira klau 2004, kiranya takde kene mengene la ngn delegasi gi kedah. Takde kene mengenela ngn aku dirisik, tunang kawin tu suma. Muahahahahaha. Sorry. Suddently i just got the fact messed up la aku ase. Muahahahahahahahahahahaha...
 
Tp yg pasti, memang, we did had our break. It did breaks my heart. It did change him a bit. And i do love him more. Bila aku tgk scene Sy rindu awak.. Sy pn rindu kt awak. Tak boleh tidak. Hati aku msti tersentuh and nangis..........
 
Nk2 zaman gawat ekonomi cm skg......ehehehehe..
 
Ok la tu je nk coret. Sori kalu kasi u all suma pening.. Hehehehehehe....Anggap jela kisah hari ni. Kisah dongeng... Abaikan i ni...

May 20, 2009

FIRDAUS!!!!!!!!!!!!!!!!!

Huwarghhhhhh.... Mengeluh ke apa ni? Hehehehe...

Td kul 5 sharp dh ada dpn puncher. Punch2. Basa basi dlm lift skit tros drummmmmmmmmmm balik. Amik sikenit tu. Dlm kete. Die dh nk gi blakang la, gi depan la. Sukati dia je. Kita ni dh la risau die jatuh ke apa. Bebaik ek bebaik ek. Knape len mcm je arini ni.

Abah plak pesan, Arini msk asam pedas! Lepas tu balik tros masak (Jgn tgk tv dlu... Huhuhu).. I balik awal arini. Smpai umah nk tros mkn. Tu sindrom tepakse sengkak perut time lunch. Sb apa? Lu pikir la sendirik. Ehehehehe. Hem. Buat Bandung Cincau best gk ni. Bli Cincau dlm tin 2, Bli daun kesom ngn upah budak kenit tuh roti. Dlm kete die senyap la skit dpt pegang roti tuh...

Smpai umah tros bukak tudung. Tros mula bersilat. Memula firdaus mcm gelisah resah. Knapa ntah. Tanya nk susu ke. Taknak. Die mcm cuba nk mengingat sesuatu tp aku pn tak tau apa. Ok ni aku drama. Kita balik2 tu die bg aku tarik napas dlu. Semua seperti biasa.

Siap tumbuk bawang, kunyit, halia skit, belacan skit, garam skit. Ikan pn siap rendam. Okeh idop api, kuarkn cili kisar 2 3 hari lepas. Ok kacang jenih. Kalu smpt nk buat sayur tumis. Ngidam nk mkn tauhu lembut. Sesuai ke tauhu lembut msk tumis? Tauhu lembut bkn kene sup2 ke? Ahhh blasah. Asam pedas dh kuah, takkan nk buat sup lagik? Hehehehe...

Tiba - tiba.... Mamaaaaa nk beyaakkkkkkkkkk..... Pstu mcm tetibe mode rajin. Taknak firdaus berak dlm pampers. Slalu pn tak smpt2. Alang2 dh siap2 berdiri, Aku pn tros bukak bj firdaus bukak pampers. Tgk2 kosong lg. Mmg nursery baru tukar ptg2. Besenye ptg2 derang kasi firdaus mandi koboi. Apsal koboi? Sbb wpn dh mandi still ade bucuk2 skit. heheheh... Pstu cm tak smpt apa takot firdaus terberak atas lantai, dh terbasahkan pulak pampers tuh. Adoiaii rugi nya ase... 35sen satu tuh. Eh jap, Rm34.9 bahagi 70 brape? Lu kire la sendirik yek. Sementara tgh fresh nih mak nk mengingat apa berlaku tadik. Hehehehe....

Wah die tak berak lg. Betuk ke Firdaus nk berak ni? Beyaaakkk. Betul la nih die nk berak. Letak die kt potty pot dia. Taknak. Siap nangis2. Mintak nyawaaa. Ihhh budak ni. Betuk ke nk berak, ke tipu je ni, nk mandi kot? Nk Beyakkkk die kata lagi. Ih ih. Angkut letak atas seat jamban dewasa tuh. Yg duduk la.. Sib baik yg duduk, kalu yg cangkung? Jenuh gk. Antara sbb aku ase aku bersalinkan firdaus awal sbb berak jmban cangkung kot dlu. ??... Emm ada kaitan ke? Adaaaa.... Hehehehe...

Nk beyakk mama. Aih berak la dlm jamban ni. Lg die tak senang duduk. Bontot asek nk temasuk je. Pstu tetibe die kata, dah dah. Hemmm false alarm la nih. Dh la jom masuk mama nk masak. Haa apa jadik kt bwg tgh tumis tadi? Takpe gua dh kecikkan api. Yg terkecikkk skali. Smbil tu dok intai jam dinding, takot dh smpai masa hubby balik. Smpt lg tu takot performance as a wife merudum. Hehehehe. Slagi bole jaga, aku jagaaaaaa. Iron Lady Level msti mau jaga. ;p.... Tak berak pn. Takkk deeee. Patu lari2 lompat2 dlm bilik air. Soh aku turunkan besen mandi die lak. Aku pggl bath tub. Tp bath tub yg kt otel tu kn? Alah korg layan jelah. Oh ye sue. Masa tulis dump dh tau dh mcm salah. Tp tulis gk. And lg 1, dh pasan dh salah eja surprise, tp malas nk betul kan. Abaikan ajelah ek. Ehehehehe....

Pening tak korg baca? Sj jee. TULIS mcm ni kasi pening. Alah korg suma kwn2 aku jgk. Mcm tak tau aku ni mmg jenis pening. Hehehehe.....

Pstu aku pn sambung msk. Defrost kn ayam n ikan yg nk digoreng. Ikan yg nk msk asam pedas bahagian ujung2, so dh cair dh. Pstu letak cili kisar, garam sambung tumis.

Tetibe.. Mamaaaa tolonggg tutup2 beyaakkkkkk..... Beyaakkkk dlm keadaan geli gilaa. Tgk2 die dh berak dlm bath tub dia. Huwaaa ... Ada 2 ketul dlm tuh... Budak nihhhh... Td soh beyak taknak. Pstu dok buat2 takot pegang aku. Org lg sibuk nk angkat taik tu masuk dlm jamban. Flush. Pstu bersihkan bath tub tu. Pstu jirus2 air lg. Habis basah bj. Pstu cebok die sabun2 suma. Tp dok risaukan cili tgh tumis tadik. Huwaaa budak nihhh. Tros asa sakit skit kt ari2. Yela angkat bath tub ngn air tu berat. Tp nk curah je kt lantai geli plak. Huhuhuhuhu. Kang klau die jatuh atas lantai nk kutip ke? Taknakkk aku relaaa angkat. NK tunggu hubby balik. Alamat aku bole gilaa kot... Sanggup ke buat2 tak tau taik sepah2 cmtu? Huhuhu......

Pstu dh bersih suma, Firdaus still taknak masuk. Die ckp nk mandiii plakk. Ishhh. Ok lah ko dok dlm bilik air ni. Mama nk sambung msk. Senang skit. Wpn tak elok sbenanye. Nnti die selsema kn main2 air. Aku pn sambung msk. Cili mcm terhangus skit. Huhuhu. Blasah.... Letak ikan letak air....

Elok air panas mendidih. Haa siap boil air panas utk buat susu firdaus jgk skali.. Senang, mlm karang lepas tgk tv bole tros tdo. Suma dh siap. Lepas tu Die jerit lagiii. Mamaaa BEYAKKKKKKKKKKK...... Huwaaa... takkan lah. Td ase dh byk. Besar sgt ke perut kau ni. Huhuhu...

Tgk2 ada lg. Bermula la balik siri mcm tadi. Mls aku nk ulang. Siap jerit ngn firdaus sambil ngeluh. Penat la mamaaaa. Takde sayang2 dh. Mmg tensen time tuh. tp dia budak mana la die tau apa. Die tros terkam pelukkk. Habisssss. Mmg kene mandi dlu la lepas msk nih. Nk mandi skg krg apa jd la kt dapo. Lepas dh bersih2 suma tros pakaikan pampers. Tak kira kalu die nk beyakkk lg berak la dlm pampers. Tak larat dh. Lepas tu goreng ikan, ayam n tempe.

Sbb jgk buat bandung cincau. Letak susu pekat, susu isian sejat, sirap. letak air panas bg die senang melt. Lepas tu letak cincau 1 setengah tin. Lg setengah dh kene pau dlm kete td ngn Firdaus. mama die pn haus gk. Hehehee..Ase mcm manis je sbb cincau dlm tin tu dh manis, letak susu pekat td. Air panas letak skit je. Rasa2 mcm ok je. Tros letak dlm peti sejuk. Rasa2 asam pedas mcm tak kick. Huwaaa. Abis la reputasi mama. Firdauussss!!! Geram...

Tp tingat balik masa tgk gmbar family. Ni sapa? Mamaaa. Ni sapa. Abah. Kadang2. Amaaa. Babaaaa. Tibe2 tunjuk kt yg kenit. Ni sapa? Auuuuuusssss. Muahahahahahahahaah. Dh pandai sebut nama sendiri wpn pelat. Aku bc kt mana ntah. Die kata cecah umo 2 tahun patut tak pelat dh. Nk buat cemana. Die pelat jgk. Wpn aku tak penah ajar die ckp pelat2. Takpela. Bia la pelat janji cute n bijak n cerdik n baik n sopan n tak berak dlm bath tub mcm tadi lagikkkk. Seksaaaa tau tak. Hehehehe. Drama2......

Tros amik cili kisar yg blom masak. Kasi tambah skit. Br la kick skit.

Patu hubby pn balik. Cita ngn dia dlm masa 5 saat apa yg berlaku dgn keadaan bengang n tensen. Pstu die pegi rasa asam pedas. Ok je. tp pedass. Wooo pedas gila. Pedas cili tak masak kot. Risau2. Tp aku rasa balik. Ok skit la dr aku tak tambah cili kisar td. Huhuhuhu. Masa tu ayam ikan tempe blom masak lg. So smpt la mandi dlu. Hubby settle kan goreng2.

Masa mkn, hidang la air td. Hubby ckp sedap. Yahooo. Nnti boleh buat lg. Siap nk soh buat lg. Sori stok dh abis. Hehehehe......

Lepas mkn. Bateri pn abis. Azan pn berkumandang. Cpt mkn arini. Blom kul 7 hubby smpai umah dh. Agaknya sbb musim2 bini dia nk meletop ni bos die courtesy kali balik awal. Alhamdulillah.... Tapi ada buffer lg sebulan ni. Ni br sminggu dia balik awal. Huhuhuhuuhuhu.... Ntah la. Wpn dh dekat setahun dia balik lmbt. Ptt aku dh biasa la kn. Tp still tak suka jgk. Bini mana suka berjauhan dr suami oi... Heheheheheh....

Haa ada lg. Lupa plak. Before kecoh2 nk mkn tu firdaus dok bukak2 laci2 baju dia. Laci2 bj adik dia. Ni bj adik. Jgn usik. Patu die dok pilih2 bj. Patu suruh aku pakaikan mana yg die bekenan. Masalahnya ni mlm. bj yg die pilih tu bj siang. Huwaaaa. Budak ni. Ke dia tau panas so nk pakai yg pendek2 je. Bj tido suma bersifat panjang2. Yela bj tdo, selain bole jd penebat sbb firdaus tak mo pakai slimut. Bole gk jd penghalang nyamuk. Mcm mlm smlm. Bole tak die taknak pakai bj yg aku amik. Pstu tdo pakai pampers. Aku bgn mlm nk pakaikn bj pn taknak. Dh tu merengekk je. Yela sejuk. Mlm td sejuk. Wpn tak pasang aircond. Patu dlm2 sejuk tu ada nyamuk2 plak. Ishh budak nih. Pakaikan slimut taknak....Ase mcm bila bgn pg td, nk tdo balik. Huhuhu. Dh azan subuh cmtu br la die nk pakai bj. Br la die tdo lena. Aku plak dh kene bgn nk gi keje. Huhuhuhuhuuhuhu...

Okeh. Bateri aku dh btol2 habis. Tu jela cita ptg td.... Gelagat firdaus... Geram mmg geram. Tp bila die buat2 senyum patu siap kiss2.. Cair balik mama. Adoiaiiii.......

May 19, 2009

Life Couldn't Be More Scarier..

Napa arini i tgk u takde update blog pon? Surprice2 i never expect that my hubby would ask me something like that. But then again, he missed it. I update my blog almost every single time i'm online and feel like to update. Abang sayang, u yg tak check ur email. Penat2 la i buat notification direct to ur mail. ;p...
 
But then again, that was not why i am writting. The fact that my slide presentation for SMOKU is not done yet. But still i need to write this.
 
5 years or 6 years back, as i was a final year graphic student, hating myself for having to do BMRT renderring and trying my heart out to understand the algorithm. On man, it was fucking hard and i was fucking depressed and let down by it. Lucky I gone through it and trying so hard to leave it ASAP! I even got an offer to rightaway further my studies and gonna get paid for it! But i dropped the offer. I donno why i'm being so dump. I just tear up the offer letter. Later i found out that the form can be downloaded but i was too late. The offer has been given to someone else i guess. I never know, who BMRT is so big that i received the offer. Well this is not the time to say what i should and what i shouldn't. It's my destiny anyway...
 
But having to accidently met my ex-lec or ex-supervisor on the net. Still proud talking about BMRT. Still pasionate about SHADERING. I feel lonely and left out! My colleague and ex-lover ( BUTET the husband of my colleague dh pn. Hehehe) [takdelah aku joking je, aku tau we never get hitched pn. Muahahaha] is now out and about in UK furthering their studies in PHD. I know i was even better than them. I'm just plain stupid and lazy and too soon to be let down when i couldn't understand a word what those graphics lecturer is saying. Oh man. RUGINYAAAA. Suddently, i feel like i want to be like them. I want to be in UK too! Tapi bila memikirkan selsema BABI. I think i should feel this bad anyway. Oh shadap!
 
Tak tau la, aku ase mcm. Eihh rindunya zaman2 jadi BUDAK GRAFIK dlu. Leisurenya kehidupan. Noel pn dh kawin, dh ada anak. En Azam pn dh ada 4 ORANG ANAK! Wow! Despite org kata BINI DIA MUKA CENGIR. Muahahahahahahaa. Mimah n Butet pn dh ada sorg anak. Suma pn dh beranak pinak. LYNN pn dh kt UK jgk dia lain, dia PTD. Aku jgk still kt sini. Fighting myself to like wht i'm curently doing. Trying so hard to fit in. Yela aku dh gemuk. Suma tmpt pn ase SESAK NAPAS and SEMPIT. huhuhuhu..
 
Apalah aku merepek nih.
 
Tapi berbalik kepada tajuk. En Azam nih, masa raya tahun 2008 anak die no3 br umo 10bulan. Then bulan 12 bini dia deliver anak no4 dia. Anak eksiden la tu. Br lepas pantang tros lekat nmpk. Muahahahahahaha.... I know, despite all the rumours, HE LOVES HIS WIFE! Hope that my hubby pn mcm dia jgk. Wpn die kdg2 buat mcm DEKKK je ngn bini dia ni. Please love me dear. ;p....
 
Ok tu je nk merepek. Hehehehehehe.....................

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Kami Kene SAMAN...............

Cite ni dh basi. Aku dh kecow2 dh smlm. Ekekeke. Akhirnya WSK yg br sebulan pakai masa tu pn kena saman. Huhuhuhuhuhuhuhuhu...
 
Memula dpt surat mak aku call. Sapa nama. Tinggal kat mana. Hahaha. Tak klaka. Die ckp ada surat urusan seri paduka baginda. Uish. Takkan surat offer sambung master kot. Hehehe. Tetibe je.
 
Lepas tu die ckp surat tu dr Balai Polis Bentung ke apa ntah. Tp yg PASTI BENTUNG.
 
Pstu aku ckp ni msti saman ni. Kalu apa2 berkenaan POLIS msti saman. Takkan la polis nk bg surat cinta kt aku kot. Sbb mak aku concern, ada nama aku n IC aku lg. Sah la ni saman kete.
 
Pstu call hubby, suspect kene masa aku anta adik aku lala aritu. Mmg ada pecut lebih 120km/j. Tp hubby kata pelik. Tu aku pegi Bukit Beruntung. Aku ni piki singkat. Ala nk pegi Bukit Beruntung bknnya tros smpai. Msti ada lalu Bentung. U ni tak tau peta ke apa. Mana ada u lalu Bentung. Kn u ikot Selayang, masuk Rawang kuar kt Bukit Beruntung. Oooooo. Abis tu apsal surat tu tulis Bentung? Umi salah sebut kot. Eiiiihh jauh la Bukit Beruntung ngn Bentung. TP takkan la polis sesuka hati je nk saman wpn tak LALU.....
 
Pstu aku pn letak. Tetibe teringat. Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. Lepas tu tros search bulan 4 aku gi mana. Mak aku kata tarikh dia 26 April 2009. Tak sangka lak masa aku pegi BUKIT TINGGI aritu aku buat 1 post siap letak tarikh lg. Kui kui kui. Memula aku menyalahkan diri aku sendiri mcm redha la kene baya saman tuh. Last2 hubby yg kene. Hua hua hua hua hua hua. Kesian hubby..... Tulah sapa suh kejam. Bila i kata, u jgn risau, i takkan soh u baya, i baya sendiri. Patu die ckp. Mmg i taknak baya pn. Muahahahahah. Kecik ati aku. Muahahaha. Takdelah. Skali mmg die yg punye angkara. So mmg die la kene baya. Hehehee. Sorry sayang. I bkn taknak tolong. Tp latok yg taknak tolong. U sudah kene saman. Hehehehehe....
 
So tu la citenye. Kesian hubby.
 
Tapi aku risau gk nih. Kot2 la Bukit Beruntung punya saman tak dpt lagik. Huwaaa. Saman tak bg salam btol. Huhuhuhu....
 
JADI? mari kita kurangkan aktiviti jalan2 jauh2 kita. Yek yek. Hehehehehehehehe... Wah hepinya baru lepas kene saman. Hepi kebende? Tak hepi pn kene buat2 hepi lah. Hidup msti ENJOYzzzzz. Heheheheheh.......

May 18, 2009

Aksi Firdaus Pagi2.

Rindu btol la pd sikenit nih. Pg td aku tepiki, hal Firdaus dh settle dh Alhamdulillah. Puas la aku tdo 2 3 menjak ni before dtg bb baru. Dugaan kalu breastfeed ni mmg bb akan kerap bgn. Payah la bb nk tdo smpai 3jam. Cm Firdaus time bb2 dlu. Even die dh nk setahun pn 3 4 kali bgn mlm2. Lepas tu wpn dh tak breast feed. Paling kurang 3 4 kali jgk aku bgn buatkan susu mlm2. Mmg jerih jgk la.
 
Ngn adik dia kali ni aku harap dpt lama skit la breastfeed. Jenuh asenye ngangkut air panas, bekas susu kalu nk gi jln2. Kalu breasfeed senang. Hangkut jela breast aku ni kesana kesini. Mmg melekat pn. Hehehehehe......
 
Takpe. Tu kira dugaan la. Firdaus bole isap susu selama mana Firdaus nak ye sayang. Mama galakkan. Nk jd mcm mama smpai darjah 6 pn isap susu botol lg pn tak kesah. Dairy product good for you, yela punca calsium kn..... Elok utk gigi. Elok utk tulang....
 
Firdaus skg mmg mcm big boy dh. Wpn bdn die agak kecik skit la compare ngn budak2 lain. Tak kesah la tu. Hehehehe. TP die dh tembam skit skg. TP die suka membebel. Kalu dgr lagu yg dia suka smpai tahap die terlompat2 nyanyi2 ngn lagu tu. Comel sgt. Apa abah die buat suma die nk follow. Berusaha plak tuh smpai boleh. Hehehehe....
 
Pg td aku dpt bayangkan bile hubby cite cmne reaksi die. Dia mmg suka mandi. And lepas mandi kompem jom2 ntah nk gi mana ntah. Kalu aku tgh pakai tudung tu siap suruh aku pin kn tudung tu cpt2. Jom jom jom. Lepas tu smlm masa kt luar, igtkn nk gi mkn jela. Skali abah ajak main bola kt PGRM. Lepas tu Firdaus lepas main2 bola die haus. Aku lak tak ngangkut susu skali. Tros die usha blakang. Nk Cucu. Nk Cucu. Mama tak ajar pelat tp die sebut pelat gk. Tp kalu betulkan die boleh sebut SUSU. TP lepas tu die pelatkan balik.. Degil jgk budak ni kadang2. Hehehee.
 
Kalu nk mkn jajan. Die suruh tutup tutup. Padahal sbenanye nk suruh bukak. Mcm tu jgk bila kite suruh sebut bukak die bole sebut. Mcm dog, bird, cat, kucing, kucing spesel skit, sbb die mmg suke kucing. Mmg die bole sebut dua2. Tp tetap bunyinya. AYAU ataupun MIAU. Muahahahahahahaha. Konon2 comel la tuh..
 
Paling tak tahan lepas smyg kompom la kene serangan air liur. Tak smpt doa lg dh nk kiss. Hahahahaha. Mmg terharu sgt. Wpn die budak tak tau apa. TP sbb anak sendiri mmg terharu. Kadang2 tgk hubby pn cmtu. Manalah kami tak sayang sgt kt Firdaus ni. Heheheheheheh....
 
Tak tau la kalu die ada adik nnti cemana......:D
me: pg td firdaus cmne
 Abang: die ok
me: i dh tukakan pampers die..sbb dh nk lencun dh
 Abang: nangis2 pastu i ajak mandi tros diam
me: ahahahahahahahahaha
 Abang: pastu nak g nursery die yg ajak pegi
me: hai ikot sapa la suka mandi
  oyeke..die yg jom2 ek
 Abang: ha ah

Nasi Kambing Jln Damai

Tak tau la kan. Ni aku amik dr blog peejburhan.blogspot.com. Slalu gk die cite die gi mkn kt situ. Mcm sodap giler je. Sama macam masa Azreen iklankan psl D'Tandoor dulu. Cmtu la perasaan die terhadap restoran nih.

Aku ase, aku n hubby penah nmpk restoran ni tp taknak singgah. Sbb nmpk mcm grand sgt je tmpt tuh. Kan kt situ area kedutaan2 suma. Banglo2 sume (sila rujuk map di bawah. hihihi). So sure yg mkn kt situ org2 sekeliling. Hihihihi. Tp sbb dh byk kali sgt aku tgk minah ni post. Aku memula bolayan tros aku search map die. Tros ase mcm nk pegi. Hihihihii.....

Smlm hubby buat nasi beriyani + ayam masak merah. Ayam msk merah sodap. TP nasi beriyani tu kureng. Bkn nk mintak tolong bininya. Muahahah. Bininya pn wt dek je bia laki sorg2 kuntau kt dapor sorg2. Sbb sblm tu aku ade hal buat keje lain dlu. So bila mcm terlambat gi dapo, aku ase mcm malas la sbb dh tau apa jd kt DAPO. Paham2 jela kalu chef yg mengaku chef hebat. 1 DAPO penuh ngn periuk belanga. Huarghhhhh. Sib baik la lepas mkn dpt tdo sbb Firdaus tdo dr kul 1130 smpai la kul 330. Pale otak die tdo lama2 kn. Mama die pn apa lg la. Muahahahahah. Tp masa mama br nk start tdo firdaus dh bgn. Takpe. die dh pandai main sorg2. Cuma mama ase besalah mama tanya lah. Firdaus nk mkn tak. Tp die taknak. So bg die minum susu je. Gile kejamz. Muahahahaha. Pstu dlm kul 4 tu aku dh bgn. Alah tdo tak smpai 20 minit pn. Kikiki.....

Pstu kul 4 bgn bersilat kt dapo. Settle kn laundry. Kering pn. Al maklum mesia kn panas. Slalu 2 hari pn tak kering. Sbb umah aku tak kene direct sun. Tp tak kene direct sun pn bole panas gk skg ni. BAYANGKAN LAH BETAPA MESIA SKG PANAS! Hubby kata gi la masuk bilik bukak air cond. Tp aku ni bini yg baik, aku tau kedudukan kewangan hubby aku n aku. So aku taknak kami tiap2 bulan cmni. Aku tetap target 1 bulan yg sgt slesa. Bkn blom bape mggu dpt gj dh pokai. Huhuhuhuhuhuhu.... Nnti nk ada 2 anak lg laa.......Aritu br sminggu psg air cond pn bil letrik dh cecah rm40. Terkejut hubby. Tros mlm td kul 12 lebih dh tutup air cond. Muahahahah. Tau takot uu. ;p

Tp hubby kata die dh taknak mkn nasi beriyani tu sbb tak sedap. Haih. So kami pn kuar mkn. Alang2 firdaus pn sure lapa. Tp mkn ringan2 je. Sbb hubby janji nnti balik die nk abiskan nasi beriyani tu. Die siap kukus balik nasik tuh. Tp dh mkn dh balik. Die tros masak megi. Huarghh. Patu i elak gi dapo. Sbb tau, wpn masak megi je. Dh dpt byg keadaan dapo cemana. Huarghh.. Takleh la pakse sgt kn. Last week mmg pakse2. Lepas mkn je tros basuh pinggan sume. Merening2 kaki ku membengkak. Mlm susah nk tdo suma. So kali ni buat2 pejam mata sbelah sudahlah.

Hubby kata, ni untung u dpt i tau. Laki org lain ada die nk msk utk bini dia? Muahahaha. Yela untung2.... I bersyukur laa sayang. Tp kdg2 tu i pelik la. Napa suma pinggan mangkut u kene guna padahal nk msk megi je. Hubby kata, dh ada guna la. Tak guna kufur nikmat lak kan. Huhuhuhu. Apa2 jelah. Kalu 2 tahun lepas dh sure2 dh perang meletop. Tp kali ni. Kita cube kontrol kedegilan masing2 ek. Ehehehehehehehe.....

Haa apa nk cita td. Tak tau la bile boleh dpt mkn bendalah ni. Harap2 before bersalin la. Ok contraction. Wpn ko dtg tak diundang once in a blue moon. Harap2 ko tahan jap smpai dapat gaji mggu dpn ek. Akan ku serang restoran ni nnti. Tungguuuuuuuuu....

The Map...

Ni salad ape ntah, tp ada cheese. Tp ni tak terliur sgt kot. Hehehehe

Ni humus mkn ngn roti nan. Humus tu kacang kuda blend msk ngn minyak apa ntah. Ni ada terliur skit. Hehehe. Appetizer asenye ni

Yg ni yg terpaling aku ase mcm terliur sgt nih. Muahahahaha. Buat sendiri boleh kot. Banana, tembikai, Mango ek. Pstu ada yg blend. Ada yg potong2 kecik2. Nnti wiken ni Hubby nk ajak gi pasar chow kit kn. Bijak gak kalu buat ni kn? Hehehe. Campo ngn soda skali. I tau u tak minum minuman pelik2. Takpe i minum sorg2. No hal lah. Muahahahahaha

NI PALING TERLIUR SKALI. Nasi kambing dalam dulang. Mcm d'tandoor dlm pinggan jekn azren. Tp once aku dh post entry ni ase kurang plak perasaan membuak2 td. Mcm terkenyang lak. hehehehehehe..

Ni signboard kedai tu. Hehehe

Ok sekian dlu. Ada sesapa yg nk join aku mkn busat? Jom la, ase nye mkn 1 family je tak best kot. Mkn ramai2 cm best. The more the merrier. Tp kebanyakkan family kecik kt area KL umah aku nih bininya bersalin la plak. Hohoho. Emy takleh dh bersalin. Ida pn dlm pantang lg. Gurlz jauh. Pion pn jauh. Ida Magoo pn jauh gk. Layann je la.. Kikikiki

May 15, 2009

Hari Kelam Kelibut...

Ala takleh nk up gambar.. Igtkn simpan dlm phone memory bole tarik. Upenye takleh. Mintak hubby emel gmbar die plak tak layan.... Tgh busy ler tuh... ;p.....
 
Mggu ni mmg mggu memasak. Hari2 balik msk. Hari2 lepas msk mkn dpn tv.. Hari2 basuh pinggan. Hari2 Firdaus berak byk. Muahahaha. Yela kalu die mkn byk = berak pn msti byk la kot kn. It's a good sign ke bad sign ek? Aku ase good la, bagus utk usus dia. InsyaAllah... Tak tau la perasaan aku ke apa. Tp kalu taik die keras kdg2 aku nmpk mcm ada darah2 skit. Tp skit jela. Tp bontot die takde lak luka. Isau gk. Patu die bkn jenis berakkk je cm bapak die. Sbb hubby aku mmg ada buasir skit. Pak mentua aku pn ada penyakit tu. Risau la kn. Harap2 firdaus ok la ek. Tp aku takdela die bg mkn pedas sgt pn. Bese kalu aku msk pedas, aku bg die ikan je. Nasik letak kicap. Lgpn Firdaus tak tahan pedas. TU aku pelik masa mkn lemak cili api kt umah mak ida tu beriya2 die mkn. Sbb slalu kalu pedas2 kompem die rejek. Ehehehe. Lg 1 kene bg die mkn buah la byk2 kn. Cuma firdaus dh pandai memilih taknak mkn sayur. Ikot abah die. Huhuhuhuhuhu....
 
Pstu last wiken aku tak tukar cadar tilam, sbb mcm ok lg. Tak berabuk sgt. Lgpn mcm mls nk basuh bj byk2. Hohohoho. Skali rabu mlm cmtu kot. Aku dh ase tak slese. Sbb mcm ade bau2 skit. Patu mcm hidung pn naik berair2. Aku takleh kn habuk2. So mlm td aku decide la tuka cadar. Pstu dh angkat cadar tu nmpk la habuk2 turun kt lantai. Apa lg, memvacuum la plak. Lepas tu mcm biasa membasuh pinggan la plak. Hubby aku dh penah sound dh sbelom2 ni. Takyah la nk buat suma kerja dalam 1 masa. Aku nmpk la die kesian ngn aku. Tp nk tunggu dia buat tak dapekkk la. Lgpn aku ase besalah kalu cm umah koto dpn hubby aku. Lgpn kdg2 die tak marah pn, tp aku nmpk die muncung. So aku tak tahan ngn tu sume aku buat lah. Hubby lak, die kalu dh lepas mkn tros nk hibernate je... Ish ish ish......
 
Lepas tu aku mcm dh abis bateri. Lepas mandi, smyg isyak suma siap. Firdaus pn dh pakaikan bj. Firdaus skg lepas mandi ptg, die akan refuse pakai bj. Sbb panas kot. Tp mlm smlm die pakai bj awal skit sbb ujan, so sejuk la kot... So smbil tgk keliwon, sambil aku terlelap2. Last2 aku masuk bilik tdo tros. Tak smpt nk siapkan susu firdaus. Tak smpt nk pasang ubat nyamuk. Smpt psg kipas n tau2 dh kul3pagi. Firdaus bgn nangis sbb suar die dh basah. Sbb aku tdo awal sgt, so masa aku check pampers die tak penuh lg. Dlm kul 930 - 10mlm cmtu la. Bese tdo dekat2 kul 11 kalu pampers penuh sure aku tuka. Kalu rajin bwk gi toilet kdg2 firdaus kencing dlu dlm toilet. Tp sbb kn dh pengsan smlm tu tak smpt buat apa. Kul 3pg die rengek2 pampers bsh. Buatkan susu, pstu tuka pampers skali pstu kami 2-2 tdo..... Aku mmg tak sedar apa dh lepas tu...
 
Skali pg td aku bgn, tgk apsal dh terang. Apsal tak dgr azan. Apsal tak dgr org smyg. Huwaaaaaaaaaaa. Tgk2 jam dh kul 650pg. Gilosss. Tros cpt2 bgn basuh botol susu. Kuarkan cadar bsh malam td kt dlm washing machine. Kompem tak smpt nk sidai. Lepas tu tros mandi. Nasib baik bj dh gosok, tudung smlm pn ada lg. Hik hik hik... Ps smyg suma, (1 Hikmah pg td, dpt smyg subuh jemaah ngn hubby, sbb dh smpai time bgn dia.. Huhuhuhu).. Siap2 buat muka kesian mintak hubby tolong sidaikan kain... Mintak die tolong antakan Firdaus. Huhuh.. Haa pg td nk cium firdaus pn lupa.. Huhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuh...
 
Kul 715 dh ada atas jln. Mcm mandi koboi pn ada aku pg td. Muahahahahahahaha... Buat suma dlm kelam kabut. Sib baik sejuk so takdela peluh2 sgt. Kalu senin cmtu kompom dh peluh2 punye. Heheheheheh....
 
Tu jela kelam kabut pg td. Tak sangka bole terlajak smpai cmtu skali. Hik hik hik.......... Slalu paling2 lmbt pn 630...  Tu pn sbb golek2... Penat btol nmpk gaya mlm td tuh ek. ehehehe.....

May 13, 2009

Perak oh Perak

I AM NOT trying to provoke or showing my objection to the government. But for me, this is an aswer why YB Nizar wants to fight it so much. This is not about winning or loosing. But i see now, who is fighting his heart for the people and who is not. I understand now, who is scared and who is bravely came forward and fight. No matter what the tv/media is saying. Gila kuasalah. Langgar undang-undanglah. But i think we should look from one side. WHY in the world that they want to fight IT so much?

Slama ni depa dok ckp, depa dpt sokongan rakyat. So why are they denying voice of the people. Why so scared to BUBAR DUN and do an election. PKR or PAS or DAP don't have the power. SPR is under the government. The much they can do about PENGUNDI hantu, the PKR PAS or DAP can't do it. Knape takot sgt? If people does support u, they'll vote for you. How can you say u have the people's say, when u r denying it! Nizar had proved it to me, HE REALLY WANT TO BUBAR DUN AND DO AN ELECTION... That does shows his credibility of fighting for the people. Not for power.

My friends, don't deny it! You should open your eyes NOW!!!



Mengulas isu yang sama, ADUN Teja, Chang Lih Kang pula menyatakan keputusan Mahkamah Rayuan membenar dan meluluskan permohonan rayuan adalah 'tidak masuk akal'. Bagi ADUN Teja, beliau memaksudkan 'tidak masul akal' keputusan itu dibuat dalam masa yang amat singkat dan hanya merumitkan keadaan dimana Nizar tidak boleh bertugas kerana halangan 'stay order'. Sementara Zambry pula sebenarnya terikat juga dengan keputusan Mahkamah Tinggi yang tidak mengesahkan Zambry selaku MB yang sah, katanya. Secara keseluruhannya, usaha melalui Mahkamah Rayuan ini hanyalah tindakan UMNO dan Barisan Nasional dalam menghalang Nizar bertemu Sultan Perak bagi membuka jalan membubarkan Dewan Undangan Negeri Perak, katanya. Sambil menyifatkan keputusan ini dipengaruhi dalang yang juga memprojekkan rampasan kuasa di Perak Februari lalu, Lih Kang menambah tindakan tidak demokratik ini akan hanya menambah benci rakyat kepada BN.



True indeed! Kalau BN tak tunjuk gelojoh sgt, i think perakians pn takde la menyokong sgt PKR. As they said, they got 31 ADUN menyokong BN. If people still sokong BN, they will still sokong. I don't see why BN should be takot...........

From the first place, IF la, 31 pemimpin sokong BN. Why should you announce it without adakan persidangan dlu. Tup2 Dr. Zambry dh MB. Mcm tak ikot tatacara langsung. 1st step dh nmpk rongaknya. Knapa keed doing mistakes yg questions credibility BN. IF that 31 ADUN is so hebat. BN should not worry. Go fight em if you can!!

Tabiat Hari - Hari...

Kisah Cinta
 
Aku tak boleh tgk citer cinta, baca blog org bercinter, apa yg bercinter buat, apa org bercinter berkorban. Nnti aku akan ase terharu. Kalau org tu sedih kerinduan, aku pn akan sedih kerinduan. (poyo je!). Hik hik hik.
 
Smlm aku bc kt nurulism.com psl percintaan jarak jauh die ngn hubby dia slama 3 mggu. Cian la hai. Kalu aku pn tak sanggup. 3 4 hari pn aku dh mengelupur. Aku ni nk ikotkan dh tua, dh patut matang. Tp nk gak melekat kt hubby. Hehehehe.
 
Mcm terperli aku dgr hotfm pg td psl belangkas. Tak smpt dgr byk caller la, tp ada caller tu die kate die nyampah tgk couple yg cling sgt. Mkn pg, tghari, ptg, mlm, supper kalu ada sume nk sama. Patu bile balik umah calling2 gayut2 lg. Padahal SUKATI la kn bkn ko baya kn bil tepon org tu pn. Kekekeke. Tp aku takla cmtu sgt kot. Sbb hubby aku tak suke gayut2 nih. Aku call la die limaploh namploh kali pn sehari. Die angkat patu ckp a a a je. Hessshhh tak romantik langsung. Smpai skg aku jadik naik muak nk tepon die cm dedolu tuh. Hehehehehe. Mmg dh tau dh apa die nk respon...
 
Patu tgk Cinta Untuk Ain smlm. Wpn cite tu kisah cinta sengal. Muahaha. Memula tu yela sedih. Tp lama2 tu mcm, bia betul lelaki ni cinta separuh mati kt Ain tu. Smpai sanggup rayu2. Abg kalu u u buat cmtu ke kat i kalu i taknak kt u dh? I buat2 je jual mahal. Tp u msti kata, I Yakin U Tu Sentiasa Nk Kt I... Muahahahah. Mcm la u tu hensem sgt... :p.....
 
Tp aku tekenang kn diri aku balik. Mmg aku bole smpai merayu mcm que haidar buat tu. Tp kalu aku dh tangkap leleh la. Tp die takkan nk tangkap leleh. Ilang la macho kejantanan. Tingat plak, masa aku kene pegi Latihan Penerapan Nilai Positif masa baru masuk gomen dlu. Anta firdaus kasi mak mertua aku jaga. Lepas tu u turn je pusing nk balik aku tros nangis ckp taknak pegi. Taknak keje gomen. Nk patah balik. Pastu hubby aku pn nangis2 jgk. Eishh. Tros aku mcm. Aik u nangis? Kekekeke. Tp lg la aku sadis time tu. Hehehehe..
 
Ok2 kembali pd cite que haidar td. Masa die gi umah Ain mlm td, sorry aku lg suka pggl die que haidar, sbb nama shahrul tu tak romantik langsung mengenangkan ex-bos aku yg suke wt lawak poyo tuh. Ngn member baik aku kelah dgn nama sebenar shahrul gak yang mmg takde perasaan tu. Muahahahahaha. Nnti aku terbayang dorg susah lak nk cite kn. So aku gelar que haidar jela.. Hik hik hik. Ha so que haidar dtg la umah Ain merayu2 apa ntah tak igt. Kate terharu tp intipati cite tak igt lak. Hahahahaha. Lepas tu aku lak yg sedih mcm nk nangis2. Mengenangkan kite sayang org tu, sanggup merayu2. Tp org tu marah2 kita soh kite blah. Sedih woooooooooo...... Dh tu kite sedih2 org tu wt muke poyo bolayan je kite. Perghhhhh sedih2......U igt lg tak sayang? Hehehehehehehee... :p.. Sib baik skg i pn takdela cling sgt kt u, u pn takdela buat scene cmtu lg kt i kn. Kn kn kn? :p....
 
Ok dh takde mood nk bercinta dh. Kite tuka topik. Hehehehe..
 
 
Mengunyah Ais
Mamak, bg neslo ais 1 ngn ais sebungkus... Blur je mamak tu. Apa jenis order minah ni order nih. Tp sbb customer always right. Layan jelah. Kalu kt umah, aku ada 3 bekas ais. Msti tiap2 hari sume bekas tu kene refill sbb 2 dh guna utk buat air dinner. Lepas tu time tgh2 mlm aku msti guna 1 bekas utk mengisi keinginan mengunyah ais tahap melampau2. Tak tau napa. I used to hate the tabiat before sbb ngiluuu kt gigi. Ni ngilu sume ilang, yg ada cume best je.
 
Masa belum kawin dlu aku siap pelik, sbb lepas minum pakwe aku aka hubby aku skg msti kunyah ais. Die ckp best. Aku ckp eee ngilu la. Tp laa ni aku yg beriya2 kunyah ais. Tp time2 cuaca panas skg ni, wpn ujan smlm, tp still panas, kunyah ais, perghh. Ase mcm suhu sekeliling turun mendadak. Smpai kenyang ais kadang tuh. Kalu weekdays time mlm2 je smpat. Klau wiken siang malam pg ptg. Smpai tak ckp ais kdg tuh nk wt air utk dinner. Ala kite minum teh o jela. Lgpn tak elok minum ais kn. Muahahaha. Padahal bekalan ais dh abis.
 
Hubby pn dh terikut2 trend aku kunyah ais. Smpai firdaus pn memula die tolong suap je ais kt mulut aku, sbb kalu die nk kemam sejuk sgt kot. Tp mlm td, die pn join kunyah2 gk. Tp die kemam jela, sbb gigi geraham die kt depanje. Kalu nk kunyah gigi dpn kn ngilu. Sonok plak die join mama die kunyah2 ais. Kekekekeke..
 
Ni pg td tetibe teringin. Tu yg gi kt mamak order ais. Muahahahah. Ase mcm tak layan plak neslo ni. Kunyah air lg nikmat. Kekeke. Kalu ade blender dh lama aku transform jd ais blended...
 
Ha ekceli sejarah kunyah ais ni start dr aku nk mkn slurpee 7e. Masa tu punyelah susah nk carik. Nk singgah kt setiawangsa aku mmg jrg la sbb susah nk parking. Hubby lak slalu balik mlm2. Wiken lak manjang je tak smpt2. Patu 7e kt opis aku lak bole lak mesin die rosak. Hishh dugaan btol. Kira masa tu blom berkecimpung dlm bidang kunyah2 ais lg la. Lepas tu ada skali aku ikot hubby gi kerja. Aku dok dlm kete die gi keje. Katenye sejam je. Lamaaa gk tggu dia. Lamaaa sgt smpai aku panas dlm kete. Patu singgah 7e kt dpn opis die time balik. Apa lg. Tros mcm addicted. Nk bli slurpee slalu susah nk kene gi 7e. Kalu ais buka peti ais dh dpt dh ais kunyah2. Mula2 letak dlm cawan. Skali stok tak ckp. laa ni dh kene letak dlm jug.
 
Org kate tak elok ek. Tp tu la. perasaan ni membuak2. Kdg2 aku cuba coolkan dgn mkn eskrem traffic light ke, eskrem yg ijau dlm ada susu tu ke, eskrem oren tu ke. Ish ish ish. Tp lepas tu still nk lg ais. Nk mkn smpai kenyang ais lak tu. Ish ish. Teruk ek. Heheheheh
 
Dah Nak Masuk 36 Weeks
 
Tetibe ase mcm lambat lg aku nk bersalin. Mcm dh takde tanda2 langsung dh. Penat2 kementak perut penuh tu ada la skit2. Tu bese la. Tp mcm contraction dh takde ase. Ase pn sikit2 time aku berdiri lama sgt ke. Time terhentak ke. Patu takde dh. Tu org kata Braxton Hics. Kalu aku travel jauh mmg akan ase berpusing2 smpai berpinar2 kepala otak aku. Tp takdela bleeding ke apa. Suma pn mcm biasa. Tp aku notice perut aku makin hari makin naik ke atas. Muahahahaa. Tak shekshi dh uuuu.....
 
Firdaus pulak laa ni ada kegemaran baru. Balik2 je umah tros nk kene buat kn susu. Pstu kene bg die minum air. Mcm dahagaaa sgt. Yela sbb cuaca panas kot ek. Lepas tu kalu mkn berkuah yg bersup die mkn byk la. Klau mkn cm kicap je, sbb mama n abah lauk pedas sambal ke, so die mkn kurang die main2 je nasik tuh. Tp kalu kene lauk yg die sukeee.. Siap soh tambah nasik. Kekekekekekekekee...... Nmpk la die mcm big boy yg amat manja skg nih. Kesian plak aku kt die, tak lama lg nk dpt adik dh. Harap2 die tak jauh ati la sayang ek. Mama akan sayang due-2 sama je. InsyaAllah...............
 
Hemm... dh ckp panjang tak? Sorry la takde gmbar la. Mengharapkan henpon hubby je. Nnti la dpt gj aku nk gi bli memory card baru la... Bkn nya mahal pn. Kalu 2gig rm50... 1gig dlm rm20-30 kot. Cuma nk gi bli tu je yg susah... Hehehehe....
 
Ok lah aku stop sini dlu. Ada sapa2 tau tak apa problem ngn localhost, kalu ping bole, tp kalu bukak kt ie ke mozzilla ke die tak bole bukak. Die loadingg je pstu mcm hang. Aku br lepas re-install xampp yg latest nye. Sbb aku dh install yg 1.6.6 2 3 kali still prob sama. Ni install latest version pn prob sama. Org kata kene betulkan kt file hosts tu. Dh betulkan dh. Tp samaa je. Help....

May 11, 2009

Our Home in Seri Kembangan..

Our soon to be HOME... InsyaAllah..... Mcm dh 50-60 % siap je. Tapi October 2010 br siap sepenuhnya... InsyaAllah..........
















Diari Abah: Rempit jr VS Rempit sr

Die ni kn, susah2 org create kan blog bkn nk post sendirik. Muahahahaha...
 
2 soalan :
 
1. Apsal Firdaus nmpk mcm tembam? Ini budak, tdo pukul 7 mlm smlm masa dekat K4. Lepas tu bangun pukul 5 pagi isap susu, lepas tu tdo balik smpai la time abah gi keje... Terima kasih sayang sbb kasi mama peluang tdo nyenyak mlm td... Sgt nyenyak.... Smpai pg td malas nk bgn. Hehehe..
 
2. Die mandi tak pagi td? Ntah kenapa sbelom2 ni die nk mandi ngn mama je. Ajak masuk bilik air msti tarik mama. Smpaikn taknak org lain mandikan. Kalu tak tak kesah pn sapa yg mandikan dia. Tp smlm die dh nk abah mandikan. Mama ada 2 tgn nk buat bende lain jgk sayang. Hehehehehe...
 
Smlm kami mkn Ikan Bawal Putih Masak Stim dengan telur ikan, pungkok ayam, hati ayam, ngn glizard ayam goreng. Abah telah mkn semua pungkok ayam. Pungkok btol, u kn tau i pn suke pungkok ayam. Huhuhuhuhuhuhu....... Sib baik tak kempunan sgt. Lepas tu tinggalkan skit ikan n kuah n nasi utk Firdaus, tp tak bangun2 mamat tu nk jamah makanan. Sblm nk tdo tu dlm kul 10mlm isap susu sambil pejam mata. Lepas tu bgn kul 5pg td tuh. So susu jela isi perut anak mama mlm td. Takpe, nasi mkn kt umah mak auntie ida dh byk dh kot. Penangan masak lemak ke ni? Hehehehehe....
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

May 10, 2009

Jalan-Jalan Lepas Mandi

Ni igt nk up gmbar2 smlm lepas mandi. Skali Firdaus buat hal lak plak. Dpt up video die tepuk tgn skit je. Hehehehe.....

Nti kalu ada masa aku update lg kt umah nnti. Gmbar2 tu sume kt umah. Hihihihi.....

video

Wiken On 35th Weeks of Pregnanting My 2nd Child..

Muahahaha...Grammar tonggang tebalik. Kasi malu sama company saja aku ni... Hihihihi...

Just nk share video yg abah amik time die balik keje tadi. Aku takde camera. so takleh nk amik gmbar Luqman Khairul time melawat die kali kedua td. Mak aku request nk gi tgk. So aku pn mmg nk tgk sgt2, so aku bwk la. Lgpn ayah aku ada, mak aku kalu ayah aku ada cm bosan2 kit sbb die kene dokkkk je kt umah. Takpela bwk la die gi jln2 jap. Hihihi. Lgpn Hubby keje. Bosan gk dok umah dgn panas nyeh.

Sabtu aku dh dok umah sepanjang hari. Kesnya hubby aku majuk. Memula aku ajak gi Tropicana Mall. Patu die ckp ok. Skali tgk2 br mggu kedua bulan may. Hubby mcm dh jatuh mesekin. Muahahahahahahaha. Patu aku ckp tak payah la. Mcm dh terlepas ckp la. Patu die wat hal die tdo spanjang hari. Aku pn mmg dh takde mood. Lgpn Tropicana Mall tu mcm mahal je kn. So dok umah jela kami............... Takpe. Aku mls dh ckp psl duit. Sbb buat mcm mana pn tak ckp gk. So buat2 ckp je laa... insyaAllah cukop..........

Patu ahad hubby mmg dh bgtau la die mmg kene gi keje jgk2. Slalu aku akan tanya apa job description die. Tp kali ni aku mls lak nk tanya. Kui kui kui. Sbb mcm sama je stiap kali aku tanya pn. Maybe sama jgk la tu hal2 network2 nih. Aku mana paham sgt.... Kalu aku paham dh lama aku gantikan tempat colleague aku kt opis tuh kot. Muahahahahahaha....

Tenang btol bercerita bila Firdaus tdo. Tp cuaca panas gile. Ase mcm nk je dok dlm aircond. Tp igtkn balik strict bajet kami. Tak payah lah. 6 Jam sehari waktu mlm pn dh ok la sgt tuh...

Masa melawat Luqman Khairul td, ida kate aku dh gemuk skit dr 2mggu lepas aku jmpe die. Aku kasik alasan tdo byk. Die ckp lgpn bj yg aku pakai besar. Slalu die nk sedapkan ati aku. Yg sbenanye mmg aku dh gemuk pn. Ada a few suar2 aku yg dh ketat gile bahagian peha. Takpe aku dh biasa ngn keadaan nih. Ikotkn time firdaus dlu lg gemuk. Aku dh tanam hasrat nk mkn ikan masin je mcm kak oja. Cpt badan die turun. Tak tau la hasrat aku tuh bole bertahan bape lama. Muahahahahahahahah. Hubby suggest pegi gym. Ha ah. pegi gym sambil heret budak2 nih nnti laa. Gym la sgt. Kui kui kui.....

Lg satu, aku ase mcm dh semakin sihat plak 2 3 hari ni. Aritu aku Cuti Rabu n Khamis. Rabu tu mmg full day dh meneman mak aku gi anta amik adik aku lala. Kul 4 ptg smpai KL. Dekat magreb br smpai umah. Lg penat dr ari keje biasa. Smpai umah plak org dtg pasang air cond. Dh mengemas mop2 plak lepas tu. Mr. Hubby plak kene balik lmbt. Aku smpai ternangis aku. Dh la penat driving seharian, patu kene kemas umah lak, patu hubby balik lmbt lak. Patu firdaus buat hal lak. Huhuhuhu.. Sedih sgt... Lepas tu khamis tros aku EL lg. Bgn tdo mkn aku tdo balik. Bgn mkn aku tdo balik. Br la recover skit asenye... Pstu jumaat pn tghari aku tdo lg. Ntah aku tdo smpai terbukak mata takleh nk tdo dh. Punyela puas tdo aku ase..

Pstu sabtu pn cmtu gk. Ahad br aku basuh2 bj skit. Tp tak kemas umah la. Sbb lepas basuh bj aku dh ase pnt balik. Hihihi. Tp still aku ase mcm puas tdo. Mlm aku bole tdo lg. Hihihi. Mana la tak tembam ek ida.. Hehehehehe.....

Mak ida plak jamu aku ngn kuah lemak cili api rebung.. SODAPP giler. Aku igt aku sorg je kesodapan. Skali Firdaus pn mkn. Pedas2 die layan smpai peluh2. Ase mcm 1st time aku tgk die mkn pedas mcm tu. Slalu pedas gk. Tp br sesuap dh mintak air. ni die layannn je. Aku suap pn die nganga. Slalu jgn harap la. Nk suap sendiri. Eksyen... Ni agaknya kalu die suap dpt 2 3 bijik nasik. Tak puas agaknya. Ni nk announce kt Abah Firdaus aka Hubby gk nih. Lepas ni kene jinak2 la mkn lemak cili api stail org NOGORI ye. Nmpknya anak kite suke.. Hihihi... Mak aku ckp buat malu je mkn kt umah org beriya2. Aku plak takde ase malu pn. Kalu tak mkn lg aku malu, nnti msti mak ida kecik ati. kekekekek. Mcm2 hal..

Lepas tu aku tros lepak umah mak aku jek. Haa sblm tu aku gi petronas ampang carik kek coklat moist. Aritu bli yg opis punye cm tak puas mkn. Sbb ada ase2 mesin sket. Demand tak tahan. Kekekekeke. Patu aku tgk blog org die mkn kt petronas ampang. Ase mcm menarik je. Tgk2 mmg menarik. Rupa sama ngn coklat moist yg aku idam2 kn. Mahal tuh. 1 tupperware kecik tu rm12.50. Pejam mata jela bli. Sbb teringin sgt. Nk buat takot tak jd. Skali mmg sodapp jgkkkk.. Aku mkn separuh tupperware. Yg lain br aku offer mak ayah adik2 aku n firdaus. Muahahahaha... Pstu mak aku tak puas. Mak aku pn antu kek coklat gk. So die suggest nk buat. Tgk2 bahan ckp. Skali buat tak jd. huhuhu. Ase die pelik. Sbb vegetables oil tu dh tak elok kot. Muahahaha. Alasan. Padahal mmg takde bakat. Takpela. Yg penting 1 idaman hati aku dh lepas. Lepas ni dh taknak ngidam2 dh. Buat susah je termimpi2. Tak bape nk suke aku. Hik hik hik.....

Lepas tu Hubby balik. Lepak kejap kt umah mak aku. Yela, die slalu tak lepak pn. Aku je. Aku nk gk laki aku lepak2 umah mak aku. Cm die nk aku lepak umah mak die. Kire nk fair la kn. Wpn bulan ni terskip lepak umah mak metua aku. Hik hik. Sori mak, i ase tak sanggup nk ase contraction mcm balik mengejut abah masuk spital aritu. Jauh 1 hal. Takdela jauh mana. Patu jln belobang2. Tak tahan. Tak tahan. Nnti lg la bb ni berpusing2. Elok2 bersalin 14 June. Jd bersalin 14 Mei. Tak mo la cmtu ek. Tp walau cmne pn tetap ase besalah la jgk skit. Takpela lepas sebulan aku bersalin nnti aku ajak hubby balik ek mak ek. Mcm la mak metua aku ade tenet. Muahahahahahahahahah......

Lepas tu kami balik umah mandi2. Panas gilerssss... Peluh2. Wpn dok bwh 3 4 kipas. Nk pasang aircond takot byk letrik lak kn. Lgpn aircond pn tak jln aa aku ase siang2 bute kt mesia skg. Hik hik hik. Lepas tu layan la video lepas mandi kami. Firdaus suke pakai bj bola. Eksited die dgn bj br wpn besar mcm langsir. Hehehehe. Takpela nak. Bole pakai lama skit. Slamat duit mama ngn abah. Hehehe



video


Suppose next video ni kt atas. Tapi aku letak bwh la sbb bosan2 je. Video aku n hubby konvoi balik dr umah mak aku. Hubby naik moto. Aku n Firdaus naik kete. Sj je. Dh ade up la skalik... :D.....




video



Gmbar bawah lak dinner kami mlm nih. Tp ni masa blom stim. Dh stim lupe plak nk amik sbb tros bedal je smpai licin. Hik hik hik.... Oh ye nama masakan ni, Ikan Bawal Putih Masak Stim....

May 08, 2009

Missing My Baby Son...

Tetiba je. Ehehehe. Pg td ntah knape ase mcm nk angkut dia skali gi opis. Ptg ni dh nk balik tak saba asenye nk jmpa dia. Ehehehe. Emo tak tentu psl namanya nih. Tp kalu die meragam tuh, aduhai. Tuhan jelah yg tau betapa menyampah n tensi nya mama. Hehehehehe.....
 
Pstu ternampak la plak gmbar masa die kecik2. Tetibe rindu plak. Firdaus masa baby lg tak byk ragam. Skg ni dh besar dh noti. Lg kuat nangis. Lg kuat memberontak. Eiyyyy gerammm mama tau tak. Hehehehe....
 
But he's still very adorable, lovable, hugable, kissable.... Emmmm. Esp stiap kali lepas solat. He'll kissed me. Kalu ada abah, abah pn dpt skali kene kiss... Tapi kalu suruh salam, ikot mood. Kecik2 dh tunjuk sifat kesingaan die tuh. Hehehehe....
 
Can't wait to meet him this afternoon. Kalau abah balik lmbt kite gi mkn kt Kenny Rogers nk tak Firdaus? Mama teringin plak tetibe. Hehehehehehehe.........

New Things On The Block...

Aku mmg sgt risau at the moment. Aku ngn hubby berbelanja like no others bussiness. Hubby said we can make it. But i dont think we could. So far masih blom ada perebutan kuasa atau berbalahan kuasa. Sbb mak tak kuasa nk layan. Muahahahahahaha...
 
1st of all - WSK la kn. But bende tu mmg penting. Wpn spatutnya kalu btol nk bejimat pakai la Waja ke Wira ke. But hey, the choice is in my hand. I got to choose so that's what i chose.
 
2ndly Henpon baru hubby. Wpn dia claim bole claim. And he's gonna pay back the money i should be spending for my baby son coming this june - maybe not even june. Tak tau la. Bergantung kepada berapa lama rahim aku bole bertahan.... And i end up loosing my backup money - ye aku akan sebut byk kali. But still like he could never wait.
 
3rdly AIRCOND!!! Ye, mmg it is nice to sleep like sleeping in an ice box. Huarghhhhhh... Tapi untuk spend for 1k is too much la bang. I still rasa we should wait until at least we clear a few debts. Ataupun like I BERSALIN dlu ke? Huhuhuhu...
 
4thly Hutang kelisa ada lg dlm 7ratus ringgit. To be exact - 764.14.
 
5thly hutang gi klinik aritu RM216.00.
 
6th Money for my delivery. Since we swiped our credit cards mcm hell, takkan nk harap kite menswipe jgk kalu ada difference kn? Just hoping laa i punye cost tak menjangkau. but since u taknak teman i kt labour room. Plis don't marah me if i ask doctor to epidural me aaa.. U yg salah. ;p....
 
7. MAID - yup. My mom said there will be a maid coming from holiday. Dia takde keje mak aku ckp. So mak aku requestkan utk dia keje ngn aku. 450 per month. Ok la, since kalau nk anta 2-2 nursery is around that. Tapi, mak aku ckp mgkin kene baya utk visa, permit suma. Dlm 2 3k jgk tuh. Huarghhh. Br mak aku ckp smlm. Aku igt maid haram. Aku tak kesah sgt. Sbb ni maid opis hour. Sbb dia berlaki. So die taknak tdo umah aku. Dia just dtg siang je. And weekend pn aku bole request die dtg jgk kot. Kalu aku nk la. Tp i bet the first month confirm sakit. Sbb time tu aku dlm pantang. For sure aku nk anta firdaus gi nursery jgk. Since aku taknak pening nk jaga mkn minum berak dia. Since aku sorg2. Mak aku dh ada plan nk gi travel mana ntah. So mmg aku insyaAllah akan sorg2 on the first month of my pantang. Takpela. Since aku dh expect so aku tak kesah. But aku plan nk anta firdaus la. Since dh ada maid, i'll be ok insyaAllah. Tp nk kene train dlu la maid tu kn. Kene train dia jaga baby. Focus on bb first. Abg dia bia anta nursery. So that's meant 450 + 220 duit nursery. Byk kn bang? Itu la i sggp gado2 ngn tokei tepon tuh. Tokei aircond tuh i buat muka tak suka. Because mmg i piki suma ni.. Huhuhu
 
8. Kita tak bli lg tilam bb. Nmpk gaya takleh pakai tilam firdaus. Sbb die mmg guna tilam tu utk tdo kt dpn tv or isap susu. Takot nnti die tarik tilam tu kalu bb tdo situ. Nmpk gaya2 kedekut firdaus tu. I tak rasa he's willing to share brg2 dia ngn bb. Lg 1 comforter. Since 1 comforter dh dlm kete utk letak kt Buggy. 1 comforter - firdaus punya- erhmm phm2 jela. So utk bb kene ada 1. At least takdela Jenuh i nk mengangkat tilam dr playpen - or angkat playpen tu keluar masuk bilik suma....
 
9. Ni i tak sbt lg expenses yg akan naik - sabun basuh bj terutama, pencuci lantai, sbb dh ada maid, for sure makin byk guna bahan2 nih. Minyak u pn dh tau mcm mana kita punye usage naik suma kn. kn kn kn? Kasi mkn maid lg. Wpn siang je... Ice box kne la ada makanan.
 
10. Ada lg. u igt i akan stop sini. YOU WRONG! Muahahahaha... Ala apa dia td, lupa plak dh ha..... Oh, masa dlm pantang expenses utk mengurut, mandi herba, pet stuff etc - tak byk la. tak smpai 500 je (Urut dh RM270 (mana tau kalu best i nk amik pakej tambahan), lebihan tu nk bli pet, nk bli minyak urut and stuff, mandi herba)... JE!!!!!!! Lu piki la sendiri...
 
11. Oh ye bil letrik sure naik.
 
12. Simpanan utk raya lg. Tak mcm MEPS dlu kn bole amik Festival Loan.
 
13. I still keen of nk bli katil. Huhuhuuhuhuhuhuhhuhu......
 
Sj je i list kn. So that, takdela u nk bli brg2 byk2 lg psni. Sila sedar sikit kedudukan kewangan kita sekarang sayang. Plissssssssssss...