January 19, 2007

Bosan...Bosan...Bosan...

Kuyu dh ckp ngn aku. JANGAN masuk campor hal org. Dh ckp byk kali dh, tp aku campor gk..Last2 aku yg sakit hati. Tula, taknak dgr ckp suami sendiri.
 
Memang bosan giler. Mgkin pada die, X sama mcm ayah die, boleh berubah. Aku tgk X tu takde ciri2 boleh berubah pn. Bkn la aku nk sakit kan ati sesapa. Tapi manusia ni mmg bole berubah. Tp kalu die dh rasa bende tu best, siap bercinta lg. Igt senang ke dia nk lupa? Die dh berubah hati, kenapa takleh terima kenyataan? Kenapa terlalu cepat mengalah, menyerah?
 
Aku tak kesah la, tu hati ngn perasaan die, bukan hati ngn perasaan aku. Mungkin aku takpaham ape dia rasa atau harapkan. Mungkin aku terlalu jahil dengan kisah hidup dia. Mungkin aku terlalu jahil dgn adat resam dunia. Mungkin aku, Insan hina yg terlalu jahil ni.
 
Mgkin dia betul, mengalah pada insan yg terlalu dia cintai dan sayangi. Tapi ni baru 1st step dalam hidup dia, tapi X dh buat cmni. Blom lagi step2 yg seterusnya. Balik kg. Igt boleh settle ke masalah? Kt kampung takde spesies perempuan ke? Nak2 duduk jauh dr tunang. Entah la aku tak tau. Knape insan X ni terlalu disayangi.
 
Semalam kuyu ckp2. Aku dgn tidak semena2 telah mengcompare kan diri aku dengan kawan baik aku ni. R. Memang dia terlalu baik utk X. R ni dh la cepat lembut hati. Die dh byk berkorban apa saja utk X. Aku tau citer pengorbanan2 dia. Walau pn percintaan dorg byk halangan mula2 tu. Tapi R ni tabah. Die tetap tunggu and pilih X. Kalu bergaduh, dia slalu mengalah. Aku?? Aku takkan mengalah slagi aku rasa diri aku betul Sedangkan dah jadi suami aku sendiri. Sampai kan suami aku ckp. Dont be a betrayer. Dont be 'Isteri Derhaka'! Aku tau aku dh cross the line. Hanya nama Allah aku mampu sebut and mintak maaf ngn Suami aku. Aku?? Memang pemberontak. Kalau lah X dpt perempuan mcm aku dlm hidup dia. Aku pn tak tau la. Tapi aku tak piki masa 1st love aku. Mcm ni la hidup aku. Aku memang menunggu bulan tak jatuh. Nasib baik ada Ida. Die yg suruh aku lupakan 1st love aku tu. Akhirnya, alhamdulillah, aku jumpa Suami aku sekarang. Nasib aku memang baik. Wpn 1st love aku terlalu menyakitkan. Die buat onar dengan perempuan lain depan mata aku, tapi aku masih sayang dia. Aku masih tunggu dia. Is it worth it? Aku pn tak tau.
 
Tp yang pasti aku memang marah. Aku nmpk lg sekali history kehidupan ni berulang. Aku benci lelaki penipu mcm tu. AKu benci tambah2 lagi berlaku kt kawan aku sendiri. Aku benci lelaki tu terlepas mcm tu aje. Aku benciiiiiiiiiiiiiiii.....
 
Aku lg benci dan rasa di khianati bila perkara tu berlaku. Aku mls nk sebut. Tapi mgkn aku yg terlalu outspoken. Mungkin aku akan buat, pendamaian 2 insan tu roboh balik. Mmg pn aku rasa. Takpela. Aku redha buat la apa2 kt aku ni. Sape la aku kn. Aku je nk kene paham situasi org. Tp org takyah la bayang situasi aku cmne. Buang je dlm tong sampah kn.
 
Aku harap X berubah kali ni bia la taubat nasuha. Aku doakan berbahagia hingga akhir hayat. Ni org kata ujian. Tak mgkin aku akan terlepas jugak. Wallahualam. Aku mintak tuhan kurniakan hati yg tabah jugak utk aku hadapi apa2 pn. Aku mmg akui R mmg terlalu tabah. Aku bangga ngn ketabahan die sebab die kawan aku. Tp takpela. Aku masih rasa kecik ati ngn die. Aku takleh nk trime lg buat masa ni. Tapi aku harap die akan berbahagia dgn X. Insyaallah. Allah tu maha adil aku rasa. Aku suka kalu dpt tgk R hepi. Aku mmg suka. Aku harap X piki la elok2 pasal masa depan die. Lelaki mcm mana die nk jadi. Jgn smpai rambut dh beruban br nk berubah...berubah demi Allah..berubah demi R yg sayng ko sgt tu......tolong la...hihihihi
 
Dh la..aku pn mls nk cite pnjg..ape2 pn aku dh mls nk campo dh..sukati korg lah...mmg aku pn tak layak cmpo in the first place...:p

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

January 05, 2007

Erti Menghargai...

Kite hidup dlm dunia ni pasti memiliki insan yg kita sayangi dan hargai. Kita belajar Erti MEMILIKI dan DIMILIKI. Kite kenal erti CEMBURU dan DICEMBURUI. Bukan nak kata pakwe atau pasangan hidup. Kadang2 mak sendiri pn bole buat kite belajar, Oh, die tgh merajuk ni. Merajuk bkn sebab nk mengada2, dah takde kerja lain nk buat? Tapi sebab, nak mengajar, jgn lepas ni die buat lagi mcm ni. Sapelah kite ni nk mengajar die kan? Tp, kite nk hidup ngn die bkn dari hari ni sampai esok je, tapi sampai bile2, slagi nafas masih ditarik ke jantung. Kadang2, bkn kadang2, tapi selalu disalah erti. Bergantung kepada individu itu sendiri nak handle situasi Merajuk, Memujuk dan sebagainya.

Bila kite berpasangan, automatik tanggungjawab terbeban atas bahu kita. Kat sini lah kite nk jaga hati dan perasaan die. Kat sini lah kite nk jaga Kesetiaan terhadap dirinya. Bkn dari 1 pihak, tapi dari kedua-dua belah pihak. Bila wujud kasih sayang, wujudlah pengorbanan, tapi sampai bila nk curah pengorbanan kalu pengorbanan tu tak dihargai? Lari dari kenyataan? Mentang2 la muda lagi, SAHAM TINGGI! Sampai bila nk duduk kat atas? Ingat Allah nk kasi free? Come on my friend, Allah bayar CASH je skang. Hari ni kau buat anak orang, esok2 sapa tau, toksah nk tunggu anak kau la, silap2 adik ko pn kene!

Kalu dah tersalah langkah, besenye kalu wujud lagi perasaan sayang, senang je maaf tu die telan walaupun pahit. Takpe la, kita jalan ke depan, jangan pandang belakang dah. Cume susah nk bagi balik kepercayaan sebelum ni! Jadi, begitu mudah? Ahh, apa2 pun die mesti maafkn aku. Nanti kalau aku pujuk dia, makin melarat plak dibebelnya aku. Ya Allah, kau dah buat salah ko nak die melutut kat ko pulak ke? Jadi ko nak die melutut, so kau tak payah la susah2 nk pujuk2 dia lagi. So isu ni akan tenggelam. Kalu jadi lagi kira ko 0-0 la ye? Ape2 nanti die maafkan aku jugak.

Bukan mudah nk memaafkan. Tapi rasa SAYANG tu mengatasi segala2 nya. Aku piki2 balik, aku sayang laki aku, kalau andai 1 hari aku dh tak cun, die nk cari lain, aku redha je la kot wpn pahit ku telan jua. Huhuhuhuhu. Tapi kes aku, aku dah kawin. Aku perlu patuh pada suami. Before kawin aku mmg taknak 100% di madu atau yg sewaktu dengannya. Tapi tu aku, lain org lain HABUANnya. Ntah apa Allah nk uji aku, aku mana tau!

Yang aku tau. Orang baik utk org yg baik2 aje. Mgkin Allah nk bg petunjuk. Lebih baik nampak hari ni dari nampak dikemudian hari. Masih belum terlambat nk mengundurkan diri. Jangan percaya lagi kata2 dari mulut lelaki PENDUSTA. Sekali dia berdusta, tak mustahil pendustaan itu makin hebat. Aku bukan nak masuk campur. Tapi ni pandangan pihak ke-3. Si Dia yg dalam situasi tu lebih mengetahui perangai pasangan die tu.

Mgkin kata2 aku ni takleh pakai langsung.....

Tapi aku harap, kalu dalam situasi ni, sama2 lah kita berdoa, samalah kita mintak petunjuknya...

Ya Allah, andai dia bukan milikku, sejak azali bukan untukku, ko leraikan perasaan yg aku pendam untuk nya ini Ya Allah. Andai 1 hari, kami bukan ditakdirkan bersama, kuatkn lah hati ku agar aku dpt menerima TAMPARAN dari Mu ini Ya Tuhan ku. Andai dia Untukku, ko curahkanlah keinsafan, bahawasanya apa yg telah terjadi itu, amat menyakitkan, terlalu pedih utk diri ini, pahit utk ditelan. Berikan lah aku petunjuk, agar aku dpt keluar dari kebuntuan ini. Andai die bukan milikku, haramkanlah dirinya dari pandanganku Ya Allah. Andai dia adalah tercipta untukku, dan yg terjadi ini hanyalah Ujian darimu. Kembalikan lah dia padaku, keluarkanlah kami dari belenggu ini Ya Allah. Berikan ku keberkatan, kerahmatan. Hanya padamu aku meminta, hanya padamu aku bersujud. Ampunkan lah segala dosaku. Amin Ya Allah, amin Ya RobbalAlamin........