May 25, 2012

Minggu Yang.. Tettt

Tetibe pd td en. husband bg signal solat jemaah bersama.

Ase mcm takmo bgn dr sejadah pagi tadi..

MOOD: TIDAK KERUAN..

Huhuhuhuhu

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

May 24, 2012

Cemburu

Baca kisah kt sini: cemburu

Kes kes mcm ni sama la dgn jimmy kot. asek dok fesbuking je. laki tak layan.....

Pstu laki pn dok cek cek ler login isteri kot2 ada benda2 pelik..

Bila dh jmpe cemburu plak.

Hahahahaahah.. klaka la... abg ni kdg2 maco. dlm maco2 pn nk cemburu.

Tp kalu bc cite kt atas tak maco la. Amboi siap parang2 lagik.. Takuitnya...

Skg ni byk btol kisah2 sakit mental mcm ni kn.. Sakit mental la. Cemburu je kot.... Adoiainyepun...

Aku pn risau gk. Luar nmpk normal. Dlm sape tau. Contoh mcm diri sendiri. Takkan kita nk ngaku yg kita ni sbenanye siko kn. Hohohoho....

Ok bai.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

May 23, 2012

Baca Buku

Lately, Firdaus asek paksa mama teman dia bc buku. Boleh jer dia buka sendiri buku tu dan baca. Dia nk practise je pun. Mcm contoh. D - dog (Read Easy dia dah buku 4, dari 8 buku kesemuanya. tapi tak tau kenapa baru D.. Hohoho...) Dia tau, gmbar tu gambar dog. Tp mcm lambat dia nk sebut Dog tu. Mcm dia fikir dlu. Tapi dia tau. So kalau dia practise, akan cepat la dia sebut Dog tu. Mcm buku2 sebelumnya. Lepas dah 2 - 3 kali ulang. Boleh je dia baca cepat. Contoh. Dad has a cat. Dad's cat sat on a mat. Tom is a cat. Tom is a bad cat. Bila cat ke mat (tikar) ke tom dh boleh recognize la.. sbb 1 page tu ulang byk byk kali ulang. baikk nye ulang....

tapi Firdaus kene tegur ngn cikgu, sebab kt rumah tak buat ulang kaji. Padahal mama dia yg mls nk buka kn buku dia.. Huhuhu. Dia slalu je mintak....

So smpai 1 tahap. Menangis takmo pi skolah, sebab belum bc buku kt rumah.. Huhuhuhuhuhuuhuhuhu...... Nanti cikgu marah katenye....

So, kene la layan die bc buku.. Mula2 buat sekali sekala  - malas gila mama aus nih.. Huhuhu... Sejak 2 hari lepas dpt idea, lepas bgn subuh kejut Aus bc buku. Slalu aku bgn kul 6, kul 7 aku dh siap2 nk pi keje br aku kejut dia. Tp dia akan pergi ngn abah dia la. Sebab kalu pegi ngn aku kene kuar jam jam tu jgk. So kali ni. Bgn kul 6. Lps subuh. Tros aku kejut dia bc buku. Smbil aku gosok bj, smbil dgr die bc... Mula2 dgr je. Pstu die demand. Suruh tunjuk plak kt mana nk kene bc. Uwaaaaa. Aus buli mama ke sayang?.............

Tapi kekurangan nya ialah - ok dia blaja 1 page je, sebab page baru. Nanti esok tmbah lg 1 page. Pstu kene ulang dr page yg mula2 td. Smpai la mcm 3 4 page. Ulang2 smpai lancar. Baru kalih 1 page baru... n sambung lagi dan lagi smpai habis 1 buku. Buku baru pn guna pendekatan yg sama. Since dia kt rumah pn bc. Cepat jela lancar 1 page tu. So aku suruh kalih page br lak. Die takmo. Dia ckp cikgu bc smpai sini dlu... (T____T).... kalu smpai ujung tahun ni dia habis smpai buku 8. Dpt hadiah. Bangga aku, sbb umur 5 tahun dh dpt hadiah habis bc buku. Slalu dpt hadiah 6 tahun. Nmpk gaya mcm susah je nk dpt hadiah tahun ni.

Ewah over plak. Padahal br 2 hari ajar anak membaca..

Membaca jambatan ilmu. Cuba teka siapa ckp? dun b surpriced.. Tok Dhet yg ckp!

Wpn aku tak suka Tok Dhet. Tp aku asa, he's a good thinker... Dan penerapan nilai gemar membaca ni ada dlu masa aku sekolah! Tp tak tau la sekarang ada lg ke tak? Aku percaya benda ni Tok Dhet yg start...Dan aku ase, benda ni bagus...

Cuba tgk politician. Kenapa diorg ni bkn engineer. bkn doktor.. Bkn scientist. TAPI DIORG GAH DAN DIORG HEBAT? Sebab bila diorg ckp.. Kita ternganga.... Diorg byk fakta, tegas dan sgt firm dgn isu yg diorg bangkitkan... SEBAB APA? Sebab diorg punya hobby ialah membaca....

Aku tak respek pemimpin yg tak suka membaca... Sbb melalui penilaian aku. Pemimpin yg berfikir jauh, adalah pemimpin yang byk membaca, menelaah ke mentelaah dan byk jugak buat research! Salute u pemimpin! :D

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

May 21, 2012

Lagu dlm hidup ku

Eceh dan dan..

Org2 yg rapat ngn aku.. Kebykkan nyelah.. Akan mcm tujukan lagu utk aku.. And kate lagu tu buat dia igt psl aku.. Ni antara yg aku igtla

1. Masa cinta monyet aku : everything i do i do it for u- sape ntah nyanyi aku tak igt..

2. Pupus-dewa, ex-bf aku tp skg hubby aku, en. Shahrun. Dia xngorat aku tetibe frust aku xbalas cinta dia.. Bengong kn? Sib baik hati aku kental nk gk kt dia.. Hahah aku takleh lupe lirik lagu ni.. Sb lepas dia tuju kt aku tros aku mrh dia.. Apsal ko nk frust lak? Hohoho..

3. Dealova - bestfriend aku ida. Kami dh biasa lepak ptg2 luah perasaan. Cite mcm2 dr hal family smpai kawan smpai bf.. Tetibe aku habis blaja, keje kt KL.. Dia dh blk kl pn kitorg susah nk jmpe.. Mmg nangis aku masa dia tuju lg ni kt aku.. Sblm tu mmg suka ngn lagu.. Layan bese jela.. Bila ada org tuju tros tacing.. Kekekek...

4. All the things she said- tatu. Tetibe my good fren mimah ckp dia teringat aku bila dgr lg ni.. Lagu ni psl apa pn aku xigt.. Kne wt research.. Yg pasti aku igt btol dua budak perempuan pakai bj sekolah.. Dlm video clip..

Utk korg sume aku pn ada 1 lagu nk tuju-

Kiroro mirae.. Sbb lagu ni melambangkan hati aku yg rindu sgt zaman2 kita blaja.. Xde masalah.. Berpeleseran aje smbil pi kelas.. Indah sungguh la masa tu.. Bkn la xde masalah.. Tp nk jmpa n talk to each other tu mmg mudah sgt.. Miss korg byk2..

Ok bai...;(

3 and a half months-3rd pregnancy

Aku dtg lmbt jgk arini. 750pg br amik nombor. Sb aku mls nk beratur luar pintu utk amik nombor. 750am pintu dh bukak. Another 10minute b4 org layan. By the time i write in ni, dh 8:08am pn... No 3024. Now 3002. T__T.

Pg td smpai, parking penuh.. Aisey cmne nk buat ni. Skali tetibe ada seorg pakcik ketuk cermin tngkap aku ckp dia appointment 24/5.. Tapi terdtghari ni.. So dia nk blk la.. Aku janji nk bg nombor dia tu kt org lain.. Tp cr org xjmpe so bg kt nurse...so mcm baik xpayah kot kn? Aduhh.. Moga2 pakcik dtg blk 24hb ni dpt nombor cpt n dilayan cpt.. Amin..

Besar rahmat sbkan pakcik tersilap tarikh so aku dpt parking... ;).. Terima kasih pakcik..

Xtau pn apa nama pakcik...

Terima kasih pakcik..

Tp still 22 numbers to go.. Aduiai.. Kne kuar awal ke nxt time ni?? Maaalaassss huhuhuhuhu..

Ok bai.

P/s: byk lg kejadian murah rezeki sejak pregnant ni... Taktaula kebetulan atau apa.. Tp kalu pregnant besenye mmg sgt murah rezeki.. Mcm sblm ni susah dpt tetibe jd sng.. Alhamdulillah.. Contoh time firdaus paling aku igt aku dpt interview ptm, lahirkn dia aku dpt surat tawaran..time hafiy dpt bli kete honda city-yes that's big impact to my life..and this time around dpt kenaikan gj penjawat awam n dpt back dated payments, dpt elaun penceramah.. Aku ase next baby br aku naik pangkat 44 kot.. Hohohoho..

Eh panjang lak p/s. ok bai.

May 16, 2012

Amanat Dato' Seri Anwar Ibrahim - Menjelang PRU 13

Sedikit aku nak ckp sblm korg close browser dan abaikan amanat ini:

Bg aku, readers aku adalah bijak pandai. Kalu korg tak bijak. Korg nk tau kebenaran. Amanat ni xbole dijamin 100% benar. Namun, korg boleh tau apa dalam minda Anwar sedikit sebanyak.

Cukoplah korg bc papagomo. Tgk tv3 dgn mata hati yg sepi. Tanpa byk soal. Tanpa usul periksa. Korg percaya. Korg tgk visual dan korg terpana. Ye betul tu azmin. Ye betul tu anwar. Langsung korg abaikan hal lain. Yg korg tau BN dh byk berjasa.

Plis. Demi masa dpn anak2 kita dgr lah dari kedua2 pihak. Jgn tutup sebelah mata. Aku dgr dr kedua pihak. Tapi aku mmg xboleh terima pihak media arus perdana. Kepala aku xberenti menuoal. Xpayah la aku terangkan. Korg bc jelah amanat ni.

Hopefully dari 27 follower aku.. At least 5 yg bc pn aku dh syukur. Dr 5 tu 1 je yg agree ngn pndapat aku aku dh syukur.. Wpn pakatan mgkn xmenang. Sekurang2nya aku xsorg2 mengundi pemimpin sanjungan aku yg xkan menang ni...

Abang.. I harap u pn take ur time n baca.. Kalau u still pening.. I xleh nk kata apa.. Tp i harap u bc.. U bygkan sebgai suami.. U diherdik dihina dicerca.. Tapi u tak buat.. Dan u melihat pulak anak bini u terseksa dgn hinaan itu.. Tapi xramai sggp berjuang mcm Anwar.. Korban kebahagian korban kehidupan aman demi negara! Kita pn xkn mampu.. So please just read this...

Thank you..;(


Amanat Dato' Seri Anwar Ibrahim - Menjelang PRU 13

"Assalamualaikum dan Salam Sejahtera!

Saya mohon agar rakyat Malaysia bertenang dan dapat meluangkan 10 minit dari masa berharga anda untuk membaca luahan hati saya agar rakyat faham mengapa saya bersungguh-sungguh dan beria sangat ingin merebut Putrajaya. Jika saya katakan ia bukanlah perjuangan peribadi bagi membela ketidakadilan yang telah berlaku ke atas saya, pastilah ramai yang tidak akan percaya dengannya. Oleh itu, saya mengambil keputusan menulis beberapa fakta agar ia dapat meyakinkan rakyat bahwa saya ikhlas dan jujur memperjuangkan nasib kita semua.

Saya pernah dituduh liwat beberapa tahun lalu dan mahkamah mendapati saya tidak bersalah atau lebih tepat saya tidak melakukan perbuatan terkutuk itu sebagaimana yang didakwa oleh musuh-musuh politik saya. Tidak cukup dengan itu, saya kemudiannya diheret semula ke mahkamah dengan tuduhan lain pula. Kali ini mereka mendakwa saya telah melakukan kesalahan ‘menyalahgunakan kuasa’.

Saya akui saya tersilap mempercayai anggota polis yang sering mengiringi saya ketika itu. Saya telah meminta beliau menyiasat siapakah penulis buku ’50 dalil mengapa Anwar tidak boleh jadi PM’. Hanya itulah kesalahan yang mereka takrifkan sebagai ‘menyalahgunakan kuasa’ yang akhirnya menyebabkan saya terpaksa meringkuk selama 6 tahun dalam penjara. Bolehkah anda bayangkan perasaan saya dan keluarga ketika itu?

Sebaik keluar dari penjara, setelah 6 tahun menghabiskan sisa-sisa hidup dengan pelbagai amalan keagamaan di dalam sana, saya amat bersyukur akhirnya Tun Mahathir mengaku dalam satu sidang video bahwa beliau memang sengaja mengada-adakan kesalahan saya bagi memastikan kerjaya politik saya berkubur dalam penjara Sg.Buloh. Ramai rakyat yang telah tahu dan pernah menonton video pengakuan Tun Mahathir ini. Anda juga boleh melihat pengakuan Tun Mahathir di link youtube ini: (klik)

Apabila satu persatu tembelang BN terbongkar, mereka mulai berasa kurang selesa serta risau dan mereka mula mengatur sebuah lagi fitnah bagi ‘menyibukkan’ saya dengan sesuatu yang tidak pernah saya lakukan. Tiba-tiba seorang pemuda mengaku diliwat oleh saya sehari selepas beliau bertemu Dato Seri Mohd Najib di pejabatnya. Saya yang berada 6 tahun dalam penjara seolah tidak pernah belajar bahwa ‘kebebasan’ itu adalah nikmat yang harus saya syukuri. Saya sekali lagi terpaksa berhadapan dengan kemelut yang amat memalukan saya dan keluarga.

Saya ingin bertanya, selama 6 tahun dalam penjara, berapa ramaikah banduan yang telah saya liwat? Mengapa perlu tunggu keluar penjara untuk melakukan perbuatan terkutuk itu? Saya sebenarnya tiada ruang untuk menjelaskan kebenaran ini. Saya dinafikan keadilan. Saya juga turut dinafikan hak bersuara di semua akhbar, stesen TV dan Radio milik BN. Saya tiada tempat yang dapat menjelaskannya secara meluas kepada rakyat jelata. Dimanakah dapat saya kemukakan bukti bahwa saya sungguh tidak pernah melakukan perbuatan terkutuk itu? Mereka suruh saya buktikan di mahkamah, sedang merekalah yang sebenarnya menguasai mahkamah.

Ya benar! Mahkamah kita masih belum bebas. Ia masih terus dikuasai sepenuhnya oleh ‘orang’ yang berkuasa. Saya menolak untuk bersumpah kerana bukan saya yang sepatutnya bersumpah, tetapi orang yang mendakwa diliwatlah yang sepatutnya bersumpah laknat. Dia telah pun bersumpah dan biarlah Tuhan sahaja yang melaksanakan laknat-Nya ke atas mereka yang bersumpah bohong. Itu bukan lagi dalam kekuasaan saya. LA HAWLA WALA QUWATAILLAH BILLAH.

Jangan lupa, beberapa individu yang terbabit memfitnah saya dahulu ada yang telah mati dengan tragis dan ada pula yang masih hidup tetapi mengalami sakit yang aneh.

Dan berhubung DNA pula, saya enggan diambil sekali lagi sample DNA kerana mereka telah punyai DNA saya dalam pertuduhan kes liwat yang pertama dahulu. Saya bimbang seandainya mereka mempunyai muslihat jahat terhadap sample DNA terbaru itu nanti. Saya harus lebih berhati-hati.

Andaikata benarlah saya ini ‘kaki liwat’ sebagaimana fitnah mereka, bukankah molek jika ianya saya lakukan di luar Negara. Saya mengajar di sebuah Universiti di Amerika Syarikat, it’s a free country, jika benarlah saya ini kebulur sangat meliwat seseorang, saya boleh melakukannya dengan sesiapa sahaja yang saya ingini di sana. Mengapa harus saya lakukan perbuatan jahat itu di Negara sendiri, di Negara yang mana saya berpolitik, berkeluarga dan mempunyai ribuan kenalan dan sahabat handai. Ia tidak masuk akal dan tidak munasabah. Ia satu fitnah jahat yang amat berat buat saya dan keluarga.

Justeru itu saya berazam untuk menyelamatkan Malaysia dari kejahatan orang-orang yang jahat dan tidak berperikemanusian itu. Saya rela mati kerana rakyat Malaysia. Hanya dengan menguasai Putrajaya sahajalah segala tipu muslihat mereka dapat kita bongkar kepada umum. Masa itu, anda nilailah sendiri dan saya akan memaafkan anda yang turut menuduh dan memfitnah saya ketika ini kerana saya mengandaikan bahwa anda ‘jahil’ atau ‘tidak tahu’ ketika itu. Saya akan biarkan anda semua berkesempatan bertaubat kepada Allah atas dosa dari kesalahan memfitnah saya, yang disifatkan Allah dan Rasul-Nya sebagai lebih buruk daripada membunuh satu jiwa mukmin.

Berhubung pemilikan harta, setakat ini belum ada bukti bahwa saya memiliki harta atau wang yang luar biasa banyaknya samada dalam mahupun di luar negara. 9 tahun lamanya sebagai Menteri Kewangan Malaysia serta Timbalan Perdana Menteri Malaysia, ramai dari kalangan pemimpin BN yang berpendapat adalah amat bodoh saya tidak menggunakan kesempatan untuk 'membaham' khazanah negara ketika itu. Memang benar ketika itu saya boleh sahaja melakukannya jika mahu, ia adalah dalam bidang kuasa saya sebagai Menteri Kewangan Malaysia, namun hukum Allah dan syariat Islamlah yang telah membendung saya dari melakukan perbuatan khianat seperti itu kepada rakyat Malaysia.

Kami, pemimpin Pakatan Rakyat berjuang dengan menggunakan hasil pendapatan masing-masing dan dari kemelut 'kekurangan dana' ini, akhirnya membawa kepada keluarnya beberapa pemimpin yang 'kononnya' ingin berjuang bersama tetapi rupanya mempunyai hasrat 'berbeza'. Pemimpin Pakatan Rakyat yang bercita-cita jahat untuk meratah khazanah kekayaan negara awal-awal lagi telah 'disingkir' oleh Allah Swt melalui ujian-ujian-Nya.

Antara mereka adalah Ezam Nor dan Zulkifli Nordin, sekadar menyebut beberapa nama dari mereka. Syukur Alhamdulillah! Baiklah, setakat itu sahaja yang dapat saya perjelaskan tentang apa yang telah berlaku kepada saya selama ini.

Saya ingin bertanya, apakah anda sebagai rakyat Malaysia sanggup membiarkan orang yang paling bermotif membunuh, menjadi PM? Jika anda sangsi dengan dakwaan saya bahwa mereka, pemimpin-pemimpin BN terpaksa bersekongkol dengan perancang utama satu plot pembunuhan hanya kerana ‘survival’ politik mereka, cuba anda perhatikan fakta-fakta dan bukti-bukti di bawah ini:-

PEMBUNUHAN ALTANTUYA - WAJARKAH RAKYAT MENUTUP KES INI?

Firman Allah surah An Nisaa' (105): Sesungguhnya Kami telah menurunkan kitab kepadamu dengan membawa kebenaran, supaya kamu mengadili antara manusia dengan apa yang telah Allah wahyukan kepadamu, dan janganlah kamu menjadi penentang (orang-orang yang tidak bersalah), kerana membela orang-orang yang khianat (lagi berdusta),

Fakta Individu-individu yang terbabit secara langsung @ tidak dalam kes Pembunuhan Altantuya:

Altantuya Sharibuu @ Aminah bt. Abdullah adalah penterjemah Bahasa Perancis bagi urusan pembelian kapal selam oleh Kementerian Pertahanan Malaysia melalui 'Perimekar' milik Penganalisis Strategi Ketenteraan Malaysia yang juga merupakan teman baik Dato Seri Mohd Najib.

Dato Seri Mohd Najib - Menteri Pertahanan Malaysia / Timbalan Perdana Menteri Malaysia.

Abdul Razak Baginda - Penganalisis Pertahanan kepada Kementerian Pertahanan Malaysia / pemilik 'Perimekar'.

Ketua Inspektor Hazilah Hadri - (UTK) yang berkhidmat sebagai 'body guard' di pejabat Dato Seri Mohd Najib.

Koperal Sirul Azhar Umar - (UTK) juga berkhidmat sebagai 'body guard' di pejabat Dato Seri Mohd Najib.

Aziz Buyong - Kolonel Tentera / Pakar bom C4.

Abdullah Ahmad Badawi - Perdana Menteri Malaysia / Menerima Kertas Siasatan dari Penyiasat Polis Tentera Malaysia (MP).

Khairy Jamaludin - Menantu Perdana Menteri Malaysia / Menyimpan Kertas Siasatan berkenaan bagi tujuan survival politiknya setelah ketiadaan Pak Lah nanti.

Rosmah Mansor - Isteri Dato Seri Mohd Najib / Berada di tempat mayat diletupkan dengan C4.

Norhayati - Isteri Kolonel Aziz Buyong / Pembantu Khas Rosmah yang turut berada di tempat kejadian letupan bom C4.

Fakta-Fakta lain dalam kes Pembunuhan Kejam Altantuya:

Bom C4 milik Angkatan Tentera Malaysia. Dua anggota UTK - Suspek utama pembunuhan adalah body guard di pejabat Dato Seri Mohd Najib.

Rekod Imigresen kemasukan Altantuya dan sepupunya ke Malaysia di'lenyap'kan oleh seseorang dari Jabatan Imigresen Malaysia dengan arahan orang-orang tertentu bagi menutup konspirasi ini.

Zahid Hamidi ketika mengambilalih tugas Menteri Pertahanan Malaysia akhirnya terpaksa membuat kenyataan 'konon'nya Angkatan Tentera Malaysia tidak memiliki Bom jenis C4 dan itu adalah amat bercanggah dengan kenyataan sepanjang kes perbicaraan Pembunuhan Altantuya di mahkamah. Atas arahan siapakah beliau 'berbohong' dan untuk survival siapa?

Keterangan-keterangan ringkas dan jelas:

Ketua Inspektor Hazilah dan Koperal Sirul Azhar dari Unit Tindakan Khas, yang juga merupakan ‘body guard’ Dato Seri Mohd Najib tidak pernah mengenali Altantuya sebelum kejadian 'bunuh' itu dan tidak langsung mempunyai 'motif' untuk membunuh model berkenaan tetapi mereka berdua mungkin telah diarah oleh sesorang 'yang berkuasa' untuk melaksanakan kerja-kerja pembersihan dalam konspirasi pembunuhan ini. Mereka berdua akhirnya didapati bersalah oleh mahkamah kerana membunuh dengan niat dan dijatuhi hukuman mati oleh hakim mahkamah. Mereka ini jelas telah 'dikambing hitamkan' oleh pihak tertentu dalam usaha menutupi pekung 'pengarah sebenar konspirasi' pembunuhan Altantuya.

Abdul Razak Baginda memang mempunyai motif untuk membunuh Altantuya kerana beliau dilaporkan 'kononnya' adalah pasangan kekasih kepada model ini dan kedatangan Altantuya dengan sepupunya Burmaa Oyunchimeg adalah 'kononnya' untuk mengambil komisyen berjumlah US500 ribu yang dijanjikan kepadanya seandainya pembelian kapal selam itu terlaksana.

Adalah difahamkan bahwa Syarikat milik Abdul Razak Baginda 'Perimekar' menerima komisyen jualan sebanyak RM4.7 billion dari kerajaan Malaysia melalui Kementerian Pertahanan Malaysia, hasil dari kejayaan dalam urusan pembelian 3 buah kapal selam dari Perancis untuk kegunaan Tentera Laut Malaysia.

Anehnya Abdul Razak Baginda kemudiannya didapati tidak bersalah dan dia dibebaskan sepenuhnya dari pertuduhan membunuh kerana dilihat tiada mempunyai kuasa untuk 'mengarah' suspek utama kes, yakni Ketua Inspektor Hazilah dan Koperal Sirul Azhar dari UTK untuk melakukan pembunuhan mangsa (Altantuya). Jadi siapakah yang mempunyai kuasa ketika itu? Jika diamati serta diperhalusi, 'orang yang tak berapa nak cerdik' pun boleh menilai fakta ini dengan baik.

Cuba lihat rantaian fakta ini bagi mengaitkan siapa jua yang bermain di minda anda sebagai 'suspek sebenar' yang bertindak sebagai 'pengarah operasi' permbersihan nama baik seorang PEMBESAR dalam kes pembunuhan ini. Siapakah PALING BERMOTIF untuk membunuh Altantuya selain Abdul Razak Baginda? Dan fakta yang paling penting untuk kita perhalusi adalah siapakah yang berkuasa atau mempunyai kuasa untuk mengarah dua orang UTK (Pengawal peribadi Dato Seri Mohd Najib - Hazilah dan Sirul) serta Pakar Bom C4 tentera (Kolonel Aziz Buyong)?

Siapakah pula yang berkemungkinan mempunyai pengaruh dalam 'melenyapkan' rekod kemasukan Altantuya ke Malaysia? Sudah tentulah ia melibatkan sesuatu yang AMAT BESAR sehingga perlu dihapuskan wanita 'berbahaya' ini. Siapakah pengarah sebenar dalam konspirasi pembunuhan ini? Apakah motif sebenar nya? Apa jua jawapan yang bermain di'minda fikiran' anda, simpan dahulu untuk telahan fakta berikutnya.

Dato Seri Mohd Najib kemudiannya bersumpah bahwa beliau tidak pernah mengenali dan tiada kaitan samada secara langsung atau tidak dengan Altantuya. Sedangkan umum akhirnya mengetahui bahwa Altantuya rupanya adalah 'Perterjemah Bahasa Perancis' yang diguna pakai ketika berlangsungnya urusan pembelian kapal selam berkenaan. Ini menyebabkan Dato Seri Mohd Najib 'terpaksa' juga mengenalinya walaupun dia ingin sangat agar rakyat tahu 'konon'nya dia tidak pernah mengenali Altantuya.

Fakta ini bukan omong kosong. Ia turut dinyatakan di mahkamah dalam sebutan kes yang berlangsung di Paris, Perancis berhubung penipuan yang berlaku dalam skandal penjualan dan pembelian kapal selam itu. Menambah buruk persepsi itu adalah apabila sepupu Altantuya, Burmaa Oyunchimeg mengemukakan bukti bergambar di mahkamah ketika diminta memberi keterangan. Bukti itu adalah gambar Abdul Razak Baginda, Dato Seri Najib dan Altantuya sedang menjamu selera di sebuah restoran eksklusif. Ya lah! Takan hanya kerana keluar makan bersama sahaja terus hendak dikaitkan beliau sebagai pembunuh, itu tidak adil dan zalim namanya. Cuma yang jelas di sini adalah Dato Seri Mohd Najib telah bersumpah 'bohong'. Dia sebenarnya memang mengenali Altantuya. Kenapa ia seakan hendak di’sembunyi’kan dari rakyat Malaysia? Pasti ada sebab BESAR disebalik semua itu.

Baiklah, sekarang amati pula dari sudut berbeza, Abdul Razak Baginda hanya perlu melunaskan US500 ribu atau hanya kira-kira RM1.6 Juta sahaja berupa komisyen kepada Altantuya. Dan jika mengambil kira jumlah komisyen yang dimilikinya iaitu RM4.7 billion (Ringgit Malaysia Empat Ribu Tujuh Ratus Juta), jumlah RM1.5 juta itu amatlah kecil dan boleh dilunaskannya pada bila-bila masa sahaja. Sekali lagi, Abdul Razak Baginda dilihat tiada sebab atau motif kukuh untuk membunuh 'kekasih gelap'nya itu (Altantuya), dan lebih meyakinkan adalah beliau juga dilaporkan tidak berupaya atau tidak mempunyai kuasa bagi mengarah suspek-suspek yang terdiri dari Ketua Inspektor Hazilah, Koperal Sirul dan Kolonel Aziz untuk melaksanakan tugas-tugas 'pembersihan' itu.

C4 adalah bom milik Angkatan Tentera Malaysia, dan harus diingat Dato Seri Mohd Najib Razak adalah Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pertahanan Malaysia yang berkuasa penuh terhadap apa jua aktiviti Angkatan Tentera Malaysia. Dari semua fakta ringkas di atas, anda pasti sudah boleh mengagak serta mengetahui siapakah KETUA sebenar dalam 'KONSPIRASI PEMBUNUHAN KEJAM' ini.

Demi survival politik dan survival parti, 'orang yang zalim' ini terpaksa dilindungi oleh orang-orang besar parti yang lainnya. Apakah anda mengandaikan semua barisan kepimpinan BN itu 'bodoh', 'buta' dan tidak mengetahui tentang hal sebenar ini? Tidak, mereka semua bukanlah orang-orang yang bodoh, malah mereka bijak berpolitik dan tahu apa sebenarnya yang sedang berlaku. Jika begitu, jika benar mereka semua tahu, mengapa pula mereka beria-ia menyembunyikan fakta sebenar dan sekaligus mempertahankan 'orang yang zalim' ini?

Nyatanya, semua ketumbukan kepimpinan BN sebenarnya amat sedar dan tahu akan kebenaran ini, namun mereka jauh menyedari serta tahu bahwa menyelamatkan 'orang zalim ini' adalah sama seperti menyelamatkan kedudukan mereka sendiri. Mereka sedar seandainya jatuh 'orang yang zalim' ini, maka hancur berkecailah keseluruhan empayar yang telah mereka bina selama ini. Justeru itu, mereka tiada pilihan lain kecuali berusaha mempertahankan juga 'orang yang zalim' ini sekalipun terpaksa 'membohongi' rakyat jelata.

Tidak mungkin mereka mahu melihat Pakatan Rakyat menguasai PUTRAJAYA hanya kerana kesilapan yang dilakukan oleh 'orang yang zalim' ini. Mereka 'terpaksa' jua mengangkat 'orang yang zalim' ini sebagai pemimpin mereka, walaupun hati mereka jelas menolaknya.

Sayang sekali mereka semua terlupa pada Tuhan. Mereka terlupa bahwa Tuhan Maha Mengetahui apa sahaja yang mereka nyatakan atau sembunyikan dalam hati mereka. Mereka lupa bahwa mereka kelak akan tetap didatangi oleh Malaikat Maut. Mereka berusaha dan cuba untuk melupakan semua kemelut itu demi kehidupan dunia yang fana ini. Ada di antara mereka yang telah menerima 'hukum' Allah yakni mati, namun yang masih hidup terus leka dan lalai dengan segala macam imbuhan duniawi yang diterima mereka dari 'orang yang zalim' itu. Kehidupan dunia ini adalah segalanya bagi mereka-mereka ini. Mereka tahu ada akhirat menanti tetapi mereka berasa 'yakin' kononnya mereka berada di pihak yang benar dan akan 'terselamat' dari api neraka. Mereka bersangka baik terhadap harapan palsu yang dijanjikan syaitan buat mereka dan penyokong-penyokong mereka. Sedang mereka dan penyokong mereka bersekongkol dengan 'orang yang zalim' itu, Allah juga mempunyai rancangan-Nya. Dan sudah tentulah perancangan Allah jauh lebih baik dari ciptaan-Nya.

Apa boleh buat saudara, kita terpaksa menunggu sehingga ke hari pembalasan, yakni akhirat, bagi melunaskan semua yang kita persangkakan. Takan kita semua mahu turut serta bersama mereka dalam menyokong 'orang yang zalim' itu. Mereka sendiri pun sebenarnya 'terpaksa' menyokongnya demi survival politik sempit mereka.

Ayuh rakyat Malaysia, berfikir dan bertindaklah dalam Pilihanraya Umum nanti. Mari kita tegakkan kebenaran dan keadilan buat semua. Kita tunjukkan bahwa rakyatlah yang paling berkuasa, dan bukan mereka para pemimpin yang jahat itu.

Important link to the case: (klik)

Harus diberi perhatian serius bahwa Allah dan Rasul-Nya telah acap kali mengingatkan dan memberi amaran kepada kita agar berwaspada terhadap suatu zaman di mana pemimpin yang dusta itulah yang akan 'dipercayai' dan diberi kuasa. Ia sedang berlaku sekarang dan kita 'yang diberi hidayah Allah' mudah membezakan antara penyokong yang melakukan kebaikan (amal makruf) dengan mereka yang melakukan kebathilan (Mungkar)

Firman Allah surah Al Maa-idah (51): Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu mengambil orang-orang Yahudi dan Nasrani (yakni orang yang suka berdusta) sebagai pemimpin-pemimpin (mu), sebahagian mereka adalah pemimpin bagi sebahagian yang lain. Barangsiapa di antara kamu mengambil mereka sebagai pemimpin, maka sesungguhnya orang itu termasuk golongan mereka. Sesungguhnya Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang zalim.

Hadis Rasulullah Saw pula menegaskan bahwa: Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: “Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung/menyokong) tindakan mereka yang berbuat aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga)”.- Hadis Riwayat Tirmizi, Nasae’i dan Hakim.

Sudah jelas bahwa Allah dan Rasul-Nya melaknati orang-orang yang berdusta dan berbuat aniaya. Malah penyokong-penyokong yang mendukung aspirasi pemimpin-pemimpin jahat itu juga nantinya akan turut sama terpelosok di kancah neraka jahannam.

Pasti akan ada kelompok ini yang bertanya: "Bagaimana pula dengan ustaz-ustaz dan ulama UMNO?. Apakah mereka ini turut bernasib malang dan terpaksa menghuni neraka jahannam?". Jawapan saya 'itu semua, keputusan ke mana mereka akan dikembalikan kelak, kita serah bulat-bulat kepada Allah Azzawajalla sahaja'. Bukan kita yang berhak menentukan ke mana kembalinya mereka nanti.

Namun, di sebalik penyerahan tawakal kepada Allah, kita harus faham bahwa Rasulullah Saw diutus bagi menyempurnakan akhlak kita semua. Dalam sirah nabi banyak sekali dipaparkan kisah-kisah bagaimana Rasulullah Saw bukan sahaja bijak dalam ilmu agama, malah Baginda amat arif menilai akhlak orang-orang di sekelilingnya. Baginda mengajar semua khalifah dan umat ketika itu bagaimana dapat mereka mengenali samada orang itu berakhlak terpuji atau sebaliknya. Ini bermakna, mereka para ustaz dan ulama bukan sahaja perlu menilai pemimpin dari sudut agamanya sahaja, akhlak pemimpin itu turut menjadi faktor utama dalam penilaian mereka sebelum seseorang pemimpin itu wajar disokong. Seharusnya itulah yang menjadi panduan ustaz-ustaz dan Ulama UMNO di dalam menentukan sokongan mereka. Menyokong membabi buta akan menyebabkan mereka terdedah untuk menerima nasib yang sama dengan kelompok ini kelak.

Rasulullah Saw telah bersabda dalam banyak hadis yang saya rangkumkan peringatannya, antara lainnya untuk mengenali akhlak seseorang yang baik itu ada beberapa ciri utama:- 1. Pertama lihat suaminya samada dia bersolat fardhu di masjid atau tidak? 2. Kemudian lihat isterinya, apakah dia menutup aurat atau tidak? 3. Kemudian lihat pula anak-anak gadisnya, apakah mereka menutup aurat atau tidak? 4. Lihat bagaimana mereka sekeluarga berbelanja, apakah mereka boros atau tidak?

Walaupun banyak lagi ciri-ciri lain, solat fardhu umpamanya, boleh dilakonkan watak itu dikhalayak ramai oleh seorang munafik kerana kekerapan bersama dilihat menjadi faktor ia mudah dilakonkan. Jadi, memadai melihat 4 ciri di atas yang ditekankan Rasulullah saw, yang saya rasa amat sukar untuk dilakonkan kerana ia memerlukan seseorang itu istiqamah dalam perilakunya itu. Itulah yang harus dinilai terlebih dahulu agar kita dapat menetapkan kaedah menilai individu pemimpin berkenaan seterusnya.

Akhirkata, saya menyeru kepada semua rakyat Malaysia, marilah kita 'share' amanat ini di kalangan fb'ians' dan teman kita semua di luar sana, samada dengan mencetak dan mengedarkan amanat ini kepada keluarga serta semua sahabat handai atau mencetak dan mengedarkan ia di kampung-kampung, di mana maklumat ter'sekat' oleh pembangunan yang sengaja di'tahan' ke sana oleh pemimpin-pemimpin tertentu. Jika bukan saya serta pemimpin-pemimpin lain dalam Pakatan Rakyat yang bangkit memperjuangkan nasib kita semua, andalah yang terpaksa bangkit dan berjuang bersama demi kesejahteraan generasi anak-anak kita yang akan datang.

Ayuh! Marilah kita semua 'Gegakkan Gempita' kerana semboyan telahpun berbunyi. Setiap dari kita rakyat Malaysia berkewajipan mencanang semboyan ini kepada sekurang-kurangnya ahli keluarga terdekat. Andaikata anda berkuasa melakukan lebih dari itu, saya dahului dengan ucapan ribuan terima kasih yang tidak terhingga.

Berilah peluang kepada Pakatan Rakyat menguasai Putrajaya pada PRU ke 13 nanti. Saya akan pastikan semua mereka yang boros membelanjakan wang rakyat termasuk Rosmah Mansor yang sanggup membeli sebutir cincin berlian berharga RM24juta di kala rakyatnya ada yang masih hidup dalam kemiskinan dan ahli keluarga kepada Ketua Wanita UMNO Shahrizat Jalil yang tergamak membelanja sampai RM250 juta wang dana Tabung Makanan kita dalam skandal NFC di bawa ke muka pengadilan.

Janganlah 'terpedaya' atau 'diperbodohkan' lagi hanya kerana 'sogokan' wang RM100, RM500 dan beberapa ratus lagi menjelang pilihanraya yang akan di'saji'kan oleh pemimpin-pemimpin BN. Lihat angka yang mereka 'baham'. angka yang diberikan kepada anda amatlah kecil berbanding jumlah yang mereka ambil tanpa restu anda semua. Nasihat saya, anda ambillah wang itu kerana wang itu memang milik rakyat dan bukan milik mereka, kemudian undilah Pakatan Rakyat dalam PRU-13 nanti.

Pakatan Rakyat akan pastikan mereka-mereka yang bertanggungjawab atas setiap kesalahan mereka itu menerima hukuman yang setimpal dengan kesalahan yang telah mereka lakukan kepada negara dan rakyat Malaysia. Bangkitlah wahai rakyat Malaysia!!!
Oleh: Anwar Ibrahim

May 11, 2012

Marina Mahadhir Wrote...

Independent commission the way to go

Musings
By Marina Mahathir


All perpetrators of violence, no matter who they are, must be brought to book.
I GREW up with a healthy respect for the police, as did most Malaysians. I always saw them as protectors whom I could turn to if I was in danger.
Unlike places like Mexico where people have reasons to worry about the police, our country has never been like that.
Which is why I can walk in the streets and not expect to be harassed by the police.
In some countries, you can get arrested just for loitering. If we had that in Malaysia, our jails would probably be full.
But generally as citizens, we can expect to have no need for the attention of the police unless we’re in trouble, such as if we’re in an accident, got our bag snatched or someone assaulted us.
So it was not unreasonable for the tens of thousands of Malaysians who went walking two Saturdays ago to expect a nice and peaceful day out.
They trusted that, after last year, their Government would have learnt how to better manage a large crowd and would not want to repeat the violence that happened. And indeed there was nothing to indicate otherwise.
My friends and I alighted our car in Brickfields amidst swarms of policemen and women, all of whom looked benignly at us and the hordes of people, many dressed in yellow, who were also making their way in the same direction.
There was not a single hostile glance from either side towards one another. We were all there in the heat, on a Saturday, in our city.
This atmosphere continued for many hours afterwards. At the Central Market car park, the participants and the police mingled.
There was no harassment of each other at any point.
Once I saw a young policeman carry a whole box of mineral water bottles to his colleagues, just as Bersih participants did the same for theirs. It was hot; everyone was thirsty.
When we finally started walking, it was orderly but festive. People chanted and sang, waved balloons and took photos. The police stood on the sidelines and simply watched. It was no different from any other crowded event in town.
Our instructions were simply to walk to the barriers, stop and sit down. My friends and I got to the nearest one on Lebuh Pasar where just before the bridge crossing the river, plastic highway barriers and razor wire had been placed across the road. The idea was to stop us from reaching Dataran Merdeka. On the other side of the barrier stood a line of policemen and women.
This was the first time that the police looked unfriendly. Even that would be an overstatement. They looked neither unfriendly nor friendly. They just looked. But the razor wire signified something else.
Since that day I have begun to notice barbed wire everywhere. In most places it is used to keep intruders and burglars out of private property.
It assumes that those who are to be kept out are criminals. So the razor wire at the barriers seemed to assume that we were the same.
Still there was no overt hostility.
When people talk about the violence at Jalan Tun Perak, they fail to mention the peace that was at Lebuh Pasar and elsewhere before the tear gas came out.
The young people at the barriers did nothing more than sit down and chant.
The police watched us and when I spoke to one of them, he nodded politely. There was no indication of anything to come.
Then, rather like the prelude to a tsunami when the waves recede, the police suddenly withdrew. Trucks and helmeted and be-shielded men appeared.
Why exactly was unclear to us. We were well behind the barricades; nobody had done anything to provoke anyone on either side.
What happened not long after on the other streets is now well known although the causes are still fuzzy.
Everyone is busy blaming everyone. But the violence, especially from those meant to protect us, is impossible to deny, what with the thousands of videos, photographs and eyewitness accounts.
I have been puzzling over this for a while. How is it that the police turned from benign to hostile seemingly without much reason?
And, if as our Home Minister insists, nobody ordered the police violence, what made them do it, and to such a disproportionate extent? Sixty-five people wound up in hospital, out of which only two were policemen. Surely this says something.
We all need to get to the bottom of this for everyone’s sake.
The only way to do that is through an independent commission of enquiry.
All perpetrators of violence, no matter who they are, must be brought to book.
Otherwise what will happen to the trust that we had that our police would never harm us?

May 09, 2012

Adeh, Terlayan lagu jiwang...

Sekian. ;p

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Mimpi

Malam kelmarin.. Aku mimpi...

Bagi aku pelik.. Ok korg dgr dlu..

Aku mimpi aku dapat sambung blaja.. Kompom bkn suasana masa aku blaja dlu.. Lain sgt org sekeliling..

Tiba2, aku dpt assignment... Aku tau detail psl assignment tu.. Tp aku penah dpt assignment yg lebih kurang la dlu.. Aku kne dev sistem pakai vb. tarik gmbar pstu proses gmbr tu...Sounds familiar? Tapi masa tu aku copy n paste je assignment tu, time degree dlu. So masa dlm mimpi tu aku vow aku nk buat sendiri. Coding utk proses gmbar tu belambak kt tenet. Tinggal nk tarik, blaja cmne nk tarik variable, buat button, atau buat bar.. Kira mcm dev Adobe Photoshop la, tapi bkn la smpai jd Adobe Photoshop. ;p...

Skali tiba2 aku terjaga dr mimpi. Rupanya aku bermimpi. Sblm bgn tdo tu, aku mcm senak perut la gk. Mcm ada kerja, tapi tak siap ( sebenarnya kt opis mmg ada pun. kui kui kui)....

Then takpela, anggap jela tu mainan tdo..

So last night, i had a dream again! Actually everynight pn aku bermimpi. Tapi kalu mimpi pelik2 besenye tak la.. Bese mimpi2 yg bese2... Cm contoh aku naik kete pi johor, skali mcm deja vu.. Bila aku dlm kete on the way nk pi johor aku ase mcm aku penah mimpi benda ni. I mean, mimpi simple la kn.....

Tapi bila dpt mimpi pelik yg lain skit.. Aku jadi teringat2 la..

Ok so last night, my dream was still a dream la. Heheh. Aku mimpi, aku kt rumah teres, which is rumah aku. Aku ase mcm phewww, lega dpt bli rumah ( masa ni tak pasan lg aku tgh bermimpi) dan aku dlm proses pindah. Aku tgh duduk. Tgh layan org ramai which is basically family members yg tgh tolong aku pindah. But a bit weird, because i didnt remember seeing my parents or my sibblings... My hubby and my kids also was not around. But definately, the house is mine. OK, kt situ dh pelik. Tp aku tgk sekeliling. Aku nmpk dapor, rumah tu 2 tingkat. Cat dia kaler putih. Lantai - erm tak igt plak, yg psti aku tgh duduk atas lantai. Dh ada sofa, tivi, meja mkn - ok meja makan adalah sama ngn meja makan aku skg... Dan aku tgh berkira2 bila nk pindah... Esok which is hari ni aku takleh cuti - sebab aku ada meeting.. -____________-. Skali aku terbangun. Haih.. Aku mimpi lg rupanya...

Actually tak lah pelik mana mimpi tu.. Memang aku tgh idam2 kn sgt nk sambung blaja - aku nk buat kalau bole fulltime so aku kena cuti tanpa gaji kalu tak leh nk claim HLP - cr la sendiri what is HLP. huhuhu. Aku juga idamkan nk bli umah teres/semi detached house.

Which make me think- adakah mimpi means 1 hari aku akan ase benda ni deja vu? Ataupun mimpi means, aku dpt rasa benda tu dlm mimpi je? Wallahualam. Huhuhu...

Pagi td tgh2 bwk kte... Ada la 1 moto ni laju je potong aku.. Jln kt dpn. Wearing ALL BLACK - helmet black, jacket black, pants pn black, kasut pn black. Dan moto dia pn ALL BLACK jgk... -__-...

Tiba2 dekat selekoh, dr UPM tu nk masuk ke Putrajaya. Mcm selekoh tajam jugak la. Pstu kt tgh2 jln tu mcm ada berlubang skit tp takdela dlm. Mcm hakisan. Sebab mmg ramai org bwk laju kt situ... Tiba2 aku tgh mengelamun aku tgk dia mcm nk terjatuh.. Dia tahan dgn kaki.. Alhamdulillah tak jatuh... Phewww... Tiba2 teringat en. shahrun yg saban hari naik moto gi keje. Hari2 pn aku tgk dia mcm lebih. Yelah duduk takleh sandar. Pegang handle pstu pusing.... Selama lebih 30 minit pegi, 30 minit balik....Kami mmg merancang 1 hari nk bli second car, wpn mgkn beliau akan bising jem la apa la. Tp itu yg terbaik utk beliau. Aku ase naik moto ni not good for his health.. Dh lama rasa... Tp asenye skg ni masa sesuai utk change kot? Tp takleh gk. Kene fikir nk bayar installment.. Duit minyak tol lg... Dn aku pernah expirience 2 jam perjalanan dr umah aku ke opis en. shahrun time working hours.. GILA JEM.. Gila tak tahan the pressure! Heheheh. Ntah la tgk la mcm mana. Moga Allah lindungi perjalanan en. shahrun...

So itu la citer psl mimpi. Korg2 yg kwn aku, harap korg doakan aku yerk. Moga2 1 hari dpt la aku sambung blaja dan bli rumah teres! Yg tak kawan aku pn kalu nk doa, aku time kasih sgt... Hehehehe. Bkn aku tak kawan korg. Tp aku tak tau sape korg.. :D...

Ok bai...

May 08, 2012

Aku Dah Penat

AMARAN: ENTRY ini merupakan entry emosi. Tak suka, tak yah bc!

Hehehe..

Emosi la sgt.... Tgh menunggu detik2 nk balik rumah, lalu masak nasik dan menunggu suami balik bawak lauk - aku pose ganti harini. InsyaAllah, kalau berjaya atasi harini, tinggal sehari lagi nk ganti. Hopefully nk ganti khamis ni.. Tapi ada meeting.. Ada meeting = ada makan. Hohoho

Tgk ni... Mcm filem korg perasan tak? Beza takyah kumpul pelakon. Takde pengarah cinematografi.. It's a true story...

 


Semalam borak ngn laki aku.Kami berlainan pilihan.... Namun kami takleh nk deny perasaan sayang antara satu dgn lain.

Aku hormati pilihan dia. Cuma aku nk dia mengundi. Sebab undi tu masa depan. Kalau dia takmo pilih apa yg aku pilih takpe. Dia ada justifikasi dia yg mungkin aku takkan paham. Yg penting dia mengundi. Demi anak bangsa dia. Kalau dia rasa itu pilihan yang tepat. Silakan. Aku sokong 100% yang penting mesti mengundi ok?

Aku dh mls nk ckp byk. Kalau sesiapa pun dok hadap ngn aku mcm2 kekotoran dan kebodohan BERSIH la PKR la Anwar la Azmin la. Ada aku kesah? Aku dh byk kali explain kenapa kenapa kenapa. Tapi aku dapati takde sape pun nk dgr pn. Pndang sinis adalah.

Tak kisah la tu.. Yang penting. Aku takmo dh gado2. Aku takmo bersengketa sbb kn hal ni. Sdg kn aku ngn laki aku pn tak gado, ngn org lain aphal lak aku nk gado. Wht the heck.

Tapi aku tegaskan di sini. Smpai ke hari ni, aku tak nmpk SEBAB aku patut tuka mind set aku lagi,... Aku bkn tutup mata aku tutup hati aku. HARI2 EN. SHAHRUN BUKA TV3, buletin utama ok... TAPI AKU NMPK apa yg tak kenanya... TAPI aku takleh nk sampaikan. Sebab aku dh penah banyak kali cuba memang tak smpai. Nanti jd gadoh. Jadi emo. Lg tak best......

Tapi ayat2 siko tu keluar lah jgk kn. Hohohoo..

Semalam aku ckp lg ngn en. shahrun..

"you jgn risau, sampai mati pun, i takkan ubah pendirian i. (InsyaAllah dalam hati).. Sekotor mana pun pihak 1 lagi tu, diorg akan menang. Smpai kiamat pn diorg akan menang. Pendirian i tak ubah pn diorg akan menang! Dun worry..."

Pstu dia reply:

"Kalau cmtu i takyah la undi, sebab dh tentu menang.,."

Pstu aku reply balik:

"Tu tgjwb u thdp anak2 u, generasi depan u, kalau dh tu yg u fikir, terpulanglah. i ckp byk pn tak guna... tp tgjwb ni kalau tak buat/abaikn dosa. mcm u dok paksa2 i bayar zakat gk. i dh smpaikn. u takmo ikut terpulang..."

Pstu dia ckp:

"Dh kalu i pi undi, u siko i balik... malas la i nk pi undi"

Aku pun ckp la

"tu dulu time i pn jahil gk.. skg ni, i ikhlas, apa sj pilihan u, it's up to u.... tapi jln kn tgjwb u tu je. dn i nk u tau, i mmg takkan ubah mind set i..tu je.."


Tak habis kt situ. Tp improvement nye. Dh tak panas2 dh. Dh tak gado2 dh. Tp psl politik ni kitrog jrg la panas2. Tapi kalu aku meroyan kt blog apa semua tu - ha tu en. shahrun panas. Hehehehehe. Bg dia, aku pn bkn bagus sgt nk ckp mcm2 kn.. So tu aku slow down skit. Lgpn bila aku kaji balik. Mmg tak kemana pn kata2 aku ni. Aku bkn nurul izzah. Hohohoho..

Cuma 1 la. Aku compare - anak2 Anwar, Anwar dan Azizah - Mula2 compare ngn keluarga Mahadhir -compare cara kehidupan, pakaian, sekeliling, pembawakan, pakaian, cara makan minum. Anwar ni sgt sederhana - makan pun kt warung tepi jln tak kisah. Bini pakai tudung. Anak2 pun (anak2 dia, hampir sebaya dgn aku adik beradik) kadang2 pakai lebih kurang sama dgn aku pakai! Aku mmg la tak miskin, aku aku bkn la kaya raya. Tgk family Mahadhir. Ni aku tgk dlu tau masa tahun 1998. Tgk cara Mahadhir bwk diri, cara dia cerita tempat mkn yg best. Dia mkn tmpt yg sedap2, grand2. Anak2 jrg lepak ngn dia laki bini. Sibuk blaja oversea - Nurul Izzah blaja dekat uniten je. ;p... Pstu tgk paklah cemana, anak2 dia cemana. Semua jenis mcm ada kedudukan. Tak sama langsung dgn org kebanyakan. Tgk najib pulak. Tgk jela jenama beg tgn bini dia! Anak2? Mmg skolah kt oversea dr kecik...!

Tiba2. Golongan socialist - suci murni tulus ikhlas. Golongan bersederhana - main ngn pelacur. Aku takleh trime dow. Wpn ada gmbar. Ada video....

Ada kwn aku ckp ngn aku- MANA ADA ORG SGGP TANGGUNG DOSA SEBAR FITNAH PALING SERIUS MCM NI? - Fitnah ke smpai sanggup sumpah laknat bagai? Dose tu, bwk ke akhirat tau! Org yg sebar ni msti ISLAM kn? Kalau dh melayu, mesti islam kn? Apa India ngn Cina nk peduli kn?

Ada betul nya jgk kwn aku ckp tu.... Tapi still, aku takleh accept...... Sorry... :(....

Tapi aku sokong pembangkang bkn sebab Anwar lg - Sebab aku nk pembaharuan jer. Sama jgk, nanti katelah PKR menang (Which i must say - NEVER HAPPEN! kalau mind set MALAYSIAN masih tak berubahlah -well see about this la kn.. :D) Katelah PKR menang, BN jadi pembangkang. Kalau PKR buat taik. Hapus kan PTPTIPU contohnya, tapi buat dasar baru PINJAMAN BANK UTK STUDY - contohnya... 5 tahun lg, PRU lagi kn. Aku undi plak BN. Mcm tu. Kira mind set aku, kalau pembangkang menang - takdelah Pihak Kerajaan akan rasa kuat. Kalu dh jadi gomen for 50 years. Kompom lah takkan kalah... Takde istilah SOLE POWER lg dh. Rakyat akan jd the main POWER nye. Tu yg aku fikir la. Org lain mgkn lain kn?

Bg aku ni mind set Negara Maju. Betul, negara maju byk masalah dr segi sosial. Malaysia pun tak ketinggalan jgk. Tapi kita kene realise, rakyat mesia ni sgtlah setia. Tapi mind set tak terkeluar lg dari negara dunia ketiga! Sebab kita masih tak boleh terima sebarang perubahan. Dan kita masih kata, kalau tak undi kerajaan, kita bagaikan kacang lupakan kulit..... Padahal hak tu kt tgn kita? Now, this get me thinking.. WHY kerajaan tak nak ubah mind set ni? Mind set sebegini tak salah, tapi bg aku mcm terpenjara, mcm terikat kaki...

YG aku nmpk. Mcm contoh la... Nelayan. Ada org kaya bg pinjam boat. Tapi bkn pinjam free - kena bayar sewa - pajakan ikan ke contohnyakan. Maksudnya owner boat tu dpt gk keuntungan dari pinjaman tu. Tapi Nelayan (Mind Set Dunia Ketiga) terhutang budi dgn Tokei Boat tu - iaitu org kaya. Bg Nelayan, kalau tokei boat takde, Nelayan tak kan boleh turun ke laut cari rezeki. Kt sini Nelayan tu lupa Kuasa Allah. Dr mana sumber rezeki....

See. aku terexplain jgk dlm aku takmo explain tu. Tapi ada nk terima? I'm sure takde. But aku tak kisah. Dah biasa dh. :D.

Alamak dh byk buang masa kt sini. Ada keje. Huhuh. Ok bai. :D

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin