November 29, 2010

Allah Itu Memang Maha Adil

Hari ini kita berdoa, mungkin dia tak makbulkan.

Jangan putus asa, kita doa lagi.

Aku percaya hari ini keadilan dan kebesaranNya.

Terima kasih Allah.

Alhamdulillah......

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

November 24, 2010

Makan Dengan KSU, Yang aku Terlepas..

PERINGATAN: **Sila baca emel2 dari bawah yer. Hi hi hi.
Kat bawahhhhh skali aku komen la skit. Hehehe.
 

From: Shahrun Hisam [mailto:shahrun@gmail.com]
Sent: Wednesday, November 24, 2010 3:08 PM
To: Siti Fatimah Khairiah M.Amin
Subject: Re: FW: Makan Tengahari Bersama KSU

 

kalau cmtuh u dtg mkn jer la..apa susah...pastu chow la

2010/11/24 Siti Fatimah Khairiah M.Amin <sfkhairiah@kpwkm.gov.my>

<aku censored kn. ekekekekeke... ;p>

 

From: fauzi@kpwkm.gov.my [mailto:fauzi@kpwkm.gov.my]
Sent: Tuesday, November 23, 2010 4:23 PM
To: Siti Fatimah Khairiah M.Amin; Hasnah Ismail; Musnita Suhaini; Bahagian Pengurusan Maklumat
Subject: Re: Makan Tengahari Bersama KSU

 

Minta kerjasama utk SEMUA hadir. Tangguhkan mana2 rancangan yg ada.
Tk

Fauzi


From: Siti Fatimah Khairiah M.Amin <sfkhairiah@kpwkm.gov.my>

Date: Tue, 23 Nov 2010 15:18:20 +0800

To: Hasnah Ismail<hasnah@kpwkm.gov.my>; Musnita Suhaini<musnita@kpwkm.gov.my>; Bahagian Pengurusan Maklumat<bpm@kpwkm.gov.my>

Subject: RE: Makan Tengahari Bersama KSU

 

Saya pun. Saya cuti nk pindah rumah.

 

From: Hasnah Ismail
Sent: Tuesday, November 23, 2010 3:16 PM
To: Musnita Suhaini; Bahagian Pengurusan Maklumat
Subject: RE: Makan Tengahari Bersama KSU

 

Musnita,

 

    saya tidak dapat hadir pada 25 Nov 2010 kerana bertugas di Parlimen.

 

t/kasih.

________________________________________________________________________________________________________________________

Komen aku:

  1. Bkn majlis aku, ni pasal projek orang lain. Jerih payah orang lain. Takde kene mengene ngn aku pun la. So takde apa nk aku banggakan (i mean for myself) di situ. But i'm proud of them. hehek.
  2. Bkn tak sudi, but my top priority is nk pindah rumah nih.
  3. Cadangan en. husband terpaksa ditolak, sbb byk benda nk buat esok, dan lusa. Mcm tak ckp kaki tangan dh rasanya nih. Sumanya nk achieve by this month.
  4. Rase terkilan jgk, bkn senang nk dpt mkn ngn KSU kn kn kn. Mkn free tu senang la jgk. Hehehe.
  5. Tapi takde rezeki nk buat cmne.
Ok tu je. Best tak aku update byk2? ehehe. Byk ke? ;p
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Tidak Cebok Berak

Euwwwwwwwww.......

Ok tu je. Heheheh

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

I wish I am On this Pic

Cute and she looked like a queen isn't?

November 23, 2010

When Men Cheat.

Seriously. Wht do they thought about when they did, wht they did. I still didn't see it rite now. My husband seems very much OK rite now. I am indeed still put him on my very top of the list. (whoa, i have a list don't u know? eheheh)

I mean. We're still at a very young age of our relationships. There still much to explore and feel. There still sparks and sparkle every now and then. For example, just last nite, he was so happy because i cooked good meal for him. But the nite before he gets really mad when both of our sons cried, and i don't know how to stop them. And he was seeing Chong Wei defeated by Lin Dan. And things got upset. But that's just normal. I think it just part of my current marriage life. It's a sign of a good marriage (still intact). Alhamdulillah.

But i know, i have to set myself. If suddenly......... I mean, I know, by all means, things might change.

But by all means, i will do, whatever, i need to do, to make sure, me and my husband always be together, for as long as our hearts beats. InsyaAllah. May Allah bless our marriage till the end of time, till death do us apart, till the after life. Amin.. Ya Rabbal Alamin...

My points is. For most cases. Broken marriage happens, without a sign. Everything seems very normal. Husband coming back to the house. Bring the wife to holiday. Do what every other couple do(s) and don't(s). I mean, it seems so illogical to think about the husband doing something else at the back. Lets not be biased, there were also cases done by the wives. Not just men who messed around.

Ok maybe, sometimes, either the husband or the wife, not coming home on time. Didn't come back at all. Or maybe rarely be home and and spend time with his/her family. Always busy with something else. etc.

But that just normal to some couple. For example, i got friends whom their husband, got tied up with work, working on shift, or even work at different cities. Weekend husband and wife for example. etc. But they seems ok. They've been years like that. There is still sparks. And we, the wives, very confident about our husband where being. We still feel the love from them.

Even though typical malays, were not romantic. They never even try to be romantic. All they know, they are working, they are finding money for their family. So the wife needs to understand their husband. Need to be tough. Every time, when they need to deal with the children alone. And at young age of marriage. The children is still small, needy and helpless. Rough fullness of times without the husband is not counted. The restlessness of the husband of being away from home for so long is the only thing counted. Ya, it seems unfair. But that just what it is.......

That's why, first wife, can never accept second wife. Usually, all the tough times are faced by the 1st wives. 2nd wife came when rough times merely ends. Or even vanish already. The husband already become successful and had a lot of money. Family economy are usually stabilize. The 1st wife need not to bother much about the kids, cause they can be on their own at that point of time. Maybe there is still, harsh time for school, but seems she faced tougher times previously, so she'll be ok for this. And husband can be taking for granted as usual. Maybe he feels, the family doesn't need him anymore. He got more time for him and eventually spending that time with his other mates. Therefor, i let the rest of it linger on YOUR mind on your own...

So, wht makes me writes about this is, WHY? What are they thinking when they do it? They like forgetting (or maybe neglecting) all the obstacles, harsh fullness, faced by their 1st wives at the early stage of marriage. When they think that, everything had went obsolete. Means there's nothing more that sparks or sparkle between them, so they like have rights to do it. To cheat on their wife and be with other woman. It's like totally, putting all the effort of the wives on the trash. And that's it. It's no big deal.

She got the kids. She eventually got the house and the car. So basically she got it all.

All he did was only, having a new mate. To full fill his emptiness.

The wife or the mother most probably spending time most with the kids, so the father felt left out and lonely.

Bull shit.

As a wife, me and the kids are waiting for the husband to comeback home. Every second that the husband left the house. Every second we are counting the clock.

But is that how he feels? About all this?

I mean, generally? Or is it just about SEX? Sex life doesn't feel good anymore. He needs new mate to satisfy his needs is it? But this is too taboo question or issues. This will not brought up at any time.

Usually, either about the wife is not rite. Or the time has come, that he found another mate that fill in the blanks in his heart.

Yes, exactly. Man who thinks like that is SELFISH.

They take their wife for granted. They feel that they had given EVERYTHING to the wife, so they deserve to be serve by a younger or newer version of wife (second wife, can be younger or older, but still NEW STUFF!)

But then again, all this were destined. That's why i am never confident with my life. If the time comes, i know it might, i need to accept.

Rite now, i think, i'm preparing myself...

In the name of Allah S.W.T, I, Siti Fatimah Khairiah, take you, Shahrun Hisam, to be my husband, to have and to hold each other, from the moment we got married to days forward, for better or worse, for richer or poorer, in sickness and in health, to love and to cherish, until we are parted by death, until the day of eternity,  This is my solemn vow.
 
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

November 22, 2010

Pregnantkan Firdaus

25 November 2006. Masa ni about 5weeks pregnant. Br2 lg tau aku pregnant nih.

Masa ni 16 Disember 2006. Kire dalam 2 bulan. Time ni menten kurus je. Ala2 dlm ati, aku ni mmg jenis tak naik badan lah kot. Muahahahah. Mmg tak ah kn...

Cuba teka bj oren ni dh bape bulan? Br 3 bulan 2 minggu cmtu wei. Dalam bulan Februari 2007. Bayangkan dlm tempoh 2 bulan aku bleh jd cmni. Uwaaaa....


Masa ni aku pi Langkawi. 6 bulan pregnant. Asenye dlm 6 April 2007. Masa ni penat giler membawak body. Tgk la peha i tuh. Huhuhu

Ini 26 May 2007. Masa ni ikotkan aku mmg gemuk gile dh. Tp sbb aku amik gmbar jawoh so slamat skit. Hu hu hu. Tp lepas ni body aku mmg agak pesat membangun. Padahal anak aku kecik je. Huhuhu...
Ni gmbar masa 10 June 2007. Kira2 dlm sebulan lebih lg nk bersalin. Boleh kata agak sarat la masa ni. Suma terkejut tgk aku gemuk gila. MALUUUUUU. ehehehe

Akhirnya aku bersalin jgk, 30 Julai 2007. Alhamdulillah. Baby tu nama die Muhammad Firdaus.. Masa nih baby blom ada nama lg. Cpt gila Auntie Ida dtg melawat. Aku slalu lmbt tgk anak die. Huhuhu. Aku brsalin kul 427ptg tuh. Masa die dtg ni kul 7 mlm hari yg sama. Tgk aku. Gemuk gila kn? Huhuhuuhu
Ini utk abah kenang2 kan time die MARAH giler2 kt Firdaus. Ni ayat abah
Muhammd Firdaus Bin Shahrun Hisam
ekeke...tu ler nama anak kitorang...lari dari tema asal,psl memula nak kasi nama mula dari "S" dan tak nak ada 2 tiga nama...Shawal la, saifulllah la, salim la, syahrul la (bukan nama kelah/ayaq) muahaha...last2 bile dah kuar sudah tukar jadi Muhammad Firdaus...Muhammad atuk KL kasi, Firdaus nenek kg yg kasi...so die ni cucu atuk dan nenek...mak bapa tukang bikin jer...

die lahir pkl 4.27ptg, 30/7/2007 bersamaan hari isnin...besalin dekat PPUM...baby ni kecik jer...2.72kg..ni adela sket gambar die mase lepas besalin dan sampai la ke hari ni...

Huhuhu.,....

And this is me after 2 months lebih2 skit. 7 Oct 2007. Aku cpt turun asenye sebab breastfeed. Tp mak aku soh buat 1 post. Ala2 aku turun sbb keep slim die tuh. Huhuhu

So itu la punca post nih. Maybe kene edit2 skit. Huhuhuhu. Since blog ni private. AKu kene transfer ke blog mak aku la jap gi.

Ok tu je. Babai.
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Sayang..

Sejauh mana? Sedalam mana? Selama mana?

Takleh jawabkan?

Memang susah nk jwb. Kesetiaan, kebergantungan, semua ini pinjaman.

Tak dinafikan kn?

Kalau dia ada tu, there's sparks still.. maknanya adalah tuh..

Bila dia nk hilang, tanpa bg salam. then, there you go. You will never know...

Whatever it is pun. Hati akan sentiasa berharap dan berdoa...

Itu yang dipinta.

Walau tak kekal di dunia, pasti tak akan kekal, sebab semua manusia AKAN MATI. Hidup ini kan hanya pinjaman?

Biarlah kekal, sampai di akhirat kelak.

Disitu semuanya akan PASTI dan KEKAL! InsyaAllah....


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Berkhatan

Kesiannya, tak sanggup tgk...

Ase mcm menyesal tak khatankan Firdaus ngn Hafiy berkhatan masa diorg baby dlu. Nnti diorg dh besar sikit, msti aku tak sanggup nk tgk diorg berkhatan nangis2. Huwaaaa.

Takotnya.

Ok tu je.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

November 16, 2010

Bacaan Talkin

Sebenarnya aku agak takut nk post benda alah ni. Mcm buang tebiat lak aku ni. Tp aku btol2 tak tau, aku just nk remind diri aku jek. Hu hu hu...
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Maksud (dalam RUMI) talkin yang selalu dibaca utk orang yg meninggal dunia.

Masa baca tu, sebut2lah nama sendiri yer...., kalau tak terasa meremang, sama2lah kita lebihkan amal ibadat. Bukanlah perkara yang mudah setelah mambaca atau menghafalnya begitu sahaja sesungguhnya hanya amalan baik yg kita lakukan selama hidup di dunia yg akan menjadi penyelamat, InsyaAllah
WALLAHU A'LAAMM.

Bismillah hir rah man nir rahim.

Mahasuci Tuhan yang Engkau bersifat dengan Baqa' dan Qidam, Tuhan yang berkuasa mematikan sekalian yang bernyawa, Mahasuci Tuhan yang menjadikan mati dan hidup untuk menguji siapa yang baik dan siapa yang kecewa. Mahasuci Tuhan yang menjadikan lubang kubur sebesar-besar pengajaran untuk menjadi iktibar kepada orang yang lalai, dan sebesar-besar amaran kepada orang yang masih hidup.

Ingatlah! Bahawa sekalian mahluk Allah akan jahanam dan binasa,melainkan zat Allah Taala. Ialah Tuhan yang Mahabesar kuasa menghukum, manakala kita sekalian akan kembali menghadap hadirat Allah Taala.

Wahai SAYA Bin IBU SAYA, wahai SAYA Bin IBU SAYA,wahai SAYA Bin IBU SAYA, hendaklah kamu ingat akan janji-janji Allah yang mana kamu ada bawa bersama-sama dari dunia ini.

Sekarang kamu telah menuju masuk ke negeri Akhirat.

Kamu telah mengaku bahawa tiada Tuhan yang disembah dengan sebenar-benarnya melainkan Allah, dan bahawa senya Nabi Muhammad itu Pesuruh Allah.

Ingatlah wahai SAYA Bin IBU SAYA, apabila datang kepada kamu 2 orang malaikat yang serupa dengan kamu iaitu Mungkar dan Nakir, maka janganlah  berasa gentar dan takut, janganlah kamu berdukacita dan risau serta janganlah kamu susah-hati dan terkejut.

Ketahuilah wahai SAYA Bin IBU SAYA, bahawasanya Mungkar dan Nakir itu hamba Allah Taala, sebagaimana kamu juga hamba Allah Taala.

Apabila mereka menyuruh kamu duduk, mereka juga akan menyoal kamu. Mereka berkata:
Siapakah Tuhan kamu?
Siapakah Nabi kamu?
Apakah agama kamu?
Apakah kiblat kamu?
Siapakah saudara kamu?
Apakah pegangan iktikad kamu?
Dan apakah kalimah yang kamu bawa bersama-sama kamu?

Di masa itu hendaklah kamu menjawab soalan-soalan mereka dengan cermat dan sehabis-habis terang, tepat dan betul. Janganlah berasa gementar, janganlah cuak dan janganlah bergopoh-gapah, biarlah tenang dan berhati-hati.
Hendaklah kamu jawab begini:

Allah Taala Tuhanku,
Muhammad nabiku,
Islam agamaku,
kitab suci Al-Quran ikutanku,
Baitullah itu qiblatku, malahan solah lima waktu, puasa di bulan Ramadhan,mengeluarkan zakat dan mengerjakan haji diwajibkan ke atas aku.Semua orang Islam dan orang yang beriman adalah saudara aku, bahkan dari masa hidup hingga aku mati aku mengucap: "La ila ha illallah Muhammaddur rasulullah".

Wahai SAYA Bin IBU SAYA tetapkanlah hatimu, inilah dia suatu dugaan yang paling besar. Ingatlah bahawa kamu sekarang sedang tinggal didalam alam Barzakh, sehingga sampai satu masa kelak, kamu akan dibangunkan semua untuk berkumpul di Padang Mahsyar.

Insaflah wahai SAYA Bin IBU SAYA, bahawa senya mati ini adalah benar, soalan malaikat Mungkar dan Nakir di dalam kubur ini adalah benar,bangun dari kubur kemudian kita dihidupkan semula adalah benar,berkumpul dan berhimpun di Padang Mahsyar adalah benar, dihisab dan dikira segala amalan kamu adalah benar, minum di kolam air nabi adalah benar, ada syurga dan neraka adalah benar.

Bahawa senya hari Kiamat tetap akan adanya, begitu juga Tuhan yang maha berkuasa akan membangkitkan semula orang-orang yang di dalam kubur.

Di akhirnya kami ucapkan selamat berpisah dan selamat tinggal kamu disisi Allah Taala.

Semoga Tuhan akan memberi sejahtera kepada kamu. Tuhan jua yang menetapkan hati kamu. Kami sekalian berdoa mudah mudahan Allah Taala menjinakkan hati kamu yang liar, dan Allah menaruh belas kasihan kepada kamu yang berdagang seorang diri di dalam kubur ini.Mudah-mudahan Tuhan akan memberi keampunan dan memaafkan kesalahan kamu serta menerima segala amal kebajikan kamu.

Ya Allah Ya Tuhan, kami merayu dan bermohon kepada Mu supaya tidak disiksa mayat ini dengan kemegahan penghulu kami Muhammad SAW.

Subhana rabbika rabbil izati amma ya sifun wassallamu alalmursalinwalham dulillahi rabbil alamin.

Setiap yang bernafas, Pasti akan Mati - "Kullu nafsin za iqatul maut"

Firman Allah swt, "Demi masa, sesungguhnya manusia itu benar-benar berada di dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, yang ingat-mengingati supaya mentaati kebenaran, dan yang ingat-mengingati dengan kesabaran." Surah Al-A'sr ..

Dari Abdullah bin 'Amr R.A, Rasulullah S.A.W bersabda: "Sampaikanlah pesanku walaupun satu ayat..."

Disebutkan didalam satu riwayat, bahawasanya apabila para makhluk dibangkitkan dari kubur, mereka semuanya berdiri tegak di kubur "masing-masing selama 44 tahun UMUR AKHIRAT dalam keadaan TIDAK MAKAN" dan TIDAK MINUM, TIDAK DUDUK dan TIDAK BERCAKAP.

Bertanya orang kepada Rasulullah saw : "Bagaimana kita dapat mengenali ORANG-ORANG MUKMIN kelak di hari qiamat?" Maka jawabnya Rasulullah saw "Umat dikenal kerana WAJAH mereka putih disebabkan oleh WUDHU'."
Bila qiamat datang maka malaikat datang ke kubur orang mukmin sambil membersihkan debu di badan mereka KECUALI pada tempat sujud. Bekas SUJUD tidak dihilangkan. Maka memanggillah dari zat yang memanggil. Bukanlah debu "itu dari debu kubur mereka, akan tetapi debu itu ialah debu KEIMANAN" mereka. Oleh itu tinggallah debu itu sehingga mereka melalui titian" Siratul Mustaqim dan memasuki alam syurga, sehingga setiap orang melihat para mukmin itu mengetahui bahawa mereka adalah pelayan Ku dan hamba-hamba Ku.Disebutkan oleh hadith Rasulullah saw bahawa sepuluh orang yang mayatnya:

TIDAK BUSUK dan TIDAK REPUT dan akan bangkit dalam tubuh asal diwaktu mati
1. Para Nabi
2 Para Ahli Jihad
3. Para Alim Ulama
4. Para Syuhada
5. Para Penghafal Al Quran
6. Imam atau Pemimpin yang Adil
7. Tukang Azan
8 . Wanita yang mati kelahiran/beranak
9. Orang mati dibunuh atau dianiaya
10. Orang yang mati di siang hari atau di malam Jumaat jika mereka itu dari kalangan orang yang beriman.

Didalam satu riwayat yang lain dari Jabir bin Abdullah ra sabda Rasulullah saw:

Apabila datang hari qiamat dan orang orang yang berada di dalam kubur dibangkitkan maka Allah swt memberi wahyu kepada Malaikat Ridhwan:"Wahai Ridhwan , sesungguhnya Aku telah mengeluarkan hamba-hamba Ku berpuasa ( ahli puasa ) dari kubur mereka di dalam keadaan letih dan dahaga. Maka ambillah dan berikan mereka segala makanan yang digoreng dan buah buahan syurga.

"Maka Malaikat Ridhwan menyeru, wahai sekelian kawan-kawan dan semua anak-anak yang belum baligh, lalu mereka semua datang dengan membawa dulang dari nur dan berhimpun dekat Malaikat Ridhwan bersama dulang yang penuh dengan buahan dan minuman yang lazat dari syurga dengan sangat banyak melebihi daun-daun kayu di bumi.

Jika Malaikat Ridhwan berjumpa mukmin maka dia memberi makanan itu kepada mereka sambil mengucap sebagaiman yang difirman oleh Allah swt di dalam Surah Al-Haqqah bermaksud "Makan dan minumlah dengan sedap disebabkan AMAL yang telah kamu kerjakan pada HARI yang telah LALU itu."


* Tolong sebarkan kisah ini kepada saudara Islam yang lain. Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarnya meskipun dia sudah mati. " Dan ( ingatlah ) Allah sentiasa mengetahui dengan mendalam akan apa jua yang kamu lakukan." Surah Al-Baqarah : 237

"LAA ILAHA ILLA ANTA SUBHANAKA INNI KUNTU MINALZHAALIMIIN"

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Alhamdulillah Syukur...

Alhamdulillah...
 
Aku ase mcm bahagia dan content skg.
 
Aku tau, akan ada rintangan dan keperitan yg bakal aku tempuhi kelak. Ini bkn bermakna aku boleh duduk senang lenang goyang2 kaki. Allah itu maha pengasih lg maha penyayang. Dia akan menguji aku. Ujian akan tetap datang, dan pergi.
 
Satu saat, aku akan berasa sangat bahagia.
 
Satu saat, aku akan menangis kedukaan.
 
Itu lumrah hidup kan?
 
Apa2 pun aku perlu bersyukur.
 
Andai aku bahagia, itu nikmat limpahanNya....
 
Andai aku bersedih, itu ujian, bermakna Dia sedang menguji aku...
 
Mana2 pun tetap ada hikmahnya....
 
Namun, aku manusia.
 
Aku takkan berhenti bongkak, takbur, mengeluh, menyalahkan takdir,
 
Aku akan sentiasa berasa tertekan.
 
Aku akan sentiasa membentak.
 
Kerana itu adalah kekurangan aku.
 
Aku cuba untuk mengawal, namun siapalah aku.
 
Smyg pn blom tentu kusyuk nih, astarfirullah.......
 
Mengaji pn jarang2 sangat......
 
Apalah daya ku. Insan yg hina ini.
 
Aku minta maaf kepada rakan-rakan sekalian, andai aku terlebih sudah dalam percakapan, dalam perbuatan....
 
Baik secara fizikal, secara laungan, atau secara maya.....
 
Aku hanya manusia yang takkan lari dari melakukan kesilapan...
 
Ampunkan aku andai aku terlebih sudah..
 
Aku bkn buat lawak (eh ada org ckp kelaka ke? ;p) tau..
 
Tak sabar nk buat housewarming.. Dtg ye. Hehehe.. :D

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

November 13, 2010

My To Do List

Jarang aku menTo Do To Do kan list aku nih. Sbb jarang aku ade byk kerja sgt. Muahahaha. Biasanya kalau ada pn aku bolayan jerk. Hahahah. Gile takde karier aku nih. Terasa gk aku kn, bila org kate laki aku duit byk. Duit dia mmg byk, alhamdulillah. Tp ntah kenape. Blom ujung bln msti kene swipe. Kenape ek? Cm perut aku slalu seram sejuk time nk bli susu anak / pampers. Bkn ape, kalu manjang swipe je, cm tak berkesudahan. Aku akan ase tenang, tatkala, aku bli susu dan pampers tanpa perlu swipe. Seriously, there's nothing serious pn about it. Aku akan cube kwl sekwl yg termampu. Ntah apa punye ayat.
 
Aku dh notice, a few of my friends, they like stop reading my blog. Because, everytime aku gtalk ngn diorg. Diorg tanya balik aku apa what's up with my life. Aku mcm terasa la jgk kn. Sbb mcm, yela, apa la sgt blog aku ni merepek je. Takde org nk bc. Hu hu hu. And a few friends yg agak rajin komen, dah stop komen jgk. So most probably, they had stop reading my blog too. So sad. But i know i still have some yg tak reti2 nk benti. Kn kn kn? Buat aku senyum balik.........:D
 
Emosi le gua, sbb gua period kot.tt
 
Ok, aku terasa sbb kn org ckp hubby aku duit byk tu bkn ape, aku jeles. Like org tgk aku ni takde apa yg nk dibanggakan pn. Like mcm ntah la. Sume pn nmpk laki aku je yg berkilau. In a way, aku terasa lah kn. Aku ni nama je big pointer. Tp haprak. Laki aku low pointer, tp something. Gj dh la byk. Bonus pn lebat. Mmg la dia lelaki, mmg ptt laa die yg ptt dpt bigger income kn. Tp aku pn manusia. Aku pn nk rate diri aku. Kt mana letaknya kelas aku nih? Cm at least mimah, dia ada PHD nanti. Mcm Hannan, wpn housewife, still dia pandai buat sistem, siap jual plak tuh. Like something? Which i dont have. Aku bkn la envy mcm dengki. Mcm nk ada sume skill yg org ada, org lain takleh ada. NO. Ini sihatla, kire mcm. Aku nk be somebody. Mereka2 ni adalah like idola aku. Mereka2 yg aku nmpk berjaya ini. Aku mau berjaya jgk. Aku mau ada something yg i'm proud off. Tu je sbenanye. Aku sbenanye dh loosing myself. Aku tak tau apa yg aku nak dlm hidup. To be frank dlm karier aku la. Kalu dr segi anak2, rumah. So far Alhamdulillah. Aku ase, aku ok. Tp karier tu la. Ada sedikit kureng. Tk ada motibasi btol nk pi kerja.
 
Tu je sbenanye.
 
Oklah. Lets move on. Hahaha. Aku je sorg yg tak move on kn?
 
Ni to do list yg aku kene achieve this year jgk. Huhu
 
  1. Minit Mesyuarat JK - tak siap
  2. SPMOKU - Sistem OKU
    • Kontrak kene follow up
    • Sistem vendor kene follow up
    • Hari OKU - dry run sistem
    • Installation, configuration, intergration and testing. (aku ase ni mcm gile skit. Huhu)
    • Sorg anak buah aku dh cuti nk beranak
    • Sorg anak buah aku tgh tggu mase je dpt surat naik pangkat
    • Aku ada 2 org tu je
    • And aku ade 2 tangan
    • Tp aku tak sedih sgt. Cume aku ase. ISh betul ke ni?
    • Kire ok la kn. At least aku tau apa aku kene buat?
  3. Sistem Khidmat Sosial
    •  Kene bangunkan sendiri
    • Kene demo kt user
    • Mampos kene tiaw, kakitangan (bayang kan diri aku yg berseorangn) tak ckp beb.
  4. PINDAH RUMAH
    • Aku, semestinya belum packing
    • Aku, semestinya tak tau bile nk packing
    • Aku, sepatutnya takleh cuti, tp kene cuti
    • Ala lgpn cuti aku tggl skit
    • Aku nk kemas umah, nk pi IKEA tgk apa brg kecik2 nk bli, nk bli katil Firdaus yg aku idam2 kan tuh, nk buat wardrobe
    • Takpe, aku ade wiken
    • Hubby pn tgh busy gk. Konon die nk psg langsir, kene psg time opis hour je lak tuh, tp die pn kene beku cuti. Aku tak kene beku, cuma tak smpai ati nk cuti. Sbb keje tak siap. Hu hu hu hu hu hu . Eh bkn sbb keje tak siap, tp sbb kene attend meeting. ;p ada aku kesah keje aku tak siap? Remember, aku takde motibasi nk pi kerja?
  5. Sistem tempahan tiket
    •  Anak buah aku dh buat
    • Tapi die tak smpt ajar aku
    • Aritu aku tgk ade problem
    • Tp aku pn tak smpt nk suruh die betul kan
    • Matilah aku. die dh sms aku, AKAK JMPE TAHUN DPN.. huhuhu..
    • Slamat jln romeo lah jwb nye.
  6. Sistem chat kt laman web
    • Aku dh tgk sistem yg nk copy dr JPA tuh
    • Die pakai AJAX PHP
    • Gile kau aku tak tahu menahu psl sistem tuh
    • Anak buah aku pn sama
    • Pokoknya nk kene reverse engineering
    • Pokoknya mmg takde daun (masa)
    • Pstu kasik surat suruh jgk org JPA tu ajar
    • Bos buat hal tak sign2 surat tuh.
    • gilos lah
  7. Sistem Document Management System
    •  Untuk bahagian dasar, dh settle
    • Untuk Unit undang2, br nk kuar sebut harga.
    • Ntah bile nk habis penilaian ntah kn
    • Gilos.
  8. Sistem pengurusan kontrak
    • Ada lg sistem.
    • Mmg ni sistem sedia ada, cuma nk betulkan
    • Anak buah aku kate takpe die kowtim
    • Tp cr die mengkowtim tu, nk pggl vendor, vendor tuh ckp die boleh tolong
    • Masalahnya vendor tu nk tolong pn sbb die tgh buat sistem lain, so die mcm curi2 msa jelah
    • Kompom2 la die tak fokus btol2 kn
    • Anak buah aku pn kompom2 la tak tau apa2 lepas tuh
    • So kalu sistem tu stuck tgh jln
    • Dan die lak naik pangkat
    • Die die la jwb nya. Hu hu hu
Kesimpulannya, nk tak nak, aku kene blaja balik programming. I hv to do programming start from now!!!!!!
 
Tapi aku ase nk achieve sume tu mmg tak la kot. Mana dpt je. Nama pn government. Rileks lah brader. Hahahaha.
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin
 

November 09, 2010

Progress Rumah

  1. Lampu kipas dh siap psg,
  2. Grill dh siap psg,
  3. Kabinet akan siap insyaAllah by this Friday - aku akan update pics insyaAllah,
  4. Ekon - samar2 je asenye. Waiting for bonus hubby nyear, tak bercuti lah kami 2011..
  5. Pindah, maybe by end of November. Kami kene balik raya dlu - dh lebih 2 bulan tak balik, msti dh nk kene cop menantu durhaka dh nih. Hu hu hu.
  6. Was thinking, Firdaus blom korban, kekah 1 bahagian lg. Hafiy kekah dh kowtim, blom korban. Shud i? Wud i? Cud i? Ckp ke 500 from the government tuh? Hmm...
  7. Eh, tu masuk dlm list progress rumah kah?
Ok tu je. Da da...

November 04, 2010

Blood Discharged

Aku ada blood discharged a week before mestruation each month - dh 3rd month. Am i pregnant? It's not posible!

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

November 02, 2010

Lazat?

Lazat? Lazat?

Ambil bau sajaa, aku dh hide.

Muahahahaha...

Bg mengelakkan berlaku kejadian menyampah utk diingini. Hi hi hi hi.

Semata2 luahan perasaan, supaya lakonan dipentas dunia dpt di control... itu aje..

STK