February 26, 2010

Satu Sedih, Satu Happy.

February 24, 2010

Kawan

Ada org kita boleh buat kawan, ada org kita tak boleh buat kawan.
 
Mgkin boleh duduk semeja, makan sepinggan. Tapi itu bkn kawan. Atau mgkin hanya kawan utk ketawa, tapi bkn menangis.
 
Ada orang boleh paham kita, ada orang mgkin tak boleh paham kita.
 
Ada org boleh terima kekurangan kita, tapi ada org mgkin tak boleh terima.
 
Yang pasti kita hanyalah manusia biasa. Yang buat kesalahan. Dan kita bukan perfect.
 
Setiap org ada pendirian, kita takkan boleh ubah pendirian orang. Melainkan orang tu sendiri nak ubah.
 
Dan kalau kita ubah, kerana orang, adakah hati kita akan senang?
 
Adakah orang suka kalau kita bermuka-muka?
 
adakah orang suka kalau depan2 ckp YES, blakang2 kutuk2?
 
Lebih baik kita jd diri sendiri, dan berterus terang...
 
Bknkah itu lebih baik?

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Dah Remove

Going Thru Phases..

Entahlah. Interupted mind currently. Hahaha. Tak abih2.

Ok enought of that, smlm wpn mcm tak best jgk, tapi ntah mcm mana perahan susu aku naik mendadak. Aku mcm proud of myself. Bkn apa, selama ni aku dok cuba mcm2 utk menaikkan hasil perahan. Nasib baik lah ada stok EBM, jd kalu hari2 yg merudum tu taklah teruks sgt. Cuma still risau lah kan.

Ida nk bg aku susu dia lagi. Just nk record yang stok EBM aku akan rise lah dgn stok bantuan ida tu. Since ida mmg dh sedia maklum ibu susu hafiy, so dr bazir je susu tu, baik aku amik kn. So skg tgh piki cemana nk bwk susu tu dr putrajaya balik ke KL intact. Hubby ckp nnti sabtu nk kene gi reunion kt Melaka. Ida lak ada hal kt umah mak dia ahad. So tak tau cemana lg. But it is wht it is lah basically. Eh apa aku ckp ni. Heheheh...

Pg td buat julung2 kali brekpes ngn Hubby. Mamat tu sedang dilanda kesedihan skg. Hahaha. Laki bini 2 kali lima je. Dia kesedihan sebab kene lead 1 projek. Tp dia blur tak tau nk mula ktne. Bila aku tanya ni dh tau cmne, dh. Ni cmne dh tau, dh. Pergh.. Basically dia mcm dh all set dh. Tp tak tau apa lg yg dia pikirkan. Jgn mcm tu sgt sayang, i know u can do it. Hehehee. Ada lg 1 dia sedih. Sedih sbb dh nk masuk bulan 3, tp bonus tak menjelma2 lg. Hahaha. Nk buat cemana, kita redha jelah. ;p....

Hapiy dh tumbuh 3 batang gigi in 4 days la kiranya. 1 tumbuh malam jumaat lepas (19/2/2010) 1 tumbuh malam sabtu ( 20/2/2010) dan last skali yg ketiga tumbuh isnin pagi (22/2/2010). Ada 1 bengkak kt sebelah gigi yg tumbuh jumaat, sbelah kanan atas. So most prob itu pn mcm nk kuar lg tu. Tp tak kuar2. Aku pn tak tau napa skali 3 tumbuh 1 masa. Firdaus dlu sebulan 1 gigi tak silap aku. Well, lain org lain characteristicnya kan. Apa2 pun. U go hapiy.... Dh tak demam dh. Tp mengada2 nya. MashaAllah.... Hehehe...

Firdaus dh fully tak payah pakai pampers masa die tak tdo. Even pg2 bgn dok menari2 dpn toilet sbb nk kencing. Mgkin ada la 2 3 kali dia malas, die melepas je kt dlm pampers. Tapi sbb mamat tu kuat minum skg. Yelah cuaca kan panas kering, tu asek dahaga jetu. Mmg kerap sgt kencing. Skali kencing byk lak tuh. Ish ish. Tapi dh pandai bgtau mama nk kencing. Tak payah tanya2 dh. Tapi mama tanya jgk la. Sbb blom fully percaya dia lg. Kang melepas merata2 kang. Pergi tesco ke k4 ke pn dh tak pakai pampers. Dh 2 3 kali jgk la masa dlm kete tetibe mamat tu mama nk kencing... Ayoyo. Benti tepi jln kencing kt tepi jln. Yelah, sbb dia mgm tak pakai pampers dh kn. Pampers size XL pn dh tak muat dh mamat tu. Nk kene bli lain utk dia tdo. Tp dh benti pn, lama jgk mamat tu nk dpt feel nk kencing, mgkin dia malu kot. Yelah tepi jln kn. Aku risau dia kencing dlm kete kang. Bkn aku yg memendam rasa kang. Hahaha. U know lah who. ;p.... Tp Firdaus gud boy, dia kencing jgk.

Aku skg tgh konpius skitlah. Cmne nk bebahagi kasih antara 2 anak. Ntah. Kadang aku gurau2 ngn hapiy, ase besalah kt Firdaus. Bergurau ngn Firdaus ase bersalah kt Hapiy. Ntahla benda ni kecik, tp mgkin aku tak pandai lg kot. Nanti2 tu pandai la kot. Hehehehe..

Tapi mmg sgt rindu dorg skg.. I lap u lah my sons. Hihi

Oklah tu je. Jap gi kene naik ada training.... Haih...

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

February 23, 2010

The Long Due Post..

Sbenanye byk kali aku nk post few posts below, tp aku tak post sbb ada perikemanusiaan lagi. Tp hari ni aku post, since aku dh privatekn blog aku.
 
Ase seronok jgk, sbb aku ada my own follower yang aku kenal.
 
Hi semua... :D

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Bluddy Me

Whether i hate it or not, i may have to accept,it is a plain heartbreaking fact. Nak buat macam mana lagi kn?

But in some way, i have to motivate myself. Ya i'm feeling down down down. Like the song. I am. My friend said, sapa tak rasa sedih atau down. Because i know why, because i have feeling too.I'm only human, i'm not god. I'm impulsive, responsive and i cannot accept to be step on the head. Not all the time, not even once. I barked a lot. I know. I just couldn't kept my mouth shut. What is it that u want? U want a piece of my ass? Yes i would say it. I even would yell. What do i care. Yah, you can say, i'm responsible for i've said. I deserved it.

But at least, when i say i hate someone, i didn't simply click on the X button.

I'll let this go if it just from one person. But no. It's not. So it got me to think. I'm the real problem. People do hate me for a reason. There must be something wrong with me. Isn't it? But i refuse to either let it go or go to the person and ask. What the hell is wrong with me. Because i think i already know the answer. Ko tak salah kn so nk buat apa ko risau.. Pegila jgn kaco aku. Because u know why? Typical people never want to sort out issues. The like it like this. Silently doing it and silently hating me. And i will feel like this. Like i am the only person on earth who knows it silently. SO i'll feel alone. Well lucky because i'm gud at SOCIAL NETWORKING world. Because i know. I'll realized it instantly!

So i choose to blog it. I don't know if they actually still read my blog or not. I don't care. Because i write anything here for me. Not for them. Blogging is to motivate myself. Not them. If they choose to read  any words came from me, and hurt because of it. It's their problem. Because i don't write those stuff on their wall, nor going to their blog - oh if they have one?- No i don't. 

But i know i issue is because my barking statement - not really about her pun yang dia nk perasan sgt tu apsal ntah - on FB. O so inilah malapetaka yang disebut2 mamat F41 bernama ayie tu? Erm.. Now i know. But really that statement belongs to you ayie. Not her. And really, i want ayie to realize it. And he is. He's being profesional with me thus so far. He knows i don't like him asking this and that. But he still talk to me. I know he don't like me that much. But at least he still talk to me. So, sorrylah ayie if my words are too harsh for you...

And the other issue is because, i raised my voice on her. Because i didn't get it what she said. I don't know lah if i'm dumb. But really she said A but she want me to do B instead. That's why i could understand her that time. But i guess she took it personally. Hah. There goes another one on my enemy list. Oh wait. I don't have any enemy list, it's actually my name on their list. Please understand that.

While writting this, i think, ok jugak diorg buang aku kn. Kiranya dorg dh taknak bc dh la Harsh words from ok. Ok jgk.Then ok la, i accept that.



--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Kusut..

Aku igt nk tulis entry BI tadik. Tp mcm malas lak nk piki psl grammar. Ye aku kalu tulis BI mmg kene pikir grammar ma skit. Sbb aku bkn power sgt. Aku tulis BI sbb aku taknak hilang ilmu tu. Yela, mana tak, kt umah ckp BM, kt opis ckp BM, nk tdo pn mimpi ckp BM.
 
Mggu ni aku sgt depressed. Aku tak tau kenapa. Bkn pasal kerja. Kerja aku ok, aku masih bole manage alhamdulillah.
 
Aku sedih psl diri aku sendiri. Sbb aku ase mcm aku takleh handle org. Aku bkn nk handle org. Tp ntah la, aku ase mcm aku loosing it. Aku ase mcm aku berdiri kt 1 tmpt tp aku takde kwn2. Tiada siapa pun boleh percaya. Kwn gelak of course ramai. Kwn time sedih?
 
Mmg aku ada ida, aku ada gurlz, kwn2 lama aku yg baik dan rapat ngn aku tuh. Tp diorg jauh. And diorg pn ada life diorg jgk. And mmg lately diorg pn sibuk. Aku pun sibuk. Aku pn kdg2 takde time nk tegur2 diorg. Mgkin depression aku ni sebab aku rindu diorg.
 
Bila aku tgk org lain, gelak2, borak2, dgn kwn2 yg mcm rapat. Aku kdg2 mcm angin je. Diorg boleh rasa aku lalu, tapi tak penting pd diorg pun. Kalau aku takde pun lg bagus agak. Aku ckp aku angin bkn aku berangin marah. Ayooo. Bkn bkn. Salah ckp lak. Hahaha. Klaka lak. angin. Mcm angin. Alaa. ok la tuka.
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

FB - Blog - Dan sewaktu dgnnya...

Aku ni manusia biasa yang buat kesilapan. Aku manusia yg penuh emosi - sebab aku perempuan, dan aku sebenarnya seorang pemarah. Tapi aku cuba kawal. Tapi walau apapun aku akan luahkan. Kt mana lagi kalau bukan kt laman personal aku. Org kata aku siar kat seluruh dunia. Artiskah aku sampai seluruh dunia perlu baca blog aku.
 
Yes, sumtime, when i write, i do hope the respective person to read it, and realise my feelings. I do want them to feel, the hurt i'm feeling. Eventho i know, they will never understand, and they will always blame me, saying i'm self-centered ( pentingkan diri sendiri ) or emotionally unstable....Tapi itu people. People are like that, because they never been on my shoes. Tak kisahlah. I suppose i take that as it is. Biarlah orang menganggap aku ni mcm sampah, teruk, asalkan aku tau sapa aku. Dan asalkan aku still diri aku sendiri. Tak perlulah nak ubah diri aku supaya orang suka. Buatlah macam manapun aku rasa. Aku takkan boleh tukar mind-set orang, mahupun sukar utk aku ubah mind-set aku sendiri.
 
Maaf.
 
Kata-kata amanat itu memang susah utk aku ungkapkan. Apatah keluarga sendiri. Apatah lagi kalau aku rasa AKU BETUL. Ego aku memang terlalu tinggi. Unless memang aku rasa benar2 bersalah. Tapi aku rasa kali ni, i'm gonna choose my instinc. Aku rasa tak perlulah kata tu. Biarlah orang anggap apa. Biarlah die menghukum aku dgn cara itu. Mgkin dia nk hapuskan terus ingatan dia pasal aku. Mgkin dia dh kumpul allied supaya semua orang ikot dia, tapi jgn ikot aku. Mgkin. Biarlah, apa daya aku utk halang semua tu dari berlaku. Kalau dah semua yang tak suka tu pada aku, biarlah.
 
Anak Buah.
 
Mesej ni khas utk korg. Aku tak pernah anggap korg tu anak buah aku pun. Kita kerjasama. Aku tak pernah anggap diri aku bos pun. Sbb aku tak layak. Aku takde knowledge setinggi korg. Aku cuma penyampai. Aku cuba buat kalau aku mampu. Tapi memang tak tercapai utk buat semua. Aku cuba amik ati korg. Sedaya yang aku mampu. Aku cuba tak pressure korg. Tapi amiklah sikit pressure kt batu jemala aku nih. Sebab aku tak mampu dh nk tanggung. Terima kasih sebab berkerjasama dgn aku. :)..
 


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Entry Maki

Aku nak kutuk si lahabau tu. Erghh geramnya. Tak saba aku nk buat bubur Hapiy. Sbb aku nk cincang2 daging tuh mcm cincang2 muke derang tuh. Hampeh esbestos btol.
 
Konon delete aku putus kawan la apala. Skali boleh lak kutuk2 aku blakang. Pstu gi baca blog aku. Ko APESAL lahabau. Lahabau LAHANATT. Geram aku.
 
Ini entry sakit hati sakit jiwa. Kuang hajo celaka suwei btol. Babi puaka beruk makye.

Hah semualah. HAhahaa
 
Ok skg aku dh puas ati. Best jgk dpt memaki secara eksklusif di blog sendiri.
 
Kepada follower. Sorry la korg plak tepaksa bc. Aku try buat ni yg terakhir. Hihihi.....
 
Cayang korg. Eh tetibe lak aku ni. Hahahahaha. Nmpk sgt mcm dh sakit jiwa. Ahahaha...

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

February 22, 2010

22 2 2010

Br pasan arini beday adik aku khalid..hehehe...
 
Pg2 subuh td bgn, ase kepala hafiy panas lg. Dr mlm td aku dok piki nk gi keje ke taknak nk gi keje ke taknak. Mmg sepanjang wiken die sgt cling ngn aku. Even tdo pn nk tdo dlm pelukan. Hahaha. Die taknak langsung letak. Ni dh ok skit, tu aku bole update blog skit tu. Heheheh...
 
Pg td still demam. Skali 4 gigi nk tumbuh tu. Memula aku pasan jumaat mlm tu gigi atas belas kanan 1 je. Tp pelik sebab besenye budak2, dh kuar gigi tak demam dh. Ni apsal demam lg. Meronta2 lg. Mcm sakit tp tak tau nk buat cemana nk help ease kn sakit tu selain bg mkn ubat demam jelah. Tu pn makan ubat demam dia stim je, tp taknak tdo sgt. Takleh nk lena la kiranya. Tp mlm2 dia tdo elok, janji mulut nk nyonyot jela. Hik hik...Tp takpe, sbb aku nyusu posisi baring, takdak hal la kn. Hehehe...
 
Cuma siang2 tu renyah skit. Ngn abg pedaos nk tu nk ni. Adik lak tak bg mama ke mana2. Tu yg sakit skit tu....
 
So pg2 td aku pn kesian la jgk, amik keputusan EL jela. Anak maa. Kalu anak org lain tahan lg, ni anak sendiri maa. Tu pn br 3 kuar gigi. Bengkak lg 1 nk kuar tu. Huhuhu. Yg tepi2 gigi yg kuar tu pn cm bengkak jgk. Tp yg kritikal yg lg 1 tu la, sbb mcm ada putih2, mmg gigi la tu. Huhuhu...
 
Lepas tu pg td mmg amuk la si hapiy tu. Dia ngantuk tp takleh tdo. Dia lapa, tp cm gusi dia bisa2 kot, dia mcm takleh telan. Masuk luah. Masuk luah. Last2 aku kasi minum susu ngn mkn biskut sikit.
 
Cian dia.
 
Skang dia tgh tdo. Tp cm panas je ni. Bape lama sgt jela bole betahan tu. Huhu
 
Bang,mlm ni kita mkn luar jela. Hik hik..

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

February 21, 2010

Set To Private..

Sebabkan aku ni sukar utk menerima teguran dan nasihat. Malahan suka plak mengutuk org. So aku dah set blog aku ni private. Lepas ni bole kutuk2 lebih kow kow. Hehehe.

Setakat ni aku invite my most loyal readers, ida and azren....

Nanti kalu ada yg nk join reading, aku invite le, as per request la tapi. Hehehe.

Cm klaka je korg 2 je readers aku, tp tu la, korg pn 2-2 slalu busy. Tapi takpe korg tetap akan bc blog aku. Hihihi. Ida, psni ko dh takleh bc entry aku pakai google reader lg. Ko kene masuk gk. Hehehee....

Ok lah tuje. Aku harap aku akan close this blog from viewers forever. Hihihi.

February 19, 2010

Yang Terbuku Dihati...

Hem nk tulis ke taknak. Nk share ke taknak. Tapi ramai dh yg tau. Cuma aku tak rekodkan di sini. Sebab aku takmau kecoh. Tapi aku ni memang jenis manusia yg kecoh. Bak kata omeng ke dlu, Internet bergerak. Tapi internet mmg bergerakpn skg. Via broadband, Via Blackberry etc...
 
Aku pelik lah. Dah besar2 manusia nih. Umo lg tua dr aku pun. Contoh, aku ni keras kepala. Tak nak dgr ckp org. Suka marah org. Suka rebel. Smpai org nangis2
- aku tau sbb instinct aku berkata begitu. Aku tau mereka tu hati lembut. Mudah menangis hanya sbb nk melepaskan kemarahan. Sbb aku pn sama. Itu aku boleh accept. I can be painfull in the ass sometimes. Aku bkn kata aku betul 100%. Tapi ntahlah. Aku susah nk ubah diri aku.
 
Macam org lain, kalau dia suka buat sesuatu begitu, itu cara dia. Kalau kita persoalkan, org tu mesti marahkan? Samalah macam aku. Aku ada sebab aku sendiri. Yang kalau aku terangkan pun takkan ada sapa paham. Ko paham? Laki aku mak aku sendiri pun tak penah paham aku.
 
Ok so kes 1:
 
Aku post something kt wall fesbuk aku. Tp pasal org lain. Tapi dia terasa. Sbb aku mmg ada problem ngn dia pun. Problem nya, dia kalau badmood, dia emel. Kalau marah aku, tgk muka aku pn taknak. Padahal adalah jauh 10langkah dr tmpt aku. So aku pun kalau dh taknak tgk muka aku. Aku emel jelah. Dah dia rasa aku create wall. rLgpn mstila create wall. Aku ni gred rendah. Dia gred tinggi. Fine. Aku sedar diri aku pn menjauhkan diri. Sapalah aku nk kwn ngn dia. Aku piki gitu. Die lebih tinggi. Dia lebih bagus. Dia lebih rajin. So mgkin itu salah satu sebab dia benci aku. Taknak ada apa2 kaitan ngn aku.
 
Kebetulan, lepas tau die terasa ngn post kt wall aku tu, sbb dia pn mmg ada post something. Yg kononnya aku berprasangka. Padahal sapa yg berprasangka. Sb benda tu mmg bkn utk dia. Dia yg tersilap terasakan. Tetibe aku pn nk set security setting. Taknak bg dia bc dh apa2 post dr aku. Tapi tak jmpe nama dia. Taktau la tuhan nk tunjuk ke apa. Mgkin tuhan nk aku tau, jgn anggap org akan sentiasa menerima aku. Ada kalanya bila dh reach limit org mmg akan buat aku.
 
Aku rasa terbuang!
 
Tapi nk buat cemana. Dh dia taknak kwn ngn aku. Lgpn dh dr awal aku, yes aku yg create wall. Dia taknak tgk muka aku, bkn create wall. Dia tak salah. Aku yg salah.
 
So aku terima jelah. Mgkin lebih baik dia dlm dunia dia. Aku dalam dunia berbeza. Kalau tak kerana kami kerja bersama. Mmg dia nk lupakan aku terus.
 
Aku memang terasa. Tapi siapalah aku. Aku tak boleh paksa sesapa suka aku. Accept aku dan kelemahan aku..
 
Jdaku redha. Siap aku kata kt diri aku. Kalu smpai 1 dunia pn benci aku takpelah. Nk buat mcm mna.
 
Then Kes ke-2:
 
Minah ni mmg dr awal tak ngam ngn aku. Tak tau kenapa.
 
Pada hemat aku awalnya. Dia ni suka ckp belit2. Suka paksa org. Terutama bila keadaan memaksa dia.
 
Contoh: Org atas paksa dia buat 1 kerja, yg dia tak puas ati dpt kerja tu, tapi dia kene buat jgk. So dia  pun memaksa org lain. Cr dia  ckp tulah mcm memaksa. Aku smpai taktau cemana nk handle amarahaku bila ngn dia.
 
Memang terjadi 1 kes, sblm2 tu byk lg kes. Aku ni kan degil keras kepala. Jmpa plak ngn org yg keras kepala jgk. Mana boleh tahan. Dia ckp dia nk bilangan pegawai. Aku ckp, pegawai bahagian A. Kira jelah pegawai tu. Brapa semua. Kata nk anggaran. Eh takkk dia ckp kene kira ikot gred satu demi satu nk detail. Bila aku mintak dia list yg dia pernah buat sebelum ni, Gred  43 brape kelayakan. Gred 36.5 brapa dia punya kelayakan. Dia ckp, eh takpe anggarkan. Pulak. Ada la berlaku balas membalas sedikit. Tapi aku memang naik temperature dan terus mendidih dan terus menjerit. APA NI? tadi kata A lepas tu B pulak. Tros dia ckp. Ok nnti aku bg kau. Tros aku pn buat part aku pass kat dia. Aku igt settle kt situ.
 
Pstu aku mula perasan. Dia menjauhkan diri. Bila aku ada kt satu tmpt tu. Dia blah. Bila aku ckpdie bolayan. Bila aku tgk muka dia. Sikit dia taknak pandang mukaaku.
 
Aku ni wpn suka mrh org. Suka sakitkan hati org. Tp kalau org buat2 taknampak kt aku. Aku kecik ati jgk. Tros aku pn ignore dia.Buat2 mcm dia tak wujud kt situ jgk.
 
Lg aku hangin, boleh dia ni kutip duit bahagian. Sebabkan bengang ngn aku, dia tak mintak pn kt aku. Kt org lain dia mintak. Aku bknlah nk kecoh. Tp lepas tu dlm meeting repot. Ada tak byr. Aku tau aku yg tak byr tu. Tp mcm malas pulak nk gi byr. Tgklah kalau aku ada masa nnti aku gi lah byr.
 
Kiranya aku igt smpai situ jelah citenye. Besela tu pompuan. Takde masalah bkn pompuan namanya. Wpn bila cite2 balik ase mcm. Ish pelikla. Napa aku dpt masalah cmni. Teruk sgt ke aku ni. Tapi aku taknak mengalah. Sbb aku taknak aku jd lg sedih. Sbb ikotkan aje apa org nk. Ase mcm kene pijak kepala. Aku ase mcm aku perlu melawan. Utk jd diri aku. Itulah diri aku.
 
Kalau aku boleh cuba accept org. Aku tak pahm kenapa orang takleh cuba accept kelemahan aku. Mgkin sbb aku teruk sgt. Tp org yg ase aku teruk sgt tu, dia bagus sgt ke?
 
Sebab tu aku kata aku sedang live in denial. Sbb aku nk up kn balik ase yg tak best tuh.
 
So ntah mcm mana. Aku pelik gk, minah ni bese update gk FB dia. Apsal dh lama jgk tak berupdate kn. So aku pn check. Instinct lg ni nk check. Skali betul. Dia remove aku jgk.
 
Lahaulawalakuwataillabillah....Berzikir aku sorg2 bila tau tu.
 
Aku sedih. Aku tak puas ati. Aku ase mcm. Aku di buang. Kukuhke reason die nk buang aku tu. ptt ke?
 
Aku ade sorg kwn. Ntah mcm mna, die terkontak aku time aku gaduh ngn hubby aku. Lepastu dia mcm termenyokong hubby aku. Tros aku termaki dia. Kow kow nya. Terdiam mamat tu smpai skg tak tegur aku dh. Majuk la tu. Tau sgt. Tapi xde lak die delete aku. Tak taulah kalau lepas ni die delete plk..
 
Tapi bg aku, kenapa perlu delete? As a punishment? So ini aku nk anggap mcm mna? Aku kne mintk maaf? Derang tak bg sign pun. Sign mcm, ntahla. Tp delete bkn sign. Kalau instnct aku tak kuat, aku takkan tergerak ati nk check.
 
Ntahla. Aku tulis sbb aku nk lepaskn. Bia 1 dunia tau...Sebab itulah aku...Slagi aku tak luahkn kt sini..mcm Tak best..Aku dh cuba taip, pstu aku simpan. Lepastu ase tak lepas je....
 
Mcm aku ckp, Aku menulis bkn kerna nama atau sesiapa.. Aku menulis kerana aku pelu menulis...SEKIAN


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Hafiy Dah Tumbuh Gigi

Macam masa dia br2 mula berpusing. 3 bulan 19 hari. Today dia 8 bulan 19 hari. Ptg tadi mcm panas2 badan dia. Tapi kejap panas, kejap ok. Lepas tu die mcm aktif. Tp ada masa die mcm nk bertiarap atas peha mama. Pstu mulut ngomel2. Mcm nk mengadu something. Lepastu terus my motherhood instinc tangkap sesuatu. Dia dh tumbuh gigi ni! So try rasa2 gusi dia, belah bawah, clear!, belah atas, ermmmm, eh ada tunggul. Belah kiri mulut dia. Ada setunggul yang bila bukak mulut, SAH! Gigi! Waaahhhhh......
 
Luqman sudah kalah ni. Hehehe. Luqman menang mon mon maa. Hapiy nk kejar tumbuh gigi je. ;p.....(dan2 tros piki tu, jgn marah ida. Hehehe)
 
Tros ckp alhamdulillah. Amik petua org tua2, potong kunyit, bc selawat 3 kali, lepas tu tekapkan kt gigi 1st yg tumbuh. Kalau rajin semua gigi br nk tumbuh buat mcm tu. Rasionalnya = petua amalan dr arwah nenek aku dlu, diambil mungkin dr arwah nenek dia. Logiknya, kalau dlm pantang pn kita mkn kunyit, kunyit ni kalau search ada unsur antibiotik, boleh buat cuci luka, luka boleh cepat baik. So masa nk tumbuh gigi, gusi mcm terkoyak skit. So kalu letak kunyit, healing la skit. Amalan turun temurun ni kononnya untuk supaya gigi tumbuh cantik, tak jarang2 ( buktinya anak 1st aku Firdaus.). So hopefully gigi hafiy pun tumbuh cantik, insyaAllah, amin..... Aku ase logik. As usual, apa org lain ckp aku takkan dgr. Aku je betul. Hehehe. Sorilah kengkawan. Aku dh tanam kepercayaan ni dr dlu. So pahem2 jelah. Hehehe.
 
Eleh situt, mcm kami ni hadap sgt nk berdebat dgn ko!
 
;p
 
Ok tu je nk update. Emosi lebih lak. Bendera merah maaa. Hehehehehe

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Salam

Salam salam salam. Kau udah berpunya.

Cuma nk ckp, aku tak retilah jwb salam kalu org salam salam aku.

Kalu Assalamualaikum OK.

I cannot accept lah.

Sorry lah....

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Aku tak percaya...

Aku memang tak percaya cinta.. Sejakkkk...

Ntahla. Aku tak percaya perkahwinan aku ni berdiri sekukuh hari ini kerana cinta. Aku percaya, perkahwinan aku dan suami, aku masih bersama dia, sayang dia, mahu hanya dengan dia kerana Allah S.W.T. Kerana Allah S.W.T telah mengikat hati nurani perasaan hanya utk suami aku sekarang ini. Alhamdulillah.

Jadi aku tak percaya cinta. Sebab tu aku tak percaya, semata-mata kerana cinta semua orang sanggup buat apa je. Sebab bagi aku cinta boleh pudar. Cinta boleh hilang. Cinta boleh tukar jadi benci........

Jadi aku refuse utk percaya cinta.....

Biarlah antara aku dan suami takde CINTA. Asalkan kami senang antara satu sama lain. Bertanggungjawab antara satu sama lain. Masih boleh bersama. Masih mampu bertahan. Dan masih dilindungi DIA.

Wallahualam....

Aku hanya mampu menulis. Tapi aku sndiri tak mampu untuk menerima kepahitan sebuah kenyataan yang sebenarnya.

Apa apa pun aku masih berharap...Berharap utk apa? Ntah aku pn tak tau.


Hahahaha. Sekian entry yang pening ini. Sbb aku tgh pening nih...
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

You Are Not Ready Until...

Aku dh byk taip macam2. Tapi malas nk post in the end. So sorry la eh sbb lama tak update blog (sorry kepada diri sendiri)  (hahaha, cm ntah hape2 jerk)

<Well, i myself still living in a self-denial - on something- so much that i want to let it go, let it be, so be it to it, TAPI DLM KEPALA NI DOK BERLEGAR LEGAR LEGAR - so SELF DENIAL is the best remedy i guess. Self denial means, aku je betul, org lain salah. SO WHAT! >

hahahaha... ok everybody, please shut ut!! What? Kami tak ckp apa pun? Oh yeke... Ok...

Kita sambung..

Baca tak head line arini dekat metro? :

Nikah koboi di asrama

Bagi aku buat apalah nk rush kawin. Kau takkan tau apa ko nk face until ko dh kawin. Sikit2 mcm,

Tak sabar nk gosokkan baju u pegi keja. Tak sabar nk masakkan utk u. Tak sabar nk itu. Tak sabar nk...

Dan bila dh kawin: Eeee lecehhh nye nk kene gosok bj dia, masak utk dia, basuh baju dia, kemas itu, kemas ini, kejap2 bersepah, anak nangislah, nk pegi jln susah, nk tgk wayang susah, nk tidur susah, hari2 tak ckp tdo...........

Maksud aku come on la kanak2 sekalian -  korg taknak kawin punya kalu korg tau apa tanggungjawab lepas kawin. Serius!

Bkn lah aku nk suruh korg elakkan kan perkahwinan, BUKAN. Tapi nikmatilah hidup korg puas2 sepuas puasnya. Sebelum meniti alam yang penuh tanggungjawab nih.

Puas2 lah kuar dating sama. Buat benda2 yang masa dh berdua bertiga berempat takleh buat dh.

Tapi jaga batasan lah. Korg ada agamakan. Bukan lahir zaman jahiliah.

Take things one step at a time, before korg mati.

Mula gi tadika, pstu masuk darjah 1-6. Untung2 masa ni la dpt awek/pakwe. Untung2 masa ni yg perempuan start period, yg lelaki dh mimpi2.

Lepas tu naik form 1 - 5. Untung2 smpai form 6 bawah, 6 atas.

Lepas tu masuk U.

Lepas tu kerja.

Lepas tu br bercinta, bertunang then kahwin. Masa ni br la mcm2 dugaan. Ni br pre-dugaan. Dugaan kumpul duit. Dugaan family tak suka. Dugaan pilih tarikh. Dugaan tetibe ase mcm tak cinta lak. Dugaan nk prepare mindset utk berkahwin. Dugaan mcm2 lah. Ada org ketiga antara percintaanlah apa lah.

Lepas tu br kahwin. Masa ni umo pn dh ngam. Dh matang. Boleh terima dugaan sebenar perkahwinan. Aku mkn asam pedas, laki aku taknak mkn masam2. Setahunlah tak merasa asam pedas. Nk gi umah mak segan. Tak pandai nk fix and match kehidupan lagi. Lepas tu tensen sbb tak pregnant2. Mandulkah diri ini.

Lepas tu dpt anak. Ada org tak dpt anak, tapi kene manage adik2. Situ dh dugaan lain. Kalu adik suami, isteri redha ke? Kalu adik isteri, suami redha ke? Mcm mana pembahagian kewangan masing2. Masa ni brlah terpiki mak abah. Nk bwk diorg gi jln2. Dh bwk mak abah suami, bila lak nk bwk mak abah isteri. Dh hari2 balik rumah mak abah isteri, hujung bulan balik umah mak abah suami. Masa ni beli rumah sama-sama. Beli kereta sama-sama. Sama2 ni maksudnya, peruntukan tulah. Tak kiralah beli kereta Honda ke, beli 2 kereta ke. Yang penting perbelanjaan rumah, anak2, makan pakai mesti ada. Masa ni kene ada perbentangan bajet. Kene ada persetujuan kedua belah pihak. Sesi merajuk, sesi tak puas ati toksah ckp lah. Bkn isteri je nk merajuk. Suami pn ada jgk. Ha jgn main2. Ni br sebut 1%. Banyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak lagi ilmu pasal perkahwinan kene gali sendiri.

Sebab tu masa nk kawin. Bialah proper. Buat bialah berwaspada. Sambil buat boleh realize, diri sendiri bersedia tak. Ada masa lg nk beli KUDA, pastu jd run away bride.

Ini tidak. Sanggup buat majlis pernikahan sendri. Apa tu. Dh la melanggar akidah dh. Sukati ko lah kadi, ko lah saksi. Sapa ajar ko.

Ish ish ish. Budak2 skg. Igt SODAPPP je. Yg tak sodap dibutakan.

Aku yg ikot prosedur standard ni pn kekadang ase nk lari. Tp dh kawin nk lari ktne? Lari umah mak, malu plak kang. TUlah ko yg nk kawin sgt dlu tuh. Warghahahahahaa. Dh kahwin ase nk bercinta balik. Gilo tak gilo.......

Jadi igtlah. Perkahwinan itu macam2. Bkn pikir nk sodap je eh..

Layannzzz......................

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

February 10, 2010

Semalam...

Semalam sbenanye nk tulis pasal ni. Tp emosi pasal duit dh overshadow perasaan tuh. Wakaka.

Semalam aku balik lmbt. Lmbt sikit jelah. So hubby lah kene attend budak2. Sblm tu aku dh mintak mak aku amik anak2 dlu sbb takot kene baya OT. Tgk, psl duit lagi. Wakakaka. ;p....Ni nama nye jln selamat, tepat dan tak brape nk hebat. Ntah hape2 ntah -> merujuk kepada diri sendiri.

So hubby balik dia amik Firdaus je, logik lahkan mcm mana die nk dukung hapiy pstu bwk firdaus skali naik moto. At least dia amik sorg. Ringan sikit beban mak aku, aku pn ringan sikitlah nnti balik nk angkut Hapiy je. Takyah nk angkut 2-2.

By the time aku smpai umah mak aku dh pukul 7lebih pn. So aku pun cari2 lah beg Hapiy ngn Firdaus. Skali mak aku ckp, hubby dh bawak balikkan skali. Eee bagusnya.... Lepas tu aku pn balik umah. By the time smpai umah dh dekat nk azan magreb dh. Ke smpai2 terus azan. Lebih kurang mcm tu. Tgk2 Hubby tgh masak sup ikan. Nasik pn dah settle. Waaaaaa bagusnya. Tak yah mkn luar. Ho ho ho...

Then masa siap2 nk smyg mandi semua, aku pn kiss lah hubby kt pipi. Aku tak tau la die tau ke tak tau ke, tp aku kiss tu as penghargaan la dgn apa yg die dh buat tu. Then die pn senyum. Suka. And kiss aku balik. Mgkin maksud dia lain plak ( maksud apa plak tuh? Wakakaka.) tapi aku cm suke plak

Best best best...... Jarang2 nk dpt die yg nmpk mcm romantik mcm tuh.

Entry ni nk cover entry lepas yg nmpk aku cm Perempuan Melayu yg lebih romantik dr suami sendiri.

Hahaha. Tetibe je kn? Layanzzzzzzz

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

February 09, 2010

Ikhlas Tak Ikhlas..

Aku kalau start bukak mulut psl duit, memang boleh buat bergadoh. Sbb aku nk menang. Org yg berdebat ngn aku pun nk menang. Aku tau la muka aku ni muka patut kena buli. Dr kecik aku memang dh penah kene buli. Cuma lately (since kuar u kot) aku memang memantangkan skit diri aku dr dibuli. Ada peluang, memang mulut aku mcm puaka takleh tutup.
 
Ckp pasal ketidakikhlasan 1 hal. Ckp psl ketidakadilan 1 hal lg.
 
Ok let me story what happeng just tadi masa meeting...
 
En. X: Ok sy nak 41-44 baya RM10 untuk yuran Bah.
Aku: Sy taknak En. Sy tak mampu.
En. X: Kenapa plak tak mampu, gaji awak kn beribu.(lebih kurang gitulah kot dialog dia aku tak igt n tak amik port pn sbenanye)
Aku: Sy baya kete dh sribu. Tinggal bape je duit sy. Sy dh terbeli Honda City, mana nk tarik balik.
En. X: Tulah kenapa awak tak pakai beca je.
Aku: Ha tulah ( masa ni aku ase panas je kt muka aku. huhu) Kalau boleh tarik Honda tu ok gk pakai beca balik. Tapi sy memang tak mampu.
En. X: ( Dengan tak puas ati and memang nmpk takleh accept langsung alasan aku) Oklah 41 turun balik baya RM5 je sebulan.
 
Aku cm lepastu ase nk ketuk2 kepala. Sbenanye aku ckp tu terlalu emosi. Tak diplomatik langsung. Cubelah aku ckp something like,
 
En.Sy ni 41, kalau nk diikutkan gaji, katelah baya yuran ni ikot gj. Jgn ikot gred. Nk ikotkn ada 29 pun gaji lebih tinggi dr sy, sebab diorg dh senior. Sy memang tak mampu nk bayar Rm10 tuh. Kalu sy boleh commit syboleh diam lg, ni mmg takleh commit dan membebankan. Gj sy bersih 2k lah kate. Sy bg mak sy dh 200, Nursery anak sy 450, bulan ni lglah kene baya yuran pendaftaran RM60 tambahan, tu pun sib baik sy tak ikot ckp mak sy tuka nursery anak semata2 nk anak sulung sy masuk tadika. Tu dh bape lg nk kene baya. Kete dh 1120. Ptptipu sy baya sikit2 rm50. Utang loan rm200 lagi. Dh 2k lebih. Sib baik sy ada laki. Kalu takde laki. Dah kene jual body kt En., tapi geli lah plak sy. Tak pernah mak bapak sy lahirkan sy dgn niat nk suh sy jual body plak. Lepas tu apa plak pendapat laki sy kn kalu sy jual body. Wakakaka
 
Pstu dia pun jwb. Tulah sapa suruh awak bli Honda City lepas tu menjerat diri.
 
Ok masalah beli kete mahal tu mmg sy cr nahas. Tp sy still ase, tak adil. Kalau compare bayaran ikot gred. Oklah. Sy ase tak adil takleh pakai. Sbb sure org2 taknak ngaku gj byk. Slagi bole lari dr kene byr byk slagi tu lari. Baik diamkan diri.
 
Mcm mana dgn keikhlasan. Mcm mana kalau sy buat, tp sy tak ikhlas. Sy bayar tp sy tak ikhlas.
 
Wah kalau betul la aku ckp suma tu. Tak jd meeting Bah. dh. Jd meeting psl masalah kewangan siti fatimah dh. Huhuhuu...
 
Aku bkn mintaksimpati. Mahupun aku taknakorg kesian kt aku. Jauh sekali aku harap org paham masalah aku. Atau salahkan aku sbb bli Honda City. Laki aku dh berdarah telinga dgr aku bebel psl tak ckp duit tak ckp duit tak ckp duit. Tapi aku letih la berada di tangga 41 nih. Suma org anggap 41 nih kaya. Bia 41 ngn 44 baya sama. On apa2 acara. Tolonglah.
 
Diorg ada BELANJA KERAIAN. Aku takdek. Belanja Keraian tu utk amik ati anak buah.AKu pn ada anak buah. Tapi aku takdek. Tak ke tak adil tu?
 
AKu sbenanye dh lama tingin nk blanje kwn2 opis aku makan. Stiap bulan je aku tgk aku takde baki duitdh. Even kenemintak laki aku yg blanje aku. Which is memang padan pn la kn. Sbb dia yg beriya2 yakinkan aku bli Honda City. Huwarghhhh....
 
Ikutkan ati aku memang nk jual lah kete tuh. Tp piki balik. Amboi, utk menyenangkan org lain, mengkufur nikmatkan diri sendiri lak.
 
Aku boleh commit utk byr. Aku boleh. Tapi tolong lah jgn paksa aku bayar amaun yg terlalu menyempitkan aku. Tolonglah jgn paksa aku bersuara lepas tu tak puas ati. Tolonglah
 
Aku benci org yg suka paksa2 aku lepas tu diri sendiri yg tak tahan kene maki. Terutama kene maki dlm blog. AKu bencikau bencisuara kau. Kalu boleh ko naik lah pangkatcpt2 lepas tu blah. Eh aku ckp psl sapa ni. Terang2 aku ckp Puan Musnita kalau baca lg blog aku. Aku bkn ckp psl ko keh.
 
Okeh aku yg emosi. Babai

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Tag About My Hubby

Tag yang tidak ditag tapi aku nk jawab. Hohoho

First time jumpa with your hubby bila dan kat mana?
Back in 2003 - NZ...been classmates but never really talk to each other

Love at first sight?
ermm tak la kot....;p

Who is he when the first time u met him?
utm student doing practical in KL near my house..hohoho..wpn sbenanye takde kaitan

How long it takes for him to ask you out for a date?
Erm tak igt plak. Tak lama kot... Sebab tanya melalui YM je. Ekekekek

1st place dating di..
KLCC - tgk final destination.. hohho. Pstu gi mkn kt NZ.. .Which is on different date. Masa tu mcm kwn2. So mcm tak malu sgt bila kuar berdua. Tapi masa tu dh terpikat ngn mata dia kaler coklat. Hohohoho... Mata sj...ahaha

How he proposed?
Die tak proposed.. Tapi bila tanya. Betul2 ke dh pilih diri ini sbg isteri, dia ckp YES. So jom kita kawin ( aku yg ckp ). So kawin lah. Hohoho

Special date with your hubby?..
Kami takde date couple, sbb terjadik couple mcm tu je ntah bila2 ntah start serius. Tau2 dh nk kawin. So nikah 4 Ogos 2006. Sanding 5 Ogos 2006. :D
And 1st Son on 30th July 2007. 2nd Son on 30th May 2009.

Changes that he asked you to do??..
Erm.. let see. BANYAKK sbenanye. Kalau boleh tak suka aku outspoken sgt. Taknak aku lawan dia sgt. Dgr je ckp dia. Erm byk la tak igt sume. Huhuhu. Still adjusting myself...

What about him that you love so much?.
Tak tau nk ckp apa. Because i just simply love him. ;p

What is about him that you wish he would change?
Takde kot. If he change, then it wouldn't be the same... Kn?

You will lose your mind n crack your head when he?..
ha ah. Sama ngn IU.. Kalau dia merajuk mmg tak tau nk wt apa. Huhuhuhu

You will smile thru your eyes for the whole day when he?..
Gud mood, anak2 melalak lalak pn dia boleh senyum lg. Masa tu rasa mcm legaaaaa. Heheheh. And of course when he did the laundry, the sweeping, the cooking and on and on. Kekekeke

Complete below sentences "my love towards my hubby is as big as.."...
I tak boleh nk ukur. Because ianya tidak boleh diukur langsung....



--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

February 06, 2010

Muhd Firdaus aka Syurga Mama n Abah...

Alahai kesiannyalah kene blister. Br nk baik2 skit. Kalu tak nk duduk susah, nk mandi susah. Kesian...
 
Tapi hikmahnya: Firdaus dh 80% free from diapers!!! Cheeers.. Alhamdulillah. Wpn mama kt opis gaduh sana sini - sume org tak suke mama.. :(... ( Padahal mama ni mmg suka tak puas ati ngn org.... :(.......)
 
Progress:
 
1. Dh pandai tahan kencing dan kencing dlm toilet apabila disuruh.
2. Mama masih menunggu Firdaus pandai bgtau mama sendiri nk kencing atau berak.
3. Berak pn dh pandai dlm toilet. :).
4. Every hour mama akan tanya Firdaus.
5. Berjaya pegi umah Mak Auntie Ida, dan balik, dgn slamat dlm kete tanpa kencing/berak wpn sedang tidur. Sbb sebelum gerak mama dh paksa buang dlu. :)...
6. Semalam, sekali shj terkencing dlm seluar, itu pun miss communication. Paksu dh bawak gi toilet, smpai sana paksu tinggalkan sorg2. Sbb paksu ngantuk esoknya nk skolah. Mama pn tgh mamai2 sbb demam sekejap smlm tak tau napa. (Update mama: lepas telan aktifed, panadol tak jmpe, tidor, bgn subuh td mamai2 sekarang dh ok skit)
So dalam mama mamai2 tu mama buat dek - terjadilah peristiwa kencing dlm seluar, padahal kt nursery 100% kencing dan berak kt toilet. Yippiii...
7. Wpn br sehari suntuk berjaya, mama looking forward utk hari2 yg tak payah langsung menyuci, panik membersihkan kencing kt seluar. Ya Allah, bantulah mama and firdaus menempuhi tempoh2 kritikal ini.
8. Target mama nk ajar firdaus kencing toilet before he reaches 3 year old - now he is 2 years old and 6 months. Yippee..
9. Ni membuatkan mama rasa - I'm a gud mom.... Cheerrrsssssss....
10. Nanti firdaus nk kencing bgtau mama ek, ckp mama nk kencing... Mama bkn lah, Napa mama nk kencing? Aus nk kencing lah. Ho ho ho
11. Yey Firdaus dah pandai kencing..... Lepas tu dia pun lompat2. Yeyeye abg dh pandai kencing. Hahahaha...
 
Sgt menghiburkan syurga mama sorg nih......
 
Lg apa ek. Oh hari ni nk kene kemas rumah, basuh bj dan lipat bj.... So esok boleh gi jln2. En. Hubby di opis bekerja. Huhuhuu


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

February 04, 2010

HATI ANAK KEPADA AYAH

Aku copy n paste utk kwn2 bc. Aku mintak maaf. Sebab aku tak mampu utk katakan kepada diri aku, ini semua benar. Hati aku terdetik2 dan aku yakin, ini semua fitnah. Dan aku yakin balasan Allah kepada org yg menfitnah. Sudah2 lah tuh. Takde jln lain lagi ke? Kenapa org lain yg meliwat tak dibicarakan pn mcm ni? Kenapa?

Ada lg yg aku nk kongsi dgn kalian. Tapi tak apalah. Bkn senang nk ubah minda dan pemikiran org. Tak apalah. Biar aku sorg je yg rasa mcm ni. Eh aku tak salahkan kalian pn. Cuma aku kecewa. Kecewa dgn kejadian2 sebegini hanya mencalar kelancaran proses politik negara. Menghodohkan lakaran sejarah negara.

Aku malulah.

Takpelah. Korg bc la utk tatapan dr seorg anak....



HATI ANAK KEPADA AYAH

Tarikh: 2 Februari 2010

Teman-teman seperjuangan sekalian,

Perbicaraan ini merupakan satu percubaan jahat yang bukan sahaja berniat untuk menghina dan menghancurkan karier politik ayah, tetapi juga keutuhan keluarga kami. Perbicaraan ini sekali lagi mengingatkan rakyat tentang penglibatan Peguam Negara, pimpinan tertinggi UMNO dan Ketua Polis Negara dalam perencanaan konspirasi 1998 – dan tentunya pembabitan mereka di dalam kes terbaru ini.

Saya ingin menegaskan dakwaan bahawa kes ini sebenarnya dilengah-lengahkan datang dari pendusta, pemfitnah, dan mereka yang sememangnya tidak faham atau arif tentang sistem perundangan negara.

Sewaktu kes di bicarakan di mahkamah majistret, Peguam Negara bersungguh-sungguh memohon agar kes tersebut dipindah untuk dibicarakan di Mahkamah Tinggi. Permohonan tersebutlah yang merupakan satu bentuk penangguhan – yang dipinta oleh MEREKA!

Kita semua maklum bagaimana ayah diminta membela diri oleh mahkamah walaupun bukti penting yg menunjukkan wujudnya kes prima facie tidak diserahkan kepada beliau. Ini bercanggah dengan peruntukan undang-undang yang jelas menetapkan kewajipan pihak pendakwa berbuat demikian.

Justeru ayah terpaksa menggunakan saluran mahkamah untuk mendapatkan dokumen tersebut sebelum perbicaraan penuh dimulakan. Malangnya kami pula dituduh cuba untuk melengah-lengahkan kes.

Amat mendukacitakan rayuan kami ke Mahkamah Tinggi untuk membatalkan tuduhan terhadap ayah turut ditolak sungguhpun bukti menunjukkan dakwaan wujudnya elemen "kemasukan" adalah tidak berasas. Selain itu, Mahkamah Rayuan sehingga ke hari ini masih belum menetapkan tarikh perbicaraan.

Sudahlah ayah dinafikan akses terhadap bukti-bukti untuk membela dirinya. Ditambah pula dengan rayuan ke Mahkamah Tinggi yang ditolak serta permohonan kami agar keputusan itu disemak oleh Mahkamah Persekutuan, mana mungkin perbicaraan ini boleh diteruskan?

Kami tidak mengharapkan belas kasihan dari para konspirator tetapi setidak-tidaknya janganlah menuduh kami menggunakan proses mahkamah untuk melengah-lengahkan kes sedang kami sedari awal maklum keputusan mahkamah tidak akan memihak kepada kami. Hormatilah hak kami untuk menggunakan saluran mahkamah demi menegakkan keadilan. Sesungguhnya kami juga mahu keaiban kedua ini berakhir secepat mungkin agar kami dapat menjalani kehidupan seperti insan lain.

Sungguhpun demikian, kami ingin merakamkan setinggi-tinggi ucapan terima kasih kepada seluruh rakyat Malaysia yang masih terus menyokong kami dalam usaha mengembalikan maruah kami sekeluarga serta maruah negara dan bangsa. Doa dari tuan-tuan Allah sahaja yang dapat membalasnya dan sesungguhnya percayalah kebenaran akan pasti tertegak.Ketabahan dan kesabaran harus diteruskan, terutamanya bila terbayang wajah Mursyidul AM PAS, YAB Menteri Besar Neg Kelantan, AL Fadhil Dato' Tuan Guru Nik Aziz pagi tadi – hadir bersama , menolak fitnah. Moga Allah SWT berikan kita kekuatan.


NURUL IZZAH


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

February 02, 2010

Diapering...

Ok aku choose utk train anak aku awal. Tp tulah tak serius mana. Kira kelebihan, firdaus dh dpt bezakan, perasaan nk kencing nak berak. Kadang2 die dh boleh bagi taulah.

Kelemahan, bila time aku occupied, tgh masak, nenen hapiy dan sebagainya, aku biar je Firdaus membuang di dalam pampers. Dan bila mcm tu, of course lah budak tu jd konpius, boleh ke tak boleh, patut ke tak patut, mana lg senang. So dia pn melepas jelah kt memana yg lebih mudah. And wpn dia dh tau perasaan2 tu, tp dia blom geli lg kalu melepas dlm pampers. Tapi lepas melepas tu die akan paksa jgk la aku atau hubby cebok and cucikan. But then again kalau kami sebok - paham2 jelah kn. Kesian firdaus. Adoi, mama akan cuba attend lah anak mama lepas ni. Ase besalah sgt nih. Huhuhuu......

And then the Cloth diaper- in order to save the earth - less disposal diapers, and to save money - in buying disposal diapers everymonth. Result: Ada jgk la pakai pampers, and skg bli huggies size xl ada brape je dlm 1 beg tu. Mmg cpt habis dr size L dlu. So lebih kurang jela, ada CD atau pakai pampers. Lepas tu plak ngn mama yg sgt tidak pandai menjaga kebersihan mcm aku ni. Mgkin salah aku guna sabun byk sgt ke mcm mana, menimbulkan rash yg teruk kepada firdaus. Huwaaa. So skg mmg kene potong terus dr pakai CD. Unless aku bli sabun khas utk kulit baby.

The thing is, firdaus kene blister/kurap.. Dia mcm gelembung air tu, lepas tu dh pecah, in english they say it's blister, in malay kurap ke? Lebih kuranglah kan. So doktor kata ni due to urination infection. Urination atau poo poo skali la kot. Lepas tu ada skali tu aku basuh CD pakai tangan je. Pstu jemur 2 3 hari pn tak kering, tp kering la jgk, mgkin tu penyebab pembiakan bacteria kn? Lepas tu plak CD tu main basuh je pakai sabun biasa. Slalu pakai disposal diapers, takde kena2 sabun ni direct. Lepas tu plak mgkin pengurusan CD yg tak sempurna = pembiakan bakteria kan. Lgpn rumah aku takde direct sun, byk pokok. Mgkin la mcm tak brape bagus utk jemur CD. Adoi, mgkin tu la kene bli sabun yg bunuh kuman. Tak pn pakai detol kn? Uhuhuhu. Pengurusan tak patut nih.

Lepas tu plak kt nursery, diorg bkn mcm kt rumah, berak ke kencing ke terus basuh. Huwarghh..

Tp mgkin takleh salahkan nursery. Mama pn kadang2 lambat basuh. Pstu kalu tgk firdaus br kencing sekali, mama pakaikan balik. Eeee geli kan. Yela sayang la nk buang. Duit tuuh. Lepas ni takleh dh buat lagu tu.

And sebab utama yg paling penting, Firdaus dh besar, taik ngn kencing dh makin byk bende, mkn dh mcm2, sebabtu la dh tak mampu nk tampung lg dh. Ho ho ho ho.....

So kene lebih serius nk cerai pampers anak mama nih.

Semoga blister tu cepat baik ek syg. Abah, nanti smyg doa byk2 eh abah.. Kesian kt firdaus. Mama pun doa gk. Huhuhuhu.. Doa jgk utk cerai pampers. Huuhuhuhu

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin