June 26, 2009

Layan Muka Hafiy Lagi

17 days to go.....
Tdo sendiri dgr khutbah jumaat. Hik hik..
Menggeliat...
Ha ah ek. Bibir hafiy mcm pakai lipstik. Hihihihi.... Kompem ikot bibir mama. Hahahaha.. ;p

Dah tembam sket compare tu 10days ago. Boleh refer post kt bawah. Hik hik. Tp bdn dia mak aku kata dh bam bam dh jgk. Time mandikan dlm sinki pn mcm dh penuh sinki tu. Time to switch mandi dlm bilik air. The thing is dlm bilik air lecehnya aku kene jaga suar aku tak kene air suma. Kalu kene kaco abg firdaus lg haru bla bla bla. Klau kt sinki abg firdaus tak ckp tinggi nk kaco. Hik hik. That's the beauty of it. But then again hafiy tak merasa merendam dlm bath tub la kn. Hehehe. Tgk la cemana nnti.








Ha start dr 2 3 hari lepas. Start from monday kot. Keluarga kami menghidap sejenis penyakit yg tak diketahui Apa Dia. Yg psti naik bintat seluruh bdn dan Gatal2. Kecuali Hafiy. Tp Hafiy ada jgk naik kt lengan n pipi jek. Patu hubby tros kata. Ni mesti tilam kite. Sbb hafiy je tdo dlm baby cott aka playpen mlm2. Ataupn kalu tdo ngn aku pn dh pg. Time aku bg nyusu baring. So gi doktor pn kata ni mmg pepijat tilam. Huhuhu. Katenye asal dr kucing tp kitorg mana de bela kucing. So start dr smlm, hubby angkat tilam kami ke bilik sebelah. Konon2 nya nk tdo kt atas lembek je. Mak aku kata ni sbb nya kami tak pakai katil. Hishhh takkan time2 cmni nk bli katil lak. Huhuhu. Aku br je igt nk bli kn Hafiy some sort of bouncer yg bole rocking on it's own tuh. Yg tu might cost us 3 4 hundreds. Tgh pikior2 lg. Tu la aku ni ckp je hubby aku boros. Aku pn ada some sort of keinginan yg bukan2. Hik hik. But the thing is. Keinginan aku bkn utk diri aku. Utk anak aku. So aku tak seselfish hubby ku.. Muahahaha. Panas je hubby aku bc ni kot. Hik hik... Tak la syg. I ngidam je nk bli. Beli atau tidak terpulang kepada kewangan kita bulan ni. Oh gj dh masuk. Huhuhu. Eh silap. Alhamdulillah.....








So mmg smlm 1 hari kemas umah. Aku lak masa hubby kuar gi carik detol n hari dryer, aku terkurung kt luar umah. Sbb smlm ada semburan aedes. So suma kene kuar. Aritu dh skali. Aku tak kuar. Pstu mmg sesak napas kt dlm umah. So this time aku kuar la dlm2 pantang ni. Ecehh mcm la tak penah kuar plak before this. Hihihii. Lepas tu aku takde phone sbb hubby bawak. Die balik2 tepon mak aku repot anak bini dh ilang. Hahaha. Sapa plak nk culik. Tgk2 aku slamat dlm van penguat kuasa nyamuk aedes. Pstu aku gi plak bg hubby kunci umah. Dah tu hubby kuar lg skali carik apa ntah. Dr kul 10pg smpai la kul 1230. Huhuhuhu. Abg firdaus ada plak time tuh. Tp sib baik dia ada takdela bosan aku. Die main la lari sana carik kucing sana sini. Sekali sekala aku kejar2 la die smbil dokong hafiy yg baik plak tros tdo. Dlm van td slamat dh nyusu suma la. Dh la dgn tak mandinya. Sbb masa die announce2 tu kul 8 cmtu. Br la siap2 nk mandi suma. pstu dh kelam kabut nk kuar. Memula tuh pagi hubby kuar gi klinik sbb nk check la gatal2 tu. Dh amik ubat aritu. Tp tak jalan. Pstu dia balik tgk anak bini takde. Pstu die pn jmpa aku dh kt dlm van. Pstu amik kunci lepas tu br gi k4 carik hair dryer n detol. Tp hair dryer rembat mak aku punye jela. Gile nk bli byk2. Hik hik...Tp abg firdaus dh smpt mandi la. Sib baik hafiy nk tdo wpn tak mandi. :D....








Hubby balik2 tu. Tros operasi. Huuhuhuhu. Smpai ptg tu 1 umah tdo terbongkang. Dgn Firdaus2 skali. Firdaus tdo dlm playpen. Hafiy atas bantal. Aku n hubby atas lembek. Huhuhu. Pstu bgn mandi2 suma. Hubby abiskan mop2 lantai ngn detol. Lepas tu lepas magreb hubby paksa aku mkn ubat. Sbb die takot gatal2 aku jangkit kt hafiy. Huhuhu. Pstu dh mkn ubat aku n hubby 2-2 flat nk garu pn tak larat. Kesian firdaus. Doktor takda bg die ubat sbb die kecik lg. Ubat tu mmg kuat skit la. SO die dok gatal2. Ish ish .kesian. Pg td die tdo smpai dekat kul 9. Penat bgn mlm pstu die tdo paling last sbb aku n hubby dh tumbang dlu. Kesian firdaus. Hafiy mmg bgn utk nenen je mlm2. He's a nice baby boy. ;)......








Malasnya nk sidai kain. Ase mcm sejak aku dok umah ni hari2 basuh bj. Kalu dlu 2 hari sklai. Kdg malas 3 hari skali. Ni hari2. Bosan tul. Hik hik hik........








Ok la. tu je nk cite. Babai














--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

The Living Legend is Now Dead

Yet his dance moves, his phenominal songs and outrages controversy, be it his mariage, his living bits, his gay gossips, his children - still exist and remembered by all.
 
Well, farewell MJ. May you rest in peace. Bole ke aku ckp cmni? Hik hik hik...
 
Apa2 pn aku tak igt sgt la nama lagu2 dia. Tp dlu kecik2 aku slalu la nyanyi ngn adik2 aku. So be it, be it... .Anawanawi be it... Bla bla bla. Hik hik....

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

June 24, 2009

EBM Storage

Ok update psl EBM storage skit. Ada lg bende nk kene buat. Mkn lunch terutamanya. Hik hik. Sidai kain, n Mop Lantai. Tp besenye kalu aku list down keje. 50% je aku buat. So gamaknya aku sidai kain jela. Hihihi. Mop Lantai tu sbb Firdaus muntah pg td. Die minum susu. Lepas tu dok jolok2 kit kat yg belum dibukak. Sbb aku busy mandikan hafiy, mandikan die, mandikan diri sendiri. So aku tak terbukak2 kan kit kat die tu. So sambil2 tgk aku ke sana ke mari. Die pn paham. Die pn jolok2 kit kat pstu muntah.

So far yg aku perasan la. Kalu Firdaus meragam. Hafiy diam. Kalu Hafiy meragam. Firdaus diam. Tp ada gk masa yg 2-2 nk perhatian aku. Huwaa tu yg time2 yg aku tak tahan. Kalu smpai time cmtu. Sama ada aku biar hafiy nangis jap. Or bia Firdaus nangis jap. Depend on keadaan mana yg lebih memerlukan. Terpaksa weih. Tp bila piki house chores lg. Tros jd lg tensen. Lepas tu ditambah plak ngn temtation utk online kn. Lg laa. Hubby i think we shud consider to terminate the streamyx la. Oh tak bole, sbb kene pakai setahun ke 2 tahun ek. Muahahah. Padan muka u. Pendam jela perasaan bile nengok i free je i online. I free je i online. Hahahahaha..

Ok2 tu cita klaka. Cite sedih ialah. EBM aku yg slama aku pump telah rosak. Huhuhu. Tp dh 3 hari ni. Br aku tepiki. Kalu aku tak bekukan balik n consume for 4 days. Maybe aku dh dpt selamatkan EBM aku kn. Means guna yg dh tercair. Then yg ada diperah dan disimpan. Huhuhu. Takde rezeki. Sbb nya die cair masa ptg ahad ke tghari ahad cmtula. Tau2 suma dh cair. Sbb pintu peti ais tak tutup rapat. So aku pn dgn bijak rapatkan balik pintu. Hubby dh bising2 soh buang je. Sbb die ckp nmpk cm pelik. Mmg pelik mcm ada bijik2. Bkn bijik2 mcm taik baby tu. Mcm ntah la susah nk ckp. Nk amik gmbar pn takde camera. Phone hubby lak suka habis bateri. Huhuhuhu... IShhh temptation utk bli camera la plak.

Lepas tu isnin aku tanya ida, tanya gurlz soh die tanya kwn die suhaida. Dan dpt concent hubby. Cheh padahal tak payah concent pn takpe kn. Poyo jek. Hehehe. Pstu aku pn buang la dgn berat hari...

So hari isnin tu manage perah 4oz. aku perah sklai jek sbb malas + masa tu sibuk apa ntah. Smlm dlm busy2 aku... Sbb pg2 tu bgn aku ase tetek aku bengkak. Sbb sblm tdo aku minum air byk giler. So hafiy pn tdo. Aku perah kul 8 pg. Dpt 4oz skali perah. Memberansangkan. PStu mls aku perah lg. So dpt la another 8oz for yesterday. Pg td aku perah gk. Tp br dlm 2.5oz. Jap gi nk cukopkn 4oz n simpan. So today most probably another 6-8oz. Sbb slalunya dlm night tu dpt 20z jek. So isnin dpt 4, selasa dpt 8, so arini dlm 6-8... so suma skali dlm 18-22oz la. 3 hari aku pump. utk stok susu luqman ida sehari. Kekekekeke... Ok la tu... tgk cemana 2 3 hari lg nnti. Ida nasihat aku kene minum byk Orait2. I'll try that.. EHheheeh..

Ok la tu je nk babbling. Bosan kn. takde pic. Huhuhuhuhuhu. Nnti la aku igt nk bli camera. Tp not this year la weih. Ntah2 smpai dh abis baya WSK pn tak terbeli2 gk. Abis baya WSK. Jgnkan camera. Aku nk bli SLR DLR suma lah. MUahahah. Siap nk buat 1 bilik utk koleksi camera2. Muahahahahaha. Brangan2... Hihihihi....

Ok la outa here. Babai

June 22, 2009

I Can't Help It

To see Anwar on tv. I can't help it but nodded my head. I knw people will say, i support him. Secara buta tuli. But i can't let my feelings out. Because today, Government servant cannot say anything on politics. But we are driven by politics in Malaysia. But to pay my RM1114 a month. I need to obey. Though my heart cannot help it.
 
Please. Show them what u made of...!?

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

June 19, 2009

Nur Kasih TV3..

Ala pendek sgt la cite nih. Huhuhuhu...
 
Nk ternangis aku arini tgk. Hik hik. Besela drama lebih. Hehehe.
 
Seorang isteri, yg dh mmg minat kt laki dia dr kecik. Tp kene kawin secara paksa. Tp dia redha, 1st sbb dia taknak lawan ckp mak bapak dia. Sbb taknak malukan mak bapak dia dgn kwn baik bapak dia yg disegani. 2nd. Lgpn dia rupanya mmg dh minat ngn laki tu dr kecik. Last episod tak tau lg. This episod br cita. Siap die termimpi laki tu nk rogol dia. Ekekekekeke...
 
Ok2 kembali kepada cita asal. Aku nk bgtau hak yg jiwang2 dlu. Lepas tu br kita cita psl lighting. Well my writting is a laymen writing la. Don't expect me to write technically. Because wpn aku stadi Renderman Shaderman bla bla bla. Aku tak tau sgt nk ckp technically. Lgpn aku suka tulis apa yg aku suka la. Haha..
 
Kira aku memandang pompuan tu mcm aku. Menyanjung sgt laki aku. Bkn la menyanjung apa. Kira mcm. Tak dpt byg hidup aku tanpa dia. Wpn satu hati salah sorg dr kami akan pergi jgk. Ntah bila-bila nnti. I mean, to look it in a way. Ada 1 dialog nih, Bini org lain, ada 'apa ntah aku tak dgr', Bini abg apa yg ada? Ada abg. Huhuhuhuhuhu... Jwb bini dia. Itu parent si adam ni la. Adam ni anak no 2, Ustaz Hassan n Hajah Khadijah. Kira Adam ni tak islamic, in a way, TAK NAK SMYG. Siap gi blaja kt Aus, siap ada awek. Awek dh la sharifah ape ntah nama yg comel konon muka cm mat saleh. Pigidah. Ekekekeke...Kira mmg dh jauh menyimpang...
 
Tak best sgt cite tang tu. Yg best tang bila dorg dh kawin. Iaitu episod hari nih.
 
Kira cm bese la kawin. Angkat nikah. Pstu masa bini die nk salam die tarik tgn. Tu ok lg. Rilek2. Lepas tu tang kenduri penuh pura2. Smpai bini dia konpius. Ok ni ok lg. Pstu masa dh masuk umah. Alah, wayang kita ni kaco je emosi aku. Buat lawakk plak tu. Tidakkkkk....
 
Ok fokus2.
 
Masuk umah, nk masuk bilik. Siap taknak bwk bini dia masuk bilik. Kira cita ni tros2 gi umah pihak lelaki. Takde plak tdo umah pihak pompuan dlu. Ha ah la. Sedikit slack. Ptt malam petama kt umah pompuan la kn. Ok nk bg lagi sadis la kot ek. Ekekekek....
 
Masuk2 bilik. Perkahwinan ni takde apa2 makna. Semua ni salah awak. Jgn risau, i wont touch u. You're not my type. Tros bercucuran air mata aku. Huhuhuhu. Takdela. Sbg pompuan. Dpt kawin ngn org yg kita erm. Bole kata pompuan ni cinta la kt adam tu kot. Of cos, kita idamkan 1 malam yg sgt indah. Bersama2 org yg kita syg. Tak main pn takpala. Janji kita rasa selamat. Dgn org yg kita syg. N tau org tu pn syg kita n lege dpt kawin ngn kita. Tp ni. Tros2 lepas ckp yg ntah hapa2 tu. Lepas tu tdo bwh. Siap kata, i dont love u. I know u dont love me. Dia tak tau. Tu la pompuan yg minat kt dia n mmg berangan2 dpt kawin ngn dia.... Oh sungguh memilukan. Tak ckp pilu ke cara aku cita? Heheheh.
 
Takdela, aku yg bkn mlm pertama pn. Andai ada 1 mlm, laki aku kata. Erm. Taknak la. U busuk ke. U tak menarik ke. Aku bole terasa jgk la. TU bkn malam pertama tu. Kiranya, tu la laki kita. Tu la org yg harap2 kan. Bergantung suma ngn dia. Bila die make a distant mcm tu. Tak ke rasa mcm sorg2 dlm dunia ni. Kiranya cm kes Nur Aminah tuh. Die ngn parents dia dh putus hubungan. Tetibe dpt laki, taknak kt dia. Benci kt dia. Ohhhhhh. Knapa ko msk tak bubuh belacan...........??
 
Tp aku ase cita ni best. Sbb aku suka tgk Remy Ishak tuh. Seksiii. Aku tak suka sgt lelaki jambu mcm Farid Kamil. Aku suka mcm Fahrin Ahmad, Anuar Zain, Remy Ishak. Black is seksi. Hik hik......Skali mmg best.... Ok tu br jln cite. Aku tak dpt bajek lg last2 nya cemana. Dpt ke si adam tu hidayah. Tp aku sure2 la. Hidup aminah tu akan penuh pancaroba. Haa ada 1 lg dialog, apa td ek. Hishh wayang kita ni ngaco btol la. Huhuhu.... haaa. Masa adam kata perkahwinan ni takde makna tuh. Die ckp jgk. apa ntah. Tp kira, perkahwinan ni tak kan berkekalan. Sedangkan suma org doa, moga kekal ke anak cucu. Huhuhuhu. Sadis2......
 
Ok ckp sadis2. Skg kite ke sinemetografi plak. Ntah btol ke tak eja. Hihihi...
 
Ok bg aku. Kalu nk kata sesebuah scene/gmbar tu bermakna. Bila kita tgk je gmbar tu, kita fokus kt apa. Apa tema gmbar tu? Tu br 1 persoalan. Kalu kita dpt hasilkan 1 gmbar. Dan bila org tgk, wah cantik pasangan tuh. Kira kita pn mmg tgh amik gmbar pasangan tuh. So kira kita dh berjaya la. Org paham makna apa yg kita cuba nk smpaikan. That's the best view......
 
Lg 1 amik gmbar kene ada tema. Kalu tema sedih mcm mana. tema dramatik mcm mana. Lepastu kalu 1 album, sepanjang2 album tu jgn la byk2 sgt tema. Nmpk carca marba. Tak bernilai. Lebih kurang cmtu la.
 
Added value dlm cinematography kabir bhatia ni. Die cipta mood selain dr fokus. Tema scene dia sedih, lusty (masa remy ishak br lepas main ngn sharifah sofia. Konon2 la br lepas main. Mmg menghairahkan la) Ikotkn gelap je gmbarnye. Tp cerah kt remy. Cerah kt sofia. On certain2 bende yg kite perlu nmpk ada cahaya. Bkn mcm sesetengah cita melayu yg aku rasa cuba nk buat pendekatan yg sama. Contoh perompak masuk dlm umah. Nmpk itamm je. Tak paham langsung apa perompak tu buat. Apa pengarah tu cuba nk smpaikan. Macam taik. cit.....
 
Lepas tu masa nk tunjuk mood Nur Aminah tu sedih. Sekeliling gelap. Tp tau la aminah tu atas katil, dlm bilik, tepi tingkap. Pstu ada meja solek kt tepi. Kira detail. Tp gelap. Lepas tu makin gelap. Tp kita dh tau apa ada kt sekeliling aminah tu. Pstu ada cahaya halus mulus ja kt kulit aminah tu. Mmg dramatik la scene tuh.
 
Masa adam lepas tension kt tepi sawah. Before die gelapkan suma. Die tunjuk dlu adam kt tepi sawah. Die dtg dr arah mana. Lepastu pelan2 suma gelap kecuali back ground nk magreb. N muka adam tu tros kelabu asap nmpk line je. Tp kita dh tau die kt tepi sawah. Tau die tgh release tensen. N wpn takda cahaya fokus. We still get the scene. Mmg dramatik.
 
Kalah la yasmin ahmad. Org kata yasmin ahmad tu sbenanye lelaki. Tuka jd pompuan. Btol ke? Aku tak tau btol ke tak. Aku penah dgr je. Dont ask me. Hihihi....
 
Kalau aku ada time. Aku nk menuntut jgk ilmu2 mcm khabir batia ni. Bestla. Dpt jd kreatif. Cerah tak semestinya utk fokus. Gelab tak semestinya hilang fokus. It so amazing la.
 
I salute u khabir. Ok tu je nk merepek. Mggu dpn kalu ade time mcm skg. Gua tulis lg. Hik hik. Mcm nk marathon je ni. Mentang2 abg firdaus takde. Hafiy bb yg baik. Hik hik.
 

 

-- 
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Saying Big Crap Is What I Do Best..

I think i'm loosing myself. Is not that i missed who i am back then, but i feel uncomfortable to feel that i'm different from what i used to be. Esp when i did my blog. I write differently. I'm not like this. I usually very sacastic. Very queenny (Bkn Quinny Stroller. Huhu). Very bold (Oh ya, last i'm being that masa aku tulis psl si s*nah tuh. But it is different story). Sebab aku mmg mcm tu. At least bila aku jujur, lepas je apa pun. Aku tak rasa susah hati. Aku dh lepas semuanya. Jadi aku tak simpan dendam.

Bila aku simpan dendam. Smpai bila2 aku igt apa yg aku tak puas hati tuh. Opis mate aku, Kak Limah penah kasik aku nasihat. Ko jgn byk sgt simpan dendam timah. Tak baik! Hehehe. But apa nk buat, aku tak bole nk lepas semua kt sini. Sbb aku tau, blog aku yg tak berapa nk fofular ni, kdg2 org2 tertentu dtg jgk jenguk2. Aku taknak la derang salah tanggapan kt aku (eh mgkn btol tanggapan, tp tak bestnya nnti pandang slack sbb aku ni jahat. Hihii). Yes, aku ni mmg jahat. Busuk ati. Ckp lepas. Ckp la apa pun yg buruk2. Suma nya aku. Hik hik....Aku sendiri kutuk diri sendiri takpe. Jgn ada yg ckp. Sama ada aku maki kt blog, ataupun aku simpan dendam. Wakaka....Aku ckp lepas takpe, tp sbenanye aku ni sensitif jgk. Org ckp lepas kt aku tak boleh. Hihihi. Aku sedar tu suma. Sbb tu aku cuba tukar diri ini. Ckp pn baik2 je. Kecuali kalu komen psl artis ke, politicion ke. Sbb aku tak perlu nk jaga hati dorg. Tak perlu nk hadap muka dorg hari2. But the point is. Arghhhh. Rasa mcm terbelenggu bila takleh nk memaki secara membabi buta nih. Eehehehehe.......

Bkn la aku nk memaki pn skg. Takde plak masa tgh pantang ni ada org buat psl ngn aku kn. Hik hik. Tp sbb aku tak lepas dr time aku tertekan tuh. So aku simpan dendam. Bila aku bc balik post2 aku yg lama. Slumber badakkk je aku maki kutuk org aku tak puas ati. Aku ase mmg aku dh lupa pn apa yg aku tak puas hati sgt tuh. Sbb nya aku dh lepas kn. Tu la aku ase mcm. Perlu jgk kita melepaskannya kadang2. Tp itulah. Mgkin org akan salah paham. Mgkin org akan igt mcm. Eighhh susahla dia ni. Br kene sket dh memaki org mcm tu skali. Tp dia tak tau. Hati aku baikkk. Hehehehehe... Baik la sgt....

Takdela, aku bc2 post aku lama2. Aku sbenanye nk carik gmbar firdaus baby2 nk compare ngn hafiy. Skali terbc post2 aku memaki hamun org secara terbuka dlm blog. Igt lg masa tu kwn2 aku suma tanya. Eh ko tak takot ke org2 tu bc blog ko. Ahhh aku takot apa, bkn BAPAK die yg bayar gaji aku. Hik hik hik. Tp bila skg ni aku jd kecut. PENAKUT. i don't like me being penakut. Really2 dont like. Huhuhu. Apa ko takot sgt? Yela, bila kita berkerjasama ngn org. Terpaksa buat mcm2 bende ngn org. Lepas tu plak, kita tau, kita takkan tuka kerja dh smpai mati. Hik hik. Sanggup ke kita nk bermasam muka. Mampu kah kita berhadapan ngn org tu dan mintak maap? Tak mungkin kan? So lebih baik diam dr bermusuhan. Bia la apa org tu nk buat kt kita. Sapa la kita ni kn. Buat apa lah derang nk jaga hati kita ni. Uhuk uhuk.. Bkn la dorg buat apa back stab ke apa ke. No. But being myself, mcm tu la aku kata, kalu aku luahkan. Org akan ckp, Eishh Susah btol la minah nih. Sengal!! Malas nk layan. So utk elakkan suma tu adalah lebih baik aku diam. It is not people being mean to me. It is about myself. About who i am born to be. My inner probs la eventually.... Hik hik hik hick upsss.....

Tp aku mcm rasa sesuatu... Mcm nk tuka kerje la asenye. Tuka env kerja. Tp ada 2 soklan. 1. Ada ke company kt luar tu nk amik aku kerja? Si pemalas mcm aku ni? Suka tulis blog je. Kalu tulis skrip dh bole jual. Hik hik. 2. Mcm mana nk submit resignation letter kalu keje gomen? Muahahaha..

TU la org kata. Ada org, ada rezeki baikkk punya. Taknak bersyukur. Huhuhu. Lg skali. Aku ckp takpe. Jgn org lain ckp kt aku mmg hangin jer.. Hik hik.....

Tp kalu tuka keje pn kn, skg ni tgh ekonomi gawat. Ntah2 elok2 skg gaji dekat 2k. Ntah2 jd 1k. Padan muka aku. Nk bayar WSK pn tak mampu...

Huarghhh tgh tensen, hubby kuar gi jusco sorg2. Firdaus taknak dok ngn aku sbb MAMA boring. Takleh bwk die gi jln. Sbb ptg td die ajak gi taman. Cmne la aku nk bwk baby lg nk dokong die lg. Tak cy aku die main sendiri kt playground tuh. Msti nk tgk2 kn die. Kalu die nk jatuh nk kene handle suma kn. Klau ada kete nk kene tarik suma. Cmne nk buat klau kene dukung baby? So terpakse la dok memerap je kt umah. huhuhu. So firdaus bosan, td nenek dtg tgk progress, die nk ikot nenek balik. Huwaaa. Firdaus dh tak sayang mama kerrr... Huhuhu

Ok ada lg 1/2 jam before cite Nur Kasih. Hik hik. Aku tgh cari mp3 nur kasih. Sapa ada? Pas kat aku. Tp kalu yg inteam nyanyi aku taknak. Aku nk yassin nyanyi. Hik hik...

Ok la. Apa la yg aku merepek. Oh yaa. Saying Crap Is What i Do best. So u alls bc la crappy2 thoughts i wrote nihs. Hik hik..

Babai.

p/s : Aku men tulis je. Sori la kalu mengganggu otak fikiran sesapa. Aku mmg gini. Suka je tulis bkn2. Padahal no point. No heart feeling ek.. Hik hik....

Hihihi..

tak tau le nk bg tajuk apa. Tak tau nk tulis psl apa. Sementara 2-2 boy tu tgh sleep. Marilah kita update blog yg dh bersarang nih. Hihihi. Sbenanye aku slalu je nk update2. Mcm2 feeling2 yg aku ase time berpantang ni. Igt pakwe lama la.. Opssssssss. Hehehehe. Igt psl kisah cinta lama la.. Opppssssss lg. Hahahaha.....
 
Takdela dh bosan2. Suma bende yg merepek2 tu suma la igt. Dh tu bila dh update2. Ada org tu kene pakse bc. Die ckp. Eleh mama firdaus ni poyo jek. Nyampah la i kn nk update2 lg. Hahahah. Wpn mmg tau diri ini sememangnye mmg poyo... Tp bila org kata tu mcm taknak trime kenyataan sgt la...Hik hik...
 
Lepas tu plak. Phone kn dh osak. Tinggal bole call in n call out jek. Huwaaa. Ida kata die nk reward herself. Btol jgk kn. Kita perlu mereward diri kita. Asek bli brg2 utk keperluan harian jek. Skali skala apa salahnya menswipe dh membeli apa yg kita teringin nk bli. Secara lebih terfokusnya - AKU NK BLI HENPON BARU> uwaaaa. Ada yg kata. I dh nyesal bli brg 2nd hand. Ko nk murah. Pstu ko nk bergaya. Alamat nyaa 2nd hand la. Hik hik hik... Sapa punya ayat tu? Lu piki la sendiri (my dearie mr. hubby la sapa lg. tak nyempat2 nk kumpul duit ke apa ke. Huhuhu. kalu igt lg la entry aku psl utang2 keliling pinggang. tu br list yg aku igt. Yg aku tak igt... huhuhuhuhuhu)
 
Tapi wpn my hubby ada brg pembelian yg die idam2 kn. AND HE DO GRAB IT... tp aku tak mcm dia. Wpn bkn brg aku. Eh aku ada jgk brg2 aku yg aku idam. Tp aku pendam. Last2 tak bli. Name it whatever. Handbags, perfume, ye perfume aku dh abis n aku sgt busuk bila gi keje. HUhuhuhuh. Kasut scholl konon nk pakai time pregnant. Dr pregnant sebulan smpai la dh bersalin. Mmg tak bli. Oh pls excuse ayat aku yg titik kt mana. Noktah kt mana...
 
And now aku ada bende baru in mind. Henpon suma tu tolak tepi dlu. And dh few weeks aku piki piki piki dn lagi. Hubby aku siap perli. Bli mahal2 lepas tu buat angkat brg. Bkn buat akan baby. Huhuhu. Merujuk kepada stroller firdaus yg bli rm109 jenama k4 dlu. Tu jenama k4. Mmg ler buat tmpt angkat brg. Tp to think about it again. Hey u nk bli apa2 i tak kondem2 pn eh. Eeee geramnyaaa... I cuma nk bli Bugaboo Chameleon... Huhuhu. Smart weih. Ada review kata. It's like a ferari for babies.. Huwaaaaa. Cuma RM2799 sahaja di modernmum ke mothercare ntah. Kira murah la tu. Aku tgk jenama mclaren rm3k ok... Aku tau kalu ada member2 aku yg terbc ni msti ckp. Siti ko dh melebih ok. Bugaboo Chameleon? Pls ok. Baik ko baya utang2 ko tu dlu br ko piki nk Bugaboo bagai. Hik hik hik.... Mcm biasa. Apa yg aku idam2kn tu cuma tinggal kenangan yg abadi. Sorry hafiy. Mama bkn saudagar unta. Mama cuma mkn gaji buta. Oppspssss..Hehehehehe........
 
Lepas tu hubby gi jusco. (dh la tinggalkan aku sorg2 kt umah ngn baby. nk ikot tak kasik. sbb dia tau klau aku ikot sure aku nk tros bli. dia nk usha dlu. aku plak slagi tak bli slagi tu tak tenang keadaan dia sama la mcm time u nk bli henpon, nk bli ekon u tuhh. Slagi tak bli. Br masuk 1 kedai dh tros bli. Ooo bila time i mula lah u pandai mengushar kn? Huhuh. Sungguh tidak adil.....)... Dia nmpk jenama sweet cherry. 3 wheels mcm Bugaboo. But the design. Urgghhhh. Jauh panggang dr api.. Langsung tak ferari for babies. Huwaaaaarghhh.. Tidak2 rejek2......
 
Tgk yg 2nd hand. Byk jgk yg mcm ferari for babies. Tu yg kuar statement, i dh serik bli brg 2nd hand. Huwarghhh lg skalik.......
 
Ni yg i mls bli ni. Takyah la kuar shopping. Bosan aa sweet cherry tuh.
 
To think about it again, kalu nk Bugaboo Jgk maknanya mmg swipe n buat easy payment. Tambah easy payment yg dh ada. Tp kn. Kalu kita blanje smpai 5k pakai kredit kad. Wpn easy payment. Kn kita bole claim rm30 voucher to eat at KFC or Pizza Hut. Kn2? Hehehehehehehe.....
 
Or should i just buy sama mcm Firdaus dlu, a 109 stroller jenama K4 / tesco.. Then the rest of the available easy payment, bole la bli minyak wangi, handbag dan kasut scholl idaman yg terpendam iteww? Hik hik hik.........
 
Ntah laa. Aku fed up n aku konpius..... Tak bole pakai yg firdaus punya. Sbb yg tu for 6 months n above.... Abg punya bole je bli jenama murah2. Apsal yg hafiy nk bli yg ferari for babies la apa la. SBB ntah ek.... Hik hik hik. Kira upgrade la sikit. Cm kwn aku ckp.Dia nk jadik mcm bapak kwn dia. Setiap kali pn upgrade. Mula2 bli umah flat. Smpai skg dh ada umah bunglo. Contoh mcm tu la. Each time kita msti nk upgrade diri kita... Wpn kita sbenanya masih ditakok lama. Malas wt keje. Horayy bila dpt cuti bersalin. Colleague kt opis menyumpahh je. Minah ni bkn nk siapkan kerja dia. Pemalas! kekekekek. Ada yg rasa mcm tu?
 
Ok sue aus kata, u tak ckp tangan handle 2 boys ye? Kekekek. Sebetulnya bkn tak ckp tgn. Ckp je. Sbb ada nap time dorg. Tp sebetulnya sblm ni tgh addicted dgn Mafia Wars. Kekekekekeke. Dlm Fb. Tp skg dh kurang dh. Sbb dh jatuh mesekin. Asek kene rompak je ngn mafia2 durjana. Uhuk uhuk...
 
Ok lah. Sj je update. Haa ada 1 statement dr hubby. Since aku skg dh tak memilih mkn. Cuma ais jela aku cuba restrain. Nk pakai bengkung pn dh 2 hari tak pakai. Bkn apa. Hafiy sejak 2 menjak ni pg2 taknak tdo. Lepas die dh tdo aku plak dh malas nk pakai. So hubby kate. Kira u skg ni pantang kuar umah jela. Yg lain u bedal jek kan. Cisss. Sungguh kurang sopan. Yg u tu dok acu2 air sejuk kt I tu apa cita. Huhuhuhuh.... Aku pn jwb balik. Tak la. Nnti i nk pg amik car seat kt umah ummi. So i dh bole kuar dh lepas tu. Gi jln2. Muahahahahahahah.... Lantakko la dpt bini mcm aku nih. HIk hik hik......
 
Ok lah. Dh about time. Kul 5 is mandi time for Hafiy. Harap2 Firdaus tdo la lama skit. Kalu tak payah nk restrain dia dr mengkiss adiknya secara brutal. Oh. Firdaus dh bole trima kenyataan ada adik. Die dh tak tolak adik time adik nyusu. Cumanya. Suma brg2 dia yg dlu2. Adik takleh pakai. Kecuali bj la. Sbb bj dia tak tau tu bj dia. Mcm tilam. Mcm slimut. Kn aritu aku nk bli comforter br. Tp tak terbeli. SO yg terkini pg td. Die bole soh adik die bangun dr playpen. Sbb dia kata tu dia punya. Mana la dia igt kn. Lepas tu dh la tilam kekabu dia pn adik takleh baring situ. Serba tak kene. last2 Hafiy baring atas lembek ajer. Sbb suma abg dh conqour. Ase nk tampar2 jeeee. Dh la kalu tak dgr ckp dia. Dia jerit. 1 kampung dgr. Lelangit mamat firdaus ni sama ngn Linda AF / Marsha AF. Ke dalam jauhhhhh. So klau jerit mmg nyaring. Bb tak nangis. Dia yg melebih. Saba jelah...
 
Ok2. Aku stop sini dlu. Hingga jmpa lg kita... Tp sori takde gmbar eh. Nnti hafiy dh tembam sikit aku up. Daaaaaaaaa

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

June 12, 2009

Hafiy at 14th Days....




Bagus. Ada progress skit. Cm berat skit la.. Ehehehe. Bila hafiy nk jd cm luqman auntie ida ni. Montok je.... Ehehehehe...

Aku igt nk buat 1 post psl org2 yg dtg melawat nk hadiah2 yg hafiy dpt. Tp cm dh abis bateri plak. Dh kul 12 mlm nih. Kui kui kui kui.

Dok gila main Mafia Wars. Huhuhuhuhu. Spanjang dlm pantang ni tak rajin tgk tv. Cite matahari pn dh abes. Mafia Wars jela aku layan tiap2 hari. Harini je, Firdaus tak gi nursery. So kene la bukak tv. Layan kartun. Mama layan Mafia Wars. Smpai mati pn takkan menang. Huhuhuhuhu......

Lmbt plak gmbar upload ni nk menjelma. Tepaksa mama bebel panjang2. Heheheh. Sori la kalu gambau blur. Kesan lighting yg tak bape nk ada. Dan camera yg tak bape nk best... Huhuhu. Ikot ati nk je aku rembat Canon satuuuu... Manyak duit ko? Muahahaha. Duit bole carik. Utang anytime bole bikin. So apa lagi. Tggu la haritu nnti. Hik hik hik. Hari mak ayam kuar sarang. Huhuhuhuhu.....

June 05, 2009

Kasih Seorang Suami...

Huhuhu. Terima kasih abg. Hehehehe...
 
Sejak aku bersalin ni mcm terharu la dgn pengorbanan seorang abah. Selain dr hubby yg dok melayan kn karenah Firdaus yg tetibe jd mengada2 tuh. Kalu tak tu baik je. Ekekekekekekek. Dr cebok berak, buat susu, dokong bwk gi playground, bwk main dgn kucing, anta amik nursery, mandikan, pakaikan baju, selimutkan, dan macam lagi la. Terima kasih abah... Hehehehee....
 
Kat mama lak. Abah bgn pg2 buat breakpes. Bile ase mcm mls nk buatkan mama brekpes, die soh mama mkn roti je. Takpe. Jnji pg2 dpt brekpes sama2. Lps tu kalu lunchtime takde apa nk buat. Siap balik utk bwkkan mama makanan. Mmg best. Hehehehe. Tu la indahnya pregnant n bersalin. Bj kerja pn kene cari sendiri. Gosok sendiri. Takpe. Mggu ni mama masih malas2 lg nk buat suma tu. Kite tgk minggu dpn cmne ek. Ekekekekekekeke.....
 
Apa2 pn. Minggu ni mmg minggu yg sgt indah. Mcm dlm mimpi. Terima kasih syg sbb bg rasa saat yg indah ni wpn u tak dpt cuti. Hik hik. I cube bersedia utk hadapi mggu hadapan yg tak brape nk indah. Amboi takkan la smpai 44hari i nk balik lunch bg u mkn kn. Hohohohoho. Ok2 paham. Apa2 pun thanks.... :D

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Label Cinta Engkau

Benarkah cintamu
Bila kau kata aku tuli
Tidak merasa
Malah menjauhkan diri

Tuluskah cintamu
Bila kau menolakku pergi
Dan ko bermain kasih dengan yang lain

Siapa engkau?
Untuk mempersoalkan hatiku
Sedangkan kau yang melukakannya
Dan kau yang membiarkan aku sepi di sini

Siapa engkau?
Untuk meletakkan seluruh kesalahan
Di atas batu jemalaku
Di saat kau senang disitu
Bergelak ketawa
Dan aku di sini
Di satu sudut sepi
Meratapi kehilanganmu

Aku tidak terdesak untuk menantimu lagi
Aku cuba mencari kekuatan agar aku tidak butuh cintamu lagi
Aku sedar diriku ini apalah yang istimewanya
Kau tak perlu berpaling lagi padaku
Aku tak perlu perhatianmu lagi
DIA telah berbisik
Supaya aku pasrah dan berlalu dari kehidupanmu

Mujur kita tidak disatukan
Mujur kita tidak terlalu alpa
Dalam kealpaan yang kita label kan CINTA
Mujur bukan tertulis
Antara kita ada hubungan yang suci itu
Sebab aku tau kau bukannya jujur
Keluhuran cintaku kau palit dengan kata nista
Kau biar aku kabur dalam tidak ketahuan
Aku jahil erti dan soal kejiwaan
Dan kau telah mempergunakannya untuk kepentinganmu

Aku benci kau untuk itu
Takkan aku ingin lagi mengingatimu
~~~~ Cerita lama…. Dan takde kaitan ngn aku dh. Hihihihihihihi

June 04, 2009

Sudah Dayuskah Lelaki?

Sesambil aku nyusu ank ni terpiki lak aku statement kt atas tuh. Yela sbb terjd kt dunia artis. Dunia betul aku tak penah jmpa lak. Tp buat aku terpiki sejenak. Yela org tau agama pn wt dek je. Setau aku kalaupun isteri nusyuz perkara yg boleh die buat, asingkn tmpt tdo.. Bkn langsung takbalik. Dh tau hati perempuan ni mcm mna. Kalu laki die tak balik, bkn die nk terpiki, oh laki aku mrh kt aku, Tp die akn piki. Hishhh mana la dia ni. Risau ada. Mrh ada knape xbgtau. Sakit ati ada tp takde pn ase INSAF. 
 
Cuba kalu laki balik n tdo luar. Bkn sbb nk tgk bola. Tetibe mmg tdo kt sofa ke. Kt lantai ke. Padahal kt bilik ade katil. msti mcm. Ish dia ni merajuk ke marah kt aku ke. Se ego mana pn seorang isteri msti akan pikir cmtu. Mgkin la ada isteri yg ego takkan pujuk laki dia. Tp aku ase susah la nk jmpa perempuan ego gila cmtu. Aku yg mmg ego taknak mengaku salah ni pn. Msti akan merayu2 kt laki aku tanya apa masalah nangis2 kuar suara itik suma. Yes. aku admit mmg itu la naluri seorang pompuan. Pompuan jenis lain aku tak tau. Tp bg aku. Petanda mcm tu jelas. Bg aku hukuman utk isteri nusyuz tu mmg dh kira suma org tau.....
 
Aku terkilan tgk org tau agama buat cmtu. Aku tau laki aku sendiri pn bkn perfect. Aku tau die pn kalu ade prob ngn aku mmg tak reti nk bwk bincang. Paling tip top die diam n masam muka. So aku tau la tu. But he is so far, reachable. Alhamdulillah. Means aku still bole pegang die. Try ckp ngn dia. Lama2 ok la tu. InsyaAllah. Ni nk pujuk pn tak tau kt mana. Lepas tu diammm je. Bia bini dia yg kepow2. Tau plak tu malu perangai bini cmtu. Abis tu minah sorg lg tu kepow2 ugut2 kata nnti klau die bersuara smpai derang malu nk kuar umah. Huish... Apa la sgt yg die tau smpai org malu nk kuar umah. Pasangan tu bkn br kawin sebulan dua setahun dua. Bg aku, amboi, proud nya. Tros aku tak respek kt artis tu. Konon bercirikan islam. Taik kucing laa... Mgkin la media dh ubah statement dia. But still, she don't have any rights. She's not the wife. She as a woman, should at least keep her mouth shut......! Bia yg suami isteri betulkan apa yg patut dlu. Then ko nk rampas ke nk apa. SUKATI LA KAN.... malas kitrog suma nk layan korg. Muahahahahaha.....
 
But then again. Ada 1 lg artis pn cmtu gk. Si perempuan hu ha hu ha. Yg laki die. Alahai. Palat jee. Ekekekekeke. Mcm dayus je aku ase. Melarikan diri. Hey come on la. Face your situation. Lepas tu lg aku cm tak puas ati tu. Bole lak die priority kn kes khalwat. BODO. Ko ada prob beckp ngn bini ko. Ko nk prioriti kn kes yg ntah hape2 tu. Nmpk sgt ko dh tak nak kt bini ko kn. Pstu ko buat seolah2 bini ko yg mintak cerai. Mmg la perbuatan bini die tu kiranya diselar islam. Tak mengikut islam. Dilaknat Dibenci Allah. Tp tula. Aku sendiri. Kami bkn Malaikat. Kami bkn perempuan2 zaman nabi. Kami mmg mempunyai tahap kesabaran yg terbatas. Nauzubillah........
 
Mgkin, kalu dlm situasi bkn artis. Mgkin. Lelaki tak sedayus tu. Sbb die tak perlu piki apa yg masyarakat nk judge dia. Mungkin. Aku tak mintak la dorg bg statement kt paper supaya aku paham situasi dorg. NO. Aku tak nak tau laa. Tp aku kesian kt BINI BINI dorg tu. At least let your wife know what you want? What is going on? Kira bersemuka. Bincang. Takot bini ko serang maki hamun, guna la mak bapak. Kn ada lg. Kalu mak bapak emo. Pegi la kaunselling. Bincang cara Maaruf katenye.
 
Ini, nk tgk anak pn penuh hesitation. Siap pandang senyum je. Bkn nk peluk2. Aku tak paham la. Ke mmg aku tak payah paham. Tp mcm tak logik di akal langsung. Paling menyayat ati anak yg umo 2 tahun tuh. Baya Firdaus tuh. Budak tu still dok abah2. Abah dh jentik ngn kain pn die still dok abah2. Peluk2 cium abah. Budak tu tak tau apa. Kesian la. Aiii. pening kepala makcik.
 
Aku plak yg pening. Ekekekekeke.
 
Ok la tu je nk bebel. babai.
 
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

June 02, 2009

Ibu Susuan...

Sebelum nk perah susu kene pastikan Hubby pn tak mintak urut,




Anak2 pn dh tdo, hehehehehehe


Ehehehe. Ok hari ni aku nk cite psl pengalaman menyusukan anak. Anak petama aku tak smpt share. Lgpn aku malas2 skit masa tu. MALAS BANYAK. Tak serius. Tak displin. Mcm2 tak.



Alhamdulillah, aku ada gadjet yg Allah kurniakan, dh 2 anak ni tak penah lg aku mengalami masalah tak ckp susu. Alhamdulillah. Tak tau la ikot keturunan mana. Sbb mak aku pn bkn jenis nyusu anak sgt. Aku masa kecik2 pn tak lama sgt nyusu. Tak tau pengalaman mak aku mcm mana. Tp aku percaya. YOUR MIND DOES IT ALL. Kalau kita yakin. InsyaAllah. Takde istilah SUSU TAK KUAR dan sebagainya.


Ada jgk member2 aku yg nk nyusu anak. Tp susu tak kuar. Tersumbat la apa la. Kesian dorg. Maybe tu dugaan utk dorg. Tapi yg membuat aku bangganya. Dorg bejaya gk jd ibu susuan. Agaknya dorg lg tabah dr aku. Tgk azren. Smpai skg dok perah susu utk anak. Aku dlu time Firdaus? hampeh. Rugi je dpt gadjet. Tp hampeh gk aku ni. Hehehe. Aku tgk ida pn ada ciri2 tu. Hannan mmg dr anak 1st dia lg. Alhamdulillah.... Nama2 yg aku sebut ni siap bli tempat perah susu n mmg berazam utk perah susu wpn dh start keje. Nama2 yg lain ada lg. Tp sorry aku tak sebut. But you know who you are don't you? And of coz, Maina ngn Shakirah adalah mentor aku. Sbb dorg yg perah dlu. Ekceli hannan perah dlu dr aku jgk. Apa2 pn I'm proud of you too hannan. Ehehehehe....


Well pengalaman kali ni takda apa sgt la. Still aku byk susu. Smpai basah2 baju aku. Patu supply aku melebihi dr apa yg Hafiy punya keperluan. Tak tau la aku salah cara bg ke. Tp memula aku mls gk. Yela malas nk bukak2 beg. Pstu lepas perah nk kene cuci2. Malas malas malas. Ehehehe. Bknnya susah sgt sbenanye. Hehehe. Oh ye, aku pakai Medela Mini-E Double Pump. Aku bli tu RM478. Masa tu kt MidValley ada sale. Mmg murah gila la. Kt tmpt lain suma dh 600 lebih masa tu. Even maina bli a year awal dr aku pn 500 lebih. Kira mmg tgh sale la. Aku pn masa tu blur2 nk pump ke nk pakai susu botol je. Tp sbb tgk maina n shakirah mmg tak penah bli susu. Aku teruja. So aku bli. Hubby geleng kepala je. Ekekekekeke.....



Antara gadjet2. Beg, Medela pump. Kecuali gmbar breast aku laaa. Aurat uuu. ekekekeke


Hasil perahan hari ini....... campo dua ni = 5ounce!


Tak tau la time hafiy ni aku akan rajin ke tak. Minta2 rajin la. Plis plis. Heheheehe...



So breast aku start bengkak smlm. Hafiy tdo lama sgt. Aku dh kejut pn die isap kejap je. Pstu die pengsan balik. Ish2. Tgk mcm kuning dh dia tu. Tp kalu time die lapar. Huru hara 1 umah die jerit. Pstu kalu die bgn die aktif. So aku takdela isau sgt. Takpela tu. Wiken ni kalu masih die byk tdo. Tepaksa la pakse BAPAK budak ni BAWAK anak no2 die ni. GI KLINIK. Ye bang ye. Hehehe. Mcm la hubby aku mls bawak. Takdela aku yg kesian tgk hubby aku ke sana ke mari. Mana nk jaga bini lg. Nk layan anak sulung yg manje n tak sihat lg. Nk main ngn anak br lg. Hehehee. Tak ckp tgn aboh. Hehehe..


Ok so sambung balik. So aku pn amik keputusan ok lah perah. Aku perah ptg smlm. Dpt 4ounce! Ase mcm. Byknye. Pttla bengkak giler. Pstu pg td bengkak lg. Aku perah. Dpt skit je dlm 2.5ounce je sbb sblm tu Hafiy dh isap gila2. Sbb pg2 besenye die lapa. Patu asar td bengkak lg. Tp tak smpt. Sbb besenye time2 tu la nk mandi pakai bengkung segala. Aku mandi. Hafiy mandi. So tak smpt nk perah. Lepas mandi abis basah2 bj aku. Aku tak igt istilah apa. Ada kalu susu dh penuh mmg die akan meletus. Huhuhuhuh. Kira mmg byk la tuh. Bila aku perah dpt 5once! Wow. Hehehe. Ke sbb aku perah die jd lg banyak? Hemm not sure. Tp yg pastinya aku tak sabar utk Hafiy besar supaya die dpt isap supply2 yg berlebihan ni takyah susah2 aku nk perah. Kes kes kes kes.


Supply utk ptg 2 Jun 2009. Ehehehe

Kira tak pasal2. Tanpa berniat. Aku telah membuat stok. Mm mcm best jgk ek. Tgk mcm ibu2 kt blog2 tu buat stok smpai penuh peti ais. Siap aku request hadiah kt ida, storage bottles. Padahal br 2 hari susu aku byk. Hehehehe. Positip2. Aku rasa aku mampu buat storage. Pstu siap pesan kt hubby soh die bli jgk. Hehehehehehe. Kira satu hari 2 bottle. 2bulan cuti brape bottle? Muahahahaha. Perasan2.


Tapi cabarannya masa dh keje nnti la. Kalu byk meeting. Kalu kene outstation cemana? Arghhhhhh. Bole tak aku nk keje blakang tabir je taknak kemana2. Kalu kene ke luar negara bersama keluarga aku SUKE. Takde hal lah. Tp kalu kene gi aku sorg je. Aku tak suke. Tak best.


Ntah la aku ase aku ni susah sgt nk berkawan ngn org. Aku ni jenis mulut lepas. Tak pandai jaga hati org. Tak ramai org yg boleh rapat ngn aku. Aku bole ngam ngn beberapa org je dlm idop aku nih. Serius. Aku mmg berbeza gila ngn hubby aku. Hubby aku easy going. Ntah2 die lg best lepak ngn kengkawan dia dr aku.....


Disebabkan aku slalu ase rendah diri. Ase org cpt sgt terasa ngn aku. Aku slalu cuba menjauhkan diri dr org. Takdela aku taknak mkn sama ke apa. Kira mcm. I keep my distance. Aku tau aku sapa la dlm hati korg kn. Kira slalu piki bkn2 gitu la. Ekekekekek. Ntah hape2....... Ntah yg pastinya aku ni bkn jenis easy goer. Tu psl aku tak suka outstation. Tp kalu kene pegi bwk family aku SUKA. :D...............


Kiranya tu lah masalah aku. Hemm.. Tapi skg aku breastfeed. Laagii la aku takleh kuar. Cmno ni. Mcm firdaus dlu aku ikot kn jgk la. Smpai breast aku bengkak suma. Smpai susu aku jd kering. Kesian firdaus. Huhuhuhuh. Br Br 2 3 hari cuti aku dh piki nk kene pegi outstation. Hehehehe.... Ntahla. Aku tak suka laaa. Cmne aku nk elak? hehehehee.. Lantakla.


Dh lari topik. Sj je. Layan jela apa ada. Apa yg aku dh cita. Hehehehehe. Sebarang pertanyaan nnti kita bukak forum. Ramai ni ibu2 nyusu anak baca blog aku. Ekekekekekeke....
Ni semua hasil perahan setakat ini...

Alhamdulillah. Ok tuje. Daaaaaaaaaaaaaaa

Aksi Abang Adik..
















Aksi tersebut dicapture secara berasingan. Blom ada2 tanda2 kemesraan antara keduanya. Ekekeke. Cian abang masih blom brapa sihat. Balik nursery td nk tdo je. Risau plak mama.










Sekian dimaklumkan. Hik hik.

June 01, 2009

Delivering My 2nd Son..

A Big Brother in Waiting. Masa ni Firdaus blom demam. 2 3 minggu before aku nk bersalin. :D

Ni masa ptg tggu doktor nk check laluan aku dh bukak ke blom. Hubby yg kebosanan.


I'm not sure how to put it. Is this my 2nd expirience or is this my expirience delivering my baby at HUKM. But hubby and i sure does want to deliver our next baby at HUKM. We like the atmosphere, the docs don't scare us and most importantly, both Firdaus and Hafiy got false diagnosed by docs from other hosp. Firdaus was said to be 'Down Sind' and Hafiy's pregnancy was said to be 'Placenta Prev' and both WERE WRONG and Prof Hashim of HUKM corrected it. Alhamdulillah, if not, i'd be on c-sect expirience i suppose.

On Thursday lunch time lastweek, i felt a mild but sure bold contraction while having my course of Joomla Training at the office. And i was peeing a lot since morning. I usually peed 1 or 2 times a day. I'm not like most pregnant mom. But when i'm peeing a lot i felt weird. But when i went to pee that lunch time, i was surprice with blood stains on my panties. So i called hubby and we decided to go to hosp. People was asking me, why in the world shoud i pray since there's blood stain. I wore panty liner of course so after changing to a new one, i am as good as new. I think, if baby still didn't come out, praying is not an option. A muslim should pray right? I am praying right until my last on the room. I didn't get to do Isya's prayer that last moment before going to the labour room as the contraction is very bold and i couldn't tahan to stand on my feet. Seriously?

So we went to check. Doc do VE on me and i'm not dilated! It's different when private doc and goment doc did VE to you. It does hurt when gomen doc do it. But when private doc do it, they will do it delicately. I like it. Ehehehehehe.... So the doc ask us to go home. My contraction keep coming that time. Sometimes, i even bleed. That night was my last night having to sleep with Firdaus. But i never sleep that night. Because the contractions keep waking me up!

The next morning, hubby's decided to bring me back to the hosp. As i bleed even more and the contraction is getting bolder. When the doc did VE again to me, he said my cervix soften but not much opening. Not even a cm! But he said, i would be delivering soon. If not today (Friday), most probably by saturday or sunday. So he said, he can let me go home now, but hubby insisted if i went to ward since he don't know wht to do when i got my contraction coming. So i went to ward.

Bila dh duduk ward. Baring mkn, Baring mkn. Nk tdo mmg tak boleh sbb contraction tu makin kuat. Tp makin lama makin hilang. Masa hubby pegi smyg jumaat aku rasa mcm aku hilang contraction tu. So aku teringat nenek aku dlu nk bersalin round 1 umah smpai bidan datang, pastu baring2 tros kuar baby. Mak aku la cite. So i did that. Jalan2 dr kul 3 smpai kul 4 ptg. Tu pn aku tak tros duduk. Siap smyg asar suma. Seksa masa smyg asar nih. Aku siap nk bongkok2 masa contraction dtg. Sbb kali ni contraction sakit smpai ke bontot2. Mula2 td ilang. Tp aku dh pasrah masa ni. Sbb doktor tak dtg2 lg check. Katanya kul 330ptg. Tp dh dekat kul 5ptg dh pn. Skali dlm 5 lebih doktor dtg. Aku ckp kalu takde opening aku nk balik la, anak aku tak sihat kn. Skali doktor buat VE dh ada opening 2cm. Aku tak bole balik. Sedih.....

Mlm tu hubby ckp smbil tunggu contraction, mgkin sabtu la br aku bersalin kot. So hubby pn bwk firdaus konon2 nk tdo skali kt hosp. Sbb kami dpt bilik single. Aku dh sakit smpai takleh bgn dh plak. Aku baring je. Bgn utk smyg pstu aku baring. Smpai aku nk bgn smyg isyak pn aku tak larat dh. Sbb every 5 minutes mmg dtg sakit tu. Kuat sgt. Bila firdaus smpai aku letak die atas badan aku jela. Tp die dtg2 tros doktor pn dtg tak lama tu nk buat VE lg kt aku. Kali ni aku ase takde opening kot. Aku bajet esok pg la br aku masuk labour room...Sbb aku nk tdo ngn Firdaus lg.. Huhuhu...Lgpn aku tak solat isyak lg...

Skali doktor kate dh 5cm opening dh. Kejap gila. Cpt gila. Pstu aku pn dh disuruh prepare nk gi labour room. Firdaus pn mak aku dh on the way nk amik balik umah. Hubby yg memula kata taknak teman aku kt labour room tros nk teman. Sbb kesian tgk aku sakit. Seriously, aku tak penah ase sakit cmtu. Sbb time firdaus dlu, aku dilated 3cm tros aku kene masuk labour room tros aku amik epi tros bole tdo. Ni aku dh 5cm bukak. Labour room tak leh masuk lg sbb penuh. Aku kene menunggu kt ward. So slagi tak masuk labour room aku takleh di epiduralkan. huhuhu

Memula ase mcm kalu bb nk kuar takyah la amik epi. Lgpn takot mahal kn. Hubby bole claim smpai 3k je. Dh la amik bilik single room. Takot tak ckp lak kn. Sbb kitrog amik yg private wing. Mcm swasta gk aa.

Pstu masuk2 labour room. Midwife buat VE kt aku. Die rodok aku cm rodok apa je. Terjerit2 aku gila2 sbb sakit siap tarik bontot aku tak bg die VE. Tros die ckp. VE not done properly, sense 1cm opening. Lmbt lg ni. Kira die ckp kt team2 midwifey kt dlm tu la. Doktor tak dtg masa ni. Sbb derang kene check smpai aku btol2 nk bersalin br doktor dtg. Pstu aku tros tanya. Bole amik epi tak. Terdesak sgt. Sbb takot sgt sakit. Derang ckp dh call doktor. Dia on the way. Aku dh ase mcm. Cmni ke ase nk mati? Takotnya. Ni bole la aku amik epi. Nk mati nnti? huwaaa. Tp aku still nk amik epi gk. Aku genggam tgn hubby smpai merah2 tgn die sbb sakit sgt. Rasa die menekan2. Mcm org nk tarik rahim ko kuar. Smpai kebontot2. Kekaki2. ke perut2 sakitnya. Uhhhhhhh.......

Lepas tu doktor pakar bius dtg. Explain kat aku psl epidural. Die ckp masa die buat procedure jgn gerak. Nnti kalu gerak apa kesan die suma. Aku dh takot dh. Sbb aku sakit sgt. Takot aku meronta2 je. Sbb epi ni, masa 1st masuk tu die tak berkesan sgt. Kne tgu a few minutes br die akan ase legeee... Tp masa firdaus aku kene epi masa awal2 so tak sakit sgt so takde hal lah nk stay put. Tp sib bek aku tak gerak. Alhamdulillah the procedure went well. Aku dh terbyg kalu aku meronta2 pstu paralised ke apa. Tu la risk epi kn. Sbb aku tau aku jd lg takot. Dlm ati msti dh kene gelak ngn memember yg kata tak elok amik epidural. Padan muka ko. Muahahahahahahahahahah

Lepas amik epi. Mmg relaks. Tapi kt hukm die tak fully epi. Die kasi 90% je. So aku still dpt ase anu aku. Kira contraction kt kaki, perut, tulang blakang tak ase. Tp kt anu aku stil ase kecut2. Doktor tu ckp ade ase sakit tak? Aku ckp ade, ase kecut2. Haa tu la yg kite nk dgr tu. It means this procedure went well.... Wah positip2. So lepas tu aku soh hubby tdo. Aku pn tdo. Masa tu dlm kul 12 kot.

Lepas tu tetibe aku ase mcm nk berak. Ish. nk teberanak ke nih. Ase die kuat skit dr masa time Firdaus dlu. Pstu heartbeat baby ilang2. Pstu ase mcm ade bende nk terkeluar. Pstu pggl nurse. Nurse br je check aku 10minutes ago. Tp aku tgh tdo. Pstu die masuk buat VE. Die ckp dh takleh ase serviks. Maknanya bb dh kt bwh. Tros gelabah call doktor. Pstu soh aku kemut2. Tggu doktor dorg ckp. Sambil tu dorg monitor heartbeat bb. Alhamdulillah. Tak mcm abg firdaus dlu. Lucky aku bole ase sakit. Sbb heartbeat still maintain atas 100. Pstu doktor smpai dorg pn soh aku push. Aku ase mcm miracle sbb aku bleh rasa bb nk kuar dr anu aku. Nurse ckp terrel btol pakar bius ni. Epi yg tak fully epi. Cemana tu Bakal doktor Sue? hehehehe

Siap aku bleh ase pedih2 kepala bb nk kuar dr anu aku tuh. Tp aku notice doktor takde amik inisiatif pn nk potong aku kasi bb cpt kuar. Dlm 3 4 kali push. Aku ase kepala bb dh fully kuar. Masa tu lege. Pstu aku dpt ase Hafiy gerak2 bahu dia, lepas tu tros dushhhhh. DIA KUAR SENDIRI!!!......

So pengalaman kali ni. Aku takde stich byk, and tak fully epi. Aku ase sakit jgk. Sakit yg akan aku igt smpai mati. huhuhu...

Satu lg miracle, doktor kesan ada substance dlm rahim aku. Luar dr kantong bb. Besar jgk. Dlm 4jari cmtu. Doktor kata ada kemungkinan it's second bb yg tak jd masa early pregnancy. Kira kemungkinan aku dpt KEMBAR.. muahahaha. bangga skejap. Apa kene mengene nk bangga aku pn tak tau la. Hehehehe. Kira tu la jwpn kepada aku bleeding2 sblm2 ni. Takde kene mengene ngn bb Hafiy. Nasib baik tak toxicated kt bb. Lepas tu sb tu before ni doktor scan bb besar. Last2 kuar takdela besar sgt. Sbb doktor termeasure subtance tu skali.

Dh aku kene seluk lak. Tu aku ase bisa2 skit kt rahim aku skg. Mcm ada mild contraction. Dlu time firdaus takde. Sbbnya aku kene seluk2 nk kuar kn subtance tu. Sbbnya subtance tu pecah disebabkan contraction. So doktor bg aku mkn antibiotik. Sbb takot ade infection. Antibiotik tu plak kasi selseme aku ilang. kasi luka aku cpt baik. Br 3 hari. Dlu Firdaus sminggu jgk la br aku brani pegang anu aku. Ni aku pegang dh takde ase pedih dh. Alhamdulillah. Harap2 takdela infection......... Cuma perut still buncit... Huwaaa.. cmne nk kurus ni...

Aku tgh cuba tulis cpt2. Sbb takot hafiy bgn. Hehehe.

KEPADA KWN2 yg aku tak smpt SMS. Sgt2 sori ek. Ase mcm aku dh sms sume org dh. Masa aku tgh mamai2 dlm labour room tu aku sms. Sbb bila balik bilik aku tros tdo. Tak tau napa penat sgt. Ps bgn tros occupied dgn Firdaus suma lg.

Firdaus still mcm tak brape sihat. Tp Alhamdulillah dh ada progress. Dh bole lawak2 ngn abah. Cuma kadang2 nk tolak bb dia yg nk dok atas riba tu bese la......

So kira secara rasminya. Aku dh bercuti slama 2 bulan. Tgk la dlm sminggu dua. Aku nk menuntut balik Joomla yg kelas aku tertinggal aritu. huhuhuhuhu. Ceh poyo je. Tgk la cemana. Hehehehehe.....

Aku harap aku cpt sihat. Sbb aku dok sendiri je. Tak dok ngn mak aku. Tp mak aku dtg jgk la skejap2 tgk aku. Aku ase selesa cmni. Aku dh ase dlu dok umah mak aku cmne. Aku jd lain, mak aku pn jd lain. So better cmni.... :D

Ok lah. Aku nk gi minum air masak. Huwaaaa tak saba nk minum ais. Hehehehehehehe.....
Presenting: Muhd Hafiy Shahrun Hisam...

A peacefull sleeper...

I just delivered him. :D

Ok la tu je. Layannnnnnnnnnnnnnnnnnnnn.... ehehehe