November 30, 2009

The Best Moment..

Hafiy sleeps after having his favourate milk of indulgence. Then his brother slowly find a place next to us (me  n hafiy on our very own couch) and sleep (with his butt touching mine, like a soothing mechanism to help him sleeping). I'm typing this while it still happens to me. I guess this is the best feeling of all time. I'm feeling that i'm the most preciouse person of their life. Alhamdulillah....
 
I guess this is one of the reason i insisted to have my 1st and 2nd child although i'd get tired and barely on my feet sometimes. but it pays. i sure pays all the pain.
 
Firdaus, Hafiy, mama love you guys very much.... 

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

News From Makkah

Reply to My Ayah:

Alhamdulillah. dh settle. yeyyy. ehehehe..

lepas ni boleh lah buat umrah byk2 atau spend time mcm honeymoon sepuas2nya. cantik la jubah umi pakai tu. ehehehehe.

ayah nmpk mcm berisi jek. umi ckp mkn sedap ek

tak tau plak psl reschedule tu. abis tu mcm mana. hotel kene tambah ke?

duit yg ayah transfer kt khalid tu asenye tak ckp kot. along ase khalid ada transfer lg. nnti dia buat akaun ayah tgk la. kesian adik2 dok terperap je kt umah. khalid spent tu pn on groceries je. blom masuk jln2. mkn pizza ke kfc ke. kfc adalah skali tu pn masa faidz demam aritu die merengek nk mkn mcm2. ni die merengek nk mkn pizza lak. ish ish ish.

kt kampung aritu die mkn udang 1 pinggan penuh die susun2. udang goreng je. tp sbb dh lama khalid tak msk mcm tu tu yg die mkn byk tuh. mak isam pn tak kisah sbb tau die takde umi n ayah kt sini. so layan jela die nk mkn apa. igtkan faidz ngn zayed yg nakal. upenye anak buah isam tu yg nakal. baling selipar dlm tali air suruh zayed terjun. nasib baik faidz ngn firdaus along dh suruh balik. tali air pn tgh tak dalam skg. sbb tak lama lg musim menuai. kalu tidak along pn tak tau la. paling kagum zayed siap memancing dpt ikan siap carik cacing sendiri takde sapa ajar dia pn.

asenye dpt bwk diorg jln balik kg jela kot. along tak jd ikot gi outstation kot sbb isam tak boleh cuti tarikh yg kene pergi tu. along tak cerai susu lg. so taknak la take risk tinggalkan hafiy / bwk kakak n budak2 tanpa observation. khalid tak nk ikot sbb die kate nnti die takot die dpt kerja. isam tak dpt cuti. so along tak jd pegi outstation kot. tp maybe nnti along plan gi genting je ke bwk diorg jln. tp guna duit ayah le ek. ehehhe. along tak ckp bajet.

khalid byk contribut dr segi msk2. jg diorg. so along contribut bwk diorg jln2 la. insyaAllah. kalu ayah punya kene reschedule kesian kt kakak la kot tak jmpe plak. takpe nnti along call tabung haji tanya cmne. hafiy still demam lg ni. so along amik cuti..

firdaus ok jek. makin nakal adalah. die suka paksu ngn pakcik ikot balik kg. berkelintau die merata kampung. sbb ada org bwk... ish ish...

ok lah tu je. jap gi nk masak mee bandung pakai daging kurban balik kg aritu. sini tahun ni tak dpt kupon lak. tak tau napa. ok la. bai.


Email from Makkah:

---------- Forwarded message ----------
From: mac hitam <machitam@yahoo.com>
Date: 2009/11/30
Subject: Re: Fw: sudah balik Nafar Awal
To: Siti Fatimah Khairiah M Amin <sitilemon2@gmail.com>, Khalid Mohamad Amin <khalid_mohamadamin@yahoo.co.uk>


Along, Khalid & adek2,
Ayah & Umi sudah kembali ke Makkah semalam ohor 29 Nov/12 Zulhijjah setelah melontar Jamrah hari Tasrik kedua i.e Nafar Awal. Jadi Ayah tidak perlu melontar hari ketiga.melontar jamrah sekarang sudah mudah. tidak sesak lagi macam setahun dulu. ketiga jamrah dibuatkan seperti bangunan 4 tingkit, macam elevated highway. kalau tingkat bawah penuh sesak, polis akan arahkan sebahagian jamaah supaya melontar ketingkat atas. melontar ketingkat atas akan mengambil masa sedikit kerana kena naik escalator...slow escalator mcm shopping komplex punye. Alhamdulillah ayah dan umi tidak ada masalah sesak. umi sampai dapat berdiri betul depan jamrah untuk melontar. terkena jugak batu kecil dari belakang yang dari lontaran pendek yang tak sampai. Nomally ayah akan ajak umi pergi melontar sendiri. tidak ikut group. ikut group susah keran mereka berjalan lambat....tersangkut sangkut. ayah tak boleh menerima keadaan bergitu sebab hilang "feeling" atau semangat....

Juga, Ayah dan Umi telah selesai buat Tawaf dan Sa'ie Haji semalam selepas zohor dan completed sebelum Magrib pukul 5 ptg. Alhamdulillah kami sempat selesaikan sebelum magrib kerana Mesjidil Haram di tutup untuk mengelakkan mesjid menjadi padat supaya jamaah yg sedia ada didalam didalam dapat meneruskan tawaf dan saie dengan selesa. ramai dikalangan group kami yang lambat pergi terpaksa menangguhkan tawaf dan saie sehingga pagi ini.

Sebilangan besar jemaah dan group kami masih berada di Mina untuk menyelesaikan Lontar Jamrah terakhir 13 Zulhijah. mereka berkemungkinan akan tiba disini sebelum magrib. Jalanraya sesak dari Mina ke Makkah kerana ramai yg berangkat balik keMakkah. Juga disebabkan polis arab tidak cekap mengendalikan traffic. VIP2 juga contribute pada "jam" itu kerana mereka dapt lauan untuk melaksana dan menyelesaikan haji mereka secara mudah....vvip treament....nasib badan

Ayah sudah bercukur(umi buatkan)....kerana ayah tanak orang buat.....luka2 banyak diaorang main hentam saja.

Adek2 macam mana? duit cukup tak? Ayah ada dengar berita pula, flight balik(untuk semua jamaah) sudah reschedule oleh tabung haji dan mungkin akan balik lambat. mula mereka reschedule the first flight home 10 hari lewat...sekarang mereka reschedule semua. entahler...ayah dengar dari mulut orang...ada apa2 berita ke dari sana?

sementara ini hotel tidak menyediakan apa2 kerana mmereka masih sibuk di Mina. oleh itu kami makan sendiri sendiri. tadi umi teringin sangat nak makan roti nan kacang Pol. jadi tadi umi puas ler lepas "kempunan" dia. sedap jugak...kacang pol/kacang kuda  itu direbus sehingga hancur macam bubur lambuk. disamping itu daun sadri, olive, cili pepper dan daun lain di cicang halus dan direndam dengan minyak zaitun. masa serving, kacang pol dimasukkan dalam mangkok, kemudian dimasukkan dua sudu besar minyak sapi ghee. campuran daun2 tadi di ceduk satu senduk dan diletak atas kacang pol tadi. setengah roti nan(besar) dihidangkan bersama...semuanya 5 rial. air botol satu rial. kekenyangan umi dibuatnya....

ok ayah nak sigh out. ayah attached satu dua gambar di mina dan arafah..


The previouse mail:



>
> --- On Tue, 24/11/09, mac hitam
> <machitam@yahoo.com> wrote:
>
> From: mac hitam <machitam@yahoo.com>
> Subject: Fw:
> To: "Khalid M.Amin"
> <khalid_mohamadamin@yahoo.co.uk>
> Cc: sitilemmon@gmail.com
> Date: Tuesday, 24 November, 2009, 15:03
>
> macamana...dah beli barang untuk
> raya? demem campak Faidz dah 100% ok ke? along masak apa
> hari sunday? abg selalu main bola ptg2?
> hari ini ayah tak sempat nak hantar gambar. gambar ada
> banyak dalam lap top.
> esok lebih kurang pukul sembilan(8 Zulhijah) kami akan
> bersiap sedia untuk berangkat je Arafah. mula pakai Ihram di
> hotel dan berniat dalam bas.
> di Arafah nanti kami akan tunggu sehingga esoknya
>  apabila masuk waktu wukuf lebih kurang pukul 12.30 am,
> Zohor 9 Zulhijjah.
> Dengan laungan azan kami akan bersolat zohor dan mendengar
> khutbah wukuf. Kami akan berzikir dan berwirid sehingga
> waktu asar dan akan berangkat ke Muzdalifah sebelum magrib.
> di Muzdalifah nanti kami akan bersolat magrib dan isya'
> jamak takhir dan menunggu sambil mengutip 7 biji
> batu(sunat). dengar khabar,pihak kerajaan Saudi telah
> menyediakan 1 juta uncang dan batu untuk kemudahan jemaah
> haji. ini untuk mengelakkan supaya jemaah haji tidak perlu
> "membahayakan" diri mencari dan mengorek batu.
>
> dijangka selepas 12.30 am(malam) 9 Zulhijah kami akan
> bertolak ke Mina dan akan terus melontar Jamratul
> Aqabah(Kubra). Di Miana nanti jemaah haji Andalusia dan
> Batuta akan duduk didalam group yg sama(15 orang per
> khemah.
>
> Ayah dan Umi telah register untuk terus balik ke mesjidil
> Haram untuk melakukan Twaf dan Saie haji(rukun).
>
> Ayah kena sign out dulu dan mungkin tidak
>  dapat guna lap top dan wifi apabila di mina nanti. 
>  
>
> --- On Mon, 11/23/09, mac hitam <machitam@yahoo.com> wrote:
>
> > From: mac hitam <machitam@yahoo.com>
> > Subject:
> > To: khalid_mohamadamin@yahoo.com
> > Cc: zayed_14amin@yahoo.com.my
> > Date: Monday, November 23, 2009, 12:40 PM
> > pesan umi,
> > 1. tolong tanya al Ikhwan untuk abg dan adek mengaji.
> > mungkin lepas raya haji.
> > 2. masak lodeh dan kurma ayam untuk raya. pergi rumah
> nenek
> > lepas sembahyang.
> > 3. kalau along tak sure receipe rendang,
>  tanya nenek.
> >
> > gambar2 itu didepan dan dari atas mesjidil Haram.
> depan
> > mesjid itu hotel Hilton. depan hilton ada toilet
> facilities.
> > jemaah dari afghanistan dan negara 3rd world yang
> tiada
> > tempat tinggal lepak kat situ sehingga nak ke Arafah
> nanti.
> > Diarafah semua makan minum dan khemah disediakan oleh
> > Ministry of Hajj, Saudi Arabia.


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

November 26, 2009

I Guess This is The Best!

Adeh. Kalau ku tau gini punye leceh nk tuko2 skin ni. Takde keje aku. Bio le ghupe blog aku sama je 10 tahun pn. Adeh.. .Bkn penat apa. Aku igt senang. Paling lama setengah jam siap. Hahahah. Terror giler. Kira aku nk buat bunga2 kt tepi la. Kalu bole nk nmpk mcm blog ida tu luqman pandang bawah. Tp takkan nk amik background ida lak kn. Hahahaha...

Skali smlm aku test dr kul 7 smpai kul 730. Yg ptt kt tepi jd kt atas. Ptt kat kanan jd kekiri. Aduss. Background tu toksah ckp la. Memang den tak pueh ati. Tp apakan daya. Hahahahaha

Pstu balik umah. Skin mmg dh takleh ubah. Tgh mkn dinner pn tingat nk betulkan blog je. Ps mandi smyg (tp isyak buat before tdo. Hahaha. Blog diutamakan tuh. ish ish). Pstu takleh2 gk. Mcm tu gk. Dh set mcm2. Lg set lg haru biru. Nk tuko skin, kt umah takde photoshop lak. Adehhh.

Pstu ni aku buat kt umah mak aku. Adik aku laptop dia pakai mozilla la plak. Explorer takde. So tak tau la kalu bukak explorer jd cmne. Huhuhuu.

So this is the best that i could came up with i suppose. Tu pn aku nk set tittle page tu transparent tak tau kt mana. Huarghhh. Katanya pakcik google kene set background pic .gif yg transparent. Yg tu kene la buat pakai photoshop kn. Huhuhu. Tgk le kalu aku rajin dan kalu sempat. Adehh.

Aku ni ase komplen jekn? Tula aku ni mmg kaki komplen takleh nk wt apa la. Aku nk komplen psl opis takleh. Pasai imediate bos, ex-big bos, ex-supervisor aku suma kdg2 bc blog aku ni. Wtnye time aku kutuk tu la dorg bc. Tak ke tak best. Muahahahaha. Nk komplen psl laki, nnti org kata aku ni melebih tak menghormati laki aku lak. Eh kenapa aku pentingkan sgt plak apa org kata nih? Nih blog aku aku punya suka lah kan. Kalu die ase salah takyah la bc kn kn kn? Yg die gi bc wtpe. Jaga la laki/bini die sendiri. Hua hua hua. Emo lak tetibe... ;p.... Takdela aku bkn apa. Aku mls la kalu org kata apa2. Ni pn laki aku kata aku memoyokan diri kt sini aku jd malas nk update. Tu lah yg ntah hapa2 tuh. Tp aku takkan set blog aku private. Aku yakin! Bia je suma org tu jaki ngn aku. Muahahahahaa.

Tak tak, aku tulis ni bkn sbb ada sapa2 approach aku pn. Mgkin ada. But dh lama la. Sj je aku up kn balik. Hehhehe.

Oklah tu je.



--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

November 25, 2009

Penat

Igt nk makeup. tp penat plak. terima la skin br blog i seadanya. huhuhuhuuhu

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Kikis Di Kikis

Hubby: U blanja apa smpai duit u tinggal byk tu je. Bia betik....
Aku: Kete, Nursery, Umi, PTPTPU, Duit Kutu, ASB Loan. Dh tolak2 mmg tinggal ni jek.
Hubby: U taknak suruh i baya nursery ke. U tak rasa beban ke.
Aku: Erm. Takyah la. Ni pn u dh sesak. Sminggu sblm gj dh kering. Lgpn mmg i kikis u dh kt toiletris sume. Kikikiki.
 
~Diam...


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

November 24, 2009

Ayah n Umi di Mekah.

Syahdu dan sedih plak tgk ayah dan umi sendiri di mekah. Wpn diorg pergi demi menunaikan rukun islam kelima. Eh btol kan kelima. Ni islam apa la ni boleh lak tak sure. ;p.

Alhamdulillah. Smoga dorg slamat menunaikan haji dan dapat haji mabrur. Amin...

November 20, 2009

Dr Blog Saifulislam.com

"Assalamualaikum," sang suami memberi salam tatkala menjengah di muka pintu usai pulang daripada kerja.

"Waalaikum al-salaam. Abang tolong petik suis kipas tu," jawab si isteri yang sedang membedakkan anaknya.

Wajah suami menjadi kelat.

Suis dipetik, tetapi cerianya di muka pintu tadi terbang melayang.

"Ina sakit kepalalah. Agaknya sebab kopi yang Ina minum petang tadi. Banyak kafien," adu sang isteri sambil memicit-micit kepalanya.

"Ayang ada nampak tak butang baju melayu abang? Rasanya semalam abang letak di atas almari ini," jawab si suami, dengan soalan yang bukan jawapan.

Si isteri bangun dengan air muka yang berubah, sambil teraba-raba mengeluarkan butang baju melayu suami daripada simpanan.

SEMUSIM TELAH BERLALU

Dialog seperti ini tidak melintas kehidupan pasangan yang masih berinai di jari. Tatkala itu, bicaranya panjang-panjang. Selang seminit ada sahaja gurau senda yang memecah tawa. Itu seni berbual di musim bulan madu.

Tetapi selepas masa berlalu, perbualan menjadi semakin ringkas dan isi-isinya lebih banyak bersangkutan dengan rutin harian berbanding butir-butir baru yang menambah warna hubungan antara suami dan isteri. Jika dahulu, had 160 karakter pada SMS itu menambah sulit untuk pesan-pesan dihantar  antara dua pasangan yang bercinta, kini 160 karakter itu sering sahaja berbaki. Bukan kerana banyak ringkasan ejaan, tetapi banyak ringkasan pesan.

Ada kalanya perkembangan seperti ini tidak disedari berlaku di antara suami dan isteri. Mereka membiarkan sahaja perbualan sesama mereka hilang kemanisan dan kemesraan. Sebaliknya berasa cukup selesa dengan tercapainya matlamat-matlamat harian, dan tercegah daripada pergaduhan yang kebetulannya sering mencelah hubungan mereka semasa beranak satu dahulu, berbanding sekarang.

Seorang isteri mahu pun suami harus bertanya, apakah isi kandungan kata-kata hariannya kepada pasangan?

Arahan?

Suruhan?

Permintaan?

Larangan?

Kritikan?

MINIT-MINIT PENENTU

Selepas berpisah separuh hari kerana komitmen kerja, memilih perkataan yang betul sebagai pemula bicara di minit-minit awal pertemuan amat penting. Tetapi setelah 12 jam tidak bertemu, dan kalimah yang menyambut pertemuan ialah 'arahan' biar pun arahan itu logik, perlu, dan tidak mempunyai apa-apa niat yang tidak baik, ia tetap tabiat yang mampu menghambarkan hubungan perkahwinan.

"Assalamualaikum," kata suami semasa isteri membuka pintu kereta.

"Waalaikum al-Salaam. Amboi cerianya muka abang. Ada berita baikkah?" jawab si isteri, beserta kenyataan yang memperlihatkan kepekaannya 'membaca' suami.

"Oh, tiada apa-apa. Projek abang dah siap. Berita baiknya, balik ke rumah hari ini dengan kepala kosong. Tenang" balas suami. Bijak mewujudkan 'berita baik' walaupun mungkin tidak terfikir mengenainya untuk dikongsi bersama isteri semasa terperangkap di kesesakan jalan raya tadi.

"Baguslah. Tidaklah nanti mengigau-ngigau di malam hari. Abang kalau runsingkan sesuatu sampai bercakap dalam tidur, tau" tambah si isteri.

Perbualan itu berterusan dan ia amat berkesan dalam menghilangkan rasa letih bekerja sepanjang hari kedua-duanya. Si suami biar pun sudah 10 tahun berumahtangga, sering mahu bersegera bertemu dengan isteri kerana yakin bakal terhibur dengan celoteh yang menenangkan diri setelah diasak bebanan tugas semenjak pagi. Isteri juga tersenyum-senyum berdiri di bawah redup bumbung pejabat kerana perbualan semalam bersama suami terasa bagai mahu disambung lagi.

DIALOG PEROSAK

Berbeza sekali kesan perbualan pasangan berikut ini:

"Assalamualaikum. Lama tunggu?" tanya suami kepada isteri setelah tiba lewat sedikit akibat traffic jam.

"Wa 'alaikum al-Salam. Biasa aje. Abang jom pergi kedai sekejap. Tadi bibik sms, katanya sabun mandi anak sudah habis," jawab isteri, beserta 'permintaan'.

"Ok," jawab suami, benar-benar ringkas.

"Letih betullah di tempat kerja tadi. Minggu depan ada pemeriksaan ISO. Habis semua orang dikerah bos supaya menyediakan laporan. Rasa bengkak tangan ini dibuatnya," kata isteri sambil menunjukkan tangannya.

Suami hanya menjeling di hujung mata.

"Jadi minggu depan, you balik kerja lewatlah ya?" tanya suami.

Soalannya langsung tidak mempunyai sebarang indikasi yang menunjukkan kepeduliannya terhadap bengkak tangan si isteri.

"Agaknya" balas isteri.

Suami terus memerhatikan trafik.

Isteri pula merenung jauh ke luar tingkap.

Hanya hilai tawa DJ radio sahaja yang memecah hening sepi di dalam kereta.

Kedua-duanya sedang membunuh kasih sayang mereka tanpa sedar, tatkala bicara masing-masing gersang dari sebarang emosi dan usaha yang bisa menyuburkan cinta. Mereka tidak bergaduh, tetapi menyediakan tapak untuk perang dingin yang membingungkan.

RAFAS DAN JANGAN RAFAS

Pernahkah kita terfikir mengapa di dalam suasana-suasana tertentu, kita dilarang daripada mengungkapkan kata-kata atau melakukan sebarang perbuatan yang dikategorikan sebagai rafas di dalam al-Quran dan al-Sunnah? Bagi mereka yang berada di dalam ihram, atau yang sedang berpuasa khususnya di bulan Ramadhan, larangan terhadap unsur rafas itu diulang berkali-kali.

Rafas ini adalah perkataan atau perbuatan yang bersangkut paut dengan seks, bermula daripada cakap-cakap dan tindak tanduk hinggalah membawa kepada menggauli pasangan.

Jika negatif ia bernama lucah.

Jika positif ia bermaksud intim.

Kedua-duanya harus dielak tatkala sedang berihram atau berpuasa kerana kondisi masing-masing yang sedang 'terbatas'.

Tetapi ketika suami dan isteri tidak berihram mahu pun berpuasa, 'berrafaslah' kamu antara satu sama lain!

Ia tidak sama sekali bermaksud melucahkan perkataan atau perbuatan. Tetapi apa yang diperlukan dalam hubungan suami isteri adalah kata-kata dan perbuatan yang intim serta menerbitkan rasa cinta.

HAMBAR DAN HILANG 'SENSE OF HUMOR'

Seandainya suami yang balik bekerja, mengajak isteri berbual tentang pandangannya berkaitan dengan perkembangan Papan Kedua Bursa Saham Kuala Lumpur, atau gosip ekonomi di saluran Bloomberg, di manakah saluran untuk terbitnya rasa cinta dan mesra antara pasangan berkenaan?

Mungkin pandangan ini lebih perlu ditegaskan kepada pasangan-pasangan yang bertemu jodoh di medan dakwah. Kita pasti, ramai daripada kalangan aktivis dakwah yang berkahwin adalah di atas faktor-faktor yang tinggi, dan bukan didorong oleh kecantikan isteri, atau ketampanan suami.

Tetapi, biar pun perkahwinan itu bukan kerana kecantikan, janganlah sampai sang suami langsung tidak pernah menghargai kecantikan isteri.

"Abang, cantik tak baju raya saya ni?" tanya si isteri yang baru membeli baju raya dengan warna sedondon baju raya suami yang telah ditempah lebih awal.

"Hmm…" jawab si suami, langsung tidak menampakkan sebarang emosi.

Lebih teruk lagi, jika usaha isteri untuk berhias, diperlekeh pula oleh si suami.

"Ok la, berbanding dengan nangka berbalut kain batik di pokok tu!" kata suami.

Aduh, hancur hati isteri mendengarnya.

Sama jugalah dengan sang isteri. Andaikata perkahwinan yang dibina tiada kena mengena dengan soal paras rupa sekali pun, berilah galakan kepada suami untuk berhias. Tidaklah sampai bersolek pula, tetapi cukuplah dengan memakai pakaian yang kemas, rambut bersikat, janggut dikemaskan, bulu ketiak dan kuku dipotong, serta tubuh badannya diberi galakan agar maintain dan tidak terlalu membesar.

TELADAN NABAWI

Pernah di suatu ketika, terdapat sebuah kisah yang disampaikan oleh 'Abbas al-'Aqad di dalam 'Abqariah al-Siddiq berkenaan dengan sebuah syair yang telah dihafal oleh 'Aisyah radhiyallaahu 'anha. Syair berkenaan dipelajari oleh 'Aisyah daripada bapanya Abu Bakr al-Siddiq radhiyalaahu 'anhu.

"Suatu hari ketika cuaca begitu panas terik, Rasulullah sallallaahu 'alayhi wa sallam memperbaiki kasut baginda. Di dahi baginda sallallaahu 'alayhi wa sallam mengalir peluh hingga ke pipi. Ketika itu 'Aisyah mampir dan memerhatikan baginda dari dekat, seolah-olah beliau teringatkan sesuatu.

Lalu Rasulullah sallallaahu 'alayhi wa sallam bertanya, "Apakah hal yang menyebabkan engkau tercengang?"

'Aisyah menjawab, "Diriku merenung wajahmu, dan keringat yang mengalir itu menerbitkan kilauan yang menakjubkan diriku. Sekiranya Abu Kabir al-Hazli melihatmu, pastilah dia tahu bahawa engkaulah orang yang paling berhak ke akan syairnya."

Baginda bertanya lagi, "apakah yang dia katakan?"

'Aisyah menjawab dengan lantunan syair:

syair-abu-kabir

Tidak berbekas padanya (kebudak-budakan) susuan ibu atau sakit yang melarat
Jika engkau memandang kepada wajahnya yang berseri-seri
Bercahaya bagaikan kilatan petir yang menyambar

Baginda Rasulullah sallallaahu tatkala mendengar syair itu melepaskan apa yang ada di tangan Baginda, bangun lalu mencium dahi 'Aisyah dan berkata, "kemanisan apa yang telah engkau ungkapkan, adalah lebih mengujakan berbanding pandangan peluhku berbekas kepada dirimu!" [Lihat juga Rahmat-ul-lil-Aalameen: jilid 2, ms. 153]

Catatan itu begitu indah pada menggambarkan keintiman hubungan di antara Uswah Hasanah kita dengan isterinya. Bagaimana 'Aisyah menggunakan kuasa kata-kata syair yang indah untuk memuji suaminya yang kepenatan bekerja, manakala suami pula menunjukkan penghargaan tertinggi kepada usaha itu lantas membalasnya dengan ciuman mesra di kening sang isteri.

Tidak hairanlah pada titis peluh pun boleh ada sinar cinta!

Keindahan Rumahtangga Nabawi itu bukan dicampakkan Allah daripada Syurga tanpa harga. Ia datang bersama usaha Rasulullah sallallaahu 'alayhi wa sallam dan isteri baginda pada menimbulkan perasaan cinta dan kasih sayang yang membawa ke Jannah.

Justeru bagi para suami dan isteri yang sudah masuk sedekad mengharung kehidupan, hitungkanlah kata-kata dan perbuatan seharianmu. Apakah ia baja menyubur cinta, atau bahang kemarau gersang.

Bertindak sebelum terlambat.

Mencegah lebih indah daripada mengubat.

Hambar kata mendingin rasa, perang tanpa berkasar suara, sebelum tiba malang dan petaka, beringat-ingatlah meniti usia.

ABU SAIF @ www.saifulislam.com
68000 AMPANG



--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

November 19, 2009

~IMAUS~

Bila kita ada satu
Adakah kita pasti kita hargai
Adakah kita pasti kita taati

Bila kita ada satu
Dan kita tahu kita sayang
Bila kita disakiti
Akankah hati kita sabar
Akankah diri kita tegar
Menerima semuanya
Seadanya

Bila kita ada satu
Dan hati kita merindu
Jiwa tak tenteram dengan ketiadaannya
Tak tenang bila berjauhan
Tapi adakah kita redha
Jika sudah ketentuannya
Jika jarak menjauhkan
Masa memisahkan
Bukan milik kita sepenuhnya

Bila kita ada satu
Sakit atau perit
Jerih atau payah
Penat atau lelah
Tapi bahagiakah kita?

Takkan pernah cukup
Walau hidup beribu tahunpun
Ada dia, disisi kita

Kerna dengan ada satu
Demi keimanan
Demi tuhan
Demi hati
Bahagia sentiasa meraja
Bangun disebelahnya
Walau bukan hari-hari atau selamanya
Tapi itu kemanisannya
Itu erti redha
Itu erti cinta
Itu erti pengorbanan yang harap berpanjangan

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

November 18, 2009

Review DKLKL

Sbenanye aku nk tdo td. Muahaha. Ada 20 minit before abis lunch time. Tp takpelah. Aku nk review cita ni.
 
Ok masa mula2 bc. Aku bc just for fun. Tp makin lama makin kemaruk lak. Slalu aku bc dr stesen Masjid Jamek Putra smpai Setiawangsa je. Tp smlm lain skit. Dh smpai setiawangsa pn kalu boleh aku taknak kuar train nk abih kn bc. Kira masa mula2 tu mmg cita agak statik. Tak rush andrenalin aku. Lgpn agak lame sbb Heroin tuh mcm saba gila. Tak melawan. Baik.
 
Penulis DKLKL ni aku tak kenal la. Just on the net jela. She's one of my follower though. Hik hik. Tu pn sbb apa ntah. Aku tak igt. Tp she got many other blogs la of course. And of course dia ni dh ramai peminat dari sehari ke sehari. Aku jmpa blog die ni pn secara tak sengaja. Sbb aku search2 blog2 yg bole dibaca. Mmg layan lah. Mula2 bc pn dh sangkut. Cerita pertama aku bc Kasih Aisha Najyha. Then Dan Sebenarnya / Kau Milikku. Then baru2 ni, aku bli novel dia, ada tandatangan lg. Hik hik. Dik nanti dh terkenal silalah beli pen mahal utk sign ek. Warghahaha. Diman tak hengat. Novel Dari KL ke Luxembourg. Best kn? nama novel pn dh best.
 
Citer ni berkisar pasal Seorang umat manusia bernama Qaseh. Dari kecil dia dh jd yatim piatu. Then dia dibela oleh Makngah dan Datuk dia.
 
Bila besar, dh habis blajar, Dia kerja. So semua ni mcm very very slow moving story line jekn. Mmg aku boleh sabar la bc sikit2. Smpai separuh buku aku bc mmg makin lama makin menarik. Klimaks tak sudah2.
 
Dia tau satu persatu hakikat sebenar diri dia. Dan keadaan jd kelam kabut. Bila ada kejadian pembunuhan. Acara maksiat la apala. Mmg best dan mmg takleh letak buku tu nk baca je. Even smlm lepas msk. Anak2 dh tidur. Aku on blogspot dia dan bc. Sbbnya novel aku tinggalkan dlm kete. Kononnya nk sambung bc mcm biasa dlm LRT. Oh tidak sungguh tak sabar... Tp dh ngantok sgt so tak abis bc.
 
Aku sgt terikat dgn novel tu bila Qaseh start kahwin. Mcm mana resistant nya suami dia taknak kawin dgn dia. Mmg dia cantik lawa, tp suami dia tak cintakan dia. Suami dia duda anak 1. Bayangkan muka Qaseh ni macam Diana Danielle. Tp tak gedik mcm tu. Perangai plak mcm. Ermm. Haa. Mcm Qaseh cita Qaseh Ramadhan ke hape TV3 tu. Hehehe. Aku tertarik sgt start dr situ sbb aku terpiki. Dulu kwn aku penah ckp ngn aku. Lelaki ni, kalau dh jmpe dgn perempuan yang dia nk buat bini, dia takkan tunggu lama. Sbb dia mcm ada instinct kuat tu bini dia n sesuai dgn dia. Sama mcm Qaseh bezanya dia perempuan la. Walau apa pun laki tu buat. Die tetap nk kawin ngn laki tu. Masa tu dia bg alasan sbb wasiat arwah mak bapak dia. Tp aku boleh rasa bkn, tu alasan jetu. Skali mmg btol. Dia teruskan jugak perkahwinan tu sbb kata hati dia. Sbb dia mmg dh suka kt lelaki tu.
 
Along the way aku bc cerita DKLKL ni mmg aku mengaitkan dgn diri aku. Well tu kelemahan aku kot.
 
So bila dh kawin laki tak layan. Pergi honeymoon tdo atas lantai. Aduh. Aku tak tau kalu aku kt tmpt Qaseh ni aku mampu ke nk hadapi semuatu? Qaseh ni sabar je. Lepas tu dia sorok dr semua org. Dia ckp kt semua org dia bahagia. Tapi mcm aku pn, sejak aku kawin, kalau aku gaduh ke apa. Aku cite kt blog sikit aku cover2 jgk lah. Tp byk aku cita kt kwn2 aku la. Dpn mak bapak aku mmg sorok. Kira Qaseh ni dia mampu sorok dr semua org. Tak kira la kwn baik ke blog ke apa. EKekeke. Tak tau plak Qaseh ada blog ke? So kiranya mmg sabar banget perempuan ni.
 
Dah la dia kawin, laki tak suka. Tp still dia sayang anak tiri dia. Siap bole tolerate gilir2 nk antar budak tu gi skolah. Kalu perempuan lain, laki layan mcm taik. Ada ke dia nk layan anak tiri die betul2? Jaranglah. Kesabaran dan kecekalan Qaseh tu la yang buat aku sangkut ngn buku tuh. Taknak lepas kalau boleh.  Tidur pn nk buat jd bantal busuk. Wakakaka.
 
A long the way, Fareez ni, laki si Qaseh ni ada prob plak ngn ex-wife dia. Psl hak penjagaan anak. So Fareez menang, ex-wife tak puas ati dan cuba nk meruntuhkan rumahtangga Fareez. Fareez ni plak dlm pada kata tak suka tak cinta, kalu bini dia kuar ngn lelaki lain. Tau pulak jeles membara2. Adoiai. Ase nk luku je kepala. Wakaka. Samala ngn hubbyaku. Kemain lg dlu aku tanya, tak jeles ke kalu cmni cmtu. Padahal kalu aku buat mulalah muncung sedepa. Ego ek lelaki ni. Hehehehe. Tu yg aku suka bc tu kot. Wakaka. Ada kaitan skit2 ngn aku. Cheh. Dan2. ;p..
 
Ex-Wife Fareez ni nama dia Shilea. Aku bayangkan Shilea ni muka mcm krisdayanty. Mmg ala2 playgirl la. Aku tak kata krisdayanti tu playgirl. I mean, Shilea ni watak penggoda, bernapsu tinggi. Mmg lawa. Menghairahkan. Shilea ni dh kawin lain, nama laki dia Fauzi. Fauzi ni plak gatal. Jantan hidung belang. wakakaka. So Fauzi ni plak aku bayangkan dia mcm Fauzi Nawawi. Kn Fauzi Nawawi tu mcm suka bwk watak2 mcm tu. Mmg Fauzi ni rampai Shilea ni la. Ada kes. Dh kawin pn dorg ni suami isteri yg pelik. Ish ish. Masing2 curang. Tp masing2 jeles. Pelik haku.
 
Tp Fareez aku nk bayangkan sape ek. Takdelah artis kt mesia ni yg sesuai. hik hik. Fareez ni lelaki tegas, tegap. Garang. Chengir. Ermm. Sapa ek. Mmg takde ciri2 kelembutan langsung. Fahrin ahmad takleh. Farid Kamil lg hancur. Remy Ishak takleh sbb dia muda. Fareez ni umo dh 30 lebih. So mcm dh nk2 senja skit. ahahaha. Takdela senja. Mcm matanglah. Kira mgkin Remy boleh. Tp kene buat muka dia tua, matang. Macho skit. Mcm remy ni aku tgk kekadang mcm gelojoh sgt. Nmpk beno ketidakmatangan die tu skit. Hihihi.
 
Then smpai la Qaseh termengandung, ada adengan paksa memaksa untuk buat anak. Kekeke. Tp Fareez tak sedar pn dia buat tu, smpai bole buat Qaseh mengandung. Ala lg pn halal kn. Smpai Qaseh lari ke Luxembourgh. Dan bersalin sorg2. Part bersalin tu aku mmg tak boleh blah. Jauh dr suami. Jauh dr Datuk dia, Makngah dia. Cuma ada seseorg yg related je yg menemani dia. Lepas tu dh la kene c-sect plak tu. Bersalin sorg2 pn aku dh sedih padahal laki aku kt luar je. Ni kan pulak. Mmg sorg2 Laki plak kt Mesia sana seberang laut. Jawooh. Huhuhuhu
 
Smpai anak tu dh besar br la dia balik KL. Part ni dh kendur skit la. Tp still, dia tak bersatu lg dengan Fareez. Dan bila pertama kali Fareez jmpa anak dia yg slama ini dia cuma tau Qaseh mengandung. Lepas tu dia carik Qaseh tak jmpe. Smpai bertahun2 tak jmpe tau2 anak tu dh besar. Dh boleh berlari. Masa tu aku sedih. Mcm nk menangis rasanya. Yela aku tros terbayang mcm suasana drama swasta ke. Slot Lagenda TV3 ke. Ehehehe. Cerita makin kendur sbb dh nk penyelesaian. Tp still ada scene2 yg touching2. Smpai bila bc tu tak sabar nk tau what's next what's next.
 
Wpn adalah beberapa part yg ada kelemahan dr segi bahasa. Terutamanya penggunaan bahasa inggeris. Tp aku ase this is gud enough utk Buku Sulung penulis. Well done ecah!
Tak sabar nk tunggu Dan Sebenarnya kuar plak! Hehehe. Nnti bgtau ye. Hehehehe. Oh ya, aku dh abis modal nk buat bc dlm LRT laa. Huwaaa. Kene cr novel lain nih. Heheheh
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

A Luncheon...

Hubby: Kat mana?
Aku: Kt opis la.
Hubby: Ada kt kerusi? Dpn meja? Dpn PC?
Aku: Aaaa (sebab pelik tetibe die tanya gitu), iyelah kt mana lg. (Padahal tgh layan mangga kt meja Kak Sariyah. Hihihi)
 
Lepas tu terus letak. Eh pelik. Pstu aku tgk die online tp status die oren = Away. Ish. Aphal plak nih. Aku tepon hubby aku balik.
 
Aku: Abg dekat mana?
Hubby: Dekat opis la. Eh jap jap. Nnti abg call balik. Ok
 
Erm. Pelik sungguh. Lepas tu dia tepon balik.
 
Hubby: Rupanya dekat tang ling ada kedai ikan bakar sedap eh?
Aku: Bkn yang u bwk i dlu tu yg ada goreng pisang tu. (Tetibe aku pun teringat, itu bukit aman. Tang Ling kn yg kt klinik tuh)..
Hubby: Bkn, tu bkn lah
Aku: Ooo yang tepi klinik ada bwh tu KTMB tu eh?
Hubby: Haaa...
Aku: Kenapa nk mkn situ ke?
Hubby: Arrrrr jap2 nnti i call balik....
 
Herm.... Ok takpa kita tunggu.
 
Hubby: Jom lah kita gi mkn sana.
Aku: Ok u nk kuar skg ke?
Hubby tak lg 10 minit tunggu kt LRT dpn opis u tu.
Aku: Ok.
 
Ok ni suatu cerita di suatu tengahari (Tengahari td, br je. Hehehe) Setelah sekian lama. Asenye before puasa aritu kot last mkn sama time lunch. Lepas tu takde dah. Hubby aku busy. Mmg dia hari2 pn busy. Tp hari ni dia senggang skit.
 
Ha aku ada cerita. Kelmarin kul 3 ke 4 cmtu hubby aku call. Hari isnin. Hubby aku ckp ada member dia, India meninggal. Tetibe collapse. Mamat tuh ada history Operation By Pass jantung, jadi tak hairan lah dia meninggal sebab jantung. Tp still kene post morterm jgk sbb baru umur 44.
 
Lepas tu smlm, masa on the way nk bli brg2 masak, hubby aku balik awal skit smlm. Aku pulak dtg melawat Faidz, dia kene chicken pox, berjangkit dengan anak2 sedara dia la (Firdaus dan Hafiy yang dah pulih dr Chicken Pox). So hubby aku kata masak kt situ jelah. Aku pn since apa yg dia suruh masak tu senang. Ok jelah. Kalu susah mau aku muncung jgk. Warghahahaha. :p. So dia kata, masa kt opis td (selasa) kwn2 pn story2 la psl india tu. Kesian dia kata. Masa diorg cuba nk call bini mamat tu, tak dpt. So diorang dh tunggu lama, so tepaksa tepon rumah. Yang ada cuma anak simati dan nenek. Nenek pulak tak reti ckp melayu/english. So tepaksa bgtau anak si mati yang bapak dia dh takda lg. So cm kesian la. Budak tu dlm darjah 5 kot. So bila keluarga si mati dtg hospital nk tuntut mayat, marah lah diorg dekat kawan ni yang talipon bgtau ckp bapak budak tu dh takda dekat budak kecik. Mmg la ikotkan kesianla budak tu kecik2 dh kene dgr the killing truth. Tp nk wt cemanakn. Tp tu la kengkawan office hubby ckp. Kalau ada benda2 emergency mcm tuh, jgn la sorg dua je yg dtg teman mayat/jenazah. Kene berkawan2. Sbb nk kene face family si mati kn. Buatnya diorg angin ke amuk ke. Tak ke terkulai sorg2.
 
Mamat tu tgh borak2 tetibe rebah. Dlm kete on the way gi hospital lg dh mcm sejuk2 biru2 dh. So smpai2 hosp mmg doktor tak boleh buat apa. Kesian, tapi dah ajal....
 
Takdela sbenanye aku tulis entry ni sbg ingatan kepada hubby aku. Dia tak romantik. Jauh skali menunjukkan sifat penyayang lebih2. Tp kadang2 aku lupa apa yang benda2 kecik yang dia buat untuk aku. Sepatutnya aku igt. Dan hayati. Ewah hayati pulak. Contohnya makan tengahari tadi, Terima kasih abang. It means a lot! Aku bkn nk buat cerita sedih ke apa. But dgn dh hampir sebulan lebih tak dpt gaji. Bayangkanlah bape je yg ada. Tp aku sanggup bayar duit mkn td. Wpn separuh jelah. Haha. Mahal woo mkn situ. 2 org mkn rm18. Sedap mmg sedap. Lenkali bang, kalu u nk bwk i kuar mkn. Kita mkn kt MARA jek. Ikan bakar nasi sayur sorg RM5. Air sorg RM1. Br RM12. Tmpt pn selesa. Sejuk. Sedap jgk. Wpn tak byk pilihan lauk. Hihihi...Eh tp beza RM6 jekn. Sbb td ada masak lemak perut lg. lepas tu sambal tumis petai....
 
Lepas tu masa hari ahad aritu. Br lepas berselisih paham skit. Wakaka. Takde apa la. Small matter. Lepas kejadian dpt mkn free tu. Kami nk seberang jln nk gi ke kereta. Aku tgk seberang tu ada kedai buah. Tak igt jual buah apa ntah. Salah satu nya buah rambutan. Aku tgkk je buah tu. Aku perasan hubby aku tgh tgk kete nk seberang. Lgpn br lepas perang. Sorg utara. Sorg selatan. Hik hik.
 
Lps balik hubby tros nk kuar. Nk gi pasar katanya. Aku pn oklah. Buat la kemas2 apa yg ptt sikit2. Lepas tu dia balik die bwk Rambutan! Aku tros tanya. Mcm mana u tau i nk mkn rambutan. Tp dia jwb. Murah. 2 kilo RM5. Tak tau la die nk sorok dia bli sbb dia nmpk aku teringin ke. Atau mmg btol2 dia bli sbb murah ke. Atau masa nk seberang jln tu mmg aku terckp, eh rambutan. But walau apa2 pun. I know he did that because of me.
 
Tak kira apa pun, i tau u sayang i. ;p... If only u read up until this point lah. ;p
 
Oklah tu je. Ingatan buat suami. :D

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Macam Ni Kengkawan..

Wakaka boleh tak aku mls nk reply kommen marina ngn ida. Aku post entry baru. Bkn apa aku tgh pump ni patu sambil online. Jap lg nk gi keje. Mls nk masuk blogger / blog. Aku post  dr email jela.
 
Aku nk gi outstation bulan dpn. Tmpt tak sure lg laa. Aku nk bwk hapiy ngn firdaus. Lgpn susu aku tak dpt menampung kalu tinggal hapiy. Ckp utk 2 hari siang je. Abih tu mlm lg nk kene pikir. Aku tak tau la kalu dlm sebulan ni aku perah2 ckp. Tp sgt sedikit and aku tak ase well prepared. Lgpn aku mmg jenis takleh berjauhan ngn anak. Huhuhuhu. Wpn bila dh kene tinggal tu aku hepi jerk. Tp masa nk meninggalkan tu mmg berat ati. Tak kira apa org nk kata. Kata aku ni terok la. Tak profesional la. Mengada2 la. EHehehe. Dorg tak kata pn. Aku yg terasa mcm tuh. Huhuhu.
 
So aku nk bwk jgk anak2 aku. Kene baya lebih utk hotel pn aku sanggup. Wpn sbenanye aku ni bknnya berkemampuan sgt. Huhuhu. Kuyu pn kemungkinan ada kerja pulak wiken yg aku kene outstation tu. Pastu adik aku ika kalu nk bwk. Kene la bwk skali zayed ngn faidz kn. Patu cm kesian lak kt khalid nk tinggal dia. Pstu mcm. Eh takkan nk bwk sume. So memacamla aku pikirin skg.
 
Takpe. Tp aku sgt psti, Allah akan bantu aku buat keputusan yg paling munasabah. Aku buat ni suma kerana Allah. Kasih dan sayang aku pada anak2, suami, adik2 suma kerana Allah. Muahaha. Eh aku poyo ek? Huhuhuhuu....... InsyaAllah. Korg doakan aku ek.

Entry ni khas utk ida n mena. Sbb korg yg komen. Hik hik. Okeh gtg

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

November 17, 2009

Ruang dan Waktu..

Aku perlukan ruang.
Untuk berfikir.
Mana yang baik.
Mana yang tidak.
Mana yang perlu.
Mana yang tidak.
 
Waktu semakin hampir
Tapi aku buntu
Apa yang aku mahu
Apa yang aku paling gembira untuk lakukan
 
Mungkin ini sebuah ruang
Untuk sedikit waktu
Untuk aku dan diriku
 
Tapi hati kecilku tak mahu
 
Aku masih perlu lagi waktu
Dan ruang
Untuk aku berfikir
Perlu atau tidak
Baik ataupun tidak
 
Ya tuhan berikanlah aku petunjuk dan kekuatan
Menghadapi sebarang kemungkinan.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

November 15, 2009

Hafiyyyyy....

Layan video jer.. Nk cite panjang malas. Hik hik

video

video

video

My 3 Most And I...

Hari ini hari Ahad, dan kami baru jmpe tmpt br best utk mkn. Hubby kata tmpt yg kami bese mkn tu lg best. Kt Melawati blakang Caltex. Tp aku ase tmpt yg kitrog mkn ni kuah dia best. Roti dia tak muak mkn. Dan tmpt mkn kt tepi Giant permata ni mmg Ramai gilos org. Smpai nk duduk pn kene brator. Dh dpt duduk kene share plak ngn ntah sapa ntah.

Siap borak2. Auntie tu tanya aku. 2-2 Lelaki ke. Aku ckp ha ah. Pstu Auntie tu ckp sama la ngn dia. Tp die smpai 5 lelaki. Last 2 br pompuan. Ishhh dlm ati aku takkan nk beranak smpai 7 kali. Wa wa wa wa.

Lepas tu kami pn mkn. Sogan lak makan dpn org nih. Lg sogan Auntie tu dok la taksub tgk anak2 aku. Agaknya Auntie tu mmg jenis suka budak2 kot. Laki dia lg pulak. Firdaus mkn comot siap tolong lap2 kan. Auntie ngn Uncle tu mcm dh besela kt kedai tu mcm suma org kenal kot. Dok tegur2 borak2. Buat2 lawak. Smpai aku pn tergelak skali. Memula cm takdela ramah tamah sgt. Tp lama2 mcm ramah2 jgk skit2. Hi hi hi...

Pstu abis mkn. Siap tetibe nk byr Auntie ngn Uncle tu ckp. Ok korg punya member dh byr skali. Tu la pointnya sbenanye. Kami dpt mkn pree. Warghahaha. Aku dok kagum la. Mana penah wei kt KL mkn ngn org tak kenal patu dia blanje. So aku dok ulang2 ayat yg sama kt Hafiy ngn Firdaus. Abah dorg cm bengang2 je ngn aku. Mcm jakun giler. Ala die takpela dh bese kot cmtu. Aku tak bese ok. So jakun la skit. Tros dan2. Patutla muka Auntie ni mcm kenal je. Tp dlm atijela. Hehehe


Tunggu punya tunggu. Smpai tetido hafiy. Aku suka gila post ni. Nmpk comel. Hehe

Dlm pangkuan abah. Abah hafiy br lepas majuk ngn mama. Ntah hape2. ;p
Firdaus yg dh nmpk mcm big boy. Tp lately dia nk dokong taknak jln. Adoiaii. Nmpk gaya mama kene singgah umah umi mama la tiap2 ptg smpai abah balik. Huhu. Dia nk tumbuh geraham. Punat dh ada tp tak kuar2 lg. Tu yg asek meragam je mcm baby.. HUhuuhu


Sukati dia je kejap nk dok dpn. Kejap nk dok blakang. Huhu

`Hapiy yg nk bgn mcm org tua. Mcm la badan dia dh bole handle sendiri. Ish ish

Cubaan utk amik muka hapiy dr dpn tp tak brjaya

Berjaya tp muka mama lak tak comel. Huhu

Dlm tiga tu sorg je dh mandi. 2 org tu blom gosok gigi dan blom mandi. Sapa pandai cuba teka? Hahahaha
Tadi aku takleh nk smbung sbb firdaus tgh ngamuk lak. Ishhhh. Skg takleh gk sbb Hapiy lak. So ini jela nk cite ko. Daaaaa

November 13, 2009

Panggilan Dari Rumah Allah

Sejak sebulan yang lepas, tak igt aku bila 1st time aku tau parents aku nk gi haji, hari2 aku call diorg tanya persiapan. Tanya dh kompem ke belom. Aku lak yg risau2. Bila ada org buat haji, memang itu sesuatu yg sgt baik bagus dan semua orang akan mendoakan. InsyaAllah...
 
So setiap kali aku tanya, mula2 mak aku eksited jgk. lama2 die mcm malas nk jwb. Nk taknakje. So ke terujaan aku tu pn kendur la sikit. Hihihi.
 
Pg2 khamis (12/11/2009) Aku fikir nk menglangsaikanlah tugas kt rumah aku skit2. Then tengahari br pegi rumah mak aku. Lgpn hubby aku kerja pg. Dia cuti halfday. So aku pikir nk pegi dgn dia jelah. Mak aku pn bknnya buat kenduri apa. Pakcik2 aku yg katanya nk dtg tu pn tak bertolak2 pn lg dr kampung. Seorang Makteh aku br lepas bersalin. Seorg plak br lepas keguguran. Jadi aku menjangkakan tak ramailah yg datangnya pun. Belah ayah aku pulak, hanya nenek dengan atuk je janji nk dtg. Yg lain takde ckp apa2 pulak. So aku pn lepaks2 la. Mak aku pn takde call. Firdaus pn demam balik. Pastu mcm tak berapa sehat kesian pulak nk hantar nursery. Kalu hantar kompom mama tak kemas rumah pn. Kompom mama tdo. ;p. Hafiy pn mcm tak berapa sihat jek. Tak tau sbb apa. Tp dia tak demam. So mcm merengek2 lah 2 orang jebon kesayangan mama tu. Takda apa pn sgt mama boleh buat. Habiskan cuci kain, n gosok bj kerja abah je. Bj kerja mama pn tak smpt mama nk buat apa2. Tak kisahlah tuh.
 
Dlm kul 1130pagi mak aku pn call ckp nenek dh smpai. Aduh. Cmne nih. Call hubby, dia ckp die balik dlm kul 1230. Gedebak gedebuk Kul 1tghari hubby smpai umah. Dia ckp dia nk smyg dlu. Aku terlupa period aku dh kering. Boleh plak aku buat selumber wawa jek. Tunggu hubby smyg. Tak terpikir kt umah mak aku sure jem nnti nk smyg. Ramai org kn. Lepas tu masa smpai umah mak aku memang mcm kelam kabut pn. Kul 3 br smyg. Aku pn tak tau kelam kabut apa. Tp yg psti aku tak nampak mana bag2 mak aku ni dh packing ke belum? Jd aku pn buat donno jelah. Lepas smyg tu sorg2 pakcik2 aku dr kampung smpai. Pakwan, Pakcik Makcik, Pakwee. Pakngah Makngah. Ramai jgklah. Nenek Atok, Ateh, Moksu Poksu. Kira adik badik mak ayah aku jelah. Tp tak semua. Pak itam, mak itam. Mcm2lah isu ada yg merajuklah. Suami balik lmbtlah. Takkisah lah tu yg dtg pn kami dh berbesar hati. Sblm2 tu ada la kwn2 mak ayah aku dtg secara berasing2an. So mmg Murah rezeki mak ayah aku la. Harap siapa je pn yg dtg atau tak dtg. harap2 diorg mendoakan mak ayah aku ek. Smoga korg yg bc blog aku pn sama ek.
 
Dh lepas asar tu hubby ajak balik. Lgpn firdaus makin panas. Hafiy plak mcm keluar chicken pox tp dia tak demam. Aktif mcm biasa. Kalu firdaus dlu dpn aku ngn mak ayah aku je die tunjuk pndai. Kat org die tak tunjuk. Hafiy ni aku tgk sgt friendly plak. Sapa je pegang die tak kisah. Lepas tu siap tegur2. Paling tak tahan ditunjuknya pulak aksi2 merangkak2 dia tuh. Makin jauh dh merangkak dh. Adoiai. Sume org cm tak percaya. Tp yelah die dh 5 bulan. Tp bdn je kecik. Siap kdg tangan die tak pandai nk pegang2 lg. Si ulur je mulut sbb nk masuk brg dlm mulut. Adoi aii. Mcm main cari gula dlm tepung lak aku tgk. Hahahahah.
 
So kami smpt balik rumah. Smbil aku mandikan anak2 dan diri sendiri. Hubby tdo. Lepas aku siap smyg aku kejut hubby ajak gerak. Masa tu dlm kul 430 cmtu die start tdo. Aku tanyal a nkgerak kul bapa. Die ckp 630. Sbb ayah aku taknak kuar awal2. Nk kuar lepas magreb. Aku mcm skeptikal je. Mcm tak smpt. Patu kul 530 aku kejut hubby ajak gerak jgk skg. Aku mcm dh risau2. Tak keruan. Aku rasa aku dh mula panik kot masa ni. masa balik rumah tu smpt la aku online kejap layan ida ngn gurlz yg komen2 post aku. Hiks Memang peminat setia btol kn dorg tu. ;p
 
Nk keluar tu hubby takde selipar lak. Siap singgah jusco tuh bli slipar. Smpt lg aku plak nk terberak. Singgah berak jap. Pstu dlm kul 640 br smpai umah mak ayah aku balik. Pakcik2 aku yg nakal2 tu dh sound2 hubby aku. pertama die kene jd ketua rombongan sbb kira die anak sulung la kn. kedua. dia kene azan.
 
Wpn sebetulnya anak sendiri la kene buat. Adikaku khalid ok je kot. Tp dh ada org nk buat. Dia pn takdela ckp apa2. Adik aku Lala MIA. Hubby aku plak die lurus skit. Org dh suruh die terus buat je. Tak pandai membantah. Hehehe.
 
Lepas siap2 solat tu semua. Atok aku n nenek aku dh risau2 dh. Patutnya kul 730 dh kene ada dekat Kelana Jaya. Tp ni dh kul 7. Tp takde sapa pn nk gerak lg. Sib baik magreb cpt. Dgn tak semua org dh smyg. Atok aku pn mula. Bc doa selamat. Doakan mak ayah aku selamat pergi dan selamat pulang. Aku sedih sgt time ni. Tak tau napa. Ayah aku sure sedih, bapak dia sendiri doakan die nk pergi haji. Atok aku pulak. Die belum pernah jejakkan kaki kt sana. Mgkin dia tak mampu. Aku jd kesian. Aku jd sgt sedih. Overwhelm dgn perasaan2 tu. Aku tak tahan. Jd aku nangis. Lepas nangis lega la sikit. Bila aku tgk nenek aku. Atok aku. Aku doa moga Allah bukakkan hati diorg. Bukakkan hati anak2 diorg. Utk bawak diorg pergi haji satu hari nnti. Amin...
 
Lepas tu dlm kul 720 tu hubby azan. Lepas azan tros kuar. Dlm kete mak aku naik kete aku. Ayah aku drive sendiri. Sume org dh risau2. Roger2 aku since aku anak sulung suruh nasihatkan ayah aku. Well, i know my dad. So i just let him be. I know he wont listen. ;p. So hubby jd ketua rombongan. Since kami bawak mak aku. Aku dpt ase dia tense sgt. Die jd fully occupied sgt dgn job baru die tuh. Mata pandang dpn je. Panic smpai tersalah jln. Nk masuk duke smpai tak tau kt mana. Aku tau kalu aku ngomel2 msti die marah. Nk kene maki mmg la kn. So aku pn cube jd co-pilot yg terbaik skali. Aku tunjuk jln. Bila die suruh call ayah aku tanya die kt mana aku call. Ikot mana benti mana. Mmg die asek mcm gelabah. Bila salah jln siap marah2 diri sendiri. Sib baik mak aku tak kisah n dh tau perangai menantu dia tu.
 
Dlm perjalanan. Mak aku br teringat kt adik aku Lala. Akupn terlupa sungguh psl Lala. Sorry Lala. Pakwee aku ckp dia dh call sblm gerak. Lala mcm br bgn tdo. Aku tak tau la mcm mana. Aku tak tau la salah aku ke. Tp aku ngn mak aku cuba call Lala tp tak dpt. Lepas tu mak aku sms je lala. Mak aku ckp dia akan doakan Lala masa dia kt sana. Sebak aku. Nk buat cemanakan. Kami doa moga akan ada kehidupan yg lebih baik utk dia. Kami doa agar dia tak lupa tuhan. Amin...
 
Smpai2 Kelana Jaya barulah hubby aku boleh senyum2. Haih sabar jelah. Smpai2 azan isyak pn berkumandang. Tros la mak aku tuka pakai ihram dan smayg tros. Ayah aku plak dia smyg jek. Tapi die taknak pakai ihram. Kami semua dh risau2. Yg ada kira pakcik2 aku tula. Kecuali pakngah n pakitam. Adala sedara arwah atok dlu pn dh standby kt sana. Bg kata2 nasihat amanat skit2. Sbb dorg dh berpengalaman.
 
Dlm kul 9 ayah aku rilek lg pakai tshirt. Padahal nk daftar kul 930. Aku dh bising siap mrh2 ayah aku. Dia bole nk byk2 tanya time bli sim kad kt tepi masjid Tabung Haji tuh. Adoiaii. Mak aku plak dpt tag nama tros simpan dlm beg. Adik aku khalid yg tak pernah marah tu tros, UMI PAKAI LA TAG TU DIA BG BKN SURUH SIMPAN!. Herhh. Suma org geram sbenanye bukan marah. Mak ayah aku mcm rileks sgt. Hehehee. Tp mak ayah aku eksited sgt smpai tak kisah org ckp apa. Tp aku tgk mak aku, aku tau die tgh pikir psl Lala. Ayah aku plak fikir psl Ika sbb Ika tak dpt balik, dia tgh exam.Faidz adik aku yg bongsu pulak sedih2. Dia nk ikot. Kesian plak aku. Lama ni ayah n mak aku pergi. Balik nih aku nk ambik dialah. Takpun aku nk suggest kt hubby nk tdo kt umah mak aku. Kesian lah kt adik2 aku. Aku nk amik Faidz je kesian kt Zayed. Nk amik dua2 kesian plak kt Khalid. Nk tdo sana. Apa ceria kain baju menggunung kt rumah aku tuh. Adoi ah. Nk ajak diorg tdo umah aku Khalid kompom taknak. Mak aku br blikan die katil n tilam br. ish ihs ish. Cmno.....
 
Lepas kul 915 cmtu br ayah aku naik mesjid. Mandi tuka ihram. Segak betul ayah dgn tuala gebang tuh. Tp lama2 jln2 peluh2. Dh nmpk perut boyot. Kekekee. Comel... ;p
 
Kul 930 diorg pn beratur. Dr jauh aku tgk diorg pergi. Paling kesian aku kt Faidz. Suma org dok tanya faizd ok tak ni. Dia ckp die ok. harap2 die mmg ok....
 
Dan pg td kul 11pg. Zayed dpt sms. Umi n ayah kami dh selamat smpai kt Jeddah. Mak mertua aku pn call, dia ckp lepas ni teros pegi Masjidil Haram. 8 jam perjalanan dlm bas. Takpelah penat. Penat kerana Allah... ;)
 
Aku tak tau la. Aku ptt sedih gembira. Tp yg pasti aku sgt bersyukur diorg dpt pergi jgk ke sana. Moga2 diberkati. Moga2 dipermudahkan urusan. Moga2 ditunjukkan jln. Moga2 Allah menerima ibadat Umi dan Ayah. Moga2 mereka dpt haji mabrur. Amin....


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

November 12, 2009

Fwd: Baby Luqman...

Aisey tersilap mail blogging daa..ahahahha

---------- Forwarded message ----------
From: Siti Fatimah Khairiah M Amin <sitilemon2@gmail.com>
Date: 2009/11/12
Subject: Baby Luqman...
To: Shahrun Hisam Mohammed Saif <>


Aku suka gmbar ni. Anak sapalah yg suka sgt nih.
 
Sori ida aku curik. Hik... Sbenanye byk lg aku suka. Tp yg ni i can't help it lah. Kne curik. ;p

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin



--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Hari Ini

- Ada crazy sale kt fabuloumom. Ase mcm nk gila nk gi. Huwawawa. tp kalu gi ase mcm tak ckp masa lak. Lg 3 minit je nk bukak nih. Huhuhu
- Aku cuti ptg ni nk gerak gi KJ. Tghari ni mak aku buat mkn2 ahli klorga jek. Tp mcm mls nk gerak gi umah mak aku awal2. Wakaka
- Buat house chores yg kononnya ditinggalkan masa balik kg aritu. Br settle sidai kain. Lipat kain mcm ada sedikit mls. Apatah lg nk vacum n mop lantai. Hehehe
- Ase mcm nk ikot gurlz gi crazy sale tuh tp dia kt SA. Jawooh tuuu. Huhuhu.
- Sonok tgk hapiy jln2 sekeliling rumah. Br dpt 2 3 tapak pakai lutut jln. Selebihnya mengesot. Tak record plak tarikh dia ngesot n dpt lutut. Sbb mcm tak penting sgt n mcm tak sure sgt. Ase mcm awal2 lg die dh start gerak. Tp ni dia dh 5 bulan br nk rekod mcm tak fair plak kt dia. Because he manage to do all those earlier. Takpelah. Nnti rekod his first step jelah kot. Firdaus mula2 jln 1 tahun 2 bulan. 1 tahun he got his first step but after that he stops sbb mcm gayat ke hapa. He formerly walks on his 1 year 2 months birthday kot. Hik. ntah. Lebih kurang la. So hafiy still got looooooooong way to have his own steps. Mama will not force you on that. Hehehehe. ye lah tu. ;p
- Firdaus kalu nk mula makan msti Allahuma bariklana. Pstu tros mkn. Hahahaha. 1 keje lak mama kene sambungkan. Pstu mcm masa mkn ada hubby ada firdaus. Aku sorg2 pompuan tp aku yg baca doa. Mcm tak kena je kn? Hahaha. Erm. Takpe lain kali i akan pakse hubby i. Tu pun kalu die nk. Kalu dtg tantrum dia.. .Hmmm.. Yes my hubby pn ada tantrum jgk kadang2. Eleh jgn kata my hubby. I myself pn ada. ;p....
- Masa simpan hasil perahan pg td. Mcm nk senyum tgk my EBM stok. Alhamdulillah. Wpn tak byk mana. Ada 7 ke 8 pack yg 3oz tu. Ada 2 pack yg 2oz. Ada lg 3 pack 3oz kt nursery. Ada 6 pack yg 3oz kt umah mak aku sbb aritu aku manage kt sana jek. Since aku lepak umah mak aku lama. Takot aku penat klau nk smpai umah. Nextweek that 6 pack going to be sent to nursery. So jumaat ni pakai yg ada dlm peti ais je. Yeyyy. Wpn tak byk tp at least aku ase confident skit la utk minggu2 yg mendatang. Jap eh aku kira. ade lebih kurang 52oz sumenye. Last week hapiy minum 5pack je sehari. Up until this week. Tu yg byk berlebih tu. Alhamdulillah. But we never know what's going to happen kan. So kene terus perah slagi boleh perah. Caiyok2.
- Haritu hubby call mak dia. As usual mak die pn tanyalah state hafiy. Adakah he is still breastfeeding. Hubby ckp yes. Tp dia mcm tak tau nk jwb sgt. Lgpn bini dia dok komplain2 tak ckp tak ckp. Pstu bila mak die tanya cukop ke susu? Pstu dia jwb. Mcm tak ckp sgt. Pstu bila mak die tanya lg abis tu mcm mana? Guna jelah apa yg ada. Wakakakak. Kalu kau jd mak dia apa ko rasa? Agak? Atau mcm mgkin risau. Hish cucu aku ni ckp mkn ke tak ni. Kn kn?
- Pastu aku pn balik kg. Aku pulak kene tanya. Ko bg susu badan lg kt hafiy? Ha ah. Kata aritu tak ckp? Tak nangis ke budak ni tak ckp susu. Eh apalak tak ckp mak. Sy mmg pastikan kt nursery hari2 ckp. Tak pernah2 lg la tak ckp. Alhamdulillah. Cuma mcm kais pg mkn pagi. Kais petang mkn petang lah mcm tu. Ya Allah. Kesian cucu nenek. Aku mcm. Erm. Dlm ati jelah. Aku salah ckp ke? Huhuhuhuhu. Tp takpe as long as die tak pakse aku bli FM aku dh cukop berpuas ati. Hiks.
- Smpai umah biras aku which is kakak ipar hubby, aku cuba meracon kak ipar aku plak utk BF anak die. Kekekeke. Ntah aku ase kalu aku dpt buat lg ramai menyusukan anak dorg. Aku ase puas. Mcm aku ni ada tokoh jd consultan tak ?Hahaha. Takde langsung sbb aku mls nk buat research sgt. Apa yg aku tau kebanyakkan research dr ida ngn gurlz.
- Pstu aku ckp ngn hubby. Balik ni kite bli FM nk. Ntah aku mcm tertakot plak bila mak mertua aku ckp kesian kt hafiy tu. Yelah. Mcm nk memaksa sgt hafiy BF. Aku siap tekad. Aku akan bg je apa yg aku ada. Kalu hafiy tak ckp aku akan amik cuti / balik amik dia time tu jgk. Tp bila tertakot tu aku cm lupa tekad aku tu. So hubby pn kata kt aku. Taknak ah. Kenapa? Abih u bli bpump ratus2 tu pstu u nk bli FM lak. gila ke? Wakakaka. Terkene batang idung aku skali. Kalu aku takde melabur kt mana2 ok aa kn. Hiks. Apa la aku ni. Br lepas melabur nk tertakot lah hapelah pulak. ;p.
- Sumer psl umah anak2 je kn. Takde pn psl kerja. Hiks.
 
Okeh aku nk sambung kerja. Aku ni lepas gian jerk nih. Hihihi.
 
Ok babai

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

November 10, 2009

It's Confirmed!

12/11/2009
 
7:30ptg Menunggu di Kelana Jaya
9:30mlm Check In
 
 
13/11/2009
 
1:30pagi Penerbangan berlepas ke Mekah
5:10pagi Tiba di Mekah (Waktu Mekah)
 
22/12/2009
 
1:00pagi Check In di Madinah
7:00pagi Penerbangan berlepas ke Malaysia
8:00mlm Tiba di KLIA untuk dijemput oleh ahli keluarga
 
Sekian terima kaseyyyyyyy.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

November 09, 2009

Balik Kampung Nov 2009

Mcm biasa setiap bulan kitorg memang akan balik kampung. Kira mmg akan cari time la. Mak mertua aku pn mmg expecting anak bongsu kesayangan dia tiap2 bulan. Jgn smpai bosan. Wakakaka.
 
So wiken baru ni kami balik kg. Abg ipar aku pn br dpt anak lg. Anak kelima and lelaki lg. Comel. Serupa ngn abang dia. Sama la mcm hafiy. Lahir2 suma kata serupa ngn abang dia. Nama pn cetak yg sama mak mertua aku kata. Patu kami gi kenduri kahwin kt perak. Kenduri kahwin org tua2. Kekekek. Takde pakai bj pengantin pn. Lauk pn lauk pauk biasa je bkn nasi minyak pn. Tp kami smpai lmbt skit, sbb apa ntah. Lepas tu takde pinggan. Padahal lauk sup tulang lembu. Pergh. So mcm tak layan sgt la mkn dlm pinggan polysterin (aku mkn pinggan betul, sbb org kg pakse2 aku mkn dlu since aku bwk baby. Dorg lak main2 ngn baby aku. Ntah sapa aku tak kenal. Warghahaha. Mak mertua aku lak borak2 dlu. So mak mertua aku mkn pinggan polysterin.) Tp still aku amik lauk skit je. Padahal tu lauk favorate aku. Sub tulang org banjar. Sbb apa aku suka? Sbb kalu tgk kuah die kaler jernih. Tp rasa die wallah. Mgkin stengah org takleh trime kot. Sbb org banjar ni stail die. Die rebus dlu tulang/ayam yg nk buat sup. Patu buang dlu kuah rebusan pertama. Lepas tu br masak balik cm bese. Sbb tu kuah die jernih. Patu bila tumis bawang, die tak tumis smpai kuning2, tumis skejap je. Tp aku suka rasa die. Mgkin sbb tu lah aku ditakdirkan kawin org banjar kot. Wakakaka. Cm klaka lak statement tuh. Tp sbb kn malu, aku mkn sepinggan jelah. Patu lepas lepak2 kejap kami pn balik. Lepak2 umah abg ipar aku yg br dpt anak tu kejap. Dlm kul 4 mak mertua aku ajak balik sbb die nk gi pasar...
 
Smpai2 bandar sg besar mak mertua aku nk singgah MAHA. Kali ni MAHA buat kt sg besar. Smbil agih2 bantuan kt org2 yg memerlukan. Sg besar ni penuh ngn petani2. Baik yg buat sawah, buat pokok kelapa sawit. Bkn buatlah. Alah aku malas la nk betulkan ayat. Hehehe. Pstu penternak Lembu, kambing, kambing biri2. So bantuan2 dr segi nk tolong dorg usahakan pertanian dan penternakan masing2. Aku smptlah tgk Noh Omar dr jauh. Kwn mak aku tu, masa skolah teknik. Tp die tak kenal mak aku. Die kenal kwn mak aku. Sbb kwn mak aku tu ex-gf dia. Wakakaka. Lebih kurang tgk sana tgk sini. Eksaited org situ gi MAHA. Sbb hubby kata bkn slalu event2 gitu wt kt kg kn. So mmg org kg ramai2 kuar gi MAHA. Smpai pasar pasar pn tutup. Agaknya sume org nk gi MAHA. Aku tgk org je ramai. Gerai nya 2 3 kerat je.
 
Balik MAHA singgah pasar. Balik pasar dh dekat magreb. Mak mertua aku smyg msk. Aku mandikan anak2 n diri sendiri n kemas2. Dlm kul bape ntah kami pn pulang ke KL. Smpai KL tros aku tdo. Warhahaha. Hubby lak layan tgk tv sbb firdaus taknak tdo. Kul 4 aku bgn br la Firdaus tdo. Angkut die masuk bilik. Hubby kata dlm kul 330 cmtu br die tdo. Ish ish. Patu kul 7pg firdaus dh bangun ajak tgk tv lg. Ish ish. Haru biru lah cmni.
 
Pg td bwk hafiy gi injek. Patu lepas injek tgk die mcm ok. Sbenanye tak brape nk ok pn tp aku ngn hubby ada plan. Wakakaka.
 
Lepas tu hantar dorg gi nursery. Patu tros gerak gi Pavilion kt Bukit bintang. Aku ngn hubby nk tgk papadom. Sejak firdaus lg. Kitrog tak pernah spent kan 1 hari utk dating. Even nk gi pasar time wiken2 pn hangkutla Firdaus time dia kecik2. Time ada Hafiy ni lagilah. Aku dok umah je, hubby je yg gi pasar. Kalu gi k4 ke tesco br la hubby angkut suma. Sbb aku kalu tak bwk kuar jln nnti aku meroyan. Wakakaka.
 
So konon2 this is so called dating la. Yg klaka td nk pegang tgn pn malu2. Hahahaha. Dah agak lama la tak dating. Ala stakat balik2 keje singgah bli2 something kejap2 tuh ada la. Tp mana de pegang2 tgn.
 
So smpai2 bli tiket. Bli hotdog sbb lapa. Bli air sbb haus. Pstu masuk.
 
Smpt tgk babak Saadom bukak gerai. Patu ada cina suka mkn nasi kandar. Pstu bini dia bersalin. Pstu die bukak byk2 francais. Pstu tak smpt spent time ngn anak bini. Pstu bini dia mati eksiden. Pstu anak die dh skolah menengah. Pstu bini dia dtg mcm antu. Ckp2 ngn dia. Padahal org lain tgk die mcm org gila ckp sorg2. pStu anak die masuk universiti. Pstu die nk kontrol anak die 24/7. Jd stalker. PStu smpai vanida imran tegur dia. Pstu kring kring. Nursery called. Kira br sejam tgk la tu. Huhuhu
 
Katanya hafiy nangis2 taknak benti, taknak tdo taknak susu. Huhuhuhu. Apa lg kami pn angkat bontot balik amik anak2. Buat2 apa yg ptt. La ni br la hafiy tdo. Kasi die direct feeding br die nk. Tu pn die taknak belah kanan sbb kaki belah kiri dia sakit. So br belah kiri jelah. Huhuhuuhuhuhuhu.
 
Cian hafiy. Firdaus cm besela brain developemnt die makin menjadi2 2 3 hari ni. Dh pandai recite 1 2 3 4 5 BM BI sendiri. Pandai ikot baca doa mkn. Hahaha. Itu yg ko pandai dlu ek. Patu aritu hubby kata die follow kt tv bc al fatihah. Patu kalu dgr lg wonderpet dh pandai skit2 follow. Nk yg lagu BI. Lagu BM tak main ko. Kemain lg ek. What's gonna work? Eeemmmwoooon. = team work. Taktau napa jd mcm bunyi worm2 lak. Hahahahaha.
 
Ok tu je update. ehehehe. Babai

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

November 06, 2009

What I've Learned In Blogging World?

Gaya adik aku khalid : 1st of all, erghhh who cares?????!!!!!
 
Hahahaha.
 
Aku sbenanye dlu tulis blog saja2 n bgtau member2 terdekat, PAKSA mereka baca. Hahahaha. Masa tu kami bertiga je. Aku Hannan Ida. Asenye Hannan yg start. Patu Aku n Ida follow. Cm kami ni kawan baik rapat. So bila dh abes U, kami gunakan blog as to update each other. Tapi lama2, tinggal aku sorg2 je. Baik hannan mau pun ida, dorg update bile perlu je. Aku plak mcm suka merepek2 ni. Hehehe. It eventually become a hobby plak.
 
Then lama jgk la aku ida n hannan. Tak lama masuk la member2 lain. Mcm gurlz, dia aku tak tau die follow sape. Tau2 dh ada blog. Patu sape ntah lagi. Adalah. Tak igt. Haaa Mr.Tapi. Kelah. YG tu je yg aku tau n bc la.
 
Kira dlm 3 4 tahun jgk blog aku hanya utk kwn2. Takde peminat lain. And asenye mcm hanan ida gurlz masih setia. Dan ramai lg budak2 utm yg kwn2 aku semuanya. Alah dh slalu sgt aku sebut nama korg. U know who u are. Hehehe. Ha nama pun siti kusut dan kawan2.
 
Kwn2 freescale pn ada. Kwn2 keje pradonet dlu. Siap aku ada blog kt sini ngn kt friendster. Kes kes kes. Fotopages pn lain. Cm best jgk la masa tu. Haa fazi pn bc blog aku. Hiks
 
Aku jgk ada blog rahsia. Hahahah. Blog poyo luahan perasaan kt laki aku merangkap boipren dlu. Wakakak. Tp tak rahsia mana la. Sbb masa tu tak pandai set private. Set hidden je upenye. Skali fina jmpe. Ampeh.com. Hahahah
 
Pstu aku masuk keje gomen. Aku kenal Kak Sar. Dialah yg memperkenalkan aku blog2 lain. Aku pn tak igt cemana. But mulanya she's very protective. Ntah mcm mana last2 dia bc blog aku aku bc blog dia. And tu yg bc blog2 yg dia bc tu.
 
And peristiwa hitam yg aku benci menyampah itu pun berlaku. From there aku jadi lebih berhati2 bila nk mengomen.
 
Lepastu mcm aku byk search2 psl breastfeeding. Then jmpe lg BAnyaaaaaak blog. Aku pn follow. And mcm2 sesi kutuk mengutuk ada. Kira blog org2 yg aku bc tu mcm go thru their life la. Mcm of course la tak perfect. Nama pn manusia. YG pelik tu adaaaa je pulak org yg mrh2 tak puas ati. Patu siap ada kes yg cm pelik. Dia guna gmbar2 yg org tu guna letak kt blog dia as gmbar dia sendiri. Ada plak kes pelik, copycat apa org tulis as if dia tulis sendiri. Pelik. Benda2 mcm tu pn ada ek. Cm ermmm. Ntah no komen. Ate teman kn lebih berhati2 skg ni. Wakakaka. ;p.....
 
Kira mmg dlm ati aku banyaaakk grudges nk komen. Yg baik bese aku komen tros. Yg aku tak puas ati sama ada aku email secara private atau aku diamkan ajer. Atau aku share ngn ida, gurlz, kak sar ke sapa2 la yg aku terbump n aku ase nk ckp nk ckp. Kekekekeke. Sbb aku tau. Kalu aku bersuara kompem la blogger2 yg kira bole cop Blogging World Celeb ni akan kata aku nih LALAT lah. Blagak Ustazah la. Hemmm. Tu yg aku mls tuh. 
 
Tapi lama2 aku piki. Anyway. Wtpe aku nk sibuk pn kan. Bia la die nk buat hape. Lgpn aku tau kalu aku tegur kompem taknak dgr. Kompem melenting sbb mostly woman lah yg tulis benda2 yg aku tak kenan ni. Adalah 3 4 5 blogger. Kes kes kes. Mcm lah aku bagus sgt! yaa that's the point. Aku pn bknnya bagus sgt utk buat teguran yg aku konon igt membina lah.
 
Lagipun, cm contoh psl breastfeeding ni lah. Contoh la org komen kt aku. Watpe nk nyusahkan diri, buang masa, tenaga, byk bende lain ptt settle tp dok fokus kt bende tak penting nih. Eh panjang plak contoh komen aku. Tak ke aku jd down? Demotivated? Wpn mgkin niat org tu baik?? Yelah. Contoh benda2 tu dtg dr mak kita sendiri ke (tp tak penah la dtg dr mak aku. Alhamdulillah). Takkan la mak kita nk sabotaj kita plak. Msti niat dia baik dia kesian ke apa kn? Tp bila kita dh demotivated. Kn susah nk motivate balik. Lebih kurang cmtu lah. Kira kita pandai komen. Tp mampukah kita memujuk hati penulis yg mungkin berduka selepas itu? Aku bkn ckp fokus kt org yg aku penah sakitin secara komen tu dlu la. Sbenanya byk lg blog lain yg aku memang terbump into and nk terkomen tak puas ati. Kira takde kaitan ngn die lah ni aku punya point nih. Risau aku sbb takot mcm sbb aku penah ada taik ngn dia. Mcm idop aku terbelenggu oleh dia. Aku ade life okeh. Blog org lain pn aku bc okeh. Hahahah. Takot beno... ;p.. Bkn takot. Aku kalu boleh taknak ada apa2 kaitan sbb nnti peminat2 die dtg serang aku mcm dlu. Igt aku kutuk blogger kesayangan dorg plak. Padahal aku tak berniat n takde kaitan pn. Mgkin dorg tak bc pn. Takotlah kalu tetibe terbaca. So aku explain siap2..
 
Adoi tingat plak kes aku kutuk ada sorg penulis yg mengondem org yg inverted nipples. Padahal aku tak bc masa die explain balik kenapa dia tulis cmtu. Hahaha. Ala aku malas la nk bc gurlz. Tp cr dia tu mmg mcm die tak paham EP mothers. Hik hik. Mgkin dia paham. Hik. Tp aku mmg takde tinggal komen tak puas ati kt post tu. So aku harap die tak terbaca blog aku kutuk psl dia tu. Aku salah aku salah. Aku sori. Wakakaka.
 
Alah aku dh lupa apa lg aku nk tulis. Tetibe pelik. Dh lewat tp hubby blom balik lg nih. Takpelah aku stop dlu esok kalu ada masa aku sambung. Daaaa
 
 Aku igt aku nak sambung patu br aku nk post. Tapi cm takde idea plak. Taknak la peram smpai 2 3 hari. Nti later2 aku buat post baru aku tambah. Kekekeke. Tp asenye dh takde dh kot. Maklumlah i ni cetek ilmu. ;p
 
 


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

November 05, 2009

Lepas Peristiwa Kisah Sedih Itu...

Kire petang2 dh nk balik ni mcm teringat2 kt anak2. Yes yes nk jmpe diorg dh ptg nih. Tak sabar rasanya. Hari2 pn mcm ni kn. Hehehe.
 
Lepas tu teringat ptg smlm bwk firdaus gi umah nenek dia sj lepak2. Lgpn ujan. Dh smpai umah skali takleh kuar kete sbb ujan. Ada payung tp kalu jln basah firdaus taknak jln. Sbb die kata bacahhh. Mamaa Bacahhh. Ah byk la ko. Kn pakai slipar tu. Huhu. Lgpn susah nk adjust payung, patu angkat beg beg lg. Dokong hafiy lg. Masa ni la bersyukur sgt hafiy tu tak berat sgt. So mmg larat je nk dukung. Hehehe. Agaknya tu la hikmahnya.
Selingan jap. Aritu naik lif. Patu ada la org tegur hafiy. Sbb dia kn kecik. Tp die mcm bijak mcm suke tegur2 org. Patu mcm tgk sana tgk sini. So tak nmpk mcm newborn wpn bdn mcm newborn. Hehe. Patu org tu pn tegur. "Bape bulan nih?"  "5 bulan dh". "Oh dh 5 bulan. Keciknyaaa." Patu ada la makcik ni mcm tua skit. org yg tegur tu mcm baya2 aku la. Anak die pn 2. 1 terbaring lg dia tgh dukung. maybe newborn la kot. Aku tak tanya plak. Sbb aku tingkat 1 je. So skejapan je dh smpai. So mcm tak smpt nk tanya pn ye la kn. 1 lagi anak dia mcm baya2 firdaus. Ok ps die ckp kecik nye. Aku pn ckp. haah. "Anak2 sy mmg sume kecik2. Nk wt cmne." Mcm takde perasaan la. Mmg tak terasa pn. Dh bese. :D. Patu makcik yg tua skit tu tetibe ckp. "Ala takpe kecik, janji sihat" Patu aku senyum je patu tingkat 1 pn dh smpai. Makcik yg berusia ni pn tau hormat perasaan org. Makcik tu mmg masam je bila org tegur. Dia plak mcm terasa kot. Hehehe. Org yg muda2 ni mmg tak paham perasaan org kot. Aku takdelah terasa sgt. Sbb aku dh biasa dh org ckp gitu. Tp aku penah jmpe la org yg anak die kecik.  Aku just bg komen membina mcm, "eee bijak kan dia. Tgk tu tgk sana tgk sini. Eee geram nya". So kesimpulannya, nk wt cemana. Wpn aku ni besar dan tinggi dan berisi. Tapi anak2 aku suma kecik. Ikot genetik laki aku kot. Tapi awet muda. Umo 5 bulan. Tp nmpk cm 2 3 bulan je. Hiks. Kecik2 dh awet muda ko Hafiy. Tp development lain dia lebih kurang je. Aku mmg nk nk sgt amik gambar hafiy tgh merangkak angkat2 bontot. Mmg die mengesot2 jugak. Tp die cm tgh cuba nk jln secara angkat bontot. Tp tak berjaya lg la. Tp die penah berkedudukan mcm nk merangkak tu tp statik lama gile. Dekat seminit! Hehehe. Mgkin sbb badan die ringan. Heheheh. Tp tu la camera aku blur sgt. nnti msti menyumpah2 org tgk. Takpela. Aku rakamkn kt sini jelah.
 Sbenanye aku nk cite sikit je. Selingan plak yg panjang. Kira Firdaus masih dalam state merajuk ngn aku. Hik hik. Wpn die mcm nk dok ngendenng je ngn aku. Mana aku pegi suma nk ikot. Tp bila aku soh dia kiss aku dia taknak. Memula aku tak pasan. Smlm la masa kt rumah nenek. Nenek suruh kiss dia kiss. Mama suruh kiss dia taknak. Waawahwawha. Smpai bila nk majuk ngn mama ni sayang. Huhuhuhuhuh..
 
Ok tu je nk cite. Hehehehe
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin
 

Hadiah dr Jiran


Cantek tak? Cantek lah. Dh la padan ngn baju aku arini. Tp td aku tgk Syirah pakai kaler pink lg aku berkenan. Bestnyeee.
 
Kalau puan azlina nampak mesti dia suka. Sbb dia memang suka kumpul gelang2 camni.
 
Suke suke suke.
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Tips Banyakkan Susu IBU

Mesage: Ni email dari kawan baik aku Ida. Mmg penuh bermakna email ni bagi aku n penuh info yang berguna. Aku edit2 la sikit2. Mana kata2 mcm peribadi sgt tuh aku buang la. Kang korg kate kitrog ni lesbian lak. Hahaha. Takdelah. I mean. Aku letak yang penting2 utk susu ibu je. Wpn kata2 dr dia tu memang penuh perkataan yang supportive. Takpelah. Aku simpan utk aku jek. ;) (kedekut ke aku? ;p)

aku pon ase prob ko ialah ko kurg rehat. mkin ko ase ko tak STRESS. tp slalunye kite just bole tipu perasaan n fikiran kite. BADAN TAKLEH TIPU. KITA
KENE CUKUP REHAT.

tentang stimulation. every time ko pump, ko dpt letdown x? letdown nie rase sakit yg mengemut dlm mase seminit dua waktu sedang pam atau menyusu. lagi byk letdown ko dpt, lg banyak la susu kua. Kalu dengan luqman, aku mmg sgt senang letdown. 1 sesi bole dpt 3-4 kali (depend on bape lame die nyusu). kalu pakai spektra pon ade letdown gak, tp max 2 kali je. pernah jugak xde letdown lgsg, mmg dpt susu xbyk sgt la. nie yg dlu waktu aku citer kat ko waktu aku xsihat, mkn ubat n smpai tetido kt meje waktu pam. wpun dekat sejam pam, tp xde letdown. susu pon xbyk mane. sepatutnye kalu aku pakai avent tu aku lg senang dpt letdown, sb aku bole mimic care baby nyusu. tp mcm aku ckp td. care pakai avent n spektra xsame. n aku lum master. sb aku yg kne tentukan sndri cara mcm mane suction yg aku nk yg bole wat aku letdown. dh bese pakai spektra kot. lekap patu wat dek je :p selame nie, aku xpedulik sgt pon mcm mane luqman nyusu. tp lps ade avent tu, aku mmg perati2 gk la (wpun slalu lupe nk perati :p ). sebab slalu gk pam dgn avent xde letdown sb xpandai :P tp kalu dpt letdown tu, mmg 1ckp botol 9oz. baru skali je kot dpt cam tu :P yg len tu nk penuh botol pon susah wpun dh pam sgt lame.

ko pening ke dgn citer aku nie :p aku pon just nk share je. main point nye. bile pam, ko kne dpt letdown. MSTI!. sb, bie letdown, baru hind-milk akan kua. kalu g kelas susu, die ajar, susu kite ade 2 part.

1 fore-milk, 1 hind-milk. susu depan nie selalunye lbh cair. ni utk bb hilangkn dahaga. hind-milk, yg slalu dapat after letdown, adalah susu yg lbh pekat (bkn la pekat dari segi tekstur, tp dari segi color). bese nye lebih putih. hind-milk nie la yg bertanggungjawab mengenyangkan bb. kalu bb susu tp xde letdown, besenye die xbape kenyang. n nt kerap nk susu semula. mcm xpuas pon ade. nie ko bole nmpk n perasan (color susu) waktu pumping session.

dan utk dptkn letdown sbnrnye xsusah (susah gk kdg2, bergantung pd keadaan kite). 1. kne tenang n xstress. jgn pk kje yg menimbun atau terkejar2 dek mase atau pon stress sb kite letak target pade susu yg kite pam. misalnye ko target nk 5oz sebelah n asik tengok je botol tu smbil pk, bile la nk penuh.


nie antara tips2 yg aku dpt drp pembacaan kat forum2 n article2 kt intnet pasal menyusu :-

  1. pastikan kite selesa dgn surrounding n environment tempt nk pam (bkn asik takut2 ade org terjah). selesa dgn suhu persekitaran n senyap (bergantung pd org. kalu org yg xkesah n xterganggu dgn anasir2 tu pd die mana2 pon bole pam. kirenye depend on diri kite. wat diri ko jd seselesa mungkin). jgn pakse diri selesa pdhal xselesa sbnrnye.
  2. jgn pndang botol. like it or not. kalu ko keep on pndg botol, kite akn terpk gk, bile la nk penuh, nape lmbt penuh, nape susu sikit dsb. tenang n jgn pandang botol. pandang kalu perlu adjust pape je...biakan mesin tu wat kje die n pam susu
  3. kebanyakkannye sarankan spy tengok gmba @ video bb. spy kite ase tenang n hepi bile igt muke n gelagat comel anak kite. at least die bole wat kite lupe pe pon jugak prob n kerja yg ada wpun skejap. ramai kate sgt membantu utk dptkn letdown. ade stengah org pulak bace novel, tp make sure bkn novel yg tension, sedih terlampau @ action yg mendebarkan @ citer antu :p
  4. nie aku tmbah. redha dengan pe pun jugak hasil utk hari nie. jgn penah kesal @ bersalah dgn rezeki yg dpt wpun xbyk. tu adalah rezeki yg Allah swt bagi utk kite n bb utk hari tu. yg ptg, ia berkat. lenkali cube lagi n semoge akan lebih byk. nie aku mmg wat dari dlu. dari waktu aku pam skali dpt 2oz je, yg aku citer kat ko aku pam byk kali stiap hari.
  5. n aku slalu doa stiap kali aku mkn, spy pe pon yg aku mkn akan beri khasiat utk aku n susu yg aku nk bg kat luqmann akan banyakkan susu aku. n spy susu tu xkn beri mudarat walau sikit pon pd luqman tak kira la ape pon yg aku makan. dulu aku mmg sntiasa doa mcm tu. n alhamdulillah, luqman xde masalah. skang aku dh slalu lupe nk doa :p n luqman ade la kne sakit perut kalu xbetul aku mkn. dulu aku makan je pe yg mk aku kasi wpun ade org kate tu angin la hape. mak aku kate xle pantang sgt, makan je :P tp alhamdulilah luqman ok. skang kalu aku men mkn je, (dh la xdoa :p ) luqman akan kembung. tp waktu doa nie, doa sguh2. wpun dlm hati, tp aku kdg2 smpai bergenang air mate. (huhuuu sedih lak aku bile teringat zaman tu. susu sikit, takut sgt xckup utk luqman...)

nt kalu aku ade pape info lg yg aku terbace atau teringat aku share dgn ko ek. jgn kesal @ sedih sgt. setiap yg berlaku ade hikmahnye. cume kite yg perlu cari ape hikmah tu :)



November 04, 2009

Letting Go My Medela Mini-e Double Pump

I'I'm letting my medela mini-e go.

Though still thinking of a gud price to let this go. Any suggestion?

Of course i would say, still in gud condition. I've been using this for like 2 years now. And it worth my money but letting this go anyway because i don't think i'm that keen of using two pumps at one time.

Email me at sitilemon2@gmail.com if anyone interested. thanks

Kondem Mengondem

Aku tak paham la. Sesama menyusu ibu pun nk mengondem2. Bukankah kita semua ni (cheh mcm semua yg bc blog aku ni Geng Susu Ibu, yg bapak2 buat2 tak amik port yek. Tp kene amik port jgk la. Kesusahan isteri2 masing2. ;p) mempunyai niat yang 1, iaitu utk menyusukan anak kita selama yang kita mampu?
 
Kenapalah nk ckp negative2 macam,
 
Takkan sama anak sendiri hisap dengan pumping session. Production susu pasti kurang?
 
Kenapa perlu berbalah dan ckp oh org ni salah, org ni betul. Adoi cubalah jgn jadi budak2.
 
Ok aku share link, aku naik pening baca, korg kalu rajin bc la sendiri. Aku tak bc semua pn sbb panjang sgt. http://xclusivelyxpressing.blogspot.com/2009/08/realiti-ep-di-malaysia.html
 
Kt sini mcm berbalah2 psl EP. EP Mothers ni have problems lactacting their milk production. Sumtimes, the babies wont suck them directly. Mcm2 isu la, chirp mouth, eh betul ke. Inverted nipples (well excuse me! Bkn aku ejek dorg ek. Aku mintak excuse sbb mgkin cm lucah skit. ;p). So mcm ada la mom tu kata, mcm seolah2 skeptikal, siap kata mcm jgn percaya iklan2 pump2 mahal2 ni. Bknnya betul sgt. Adoi mcm jeles plak org bli pump mahal2 and support mothers yg sanggup nk bersengkak perut utk bli pump mahal2. Eh sukati dorg lah yg ko sebok tu pesal. Bkn mintak duit ko pon. Ish ish.....
 
I mean, mgkin betul apa dia ckp. Pump apa ko guna tak kisah. Janji hati mesti kental. Mmg betol, kebanyakkan kejayaan BF ni sbb hati kental. Sbb semua ni permainan psikology sbenanye. Semua ni bergantung kepada kekuatan minda ibu2 yang menyusui anak2 masing2. Contoh mcm kawan baik aku gurlz. (ehem2 ko buat2 ko tak bc blog aku la gurlz ek ;p) Dia blom beranak lg susu dh kuar. Perah bole dpt smpai 1oz! Bayangkan minda die betul2 nk breastfeed. Ni bukti kekuasaan Allah sebenarnya. Bg aku aku amik situasi tu sebagai. Kalu minda hati kita teguh. Pasti Allah akan bantu. Aku pegang sgt benda tu. Dan situasi Gurlz tu amat menjadi sumber inspirasi aku.
 
Aku bkn skeptikal kalu mkn tu ok mkn ni ok. No. Of course kita kene mkn semua yg berkhasiat. Sbb ada atau tak ada, apa yg susu kuar tetap kuar. Like a doctor said, kandungan kalsium still tinggi dlm susu ibu wpun ibu tak minum susu atau mkn apa2 sumber kalsium. Sebab apa? Sbb die amik dr tulang. Kalu perasan mak2 kita kt kampung2 (Even kawan makjang aku yg agak miskin, gaji laki rm900 jerk Anak 8. At one time smpai 3 org nyusu badan sekali gus), ada yg dh takde gigi. Sama dengan apa tu? Sama dengan kurang kalsium la babe!
 
So mkn tu perlu. But still ia perkara kedua. Yelah. Fokus kita sekarang terbaik utk anak kita. Jadi yg penting2 dlu kita kene tackle before we go on in depth. 
Pada aku most important is MIND. Kene selesa. Kurang stress. Cukup rehat. Moral support esp from family (HUBBY TERUTAMANYA. abang kuntz sila sedar fakta ini. :p) and friends. InsyaAllah. Allah akan bantu kita. InsyaAllah.
 
So katelah kita bli pump kokak. Dh la susah. Bising lak tu. Pstu susu tak kuar byk. Byk part kene basuh. Nk attend anak2 lg. Nk simpan susu nk piki nk label. Oh penat lg. Oh house chores lg. Mana la jd tak malas nk pump. Mana la mcm demotivated.
 
Kalu pump mahal. Paling lama pump 10minit dh dpt byk. Kalu pump yg kita kene picit2 tu. Mau setengah jam pn nk penuhkan 1 botol pn susah. Kalu pump tu kita dh tak suka. Tak brape nk selesa. Dh ganggu minda kita skit. Mgkin on some strong mother dia tak kisah. Lgpn ikot kemampuan jgk. Dh itu je yg ada nk buat cemanakan. Still kita kena support lah. Mcm takpelah. As long as kita pikir anak kita. Struggle pn struggle la.
 
Like i am. Mgkin situasi aku takdela teruk sgt. Aku ada kerja tetap. And gaji tiap2 bulan never failed to masuk dlm akaun. Alhamdulillah. Tp mcm aku hadapi masalah and isu susu tak ckp ni. Mmg aku struggle sgt tiap2 minggu tiap2 bulan. Tak tau la smpai bila dpt bertahan. Aku tgh cuba selama yg aku boleh dan cuba berfikiran positif. See, fikiran minda psikologi kene kuat!
 
Tp bila aku dgr voices mcm ida gurlz slalu ckp kt aku. Ko kuat siti. Ko tabah.
 
Mcm budak2 opis aku slalu ckp, wah bagus la timah ni. Kekekeke.
 
Dan bebaru ni mak aku pulak kata. Ha along kene mkn byk sbb along breastfeed. Nnti mkn la pil obimin, nanti vitamin dlm badan sendiri tak ckp plak. Tu yg asek sakit2.
 
Mak mertua aku ada jgk wpn sedikit agak skeptikal wah hebat ko. smpai bila ni? ada lg sbelum ni dia kata. cukop ke susu ko? patu aku ckp. Ada byk dh perah. Byk tu cukup utk brape hari je. Wpn cm ada la suara2 syaiton nirojim dlm ati aku kata. Dia ni tak percaya aku ke. Wakaka. Tp iman aku kata (chewah iman konon. Bkn iman anak gurlz. ;p). Take that positively she was amused by my intimidation. Eh betul ke cara penggunaan work aku. Maksudnya aku nk ckp. Dia kagum la dgn tekad aku yg 1 ini. Alhamdulillah. Ni membuatkan aku tak sabar nk balik kg sbb nk bgtau. Mak, Hafiy still minum susu sy lg. Hiks. ;p... Tp aku tak tak baik takbur atau proud sgt. Sbb mana tau Allah nk tunjuk. Nk uji. Sbb apa2 pun rezeki ni pemberian Allah. Apa2 pun aku sgt bergantung dgn Dia. Wallahualam.
 
And semua tu bg aku telah mendorong aku untuk berfikiran positip. InsyaAllah.
 
Walaupun ada jugak la suara2 sumbang sumbing. Ah tu malas nk dgr.
 
Apa2 pun utk mothers skalian. Aku support korg. Marilah kita bersama2 menyaport sesama sendiri. Sapa2 yg perlukan aku support just email or talk to me keh. I wont mind at all. Malah korg br ckp sepatah. 1 kertas kajang aku tadahkan balik. Tak caye cuberlah. Waakaka.
 
Aku br dpt parcel hadiah utk 5 bulan berjaya bfeed Hafiy. Kononnya nk bg hadiah ni masa Hafiy 6 bulan. Tp tu lah. Cm tak nyempat2 plak. ;p......Akhirnya duit sorok aku yg konon nk guna lah taknak gunalah. Terguna jugak. Lain tahun lah kita simpan niat nk bli Katil King Size atau Camera Canon tak kira apa model janji cukop utk pakai duit sorok tu. Tapi skg dh takde dh la. Tgk My Mr. Hubby ada duit lebih tak utk bli plak? Wakaka. Nnti2 lah kalu aku rasa perlu aku share apa dia hadiah yg aku bli sendiri utk diri aku tuh. Wakaka.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

November 03, 2009

Konpius

2 3 menjak ni kt FB ramai betul panggil aku Kak Siti. Bkn taknak ngaku aku ni dh tua. Kekeke. Tp cm pelik je. Cm bila dorg pggl akak tu cm dorg ni kenal je aku.
 
Kalu yg aku lawat blog dorg, kenalan2 lama aku tak kesah sgtla.
 
Yg cm kagum tu, cm ntah la cemana nk ckp ek. Cm wah die ni kenal aku ke? Kekeke
 
Maybe die tgk profile aku patu tgk beday aku. So die tau aku tua. So die pggl aku Kak la kn. Apa yg pelik kn.
 
Tak kira aku nk pelik gk. ;p.
 
Kepada yg pggl sy Kak wpn tak kenal sy. Sy amat hargai. Sbb sy rasa dihormati.
 
I respek u lah! :D

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Marah

Persoalan 1

Dalam hal yang jadi hari ini,kita kaitkan kisah Adam dan Iblis dalam Quran .Adam dicipta dan Iblis disuruh untuk sujud pada Adam.Sedangkan Iblis waktu tu adalah makhluk Allah yg paling hebat laa.Bila dia diuji untuk menyembah Adam,barulah keluar kelemahan diri dia.Bila dia diuji,barulah nampak apa yang kurang pada dia.

Adam juga diuji.Adam berbuat silap memakan buah dari pohon yang telah Allah larang.

Kedua-dua makhluk Allah diuji.Tapi ada satu perkara yang bezakan dua makhluk ni.

Adam sedar kesilapan dan bertaubat 100 tahun

Iblis tak mengaku kesilapan,angkuh dan berjanji dengan Allah untuk sesatkan ummat manusia.

Dan hari ini Allah nak uji aku,dan Allah nak aku tengok kelemahan yang ada pada aku.Sama ada aku ikut langkah Adam.Atau aku ikut langkah Iblis

Persoalan 2

Sabda Rasulullah saw :

" Kebanyakan ahli neraka adalah terdiri daripada kaum wanita." Maka menangislah mereka dan bertanya salah seorang daripada mereka: " Mengapa terjadi demikian, adakah kerana mereka berzina atau membunuh anak atau kafir? " Baginda menjawab : " Tidak, mereka ini ialah mereka yang menggunakan lidah menyakiti hati suami dan tidak bersyukur akan nikmat yang disediakan oleh suaminya." (Muslim)

Sabda Rasulullah saw :

" Aku lihat api neraka, tidak pernah aku melihatnya seperti hari ini, kerana ada pemandangan yang dahsyat di dalamnya. Telah aku saksikan kebanyakan ahli neraka ialah wanita. Rasullullah saw ditanya: " Mengapa demikian ya Rasulullah? " Baginda menjawab: " Wanita mengkufurkan suaminya dan mangkufurkan ihsannya. Jikalau engkau berbuat baik kepadanya seberapa banyak pun dia masih belum merasa berpuas hati dan merasa cukup." (Riwayat al-Bukhari)

Sabda Rasulullah saw :

" Apabila perempuan keluar rumah, sedangkan suaminya membencinya, dia dilaknat oleh semua malaikat di langit, dan semua apa yang dilaluinya selain daripada jin dan manusia sehingga dia kembali. " (Thabarani di dalam al-Awsat)

Persoalan 3

Tip membina kemahiran anak-anak untuk mengawal atau meluahkan perasaan marah

Reply Quote


 

1. Berkomunikasi dengan anak. Setelah mereka agak reda dari kemarahan, bantu mereka:

- memberitahu apa yang mengganggu mereka dan apa yang menyebabkan mereka marah.

- memahami yang ibu bapa sedia mendengar dan membantu mereka.

2. Sekiranya anak belum ada kemahiran verbal, ajak mereka bermain. Kanak-kanak suka permainan. Pilih alat permainan yang paling mereka gemari atau yang boleh membantu mereka mengalihkan fokus kemarahan atau ubah persekitaran dengan mengajak mereka ke ruang atau tempat lain.

3. Bantu mereka untuk mengawal emosi marah dengan mengajar mereka teknik pernafasan dalam(deep breathing technique). Ibu atau bapa meletakkan tangan kanan di atas dada kiri dan bernafas dalam. Minta anak melakukannya dan ajar mereka bernafas, sekurang-kurangnya dua kali. Setiap kali anak menunjukkan kemarahan, ibu bapa meletakkan tangan di atas dada sebagai isyarat yang jika anak itu melakukannya mereka akan berasa reda daripada kemarahan atau lebih tenang.

4. Ibu bapa melakukan sentuhan mesra, belaian, pelukan atau ciuman untuk menunjukkan bahawa mereka menyayangi mereka dan tidak marah atau benci kepada mereka.

5. Bagi yang beragama Islam, ketika anak dalam keadaan marah, pimpin tangannya ke tempat wuduk dan ajaklah dia berwuduk atau mencuci mukanya. Jika dia marah sambil berdiri, bimbinglah agar dia duduk. Ibu bapa juga boleh membimbing mereka membaca ayat al-Quran yang pendek.

Persoalan 4

Di antara cara mengawal perasaan marah sebagaimana yang diajar oleh Rasulullah s.a.w. adalah :

1. Mengucapkan Taawudz (A'udzu billahi minasy syaithoonir rajeem – Aku berlindung kepada Allah daripada syaitan yang terkutuk). Ini adalah kerana perasaan marah itu timbul dari hasutan syaitan.
2. Diam atau tidak berbicara.
3. Jika semasa timbul perasaan marah itu seseorang itu sedang berdiri maka hendaklah dia duduk. Jika tidak reda juga maka hendaklah dia baring.
4. Berwuduk kerana air wuduk itu dapat menenangkan jiwa yang sedang marah