January 27, 2011

He's Mine..

Tapi dia jauh..

I love him..
But he seems not..

He's right in front of my eyes..
But his soul not..

I'm just the one who bailed him out..
I did it, because i love him...

People look up on him..
Because of me...

He came here, with nothing
I thought strength i gave
Might help him
Might gave him the idea of
How my love for him so true

But i was wrong

I cant deny
Happiness moment we've spent together
Nobody will make me as happy as i am
I know it because
I feel it because
I'm being with the person i love the most

Out of nothing
Out of nowhere
It cant be seen
But it hurts
It took me down

I'm just a women
My tears is just so cheap

But i just cant stop now
Not now not today
Not even in a million years

I love him..
But he love nobody other than himself
I'm his
But he is not mine

:(

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

January 26, 2011

Cyclist On The Road..

Aku ase orang2 KL ni memang dh maklum, kelibat yang semakin ramai. Cyclist on the road bukan lagi perkara pelik.

Rule of thumb untuk change lane ialah, tgk kereta lane yang hendak anda masuk dan tgk jika lane tgh ada motor lalu.

Hampir menjangkau ke dh lebih? 2 bulan aku naik motor lebih 1/2 jam atas motor. Aku dapat rasakan. Kemalangan bukan lagi berpunca dari org yg bwk motor, tapi orang yang bwk kereta.

Aku bukan nk berat sebelah. Tapi aku pun bwk kereta. Tiap2 pagi, aku akan drive dr umah aku ke LRT Bukit Jalil. Kemudian hubby akan amik aku di situ, dan kami sama2 naik motor ke opis aku. Then balik, aku balik naik LRT dan drive ke rumah. Lebih kurang 30 minit juga driving time from LRT to rumah aku. Jarak tak brape nk jauh, tp sebab jem. So aku dpt lihat dari perspektif dalam kereta, dan dari perspektif atas motor.

Memang, motor, sepatutnya tak perlu menyelit kt tgh2 antara 1 lane dgn 1 lane yang lain. Motor lebih selamat kalau ikot laluan emergency yang paling kiri sekali. Memang, ada ruangan yang agak ample for cyclist. TETAPI, kenapa motor tak ikot situ? 1. Kereta pun kadang2 masuk kt lane tu sebab terlalu jem. 2. Tinggal 1 ruang yang amat kecil utk motor, 1 laluan sahaja, itupun kadang2 sempit gila. 3. Kadang2, ada motor yang takmau laju laju, jln terkiput2. Kami pun kejar masa, walaupun naik motor! Terlalu perlahan, smpai ase nk tolak pakcik tu ketepi, tp ketepi mana lg? Memang takde ruang dh....... So last choice is, we go to the middle of the road.

Kadang2, ktirog stay dkt emergency lane, since nmpk sgt ample, kalau ada motor slow pun kitrog boleh potong. Ruangan yang sgt selesa. Tidak semena2 sebuah kereta, mengambil kesempatan, sebab takde orang lain kt depan / belakang yang lalu kt situ. Org lain tuh, merujuk kepada HANYA KERETA. Padahal beratur motor kt jln tuh. Kereta tersebut terus potong masuk ke lane kami = emergency lane = lane sebelah kirinya. Hampir nk langgar kami!! Sib baik hubby smpt break, slow dan ketepi sedikit. It is very obvious, dia hanya awasi kereta, tanpa mempedulikan kehadiran kami.

Penunggang motosikal yang sgt-sgt fragile dan vulnerable ini.

Korg tgk la sendiri gmbar di bawah, gmbar aku amik pg td, on the spot. Camera aku camera phone je so tak nmpk jelas. Tp bole dilihat dari mana-mana kewujudan kami sebagai penunggang motosikal. Dah mcm kt China lak, yang telah dibanjiri penunggang basikal. Di KL dah mula dibanjiri penunggang motosikal...



January 21, 2011

Misi Membuat Kek Coklat..

Hari rabu aku pi keje. Pstu aku dapati puan miss hannan yg miss smpai ketua itew telah mengatakan ketercewaan beliau, sbb frosting beliau tidak menjadi. Lalu aku pn pelik. Aih.. Kenapa plak ni.

Siyes, tolonglah percaya, aku tgk anna olsen buat sonang je.

So aku pn amik decision. I'm gonna bake my own cake and prove to her, it can be done easily! Heheh.

Dlm pada tu, tembakan padu tepat ke dahi telah mengena. Miss Hannan ckp : Kalau nk buat tu, kenalah ada sukatan yang spesifik kan, bkn main tembak je. Aduhhh. Hahaha. Salah sukatan ko aku bagi kt dia. Sbb aku ckp kt dia, ko belasah je. Skali hamik kau kn tak jd. Dia siap ckp, Dh dh, aku takmau ckp dh psl ni, tak mau post-mortem psl ni dh. Hahahaha. Ok ok ok... Fine.....

So aku pn plan. Hari Khamis aku nk buat kek!!

Sblm balik rabu tu aku tnaya hannan. Kalu aku takde oven, aku kukus je boleh tak. Boleh. Tak kisah. Jwb hannan singkat. Huhuhu.

Sedap tak kek kau? Sedapppp. Tp kek aku buat dlu lg sedap, tp tak jmpe recipe.

Aku sbenanye byk amik recipe. Ada kot dlm CD CD lama aku. Mcm2 dlu aku pungut recipe la lagu la. Recipe Kek Coklat Ida pn ada. Recipe Miss Hannan pn ada. Tp buatnya yg tak pernah! Ho ho. Eh ida nye recipe aku penah buat kt umah mak aku. Sodap. Smpai licin, tros lupa cmne rasa dia dh. Sbb sekali je aku buat. Recipe hannan aku buat masa Gurlz kawin ke tunang ntah, aku bg kt mak dia. Lepas tu tak tau apa kejadian mana ntah hilang recipe2 tuh.

Sebab utama i didnt bake is - En. Shahrun Hisam tak mkn. Huhuhu.

But lately, he likes california roll kek. Specifically Pandan Kek, Roll dgn Cream. Ntah bila ntah aku nk bake kn utk dia kn. Mana yg dia suka, tak teruja lak aku nk bake. Ho ho ho.

So after a while aku berdiskusi, aku pn tick apa aku kene bli.

1. Oven - takpayah, sbb kukus pn boleh.
2. Mixer - hohoho... yeke nk bli?
3. Blablabla. Adala ingrediant yg mmg aku takde kt umah....

Piki punye piki, last aku decide, takpelah. tak payah buat frosting. Kita buat kek moist je. Piki punye piki. Skali lunch time smpai balik sibuk gile, tak smpt nk singgah giant nk bli.

Dlm ati takpelah nnti ajak hubby pi giant. Skali hubby dh order soh masak lak. Aisey. Siap2 msk. Tgk cite tiramisu lak. Siap tgk cite tiramisu ngantuk plak. Pstu titun. Tp sblm titun smpat lg berangan2, Khamis pg nk ajak pi giant nk bli bahan2 pstu nk bake. Gilos la plan tebaik menarik punya.

Pstu pg2 tuh, hubby kata die kene pi keje! WHAT!!!?????? Hari ni cuti umum okeyhhhh...

Tak kire, dh bape wiken dok umah sorg2. Kali ni aku nk ikot hubby pi opis, lepas anta die nk lepak Mid Valley ngn anak2 smbil menjalankan misi. Padahal ujung bulan kn.. mana nk korek duit? Lgpn antara list tu oven + mixer. Gilo bebenor wish list tuh.

Kalu dpt gj pn blom tentu mampu. Adakah anda Mampu? Tidakk adalah jawapannya.

Tapi kalu boleh kukus ok la kn. So aku plan nk kuar la nk bli brg2.....

Skali hubby nk pi keje. Soo aku tak kire, aku nk ikot jgk. Smbil bebel2. Gerak anak2 bgn, mandi bagai. Siap2 konon hubby nk kuar kul 830am. Skali kul 900am br kuar. Sbb siap brekpes bagai. Cume kemas umah tak smpt...

Smpai2 opis. Aku dh nekad nih, nk pi midvalley sendiri. Sepeti biasa kene drive smbil dokong hafiy. Mmg la bahaya. But that's the best i can do, die mmg takmau dok kt seat. Dan die dh pandai panjat sendiri riba aku.

Aku br nk release handbrake, and set to go.... Tetibe hubby came rushing n tepok2 pintu. Die ckp, all the member who was suppose to be there with him, tak dtg. And so-called work-called TAK JADI! Ek eleh.. Aku cm dh hepi dh. Sbb seriau jgk nk bwk kete pi midvalley sorg2. Dh la hari cuti kn. Nk jln kemana dgn keadaan poket yg kosong ini. Paling2 pn bwk anak2 lepak kt McD. Hahaha. Gile tak besh....

Tp hubby stay. Kalu tak rugi jela, dh smpai opis tetibe tak jd. So die buat la keje yg die mampu buat sorg2. Aku dijemput dgn segala hormat naik opis dia bersama anak2. Jd tukang kemas meja2 opis dan kelepet apa mcm jajan yg wujud kt situ. Baik bapak die punya atau bukan bapak die punya. Tp aku masih positive. Sbb hubby kata it wont take long....

Tetibe dpt msg dr abg hubby. En. Adi. Dia kata, Opah bini dia meninggal. So nk tanam After Zuhur. Hubby call mak dia, mak die pn nk turun KL. So die kene pi la jenguk kn. Kt gombak sana. And it's already 10. Zuhur is around the corner.

Dlm ketidakcukupan masa, dia bwk gk la aku pi midvalley. Smbil amik ati, sbb Friday Night dia ada dinner party. And Saturday dia ada sports day. Sure kene tinggal lg. So aku tros takdak mud nk pi bli apa2. Apatah lg beli2 bahan buat kek. Sbb i know, i will take sumtime nk piki, nk pilih. List mmg ada je dlm henbeg tuh.Huhuhu.

Then die port aku kt umah mak aku, sbb takkan nk bwk budak2 pi tgk org meninggal kn. Memula die ckp nk port aku kt umah Ida, since mmg dekat sgt ngn umah ida. Aku ckp, tak sedap plak lepak umah org lama2. Sbb sbenanye dh tau dh, kalu ada mak dia mmg lama gila punya....

Skali btol. Kuar kul 1. Kul 5 br dia smpai umah mak aku. Uwaaa. There goes my public holiday.

Aku pn bila suami takda di sisi. Mud pn takdak. Ho ho ho ho.

Dh bape wiken. Hubby aku kuar pi keje, mmg aku sj mls nk buat keje umah.

TAKDAK MUD...

OK tu je nk cite. So takda la kek ek.

Sekian. hi hi hi hi

P/S: Alasan semata2. Sila percaya. ;p

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

grand prize lucky draw

Hubby's remarks on his Office's Grand Masquerade Dinner tonight. I'll be alone with the kids tonight.

My remarks : Mcm kenal je mug tuh! Ooo u bwk pi opis ekkkk. Hohoho

---------- Forwarded message ----------
From: Shahrun Hisam Mohammed Saif <shahrunhisam.saif@cimb.com>
Date: Fri, Jan 21, 2011 at 10:30 AM
Subject:
To: Siti Fatimah Khairiah M Amin <sitilemon2@gmail.com>


Bakal pemenang grand prize lucky draw…..ahahahahha

 

 

 

*********************************************************************** Privileged/confidential information may be contained in this message. If you are not the named recipient or addressee, you are hereby notified that any use review, disclosure or copying of the contents herein is strictly prohibited. In such a case, kindly discard all its contents and notify sender accordingly regarding such unauthorized disclosure or transmission by email. Opinions, conclusions, statements and other information in this message that do not relate to the official business of CIMB Group shall be understood as neither given or endorsed by it. The contents herein are meant strictly for the use of the named recipient or addressee of CIMB Group. No assumption of responsibility or liability whatsoever is undertaken by CIMB Group in respect of prohibited and unauthorised use by any other person. ***********************************************************************




--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

January 19, 2011

Degrading Manner

Akhirnya aku ambil keputusan untuk tulis blog.

Setelah aku rasa tepu, duduk dpn pc ni tak buat apa-2. Nk buat kerja malas. Nk touch up blog pn malas. Basi jela my blog look nih. Sorry kengkawan. Tak lama lg, aku akan unprivatekan blog aku. Tak lama lg tuh mgkin dlm 5 tahun akan dtg. Hahaha. So korg dh boleh bc posting aku melalui www.google.com/reader. Sbb skg ni, since ini blog adalah private. None so called reader may access to it. Really sorry for that. And i mean it! :(.. I have to kengkawan. Sb hanya betey betey sahaja yang memahami kerakusan, kelantangan suaraku... :(....

Ok enough of my story. Lets move on.

Yah, ur rite. Nobody is perfect in this life. But still, when u r on the top, everyone will expect for you to be perfect.

Kenapa aku tak suka BN?

Sebab terutamanya ialah, mereka memperjudikan perihal personal untuk menjatuhkan seseorg. Mengaburi mata org ramai, dgn isu tersebut. Yg aku tak yakin sama ada betul ataupun hanya mainan politik.

It's not that i dont care if Anwar did the sodomization. It's just i doubted it. I cant really deliberately say, whether it is true or not.

Tapi, bila org BN gunakan itu sebagai senjata. Aku rasa itu adalah tidak proper. Itu adalah berselindung dari sesuatu, bagi mengelakkan sesuatu.

Like, this issue : 2 kali Anwar mengoffer diri berdebat dengan PM, tapi ditolak with a very lame excuse. Let me recall,

Jangan debat, nanti demam'


Najib Tun Razak beramah mesra dengan warga Felda Tenang dalam lawatan sehari di Labis Segamat, Johor semalam.


LABIS 18 Jan. - Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak perlu mendesaknya untuk berdebat kerana beliau mempunyai pelbagai maklumat yang boleh menyebabkan ketua pembangkang itu 'demam' jika dibongkarkan ketika berdebat.

Perdana Menteri berkata, beliau tidak gentar berdebat dengan Anwar tetapi menyifatkan tindakan berkenaan hanya membuang masa kerana pembohongan ketua pembangkang itu dan kegagalannya menunaikan janji.

"Sudah cukuplah pembohongan, janji banyak tak boleh buat, ini nak debat dengan saya pula, buang masa. Saya boleh debat dengan dia, saya tak takut, saya dengan menteri saya tahu segala maklumat.

"Jangan cuba nak cabar saya, kalau saya dedahkan segala-galanya, ada orang yang demam nanti," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Jamuan Tengah Hari Bersama Rakyat dan merasmikan Dewan Semai Bakti serta Gelanggang Futsal di Padang Awam Felda Tenang, di sini hari ini.

Turut hadir Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman dan Pengerusi Felda, Tan Sri Mohd. Isa Samad. Majlis itu dihadiri lebih 2,000 orang dan hadirin dihidangkan dengan nasi ambeng, makanan tradisi masyarakat Jawa.

Perdana Menteri menambah, 'Pelan 100 Hari' pembangkang juga merupakan perancangan yang songsang dan tidak betul dan diperkenalkan semata-mata untuk menarik sokongan rakyat.

"Saya tengok pelan itu hanya nak belanja sahaja. Ia tak ambil kira dari mana punca pendapatan. Kalau kita tak ada punca pendapatan, macam mana kita nak cari dana untuk belanja. Saya berharap rakyat jangan terpedaya dengan janji pembangkang ini," katanya.

Tambah beliau, Anwar sepatutnya membereskan janji seperti menubuhkan kerajaan baru 16 September dan masalah 'peribadinya' ekoran kes liwat yang dihadapinya daripada asyik mencabar dirinya berdebat mengenai 'Pelan 100 Hari' pembangkang.

"Nak tubuh kerajaan pada 16 September, tak tubuh lagi. Ini dah 2011. Kita tunggu sehari demi sehari tak jadi, dia kata 30 anggota Parlimen dari Barisan Nasional nak seberang masuk pembangkang. Kita tengok-tengok, belek-belek mana dia 30, rupanya lima anggota Parlimen dia (pembangkang) yang keluar jadi anggota Bebas.

"Tak payahlah debat, banyak hal lagi tak selesai. Bukan kerajaan yang bawa dia ke mahkamah, yang buat laporan polis ni Saiful (bekas pembantu peribadi Anwar, Mohd Saiful Bukhari Azlan)," katanya.

Dalam pada itu, Najib berkata, Parti Keadilan Rakyat (PKR) kini semakin bercelaru kerana semakin ramai pemimpinnya keluar parti.

Menurutnya, belum pernah terjadi parti politik seperti PKR yang pemimpinnya daripada Timbalan Presiden, Naib Presiden, Setiausaha dan hingga ke peringkat bawahan keluar parti.

Beliau berkata, bekas pemimpin tersebut semuanya menyatakan hilang kepercayaan terhadap PKR yang semakin goyah.

Sementara itu, beliau menegaskan, Felda yang diwujudkan lebih 50 tahun lalu kini berjaya membawa perubahan besar kepada golongan peneroka dan ahli keluarga mereka termasuk generasi kedua dan ketiga.

Malah, menurut Perdana Menteri, Felda kini bukan lagi jaguh kampung, tetapi berjaya mengharumkan nama negara di persada antarabangsa.

"Kini Felda sudah berjaya membuat pelaburan di Amerika Syarikat dan Kanada. Felda kini bukan lagi jaguh kampung tetapi sudah menjadi pemain di peringkat global. Malah banyak negara kini mencontohi Felda.

"Ada beberapa negara di Afrika seperti Sierra Leone dan beberapa negara lain turut menjadikan Felda contoh kerana mereka yakin Felda berjaya mengubah nasib rakyat. Ini bukan kita yang cakap, tetapi orang luar yang cakap," katanya.

Terdahulu, semasa berucap pada Majlis Ramah Mesra dengan penduduk di Sekolah Kebangsaan Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (LKTP) Felda Chemplak, Najib mendedahkan, beliau pernah berhasrat melepaskan jawatan sebagai menteri yang bertanggungjawab menjaga hal ehwal Felda ketika baru menjadi Perdana Menteri.

Bagaimanapun, niat tersebut terpaksa dilupakan kerana masyarakat Felda mendesaknya untuk tidak melepaskan jawatan itu.

"Saya jadi menteri yang jaga Felda sejak 2004 yang dilantik oleh Tun Abdullah (Ahmad Badawi) sampai sekarang.

''Pada peringkat awal jadi Perdana Menteri saya nak lepaskan jawatan menteri yang jaga Felda tapi tak jadi setelah didesak masyarakat Felda," katanya yang disambut tepuk gemuruh kira-kira 10,000 masyarakat Felda.

Beliau berkata, walaupun keadaan para peneroka mengecapi hidup yang lebih baik tetapi mereka tetap tidak melupakan jasa Felda.

Pada majlis itu, Najib turut melancarkan tapak lot rumah generasi kedua Felda Chemplak yang berdekatan sekolah tersebut.

Aku tak buanglah yang lain2 tu. Korg bc jelah. Tapi memang nmpk lah, dr fakta-fakta di atas telah hilang kredibility seorang pemimpin bernama Anwar. Dialah yang berjanji, dan dialah yang tak tepati. Dan dialah yang mempelopori parti yang goyah dgn pemimpin yang dok keluar sesuka hati itew. So, itu tak payah lah aku nk perdebatkan isu tersebut. Because, mcm aku ckp, aku sendiri tak sure dan aku sendiri tak boleh nk kata. Anwar itu suci murni lagi berkredibility tinggi. Lgpn terlalu panjang lak entry ni kang.

Sebelum kita lupa, baik aku bg point aku aku kenapa aku rasa PM shud take up the challenge instead of giving us lame excuses. And why do i say those excuses is very lame. It is not just lame, and also not strong enough. And it just like 1 or 2 excuses! Instead of making points to the public that Anwar is the bad guy, he had done nothing in accordance of what he said. For instance, kalau betul Anwar tak tunai janji. Apa dia janji, and apa yg tak ditunaikan? Apa dia yang dia nk bongkar psl Anwar? He can alway do it now, for out sake, without waiting for the debate.

I myself, personally thought, kalaulah debate tu berjalan. Ianya dh tak jd mcm debate. Because both parties will be talking about personal items instead of debating. And it will go nowhere. At this point, aku memang salahkan pihak Kerajaan. Sebab, bagi aku, since dia berkredibility tinggi, and since Anwar is the bad guy. He shud be the one who will lead the debate to the right path. And you will see, even if Anwar will be leading the debate to the right path. He will be cornering the debate to the downstream. Search now debate between Anwar and shabery back then. And you will understand what i meant!

Ok lets see, what debate means :

de·bate  (d-bt)
v. de·bat·ed, de·bat·ing, de·bates
v.intr.
1. To consider something; deliberate.
2. To engage in argument by discussing opposing points.
3. To engage in a formal discussion or argument. See Synonyms at discuss.
4. Obsolete To fight or quarrel.
v.tr.
1. To deliberate on; consider.
2. To dispute or argue about.
3. To discuss or argue (a question, for example) formally.
4. Obsolete To fight or argue for or over.
n.
1. A discussion involving opposing points; an argument.
2. Deliberation; consideration: passed the motion with little debate.
3. A formal contest of argumentation in which two opposing teams defend and attack a given proposition.
4. Obsolete Conflict; strife.

Something in this case is about PKR's 100 Days Plan. And it shud be none other than that. I'm asking you, is issue about sodomization related to it? If only, someone raised about Altantuya, is anything to do with it?

If you asked me, the debate will be about the pro and cons about the 100 Days plan. Why is shud be executed or why is shudn't? Wht is the impact. And who will gain advantages? Right? Right???

Is reason like this accepted?? :

  1. "Sudah cukuplah pembohongan, janji banyak tak boleh buat, ini nak debat dengan saya pula, buang masa. Saya boleh debat dengan dia, saya tak takut, saya dengan menteri saya tahu segala maklumat.

    "Jangan cuba nak cabar saya, kalau saya dedahkan segala-galanya, ada orang yang demam nanti," katanya.

- Bukankah, public nak tau sangat apa maklumat itu? Bukankah maklumat itu PERLU dan WAJIB didedahkan walaupun tanpa debat dijalankan? Logik akal ke letak itu sebadai excuse?
  1. "Saya tengok pelan itu hanya nak belanja sahaja. Ia tak ambil kira dari mana punca pendapatan. Kalau kita tak ada punca pendapatan, macam mana kita nak cari dana untuk belanja. Saya berharap rakyat jangan terpedaya dengan janji pembangkang ini," katanya.
- Hello.. dana bkn datang dari Income Tax ker? Kalau tak ckp, why don't we let Anwar tells us from where he gets it? Instead of saying 2 lines and expect marhain people like me to buy you? Well, memang ada org yg buy with that statement. Bukankah itu objektif debate? We debate to make our point on the issue? Msti interesting kalau debate tu berjalan dengan sihat instead of them pulling through with personal issues. Hmmphh...!

Perkara-perkara beginilah yang buat saya tolak markah kepada Kerajaan.

I know, for those yang Undilah BN akan ckp, eleh, pasal isu kecik ni pn nk kata Kerajaan jahat. Kecik2 jadi bukit. Tp peel kerajaan memang begini. Berselindung untuk terus melindung. Melindung apa? Aku pn tak tau.

Tapi tu yg aku nk tau tu??

I rest my case.

Dada....
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Sharing is Caring

I am sharing you something that i think a bit of an eye opening:


Yahhh aku dah almost reaching my 5 years of marriage this year! InsyaAllah.........

Kalau 10 Tahun Jubli Besi
          25 Tahun Jubli Perak
          50 Tahun Jubli Emas..

Kalau 5 Tahun Jubli apa yek?

1st year smpai lah 4th year mmg tak sambut.

Siap ada yg lupa, siap ada yg aku pi obersea. Blom kawin dlu beriya bg hadiah bagai kalu beday. Hehehehe.

So this year, i will make sure, we will be celebrating!!!!!

No excuse... Please lah.

Hehehe..

Ok tu je. tak tau apa nk update dah.

Takdak mud n mengantuk gila today. huhuhu
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

January 17, 2011

Hehe..

Lets forget about the previous enty yg lompong itew. Gmbar anak Sultan Sharafuddin, Sultan Selangor sbenanye. Kalau lah, anak aku pompuan, elok gk aku kenenkan. Wawawawa... Berangan jelah. Hehehe

So happy mondays kengkawan sume. Mintak maap bebanyak. Susah plak aku nk mengsearch gmbar yg tak kuar itew..

Aku nk share skit, personal thoughts of the week. Adoi la. Risau gk aku ni, ada ketamakkan yg melampau2. Hihihi...

 - Aku nk pregnant
 - Pstu aku nk amik cuti bersalin 5 tahun - lepas bersalin kn anak
 - Sapa nk bayar kete bulan2?
 - And if, aku terbeli, eceh terbeli rumah baru, sapa nk bayau?
 - Kalaupun aku buat homeschooling kononnya, adakah aku mampu? 2 hari wiken dok umah sorg2 pn aku dh kepanasan. Ho ho ho. Siap2 migrain2... ;p
 - Tak perlukah aku bersopping utk diri sendiri, waima membeli sebotol deodarant sekali pun?
 - Sekali sekala nk mkn McD, KFC, Pizza perlu di jadikan acara tahunan shj - :<

Okeh, skg kite buat pembayangan. Ni kengkonon je ni. Bkn sebenarnya - (Pelamin Angan Tak Sudah. Ho ho)

Contoh gaji En. Shahrun RM5000, lg skali aku igtkan. INI CONTOH JE.. Angan2 aku je nih. ;p... Tp still so far to go aight? Aku ptt angan2 lebih2 lg. ;p

Expenses:
  1. Kete : RM1200
  2. Rumah sedia ada : RM1060
  3. School Fee Firdaus : RM270 (Inclusive smart kid fee yg mmg kene baya skg, tak masuk day care la kengkonon aku cuti tanpa gaji. ;p)
  4. Susu + Pampers : RM500 (let say, Firdaus dh tak pakai, Still kene letak jgk utk baby br lahir, Hafiy still kene pakai, Unless aku pakai CD.. Pakai CD? Emm pk dlu. wakaka)
  5. Mak aku + Mak en. Shahrun : RM200 (stended aku bg mak aku 200, since En. Shahrun bg mak dia 100, aku kene la bg 100 jgk sbb ini kene jasabaik en.Shahrun la kn since aku tak keje. Ekekekekek)
  6. Balik Kg Sg Besar / Keramat Permai : RM200 (yelah sgt 200)
  7. Kredit Card Fee : RM1500 (Ni mmg stended la bulan2 kan, temasuk duit minyak kete skali. )
  8. PTPTPU : 300 (Hubby 250, aku 50 jerk. Ho ho. Bkn sbb utang aku sikit, tp mmg aku bayau sikit. Blom ada keinsapan lg..
Alamak, blom habis list kan espenses dh ada RM5230 dh. Exceed personal target dh ni. Hu hu hu...

So, kesimpulannya. Takleh cuti tanpa gaji. Takleh mengandong dalam masa terdekat.

WSK... Tak sabar nk habis bayarmu.

Sekian...

P/s: Sori, entry adalah merepek. kui kui kui...

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

January 14, 2011

Kene dpt girl cpt2 nih.

Cuba teka, sapa di bawah ni?



Kene buat baby gegurl cpt2 nih. Wakakakak.
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

January 13, 2011

Idea Aku

Jemaah Menteri turut memutuskan bahawa sistem ini dinamakan Nur Alert (National Urgent Response Alert)," katanya dalam kenyataan bersama Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein di sini, hari ini.

-----Original Message-----
Sent: Monday, December 06, 2010 4:00 PM
To: Siti Fatimah Khairiah M.Amin
Subject: FW: SENARAI IDEA UNIT PPS for AMBER ALERT


Tuan,

Berikut adalah senarai cadangan bagi menggantikan nama Amber Alert yang dikemukakan oleh Unit PPS kepada saya setakat hari ini (6 Desember 2010) untuk makluman dan semakan tuan.



Walau pun:
  1. Takde sapa kredit aku. Malah siap ckp, ni idea dia mulanya ni dorg taknak. Tp takpa, naturally aku memang perasan. So ada aku kesah org ckp aku perasan?
  2. Aku ada letak child kt tgh2 tuh. Tp Menteri tak letak. Pstu menteri tambah (cheh dia tambah, terang2 perasan tu idea aku. ahaha) National Urgent Response.. ekekekek..
  3. Kiranya aku perasan aku yg memberi ilham lah.
Ok nk layan blues sorg2 kejap.. lalalalala

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Saya Quote:Typical-Wife-Syndrome

Credit to: Puan Ida Comot

Was blog-hopping. Then stumbled upon this blog .

Aku ase tak mampu nk bernafas...makin bace makin sesak nafas aku. N aku tak mampu bace lagi ~(T__T)~

Can never imagine if it happens to me.

Even, yesterday, knowing abang walked alone, in the dark, from stesen komuter Batu Tiga to his office in Glenmarie at mid nite drove me crazy. Segala fikiran buruk datang menambah risau, menyesakkan nafas, xbole tdo aku dibuatnye.

(Gambar2 adalah imaginasi pengarang, ihsan dari En. gugle)



'He left his Waja @ his office and fetched me from my office with my neo yang dah dirawat oleh para Dr. di klinik Proton Shah Alam. He even brought the filthy neo pegi mandi before came to me. We ride home together, again. So...last nite, @ about 9pm, he made me send him to the nearest komuter station, so he can go n fetch his car. He stubbornly dismiss my idea to send him to the office. He said it's late, it's raining, it's far, it's costly (tol n petrol), bla3...But i kno he wanted me to look after the kids, try to rest n sleep early if possible . Alhamdulillah, he came home safely at 1 plus.'

Even when he's on call, driving to or from his office at wee hours, sometimes with little or no sleep at all, makes my heart ache. Ache from hurt, anger, bitter, pity and mostly worry (women r one worry-prone creature, sigh..).

Even tengok citer P.S I Love You, made me cry n cry, cos i can never imagine if i'm in Holy's shoe.

Aku rasa aku belum cukup kuat.

Bukan nak melawan ketentuan-Nya. Semua yang hidup pasti akan mati. N aku tak tahu ape yang akan ditentukan untukku oleh-Nya. Dia Maha mengetahui, apa yang tebaik untuk hambanya. Tapi sebolehnya, aku xpernah putus berdoa supaya jangan la aku diuji kehilangan insan2 yang aku sayang. Aku takut aku xmampu meneruskan hidup lepas tu. Biarla aku pegi dlu (tapi takut jugak sb amalan xcukup, xmo masuk neraka. Dasar manusia tamak, dushh!!).

*****
Ketahuilah wahai En. Mohd Khairul, anda amat-amatlah disayangi dan diingati sentiasa, dalam doa, dalam tidur, ape tah lagi ketika jaga despite kisah hidup kita yang penuh pasang-surut n naik-turun.

Kasihani la penunggu setia ini. Yang xpernah jemu menunggu n menanti kepulanganmu yang slalu tiada di sisi. Yang xpernah jemu berkhidmat segala walaupun penat. Yang selalu patah hatinya diubat sendiri.

(Agak2 kalau balik lambat ke, sms la bgtau. Nak g ostesen ke, inform la awal2. Kalau org bg sms tu, jgn la dekk je. Sedih oo..)

Semoga apa yang kita ada hari ni, dapat dihargai n dinikmati, dengan izin-Nya sementara masih ada. Aminn..

*****

- Xpasal2 jadi entry leleh pulakk -
And my comment was :

Siti Fatimah said...

(women r one worry-prone creature, sigh..).

aku igt aku sorg je slalu piki cmtu. Risau gk kalu2 apa yg aku bayangkan tuh mcm doa kan. Slalu tanya, cm katelah die dh call kul bape2 dh nk balik. Setengah jam lepas tu die tak smpai, mulalah aku panas bontot. Wpn aku pura2 tdo, tp sbenanye takleh tdo gk.. msti tggu smpai dia balik.. tp penah jela, by the time die balik tu aku mmg tak sedar apa dh. eehehehe...

jangan la aku diuji kehilangan insan2 yang aku sayang. Aku takut aku xmampu meneruskan hidup lepas tu. Biarla aku pegi dlu (tapi takut jugak sb amalan xcukup, xmo masuk neraka. Dasar manusia tamak, dushh!!).

i'm thinking the same thing u r thinking.. Seriously!

Yang xpernah jemu berkhidmat segala walaupun penat


Ini aku pn sama, tp aku tros piki lain... huhu soriiii... being me (aku yg mmg selalu h*rn*).. dan mlm ni mlm jumaat... (ok ni aku melawak je, sila gelak... ;p)

(Agak2 kalau balik lambat ke, sms la bgtau. Nak g ostesen ke, inform la awal2. Kalau org bg sms tu, jgn la dekk je. Sedih oo..)


sama sama sama samaaaa...



--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Loving Mineral Make Up Giveaway!

Tak tau kenapa tetibe cm nk join lak giveaway giveaway ni. Layan kan ajerlah.

Kalu korg nk join, korg pegi kt sini : loving-mineral-make-up-giveaway


Hadiah mengandungi:

1 x  Eye Shadow Sample Kit containing 5 Eye Shadow (Natural Earth Color)
1 x Loving Sample Kit containing 3 Foundation + 1 Finishing Powder + 1 Cheek

  • Mineral Foundation #Lumiere Light Medium Neutral
  • Mineral Foundation #Lumiere Light Beige
  • Mineral Foundation #Lumiere Light Golden
  • Finishing Powder Sheer Silk
  • Cheek or Radiance # Cherry Blossom

Dan juga FREE!

  • 1x Baby Kabuki brush
  • 1 x Wet-Dry Eyeshadow Brush

Semuanya bernilai RM115! wpml good Loving Mineral Make Up Giveaway!

Cara-caranya

1. Buat blog entry pasal contest ni dan link ke page ini

2. Jawab soalan mudah ni: Warna apa riben yang Izzah pakai?

(Hint: Lawat blog Izzah dan tengok header – jawapan ada di situ)

3. Tinggalkan permalink entri anda di bahagian komen

That's all! Senang kan?

  • Seorang pemenang bertuah akan dipilih melalui lucky draw.
  • Tempoh giveaway 12th January – 25th January 2011 (2 minggu sahaja).
 
JAWAPAN SAYA : REBEN KALER HIJAU!!

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Tak Best

Dia balik lambat....

Dulu kata smingu lmbt smingu cpt.

Lepas tu jd 2 mggu lmbt 2 mggu cpt.

Kalu mcm sehari dua dlm sminggu balik lmbt, hari2 lain dpt balik cpt, kn best...

Makin lama makin hilang.

Mata dh pejam ketiduran, dia masih belum pulang.

Nasib baik ada 2 mata hati tuh.

Yang tak putus2 buat aku MARAH, GERAM, dlm masa yg sama buat aku TERHIBUR, TERGELAK, TERKEJUT, TERMACAM-2 TER lagi..

Yang sorg, masih tak dpt kontrol perasaan nk buang air kecil, tapi taknak pakai pampers.

Yang sorg, tak reti suap2, tp nk suap sendiri.

Hat ni lg best, awak tu ckp pn tak reti, ada hati pi Bilik Air, bukak pampers, kencing sendiri. Adoiii. Mama tak yakin lg nk bukak pampers hafiy la syg.....Sebab dia tgk abang dia...

Org ajar, itu Kapal Terbang, dia tgk langit dia ckp, E eee Paperbang (wording hafiy)

Bila tgh bosan2 die nyanyi.. Pan Bob Pen Pen (Sponge Bob Square Pants), dan hari2 nk pakai bj Pan Bob yg dh lunyai tu... Huhuhu...Sebab abang ada uniform, adik takde, so die anggap baju Pan Bob tu uniform dia. Huhu...

Yg abang lak, siang malam pg petang nk pakai uniform skolah. Puasla sorokkan.

Spender pn memilih. Mama beli spender byk ikotkan, tp tak ckp, sbb dia nk pakai spender yg ada gmbar teddy bear je. Yg gmbar lain die takmau. Yg 2nd hand paksu dia pn die takmau gk. Adoiiii....

Hari-hari mereka akan demand suruh masak maggie. Abg ok la pandai sebut. Si adik? Die tunjuk kt lemari, tempat mama simpan maggie. DIE TAU KT MANA!!

Bila semua dh sunyi, abah masih tak balik2....

Sayu plak pg td, Lg 5 minit sebelum keluar umah, abah ajak abang firdaus borak2, sbb mcm dh lama tak borak2 ngn firdaus...

Dlm mamai2, br bgn, bg cebok - tak mandi lg huhu, dia layan abah dia borak dgn sgt eksaited!

Wpn br kelmarin, dpt dinner sama...

Still ase tak best..

Dh minggu ke-3 nih....

Balik lmbt manjang.....

20% je tak best... 80% lg best sbb melayan anak.

:D

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

January 12, 2011

Morning Panda...

Hehehe...

Aku skg nih, dh ada pakatan bangun pagi. Hahahaha. Adoi la.

Susah bebenor la kn. Slalu dlu aku lmbt2 kan la kejutkan Firdaus bgn pg. Even up until today. Sbb kesian kn. Tgk dia, tak ckp tdo. Tp malam so far dia blu bla blu bla kejap je la, kalu paksa tdo, die tdo. Sgt baik itu budak.....

Tp tu la, but still, sbb kadang tu kami terlajak tdo kul 11 mlm br tdo. It's very late for him kn. Because he wouldn't sleep unless all of us sleep. Lagi la die takmau tdo, selagi Abah dia tak balik kerja lg. Sib baik aku awal2 tak kasik kuyu keje ship ship. Hehehe. Yes. Aku akui aku sgt queen control dr segi itu.

Sblm aku habiskan cite panda aku. Aku nk explain kenapa aku halang laki aku keje ship...(shif)...

Ayah aku, keje off-shore. So he was off the hook every 2 weeks in a months. Sometimes, things got worst he even off from us for months. Kadang2 dia ada kursus kt Singapore la, berbulan-bulan. My moms was the one doing everything. Dh tu musim mengawan tak agak2 lak tu. Nmpk je aku adik badik beza 2 tahun. Tapi bayangkan, aku ngn adik aku no2, beza setahun 6 bulan je. Tapi in between kitrog mmg ada 1 keguguran. So bayangkan la kami, kalau baby tu tak gugur. Camana la mak aku. Dh la mak dia kt Kampung. Mak mertua dia lak cm mak aku skg - statement dia - Umi nk along berdikari sendiri, umi takkan tolong along jg anak, bgn malam sendiri - masa aku dlm pantang, mandikan baby sendiri. Yes, aku memang terasa. But that was what teaches me. Aku admit sgt tang tu.

So ayah aku, dia tak merasai sendiri hiruk pikuk kt rumah masa dia takde. Every bits that happens in our family, he never know. Yg dia tau, dia balik semua kene perfecto. Sumer kene run smoothly. Anak2 tak boleh meragam langsung. Dia tak nampak, tak rasa kesusahan mak aku. Dia tak tau, where the money flows. Kenapa duit mesti habis? Sebab dia tak nmpk the cause to spend to. Korg bayangkan. Dia pernah mengamuk, semata-mata dia rasa BERAS HABIS CEPAT SGT!??? Yes, even the smallest thing like that meng-amuse-kan dia. Sedih kn? Tp itu fact.

Bila seorang lelaki, yang kalau hari2 jumpa anak bini pn boleh jd sgt neglectfull, cawan sebiji tepi kusi pn buat nmpk tak nmpk. Inikan pulak seorang lelaki, yang berjauhan dgn anak bini, hidup membujang almost 80% of his time alive!!! eh panjang plak explaination aku... ehehe Aku ckp 80% sebab, ayah aku wpn half of months dia ada on shore, half lg off shore. Tp, kdg2 dia ada kursus yg makan berbulan2 every year!

He gets to have my 1st day on school, but never for the rest of his kids. Maybe anak 1st so excited lebih. That's why, i was alone on my 1st day at secondary school. Sedih je tgk anak2 org lain, mak pak dia hantar, follow naik bas awam. Aku sume sendiri. Nerves gila nk tekan loceng nk benti. Nerves gila jln kaki jawooooh nk smpai kn ke sekolah. Pes time, but i do it alone! Sebab mak aku takleh cuti. And ayah aku kerja.

Tapi aku nmpk kekurangannya family aku. Aku nmpk the way, mak aku pn nk menang kalau bertelagah. Sebab aku tau, her point was, my father, never understand her situation. He never see for himself.

So, i want my husband to see everything. To even actually feel it. He will never feels it if he work on shif. He reasoned that, he'll be more time home, since he'll be on leave not on public holiday. So dia kata, kalu takmo anak2 kt nursery lama sgt, boleh la die kurangkan waktu anak2 kt nursery tu. Hello, kalau ko dh kerja 4 days more than 12 hours a day. And you got 2 days off, and dlm 2 days tu kene standby. Takkan aku nk kejam sgt suh ko jaga anak? Unless kalau ko betul2 willing. Tp rasanya terlalu sukar.

Aku doaaaaa sgt. Sbb aku tau, aku ni bini. Aku ckp la reason mcm mana pun, kalau dh itu decision dia, dia tetap akan pilih.

Sebab gaji keje shif ni jauh lebih byk.

Tapi aku reason balik, kalau dh rezeki Allah untuk kita, tak kemana. Ececewah.... Pandai pulak..ehehe...

Skg ni aku mampu la halang dia lg. Tp tak tau la masa dpn kn. Aku cuma boleh mintak kt Allah cuba pahamkan husband aku psl reason aku nih.

Ayah aku, kalau mak aku outstation pun, dia sanggup pegi teman mak aku tdo hotel nu. YG kami anak2, dok la ngn pengasuh sbb skolah. Siyes. Cm aku pi outstation, laki aku tak amik cuti, and dia yang willing jaga anak. Sebab keje cm ayah aku, gj memang loaded. Bayangkan gaji untuk sebulan, tp 2 minggu je akan spend duit. The rest of the month tu, makan tanggung berak cangkung. So mmg takde hal la, follow mak aku pi mana2, otel pn dia bayakan.

Walaupun kadang2, perkara ni buat aku rasa, ganggu emosi mak aku. She turned out become someone yg sgt selfish. Tak payah la aku explain kenapa. Tp sume ni berlaku, sebab keadaan yang dia alami. Aku tak salahkan dia, tp on certain things, aku kadang2 terasa jgk.........

Aku mmg bersyukur sgt, berterima kasih, sebab En. Shahrun Hisam, Dia hadapi sendiri keadaan jg anak sorg2 (macam yg aku hadapi tiap2 hari balik kerja, menunggu dia balik.) Time tu la nk kemas rumah, urus pakaian, urus anak2, masak suma. Dia tgk mcm mana hiruk pikuk bila anak2 meragam. Dia tgk trend anak2 meragam. Kadang2 budak2 tu ok je. Die tgk trend budak2 tu sakit. Dia ada time aku kene pegi klinik bwk anak2. Die nmpk duit tu perlu dibelanjakan ke mana. Kenapa duit cpt habis. Dia rasa every bits of time like normal people. He was there on public holidays. He was there, Sgt bersyukur, sebab nikmat tu Allah belum tarik lg.

So aku percaya, wpn mgkin, dia tak seperfect yang aku mahukan. Tp aku percaya, aku nmpk dan aku yakin. Hari demi hari, dia akan berubah menjadi lebih baik. Insya Allah...

Dan aku tau, aku sendiri pun tak perfect. Byk lagi kekurangan aku sebagai seorang perempuan, isteri dan ibu........Aku cuba untuk perbaiki jgk. Aku cuma igt2kan balik diri aku. Selagi yg aku mampu, insya Allah.. InsyaAllah - layan lagu maher zain kejap. Ekekekeke...

So itu lah reason, aku takmau, dia keje ship... :(.... Sedih plak aku reason out benda ni. Bkn memburukkan parents aku.

Ok so bebalik kepada citer panda aku tadi.

Since aku slalu lewat2 kan masa kejut Firdaus. Selalu lah terjadi kelewatan. So hubby aku tros masuk cmpur skit. Skg die pn dh set alarm jugak. Selalu aku akan habiskan rutin2 aku yg aku kene buat tu, kadang2 dh dekat kul 7am aku br nk mandi. Br nk kejut Firdaus. Bese aku mandi dlu, kalu tak tak tersental daki2 kalu kejut Firdaus dlu. Muawahahah. Yolah, kene mandi dlm golap roman eh kn. Hahahah.

So dh 2 hari dh, aku tgh2 mandi aku dgr hubby kejutkan Firdaus. By the time Firdaus smpai pintu toilet aku dh siap mandi, n mandikan dia. So 10 minit before 7 (Ni jam aku awal 10 minit. Ekekekeke...) dh bole kuar rumah dh.

So dh 2 hari aku smpai awal kt office. Tp hari ni lmbt skit, sbb on the way hubby isi minyak dlu. But still tak MERAH punch. Yeyyy. Alhamdulillah.

Tp pg td, kesian aku tgk Aus. Belum kul 7 dh smpai, takde org lg kt nursery. Kul 830 kang br kelas start. Mesti dia bosan gila.

Masa nk cium dia before pegi kerja tadi, aku nmpk la Panda Eyes dia. Tros teringatkan ida.. Hehehe. Because she put panda eyes on her status. hehehe...

Kesiannya anak aku tak ckp tdooooo. Kesiannya..

Aku aku nih sgt over, sebab anak kecik lg dh nk anta skolah, paksa dia bangun pagi bagai. Uwaaaaaaaa....

Tapi, dia sgt seronok dan masih sgt eksaited pegi skolah. Takda masalah pun lepas mandi nk pakaikan bj skolah. Tak payah paksa2, takde meraung2. Sgt rela pergi skolah. Even he was on his own on his first day, aku takyah tunggu tepi pintu pun....... Berdikari kan dia???

Adoh sedih plak...

Nmpknya malam ni kene ada pakatan tdo awal plak. Pakatan bgn pagi tu takdela aku sorg2 je bgn dh skg ni. Hehehe. Tu lak maksudnya pakatan - kerjasama..ehehe

So pakatan tdo awal, nk pastikan Firdaus tdo awal jgk. Cumanya aku ni takleh cy. Tdo trus smpai pg jawabnya. Sebab i kenot tdo awal sgt lah kn....... Nnti terlebih tdo sudah..

Hohoho..

Ok ckp panjang tak ni. Itu je. Babai. :D
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

January 11, 2011

Tulis Blog

Dalam keterpaksaan, yang aku relakan.

Ewah mcm anna rafali la plak kn. Hahahahahaha....

Ada org paksa aku tulis blog. Die tak ckp, situt tulis cepat. Die tanya aku byk soklan yang aku kene jwb.

Aku mcm, dr aku jwb soklan dia satu persatu, baik aku tulis blog. Hehehe.....

U know whom exactly you are?!

Heheheh...

Ok, apa aku buat during weekends?

Plannya jumaat haritu adalah, tunggu hubby balik kerja by maghrib prayers, and off we went to balik kampung. But mana la nk tau, tetibe dia ada kerja urgent plak. The plan was, jumaat mlm balik kampung. Spend the rest of saturdays there, and early morning sundays, we will be back home.

Mak mertua aku dh bising2, nk pegi teluk batik. Time kami byk peruntukan (che che byk konon, dlm byk2 still ada hati nk org tua tu support BBQ. ahaha), dia cancelkan. Time die nk nk sgt, kami tak ckp peruntukan plak. Hubby kata, tak payah lah, harga minyak naik. Lgpn tak best jln2 time poket kosong.... Kt sana tu nnti dekat ngn pangkor, so kami takdela menyeberang. Tp kt situ cm best skitla nk sopping2 ikan kering, sotong kering, ikan bilis. Bla bla bla bla.

So tak jd suma plan itu.

Jumaat hubby balik dh kul 11 mlm or later? Pstu anak2 pn dh tdo. Pstu kami pn tdo.

Esok pg2, bgn mcm nk pergi kerja, Bj suma aku dh packing siap-siap dh masa tggu hubby balik tuh. Kul 7 tajam dh on the road. Kul 9 pg smpai kampung.

Cm biasala, org takde duit. Dok memerap jelah. Hubby pegi Pekan pn takmau bawak anak bini nya yg akan mengepow nya. Huuhuhuhu.

Ahad pg tu, cadangnya nk teros balik KL, tp byk plak benda tak settle. So settlekan potong rambut pak metua aku, rambut hubby skali. Ps lunch tros pulang. Dlm kul 3 pm cmtu ko br nk headed to KL.

Smpai KL, kemas apa yg ptt pastu tdo. Smpat la masak apa ek mlm tu. Tak igt plak.

Pg isnin, kene bgn pg pg subuh shafie balik. Uwaaaaaa...

Itula kenyataan, yg pahit ku telan jua. Eceh.

Tamat. ehehehe

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

January 07, 2011

Rutin

Pagi-pagi.

Kul 6 tajam kene bangun. Tak larat dh nk bgn 530pagi. Wpn sebenarnya pelu bgn 530 pagi....

Sebab aku kene do all the things below (yup, u got that rite, every single day! except weekend / public holiday of course!):

  • Kemas baju firdaus / hafiy dlm beg yg berasing;
  • Kemas henbeg sendiri;
  • On bj yg direndam, on spin;
  • Cuci pinggan yg mlm td tak larat nk buat / simpan pinggan yg dh dikeringkan dlm cubboard;
  • Kemas apa2 yg ptt, kdg2 siap mop bagai - ni kes kalu nk pegi otstesen;
  • Lipat bj; - ni jrg buat, sbb aku paling tak suka lipat bj. uwaaaa
  • Gosok bj hubby, bj aku skg dh tmbah 1 lg, bj firdaus. uwaaaaaa
  • Prepare bj2 nk pakai siap ngn spender;
  • Mandi, smyg, pakai bj;
  • Kejut hubby, mandikan firdaus. By this time biasanya dh pukul 645.
  • Before 7 aku kene kuar umah dh.
And today u know wht happeng?

Hafiy bgn nangis2. Aku cm, dia biasalah bgn nangis2 cm kul 5 pg cmtu. Tepok2 tepok. Dia diam. Yesss takyah buat susu. Pejam mata balik.... Hahaha. Lek lu br kul 5.

Henpon lak dlm henbeg, sblm tdo lupa nk bwk masuk bilik.

Byk mende lupa mlm td. Urut hubby tak, kemas dpn tv tak, basuh botol2 susu tak, jenguk2 kain dlm machine tak - kes penat sbb siap2 vacum + mop lantai smlm.

Pstu hafiy diam, aku pn bgn la, tetibe nk terkencing. Plan nk amik henpon skali, pstu nk tdo balik.

Lepas kencing, pi la carik henpon.

Tetiba.. Jeng jeng jeng..

DH KUL 645!!!!! Wuuu waaaatttt???????

I'm late i'm late...

Tebabo jerit sume org bangun.

By 710 aku dh dlm kete. Firdaus pn ok jek. Mmg la ok, mama terbabas, die pn dpt tdo lama skit.

Tp ok ok dia tu - still mandi nk duduk, plus lampu takleh bukak, sbb mata die takleh terima cahaya lg. Apa kejadah, aku nk letak ubat gigi kt berus gigi pn tak nmpk. Adoiii. Org dh la nk cpt ni...

Dengan itu, itu lah sebab aku lmbt hari ni.

Sekian.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

January 06, 2011

Ok je.

Apa problem nya?

Suma ni provokasi.

Bi End Boh Doh.

Sekian. ;p

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Yin :: Malang tak berbau.. :(

Allahuakhbar...

Aku beranikan diri jugak baca. Sebelum ni apa saja cite budak2, aku takkan baca.

Sebab aku sgt takut, sgt tak sampai hati.

Tapi ni aku beranikan diri juga baca.

"ALOR SETAR: "Saya ingatkan cucu sudah tidur kerana tak dengar suara dia bermain di ruang tamu, tapi saya sangat terkejut apabila melihat dia dalam keadaan nyawa-nyawa ikan," kata Chia Sew Heng, 71, nenek Tan Yin Sheng, 5, yang mati dipercayai akibat terjerut pada kain penyangkut langsir rumahnya di Taman Timah Mergong, di sini, malam kelmarin."

Ya Allah, kau lindungilah aku dan keluarga ku, anak-anak ku, suami ku dan sahabat handai ku..... amin.....
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

January 05, 2011

Minglish

I thought i had it enough, but i never did.

I shud have read the news in English, but i seldomly did.

I never had an English book on my desk or on the bed now.

I do maintained my english, by writting blogs in english (not all the time), and trying to maintain all words in english.

I never sepak ops speaks in english with Firdaus nor Hafiy. The best that i did was,

Firdaus, tgk tu... Aeroplane!

Well i shud have said

Firdaus, look, it is an Aeroplane!

He'll be definitely replied back

Mama, tu Kapal Terbang kn mama

Oh god, what have i've done to him? He never speaks a word in english now. He might have become numb in class when teacher speaks to him in english!

But, i've learned english the hard way myself. My mother tongue language was always malay. Even though i never got A's in My BM. Hihihi.  

I remember back then, my father used to buy The Star newspaper everyday. And i will be reading the news. I was very enthusiast with any news on the paper. I will be looking word by word and go.

Umi, apa maksud word ni?

My mother will go like

Ayat dia macam mana?

And i will be reading the whole sentence to her.  And she'll be explaining to me, what the whole sentence means, and making sense about the meaning of the word i was asking her in the beginning. And this is the trick i use to teach my own husband too.

My mother, and my father was my on-the-spot-english-dictionary. And i become my hubby's on-the-spot-english-dictionary. This is good practice, as it will teach the requester and also the informer.

And i remember reading a lot of english books. I maybe low in grammar, i suppose up until now, i still am. Because i hate doing all the a, an, the exercise. My parents never buy me exercise books. But i manage to get an A for english! My 2nd and 3rd brother are also very well verse in english. Because we were learning english the same way. Different is, my 3rd brother actually further his study in London and his english is totally - londonized! I don't know if it's him when he speaks english. I don't understand why he had all the accent. My mother is lucky, because my 3rd brother had dark brown skin. If he had my kind of skin, i think he will be staying london forever! Wakakaka. Ok i know it's not funny. ;p

I know, it is a tough challenge for me to bring up my kids to learn english. But, i have to...

Well, tetibe takde idea dh nk menulis. GOOD luck to me! :D
 
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

January 04, 2011

Hai, Nama saya Firdaus...

Hai.. Awak apa kabar? Awak dah mkn?

Nama saya Firdaus. Umo sy 3 tahun. Ujung bulan tujuh nih sy empat tahun dah.. :D

Saya dh besar kn? Masa mama n abah tgk gmbar di bawah, kedua2 begenang air mata...

Masa mama tgk, mama takde masa ni, angkat bag lalu tunggu di foyer. Ptt la lama sgt mama tggu rupanya abah tgh photoshoot. Bila mama tgk. Ase panas je muka mama, tak sangka anak mama dh besar.

Kemudian kami hantar firdaus. Time kami pulang, br nk start brekfes, abah pulak tgk gmbar ni. Dah besar dah Firdaus abah kata. Nmpk mata abah mcm begenang.....


Sesi di bawah, sesi potong rambut anak2.... Gonjeng tak kami? ehehehe...

Sesi di bawah, sesi test bj lepas amik kt nursery lastweek. Firdaus nk pakai bj ni siang dan malam. Takleh la gitu sayang. Mama beli 2 pasang je. Lepas cuci pakai lepas cuci pakai lg... Hi hi hi hi..... Klau bli byk2 pn mama piki, mama rajin ke nk gosok2 byk2? Ho ho ho .Tak sanggup. ;p

Lagi sesi photoshoot di bawah... :D....



Malam2 Firdaus kene pakse tdo awal. Sebab esok pagi nk bgn pagi2 mandi. Mama, mandi takat sini je, (dia takmau basah rambut).. Tapi mama ngn abah kene curik2 gk basahkan rambut dia. Sebab hari pertama tak basah rambut + tak gosok gigi = Firdaus bucuk skit. Ehehe...

Smlm, dptla mama hantar firdaus kul 8 pagi. Takde la lama sgt Firdaus nk tggu kelas bermula. Hari ni kul 7 pagi dh smpai tadika... Mesti Firdaus bosan. Lalu mama pn bekalkan hotdog yg mcm kesian gile. Esok mama cube upgrade skit ye....

Don be noti ye sayang. Blaja baik2...

Allah, kelas main2 je pn. ;p....

Dari mama n abah, untuk anak-anak yang tersayang.. :D