November 18, 2012

Anak2

U've been my biggest enemies... Yet love can never be enuff for all of you.. Mama loves you so much!!

















Aku dh slamat bersalin

Xtau nk ckp apa.. Syukur alhamdulillah..

Baby boy. 2.8kg. Lahir selepas subuh 6:20am..

Aku amik epi gk.. Dh sakit dr blood stain-show tu.. Last2 aku xlrt nk lyn dh by 4am.. Rikues epi gk.. Haha pengecut btol.. Tp kne alami gk drama seluk2 5 6 kali...uwaaaaa sakit wooo...



Lps dpt epi lega skejap
Je.. By 520 aku ase sakit2 gk.. Pesal ni kn?

Midwife chk br buka 5cm... Ada lg 5 to go pttnya.. Dia blah.. Xlama dia blah aku dgn yakin soh en. Shahrun blah gk.. Soh solat subuh...xlama tu aku ase sakit menarik2 dr bontot... Eh len mcm jer ni.. Pstu ase nk berak...

Plak dh.. Dlm mada xsmpai sejam xkn laluan bukak cpt sgt.. Jerit blk pggl mdwife.. Dia chk dia jerit pggl doktor... Dh fullterm dia kata.. Kepala kt bwh.. Gila...

Pstu soh aku kemut smpai doktor smpai.. Doktor standby la.. Doktor aku jnji nk dtg 630am.. Haram xnmpk btg idung..

Aku ase lg menarik2... Arghhh kuat3 aku jerit... Sakit wooo... Pstu doktor smpai, en shahrun pn sampai.. Aku bukak kaki suma panik.. Dh nmpk dahi.. Tetibe soh aku teran.. Eh apsal aku xdaya nk teran lk ni....

Risau gk.. Aku cuba gk... Sakittt Allah jer yg tau... Aku kn penakot.. Sakit skit dh gelabah.. Huhuhu.. Dlm masa yg sama doktor tarik baby kuar... Ramai gk
Midwife masuk, ngn doktor yg sambut ngn en. Shahrun
Jd cheer leader soh aku push... Kecoh gile.. Sebijik mcm time Aus.. Baby pn kuar at 620... Jenama lelaki... Fuh..

Prof hatta xnmpk btg hidung.. Dr yg sambut tu dr. Zarina.. Dia nk tggu gk prof
Kuarkn uri.. Rahim aku muntahkn sendiri uri.. Xsmpat apa dh prof hatta dia ckp..

Tu aku suka hukm ni.. Luck aku 2 kali.. Doktor lelaki.. Yg smbut doktor perempuan.. Yg buat ve pn perempuan.. Aku suka !!! :) .....

Okla tu jer citernyer.. So far baby kuar ngn selamat... Dan dh selamat bfeed kedua2 belah.. Alhamdulillah...;)

Ok bai

November 17, 2012

Blood show at 39th weeks

Actually 38 weeks n 6 days...

Smlm round alamanda for 2 hours...

Ada contraction tp skejap2 n hilang2..

So hari ni..sabtu, 17th nov 2012.. Aku igtkn baby ni nk overdue.. Nk kuar 30th nov.. Nk sama the 30th mcm abang2 dia...

So sj la layan, lawatan ke kota damansara plak..

First pit stop, tesco.. Menjelang tghari pi ikea lak.. Balik... Urus apa yg patut.. At 4pm cmtu ada blood show.. Rileks dlu.. Layan contraction main2 sejam dua...

Ps solat asar, anta anak2 umah mak aku...by 7.besela budak 2 org tu.. Drama siap nangis2 mcm la aku nk pi mana ntah.. Heran btol aku.. Aku ni kdg mak tiri btol layan dorg...tp they still can get enuff of me.. Terharu aku.. Huhu

Dkt area hukm.. Pi solat pi mkn dlu.. Then br masuk emergency.. Mulanya mcm bese2 jer.. Aku pn susah nk kate aku bersalin mlm ni jgk ke esok ke lusa ke... Ntah.. Takut pn ada...

Doktor pn check laluan.. Dh buka 2cm.. Looking back my 2 other child.. Sorg take almost 24hours br bersalin.. Sorg takes a little less than that.. So this one cud be faster.. Xtaula.. I got no certain feelings.. Hope cpt la.. Risau bil spital melambung weih.. Huhuhu.... Sape2 yg bc post ni doakan aku yer..;)

Heartbeat baby.. Excited sgt.. N baby xbenti bergerak agak susah doktor nk monitor.. Aku pn xtau tu ok ke tak.. Tp mg aku akui.. Baby aku ni.. Agak over agresif dlm perut ni... Harap2 baby mama ok...

Aku amik kesempatan ni.. Nk mintak maaf byk2 kalau ada terkasar ke.. Termengguriskan hati sesapa... Dgn rase rendah hati.. Aku tau aku ni mmg teruk skit.. Dh tua2 ni br la nk sedar diri.. Hopefully semua maafkan aku yer.. Kalu xleh maafkan bgtau ler apa aku kena buat supaya dimaafkn.. Aku cube ler terdaya.. Huhuhu..

Harap sgt aku bersalin ngn selamat.. Takut ni.. Huhuhu

Ok la. Nk layan contraction blk. K bai...

November 12, 2012

Reka Mainan...

Sj nak rekod. Tiada gmbar. Heheheh...

Gmbar pelaku dh tido ada la...

Sbenanye malas nk cite. Tp aku cite la skit apa aku buat 3 hari aku cuti - cuti pre-bersalin la kononnya. Skali elok tawaduk mai opis balik arini. Wakakaka. Jimat woo cuti.. Bole digunakan dikemudian2 hari... Heheheh...

Hari pertama: aku bwk anak2 pi mkn kt Giant Kinrara. Aku anta jgk Firdaus pi skolah, sbb sayang la lg 3 hari nk skolah kn. Lgpn dia ada aktiviti. Aku takda buat apa pun. Just basuh bj n basuh pinggan. Mlm tu en. shahrun balik dia jgk masak. Hohohoho....

Hari kedua: still, Firdaus aku anta pi skolah, Hafiy pn aku hanta sbb aku kena pi check up. Like on Monday (about a week ago) aku pi check up ngn Prof Hatta kt HUKM, dia ckp baby dh engaged. Kalau contraction comes regularly plus dh ada tanda bersalin, ada kemungkinan baby tros keluar je ni..... Sbb dh kt labour position dh. Aku dh risau. Terlupa plak, masa Hafiy dlu Prof Hashim ckp benda yg sama gk. Tp 3 hari selepas tu br bersalin. This time, lebih dr 3 hari dh pun. So, eventually, rahim aku ni lambat la nk kesan benda2 cmtu. Bkn jenis terbukak dgn mudah sgt... Tp apa2 pun precaution jgk. Tp aku ase insyaAllah aku OK.. Huhuhu. Mohon semua doakan aku yer.. Jgn aku terberanak dlm kete sorg2 tgh2 jln udah le. Because i'm still driving on my own to work. Sapa nk hanta amik aku lgpun??? Jauh gila kot opis aku dr opis en.shahrun. Huhuhuhu.... So tghari tu aku bwk budak2 pi mkn ngn En. Shahrun. Mula tu aku takde idea nk bwk diorg pi mkn ktne. Pstu En. Shahrun sms ckp pi mkn dgn dia jela. So lepas check up aku amik bdk2, pi amik En. Shahrun kt PBD mkn sama. Suka btol budak2. Kitrog mkn kt BSC... Dlm hati aku wpn korg ni takleh diam lompat sana sini dgn buat drama takmo jln nk berdukung. Takpalah. As long as aku bleh entertain korg sblm sorg lg geng korg nk kuar ni.. Ya la kan.. Wpn adik diorg gk bkn org lain.. New comer always mcm threats jgk utk budak2 ni. Mana tau envy ka apa ka kn... Mcm Aus tu, aku dok kata dia dh besar, takleh berdukung lg. Aku tgk anak2 org lain yg jenis takde adik2 lg. Wpn dh umur 6 tahun still parents diorg dukung2 lg... So kesian la jgk sebenarnye...... Even bc balik entry aku masa Aus nk dpt adik dlu, kesian sgt kt dia masa tu dia br 2 tahun... Haih.. Aku ni emosi ibu mengandung lain mcm betul. Semua pn nk kesian. Tp dlm kesian2, jgn la ko cabar kesabaran aku. Mula lah aku melenting tak fikir apa dh. Hohohohohoo..

Hari ketiga: Aku tetibe tingin sgt nk mkn OTWC... Mulanya nk bwk brekpes situ. Tp mcm tak baloi. Aus skolah dr kul 8 - 1130 am jer. Kalu pi brekpes situ mau smpai kul 10pg br smpai skolah dia. So anta dia pi skolah dlu. Sambil2 tu aku vacuum rumah. Perghhh mcm nk tercabut aku ase sbb ngn boyot2 bongkok2 vacuum. Benda yg petik jari je boleh settle boleh ase seksa gila kalu kita memboyot. Huhuhu. Sbb aku fikir, mlm ni (jumaat mlm tu la) dh nk pi majlis nikah sepupu aku. Sabtu kenduri dia lak. Mana tau ahad tak daya dh nk kemas rumah. So tu aku vacuum jgk tu. By 1115am.. Aku tuka bj - mls mandi.. kah kah kah. Pg tu aku dh mandi la. tp lepas vaccum tu of cos ler berpeluh2 balik kn. Hoho. Bwk anak2 pi mkn OTWC... Mmg depa sonok bkn main lg... Suka tgk depa happy. Mlm tu lg happy. Sbb dlm hujan, dlm jem meredah pi bangi nk tgk sepupu aku nikah. Tp balik2 tu tros tdo la budak2. Punyala ngantok kn.. Kalu hari2 dpt buat depa sepenat tu kn best.. Senang nk tdokan.. ehehehe...

So sabtu kenduri plak. Another day yg penuh ngn aktiviti mcm2 aktiviti anak2 kt dewan kenduri.Sib baik la buat kt dewan. Sbb aku mmg takde upaya nk mengejar korg pn. Tp dh dia main escalator la plak. Tp bila nmpk dia dekat tu pggl2 la kn. Tp mmg berkelintau. Langsung tak ngantok2.... Pstu mkn jajan tak benti2. Huhuhu. Tu yg jd extra hyper tuh. Huhuhuhuhuhuhu....... Redha jelah. Aku pn masa aku duduk2 je tu aku tak rasa sgt. Mlm tu balik rumah. Br ase2 sakit bdn. By 10pm aku dh surrender. Tros tdo.... Pg tu aku cabut2 cadar sarung bantal semua. Rumah aku cpt berabuk skg sbb ada construction. So mmg kene tiap2 mggu tukar cadar semua. So balik tu pas mandi solat.. Tgk2 en. shahrun dh pasangkan cadar ngn sarung bantal semua. Alhamdulillah. Aku mmg tak larat sgt....
Masa lepak gelak2 ngn sepupu, makcik pakcik aku tak rasa sgt. Bila dh balik tu br ase mcm tak larat........:(...Tp budak2 pn mudah nk urus. Hafiy pn tertidur sendiri gk sbb penat...Firdaus tak susah nk handle... Suruh tdo dia tdo je... Cuma kena teman la...

Ahad pg tu.. Lepas subuh aku tdo balik. Mulanya aku ase takmo tdo. Tp dh budak2 tak bgn lg. En. Shahrun pn tdo balik. Pstu aku pn ase letih2 lg so aku tdo la. Pstu by 9am, en. shahrun bgn dlu. Tak igt dia buat apa. Pstu aku pn bgn panaskan lauk pg smlm -sabtu pg tu aku masak tulang masak kari.. Hohoho... Mkn ngn roti canai segera. So repeat balik la pg ahad ni, tp roti canai tinggal 2 keping. So bg anak2. Aku ngn En. Shahrun mkn biskut cicah milo je. Hohoho. Tp kenyang jgk la. Pstu pi bli brg dapor.. Byk habis dh.. Balik tu, masak asam pedas daging, salad timun ngn tauhu, sambal belacan n goreng ikan selar... Aku ase sihat plak. Meibi sbb puas tdo kot... So dlm kul 4 tu aku start buat kuih Seri Muka plak. Semua tu rekues by en. Shahrun. Firdaus bgn saing ngn aku ngn En. Shahrun. Tapi Hafiy bgn dekat kul 10am br dia bgn. Tu pn kejut sbb nk suruh dia brekpes. Mmg dia segar bugar gila Ahad smlm. And dia tak tantrum langsung masa kt NSK. Ckp tdo, perut pn kenyang kot. Balik NSK, Ya Allah berkelintau mcm2 dia buat. Aku kemas dia sepah aku kemas die sepah. Tertekannn aku. Huhuhuhuhu... Mlm tu by 10pm.. Tetibe dia senyap. Lepas magreb tu dh mandikan dia la nk pakai bj tdo. Bayangkan dia takmo pakai bj. So bertelanjangan smpai la kul 10pm tuh. En. Shahrun ckp ada baby kt bwh bontot aku. Aku mcm. Tak lawak ok buat lawak aku dh bersalin tanpa ku sedar. Hahahahah. Rupenye BABY HAFIY.. Sbb dia bogel kn. So bila tdo nmpk mcm baby la. So dh tdo pakaikan pampers ngn baju. Elok je tak jaga. Tros tdo kn smpai pg ni...... Ase mcm lega jgk la. Sbb kn mcm2 aktiviti dia tu. Senang nk tgk dia tidur. Kalau tak nk ajak tdo bole bwk bergaduh. Time tu la nk susu la nk kencing la nk suruh bc kn buku la. Mata aku dh takleh nk bukak dh ni.... Heishhh gerammm. Tp 2 mlm ni sbb dia penat sgt. So mmg tak gaduh nk ajak dia tdo. Tdo sendiri.. Alhamdulillah......

So itula cite aku over my long hols. Huhuhuhuhuhu...

Contraction aku berkurang dr awal2 dlu masa aku claim aku dh start regular contractions. Maybe sbb stress free sgt bila aku cuti ni..... Agaknya sbb aku driving pi Putrajaya tu kot. Stress jgk driving byk kete, pstu jalan besar tp takleh bwk laju. Hahahahahah.... Pstu stress setiap kali amik Hafiy kn. Nnti dia ckp. Mama ni asek pegi keja je. Dh la tu. Adoiai. Suka ti dia jer. Hahahahahahahaha. Skg aku pembayar loan rumah. So nk taknak aku kena kerja. Unless ada duit terpijak boleh settle duit rumah ok.. Hafiy hang jaga2 skit mulut hang nooo. Hahahaha...

Oh ya. Lupa nk cite tujuan sebenar entry ni...

Smlm, kitrog bli solivite. Pstu masa hafiy dok minum2 tu. Dia takmo buang botol solivite dia. Berbotol2 ok dia minum. Pstu tetibe aku tgk dia amik syiling pstu dia jentik kt botol tu. Mcm main bowling la..... Masa tu mcm aku tgh layan Masterchef, so mls la nk cr henpon nk amik gmbar. Tp mcm. Ya Allah budak ni, punya la mcm2. Smpai itu pn dia bleh jd kan mainan. Aduhai....

Dia ni mmg lain mcm sikit Hafiy ni. Mcm genius pn ada gk kadang2. Hehehehehe. Besela kalu tak aku puji anak aku sape lg kn... Heheheheheh.....

Ok la tuje. ceh cite reka mainan sikit je rupenye. Hahaha. Tetibe takde idea plak.

Ok bye.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

November 02, 2012

Jeles...

Dh lama org tu tak jeles..

Sejak ada cite Adam n Hawa ni.. Pndai lak nk tunjuk jeles. Kah kah kah...

Rileks.. Chill Chill...

Tetap tak minat kt Aaron Aziz dh ok. Dia bese2 je. Body pn mcm nmpk gemuk skit. Tak mcm masa citer Nora Elena. Nmpk sgt bkn cinta sejati. Dh huduh skit tros ilang minat. Wakakakakakakakakakakakaka.....

Tapi keMachowan dia dlm Adam n Hawa tak dpt disangkal lg. Tp tu dlm citer je. Org betul dia cemana, wallahualam. Kompem la tak sama. Lgpn ada ka lelaki sanggup simpan bini kuang ajar tak sedar di untung mcm Ain Hawani tuh? Nama je sedap. Perangai Hampeh. Mmg padan lah yg blakon watak tu pn tak cantik sgt. Huh.. Hohohoho. Emosi plak...

Ok slamat layan.. Soroton nextweek.... Time kasi Dailymotion. Kerana muu aku tak subcribe Mustika HD 134 pn takde hal.. Internet di mana2. Astro on the go? Boleh jalan. Hihihihihi

Promo Adam & Hawa minggu hadapan..Pasti Meletop !!
Like · · · 13 minutes ago ·


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

October 31, 2012

Mee Tarik Warisan Asli - Sg Besi

Tak tau la skg ni rezeki ke, atau En. Shahrun being considerate. Aku tanya smlm, lately ni u balik awal sbb u tau i dh nk bersalin ke? Hohoho... Jenuh kot, lepas raya mmg dia mcm tak putus2 balik kul 730pm paling awal. Kata aritu rotate ngn colleague dia... Ini mcm tiap2 mggu kot...

Tetibe this week mcm balik awal.. .Kdg tu sharp 530pm dh ckp nk balik dh. Tp br mggu ni la. Br hari Rabu kn... So br 2 hari smlm balik awal. Kekekekekeke...

Tapi En. Shahrun ckp, bkn sbb aku nk bersalin. Sbb memang rotate mcm tu. Ah tak paham aku. Janji, aku dh ase lega skit. En. Shahrun balik awal, means aku mcm rileks byk. Kalu nk ngade2 takmo amik bdk2 pn boleh. Ekekekeke...

So smlm tetibe dpt mesej. Dia nk mkn Mee Tarik. Memula aku membayangkan Mee Rebus. Aku pn tak tau kenapa aku bayang Mee Rebus. Hahahahahaha...... Rupenya bukan. Mee Tarik ni mee buat sendiri. Pstu masakan ala2 Chinese... So kitrog pi la smlm. 6:15pm tu aku dh siap amik anak2, singgah rumah jap anta brg n buang air. Dh dekat la kot aku ni. Dh kerap pi toilet n ase nk berak. Kalu mggu lepas tu still ada constipation lg. Tp masuk minggu ke 36 ni mcm laju je memberonkan diri. Lega la skit, takde nk meneran2. Tp salah 1 tanda nk beranak, akan kena diarrhea. So mcm tak larat plak nk bgn pi toilet membuang hajat. Esok aku ada check up plak tu. Hadoi, hazab ase nk brato nk buang air besau. Huhuhuhuhu. Harap jgn le dia buat hal esok.. Huhuhuhuhuhuuh....  
Ini menu yg kitrog mkn smlm. Gmbar aku cilok. Apa ke ntah nama. Main tunjuk2 je. Sbb pekerja2 dia sume Chinese Maree kot. Tak paham bahasa melayu. Nk soh explain apa bende nye ni pn tak reti. Air tu aku tak order. Aku dh nmpk diorg serve. Tp takde plak dlm menu. Ada la nama2 pelik. Tp tak tau yg mana 1 so tak order. Order air stended. Sirap plus Laichee. Yg aku paham la kn. Sonang. En. Shahrun pn garu kepala bila dia tanya nk air apa? Aku ckp nk Lai Chee Kang. Tp dlm menu takde. Cmne tu? Hahahahah.... Nasib...
Ni bentuk menu dia. Buku menu dia mcm ni la aku pi smlm. Agaknya mmg tak tuka kot.
Bawah ni Papan Tanda kedai. Dia kt Rumah2 kedai yg baru kt Sg. Besi tu. Ni kawasan yg bedepan ngn LRT Sg. Beri nu. Masuk dlm sikit. Pstu nmpk la ada 1 kawasan rumah2 kedai yg mcm baru di bina. Dh hampir Full dh kawasan tu. Ada mcm2. Ada Secret Recipe, Tutti Fruity, KFC, 99 Speedmart. So kedai Mee Tarik ni blakang Speedmart tu. Ko smpai area kawasan rumah kedai tu. Ko cr speedmart. Jumpa. Ko pusing la 1 round sbb dia jln sehala. So dia terletak blakang speemart ni la. Ko smpai jgn terkejut. Mmg ramai org. Tp masalah problem. Kedai ni koto skit. Koto yg mcm aku tgk pekerja2 situ buat tak nampakkkk je. Geram aku. Aku plak skg ni jenis takleh nmpk koto. Ase nk amik mop tolong mop kan skit. Chee.. Mcm la umah aku bersih kn. Hahaha. Lama gile kot aku tak pegang batang mop. Sian en. Shahrun. Sume dia kene buat sekarang. Huhuhuhuhuhuh....
Dia ni la pioneer mee tarik atau Tokei dia kot. Pekerja kedai dia sume chinese look. Ada la beberapa indon mari jgk. Tapi aku suspek sume pn Ahli Klorga dia gk. Cashier aku ase bini dia. Tukang buat air tak anak dia, adik ipar dia. Hohohoho.... Aku nk nasihat sikit la kt Tokei ni. Pekerja lu ramai. Makanan lu pn sedap. Amik la lg sorg jd tukang mop. Kalu ada tukang cuci2, kasi bersih skit. Lu bole maju lg beb. Lain sume dh ok. En. Shahrun lg best. Dia ase nk tolong deco bersama en. shahrun kn kedai tu. Dia ckp mcm ada sumthing missing. Besela org tgh gian nk deco rumah br yg tak dpt2 kunci lg tu kan. Kesian. Kekekekeke. Kedai org pn dia nk deco kn. Tp mmg btol la. Makanan sedap. Tp kedai mcm tak proper plus koto. Kalu kekurangan tu diperbaiki. Mmg bole pi jauh kedai ni. Tapi apa2 pun kedai ni ada plat Jalan-Jalan Cari Makan. Dr situ la kami tau kewujudan kedai ni. Tp makanan mmg sedap la.. Anak2 pun suka... :D
Aku tak smpt amik gmbar makanan. Mulanya aku tak plan nk update kt blog pn. Tapi sebab sedap. So last minute aku pn amik gmbar. Lg 1 sbb kan aku nk update. Aku tgk anak2 aku mkn beriya. Diorg ni, kalu bwk pi mkn luar. Kalu tak sedap. Jgn harap la. Sggp lg mkn gula2 dr makan makanan yg proper mcm di bawah. Tgk la Hafiy tu smpai muncung2. Mulanya En. Shahrun order semangkuk. Bila tgk Firdaus mcm terliur tgk adik dia mkn. Aku minta order lg semangkuk. 
Tgk Firdaus plak mkn. Dia pun suke. Dan tgk pinggan sebelah Firdaus yg kosong tu. Itu mcm mee daging la. Tp pedas2 skit, takdela pedas sgt. Ase mcm tomyam2 skit. Tp ada ase lain skit. Penangan minyak bijan kot. So aku suka yg dlm pinggan tu. Tp kualiti mcm tak sama ngn aku tgk kt pinggan org lain. Sbb yg aku order tu pekerja dia yg Tarik Mee tu. By the time kitrog mkn, org makin ramai dtg. So tokei dia dh mula masuk dapor. So yg tokei dia buat, mee dia tu mcm halus2 skit. Tu lg 1 la tokei dia kene jaga kot. Kualiti.... Mcm pekerja dia buat tak sama mcm dia buat. Tp buktila mee tu buat time kita order. Bkn mcm dh lama buat pstu simpan org order tinggal defrost je. So fresh la kn. Mmg tu la yg buat mcm sedap tu... Yg mee Firdaus n Hafiy mkn tu dia mcm kuew tiaw skit. Tp tak sehalus kuew tiau. Sbb tarik pakai tgn je kot. Mula2 mcm HORROR gitu nk mkn, sbb rupa dia mcm pelik. Tp bila dh mkn.. Ko takleh benti. Hohoho. En. Shahrun pun suka yg jenis mcm Firdaus n Hafiy suka.. Mmg korg anak2 beranak la. Apa En. Shahrun suka msti budak2 pn suka. Rasa dia mcm Mee Sup Daging, tapi mcm ada la rasa2 minyak bijan, pstu rasa2 sup sayur. Mmg mcm unik la rasa dia. So mmg best...


So tu jela aku update psl kedai Mee Tarik ni. Mmg best. Dtg la sini cuba sendiri k....

Tapi En. Shahrun, dia mkn utk alas perut je. Bkn makanan ruji dia. Hohoho. So balik tu dia ngadu lapa lg. Kesian plak...... Yg ni mmg tak sesuai la utk kami mkn for dinner. Kalu mcm nk alas2 perut tu boleh la. Sbb lepas tu for sure En. Shahrun carik nasik gk... Huhuhuhuhu......

Tapi Firdaus ngn Hafiy suka! Diorg mkn smpai kenyang! Mgkn aku kena carik resipi pstu masakkan utk diorg kot...

Kepada en. Tokei kedai Mee Tarik. Tolong upgrade n cuci skit kedai awak yer. Mmg ramai dh org dtg. Tp sedap skit mata memandang kalu bersih skit kedai mu ini. Hihihi...

Ok dh tu je. Bai.

October 30, 2012

22000

Perghhh....Dah 22,000 la views blog aku. Hahahahahahaha

Itu pn nk kecows kn? Takdala. Nombor tu cantik. So sj la snap.



Kenapa? Tak boleh ke?

Ok bai

Cameron Highland 13 Okt - 14 Okt 2012

Sebelum tu aku nk share skit tips Ustaz Don...

Al- Fatihah n Ayat Kursi tu aku slalu jgk amal kn. Time2 aku igt jela. Ntah terdetik nk amalkn gitu. Mcm bila amalkan tu, hati aku pun tenang jgk la. Tp jrg sgt nk terdetik cmtu. Huhuhu...

Bila dia share tips mcm ni. Mcm nk follow. Tp selawat syifa tu mcm susah skit nk hafal...
Selawat Syifa :
 
Surah Al-Imran ayat 190 - 200: Ayat melembutkan hati....



Okeh, mari kita mulakan.... Seawal jam 630 pagi 13 hb, kitrog dh berada kat atas jalan.

Ikut simpang pulai. Jauh sikit, tapi aku ase macam jalan lebih ok. Tak tau la sbb belum penat lg. Tapi yg pasti kurang skit pusing2 dan pening dia tu.



Sampai separuh jalan, kami benti jap kencing. Hafiy asek nak terkencing je. Dn asik melepas dlm suar. Last2 aku fedup aku pakaikan pampers. Masalahnya dia takmo pakai. Dia pn konpius kan mak dia ni mana 1 ni. Kata dh besar takyah pakai. Hadoi, kalu asek tuka suar je baik la pakai. Ngn aku yg susah nk membongkok ni. Hohohoho. Dia kdg2 mengada takmo abah dia yg bwk. So terpaksala aku yg bwk dia pi kencing. Meibi sebab sejuk kot. Tak amik gmbar masa kitrog benti sepatuh jln nk naik Cameron ni..Tp mcm strawberry farm la. Dr situ tros smpai Brinchang...

Kami lepak kedai ni. Igtkan jauh lg hotel. Rupanya kita dh smpai la. Dlm kul 10 ke 11 lebih pg cmtu la. Check in kul 3pm. So jln2 dlu....

Kt sini kami mkn roti canai. Ase pg tu, kami ada makanan jgk. Tak igt mkn apa. Bwk bekal dr umah... So ni kira mcm tak tau nk kata alas perut ke apa. Yg penting mkn. Lg pn tak lama lepas tu nk cr nasik plak. Hihihihi....

Sementara nk tunggu check in. Singgah Cactus Farm antara jalan nk pi Brinchang ke Tanah Rata. Kami dok otel Casa de La Rosa. Kt sini pun Hafiy kencing lagi. Tp sempat bwk pi toilet. Kesian dia. Dia sejuk kot. Tp dia pakai suar pendek, sbb suar dh di melepaskan kn. Hohoho. Aku terpaksa catu la suar, sbb suar yg ada utk pakai esok... 

Masa ni tgh tunggu en. shahrun plak ke toilet. Bese la dia, kalu lepas mkn sure nk membuang. Aku tgk Bunga Raya ni besar. So aku pun amik gmbar. Ada la gmbar few pokoks yg aku cm kagum aku amik. Tp mls nk transfer dr henpon en. shahrun. Ni pn aku transfer, aku up dlm fesbuk. Pstu aku download balik kt opis. Nk harap aku bukak laptop kt rumah? Mmg tak la. Hohoh

Then, masih ada masa lg. So kitrog lepak plak kt Boh Plantation. Last time pi 2009. Aku pregnantkan Hafiy masa tu. Masa tu pregnantkan Hafiy 2 bulan cmtu. Ke 2008 ntah pi. Sbb masa tu br 2 bulan pregnantkan dia. Masa tu kete kelisa jerk. So kecik jela kn. Takdela ase jln tu kecik. Ni kete takdela besar mana. City je pun. Hahahahah. Tp ase mcm ngeri gk. Dgn br lepas ujan nye lg. Oh ye. Sesampai nya kami di Cameron, hujan telah menyambut kedatangan kami. Tu masa nk meredah naik Boh Plantation pn tgh ujan lagik. Sib baik ada payung dlm kete. Aku ngn memboyot ni daki bukit naik. Tgk2 lek je, org lain bwk kete smpai atas, pstu turun balik parking kete.. Tp susah plak cmtu. Sbb aku takleh nk handle Hafiy yg suka berlari2 ke sana ke mari sorg2. Sebab nk bongkok2 tu yg tak tahan. Dgn dia nk terkencing la apa la. Kt sini pun dia kencing lg. Sejam skali kot dia kencing. Kesian plak. Last2 mmg aku pakaikan pampers je. Dlm pampers jrg plak dia kencing. Mei btol la. Sbb dia sejuk... Kesian dia. Kurus kn. Takde lemak. tu yg sejuk tu....

Tempat Teh Boh plantation ni memang sgt kenangan la. Dia bole sejukkan hati yg luka. Huhuhuhu... Masa aku pregnant Hafiy tuh ntah kenapa ntah aku panas ati gile ngn En. Shahrun. Aku pn dh tak igt kenapa. Pstu kitorg nk balik dh. Aku dh malas gile nk jalan. Nk tgk apa2 pn nyampah dh. Ase mcm en. shahrun tak tau kot. Dia meibi tak pasan ko. Aku pn malas nk kasi dia tau aku tgh marah. Aku cuma diam je. Sbb kalu dia tau aku sentap, dia akan sentap gk. Tu yg aku malas tu. Aku manja. Dia lg over manja. Tak kuasa mak.  Hahaha...

So tetibe, dia bwk aku pi sini. Oh masa tu tak boleh balik asenye. Ada tanah runtuh. So tak tau nk pi mana kitorg pn naik Boh Plantation ni. Dia ckp, dia memang nk pi sini. Tp igtkan tak smpt. Skali ada masa lebih so singgah la. Ya Allah. Tuhan je yg tau cmne aku rasa masa smpai sini. Gila mendamaikan dgn angin2 sepoi2 bahasa. Pstu minum teh ngn suasana sekeliling yg mmg CANTIK gila!!!!

Tapi kali ni kitrog pi, tak cntik sgt la pemandangan. Sebab hujan. So daun2 basah la. Tp mmg still sepoi2 bahasa angin tu. Sejuk. Nyaman jer. Pstu mkn lak kek yg sedap. Kek, kuih, air dia mmg sedap la. Tak tau kenapa. Mmg layan la. Kalah la mkn kt stabak ka apa ka. Means mcm ada stended la. Masa first time pegi dlu, wang mmg agak terhad. Tp kali ni pegi mmg well prepared. Mmg kitrog dh siap2 kan bajet apa semua la. Wpn tak byk mana la bajet tu. Tp ada la. So anak pn dh tambah lg sorg. Dlm perut lom kuar lg. Kah kah kah... Bli kek 1, kuih karipap omputih 2. Masa dlu tu. Bli karipap je 1 kot. Kongsi mkn bertiga. Ni kongsi mkn berempat. Anak2 bkn mkn sgt. Sbb br je lepas mkn roti canai kn td... Dlm dekat2 kul 2 tu kitorg turun la dr situ n balik otel.

Time to check in.

Sblm check in sempat singgah tmpt mkn roti canai td bli nasi 2 bungkus. Mkn dlm bilik.

Lepak2 dlm bilik mandi apa semua. Dlm lepas asar tu kitrog kuar balik. Plan nk pi pasar Brincang - utk bli mkn malam. Igt mlm tu nk mkn yg best2 skit mcm steamboat ke apa ke. Tp being en. shahrun. Dia takleh mkn berlainan sgt dr biasa nnti dia tak kenyang. So bli nasi goreng, mee goreng, jagung. Makanan2 tempatan la kn. Bli strawberi utk anak2. Dr ujung sini ke ujung sana dok mintak strawberi. Sabau jela. Aku bkn takmo bli. Jual jenis nk borong2. Kalu bli sikit2 cm rugi. Pstu kalu mkn kt bawah dia jd masam. Kalu mkn kt situ jgk br sedap. Tp mmg berbaloi la bli. Bli 3 pek RM20. 2 pek mmg selamat kt pasar tu jgk. 1 pek bwk turun berhari2 dok dlm peti ais, sebab dh masam. Hohohoho. Tak tau kenapa. Dia tak busuk. Tp bila bwk turun dia jd masam. So aku buat smoothy. Aku sorg je minum. Org lain bolayan. Hampeh! Yg penting tiada pembaziran. Hehehe....


Firdaus bergambar dgn rama2 dpn otel. Masa balik dr pasar tu.

Lepas mkn2. Kitrog pn tido la. Adoi bilik tu agak kecik.En. Hafiy boleh berpeluh2. Sbb takde ekon kn. Tp kami yg lain mmg sejuk dh. Adoiai budak sorg ni. Nangis2 dia mlm tu sbb panas. Dh mcm nk pg skit br dia lena sbb keadaan dh sejuk skit. Huhuhuhuhu

Kemas2 pg2 tu kitrog turun brekpes. Lepas brekpes, tros kuar jln2. Jln2 kt pasar brinchang yg bkn pasar mlm tu. Takde bli apa pun. Pstu bli pokok krismas kt Cactus Farm smlm tu. Balik otel dlm kul 11 kemas2 mandi apa semua check out....

Then on the way down tu singgah Lata Iskandar. Ngeri sey nk mandi kt sini. Sbb ada notice, mcm precaution la. Kalu lepas mandi nnti gatal2 kulit apa semua. Bila aku fikir2. Mana lagi sisa buangan org kt cameron diorg buang? Kt sini la kn. Hohohohoho.. Tp looking kt air dia yg mcm jernih. Mgkn diorg tapis dlu la. But still. Geli kot bila fikir balik. Hahahaha.





Seronok betul la 2 org budak ni mandi kt sini. Siap terjun2. Smbil mkn goreng pisang panas n keropok. Smpai 2 kali bli tu. Hahahaha. Ha ah, ktorg blom lunch masa ni tu yg lapar tu.

Pstu mmg takde singgah lunch pn. Balik rumah masak. Huhuhuhu.

Tapi en. shahrun la masak. Aku tolong2 jer. Ngn rebus jagung. Sedap tau jagung cameron. Manis btol...

So itu jela cite psl percutian kami 2hari. Sempena aku dh nk bersalin dh ni. Last percutian la before aku meletop.

Tp aku nak lg jalan. Kt shopping2 compleks. Ntah apa lg aku nk bli ntah. Sj jalan2. Sebelum lepas ni kena memerap je kt dlm rumah.

Next on agenda for the year 2012, BERSALIN, pstu PINDAH rumah baru.. Moga dipermudahkan. Tgk gaya mcm lmbt dpt kunci ni. Tak smpt la aku nk deco bersama En. shahrun kan. Nk pi ikea la konon bli apa yg patut. Mmg tak dapek la. Huhuhuhuhu.

Dh la tu. Tak tau exact date dpt kunci. Menyampah! Huhuhu.

Ok la bai. See you.. :D

October 29, 2012

Kontrak Air di Selangor...

Satu lagi artikel yang korg kena baca. Haih.......... Kenapalah, aku nampak semua tapi orang sekeliling aku tak nampak? Huhuhuu. Why shud be me alone? I seriously feel lonely....Kalau korg tak faham and masih rasa PKR ni menipu... Aku tak tau nk ckp apa. Aku pn bkn 100% yakin org dlm PKR tu tak menipu. Tp at least, diorg sedar diorg tu takda kuasa mutlak. KO buat lah hal. Kami takmo undi ko lg next PRU. PKR sedar benda ni. Tapi BN? Dia yakin dia akan menang selama2 nya smpai lah kt padang masyar nanti. SO dia mcm rasa dia dh ada kuasa mutlak...... 


I feel lonely.. Seriously! :(

Cara kerja BN mahu banyak kontrak bukan tolong orang kata MB Selangor


MENTERI Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim membidas laporan akhbar yang mengatakan paras air di terusan air Sungai Sireh yang sedang menyusut.

Menurutnya, kerajaan persekutuan tidak boleh tipu orang, dan beliau turut mendedahkan bukti foto terbaru menunjukkan paras air sungai sudah melimpah ruah dan difahamkan air sudah lebih dari paras cukup.

Projek Langat 2

Jurutera pakar kerajaan negeri Selangor telah mencadangkan kaedah lebih jimat, iaitu meningkatkan tahap kecekapan dan kapasiti pengeluaran air di 27 loji-loji sedia ada, berbanding pembinaan Projek Langat 2 yang dilihat begitu mahal.

Malah menurut Tan Sri Khalid lagi, merujuk kepada sebuah syarikat pakar daripada Kanada, kos untuk meningkatkan kadar produktiviti loji-loji air sedia ada yang menyamai kadar produktiviti Projek Langat 2 hanya RM750 juta berbanding RM3000 juta untuk melaksanakan Projek Langat 2.

"(perbandingan) RM3000 juta dengan RM750 juta, (lebih baik) saya bagi sumbangan kepada orang ramai" katanya yang melihat Projek Langat 2 sebagai satu pembaziran wang rakyat.

Penapisan air bermembran

Berhubung kenyataan Muhyiddin Yassin baru-baru ini yang mengatakan cadangan Kerajaan Negeri Selangor untuk menggunakan teknologi penapisan bermembran sebagai tidak praktikal, Tan Sri Khalid menjemput pakar kerajaan persekutuan untuk bertemu dengan pakar kerajaan negeri untuk diberi taklimat.

"Saya ingat dulu punya cara kerja (BN) dia fikir mahu banyak kontrak, bukan mahu tolong orang" tambahnya lagi.

Sila rujuk video di bawah untuk mendengar dan melihat sendiri penjelasan Tan Sri Khalid Ibrahim berhubung isu air yang sedang hangat disensasikan oleh media-media arus perdana.

Popout

Sent from my BlackBerry®


--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Pak Nwar atau Pok Jib?

Aku nak share sikit apa yang aku bc pagi ini. Rasanya, tak sempit minda kita kalau cuba baca sikit... :D....

Kenapa Pak Lan Disini? (Part 8)

Kenapa Pak Lan Disini? (Part 8)

 klik

Anwar Dengan Najib
Antara Karektor Dengan Reputasi?

Seronok tengok telatah dua orang pemimpin ini. Sorang Perdana Menteri dan sorangl agi Ketua Pembangkang. Pertembungan yang menarik antara dua personaliti. Sorang ada karektor dan sorang lagi ada reputasi.

Anwar Ibrahim sebagaimana yang satu dunia sudah tahu adalah merupakan seorang tokoh politik yang hebat. Kelicikkannya berpolitik dan kepetahannya berpidato memang tidak boleh di sangkal lagi. Sudah terkenal di seantero dunia.
  

Anwar ni… Kalau nak cerita pasal reputasi… Reputasi apa yang dia ada.  Berbelas tahun media arus perdana hentam dia. Main bontotlah, main bini oranglah, main pelacurlah, agenYahudilah dan bermacam-macam lagi tuduhan yang di buat keatas beliau. Hampir setiap hari. Untuk membina persepsi yang beliau ini sangat tidak bermoral. Macamlah yang lain-lain tu bermoral sangat. (Komen aku: !!!!!.. Kan???)

Lagi pun, dalam persekitaran sekular, yakni sebuah gagasan kehidupan yang meminggirkan agama dari sistem kehidupan, moral apalagi yang kita nak cerita ni!
Menganut fahaman sekular dan menyerah kepada sistem sekular tanpa sebarang penentangan ni bukan sahaja tidak ada moral bahkan tidak ada Aqidah dah. 

Hancur lebur aqidah. Yang tinggal cuma rasa perasan dan syok sendiri aje yang kita ni ada moral dan ada aqidah. 

Balik pada bab Anwar tadi, yang pelik nya si Anwar ni, makin hari makin ramai  orang yang sokong dia. Semakin hari semakin ramai pulak yang percaya yang hanya Anwar sahaja yang mampu membuat perubahan di Negara ini. (Komen aku: Aku tak rasa he's the only one. Sebab aku telah ditunjukkan kepada seorang manusia bernama Khalid Ibrahim. Tp Tan Sri bukan pemidato mcm Pak Nwar. dan Tan Sri jgk bkn league dlm politik. Tan Sri ni, org bisnes. Dari kecik bisnes minded. Tapi, kepimpinan dia terserlah. Terbukti, tak semestinya pemidato licik mcm Pak Nwar je boleh lead a country. So aku dh tak letak 100% keyakinan sgt kt Pak Nwar. Aku percaya ada org lain yang boleh. Tapi setakat ini, paling berwibawa ialah Pak Nwar. At least BETTER dr Pok Jib yang ckp mcm takde ilmu. Bg aku la. Bg org lain gua tak tau. Huhuhu..)

Sampai naik mengelabah kerajaan BN di buatnya.Macam mana boleh jadi sampai macamtu? Ini yang menarik untuk di analisa!
Bagi teman le… Anwar ni adalah seorang tokoh yang mempunyai karektor yang kuat. Karektor sebagai seorang street fighter dalam politik. Karektor yang telah terbina sejak dia di universiti lagi. Karektornya terus berkembang dalam ABIM dan semakin menyerlah bila dia menyertai UMNO. (Komen aku: Sebetulnya dia dh tunjuk belang dari zaman Universiti lagi. Memang a tough man. Being jailed for reasons yang pelik2. Memang pelik Pak Nwar ni, dh pernah kena jail, ISA, tak pernah berhenti melawan. Itu yang aku respect dia ni....)


Dia berjaya mengharungi sepak terajang dalam UMNO hingga mampu menjadi Timbalan Presiden UMNO. Satu pencapaian yang luar biasa dan cukup mengkagumkan.
Kemudian di pecat dari jawatan Timbalan Perdana Menteri Malaysia dan Timbalan Presiden UMNO. Di penjarakan atas tuduhan kesalahan liwat. Keluar dari penjara terus aktif semula dalam politik sehingga di lantik menjadi ketua pembangkang. Berjaya menyatukan PAS dan DAP yang selama ini tidak boleh duduk semeja. (Komen aku: PAS dan DAP bersatu!! Itu yang buat BN gegar tu.... Satu pakatan yang tak mungkin berlaku kalau bkn dokongan dr Pak Nwar. Org lain tak boleh, tapi dia boleh. Timbul nama2 mcm Lim Guan Eng la. Sapa lg aku tak igt. Yg ckp2 tu byk nampak diorg lebih faham pasal ISLAM berbanding warga BN sendiri. Nama2 racist mcm Lim Kit Siang - ketua pembangkang malaysia 8 kali dh tu!! Karpal Sigh, Muzafar pn tenggelam. Org tak percaya dh dgn isu racism. Yg sebetulnya ISLAM pn tak menyokong racism. Nanti dh pakai kain kafan. Sama je standard semua org. Allah jgk yg menentukan Syurga / Neraka masing2.... Wallahualam...)

Satu pencapaian luar biasa yang cukup mengkagumkan sebagai seorang tokoh politik.
Walau apa pun kesudahan Anwar nanti dalam gelanggang politik Malaysia, bagi teman, dia wajar di kenang sebagai seorang tokoh politik yang hebat dan luar biasa. 

Dengan cabaran yang begitu hebat yang di laluinya, dia masih mampu mendapat sokongan yang padu dari keluarganya dan masih mampu meyakinkan masyarakat mengenai kemampuannya untuk memimpin Negara ini. Satu pencapaian yang luar biasa bagi seorang tokoh politik.(Komen aku: Aku rasa, keluarga dia paling terkesan dgn apa yg berlaku kpd Pak Nwar sejak dari dia jadi TPM lagi. Masa zaman Universiti, Azizah pn dh rasa kot. Tapi mcm Azizah, anak2 nak tgk bapa dia tebus balik maruah yg dh lama berkecai since 1998. Tu yg paling terok Pak Nwar kena. Well, personally aku memang tak berapa percaya dgn allegations yg jijik itew. Tapi kalau betul je, kenapa dia sorg jer yg kena? Padahal pemimpin lain dalam BN tu memang suci sgt ke? Rasulullah S.A.W, pergi solat, jemaah subuh, zuhur, asar, magreb dan isya' semua org nampak. Sebab itu bukti kepimpinan Rasulullah S.A.W. Supaya, selari dgn sunnah baginda supaya semua warga/kaum Adam/Lelaki berjemaah di masjid/di surau. Berusrah, Bermuafakat etc. Tapi bila Tok Det keluar statement, dia pi masjid bkn tak pi, tapi dia takmo la riak tunjuk2 kt org. Aku mcm, apa tindakan dan statement dia tu tak selari dgn Rasulullah dan sunnah Rasulullah S.A.W. So org mcm ni ka kita patut follow? Dia ckp, dia tak tau agama sgt, dia bkn sufi. Seharusnya, kalau dia lead sebuah negara yg claim, NEGARA ISLAM. Bukankah sepatutnya die mendalami agama? Bknkah sepatutnya die jadikan diri dia contoh? So bila soalan2 tu berlegar2 dlm minda aku. Aku jadi hilang respek pada Tok Det dan kepimpinan BN khususnya. Dan bila tgk Pak Nwar. Despite alegations yg dia ni tak bermoral. Dia pi solat jemaah. Dia sebut ayat2 Al Quran. Anak2 dia, Isteri dia, pakai tudung, pakai baju yang sopan... Bkn tak kesah dgn alegations terhadap dia. Tak membantah pn kalau Mahkamah nk hukum. Tapi pertuduhan tu tak thru pn... He's free! Dia dh dibuktikan tak bersalah. Biarlah Allah S.w.t yang hukum dia kalau benar dia bersalah. Tapi sekarang kita tgk video, kita yakin ke itu betul dia? kita tgk tilam ada tompokan air mani, kita yakin ke, dia pernah buat apa2 atas tilam tu. Kita nampak? Pemimpin2 lain dlm BN yang kita undi tu, kita yakin ke mereka suci? Syurga atau Negara utk Pak Nwar, adakah kita yang tentukan? Wallahualam....)


Sementara Najib pula di satu sisi yang lain, adalah merupakan seorang tokoh yang mempunyai reputasi yang kuat. Reputasi sebagai anak golongan aristokrat atau pun bangsawan. Keluarga di sebelah ibu dan bapanya mempunyai pengaruh yang kuat dalam politik Malaysia. (Komen aku: Memang dia reputasi tinggi. Just because dia golongan aristokrat. Tapi tak meyakinkan aku bahawa dia pemimpin ulung yang mampu membawa Malaysia bangkit dari Negara Dunia ke -3. Yes kawan2. Korg admitlah, kita ni sememangnya masih ditakok dunia ketiga. Masih SETIA, pada yg 1. Masih igt yang kita ni berhutang budi pada BN. Walhal....... Haih malas aku nak ulang. Tp pemikiran Dunia Ke-3 masih dlm minda kita semua. ADMIT IT!!!)


Dia menjadi ahli Parlimen sewaktu baru berusia 23 tahun mengantikan al-marhum ayahandanya Tun Abdul Razak, PerdanaMenteri Malaysia yang kedua.Selepas dari itu, beliau terus melangkah dalam hiraki parti dan kerajaan tanpa menoleh kebelakang lagi dengan bersandarkan kepada reputasi keluarga yang kuat. Dari menjadi Timbalan Menteri hinggalah kini sebagai Perdana Menteri Malaysia yang keenam.


Namun demikian ketokohan beliau sebagai seorang ahli politik belumlah benar-benar teruji lagi. Perjalanan politiknya selama ini agak lancar dan cukup sempurna.Ketokohan dan kewibawaannya belum pernah di uji. 

Mewarisi sebuah kerajaan yang di anggap lemah merupakan ujiannya yang pertama dalam perjalanannya untuk di tabalkan sebagai seorang tokoh politik yang terbilang. Ini untuk membolehkan beliau duduk sebaris bersama tokoh-tokoh besar politik tanah air yang lain.

  
PRU ke 13 adalah merupakan medan yang sebenar pertembungan antara antara kedua-dua tokoh ini. Pertembungan antara tokoh yang mempunyai karektor dan tokoh yang mempunyai reputasi. Mana satu yang akan menjadi pilihan rakyat. 

Karektor atau reputasi ?
Bagi teman, karektor adalah merupakan diri sebenar seseorang. Yang terbina melalui pengamatan, pengalaman dan pendedahan yang di timba di sepanjang perjalanan hidupnya.



Sementara reputasi pulak adalah merupakan satu persepsi sahaja.Tidak  mencerminkan diri sebenar seeorang itu. Ianya terbina hasil dari pandangan umum masyarakat terhadap dirinya. Hanya sekadar satu ilusi sahaja bukan realiti.

Dalam kehidupan, untuk mengharungi cabaran dan mencapai kejayaan kita perlukan karektor yang kuat bukan reputasi yang kuat. Hanya yang menjadi persoalannya hanyalah, sama ada karektor yang kuat ini mampu menjadi rahmat atau ancaman kepada umat sangatlah bergantung kepada niat dan matlamat yang ingin di capai. 

Kalau baik niat dan matlamatnya maka baiklah jadinya umat tapi kalau jahat niat dan matlamatnya maka hancur binasalah umat.
Teman pilih sistem bukan pemimpin….

Pak Lan 
Mohd Ramalan Yunus 
Founder 
World islamic Chamber Of Commerce 

(Komen aku: Aku baca je ikut telahan aku. Masing2 ada telahan sendiri. I kenot force u. It's your choice. SEKIAN!)
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

October 24, 2012

Balik Kampung

Sejujurnya. Aku memang paling menyampah ngn statement balik kampung. Hahahahaha.

Kalu balik kampung tapi tdo otel takpe.. Hehehe..

Ngn keadaan diri yg macam ini sekarang... Aku ase susah hati kalu dgr perkataan tu....

Aku ase akan prolong smpai baby ni lahir. Sebab nya.. Mcm kami perlukan ruang yg lebih besar untuk tido.

Dan mcm susah nk cari ruang sebegitu...

And no.. i dun like the idea of, sorg tdo selatan. Sorg tdo utara. Mintak maaf.. Nak kasi aku meroyan silalah buat gitu. Hohohoho.. Warning utk en. shahrun! Hehehehe...

Lg tensen, bila terkocoh2 nak balik cepat. And biasanya akan jd org paling awal smpai. Tapi hal kt rumah tak settle. Aku terpaksa settlekan pagi2 before pi keje. Macam kemas rumah tu aku memang tak buat dh la skg. Skali skale je aku buat. Mana larat je. Mcm mata aku sakit tgk aku kutip jgk la. Sapu jgk la smpah tu. In the name of kemas beriya, dh tak buat dh skg... Well, excuse me. Dgn keadaan badan cm ni. I kenot lawan2 lg sakit, lemah bdn etc. Aku penah lawan. Lepas tu aku yg sengsara. Huhuhuhuhuu.... So baik la aku slow down. Ye tak? hehehe...

Tapi macam baju2 tak berlipat. Baju kerja tak bergosok. Baju skolah Aus. Untung Aus baru sekolah tadika. And br dia sorg je yang bersekolah. Kalu dh nanti masuk sekolah kebangsaan, sekolah agama. Mcm mana? Lg byk la benda nk kene urus.

Aku envy tgk abg ipar aku. Dia peduli apa dia smpai lambat kt kampung. Yg penting time smpai kampung tu, bini dia ckp. Semua dh ready. Bj dh lipat, baju kerja dh bergosok, rumah dh kemas tip top. Settle semua baru balik kg. Sebab smpai kampung, kamilah org paling boring. Hihihihi... Boring laaaaa... Kdg2 lepak rumah je tak ke mana2 pun, nk berkejar2 sgt tu. Huhuhuhu. Tak rugi apa2 pun kalu lmbt sikit smpai kn... Bukan tak sampai.. Sampai.. Tp lmbt sikit jeee.. Sikittt jee.. Huhuhu....

So tu la syarat yg aku kenakan. Janji balik KL balik dh tak serabut dh. Lgpn, aku memaksa diri ni ikut balik kg jgk. Padahal aku dh sarat dh ni. Igt2 la en. shahrun yer. By this wiken. Aku dh 36 weeks bersamaan dgn 9 bulan. Kalu ikut org lain, dh takleh travel jauh dh. Paling jauh pn shopping mall jer. Hohohoho...


ok bai,,

Selamat hari raya haji semua.... hehehehehehe

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

October 23, 2012

Roti jala kari ayam

Pagi tadi aku bekalkan sorg 5 ketul. Abah, mama, firdaus n hafiy... Wah mcm anak2 dh besar je siap bwk bekal. Heehehe... Padahal ada sedia brekpes utk anak2 dh kt tadika/nursery dorg. Tp utk mengelak bekal aku n en. Shahrun kene caras org diorg. Better prepare utk diorg gk.

Smlm balik2 tros aku bancuh tepung. Telur sebiji, kunyit sesudu, garam sesudu, tepung dlm 7 senduk, air kapur sesudu-cmpo sume skali. Pstu biar. Ada member ckp, nak lembut tepung kasi rendam dlu dlm sejam dua.

So smbil rendam aku prepare nk msk kari ayam lak. Ayam n santan aku dh kuarkan awal2. So by the time siap bncuh, dh cair skit la ayam kn. kopek bwg, halia etc, potong ayam, bancuh serbuk kari ngn air. En. Shahrun pn smpai umah. Teruja dia tgk tepung aku dh bncuh. Lepas tu dia tolong hiriskan bwg. Aku hiris tak halus cm dia. Besela mastercep kn.. Hoho.. Tumis2 masak2 siap kari ayam. Smbil tu tepung en. Shahrun dh kiraikan. Dh nk hampir siap dh. Anak2? Diorg pn dok mkn sesambil kitorg msk. Hahaha. Nk selesai dh aku tgk roti jala tuh.

So aku bancuh lg 1 adunan. Kali ni mnjadik. Mmg lembut tepung tu. ase sebab air kapur plus rendam dlu dlm sejam before kirai. Lepas bncuh aku tgk jam kul 730pm. Aku ckp ngn em. Shahrun. Kita mndi solat dlu br kirai kalu tak nnti xlembut. Pstu mndi2 solat. Anak2 pn siap mndi. 745 aku pn duduk mkn dh. En. Shahrun sambung kirai. Anak2 pn mkn skali ngn aku. Kali ni diorg cicah kari lak. Ikutkan ckp je 1 bancuhan td. Cuma berlebih kuah la. Kuah aku terpedas n terpekat skit. Lepas ni kena kurangkan serbuk kari kot. So habiskan kirai bancuhan kedua. Simpan utk pagi ni bwk bekal.

Ckp ada 20 piece. Bahagi 4 sorg 5. Pg td brekpes aku makan 4. La ni aku nk mkn last piece..... Nyummm.

Dh tau dh cmne nk buat roti kirai lembut! Bole masuk mastercep psni. Hohohoho

Ok bai

October 22, 2012

3 Minggu Sahaja Lagi..

Aku dh secara rasminya 35th Weeks... Alhamdulillah...

So far aku rasa, pregnancy kali ni aku paling terkawal skali emosi, berat badan etc. Wpn penat jugak mengandung dgn anak 2. 2-2 lelaki plak tuh. Hahahaha. Klaka pn ada.. Huhuhu....

Wpn keduanya lelaki, Muhd Firdaus dan Muhd Hafiy memanglah anak2 yang manjaaaa sgt. Firdaus dh cecah 5 tahun lebih pun nk berdukung lagi! Huhuhuhuhu.... Baju pun aku kena amikkan lagi dr drawer. Mandi pn nk kena mandikan lg. Hafiy pulak, dh pandai kencing kt toilet, tapi dia sgt malas. Slalunya melepas dalam seluar. Bila paksa pi toilet plak nangis2 takmo kencing. Kene lah guna kederat dukung dia paksa pegi toilet! Kalu mandi pun mcm tu. Hafiy oh hafiy.

Tak campo tolak diorg bergusti lagi. Sorg tumbuk abang. Abang pelepuk adik. Dah sekarang adik memang pandai sgt cari gaduh! Adumakai..

Aku masih tak berapa suka idea panggil Firdaus dengan panggilan Along/Abang Long. Entah. Pada aku dia masih anak kecil di mata aku. Mungkin sebab tu lah kemanjaan dia masih belum pudar... Takpelah. Dia pun baru 5 tahun kn? Hehehehe. Aku ase, anak2 aku akan ikut resam barat kot. (tapi tak berdosa kan?)... Kalau diorg ada anak2 buah nanti. Takde tittle paklong pakngah etc. Dia akan jd Uncle Firdaus, Uncle Hafiy etc. Kah kah kah.. Tapi mcm best plak. :D....

Condition aku setakat harini. Alhamdulillah ok. Mild contraction tu memang dh ada dh. Kadang2 risau. Sbb sakit mengecut tu mcm mencengkam. Akar fatimah yg aku gantung kt dapor tu makin hari makin kembang. I got a feeling that i'm not going to be long before deliver. Tp aku taknak la. Kalu boleh kali ni aku nak tahan selama yg aku boleh tahan. Lebihkan 38 weeks kalau boleh. Ntah la, aku ase lebih bagus utk baby. Asal jgn overdue sudah... Mlm td lg best. Aku mimpi Akar Fatimah tu kembang habis. Kah kah kah.... Takdelah. I know my body. Takkan secepat itu. InsyaAllah... At least tunggu lepas 36th weeks. OK?

Preparation? Ntah la. Aku dh bli la baju2. Aku harap cukop. Sebab aku dh punggah bj2 abang2 dia. Semua aku tgk besar2 dh. Mengembang. Anak2 aku biasanya baby kecik. So aku dh beli jugak beberapa helai baju newborn. Aku jgk prepare napkin. Aku nk kurangkan pakai pampers. Hohoho. Ntah boleh ntah tidak. Aku bli yg murah2 je kt jusco. Tak bli yg jenis modern diapers yg 6 ketul smpai RM100 tuh. Nanti dlu la kot. Tgk mcm mana ok ke tak ok ke aku pakai normal diapers ni. Kot aku ase leceh gila. Kita berbalik kepada pampers. Wakaakak. Aku cuba, tapi tak janji. Hohoho..Bkn apa, sbenanye kalau boleh takmo bli brg beriya2 sgt. Sbb nk pindah kn. Nk packing nanti 1 hal plak... Dh mcm agak confirm nih, en. shahrun kena bertungkus lumus reno rumah sorg2.Ase  rumah baru kami dpt kunci time aku bersalin. Mgkn jgk aku dpt tolong dia packing. Mgkn kami akan kena stay in VP lajak smpai bulan 1. Plan asal stay smpai hujung bulan 12 jer. Well, itu plan kami. Plan Allah S.W.T. lain kn? Hehehehe... Tak kisahlah tu. Mohon dipermudahkan semuanya. Amin.....

Lg 1 isu, ialah nk kena paksa anak2 tdo bilik sendiri. Kami akan move out dr bilik anak2 soon! Mula2 aritu, aku je yg teman anak2 tdo bilik diorg. Tapi tak selesa. Sbb kongsi tdo katil bujang ngn hafiy. Dia tdo lasak gila! Pstu bila aku dh pregnant, aku tdo bilik master balik. Pstu dgn anak2 semuanya ikut aku tdo stu. En. Shahrun bengang. King size bed kitrog tu dia angkut masuk bilik anak2. Kah kah kah. Tp bilik tu kecik. Mampu bukak 1 katil bujang plus 1 king size bed shj. Takde space dh utk letak baby cott. So maknanya tak lama lg. Anak2 kena tdo sendiri. Patern tdo mcm mana plak?
Ni gmbar scan 24th Sept lepas. Masa tu dia memang 31st Weeks pn. So dr segi ukuran yang scan tu amik mmg dia 31st weeks pn. So sama la kn.. :D...Kanan tu muka dia kiri tu badan dia. Kali ni takde buat detail scan mcm selalu. Sebab utama takleh claim dh sbb anak ketiga. Kalu dlu en. shahrun boleh claim. Lgpn so far setiap kali scan memang baby takde masalah. Alhamdulillah. Pembesaran dia pun normal je so far. Rasa2 dia ikut muka sapa? Aku tgk ni ase mcm dia ikut muka Firdaus kot. Takpe. We wait n see. :D... Kepala dia dh kt bawah dh time ni. Hopefully nextweek bila doktor scan dia dh tak pusing2 lah. Amin..Betul ka nama dia akan jadi Muhammad Ammar nanti? Kita tungguuu. Hehehehe.... Semua decision pada en. shahrun. Huhuhuhuhu.....

Aku try list apa lg yg aku rancang nk buat tp blom buat sebagai persediaan baby baru ni. Huhuhu....

  • Pindah balik masuk bilik master;
  • Amik baby cott dekat rumah keramat;
  • Cuci baju2 lama abg baby (baju2 tu sebenarnya memang takleh pakai pun, sbb dh mengembang, tapi elok cuci jgk la. Mana tau contigensi, tak ckp baju ke apa ke);
  • Alih drawer anak2 ke bilik tgh, sbb bilik ujung (stor) tu mcm leceh sbb byk sgt brg;
  • Cari batu tungku/bli tungku moden;
Ase mcm takde benda dh. Yg lainnya so far dh prep well dh. Utk pumping pn aku dh ckp peralatan dh test suma. InsyaAllah. Aku ada bli bekas susu 1oz 1oz tu. Tp skg aku konfius. Cmne aku nk guna bekas tu. Kah kah kah...Sebab masa Hafiy awal2 tu aku pump dlm botol. Pstu aku simpan je dlm botol tu. Bila dh tak larat bli botol. Aku transfers masuk plastik. Mcm very straight forward. la ni mcm kene plan plak. Heheheh...

Ok dh tuje. Babai.