March 27, 2012

Hafiy's Potty Training Progress..

13 Oktober 2011 (post) tu la tarikh aku start kick start potty training hafiy.

Sejak dari tarikh tu, i wasn't really getting serious. Wpn kesian kt hafiy, sebab dia lmbt start. Masa Firdaus a year n a half, aku dh kick start dh potty training....

So starting 3 weeks ago.. Aku takde coretkan kot kt mana-mana, sebab takot tak jadi gk mcm aritu...Aku terlupa, masukkan pampers dlm beg hafiy... Pstu cikgu dia kata, igtkan puan memang nk ajar hafiy dh. Then the next day aku buat benda yg sama. The first week tu, everyday msti ada seluar basah. Tp cikgu dia kata hafiy is doing fine, cuma die kemam mulut takmo ckp. During wiken, aku memang tak pakaikan pampers langsung. Hati kental ni. Dpt la sekali dua, dia kencing kt toilet. Selebihnya tau2 jelah. Tp at night atau keluar, memang aku pakaikan pampers.

Second week dekat nursery. Masih mcm tu. Pakai jugak pampers skang ni. Tapi time tidur jelah. Kt rumah, mlm2 aku masih pakaikan pampers on first week. Tp second week aku mula tak pakaikan. Cuma bila aku dh letih menyalin seluar, mop lantai, br aku pakaikan pampers. Time ni, hafiy cuba2 kencing sendiri, berak sendiri... Sendiri means pegi toilet sendiri. Slalu jugak terkencet. Tp it's a good sign kn? In stead buang sepenuhnya dalam seluar, dia mcm tersasul, then realize oh aku kena pegi toilet. Still aku kene tuka seluar, n mop lantai. Tapi aku puas tgk, dia habiskan hajat di toilet. And during wiken, dia mula ikut apa yg Firdaus buat. And apa yg lebih indah, dia dh tak payah pakai mamy poko malam2. Pakai pampers biasa. Reason why? Sebab sblm tidur dia akan kencing dlu - which follow suit what his brother is doing. So kurang skit la kencing time malam2. Dalam sekali dua je nursery pulang balik seluar basah..... So i'm really thrilled! Bila mandi swimming pool, masih lg dia konfius dan melepas dalam swimming pool! kui kui kui..

Third week. Sekali je nursery pulang seluar basah. Itu pun basah tersasul.. And selebihnya, seluar dan baju kering!!! Dan sepanjang kt rumah, smpai tidur.. Tak pakai pampers. Tersasul tu ada jgk la. Tp tak penah. Means mcm setitik dua je kene lntai. So lap2 2 3 kali tak payah smpai mop bagai kn. Adalah en. Shahrun bising jugak. Hafiy,.. merata rumah dh hafiy kencing.. But he shud know.. Rumah odor-less.. .Means kencing tu mudah cuci... Tapi jiwa memang kene kental la... Kental je suruh dia tak pakai pampers. Huhuhuu.... And apa yg lebih amazing, masa during weekday, aku bawak diorg mandi swimming pool, dia keluar dari pool bila nk kencing and bila nk berak!!! Isn't it amazing? And he eventually becomes a pro during wiken. Sabtu tu ok la, mmg stay kt rumah. So mmg dia pegi toilet sendiri and cuci sendiri... Aku tgk n monitor dr jauh je. Hari ahad, kitrog keluar pegi tesco... And masa kt sana tetibe die jerit dia nk kencing.. And bila aku bukak pampers, guess what? DIA TAK KENCING!!!!! Tapi sebab aku lmbt bwk pi toilet, terlepas jgk la. But good thing is, dia dh bgtau dia nk membuang, cuma aku yg salah sebab aku lmbt. Huhu. Terharu aku tgk pampers dia yg bersih tu. Huhuhuhuhuuu...........

Now, dh masuk mggu ke empat... Ada 1 kekurangan lagi yg perlu aku atasi. Tak pasti lg mcm mana. Huhuhuhu... But i thing hafiy is progressing. I keep telling him, kencing ni kotor, kalau kotor mama ngn abah dosa.. Sebab kitrog nk semayang. Pstu die ckp, hafiy pn nk smyg.. Hohoho.... And bila die kencing, dia basuh anu ngn ngn kaki ja. So aku skg tgh pelan2 ajar dia, basuh tgn jgk...... Kdg2 masa monitor dia tak basuh tgn, so aku igtkan. nanti dia ckp balik. Oooo cetuu ekk. Ekekeke. So cute... OK, kekurangan dia. Bila kita marah/tegur dia.. And bila dia gaduh ngn abang dia.... SO seperti mcm tunjuk protes, dia pun kencing dlm suar.. Esemen... Huhuhuhuhu.. Tak tau lg cmne nk atasi masalah tu.. Sedang berusaha.. Huhuhu.....

Yg psti.. I'm really happy and thrilled with his progress... Keep it up HAFIY!!!!!

March 26, 2012

Good News

The good news is, i don't care about the money. But ur comitment inmaking our life free of debts!

No new cloths for me or our kids.
No sngapore universal studio trip!
No new fragrance-since i finished mine currently.
No korea!
No new tyres!
No house warmng as we planned!

But at least we may still settled a lot of our debts. And i'm looking forward for a stabilized financial!

So we can go to tesco without worriying about our credit card bills..

So we may save some every month n have a small trip to the zoo for example..

Maybe night out at the pizza hut..

This is the life i've been picturing..

So we wont hv to think twice again!!


Last night, i said to god, it's ok god.. U gave me no space for feeling wealthy.. But you gave me a blessed life.. Alhamdulillah.......

March 22, 2012

What Comes Around Goes Around

I think. This really, what she did to her previous chief. So now, she's getting back everything!

Seriously, god didn't wait very long to show His Will Power! Allahuakhbar...


tapi tak jumpa lak cite pasal shahrizat soh rafidah step down. haih...

ok la tu je.. bai

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Sesi Klaka

Hehehe..

Lately, aku ngn en. shahrun sedang cuba bersabar ngn pelbagai situasi... Hehehe..

Tp makin lama aku ase, makin tgk kitrog makin cuba bersabar tu.. Makin byk tersenyum dari marah2. Of cos la kn. Hahahaa...

Kelmarin, aku dpt mesej dr jiran aku nk pinjam bengkung..

Jiran aku br pas bersalin... So dia soh laki dia yg dtg amik.. Aku pn letak la bengkung tu kt atas rak kasut.. 

En. Shahrun tgk tv ngn anak2. Aku pi mandi. Pintu rumah menghadap hall, terbukak la, sebab en. shahrun nk nikmati angin.... Bagus lokasi umah kitrog. Angin lalu, so dpt kurangkan panas. Dlu tak tau, so bila panas bukak ekon. Skg dh tau, so pasang ubat nyamuk jela. Hihihii.......

Kami br lepas dinner masa tu: Mee Hun Sup Mak Siti - di olah jd Mee Hun Sup Mak Firdaus. Wakakaka. Mak aku la pakai rempah meehun mak siti tu En. Shahrun kata sedap. Punyalah serata Seri Kembangan ni aku cr (tipula serata, adala aku pi 2 3 kedai jekot. kikiki) tak jumpa.. Jumpa ada sekali je haritu.. Pstu dpt la 3 kali masak. 1 Paket kecik tu tak guna semualaa. Rasa dia bkn mcm sup biasa ada kelainan skit... So tu yg en. Shahrun suka tu. Ekekekeke. So ntah mcm mana aku olah. Last2 aku dpt imitate rasa dia sama. Tak la sama sgt. Tp ok la. Kena ngn tekak.... Skg aku masak sup pn dh tak pakai sup bunjut. Dh tau dh rempah apa nk pakai. Suke suke. Sup bunjut tu 1 paket singgit oo skang. At least sminggu skali msti en. shahrun rekues nk mkn sup. Skg tak perlu lagi. Ecehh dh lari topik dh ni. Hihihi....

Masa aku mandi.. Terpusing2 la aku memberus baju..Sambil mandi sambil basuh bj..beselakan..... Tetibe en. shahrun panggil... Aku cm dgr2 dia panggil. Tp igt dia tgh ckp ngn org lain. Tetibe dia sergah aku...Aku termenjerit... Ahhhhh. Mmg terkejut gilaa.. .Agak kuat laa.. Kalu takde org depan rumah takpe. Ni ada org. Hahahahaha...

YG klaka nya, sebab masa tu laki jiran aku tgh tggu kt pintu..Agaknya dia igt speses apa la dok terjerit2 tgh2 malam ni. .. Muka en.shahrun pn tros berubah, macam malu2... Mesti la dia dgr aku terjerit2 kan. Hahaha. En. shahrun nk gelak pn cover2...

So itu la cite nye...

Sila trime aku ckp cite ni klaka.

Dan sila ketawa.

Itu muktamad. Hehehe



--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

March 20, 2012

Hafiy and his tender years...

Mama.. Hafiy cepah cepah (sepah sepah..)..

Mama... Hafiy kencing kang....

Mama... jgn la cubit hafiy... nanti hafiy nangis kang..

Mama... Abang ni tamakk..... 

Mama.. Arini mkn apa? Hafiy lapar laa.. (smbil sengetkan kepala)..

Hafiy nangis cebab....... hafiy sakit kt sini (sambil tunjuk kt dada)...

Mamaa.... jgn tinggal hafiy... Hafiy batuk kang... 

Mamaa.... Jgn la tdooo duduk sini...

Mamaa diamm jgn cakappp... 

Mamaa... Nk mkn ubat.. Hafiy batuk kang....

Hafiy kencing dalam longkangg.. Bkn dalam toilet...

Eee yekkkk... Napa orang tu pakai bj sekshiii...

Mama.. nk shu shu... cepat laa...

Hafiy takmo shu shu byk2.. Hafiy nk cikit jer....

Hafiy takmo shu shu panas.. nk letak cikit je panas.. hohohoho...

Mama..hafiy nk gula gulaa.. cepat la beliii....


Hahahahah.. Hafiy hafiy... :D

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

March 13, 2012

Dia Selalu Tak Mengaku..

Aku nak share la pasal seseorg ni...

Kalau aku tanya dia, sayang aku tak? 
Dia ckp sayang - mcm tak ikhlas je bunyi dia....

Kalau tanya anak2, cakap sayang pakej skali ngn cium mama dia.. kn lain tu. Heheheh..

Kalau tanya, kenapa pilih aku, aku tak cantik.. Takde apa pun ngn aku ni?
Tau dia jwb apa? Dah, sebab takde orang lain tinggal aku je yg ada....

Ntah apa2 jwpn....

Mmg la takmo tanya, tapi dh nama perempuan. Nak gk rasa disayangi kan. Tu yg tanya. Hohohoholo.. Takkan nk assume je..

Dari dlu lagi aku memang perasan.. Mula2 perasan tu aku tgh mengandung... 

Kata la aku ckp aku ngidam mkn apa2.. Tetibe makanan tu muncul dpn mata.... Igtkan sebab aku mengidam...

Ini anak kedua aku dh nak masuk 3 tahun pn.... Tapi masih mcm tu gk. Hohohoho..................

Contoh minggu lepas... Aku ckp la.. Aku nk mkn nasi ayam. Aku ckp kt Firdaus... Skg suka borak2 ngn Firdaus ngn Hafiy.. Tp kadang2 mrh gk ngn 2 budak kecik tu.. Sbb takleh diam.. Dh nak tdo pn borak2 lg. Hohohohohohoo.... Tu yg ckp aku tingin mkn nasi ayam. Isnin last week bli kt pasa mlm. Mengecewakan lah plak......

Tetibe, khamis tu.. Ada org call aku ckp dia bli nasi ayam for dinner. Omangai........ Wpn dpt mkn 2 3 suap je. Sebab masa tu puasa. So sblm buka puasa tuh, smpt la Firdaus ngn Hafiy sebat dlu. Terliur je aku dr jauh nak oii. Hahahahaha.... Tp dh buka puasa tu. Tuhan jela yg tau, Sedapnyaa nasi ayam permintaan org tak mengandung tp mengidam ni. Hihihihii............

Then wiken baru ni, kitrog balik kg.... Lepas siap masak.. Hari sabtu.. Aku ckp la.. Teringin plak ase nk minum air kelapa...

Org tu buat tak layan je...........

Tetibe, lepas mkn.. Dia amik parang. Tanya nk buat apa? Nak amik air kelapa laa.. Hohohohoho......

Ni cite yg aku igt laa.. Sbenanye one in a while.. Ada la bende2 yg aku nak mkn. Tetibe org tu bwk aku pi mkn. Hohhohohohhoh...

Tenkiu org tu.. Tenkiu so much.. ehehe

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

March 12, 2012

Fikiran Berkecamuk

Keje tak siap - dh pulun habis baik dh. tapi tak siap2. Ntah ngapenye aku pn tak tau.

Org atas tanya aku.

Anak buah tanya aku jgk.

Aku pun tak tau nk jawab.

Aku tipu kang kang kang. .Ishh

Tetibe arini aku ase nk jual umah yg aku tgh dok skg (umah laki aku. hwa hwa hwa)...

Pstu dok putrajaya. Selumber nk dok umah bespren aku, ida. Hoho. Mana la dia. tak nampk online lak arini. Dia ckp somewhere around the conner dia nk pi Bali. Exact date aku tak tau. Rasanya dlm last wiken. Harini still tak kerja, mgkn balik Mesia harini. Aku tak sure.. Hahaha...

Pstu aku nak carik umah idaman aku. Bli umah lain.... GILE TAK GILE kn?

Dlm masa yg sama. Aku tamak. Aku takot, yg dikejar tak dpt. Yg dikendong berciciran.

Semuanya kerana fikiran aku berkecamok...

and FYI.. Baju tak habis basuh. Dan SELORI untuk dilipat. 

Dan jugak. Aku ase nk buang baju2 yg tak pakai tu (esp BAJU-BAJU En. Shahrun yang dia tak kasi buang tapi dia tak pakai).. Baju2 aku ngn anak2 aku mmg selamat dh aku buang. keekekek....

Baru aku akan puas ati kalu dpt buang dan clear kan kawasan....

Dan aku nak bli lemari baru. Ataupun buat pinjaman peribadi untuk pasang kabinet baju..kah kah kah..

Sebab apa aku gelak? Tadi kata nak jual rumah tu..Dlm masa yg sama ada hati nk pasang kabinet..

Nama pun fikiran berkecamuk


OH I REALLY HATE MONDAY...

JUST BE GRATEFUL THAT I AM STILL ALIVE.. :D

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

March 08, 2012

Saudagar Unta

Just a thought..

Nothing much.. But random..

How do you, take a personal suggestion from another person? 

Esp, suggestion about Quran or Islam?

For me, i have no objection upon that. If that person willing to hear my suggestion. I have no problem hearing that person's suggestion. It's just a suggestion anyway? 

I'm thankful, this time. My opinion on this is the same with my husband...............

:D...

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

March 06, 2012

Semalam Aku Mimpi

Malam tadi, aku tak tau kenapa. Aku mimpi sesuatu yang bagi aku irony.

Aku macam nak menyambut hari lahir seseorang yang aku rasa macam anak aku.

Walhal, ni baru bulan 3. Kedua anak aku lahir bulan Mei dan Julai.

Tanpa berfikir panjang, aku beli Kek. Sampai 2! 1 besar, 1 kecik. Ni dalam mimpi malam td tu la. huhuhu...

Tak dapat aku bayangkan semula rupa kek yang aku beli tu. Tapi aku ingat jelas, satu besar dan satu kecik. Aku tak pasti apakah maksudnya.

Bangun pagi tadi, aku lepak kejap since aku dh siap2 kan beg nursery anak2. Aku tinggal nk gosok baju kerja je. Aku bukak facebook. Aku tak tdo balik kalau ada masa lebih sebab takot terbabas.

Nampak my old good fren update status mengenai Arwah Anak beliau yang telah meninggal back 5 years ago. 
Genap 5 tahun berlalu, tapi terasa seperti semalam perkara tu berlaku. Al-Fatihah untuk anak mama.. i miss u....
 ·  ·  · 10 hours ago · 
Aku ingat lagi, aku call dia masa dia nk bersalin (sepatutnya bersalin).. Tapi selepas dia bersalin, aku cuma call kawan lain, yang besfren dengan dia... Sebab aku takot, aku downkan perasaan dia lagi... Tapi masa die balik kampung dalam pantang, aku ada call dia jugak.. And dia bagi ingatan2 kt aku, die suruh aku hati2.. Sebab masa tu aku tengah mengandungkan Firdaus... Dan sebelum dia bersalin, aku ngn en. shahrun dapat berita, ada tanda2 masalah dalam kandungan aku. Tapi kami dh pegi dapat second opinion. InsyaAllah anak kami ok...............

Seingat aku, sejurus lepas dia bersalin, walaupun anak tu meninggal, dia suami isteri tetap namakan anak diorg tu.... Amir Hamzah kalau tak salah aku. Masa aku call dia tu, dia ada bgtau aku.......

Yg buat aku tersentuh tu, kami kawin waktu yang hampir sama.. Tak pasti sapa kawin dlu... Then pregnant pun sama2. Memang due dia bulan 3.. Due aku bulan 8 ( tapi akhirnya aku bersalin bulan 7 ;p)... Kan masa kita pregnant emosi kita mcm asek la sedih. So bila dpt tau brite cmni time kita pregnant.. Memang kita plak mcm mengalami apa yg kwn kita tu rasa... 

Die dpt penyakit darah tinggi masa die pregnantkan anak dia tu.. And towards the pregnancy.. Anak dia mcm stresss sgt... Drh dia pun naik sgt masa nk bersalin tu. .Akhirnya baby tu meninggal sebelum dilahirkan.. Die biasa je masa pregnant.. Nothing weird pon. Tetibe satu hari, die bangun n dia rasa baby tak gerak. Bila smpai hospital, doktor ckp baby dh takde... Allahuakhbar.....

So hari ni adalah ulangtahun yang ke -5 selepas kelahiran...

Aku tak tau adakah ini kebetulan... Tapi yang pasti aku memang mimpi bli Kek semalam.

Wallahualam.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Seorang Aku...

Aku selalu bermimpi..
Bangun disimbahi mentari
Dia yang kusayang disisi

Aku selalu mendambakan
Perasaan bagaikan puteri
Bahagia tak tandus
Bersemi dan gagah menyemai kasih

Aku sering tenggelam
Dalam angan
Ku mahu selalu dekat
Ku mahu terus lena dalam pautan

Tanpaku sedar
semua itu mainan perasaan
bisa melemahkan
tatkala bayu angin datang
merebahkan jasadku
jatuh terduduk
sakit dan terluka

Tangis dan tawaku
bersilih ganti saban waktu
aku lantas buntu
Adakah diri ni bahagia?
Apakah definasi bahagia ku salah?

Lama ku menung
Mencari jawapan pasti
Kenapa tuhan ciptakan tangisan ini
Kenapa jiwaku merintih mendayu
Kenapa aku tak bisa memahami

Tapi kadang aku tetap tersenyum
Jiwa ku penuh dengan santapan
Kenyang dengan peredaran
Aku bisa tertawa
Aku bisa berasa sangat puas

Rupanya naik turun kehidupan itu
Mengajarku
Bagaimana untuk bangun
Ketika aku jatuh
Bagaimana untuk ku hargai
Benih dan amanah cinta ilahi

Wallahualam....
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

March 05, 2012

Main Layang-Layang

Things to be remembered as one great full of happiness memory.... Alhamdulillah...

Sesungguhnya, zuriat itu adalah anugerah yang tidak terhingga dari Allah S.W.T... Dan ianya untuk kami, ibu dan bapa bajai dan belai dengan penuh kasih sayang........Salah satu aktiviti yang kami label sebagai aktiviti ber kasih sayang.....:D

Tak tau kenapa, jiwang dan rindu sangat pada anak-anak pada saat ini.......

Semalam kami ke Selayang pandang membawa Firdaus mengisi keinginan beliau bermain layang2. Abah terbangkan layang2 dan beliau kawal selama boleh... Hafiy pun seronok dengan keinginan abang nya. Sekarang Hafiy pun dah ada keinginan dan dah pandai demand..... Dan die pun dh pandai mengundi (setuju ) dengan demand orang lain.. :D....

Masa main layang2 ni, mula2 Hafiy takmau lepak bawah pokok dlu, sebab kami sampai terlalu awal, baru pukul 3 ptg.. Panas tak terhingga. Rasa dehidrated sgt. Dgn bekalan sebotol air masak dan sebotol milo ais, bekalan kami untuk tujuan penjimatan...

Tapi penjimatan tak berjaya, sebab anak2 berjaya mengepow 2 botol buih buih cinta dan sepacket kacang rebus. Hohohoho....

  • Kacang rebus - RM2
  • Buih-buih cinta - RM4 (2 botol)
  • Layangan Kasih Sayang - RM15 (2 layang2)
  • Goreng pisang + Keropok - (RM5 kot? )
  • Anak2 happy? PRICELESS... :D

Mama tak boleh pegang langsung.. Ujung2 dia tak tahan nk kencing plak.. Lepas dia kencing tros kami pulang.. Tak tahannn panassss...
 Mama plan nk capture layang2 Aus yang memang tinggiiii sgt... Habis benang tu dia lepaskan...Tak sangka, masuk sekali layang-layang hafiy yang baru nk terbang (abah terbangkan)... Jalur2 tu Aus punya, Ageli berd (Angry Bird) Hafiy punye...
 Mama ambik gmbar dari bawah pokok.. Mama puteri lilin, tak tahan duduk bawah cahaya matahari lama2. Kt pdang mashar nanti cmne? huhuhuhuhu...

Tu je gmbar yang amik. Sorry tak cantik.. Kekekeke... :D