February 28, 2013

Pre Loved: Double Pumping Medela MiniElectric Breastpump
















This compact breastpump provides the convenience of double pumping. Ideal for expressing breastmilk when at home or on the go.


  • Single or double pumping

  • Full range adjustable vacuum

  • Gentle and efficient expression

  • Electric or battery use









Medela MiniElectric Breastpump is perfect for short-term
separations of mother and baby. It is lightweight and completely
portable, so traveling is convenient.







The MiniElectric mimics the natural suck-release-relax cycling of a
nursing baby. An adjustable vacuum allows you to select your own comfort
 level. For added versatility, universal threads on the breastshield
allow the pump to be attached to any standard baby bottle.



The
pump comes with a companion transformer that allows you to plug it into
any electric outlet. Or power the pump with two AA batteries (not
included). If electricity is not available or if batteries are low, the
Mini Electric comes with a manual pump adapter.



The MiniElectric is dishwasher safe.




RM200 including postage.

February 25, 2013

Brekpes

Thanks en. Shahrun.

Masak kn brekpes utk bini n anak2. Anak2 siap rikues nk bwk bekal. Sbb nmpk maknye dok menapau. Hue hue hue...

Lain kali buat la lg...

Kuew tiaw kerang yuuuu mengancam... Hikhikhik

February 22, 2013

Minum Pagi

Rutin sekarang.

5:50am Mata bukak. Sbb besenye time ni Ammar bgn. Tapi kdg2 dia tak bgn. Ikut suka dia. T____T

6am Jam bunyi. Br bgn. Hihihi..

6:10am. Subuh kn lmbt. Br masuk subuh. Lepas gosok gigi amik wudhu, masak air utk budak2 mandi.. (Skg kene masak air dh takde water heater T___T).. Pack kn brg budak2 pi tadika, daycare n nursery, then solat..

Kdg2 kalu rajin, gosok bj kerja. Kalu tak pakai je mana yg ada. Mmg akan gosok byk2 skali. So time2 malas tu ada la bj kecemasan yg dh bergosok. Tp walau pn tak bermalas2. Masa tu ngam2 je. Takde berlebih plak. Hohoho.

Mandikan budak2 pakaikan bj - dun hv time for making or preparing brekpes. Ya Allah give me mercy, i wish i cud.... :(

7am. Loading barang masuk kete. Masuk kn anak2. So far Ammar tak pernah lg nangis2 time load atau unloading dia. Kalu time bese2, pegi n balik amik abang kt Dengkil dlu ada gk time dia nangis. Huhu. Yela br week 1 kn. Eventually Ammar makin besar n makin easy to handle. Amin Ya Robbi......

7:25am Tak la each time sama je 7:25, kadang2 jem. Kadang2 silap jalan. Besenye kalu nk cpt jgn termasuk Precint 1. Kdg2 tersilap termasuk situ. Sbb situ jem skit. Lmbt pn dlm 5 minit la cmtu. So kalu ikut kedepan skit by pass precint 1 tuh. Tros masuk ke Precint 15 insyaAllah cpt skit 5 minit.

Walaupun agak susah sbenanye sbb kene meredah ke Precint 15, then pi opis dlu punch sbb takot lmbt, then pi Dengkil plak utk tadika Aus n Hafiy. Then patah balik opis. Etc... Tp mcm selesa plak anta Ammar kt Precint 15 tuh. Tak tau la. Susah hati tu takde. Cikgu baik, peramah, pstu ckp Ammar baby good, tak byk masalah. Then rumah tu bersih, wangi. And pengurusan EBM pn ok. And Ammar pn takde masalah waktu mlm, kembung etc. So far masalah Ammar selseme die tu je. Lain2 ok.. Itu yg hati manyak sinang tu. Alhamdulillah. Dan bila hati sinang ni, wpn sbenanye on April aku plan nk switch Ammar kt Taska KPWKM je, tp bila dh tgk mcm ok je ni. Aku mcm takmo tuka plak. Siyes aku dh jatuh cinta ngn Cikgu Ammar.

Cikgu tu dia mcm sederhana sgt. And dia mcm OKU skit. Mcm org bisu yg br pandai ckp tu. If korg get what i mean. Tapi ntah. Cikgu tu baik. And handle Ammar ok bg aku. Aku tak tau apa jadi masa aku at work. But so far. Aku hati aku senang sgt........

Compare ngn perasaan aku time hantar Aus n Hafiy kt Tadika baru diorg tuh. Perghh jauh sgt kot perasaan tu....... Aku tak percaya sgt instinct ibu aku ni. Sbb aku tak ase aku sehebat ibu2 lain.... Tp itu la yg aku ase.. Huhuhu...Aku harap, Allah s.w.t lindungi anak2 aku yg jauh dr mata aku tu. Amin....

7:40am. Smpai KPWKM, punch in dlu. Sbb takot tak smpt kalu nk anta budak2. Pstu patah balik dh tak smpt. Ase nye mmg tak smpt pn. Sbb budak2 for sure akan ajak aku brekpes dlu. Anak2 aku ni, aku dapati sume pn romantik2 tau. Sume bende2 yg aku harap ada kt En. Shahrun. Sume diorg ada. Diorg akan jd jenis lelaki yg bg bunge, kalu hafiy tu siap tolong angkat kn brg bagai. Very the gentleman... Pstu nk brekpes sama2. Auwww... So swit anak2 mama.. Hik hik.... So mmg aku takkan brekpes ngn teman2 opis dh la lepas ni kot. Wallahualam...

7:55 smpai warung dpn tadika Aus n Hafiy mkn..

8:10 smpai Tadika. Anta diorg cium2 bagai patah balik opis...

8:25 Smpai meja opis...

Begitulah rutin aku hari2 kot lepas ni. Mohon perlindungan keberkatan dari yg maha Esa... Amin.... Tu kalu clean la. Kdg2 ada la terkehel mana2. Allah s.w.t lebh mengetahui. Wallahualam...

Ok bai....

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

February 20, 2013

Kebaikan Suami Menemani Isteri Ketika Bersalin


Aku quote dr fesbuk:


1. Meredakan debaran di hati isteri
Saat-saat ingin melahirkan anak mestilah saat yang mendebarkan, bukan isteri sahaja yang berdebar, malah suami juga. Kehadiran suami di sisi isteri dapat meredakan debaran yang dirasai isteri. Jadi, sama-sama dapat meredakan debaran antara satu sama lain.

2. Meredakan kesakitan isteri

Kehadiran suami di sisi juga dapat meredakan kesakitan yang ditanggung oleh isteri walaupun hanya sekadar mengusap belakang isteri ketika kontraksi atau sekadar memberi kata-kata perangsang.

3. Menimbulkan keinsafan di hati suami

Secara tak langsung, boleh timbul keinsafan kepada suami apabila melihat kesakitan yang ditanggung oleh isteri dalam usaha memberikan zuriat yang diinginkan.

4. Lebih menyayangi dan menghargai isteri

Apabila melihat betapa susahnya isteri melahirkan anak, bertarung nyawa dan menanggung segala kesakitan, boleh memberi keinsafan kepada suami untuk lebih menyayangi dan menghargai isteri. Hargailah isteri anda, wahai sang suami.

5. Lebih menghargai keluarga

Melihat proses bersalin, boleh membuatkan kita lebih menghargai keluarga, bukan setakat kepada isteri dan anak-anak, malah juga kepada ibu yang melahirkan kita. Seperti mana kesakitan yang ditanggung oleh isteri, begitu jugalah kesakitan yang ditanggung oleh ibu saat melahirkan kita.

Bagaimana suami boleh membantu, jika takut melihat darah?


Suami yang takut melihat darah, masih boleh menemani isteri pada peringkat awal (tahap pertama proses kelahiran). Pada tahap ini, isteri akan mengalami kontraksi yang lebih kerap. Suami boleh membantu dengan cara:

- Memegang tangan isteri untuk menenteramkannya
- Mengurut bahagian belakang isteri untuk mengurangkan kesakitan
- Mengelap muka isteri apabila berpeluh
- Membasahkan bibir dengan air atau ketulan ais serta beri air kepada isteri

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

February 19, 2013

Day Back at Werk

wek wek wek....

hadoi... nk cite ke tak nak ek? Mls sbenanye. Lgpn fon xde arini takleh nk share images skit. Hihihihi....

Sbenanye aku mcm terfikir nk amik extra 10days leave selepas 3 bulan penuh cuti berpantang ni. Bkn apa, aku mcm tak confiden nk tinggalkan Ammar, dia terlalu kecil. Bak kata Hafiy (dia br blajar smlm kot, dlm kete asek la dok semall semall semall [read:SMALL])... mama small kn? Ammar small kn.. Hafiy? Hafiy big... ish ish ish..Mamat mulut kepow tuh....

Nk citer psl Hafiy, dia kn. Sgt la menunjukkan ciri2 kekepowannya. Siyes ikut aku masa kecik. Byk tanya. Pstu kepow. Aritu aku amik dia. Pstu adalah budak kuar, igtkan mak dia kot. Pstu tgk2 bkn mak dia. Pstu dok la kt tepi pagar tu meratapi kenapa mak dia tak smpai2 lg. Si Hafiy lepas amik slipar n beg dia lalu situ. Kalu normal kid/Abg Firdaus dia.Just biarjela budak tu kn. Takyah tegur. Tetibe dia ckp. Eeeee tak boleh duduk sini, tak baik. Pegi masuk dlm sana cikgu ckp. Adoiainyepunnn.. Aku pn menyampuk la. Hafiy, biarla dia. Pstu dia balas balik. Tak baik la mama..Tak baik. Kene duduk kt pondok..... Sgt kepow kn? Dan beberapa siri kepow lain yg aku tak smpt coretkan... :D....

Si Firdaus plak skg dh pandai merajuk. Siriesly.. Quite tense jgk hari2 aku dgn diorg. Bila everyone needs my attention. Aku sbenanye ada 1 kecacatan. Mmg dr kecik. I can't quite handle lot of things at one time. Where else being a 'good' mother i need to multitask at most of times kn? So mcm Firdaus merajuk la ngn aku. Aku akan attend Ammar dlu. Then Hafiy. Last baru dia. Dulu anak baru 2, Firdaus maybe tak terasa sgt. Each time Hafiy dilayan dlu, aku akan peluk Firdaus la. Skg aku mmg tak smpt. Citernye, last Friday. Ammar demam. First time rasanya dia agak cranky. Cranky yg tak terlayan kot. Starting Thursday tu sbenanye. Tp tak obvious sgt. At least he sleeps jgk la. Ini mmg dia takmo tdo. And sejak Thursday tu. Adik aku, Ika yg byk layan Firdaus. Hafiy. Even mlm jemat tu 2 beradik tu tdo kt rumah mak aku. Mcm hari2 yg lepas. Firdaus byk mengalah. Tiba2 ptg Khamis tu dia tgk dlm kete ada mak aku. Mak aku dtg rumah aku la kn Obviously. That day, mcm start 1 episod yg menggembirakan dia. Bila aku tgh attend Hafiy n Ammar. Mak aku n Adik aku Ika, attend Firdaus mcm raja. Hahahah. Or how shud i put it. But basically, Firdaus enjoy the moment very much. So malam jemat tu, dia nk ikut mak aku balik Keramat. Hafiy, being mat kepow as always. Nk follow jgk. Pstu mlm2 nangis carik mama. So Friday diorg balik. Ammar mmg cranky dh la. Mmg dh demam dh la. So mmg aku xmampu nk attend Hafiy n Firdaus langsung dh. Lucky mak aku ada. Even aku nk makan pn tak smpt haritu. Sib baik mak aku dtg kononnya nk hantar Firdaus n Hafiy balik. Ptg jumaat tu bila mak aku nk balik Keramat balik. Diorg nk ikut blk. Aku tak kasi bawa Hafiy. Firdaus je ikut neneknya. So bermula la episod, Firdaus tak sayang mama. Firdaus sayang nenek ngn mak andak je. Uwaaaaa how my hearts breaks.. Huhuhuh...

So yesterday, dia bwk balik lukisan. Ada 2 lukisan. 1. I pstu gmbar LOVE, pstu ada org lidi tu. 2. Ada kapal, dlm kapal tu ada 2 org lidi. Cube teka sapakah org2 lidi tersebut????

Dlm lukisan pertama. Org lidi tu adalah MAKANDAK = adik aku ika... Uwaaaaaaaa...

Dlm lukisan kedua, Org lidi pertama tu Firdaus. Org lidi kedua tu MAKANDAK jgkkk... UWAAAAAAAAAAAAA...

Tp adik aku mmg sgt sabar la berbanding aku.Firdaus panjat2 ketuk2 kepala dia. Menten je minah tu. Kalu aku dh tuka jd singa dh kot. Huhuhuhuhu....

I took it badly la kn... Tapi En.Shahrun, "Haaa, bole la kita pi honeymoon, tinggalkan budak2 ni kt Ika".... Aku mcm... We got isu here, anak2 kita tak sayang kita skg...Huhuhu... So i keep telling Firdaus.. Plis la mama bkn tak sayang Aus. Tp mama mmg tak smpt nk attend sumer org. Mama cube sabar. Cube ckp baik2. Tapi boleh tak Aus coorperate. And then Firdaus reply. 'Takpela mama, bia Aus duduk dgn nenek!"... Uwaaa that's not the point ok....

Tp dh 2 3 days aku dok bebel2 pujuk dia apa sume. He seems to slowly change la. Mcm dia ckp. Bkn mama. I love mak andak tu sekali dgn mama laaa. Pstu he draw another kapal next to kapal dia ngn mak andak tu.. Ini kapal Firdaus ngn mama plak.. Huhuhuhuu...

Ok la aku takleh go on. Sedih kot anak sendiri tak sayang. Huhuhuhuhu...

Ok bai.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

February 04, 2013

Gosip ruang blogger

I'm mamarazzi wanabe! Hahahaha..

Aku dok piki ape la aku nk merepeks meraban kt blog.. Since i kenot anymore luahkan perasaan kt cni.. I get too emosional!

Mcm sunyi plak kehidupan aku. Mcm xckp kasih sayang kahhhh..

Si aku dpt idea! Aku nk cr hobi/kesukaan aku then share kt sini.. So ini first attempt aku... Sorry kpd yg berkenaan.. Actually u all dh publickn pn apa yg uol nk liahkan tu.. Aku just kaitkn je.. And i'll try not to elaborate or mention names k. Nanti kene saman. Kate mamarazzi wanabe.. Br buat dh kene tangkap takmo la kn.. And i try jgk not to get too personal...

Ok so here goes...

Ptg td aku ternampak ada kwn aku like a post dr fesbuk 1 produk yg agak meletops kt internet.. Produk tu mahal kot, ntah aku tak pernah bli atau amik tau harga.. Pstu mcm penjual tu amik inisiatif repacking produk tu n jual dlm volume yg lebih sedikit utk percubaan. Sgt convinient la utk sesiapa yg takot nk spend lots of money on sumthing yg they dun know serasi ke tak kn.. Patu ada la kot reseller produk ni yg tak puas ati apa ntah.. Then mcm complain la kot.. Aku nk amik screen shot kt fb produk tu dia dh delete plak.. Basically controbersi sgt kot.. So xdpt share ngn korg la.. So yg complain ni mcm tak puas ati apa ntah tp mcm ckp penjual produk tu tak profesional la buat repacking by-hand.. Kalu ikutkan a bit unhygenic la.. Bg aku la.. So mcm penjual tu kata.. Apa lak, dia membantu org ramai customer yg nk.. Malahan customer byk bli yg set repacking tu sbb tu je yg termampu.. So penjual tu cm buat sesi luahan perasaan la kn..

Then aku ada follow 1 blog.. Sj2 bc.. Then dia pn mcm buat sesi luahan gk.. Ujung2 post dia td dia ckp.. Si tamak haloba yg mungkir janji.. Sumthing like that la...pstu mcm reseller tu ckp dia nk bergerak sendiri.. Xmo allied dh ngn penjual tu.

Aku ade amik screen shot.. Tp sape nk mintak aku emel la yer.. Kang aku share sini dia jmpa blog aku mampus.. Ad kalu aku share kn.. Kompom korg dpt tau produk apa tu n sape reseller tuh.. Konon aku tak nak mention names.. Tp dh buat cmni kompem dh bgtau sape jgk kn?

Now, sorry if aku menyibuk.. If la penjual atau reseller tu terbc blog aku.. Aku cuma ada 1 nasihat penting jer.. Bersatu kita teguh, bercerai kita roboh.. Xde perkara dlm dunia ni xleh bwk berbincang.. Even aku penah gaduh gila2 smpai org delete aku kt fb sbb sakit hati ngn aku.. Ramai ok yg delete aku benci aku.. Tp aku doa la smoga diorg maafkn aku.. Aku fikir panjang.. Mmg salah aku.. Tp dr terus masam muka, ego.. X kemana..

Nak2 plak dlm bisnes..


Tu pd aku la.. Pd org lain aku xtau.. Lgpn masalah sbenar aku xtau...

Give n take, bwk berbincang elok2.. Tu je yg terbaik..

Allah lebih tau..

P/s: amcm? Rase ok tak aku buat post ala2 semua ni poyo cmni? Hik hik