September 28, 2012

Kusut

Formula LELAKI kusut ni sebenarnya mcm2. Lain org lain cara. Lain org lain penerimaan.

Tapi apa yg pasti. Bila kita mulakan sesebuah perhubungan - semua tampak indah semua tampak muda - tapi panas yang kita sangka sampai ke petang. Rupanya hujan ditengahari. Biasalah tu.

Bertambah buruk lagi sesebuah perhubungan bila seseorang itu melupakan tanggungjawab hakikinya. Sebenarnya kat sini, LUPA TUHAN TERUS! Kalau dia ingat tuhan, dia akan sedar bait-bait tanggungjawab yang TUHAN dan serahkan dekat dia, insyaAllah...

Men are from MARS and Women are from VENUS - Aku tak paham ape kebenda la disebalik that statement pun.

Tapi one things for sure, MEN talks kinda different language, unlike WOMEN.

Yg aku nmpk kalau sesebuah perhubungan yang goyah -esp married couples = Lack of communication.  Well, i didn't talk to my husband often either. Sumtimes, dia perlu jugak masa di mana aku perlu diam. Wpn dia pressure bkn pasal aku/anak2 pun. Pressure psl kerja ke. Tapi aku perlu diam. Wpn aku perlu sgt someone to talk to. Tapi kalau aku nakkan a good listener. I have to know my border line. I can't just jump through! When i can't that's means i can't. But there is a time, WHEN I CAN! Tapi communication breakdown ni sgtlah bahaya. Delicate sangat situasi tu. Sumtimes, tak tau mcm mana nak betulkan pun.

Mcm2 problem.

Problem pindah rumah contohnya, problem barang basah dh habis, tapi takde masa nk bli contohnya. Problem kt ofis yg bertimpa2 tapi tak settle2. Balik rumah plak rumah tonggang langgang bini tak masak (penat ke tak larat ke, we women got our issues too right?). Contohnya. Dan macam2 lagi masalah dan pressure.

This is where, we tell, Perempuan dan Lelaki dari planet yg berbeza.

Unlike Women, Men, kalau dia serabut means dia akan serabut. Bila balik rumah tgk bini,anak dan rumah kusut masai - dia akan bertambah pressure! Tapi kalau perempuan. Serabut lah mcm mana pun. Dpt kiss kt pipi oleh suami. Anak2 puji masakan mama sedap. Anak2 cium pipi ke apa ke- Tros terlerai kekusutan tu. Lelaki, bila dia tak dpt kawal pressure tu, dia akan cuba lari dr situ = kuar dr situ!

Well, bkn la kuar permanently. Kuar mcm pi main bowling ke. Ehem2. Main futsal ke. Jumpa kwn2 lepak2 minum teh kt mamak ke. Like an escapades for them. MEN.

Aku tak tau la perempuan barats. Tapi aku, perempuan timur, aku susah nk carik colleague yg sekepala ngn aku lepak2 minum mcm laki aku buat. Dh la aku mmg jenis susah nk ngam ngn org. Dan aku dapati, perempuan ni susah nk dpt geng mcm lelaki, sebab byk sgt kriteria geng dia. Lelaki, walau dia tak suka org tu pn, boleh je dia lepak ngn org tu berejam2 over a cup of coffee. Pelik dak? Pelik kn? Hehehehe...

Tp nasib baik, kepala aku hilang serabuts di saat aku tgk muka laki aku or anak2 aku. So aku tak perlukan escapades like MEN does! Alhamdulillah... :D...

Well, escapades2 ni lah yg menjurus MEN to their MISTRESSES. Di mana, MEN sbenanye tak lain hanya mencari KESERONOKAN diluar. Di mana ada antaranya LUPA TUHAN, LUPA TANGGUNGJAWAB KEPADA TUHAN (kalu dh kata tgjwb kepada tuhan ni merangkumi la kepada manusia2 lain kn..huhuuhu)... Sbb tu yg smpai jd over the border tuh...

Aku tertarik ngn article ni. Wpn simple. Tp apa dia kata tu betul. Bole bc sini.

Baca ni eh:

" She is the one he fantasizes about when he is with his wife and the one he misses. He urges for her company and longs to hear her voice. The mistress is the woman a married man makes first priority and will shower her with gifts to keep her happy. "

Sound familiar? Well, masa kita mula2 bercinta ngn suami kita. Tidakkah kita pn merasa seperti itu? Mcm dia rindu kita, dia bli kan kita hadiah. Dia cuba buat kita happy.

Sbenanye kalau kita amati, lepas dh kawin pn ada je laki kita cuba buat kita happy jgk... :D

Ok baca ni plak:

"Men rarely leave their wives and family for their mistresses, which means that they string their mistresses along, having them believe that one day they will both be together with no more hiding around. Mistresses hang on to this fantasy, believing that their married lover truly loves them and will eventually be with them and this begins a long journey of emotional pain, emptiness and endless waiting."

Well mistresess cubalah awak pikir ek. Masa MEN lari ke awak tu. Nak lari dr kekusutan rumah. Ur just n escapades for them. And, bila dia terlanjur pun dgn awak tu, bkn sebab CINTA MENGGUNUNG tinggi ke apa -CINTA CINTUN ni just nonsense lah. Esp kalu cinta sbbkan SEXUAL ATTACTIONS.. Kalau cinta kerana ALLAH/TUHAN tu lain... So bila dia cuba start a relationship dgn awal. Bila masuk soal households - tempat tinggal makan pakai beranak pinak. Hah, masa ni dia mcm ulang tayang balik apa yg dia dh alami ngn 1st wife dia right? So dia pressure balik. And need OTHER escapades plak.

Kalu ikut article tuh, lagi2 kalu perhubungan tu berlandaskan penipuan, in hidding dan sebagainya. Masa tu masing2 tunjuk yg seronok je. YG tak seronok sembunyi - not being their ownself. So semua nampak TERLALU INDAH. Over Exaggerated. So perhubungan berlandaskan penipuan, sgt lah sukar untuk bertahan lama.

Well, ada jgk relationship yg dtg selepas keruntuhan sesuatu relationship yg sebelumnya, ada. Bukan takde. Tapi sgt rare la.

Pertama, lelaki yg go for mistresses sgt la rare meninggalkan bini utk perempuan lain - rare ok, bkn takde. Ada tp sgt jarang.

Kedua, dan perhubungan yg terjadi antara seorang lelaki dh mistressnya tu, kalau pun lelaki tu tinggal bininya demi perempuan simpanannya tu - jarang sgt kekal lama. Ada, tp jarang.

So yg jarang2 ni percentage dia amatlah sedikit.

So anda berani utk meneruskan a long journey of emotional pain, emptiness and endless waiting? So do u think it is worth it? Don't u see how MEN are sumtimes MEAN and SELFISH? Don't u feel they are using you?

Ntah la. Lg satu benda2 ni semua, semuanya KetentuanNya. Kita tak dpt mengelak kalau dh begitu ditulis. Apa2 pun, kita redha, insyaAllah...

Wallahualam....
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

September 25, 2012

Kidzania part 2

Cobaan untuk menghalang diri dari tertidur. Padahal xtdo sepanjang hari dekat kidzania...

Oh my anak2....

Kidzania

Lawatan ke kanak2 ke Kidzania.

Nak bg dorg bwk camera takot nnti terhempas plak kamera tuh. Nak post diri sendiri teman dorg, cikgu diorg tak bg green light plak.

Besela mak mak. Eksaited terlebih.

Skg dh kul 350pm. Dorg bertolak early morning td around 830am.

Sms cikgu tadika, diorg ckp blom smpai tadika lagik.

Alemak. Ni yg risau nih.

Paling risau mamat kenit tuh la. Kalu bwk jln kadang2 mintak smpai 3 botol susu. Huhuhu.

Smlm abah bwk pi main bowling bertahan plak tak isap susu. Apa muka mak ko ni muka tokei kilang susu ka apa. Huhuhuhu...

Harap dia okla... Amin......

Tak sabar nk dgr citer diorg.

Gmbar diattach adalah gmbar pagi td selepas mandi. Hafiy pakai bj abang. T___T


September 24, 2012

Kakak Hafiy

Suasana pagi yg agak kelam kabut. Lega dpt pujuk Aus pi ngn Abah dia, sebab dh agak lmbt. Kul 7 tajam br nk pakai tudung. 7:05am br nk start enjin kete. Nak isi minyak lg. Wpn sbenanye smpt je. Tapi tak suka smpai opis On The Dot. Nnti aku tak ceria. Hehehehe. Very the mengades....

Pstu time drive dr umah nk anta Hafiy, Hafiy bgn awal pg ni. Merengek2. Besela dia kdg2 cmtu. Maybe sbb smlm dia bgn lmbt, pstu siang tdo lama, pstu mlm tdo awal. Ni sume angkare mak bapak dia yg terlebih tdo. Kekekeke. So pg2 dia mmg awal bgnnye...

Mama: Esok mama bli kn hafiy Air kotak, bwk bekal air kosong, ngn biskut eh. Pi kidzania (dia ikot abg dia pi lawatan skolah).
Hafiy: Mama... Arini kakak Hafiy pakai baju raya eh mama..
Mama: Kakak? Hafiy mana ada Kakak...
Hafiy: Hafiy tak de kakak? Tapi...........
Mama: Hafiy ckp ngn kakak hafiy dekat mana (start cuak dh)
Hafiy: -diam-
Mama: Hafiy nampak kakak hafiy dekat mana???
Hafiy: -diam-
Mama: Hafiy.... (smbil tgk muka dia, alamak, anak mata die pandang ke atas)
Hafiy: Mama, diam laaa jgn ckp lg....
Mama: Hafiy nampak kakak tu dekat mana (perlahankan tone...cuak nih)

Hafiy: (dengan selumber).. Kakak ada, tgh main kete ni. Jgn bising la mama

Mama: Main kete... Dekat mana?
Hafiy: Dekat dinding lah...

Ayoyoyooooooo... Tros istighfar + bc Al-Fatihah byk2 + bc Ayat Kursi...........

Hafiy slalu cmtu, expose mistik betul.. Huhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhu

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

September 20, 2012

Isu Air Percuma Di Selangor

Baru aku paham kenapa tak termasuk dalam manifesto pembangkang.

Apa2 hal Air kt rumah aku, FREE. :D





Walau apa pun aku suka komen yang last sekali tu... :D

Hj Anwar Hj Nawawi Jangan salahkan manifesto pulak. Yang herannya, yang majoriti, 22,000 lebih isirumah boleh pulak dapat. Sebab, mereka FAHAM & PATUH pada syarat kelayakan bekalan air percuma tu.
Ja
ngan terlalu taksub dengan Utusan & TV3, yang amat konsisten memanipulasi & spin berita yang tiada kesahihannya. Kenapa Utusan & TV3 tak siarkan berita rakyat Pahang terpaksa beratur berjam-2 untuk dapat bekalan air melalui lori?
 
Ini br 2 3 org je yang NAMPAK... Sbenanye ramai lagi yang BELUM NAMPAK.. Majoriti org sekeliling aku sama la ngn En. Najid ni. Mgkn kami2 yg NAMPAK ni tak nampak apa yang mereka2 tu BELUM NAMPAK..
 
Apa2 je la labu. If that's what you think and u wud proceed to think like that. I'LL LET YOU! Hak masing2.
 
Ye tak? 
 
:D

Dh 2 Hari Tanya Nasik

Ada seorang budak.

Bernama Muhd. Firdaus.

Hari pertama gigih mama masak nasik. Lauk ikan masak lemak plus abah buat sambal belacan n mama goreng ikan jgk.

Dia sibuk ngn Galaxy Note nye. Untung ko ek. Abah dh takmau pakai galaxy tuh. Ko sedap je memakai cm ko punye. Pstu gelabah nk charge bila habis bateri. Bateri tinggal separuh pn gelabah nk charge. Hangin je mama.

Bebuih mulut ni ajak mkn. Buat dek jekkk.

Tp sblm tu, petang tu dia dh paksa mama gorengkan nugget la. Mmg byk gk dh dia mkn nugget tuh.

Pstu sblm tdo, dia tanya. Mama hari ni kita takde mkn nasik ke? Hohohohoho. Gua kalu dh siap2 nk tdo mmg tak mampu nk layan dh la nk mkn ke ape. Huhuhuhuhu. So gua diam je. Sian tu mmg le kesian. Tp gua pulang gk paku buah keras. LAIN KALI KALU MAMA AJAK MKN, MAKAN!

Hari kedua, abah ckp dia nk mkn simple2 jerk. Takyah msk nasik. Mmg takde lauk pn dh dlm peti ais. Selain ayam. Abah ni dia suka bli ayam, sebab sonang. N tahan lama skit. Kalu ikan ni kn mahal ikan skg. Kejap je dh abis kejap je dh msk. Dh nama family suka mkn ikan. Of cos la ikan cpt abis. Hahahaha.

So kami prepare sandwish je. Bela anak tekak2 melayu masing2. So dia mkn sikit sandwish tuh. Dia tolak tepi n sambung balik main game kt note kesayangan dia tuh.

Tapi kali ni, bila ajak mkn dia dtg la. Msti mlm sblm tu dia lapa kn? Alahai sian anak aku. Huhuhu..

Sblm tdo tu. Abah dh 2 3 kali ckp lapa lapa lapa. Siyes la. Mak tak larat nk layan. Mak balik ptg tu mmg dh lapa. Mak dh offer nk goreng ayam n masak nasik. Abah yg tolak cadangan mak lalu nk mkn sandwish. Dh malam2 kul 10pm nk soh mak masak nasik? Mintak maap. Mintak nyawa. Kalu lapa silalah masak nasik sendiri k. Hohoho. Lalu mak amik kn je air kotak dlm peti ais. Ha minum kot bole kenyang. Kekekekeke.

Dan. En. Firdaus pn tanya lg soalan yg sama ngn malam semalam.

Mama hari ni kita tak mkn nasik ek?

Memandangkan dia hari ni ok skit, ajak mkn sandwish td dia dtg, cuma tak kena ngn tekak dia. So mama takleh nk pulang kan paku buah keras. So ckp la, Ishhh dh mlm2 ni mana ada org mkn nasik. Huhuhuhu. Syian anak aku. Dlm kesian2 tu. Tdo aku gk yg penting. Huhuhuhu....

So? Mlm ni wajib kene masak nasik. Lauk telur pn jd la kot. Kesian anak aku.

Tp aku ada rasa2 nk buat macaroni goreng. Ada daging cincang, ada tomato n ada bawang holand. Tp tu lah. Tekak2 bujang2 kt rumah tuh sume tekak melayu. Termasuk la bapak kepada bujang2 tuh.

Oh so dilema my life. Kekekekekekeke.

Kita tgk apa en. shahrun rekues mlm kang. Keputusan di tgn die.

Ok babai...



--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

September 18, 2012

Tragedi DPA Sesi 1 2012






Hui bahayanya.... Ini la org ckp... Malang tak berbau...

Moga bertabahlah wife dia....

Wallahualam...

September 11, 2012

Mislina Mustaffa

Aku layan video ni tadi. Tp tgk dh part 2. Malas aku nk layan part 1.

http://www.youtube.com/watch?v=hMSuw9I2wsU&feature=youtube_gdata_player

Yg aku dpt dr video ni adalah seperti berikut:

1. Mislina ni dia buat 1 projek bergelandangan. Sebab 2 perkara:

Pertama: dia bc buku sorg minah perancis ni tulis. Minah perancis tu ckp: manusia habiskan 80% masa dgn mengemas. Aku mcm what the hell? Keperluan kot mengemas tuh. Contoh mandi, utk kebersihan diri. Basuh pggn lepas memasak demi nk mentekedarah dlm keadaan yg tenang. Pstu kalu kira2. Aku tak kemas umah hari. Mandi yes hari2. Tp aku ade je masa nk lepak kt taman ngn anak2. Tgk tv. Tdo. 80% tdo maybe. 80% mengemas-tipu lah! Ko bole nk bc tulisan org. Boleh jgn lurus bendul percaya bulat2 bole takk?

Kedua dia ckp. Org yg bli rumah, sb nk security. Wpn kene hutang bank. Keje teruk nk baya hutang bank. Ok betul. Mmg kebanyakkan gj diperuntukkan utk bli rumah dan keperluan isi umah like perabot, katil, makanan, tmpt masak etc- utk keselesaan hidup gk. soh minah tu claim, in the end of the day. U akan tua(mgkn bila dh abis baya utang umah la kot). So what kind of security is that? Hohoho. So dia ckp, bli umah utk security tu is a myth. Sbenanya kalau xde utang rumah, hidup adalah lebih bermakna. Petama dia xyah fikir psl kebersihan. Kedua dia xyah piki pasal utang rumah and keperluan dlm rumah. Yg aku heran tu, dia dok sewa kot dlm a very small apartment kt georgetown penang. And sambil ckp2 ada scene dia tgh msk. Aku tertanya2 dia mandi tak? Basuh bj yg dia pakai tu tak? Kemas tmpt tdo dia tak? Sb dia kata dia hidup bergelandangan sbb xmo kemas2 basuh2 ni. Buang masa. Dia nk hisup larger than life.

Well aku ckp screw you lah mislina! Kepada adik2. Bila kita bli rumah. Kehidupan kita bkn kerja 24 jam sbb nk baya utang rumah. Normal life is. Kdg2 yer, kita busy kerja. Kdg2 kita kuar jln2. Pegi kenduri ka. Get a social life ka. Jmpa sedara mara kwn2 etc. pegi kerja pn kita bersosial apa? Down time kdg2 short of cash tu biasalah. Pening kepala, stress tu biasa. Kita manusia kuat diberi Allah otak yg sempurna nk handle diri, stress dan sebagainya insyaAllah. Kita jgk bersosial dgn tuhan bila kita bersolat. Dan kita pndang solat sbg 1 bentuk penyucian dan ketenangan diri kn? InsyaAllah... Selain, solat jgk tiang agama dan tunggak keinsafan dan kestabilan emosi kita.. Betul dak??

But not for mislina nih. Dia ckp. Ajaran nabi ditulis 200-300 tahun slps nabi wafat. Well aku pn xigt bila Al quran dibukukan. Aku pn jahil psl tu. tp aku tau zaman2 nabi baru wafat, dh giat dh sahabat2 rekodkan apa2 shj kata2 nabi yg diorg igt. Takdelah 200-300 tahun selepas kn.compiling tu mgkn. To pengrekodan dh start dr zaman khalifah lg asenye. And sblm nabi wafat. Nabi jgk dh bukukan Al quran asenye. Apa yg ditulis 200-300 tahun selepas tu? Dia x pegi sekolah ke? Semua yg aku tau ni by apa yg ustaz n ustazah aku ckp n ada jgk apa yg mak aku ckp. Ayah aku ckp. Dia x comunicate ke ngn parents n cikgu2 dia? Wallahualam...

So pada dia. Ajaran2 tu mgkn salah. People make assumption and has varios interest.. Hadoi minah ni. Adalah dia quote apa yg dia bc dr buku. Dia mcm apa yg buku dia ckp tu dia bendul percaya bulat2 ka apa? Al quran xnak plak dia bc? Dia ckp dia xpaham bhs arab. Adoi. Muslim2 kt mesia ni semua tau bhs arab ka? Tu la. Dia ni kena usrah pi masjid2. Ni la contoh yer kwn2. Byk sgt bc buku tp xmo bc Al Quran. Aku sendiri pn insap jgk...T____T

Pstu dia ckp what got her to think like that is because sumone told her, because she's bald-she's going to hell, because she look like a man. Aku tingin nk tanya. Sapa yg pembongak sgt suka2 hati cop org masuk neraka tuh? Dlu ustazah aku penah ckp. Even kafir, kalu dh tuhan nk masa mati dia dot hidayah, dpt jgk hidayah, dpt jgk masuk syurga. Maksudnya. Bkn manusia yg tentukan siapa masuk neraka siapa masuk syurga selain Allah. Simple kn? Kita bole ckp. Buat maksiat tu berdosa. Org berdosa dpt balasab masuk neraka. Tp kita xleh ckp. Ko dh confirm masuk neraka sbb buat maksiat... Sbb bkn kita yg decide. Even kita pn xtau apa nasib kita kn? Kita sbg manusia. Berusahalah sehabis baik..

So sbb kenyataan tu. dia ase, dgn jadi islam. She's kidding with her self. Sbb even people xleh consider dia seorg wanita sbb dia bald. Even dia dh penah kawin n ada anak pn org xleh consider dia wanita sbb dia bald. Kira, kalu dia wanita tp takmo menyerupai wanita. Kira dia berdosa n masuk neraka? Sedangkan itu yg dia mahu-being a bald lady. T___T.

Pertama tulah. Kwn dia yg ntah sapa ntah tu suka2 ati je claim dia masuk neraka sbb dia bald. Kwn dia tu xberhak ok. Kedua dia pn 1. Dh la dia percaya bulat2. Langsung xsedar uslm tu mcm mana sbenarnya. Ckp ikut sedap mulut kata lepas 200-300 thn br ajaran nabi a.s dibukukan. Bc sgt tulisan barat tuh! Tapi xmo pandang ke tulisan ustad2. Kisah2 nabi semua mcm mana??

Kira minah ni dia claim dia bc kitab2 agama lain jgk la. Tu dia fikir la apa la. Dia mcm percaya benda yg salah. Tang 80% kemas2 tu aku paling xleh blah laaaa. Dia tak bajet sendiri. Betul ke 80%? Sbenanya 80% tu utk apa? Dia takyah mandi ke? Xyah properkn tmpt tdo ker? Xyah masak? Xyh mkn?

And paling daring dia bela anjing. And since dia xpercaya ajaran nabi. Aku xase dia menyamak/solat. Wallahualam..

Aku cuma harap. Mislina jmpa sinar agama Allah di mana2. Dan apa yg dia ckp dlm video tu, tidak dipersetujui oleh mana2 pihak pun.

Amin.

September 10, 2012

Raya 2012: Sambutan Sektor Operasi KPWKM

Dari kaca mata Bahagian Pengurusan Maklumat. Terima lah gmbar2 tak semenggah oleh aku. Hi hi hi hi...

Since camera iphone aku, so takdela gmbar aku beserta perut nan membulat. Tu pn aku amik sblm majlis start. Ps makan. Perghhh nk tgk iphone pn tak larat.. Kah kah kah..

Ni tgh amik mood sblm nk smyg zuhur. Hi hi hi hi...
























Terimalah....

September 09, 2012

Misi Jamuan Raya

Esok ada jamuan raya.. Gigih aku stuju nk masakkan kuah spageti since there's no taker. Byk borak je memasing. So aku xmo masuk golongan byk borak aku pn volunteer. Lgpn kuah spagethi versi aku mmg bole tahan sedap. Bg aku jgk sedap. Bg org lain aku tatau. Tp as long as en. Shahrun bleh trime. Kire ok la tu. en. Shahrun ni anti western skit. So kalu dia bleh makan n kategorized kn sbg sejenis hidangan. Maksudnya, kalu wt lunch dh mkn tu je, xde mntk nk mkn lain. Or dinner. Means dh ckp baik la tu. kalu dia tak kategorized kn as hidangan merasa la kejap lg kena masak nasik. Koh hohohoho...

Tu aku volunteer. Tapi org lain yg xbwk ape2. Diorg kene la berkhidmat sbg penghidang makanan nanti.. Aku kalu bab2 tu mmg plg sengal. Siap bosan plak. Kah kah kah. Tp kalu rumah sendiri. Aku lah penghidang dan pelayan setia. Sbb self esteem aku sgtlah low. Aku kn jenis mulut cabil. Hanya kwn2 rapat je tahan ngn mulut aku. Tu pn kekadang ada yg sentap. Huhuhu.. So i rather keep quite or talk less to my guests. Hehehe.. So be my guest. I'll be good. Heheheh.... Yolah tuuuu puii kata encik shahrun. Huhuhuhu...

So.. Being ambitious me. Aku pn memulakan langkah lepas magreb tadik. Potong2 bwg holand, capsicum, tomato n cendawan butang... En. Shahrun aku mntak gk dia tolong buatkan cili boh.. Yess bolognaise spagethi aku ada cili boh.. Malay style.. Kalu ikut awal2 aku berkecimpung dl proses buat spagethi siap ada kacang tanah kisar lagik. Tp aku x penah buatkan utk en. Shahrun yg ada kacang tanah kisar. Dia dgr aku citer pn dia dh ckp bluekk.. So i rather not go there.. Aku started letak cili ni cuba jaya ngn mak aku la.. Masa aku kecik2 dara sunti lg.. Masa zaman2 xde prego.. Tp sejak aku kawin, dh ader prego.. Aku adapt jela recipe sedia ada cmpo prego kecuali kacang tanah kisar.. And prego ni sgtlah convinient.. Basically, tambah bwg2 tomato bagai nk kasi ada kick jer.. Kalu xletak pn xpe sbb mmg dh ada bwg, tomato, oregano dlm prego.. So utk jamuan, actually aku plan nk bli bwg putih yg dh siap kopek.. Tp ada org tu ajak blk kampung lak. So xde la bwg putih. Xkuasa aku nk kopek.. Ini pn dh ambitious bebenar aku ase..

Pstu, lepas en. Shahrun siap kisar cili boh, dia tros masak cili tu. masak ngn minyak la.. I've always have my own plans n recipe.. But eventually he wins! Aku plan nk tumis capsicum+bwg holand+daging kisar smpai naik bau baru nk letak cili.. So dh tukar skit la care.. Cili dlu.. Tp turn out, better.. Sbb cili tu dh garing n well cooked so it tasted better. Byg kn kalu ikut plan aku.. Everything overcooked, and cili xckp garing. Disaster isn't it? Nasib baik en. Shahrun bg cadangan masak cili dlu.. Then cili dh masak masuk bwg+capsicum. Dh layu sume.Letak daging cincang. Then Letak tomato n cendawan..last skali letak prego. Tumis pakai olive oil plus minyak bese-sbb xckp lak ase olive oil aku yg ada dlm stok. Aku bli 2 botol prego, bwg, cendawan n tmato, capsicum aku claim balik la. Bkn wt untung pn. N mcm yg lain termasuk 1 botol prego, cili, minyak, oregano aku guna stok yg aku ada.. So aku amik skit kuah utk kitog makan dinner td. Aku ngn en. Shahrun je pn mkn kuah tu. anak2 xmo kuah. Mkn spagethi salut mayonaise je. Mayonaise+olive oil to avoid the spagethi getting dried.. Tp mmg x janji nk bwk mee spagethi pn. Mmg semata kuah je. Igt aku larat nk buat mee skali.. Mintak maap byk...

Aku buat ni sbb dh jnji.. Ekceli aku br kebah dr sakit. I was sicked since thursday.. Get off early to go to clinics n got mc on friday. The whole saturday m sunday ni.. Aku kuat2 kn jer diri aku.. Tp sbenanye tuhan jela yg tau.. Lgpn dh last minute. Brg pn aku dh bli. Kalu aku xmsk sume ni.. Sape nk mkn beg holand 1 plastik beg. Tomato n capsicum n cendawan sume? Stakat mk spagethi sebulan sekali pn susah? So aku pn buat la jgk.. En shahrun tgk aku xlarat dia pn byk kasik bantuan kemanusiaan.. Alhamdulillah...

Since 8 mcm tu aku berdiri.. Around 930 cmtu siap.. Tros aku ase sakit kt ari2 aku.... Xdela sakit sgt.. But enoughlah to warn me to sit.. Lepas duduk kejap.. Br aku bgn n had my dinner... Alhamdulillah.. Bleh trime la spagethi aku.. Hiihihi...en shahrun pn ckp ok.. Padahal sblm ni aku xpernah ltk tomato dgn byk(sb nk bykkan kuah), capsicum plus cendawan... So alhamdulillah dia bleh trime. Dia pn nk avoid have to masak nasik n fry some egg. Ehheeheh..

Now aku baring smbil update blog. Eksaited plak nk update diri aku yg ambitious tp byk keterbatasan buat masa ini... Hehehe..

Time kasih en. Shahrun.. Hikss

K bai

September 05, 2012

Tdo Awal

Smlm balik2 tros plan nk masak Masak Lemak Ikan Selar plus Sambal Ikan Bilis Kentang. So berkuntau la kt dapo kn. Masa balik tu ujan lebat gile. Allahuakhbar.. Tp lucky la smpai2 kt nursery budak2 dh reda skit. Kalu tak tu tak nmpk jln. Tak dpt bayang cmne nk kendong 2 beradik tu....

Pstu dh smpai umah pn dh cm nk reda dh. So cpt2 bwk budak2 masuk rumah.

Dekat magreb tu En. Shahrun smpai. Awal plak balik smlm.. Sib baik smpai umah tros berkuntau. Ada masa aku baring2 dlu tgk tv. Since takde citer best kt tv dh ptg2. So tros la berkuntau kn.... Hohohohooho....

Azan je, siap msk. Tapi kami mandi smyg dlu. Pstu mkn.

Lepas mkn tu aku kemas2 dapo. Hafiy dr dia balik rumah. Mmg ler berlari2 tak benti. Haih ini budak.

En. Firdaus plak cm bese, main tab.. Kalu dh main tab tu, tak mkn pn takpe. Tetibe nk tdo kang lapa. Membara mak.... Tp berjaya gk la paksa dia mkn jgk masa kitrog mkn kn... Dh tak byk songeh dh. Mkn je apa kitrog mkn. Adik plak byk songeh skg. Tp kureng la songeh adik. kalu dia tak suke lauk yg kitrog hidang, dia mkn je nasik putih. Tp very the minimal portion lah. Tp takpe, nyusu dia mmg kuat.

Lepas aku siap basuh pinggan kemas2 meja sume. Aku kedpn la nk duduk kn. Alih2 tgk En. Hafiy dh kecundang. Br kul 8mlm cmtu. Perghh cepat giler. Slalu dh kul 11 pn takmo tdo. Nangis2 takmo tdo. Mcm tdo tu kene potong jari ke hape.. Huhuhu. Aku tanya die nk susu ke. Geleng2. Tros tdo. Aisey.. Takde kwn nk bergadoh la mlm ni. Kalu tak tu dia lompat2 atas bdn aku la apa la. Aku pn mula la marah2 dia. Dia pn mula la aksi2 bergaduh majuk ngn aku. Pstu aksi2 nk bwk pi mandi bagai. Hohohoho...


Mesej Taska Hada

Risau gila aku.. Sbb awal sgt dia tdo. Siap check nadi. Hidup lg ke anak aku? Hahahah. Smpai cmtu skali sbb pelik gile. Pstu aku sound en. shahrun. Dia pn tanya soalan yg sama kt aku. Hidup lg ke tu? Hahaha. Yela.. Sbb mmg sesuatu yg pelik ok. 1. dh la awal gile tdo. 2. tdo sendiri plak tu. Takde sesi mintak susu n raba2 siku mak nye. Huhuhu..

Lalu aku pn mesej la Taska dia. Pstu taska pn bgtau la dia agak aktif smlm tu. And tdo pn kurang. No wonder la kot. Pstu masa aku amik Hafiy, taska dok citer. Dia kemaruk pakai kopiah smlm. Mcm pak imam. Mlm sblm tu pi beraya umah jiran pn pakai kupiah. Pakai kupiah mcm alim ulamak. Tp lompat sana. Terajang org sini. Ape sume. Geleng kepala jiran2 tgk anak aku sorg tuh. Aku tak dpt bayang la kalu ada budak lg aktif dr Hafiy. Mkn kalu br jmpe tak ase dia aktif ko. Cer try dok lama skit ngn Hafiy n u know him how kot. Hehehehehe....Tak amik plak gmbar Hafiy pakai kopiah... Very the cute. Mcm bangla. Hahahah. Sbb rambut dia kerinting, pstu kembang. So macam ala2 anak india skit. Hehehee. Cuma dia cerah skit je. :D
Igtkan aman la hidup aku mlm td main tepon. Kalu tak iphone aku ni, dia isytihar tepon dia! Hohohohoho. Siap marah aku tu sbb amik tepon dia.. Huhuhu..

Dlm kul 9 lebih cmtu tetibe dia bgn. Bgn pn sebab ada nyamuk gigit. Nyamuk ke semut ntah sbb rumah aku byk semut skg. Pantang ada benda manis skit. Sbb bila aku garu2. Mmg mcm melekit2 kaki dia sume. Sbb dia mkn eskim malaysia sblm tu. So dlm garu2 tu, dia terjagala.

Once bukak mata tros mintak nk iphone aku. Huhuhuhuhuhuhu.....

Tp nmpk dia lebih segar dr biasa laa... Lebih energetik dr biasa. Smpai masa aku mandikan mlm tu. Ye aku mandikan jgk mlm2. Tp dgn air panas la. Sbb bdn dia melekit sgt. Time mandi pn terlompat2. huhuhuhuhuhu... Tp sejak smlm takde plak die mintak aku dukung sgt. Sbb masa nk beraya umah jiran tu. Dia insist nk aku dukung. Pstu tetibe perut aku sakit sgt. Aku ase nk berak. Bila aku pegi berak takleh kuar. Pstu perut aku kembung gile. N kaki aku bengkak giler. Huhuhuhu... So dia mcm kesian kot..... Even balik dr Taska pn dia dok ckp. Harini Hafiy takmo mama dukung, sbb nanti mama sakit. Hohohoo.... Pandai anak mama. So proud of u son!

Mesej Tadika Nasyrah Percint 4 Putrajaya
 Smlm aku dok misi mencari tadika. Sblm raya aritu aku cari area dengkil. Tak jmpe. Cari onlinela. Cr fizikal mmg tak la kn. Heheheh..

So jmpe 1 web ni, mmg byk info pasal taska kt Putrajaya. Very helpful. So aku jmpe 1 tadika yg dekat sgt ngn tmpt keje aku skg ni. So kalu aku pi keje, aku kenela anto budak2 ni kt sini kn. Aku balik pn aku kene amik dorg dlu. Adik dorg plak, aku letak kt nursery kt opis aku ni kot. Hohoho. Anak 3 skg. Wa very the tak sangka. Ini perancangan 2013 lah. For time being (2012), good enough already. InsyaAllah.....

Puan Suhaiza(012 217 9475)  tu ckp nanti Oktober dia akan kontak aku balik ckp permohonan aku berjaya ke tak. Sbb takot penuh kn. Harap2 la permohonan aku berjaya. Amin.... Mohon kwn2 sume doakan aku yer. Sgt convinient kalu dpt anta budak berdua tu kt sini. Kalu aku outstation pn, en. shahrun tak masalah sgt kalu nk anta sini. Yela, sbb kami kn dh dok Dengkil insyaAllah by 2013.

So far urusan kami dipermudahkan. Wpn byk lg benda yg kami kene buat. Kami nk recce kitchen kabinet, wardrobe etc. Nk bli Lampu/Kipas. Start new balik mcm masuk rumah baru dlu kn.

Pstu nk kene make sure sume ready ontime.

Rumah sedia ada, kami kena keluar by 31st Disember 2012. So by that time, at least dh siap la pasang lampu/kipas kt rumah dengkil. Rumah kami siap by End Oktober 2012. InsyaAllah.

Hopefully semua dipermudahkan.

-Sekian-