January 23, 2013

Puasa

Nazar 3 hari..

Nk tahu rahsia mylife mcm agak smooth jgk la? Hihu.. Doa ibu... Yeap aku dh tua bangka( kali ni mmg btol2 sesuai perumpamaan tua bangka tu ngn aku) pun masih pakai resipi tu. plg mujarab dan paling berkesan dari dlu lg. alhamdulillah.

Mak aku siap buat solat hajat lg to make sure i got place to stay before i got keys from my new house n since my old house has been sold out!

And then another thing is puasa nazar suami ku.. Aku xigt bila.. Everytime we wish for sumthing, en. Shahrun akan buat puasa nazar. Aku xigt n never mention pn rasanya. Tp mmg ada beberapa kali. Dan biasanya aku xjoin coz i hv puasa to ganti on my plate as well.

Since this year aku puasa penuh! Alhamdulillah. So aku join la jgk.

Kami niat kalu dpt dok kuarters kami nk puasa 3 hari. So pabila dpt jenuh plk en. Shahrun menunggu aku habis nifas. Kali ni lmbt giler, 2 bln lebih! Setelah sku merisau meracau siap tanya misi apa bagai. Dia stop smlm. So harini tros puasa.

Mybe nweek br sambung. Coz this wiken gonna be long wiken kn? InsyaAllah akan sambut maulidur rasul kt kg lps tu aqiqah utk Ammar... Moga dipermudahknNya.. Amin....

So, being myself yg dok nyusu ni...ase mcm bdk 5 tahun yg kejap2 bkk peti ais. Kalu tau cmne peel ibu nyusu yg kjp2 mkn kjp2 kang mkn lg, tetibe kne pose huhuhu.. Td tgh nyusu ammar tetibe ase dahaga. Dh plan nk minum air.. Skali eh, aku puasa! Huhuhu...

Ammar plak selseme ni. So mlm td dia tdo2 ayam.. Dgn aku2 skali tdo ayam.. Xslese gaknye dia kn..siang ni pn dia tdo ayam.. Aku nk tdo jap pn xsempat.. Plan td nk kemas2 umah sbb esok nk blk kg dh kn.. Dpt vacuum bwh jer.. Xsmpat mop xsmpat lipat kain... Uwaaa.. Ni pn menaip sbb ammar tdo kt dada.. Cubaan meletak dia dh 3 4 kali fail! Selese gaknye tdo kt dada, panas je kn... Huhuhu..

Tu je nk update.. Point dia: cabaran ibu menyusu berpuasa...

Sekian.

January 21, 2013

A lot on his sholder!

Updated with a pic:


Kene jaga adik

Tahun dpn dah darjah 1: tak boleh main2 dah. Tak boleh asal boleh dh. Kne kenal huruf, kena pandai tulis, kene pandai baca.

Dah tujuh tahun kena solat! : abah is couching him(just started), kene hafal surah, kne tau 5 waktu dan rakat, niat solat, niat amik wudhu!tertib etc...

In between kene make sure adik2 intact. Kalau adik kaco, xleh layan. Xleh ajak gadoh, kalau adik nangis aus kena, kalau berebut mainan aus kene mengalah, adik buat bising aus kene sabar, adik nangis aus kene tepuk kn, makan xleh tumpah2 lagi, kene amik air sendiri, makan sendiri, even skg kdg2 mama lepas kn aus mandi sendiri.. Huhuhu

Kene berkorban lupakan kwn2 dan favorate teacher sbb bole pulak time2 ni la mama n abah ajak pindah..i know that make u so sad.. Lg pulak u need them so badly to cheer u up... Sorry sayang.. Mama doakan aus jmpa kwn baru yg treat u just as good as danish n fariz hakimi k sayang huhuhu...

Time ni la ada tanda2 aus nk kene sunat. Huwaaaa....

So much on his shoulder... Yet dia bole lagi gelak2.. Even monyok time anta pi skolah, school sure does presurising him a lot! Kaki tu melangkah gagah, walau tak rela!!! Tak sangka aku dh lahirkan seorg budak yg setabah aus.. Sedih plak..

Sorry sb telalu awal bg aus adik..Dan adik... huhuhu...Harap aus tabah hadapi semua ni ye.. Mama cube bantu mana boleh..abah pun.. Kita sama2 cuba... InsyaAllah boleh..moga Allah lindung kita sekeluarga.. Amin

Kami cuma nk aus jd insan yg soleh.. Dunia dan akhirat, malah boleh membimbing kami ke jalan Allah... Kami jgk nk aus bina kehidupan yg baik.. Berpelajaran.. Lahirkan zuriat yg baik2 dan dalam keadaan baik.. Begitu jgk mama and abah doakan adik2 jgk...

Tapi tu la.. Since u r the eldest... Nmpk sgt tough things on ur shoulder... Tp mama tau Aus kuat! Mama pn kena igtk diri mama dont push u too hard.... Huhuhu

Mama loves u very much.. Miss u jgk sbb skg kita dh tdo lain2 bilik.. Tsk tsk tsk..

Gud nite...

January 11, 2013

2013 marked 10 years!

En shahrun kompom xperasan. Aku perasan pn pg td masa drive blk dr anta anak2 sekolah...

I took 45 minutes later than usual sbb bwk bdk2 p brekpes smbil dukung Ammar yg ketiduran. Time was 730an when i reached tmn perumahan tmpt tadika Aus n Afi ( please dlm hati korg sebut Firdaus dn Hafiy ye smbil2 bc mendoakan anak2 aku skali hihi). So i thought bwk la diorg brekpes dlu sementara nk tggu kul 800am.

Lepas mkn. Berjalan balik ke kereta. Sgt patuh anak2 aku. Sgt awas dgn kete lalu lalang. Kalau ada en. Shahrun aku msti akan rasa terkapai2 n akan depend dkt en. Shahrun jgk utk jaga anak2. Diorg takkan behave kalau kami berdua ada. Sgt challenging. En. Shahrun pn ckp, kalau dia handle anak2 sorg ok je diorg ti huhuhu...

Aku masuk2 kete dh kul 812am!!! We're late!! Panic aku. Berkejaran drive nk smpaikan kt dpn gate tu. 815am smpai dpn gate. Pengetua dh jeling2 haku. Br 2 mggu skolah ni kalu bole xmo la lmbtkn. Sbb aku bajek td kitorg mkn paling lmbt pn 20minutes so i thought i time la kn. sbb aku ngn en. Shahrun slalunya masa dating2, order plus makan plus basuh thn 15minit je. Siyes!! Kalu mcm kitorg ase lama tu msti sbb order tu lmbt smpai. Lama2 pn tggu tak smpai sejam pn ekceli kitorg duduk kt kedai tu. sejak ada anak2 ni. Nk tggu diorg habis mkn. Main2 lg. adohai. Mak bapak jenis resaksa mkn mengaummm selesai. Anak2 nk main la nk itu la ini laa. How time flies and how things grow kan???

Pstu aku leka2 berfikir tetibe aku teringat sesuatu. Siap terbyg time aku dating ngn en. Shahrun. Jrg2 sgt en. Shahrun ngn aku kuar skali time nk pi dating. Dia slalu soh aku yg amik dia since aku ada kete kn. aku plak ase mcm xaci la cmtu. So kitorg gerak asing2. Tp ada dlm skali dua gk dia amik aku naik moto... Masa tu o so suwittt sgt.. Mcm dlm cite drama2 gitu wakakakkaa. Naik moto pn nk ase suwit.. Bluekkk..

Tibe2 aku terfikir.. Aku start rapat gn en. Shahrun is 2003.. Siyes i dunno when.. But it's 2003.. Kitorg xpernah tau bila everything start. Tau2 je dh start... Tau2 je things getting serious.. Masa tu dia tgh praktikal.. Tu yg aku igt.. And then ada trip pi Pangkor.. And after lepak kt tepi pantai.. Things just grow until now.. Alhamdulillah... So my point is.. It's 2013 now... Kalau masa tu kami dh ehem2.. Anak mgkn dh darjah 3... Vavavava.. Dah 10 tahun dh kami!!!! Back 3 4 years ago aku congratulate Ida Comot sbb masa tu dia ngn hubby dia pn dh 10 years perkenalan... Xsangka aku pn dh reach that episod!! Alhamdulillah..

Poyo sgt kn? Wedding date tak pernah nk igt.. Pstu poyo2 nk mark relationship dh 10 years kekekekekkee...

Harap sgt relationship aku n en. Shahrun berkekalan hingga akhir hayat.. Amin.. Ok ammar dh bgn. Bye hik hik

January 09, 2013

Terkena

Awww chakkkk....

Hehehe lama kn aku tak update blog? Hem lama aku piki, nak update ke xnk. Nk update ke xnk. Dlu ada gk kwn2 seperjuangan tegor aku soh update. So aku update le. Tp ni xde plak.. ;(.. Like me, kwn2 aku pn busy with their life now... I missed them so mucho!! Tapi dh ade life sendiri kdg2 xsmpt pn nk rindu2.. Bkn ape mana nk layan anak apekebende sume kn.. Hihi.. Tp kalu tingat tu rindu jgk laa...;( :)... Senyum2 sorg bila tingat saat2 indah.. Yg pahit pn bleh tersenyum sbb itulah pengalaman kn?

Well xde apa p aku buat cuti berpantang 3 BULAN hamek ko!!! Even aku plan nk sambung smpai march br aku masuk opis. Itupun nursery anak aku open for me on April! Haih... Tgk macm mana. Masuk Feb aku decide. Is it going to be march or mcm mana. Mak aku propose nk jaga ammar for weekdays. Wiken balik amik ammar.. Aiseymen.. No prob pasal susu aku insyaAllah ckp. Cuma aku kene mengepam consistently la kn... What do you think? I can't think straight.. Aku xkisah sgt psl for sure aku dpt tdo lena malam2 weekday tu wakakak.. Tp aku kesian mak aku plak kene bgn mlm. Kne panaskan susu la apa la. Cuma kurang skit kerja xyah bancuh.. And then how to handle ebm.. Ada kne bli kn peti sejuk letak lam bilik lak kang hohohohoh.. Huish... Aku ase mcm anak petama kedua xnyusahkan dia.. Anak ketiga lak nk nyusahkan die huhuhu.. Tp since it's open for choice.. Aku keep that dlu. Dlm masa yg sama cube carik alternatif lain. Antaranya kidnap mak mertua aku dok sini wakakakakakakakkakakak.. At least mlm xdela org tua tu kena bgn mlm kn.. N pak mertua aku pn bole ikut skali... Hihihihi...

Ok la just nk share sengal2 borak2 ngn en. Shahrun. Kot ada ke yg paham? Xphm lg bagus.. Heheheh aku nk letak sni manatau 1 hari aku bc balik psl diri aku kn.. Bole la aku gelak2 blk.. Ipon ni pn dh mcm nk menuju zaman akhir dia sbb apon 5 dh kuar hahahahah xdelah sj je ni.. Hihihi

Since aku lama xupdate blog, xlogin gtalk. En. Shahrun la jd medium aku luahkn perasaan.. Kdg2 bes jgk.. Kdg2 xbes.. Nk blog jgk.. Cume gtalk xleh laa sbb xde pc.. Susah huhuhu..

Ok la tu je bai